Regionieuws. april Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Regionieuws. april Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen"

Transcriptie

1 Regionieuws Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen

2 3 Afwijkend gedrag kan psychisch zijn met ons kunt U erover praten Voor je agenda pag. 3 Voor de jaarplanners pag. 4 Redactioneel pag. 5 Uitnodiging regioavond 12 pag. 6 Buurtbrigadier pag. 6 Verslag ledencontactavond 8 maart 2016 pag. 9 Hoe wilt u ondersteund worden? pag. 9 Een boom is zo gek nog niet pag. 11 Onze afdeling kan soms bijdragen in cursuskosten pag. 13 Verbindende gespreksvaardigheden voor familieleden (Ziek? Hoezo ziek?) pag. 16 PerSaldo pag. 17 Jarig pag. 17 Ypsilon Landelijk.gaat de reclamewereld in.wil deskundigheid bevorderen.speurt naar meedenkers bij het gemeentelijk beleid.wil meedenkers over rijvaardigheid na psychose.zoekt deelnemers ledenraad, ook in Noord-Brabant Diversen Ypsilon Landelijk pag. 22 Ypsilon afd. Eindhoven & de Kempen 12 Regioavond Inhoud Even noteren in de agenda Aanvangstijd is uur (Let op: tijdelijk nieuwe locatie, zie verderop in het RN)

3 YPSILON REGIO NIEUWS 4 5 Voor de De regioavonden van Ypsilon afd. Eindhoven & de Kem- Voorjaar, eindelijk! Niet dat we zo n koude winter gehad Redactioneel jaarplanners pen in 2016 (iedere 2e dinsdag van de maand): hebben, maar ik snak naar de zon en ik hoor het van meer xx 10 mei 13 september xx 14 juni 11 oktober xx 12 juli 08 november 12 april 09 augustus 13 december mensen. Ypsilon landelijk komt, net als de bladeren aan de bomen, weer uit de knop. Er worden mensen gevraagd voor de ledenraad, mensen die mee willen denken over rijvaardigheid na een psychose, mensen die binnen hun gemeente mee willen denken over het beleid verwarde personen en... een deskundige uit de reclamewereld omdat Ypsilon reclametijd aangeboden heeft gekregen. Ook Landelijke 9 Gespreksbijeenkomst: KOPP doet Ypsilon landelijk een oproep aan de kaderleden om Ypsilon Tijd: uur hun deskundigheid te helpen bevorderen. Misschien is agenda 2016 Locatie: De Kargadoor, Utrecht er iets bij al deze oproepen waardoor jij uit de knop gaat Bijeenkomst voor (volwassen) kinderen van een ouder komen. met psychiatrische problemen (KOPP). Tenslotte wil Ypsilon landelijk een website opzetten: Hoe Meer agenda: wilt u ondersteund worden? Laat je horen, zodat het ook jouw website wordt. Op onze regioavond van 12 april ontmoeten we een wijk- Inleveren kopij Inleveren kopij voor het volgende regioblad: agent. Dat belooft dus erg interessant te worden. Kom voor 22 : BergerOlgaM@cs.com allemaal en stel de vragen die je altijd al had willen stellen. We hebben weer twee geweldige ervaringsverhalen. Een FACT-teams Alle FACT-teams zijn van maandag tot en met vrijdag van boom is zo gek nog niet van een cliënt en jarig van een Eindhoven 8.30 tot uur bereikbaar op telefoonnummer familielid. Hartelijk dank voor het vertrouwen! Lees ook even het artikel van onze penningmeester Ad. Wil je de cursus verbindende gespreksvaardigheden voor familieleden (Ziek? Hoezo ziek?) volgen, dan kan de af- deling desgewenst soms bijdragen in de kosten.

4 YPSILON REGIO NIEUWS 6 7 Piet van der Linden beveelt Per Saldo aan, de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget. Veel leesplezier! Olga Berger Graag wil ik mij via deze weg even voorstellen. Mijn naam is Connie Smits, 48 jaar, relatie zonder kinderen en werkzaam als wijkagent binnen de eenheid Oost-Brabant, team Eindhoven Noord, wijk Limbeek/Lijmbeek. Ik ben bijna 3 jaar wijkagent van deze wijk en inmiddels goed bekend met haar bewoners. De bewoners van mijn wijk zijn heel divers; van eigenwoning-bezitters tot sociale huurwoning, van allochtoon tot autochtoon en daarnaast ook personen met een verschillende (psychische) problematiek. Werkzaamheden De wijkagent (m/v) wordt vaak gezien als de ogen en oren van de politie in de buurt. Hij is vaak in die buurt aanwezig en weet precies wat er speelt. Zo is binnen het politiekorps afgesproken dat de wijkagent 80% van de werktijd beschikbaar moet zijn voor zijn of haar wijk. Maar ook al is de wijkagent niet zichtbaar op straat, hij Uitnodiging regioavond 12 Locatie: Parkeren: Aanvang: Thema: Voorzitter: Inspiratiecentrum (vroeger: In de Gebakken Peer), Landgoed De Grote Beek, hoofdingang aan de Boschdijk te Eindhoven De richting naar parkeerplaats en Inspiratiecentrum wordt met Ypsilonbordjes aangegeven P6 is dicht in de buurt uur Buurtbrigadier Olga Berger houdt zich dan vaak toch wel, weliswaar achter de schermen, bezig met de buurt. Hij draait mee in projecten die de buurt aangaan. Denk bijvoorbeeld aan de aanpak van woonoverlast, hangjongeren, verkeerssituaties. Ook is hij administratief belast met het screenen van incidenten in het eigen werkgebied, het uitwerken van politieacties in de wijk, het beantwoorden van mailings / terugbellen van buurtbewoners, het bezoeken van buurtoverleg, nakomen van gemaakte afspraken, het afhandelen van incidenten en het onderhouden van contacten met ketenpartners. Buurtbrigadier Wijkagenten moeten een deel van hun tijd meedraaien bij avond- en nachtdiensten voor de hele regio. Omdat ook wijkagenten een bepaalde werkweek en vakantiedagen hebben is het logisch dat zij niet altijd per direct beschikbaar en bereikbaar zijn. Bij dringende zaken worden de taken uiteraard overgenomen. Maar het zijn niet alleen de wijkagenten die de problemen in een wijk kunnen oplossen.

5 YPSILON REGIO NIEUWS 8 9 Binnen de politieafdeling werken ook medewerkers die zich meer op specifieke onderwerpen richten die in een buurt spelen, zoals jeugd of woninginbraken. Ook zijn er surveillancemedewerkers actief voor de gehele gemeente, wijkoverstijgend. De uitvoering van plannen als gevolg van de door de wijkagent gesignaleerde problemen kan dus ook plaatsvinden door andere medewerkers binnen de politieafdeling. Bijvoorbeeld: De wijkagent signaleert veel inbraken in zijn wijk en organiseert enkele avonden postacties met mensen in burgerkleding of organiseert een voorlichtingsavond. Er worden te hoge snelheden rondom een school gesignaleerd. De wijkagent zorgt ervoor dat het verkeershandhavingsteam controles gaat uitvoeren. Bij structurele overlastsituaties in de wijk zorgen we er zo mogelijk voor dat er samen met partners een adequate oplossing wordt gevonden. Maar wanneer het om de zichtbaarheid op straat gaat, ligt daar ook een taak voor onze gemeentelijke BOA s (buitengewone opsporingsambtenaren) en toezichthouders. De gemeente zoekt samen met de politie naar mogelijkheden om meer op straat te zijn en daar extra capaciteit voor vrij te maken. Ik hoop graag u te ontmoeten op dinsdag 12 april aanstaande. De bijeenkomst vond plaats in het Inspiratiecentrum, Grote Beekstraat 8. Deze avond waren er geen sprekers maar konden we over onze eigen belevenissen en gevoelens van vreugde en verdriet praten. We besloten om eens vooral over onze gezonde kinderen te praten. Niet alleen over hoe zij reageren op hun zieke familielid maar gewoon over hoe het met hen gaat. Het werd een gezellige avond, ook al bleek dat er natuurlijk ook met gezonde kinderen wel eens wat aan de hand is. Vaak hebben broers en zussen het moeilijk met de ziekte van hun eigen broer of zus. Soms vergeten we dat. Het opa- en omaschap komt vaak als we al wat ouder zijn. Van kleinkinderen worden we weer helemaal jong, dat werd wel duidelijk. Hans van den Hoek en Olga Berger Ypsilon zet zich de komende drie jaar in voor een project om de kracht van naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid te versterken. We willen dat naasten zelf op de been blijven en ze voeden met kennis en ervaring om het netwerk om zich heen betrokken te houden. Om dit te realiseren wordt een website ontwikkeld. Deze website bevat ervaringsverhalen maar ook interactieve elementen zoals een forum/chatfunctie, video s en spellen. Deze website moet naasten helpen om niet overbelast te raken, hen te helpen bij het ondersteunen van Verslag ledencontactavond 8 maart. Hoe wilt u ondersteund worden?

6 YPSILON REGIO NIEUWS de zieke en hoe andere naasten bij dit proces kunnen worden betrokken. Dit om het sociale vangnet in stand te houden en te versterken. Wij vinden het belangrijk om bij de ontwikkeling van deze website uw ervaringen mee te nemen. Daarom organiseren wij een groepsinterview bij Ypsilon op 20 april aanstaande. Graag zouden wij u voor dit groepsinterview willen uitnodigen. Wie kan ons namelijk beter helpen bij de ontwikkeling van deze website dan een ervaringsdeskundig zoals u. Hoe levert u uw bijdrage? We vragen naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid zich aan te melden voor de focusgroep op woensdag 20 april van uur op het Landelijk bureau van Ypsilon in Den Haag. Wij zorgen tijdens de bijeenkomst voor een broodje. Je krijgt een vergoeding van 25 euro als tegemoetkoming in de kosten. Het aantal plaatsen is beperkt, dus geef je snel op als je mee wilt praten! Meld je aan via: mmarkx@ypsilon.org Gebruik als onderwerp Focusgroep Naasten in Kracht en vermeldt graag in de mail je leeftijd en of je man of vrouw bent. We streven naar een groep met zo veel mogelijk spreiding. Marjo Markx Ik heb geen vriendin, geen baan, geen toekomst. Een loser, meer ben ik niet, een profiteur, een uitkeringstrekker. Niemand wil mij en als er al iemand iets om me geeft, dan is dat houden van vermengd met medelijden. Niet piekeren zeggen mijn vrienden. Gewoon doorgaan. Zij hebben gemakkelijk praten met hun toffe banen, hun carrière en hun gelukkige gezinnetje. Mijn moeder zegt het nooit, maar ik weet zeker dat haar leven een stuk leuker was als ze mij nooit had gekregen. Mijn vader heeft al in geen jaren iets van zich laten horen. Ga naar buiten als je zo piekert, zei mijn begeleider vorige week tegen me. Ik heb geen zin om naar buiten te gaan. Hier op mijn kamer zit ik goed en hoef ik al dat geluk om me heen niet te zien. Vorige week ben ik toch maar naar buiten gegaan, in het donker, naar het park. Er wordt gewaarschuwd om daar s nachts niet te komen, dat er alleen criminelen en gekken komen als het donker is. Tja, ik ben gek, dus ik mag er komen en als een crimineel een mes tussen mijn ribben steekt, ben ik van alles af. Echt een plek voor mij dus. In het park was geen mens, zelfs geen vent met een mes. Op de vijver zaten wat eenden met hun kop tussen hun vleugels. Het was stil, behalve dat er ergens een ambulance met loeiende sirene reed. Ergens was er een ramp, nou, ik was daar in ieder geval niet schuldig aan, want ik liep in het park. Niet echt een alibi, maar ik voelde me toch trots dat ik buiten stond en er voor mezelf een had. Een boom is zo gek nog niet

7 YPSILON REGIO NIEUWS Ik ging op de bank zitten. De bomen ruisten met hun kale takken. Ze stonden daar maar en kunnen net als ik geen kant op. Ze zitten vast, stevig verankerd. Dat heb ik dan toch op hen voor, ik kan lopen en ergens anders naar toegaan, al heb ik er bijna nooit zin in. Waarom sta je hier eigenlijk? vroeg ik aan de dichtstbijzijnde boom. Een jonkie nog, want hij was nog niet zo dik. Je kan net zo goed omvallen. Verdomd als het niet waar was, het was even stil in mijn hoofd. En toen kwam er een gedachte op: Ik sta hier goed. Zou die boom dat denken? Nee, dat kan niet. Ik geef mezelf antwoord. Ik sta hier goed, zei ik hardop. Die boom vindt het prima om hier gewoon te staan en zijn plek op te eisen. Waarom kan ik dat niet? Mijn plek opeisen? Die boom is wijzer dan ik. Nee, dat is onzin, een boom is niet wijs. Ik ben mezelf aan het wijsmaken dat ik mijn plek mag innemen. Ik stond op van de bank. Een zonnestraal was ik nog niet, maar het ging echt beter. Ik wilde even helemaal niets, alleen door het park lopen. Misschien ga ik morgen overdag even kijken naar deze boom. Anoniem: verwoord door Olga Maria Berger Aan onze donateurs: Op de begroting 2016 hebben we een post staan bijdrage in cursuskosten voor leden. We hebben als afdelingsbestuur voor 2016 het volgende op een rijtje gezet in vraagen antwoordvorm: Voor welke cursus(sen) in 2016 willen we een bijdrage beschikbaar stellen? Voor deelname aan de workshop Verbindende gespreksvaardigheden voor familieleden = workshop Ziek?Hoezo ziek? Kijk eens op de site: ypsilon.org/?page= Waar en wanneer vindt de eerstvolgende cursus plaats? In Utrecht op 18 juni 2016 van uur. Waarom subsidieert de afdeling nu juist deze cursus/workshop? Zie: regionieuws februari 2016 bladzijde 15, 16 en 17. Ziek, hoezo ziek? maar ook het stukje van Ypsilon landelijk in dit regionieuws van. De deelnemers van het eerste uur vonden de cursus zeer leerzaam om (opnieuw) contact te houden met hun familielid/naaste met een psychotische kwetsbaarheid. Wordt deze cursus/workshop later in het jaar ook nog elders georganiseerd? Op het moment dat we dit artikel schrijven wordt door Ypsilon landelijk nog een cursus in Limburg op 2 juli aanstaande overwogen. Onze afdeling kan soms bijdragen in cursuskosten

8 YPSILON REGIO NIEUWS Hoeveel kan er vergoed worden uit de afdelingskas? Het inschrijfgeld dat geldt voor de leden van Ypsilon landelijk en dat is 75,- per deelnemer. Waarom vergoedt de afdeling de reiskosten niet? Dan is onze subsidiepot wel erg snel leeg waardoor andere waardevolle activiteiten voor leden niet meer betaald kunnen worden. Wie komen in aanmerking voor een bijdrage in de kosten? Afdelingsdonateurs (bestaande en nieuwe), één deelnemer per gezin, die graag willen deelnemen maar de hoogte van het inschrijfgeld bezwaarlijk vinden. Kan iemand die nog geen afdelingsdonateur is toch in aanmerking komen? Alleen als hij/zij meteen donateur wordt en dat ook een aantal jaren wil blijven. Zie: regionieuws april 2015 bladzijde 11 ad 2. Wat moet ik doen als ik naar die cursus (workshop) wil in Utrecht of elders en in aanmerking wil komen voor de afdelingsbijdrage? I. Even kijken op bovengenoemde site en u daarna aanmelden via een mail naar m.markx@ypsilon.org o f (liever) bellen met telefoonnummer Ypsilon landelijk kan u informeren over Utrecht, Limburg en de kansen of er later dichter bij huis nog een cursus georganiseerd wordt. II. U maakt het inschrijfgeld ( 75,- voor leden van Ypsilon landelijk, 150,- voor niet-leden) daarna over naar Ypsilon landelijk (NL75 INGB ) onder vermelding van naam en datum workshop, uw naam, woonplaats en mailadres. U ontvangt daarna een bevestiging en nadere informatie van Ypsilon landelijk. Inschrijving gaat op volgorde van ontvangst betaling. III. Kopie van de bevestiging (zie: II) sturen naar ons (Ypsilon afd. Eindhoven & de Kempen) via contact@ypsilonedk.nl of naar Ypsilon, Kronehoefstraat 21-29, 5612 HK Eindhoven met vermelding van naam, adres, woonplaats, mailadres, telefoonnummer en het rekeningnummer waarnaar we de restitutie van 75,- kunnen overmaken. Waar kan ik terecht met vragen over de afdelingsbijdrage in de cursuskosten? Deze kunt u stellen via een mail naar contact@ypsilonedk.nl of door te bellen met telefoonnummer of Gaat de afdeling in 2017 door met de promotie van bepaalde cursussen? We kijken het een jaartje aan en nemen later pas een beslissing voor wat betreft Met vriendelijke groet, Bestuur Ypsilon afd. Eindhoven & de Kempen

9 YPSILON REGIO NIEUWS Verbindende (bericht van Ypsilon landelijk aan kaderleden) PerSaldo is de belangenvereniging van mensen met een PerSaldo gespreksvaardig- PGB (persoonsgebonden budget). heden voor Met een workshop en een online brochure over verbin- Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wonen (voorheen familieleden dende gespreksvaardigheden voor familieleden denkt GGZ-C met zorgzwaarte pakket C) voor mensen met een Ypsilon te voorzien in een grote behoefte. Dus promoot psychische kwetsbaarheid onder verantwoordelijkheid deze workshop want gebrek aan ziekte-inzicht is vaak een van 43 Centrumgemeenten. Zij maken, samen met hun probleem bij mensen met een psychotische aandoening. regiogemeenten, een beleid voor de komende jaren. Waar Het bemoeilijkt het contact en het gesprek met hulpver- kun jij op letten als cliënt of familie-vertegenwoordiger leners, maar ook met naasten. Een groot pijnpunt, blijkt als je wilt zorgen dat het PGB voor Beschermd Wonen in uit de vele ervaringen van Ypsilonleden. jouw gemeente goed geregeld wordt? En wanneer moet je in actie komen? Er is enige haast bij geboden omdat in In de workshop Ziek? Hoezoziek? leren deelnemers vaar- veel Centrumgemeenten op dit moment gewerkt wordt digheden en doen ze praktische oefeningen om in ge- aan nieuw beleid. sprek te blijven met hun familielid zonder ziekte-inzicht. Lees verder op de website en klik op Er zijn workshops op 18 juni in Utrecht en op 2 juli in Lim- de link Beschermd wonen met een PGB. burg. Raadpleeg de agenda op de website. Piet van der Linden De workshops worden gegeven door ervaren en (door Jules Tielens) getrainde familieleden. Voor leden geldt een speciale Ypsilonprijs ( 75,- inplaats van 150,- red.). De brochure is voor leden gratis te downloaden. Wilt u Soms heb ik maanden geen contact met mijn zoon die lijdt aan schizofrenie, dan weer laat hij dagelijks van zich Jarig toch een papieren exemplaar, dan kunt u deze -tegen de horen. Soms is hij depri, soms gaat het wel. Het is altijd ledenprijs- bestellen via de webwinkel. maar afwachten. Ik betrap me erop dat ik er tegenop zie om de telefoon aan te nemen als hij belt of om naar hem Ypsilon Landelijk toe te gaan. Iedere keer moet ik mezelf overwinnen. Ik ben tegenwoordig zelf best stabiel en laat me niet meer door iedere terugval van mijn zoon uit het veld slaan. Waarom kan ik dan niet gewoon gezellig naar hem toe gaan of leuk de telefoon aannemen en accepteren dat het niet altijd een vrolijk gesprek wordt? Accepteer ik

10 YPSILON REGIO NIEUWS hem nog steeds niet zoals hij is? Deze maand was hij jarig. Hij had alweer eens lang niets van zich laten horen, nam de telefoon niet aan en beantwoordde mijn sms-berichten niet. Een keer in de week belde ik en stuurde een sms, omdat ik me niet op wilde dringen en toch wilde laten weten dat ik aan hem dacht. Ik kneep hem, omdat ik geen idee had wat ik moest doen met zijn verjaardag. Gewoon gaan? Respecteren dat hij zijn verjaardag niet wilde vieren, want dat had hij al een keer aangegeven en de website nationalezorgnummer.nl Leden van Ypsilon kunnen ook terecht bij de adviesdienst van Ypsilon. Telefoon of via Landelijk bureau Ypsilon Daendelsstraat XT Den Haag Nationale zorgnummer Ypsilon landelijk En toen... twee dagen voor zijn verjaardag, nam hij de telefoon aan. Hij had plannen voor die dag, maar hij had nog tijd rond lunchtijd. Telefoonnummer: website: Pfff... Plannen! Hartstikke goed! En rond lunchtijd was prima, had ik meteen een verjaarscadeau: uit lunchen. Echt gezellig was het niet, maar ook niet ongezellig. Om drie uur ging ik weg en hij had niet verteld wat zijn plannen verder waren, maar ik drong niet aan. Moeders hoeven niet alles te weten, toch? Hij leek in ieder geval opgelucht dat ik ging en me keurig aan de afspraak hield. En ik was blij dat het niet al te zwaar geworden was. Een win-win situatie (hoop ik). Anoniem: verwoord door Olga Maria Berger... gaat de reclamewereld in Via een van onze leden hebben we zendtijd aangeboden gekregen in de reclameblokken van de STER (stichting etherreclame). Een mooie kans die we de komende tijd willen gaan invullen. Daarbij zoeken we nog deskundigheid van mensen uit de reclamewereld. Kent u een professional die ons voor het goede doel wil bijstaan? Dan horen wij dat graag! Mail naar Annemiek de Kruif: adekruif@ypsilon.org... wil deskundigheid bevorderen Wilt u een cursus volgen of een congres bijwonen en zo uw kennis vergroten? De Vrienden van Ypsilon hebben geld beschikbaar gesteld voor deskundigheidsbevordering van kaderleden. Voorwaarde is dat de kennis die wordt opgedaan gedeeld

11 YPSILON REGIO NIEUWS Ypsilon landelijk wordt met andere kaderleden. Hoe dit gebeurt kan in... speurt naar meedenkers bij het gemeentelijk beleid. Ypsilon landelijk overleg worden bepaald. Wilt u hierop een beroep doen? Veel gemeenten zijn volop bezig om hun beleid voor ver- Neem dan contact op met Heleen Schönau, hschonau@ warde personen vorm te geven. Helaas doen ze dat in ypsilon.org of Marjo Markx, mmarkx@ypsilon.org. veel gevallen nog zonder inbreng van cliënten en familie. Het thema verwarde personen kan vooroordelen over... zoekt meedenkers over rijvaardigheid na psychose psychiatrische cliënten en overlast voeden; het kan ook oproep deelname projectgroep. leiden tot oproepen voor meer dwang en drang. Toch is Het Netwerk Vroege Psychose (NVP) wil in samenwerking het goed om je te mengen in het debat en invloed uit te met de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) oefenen op het beleid in de eigen gemeente of (veilig- een nieuwe richtlijn opstellen voor rijgeschiktheid bij psy- heids)regio. Het thema verwarde personen biedt moge- chose. De huidige ministeriële regeling is namelijk verou- lijkheden om allerlei belangrijke zaken vanuit cliënt- en derd en onnodig stigmatiserend. familieperspectief op de agenda te krijgen, zoals: het serieuzer nemen van cliënten en naastbetrokkenen met een In de huidige regeling worden mensen na een eerste acute hulpvraag; menswaardige opvang en vervoer; vol- psychose voor twee jaar rij-ongeschikt verklaard. Een doende plekken voor crisiszorg en laagdrempelige time- beroepsrijbewijs is daarna definitief niet meer mogelijk. outvoorzieningen, crisiskaart. In een advies dat twee jaar geleden is uitgebracht en de Gezondheidsraad is gepasseerd wordt aangeraden deze Veel gemeenten kiezen voor een brede benadering. Dan termijn te beperken tot een half jaar. Een beroepsrijbe- kunnen ook acties op het gebied van dagbesteding, ar- wijs terugkrijgen blijft echter een langdurig en complex beid, intensieve thuiszorg, cliëntondersteuning, anti- proces. stigma en nog veel meer onderdeel worden van een plan van aanpak verwarde personen. Alle reden dus om uw Bij het opstellen van een dergelijke richtlijn is deelname invloed te laten gelden. vanuit ervaringsdeskundigheid van groot belang. Daarom zoekt het Netwerk Vroege Psychose een vertegenwoordi- Praat mee. ger vanuit Ypsilon om deel te nemen aan de projectgroep. Wilt u ook meepraten met uw gemeente over het beleid Er is aanwezigheidsvergoeding en reiskostenvergoeding verwarde personen? Dan kunt u het beste contact opne- beschikbaar voor de bijeenkomsten (4 à 5 dagdelen). De men met uw eigen gemeente en informeren wie er gaat locatie zal waarschijnlijk het Trimbosinstituut in Utrecht over het beleid voor verwarde personen. In sommige ge- zijn, data zijn nog niet bekend en worden in onderling vallen is ook de Wmo-raad betrokken en kunt u die ingang overleg gepland. Bent u geïnteresseerd? Neem dan con- gebruiken. tact op met Widel van Son: w.vanson@ggnet.nl Kijk voor meer informatie op de website van het

12 YPSILON REGIO NIEUWS Ypsilon landelijk Diensten FACT-teams LPGGZ (Landelijk platform) of neem voor overleg contact op met Marjo Markx: zoekt deelnemers ledenraad, ook in Noord-Brabant In maart 2016 zijn vijf ledenraadsleden afgetreden en er zijn maar twee nieuwe kandidaten voor teruggekomen: Liesbeth Pols (Groningen) en Suzie Jansen (Zeeland). We hadden al enkele andere vacatures en daarom doet de kiescommissie een dringend beroep op de leden in Flevoland, Noord- en Zuid-Holland, Rotterdam en Noord-Brabant om zich eens te oriënteren op deze belangrijke functie in onze organisatie. Het profiel van een ledenraadslid staat op de website ( Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Amy Sanders van het landelijk bureau: asanders@ypsilon.org. Er is een centraal telefoonnummer gekomen voor alle FACT-teams, zodat de teams worden ontlast en meer tijd hebben voor cliënten. Alle FACT-teams zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot uur bereikbaar op telefoonnummer: In de weekenden kan er bij een dreigende crisis tussen en uur gebeld worden. Als het FACT-team niet bereikbaar is, kan in geval van nood contact opgenomen worden met de huisarts of spoeddienst. Is het tijdens de week al duidelijk geworden dat er een crisis dreigt, dan krijg je als naaste een noodtelefoonnummer. Om meer crisissen te voorkomen werken de FACT-teams in het weekend enige uren door en bezoeken cliënten die in crisis dreigen te raken, zodat wat er door de week is bereikt om de crisis te voorkomen, tijdens het weekend niet verloren gaat. Leden van Ypsilon kunnen terecht bij de adviesdienst, telefonisch en online, en bij het Ypsilon Kennisnetwerk (www. ypsilon.org/kennisnetwerk), waar kaderleden met specialistische kennis hen zo goed mogelijk proberen te helpen. Kaderleden kunnen terecht bij een van de Wmo-experts. De website van Henk-Willem Klaassen, hulpverlener, docent en ex-bestuurslid van Ypsilon, is gericht op betere samenwerking tussen familieleden/naasten en hulpverleners. Voor onze leden is er de mogelijkheid om juridische ondersteuning te krijgen. Voor eenvoudige juridische vragen kunnen mensen bellen met Meld je Zorg (het meldpunt van het Landelijk Platform GGZ), telefoon op maandag, dinsdag en donderdag van uur of per meldjezorg@platformggz.nl, of met het Informatiepunt Zorg en Ondersteuning, telefoon Advies Website Juridisch steunpunt

13 YPSILON REGIO NIEUWS Meldjezorg en het Informatiepunt kunnen beiden doorverbinden met de juridische ondersteuning. Voor juridische vraagstukken waarbij een procedure haalbaar is wordt een eigen bijdrage gevraagd van 100,-. De juridische hulp wordt geleverd door Regelrecht. Lente komt eraan Volg Ypsilon op Facebook Een televisieprogramma, een evenement in een gemeente, een bericht over Ypsilon. U en wij kunnen het voortaan allemaal plaatsen (posten) op de nieuwe facebookpagina van Ypsilon. En delen met een heleboel andere facebookvrienden. Ook kunnen wij u volgen. Zo bereikt het werk van Ypsilon, landelijk én regionaal, een steeds grotere groep mensen. Volg ons daarom op Volg Ypsilon op Twitter Weten wat er zoal omgaat bij Ypsilon? Landelijk of in de regio? Of meepraten? Volg ons op Twitter Ook Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter twittert: twitter.com/bertbijypsilon Contributievergoeding Nooit weg in deze tijden van crisis: een aantal zorgverzekeraars vergoedt het lidmaatschap van Ypsilon. Voor een overzicht van zorgverzekeraars die wel en niet vergoeden kijkt u hier:

14 Wegwijs bij Ypsilon, afd. Eindhoven & de Kempen Ypsilon is een landelijke vereniging met regionale afdelingen en 7000 leden. De afdeling Eindhoven & de Kempen is er één van. Ypsilon behartigt de belangen van naasten van mensen met een psychotische kwetsbaarheid. Vertrouwens Contacttelefoon / Belangenbehartiging: Tejo Verdonschot / Jan Wouters tel / tel DE NAAM Ypsilon Nieuwe bezoekers Regioavonden Maria Ankersmit tel Adres: Ypsilon Eindhoven & de Kempen Kronehoefstraat HK Eindhoven - via de media contact@ypsilonedk.nl De naam Ypsilon verwijst naar het gebrek aan voldoende aandacht van de maatschappij voor onze zieke familieleden. In die zin verwijst de naam naar de letter Y (Ypsilon, Griekse IJ ) in het alfabet, die ook als buitenbeentje wordt beschouwd. Hoewel het tij keert is er nog veel te doen. Onder het motto Afwijkend gedrag kan psychisch zijn... wil de afdeling Eindhoven & de Kempen van Ypsilon proberen lotgenoten te bereiken. Dat gebeurt: - door maandelijks regioavonden te houden - door -zoveel als mogelijk is- gezamenlijk het hoofd te bieden aan de zorgen Voorzitter a.i.: Jan Wouters en problemen, die deze ziekten met zich meebrengen Secretaris: Hans van den Hoek - door op te komen voor de belangen van de familie en andere betrokkenen Lid: Tejo Verdonschot - door voorlichting op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg; alleen al de ziekte schizofrenie wordt door deskundigen als een volksziekte aangemerkt. Penningmeester / Ledenadministratie: Ad Huijbregts tel Als u meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met onze vertrouwenspersoon Of u kunt geheel vrijblijvend de in dit blad aangekondigde regioavonden ING bankrekening nr. NL80 INGB t.n.v.: Ypsilon afd. Eindhoven & de Kempen bezoeken. Regionieuws redactie: Olga Berger tel bergerolgam@cs.com HIER VINDT U YPSILON... Website beheer: Piet van der Linden tel Taakgroepen (coördinatoren): Thema-avonden en gespreksgroepen: ACT-Lotgenotengroepen (In Den Elzent) Olga Berger en Maria Ankersmit Rob van Kol robvankol@gmail.com Opmaat Stichting voor beheer van geld en goederen Charles Sonneveldt tel Familievertrouwenspersoon (FVP) van GGzE Judith van Nimwegen tel j.vannimwegen@lsfvp.nl Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 09:00-15:30 uur

15 YPSILON STELT ZICH TEN DOEL: 1. Familie en andere betrokkenen van mensen met psychotische kwetsbaarheid met elkaar in contact te brengen om ervaringen te kunnen uitwisselen. Hiertoe worden regioavonden georganiseerd. 2. Familie en andere betrokkenen te helpen, om -ondanks hun zorgen en problemen- toch een eigen evenwicht in het leven te behouden, of -te hervinden. 3. De belangen van familie en andere betrokkenen te behartigen. Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen (opgericht 2 september 1986) Adres landelijke vereniging Ypsilon: Daendelsstraat 57, 2595 XT Den Haag Tel

Regionieuws. mei Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen

Regionieuws. mei Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen Regionieuws Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen 3 Afwijkend gedrag kan psychisch zijn...... met ons kunt U erover praten Voor je agenda pag. 3 Voor de jaarplanners pag. 4 Redactioneel pag. 5 Uitnodiging

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2016

Nieuwsbrief maart 2016 Nieuwsbrief maart 2016 Even noteren in de agenda. 8 maart 19.30 uur: Ypsilon afd. Eindhoven & de Kempen Ledencontactavond LET OP! tijdelijk nieuwe locatie: Inspiratiecentrum, Grote Beekstraat 8 bij parkeerterrein

Nadere informatie

Regionieuws. februari Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen

Regionieuws. februari Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen Regionieuws Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen 3 Afwijkend gedrag kan psychisch zijn...... met ons kunt U erover praten Voor je agenda pag. 3 Redactioneel pag. 5 Uitnodiging regioavond 14 pag. 6 Verslag

Nadere informatie

Alle FACT-teams zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot uur bereikbaar op telefoonnummer

Alle FACT-teams zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot uur bereikbaar op telefoonnummer Nieuwsbrief juni 2018 Thema- en contactavonden: 12 juni wandeling of filmavond 10 juli wandeling of filmavond 14 augustus ledencontactavond Aanvang: 19.30 uur. Thema- en contactavonden 2018. xxx xxx 11

Nadere informatie

Regionieuws. december Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen

Regionieuws. december Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen Regionieuws Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen 3 Afwijkend gedrag kan psychisch zijn...... met ons kunt U erover praten Voor je agenda pag. 3 Voor de jaarplanners pag. 4 Redactioneel pag. 5 Uitnodiging

Nadere informatie

Regionieuws. mei Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen. afd. Eindhoven & de Kempen

Regionieuws. mei Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen. afd. Eindhoven & de Kempen Regionieuws mei 2019 afd. Eindhoven & de Kempen Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen Afwijkend gedrag kan psychisch zijn...... met ons kunt U erover praten 3 mei 2019 Voor je agenda pag. 3 Redactioneel

Nadere informatie

Regionieuws. december Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen

Regionieuws. december Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen Regionieuws december 2017 Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen Afwijkend gedrag kan psychisch zijn...... met ons kunt U erover praten 3 december 2017 Voor je agenda pag. 3 Redactioneel pag. 4 Uitnodiging

Nadere informatie

Regionieuws. september afd. Eindhoven & de Kempen. Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen

Regionieuws. september afd. Eindhoven & de Kempen. Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen Regionieuws afd. Eindhoven & de Kempen Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen 3 Afwijkend gedrag kan psychisch zijn... Voor je agenda pag. 3 Redactioneel pag. 4 Uitnodiging regioavond van 11 september

Nadere informatie

Regionieuws. april Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen

Regionieuws. april Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen Regionieuws Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen 3 Afwijkend gedrag kan psychisch zijn... Voor je agenda pag. 3 Redactioneel pag. 5 Uitnodiging thema-avond 11 april pag. 6 Verslag ledencontactavond 14

Nadere informatie

Regionieuws. november Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen

Regionieuws. november Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen Regionieuws november 2015 Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen Afwijkend gedrag kan psychisch zijn... 3 Voor je agenda pag. 3 Voor de jaarplanners pag. 4 Landelijke Ypsilon agenda 2015 pag. 4 Inleveren

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2015

Nieuwsbrief maart 2015 Nieuwsbrief maart 2015 Even noteren in de agenda. Ypsilon afd. Eindhoven & de Kempen 10 maart 2015 Ledencontactavond LET OP! Aanvangstijd is gewijzigd in 19.30 uur (was in 2014 nog 20.00 uur) Inleveren

Nadere informatie

Regionieuws. april Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen. afd. Eindhoven & de Kempen

Regionieuws. april Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen. afd. Eindhoven & de Kempen Regionieuws afd. Eindhoven & de Kempen Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen 3 Afwijkend gedrag kan psychisch zijn... Voor je agenda pag. 3 Redactioneel pag. 4 Uitnodiging thema-avond 9 april: Naasten-betrokkenheid

Nadere informatie

Regionieuws. december Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen

Regionieuws. december Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen Regionieuws december 2016 Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen Afwijkend gedrag kan psychisch zijn...... met ons kunt U erover praten 3 december 2016 Voor je agenda pag. 3 Redactioneel pag. 5 Uitnodiging

Nadere informatie

Regionieuws. mei Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen

Regionieuws. mei Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen Regionieuws Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen 3 Afwijkend gedrag kan psychisch zijn... Voor je agenda pag. 3 Redactioneel pag. 5 Uitnodiging thema-avond 9 mei pag. 6 Verslag regioavond 11 april pag.

Nadere informatie

Regionieuws. Augustus 2013. Ypsilon afdeling Eindhoven & De Kempen

Regionieuws. Augustus 2013. Ypsilon afdeling Eindhoven & De Kempen Regionieuws Ypsilon afdeling Eindhoven & De Kempen Afwijkend gedrag kan psychisch zijn... 3 Inhoud Voor uw agenda pag. 3 Redactioneel pag. 4 Uitnodiging regioavond 10 september 2013 pag. 6 Verslag regioavond

Nadere informatie

PARTNERS IN ZORG. Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten. rivierduinen.nl

PARTNERS IN ZORG. Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten. rivierduinen.nl PARTNERS IN ZORG Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten Contactgegevens voor familieleden Uw familielid of naaste is in behandeling op locatie: Afdeling: Uw contactpersoon

Nadere informatie

Regionieuws. December 2012. Ypsilon afdeling Eindhoven & De Kempen

Regionieuws. December 2012. Ypsilon afdeling Eindhoven & De Kempen Regionieuws December 2012 Ypsilon afdeling Eindhoven & De Kempen Afwijkend gedrag kan psychisch zijn...... met ons kunt U erover praten 3 December 2012 Inhoud Voor uw agenda pag. 3 Redactioneel pag. 4

Nadere informatie

Meldactie AWBZ oktober 2010

Meldactie AWBZ oktober 2010 pagina 1 van 13 Meldactie AWBZ oktober 2010 Inleiding Zeven cliëntenorganisaties werken samen om de gevolgen van de veranderingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) in kaart te brengen.

Nadere informatie

Regionieuws. februari Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen

Regionieuws. februari Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen Regionieuws Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen 3 Afwijkend gedrag kan psychisch zijn... Voor je agenda pag. 3 Redactioneel pag. 5 Uitnodiging regioavond van 13 pag. 6 Wat is Open Dialogue en waar komt

Nadere informatie

Regionieuws. november Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen

Regionieuws. november Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen Regionieuws Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen 3 Afwijkend gedrag kan psychisch zijn... Voor je agenda pag. 3 Redactioneel pag. 4 Uitnodiging regioavond van 13 november pag. 5 Verslag regioavond van

Nadere informatie

Regionieuws. november Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen

Regionieuws. november Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen Regionieuws november 2017 Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen Afwijkend gedrag kan psychisch zijn...... met ons kunt U erover praten 3 november 2017 Voor je agenda pag. 3 Redactioneel pag. 5 Uitnodiging

Nadere informatie

Informatie voor familie en betrokkenen van patiënten die opgenomen zijn op afdeling psychiatrie (PAAZ)

Informatie voor familie en betrokkenen van patiënten die opgenomen zijn op afdeling psychiatrie (PAAZ) Psychiatrie Informatie voor familie en betrokkenen van patiënten die opgenomen zijn op afdeling psychiatrie (PAAZ) www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl

Nadere informatie

Regionieuws. april Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen

Regionieuws. april Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen Regionieuws Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen 3 Afwijkend gedrag kan psychisch zijn... Voor je agenda pag. 3 Redactioneel pag. 5 Uitnodiging regioavond van 10 pag. 6 Verslag ledencontactavond van

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

Partners in zorg Familiebeleid GGZ Rivierduinen

Partners in zorg Familiebeleid GGZ Rivierduinen Partners in zorg Familiebeleid GGZ Rivierduinen Informatie voor familieleden, naasten en cliënten Inhoud Contactgegevens voor familieleden 1. Inleiding 2. Betrokken? Ja, tenzij 3. Familiebeleid in het

Nadere informatie

Regionieuws. februari Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen. afd. Eindhoven & de Kempen

Regionieuws. februari Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen. afd. Eindhoven & de Kempen Regionieuws afd. Eindhoven & de Kempen Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen 3 Afwijkend gedrag kan psychisch zijn... Voor je agenda pag. 3 Redactioneel pag. 4 Uitnodiging ledenvergadering 12 pag. 6 Verslag

Nadere informatie

Regionieuws. Mei 2014. Ypsilon afdeling Eindhoven & De Kempen

Regionieuws. Mei 2014. Ypsilon afdeling Eindhoven & De Kempen Regionieuws Ypsilon afdeling Eindhoven & De Kempen Afwijkend gedrag kan psychisch zijn... 3 Inhoud Voor je agenda pag. 3 Redactioneel pag. 4 Uitnodiging regioavond 13 mei 2014 pag. 6 Verslag ledencontactavond

Nadere informatie

Regionieuws. december Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen. afd. Eindhoven & de Kempen

Regionieuws. december Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen. afd. Eindhoven & de Kempen Regionieuws afd. Eindhoven & de Kempen Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen 3 Afwijkend gedrag kan psychisch zijn... Voor je agenda pag. 3 Redactioneel pag. 4 Uitnodiging algemene ledenvergadering 11

Nadere informatie

Regionieuws. februari 2015. Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen

Regionieuws. februari 2015. Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen Regionieuws Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen Afwijkend gedrag kan psychisch zijn...... met ons kunt U erover praten 3 Voor je agenda pag. 3 Voor de jaarplanners pag. 4 Redactioneel pag. 5 Uitnodiging

Nadere informatie

Regionieuws. November Ypsilon afdeling Eindhoven & De Kempen

Regionieuws. November Ypsilon afdeling Eindhoven & De Kempen Regionieuws Ypsilon afdeling Eindhoven & De Kempen Afwijkend gedrag kan psychisch zijn... 3 Inhoud Voor uw agenda pag. 3 Redactioneel pag. 4 Verslag leden/contactavond 8 oktober pag. 5 Cursus lotgenoten

Nadere informatie

Word nu lid van de Stomavereniging

Word nu lid van de Stomavereniging Word nu lid van de Stomavereniging sterker met stoma door jouw ervaring te delen Sterker met Stoma door jouw ervaring te delen Elke De stomazorgwijzer heeft mij inzicht gegeven in de kwaliteit van de stomazorg

Nadere informatie

Regionieuws. november Ypsilon afdeling Eindhoven & De Kempen

Regionieuws. november Ypsilon afdeling Eindhoven & De Kempen Regionieuws Ypsilon afdeling Eindhoven & De Kempen Afwijkend gedrag kan psychisch zijn... 3 Even noteren in de agenda pag. 3 Redactioneel pag. 4 Uitnodiging regioavond 11 pag. 5 Verslag ledencontactavond

Nadere informatie

Inhoudsopgave nieuwsbrief mei Klik op onderwerp

Inhoudsopgave nieuwsbrief mei Klik op onderwerp Inhoudsopgave nieuwsbrief mei 018. Klik op onderwerp Nieuwsbrief mei 018 Landelijk Ypsilon: AGENDA 018 Redactioneel Uitnodiging regioavond 8 mei 018 Een ernstige aandoening heb je niet alleen. Verslag

Nadere informatie

Mét familie gaat het beter

Mét familie gaat het beter Mét familie gaat het beter GGZ ingeest staat voor een gelijkwaardige samenwerking tussen patiënt, hulpverlener en u. In deze brochure leest u hoe we u als familielid, vriend of andere naaste van de patiënt

Nadere informatie

Beschermd thuis wonen en opvang in de regio Utrecht

Beschermd thuis wonen en opvang in de regio Utrecht Beschermd thuis wonen en opvang in de regio Utrecht Samenvatting van de Regionale koers maatschappelijke opvang en beschermd wonen U16 Tijdelijke woonplek Regionale opvang en beschermd wonen Financiële

Nadere informatie

Even voorstellen. Terugblik en vooruitblik. Wat kunt u verwachten? Denk even mee. Oeps! Meteen een opdracht Wat kunt u verwachten?

Even voorstellen. Terugblik en vooruitblik. Wat kunt u verwachten? Denk even mee. Oeps! Meteen een opdracht Wat kunt u verwachten? Terugblik en vooruitblik Even voorstellen Jubileumdag Noord Bert Stavenuiter Al ruim 20 jaar verbonden aan Ypsilon Eerst als journalist, maar intussen 15 jaar als directeur Heb een hoop geleerd over psychose

Nadere informatie

# #$%#&#' ( &&)*++, (

# #$%#&#' ( &&)*++, ( # #$%#&#' ( &&)*++, ( " # $% % &'%% % ( ) * +$% # %, -.)/ - 0$'( 12 # ' """ Deze vragenlijst kun je gebruiken als je je wilt voorbereiden op het maken van een crisisplan. De vragenlijst kan jou helpen

Nadere informatie

Schendelsinfo 21 e jaargang; nr. 2 Oktober 2015

Schendelsinfo 21 e jaargang; nr. 2 Oktober 2015 Schendelsinfo 21 e jaargang; nr. 2 Oktober 2015 Gemert, 10 oktober 2015 Hallo allemaal, Hierbij ontvangen jullie de tweede Schendelsinfo van 2015. In deze versie staan leuke foto s en verslagen van de

Nadere informatie

Nieuwsbrief Wijkkamer de Dommer En omgeving 30 september 2016

Nieuwsbrief Wijkkamer de Dommer En omgeving 30 september 2016 Nieuwsbrief Wijkkamer de Dommer En omgeving 30 september 2016 Wijkkamer.de.Dommer@ribw-nr.nl Dommer van Poldersveldtweg 73 Nijmegen Mail ons als je een bijdrage hebt! Nieuwe kunst in Wijkkamer de Dommer!

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 NA INSPRAAK Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen.

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2018

Training & themabijeenkomsten 2018 Training & themabijeenkomsten 2018 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 9 11 11 Trainingen en themabijeenkomsten - Het hoe en waarom Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Denk even mee. Oeps! Meteen kiezen! Even voorstellen. Terug in de tijd De toekomst van de langdurende GGZ. Van verleden naar toekomst

Denk even mee. Oeps! Meteen kiezen! Even voorstellen. Terug in de tijd De toekomst van de langdurende GGZ. Van verleden naar toekomst Van verleden naar toekomst Ypsilon Jubileumdag Midden De toekomst van de langdurende GGZ Ypsilon Jubileumdag Midden Bert Stavenuiter 11 oktober 2014 Bert Stavenuiter 11 oktober 2014 Oeps! Meteen kiezen!

Nadere informatie

Op zoek naar brede ondersteuning voor uw adviesraad? Word lid van de Koepel Adviesraden Sociaal Domein!

Op zoek naar brede ondersteuning voor uw adviesraad? Word lid van de Koepel Adviesraden Sociaal Domein! Op zoek naar brede ondersteuning voor uw adviesraad? Word lid van de Koepel Adviesraden Sociaal Domein! Versie: februari 2018 De Koepel Adviesraden Sociaal Domein is een landelijke vereniging die vanuit

Nadere informatie

Regionieuws. september 2015. Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen

Regionieuws. september 2015. Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen Regionieuws Ypsilon afdeling Eindhoven & de Kempen Afwijkend gedrag kan psychisch zijn... 3 Voor je agenda pag. 3 Redactioneel pag. 5 Uitnodiging regioavond 8 pag. 6 Verslag regiocontactavond van 9 juni

Nadere informatie

Wegwijzer voor naastbetrokkenen

Wegwijzer voor naastbetrokkenen Wegwijzer voor naastbetrokkenen Informatie voor cliënten, familie en naastbetrokkenen onderdelen van Arkin 1. Inleiding Als uw familielid of naaste psychische problemen en/of verslavingsproblemen heeft,

Nadere informatie

JAARVERSLAG VAN DE ANGST DWANG EN FOBIESTICHTING

JAARVERSLAG VAN DE ANGST DWANG EN FOBIESTICHTING JAARVERSLAG VAN DE ANGST DWANG EN FOBIESTICHTING 2009 Hierbij hebben wij het genoegen om u het jaarverslag over 2009 te doen toekomen. Statutaire naam Angst Dwang Fobiestichting Vestigingsplaats Driebergen-Rijsenburg

Nadere informatie

INFORMATIE FOLDER DE ZORG EN ONDERSTEUNING IN HOLLANDS KROON ALTIJD DICHTBIJ

INFORMATIE FOLDER DE ZORG EN ONDERSTEUNING IN HOLLANDS KROON ALTIJD DICHTBIJ DE ZORG EN ONDERSTEUNING IN HOLLANDS KROON ALTIJD DICHTBIJ INFORMATIE FOLDER U heeft een afspraak gemaakt bij het wijkteam. Wat kunt u van ons verwachten? En hoe kunt u zich zo goed mogelijk op deze afspraak

Nadere informatie

COMPLEET IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

COMPLEET IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG COMPLEET IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG MET ggz helpt kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met psychische klachten. Ook naasten van mensen met psychische klachten kunnen bij ons terecht voor ondersteuning.

Nadere informatie

Even voorstellen. Terugblik en vooruitblik. Wat kunt u verwachten? Denk even mee. Oeps! Meteen een opdracht Wat kunt u verwachten?

Even voorstellen. Terugblik en vooruitblik. Wat kunt u verwachten? Denk even mee. Oeps! Meteen een opdracht Wat kunt u verwachten? Terugblik en vooruitblik Even voorstellen Jubileumdag Zuid Bert Stavenuiter Al ruim 20 jaar verbonden aan Ypsilon Eerst als journalist, maar intussen 15 jaar als directeur Heb een hoop geleerd over psychose

Nadere informatie

Welkom bij GGz Breburg. Onderzoek, diagnostiek en behandeling Informatie voor cliënten

Welkom bij GGz Breburg. Onderzoek, diagnostiek en behandeling Informatie voor cliënten Welkom bij GGz Breburg Onderzoek, diagnostiek en behandeling Informatie voor cliënten 2 Inhoudsopgave 1. Aanmelding... 5 2. Onderzoek... 6 3. Hoe gaat uw behandeling verder?... 8 4. Waar kunnen familie

Nadere informatie

Familiebeleid. Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf

Familiebeleid. Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Familiebeleid Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Contactgegevens voor familieleden / naasten Uw familielid of naaste is in behandeling op locatie Afdeling Uw contactpersoon is Bereikbaar op de dagen

Nadere informatie

Voorbereiden op het keukentafelgesprek?

Voorbereiden op het keukentafelgesprek? Voorbereiden op het keukentafelgesprek? Deze brochure helpt u daarbij! 2015 een coproductie van: Voor kinderen, partners, verwanten, vrijwilligers die mantelzorgtaken vervullen voor hen die hun dierbaar

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALSTERK B2 THEMA 3 BEDRIJVEN

ANTWOORDEN TAALSTERK B2 THEMA 3 BEDRIJVEN ANTWOORDEN TAALSTERK B2 THEMA 3 BEDRIJVEN Opdracht 4 1. b. 2. c. 3. c. 4. b. 5. c. Opdracht 14 Betekenis even naar buiten gaan een rondje lopen makkelijk uit te voeren werktijd zorgen dat iemand iets ziet

Nadere informatie

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten?

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten? Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

Onze eerste kennismaking. informatie voor cliënten. Onderdeel van Arkin

Onze eerste kennismaking. informatie voor cliënten. Onderdeel van Arkin Onze eerste kennismaking informatie voor cliënten Onderdeel van Arkin Welkom bij PuntP. U bent via uw huisarts of een andere hulpverlener naar PuntP verwezen en binnenkort hebt u uw eerste afspraak. In

Nadere informatie

RESULTATEN PSYCHOSENET ENQUÊTE

RESULTATEN PSYCHOSENET ENQUÊTE RESULTATEN PSYCHOSENET ENQUÊTE DECEMBER 2017 WWW.PSYCHOSENET.NL Eind december 2017 heeft Stichting PsychoseNet een online enquête uitgezet om enerzijds inzicht te krijgen in wie de bezoekers van www.psychosenet.nl

Nadere informatie

Als je vader of moeder psychiatrische problemen heeft... Wat gebeurt er dan met jou?

Als je vader of moeder psychiatrische problemen heeft... Wat gebeurt er dan met jou? Als je vader of moeder psychiatrische problemen heeft... Wat gebeurt er dan met jou? Een brochure voor jongeren van 12 tot 15 jaar Deze brochure werd - met toestemming - gemaakt naar het model van de Nederlanse

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

Je eigen gevoelens. Schaamte

Je eigen gevoelens. Schaamte Je eigen gevoelens Voor ouders, partners, broers, zussen en kinderen van mensen met een ernstig drugsprobleem is het heel belangrijk om inzicht te krijgen in de problemen van het verslaafde familielid,

Nadere informatie

TSO Bij nood:

TSO Bij nood: Beste belangstellende, In deze nieuwsbrief zetten we weer wat dingen op een rijtje. Hoe zit het ook alweer met aan- en afmelden, bijzonderheden die van toepassing zijn tijdens de TSO, op de foto, facebook

Nadere informatie

Vragenlijst voor het opstellen van uw crisiskaart (Utrecht, 01-09-07)

Vragenlijst voor het opstellen van uw crisiskaart (Utrecht, 01-09-07) Vragenlijst voor het opstellen van uw crisiskaart (Utrecht, 01-09-07) Wilt u zo vriendelijk zijn op dit formulier alvast zoveel mogelijk zakelijke gegevens als namen, adressen, telefoonnummers, medicatie

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten

Training & themabijeenkomsten Training & themabijeenkomsten voor mantelzorgers Inhoudsopgave 3 4 6 Trainingen en themabijeenkomsten - Hoe werkt het? Trainingen Themabijeenkomsten Over VIT-hulp bij mantelzorg VIT-hulp bij mantelzorg

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Kindercoaching OP WEG

Algemene voorwaarden Kindercoaching OP WEG Algemene voorwaarden Kindercoaching OP WEG Algemeen OP WEG is opgericht door Lianne Smits en is gevestigd te Overloon. OP WEG richt zich op het coachen van kinderen en jongeren in de leeftijd van 6 tot

Nadere informatie

Bezoekdienst. Persoonlijk praten over het leven met een stoma of pouch.

Bezoekdienst. Persoonlijk praten over het leven met een stoma of pouch. Bezoekdienst Persoonlijk praten over het leven met een stoma of pouch Deel uw verhaal Vraag advies over uw situatie Thuis of telefonisch Krijgt u of heeft u net een stoma of pouch en wilt u weten hoe het

Nadere informatie

U hoeft geen postzegel te plakken! Binnen vijf werkdagen na ontvangst van de brief nemen wij contact met u op.

U hoeft geen postzegel te plakken! Binnen vijf werkdagen na ontvangst van de brief nemen wij contact met u op. Maliebaan 87, 3581 CG Utrecht T 030 271 83 53, F 030 271 62 56 secretariaat@pvp.nl, www.pvp.nl Utrecht, 2015 Onderwerp: Informatiepakket Voorwaardelijke Machtiging Helpdesk PVP T 0900 4448888 helpdesk@pvp.nl

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Familiebeleid Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf

Familiebeleid Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Familiebeleid Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg Contactgegevens voor familieleden / naasten Uw familielid of naaste is in behandeling op locatie Afdeling

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

Is iemand in jouw omgeving verslaafd?

Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Verslaafd aan Jou ondersteunt en informeert de omgeving van verslaafden. Vaak gaat alle aandacht uit naar de verslaafde en daardoor wordt soms niet gezien dat familie

Nadere informatie

Cursusoverzicht KBO-Brabant 2017

Cursusoverzicht KBO-Brabant 2017 Cursusoverzicht KBO-Brabant 2017 Inleiding In het kader van kennisoverdracht en educatie biedt KBO-Brabant verschillende cursussen, themadagen en workshops aan voor leden en kaderleden. In dit programmaoverzicht

Nadere informatie

Veilig en vertrouwd thuis

Veilig en vertrouwd thuis Het Zorgnet Veilig en vertrouwd thuis Ouder worden willen we het liefst allemaal. Tegelijkertijd willen we gezond blijven en op ons geheugen kunnen vertrouwen. We willen blijven wonen in onze vertrouwde

Nadere informatie

Klacht? Samen zoeken naar een oplossing!

Klacht? Samen zoeken naar een oplossing! Klacht? Samen zoeken naar een oplossing! Bij wie kunt u terecht als u als cliënt, familielid of naastbetrokkene ergens ontevreden over bent of een klacht heeft over de behandeling, bejegening of zorg?

Nadere informatie

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE In het najaar van 2015 heeft de commissie Dannenberg een advies geschreven over beschermd wonen. In hun advies geven ze de gemeenten in Nederland

Nadere informatie

NOVEMBER Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking

NOVEMBER Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking NOVEMBER 2018 Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking Zo blijf je op de hoogte Over deze nieuwsbrief Dit is een nieuwsbrief voor cliënten van Syndion. Nieuwsbrief Cliënt Er staat

Nadere informatie

Voor de aanvraag van een Persoonsgebonden budget voor jeugdigen tot 18 jaar

Voor de aanvraag van een Persoonsgebonden budget voor jeugdigen tot 18 jaar Pgb-plan Jeugd Voor de aanvraag van een Persoonsgebonden budget voor jeugdigen tot 18 jaar U heeft met een medewerker van de Ouder- en Kindteams gesproken over uw hulpvraag. Samen hebben jullie een perspectiefplan

Nadere informatie

Inhoudsopgave Beginpagina...1 Vragenlijst...2 Afsluitende pagina...8

Inhoudsopgave Beginpagina...1 Vragenlijst...2 Afsluitende pagina...8 20170602 NETQ verwarde personen Inhoudsopgave Beginpagina...1 Vragenlijst...2 Afsluitende pagina...8 i Beginpagina Beste heer, mevrouw, Aedes krijgt van leden regelmatig signalen over overlast en andere

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Pleegzorg en De Rading; informatie voor aspirant pleegouders

Pleegzorg en De Rading; informatie voor aspirant pleegouders Pleegzorg en De Rading; informatie voor aspirant pleegouders Pleegzorg en De Rading; Ieder kind heeft het recht om op te groeien in een gezin. Soms zijn er thuis problemen en is het beter als een kind

Nadere informatie

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein.

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein. Op zoek naar waardevolle contacten De werkgroep Week van de Psychiatrie organiseert van 26 tot en met 31 maart 2012 de 38e Week van de Psychiatrie. Het thema van de Week van de Psychiatrie 2012 is Contact

Nadere informatie

Regionieuws. April 2014. Ypsilon afdeling Eindhoven & De Kempen

Regionieuws. April 2014. Ypsilon afdeling Eindhoven & De Kempen Regionieuws Ypsilon afdeling Eindhoven & De Kempen Afwijkend gedrag kan psychisch zijn... 3 Inhoud Voor je agenda pag. 3 Redactioneel pag. 4 Uitnodiging regioavond 8 april 2014 pag. 5 Verslag ledencontactavond

Nadere informatie

Regionieuws. December Ypsilon afdeling Eindhoven & De Kempen

Regionieuws. December Ypsilon afdeling Eindhoven & De Kempen Regionieuws Ypsilon afdeling Eindhoven & De Kempen Afwijkend gedrag kan psychisch zijn...... met ons kunt U erover praten 3 Inhoud Even noteren in de agenda Ypsilon Eindhoven 10 december 2013 Regioavond

Nadere informatie

Huren bij De Zorgcirkel. veilig & vertrouwd wonen voor ouderen

Huren bij De Zorgcirkel. veilig & vertrouwd wonen voor ouderen Huren bij De Zorgcirkel veilig & vertrouwd wonen voor ouderen Inhoudsopgave Welkom bij De Zorgcirkel Wonen bij De Zorgcirkel Zorgcirkel services 5 De Zorgcirkel vestigingen 6 Meer informatie 6 Inschrijfformulier

Nadere informatie

VRAGENLIJST VOOR HET MAKEN VAN EEN CRISISPLAN/-KAART

VRAGENLIJST VOOR HET MAKEN VAN EEN CRISISPLAN/-KAART VRAGENLIJST VOOR HET MAKEN VAN EEN CRISISPLAN/-KAART Versie 22-2-2018 Deze vragenlijst kun je gebruiken als je je wilt voorbereiden op het maken van een crisisplan. De vragenlijst kan jou helpen om al

Nadere informatie

Ik heb een vraag over:

Ik heb een vraag over: Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

Inhoudsopgave Beginpagina...1 Vragenlijst...2 Afsluitende pagina...7

Inhoudsopgave Beginpagina...1 Vragenlijst...2 Afsluitende pagina...7 20151020 NETQ verwarde personen/ggz Inhoudsopgave Beginpagina...1 Vragenlijst...2 Afsluitende pagina...7 i Beginpagina Beste heer, mevrouw, Aedes krijgt van leden regelmatig signalen over overlast en andere

Nadere informatie

Beste lezer, Status van de bouw:

Beste lezer, Status van de bouw: Brief nummer 2 oktober 2015 Beste lezer, Inhoud van deze nieuwsbrief: Status van de bouw pag.1 Voorbeeld van een appartement pag.2 Informatieavonden buurtbewoners pag.3/4 Informatieavond kandidaat-bewoners

Nadere informatie

Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF

Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF Klantenbinding Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF De nationale sportweek is onderdeel van de Europese week van de sport Introductie Toolkit Jij hebt als

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

TRANSFORMATIE-AGENDA MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE APELDOORN, BRUMMEN, EPE, HEERDE EN VOORST EN VANAF 2020 HATTEM

TRANSFORMATIE-AGENDA MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE APELDOORN, BRUMMEN, EPE, HEERDE EN VOORST EN VANAF 2020 HATTEM TRANSFORMATIE-AGENDA MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 APELDOORN, BRUMMEN, EPE, HEERDE EN VOORST EN VANAF 2020 HATTEM Gemeenteraad Apeldoorn

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 7 Regio Waardenlanden Oktober 2016 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. In deze nieuwsbrief natuurlijk weer kort nieuws met daarin een oproep voor Superhelpers.

Nadere informatie

Wij weten hoe het voelt

Wij weten hoe het voelt www.freya.nl Twitter: @Freya_NL facebook.com/freyanl Wij weten hoe het voelt Om je heen lijkt iedereen zomaar kinderen te krijgen. Bij jou blijft die zo gewenste zwangerschap uit. Bij Freya weten we als

Nadere informatie

Dementiepoli. Ouderen

Dementiepoli. Ouderen Dementiepoli Ouderen Dementiepoli Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen Met deze folder willen we u en uw familieleden en/of verzorgers graag informeren over de gang van zaken bij de dementiepoli.

Nadere informatie

Hoe is het geregeld met. het vervoer?

Hoe is het geregeld met. het vervoer? Hoe is het geregeld met het vervoer? 2018 2 Hoe is het geregeld met het vervoer? 2018 Hoe is het geregeld met het vervoer? 2018 Waarover gaat deze brochure? Er zijn twee brochures: deze brochure en het

Nadere informatie

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni Social media

Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni Social media Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni 2019 Social media Social media wordt ongelooflijk veel gebruikt. 96% van de 35- tot 45- jarigen gebruiken sociale media Hoe gebruik ik social media? Boodschap bij de

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Aan meneer/ mevrouw, Amsterdam, Geachte heer/ mevrouw. Wij willen u allereerst danken voor uw interesse in Kindercentrum Moeders Schoot B.V.

Aan meneer/ mevrouw, Amsterdam, Geachte heer/ mevrouw. Wij willen u allereerst danken voor uw interesse in Kindercentrum Moeders Schoot B.V. Aan meneer/ mevrouw, Amsterdam, Geachte heer/ mevrouw Wij willen u allereerst danken voor uw interesse in Kindercentrum Moeders Schoot B.V. Als bijlage treft u een overzicht van de procedure voor de aanmelding

Nadere informatie

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg JANUARI 2010 INHOUDSOPGAVE Waar gaat deze folder over? Welke zorg hoort bij de AWBZ? Vijf zorgfuncties

Nadere informatie

I N H O U D. Voorwoord. Mantelzorgmeerdaagse. Mantelzorgtest. Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg

I N H O U D. Voorwoord. Mantelzorgmeerdaagse. Mantelzorgtest. Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg I N H O U D Voorwoord Mantelzorgmeerdaagse Mantelzorgtest Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg Loopt u mee? Workshop Mindfulness Voorwoord Beste lezer,

Nadere informatie