Nieuwsbrief #3, april 2007

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief #3, april 2007"

Transcriptie

1 Inhoud Duikseizoen in het buitenwater van start Automatisering en service binnen de school Cursus van de Maand Advanced en Nitrox Wetenswaardigheden Onderwater Dagtrip 29 April : Zevenhuizerplas Vakantieverslag : Bonaire Het duikseizoen in het buitenwater van start Het duikseizoen in het buitenwater gaat weer van start de eerste groepen cursisten gaan binnenkort het water in. De cursussen zijn inmiddels in volle gang!! Na alle winter activiteiten willen we nu toch echt het buitenwater weer in voor de dagtrips. Nieuw dit jaar zijn de junior dagtrips, speciaal voor de jeugd en naar voor hen geschikte lokaties. Zoals verder in deze nieuwsbrief te lezen valt, is op 29 april de eerste dagtrip naar de Zevenhuizerplas. Je kunt er nu weer leuke duiken maken nadat het een tijdje minder geweest is door de aanleg van Nesselande. Hier werd veel zand afgegraven uit de plas wat tijdens het afgraven het zicht niet ten goede kwam. Nu is de rust wedergekeerd en is het zicht weer een heel stuk beter. Meer informatie verderop in de nieuwsbrief Automatisering en service binnen de school Tijdens het winterseizoen heeft het team van Island Diving hard gewerkt aan het opzetten van de nieuwe website. Verder ook een nieuwtje op het gebied van communicatie. Je kan binnenkort vragen en/of opmerkingen direct naar de persoonlijke mailbox van iedereen van de staff sturen, waar je de vraag aan wilt stellen. De adressen kun je vinden op de site van de school, of gebruik voornaam.achternaam@islanddiving.nl. Binnenkort meer nieuws op IT gebied. Niet iedereen is er van op de hoogte, maar je kunt de keuring van je flessen ook door Island Diving laten verzorgen. Velen weten niet waar de flessen voor de keuring aangeboden kunnen worden, dus bieden wij je nu deze service aan. Je bent je fles ongeveer 14 dagen kwijt en het kost 40.- euro voor de keuring, exclusief stralen of overspuiten. Voor klein materiaal, zoals vinnen, maskers, back-up lampjes etc. kun je ook bij ons terecht. Hebben we het niet op voorraad dan kunnen we het zo voor je bestellen. Ook dat is een service van ISLAND DIVING.

2 Wetenswaardigheden Onderwater Verstrikt in een net Zeehonden zijn erg leuke, mooie en vooral speelse dieren die nooit iemand kwaad zullen doen. Zelf wordt de zeehond wel bedreigd. Dit gebeurt niet alleen door de jacht maar zelfs hier in Nederland. Het gevaar zit in een heel andere hoek, bijvoorbeeld door netten, vislijnen en ander afval wat we met zijn allen in de zee gooien. Zo gebeurt het dat vissers netten en lijnen in zee achterlaten omdat deze vastzitten aan een opstakel of een wrak. In deze lijnen en netten zitten nog vissen, het hoofdvoedsel voor de zeehond. Op het moment dat de zeehonden deze vissen uit het net proberen te halen raken ze er zelf in verstrikt. Soms komen ze ermee boven en zwemmen er soms weken mee rond, in andere gevallen komen ze er niet meer uit en komen ze door verdrinking op het leven. Oplettende vissers en boten met toeristen meldden gelukkig wel als ze een zeehond in nood zien. Dit kan o.a. bij de zeehondencrèche Pieter Buuren. Zij proberen vervolgens de zeehond te lokaliseren en te bevrijden. Als het dier niet te ernstig gewond is, laten ze hem direct weer vrij, anders nemen ze het dier mee om tijdelijk in de opvang geplaatst te worden. De zeehond op de foto rechts werd gelukkig op tijd gezien door een oplettende visser. Hier dier zat verstrikt in een nylon net. De verwonden waren behoorlijk ernstig doordat het dier zich bij het pogen los te komen, steeds strakker in het net rolde. Na enige tijd in de opvang gezeten te hebben is het dier weer uitgezet. Het gebeurt helaas nog te vaak dat dieren ergens verstrikt in raken of zich verwonden aan zwerfafval. Reden te meer om voorzichtig te zijn met dergelijk afval. We helpen het zeeleven en kunnen zelf langer van al dat moois blijven genieten. Kraken???? Volgens oude zeemansverhalen van lang geleden leefde er in de oceaan enorme, inktvisachtige dieren, de kraken. Jules Verne beschreef de dieren in zijn boek mijl onder zee. Volgens de verhalen waren het grote inktvissen die schepen aanvielen en met hun lange tentakels de schepen naar de bodem meesleuren. Was dit fictie of werkelijkheid? Feit is dat er reusachtige octopussen in de zee leven (8 armen) en pijlinktvissen (8 armen en 2 tentakels) Octopussen kunnen tot wel 8 meter lang worden. De grootste pijlinktvis ooit gevonden, was 11 meter lang. Als er kraken hebben bestaan dan moet dat dus wel een pijlinktvis zijn geweest. Met de anatomie van deze dieren, kunnen ze namelijk wel tot 18 meter lang worden. Er is echter nog nooit een levend exemplaar gevonden. Alleen maar dode, die op het strand zijn aangespoeld of die in de maag van een potvis zijn teruggevonden. Mocht u er een keer een zien, schijf dan gerust een verslag van je duik voor plaatsing in onze nieuwsbrief. ;-)

3 Cursus van de Maand: Combinatie Advanced en Nitrox Nu 350 Euro! Je hebt de basisbeginselen van het duiken geleerd en je wilt nog veel meer ontdekken. Ervaring opdoen door leuke duiken te maken en liefst meteen je mogelijkheden aan duiken vergroten. Met deze aanbieding heb je de kans om kennis, plezier en leuke duiken te combineren! In de combinatie zitten 3 theorielessen waarbij we ingaan op verschillende onderwerpen waarna je goed voorbereid bent op bijvoorbeeld diepduiken, stromingsduiken en de uitgebreidere planning voor het duiken met Nitrox. Je leert over lucht berekeningen: Hoe lang kan ik nou op welke diepte met mijn lucht doen? Hoe zit dat nou met mijn trimmen, de stroming en hoe vind ik bij de volgende duik dit mooie rifje terug. Door het Advanced deel van je cursus verbeter je de trimvaardigheden sterk en zo geniet je meer van je langere, duik! Je leert veilig diep duiken, je gaat met een persoonlijke begeleider naar zo n 25 meter en ondergaat de merkbare effecten van stikstof narcose. Vergroot de veiligheid van het duiken en duik met Nitrox! Met een duikvakantie maak je meerdere duiken per dag en dit meerdere dagen achter elkaar. Nu je ook met je Advanced brevet wat dieper dan die 18 meter mag duiken, kom je eerder de beperking tegen van de nultijden. Met veel duiken merk je dat duiken toch vermoeiender is dan je dacht. Voor al deze puntem schiet het duiken met Nitrox je te hulp. Het is veel veiliger en je kunt langere duiken maken vooral voor diepten van18 tot 25 meter en je bent na de duiken minder vermoeid. Aan duiken met Nitrox in plaats van lucht is niets mysterieus, het is gewone lucht met een ander zuurstof percentage dan normaal (21%). Met nitrox is je planning vooraf uitgebreider en je maakt een zuurstof analyse. Na het duiken heb je de werkelijke gegevens van je duik en maak je de berekeningen achteraf, ook voor het maken van herhalingsduiken. Dit leer je tijdens de theorielessen en oefen je met het maken van een paar duiken. Met de combinatie van Advanced en Nitrox leer je heel veel vaardigheden en vergroot je enorm je mogelijkheden in het duiken. Normaal kost de Advanced 225 Euro en de Nitrox 195 Euro, nu krijg je een behoorlijk spectaculair voordeel door deze combinatieprijs van 350 Euro!!

4 Dagtrip 29 April Zoals eerder in deze nieuwsbrief gemeld, gaan we naar de Zevenhuizerplas. De Zevenhuizerplas kent twee plekken waar duiken mogelijk is. De eerste duikplek is bij het restaurant strandgaper (strandweg 1). Er is een ligweide en een boothelling, waar vanaf je te water kunt gaan. In het ondiepe deel groeien veel waterplanten daarna valt de bodem af langs een kleiwand. Je vindt hier nog veel fossiele zeeschelpen uit de tijd dat dit deel van Zuid- Holland nog zee was. Onder water zijn veel veen en kleiblokken te vinden. De tweede duikplek is bij de Wollefoppenweg. Dit is aan de zuidzijde. Hier werd vroeger puin gestort waardoor er een afwisselend en begroeid landschap is ontstaan. In de plas komt veel snoek, baars, snoekbaars, zeelt, rivierkreeft en volgens zeggen de zeldzame rivierdonderpad voor. Verder is er een mooie flora langs de oevers. De plas is ontstaan door zandafgraving in de jaren zeventig na het winnen van zand voor de bouw van de wijk zevenkamp in Rotterdam. Tussen 2000 en 2012 zal de omvang van de plas worden verdubbeld.het zand wat daarmee gewonnen word gebruikt men voor de aanleg van de wijk Nesselande. Op sommige plaatsen wordt de plas dan 60 meter diep. Door alle werkzaamheden kunnen op sommige plekken stromingen ontstaan maar die zijn met borden aangegeven. We verzamelen vanaf uur aan de Van der Takstraat. Daar heb je de tijd om een kop koffie/thee te drinken, kennis te maken met de groep en delen we de buddy paren in. Je krijgt een uitgebreide briefing over de duikstek, het ontstaan, de bezienswaardigheden en tips voor een te volgen route. Na de buddyteam- en auto-indeling, houden we een final check en rijden we om uur uiterlijk naar de locatie. Je monteert je eigen set en doet een buddy check. Je duikt onder begeleiding van onze staff, die mee is als gids om optimaal van de duik te kunnen genieten. Natuurlijk kun je ook met jouw buddy je eigen weg kiezen! Heb je al even niet meer gedoken en wil je privé instructie? Ook dat kan natuurlijk, neem contact op per telefoon voor de mogelijkheden! Schrijf je uiterlijk 24 april in voor slechts 25 euro. Inbegrepen zijn 1 duik met professionele begeleiding, een kop koffie/thee met een krentenbol. Gelieve alles gepast, contant te betalen vóór vertrek van de school. Voor deze dagtrip geldt een minimum van 3 en een maximum van 10 deelnemers. Materiaal kun je, indien nodig, bij ons huren. Natuurlijk hoef jij niet voor veiligheidsaspecten als een EHBO set, zuurstof en reserve materiaal te zorgen. Die service krijg je van Island Diving! Kwaliteit en veiligheid houden we hoog in het vaandel. Ga met ons mee en ontdek nieuwe stekken in Nederland!

5 Vakantieverslag : Bonaire Bon Bini na Boneiru - Welkom in Bonaire Bonaire is één van de drie ABC-eilanden gelegen voor de kust van Venezuela. Na Curaçao is Bonaire het grootste eiland van de 5 Nederlandse Antillen. Van de drie Benedenwindse Eilanden, komen de meeste toeristen naar Aruba voor de stranden en naar Curaçao vanwege o.a. een groot aantal bezienswaardigheden, duiksport en de stranden. Hoewel Bonaire veel minder toeristen telt, is het een waar paradijs voor een watersportvakantie, zoals duiken, snorkelen, windsurfen, kitesurfen en waterskiën. Niet voor niets staat er onder de nummerplaten van de auto's geschreven: DIVER'S PARADISE. Net als de meeste andere eilanden in het Caribische gebied, wisselden de eilanden regelmatig van eigenaar. Bonaire kent hierdoor een rijke historie. De naam Kralendijk, de hoofdstad van Bonaire, is afgeleid van Koralendijk. De lokale bevolking noemt deze stad 'Playa' (strand). Langs de westkust bevindt zich een aaneengesloten koraal met een grote verscheidenheid aan koraalvissen. De tweede, en tevens oudste stad op Bonaire is Rincón en betekent 'uithoek' in het Spaans. Deze stad ligt in het hoger gelegen noordwesten van het eiland. Voor natuurliefhebbers is er in het Washington Slagbaai National Park een aantal routes uitgezet die toeristen met een eigen - gehuurde - auto kunnen rijden. In het park zijn een groot aantal vogels, roze flamingo's en leguanen te bewonderen. Deze flamingo's zijn ook bij het grote Pekelmeer te bewonderen. Voor een algemene impressie van Bonaire, is het mogelijk met een auto het eiland te verkennen. Vanuit Kralendijk geeft de noordelijke route zicht op o.a. Washington Slagbaai National Park en Rincón. De zuidelijke route leidt langs het Pekelmeer, de slavenhuisjes, een vuurtoren en een mangrovegebied bij Lac Bai. Volgende nieuwsbrief, het vervolg : Duiken rondom Bonaire Veel duikplezier! Het Island Diving Team. Met deze nieuwsbrief blijf je op een leuke en informatieve manier op de hoogte van onze activiteiten en wijzigingen van de duikregels. Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, stuur ons dan een .

6 Nieuwsbrief #3, april 2007

Nieuwsbrief #8, augustus Inhoud

Nieuwsbrief #8, augustus Inhoud Inhoud Duikers en snorkelaars Cursus van de Maand: Diep duik specialty Even voorstellen; Henk van Gijzen Island Diving staff-leden geslaagd Voorinschrijving Duikreis medio november 2008 Dagtrip 28 september:

Nadere informatie

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Hallo Buddyfishen, Nieuwsbrief 2012-03 Hier is weer een update van de activiteiten. Wat hebben we gedaan; Cursussen; Inrichten duikschool; Op dit moment zijn we druk bezig

Nadere informatie

Nieuw is Via deze nieuwsbrief, krijg je elke maand een extra aanbieding, voortaan van onze Diveshop ( op de laatste pagina)

Nieuw is Via deze nieuwsbrief, krijg je elke maand een extra aanbieding, voortaan van onze Diveshop ( op de laatste pagina) Inhoud Duikers en snorkelaars PADI e-learning via Island Diving Verslag Duikreis Llafranc Cursus van de Maand: DUP specialty Wetenswaardigheden Onderwater Dagtrip 30 september: Advanced duik bij de Zeelandbrug.

Nadere informatie

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Hallo Buddyfishen, Nieuwsbrief 2012-02 Hier is weer een update van de activiteiten. Wat hebben we gedaan; Cursussen; IDC; Op dit moment zijn we heel druk met de groep die

Nadere informatie

Nieuwsbrief #6, juni 2007. Inhoud. Duikers en snorkelaars. Island Diving in de media

Nieuwsbrief #6, juni 2007. Inhoud. Duikers en snorkelaars. Island Diving in de media Inhoud Duikers en snorkelaars Island Diving in de media Cursus van de Maand: DAN Oxygen first aid for divers Wetenswaardigheden Onderwater Dagtrip 3 juni : Blokkendam Duikers en snorkelaars Er is deze

Nadere informatie

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Hallo Buddyfishen, Nieuwsbrief 2012-05 Het is weer FEEST!!!!!!! In deze nieuwsbrief; Sealand Diving en Buddyfish hebben een eigen Course Director Vanaf nu is Sealand Diving

Nadere informatie

Ik houd mijn spreekbeurt over duiken omdat ik het een leuk onderwerp vind en mijn vader en moeder ook hebben gedoken. Duiken is een onderwatersport.

Ik houd mijn spreekbeurt over duiken omdat ik het een leuk onderwerp vind en mijn vader en moeder ook hebben gedoken. Duiken is een onderwatersport. Duiken Ik houd mijn spreekbeurt over duiken omdat ik het een leuk onderwerp vind en mijn vader en moeder ook hebben gedoken. Duiken is een onderwatersport. De Geschiedenis Het begon allemaal dat mensen

Nadere informatie

Galápagos-eilanden. Inleiding. Inhoudsopgave. 1. Algemeen

Galápagos-eilanden. Inleiding. Inhoudsopgave. 1. Algemeen Galápagos-eilanden Inleiding Ik wil mijn spreekbeurt graag houden over de Galápagos-eilanden. De Galápagos-eilanden liggen in de Stille Oceaan en zijn heel bijzonder omdat er dieren en planten leven die

Nadere informatie

Hij/zij die met het leukste, mooiste of spannenste verhaal wint een gratis dagtrip!

Hij/zij die met het leukste, mooiste of spannenste verhaal wint een gratis dagtrip! Inhoud Duikers en snorkelaars Verslag Dagtrip Vinkeveense plassen, zandeiland 4 Cursus van de maand: Snorkelcursus voor kinderen Wetenswaardigheden onderwater Dagtrip zondag 14 juni 2009: Dreischor, het

Nadere informatie

Naam: Niels Ruiter Datum: 27 januari 2014 School : De Ambelt (Kampen) Groep: KE Leeftijd: 10 jaar

Naam: Niels Ruiter Datum: 27 januari 2014 School : De Ambelt (Kampen) Groep: KE Leeftijd: 10 jaar Naam: Niels Ruiter Datum: 27 januari 2014 School : De Ambelt (Kampen) Groep: KE Leeftijd: 10 jaar Ik doe mijn spreekbeurt over duiken, omdat ik duiken heel leuk vind. Ik duik met FUNDIVING. Speciaal voor

Nadere informatie

Jij en duiken. Proficiat met de aankoop van jouw SSI Open Water Diver opleiding

Jij en duiken. Proficiat met de aankoop van jouw SSI Open Water Diver opleiding Jij en duiken Jouw eerste ademhaling onder water Proficiat met de aankoop van jouw SSI Open Water Diver opleiding voor iedereen vanaf 10 jaar in de Galderse Meren in Breda bij DiveSenses Lees in deze informatie

Nadere informatie

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Hallo Buddyfishen, Nieuwsbrief 2012-07 Terugkijkend op een fantastisch geslaagd openingsfeest gisteravond, voelt mijn lijf aan alsof ik een dag in een achtbaan heb gezeten.

Nadere informatie

Nieuwsbrief, september 2009. Inhoud

Nieuwsbrief, september 2009. Inhoud Inhoud Duikers en snorkelaars Verslag dagtrip Bergse Diepsluis Cursus van de maand: Peak Performance Buoyancy Mijn verhaal: Spaans avontuur door Patricia Dagtrip zondag 11 oktober 2009: Aware dagtrip Galderse

Nadere informatie

Nieuwsbrief #5, juli 2009. Inhoud

Nieuwsbrief #5, juli 2009. Inhoud Inhoud Duikers en snorkelaars Verslag Dagtrip Dreischor, de Reefballs Cursus van de maand: Stroomduiken Wrak info: de Swift Wetenswaardigheden onderwater Dagtrip dinsdag 21 juli 2009: NACHTDUIK Duikers

Nadere informatie

Dive Guide - Science of Diving - Divemaster

Dive Guide - Science of Diving - Divemaster Dive Guide - Science of Diving - Divemaster Dive Guide Minimale leeftijd: Aantal duiken bij begin: Aantal duiken voor brevet: 18 jaar 40 (25 uur) 50 (32 uur) Specialty Science of Diving Minimum leeftijd

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe. 2. Geschiedenis. 3. Wat heb je nodig. 4.Wat kun je allemaal zien

Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe. 2. Geschiedenis. 3. Wat heb je nodig. 4.Wat kun je allemaal zien Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe 2. Geschiedenis 3. Wat heb je nodig 4.Wat kun je allemaal zien WAAROM Ik mijn spreekbeurt over duiken doe Ik heb dit onder werp gekozen omdat mijn

Nadere informatie

GEWONE ZEEHOND. Huiler

GEWONE ZEEHOND. Huiler GEWONE ZEEHOND Huiler Je zou het bijna niet geloven, maar een gewone zeehond is een echt roofdier! De zeehond is met zijn gestroomlijnde lichaam, speciale neus en handige snorharen helemaal aangepast op

Nadere informatie

Nieuwsbrief, februari 2010. Inhoud

Nieuwsbrief, februari 2010. Inhoud Inhoud Duikers en snorkelaars Verslag Nemo 33 Brussel Cursus van de maand: stroomduik specialty Dagtrip: De Beldert Tiel, 28 maart 2010 IJsduiken is gaaf Wetenswaardigheden onderwater Duikers en snorkelaars

Nadere informatie

Jaargang 37 Nummer17 sept. 2017

Jaargang 37 Nummer17 sept. 2017 Jaargang 37 Nummer17 sept. 2017 www.terracollinaria.nl E-mail: info.terracollinaria@gmail.com TC Meer dan boeiend!! In onze laatste TC News hebben jullie gelezen dat we op 15 sept. a.s. onze bijeenkomst

Nadere informatie

Hallo Duikschoolbuddy s,

Hallo Duikschoolbuddy s, Hallo Duikschoolbuddy s, Nieuwsbrief 2015-02 Hier onze nieuwsbrief met nieuws over duiken in en rond Duikschool.nl en omstreken. Veel lees plezier. Wat hebben we gedaan? Afgelopen maand hadden we de Noordzee

Nadere informatie

Namens de staff van ISLAND DIVING willen we jullie hele fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar, met heel veel mooie en leuke duiken toewensen.

Namens de staff van ISLAND DIVING willen we jullie hele fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar, met heel veel mooie en leuke duiken toewensen. Inhoud Duikers en snorkelaars Verslag duikreis Egypte, het verhaal van Ron van Walsem Verslag Nachtduik 15 december Oostvoorne Cursus van de Maand: DAN Oxygen First Aid Dagtrip 2 februari : Onderwater-rugby

Nadere informatie

Lesbrief ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - NEDERLAND EN WATERBOUW

Lesbrief ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - NEDERLAND EN WATERBOUW Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW ZAND BOVEN WATER Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer spullen reizen via Rotterdam. Sinds 2008 wordt hard gewerkt om de haven uit te breiden.

Nadere informatie

Advanced Open Water Diver. Diepduiken

Advanced Open Water Diver. Diepduiken Advanced Open Water Diver Diepduiken DIEPDUIKEN Activiteiten en doelstellingen Reglementen Apparatuur Technieken Stikstofnarcose Decompressieziekte Activiteiten en doelstellingen Waarom NIET diep duiken?

Nadere informatie

Verder weer leuke aanbiedingen en nieuwtjes dus weer veel lees plezier.

Verder weer leuke aanbiedingen en nieuwtjes dus weer veel lees plezier. Inhoud Duikers en snorkelaars Cursus van de Maand: DUP specialty Nieuwe look schoolgevel Onderwater-rugby van start! Duiken in Kroatie, verslag zeepaardje gespot! Voorinschrijving Duikreis medio november

Nadere informatie

Leuke weetjes, puzzels, een kleurplaat en meer!

Leuke weetjes, puzzels, een kleurplaat en meer! Alles over HAAIEN Leuke weetjes, puzzels, een kleurplaat en meer! Haaienweetjes Vinnen De meeste haaien hebben acht vinnen. Deze gebruiken ze om vooruit te komen en om rechtop te zwemmen. De vorm van de

Nadere informatie

4. Plan je duik en duik je plan

4. Plan je duik en duik je plan Leve de Zeel Inleiding Hoofdstuk 1. De eerste kennismaking 15 Je eerste uitrustingsstukken Duikmasker Snorkel Vinnen Loodgordel Persluchtfles Trimvest Automaat en octopus Je eerste duik Je eerste duik

Nadere informatie

Nieuwsbrief. juni jaargang 5 nr.6

Nieuwsbrief. juni jaargang 5 nr.6 Nieuwsbrief juni 2012 jaargang 5 nr.6 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Amphora Nieuwsbrief 1

Amphora Nieuwsbrief 1 Amphora Nieuwsbrief 1 Lente 2017 Nu ons clubblad Sepia niet meer bestaat gaan we onze leden in de toekomst informeren via nieuwsbrieven en via onze website www.duikschool-amphora.be. Het wordt even wennen.

Nadere informatie

Model duikplan niveau 1*-duiker

Model duikplan niveau 1*-duiker Model duikplan niveau 1*-duiker Stap Hoe doe je dat? Resultaat 1. Bepaal je maximale duikdiepte (MDD) 2. Bepaal je maximale duiktijd (MDT) Spreek met je buddy af hoe diep jullie bij deze duik maximaal

Nadere informatie

Museumexpeditie Werkboek 12-14 jaar

Museumexpeditie Werkboek 12-14 jaar Museumexpeditie Werkboek 12-14 jaar Naam: Inleiding Welkom in Natuurmuseum Fryslân. Wat leuk dat je ons museum bezoekt! Dit werkboekje leidt je rond door bijna het hele museum. Als je de bordjes van de

Nadere informatie

Nieuwsbrief, juni 2010. Inhoud

Nieuwsbrief, juni 2010. Inhoud Inhoud Duikers en snorkelaars Verslag staffduik Boschmolenplas Cursus van de maand: Multilevel cursus Dagtrip zondag 27 juni: Workshop demo-dag Rescuediver!! ook voor Junioren!! Wetenswaardigheden onderwater

Nadere informatie

Onze staff is ook weer uitgebreid. Deze maand stelt Simone Huijsman zich voor.

Onze staff is ook weer uitgebreid. Deze maand stelt Simone Huijsman zich voor. Inhoud Duikers en snorkelaars Verslag Dagtrip Nemo33 Brussel Even voorstellen: Simone Huijsman Verbouwing service en natte ruimte Cursus van de maand: DUP specialty Wetenswaardigheden onderwater Dagtrip

Nadere informatie

De Drijvende Speelstad

De Drijvende Speelstad De Drijvende Speelstad Spelen op het water In Rotterdam wordt op het water in de Rijnhaven een complete wijk gebouwd. Maar hoe maken we deze drijvende stad leuk voor kinderen? We maken er een Drijvende

Nadere informatie

Mijn spreekbeurt gaat over: leren sportduiken

Mijn spreekbeurt gaat over: leren sportduiken Mijn spreekbeurt gaat over: leren sportduiken Waarom dit onderwerp? Redenen kunnen bijvoorbeeld zijn: Ik vind het een leuk en interessant onderwerp Ik vind de onderwater natuur erg leuk Ik snorkel graag

Nadere informatie

Deel 4: de bedreigingen voor het koraal

Deel 4: de bedreigingen voor het koraal Lesstof Deel 1: het koraalrif Deel 2: het koraal Deel 3: het belang van koraal Deel 4: de bedreigingen voor het koraal Deel 5: het beschermen van het koraal Deel 4: De bedreigingen voor het koraal Deze

Nadere informatie

Sugar Addiction Test

Sugar Addiction Test Sugar Addiction Test Hoe is het gesteld met jouw suikerverslaving? Ontdek het met deze test. SUGARCHALLENGE Is een initiatief van Food & Lifestylecoach Carola van Bemmelen Doe de Sugar Addiction test Ben

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

De kunst om met jezelf te leven. Met praktische tips, humoristische verhalen, psychologische inzichten en prachtige afbeeldingen. Hannah Elisa Walsh

De kunst om met jezelf te leven. Met praktische tips, humoristische verhalen, psychologische inzichten en prachtige afbeeldingen. Hannah Elisa Walsh De kunst om met jezelf te leven Met praktische tips, humoristische verhalen, psychologische inzichten en prachtige afbeeldingen. Hannah Elisa Walsh 1 Voorwoord. Het idee voor dit boek kwam in mij op terwijl

Nadere informatie

Nieuwsbrief #4, april 2008. Inhoud

Nieuwsbrief #4, april 2008. Inhoud Inhoud Duikers en snorkelaars Cursus van de Maand : EFR Voortgang aanpassingen Oostvoornse Meer Island Diving brengt jeugd in beweging Wetenswaardigheden Onderwater Dagtrip zondag 8 juni: Workshop demo-dag

Nadere informatie

Nieuwsbrief #3, maart 2007. Inhoud

Nieuwsbrief #3, maart 2007. Inhoud Inhoud Vakanties 2007: Voorbereidingen in volle gang Jeugdduiken Dagtrips Cursus van de Maand Nachtduiken Wetenswaardigheden Onderwater Onderwaterrugby Nieuw Zeeland, een leuke ervaring Vakantie 2007:

Nadere informatie

Dan hebben we ook weer een cursus van de maand deze is op 25 september, een workshop Rescue diver. Ook deze dag zal weer erg leuk en leerzaam zijn.

Dan hebben we ook weer een cursus van de maand deze is op 25 september, een workshop Rescue diver. Ook deze dag zal weer erg leuk en leerzaam zijn. Inhoud Duikers en snorkelaars Verslag Rescue opleidingen Cursus van de maand: Rescue workshop zaterdag 25 september Dagtrip: Aware dag Galderse meer, zondag 26 september Wetenswaardigheden onderwater Duikers

Nadere informatie

Welkom bij Dive Center Scuba Do!

Welkom bij Dive Center Scuba Do! Informatie Welkom bij Dive Center Scuba Do! Duiken is onze passie en dat willen wij graag met jou delen. Onze passie voor duiken zie je niet alleen terug in wat wij doen, maar vooral ook in de manier waarop

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Strandlopers en Notenkrakers

Strandlopers en Notenkrakers Week 1: 13 t/m 17 juli 2015 Maandag 13-07: Op de eerste dag van de zomervakantie gaan wij verkoeling zoeken in het water en chillen in het bubbelbad. Waar kunnen we deze elementen beter vinden dan in het

Nadere informatie

DE BRUINVIS. Kleinste walvisachtige van ons grootste natuurgebied, de Noordzee

DE BRUINVIS. Kleinste walvisachtige van ons grootste natuurgebied, de Noordzee DE BRUINVIS Kleinste walvisachtige van ons grootste natuurgebied, de Noordzee Bruinvis paspoort Lengte Gewicht Leeftijd Groepsgrootte 1-10 Voedsel vrouw ± 1,60 m man ± 1,45 m vrouw ± 60 kg man ± 50 kg

Nadere informatie

Curaçao. inhoud HET LAND ZELF DE LIGGING HET KLIMAAT! De hoofdstad van Curaçao is Willemstad. In Nederland is het koud en nat en in curaçao

Curaçao. inhoud HET LAND ZELF DE LIGGING HET KLIMAAT! De hoofdstad van Curaçao is Willemstad. In Nederland is het koud en nat en in curaçao Nieuws & co inhoud 7 januari 2011 Nieuws & co staat weer bom vol met nieuwe info. En een denk spelletje! Jullie journalisten ( Leonoor en Frederique) laten jullie weer niet in de steek! 1. Klimaat ligging

Nadere informatie

Advanced Open Water Diver. Bootduiken

Advanced Open Water Diver. Bootduiken Advanced Open Water Diver Bootduiken BOOTDUIKEN Motivatie en terminologie Typen vaartuigen Veiligheids- en noodapparatuur Zeeziekte Voorbereiding Procedures Motivatie en terminologie Motivatie Het is praktischer

Nadere informatie

De drie sporten die bij de NOB horen, zijn: duiken, onderwaterhockey en vinzwemmen.

De drie sporten die bij de NOB horen, zijn: duiken, onderwaterhockey en vinzwemmen. Spreekbeurt De NOB De NOB is de. Dit is net zoals je bij voetbal de KNVB hebt, bij tennis de KNLTB en bij atletiek de KNAU. De regelt dus veel dingen voor mensen die onderwatersport beoefenen. De NOB is

Nadere informatie

mooi... Het DVS Fashion team heeft hier

mooi... Het DVS Fashion team heeft hier THE TIMES uitgave 2011.3 datum 6-10-2011 door Klaasje & Gerjan Vertraging En hier is die dan De 3 e the-dvs-times van dit jaar. Wegens enorme zomerdrukte is het niet gelukt om hem in augustus uit te brengen.

Nadere informatie

Potvis op de dool. Wat is een potvis? De potvis in Heist. Waar leeft de potvis? Stijn Dekelver. baleinwalvissen. De potvis is een

Potvis op de dool. Wat is een potvis? De potvis in Heist. Waar leeft de potvis? Stijn Dekelver. baleinwalvissen. De potvis is een Stijn Dekelver Op woensdag 8 februari 2012 spoelde aan de Belgische kust een potvis aan. Dat gebeurde in Heist, een deelgemeente van Knokke-Heist. Zoiets komt maar een paar keer in een eeuw voor. Het is

Nadere informatie

Nieuwsbrief #4, mei 2007

Nieuwsbrief #4, mei 2007 Inhoud Inleiding Uitbreiding service : flesvulling Cursus van de Maand: Padi Seal Team Wetenswaardigheden Onderwater Vakantieverslag : Bonaire, het vervolg Verslag duiktrip 2 en 3 Dagtrip 3 juni : Preekhil

Nadere informatie

Grote opkomst infoavond duikvakantie Kroatië

Grote opkomst infoavond duikvakantie Kroatië November 2011 Nr 11 www.one2dive.nl one2dive@gmail.com Duncan van Vliet 0162-431185 06-24744130 Jan Loeff 06-54924740 Belangrijke telefoonnummers zet ze in je logboek Grote opkomst infoavond duikvakantie

Nadere informatie

SCUBA EDUCATION AMSTERDAM HÈT DUIKCENTRUM VOOR AMSTERDAM EN OMSTREKEN

SCUBA EDUCATION AMSTERDAM HÈT DUIKCENTRUM VOOR AMSTERDAM EN OMSTREKEN Welkom Het bezoeken van de wereld onder water is zowel plezierig als serieus. Over de gehele wereld beleven miljoenen mensen plezier aan het duiken. Het duiken met perslucht vereist: Een redelijke lichamelijke

Nadere informatie

Een unieke well-being reis naar Plaza Resort Bonaire Genieten, ontspannen en weldadige behandelingen ondergaan

Een unieke well-being reis naar Plaza Resort Bonaire Genieten, ontspannen en weldadige behandelingen ondergaan Raadhuisweg 2, 9251 GH Burgum. Tel. 0511-402621 Plaza Resort Bonaire Een unieke well-being reis naar Plaza Resort Bonaire Genieten, ontspannen en weldadige behandelingen ondergaan Healnihz int. Travel

Nadere informatie

Krabbie Krab wordt Kapper

Krabbie Krab wordt Kapper E-boek Geschreven en Vormgeving Esther van Duin Copyright Esthers Atelier www.esthersatelier.nl email info@esthersatelier.nl Krabbie Krab wordt Kapper Krabbie krab was een kunstenaar. Hij maakte beelden

Nadere informatie

Praktijklessen 1*-duiker

Praktijklessen 1*-duiker Praktijklessen 1*-duiker Naam: Pagina 1 van 15 Postbus 326 3900 AH Veenendaal T 0318-55 93 47 F 0318-55 93 48 I www.onderwatersport.org Inleiding Dit overzicht van de praktijklessen voor het brevet 1*-duiker

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

Inhoud 1. De zee is groot 2. Zonder zee geen leven 3. Golven 4. De zee is zout 5. De zee en rivieren 6. De kleur van de zee

Inhoud 1. De zee is groot 2. Zonder zee geen leven 3. Golven 4. De zee is zout 5. De zee en rivieren 6. De kleur van de zee De zee Inhoud. 1. De zee is groot 3 2. Zonder zee geen leven 4 3. Golven 5 4. De zee is zout 6 5. De zee en rivieren 7 6. De kleur van de zee 8 7. De kust en de branding 9 8. Sporten op zee 10 9. Werken

Nadere informatie

Nieuwsbrief #10, oktober 2008. Inhoud

Nieuwsbrief #10, oktober 2008. Inhoud Inhoud Duikers en snorkelaars Verslag Aware-dag Galderse meer 2008 Cursus van de maand: EFR + Rescue Diver Een tijdje niet gedoken, wat nu?? Jaarmarkt Mijnsheerenland, uitslag prijsvraag Duikverslag Ed

Nadere informatie

Een kreeft in de klas

Een kreeft in de klas Een kreeft in de klas Leerdagboek van:... Een kreeft in de klas Wat doet de kreeft? Kijk een poosje heel nauwkeurig naar de kreeft. Schrijf heel nauwkeurig op wat de kreeft doet en hoe hij dat doet. Doe

Nadere informatie

De Noordzee HET ONTSTAAN

De Noordzee HET ONTSTAAN De Noordzee De Noordzee is de zee tussen Noorwegen, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Denemarken. De Noordzee is een ondiepe (30-200 m) randzee van de Atlantische oceaan met

Nadere informatie

Duikspecial in Turkije

Duikspecial in Turkije Duikspecial in Turkije Deze schitterende duikreis aan boord van een traditioneel Turks schip (een gulet) is een unieke manier van vakantie vieren. De hele week wordt u in de watten gelegd door onze crew.

Nadere informatie

Dagje naar zee. Yosei

Dagje naar zee. Yosei Zandvoort We gingen met school een schoolreisje doen. We gingen naar Zandvoort met de bus. Het was een uur rijden. Kwart over tien eindelijk we zijn er. Toen ging ik met mijn groepje opdrachten doen. Het

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf?

maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf? let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf? Vertel alles wat je

Nadere informatie

Mens, natuur & milieu

Mens, natuur & milieu Mens, natuur & milieu Lesbrief Biologie. In dit thema ga je aan de gang met opdrachten die gaan over de ontwikkelingen in het havengebied en de gevolgen voor natuur en milieu. Deze opdracht is een lesbrief

Nadere informatie

Dive Guide - Science of Diving - Divemaster. Opleidingskosten Dive Guide Opleiding + 399,- Specialty Science of Diving = 170,-

Dive Guide - Science of Diving - Divemaster. Opleidingskosten Dive Guide Opleiding + 399,- Specialty Science of Diving = 170,- Dive Guide - Science of Diving - Divemaster Dive Guide Minimale leeftijd: 15 jaar Minimale leeftijd professional 18 jaar Aantal duiken bij begin: 40 (25 uur) Aantal duiken voor brevet: 50 (32 uur) Specialty

Nadere informatie

1. Inleiding 3 2. Waarom heb ik voor deze verzameling gekozen? 3 3. Foto s verzameling 4

1. Inleiding 3 2. Waarom heb ik voor deze verzameling gekozen? 3 3. Foto s verzameling 4 Inhoudsopgave Pagina: 1. Inleiding 3 2. Waarom heb ik voor deze verzameling gekozen? 3 3. Foto s verzameling 4 3.1. 9 september: Huisduinen, Donkere Duinen 4 3.2. 20 september: Donkere Duinen 5 3.3. 27

Nadere informatie

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Spelen met zand Zoals je hebt kunnen zien is zand heel interessant, maar zand is ook heel erg leuk. Je kunt er namelijk onwijs goed mee spelen! Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Schrijf

Nadere informatie

Bewoners. Noordzee. Introductie. Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien:

Bewoners. Noordzee. Introductie. Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien: Gemiddelde: diepte 94 meter Oppervlak: 572.000 km2 Bodem: hoofdzakelijk zand Bewoners van de Noordzee Introductie Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien: De Noordzee is natuurlijk

Nadere informatie

In principe zijn bootduiken slechts beperkt nodig op Bonaire. In de meeste gevallen kun je met de auto tot aan de rand van het water rijden.

In principe zijn bootduiken slechts beperkt nodig op Bonaire. In de meeste gevallen kun je met de auto tot aan de rand van het water rijden. Duiken op Bonaire Na het eerste voorzichtige voorproefje in oktober in Spanje was het nu eindelijk zover. De koffers zijn gepakt en morgenvroeg vertrekken we naar Bonaire om daar 2 weken te gaan duiken.

Nadere informatie

Rebreather duiken bij Scubido: Poseidon MKVI en SE7EN

Rebreather duiken bij Scubido: Poseidon MKVI en SE7EN 1 Rebreather duiken bij Scubido: Poseidon MKVI en SE7EN Rebreather duiken leer je bij Scubido op de Poseidon MKVI en SE7EN ECCR rebreather. Scubido leidt op volgens het PADI rebreather opleidingssysteem.

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. De kringloop van het water Groep 6-7-8

Voorbereiding post 1. De kringloop van het water Groep 6-7-8 Voorbereiding post 1 De kringloop van het water Groep 6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 1: De kringloop van het water, voor groep 6, 7 en 8. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Nieuwsbrief GDT, april.

Nieuwsbrief GDT, april. Nieuwsbrief GDT, april. B este mensen. Vorige week zijn de onderstaande bikkels de Ourthe afgedaald. Enigszins koud, toch een mooi zonnetje. Enige foto s zijn op onze www.gaydiveteam.nl te bewonderen.

Nadere informatie

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Heb je naar aanleiding van dit dagboek vragen of opmerkingen? Mail me

Nadere informatie

Praktijklessen 3*-duiker

Praktijklessen 3*-duiker Praktijklessen 3*-duiker Naam: Pagina 1 van 11 Postbus 326 3900 AH Veenendaal T 0318-55 93 47 F 0318-55 93 48 I www.onderwatersport.org Inleiding Dit overzicht van de praktijklessen voor het brevet 3*-duiker

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Als het buddysysteem niet werkt

Als het buddysysteem niet werkt Als het buddysysteem niet werkt Een van de basisprincipes van veilig sportduiken is om altijd met een buddy te duiken. De theorie daarachter is dat een paar duikers beter met moeilijke situaties of noodgevallen

Nadere informatie

Vorderingsboekje. Duiker 2-ster. VVW-Duiken Duiker 2-ster Vorderingsboekje VVW-Duiken Commissie Opleiding 1/46

Vorderingsboekje. Duiker 2-ster. VVW-Duiken Duiker 2-ster Vorderingsboekje VVW-Duiken Commissie Opleiding 1/46 Duiker 2-ster VVW-Duiken Commissie Opleiding 1/46 Inhoud van dit boekje Inleiding 3 Persoonlijke gegevens 4 Profiel Duiker 2-ster 5 Conformiteit 5 Doelstelling 5 Bevoegdheden 5 Ingangsniveau 6 Inhoud van

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Water en drinkwater (waterhardheid en ontkalken)

Water en drinkwater (waterhardheid en ontkalken) Water en drinkwater (waterhardheid en ontkalken) Ik vertel jullie in mijn spreekbeurt meer over water en drinkwater. Eerst vertel ik wat water is, waarom water het allerbelangrijkste is voor leven, en

Nadere informatie

Wist je dat.. dan 70% van alle koraalsoorten ter wereld te vinden.

Wist je dat.. dan 70% van alle koraalsoorten ter wereld te vinden. Beleef.. Raja Ampat Wist je dat.. Je 48 jaar bezig bent om alle eilanden te bezoeken... Je bent 48 jaar bezig wanneer je iedere dag een ander eiland in Indonesië bezoekt! Indonesie bestaat namelijk uit

Nadere informatie

Nieuwsbrief. januari 2017 jaargang 10 nr. 1

Nieuwsbrief. januari 2017 jaargang 10 nr. 1 Nieuwsbrief januari 2017 jaargang 10 nr. 1 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen

Nadere informatie

Plasticvervuiling in de oceaan - De Oceaan

Plasticvervuiling in de oceaan - De Oceaan WIJSHEIDS WERKBLAD 1.1 / HOOFDSTUK 2 / LEEFTIJD 10-12 NAAM: DATUM: Plasticvervuiling in de oceaan - De Oceaan Hallo. Weet jij nog hoe belangrijk de oceaan is in de waterkringloop? Kun jij alle elementen

Nadere informatie

Egypte. Neem je ouders mee naar... Egypte. Caïro Mummies Kameel. Oases De Nijl. Woestijn Sfinx. Een reisgids voor kinderen?!

Egypte. Neem je ouders mee naar... Egypte. Caïro Mummies Kameel. Oases De Nijl. Woestijn Sfinx. Een reisgids voor kinderen?! Piramides Woestijn Sfinx Farao Oases De Nijl Caïro Mummies Kameel Neem je ouders mee naar... Egypte Een reisgids voor kinderen?! Ben jij een echte avonturier? Zou je meer willen weten over Egypte? Dat

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

SSI Instructeur - Dive Control Specialist

SSI Instructeur - Dive Control Specialist SSI Instructeur - Dive Control Specialist Opleidingskenmerken Minimale leeftijd: Aantal duiken bij begin DiveCon Aantal duiken bij begin ITC Aantal duiken bij begin IE 18 jaar 60 duiken (40 uur) 75 duiken

Nadere informatie

Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp

Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp Ouderling van dienst is Burg Anker Diaken is Alma van Hengel De piano wordt bespeeld

Nadere informatie

Duiken op de Um El Faroud

Duiken op de Um El Faroud Duiken op de Um El Faroud Locatie: Wied iz-zurrieq, Malta Type duik: Wrak Niveau: Advanced/ Ervaren, wrakduikspecialist Maximum diepte: 34 meter Malta staat over de hele wereld bekend als een perfecte

Nadere informatie

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Hallo Buddyfishen, Nieuwsbrief 2010-08 Hallo allemaal. Nu wij weer druk bezig zijn met de duik(vakantie)planning komen ook de reisverslagen binnen van onze leden. Allereerst

Nadere informatie

DE GEWONE ZEEHOND. Huiler

DE GEWONE ZEEHOND. Huiler DE GEWONE ZEEHOND Huiler Je gelooft het bijna niet als je in die mooie zwarte ogen kijkt, maar een gewone zeehond is een echt roofdier. Zijn scherpe tanden en gestroomlijnde lichaam zijn perfect voor het

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Open Water Diver DUIKOMGEVING

Open Water Diver DUIKOMGEVING Open Water Diver DUIKOMGEVING DUIKOMGEVING Omstandigheden (Temperatuur, Zicht, Stroming, Bodemsamenstelling, Onderwaterleven, Zonlicht) Zoet water en zout water Duiken in zee (getijden) OMSTANDIGHEDEN

Nadere informatie

6,4. Werkstuk door een scholier 1095 woorden 3 juni keer beoordeeld. Inhoudsopgave:

6,4. Werkstuk door een scholier 1095 woorden 3 juni keer beoordeeld. Inhoudsopgave: Werkstuk door een scholier 1095 woorden 3 juni 2003 6,4 148 keer beoordeeld Vak Biologie Inhoudsopgave: Historie Binnenkomst zeehonden Voedselketen Oorzaken Quarantaine De terugplaatsing Wat is er te zien?

Nadere informatie

De Boer op! Bodemdiertjes

De Boer op! Bodemdiertjes Bodemdiertjes De Boer op! Middenbouw Op ontdekking in de natuur en opdrachtjes uitvoeren in de klas of in de buurt van de school. Je kunt direct aan de slag met het materiaal uit deze leskisten. De leskist,

Nadere informatie

onderwater Luc Dupas 09/12/2006 Symposium Duikgeneeskunde en Duikveiligheid

onderwater Luc Dupas 09/12/2006 Symposium Duikgeneeskunde en Duikveiligheid Netten onderwater Laat je niet vangen Erg? Niet erg? Zorgen maken? Is het erg? Ja hoor als je zelf verstrikt raakt en niet zomaar los komt is dat heel erg Niet erg? Zorgen maken? Procentueel gezien valt

Nadere informatie