REGLEMENT VAN HET MPC Terbank vzw

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "REGLEMENT VAN HET MPC Terbank vzw"

Transcriptie

1 REGLEMENT VAN HET MPC Terbank vzw Vooraleer een jongere door het MPC Terbank begeleid wordt, is het belangrijk dat de ouders of de meerderjarige jongere goed geïnformeerd worden. Dit reglement vormt samen met de overeenkomst en de bijlage daarbij één geheel en wordt getekend voor ontvangst en akkoord. Dit wordt zo ook verwacht vanuit de regelgeving van de overheid (Besluit Vlaamse Regering van 04/02/2011). Officieel noemen zij dit reglement een charter collectieve rechten en plichten. Wij gebruiken verder 'reglement'. Wanneer een jongere tijdens zijn begeleiding 18 jaar en meerderjarig wordt, moet hij voor een verdere begeleiding de overeenkomst zelf ondertekenen. Dit reglement maakt ook deel uit van de onthaalmap die men ontvangt bij de start in MPC Terbank. Men kan steeds een nieuw exemplaar van dit reglement opvragen via het secretariaat (persoonlijk aan het onthaal of via een eenvoudige vraag per mail Het reglement (1) De overeenkomst (2) De bijlage bij de overeenkomst (3) en de individuele dienstverleningsovereenkomst (4) vormen samen de afspraken en het contract tussen MPC Terbank en de jongere en zijn ouders/ wettelijk vertegenwoordigers 1 1 MPC Terbank: wat, waar en voor wie? 1.1 Waar? Naam: Medisch Pedagogisch Centrum Ter Bank, vereniging zonder winstoogmerk (verder gebruiken we de afkortingen MPC Ter Bank en vzw). Het adres: Tervuursesteenweg Heverlee Telefoon: 016/ Fax: 016/ E- mail: info@mpcterbank.be MPC Terbank wordt beheerd door een vzw. De vzw is erkend door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (verder in deze tekst gebruiken we de afkorting VAPH of Vlaams Agentschap) voor onbepaalde duur. De statuten van de vzw verschenen in het Belgisch Staatsblad op 21 juli 1971.

2 1.2 Voor wie? Ons centrum is er voor kinderen en jongeren tussen 3 en 21 jaar die bijzondere pedagogische begeleiding nodig hebben. Binnen sommige modules (zie verder 1.3. voor meer uitleg) kunnen we ondersteuning bieden tot 25 jaar. Deze bijzondere begeleiding is nodig omwille van een verstandelijke beperking, omwille van gedragsproblemen of omwille van emotionele problemen. Meestal stellen de ouders de vraag tot opname of een andere vorm van begeleiding, soms doet de jeugdrechter dit. Gebruik van de module verblijf is in principe slechts mogelijk tot de leeftijd van 21 jaar. Uitzonderingen hierop zijn erg uitzonderlijk mogelijk tot maximum de leeftijd van 25 jaar of tot het einde van het lopende schooljaar waarin men 21 jaar wordt. Dit kan slechts op vraag van en met instemming van ouders en/of gebruiker en in overleg en met positief advies van het zorgteam. Het directieteam neemt hierin de eindbeslissing. Het gaat dan om jongvolwassenen die door stopzetting van de begeleiding op 21 jaar in omstandigheden zouden terechtkomen die de eigen veiligheid in gevaar zouden kunnen brengen. Jongvolwassenen met een verlengd verblijf die een plaats aangeboden krijgen in een andere voorziening dienen hier op in te gaan; indien zij dit niet doen wordt de overeenkomst door het MPC Terbank stopgezet. In principe gaan alle jongeren die in ons centrum verblijven vanuit de leerplicht overdag naar school. In een beperkt aantal situaties wordt er voor jongeren dagbesteding voorzien via de interne dienst dagbesteding (DDO). Dit kan slechts voor een deel van de week en voor een specifieke periode. Op langere termijn dienen er steeds andere oplossingen voor schoollopen of andere aanvullende externe dagbesteding te worden gezocht Welke zorg bieden we aan in Terbank? MPC Terbank is een centrum dat verschillende modules aanbiedt zodat jongeren met een beperking, hun ouders en verantwoordelijke of plaatsende instanties (zoals de jeugdrechtbank) meer zorg op maat kunnen krijgen. Er kan gekozen worden tussen volgende modules: verblijf, dagbesteding, dagopvang, mobiele begeleiding en ambulante begeleiding. In overleg en binnen de mogelijkheden van MPC Terbank is ook een combinatie van deze modules mogelijk. Er kan in de loop van de begeleiding ook gewijzigd worden in de keuze van modules Hierna volgt meer toelichting bij de verschillende modules De module verblijf en de module dagopvang MPC Terbank biedt jongeren o.a. hulp tijdens hun verblijf in een leefgroep. In die leefgroepen kunnen ze van zondagavond tot vrijdagavond en in een aantal groepen ook in het weekend blijven. Zo'n leefgroepswerking omvat de module verblijf, van 19.00u 's avonds tot 9.00u 's ochtends en de module dagopvang, de opvang buiten de schooluren.

3 De meeste leefgroepen wonen in een gewoon huis in Heverlee. In elke leefgroep leven ongeveer 8 tot 10 jongeren samen. Zij leven er onder begeleiding van opvoed(st)ers. Elke jongere heeft een individuele begeleider die we zorgbegeleider noemen. De zorgbegeleider heeft regelmatig contact met de ouders van die jongere. Het is steeds één van de opvoeders van de leefgroep. Er zijn daarnaast heel wat andere mensen die ook betrokken zijn bij de jongeren van de leefgroep. De psychopedagoog helpt de opvoeders om te gaan met problemen die zich voordoen in de leefgroep of met problemen van één van de jongeren. De maatschappelijk werk(st)er staat samen met de zorgbegeleider in voor de begeleiding van de ouders en de ruimere context. En dan is er nog de opvoedergroepchef. Deze organiseert de dagelijkse aanwezigheid van opvoeders en ondersteunt hen in het samenwerken. Verder is er op MPC Terbank voor jongeren die het nodig hebben ook een kinderpsychiater, een huisdokter en een verpleegkundige.. Daarover wordt meer verteld wat verder in dit reglement. Soms kan een jongere via individuele of groepstherapie extra ondersteuning krijgen. Omdat vele jongeren die op MPC Terbank verblijven het moeilijk hebben met schoollopen, proberen we zo goed mogelijk samen te werken met talrijke scholen. Samen met de ouders en het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) zoeken we een school die het best bij de jongere in kwestie past. MPC Terbank heeft een eigen ontspanningsdienst : AttrAktief. AttrAktief organiseert toffe activiteiten en clubs na de school, speelpleindagen tijdens vakantieweken en voor sommige jongeren voorziet deze dienst een kamp in de zomervakantie De module dagbesteding Dagbesteding is opvang tijdens de schooluren, wanneer de jongere om eender welke reden niet naar school kan gaan tijdens de schooluren. Het kan zowel om hele als om halve dagen gaan. Dagbesteding kan aangeboden worden binnen een leefgroep van Terbank, binnen een eigen dienst dagbesteding in Terbank, maar ook daarbuiten De modules mobiele en ambulante begeleiding Wat is een begeleiding? Een begeleiding is een individuele begeleiding van minimum 1 uur. Een begeleiding is individueel gericht, dus niet te verwarren met een groepsactiviteit. Wat is ambulant en wat is mobiel? Ambulante begeleiding: Het kind/de jongere of de oudersverplaatsen zich naar de voorziening voor een begeleiding door een hulpverlener. De begeleiding vindt plaats op Terbank. Ambulante begeleiding is niet betalend wanneer het kind/de jongere op die dag gebruik maakt van residentieel verblijf. Als er geen verblijf is, wordt de begeleiding aangerekend. Mobiele begeleiding: De hulpverlener verplaatst zich voor de begeleiding naar het kind/de jongere, de ouders of zijn context. De begeleiding vindt plaats buiten MPC Terbank.

4 Er zijn twee soorten begeleidingen mogelijk volgens welke soort activiteit er plaats vindt: Psychosociale ondersteuning dat zijn: oudergesprekken, huisbezoeken, oudercontacten op school, consultaties in ziekenhuizen,... ADL (Activiteiten Dagelijks Leven) dat zijn: het leren nemen van openbaar vervoer, kleding kopen, 2. Naar MPC Terbank komen en er vertrekken 2.1 Hoe kom je in een leefgroep terecht? We leggen even de verschillende stappen uit hoe het gaat als we telefoon hebben gekregen met de vraag om een jongere vanuit MPC Terbank te begeleiden. 0. Voorwaarden voor een aanvraag en een start zijn een juiste aanmelding bij en indicatiestelling via de Integrale Toegangspoort en aanmelding op de wachtlijst voor MPC Terbank en nadien voor de effectieve start een jeugdhulpbeslissing door de Integrale Toegangspoort van Jongerenwelzijn en het bezorgen van de nodige dossiergegevens. 1. Eerst proberen de mensen van MPC Terbank een beeld te krijgen van de jongere en de ouders en hun specifieke vragen. Hierbij gaat men na welke problemen er zijn en of MPC Terbank hierbij kan helpen. Dit gebeurt aan de hand van verslagen van de indicatiestelling, van vorige verblijfplaatsen, CLB, OCJ, Jeugdrechtbank, gespecialiseerde centra van ziekenhuizen, 4 2. Daarna wordt er gekeken welke vorm van begeleiding geschikt zou zijn en in welke leefgroep de jongere eventueel het beste zou passen. 3. De jongere en zijn ouders (en eventueel andere hulpverleners) worden uitgenodigd voor een gesprek. Ouders en jongere leggen uit waarom ze hulp zoeken en MPC Terbank geeft de jongere en de ouders informatie over op welke manier hulp kan geboden worden. De ouders mogen een vertrouwenspersoon meebrengen naar dit gesprek. 4. Dan komt de jongere bij een vraag naar verblijf samen met de ouders eens kijken in de leefgroep. Eventueel is er ook een schoolbezoek. Ook kan de jongere eens een namiddag naar de groep komen en meedoen om te kijken hoe het allemaal verloopt. 5. Als iedereen het erover eens is dat het wonen in een leefgroep een goede oplossing is, wordt er een beslissing tot opname genomen. Daarna worden er nog praktische afspraken gemaakt in verband met de start van het verblijf. 6. Als er voor de opstart van andere modules wordt gekozen worden er aangepaste praktische afspraken voor de start van de begeleiding gemaakt.

5 7. Voor de start van de samenwerking worden de onderlinge afspraken vastgelegd in een contractuele overeenkomst met een reglement (dit document) en een concrete bijlage. In deze bijlage bij de overeenkomst wordt het gebruik van de modules in kwestie vastgelegd. In geval van wijzigingen in het gebruik van modules bij schakelmomenten in de begeleiding, worden deze opgenomen in een hernieuwde bijlage bij het reglement. 2.2 De eerste maanden op MPC Terbank: een proef Als de module verblijf werd gekozen is In een leefgroep wonen voor de jongere een hele verandering. Je komt er terecht tussen andere jongeren, waar je meestal nog niemand kent. Je komt in contact met verschillende opvoeders. Je gaat niet meer elke avond naar huis. Er zijn ook steeds een aantal huisregels. Ook voor de ouders is het een hele aanpassing. Daarom zijn de eerste maanden in de leefgroep een soort proef. Zowel het MPC Terbank als de gebruiker gaan na of het verblijf in het MPC Terbank een goede oplossing is. Deze proefperiode duurt 3 maanden. Soms kan de proefperiode verlengd worden met nog eens 3 maanden. Maar ook de andere modules vragen soms een aantal aanpassingen. De samenwerking en de communicatie start of verloopt niet steeds gemakkelijk. Ook hier zijn de eerste maanden van begeleiding een soort proef. Hierbij gelden dezelfde afspraken als bij de verblijfsmodule. 2.3 Vertrekken uit MPC Terbank of stopzetten van de begeleiding 5 Zowel de jongere en/of de ouders als MPC Terbank kunnen beslissen om het verblijf of de begeleiding te stoppen. Elke opzeg moet schriftelijk worden meegedeeld, ofwel vanuit MPC Terbank ofwel vanuit de gebruiker Vertrekken voor de proefperiode om is Bij vertrek voor de proefperiode om is moet de gebruiker een opzegperiode van één week respecteren. Doet hij dit niet dan kan het MPC een vergoeding aanrekenen. Men noemt dat een verbrekingsvergoeding. De berekening van het bedrag van deze vergoeding is door het VAPH vastgelegd. Ook het MPC Terbank kan tijdens de proefperiode beslissen dat de jongere best niet langer in de leefgroep verblijft. Het MPC moet ook een opzegtermijn van één week hanteren. Daar moeten natuurlijk goede redenen voor zijn. We noemen er enkele op: je kan niet blijven 1. Als MPC Terbank de jongere toch niet voldoende kan helpen, omdat hij/ zij bijvoorbeeld ernstig ziek is; of de beperking is ernstiger dan tijdens de opname werd ingeschat.

6 2. Als de jongere of de ouders zich niet houden aan de afspraken die op papier gemaakt worden en die je in de overeenkomst en in dit document kan lezen; Deze opzegperiode van een week kan ook korter zijn wanneer de jongere en/ of de ouders en MPC Terbank een andere afspraak maken. Stopzetten kan dus ook in onderlinge overeenkomst. De jongere en/of de ouders en Terbank beslissen dan samen om het verblijf of de begeleiding op een afgesproken moment te stoppen. Indien het zeer dringend is kan opzeg vanuit het MPC ook zonder onderling overleg. Wanneer kan het verblijf in MPC Terbank stoppen tijdens de proefperiode en zonder opzeggingstermijn van een week: 1. Als er sprake is van overmacht. Dat wil zeggen dat er dingen gebeuren waar MPC Terbank zelf niets aan kan doen, maar waardoor het bieden van hulp of het samenwerken onmogelijk wordt (bijvoorbeeld: brand ); 2. Als de gezondheid of de veiligheid van de andere jongeren in gevaar wordt gebracht; 3. Als de jongere een gevaar vormt voor zichzelf, voor de begeleiders of voor de andere groepsgenoten (bijvoorbeeld bij ernstige agressie) Vertrekken na de proefperiode Het beste is dat iedereen samen (de jongere, de ouders, het MPC Terbank) dezelfde keuze maakt over het verblijf of de begeleiding van de jongere. 6 Soms denken we daar toch niet hetzelfde over. Dan beslist iemand eenzijdig (ofwel de jongere of de ouders, ofwel MPC Terbank, ) om de begeleiding of het wonen in de leefgroep te stoppen. In dit geval moet wel 3 maanden op voorhand worden gezegd dat men het verblijf in de leefgroep of de begeleiding wenst te stoppen. Dit noemt men de opzeggingstermijn (drie maanden). Dit wil zeggen dat drie maanden later het verblijf of de begeleiding echt kan worden stopgezet. Deze opzeggingstermijn kan korter zijn wanneer de jongere en/ of de ouders en MPC Terbank een andere termijn afspreken. Vertrekken kan dus ook in onderlinge overeenkomst. De jongere en/of de ouders en Terbank beslissen dan samen om het verblijf of de begeleiding te stoppen. De opzeggingstermijn kan ook korter zijn en niet in onderlinge overeenkomst bepaald worden wanneer het zeer dringend is. Als het wonen of de begeleiding wordt stopgezet, moet dit altijd met een brief gebeuren. Als de gebruikers zich niet houden aan de afgesproken opzeggingstermijn, dan moet er een verbrekingsvergoeding betaald worden. In volgende situaties bedraagt de opzegtermijn 3 maanden.

7 1. Als de gebruiker (dit zijn de jongere en zijn ouders)zich niet houdt aan de algemeen geldende afspraken in dit Reglement en in de Overeenkomst; 2. Als de medische verzorging die de jongere nodig heeft zo groot is dat MPC Terbank die verzorging niet kan geven; 3. Als de problemen of moeilijkheden van de jongere of de vragen van de ouders zo veranderd zijn dat er andere hulp nodig is dan wat MPC Terbank kan geven; 4. Als de jongere langer dan drie maanden niet meer in MPC Terbank verblijft ; 5. Bij een verblijf thuis omwille van ziekte of bij een opname in een algemeen ziekenhuis kan er na drie maanden toestemming gevraagd worden aan het VAPH om de jongere toch ingeschreven te houden in ons MPC; 6. Ingeval het gaat om een verblijf in een psychiatrisch ziekenhuis is dit echter niet mogelijk en moet het verblijf in het MPC wettelijk gestopt worden na 3 maanden afwezigheid. Deze periode van drie maanden geldt dan meteen als opzeggingstermijn en wordt schriftelijk gemeld. Wanneer kan het verblijf in MPC Terbank stoppen zonder opzeggingstermijn van 3 maanden? 1. Als er sprake is van overmacht. Dat wil zeggen dat er dingen gebeuren waar MPC Terbank zelf niets aan kan doen, maar waardoor het bieden van hulp of het samenwerken onmogelijk wordt (bijvoorbeeld: brand ); 7 2. Als de gebruiker niet meer beantwoordt aan de bijzondere opnamevoorwaarden zoals vermeld in het charter; 3. Als de lichamelijke of geestelijke toestand van de gebruiker dermate is dat het zorgaanbod van de voorziening niet kan beantwoorden aan de noden en de zorgvragen van de gebruiker; 4. Als de gebruiker of zijn de verplichtingen van het protocol van verblijf, behandeling of begeleiding, en van het charter niet nakomt; 5. Als de gezondheid of de veiligheid van de andere jongeren in gevaar wordt gebracht; 6. Als je een gevaar vormt voor jezelf, voor de begeleiders of voor de andere groepsgenoten (bijvoorbeeld bij ernstige agressie).

8 Als het verblijf of begeleiding in MPC Terbank wordt stopgezet, om welke reden dan ook, zal MPC Terbank steeds zijn best doen om te zoeken naar een andere voorziening of dienst waar je terecht kan. Dit wil echter niet zeggen dat MPC Terbank altijd een oplossing zal vinden of kan verzekeren. Elke stopzetting van de Overeenkomst moet op papier gezet worden en gemotiveerd om geldig te zijn. Als er betwisting is over ontslag of stopzetting van ondersteuning kan de gebruiker of zijn vertegenwoordiger dit voorleggen aan de klachtencommissie (zie hieronder). Aan die commissie wordt dan een onafhankelijke derde toegevoegd. Dit is voor MPC Terbank binnen de samenwerking met vzw trede - Mevr. Ciska van Geluwe. 2.4 Veranderen van leefgroep binnen de module verblijf en dagopvang Op MPC Terbank zijn er verschillende leefgroepen die elk een eigen vorm van hulp aanbieden. Nu kan het gebeuren dat na een tijdje blijkt dat de leefgroep waarin men verblijft toch niet het beste bij de jongere past. Of omwille van de leeftijd is een andere groep meer geschikt geworden. Dan kan het nodig zijn dat men van leefgroep verandert. Zo'n verandering van groep wordt steeds op voorhand met de jongere en met de ouders besproken. 3. Hoe zit het in MPC Terbank met 3.1 Verblijf en dagopvang tijdens weekends 8 MPC Terbank kan in de weekends een beperkt aantal kinderen en jongeren opvangen. In MPC Terbank zijn er leefgroepen die steeds open zijn in het weekend en groepen die steeds gesloten zijn. Wanneer een jongere zich aanmeldt voor opname dan wordt nagegaan of er een vraag is naar weekendverblijf. Afhankelijk hiervan komt de jongere in aanmerking voor opname in een weekendgroep of in een niet-weekend groep. In overleg met ouders, eventueel jeugdrechtbank of anderen wordt er dan een weekend- of vakantieregeling uitgewerkt die voor iedereen zo goed mogelijk past. Er wordt vast samengewerkt tussen verschillende leefgroepen. Jongeren die niet vaak in weekends in Terbank verblijven, logeren in het weekend in een andere leefgroep. Bij een plotse en eenmalige vraag voor weekendverblijf wordt er nagegaan in welke weekendgroep de jongere eventueel kan verblijven. Wanneer er een regelmatige (wekelijks of tweewekelijks) vraag is dan zal de jongere op een wachtlijst komen tot er een plaats vrij komt in de juiste leefgroep die open is tijdens het weekend. Wanneer er wijzigingen zijn in de geplande aanwezigheden tijdens het weekend dan moet dit één maand op voorhand doorgegeven worden aan MPC Terbank. 3.2 Verblijf en dagopvang in periodes van schoolvakantie

9 Voor schoolvakanties en schoolvrije dagen moet één maand op voorhand aan de leefgroep worden doorgegeven of de jongere al dan niet aanwezig zal zijn. Basisafspraken over verblijf tijdens schoolvakanties worden bij de start van de opname of van de begeleiding vastgelegd in de bijlage bij het protocol. Voor de grote vakantie (juli/augustus) moet op 1 mei duidelijk zijn wanneer er een vraag is voor verblijf in de leefgroep. Bij het begin van het kalenderjaar ontvangt de gebruiker telkens een brief waarin deze afspraak opnieuw wordt benadrukt. Elke zomervakantie zijn alle leefgroepen op hetzelfde moment een hele week gesloten. Indien de situatie dat toelaat vragen we uitdrukkelijk aan ouders om hun kind gedurende die week thuis op te vangen. De jongeren die dan niet naar huis kunnen (bvb. omwille van richtlijnen vanuit de jeugdrechtbank), gaan mee met een kamp van een andere organisatie of een kamp dat georganiseerd wordt door MPC Terbank. Daarnaast kan elke leefgroep nog voor een korte periode in de grote vakantie de vraag stellen om de leefgroep te sluiten en de jongere thuis te laten verblijven. Tijdens die periodes blijft MPC Terbank wel open en kan er overlegd worden of een tijdelijk verblijf in een andere leefgroep mogelijk is. 3.3 Afspraken over deelname aan externe vakantiekampen MPC Terbank kan voor de periode dat ze in Terbank verblijven in overleg met ouders, kinderen en jongeren inschrijven voor vakantiekampen van een andere organisatie. Het aantal kampdagen dat door Terbank kan worden gefinancierd is afhankelijk van het aantal aanwezigheidsdagen. Voor een jongere die voltijds (7dagen/week) in de leefgroep verblijft, kan MPC Terbank maximum 30 kampdagen financieren. Per kampdag ontvangt de leefgroep een subsidie van 11,11 euro. De meerkost van een kampdag wordt door het educatief budget van de leefgroepen gedragen. Wanneer een vakantiekamp door MPC Terbank wordt betaald, betekent dit concreet dat de gebruiker voor die dagen de gewone aanwezigheidsbijdrage betaalt, maar geen bijkomende kosten voor het vakantiekamp in kwestie draagt. In alle andere gevallen betalen ouders voor deze dagen geen aanwezigheidsbijdrage maar wel de kosten van het vakantiekamp. Het vervoer van en naar het kamp wordt in onderling overleg tussen MPC Terbank en de gebruiker afgesproken. Ouders kunnen hun kinderen ook op eigen initiatief inschrijven voor een vakantiekamp buiten de periode van verblijf in Terbank. Ook het vervoer naar het kamp is in dat geval ten laste van de ouders. Concrete afspraken over de betaling van vakantiekampen worden vastgelegd in de individuele dienstverleningsovereenkomst (IDO) Hoeveel kost het verblijf en de begeleiding in MPC Terbank?

10 3.4.1 Overzicht bijdrageberekening - 21 jarigen Functie Tijd Bedrag Begeleiding Min 1 u./ max 2 u. 5,00 euro Verblijf 11,41 euro Dagopvang Volle dag 5,25 euro Halve dag 2,62 euro Dagbesteding Volle dag 5,25 euro Halve dag 2,62 euro Aftopping Maximum bijdrage per dag euro Minimum bijdrage per dag 4,89 euro Forfait afwezig per dag 4,08 euro (blijft behouden van de kinderbijslag) Overzicht bijdrageberekening + 21 jarigen

11 (zie ook punt 4 in de overeenkomst) De kostprijs wordt dus bepaald door het aantal onderdelen of modules waar u beroep op doet en door het aantal aanwezigheidsdagen. De bijdrage per dag bedraagt echter maximaal euro. Bij een combinatie van betaling van andere modules op dezelfde dag zal dus het totaalbedrag dat u moet betalen de maximale dagprijs voor verblijf met dagopvang niet overschrijden. 11 Indien het voor de ouders moeilijk is om alle kosten te betalen, kan dit besproken worden met de maatschappelijk werker. Die kan mee een oplossing zoeken en eventueel een regeling vragen via de directie voor schoolkosten, medische kosten of kleding. Een aantal gemeentes geven een bijdrage aan de voorziening waar een jongere verblijft. MPC Terbank stelt de vraag voor zo n bijdrage rechtstreeks aan de gemeentebesturen van de officiële woonplaats van de jongeren. Een aantal gemeentes geven een bijdrage aan de ouders. Deze dient door de ouders zelf aangevraagd te worden bij de eigen gemeente. 3.5 Familiebezoek en begeleide bezoeken Er mag familie op bezoek komen in MPC Terbank als het op voorhand afgesproken wordt, indien nodig na overleg met de jeugdrechter. Voor kinderen die om bepaalde redenen niet naar huis kunnen gaan, organiseert het MPC begeleide bezoeken. Indien begeleide bezoeken wenselijk zijn, dan zal de maatschappelijk werker in overleg met de gebruiker en zijn/haar context, de verantwoordelijke van de begeleide bezoeken en eventueel ook met de jeugdrechtbank bespreken welke de mogelijkheden zijn.

12 3.6 Schoolkosten Alle onkosten voor school, behalve de maaltijden, worden door de ouders betaald. Ook de kosten voor het vervoer van en naar de school worden door de ouders betaald, behalve als de school dit vervoer regelt (schoolbus). Indien dit voor ouders moeilijk is, kunnen ze dit bespreken met de sociale dienst en kan er samen naar een oplossing gezocht worden Alle kinderen en jongeren ingeschreven in het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap hebben ook recht op gratis busvervoer met De Lijn. Concrete afspraken over de betaling van schoolkosten worden vastgelegd in de individuele dienstverleningsovereenkomst (IDO). 3.7 Vervoer naar huis bij verblijf in Terbank Voor een aantal jongeren is er gratis schoolbusvervoer maandagmorgen en vrijdagavond van school naar huis of omgekeerd. Dit is enkel voor jongeren die binnen een bepaald gebied dicht bij MPC Terbank wonen en die naar het buitengewoon onderwijs gaan. Er wordt geen busvervoer georganiseerd voor: jongeren die naar het gewoon onderwijs gaan: in deze gevallen moeten de ouders zelf voor vervoer zorgen en dit ook zelf betalen; jongeren in het 4 de of 5 de jaar van het BuSo Opleidingsvorm 3 (of 4): de jongeren krijgen of gebruiken dan hun abonnement van De Lijn. 12 Tijdens de schoolvakanties is er geen busvervoer. Als de jongere dan in de leefgroep verblijft, moeten de ouders zelf voor het vervoer zorgen en dit ook zelf betalen. Wordt in onderling overleg afgesproken dat de jongere toch door de begeleiding van het MPC wordt vervoerd, dan worden de kosten voor dit vervoer toegevoegd aan de maandelijkse afrekening. 3.8 Kleding en was Ouders zorgen zelf voor de kleding, de was, en het toiletgerief van hun kind. Indien dit voor ouders moeilijk is, kunnen ze dit bespreken met de sociale dienst. Hierbij geldt de regel dat de was enkel door de leefgroep gedaan kan worden indien de jongere meer dan 4 weekenddagen per maand in het MPC verblijft of dat de jongere een kledingsbudget heeft dat meer dan 50% bedraagt. Voor het wassen van linnen en ondergoed zijn deze voorwaarden echter niet van toepassing. De leefgroep geeft aan ouders een bericht wanneer er materiaal of kledij in de leefgroep nodig is. Concrete afspraken over de was worden vastgelegd in de individuele dienstverleningsovereenkomst (IDO).

13 3.9 Medische hulp bij verblijf Wanneer een jongere in MPC Terbank verblijft, zorgen de opvoeders en de medische dienst samen met de ouders voor de opvolging van de gezondheid van de jongere. Daarom is het belangrijk dat de medische dienst, opvoeders en ouders zoveel mogelijk informatie over de gezondheid van de jongere aan elkaar doorgeven. MPC Terbank moet alle medische informatie over een jongere aan de ouders meedelen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren: via het weekendboekje, via de sociale dienst of rechtstreeks via de medische dienst. Aan de ouders vragen we om aan de arts die zij raadpleegden een verslag te vragen over de diagnose en de gestarte behandeling en dit zo snel mogelijk aan de opvoeders te bezorgen. De medische dienst Er zijn op MPC Terbank een eigen huisdokter, verpleegsters en kinderpsychiaters. Bij de medische dienst op MPC Terbank kan je elke dag terecht. De dokter en de verpleegster zijn steeds telefonisch bereikbaar Je kan ook op gesprek gaan bij de dokter, maar dan moet je eerst een afspraak maken. Consultaties bij de huisarts van Terbank zijn niet betalend. De ouders en de jongere hebben het recht om naar een andere dokter te gaan dan de dokter op MPC Terbank. Bij het ondertekenen van de Overeenkomst wordt dit meteen afgesproken en op papier gezet (zie bijlage 1 bij de Overeenkomst). De kosten voor de bezoeken aan deze andere dokter moeten betaald worden door de ouders. 13 Wat gebeurt er als een jongere ziek is? Als een jongere ziek wordt op MPC Terbank, dan wordt hij/ zij behandeld door de dokter van MPC Terbank, behalve wanneer dit bij opname anders werd afgesproken. De ouders worden onmiddellijk op de hoogte gebracht en er wordt gevraagd om het kind verder thuis te verzorgen indien mogelijk. Als een jongere thuis ziek wordt, gaan ouders en/of de jongere naar hun eigen huisarts. Als zij graag willen dat de behandeling van de huisarts in MPC Terbank wordt voortgezet vragen we om aan de arts die zij raadpleegden een verslag te vragen over de diagnose en de gestarte behandeling en dit zo snel mogelijk aan de opvoeders te bezorgen. Wordt een jongere ziek op school, dan blijft de school verantwoordelijk. Een zieke jongere komt dus niet zomaar zonder afspraak terug naar de leefgroep. MPC Terbank moet eerst verwittigd worden en dan proberen we zo goed mogelijk deze situatie op te lossen.

14 Als het heel dringend is, kan MPC Terbank een jongere laten opnemen in het ziekenhuis zonder dat eerst aan de ouders of de wettelijke vertegenwoordigers te vragen. De ouders worden dan wel zo vlug mogelijk verwittigd. Als zij niet akkoord gaan met de opname in dàt ziekenhuis, moeten zij zelf zorgen voor eventuele overplaatsing. Bij consultatie van een andere dokter dan die van MPC Terbank, meestal een specialist,, vragen wij vooraf toestemming van de ouders. Wie betaalt de dokter? De raadpleging bij onze dokter moet niet betaald worden. Alle andere raadplegingen buiten het MPC Terbank moeten door de ouders betaald worden. Medische hulpmiddelen (zoals een bril, steunzolen, ) en individuele geneesmiddelen worden door de ouders betaald. Indien dit voor ouders moeilijk is, kunnen ze dit bespreken met de sociale dienst. Concrete afspraken over de betaling van medische kosten worden vastgelegd in de individuele dienstverleningsovereenkomst (IDO) Zakgeld Jongeren mogen op MPC Terbank eigen zakgeld hebben. Dit zakgeld wordt via de leefgroep aan de ouders gevraagd. Er worden duidelijke afspraken gemaakt met de ouders over hoeveel zakgeld de jongere krijgt en wanneer en waarvoor het gebruikt mag worden. Het zakgeld van de jongeren die in MPC Terbank verblijven, wordt ofwel bijgehouden en beheerd in de leefgroep ofwel is er de afspraak dat de jongere dit volledig zelfstandig doet. De jongere en de ouders hebben het recht om te kunnen zien waaraan het eigen zakgeld wordt uitgegeven: daarvoor wordt in de elke leefgroep een overzicht bijgehouden. Wanneer het zakgeld meer is dan Euro (index van augustus 2004) wordt dit op een spaarrekening gezet. De ouders openen daarvoor een spaarrekening op de naam van de jongere. 14 Minderjarigen die minimum één maal per maand in MPC Terbank verblijven na een beslissing van de jeugdrechter of na verwijzing door een gemandateerde voorziening van de Integrale Toegangspoort ontvangen maandelijks zakgeld van de overheid naargelang hun leeftijd. Voorwaarde is wel dat het maandelijks netto-inkomen van de jongere niet hoger mag zijn dan euro (geïndexeerd) Onder de 12 jaar wordt dit via de leefgroep contant bezorgd. Vanaf 12 jaar gebeurt dit via een zichten voor de grotere bedragen via een spaarrekening die hiervoor speciaal wordt geopend Verzekeringen Alle mensen die op MPC Terbank werken zijn verzekerd voor ongevallen die op het werk gebeuren en op de weg van en naar het werk.

15 Er is binnen MPC Terbank nog een verzekering : die heet verzekering Burgerlijke aansprakelijkheid. Wanneer iemand van het personeel van MPC Terbank niet opzettelijk een fout maakt, waardoor er schade is aan een persoon of aan een ding (bijvoorbeeld een ongeval), dan betaalt deze verzekering de schade. Wanneer een jongere iets fout doet of kapot maakt, waardoor er schade is aan een persoon of een ding, zijn de onkosten voor de ouders die hiervoor contact kunnen opnemen met hun familiale verzekering. MPC Terbank verwacht dan ook van de ouders dat zij een familiale verzekering hebben of er één afsluiten en daarvan de gegevens doorgeven. Daarnaast is er een verzekering tegen de risico's van brand en ontploffing. Ook alle gebouwen zijn verzekerd tegen brand. MPC Terbank heeft geen eigen verzekering voor de persoonlijke bezittingen van de jongeren, ook niet voor brand of diefstal. Normaal valt dit echter automatisch onder de eigen brandpolis van de ouders voor hun eigen huis/woonst en bezittingen. En daarvan is het toegestaan dat een klein deel de bezittingen van de jongere dus- mag verhuizen naar bv. een internaatskamer. Het is best dit zelf te bespreken met de eigen verzekeringsmakelaar Inrichten van de kamer en meebrengen van materiaal bij verblijf 15 MPC Terbank zorgt voor elke kamer voor de nodige meubelen. Bijkomende eigen kleine meubelen meebrengen kan alleen maar met medeweten en na akkoord van het leefgroepsteam. Ook het meebrengen van alle toestellen die op elektriciteit werken (lampen, computers, TV s, spelconsoles ) kan alleen maar met medeweten en na akkoord van het leefgroepsteam. Toestellen met gloeilampen, halogeenlampen of met een beeldbuis (TV, computerscherm) zijn niet toegelaten omwille van brandgevaar. MPC Terbank kan steeds vragen om een aantal bezittingen terug mee naar huis te nemen, omwille van bijvoorbeeld gevaar of te grote hoeveelheden. Het leefgroepsteam houdt een lijst bij van de duurzame persoonlijke goederen. 4. Enkele belangrijke algemene accenten in de werking van MPC Terbank. Alle teksten die onderdelen van de visie van MPC Terbank beschrijven worden samengebracht in het Kwaliteitshandboek. Dat is voor iedereen ter inzage op het secretariaat van MPC Terbank of via de website van mpcterbank.be. Teksten kunnen ook opgevraagd worden via het secretariaat.

16 4.1 Hoe verwoorden wij onze opdracht? Missie Als opvoeding bijzondere ondersteuning vraagt, bouwt elke medewerker van het MPC Terbank samen met alle betrokkenen, aan een traject dat perspectief biedt. Visie Doelstelling Als Medisch Pedagogisch Centrum Terbank bieden wij deskundige zorg aan kinderen en jongeren met een handicap. Wij zijn hiervoor erkend door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap Om die maatschappelijke opdracht te vervullen, richten wij onze zorg op kinderen en jongeren met een licht of matig verstandelijke handicap en/of met gedrags- en emotionele stoornissen. Vaak is er in hun gezin sprake van een problematische opvoedingssituatie omwille van de grote zorgafhankelijkheid van het kind en/of omwille van de sociale complexiteit van de gezinssituatie. Wij willen deze zorg realiseren door een samenwerking van verschillende partners: onze medewerkers, de kinderen en jongeren, hun ouders en belangrijke derden. Vertrekkend vanuit de hulpvraag leidt deze samenwerking tot een individueel traject van ondersteuning voor elk kind en zijn gezin. Dit traject biedt hun een vernieuwd perspectief. Dat kan liggen in het realiseren van kleine elementen van ontwikkeling tot in het samen formuleren van een toekomstperspectief als volwassene. Het uiteindelijke doel is het creëren van de optimale omstandigheden voor de ontwikkeling van de eigen mogelijkheden met het oog op een groter welzijn en een minimale zorgafhankelijkheid, met als resultaat een hogere kwaliteit van leven. 16 Uitgangsprincipes In de uitbouw van dit zorgaanbod en van de individuele trajecten hanteren wij een aantal uitgangsprincipes. Wij aanvaarden de kinderen en jongeren respectvol als gelijkwaardige mensen. Wij leren hun mogelijkheden zien en deze stimuleren. We vinden het belangrijk dat kinderen en jongeren daarin leeftijdsadequaat worden benaderd. Zij moeten de kans krijgen op een maximale participatie in de samenleving: inclusie in de ruimere sociale omgeving. Op individueel vlak is dit een basis voor het werken met het emancipatorisch denken: personen met een handicap nemen zelf hun zaken in handen, worden zich bewust van hun eigen capaciteiten, ontwikkelen hun eigen krachten en benutten sociale hulpbronnen. Ongeacht de complexiteit van de opvoedingssituaties en ongeacht de eigenheid op het vlak van leren van een persoon met een verstandelijke handicap

17 hebben ook deze kinderen en jongeren het recht op kansen: kansen om te leren, kansen om te groeien en kansen om zich te herpakken. Met de ouders als partners werken we samen aan een werkrelatie die bouwt aan een gemeenschappelijk perspectief. Het contextuele denkkader helpt ons naar de context van het kind te kijken en daardoor beter zijn functioneren te begrijpen. We willen ook ruimte maken voor inspraak van ouders en gebruikers op verschillende niveau's in de organisatie. Elke medewerker heeft een taak in de uitbouw van het ondersteuningsaanbod van Terbank. Dit realiseren we door een multidisciplinaire samenwerking als een basisgegeven. Elke medewerker en elk team of elke dienst dient binnen dit geheel zelfsturend te zijn en tegelijk te kunnen handelen binnen de aangegeven kaders. Als team en als individu draagt men verantwoordelijkheid voor de eigen prestaties en voor het ontdekken en verder ontwikkelen van de eigen kwaliteiten. We stimuleren medewerkers tot het ontwikkelen van nieuwe hulpverleningsvormen en -methodieken. Het MPC Terbank wil een lerende organisatie zijn. Het actief zoeken en het continu ontwikkelen en doorgeven van kennis en vaardigheden wordt vanuit het vormingsbeleid gestimuleerd. Vakbekwaamheid, motivatie en de inzet van de eigen persoon zijn de belangrijkste bronnen in de realisatie van de doelen van het MPC Terbank. Daarom is het een opdracht van de leidinggevenden in de organisatie om medewerkers in deze opdrachten te coachen. We verwachten van elke medewerker een volgehouden professioneel engagement om deze visie te kunnen realiseren in de meest moeilijke opvoedingssituaties wanneer de grenzen van het eigen functioneren en van de organisatie in vraag gesteld worden. Om de inzetbaarheid van de medewerkers te waarborgen, worden voorwaarden geschapen om een optimale arbeidstevredenheid te realiseren. 17 MPC Terbank als organisatie Terbank betekent al meer dan 800 jaar zorg voor mensen. Vanuit een jarenlange ervaring met de doelgroep beoogt de huidige V.Z.W. sinds 1973 'het inrichten, voortzetten en ontwikkelen van een eigentijdse en op christelijke waarden geïnspireerde zorg en begeleiding, afgestemd op de maatschappelijke noden'. Zo moet het MPC een expertisecentrum zijn waar ervaringsdeskundigheid, vakbekwaamheid en organisatieontwikkeling elkaar schragen. De concrete zorg willen we realiseren door een gedifferentieerd aanbod van zorgvormen en - methodieken. Zo heeft MPC Terbank baanbrekend werk geleverd op het gebied van gedecentraliseerd wonen. We hebben de intentie deze woonvorm als uitgangspunt te handhaven. Dit aanbod toetsen we en passen we aan, aan de wijzigende vragen en noden van de doelgroep en aan de evoluerende visies op ondersteuning van personen met een handicap.

18 Dit betekent dat wij de kinderen en jongeren zowel individueel als groepsgericht orthopedagogisch begeleiden bij het aanleren van vaardigheden op alle levensdomeinen; met een waaier aan werkvormen met ouders; bij het aansluiten op een zeer verscheiden schools aanbod en bij de overgang naar de arbeidsmarkt; bij een zinvolle en waar mogelijk inclusieve vrijetijdsbesteding; bij medische zorg; en bij een therapeutisch aanbod. We trachten dit alles waar te maken binnen een wendbare organisatie. Wij passen de structuren en het overlegmodel, steeds aan de doelstellingen die we willen realiseren aan. Daarbij baseren we ons op de principes van een open communicatie, inspraak en een duidelijke rolverdeling. Dit aanbod wordt ondersteund door een kosteneffectieve uitbouw en aanwending van middelen en infrastructuur. In alle structuren en binnen alle kernprocessen van onze organisatie passen we de basisprincipes en methodes van het kwaliteitsdenken toe. Het beleid is daarbij gericht op een continue verbetering van het systeem en van de processen. Het MPC Terbank is bereid met de partners van de verschillende sectoren te overleggen om een integraal netwerk van jeugdzorg in onze regio uit te bouwen in functie van een naadloos aanbod. Kennis- en opleidingscentra zien we als actieve partners in het uitwisselen van ervaringsdeskundigheid en in het samenwerken rond nieuwe ontwikkelingen. 4.2 Geen discriminatie en een christelijke inspiratie MPC Terbank biedt hulp vanuit een christelijke overtuiging. MPC Terbank heeft respect voor de godsdienst of de filosofische overtuigingen van elke jongere en zijn/haar gezin. 18 Iedereen is gelijk en heeft recht op gelijke kansen. Het doet er niet toe uit welk land je komt of welke huidskleur je hebt, of je een jongen of een meisje bent, of je een handicap hebt of niet of wat je seksuele voorkeur is. Niemand mag uitgesloten worden. Iedereen moet gelijkwaardig en met respect behandeld worden. Iedereen heeft dezelfde rechten en plichten. 4.3 Samenwerken met de ouders: de mening van ouders en jongere is belangrijk Ouders blijven heel erg belangrijk, ook als de jongere door MPC Terbank wordt begeleid. Ze hebben recht op informatie over hun kind. Een goede samenwerking met ouders vinden we belangrijk. Soms hebben de ouders een andere mening, ook dan moeten we goed luisteren naar de ouders en de verschillende meningen respecteren. Op die manier onderhandelen we met elkaar. Zo kunnen we samen met de ouders beslissingen nemen die het beste zijn voor de jongere en zijn gezin. In bepaalde situaties is ook de jeugdrechtbank betrokken partij in het zoeken naar de best mogelijk zorg voor de jongere.

19 4.3.1 Inspraak: mee praten en mee denken De gebruikersraad en de jongerenraad Er is een gebruikersraad op MPC Terbank. Dit is een vergadering waar de gebruiker zijn/haar mening kan brengen over de werking van MPC Terbank. Ouders en meerderjarige gebruikers mogen weten wat er allemaal gebeurt op MPC Terbank. Zij hebben ook het recht om hun mening te zeggen, om op een aantal punten advies te geven en om op een aantal punten mee te beslissen. Dat kan allemaal op de gebruikersraad. In deze gebruikersraad zitten minstens 3 ouders of wettelijke vertegenwoordigers van jongeren en/of volwassen bewoners die op MPC Terbank verblijven. Het maximum is 11 mensen met uit iedere leefgroep iemand. Deze mensen zitten voor 4 jaar in de gebruikersraad. Na 4 jaar worden er nieuwe mensen gekozen door alle ouders of wettelijke vertegenwoordigers. Als er minder dan 3 kandidaten zijn, is er geen gebruikersraad en worden er na 2 jaar terug verkiezingen georganiseerd. Als er beslist wordt dat de jongere niet meer op MPC Terbank zal blijven, dan kan zijn/haar wettelijke vertegenwoordiger ook niet meer in de gebruikersraad zitten. De gebruikersraad heeft een huishoudelijk reglement. Daarin staan een aantal afspraken hoe die vergadering moet verlopen. Ouders die deze afspraken wensen door te nemen kunnen dit reglement opvragen bij het secretariaat van MPC Terbank (secretariaat@mpcterbank.be ). Er is een jongerenraad op Terbank. In die vergadering komen een aantal van de jongeren (uit verschillende leefgroepen) die op Terbank verblijven regelmatig samen. Zij bespreken samen met een begeleider van Terbank, en iemand van buiten Terbank die hen helpt, allerlei dingen die te maken hebben met het leven in de groep en op Terbank. Indien mogelijk is er ook iemand van de jongerenraad op de gebruikersraad. 19 Betrokkenheid bij het individueel zorgplan en de individuele dienstverleningsovereenkomst Een individueel zorgplan is het persoonlijke begeleidingsprogramma van een jongere. Bij het bieden van hulp vertrekt men dan ook vanuit dit plan. Wanneer de jongere ongeveer 3 maanden (en ten laatste na 6 maanden) door MPC Terbank begeleid wordt, wordt er zo een individueel zorgplan gemaakt. Dit zorgplan wordt gemaakt na een multidisciplinaire bespreking van de jongere tijdens de teamvergadering. De opvoeders, de pedagoog, de maatschappelijk werker en de kinderpsychiater of de ambulant begeleider zijn bij deze bespreking aanwezig. De ouders of de jongere kunnen ook aanwezig zijn op de bespreking. Tijdens de verdere begeleiding wordt jaarlijks de evolutie van de jongere besproken. Op deze besprekingen worden ouders uitgenodigd. Als ouders hierbij niet aanwezig zijn wordt het handelingsplan of de evolutie van het zorgplan met hen besproken door de opvoeder en/of maatschappelijk werker. Men kan ook altijd een afspraak maken met de kinderpsychiater om het hele dossier van het eigen kind of van zichzelf te bespreken.

20 Ten laatste 6 maanden na het ondertekenen van het protocol wordt de individuele dienstverleningsovereenkomst (IDO) opgemaakt. Hierin wordt het zorgaanbod van de begeleiding geformuleerd in overleg met ouders, het begeleidend team en eventueel de jongere zelf. De inhoud van het zorgaanbod wordt jaarlijks geëvalueerd in overleg met de gebruiker. De inhoud van het individueel zorgplan wordt deels opgenomen in de IDO. Verder worden volgende items opgenomen in de IDO: de begeleidingsidentificatie, het algemeen zorgaanbod, afspraken over de betaling van bijkomende kosten. Ten slotte worden het protocol en de bijlage bij het protocol toegevoegd aan de IDO. In de bijlage bij het protocol worden eventuele wijzigingen in het gebruik van de verschillende modules opgenomen. Bij belangrijke wijzigingen aan de dienstverleningsovereenkomst wordt de gebruiker steeds geïnformeerd. De gebruiker kan zelf ook steeds voorstellen tot bijsturen van de IDO formuleren. Belangrijke betrokken derde Een belangrijke betrokken derde is de persoon die de gebruiker heeft aangewezen om hem bij te staan. Die persoon maakt geen deel uit van de professionele begeleiders van de gebruiker. De belangrijke betrokken derde van de gebruiker heeft een informatierecht en hoorrecht over de individuele dienstverleningsovereenkomst. De voorziening voldoet aan die rechten op verzoek van de belangrijke betrokken derde en na akkoord van de gebruiker Klachten Het kan zijn dat men over iets op MPC Terbank helemaal niet tevreden is. Dan kan men een klacht indienen. Dit verloopt volgens de volgende stappen: Stap 1: Best praat men eerst met de mensen van MPC Terbank zelf (de opvoeders of iemand anders van MPC Terbank) over de klacht. Stap 2: Indien het probleem niet opgelost geraakt door erover te praten, kan men een klacht indienen op papier bij de directeur. Dat kan bij elk van de drie leden van het directieteam, we gebruiken verder 'directeur'. Als opschrijven te moeilijk is, kan altijd een afspraak gemaakt worden bij de directeur of kan men iemand vragen die kan helpen bij het opschrijven. Wanneer de directeur de klacht gehoord heeft, zal hij/zij dit opschrijven in een speciaal boek. De directeur zal binnen de 30 dagen schriftelijk laten weten wat er aan het probleem gedaan zal worden. Stap 3: Als de jongere of de ouders niet tevreden zijn over wat er met de klacht werd gedaan, dan kan men een nieuwe brief schrijven naar de interne klachtencommissie van MPC Terbank. In deze interne klachtencommissie zit:

21 - één iemand die in de Raad van Bestuur van MPC Terbank zit; - één persoon aangeduid door de gebruikersraad Deze mensen zullen praten met iedereen die iets te maken heeft met het probleem. Ze zullen zo proberen het probleem op te lossen. Binnen de 30 dagen zullen zij hun mening over het probleem op papier meedelen, zowel aan de jongeren/de ouders als aan de directie van MPC Terbank. Als de klachtencommissie vindt dat er inderdaad een probleem is en dat je gelijk hebt om daarvoor een klacht in te dienen, dan moet MPC Terbank binnen de 30 dagen aan de jongere/de ouders schriftelijk laten weten wat ze aan het probleem zullen doen. De contactgegevens van deze mensen kunnen opgevraagd worden rechtstreeks via het secretariaat van MPC Terbank of via een mailtje aan secretariaat@mpcterbank.be. Stap 4: Als de jongere of de ouders nog steeds niet tevreden zijn over wat er met de klacht is gebeurd, dan kan men contact opnemen met het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Het VAPH is een officiële organisatie. Het VAPH zal dan nagaan of MPC Terbank zich aan de reglementen houdt. Het adres van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap is: Sterrenkundelaan Brussel (Sint-Joost-ten-Node) Privacy Alle mensen hebben recht op privacy. Dat wil zeggen dat je recht hebt op een eigen plaats of ruimte. En dat niet iedereen zomaar alles over jou mag of hoeft te weten. Van alle jongeren die door MPC Terbank begeleid worden, moet MPC Terbank volgens de wet een dossier maken. In dit dossier staan gegevens over de jongere en de ouders (medische gegevens, hoe de jongere zich gedraagt in de leefgroep, op school en bij de ouders,.). Dit dossier is strikt vertrouwelijk. Dat wil zeggen dat niemand zomaar in het dossier mag kijken. Alleen mensen op MPC Terbank die aan de jongere hulp bieden, mogen het dossier inkijken. Alle mensen die op MPC Terbank werken, moeten zich houden aan het beroepsgeheim. Dit wil zeggen dat zij de gegevens over een jongere niet zomaar zonder toestemming van de gebruiker mogen doorgeven aan andere mensen buiten MPC Terbank. Op die manier moet MPC Terbank de privacy van de jongeren en hun gezin respecteren. Die toestemming wordt gevraagd via een formulier. De ouder of de meerderjarige gebruiker heeft het recht om te weten wat er in hun dossier staat.

22 Om het dossier in te kijken moet men een brief schrijven aan de hoofdgeneesheer - kinderpsychiater (Dr. Jan Umans), lid van het directieteam van het Medisch Pedagogisch Centrum of samen met de sociale dienst de vraag mondeling stellen. Dan kan men onder begeleiding binnen de 15 dagen (zie Decreet rechtspositie minderjarigen) het dossier inkijken. Als men niet akkoord is met iets dat in het dossier staat, kan dit besproken worden. Indien nodig kan er een aanpassing van het dossier gebeuren. Het dossier wordt bijgehouden voor een periode van 30 jaar. Nadien wordt het vernietigd. Als men hierover meer inlichtingen wil, of voor klachten hierover, kan men terecht op het volgende adres: Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer Waterloolaan Brussel Telefoon: 02/ Fax 02/ Wanneer jongeren weglopen uit de voorziening en dit door ons gemeld wordt aan de politie zullen de medewerkers van MPC Terbank steeds de toestemming geven aan de politie om de kamer te doorzoeken in het kader van het opsporingsonderzoek Informatie over rechten van gebruikers in de jeugdhulpverlening Vanuit het decreet rechtspositie voor minderjarigen (wetgeving van de Vlaamse overheid) is onze instelling verplicht om jullie ( de gebruikers) te informeren over hun rechten in de hulpverlening. Al deze rechten staan duidelijk uitgelegd in een brochure die gemakkelijk te vinden is op internet onder Gebruikers die toch graag deze brochure van ons willen ontvangen, kunnen dit steeds vragen aan de sociale dienst. 22 In deze brochure vind je antwoorden op vragen als: Wat zijn de rechten van mijn kind in de hulpverlening? Wat betekent dat voor de hulpverleners? Wat betekent dat voor mij als ouder of volwassene die instaat voor de opvoeding van kinderen? Als mijn kind hulp krijgt, wat is dan mijn rol als ouder of als verantwoordelijke voor de opvoeding van het kind? Hoe kan ik de rechten van mijn kind helpen garanderen? Wat als ik van mening verschil met mijn kind of als het keuzes maakt waar ik het niet mee eens ben? Schriftelijke Informatie over de aangeboden hulp

REGLEMENT VAN HET MPC Terbank vzw

REGLEMENT VAN HET MPC Terbank vzw MULTIFUNCTIONEEL CENTRUM VERBLIJF, DAGOPVANG, DAGBESTEDING, BEGELEIDING SOD F002 REGLEMENT VAN HET MPC Terbank vzw Vooraleer een jongere door het MPC Terbank begeleid wordt, is het belangrijk dat de ouders

Nadere informatie

PROTOCOL VAN BEHANDELING EN BEGELEIDING ambulante begeleiding

PROTOCOL VAN BEHANDELING EN BEGELEIDING ambulante begeleiding Begeleidingscentrum Spermalie - Het Anker maakt deel uit van vzw De Kade maatschappelijke zetel: Potterierei 42, 8000 Brugge PROTOCOL VAN BEHANDELING EN BEGELEIDING Versie september 2013 Deze overeenkomst

Nadere informatie

Charter collectieve rechten en plichten

Charter collectieve rechten en plichten Charter collectieve rechten en plichten Van Begeleid Wonen Zennestreek vzw het voor Personen met een ( VAPH) (erkenningsnummer 409200333) Ons adres: In dit charter leggen we duidelijk uit hoe we werken

Nadere informatie

Individuele dienstverleningsovereenkomst Rechtstreeks toegankelijke hulp minderjarigen

Individuele dienstverleningsovereenkomst Rechtstreeks toegankelijke hulp minderjarigen Versie juni 2017 Individuele dienstverleningsovereenkomst Rechtstreeks toegankelijke hulp minderjarigen Deze overeenkomst wordt gesloten tussen: Vzw De Kade, Potterierei 42, 8000 Brugge Begeleidingscentrum

Nadere informatie

Individuele dienstverleningsovereenkomst Rechtstreeks toegankelijke hulp minderjarigen

Individuele dienstverleningsovereenkomst Rechtstreeks toegankelijke hulp minderjarigen Begeleidingscentrum Spermalie - Het Anker maakt deel uit van vzw De Kade maatschappelijke zetel: Potterierei 42, 8000 Brugge Versie maart 2018 Individuele dienstverleningsovereenkomst Rechtstreeks toegankelijke

Nadere informatie

Verblijfsadres (indien verschillend):. Wettelijk vertegenwoordigd door (naam):...

Verblijfsadres (indien verschillend):. Wettelijk vertegenwoordigd door (naam):... PROTOCOL BEWONERS INCLUSIEF WONEN (IWO) Protocol van verblijf (hierna genoemd de overeenkomst) afgesloten tussen: VZW Martine Van Camp, Turnhoutsebaan 57 te 3294 Diest, vertegenwoordigd door Erik Peirelinck,

Nadere informatie

Turnhoutsebaan 57 te 3294 Diest NN /

Turnhoutsebaan 57 te 3294 Diest NN / Turnhoutsebaan 57 te 3294 Diest NN 0424.784.378 013/35.16.00 info@martinevancamp.be PROTOCOL DAGCENTRUM EN BEGELEID WERK Protocol van verblijf (hierna genoemd de overeenkomst) afgesloten tussen: VZW Martine

Nadere informatie

Individuele dienstverleningsovereenkomst Rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) volwassenen 1

Individuele dienstverleningsovereenkomst Rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) volwassenen 1 Begeleidingscentrum Spermalie - Het Anker maakt deel uit van vzw De Kade maatschappelijke zetel: Potterierei 42, 8000 Brugge, www.de-kade.be Versie 1/3/2018 Individuele dienstverleningsovereenkomst Rechtstreeks

Nadere informatie

Protocol van verblijf, behandeling of begeleiding internaat/semi-internaat + 18

Protocol van verblijf, behandeling of begeleiding internaat/semi-internaat + 18 Begeleidingscentrum Spermalie - Het Anker maakt deel uit van vzw De Kade maatschappelijke zetel: Potterierei 42, 8000 Brugge Protocol van verblijf, behandeling of begeleiding Versie september 2013 Deze

Nadere informatie

Collectieve rechten en plichten

Collectieve rechten en plichten Collectieve rechten en plichten 1. Identificatie van Hopperank vzw Benaming: Hopperank vzw Zetel: Gasthuisstraat 7 bus 7 1730 Asse Aard van de rechtsvorm van de rechtspersoon: vzw Datum en duur van de

Nadere informatie

Charter collectieve rechten en plichten

Charter collectieve rechten en plichten Charter collectieve rechten en plichten Van de Brabantse dienst voor thuisbegeleiding vzw Erkend en gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap voor personen met een handicap (VAPH) Erkenning thuisbegeleiding

Nadere informatie

PROTOCOL VAN VERBLIJF, BEHANDELING OF BEGELEIDING MULTIFUNCTIONEEL CENTRUM (MFC)

PROTOCOL VAN VERBLIJF, BEHANDELING OF BEGELEIDING MULTIFUNCTIONEEL CENTRUM (MFC) Versie september 2014 Deze overeenkomst wordt gesloten tussen: Vzw De Kade, Potterierei 42, 8000 Brugge, Begeleidingscentrum Spermalie - Het Anker, erkenning Spermalie, vertegenwoordigd door Paul Bulckaert,

Nadere informatie

ZORGOVEREENKOMST AANVANG EN BEËINDIGING VAN HET VERBLIJF, DE DAGOPVANG EN MOBIELE BEGELEIDING:

ZORGOVEREENKOMST AANVANG EN BEËINDIGING VAN HET VERBLIJF, DE DAGOPVANG EN MOBIELE BEGELEIDING: ZORGOVEREENKOMST IDENTITEIT: Tussen VZW Jeugdzorg Ter Elst, met maatschappelijke zetel: Zandstraat 10 te 2570 DUFFEL vertegenwoordigd door Mevrouw Vanessa Janssens, Directeur Zorg en Mevrouw en/of Mijnheer..................................................

Nadere informatie

Mobiel en ambulante woonbegeleiding

Mobiel en ambulante woonbegeleiding V.Z.W.OIKONDE BRUGGE heeft zijn maatschappelijk zetel te 8000 Brugge, Langestraat 72. Deze vzw werd bij beheersovereenkomst met het VAPH erkend dd. 01/01/2015 voor Flexibel Aanbod Meerderjarigen (FAM)

Nadere informatie

Bijlage 1: Collectieve rechten en plichten

Bijlage 1: Collectieve rechten en plichten Bijlage 1: Collectieve rechten en plichten 1. Identificatie van Hopperank Benaming: Hopperank Zetel: Gasthuisstraat 7 bus 7 1730 Asse Aard van de rechtsvorm van de rechtspersoon: vzw Datum en duur van

Nadere informatie

Protocol van begeleiding Rechtstreeks toegankelijke hulp volwassenen.

Protocol van begeleiding Rechtstreeks toegankelijke hulp volwassenen. 1 maart 2016 Protocol van begeleiding Rechtstreeks toegankelijke hulp volwassenen. Deze overeenkomst wordt gesloten tussen: Vzw De Kade, Potterierei 42, 8000 Brugge Begeleidingscentrum Spermalie - Het

Nadere informatie

Protocol van behandeling of begeleiding ambulante begeleiding +18

Protocol van behandeling of begeleiding ambulante begeleiding +18 Begeleidingscentrum Spermalie - Het Anker maakt deel uit van vzw De Kade maatschappelijke zetel: Potterierei 42, 8000 Brugge Protocol van behandeling of begeleiding ambulante begeleiding +18 Versie september

Nadere informatie

Contextbegeleiding breedsporig. Onthaalbrochure voor ouders

Contextbegeleiding breedsporig. Onthaalbrochure voor ouders Contextbegeleiding breedsporig Onthaalbrochure voor ouders 2 Inhoudstafel Voorwoord 4 Wie zijn we? 5 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie? 9 Belangrijke nummers 10 Wat is contextbegeleiding?

Nadere informatie

CHARTER COLLECTIEVE RECHTEN EN PLICHTEN VOOR RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE MOBIELE EN AMBULANTE BEGELEIDING VOOR MINDERJARIGEN

CHARTER COLLECTIEVE RECHTEN EN PLICHTEN VOOR RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE MOBIELE EN AMBULANTE BEGELEIDING VOOR MINDERJARIGEN CHARTER COLLECTIEVE RECHTEN EN PLICHTEN VOOR RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE MOBIELE EN AMBULANTE BEGELEIDING VOOR MINDERJARIGEN Van toepassing vanaf 01/04/2015 Van toepassing vanaf 01/04/2015 p. 1 1. IDENTIFICATIE

Nadere informatie

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG 2 Inleiding In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg. We leggen uit wat het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg is, wie er werken

Nadere informatie

PROTOCOL VAN VERBLIJF, BEHANDELING OF BEGELEIDING MULTIFUNCTIONEEL CENTRUM (MFC)

PROTOCOL VAN VERBLIJF, BEHANDELING OF BEGELEIDING MULTIFUNCTIONEEL CENTRUM (MFC) Versie november 2015 PROTOCOL VAN VERBLIJF, BEHANDELING OF BEGELEIDING MULTIFUNCTIONEEL CENTRUM (MFC) Deze overeenkomst wordt gesloten tussen: Vzw De Kade, Potterierei 42, 8000 Brugge, Begeleidingscentrum

Nadere informatie

Individuele Dienstverleningsovereenkomst Thuisbegeleiding Accent minderjarigen

Individuele Dienstverleningsovereenkomst Thuisbegeleiding Accent minderjarigen Individuele Dienstverleningsovereenkomst Thuisbegeleiding Accent minderjarigen (Niet Rechtstreeks Toegankelijke Hulp en Rechtstreeks Toegankelijke Hulp) versie juli 2017 Deze overeenkomst wordt gesloten

Nadere informatie

Individuele Dienstverleningsovereenkomst Thuisbegeleiding Perspectief minderjarigen

Individuele Dienstverleningsovereenkomst Thuisbegeleiding Perspectief minderjarigen versie juli 2017 Individuele Dienstverleningsovereenkomst Thuisbegeleiding Perspectief minderjarigen Deze overeenkomst wordt gesloten tussen: Vzw De Kade, Potterierei 42, 8000 Brugge, Begeleidingscentrum

Nadere informatie

Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s

Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s MPC Terbank vzw Jongerenbrochure Wie? Hoe? Waar? Wat? Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s 3 Hé jij! Welkom! Als je dit boekje krijgt, dan zul je waarschijnlijk

Nadere informatie

Contextbegeleiding laagintensief. Onthaalbrochure voor jongeren

Contextbegeleiding laagintensief. Onthaalbrochure voor jongeren Contextbegeleiding laagintensief Onthaalbrochure voor jongeren 2 Inhoudstafel Voorwoord 4 Wie zijn we? 5 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie 9 Belangrijke nummers 10 Wat is contextbegeleiding?

Nadere informatie

Turnhoutsebaan 57 te 3294 Diest NN 0424.784.378 013/35.16.00 info@martinevancamp.be

Turnhoutsebaan 57 te 3294 Diest NN 0424.784.378 013/35.16.00 info@martinevancamp.be Turnhoutsebaan 57 te 3294 Diest NN 0424.784.378 013/35.16.00 info@martinevancamp.be PROTOCOL TEHUIS WERKENDEN, TEHUIS NIET-WERKENDEN Protocol van verblijf (hierna genoemd de overeenkomst) afgesloten tussen:

Nadere informatie

vzw OpWeg Infobrochure rechtstreeks toegankelijke hulp

vzw OpWeg Infobrochure rechtstreeks toegankelijke hulp vzw OpWeg Infobrochure rechtstreeks toegankelijke hulp 1 WIE ZIJN WIJ vzw OpWeg is een ambulante dienst voor volwassenen met een beperking, erkend en gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap voor Personen

Nadere informatie

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van:

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van: Contextbegeleiding kortdurend intensief Onthaalbrochure - 12 jarigen Dit boekje is van:.... 2 Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Voor wie? 6 Waar vind je ons? 7 Wie is wie? 8 Belangrijke nummers 9

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek 1. Inleiding 1.2 Beschrijving van het aanbod van de voorziening

Kwaliteitshandboek 1. Inleiding 1.2 Beschrijving van het aanbod van de voorziening 1/5 Beoordeeld: Stuurgroep Kwaliteit Geldig vanaf: 15/02/2017 Procedurehouder: Directeur Zorg Goedgekeurd: Luc Lemkens Paraaf: 1. Ons aanbod De Meander is een vzw, vergund door het Ministerie van de Vlaamse

Nadere informatie

ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN

ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN E E N O P E N H U I S W I E Z I J N W I J? Zonnebloem vzw is een multifunctioneel centrum (MFC) voor kinderen en jongeren van 0 tot 25 jaar met een beperking in

Nadere informatie

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN?

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? MDT - HET VEER - CAR Revalidatiecentrum, v.z.w. Kazernestraat 35 A 9100 Sint-Niklaas Tel. 03/776.63.19 - Fax : 03/760.48.71 E-mail : revalidatiecentrum@hetveer.be Riziv : 9.53.406.07 HOE KAN ONS MDT U

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG 2 JIJ EN HET ONDERSTEUNINGSCENTRUM JEUGDZORG / 3 INLEI DING In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum jeugdzorg. We leggen uit wat het

Nadere informatie

ZORGOVEREENKOMST AANVANG EN BEËINDIGING VAN HET VERBLIJF, DE DAGOPVANG EN MOBIELE BEGELEIDING:

ZORGOVEREENKOMST AANVANG EN BEËINDIGING VAN HET VERBLIJF, DE DAGOPVANG EN MOBIELE BEGELEIDING: ZORGOVEREENKOMST IDENTITEIT: Tussen VZW Jeugdzorg Ter Elst, met maatschappelijke zetel: Zandstraat 10 te 2570 DUFFEL vertegenwoordigd door Mevrouw Vanessa Janssens, Directeur Zorg en Mevrouw en/of Mijnheer..................................................

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek 3. Gebruikersgerichte processen 3.1.1 De intakeprocedure voor het internaat en tehuis niet-werkenden

Kwaliteitshandboek 3. Gebruikersgerichte processen 3.1.1 De intakeprocedure voor het internaat en tehuis niet-werkenden 1/5 Beoordeeld: Stuurgroep Kwaliteit Geldig vanaf: 26/06/2013 Procedurehouder: Sociale dienst Goedgekeurd: Luc Lemkens Paraaf: 1. Toetsingskader Art 5. De voorziening kan een gebruiker niet weigeren op

Nadere informatie

Verblijfsadres (indien verschillend):. Wettelijk vertegenwoordigd door (naam):...

Verblijfsadres (indien verschillend):. Wettelijk vertegenwoordigd door (naam):... PROTOCOL LOGEREN EN KORTOPVANG Protocol van verblijf (hierna genoemd de overeenkomst) afgesloten tussen: VZW Martine Van Camp, Turnhoutsebaan 57 te 3294 Diest, vertegenwoordigd door Erik Peirelinck, directeur,

Nadere informatie

Goedgekeurd: Filip Slosse Paraaf: (B.S. van 4-2-2011) Artikels 5, 8,11,12,13, 15, 16, 17, 20, 21, 22, 29 1/2/3/4, 30,33, 41, 42

Goedgekeurd: Filip Slosse Paraaf: (B.S. van 4-2-2011) Artikels 5, 8,11,12,13, 15, 16, 17, 20, 21, 22, 29 1/2/3/4, 30,33, 41, 42 khb 4.6.02 - versie 1 1/5 Beoordeeld: Jan De Bruyn Paraaf: Goedgekeurd: Filip Slosse Paraaf: Geldig vanaf: 01/01/2014 DOEL (B.S. van 4-2-2011) Artikels 5, 8,11,12,13, 15, 16, 17, 20, 21, 22, 29 1/2/3/4,

Nadere informatie

INDIVIDUELE DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST VAN VERBLIJF, BEHANDELING OF BEGELEIDING

INDIVIDUELE DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST VAN VERBLIJF, BEHANDELING OF BEGELEIDING Koninklijk Instituut Woluwe Multifunctioneel Centrum voor kinderen met een spraak- of taalstoornis, dove en slechthorende kinderen, blinde of slechtziende jongeren, kinderen en jongeren met autisme Georges

Nadere informatie

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor jongeren. Deze brochure is van:

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor jongeren. Deze brochure is van: Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding Onthaalbrochure voor jongeren Deze brochure is van: Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Wie kom ik tegen? 6 Belangrijke nummers 7 Hoe kan je ons bereiken? 8

Nadere informatie

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor ouders

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor ouders Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding Onthaalbrochure voor ouders 2 Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie 9 Belangrijke nummers 10 Wat is IKT? 11 Goed

Nadere informatie

brochure PVF Auteursrechten / bescherming voor absoluut vzw

brochure PVF Auteursrechten / bescherming voor absoluut vzw brochure PVF Auteursrechten / bescherming voor absoluut v Inhoudsopgave 1. Wat is Persoonsvolgende Financiering?...3 1.1. Perspectiefplan 2020...3 1.2. Waarom PVF?...3 1.3. Trap 1 en trap 2...3 2. Trap

Nadere informatie

INDIVIDUELE DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST MULTIFUNCTIONEEL CENTRUM (MFC)

INDIVIDUELE DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST MULTIFUNCTIONEEL CENTRUM (MFC) Begeleidingscentrum Spermalie - Het Anker maakt deel uit van vzw De Kade maatschappelijke zetel: Potterierei 42, 8000 Brugge INDIVIDUELE DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST MULTIFUNCTIONEEL CENTRUM (MFC) Versie

Nadere informatie

Flexibel Aanbod voor Meerderjarigen (FAM), informatie voor de cliënten (versie 3/6/2015)

Flexibel Aanbod voor Meerderjarigen (FAM), informatie voor de cliënten (versie 3/6/2015) Flexibel Aanbod voor Meerderjarigen (FAM), informatie voor de cliënten (versie 3/6/2015) In aanloop naar de overstap naar Persoonsvolgende Financiering (PVF) worden alle voorzieningen voor meerderjarigen

Nadere informatie

PROTOCOL VAN RECHTSTREEKS TOEGANKELIJK VERBLIJF, BEHANDELING OF BEGELEIDING/ RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE HULP (RTH)

PROTOCOL VAN RECHTSTREEKS TOEGANKELIJK VERBLIJF, BEHANDELING OF BEGELEIDING/ RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE HULP (RTH) PROTOCOL VAN RECHTSTREEKS TOEGANKELIJK VERBLIJF, BEHANDELING OF BEGELEIDING/ RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE HULP (RTH) Dit Protocol wordt afgesloten tussen: Enerzijds het Koninklijk Instituut Woluwe Georges

Nadere informatie

laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders

laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders CONTEXTBEGELEIDING VIZIER laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders Wegwijs in de brochure In deze infobrochure

Nadere informatie

uitgave december 2011 beroepsgeheim

uitgave december 2011 beroepsgeheim uitgave december 2011... met thet beroepsgeheim ... met het beroepsgeheim Sommige problemen, ziektes, kan je niet in je eentje oplossen. Om deze problemen aan te pakken, heb je hulp nodig van mensen die

Nadere informatie

INFOBROCHURE context

INFOBROCHURE context INFOBROCHURE context t Groot Hersberge GROENESTRAAT 2 8820 TORHOUT 050/21 12 92 Afdeling van De Patio vzw MAATSCHAPPELIJKE ZETEL: ELF-JULISTRAAT 32 8000 BRUGGE INHOUD 1 Wat is t Groot Hersberge?... 2 Leefgroep

Nadere informatie

Alle verslagen van Zorginspectie worden overgemaakt aan het VAPH en/of Jongerenwelzijn.

Alle verslagen van Zorginspectie worden overgemaakt aan het VAPH en/of Jongerenwelzijn. LEESWIJZER Toegepaste wetgeving: - Ministerieel besluit van 7 oktober 2015 met betrekking tot de minimale kwaliteitseisen en de vergoeding van de multidisciplinaire teams en met betrekking tot de erkenning

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0809422 betreft verslaggever PROVINCIAAL INSTITUUT HEYNSDAELE - TEHUIS Protocol van verblijf, opvang,

Nadere informatie

Maak kennis met ons Multidisciplinair team

Maak kennis met ons Multidisciplinair team Maak kennis met ons Multidisciplinair team Het multidisciplinair team van ons ziekenfonds voor het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap en Integrale Jeugdhulp Wie zijn wij? Ons team bestaat

Nadere informatie

Informatie Residentieel - ouders. Welkom bij Stek Jeugdhulp

Informatie Residentieel - ouders. Welkom bij Stek Jeugdhulp Welkom bij Stek Jeugdhulp Inhoudsopgave 1. Inleiding - Wat doet Stek? - Werkplan - Bij wie kunt u terecht met vragen? 2. Wet- en regelgeving - Dossierbeheer, privacybeleid en inzagerecht - Meldingsplicht

Nadere informatie

MDT TER KOUTER- CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team Ter Kouter

MDT TER KOUTER- CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team Ter Kouter MDT TER KOUTER- CAR Revalidatiecentrum, v.z.w. Aaltersesteenweg 2 9800 Deinze Tel. 09/386.38.90 - Fax : 09/386.82.72 E-mail : info@terkouter.be HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair

Nadere informatie

Collectieve rechten en plichten Resonans vzw

Collectieve rechten en plichten Resonans vzw Collectieve rechten en plichten Resonans vzw Betreft de volgende diensten: - de Brabantse dienst voor thuisbegeleiding, multifunctioneel centrum (MFC) en vergunde zorgaanbieder van het Vlaams Agentschap

Nadere informatie

MDT PC Caritas HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team 456 U kan helpen bij het indienen van een vraag naar

MDT PC Caritas HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team 456 U kan helpen bij het indienen van een vraag naar PC Caritas Caritasstraat 76 9090 Melle Tel. 09 210 69 69 - Fax : 09 252 24 61 E-mail :info@pccaritas.be HOE KAN ONS MDT U HELPEN? MDT PC Caritas In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team 456

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek 3. Gebruikersgerichte processen 3.3 Het beëindigen van zorg of ondersteuning

Kwaliteitshandboek 3. Gebruikersgerichte processen 3.3 Het beëindigen van zorg of ondersteuning 1/6 Beoordeeld: Stuurgroep Kwaliteit Geldig vanaf: 08/11/2017 Procedurehouder: Sociale dienst Goedgekeurd: Luc Lemkens Paraaf: 1. Toepassingsgebied De procedure beëindigen van zorg of ondersteuning wordt

Nadere informatie

PROTOCOL VAN VERBLIJF, BEHANDELING OF BEGELEIDING

PROTOCOL VAN VERBLIJF, BEHANDELING OF BEGELEIDING Dit exemplaar ondertekend terugbezorgen aan St.-Oda PROTOCOL VAN VERBLIJF, BEHANDELING OF BEGELEIDING I OVEREENKOMST MULTIFUNCTIONEEL CENTRUM (MFC) (-21 JAAR) 1 IDENTITEIT VAN DE PARTIJEN Gegevens, hierna

Nadere informatie

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN?

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? Revalidatiecentrum, v.z.w. Kazernestraat 35 A 9100 Sint-Niklaas Tel. 03/776.63.19 - Fax : 03/760.48.71 E-mail : revalidatiecentrum@hetveer.be Riziv : 9.53.406.07 MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U

Nadere informatie

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure voor ouders

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure voor ouders Contextbegeleiding kortdurend intensief Onthaalbrochure voor ouders 2 Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie 9 Belangrijke nummers 10 Wat? 11 Goed om

Nadere informatie

Dossiers worden steekproefsgewijs geïnspecteerd. Het resultaat van dit onderzoek wordt per thema in een samenvattende tabel gebundeld.

Dossiers worden steekproefsgewijs geïnspecteerd. Het resultaat van dit onderzoek wordt per thema in een samenvattende tabel gebundeld. LEESWIJZER Toegepaste wetgeving en administratieve bepalingen: Algemeen: Besluit van de Vlaamse Regering van 4 februari 2011 betreffende de algemene erkenningsvoorwaarden en kwaliteitszorg van voorzieningen

Nadere informatie

KHB Kwaliteitssysteem Protocol van verblijf, behandeling of begeleiding MFC KIDS

KHB Kwaliteitssysteem Protocol van verblijf, behandeling of begeleiding MFC KIDS KHB Kwaliteitssysteem Protocol van verblijf, behandeling of begeleiding MFC KIDS MULTIFUNCTIONEEL CENTRUM INHOUDSOPGAVE 1 IDENTITEIT VAN DE PARTIJEN... 1 2 AANVANGSDATUM VAN DE OPNAME OF BEGELEIDING &

Nadere informatie

Wat betekent het CLB voor u? Hoe kan ons multidisciplinair team VAPH u helpen?

Wat betekent het CLB voor u? Hoe kan ons multidisciplinair team VAPH u helpen? Het multidisciplinair team VAPH van VCLB Leuven Infobrochure voor leerlingen en hun ouders Wat betekent het CLB voor u? Het centrum voor leerlingenbegeleiding biedt informatie, advies, diagnostiek en korte

Nadere informatie

KHB Kwaliteitssysteem Protocol van verblijf, behandeling of begeleiding MFC KIDS

KHB Kwaliteitssysteem Protocol van verblijf, behandeling of begeleiding MFC KIDS KHB Kwaliteitssysteem Protocol van verblijf, behandeling of begeleiding MFC KIDS MULTIFUNCTIONEEL CENTRUM INHOUDSOPGAVE 1 IDENTITEIT VAN DE PARTIJEN... 1 2 AANVANGSDATUM VAN DE OPNAME OF BEGELEIDING &

Nadere informatie

PROTOCOL VAN DIENSTVERLENING.

PROTOCOL VAN DIENSTVERLENING. Kareelstraat 2-1674 Bellingen Tel (02) 363 09 50 Fax (02)363 09 60 www.huizeterloo.be e-mail: OC.Huize.Terloo@fracarita.org rekeningnummer: 433-3134171-29 PROTOCOL VAN DIENSTVERLENING. Dit protocol van

Nadere informatie

Een aanvraag bij de Intersectorale Toegangspoort

Een aanvraag bij de Intersectorale Toegangspoort Een aanvraag bij de Intersectorale Toegangspoort COS Antwerpen Erkend MDT voor opmaak aanvraagdocument integrale jeugdhulp Leuven Sociale dienst COS Doornstraat, 331 2610 Wilrijk 03 830 73 10 COS@provincieantwerpen.be

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

UW KIND INSCHRIJVEN BIJ DE TOEGANGSPOORT VAN INTEGRALE JEUGDHULP?

UW KIND INSCHRIJVEN BIJ DE TOEGANGSPOORT VAN INTEGRALE JEUGDHULP? UW KIND INSCHRIJVEN BIJ DE TOEGANGSPOORT VAN INTEGRALE JEUGDHULP? Erkend MDT voor opmaak aanvraagdocument Integrale Jeugdhulp Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen COS Leuven campus Sint-Rafaël Kapucijnenvoer

Nadere informatie

enter MultiFunctioneel Centrum Meetjesland Mijn contactgegevens Mijn zorgentiteit: Mijn contextbegeleider:. Een initiatief van VZW Blij Leven tel...

enter MultiFunctioneel Centrum Meetjesland Mijn contactgegevens Mijn zorgentiteit: Mijn contextbegeleider:. Een initiatief van VZW Blij Leven tel... Mijn contactgegevens Mijn zorgentiteit: Mijn contextbegeleider:. MultiFunctioneel Centrum Meetjesland. tel.... Email :. tel leefgroep verblijf:.. Een initiatief van VZW Blij Leven Nieuwe Boekhoutestraat

Nadere informatie

RECHT OP BIJSTAND VAN EEN VERTROUWENSPERSOON. Artikel 24

RECHT OP BIJSTAND VAN EEN VERTROUWENSPERSOON. Artikel 24 RECHT OP BIJSTAND VAN EEN VERTROUWENSPERSOON Artikel 24 1. De minderjarige heeft het recht om zich in alle contacten met de jeugdhulpaanbieders, de toegangspoort en het ondersteuningscentrum Jeugdzorg

Nadere informatie

INDIVIDUELE DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST MULTIFUNCTIONEEL CENTRUM (MFC) + 18

INDIVIDUELE DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST MULTIFUNCTIONEEL CENTRUM (MFC) + 18 Begeleidingscentrum Spermalie - Het Anker maakt deel uit van vzw De Kade m aat s c happelijke zet el: Pot terierei 42, 8000 Brugge INDIVIDUELE DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST MULTIFUNCTIONEEL CENTRUM (MFC)

Nadere informatie

INFOBROCHURE leefgroep

INFOBROCHURE leefgroep INFOBROCHURE leefgroep t Groot Hersberge GROENESTRAAT 2 8820 TORHOUT 050/21 12 92 Afdeling van De Patio vzw MAATSCHAPPELIJKE ZETEL: ELF-JULISTRAAT 32 8000 BRUGGE INHOUD 1 Wat is t Groot Hersberge?... 2

Nadere informatie

CHARTER COLLECTIEVE RECHTEN EN PLICHTEN in het kader van mobiele begeleiding (versie 13/05/2013)

CHARTER COLLECTIEVE RECHTEN EN PLICHTEN in het kader van mobiele begeleiding (versie 13/05/2013) CHARTER COLLECTIEVE RECHTEN EN PLICHTEN in het kader van mobiele begeleiding (versie 13/05/2013) 1. IDENTIFICATIE VAN DE VOORZIENING Benaming en rechtsvorm VZW Sint-Lodewijk, afdeling mpi Sint-Lodewijk

Nadere informatie

CHARTER VAN COLLECTIEVE RECHTEN EN PLICHTEN

CHARTER VAN COLLECTIEVE RECHTEN EN PLICHTEN CHARTER VAN COLLECTIEVE RECHTEN EN PLICHTEN 1. VOORSTELLING: JEUGDZORG TER ELST is een vereniging zonder winstoogmerk. Maatschappelijke zetel: Zandstraat 10 te 2570 DUFFEL. Oprichtingsakte gepubliceerd

Nadere informatie

KWALITEITSHANDBOEK MFC Sint-Jozef

KWALITEITSHANDBOEK MFC Sint-Jozef Doel Deze procedure beschrijft hoe de individuele zorgvraag van elke gebruiker door de pedagogisch medewerkers wordt opgenomen en hoe deze finaal vorm krijgt in een individuele dienstverleningsovereenkomst

Nadere informatie

Dagcentrum De Wip. Deken Michielstraat Halle. 02/

Dagcentrum De Wip. Deken Michielstraat Halle. 02/ Dagcentrum De Wip Deken Michielstraat 89 1500 Halle 02/360 24 31 dagcentrum.dewip@pandora.be Openingsuren: Tijdens het schooljaar is dagcentrum De Wip geopend van 9u tot 19u. De opvang wordt voorzien van

Nadere informatie

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team Het Veer

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team Het Veer MDT - HET VEER - CAR Revalidatiecentrum, v.z.w. Kazernestraat 35 A 9100 Sint-Niklaas Tel. 03/776.63.19 - Fax : 03/760.48.71 E-mail : revalidatiecentrum@hetveer.be Riziv : 9.53.406.07 HOE KAN ONS MDT U

Nadere informatie

Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen. Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou

Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen. Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou Begeleid Zelfstandig Wonen In deze brochure leggen we uit wat jij van het BZW -team

Nadere informatie

Contextbegeleiding i.f.v. positieve heroriëntering

Contextbegeleiding i.f.v. positieve heroriëntering Contextbegeleiding i.f.v. positieve heroriëntering Onthaalbrochure voor jongeren 2 Inhoudstafel Voorwoord 4 Wie zijn we? 5 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie? 9 Belangrijke nummers 10 Wat

Nadere informatie

De Kangoeroe Jongeren Charter collectieve rechten en plichten 2013

De Kangoeroe Jongeren Charter collectieve rechten en plichten 2013 De Kangoeroe Jongeren Charter collectieve rechten en plichten 2013 Wat is De Kangoeroe vzw? De Kangoeroe vzw is een thuisbegeleidingsdienst, erkend door het VAPH 1. De standplaats is in Wetteren en de

Nadere informatie

Evoluties binnen zorgvernieuwing

Evoluties binnen zorgvernieuwing Evoluties binnen zorgvernieuwing 9 januari 2014 JOS THEUNIS AFDELINGSHOOFD ZORG VAPH Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap 1 Multifunctionele centra (MFC) en Flexibel Aanbod Meerderjarigen (FAM)

Nadere informatie

Wat vinden wij belangrijk? Er zijn een aantal zaken die wij erg belangrijk vinden in Van Celsthuis.

Wat vinden wij belangrijk? Er zijn een aantal zaken die wij erg belangrijk vinden in Van Celsthuis. Onze opdracht Wij willen met behulp van verschillende vormen van hulpverlening voor kinderen, jongeren en hun gezinnen met ernstige opvoedingsproblemen de meest kwalitatieve hulpverlening op maat realiseren,

Nadere informatie

Ambulante begeleidingsdienst ZigZag

Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Gestichtstraat 4 9000 Gent 09/2401325 Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Binnen ambulante begeleidingsdienst ZigZag onderscheiden wij twee types van ondersteuning in

Nadere informatie

De intake meerderjarigen

De intake meerderjarigen De intake meerderjarigen Blijdorp vzw Visie- en Beleidsteksten Kwaliteitshandboek -: 2.. Gebruikers / 2.1 Opnames en doorverwijzingen / 2.1.1 Visie en Beleid Beoordeeld en goedgekeurd: SA 18/11/2013 Geldigheidsdatum:

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE. Cluster Het Klavier contextbegeleiding

ONTHAALBROCHURE. Cluster Het Klavier contextbegeleiding ONTHAALBROCHURE Cluster Het Klavier contextbegeleiding januari 2018 WELKOM! Beste, Jullie gezin is gestart met een zuivere contextbegeleiding vanuit Cluster Het Klavier. Welkom dus! In Het Klavier begeleiden

Nadere informatie

OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN?

OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN? OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN? INHOUD Wil je je inschrijven bij het VAPH? In deze brochure lees je hoe het multidisciplinair team (MDT) je hiermee kan helpen. De VAPH-experten

Nadere informatie

OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN?

OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN? OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN? INHOUD Wil je je inschrijven bij het VAPH? In deze brochure lees je hoe het multidisciplinair team (MDT) je hiermee kan helpen. De VAPH-experten

Nadere informatie

ZNA Ombudsdienst Wat zijn de rechten van het zieke kind? Informatie voor jonge patiënten

ZNA Ombudsdienst Wat zijn de rechten van het zieke kind? Informatie voor jonge patiënten ZNA Ombudsdienst Wat zijn de rechten van het zieke kind? Informatie voor jonge patiënten 2 Wat zijn jouw rechten als patiënt? Wat zijn jouw rechten als kind of minderjarige in het ziekenhuis? > > Je hebt

Nadere informatie

Organiseren van collectief overleg met gebruikers Beoordeeld en goedgekeurd op : Proces-eigenaar: Algemeen directeur

Organiseren van collectief overleg met gebruikers Beoordeeld en goedgekeurd op : Proces-eigenaar: Algemeen directeur Doel Het voorzien van overleg tussen de gebruiker en de voorziening op collectief vlak: Informatierecht: Het MFC geeft de gebruikers, op collectief vlak, informatie over de inzet van haar middelen (financiën,

Nadere informatie

Uw kind gaat in een pleeggezin wonen. Deze folder gaat over pleegzorg. Over hoe dat geregeld is en hoe wij dat zien. INFORMATIE VOOR OUDERS

Uw kind gaat in een pleeggezin wonen. Deze folder gaat over pleegzorg. Over hoe dat geregeld is en hoe wij dat zien. INFORMATIE VOOR OUDERS Uw kind gaat in een pleeggezin wonen. Deze folder gaat over pleegzorg. Over hoe dat geregeld is en hoe wij dat zien. INFORMATIE VOOR OUDERS WAT IS PLEEGZORG? HOE VINDEN WIJ Uw kind gaat in een pleeggezin

Nadere informatie

Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/ GSM: 0490/

Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/ GSM: 0490/ Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/25 88 74 GSM: 0490/56 79 12 2 Beste ouders, We beseffen dat het heel veel voor jullie betekent om je kinderen aan ons toe te vertrouwen. Aan de hand van deze brochure

Nadere informatie

Jongerenbrochure. MPC TERBANK vzw

Jongerenbrochure. MPC TERBANK vzw Jongerenbrochure MPC TERBANK vzw 2 Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s 3 4 Hé jij! Welkom! Als je dit boekje krijgt, dan zul je waarschijnlijk een tijdje in één

Nadere informatie

Centrum voor integrale jeugdzorg Vzw Sporen ONTHAALBROCHURE

Centrum voor integrale jeugdzorg Vzw Sporen ONTHAALBROCHURE Centrum voor integrale jeugdzorg Vzw Sporen ONTHAALBROCHURE Geldenaaksebaan 428 3001 Heverlee 016/38.76.10 0492/58.07.73 zwier@sporen.be Inleiding... 3 De Zwier... 4 Mobiele begeleiding... 5 Residentiële

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord 3

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord 3 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 3 I Over pleegzorg 13 1. Wat is pleegzorg? 15 2. Wat is het verschil tussen pleegzorg en adoptie? 17 3. Wat is het verschil tussen pleegvoogdij en pleegzorg? 18 4. Wat is het verschil

Nadere informatie

INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP

INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP 14 5. HET DECREET: www.kinderrechtswinkel.be Rechtspositie van de minderjarige www.kinderrechtswinkel.be Slotwoordje Ziezo! Het decreet is een

Nadere informatie

Decreet Rechtspositie van de Minderjarige in de Integrale Jeugdhulp. Een gids voor ouders

Decreet Rechtspositie van de Minderjarige in de Integrale Jeugdhulp. Een gids voor ouders Decreet Rechtspositie van de Minderjarige in de Integrale Jeugdhulp Een gids voor ouders Verantwoordelijk uitgever: Permanente Ondersteuningscel voor de CLB s GO! 2 CLB & Integrale Jeugdhulp? Centra voor

Nadere informatie

Psychiatrisch Ziekenhuis Asster RIZIV Campus Stad Campus Melveren

Psychiatrisch Ziekenhuis Asster RIZIV Campus Stad Campus Melveren Psychiatrisch Ziekenhuis Asster RIZIV 720-991-10 Campus Stad Campus Melveren Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis Versie 01/01/2018 U kan als patiënt

Nadere informatie

Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) De Hummeltjes

Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) De Hummeltjes Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) De Hummeltjes Wat is een CKG? Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (IVA Kind en Gezin) Mobiele begeleiding Ambulante begeleiding Residentiële

Nadere informatie

de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst

de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst In deze brochure willen wij informatie geven over de werking van de thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander. Thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander Gasthuisstraat 19 9500

Nadere informatie

Een woonvoorziening kiezen

Een woonvoorziening kiezen Een woonvoorziening kiezen In deze checklist vind je gedetailleerde omschrijvingen die een leidraad kunnen zijn bij de keuze van een woonvoorziening. Voor wie? Wat is het doelpubliek van de voorziening?

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE OVEREENKOMST INITIATIEF BUITENSCHOOLSE OPVANG OCMW LAARNE INITIATIEF BUITENSCHOOLSE OPVANG COLMANSTRAAT 51 TE 9270 KALKEN

SCHRIFTELIJKE OVEREENKOMST INITIATIEF BUITENSCHOOLSE OPVANG OCMW LAARNE INITIATIEF BUITENSCHOOLSE OPVANG COLMANSTRAAT 51 TE 9270 KALKEN SCHRIFTELIJKE OVEREENKOMST INITIATIEF BUITENSCHOOLSE OPVANG INFO KINDEROPVANG Naam: Adres: OCMW LAARNE INITIATIEF BUITENSCHOOLSE OPVANG COLMANSTRAAT 51 TE 9270 KALKEN Naam: IBO T WEIKEN IBO T KEIKOPJE

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 7 e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Provincieraadsbesluit betreft verslaggever PROVINCIAAL INSTITUUT HEYNSDAELE - RONSE Reglement van orde - Protocol van verblijf, opvang, behandeling

Nadere informatie

LEERRECHT in het SBSO

LEERRECHT in het SBSO LEERRECHT in het SBSO Alle jongeren vanaf 13 jaar tot 21 jaar kunnen als regelmatige leerling in het buitengewoon secundair onderwijs worden toegelaten op basis van een inschrijvingsverslag. streeft ernaar

Nadere informatie