Waterschap Groot Salland, een terug- en vooruitblik van de CDA-fractie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waterschap Groot Salland, een terug- en vooruitblik van de CDA-fractie"

Transcriptie

1 Waterschap Groot Salland, een terug- en vooruitblik van de CDA-fractie Maart Halverwege de zittingsperiode stellen we u graag op de hoogte van de huidige stand van zaken en de toekomstige ontwikkelingen bij ons Waterschap Groot Salland.. We zijn, na het afscheid van onze gewaardeerde dijkgraaf Sybe Schaap, het jaar 2010 begonnen met een nieuwe dijkgraaf, Herman Dijk. Uit vele kandidaten is hij unaniem voorgedragen en wij waarderen zijn grote bestuurlijke- en inhoudelijke kwaliteiten. Herma Nap-Borger Algemene Ontwikkelingen en Commissie Georganiseerd Overleg, tevens fractievoorzitter Wederom kunnen we constateren dat er zich heel veel heeft afgespeeld zowel binnen- en buiten ons waterschap. Het waren, èn zijn, roerige tijden in het bestuurlijke- en politieke bestel in ons land. Wij prijzen ons gelukkig met het feit dat Jan Laarman namens de CDA-fractie deel uitmaakt van het Dagelijks Bestuur. Hij is voorzitter van de commissie Waterkwantiteit/-keringen en Peilbesluiten en o.a. verantwoordelijk voor de Uitwerking Deltacommissie. Politieke ontwikkelingen Tjeerd Kingma Waterkwaliteit, Internationale Zaken en Deltacommissie / IJsselmeerpeil Het afgelopen jaar hebben politieke ontwikkelingen en bezuinigingsoperaties (actie Storm) een belangrijke rol gespeeld in het anders zo rustige waterschapswereldje. Veel onbegrip heerste er bij Waterschapsbestuurders vanwege de opstelling van het CDA in haar landelijke verkiezingsprogramma en de besluiten die hierover op het partijcongres op 24 april in Den Haag ten aanzien van de waterschappen naar voren kwamen. Met nipte meerderheid werd besloten dat de waterschappen bij de provincie ondergebracht zouden worden en dat zou tevens de opheffing van de bestaande structuur van de waterschappen impliceren. Veel CDA vertegenwoordigers in de besturen van de Waterschappen voelden zich anderhalf jaar na de verkiezingen door hun partij in de steek gelaten.

2 Tot grote geruststelling is in het nieuwe regeerakkoord de positie van de Waterschappen als zelfstandige bestuurslaag veilig gesteld, met de kanttekening dat vertegenwoordiging via indirecte verkiezingen door de gemeenteraden plaats moet vinden. Algemene beschouwingen Henk Holtmaat Waterkwantiteit/ - keringen en de financiële aspecten van de commissies Jan Laarman Dagelijks Bestuurslid, voorzitter bestuurscommissie Kwaliteit.Op 25 november 2010 zijn er voor het eerst op voorstel van de CDAfractie Algemene Beschouwingen gehouden tijdens de begrotingsbehandeling. Dit gaf alle partijen de gelegenheid zich te profileren. Onze fractie heeft tijdens deze Alg. Beschouwingen het standpunt ingenomen dat, gezien de ontwikkelingen bij onze aangrenzende waterschappen, wij alleen voorstander zijn van een fusie als deze geen doel op zich is, maar een duidelijke maatschappelijke meerwaarde heeft en op zijn minst doelmatigheidswinst oplevert. De CDA-fractie heeft zowel bij de Algemene Beschouwingen, als onlangs bij de behandeling van het concept bestuursakkoord Water en Vuur een motie aangenomen, ondersteund door alle fracties, waarbij de Unie van Waterschappen nadrukkelijk gevraagd wordt zich sterk te blijven maken voor directe verkiezingen van waterschapsbestuurders. De argumenten die wij hiervoor aangedragen hebben zijn gebaseerd op de huidige praktijk: - Veel gemeenten hebben te maken met meerdere waterschappen waardoor de keuze zeer ingewikkeld wordt. - Wij vinden dat waterschapsbestuurders directe verantwoordelijkheid moeten houden m.b.t. hun besluitvorming t.a.v. de besteding van de bijdragen (belasting) door de inwoners en bedrijven in hun gebied. - In veel gemeenten zijn lokale partijen vertegenwoordigd die geen vertegenwoordigers in het waterschapsbestuur hebben. - Vanwege het voorkomen van belangenverstrengeling zou het zeer onverstandig zijn om raadsleden en/of dagelijkse bestuurders in gemeenten zitting te laten nemen in het bestuur van een waterschap. Bestuursakkoord water Door de bezuinigingsoperaties zijn een aantal taken overgeheveld naar de waterschappen, o.a. de muskusrat bestrijding en het Hoog Water Beschermingprogramma. Met name dit laatste betekent voor waterschappen met primaire waterkeringen zoals Waterschap Groot Salland, een zware belasting met tariefverhogingen als te verwachten gevolg. De CDA-fractie heeft om die reden tijdens de begrotingsbehandeling een unaniem ondersteunde motie ingediend, waarin zij het DB oproept om bij de Unie van Waterschappen te blijven aandringen op een verdeling van de kosten van het HWBP op basis van solidariteit. Als we kijken naar de huidige- en toekomstige ontwikkelingen in waterschapsland kunnen we concluderen dat het gezegde : Wie storm zaait zal storm oogsten bewaarheid wordt!

3 We realiseren ons als CDA-fractie dat deze ontwikkelingen om wijsheid en goed overleg vragen tussen alle betrokkenen. Wij beloven u dat wij ons weer met enthousiasme zullen inzetten voor de belangen van alle inwoners van Waterschap Groot Salland en blijven u op de hoogte houden. Herma Nap-Borger, fractievoorzitter CDA-fractie Waterschap Groot Salland Vertegenwoordiging De vertegenwoordigingen van onze fractieleden in intern- en externe geledingen zijn conform de eerste periode gehandhaafd. We hebben in grote lijnen de taken die gekoppeld zijn aan de drie commissies als volgt verdeeld over de leden van de fractie: Henk Holtmaat: waterkwantiteit/- keringen en de financiële aspecten van de commissies, Tjeerd Kingma: Waterkwaliteit, Internationale Zaken en Deltacommissie/ IJsselmeerpeil Herma Nap-Borger: Algemene Ontwikkelingen en Commissie Georganiseerd Overleg, tevens fractievoorzitter. We zijn alle vier als volgt gekoppeld aan CDA- afdelingen: Henk Holtmaat: Raalte, Olst/Wijhe, Deventer, Hellendoorn en Rijssen/Holten. Tjeerd Kingma: Zwolle, Kampen en Zwartewaterland. Jan Laarman en Herma Nap-Borger: Dalfsen, Staphorst, Ommen en Hardenberg. We hechten er veel waarde aan om aanwezig te zijn bij bijeenkomsten georganiseerd door het Waterschap of de Unie van Waterschappen, maar ook bij partij bijeenkomsten, zowel landelijk als provinciaal en lokaal. Ook de opvolgers op de lijst worden jaarlijks betrokken bij het reilen en zeilen van de fractie. Tjeerd Kingma De commissie Waterkwaliteit heeft zich het afgelopen jaar bezig gehouden met diverse onderwerpen. De onderwerpen worden informatief en meningvormend behandeld door de commissie, zodat bij de voorstellen naar het DB de gevoelens van de commissie bekend zijn. Onderwerpen worden door de organisatie al naar gelang van prioriteit voor gedragen, maar ook vanuit de commissie zelf. De volgende actuele onderwerpen zijn onder anderen de afgelopen periode aan de orde geweest: Waterkwaliteitsspoor. Dit is een gezamenlijke inspanning van waterschap en gemeenten om de kwaliteit van het oppervlakte water te verbeteren met name door het terug dringen van het aantal rioleringsoverstorten. Veel is al bereikt maar er zal nog de nodige inspanning moeten worden gedaan bij vervanging van gemengde rioolstelsels en afkoppeling van regenwaterafvoer.

4 Erf afspoelingen. Het waterschap heeft in Salland in samenwerking met LTO Noord en de gemeente Raalte proeven gedaan met het opvangen en verwerken van hemelwaterafvoer van verharde erven bij boerderijen. De resultaten werden door alle betrokkenen als positief ervaren. Energiefabriek. Dertien waterschappen hebben besloten om samen te werken in het tot stand brengen van energie neutrale afvalwaterbehandeling met beperkte investeringen, overtollige energie wordt terug geleverd aan de burger. Los van dit project wordt ook in het afvalwaterketen traject gekeken naar terug winning van energie uit de afvalwaterstroom voordat deze op de zuivering binnen komt. P/N beleid. In de commissie is uitvoerig gesproken over het verder terug winnen van stikstof en fosfaat uit de afvalwaterstromen. Met name het feit dat fosfaat een schaarse grondstof wordt door uitputting van de wereld voorraden, is terugwinning uit de afvalwaterstromen een urgentie en mogelijk kostendekkend. Samenwerking in de waterketen. Samenwerking in de waterketen sluit aan bij de vraagstelling van de actie STORM om efficiënter te werken en het beter op elkaar afstemmen van zuiveringen en rioolstelsels. Het waterschap Groot Salland heeft met alle gemeenten in haar beheersgebied afvalwaterakkoorden opgesteld om te komen tot een efficiënter beheer van de afvalwaterketen, wat tot aanzienlijke besparingen kan leiden. Toekomstige slibverwerking. Slib afkomstig van zuiveringsinstallatie wordt nog gezien als een afvalstof. Het denken gaat echter in de richting slib te gaan beschouwen als grondstof/brandstof voor terug winning van allerlei zeldzame mineralen en energie. Om dit grootschalig te kunnen opzetten is samenwerking met andere waterschappen noodzakelijk. SLIK installatie. Op 2 november is de SLIK installatie in gebruik genomen voor het verwijderen van medicijnresten uit het afvalwater van de Isala kliniek. De resultaten van deze proef zullen in de loop van 2011 bekend worden.

5 Henk Holtmaat Graag voeg ik aan de door Herma hiervoor beschreven activiteiten nog enkele zaken toe waar we in de Commissie waterkwantiteit actief bij betrokken zijn geweest. Deze commissie bestrijkt een vrij breed aandachtsveld: van de Keur op de Watergangen tot aan de Ruimte voor de Rivier. De commissie is het afgelopen jaar drie keer bij elkaar geweest, waarvan één keer op gebiedsexcursie. Het onderhoud en beheer van de watergangen en de keringen is een van de vaste punt wat in elke commissievergadering op de agenda staat. Bij dit agenda punt wordt de actuele stand van zaken op dit terrein besproken, bovendien kunnen de commissieleden hier ook hun vragen en opmerkingen kwijt. Hier wordt ook goed gebruik van gemaakt. Omdat er volop gewerkt wordt aan de projecten Ruimte voor de Rivier en Waternood wordt bijna in elke commissievergadering hierover gesproken. De commissievergadering is bij uitstek de plek waar inhoudelijk dieper op zaken ingegaan wordt, dit wordt als zeer nuttig ervaren. Afgelopen jaar is er in de commissie gesproken over de voortgang na het advies Deltacommissie Veerman De resultaten van de monitoring van de grasmat waterkeringen welke de afgelopen jaren heeft plaats gevonden, werpt zijn vruchten af. WGS heeft de laatste jaren steeds meer vat gekregen hoe om te gaan met de grasmat van waterkeringen, door speciale grassoorten te gebruiken, is de natuurwaarde van de keringen de laatste jaren sterk verbeterd. Ook de kwaliteit van de grasmat is de laatste jaren vooruit gegaan. De gegevens worden over en weer uitgewisseld met meerdere andere waterschappen. Periodiek vindt er een wettelijke toetsing van de waterkeringen plaats. De meest recente derde toetsing heeft opgeleverd dat ruim de helft van de keringen voldoet aan de wettelijke norm. De vierde toetsingronde staat voor de deur, echter op dit moment is nog niet voldaan aan alle voorwaarden die gesteld zijn in de tweede toetsingsronde. Het tempo van de toetsingen zijn hoog, het is in de praktijk niet mogelijk om de uitvoeringen van de toetsingen bij te houden. In de vergadering van oktober is ook uitvoerig stil gestaan bij de hoogwatersituatie in augustus Het was op een bepaald moment best spannend, maar alles heeft goed gewerkt, er is goed gecommuniceerd met de verschillende betrokken gemeenten. De resultaten van de evaluatie van het hoge water is aan de orde geweest in het overleg tussen de gemeenten met de calamiteiten coördinatoren van WGS. De commissie heeft in 2009 tijdens de jaarlijkse excursie het zuidelijk deel van het WGS gebied bezocht, Tijdens de excursie van afgelopen jaar 2010 werd het noordelijk deel van het WGS gebied verkend.

6 Zo werd de Mastenbroekpolder bezocht en kregen we een uitvoerige demonstratie van een Muskusratten bestrijdingsgroep. Het is een goed dat je als commissie het gebied intrekt en samen projecten bekijkt die uitgevoerd zijn of die op het punt van uitvoering staat. Ook hier geldt zien is geloven, het CDA is er een voorstander van dat er ook op locatie vergaderd gaat worden, zodat we WGS dichter bij de burger brengen. Mijn indruk is dat er veel zaken in de commissie besproken worden, waarbij door beleidsmedewerkers van WGS de onderwerpen goed worden toelicht, zodat er in een later stadium in het AB ook goede afgewogen besluiten genomen worden.

Inleiding KNAG 7 december 2012. Dijkgraaf Herman Dijk

Inleiding KNAG 7 december 2012. Dijkgraaf Herman Dijk Inleiding KNAG 7 december 2012 Dijkgraaf Herman Dijk WATERSCHAPPEN IN NEDERLAND 25 GEBIED GROOT SALLAND oppervlakte: 120.000 ha, inwoners: 360.000 26% onder zeeniveau Wanneer geen dijken/duinen: 66% regelmatig

Nadere informatie

Inleiding KIVI Kring Stedendriehoek. Inleider: dijkgraaf Herman Dijk

Inleiding KIVI Kring Stedendriehoek. Inleider: dijkgraaf Herman Dijk Inleiding KIVI Kring Stedendriehoek Inleider: dijkgraaf Herman Dijk WATERSCHAPPEN IN NEDERLAND 26 GEBIED GROOT SALLAND oppervlakte: 120.000 ha, inwoners: 360.000 ALGEMEEN BESTUUR voorzitter + 25 leden

Nadere informatie

Water. Goed voor elkaar! Model Profielschets Waterschapsbestuurders ChristenUnie

Water. Goed voor elkaar! Model Profielschets Waterschapsbestuurders ChristenUnie Model Profielschets Waterschapsbestuurders ChristenUnie Dit is een model profielschets voor ChristenUnie-kandidaten voor het algemeen en dagelijks bestuur van waterschappen. 1 Het model is opgesteld door

Nadere informatie

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld.

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld. Begrippenlijst gemeenteraad Absolute meerderheid Manier van besluiten waarbij een voorstel is aangenomen als meer dan de helft van alle uitgebrachte stemmen vóór is. Agenda Programma van de vergadering,

Nadere informatie

Bestuur van de Unie van Waterschappen Posbus AE Den Haag. Leiden, 24 februari 2011.

Bestuur van de Unie van Waterschappen Posbus AE Den Haag. Leiden, 24 februari 2011. uwkenmerk: uw brief van: Bestuur van de Unie van Waterschappen Posbus 93218 2509 AE Den Haag ons kenmerk: bijlagen: inlichtingen: doorkiesnummer: ondsrwerp: 11.08773 1 W. Nomen 0713063112 Bestuursakkoord

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

Denktank Circulaire Economie Consolidatie 3 maart 2016

Denktank Circulaire Economie Consolidatie 3 maart 2016 Denktank Circulaire Economie Consolidatie 3 maart 2016 1. In de startblokken Wat doen we al rond dit onderwerp We produceren elektriciteit en warmte door middel van gisting van al ons slib en verbranding

Nadere informatie

PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013.

PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013. PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013. Zwolle, 20 november 2013 Nr. Bestuur-4232 Aan het algemeen bestuur Onderwerp: HWBP Plannen van Aanpak Verkenningsfase

Nadere informatie

Notitie. 1. Beleidskader Water

Notitie. 1. Beleidskader Water Notitie Ingenieursbureau Bezoekadres: Galvanistraat 15 Postadres: Postbus 6633 3002 AP Rotterdam Website: www.gw.rotterdam.nl Van: ir. A.H. Markus Kamer: 06.40 Europoint III Telefoon: (010) 4893361 Fax:

Nadere informatie

De economische betekenis van waterschappen. mr.drs. Peter C.G. Glas Voorzitter Unie van Waterschappen 5 september 2013

De economische betekenis van waterschappen. mr.drs. Peter C.G. Glas Voorzitter Unie van Waterschappen 5 september 2013 De economische betekenis van waterschappen mr.drs. Peter C.G. Glas Voorzitter Unie van Waterschappen 5 september 2013 1 Gefeliciteerd! 2 opzet Waterschappen en ons land Strijd tegen het water Deltaplan

Nadere informatie

WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2019

WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2019 WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2019 Vragen en antwoorden 1. Algemeen, waarom waterschapsverkiezingen 2. Relatie tot de provincie 3. Wat valt er te kiezen? 4. Hoe is het waterschap georganiseerd? 1. Algemeen,

Nadere informatie

concept Jaarplan 2018 Bestuur Gewest PvdA Noord Holland

concept Jaarplan 2018 Bestuur Gewest PvdA Noord Holland concept Jaarplan 2018 Bestuur Gewest PvdA Noord Holland Inleiding. De PvdA staat er na Tweede Kamerverkiezingen van dit jaar minder goed voor. We hebben een kleine Tweede Kamerfractie, een gedecimeerd

Nadere informatie

Dit heeft in april 2011 geleid tot het ondertekenen door de genoemde koepelorganisaties en het Rijk van het BAW.

Dit heeft in april 2011 geleid tot het ondertekenen door de genoemde koepelorganisaties en het Rijk van het BAW. Notitie over de bijdragen van Vechtstromen aan het Bestuursakkoord Water en de samenwerkingopgave in de regio s Wateropgave De komende jaren komen er grote wateropgaven op de samenleving af die vragen

Nadere informatie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Voorstellen Waterschap Hollandse Delta John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Waterschap Hollandse Delta Dynamiek in de Delta [2] Inhoud De taken van het waterschap De dynamiek in de tijd Een dynamische

Nadere informatie

BESTUURLIJKE SAMENVATTING AFSTEMMEN INVESTERINGEN

BESTUURLIJKE SAMENVATTING AFSTEMMEN INVESTERINGEN BESTUURLIJKE SAMENVATTING AFSTEMMEN INVESTERINGEN Aanpak De opdracht Afstemmen investeringen is voortvarend opgepakt door de werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de Gelderse waterschappen en

Nadere informatie

Samenwerken, de praktijk

Samenwerken, de praktijk Samenwerking gemeente Raalte en Waterschap Groot Salland, de praktijk John de Kruijff, Gemeente Raalte Fred Beukema, Waterschap Groot Salland Samenwerken, de praktijk Gemeente Raalte introductie historie

Nadere informatie

Datum 14 januari 2011 Opgemaakt door afdeling Planvorming. Huidige samenwerking in de Veluwse afvalwaterketen

Datum 14 januari 2011 Opgemaakt door afdeling Planvorming. Huidige samenwerking in de Veluwse afvalwaterketen Datum 14 januari 2011 Opgemaakt door afdeling Planvorming Huidige samenwerking in de Veluwse afvalwaterketen Blad 2 van 6 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Huidige situatie; wat is er al bereikt?... 4

Nadere informatie

VVD Hollandse Delta Nieuwsbrief

VVD Hollandse Delta Nieuwsbrief 15 maart Alle besproken stukken in deze Nieuwsbrief zijn openbaar en in te zien via de website www.wshd.nl. Contacten met de lokale netwerken Als VVD fractie in het waterschap willen we graag goede contacten

Nadere informatie

Waarom is het plan dat de Unie van Waterschappen nu voorlegt aan de staatssecretaris een deugdelijk en goed plan voor het toekomstig waterbeheer?

Waarom is het plan dat de Unie van Waterschappen nu voorlegt aan de staatssecretaris een deugdelijk en goed plan voor het toekomstig waterbeheer? Nederland waterland, Nederland waterschapsland Kernboodschap De waterschappen zijn gericht op de toekomst. Daarom hebben zij in het licht van de klimaatverandering en de economische crisis een plan gemaakt

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 26 november 2015 Agendapuntnummer : XV, punt 5 Besluitnummer : 1952 Portefeuillehouder : Wethouder Jan van 't Zand Aan de gemeenteraad Onderwerp: Watertakenplan

Nadere informatie

Besluit vast te stellen de:

Besluit vast te stellen de: VERORDENING AUDITCOMMISSIE GEMEENTE WEERT De raad van de gemeente Weert, Gelezen het voorstel van het college d.d. 20 januari 2015, gelet op de artikelen 84, 147 en 149 van de Gemeentewet; Besluit vast

Nadere informatie

Wijs met water! Verkiezingsprogramma

Wijs met water! Verkiezingsprogramma Wijs met water! Verkiezingsprogramma Waterschap Hollandse Delta Lijst 10 www.wijsmetwaterhollandsedelta.nl In uw handen ligt het verkiezingsprogramma van onze partij. Graag willen wij u kennis laten maken

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1124228 Datum: 28 april 2014 Behandeld door: A.B. Visser Afdeling / Team: Raadsgriffie Onderwerp: Benoeming leden raadscommissies en hun plaatsvervangers,

Nadere informatie

verusse CIE Provinciale Staten van Overijssel

verusse CIE Provinciale Staten van Overijssel verusse CIE www.ovefijssel.nl Provinciale Staten van Overijssel Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Telefax 038 425 75 20 Uwkenmerk Uw brief Onskenmerk Datum

Nadere informatie

Regeling omtrent de selectie en benoeming van vertegenwoordigers. van de categorie Bedrijven in het algemeen bestuur van een

Regeling omtrent de selectie en benoeming van vertegenwoordigers. van de categorie Bedrijven in het algemeen bestuur van een Regeling omtrent de selectie en benoeming van vertegenwoordigers van de categorie Bedrijven in het algemeen bestuur van een waterschap door de Kamer van Koophandel als bedoeld in artikel 3, vijfde lid,

Nadere informatie

AGENDAPUNT 3.2. ONTWERP. Onderwerp: wijziging Richtlijnen Overname Afvalwater Nummer:

AGENDAPUNT 3.2. ONTWERP. Onderwerp: wijziging Richtlijnen Overname Afvalwater Nummer: VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 3.2. Onderwerp: wijziging Richtlijnen Overname Afvalwater Nummer: 875410 In D&H: 11-11-2014 Steller: Ir. N. Admiraal In Cie: BMZ Telefoonnummer: (030) 634 5779

Nadere informatie

K. Vlieg (bestuursondersteuner)

K. Vlieg (bestuursondersteuner) BESLUITENLIJST van de vergadering van het Algemeen Bestuur van het waterschap Noorderzijlvest gehouden op 19 december 2018, aanvang 19.30 uur in het waterschapshuis te Groningen, Stedumermaar 1. Aanwezig:

Nadere informatie

gehoord hetgeen in het kader van een consultering door de commissie SKK op 3 april 2014 naar voren is gebracht;

gehoord hetgeen in het kader van een consultering door de commissie SKK op 3 april 2014 naar voren is gebracht; VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 4.1.A/B Onderwerp: Grondstoffenvisie Nummer: 852054-v3 In D&H: 22-04-2014 / 12-08-2014 Steller: E.M. Langbroek In Cie: BMZ Telefoonnummer: (06)11614706 SKK

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Doorontwikkeling regionale samenwerking Achterhoek

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Doorontwikkeling regionale samenwerking Achterhoek Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER 2017 Doorontwikkeling regionale samenwerking Achterhoek Te besluiten om: 1. In te stemmen met voorgestelde doorontwikkeling van de regionale samenwerking

Nadere informatie

Wijze van afhandelen van bezwaarschriften door Gedeputeerde Staten CBE Inleiding

Wijze van afhandelen van bezwaarschriften door Gedeputeerde Staten CBE Inleiding 1 Wijze van afhandelen van bezwaarschriften door Gedeputeerde Staten CBE03.068 1. Inleiding Op grond van de Algemene wet bestuursrecht is het mogelijk om tegen besluiten van Gedeputeerde Staten bezwaar

Nadere informatie

Nota van Zienswijzen Artikel 4 Waterschapswet juncto afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht

Nota van Zienswijzen Artikel 4 Waterschapswet juncto afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht Provincie Noord-Brabant Wijzigingsbesluiten van de Reglementen van de waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en de Dommel Nota van Zienswijzen Artikel 4 Waterschapswet juncto afdeling 3.4 Algemene wet

Nadere informatie

Jaarrekening CDA Noord-Holland 2016

Jaarrekening CDA Noord-Holland 2016 Geachte heer/mevrouw, Haarlem, maart 2017 Hierbij doe ik u de jaarrekening 2016 van de Provinciale Afdeling CDA NoordHolland toekomen. Bij zowel de inkomsten als de baten wordt er een toelichting gegeven.

Nadere informatie

Nr Houten, 1 februari 2005

Nr Houten, 1 februari 2005 Nr. 2005026 Houten, 1 februari 2005 Aan de gemeenteraad Onderwerp: Voordracht commissieleden niet zijnde raadslid Beslispunten: Het Instellingsbesluit raadscommissies niet wijzigen om de voordracht voor

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. 16 december 2010 Waterketen / BWK

ALGEMENE VERGADERING. 16 december 2010 Waterketen / BWK V E R G A D E R D A T U M S E C T O R / A F D E L I N G 16 december 2010 Waterketen / BWK S T U K D A T U M N A A M S T E L L E R 2 december 2010 A.C. de Ridder ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT 8 Voorstel

Nadere informatie

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Concept verslag commissievergadering Veiligheid, Voldoende en Schoon Water van 25 januari 2017 Aanwezig: de heren Doeven (voorzitter), Van Erp, Fonhof, Hofstra,

Nadere informatie

Het indienen van moties en amendementen

Het indienen van moties en amendementen Het indienen van moties en amendementen Ieder stemgerechtigd D66 lid heeft de mogelijkheid om een motie of amendement op het congres in te dienen. Goede amendementen en moties dragen bij aan heldere besluitvorming.

Nadere informatie

GEWIJZIGD. A. In artikel 13, tweede lid wordt gewijzigd zodat het komt te luiden als volgt:

GEWIJZIGD. A. In artikel 13, tweede lid wordt gewijzigd zodat het komt te luiden als volgt: Voordracht aan Provinciale Staten GEWIJZIGD van Presidium Vergadering December 2014 Nummer 6740 Onderwerp Wijziging Reglement van orde voor de vergaderingen van Provinciale Staten, e.a. 1 Ontwerpbesluit

Nadere informatie

Statenvoorstel 20/14 A

Statenvoorstel 20/14 A Statenvoorstel 20/14 A Voorgestelde behandeling Statencommissie : PS-vergadering : 11 april 2014 Onderwerp Initiatiefvoorstel aanpassing reglementen waterschappen Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant

Nadere informatie

Advies Bestuurlijke Vernieuwing VDH

Advies Bestuurlijke Vernieuwing VDH Advies Bestuurlijke Vernieuwing VDH Hoogland 26 juli 2012 1 Inleiding 3 2 Werkwijze 3 3 Bestuurlijke organisatie 3 4 Profiel bestuursleden 4 5 Commissie structuur 4 6 Vergroten draagvlak 5 7 Verdere procedure

Nadere informatie

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming Spoorboekje Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer Beeldvorming Oordeelsvorming Besluitvorming maart 2014 november 2014 Inleiding De gemeenteraad heeft op 29 oktober 2013 het

Nadere informatie

Besluit tot vaststelling ontwerpbesluit tot wijziging Reglement Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2008

Besluit tot vaststelling ontwerpbesluit tot wijziging Reglement Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2008 Besluit tot vaststelling ontwerpbesluit tot wijziging Reglement Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2008 De commissie ex artikel 6 van de Waterschapswet voor de voorbereiding van de besluitvorming

Nadere informatie

Voorstel aan algemeen bestuur

Voorstel aan algemeen bestuur Voorstel aan algemeen bestuur Van: Werkgroep Financiële zaken D.d.: 17 februari 2011 Betreft: Uitgangspunten, Meerjarenraming(en) en Begroting(en) 1. Voorstel De algemeen besturen wordt gevraagd in te

Nadere informatie

Onderwerp Gezamenlijk besluit tot wijziging van het Reglement van Waterschap Vallei en Veluwe

Onderwerp Gezamenlijk besluit tot wijziging van het Reglement van Waterschap Vallei en Veluwe Wijziging Reglement Waterschap Vallei en Veluwe Datum GS-kenmerk Inlichtingen bij 30 juni 2015 2015/0161612 mw. CL. Brunell, telefoon 038 499 78 03 e-mail CL.Brunell@overijssel.nl Aan Provinciale Staten

Nadere informatie

September 2014. Evaluatie BOB vergaderen.

September 2014. Evaluatie BOB vergaderen. September 2014 Evaluatie BOB vergaderen. Inhoudsopgave 1. Aanleiding 3 2. Evaluatie BOB model 3 3. Evaluaties 3 4. De beeldvormende vergadering 4 5. De oordeelsvormende vergadering 4 6. De besluitvormende

Nadere informatie

SECRETARIAAL JAARVERSLAG SECRETARIAAL JAARVERSLAGEN 2013, SECRETARIAAL JAARVERSLAG

SECRETARIAAL JAARVERSLAG SECRETARIAAL JAARVERSLAGEN 2013, SECRETARIAAL JAARVERSLAG Inhoud SECRETARIAAL JAARVERSLAG 2015... 2 SECRETARIAAL JAARVERSLAGEN 2013, 2014... 4 SECRETARIAAL JAARVERSLAG 2012... 5 1 SECRETARIAAL JAARVERSLAG 2015 Samenstelling bestuur Het bestuur bestaat uit de

Nadere informatie

Voorstel wijzigen Huishoudelijk Reglement Algemene Vergadering dd 11 november september 2017

Voorstel wijzigen Huishoudelijk Reglement Algemene Vergadering dd 11 november september 2017 H.R. versie zoals vastgesteld op 10 december 2016: Voorstellen Hoofdbestuur 1. Lidmaatschap 1.2.a.1 bijwonen van ledenvergaderingen en uitoefenen van stemrecht, waarbij het lid in provinciale algemene

Nadere informatie

Leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland Postbus AB LELYSTAD. Geachte leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland,

Leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland Postbus AB LELYSTAD. Geachte leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland, gemeente Leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland Postbus 55 8200 AB LELYSTAD Uw brief van Onderwerp resultaten Stuurgroep Standpuntbepaling Provinciale Herindeling Uw kenmerk Bijlagen 1 Ons

Nadere informatie

Bijlage. Vooraf: algemeen uitgangspunt

Bijlage. Vooraf: algemeen uitgangspunt Bijlage. Rol gemeenteraad en rol politieke partijen bij gemeentelijke herindeling als onderdeel van Plan van Aanpak Gemeentelijke herindeling Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren. Vooraf: algemeen

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma samenwerking in de waterketen

Uitvoeringsprogramma samenwerking in de waterketen Uitvoeringsprogramma samenwerking in de waterketen 2014-2015 Inhoudsopgave 1. Regionale samenwerking 3 1.1. Inleiding 3 1.2. Bestuurlijke afspraken 3 1.3. Doelen en resultaten 4 1.4. Visitatiecommissie

Nadere informatie

: Nieuw belastingstelsel

: Nieuw belastingstelsel A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d. : 7 september 2011 Agendapunt: 7 Onderwerp : Nieuw belastingstelsel KORTE SAMENVATTING: In het Bestuursakkoord Water is overeengekomen dat de waterschappen

Nadere informatie

INGEKOMENN STUK. Aan algemeen bestuur 23 april Voorstel aan ab Kennisnemen van

INGEKOMENN STUK. Aan algemeen bestuur 23 april Voorstel aan ab Kennisnemen van Aan algemeen bestuur 23 april 2014 INGEKOMENN STUK Datum 18 maart 2014 Documentnummer 594909 Projectnummer Portefeuillehouder Programma Afdeling drs. T. Klip-Martin Veiligheid Planvorming Bijlage(n) 2

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen SP Drenthe

Algemene Beschouwingen SP Drenthe Algemene Beschouwingen SP Drenthe Vz, voor de SP is leefbaarheid het belangrijkste thema tijdens deze algemene beschouwingen. De provincie is er medeverantwoordelijk voor dat iedereen kan meedoen in de

Nadere informatie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie Aan: de fractievoorzitters, collegeleden en sectordirecteuren Van: de raadsgriffier Datum: 20 februari 2008 I.a.a.: Concernstaf, Communicatie, R. ter Braak, website-beheer, infranet-beheer, raadsgriffier

Nadere informatie

Onderwerp: Evaluatie en uitvoeringsprogramma Toezicht en handhaving

Onderwerp: Evaluatie en uitvoeringsprogramma Toezicht en handhaving Datum: 24.11.2010 Voorstelnummer: B-10-00599 Onderwerp: Evaluatie en uitvoeringsprogramma Toezicht en handhaving Voorstel: 1. Kennis te nemen van de evaluatie van T&H over 2010 2. Het uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

Regionaal feitenonderzoek

Regionaal feitenonderzoek Regionaal feitenonderzoek Gezamenlijk Afvalwaterbeheer West-Overijssel (GAWO) WELLDRA Regionaal feitenonderzoek Gezamenlijk Afvalwaterbeheer West-Overijssel (GAWO) Hans van der Eem Jan Zwiers WSGS-RFO

Nadere informatie

Afvalwaterplan DAL/W 2 In vogelvlucht. Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s

Afvalwaterplan DAL/W 2 In vogelvlucht. Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s In vogelvlucht Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s watersysteem De afvalwaterketen Wij beschouwen de afvalwaterketen als één geheel,

Nadere informatie

Samenvatting In dit voorstel wordt een financiële bijdrage voor raadsfracties vastgesteld en wordt de wijze van besteding van deze bijdrage bepaald.

Samenvatting In dit voorstel wordt een financiële bijdrage voor raadsfracties vastgesteld en wordt de wijze van besteding van deze bijdrage bepaald. Raadsvoorstel Datum 13 maart 2017 Zaaknummer Onderwerp Verordening fractieondersteuning Meierijstad 2017 Samenvatting In dit voorstel wordt een financiële bijdrage voor raadsfracties vastgesteld en wordt

Nadere informatie

Voorstel Kennis te nemen van de communicatiestrategie van de gezamenlijke waterschappen en de ontwikkelde middelen corporate story en woordmerk.

Voorstel Kennis te nemen van de communicatiestrategie van de gezamenlijke waterschappen en de ontwikkelde middelen corporate story en woordmerk. Aan het dagelijks bestuur Datum: 11-02-2014 Onderwerp: Landelijke communicatiestrategie waterschappen Voorstel Kennis te nemen van de communicatiestrategie van de gezamenlijke waterschappen en de ontwikkelde

Nadere informatie

Water... van levensbelang

Water... van levensbelang UW PARTIJ Water... van levensbelang Verkiezingsprogramma CD A voor Waterschap Reest en Wieden Op 18 maart 2015 vindt de verkiezing plaats voor de leden van het Algemeen Bestuur van het waterschap Reest

Nadere informatie

2. In te stemmen met de brief aan de verenigde vergadering inzake waterschapsvergelijkingen, ons kenmerk 1044149.

2. In te stemmen met de brief aan de verenigde vergadering inzake waterschapsvergelijkingen, ons kenmerk 1044149. agendapunt 3.a.5 1041748 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden WATERSCHAPSPEIL LANDELIJKE WATERSCHAPSVERGELIJKING 2012 Portefeuillehouder Haersma Buma, M.A.P. van Datum 8 januari 2013 Aard bespreking

Nadere informatie

Legenda Buitengebied Wonen voor 1900 Wonen 1900-1945

Legenda Buitengebied Wonen voor 1900 Wonen 1900-1945 Buitengebied voor 19 19-1945 na 1945 Kleine kernen en lintbebouwing Kamper binnenstad terrein Haatland Vecht Overig water/uiterwaard Deelgebiedenkaart Gemeenten,,,,,,, Oktober 212 Kaartnr. 5a 1,5 3 6 Overig

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst 4 november 2014 waterschapsverkiezingen

Informatiebijeenkomst 4 november 2014 waterschapsverkiezingen Informatiebijeenkomst 4 november 2014 waterschapsverkiezingen 1 1. Waterschap als functionele overheid Jan Geluk, dijkgraaf 2. Het bestuurlijke proces Arnoud van Vliet, secretaris-directeur 3. De waterschapsverkiezingen

Nadere informatie

A d v i e s a a n P r o v i n c i a l e S t a t e n

A d v i e s a a n P r o v i n c i a l e S t a t e n Statengriffie L e t o p : e e n b r i e f v a n m w. K r u i s i n g a m e t n a d e r e i n f o r m a t i e i s a a n d i t a d v i e s g e h e c h t. A d v i e s a a n P r o v i n c i a l e S t a t e

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/67

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/67 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 7-10-2014 Nummer voorstel: 2014/67 Voor raadsvergadering d.d.: 07-10-2014 Agendapunt: 4 Onderwerp:

Nadere informatie

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water

Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Commissie Veiligheid, Voldoende en Schoon Water Concept verslag commissievergadering Veiligheid, Voldoende en Schoon Water van 10 juni 2015 Aanwezig: mevrouw Heeringa en de heren Doeven (voorzitter), Douwstra,

Nadere informatie

Presentatie waterschap Brabantse Delta. Conferentie Water en Veiligheid

Presentatie waterschap Brabantse Delta. Conferentie Water en Veiligheid Presentatie waterschap Brabantse Delta Conferentie Water en Veiligheid 19 november 2009 Frank van Beek Calamiteitencoördinator Beheersgebied. Oppervlakte 171.000 ha 21 gemeenten 751.000 inwoners Veiligheidsregio

Nadere informatie

Hoe groen zijn uw evenementen?

Hoe groen zijn uw evenementen? Even voorstellen... GMB introduceert SaNiPhos : Europa s eerste urineverwerkingsfabriek voor het verwerken en winnen van nuttige meststoffen uit urine. Terugwinning van fosfaat en stikstof uit urine levert

Nadere informatie

Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten

Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Zaaknummer: Sliedrecht, 31 maart 2014 Onderwerp: Benoeming (plaatsvervangende) leden Drechtraad en toekenning van de stemgewichten Beslispunten De heren

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 27 februari 2013 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART Werkwijzen vergaderstelsel gemeenteraad

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 27 februari 2013 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART Werkwijzen vergaderstelsel gemeenteraad Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART 2013 Werkwijzen vergaderstelsel gemeenteraad Voorstel: 1. Vanaf 1 april 2013 overgaan tot een maandelijkse cyclus van raadsvergaderingen. 2. In de

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden

Nadere informatie

Hellendoorn. E-news digitale nieuwsbrief ChristenUnie Hellendoorn. www.hellendoorn.christenunie.nl www.christenunie.nl

Hellendoorn. E-news digitale nieuwsbrief ChristenUnie Hellendoorn. www.hellendoorn.christenunie.nl www.christenunie.nl Hellendoorn Maand: maart Jaar: 2015 Volgnummer: 01 E-news digitale nieuwsbrief ChristenUnie Hellendoorn www.hellendoorn.christenunie.nl www.christenunie.nl Van het bestuur Deze Nieuwsbrief staat voor een

Nadere informatie

(+ 2 bijlagen) Toelichting. N.B. (zie bijlage 1; de uitnodiging) Vragen. anoniem persoonlijke unieke code naam van de gemeente

(+ 2 bijlagen) Toelichting. N.B. (zie bijlage 1; de uitnodiging) Vragen. anoniem persoonlijke unieke code naam van de gemeente Statenfractie Aan : het College van Gedeputeerde Staten. Onderwerp: schriftelijke vragen conform Art. 44 van het Reglement van Orde van het Statenlid François Babijn, Partij voor Zeeland (PvZ), n.a.v.

Nadere informatie

Ontwerpbesluit Wijziging Reglement waterschap Vallei en Veluwe pag. 3. Toelichting pag. 5. Bijlage Nota van toelichting bij ontwerpbesluit pag.

Ontwerpbesluit Wijziging Reglement waterschap Vallei en Veluwe pag. 3. Toelichting pag. 5. Bijlage Nota van toelichting bij ontwerpbesluit pag. College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 7 juli 2015 NUMMER PS PS2015RGW11 AFDELING FLO COMMISSIE RGW STELLER Gerard Smit DOORKIESNUMMER 3391 DOCUMENTUMNUMMER 81574F6E PORTEFEUILLEHOUDER Verbeek-Nijhof

Nadere informatie

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Hoe zien wij de stand van zaken in Alblasserdam in het jaar 2013? Het gaat goed. Het beleid wordt uitgevoerd:

Nadere informatie

VERKIEZINGS- PROGRAMMA WATERSCHAP ZUIDERZEELAND in

VERKIEZINGS- PROGRAMMA WATERSCHAP ZUIDERZEELAND in VERKIEZINGS- PROGRAMMA 2015-2019 WATERSCHAP ZUIDERZEELAND in Flevoland Bouwen We Samen Onze lijsttrekker stelt zich aan U voor Ik ben trots op Flevoland Trots op de MAG ik mij even aan U voorstellen,..

Nadere informatie

Bijlage 3 bij agendapunt beheer en onderhoud stedelijk water Algemeen bestuursvergadering Waterschap Drents Overijsselse Delta d.d.

Bijlage 3 bij agendapunt beheer en onderhoud stedelijk water Algemeen bestuursvergadering Waterschap Drents Overijsselse Delta d.d. Bijlage 3 bij agendapunt beheer en onderhoud stedelijk water Algemeen bestuursvergadering Waterschap Drents Overijsselse Delta d.d. 18 december 2018 Bijlage 3 Uitkomsten consultatieronde Gemeente Inhoud

Nadere informatie

Parafering besluit PFO Hae Conform - D&H Conform Geparafeerd door: Wijngaart, P.I.M. van den Bosker, M.H.

Parafering besluit PFO Hae Conform - D&H Conform Geparafeerd door: Wijngaart, P.I.M. van den Bosker, M.H. agendapunt 3.a.6 995956 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden VERKIEZINGEN 2012 Portefeuillehouder Haersma Buma, M.A.P. van Datum 20 maart 2012 Aard bespreking Besluitvormend Afstemming Bijlagen 4

Nadere informatie

RAPPORTAGE INFOMATIERONDE op weg naar een nieuw dagelijks bestuur

RAPPORTAGE INFOMATIERONDE op weg naar een nieuw dagelijks bestuur Nieuwsbrief 10 april 2019 RAPPORTAGE INFOMATIERONDE op weg naar een nieuw dagelijks bestuur 1. Inleiding & aanpak Na afloop van de bijeenkomst waarin op 21 maart 2019 de voorlopige resultaten van de waterschapverkiezingen

Nadere informatie

Rob van Veen. 22 mei 2013. Algemeen Bestuur waterschap De Dommel

Rob van Veen. 22 mei 2013. Algemeen Bestuur waterschap De Dommel Rob van Veen 22 mei 2013 Algemeen Bestuur waterschap De Dommel Waarom ook al weer Winnend Samenwerken? In het verlengde van de actie Storm zochten ook de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel en Aa

Nadere informatie

BIJEENKOMST JONGERENCENTRUM

BIJEENKOMST JONGERENCENTRUM BIJEENKOMST JONGERENCENTRUM Betreft: Bijeenkomst Jongerenraad, Gruitpoort en gemeente: notulen Datum: 7 december 2011 Status: Definitief Verslag: Mark Waaijenberg & Natascha Walenberg (B&A) Toelichting

Nadere informatie

Bestuursrapportage 2014 waterschap Vechtstromen Versie 24 november 2015

Bestuursrapportage 2014 waterschap Vechtstromen Versie 24 november 2015 Bestuursrapportage 204 Vechtstromen Versie 24 november 205 Deze rapportage bevat een overzicht op hoofdlijnen van de voortgang van de uitvoering van het waterbeleid en dient als basis voor jaarlijks bestuurlijk

Nadere informatie

Concept-Besluitenlijst raad 5 maart 2015

Concept-Besluitenlijst raad 5 maart 2015 Concept-Besluitenlijst raad 5 maart 2015 Omschrijving van het voorstel Besluit 1 Opening en mededelingen Wethouder Van Balken is verlaat vanwege werkverplichtingen 2 Vaststelling van de agenda De agenda

Nadere informatie

WETTERSKIP F R V S L A N 1 fl FEI, 2011

WETTERSKIP F R V S L A N 1 fl FEI, 2011 11IN004254 WETTERSKIP F R V S L A N 1 fl FEI, 2011 Waterschap Brabantse Delta t.a.v. het Algemeen Bestuur Postbus 5520 4801 DZ BREDA Leeuwarden, 10 februari 2011 Bijlage(n): 1 Ons kenmerk: Tel: 058-292

Nadere informatie

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3)

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3) Bouwlokalen INFRA Innovatie onder het maaiveld / renovatie van rioolstelsels Het riool in Veghel Jos Bongers Beleidsmedewerker water- en riolering Gemeente Veghel 21 juni 2006 Veghel in cijfers en beeld

Nadere informatie

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN INLEIDING Foto: Timo Tijhof, Creative Commons OP PEIL BRENGEN Voor iedereen is het belangrijk dat er genoeg schoon water

Nadere informatie

Uw waterschap in Lees verder >

Uw waterschap in Lees verder > Uw waterschap in 2013 Lees verder > We wonen en werken in een geweldig mooi stuk Nederland. U en ik en nog ruim een miljoen inwoners hebben ons thuis ergens tussen de IJssel, de Nederrijn, de Utrechtse

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA

VERKIEZINGS PROGRAMMA VERKIEZINGS PROGRAMMA 5 WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2019-2022 1 VERKIEZINGSPROGRAMMA 2019-2022 Partijleden Samen werken aan water 1 Bert Philipsen Rutten 2 M.C. Slootman Espel 3 Ton Kempenaar Dronten 4 Martinus

Nadere informatie

Notitie functioneringsgesprekken

Notitie functioneringsgesprekken Notitie functioneringsgesprekken In de handreiking voor functioneringsgesprekken met burgemeesters, enkele jaren terug opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, wordt

Nadere informatie

MPGAD

MPGAD Bezoekadres De Blom boogerd 1, 4003 BX Tiel Postadres Postbus 599, 4000 AN Tiel T (0344) 64 90 90 F (0344) 64 90 99 E info@wsrl.n1 I www.waterschaprivierenland.n1 Bank IBAN NL93 NWAB 0636 7572 69 BIC NWABNL2G

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA

VERKIEZINGS PROGRAMMA VERKIEZINGS PROGRAMMA 2 WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2015-2018 1 VERKIEZINGSPROGRAMMA 2015-2018 Partijleden Samen werken aan water 1 Theo Hogendoorn Dronten 2 Bert Philipsen Rutten 3 M.C. Slootman-Claassen

Nadere informatie

Van start in de ondernemingsraad

Van start in de ondernemingsraad Van start in de ondernemingsraad Inleiding Dit stuk is een handreiking voor startende ondernemingsraden. De volgende onderwerpen komen aanbod: Na de verkiezingen Taakverdeling in de OR; Vaststellen van

Nadere informatie

agendapunt 4.05 Aan Commissie Waterketen en Waterkeringen INVESTERINGSPLAN EN KREDIET NOORDEINDSEWEG TE BERKEL EN RODENRIJS

agendapunt 4.05 Aan Commissie Waterketen en Waterkeringen INVESTERINGSPLAN EN KREDIET NOORDEINDSEWEG TE BERKEL EN RODENRIJS agendapunt 4.05 991097 Aan Commissie Waterketen en Waterkeringen INVESTERINGSPLAN EN KREDIET NOORDEINDSEWEG TE BERKEL EN RODENRIJS Voorstel Commissie Waterketen en Waterkeringen 3-4-2012 I. Het Investeringsplan

Nadere informatie

Voorstel Gemeenteraad VII- R

Voorstel Gemeenteraad VII- R Voorstel Gemeenteraad VII- R Onderwerp Portefeuillehouder Raadsadviescommissie Ondergrond van de Toekomst Presidium Programma Raadsgriffie Aangeboden aan Raad Stuknummer (invulling door Griffie) Corsanummer

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer vwo 2007-I

Eindexamen maatschappijleer vwo 2007-I Opgave 1 Het waterschap: een vergeten overheid? tekst 1 De waterschappen organisatie, taken, organen, bevoegdheden, verkiezingen 10 1 20 2 30 3 ORGANISATIE Het waterbeheer in Nederland is verankerd in

Nadere informatie

ons kenmerk FLO/U Lbr. 12/051

ons kenmerk FLO/U Lbr. 12/051 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Voortgang samenwerking in de afvalwaterketen uw kenmerk ons kenmerk FLO/U201200597 Lbr. 12/051 bijlage(n)

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 417 Kabinetsformatie 2010 Nr. 2 BRIEF VAN DE INFORMATEUR Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Hierbij zend ik u, daartoe

Nadere informatie

Lokale omroep verzoek standpunt gemeenteraad. Voorstel

Lokale omroep verzoek standpunt gemeenteraad. Voorstel Raadsvergadering: 11 januari 2011 Agendapunt: 14 Kenmerk: Datum voorstel: 14 december 2010 Portefeuillehouder: Burgemeester J.D. Alssema Informant: Mevrouw B. Hoogeveen Bastiaans Onderwerp: Lokale omroep

Nadere informatie

de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

2. Bestuurlijke aanleiding en vraag De aanleiding voor het opstellen van het Afvalwaterketenplan is

2. Bestuurlijke aanleiding en vraag De aanleiding voor het opstellen van het Afvalwaterketenplan is Aan D&H 5 februari 2013 VOORSTEL Portefeuillehouder Documentnummer 277188 Programma Projectnummer Afdeling Opsteller Bijlage(n) Onderwerp Afvalwaterketenplan Elburg, Nunspeet B. van Vreeswijk Waterketen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel Verkiezingsprogramma 2019 2023 Water Natuurlijk Rijn en IJssel Inleiding Voor u ligt het conceptverkiezingsprogramma van Water Natuurlijk Rijn en IJssel In de komende periode gaan we in gesprek met inwoners

Nadere informatie