Jongeren kunnen bij ons ambulant of residentieel worden begeleid.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jongeren kunnen bij ons ambulant of residentieel worden begeleid."

Transcriptie

1 t Laar Is een O.O.O.C., wat staat voor onthaal,-oriëntatie en observatiecentrum. Wij kunnen 11 jongens begeleiden, tussen 12 en 18 jaar, aan ons toevertrouwd door de Jeugdrechtbank of het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg (O.C.J.). Maximaal 8 jongens kunnen residentieel bij ons verblijven. t Laar werd opgericht in 1981 en maakt sinds 2010 deel uit van vzw De Patio. Deze vzw verenigt 7 kleinschalige voorzieningen die werkzaam zijn in de Integrale Jeugdhulp in de regio Brugge. Er werd voor de naam t Laar gekozen om één van onze belangrijkste doelstellingen te verwoorden: even op adem komen, een rustpunt bieden in moeilijke situaties. Tijdens onze begeleiding proberen we samen met u inzicht te verwerven in wat moeilijk loopt. Dit inzicht bekomen we in de eerste plaats via frequente gesprekken met de jongere, u of andere belangrijke steunfiguren. De begeleiding duurt 60 dagen (of ongeveer 2 maanden). Jongeren kunnen bij ons ambulant of residentieel worden begeleid. Bij een ambulante begeleiding zijn de betrokkenen in staat en bereid om vanuit de thuissituatie samen te werken. Er is wekelijks een individueel en een gezinsgesprek. Indien gewenst kan de jongere langskomen voor schoolbegeleiding of deelnemen aan groepsactiviteiten. Indien de situatie thuis moeilijk houdbaar is, kan ook geopteerd worden voor een residentiële begeleiding. Op die manier creëren we tijdelijk wat afstand en ademruimte. Dit biedt onder meer de mogelijkheid voor iedereen om op een rustige manier na te denken en te zoeken naar de beste aanpak om de moeilijkheden het hoofd te bieden. Bij een residentiële begeleiding of opname leren we uw zoon ook doorheen zijn verblijf beter kennen. Dagdagelijks leeft hij samen met de andere jongeren en de leefgroepbegeleiders.

2 ONTSPANNINGSMOGELIJKHEDEN t Laar beschikt over een ontspanningszaal (met pingpongtafel, tafelvoetbal en pooltafel) en een fitnesstoestel. We hebben ook een T.V. en spelconsole die s avonds in beperkte mate kunnen worden gebruikt. Indien de jongere een sport- of andere vaste vrijetijdsbesteding heeft, bekijken we samen met hem en zijn ouders of het wenselijk en haalbaar is deze vanuit het centrum verder te beoefenen. Indien nodig, spreken we rechtstreeks af met de (sport)club. Eigen T.V., laptop, tablet, computerspelletjes of spelconsoles zijn niet toegelaten. GSM, (draagbare) radio of Ipod kunnen wel, op eigen verantwoordelijkheid.

3 LOCATIE Het Laar bevindt zich aan de rand van het centrum van Brugge, in het Stubbekwartier, nabij de Ezelpoort. In de Leopold II-laan 9 vindt u de leefgroep. In de Houthulststraat 10 (zijstraat Leopold II -laan) zijn de burelen en bezoekruimtes. Met het openbaar vervoer is 't Laar bereikbaar vanaf het station Brugge met buslijn 3 of 13, halte Kristus Koning (Carrefour Scheepsdalelaan) of Electrabel. Om de tien minuten is er vanuit het station een busverbinding. Met de wagen neemt u, komende van de E40 of E403, de expressweg naar Zeebrugge, afrit AZ Sint Jan rechtsaf, aan de eerste lichten linksaf over de Canadabrug, rechtdoor tot voorbij de tweede lichten. Andere richtingen : binnenring volgen tot aan de Scheepsdalebrug, linksaf, eerste lichten terug links. FINANCIËLE BIJDRAGE Een ambulante begeleiding is gratis. Voor een opname wordt uw financiële bijdrage besproken met de verwijzer. Het bedraagt twee derde van het hoogste bedrag van de kinderbijslag. Ook de bestemming van het andere derde deel wordt vooraf bepaald. Met deze bijdrage zijn de meeste zaken bekostigd : kost en inwoon, pedagogische begeleiding, activiteiten, medische kosten eigen aan het verblijf, vervoerskosten vanuit het centrum naar school (uitgezonderd verlies van vervoersbewijzen). De vervoerskosten voor verlofmomenten worden door de ouders betaald. Dit wordt geregeld met de gezinsbegeleider. Schoolgerief wordt niet door het centrum betaald. Eerder opgestarte hulpverlening (bijvoorbeeld psychiater) kan bestendigd worden tijdens de opname, maar wordt niet door het centrum betaald. Uitzonderlijke kosten (bijvoorbeeld schade) worden eveneens met de gezinsbegeleider besproken. Schade wordt in eerste instantie op het zakgeld van de jongere verhaald. Indien ontoereikend, wordt het resterende bedrag aan de ouders gevraagd. Voor het gebruik van een fiets vragen wij een waarborg (zie verder).

4 DOSSIER Met het doel vooruitgang te boeken in onze begeleiding en oriëntatieopdracht wordt een dossier bijgehouden in het centrum. Als ouder heeft u toegang tot dit dossier, maar omwille van de privacy kunnen enkel die gegevens worden ingezien die u zelf heeft aangebracht. In de aanvangsfase van de begeleiding wordt een handelingsplan opgemaakt en voorgelegd aan jongere en ouders. Hierin worden de doelstellingen van de begeleiding verwoord. Ten behoeve van de verwijzer (O.C.J. of Jeugdrechtbank) wordt bij de afronding van de begeleiding een oriëntatieverslag opgemaakt. Om de privacy van alle betrokkenen te garanderen is dit een gesloten verslag. Vragen hierover kun je stellen aan de begeleiding. Het dossier wordt tot maximaal 3 jaar na de afronding van de begeleiding bewaard. Het oriëntatieverslag wordt digitaal beweerd en ten laatste vijf jaar na de meerderjarigheid van de jongere vernietigd. KLACHTEN Wij staan open voor alle vragen, bekommernissen of klachten. Leeft er een ongenoegen of is er iets onduidelijk dan kunt u dit steeds meedelen aan de gezinsbegeleiding. Indien nodig, kan u zich rechtstreeks tot de directie wenden. Als u dat wenst, kan er een formulier gevraagd worden om schriftelijk een klacht in te dienen. U kan zich ook wenden tot de verwijzende instantie (O.C.J. of de sociale dienst van de Jeugdrechtbank) of de Jongeren-lijn : 0800/ Na de begeleiding kunnen u en uw zoon een tevredenheidonderzoek invullen. ROKEN Vanaf 15 jaar mogen jongens in ons centrum roken, mits toestemming van de ouders, op afgesproken tijdstippen. Het gebouw is volledig rookvrij. Enkel in de tuin mag gerookt worden. Jongeren jonger dan 16 jaar mogen volgens de wet geen sigaretten kopen. Indien u als ouder toch wenst dat uw kind rookt tijdens zijn verblijf, vragen wij u om deze verantwoordelijkheid schriftelijk op u te nemen. 15-jarigen mogen in dit geval wel roken. Voor 14-jarige zijn we in dit geval bereid een (beperkte) rookregeling toe te staan van 6 sigaretten per dag. Onder de 14 jaar geven we hoe dan ook geen toestemming om te roken. Alcohol en drugs zijn in het centrum verboden.

5 ZAKGELD Wekelijks krijgt uw zoon van de Vlaamse Gemeenschap een, volgens leeftijd bepaald, bedrag aan zakgeld ter beschikking jaar : 3 euro jaar : 4.50 euro jaar : 6 euro Dit zakgeld wordt gegeven op woensdagnamiddag, waarna een begeleid bezoek aan de supermarkt wordt gebracht. In het centrum is het de jongeren toegelaten geld op zak te hebben. Indien zij dit wensen kan hun zakgeld ook in de begeleiderkamer worden bewaard. Wij raden aan ouders en jongeren aan het meegebrachte geld tot een minimum te beperken. Hiermee willen wij de jongeren die van thuis uit slechts geringe steun genieten zo min mogelijk benadelen of diefstal beperken. KLEDIJ Indien gewenst worden persoonlijke spullen bij de opname genoteerd. Op die manier wordt gepoogd te verhinderen dat spullen verloren geraken, gestolen of geruild worden. Wij raden u aan zelf de kledij van een kenteken te voorzien en een lijstje op te stellen van de spullen die uw zoon van thuis uit meeneemt. Vergeten spullen worden nog één maand na vertrek uit het centrum bewaard. Algemeen geldt dat het centrum niet instaat voor het wassen van de kledij. De bezoek- of verlofmomenten bieden de mogelijkheid om de was mee te nemen naar huis. Zodoende is schone kledij en toiletgerief voor een tiental dagen een noodzaak. We vragen ook om sportkledij, sportschoenen, zwemgerief en badhanddoeken mee te brengen. Indien nodig kan het centrum tijdelijk in wat kledij voorzien. In uitzonderlijke situaties kan de kledij ook in het centrum worden gewassen. De kledij wordt uiteraard met de nodige voorzichtigheid behandeld. Wij willen er op wijzen dat, indien er toch iets misloopt, wij niet kunnen tussenkomen voor een eventuele vergoeding.

6 CONTACTMOGELIJKHEDEN Tijdens zijn verblijf kan u in beperkte mate contact houden met uw zoon via de telefoon of het internet. Een brief of een kaartje kan natuurlijk ook. Telefoneren : Elke avond, tussen 20 en 22 uur, krijgt uw zoon de gelegenheid om te bellen of om gebeld te worden. Afhankelijk van de inzet van de jongere in de groep kunnen deze belmomenten na enkele weken worden uitgebreid. Indien uw zoon over een GSM of smartphone beschikt, kan hij deze gebruiken tijdens de voorziene belmomenten. Buiten de belmomenten dient de GSM in bewaring te worden gegeven. Afhankelijk van hun inzet in de groep kunnen de jongens na een tweetal weken vrij over hun GSM beschikken. Jongeren die niet over een GSM beschikken kunnen, tegen een kleine vergoeding, gebruik maken van de vaste lijn: 050/ Er wordt niet gecontroleerd naar wie er wordt gebeld, tenzij op uitdrukkelijk verzoek van de verwijzende instantie. Van buiten uit kunnen de jongens, buiten de belmomenten, in principe niet gebeld worden. Enkel in dringende gevallen worden zij aan de lijn geroepen. Deze regel is gegroeid vanuit de nood aan een rustige geest bij de jongeren. Internet: De jongeren kunnen tijdens hun opname ook gebruik maken van het computerlokaal. Deze computers zijn aangesloten op het internet. De computers worden gebruikt onder beperkt toezicht en met duidelijke afspraken. Brief : Er staat in ons centrum geen beperking op het briefverkeer. Ook in deze respecteren wij de privacy van de bewoners. De brieven worden niet geopend. Wij houden onszelf wel het recht voor een brief samen met de jongere te openen.

Wat vinden wij belangrijk? Er zijn een aantal zaken die wij erg belangrijk vinden in Van Celsthuis.

Wat vinden wij belangrijk? Er zijn een aantal zaken die wij erg belangrijk vinden in Van Celsthuis. Onze opdracht Wij willen met behulp van verschillende vormen van hulpverlening voor kinderen, jongeren en hun gezinnen met ernstige opvoedingsproblemen de meest kwalitatieve hulpverlening op maat realiseren,

Nadere informatie

Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63

Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63 Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63 Welkom, Welkom in het CKG Koningin Fabiola, te Ronse Hallo, Ik ben Floddertje! 1. Wat is een CKG? CKG is de afkorting van

Nadere informatie

Infobrochure de Zwier - Multi Functioneel Centrum Sporen

Infobrochure de Zwier - Multi Functioneel Centrum Sporen 1 Infobrochure de Zwier - Multi Functioneel Centrum Sporen De Zwier, een onderdeel van MFC Sporen Geldenaakse baan 428 3001 Heverlee 016/38.76.10 0492/58.07.73 zwier@sporen.be Hallo, In dit boekje willen

Nadere informatie

Engels in Shakespeare s Country Engels & gastgezin

Engels in Shakespeare s Country Engels & gastgezin Engels in Shakespeare s Country Engels & gastgezin E09 van zaterdag 4 juli tot donderdag 16 juli 2015 E20 van zaterdag 15 augustus tot donderdag 27 augustus 2015 Wat nemen we mee? Voor het beoefenen van

Nadere informatie

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor jongeren. Deze brochure is van:

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor jongeren. Deze brochure is van: Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding Onthaalbrochure voor jongeren Deze brochure is van: Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Wie kom ik tegen? 6 Belangrijke nummers 7 Hoe kan je ons bereiken? 8

Nadere informatie

INFOBROCHURE voor de ouders AMBULANT/MOBIELE BEGELEIDING

INFOBROCHURE voor de ouders AMBULANT/MOBIELE BEGELEIDING INFOBROCHURE voor de ouders AMBULANT/MOBIELE BEGELEIDING Welkom! Welkom in de Morgenster! Als je dit boekje krijgt, betekent dit dat jij en jouw kind worden begeleid door het team van De Morgenster. Om

Nadere informatie

INFOBROCHURE MFC TRAJECT

INFOBROCHURE MFC TRAJECT INFOBROCHURE MFC TRAJECT NOVEMBER 2010 Infobrochure TRAJECT - Multi Functioneel Centrum Sporen Traject, afdeling van MFC Sporen Groot Park 7 3360 Lovenjoel 016/46.39.16 Gsm 0497/571663 traject@sporen.be

Nadere informatie

Centrum voor integrale jeugdzorg Vzw Sporen ONTHAALBROCHURE

Centrum voor integrale jeugdzorg Vzw Sporen ONTHAALBROCHURE Centrum voor integrale jeugdzorg Vzw Sporen ONTHAALBROCHURE Geldenaaksebaan 428 3001 Heverlee 016/38.76.10 0492/58.07.73 zwier@sporen.be Inleiding... 3 De Zwier... 4 Mobiele begeleiding... 5 Residentiële

Nadere informatie

Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s

Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s MPC Terbank vzw Jongerenbrochure Wie? Hoe? Waar? Wat? Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s 3 Hé jij! Welkom! Als je dit boekje krijgt, dan zul je waarschijnlijk

Nadere informatie

INFOBROCHURE leefgroep

INFOBROCHURE leefgroep INFOBROCHURE leefgroep t Groot Hersberge GROENESTRAAT 2 8820 TORHOUT 050/21 12 92 Afdeling van De Patio vzw MAATSCHAPPELIJKE ZETEL: ELF-JULISTRAAT 32 8000 BRUGGE INHOUD 1 Wat is t Groot Hersberge?... 2

Nadere informatie

De LUWTE beschutte plaats - beschutting - windvrije plaats windstille plaats - schaduwkant

De LUWTE beschutte plaats - beschutting - windvrije plaats windstille plaats - schaduwkant De LUWTE beschutte plaats - beschutting - windvrije plaats windstille plaats - schaduwkant Inhoud van deze brochure 1. Onze visie... 4 2. Wat houdt begeleiding door De Luwte in en wat is de bedoeling?...

Nadere informatie

De Goede Plek. Opvang- en begeleidingscentrum voor jongvolwassenen, meisjes en jongens tussen 18 en 25 jaar. Op weg naar een zelfstandig leven,...

De Goede Plek. Opvang- en begeleidingscentrum voor jongvolwassenen, meisjes en jongens tussen 18 en 25 jaar. Op weg naar een zelfstandig leven,... De Goede Plek Opvang- en begeleidingscentrum voor jongvolwassenen, meisjes en jongens tussen 18 en 25 jaar Op weg naar een zelfstandig leven,... Leren koken, wassen, strijken en poetsen, Zelf je administratie

Nadere informatie

INFOBROCHURE voor de ouders

INFOBROCHURE voor de ouders INFOBROCHURE voor de ouders Welkom! Welkom in de Morgenster! Als je dit boekje krijgt, betekent dit dat jij en jouw kind worden begeleid door het team van De Morgenster. Een begeleiding door De Morgenster

Nadere informatie

Aan de hand van deze brochure proberen we je een zicht te geven op onze concrete dagelijkse werking.

Aan de hand van deze brochure proberen we je een zicht te geven op onze concrete dagelijkse werking. LEEFREGELS MFC Capelderij Welkom op MFC Capelderij! Aan de hand van deze brochure proberen we je een zicht te geven op onze concrete dagelijkse werking. Sinds de start van Capelderij als multifunctioneel

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE. De Patio vzw KAMERTRAINING BRUGGE 050/33 23 09. Veldmaarschalk Fochstraat 8-10 8000 Brugge

ONTHAALBROCHURE. De Patio vzw KAMERTRAINING BRUGGE 050/33 23 09. Veldmaarschalk Fochstraat 8-10 8000 Brugge ONTHAALBROCHURE De Patio vzw KAMERTRAINING BRUGGE 050/33 23 09 Veldmaarschalk Fochstraat 8-10 8000 Brugge Inhoud Voorstelling... 2 Voor wie?... 2 Wat?... 3 Kennismaking... 4 Intake... 5 Eerste gesprek...

Nadere informatie

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor ouders

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor ouders Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding Onthaalbrochure voor ouders 2 Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie 9 Belangrijke nummers 10 Wat is IKT? 11 Goed

Nadere informatie

WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG

WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Deze folder gaat over De Crisisopvang van Lijn5. Je leest in deze folder alles over De Opvanggroep

Nadere informatie

INFOBROCHURE context

INFOBROCHURE context INFOBROCHURE context t Groot Hersberge GROENESTRAAT 2 8820 TORHOUT 050/21 12 92 Afdeling van De Patio vzw MAATSCHAPPELIJKE ZETEL: ELF-JULISTRAAT 32 8000 BRUGGE INHOUD 1 Wat is t Groot Hersberge?... 2 Leefgroep

Nadere informatie

Gedragstherapeutische Behandelgroep (GTB)

Gedragstherapeutische Behandelgroep (GTB) Gedragstherapeutische Behandelgroep (GTB) Informatie voor ouders/verzorgers Voor wie is de Gedragstherapeutisch behandelgroep bedoeld? In de gedragstherapeutische behandelgroepen verblijven jongeren tussen

Nadere informatie

Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) De Hummeltjes

Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) De Hummeltjes Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) De Hummeltjes Wat is een CKG? Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (IVA Kind en Gezin) Mobiele begeleiding Ambulante begeleiding Residentiële

Nadere informatie

Contextbegeleiding breedsporig. Onthaalbrochure voor ouders

Contextbegeleiding breedsporig. Onthaalbrochure voor ouders Contextbegeleiding breedsporig Onthaalbrochure voor ouders 2 Inhoudstafel Voorwoord 4 Wie zijn we? 5 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie? 9 Belangrijke nummers 10 Wat is contextbegeleiding?

Nadere informatie

Gedragstherapeutische Behandelgroep (GTB) Informatie voor ouders/verzorgers

Gedragstherapeutische Behandelgroep (GTB) Informatie voor ouders/verzorgers Informatie voor ouders/verzorgers Gedragstherapeutische Behandelgroep (GTB) Voor wie is de Gedragstherapeutisch behandelgroep bedoeld? In de gedragstherapeutische behandelgroepen verblijven jongeren tussen

Nadere informatie

CONTEXTBEGELEIDING DE KERSEBOOM A D. Naam bedrijf. Adres bedrijf 1 Adresregel 2 Adresregel 3 Adresregel 4

CONTEXTBEGELEIDING DE KERSEBOOM A D. Naam bedrijf. Adres bedrijf 1 Adresregel 2 Adresregel 3 Adresregel 4 Adres bedrijf 1 Adresregel 2 Adresregel 3 Adresregel 4 Telefoon: (055) 5555555 Fax: (055) 5555555 E-mail: xyz@microsoft.com CONTEXTBEGELEIDING Naam bedrijf DE KERSEBOOM A D Inleiding De begeleiding bij

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE voor de jongeren

ONTHAALBROCHURE voor de jongeren ONTHAALBROCHURE voor de jongeren Dit is een bundeltje voor... met wat meer informatie over ons en onze afspraken en regels. Welkom! Welkom in de Morgenster! Als je dit boekje krijgt, betekent dit dat jij

Nadere informatie

Begeleidingstehuis De Kiezel

Begeleidingstehuis De Kiezel infobrochure Begeleidingstehuis De Kiezel vzw Jeugdzorg De Brug Puttene 1 9680 Maarkedal 055 / 30 12 75 www.jeugdzorgdebrug.be Hier ben je welkom! In De Kiezel krijg je een eigen warm en veilig plekje.

Nadere informatie

TEPSI. Toxicomanie-Eenheid Psychiatrische Spoed Interventie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6

TEPSI. Toxicomanie-Eenheid Psychiatrische Spoed Interventie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 TEPSI Toxicomanie-Eenheid Psychiatrische Spoed Interventie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE. DE KANTEL vzw. Afdeling 3 - Verblijf.

ONTHAALBROCHURE. DE KANTEL vzw. Afdeling 3 - Verblijf. ONTHAALBROCHURE DE KANTEL vzw Afdeling 3 - Verblijf www.dekantel.be 1. Wat is De Kantel? De Kantel is een plaats waar kinderen, jongeren en hun ouders gedurende een bepaalde tijd begeleid worden. Sommigen

Nadere informatie

Engels in Wight Engels & gastgezin

Engels in Wight Engels & gastgezin Engels in Wight Engels & gastgezin E08 van dinsdag 12 juli tot woensdag 20 juli 2016 Ventnor E19 van zaterdag 13 augustus tot zaterdag 20 augustus 2016 Cowes Wat nemen we mee? Voor het beoefenen van sport

Nadere informatie

WELKOM. Om u meer vertrouwd te maken met uw nieuwe omgeving, hebben wij deze brochure gemaakt. U vindt hierin informatie over onze werking.

WELKOM. Om u meer vertrouwd te maken met uw nieuwe omgeving, hebben wij deze brochure gemaakt. U vindt hierin informatie over onze werking. Welkom op Psychiatrische spoedopname Deze zorgvoorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs. Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c - 2800 MECHELEN vzw Emmaüs Psychiatrisch Ziekenhuis Bethaniënhuis

Nadere informatie

Informatie over je verblijf in de kliniek. Jouw verblijf in de kliniek. Het behandelplan. De regels in het kort

Informatie over je verblijf in de kliniek. Jouw verblijf in de kliniek. Het behandelplan. De regels in het kort Informatie over je verblijf in de kliniek Jouw verblijf in de kliniek Het behandelplan De regels in het kort We helpen je naar een leven zonder verslavende middelen Welkom In de bossen bij Bilthoven staat

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE. DE KANTEL vzw. Afdeling 2 - Verblijf.

ONTHAALBROCHURE. DE KANTEL vzw. Afdeling 2 - Verblijf. ONTHAALBROCHURE DE KANTEL vzw Afdeling 2 - Verblijf www.dekantel.be Welkom in Afdeling 2 van De Kantel. Het is voor jullie ongetwijfeld niet gemakkelijk om kennis te maken met een onbekende voorziening

Nadere informatie

Welkom op materniteit. Infobrochure SAP 4276

Welkom op materniteit. Infobrochure SAP 4276 Welkom op materniteit Infobrochure SAP 4276 2 Geachte Binnenkort verblijft u op de dienst materniteit in het Az Damiaan Oostende. Dit is voor u een belangrijke gebeurtenis. De materniteit bevindt zich

Nadere informatie

Leefgroep 3 Onthaalbrochure

Leefgroep 3 Onthaalbrochure Kinder- en Jeugdpsychiatrie Leefgroep 3 Onthaalbrochure Inhoud Welkom in leefgroep 3...4 Bij wie kan u allemaal terecht?...5 Leven in een leefgroep...7 Activiteitenschema...7 Werkpunten...7 Stappenplan...8

Nadere informatie

1. Voorstelling van het tehuis.

1. Voorstelling van het tehuis. Een opname van je kind in een voorziening is zonder twijfel een aangrijpende gebeurtenis. Misschien is het een eerste opname, misschien ook niet. Als ouder zal u automatisch met heel wat vragen zitten

Nadere informatie

INFOBROCHURE voor de ouders RESIDENTIELE BEGELEIDING

INFOBROCHURE voor de ouders RESIDENTIELE BEGELEIDING INFOBROCHURE voor de ouders RESIDENTIELE BEGELEIDING Welkom! Welkom in de Morgenster! Als je dit boekje krijgt, betekent dit dat jij en jouw kind worden begeleid door het team van De Morgenster. Om het

Nadere informatie

Een woonvoorziening kiezen

Een woonvoorziening kiezen Een woonvoorziening kiezen In deze checklist vind je gedetailleerde omschrijvingen die een leidraad kunnen zijn bij de keuze van een woonvoorziening. Voor wie? Wat is het doelpubliek van de voorziening?

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0809422 betreft verslaggever PROVINCIAAL INSTITUUT HEYNSDAELE - TEHUIS Protocol van verblijf, opvang,

Nadere informatie

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder!

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder! 24 uurshulp Met Cardea kun je verder! Met Cardea kun je verder! 24 UURSHULP De meeste kinderen en jongeren wonen thuis bij hun ouders totdat ze op zichzelf gaan wonen. Toch kunnen er omstandigheden zijn,

Nadere informatie

C G G S U Ï C I D E P R E V E N T I E W E R K I N G W E S T - V L A A N D E R E N 2 J U N I B R U G G E

C G G S U Ï C I D E P R E V E N T I E W E R K I N G W E S T - V L A A N D E R E N 2 J U N I B R U G G E C G G S U Ï C I D E P R E V E N T I E W E R K I N G W E S T - V L A A N D E R E N STUDIEDAG CHRONISCHE SUÏCIDALITEIT 2 J U N I 2 0 1 7 - B R U G G E PROGRAMMA 2 J U N I 2 0 1 7 P R O V I N C I E H U I

Nadere informatie

Therapeutisch programma voor druggebruikers en hun omgeving

Therapeutisch programma voor druggebruikers en hun omgeving Therapeutisch programma voor druggebruikers en hun omgeving De Kiem biedt hulp aan personen die problemen ervaren door het gebruik van drugs en aan mensen uit hun omgeving. Het residentiële luik van het

Nadere informatie

neosuite in het Anna Paviljoen

neosuite in het Anna Paviljoen neosuite in het Anna Paviljoen Inhoud Bezoek 4 Bezoek van kinderen tot 6 jaar 4 Bloemen 5 Contact met het Anna Paviljoen 6 Couveusecamera 3 Fotograferen en filmen in het Anna Paviljoen 5 Geld en kostbaarheden

Nadere informatie

Fasehuizen. Informatie voor ouders/verzorgers

Fasehuizen. Informatie voor ouders/verzorgers Fasehuizen Informatie voor ouders/verzorgers Voor wie zijn fasehuizen bedoeld? Jongeren van 16 tot en met 18 jaar die zelfstandig willen wonen, maar daar nog begeleiding bij nodig hebben, kunnen dit leren

Nadere informatie

BOSKLASSEN. 1. PERIODE maandag 26 september 11 tot en met vrijdag 30 september 11

BOSKLASSEN. 1. PERIODE maandag 26 september 11 tot en met vrijdag 30 september 11 BOSKLASSEN 1. PERIODE maandag 26 september 11 tot en met vrijdag 30 september 11 2. ADRES Aan. (naam leerling + KLAS) p/a Vakantiehuis Bosberg Kelchterhoefstraat 10 3530 Houthalen Géén fax doorsturen /

Nadere informatie

Schrijf hier volgende data neer: Je begeleiding start op: Je eindbespreking is op:

Schrijf hier volgende data neer: Je begeleiding start op: Je eindbespreking is op: Welkom in De Luwte! Vanaf nu verblijf je een tijdje bij ons. In dit boekje willen wij De Luwte en haar werking even voorstellen. Dit boekje wordt ook jouw begeleidingsboekje, waar je belangrijke zaken

Nadere informatie

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van:

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van: Contextbegeleiding kortdurend intensief Onthaalbrochure - 12 jarigen Dit boekje is van:.... 2 Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Voor wie? 6 Waar vind je ons? 7 Wie is wie? 8 Belangrijke nummers 9

Nadere informatie

Weekendkrantje. 18 20 september 2015

Weekendkrantje. 18 20 september 2015 Weekendkrantje 18 20 september 2015 Wij zijn ongelooflijk blij dat jullie hebben gekozen om met ons op weekend te gaan! We gaan er alvast een spetterende tweedaagse van maken! Diegenen die nog nooit zijn

Nadere informatie

INFOBROCHURE Kamertraining

INFOBROCHURE Kamertraining INFOBROCHURE Kamertraining t Groot Hersberge GROENESTRAAT 2 8820 TORHOUT 050/21 12 92 Afdeling van de patio vzw MAATSCHAPPELIJKE ZETEL: ELF-JULISTRAAT 32 8000 BRUGGE INHOUD 1 Wat is t Groot Hersberge?...

Nadere informatie

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure voor ouders

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure voor ouders Contextbegeleiding kortdurend intensief Onthaalbrochure voor ouders 2 Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie 9 Belangrijke nummers 10 Wat? 11 Goed om

Nadere informatie

Wegwijs in Duurzaam Verblijf

Wegwijs in Duurzaam Verblijf Wegwijs in Duurzaam Verblijf Informatie voor patiënten Opnamekliniek De Heuve Klateringerweg 1 Binnenkort wordt u opgenomen in Duurzaam Verblijf in Beilen. Hierbij informeren wij u over zaken waarmee u

Nadere informatie

Dagcentrum De Wip. Deken Michielstraat Halle. 02/

Dagcentrum De Wip. Deken Michielstraat Halle. 02/ Dagcentrum De Wip Deken Michielstraat 89 1500 Halle 02/360 24 31 dagcentrum.dewip@pandora.be Openingsuren: Tijdens het schooljaar is dagcentrum De Wip geopend van 9u tot 19u. De opvang wordt voorzien van

Nadere informatie

Observatorium. Spoedeisende hulp

Observatorium. Spoedeisende hulp Observatorium Spoedeisende hulp Omdat uw verblijf op de Spoedeisende hulp (SEH) langer duurt, bent u tijdelijk opgenomen op het Observatorium oftewel OBU. Op deze afdeling, die een onderdeel is van de

Nadere informatie

Informatie Residentieel - ouders. Welkom bij Stek Jeugdhulp

Informatie Residentieel - ouders. Welkom bij Stek Jeugdhulp Welkom bij Stek Jeugdhulp Inhoudsopgave 1. Inleiding - Wat doet Stek? - Werkplan - Bij wie kunt u terecht met vragen? 2. Wet- en regelgeving - Dossierbeheer, privacybeleid en inzagerecht - Meldingsplicht

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op de afdeling pneumologie

Patiënteninformatie. Welkom op de afdeling pneumologie Patiënteninformatie Welkom op de afdeling pneumologie 2 Inhoud Inhoud... 3 Welkom op onze dienst... 5 Wie zijn we en wat doen we... 5 Voorstelling van het multidisciplinair team... 5 Medisch team... 5

Nadere informatie

Jongerenbrochure. MPC TERBANK vzw

Jongerenbrochure. MPC TERBANK vzw Jongerenbrochure MPC TERBANK vzw 2 Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s 3 4 Hé jij! Welkom! Als je dit boekje krijgt, dan zul je waarschijnlijk een tijdje in één

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG 2 JIJ EN HET ONDERSTEUNINGSCENTRUM JEUGDZORG / 3 INLEI DING In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum jeugdzorg. We leggen uit wat het

Nadere informatie

Contextbegeleiding i.f.v. positieve heroriëntering

Contextbegeleiding i.f.v. positieve heroriëntering Contextbegeleiding i.f.v. positieve heroriëntering Onthaalbrochure voor jongeren 2 Inhoudstafel Voorwoord 4 Wie zijn we? 5 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie? 9 Belangrijke nummers 10 Wat

Nadere informatie

INHOUDSTABEL VERWANTE DOCUMENTEN

INHOUDSTABEL VERWANTE DOCUMENTEN O.O.O.C. Morgenster De INHOUDSTABEL VERWANTE DOCUMENTEN Geldig vanaf : Sept 2010 1/235 Procedurehouder: KWACO Goedgekeurd: / 1. Folder De Morgenster 2. Intakeformulier met checklist intake en controlelijst

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE. DE KANTEL vzw. Afdeling 3 - TCK.

ONTHAALBROCHURE. DE KANTEL vzw. Afdeling 3 - TCK. ONTHAALBROCHURE DE KANTEL vzw Afdeling 3 - TCK www.dekantel.be DE KANTEL? WAT IS DAT EN WAT DOEN WE? De Kantel is een plaats waar kinderen, jongeren en hun ouders gedurende een bepaalde tijd begeleid

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEWONERS VALCKEBURG

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEWONERS VALCKEBURG Huishoudelijk Reglement Versie datum 24/01/2013 HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEWONERS VALCKEBURG 1. Voorwoord Er wordt gevraagd om deze richtlijnen zo goed mogelijk in acht te nemen om het samenleven zo aangenaam

Nadere informatie

Informatie voor de bezoeker

Informatie voor de bezoeker Informatie voor de bezoeker Inhoudsopgave Waar vind ik welke afdeling... 1 Rookbeleid... 2 Aandachtspunten voor bezoekers... 2 Bezoektijden... 3 Telefoon, TV en internet... 4 Huisregels ziekenhuis Tjongerschans...

Nadere informatie

Kamertraining. Onthaalbrochure voor ouders

Kamertraining. Onthaalbrochure voor ouders Kamertraining Onthaalbrochure voor ouders 2 Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie 9 Hoelang? 10 Belangrijke nummers 11 Goed om te weten... 12 Regels 23 Afspraken

Nadere informatie

Het Tussenhuis. P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l. Afdeling voor resocialisatie, training en reïntegratie

Het Tussenhuis. P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l. Afdeling voor resocialisatie, training en reïntegratie P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l Het Tussenhuis Afdeling voor resocialisatie, training en reïntegratie Stationsstraat 22 C 2570 Duffel tel: 015 30 40 30 www.pz-duffel.be Informatie voor

Nadere informatie

enter MultiFunctioneel Centrum Meetjesland Mijn contactgegevens Mijn zorgentiteit: Mijn contextbegeleider:. Een initiatief van VZW Blij Leven tel...

enter MultiFunctioneel Centrum Meetjesland Mijn contactgegevens Mijn zorgentiteit: Mijn contextbegeleider:. Een initiatief van VZW Blij Leven tel... Mijn contactgegevens Mijn zorgentiteit: Mijn contextbegeleider:. MultiFunctioneel Centrum Meetjesland. tel.... Email :. tel leefgroep verblijf:.. Een initiatief van VZW Blij Leven Nieuwe Boekhoutestraat

Nadere informatie

Huisregels van de Kleinschalige Voorziening

Huisregels van de Kleinschalige Voorziening Kleinschalige Voorziening Hendric van Veldekehof 29 1064 JG Amsterdam Algemene nummer : 020-5400500 www.spirit.nl Huisregels van de Kleinschalige Voorziening Je bent geplaatst in de Kleinschalige Voorziening

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement buitenschoolse opvang BO

Huishoudelijk reglement buitenschoolse opvang BO ALG 09 - /5-09-203 BO Hoofdzetel Locatie buitenschoolse opvang: Essen Kapellen Brecht Hofstraat 4 Kapelsestraat 37 Leopoldstraat 5 290 Essen 2950 Kapellen 2960 St Lenaarts 03/664.87.23 GSM 0470 0 80 55

Nadere informatie

Mijn naam is: 3-6 JAAR. Deze brochure is voor kinderen van 3 tot 6 jaar

Mijn naam is: 3-6 JAAR. Deze brochure is voor kinderen van 3 tot 6 jaar Mijn naam is: 3-6 JAAR Deze brochure is voor kinderen van 3 tot 6 jaar Dit boekje zegt welke afspraken er zijn in Dageraad, zodat je weet wat er wel en niet mag in de leefgroep. Tijdens je verblijf in

Nadere informatie

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Ganspoel Ganspoel is een gespecialiseerd Centrum voor de begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele (meervoudige)

Nadere informatie

laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders

laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders CONTEXTBEGELEIDING VIZIER laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders Wegwijs in de brochure In deze infobrochure

Nadere informatie

PROTOCOL VAN DIENSTVERLENING.

PROTOCOL VAN DIENSTVERLENING. Kareelstraat 2-1674 Bellingen Tel (02) 363 09 50 Fax (02)363 09 60 www.huizeterloo.be e-mail: OC.Huize.Terloo@fracarita.org rekeningnummer: 433-3134171-29 PROTOCOL VAN DIENSTVERLENING. Dit protocol van

Nadere informatie

een weg is, als we maar genoeg mogen proberen.

een weg is, als we maar genoeg mogen proberen. Het heeft allemaal met jonge mensen te maken, heftig op zoek naar zichzelf, naar wat ze willen, naar waar de grenzen liggen, naar hoe het nu toch moet. Stappen is een begeleidingstehuis in de bijzondere

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE AFDELING TIENEN. CKG DE SCHOMMEL VZW Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning [Erkend en gesubsidieerd door Kind en Gezin]

INFORMATIEBROCHURE AFDELING TIENEN. CKG DE SCHOMMEL VZW Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning [Erkend en gesubsidieerd door Kind en Gezin] INFORMATIEBROCHURE AFDELING TIENEN CKG DE SCHOMMEL VZW Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning [Erkend en gesubsidieerd door Kind en Gezin] Afdeling Tienen: Mobiele begeleiding / (Intensieve) baby

Nadere informatie

Wat je moet weten over dagcentrum Parkoers

Wat je moet weten over dagcentrum Parkoers Enkele nuttige gegevens Dagcentrum Parkoers Eikevelden 30 2440 Geel 014/58 40 57 parkoers@dewaaiburg.be Wat je moet weten over dagcentrum Parkoers Elke schooldag van 9.00u tot 19.30u Elke woensdag en vakantiedag

Nadere informatie

De Fase 3. P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l. Afdeling voor psychodiagnostiek en therapeutische oriëntatie

De Fase 3. P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l. Afdeling voor psychodiagnostiek en therapeutische oriëntatie P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l De Fase 3 Afdeling voor psychodiagnostiek en therapeutische oriëntatie Stationsstraat 22 C 2570 Duffel tel: 015 30 40 30 www.pz-duffel.be Informatie voor

Nadere informatie

JIJ EN DE JEUGD RECHT BANK

JIJ EN DE JEUGD RECHT BANK JIJ EN DE JEUGD RECHT BANK JIJ EN DE JEUGDRECHTBANK / 3 INLEI DING In deze brochure vind je informatie over de gerechtelijke jeugdhulp. We leggen uit hoe de gerechtelijke jeugdhulp werkt, hoe je er terecht

Nadere informatie

Een opname in De Waai is één van de mogelijkheden binnen de Bijzondere jeugdzorg waarop Comité of Jeugdrechtbanken beroep kunnen doen.

Een opname in De Waai is één van de mogelijkheden binnen de Bijzondere jeugdzorg waarop Comité of Jeugdrechtbanken beroep kunnen doen. infobrochure ouders Ouders en zonen, samen op weg naar een andere toekomst. Met kleine stappen, volwassen worden, opvoeden, soms een moeizaam proces, met vallen en opstaan. elkaar ontdekken, met durf om

Nadere informatie

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG 2 Inleiding In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg. We leggen uit wat het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg is, wie er werken

Nadere informatie

de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst

de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst In deze brochure willen wij informatie geven over de werking van de thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander. Thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander Gasthuisstraat 19 9500

Nadere informatie

DE STEIGER WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT

DE STEIGER WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT DIT BOEKJE IS VAN: WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT DE STEIGER Om je wat wegwijs te maken in De Steiger, krijg je dit boekje. Hierin staan vele zaken vermeld. Dit is een alleen van jou. Je mag erin kleuren

Nadere informatie

Informatiebrochure met rechten en plichten. Goede afspraken zorgen voor een harmonieuze sfeer.

Informatiebrochure met rechten en plichten. Goede afspraken zorgen voor een harmonieuze sfeer. Informatiebrochure met rechten en plichten Goede afspraken zorgen voor een harmonieuze sfeer. 2 Beste Binnen AZ Nikolaas streven wij dagdagelijks naar kwaliteitsvolle zorgverlening. De basis hiervan is

Nadere informatie

LEESWIJZER. Toegepaste wetgeving en administratieve bepalingen. Onze opdracht. Wat komt u te weten in dit verslag?

LEESWIJZER. Toegepaste wetgeving en administratieve bepalingen. Onze opdracht. Wat komt u te weten in dit verslag? LEESWIJZER Toegepaste wetgeving en administratieve bepalingen Besluit van de Vlaamse Regering van 4 februari 2011 betreffende de algemene erkenningsvoorwaarden en kwaliteitszorg van voorzieningen voor

Nadere informatie

vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik

vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik OUDERS & OPVOEDERS Als er binnen uw gezin sprake is van seksueel misbruik, heeft dat grote invloed. Er is veel verdriet, boosheid, wantrouwen en schuldgevoel.

Nadere informatie

Contextbegeleiding laagintensief. Onthaalbrochure voor jongeren

Contextbegeleiding laagintensief. Onthaalbrochure voor jongeren Contextbegeleiding laagintensief Onthaalbrochure voor jongeren 2 Inhoudstafel Voorwoord 4 Wie zijn we? 5 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie 9 Belangrijke nummers 10 Wat is contextbegeleiding?

Nadere informatie

UIT&THUIS. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

UIT&THUIS. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers UIT&THUIS Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Waarom Uit&Thuis? Uit&Thuis is een hulpverleningsvorm van Lijn5 in Apeldoorn. De begeleiders van Uit&Thuis

Nadere informatie

Brochure DRM - meisjes

Brochure DRM - meisjes Opgesteld op: 16-4-08 Geldig tot: 2015 Brochure DRM - meisjes Code: ALG Type: document Laatste wijziging: 09-12-10 Auteur: Nathalie De Smedt 1 Iedereen heeft wel eens kleine of grote problemen. Ook jij

Nadere informatie

Welkom bij het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie

Welkom bij het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie Welkom bij het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie Huisregels voor patiënten en naastbetrokkenen Afspraken Deze huisregels zijn opgesteld om het verblijf binnen de kliniek voor iedereen zo

Nadere informatie

Recht op bijstand van een vertrouwenspersoon in de integrale jeugdhulp Nele Desmet, Juriste Kinderrechtswinkel vzw

Recht op bijstand van een vertrouwenspersoon in de integrale jeugdhulp Nele Desmet, Juriste Kinderrechtswinkel vzw Recht op bijstand van een vertrouwenspersoon in de integrale jeugdhulp Nele Desmet, Juriste Kinderrechtswinkel vzw Veerle, 14 jaar, houdt het door de vele ruzies thuis niet meer uit. Ze raapt haar moed

Nadere informatie