De Nederlandse markt voor grote en kleine elektrische huishoudelijke apparatuur VLEHAN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Nederlandse markt voor grote en kleine elektrische huishoudelijke apparatuur VLEHAN"

Transcriptie

1 De Nederlandse markt voor grote en kleine elektrische huishoudelijke apparatuur VLEHAN

2

3 INHOUD INLEIDING PAGINA 5 METHODE VAN ONDERZOEK PAGINA 6 MARKTRAPPORTAGE/SAMENVATTING PAGINA 8 WAAR STAAT VLEHAN VOOR PAGINA 9 GRAFIEK 1 PAGINA 13 GRAFIEK 2 PAGINA 14 GRAFIEK 3 PAGINA 15 GRAFIEK 4 PAGINA 16 GRAFIEK 5 PAGINA 17 GRAFIEK 6 PAGINA 18 GRAFIEK 7 PAGINA 19 GRAFIEK 8 PAGINA 20 GRAFIEK 9 PAGINA 21 GRAFIEK 10 PAGINA 22 GRAFIEK 11 PAGINA 23 GRAFIEK 12 PAGINA 24 GRAFIEK 13 PAGINA 25 VLEHAN 2002 PAGINA 26 SAMENSTELLING BESTUUR 2002 PAGINA 27 LEDENLIJST PAGINA 28

4

5 Inleiding De totale markt van grote en kleine elektrische huishoudelijke apparatuur kan worden omschreven als de totale jaarlijkse uitgaven van de Nederlandse consument aan kleine- en grotehuishoudelijke apparaten, waarbij het gaat om zowel vrijstaande als inbouw apparatuur. Hieronder volgt een opsomming van alle product categorieën, die samen de totale markt voor elektrische huishoudelijke apparatuur vormen. GROTE ELEKTRISCHE HUISHOUDELIJKE APPARATUUR Afwasautomaten Wasautomaten Koelkasten Vrieskasten/ kisten Droogautomaten Kookplaten Ovens Fornuizen Afzuigkappen Magnetrons KLEINE ELEKTRISCHE HUISHOUDELIJKE APPARATEN Filterkoffiezetapparaten Espressoapparaten Waterkokers Friteuses Broodroosters Contactgrillen Elektrische keukenhulpen Funcooking Sap centrifuges / citruspersen Stoom- en droogstrijkijzers Stofzuigers PERSONAL CARE APPARATEN Heren scheerapparaten (incl. baardtrimmers) Dames scheerapparaten (incl. epilatoren) Mondverzorgingsapparaten (incl. opzettandenborstel) Haarverzorgingapparaten Overigen ( bloeddrukmeters, dig. thermometers en personenweegschalen)

6 Methode van onderzoek GFK BENELUX MARKETING SERVICES B.V. Als objectief marktonderzoekbureau opereert GfK Benelux Marketing Services B.V. sinds 1978 op de Nederlandse markt met een continue panel in de Nederlandse detailhandel en registreert de verkopen van genoemde huishoudelijke apparatuur aan consumenten. De resultaten van dit onderzoek maken het mogelijk om de ontwikkeling van de verschillende producten in de tijd te volgen en vervolgens kunnen hiervan de trendanalyses weergegeven worden. GfK Benelux Marketing Services B.V. meet het overgrote deel van de in de volgende hoofdstukken omschreven product categorieën. OVERIGE BRONNEN Om aanvullende informatie te verkrijgen omtrent de totale Nederlands markt voor huishoudelijke apparatuur zijn tevens andere instituten benaderd, die actief zijn in deze markt, zoals bijvoorbeeld het Centraal Bureau voor de Statistiek. SAMENSTELLING TOTAAL MARKT-RAPPORT Aan de hand van de trendanalyses van GfK Benelux Marketing Services B.V., raadpleging van diverse overige bronnen en inbreng van de diverse leden aangesloten bij de VLEHAN, zijn de hierna volgende tabellen samengesteld. De gerapporteerde gegevens hebben betrekking op de totale uitgaven van de Nederlandse consument aan huishoudelijke apparatuur, zoals eerder gedefinieerd. CONSUMENT KIEST MASSAAL VOOR ENERGIEZUINIGE APPARATUUR Het jaar was al het jaar waarin de energiezuinige apparaten hun opmars maakten. In het afgelopen jaar is die ontwikkeling stevig doorgezet. Het is bijna ondenkbaar een apparaat aan te schaffen zonder s 50 of nu zelfs s 100 terug te kunnen vorderen. Met name vrijstaande apparaten laten in afzet een sterke stijging zien. Gezien de ontwikkelingen in de keukenbranche, die erg te lijden heeft onder het aantal gereed gekomen woningen (<50.000), is de afzet van inbouwapparatuur teleurstellend te noemen. Voor zowel inbouw als vrijstaande apparaten geldt wel dat de consument kiest voor meer gemak en luxe. Hiervoor wordt gemiddeld 6 procent meer betaald dan een jaar geleden. Wederom groeit de markt voor groothuishoudelijke artikelen wél in omzet en wel met 6 procent. WASASSORTIMENT Grootste stijger binnen dit segment is de productgroep droogautomaten. Momenteel heeft ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens een droogautomaat in huis. Het merendeel (62%) van de 360 duizend apparaten die in zijn verkocht zijn de condensatiedrogers. Dit jaar werden er ongeveer 623 duizend wasautomaten verkocht. De hoge toerenapparaten winnen sterk in aandeel. Met name het segment (triple A), meer dan 1400 toeren is zeer sterk gestegen in, dit voornamelijk vanwege de energiesubsidie van 100 euro. Het grootste segment is echter nog altijd het 1200 toeren segment, 43 procent in aantallen.

7 Het segment t/m 1400 toeren en het segment zorgen samen echter al voor ongeveer 55 procent van de totale omzet. De gemiddelde prijs voor de twee laatst genoemde segmenten staat echter sterk onder druk. Afwasautomaten laten een lichte daling in afzet zien van 1 procent, met name veroorzaakt door de inbouw afwasautomaten. Dit als gevolg van de stagnerende keukenmarkt. Desondanks zorgen de inbouwmodellen voor bijna 70% van de omzet van de in totaal 251 miljoen euro. De totale omzet van afwasautomaten is wel gestegen (+4%) KOELASSORTIMENT Ook hier door tegenvallende resultaten in de keukenbranche laat de koelkastenmarkt een lichte daling zien van 2 procent in aantallen. Het segment van A+ apparaten stijgt echter enorm. De laatste twee maanden lag het aandeel A+ binnen de vrijstaande modellen al op 12 procent ten opzichte van drie procent een jaar geleden. Opvallend is de stijging van het aantal kasten van roestvrij staal. Deze apparaten noteren doorgaans een hogere gemiddelde prijs wat aangeeft dat de consument bereid is meer te betalen voor design apparaten. In tegenstelling tot de productgroep koelkasten weet de productgroep vriezers wel een stijging in afzet te noteren. Maar liefst 222 duizend vriezers ten opzichte van 206 duizend een jaar eerder. De totale omzet lag dit jaar 13 procent hoger. Ook hier is het effect van de premieregeling voor energiezuinige apparaten duidelijk zichtbaar. Het label A+ is echter nog niet sterk vertegenwoordigd. KOOKASSORTIMENT Nauw samenhangend met de slechte resultaten van de keukenbranche laten de productgroepen kookplaten, afzuigkappen en magnetrons een daling zien in afzet. Gemiddeld wordt er voor deze apparaten wel meer betaald. Met name de apparaten in roestvrij staal en aluminium uitvoering zorgen voor deze ontwikkeling. De trend van brede afzuigkappen, fornuizen en kookplaten zet ook dit jaar nog altijd door. Ondanks de afname van het aantal verkochte apparaten blijft het omzetaandeel binnen de totale markt wel gelijk. KLEINHUISHOUDELIJKE APPARATUUR Zowel de markt voor kleine keukenapparaten als die van persoonlijke verzorging laten ruime groeicijfers zien. De totale markt bedraagt 0.6 miljard en is t.o.v. vorig jaar met ± 10% gegroeid. Daarbij groeide de markt voor keukenapparatuur met 14% en die van persoonlijke verzorging met 6%. De productgroep filterkoffiezetapparaten zorgde voor de grootste groei. Het aandeel binnen het segment keukenapparatuur steeg van 25 naar 29 procent in aantallen. Stofzuigers laten eveneens een stijging zien van acht procent in waarde. Met name stofzuigers met een wattage boven 1500 stijgen enorm in afzet. Opvallend is ook de groei in omzet van de productgroep strijkijzers van 18 procent, mede door de opkomst van de stoomsystemen, met een beduidend hogere gemiddelde prijs.

8 Marktrapportage/samenvatting ALGEMENE ECONOMISCHE SAMENVATTING OVER In conjunctureel opzicht is het jaar van een snelle en forse groeivertraging van de economische groei. In de eerste negen maanden van groeide de Nederlandse economie met slechts 1,1%. Met name de uitvoer groeide aanzienlijk minder. Ook de gezinsconsumptie ontwikkelde zich veel minder dynamisch en liet de laagste groei zien sinds CONSUMPTIEVE BESTEDINGEN De consumptieve bestedingen ontwikkelden zich minder uitbundig dan in voorgaande jaren. Het volume van de binnenlandse individuele consumptie is in de eerste negen maanden van 1,6% groter dan in. Na de top in 1998 (4,5%) liep de consumptiegroei in de daaropvolgende jaren geleidelijk terug. Over de eerste negen maanden valt vooral de afname van bestedingen aan duurzame goederen op. De negatieve ontwikkelingen bij auto-aankopen, met name in de eerste maanden van, ligt hieraan ten grondslag. Daarentegen laten de ontwikkelingen in de elektronica branche wel een positief beeld zien. INFLATIE Het leven is in een stuk duurder geworden: de inflatie in bedroeg 4,6%. Een van de oorzaken hiervan is de BTW verhoging van 1,5%, doch daar tegenover staat de belastingverlaging per januari. Binnen de Europese Unie is de stijging van de Nederlandse geharmoniseerde consumentenprijsindex het hoogste. DETAILHANDELSOMZET Over de eerste 11 maanden van zijn de totale detailhandelsverkopen met 6,4% toegenomen in vergelijking met dezelfde periode in. Voor de non-foodsector, waaronder de elektronica branche, bedroeg deze groei 5,8%, terwijl de voedingsmiddelensector uitkomt op een groei van maar liefst 7%, mede als gevolg van sterke prijsstijgingen. COPYRIGHT GFK BENELUX MARKETING SERVICES B.V./VLEHAN - FEBRUARI 2002 WERKLOOSHEID Aan de daling van de werkloosheid lijkt een einde te zijn gekomen in. Deze is reeds drie kwartalen stabiel gebleven in. Het aantal geregistreerde werklozen schommelt zo rond de 145 duizend. Het percentage totaal werklozen komt hiermee op 1,9% van de beroepsbevolking. De werkloosheid onder vrouwen is nog steeds hoger dan die onder de mannelijke beroepsbevolking; 2,4% tegenover 1,8%. CONSUMENTENVERTROUWEN Het jaarcijfer van het consumentenvertrouwen is uitgekomen op -1, duidelijk lager dan de recordhoogte van 25 punten in. De daling hangt in de eerste plaats samen met de scherpe omslag van optimisme naar pessimisme over de economie in het algemeen. Ook de koopbereidheid is duidelijk teruggelopen. Deze deelindicator liep terug van +25 naar +15 punten. Dat betekent dat de consument toch nog overwegend positief gestemd blijft over zijn eigen financiële positie en het doen van grote aankopen. BRON: CBS, DIVERSE PUBLICATIES

9 Waar staat Vlehan voor? De Vereniging van LEveranciers van Huishoudelijke Apparaten in Nederland (VLEHAN) is dé brancheorganisatie van fabrikanten en importeurs van grote en kleine huishoudelijke apparaten. In telde de vereniging 22 leden. Gezamenlijk produceerden en leverden zij meer dan 95% van het totale aanbod van huishoudelijke apparaten op de Nederlandse markt. De brancheorganisatie, die is aangesloten bij FME-CWM, heeft verschillende taken: voorbeelden zijn de coördinatie en verspreiding van marktinformatie, de organisatie en financiering van de inname- en recycling van afgedankte apparaten en de zogenoemde energielabeling. De afgelopen jaren komen steeds meer, vooral Europese, richtlijnen op het vlak van technische specificaties en productnormering op de branche af. De VLEHAN heeft daarom een technische commissie ingesteld, die deze richtlijnen vertaalt in adviezen aan de leden en zonodig ook aan de retail- en installatiesector binnen de branche. De VLEHAN volgt het vergelijkend warenonderzoek van de Consumentenbond nauwlettend en onderneemt actie waar deze afwijken van afspraken met het bedrijfsleven. In iedere uitgave van de Consumentengids worden wel een of meerdere producten van Vlehanleden getest. Verder heeft de VLEHAN zich in bezig gehouden met de implementatie van de nieuwe Europese garantie-richtlijn, die dit jaar in de Nederlandse wetgeving wordt opgenomen. Als gevolg van die Richtlijn zijn de meeste fabrikanten overgegaan van 1 jaar naar 2 jaren fabrieksgarantie. INTERNATIONALE SAMENWERKINGSVERBANDEN De VLEHAN maakt deel uit van de Europese brancheorganisatie CECED (Conseil Européen de la Construction d appareils domestiques) voor fabrikanten en importeurs van elektrische huishoudelijke apparaten. Met meer dan tweehonderd aangesloten producenten vertegenwoordigt CECED de overgrote meerderheid van deze sector. Europa is in witgoed en kleine huishoudelijke apparaten mondiaal toonaangevend. De VLEHAN behartigt binnen deze organisatie de belangen van de Nederlandse markt(partijen). Op Europees niveau krijgt nu onder andere de Europese Richtlijn voor de verwijdering en recycling van afgedankte apparaten (WEEE-directive) gestalte. De CECED participeert ook in de internationale normcommissies, die tot gemeenschappelijke afspraken door en voor de industrie proberen te komen. GIDSLAND IN VERWIJDERING EN RECYCLING De VLEHAN juicht de invoering van de Europese Richtlijn voor de verwijdering en recycling van afgedankte elektrische apparatuur toe. De richtlijn wordt in 2002 van kracht en bepaalt dat in 2005 alle landen een inname- en verwijderingssysteem zoals dat in Nederland al sinds 1999 operationeel is, moeten hebben ingevoerd. Nederland

10 heeft hiermee een voorbeeldfunctie en wordt door de Europese industrie en overheid dan ook als zodanig aangemerkt. De VLEHAN en de CECED vinden collectieve terugnamemethoden zonder winstoogmerk de beste manier om aan de Europese milieudoelstellingen te voldoen. De inzameling moet worden gefinancierd door een (voor de consument) zichtbare verwijderingsbijdrage op nieuwe producten. De fondsen worden echter ook gebruikt om de terugname en recycling van de in datzelfde jaar afgedankte apparaten te bekostigen. Het huidige afval bestaat uit de afgedankte apparaten die voornamelijk rond 1990 zijn verkocht. De verwijderingsbijdrage die nu wordt geïnd wordt natuurlijk ook gereserveerd om de toekomstige recycling van recent verkochte apparaten te waarborgen. De VLEHAN is een groot voorstander van een (voor consumenten) zichtbare verwijderingsbijdrage omdat: dit de ontwikkeling van niet-winstbeogende systemen bespoedigt; een transparant systeem de consument bewust maakt van de globale milieu-inspanning; de controle door de overheid wordt vergemakkelijkt: alle producenten en importeurs hebben immers dezelfde verplichtingen en iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen (wat betekent dat meelifters, de zogeheten free-riders, kunnen worden vervolgd). In Europees verband ondersteunt CECED het opzetten van grootschalige terugnamesystemen. Dat bevordert de duidelijkheid (de consument en anderen weten waar zij aan toe zijn), beperkt de kosten voor de consument en heeft de grootste positieve milieueffecten (transport, behandeling en hergebruik). Heldere communicatie naar het publiek is noodzakelijk om voldoende inzamelingsresultaten te bereiken. De VLEHAN speelde de afgelopen drie jaar een spilfunctie in het Nederlandse inname- en recyclingsysteem. Het systeem is zeer succesvol wat ook wordt erkend door de milieuorganisaties en het ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu. Omdat het Nederlandse systeem model staat voor de andere lidstaten, is de VLEHAN ook nauw betrokken bij de totstandkoming daarvan. Een nationaal en internationaal probleem voor de collectieve financiering die is verbonden aan collectieve verwijderingssystemen is het (Europese) Mededingingsrecht zoals dat in Nederland door de NMa wordt toegepast. De Vlehan is mede initiatiefnemer van een onderzoek dat is verricht door de Universiteit van Amsterdam en waaruit naar voren komt, dat er tal van oplossingen zijn om dit mededingingsrechtelijke probleem op te lossen ten gunste van collectieve systemen die immers de beste milieuresultaten opleveren. De (Europese) politiek moet wel duidelijk voor deze oplossing kiezen. Het Europees Parlement heeft inmiddels zijn keuze voor een collectieve verwijderingsbijdrage gemaakt. De Europese regeringen moeten hier en daar nog overtuigd worden. In Nederland heeft milieu minister Pronk er ook al voor gekozen. UNIFORMTITEIT IN TESTRESULTATEN Samen met de overige CECED-leden levert de VLEHAN een belangrijke bijdrage aan het

11 opstellen van energieverbruiksnormen van huishoudelijke apparaten. Op Europees niveau wordt gewerkt aan uniforme normen, zodat de meetresultaten beter vergelijkbaar en betrouwbaarder worden, waardoor bij testen voor dezelfde apparaten steeds dezelfde testresultaten naar voren komen. De huidige Europese normen om het door de fabrikanten vastgestelde energiegebruik voor apparatuur te onderzoeken, laten ruimte voor grote testverschillen tussen diverse laboratoria. Dat leidde onlangs in Nederland tot problemen rond een vermeende onjuiste energiedeclaratie op een wasmachine. Omdat de Europese fabrikanten niet wilden wachten op nieuwe Europese richtlijnen, ontwierpen ze zelf een aanvulling op de testprocedure: de Operational Codes, die de verschillen in testresultaten van de verschillende Europese testlabaratoria aanmerkelijk verkleinen. Deze codes - voor wasautomaten, afwasautomaten en koel/vriesapparaten - geven aanwijzingen voor tal van praktische zaken die van invloed kunnen zijn op de testresultaten. Ze zorgen daardoor voor meer eenduidigheid in de uitslagen. Hoewel de codes breed gedragen en toegepast worden, zijn het slechts aanbevelingen. De VLEHAN heeft de Nederlandse Economische Controle Dienst (ECD) gevraagd de Operational Codes toe te passen bij markttesten, die door de ECD en door andere controlerende instanties worden uitgevoerd. STAP VOORUIT IN ELEKTRONISCHE HANDEL De VLEHAN juicht de recente krachtenbundeling op het gebied van electronic commerce (e-commerce) toe. Een drietal grote producenten hebben als initiatiefnemers hun krachten gebundeld in een gemeenschappelijke ecommerce-onderneming met de naam Tradeplace. Tradeplace is een onafhankelijke elektronische business-to-business marktplaats voor fabrikanten en detailhandel van huishoudelijke apparaten in Europa. Doel is de dienstverlening aan detailhandel te verbeteren door de toeleveringsketen efficiënter te laten functioneren en tegelijkertijd de elektronische datacommunicatie tussen fabrikanten en detailhandel op een hoger plan te tillen. Tradeplace is als zelfstandige onderneming gevestigd in Amsterdam. De marktplaats is vanaf 30 november online. Alle producenten kunnen eraan deelnemen. Door Tradeplace krijgt de detailhandel voor het eerst via een gemeenschappelijk portal toegang tot de bestaande internet sites van de bedrijven. De gebruiker hoeft niet langer op verschillende platforms in te loggen om informatie over verschillende merken te krijgen en hij krijgt deze informatie op een uniforme ( PI-certified ) manier. Dat formaat wordt door de Europese witgoedfabrikanten gebruikt als standaard voor het elektronisch uitwisselen van productinformatie. De VLEHAN verwacht dat Tradeplace zich zal ontwikkelen tot een pan-europese marktplaats voor alle fabrikanten en retailers van huishoudelijke apparaten. ENERGIELABEL GEEN KWALITEITSGARANTIE Op alle koelkasten, diepvriezers, wasautomaten, afwasautomaten en droogautomaten moeten de bekende energielabels worden aangebracht. Deze verplichting is het gevolg van maatregelen van de Europese Unie om het energieverbruik te beperken (Richtlijn

12 94/2/EG, 95/12/EG, 95/13/EG en 97/17/EC). Op termijn wordt het energie-etiket ook op ovens en stofzuigers verplicht. De Economische Controle Dienst (ECD) ziet in opdracht van het Ministerie van Economische zaken toe op de uitvoering. De consument in Nederland ontvangt bij aankoop van een koelkast, vriezer, afwasautomaat of wasautomaat met een zogenoemd A-label een premie van s 50,00 van energiebedrijf. In en 2002 wordt voor de meest energiezuinige koelkasten en wasautomaten zelfs een premie van s 100,- uitgekeerd. De VLEHAN ontwierp speciale stickers om deze forse energiepremie op de winkelvloer onder de aandacht te brengen. Deze subsidie voor energiezuinige apparaten is een doorslaggevend succes. Ruim 67% van de koelkasten, 69% van de vriezers, 88% van de wasmachines en 73% van afwasmachines die in werden verkocht, kwamen in aanmerking voor een subsidie. Een prachtig resultaat als het gaat om energiebesparing. Een punt van zorg en aandacht voor VLEHAN is echter dat het A-label door veel consumenten ook wordt gezien als een kwaliteitslabel. Dat is niet juist. Aspecten zoals comfort en levensduur spelen geen rol in het energielabel. De energiepremie veroorzaakt daarmee in zekere zin een ongewenste marktverstoring, omdat het de industrie meer moeite kost om de echte kwaliteitsaspecten aan de consument duidelijk te maken. Vlehan is hierover in overleg met het Ministerie van Economische Zaken.

13 afwasautomaten wasautomaten droogautomaten koelkasten vriezers fornuizen ovens kookplaten magnetrons afzuigkappen Totale markt groothuishoudelijke apparaten januari - december AANTALLEN WAARDE x x MIO EURO MIO EURO 0% groei 6%

14 > tpm tpm tpm < tpm Wasautomaten ONDERVERDELING NAAR TOERENTALLEN AANTALLEN WAARDE x x MIO EURO 380 MIO EURO 3% groei 8%

15 afvoer electronisch afvoer tijdgestuurd condens electronisch condens tijdgestuurd Droogautomaten CONDENSATIE VS LUCHTAFVOER AANTALLEN WAARDE x x MIO EURO 155 MIO EURO 7% groei 10%

16 in- onderbouw vrijstaand Afwasmachines ONDERVERDELING NAAR VRIJSTAAND - INBOUW AANTALLEN WAARDE x x MIO EURO 241 MIO EURO -1% groei 4%

17 1 dr < 90cm 1 dr > 90cm 2 dr vriezer boven 2 dr vriezer onder side by side Koelkasten ONDERVERDELING NAAR SEGMENTEN AANTALLEN WAARDE x x MIO EURO 310 MIO EURO -2% groei 4%

18 vrijstaand inbouw Koelkasten ONDERVERDELING NAAR INBOUW EN VRIJSTAAND AANTALLEN WAARDE x x MIO EURO 310 MIO EURO -2% groei 4%

19 diepvrieskist diepvrieskast box Vriezers ONDERVERDELING NAAR SEGMENTEN AANTALLEN WAARDE x x MIO EURO 74 MIO EURO 8% groei 13%

20 electrisch gas Kookplaten ENERGIEBRON AANTALLEN WAARDE x x MIO EURO 138 MIO EURO -4% groei 3%

21 >60cm 60cm 55cm 50cm Fornuizen NAAR BREEDTE AANTALLEN WAARDE x x MIO EURO 68 MIO EURO 1% groei 2%

22 inbouw schouw/eilandmodel vlakscherm geïntegreerd vrij/onderbouw Afzuigkappen ONDERVERDELING NAAR SEGMENTEN AANTALLEN WAARDE x x MIO EURO 103 MIO EURO -5% groei 5%

23 MWO combi MWO + grill MWO solo Magnetrons ONDERVERDELING NAAR SEGMENTEN AANTALLEN WAARDE x x MIO EURO 133 MIO EURO -2% groei 3%

24 W W W W W W W W Stofzuigers WATTAGE AANTALLEN WAARDE x x MIO EURO 91 MIO EURO 3% groei 8%

25 reisstrijkijzers strijksystemen stroomstrijkijzers Strijkijzers ONDERVERDELING NAAR SEGMENTEN AANTALLEN WAARDE x x MIO EURO 24 MIO EURO 4% groei 18%

26 Vlehan 2002 VLEHAN VERENIGING LEVERANCIERS VAN HUISHOUDELIJKE APPARATEN IN NEDERLAND aantal leden 22 secretaris secretariaat Mr. M.P.J.A. Muijser C. Zegers - van Loon bezoekadres Boerhaavelaan HX Zoetermeer postadres Postbus AD Zoetermeer telefoon fax website vlehan@fme.nl

27 Samenstelling bestuur 2002 W. Bloemendal (voorzitter) V. Diepenheim Scheltus EE LEUSDEN telefoon fax M.P.J.A. Muijser (Secretaris) Vlehan Boerhaavelaan HX ZOETERMEER Postbus AD ZOETERMEER telefoon fax W.B. van der Horst Electrolux Home Products Nederland B.V. Vennootsweg CG ALPHEN AAN DEN RIJN Postbus AC ALPHEN AAN DEN RIJN telefoon fax D.P. van der Steen Miele Nederland B.V. De Limiet NR VIANEN ZH Postbus ED VIANEN ZH telefoon fax E.J. van Elsberg Philips Nederland B.V. Boschdijk JG EINDHOVENPostbus PB EINDHOVEN telefoon fax B.J. in t Veld Siemens Nederland N.V. Prinses Beatrixlaan AL DEN HAAG Postbus BB DEN HAAG telefoon fax R.J. Hageman Whirlpool Nederland B.V. Heerbaan NL BREDA Postbus GC BREDA telefoon fax F.A. Tweebeeke (penningmeester) Willem van Rijn Huishoud Electro bv Burgermeester Stramanweg EN AMSTERDAM ZUIDOOST Postbus DA AMSTERDAM ZUIDOOST telefoon fax

28 Ledenlijst Asko Nederland B.V. Sasdijk 14a 8281 BM GENEMUIDEN Postbus AC GENEMUIDEN telefoon fax Candy Nederland B.V. Argonweg RB AMERSFOORT Postbus AT AMERSFOORT telefoon fax Asogem Nederland B.V. Fokkerstraat NK ZOETERMEER Postbus AD ZOETERMEER telefoon fax Daewoo Electronics B.V. Sportlaan DK SLIEDRECHT Postbus AB SLIEDRECHT telefoon fax Brandt Nederland B.V Spoorstraat KJ VENLO Postbus AC VENLO telefoon fax Electrolux Home Products Nederland B.V. Vennootsweg CG ALPHEN AAN DEN RIJN Postbus AC ALPHEN AAN DEN RIJN telefoon fax Buram Electro B.V. Langs de werf XT AMSTELVEEN Postbus AH AMSTELVEEN telefoon fax Verkoopmaatschappij Frenko B.V. Ambachtsmark EA ALMERE Postbus AA ALMERE telefoon fax

29 General Electric Appliances Benelux Avenue Ariane BRUSSEL Avenue Ariane BRUSSEL telefoon fax De Longhi Nederland B.V. Kenauweg BA LEIDEN Postbus DB LEIDEN telefoon fax Gillette Groep Nederland B.V. Visseringlaan ER RIJSWIJK ZH Postbus AL RIJSWIJK ZH telefoon fax Merloni Huishoudapparaten B.V. Veldzigt PW DE MEERN Postbus ZH DE MEERN telefoon fax ITHO B.V. Admiraal de Ruyterstraat HB SCHIEDAM Postbus AA SCHIEDAM telefoon fax Miele Nederland B.V. De Limiet NR VIANEN ZH Postbus ED VIANEN ZH telefoon fax LG Electronics Benelux Capronilaan NR SCHIPHOL-RIJK telefoon fax Home Products Benelux B.V. Postbus AD DUIVEN telefoon fax Philips Nederland B.V. Boschdijk JG EINDHOVEN Postbus PB EINDHOVEN telefoon fax Samsung Electronics Nederland B.V. Fleminglaan CP RIJSWIJK ZH telefoon fax

30 Groupe SEB Nederland B.V. Generatorstraat LJ VEENENDAAL Postbus AE VEENENDAAL telefoon fax Whirlpool Nederland B.V. Heerbaan NL BREDA Postbus GC BREDA telefoon fax Siemens Nederland N.V. Prinses Beatrixlaan AL DEN HAAG Postbus BB DEN HAAG telefoon fax Willem van Rijn Huishoud-Electro B.V. Burgermeester Stramanweg EN AMSTERDAM ZUIDOOST Postbus DA AMSTERDAM ZUIDOOST telefoon fax

31

32 Uitgave VLEHAN Vereniging van leveranciers voor huishoudelijke apparaten April 2002 BEZOEKADRES Boerhaavelaan 40, Zoetermeer CORRESPONDENTIE-ADRES Postbus 190, 2700 AD Zoetermeer TELEFOON FAX INTERNET/ of ONTWERP de vormheren BNO, Noordwijkerhout DRUKKERIJ Druno Druk, Noordwijkerhout MARKTANALYSE GFK

De Nederlandse markt voor grote en kleine elektrische huishoudelijke apparaten VLEHAN

De Nederlandse markt voor grote en kleine elektrische huishoudelijke apparaten VLEHAN 1 De Nederlandse markt voor grote en kleine elektrische huishoudelijke apparaten VLEHAN INHOUD Vlehan 00 VLEHAN VERENIGING LEVERANCIERS VAN HUISHOUDELIJKE APPARATEN IN NEDERLAND aantal leden secretaris

Nadere informatie

de Nederlandse markt voor grote en kleine elektrische huishoudelijke apparaten

de Nederlandse markt voor grote en kleine elektrische huishoudelijke apparaten de Nederlandse markt voor grote en kleine elektrische huishoudelijke apparaten jaaroverzicht 3 de Nederlandse markt voor grote en kleine elektrische huishoudelijke apparaten jaaroverzicht 4 Vlehan 2004

Nadere informatie

jaaroverzicht 2004 de Nederlandse markt voor grote en kleine elektrische huishoudelijke apparaten

jaaroverzicht 2004 de Nederlandse markt voor grote en kleine elektrische huishoudelijke apparaten jaaroverzicht de Nederlandse markt voor grote en kleine elektrische huishoudelijke apparaten de Nederlandse markt voor grote en kleine elektrische huishoudelijke apparaten jaaroverzicht 4 Vlehan VLEHAN

Nadere informatie

JAAROVERZICHT 2005. de Nederlandse markt voor grote en kleine elektrische huishoudelijke apparaten

JAAROVERZICHT 2005. de Nederlandse markt voor grote en kleine elektrische huishoudelijke apparaten JAAROVERZICHT de Nederlandse markt voor grote en kleine elektrische huishoudelijke apparaten Vlehan Inhoud VLEHAN VERENIGING LEVERANCIERS VAN HUISHOUDELIJKE APPARATEN IN NEDERLAND aantal leden directeur

Nadere informatie

JAAROVERZICHT 2015 VLEHAN - jaaroverzicht 2012

JAAROVERZICHT 2015 VLEHAN - jaaroverzicht 2012 JAAROVERZICHT 2015 VLEHAN - jaaroverzicht 2012 JAAROVERZICHT inhoud 2015 voorwoord VLEHAN 5 marktrapportage & samenvatting 7 Productgroepen, definitie 12 methode van onderzoek 13 TOTAle markt groot huishoudelijke

Nadere informatie

Jaaroverzicht. de Nederlandse markt voor grote en kleine elektrische huishoudelijke apparaten

Jaaroverzicht. de Nederlandse markt voor grote en kleine elektrische huishoudelijke apparaten Jaaroverzicht 2 Voorwoord Het jaar stond in het teken van verandering. In juli nam mijn voorganger Martijn Muijser na negen jaar afscheid als directeur van de Vlehan. Onder zijn leiding maakte de Vlehan

Nadere informatie

JAAROVERZICHT 2014 VLEHAN - jaaroverzicht 2012

JAAROVERZICHT 2014 VLEHAN - jaaroverzicht 2012 JAAROVERZICHT 2014 VLEHAN - jaaroverzicht 2012 JAAROVERZICHT INHOUD 2014 VOORWOORD VLEHAN 5 MARKTRAPPORTAGE & SAMENVATTING 7 PRODUCTGROEPEN, DEFINITIE 12 METHODE VAN ONDERZOEK 13 TOTALE MARKT GROOT HUISHOUDELIJKE

Nadere informatie

Judith Nelemans (1938), Amsterdam

Judith Nelemans (1938), Amsterdam Je moest maar gokken of de oven de temperatuur had die in het kookboek stond. Nu heb j e hete luchtovens, stoom ovens en dergelij k die j e op de graad precies kunt instellen. Judith Nelemans (1938), Amsterdam

Nadere informatie

JAAROVERZICHT 2012 VLEHAN - jaaroverzicht 2012

JAAROVERZICHT 2012 VLEHAN - jaaroverzicht 2012 JAAROVERZICHT 2012 VLEHAN - jaaroverzicht 2012 JAAROVERZICHT INHOUD 2012 VOORWOORD VLEHAN 5 MARKTRAPPORTAGE & SAMENVATTING 7 PRODUCTGROEPEN, DEFINITIE 12 METHODE VAN ONDERZOEK 13 TOTALE MARKT GROOT HUISHOUDELIJKE

Nadere informatie

Stichting Verwerking Elektrische Huishoudelijke Apparaten h/o Stichting Witgoed. Publieksversie jaarverslag 2011

Stichting Verwerking Elektrische Huishoudelijke Apparaten h/o Stichting Witgoed. Publieksversie jaarverslag 2011 Stichting Verwerking Elektrische Huishoudelijke Apparaten h/o Stichting Witgoed Publieksversie jaarverslag 2011 Inleiding De Stichting Verwerking Huishoudelijke Elektrische Apparaten (Stichting Witgoed)

Nadere informatie

Verkopen met kennis van zaken. Slimme elektronica in kleine apparaten

Verkopen met kennis van zaken. Slimme elektronica in kleine apparaten Verkopen met kennis van zaken Slimme elektronica in kleine apparaten KLEINE APPARATEN Elektrische apparaten voor in de keuken hebben de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Nieuwe toepassingen, de

Nadere informatie

JAAROVERZICHT 2013 VLEHAN - jaaroverzicht 2012

JAAROVERZICHT 2013 VLEHAN - jaaroverzicht 2012 JAAROVERZICHT 2013 VLEHAN - jaaroverzicht 2012 JAAROVERZICHT INHOUD 2013 VOORWOORD VLEHAN 5 MARKTRAPPORTAGE & SAMENVATTING 7 PRODUCTGROEPEN, DEFINITIE 12 METHODE VAN ONDERZOEK 13 TOTALE MARKT GROOT HUISHOUDELIJKE

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 1 Bijlage II Onderdeel Economische groei Inflatie Producentenvertrouwen Consumptie Omzet detailhandel Consumentenvertrouwen Hypotheken Hypotheek- en kapitaalmarktrente

Nadere informatie

Stichting Verwerking Elektrische Huishoudelijke Apparaten h/o Stichting Witgoed. Publieksversie jaarverslag 2010

Stichting Verwerking Elektrische Huishoudelijke Apparaten h/o Stichting Witgoed. Publieksversie jaarverslag 2010 Stichting Verwerking Elektrische Huishoudelijke Apparaten h/o Stichting Witgoed Publieksversie jaarverslag 2010 Inleiding De Stichting Verwerking Huishoudelijke Elektrische Apparaten (Stichting Witgoed)

Nadere informatie

Stichting Verwerking Elektronische Apparaten h/o Stichting Bruingoed. Publieksversie jaarverslag 2010

Stichting Verwerking Elektronische Apparaten h/o Stichting Bruingoed. Publieksversie jaarverslag 2010 Stichting Verwerking Elektronische Apparaten h/o Stichting Bruingoed Publieksversie jaarverslag 2010 Inleiding De Stichting Verwerking Elektronische Apparaten (Stichting Bruingoed) verenigt ruim 260 producenten

Nadere informatie

JAAROVERZICHT 2016 VLEHAN - jaaroverzicht 2012

JAAROVERZICHT 2016 VLEHAN - jaaroverzicht 2012 JAAROVERZICHT 2016 VLEHAN - jaaroverzicht 2012 JAAROVERZICHT INHOUD 2016 VOORWOORD VLEHAN 5 MARKTRAPPORTAGE & SAMENVATTING 7 PRODUCTGROEPEN, DEFINITIE 12 METHODE VAN ONDERZOEK 13 TOTALE MARKT GROOT HUISHOUDELIJKE

Nadere informatie

Persbericht. Economie groeit niet in eerste kwartaal Centraal Bureau voor de Statistiek. Net geen recessie.

Persbericht.   Economie groeit niet in eerste kwartaal Centraal Bureau voor de Statistiek. Net geen recessie. Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB02-095 17 mei 2002 9.30 uur Economie groeit niet in eerste kwartaal 2002 De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2002 niet gegroeid. Dit blijkt

Nadere informatie

Stichting Verwerking Elektrische Huishoudelijke Apparaten h/o Stichting Witgoed. Publieksversie jaarverslag 2013

Stichting Verwerking Elektrische Huishoudelijke Apparaten h/o Stichting Witgoed. Publieksversie jaarverslag 2013 Stichting Verwerking Elektrische Huishoudelijke Apparaten h/o Stichting Witgoed Publieksversie jaarverslag 2013 Inleiding De Stichting Verwerking Huishoudelijke Elektrische Apparaten (Stichting Witgoed)

Nadere informatie

Verkopen met kennis van zaken. Moderne droger steeds zuiniger

Verkopen met kennis van zaken. Moderne droger steeds zuiniger Verkopen met kennis van zaken Moderne droger steeds zuiniger MODERNE DROGER STEEDS ZUINIGER Ontwikkeling en trends De droger is bijna niet meer weg te denken uit het Nederlandse huishouden. Logisch, want

Nadere informatie

Verkopen met kennis van zaken. De stofzuiger is een elektronische krachtpatser

Verkopen met kennis van zaken. De stofzuiger is een elektronische krachtpatser Verkopen met kennis van zaken De stofzuiger is een elektronische krachtpatser De stofzuiger is een elektronische krachtpatser Ontwikkeling en trends De stofzuiger is een echte elektronische krachtpatser.

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 8 Overall conclusie De kredietcrisis zorgt voor een terugval van de economische bedrijvigheid in Nederland die sinds het begin van de jaren tachtig niet is voorgekomen.

Nadere informatie

Stichting Verwerking Elektrische Huishoudelijke Apparaten h/o Stichting Witgoed. Publieksversie jaarverslag 2012

Stichting Verwerking Elektrische Huishoudelijke Apparaten h/o Stichting Witgoed. Publieksversie jaarverslag 2012 Stichting Verwerking Elektrische Huishoudelijke Apparaten h/o Stichting Witgoed Publieksversie jaarverslag 2012 Inleiding De Stichting Verwerking Huishoudelijke Elektrische Apparaten (Stichting Witgoed)

Nadere informatie

Stichting Verwerking Elektrische Huishoudelijke Apparaten h/o Stichting Witgoed. Publieksversie jaarverslag 2014

Stichting Verwerking Elektrische Huishoudelijke Apparaten h/o Stichting Witgoed. Publieksversie jaarverslag 2014 Stichting Verwerking Elektrische Huishoudelijke Apparaten h/o Stichting Witgoed Publieksversie jaarverslag 2014 Inleiding Stichting Verwerking Huishoudelijke Elektrische Apparaten (Stichting Witgoed) verenigt

Nadere informatie

Stichting Verwerking Elektronische Apparaten h/o Stichting Bruingoed. Publieksversie jaarverslag 2011

Stichting Verwerking Elektronische Apparaten h/o Stichting Bruingoed. Publieksversie jaarverslag 2011 Stichting Verwerking Elektronische Apparaten h/o Stichting Bruingoed Publieksversie jaarverslag 2011 Inleiding De Stichting Verwerking Elektronische Apparaten (Stichting Bruingoed) verenigt ruim 220 producenten

Nadere informatie

Stichting Verwerking Elektrische Huishoudelijke Apparaten h/o Stichting Witgoed. Publieksversie jaarverslag 2008

Stichting Verwerking Elektrische Huishoudelijke Apparaten h/o Stichting Witgoed. Publieksversie jaarverslag 2008 Stichting Verwerking Elektrische Huishoudelijke Apparaten h/o Stichting Witgoed Publieksversie jaarverslag 2008 Inleiding De Stichting Verwerking Huishoudelijke Elektrische Apparaten (Stichting Witgoed)

Nadere informatie

Stichting Verwerking Centrale Ventilatoren. Publieksversie jaarverslag 2009

Stichting Verwerking Centrale Ventilatoren. Publieksversie jaarverslag 2009 Stichting Verwerking Centrale Ventilatoren Publieksversie jaarverslag 2009 Inleiding De Stichting Verwerking Centrale Ventilatoren (SVCV) verenigt ruim 70 producenten en importeurs van de volgende productgroepen:

Nadere informatie

Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. BESLUIT Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Zaaknummer 2015/Etna - Atag I. MELDING 1. Op 17 juli 2000

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economische groei derde kwartaal 2008 vertraagt tot 1,8 procent

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economische groei derde kwartaal 2008 vertraagt tot 1,8 procent Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB08-077 14 november 2008 9.30 uur Economische groei derde kwartaal 2008 vertraagt tot 1,8 procent Bijna een halvering in vergelijking met eerste halfjaar

Nadere informatie

Stichting LightRec Nederland. Publieksversie jaarverslag 2009

Stichting LightRec Nederland. Publieksversie jaarverslag 2009 Stichting LightRec Nederland Publieksversie jaarverslag 2009 Inleiding De Stichting LightRec Nederland verenigt ruim 350 producenten en importeurs van de volgende productgroepen: TL-buizen Gasontladingslampen

Nadere informatie

Stichting Verwerking Elektronische Apparaten h/o Stichting Bruingoed. Publieksversie jaarverslag 2009

Stichting Verwerking Elektronische Apparaten h/o Stichting Bruingoed. Publieksversie jaarverslag 2009 Stichting Verwerking Elektronische Apparaten h/o Stichting Bruingoed Publieksversie jaarverslag 2009 Inleiding De Stichting Verwerking Elektronische Apparaten (Stichting Bruingoed) verenigt ruim 260 producenten

Nadere informatie

Groei of krimp? bij Pincode 5e ed. 4GT Hoofdstuk 7 en 4K Hoofdstuk 5 aanvullend lesmateriaal n.a.v. vernieuwde syllabus EC/K/5A: 2

Groei of krimp? bij Pincode 5e ed. 4GT Hoofdstuk 7 en 4K Hoofdstuk 5 aanvullend lesmateriaal n.a.v. vernieuwde syllabus EC/K/5A: 2 Groei of krimp? bij Pincode 5e ed. 4GT Hoofdstuk 7 en 4K Hoofdstuk 5 aanvullend lesmateriaal n.a.v. vernieuwde syllabus EC/K/5A: 2 Als je moet kiezen welk plaatje je op je cijferlijst zou willen hebben,

Nadere informatie

Kwartaaloverzicht arbeidsmarkt 2005/2

Kwartaaloverzicht arbeidsmarkt 2005/2 Hans Langenberg In het tweede kwartaal van 2005 vond voor het eerst in twee jaar geen verdere daling plaats van het aantal banen. Ook is de werkloosheid gestabiliseerd. Wel was er een stagnatie in de toename

Nadere informatie

Persbericht. Economie groeit 0,9 procent in eerste kwartaal Centraal Bureau voor de Statistiek. Kwartaal-op-kwartaalgroei aangetrokken

Persbericht. Economie groeit 0,9 procent in eerste kwartaal Centraal Bureau voor de Statistiek. Kwartaal-op-kwartaalgroei aangetrokken Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB04-103 1 juli 2004 9.30 uur Economie groeit 0,9 procent in eerste kwartaal 2004 De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2004 met 0,9 procent

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie groeit 2,9 procent in Economische groei vierde kwartaal 2,7 procent

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie groeit 2,9 procent in Economische groei vierde kwartaal 2,7 procent Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB07-010 13 februari 2007 9.30 uur Economie groeit 2,9 procent in 2006 De Nederlandse economie is in 2006 met 2,9 procent gegroeid. Dit is bijna twee keer

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie 0,7 procent gekrompen

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie 0,7 procent gekrompen Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB12-009 15 februari 2012 9.30 uur Economie 0,7 procent gekrompen In vierde kwartaal 0,7 procent krimp t.o.v. een jaar eerder Consumptie 1,8 procent lager

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie 1,1 procent gekrompen

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie 1,1 procent gekrompen Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB12-032 15 mei 2012 9.30 uur Economie 1,1 procent gekrompen In eerste kwartaal 1,1 procent krimp t.o.v. een jaar eerder Investeringen 4,2 procent lager Consumptie

Nadere informatie

Persbericht. Arbeidsmarkt ook in 2001 gunstig. Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. Arbeidsmarkt ook in 2001 gunstig. Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB02-27 7 februari 2002 9.30 uur Arbeidsmarkt ook in 2001 gunstig De reeks van jaren met een gunstige arbeidsmarkt is in 2001 voortgezet. De groei van de

Nadere informatie

Stichting Verwerking Elektronische Apparaten h/o Stichting Bruingoed. Publieksversie jaarverslag 2008

Stichting Verwerking Elektronische Apparaten h/o Stichting Bruingoed. Publieksversie jaarverslag 2008 Stichting Verwerking Elektronische Apparaten h/o Stichting Bruingoed Publieksversie jaarverslag 2008 Inleiding De Stichting Verwerking Elektronische Apparaten (Stichting Bruingoed) verenigt ruim 270 producenten

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 1 BIJLAGE II Overall conclusie De Nederlandse economie groeit in 1 naar verwachting met 1¼%. Voor komend jaar wordt een groei van 1¾% voorzien. De toename van

Nadere informatie

Monitor Kredietcrisis Zoetermeer

Monitor Kredietcrisis Zoetermeer Monitor Kredietcrisis Zoetermeer Economische gevolgen van de kredietcrisis 28-21 Monitor Kredietcrisis Zoetermeer ECONOMISCHE GEVOLGEN KREDIETCRISIS ZOETERMEER Samenstelling: Bestuur, afdeling FB, team

Nadere informatie

Economie groeit met 0,1 procent, 46 duizend banen minder

Economie groeit met 0,1 procent, 46 duizend banen minder Persbericht PB13-070 14 november 2013 09.30 uur Economie groeit met 0,1 procent, 46 duizend banen minder - Economie groeit in derde kwartaal met 0,1 procent ten opzichte van tweede kwartaal - 46 duizend

Nadere informatie

Kwartaalmonitor detacheringsbranche Rapportage Q4 2016

Kwartaalmonitor detacheringsbranche Rapportage Q4 2016 www.pwc.nl Kwartaalmonitor detacheringsbranche Rapportage Q4 2016 29 maart 2017 Beste deelnemer, Bijgaand ontvangt u de "Kwartaalmonitor voor de Detacheringsbranche". De monitor ziet toe op het vierde

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 1 Bijlage II Overall conclusie De Nederlandse economie groeit naar verwachting met 1¾% in 1 en met 1½% in 11. De toename van het bbp komt bijna volledig voor

Nadere informatie

Persbericht. Economie groeit in 2000 met 3,9% Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. Economie groeit in 2000 met 3,9% Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB01-035 15 februari 2001 9.30 uur Economie groeit in 2000 met 3,9% De Nederlandse economie heeft ook in 2000 een goed jaar doorgemaakt. De volumegroei van

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Jaargang 71 2015 13

Statistisch Bulletin. Jaargang 71 2015 13 Statistisch Bulletin Jaargang 71 2015 13 26 maart 2015 Inhoud 1. Arbeid en sociale zekerheid 3 CBS: Werkloosheid gedaald door afname beroepsbevolking 3 Werkloze beroepsbevolking 1) 5 2. Inkomen en bestedingen

Nadere informatie

Persbericht. Economie verder gekrompen. Centraal Bureau voor de Statistiek. Uitvoer blijft groeien. Minder investeringen

Persbericht. Economie verder gekrompen. Centraal Bureau voor de Statistiek. Uitvoer blijft groeien. Minder investeringen Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB13-011 14 februari 2013 9.30 uur Economie verder gekrompen Economie krimpt in vierde kwartaal 0,2 procent t.o.v. kwartaal eerder Ten opzichte van een jaar

Nadere informatie

De economische groei bedraagt 0,4 % in het eerste kwartaal van 2014

De economische groei bedraagt 0,4 % in het eerste kwartaal van 2014 Instituut voor de nationale rekeningen 2014-04-30 Links Publicatie BelgoStat On-line Algemene informatie De economische groei bedraagt 0,4 % in het eerste kwartaal van 2014 Bij een stijging van 0,3 % in

Nadere informatie

Economische outlook Nederlandse regio s 2 e kwartaal 2011

Economische outlook Nederlandse regio s 2 e kwartaal 2011 Economische outlook Nederlandse regio s 2 e kwartaal 2011 Verwachtingen in West-Nederland positiefst De productie van industriële bedrijven in Nederland groeide in april 2011 met 0,8% nauwelijks ten opzichte

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen 3e kwartaal 8 Overall conclusie De kredietcrisis en de in het spoor daarvan vertragende wereldconjunctuur leiden ertoe dat de economische groei scherp terugvalt, tot ¼%

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie groeit 3,5 procent in Economische groei vierde kwartaal liefst 4,4 procent

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie groeit 3,5 procent in Economische groei vierde kwartaal liefst 4,4 procent Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB08-008 14 februari 2008 9.30 uur Economie groeit 3,5 procent in 2007 De Nederlandse economie is in 2007 met 3,5 procent gegroeid. Dit is de hoogste groei

Nadere informatie

Persbericht. Consumentenvertrouwen fors gedaald na aanslagen VS. Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. Consumentenvertrouwen fors gedaald na aanslagen VS. Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB01-211 26 september 2001 9.30 uur Consumentenvertrouwen fors gedaald na aanslagen VS Het consumentenvertrouwen in Nederland is na de terreuraanslagen in

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Nummer 6240 / 10 Betreft

Nadere informatie

Flashraming CBS: export zorgt voor economische groei

Flashraming CBS: export zorgt voor economische groei Persbericht PB14-050 14 augustus 2014 09.30 uur Flashraming CBS: export zorgt voor economische groei - Economie groeit volgens de flashraming met 0,5 procent ten opzichte van eerste kwartaal 2014 - Volgens

Nadere informatie

USP KeukenMonitor. Consumentenmarkt & Verhuurdersmarkt. Informatie brochure

USP KeukenMonitor. Consumentenmarkt & Verhuurdersmarkt. Informatie brochure USP KeukenMonitor Consumentenmarkt & Verhuurdersmarkt Informatie brochure Inzicht in de bestedingen en het oriëntatie- en aankoopgedrag USP voert sinds 2013, op verzoek van verschillende partijen uit de

Nadere informatie

Stichting Verwerking Elektronische Apparaten h/o Stichting Bruingoed. Publieksversie jaarverslag 2014

Stichting Verwerking Elektronische Apparaten h/o Stichting Bruingoed. Publieksversie jaarverslag 2014 Stichting Verwerking Elektronische Apparaten h/o Stichting Bruingoed Publieksversie jaarverslag 2014 Inleiding Stichting Verwerking Elektronische Apparaten (Stichting Bruingoed) verenigt ruim 220 producenten

Nadere informatie

Stichting Verwerking Elektronische Apparaten h/o Stichting Bruingoed. Publieksversie jaarverslag 2013

Stichting Verwerking Elektronische Apparaten h/o Stichting Bruingoed. Publieksversie jaarverslag 2013 Stichting Verwerking Elektronische Apparaten h/o Stichting Bruingoed Publieksversie jaarverslag 2013 Inleiding De Stichting Verwerking Elektronische Apparaten (Stichting Bruingoed) verenigt ruim 210 producenten

Nadere informatie

Conjunctuurbericht. Februari 2001: De Conjunctuur in Centraal Bureau voor de Statistiek

Conjunctuurbericht. Februari 2001: De Conjunctuur in Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Conjunctuurbericht PB01-041 22 februari 2001 10.30 uur Februari 2001: De Conjunctuur in 2000 Economische groei in 2000: 3,9% Ook in 2000 heeft de Nederlandse economie

Nadere informatie

Stichting LightRec Nederland. Publieksversie jaarverslag 2010

Stichting LightRec Nederland. Publieksversie jaarverslag 2010 Stichting LightRec Nederland Publieksversie jaarverslag 2010 Inleiding De Stichting LightRec Nederland verenigt ruim 350 producenten en importeurs van de volgende productgroepen: TL-buizen Gasontladingslampen

Nadere informatie

Grote gemeenten goed voor driekwart van bevolkingsgroei tot 2025

Grote gemeenten goed voor driekwart van bevolkingsgroei tot 2025 Persbericht PB13 062 1 oktober 2013 9:30 uur Grote gemeenten goed voor driekwart van bevolkingsgroei tot 2025 Tussen 2012 en 2025 groeit de bevolking van Nederland met rond 650 duizend tot 17,4 miljoen

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economische groei valt terug

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economische groei valt terug Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB11-069 15 november 2011 9.30 uur Economische groei valt terug Economie 1,1 procent gegroeid op jaarbasis in derde kwartaal Kwartaal op kwartaal 0,3 procent

Nadere informatie

Marktontwikkelingen varkenssector

Marktontwikkelingen varkenssector Marktontwikkelingen varkenssector 1. Inleiding In de deze nota wordt ingegaan op de marktontwikkelingen in de varkenssector in Nederland en de Europese Unie. Waar mogelijk wordt vooruitgeblikt op de te

Nadere informatie

Persbericht. Economische groei derde kwartaal 3,3 % Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. Economische groei derde kwartaal 3,3 % Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB00-014 25 januari 2001 9.30 uur Economische groei derde kwartaal 3,3 % De volumegroei van het bruto binnenlands product (BBP) in het derde kwartaal van

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie krimpt 4,5 procent in eerste kwartaal 2009

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie krimpt 4,5 procent in eerste kwartaal 2009 Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB09-038 15 mei 2009 9.30 uur Economie krimpt 4,5 procent in eerste kwartaal 2009 Grootste krimp na de Tweede Wereldoorlog Export en investeringen vallen

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen 1e kwartaal 9 Overall conclusie In de tweede helft van 8 sloeg de kredietcrisis ook in Nederland over naar de rest van de economie. De vooruitzichten voor 9 en 1 zijn in

Nadere informatie

Betreft : Producentenverantwoordelijkheid / herschikking Richtlijn afgedankte elekt(on)ische apparatuur (WEEE)

Betreft : Producentenverantwoordelijkheid / herschikking Richtlijn afgedankte elekt(on)ische apparatuur (WEEE) Per e-mail: cie.vrom@tweedekamer.nl Aan de Vaste Commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Betreft : Producentenverantwoordelijkheid

Nadere informatie

Persbericht. Economie groeit in 2000 met 3,9% Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. Economie groeit in 2000 met 3,9% Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB01-082 12 april 2001 9.30 uur Economie groeit in 2000 met 3,9% De Nederlandse economie heeft ook in 2000 een goed jaar doorgemaakt. De volumegroei van het

Nadere informatie

Stichting Verwerking Centrale Ventilatoren. Publieksversie jaarverslag 2012

Stichting Verwerking Centrale Ventilatoren. Publieksversie jaarverslag 2012 Stichting Verwerking Centrale Ventilatoren Publieksversie jaarverslag 2012 Inleiding De Stichting Verwerking Centrale Ventilatoren (SVCV) verenigt ruim 70 producenten en importeurs van de volgende productgroepen:

Nadere informatie

Technische toelichting

Technische toelichting Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB00-080 7 april 2000 10.30 uur Inflatie ook in maart stabiel De inflatie is in maart 2000 uitgekomen op 1,9 procent. Dat is ongeveer even hoog als in de

Nadere informatie

Wat is een index? Een index is een vergelijking in de vorm van een tabel of grafiek van een willekeurig volume (bijvoorbeeld BBP, werkloosheid,

Wat is een index? Een index is een vergelijking in de vorm van een tabel of grafiek van een willekeurig volume (bijvoorbeeld BBP, werkloosheid, Wat is een index? Een index is een vergelijking in de vorm van een tabel of grafiek van een willekeurig volume (bijvoorbeeld BBP, werkloosheid, etc), over een bepaalde periode. Het volume van het vergelijkingsmoment

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Vooral opwaartse bijstelling overheidsconsumptie. Kwartaal-op-kwartaalgroei 0,6 procent

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Vooral opwaartse bijstelling overheidsconsumptie. Kwartaal-op-kwartaalgroei 0,6 procent Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB05-144 21 december 2005 9.30 uur Groei economie derde kwartaal 2005 hoger dan eerder geraamd De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2005 met

Nadere informatie

De economische groei bedraagt 0,3 % in het eerste kwartaal van 2015. De economische activiteit stijgt met 1,1 % over het hele jaar 2014

De economische groei bedraagt 0,3 % in het eerste kwartaal van 2015. De economische activiteit stijgt met 1,1 % over het hele jaar 2014 Instituut voor de nationale rekeningen 2015-04-29 Links: Publicatie NBB.stat Algemene informatie De economische groei bedraagt 0,3 % in het eerste kwartaal van 2015 De economische activiteit stijgt met

Nadere informatie

Stichting Verwerking Centrale Ventilatoren. Publieksversie jaarverslag 2010

Stichting Verwerking Centrale Ventilatoren. Publieksversie jaarverslag 2010 Stichting Verwerking Centrale Ventilatoren Publieksversie jaarverslag 2010 Inleiding De Stichting Verwerking Centrale Ventilatoren (SVCV) verenigt ruim 70 producenten en importeurs van de volgende productgroepen:

Nadere informatie

Bodem bereikt in Nederlandse Economie

Bodem bereikt in Nederlandse Economie Bodem bereikt in Nederlandse Economie 8 november 213 Every picture tells a story Keijser Capital Research Nico van Geest RBA Nico.vangeest@keijsercapital.nl (1) Het consumenten vertrouwen, zoals door het

Nadere informatie

Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen. Publieksversie jaarverslag 2011

Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen. Publieksversie jaarverslag 2011 Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen Publieksversie jaarverslag 2011 Inleiding De Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen (SVEG) verenigt ruim 160 producenten en importeurs van de

Nadere informatie

Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen. Publieksversie jaarverslag 2013

Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen. Publieksversie jaarverslag 2013 Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen Publieksversie jaarverslag 2013 Inleiding De Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen (SVEG) verenigt ruim 160 producenten en importeurs van de

Nadere informatie

Stichting LightRec Nederland. Publieksversie jaarverslag 2014

Stichting LightRec Nederland. Publieksversie jaarverslag 2014 Stichting LightRec Nederland Publieksversie jaarverslag 2014 Inleiding Stichting LightRec Nederland verenigt ruim 450 producenten en importeurs van de volgende productgroepen: TL-buizen Spaarlampen Led-lampen,

Nadere informatie

Energielabels voor huishoudelijke apparaten, verlichting en verwarmingssystemen,

Energielabels voor huishoudelijke apparaten, verlichting en verwarmingssystemen, Energielabels voor huishoudelijke apparaten, verlichting en verwarmingssystemen, 2000-2014 Indicator 23 februari 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie

Nadere informatie

Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen. Publieksversie jaarverslag 2009

Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen. Publieksversie jaarverslag 2009 Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen Publieksversie jaarverslag 2009 Inleiding De Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen (SVEG) verenigt ruim 160 producenten en importeurs van de

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2008) 2863

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2008) 2863 RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 19 november 2008 (20.11) (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2008/0222 (COD) 15906/08 ADD 2 E ER 390 E V 847 CO SOM 188 CODEC 1585 I GEKOME DOCUME T van: de heer Jordi

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Vooral minder banen in industrie en zakelijke dienstverlening

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Vooral minder banen in industrie en zakelijke dienstverlening Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB02-252 10 december 2002 9.30 uur Werkgelegenheid groeit in de zorg en daalt in het bedrijfsleven In het derde kwartaal van 2002 is het aantal banen van

Nadere informatie

Persbericht. Consumentenprijsindex maart 1999

Persbericht. Consumentenprijsindex maart 1999 Persbericht PB99-085 9 april 1999 10.30 uur Consumentenprijsindex maart 1999 In maart was de consumentenprijsindex 0,9 procent hoger dan in februari. De stijging is vooral een gevolg van de stijging van

Nadere informatie

Producten- en tarievenlijst 2019

Producten- en tarievenlijst 2019 Producten- en tarievenlijst 2019 Wecycle is een non-profitorganisatie die in Nederland de inzameling en recycling van e-waste organiseert. De kosten voor de inzameling en recycling van e-waste komen ten

Nadere informatie

Economie groeit met 0,7 procent

Economie groeit met 0,7 procent Persbericht PB14 010 14 februari 08.30 uur Economie groeit met 0,7 procent Economie groeit in vierde kwartaal met 0,7 procent ten opzichte van het derde kwartaal 8 duizend banen minder dan in het derde

Nadere informatie

Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen. Publieksversie jaarverslag 2010

Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen. Publieksversie jaarverslag 2010 Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen Publieksversie jaarverslag 2010 Inleiding De Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen (SVEG) verenigt ruim 160 producenten en importeurs van de

Nadere informatie

Stichting LightRec Nederland. Publieksversie jaarverslag 2008

Stichting LightRec Nederland. Publieksversie jaarverslag 2008 Stichting LightRec Nederland Publieksversie jaarverslag 2008 Inleiding De Stichting LightRec Nederland verenigt ruim 340 producenten en importeurs van de volgende productgroepen: TL-buizen Gasontladingslampen

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkgelegenheid commerciële sector daalt. Minder banen in industrie en zakelijke dienstverlening

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkgelegenheid commerciële sector daalt. Minder banen in industrie en zakelijke dienstverlening Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB02-196 26 september 2002 9.30 uur Werkgelegenheid commerciële sector daalt Voor het eerst sinds 1994 is het aantal banen van werknemers in commerciële bedrijven

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Jaargang 71 2015 17

Statistisch Bulletin. Jaargang 71 2015 17 Statistisch Bulletin Jaargang 71 2015 17 23 april 2015 Inhoud 1. Arbeid en sociale zekerheid 3 CBS: Meer mensen aan het werk, vooral jongeren 3 Werkloze beroepsbevolking 4 2. Inkomen en bestedingen 5 Vertrouwen

Nadere informatie

Magnutude 2012: Neemt ecommerce de plaats in van ERP? Een discussie over actuele ontwikkelingen. 18 september André Damsteegt Eric Soonius

Magnutude 2012: Neemt ecommerce de plaats in van ERP? Een discussie over actuele ontwikkelingen. 18 september André Damsteegt Eric Soonius Magnutude 2012: Neemt ecommerce de plaats in van ERP? Een discussie over actuele ontwikkelingen 18 september André Damsteegt Eric Soonius 2 Korte introductie Magnus is groot en bekend geworden door onze

Nadere informatie

Arbeidsmarkt in vogelvlucht

Arbeidsmarkt in vogelvlucht Arbeidsmarkt in vogelvlucht In het eerste kwartaal van 2011 is het aantal banen van werknemers, in vergelijking met het vierde kwartaal van 2010, licht gedaald. Dit is het eerste kwartaal met banenkrimp

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Nummer 6347 / 11 Betreft

Nadere informatie

Thermometer economische crisis

Thermometer economische crisis 9 Thermometer economische crisis oktober 20 Bestuursinformatie 07//20 gemeente Utrecht Inleiding In deze negende Thermometer economische crisis worden de recente ontwikkelingen op belangrijke gemeentelijke

Nadere informatie

Hypotheekomzet bereikt recordhoogte ondanks daling verstrekte hypotheken

Hypotheekomzet bereikt recordhoogte ondanks daling verstrekte hypotheken Hypotheekupdate Q4 2018 Inzichten uit Q4 2018 en jaaroverzicht 2018 Hypotheekomzet bereikt recordhoogte ondanks daling verstrekte hypotheken Groei hypotheekmarkt volledig afkomstig van oversluiters Utrecht,

Nadere informatie

De arbeidsmarkt klimt uit het dal

De arbeidsmarkt klimt uit het dal Trends en ontwikkelingen arbeidsmarkt en onderwijs De arbeidsmarkt klimt uit het dal Het gaat weer beter met de arbeidsmarkt in, ofschoon de werkgelegenheid wederom flink daalde. De werkloosheid ligt nog

Nadere informatie

Verkopen met kennis van zaken. Koken is kiezen

Verkopen met kennis van zaken. Koken is kiezen Verkopen met kennis van zaken Koken is kiezen KOKEN IS KIEZEN Ontwikkeling en trends Koken is op de eerste plaats kiezen. Kiezen voor de manier waarop. Wat dat betreft is het aloude koken op gas een trots

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Centraal Bureau voor de Statistiek. Inhoud

Statistisch Bulletin. Centraal Bureau voor de Statistiek. Inhoud Centraal Bureau voor de Statistiek Statistisch Bulletin 60e jaargang no. 52 / 30 december 2004 Inhoud Zakelijke en overige commerciële dienstverlening Ontwikkeling van omzetten (excl. BTW) in de autoservicebranche,

Nadere informatie

Blijf kraakhelder! Essentiële was- en droog- en afwastips Onverwacht bezoek?

Blijf kraakhelder! Essentiële was- en droog- en afwastips Onverwacht bezoek? Electrolux Collectie 2012 Blijf kraakhelder! Essentiële was- en droog- en afwastips Onverwacht bezoek? Koel- en vriesapparaten met optimale bewaarmogelijkheden INSPIRATIE & FUNCTIONALITEIT VOOR UW LIFESTYLE

Nadere informatie

Persbericht. Economische groei in de eerste negen maanden 4,1% Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. Economische groei in de eerste negen maanden 4,1% Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB00-265 23 november 2000 9.30 uur Economische groei in de eerste negen maanden 4,1% De volumegroei van het bruto binnenlands product (BBP) komt in het derde

Nadere informatie

CONCLUSIES EN AANBEVELNGEN n.a.v. rapport The Dutch WEEE Flows

CONCLUSIES EN AANBEVELNGEN n.a.v. rapport The Dutch WEEE Flows CONCLUSIES EN AANBEVELNGEN n.a.v. rapport The Dutch WEEE Flows INLEIDING: de Recast In 1999 startte in Nederland het eerste landelijke systeem voor inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten

Nadere informatie

Overall conclusie. Vacatures. beeld opleveren. van de economie van 3,5%, voor ,25%. De consumptie blijft naar verwachting stabiel, maar de

Overall conclusie. Vacatures. beeld opleveren. van de economie van 3,5%, voor ,25%. De consumptie blijft naar verwachting stabiel, maar de he Ontwikkelingen taal 29 Overall conclusie In de tweede helft van 28 sloeg de kredietcrisis ook in Nederland over naar de rest van de economie. De vooruitzichten voor 29 en 21 zijn in recordtempo verslechterd.

Nadere informatie

Conjunctuurbericht. November 2000. Centraal Bureau voor de Statistiek

Conjunctuurbericht. November 2000. Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Conjunctuurbericht PB00-267 23 november 2000 10.30 uur November 2000 Algemeen: beeld minder uitbundig Een aantal van de in dit Conjunctuurbericht opgenomen indicatoren

Nadere informatie