MPGAD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MPGAD"

Transcriptie

1 Bezoekadres De Blom boogerd 1, 4003 BX Tiel Postadres Postbus 599, 4000 AN Tiel T (0344) F (0344) E info@wsrl.n1 I Bank IBAN NL93 NWAB BIC NWABNL2G 1I 1I 1 MPGAD Buit kil ruufh W ate rsc hap Rivieren la nd College van burgemeester en wethoude van de gemeente Alblasserdam Postbus AA ALBLASSERDAM GAD VERZONDBI/C NOV Datum: Uw kenmerk: Ons kenmerk: Behandeld door: _ november / Khaled Sa'ad Onder rp: Doorkiesnummer / Reactie op het concept verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan gemeente Alblasserdam (0344) k.saad@wsrl.n1 Geacht college, Op 28 oktober 2014 ontvingen wij het concept vgrp van 16 oktober 2014, waarvoor dank. U heeft ons gevraagd om te reageren op dit plan. Hieronder treft u onze reactie aan. Proces Vanuit de Waterwet en het bestuursakkoord Water wordt van gemeenten en waterschappen verwacht intensief samen te werken om te komen tot de doelmatigheid in de afvalwaterketen c.q. het oppervlaktewater niet onnodig te belasten. Gemeentelijke rioleringsplannen en afvalwaterakkoorden zijn belangrijke instrumenten om de samenwerking en onderlinge afstemming bij de uitvoering van de zorgplichten gestalte te geven, nu de Wvo-vergunningen en aansluitvergunningen de komende jaren zullen gaan vervallen. Gemeente Alblasserdam heeft Waterschap Rivierenland vanaf het begin betrokken bij de opstelling van het verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan gemeente Alblasserdam voor de periode Waterschap Rivierenland ervaart een prettige samenwerking met de gemeente Alblasserdam. Inhoudelijke opmerkingen Wij kunnen in principe instemmen met het concept vgrp Echter merken wij op dat niet alle belangen van het waterschap in het concept plan opgenomen zijn. Vanaf het begin heeft Waterschap Rivierenland de GRP Checklist overhandigd aan de gemeente. In de Checklist zijn de belangen van het waterschap opgenomen. De Checklist is dus het instrument dat het waterschap gebruiktóm het nieuwe gemeentelijk rioleringsplan te beoordelen. Daarom verzoeken wij u om in het concept plan meer aandacht te geven aan de inhoudelijke opmerkingen die in bijlage 1 van deze brief zijn opgenomen. Op hoofdlijnen gaat het om: Wet- en regelgeving (bijlage 1, punt 1). De samenwerking tussen de gemeente en het waterschap (bijlage 1, punt 2 en 8). De aanvullende informatie met betrekking tot de lozingswerkefr(bijlag 1, punt 3).

2 Pagina 2 van 5 De door Waterschap Rivierenland verleende vergunningen (bijlage 1, punt 4 en 5). Het functioneren van rioleringssystemen in de praktijk (bijlage 1, punt 6, 7 en 9). De uitvoering van de rioleringszorg bij de gemeente (bijlage 1, punt 10). Wij zijn graag bereid om de gemaakte opmerkingen nader toe te lichten in een overleg. Vervolg Wij verzoeken u aan te geven op welke wijze onze opmerkingen worden verwerkt in het concept verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan. Daarnaast verzoeken wij u het waterschap te betrekken bij de verdere procedure van het verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan en de planning hiervan aan te geven. Wij nemen aan u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Hoogachtend, namens het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland,.J. Sffie-Efs teamleider Planren West Bijlagen: Afschrift: Bijlage 1: Inhoudelijke opmerkingen op het concept GRP Archief (inclusief bijlagen) ; T-PLW (Khaled Sa'ad) ; T-PLW (Inez Wissingh) Gemeente Alblasserdam, T.a.v. de heer W.J. Leenhouts, Postbus 2, 2950 AA Alblasserdam

3 Pagina 3 van 5 Bijlage 1: Inhoudelijke opmerkingen op de inhoud van het concept GRP Evaluatie periode : - Onder paragraaf 2.2 waterplan is aangegeven dat op locatie Bos Rijkee een afkoppelproject is uitgevoerd. Bij de adviesvraag over de ontwikkeling van Bosch Rijkee heeft het waterschap toen geadviseerd dat het afkoppelen op deze locatie moeilijk te realiseren is. Het uitgangspunt van het waterschap over het afkoppelen van regenwater in het algemeen is het aansturen van het afgekoppelde water naar de watergangen waarmee de doorstroming in het watersysteem wordt bevorderd. Wij gaan er vanuit dat de gemeente dit uitgangspunt hanteert bij het afkoppelen van het verhard oppervlak. Volgens onze informatie is het project toen uitgesteld c.q. niet uitgevoerd. Wij zouden u willen verzoeken ons hierover te informeren. De gewenste situatie 1- Wet- en regelgeving: Wij zouden graag zien dat het volgende ook opgenomen wordt in het GRP: - Het Besluit Lozen Buiten Inrichtingen (BLBI) d.d. 1 juli Waterbeheerplan van Waterschap Rivierenland. Wij verzoeken u om ook aan te geven dat op dit moment het waterschap bezig is met het opstellen van het nieuwe Waterbeheerprogrannma. - Grondwaterbeleidsplan 2011 van Waterschap Rivierenland. Het instemmen met het GRP inclusief de bijgaande lijst van de lozingswerken betekent voor de bestaande Wvo-vergunningen het volgende: Op 22 december 2009 is de Waterwet (Wtw) in werking getreden. Hiermee is de Wet verontreiniging oppervlaktewater (Wvo) komen te vervallen. Met de inwerkingtreding van het Besluit lozen buiten inrichtingen (Blbi) vervallen in principe de Wvo-vergunningen voor lozingswerken van de riolering op het oppervlaktewater. Hiervoor geldt als voorwaarde dat de lozingswerken voorkomen op een overzicht in het GRP. Er gelden dan Algemene regels voor deze lozingswerken. Zolang deze lozingswerken niet zijn opgenomen in het GRP, blijven de Wvo-vergunningen van kracht. Het waterschap zal afzien van verlening of wijziging van de vergunning als de lozingswerken zijn opgenomen in het GRP, of als er in het GRP een verwijzing wordt gemaakt naar de technische rioleringsplannen. Voorwaarde is dat gemeente en waterschap overeenstemming hebben over de lozingswerken, de bijbehorende specificaties, het lozingsgedrag alsmede de eventuele saneringsmaatregelen en bijbehorende planning. Dit houdt in, dat de bestaande Wvo-vergunning van 16 oktober 2001 hiermee komt te vervallen. 2- Wij verzoeken u om in het vgrp aan te geven of u akkoord bent met de wijze waarop het waterschap in haar Nota Rioleringsbeleid de afspraken met de gemeente wil vastleggen. De instrumenten die het waterschap hierbij hanteert zijn het Afvalwaterakkoord, o Vergunningen en het Gemeentelijke Rioleringsplan.

4 Pagina 4 van 5 De huidige situatie: 3- Het overzicht van de lozingswerken riolering (bijlage 2 van het document): In het opgenomen overzicht missen wij nog een aantal aspecten die wij graag willen zien, te weten: - Het bemalingsgebied waar het lozingswerk zich bevindt. - De status van het lozingswerk (bestaand, toekomstig, vervallen, etc). - De regenwateroverstorten van de verbeterd gescheiden stelsels. Hier zouden wij graag een splitsing willen zien tussen de hennelwateruitlaten en de hemelwateroverstorten. Na het vergelijken van de gegevens van de lozingswerken van het concept vgrp met de gegevens die het waterschap beschikt, hebben wij verschillen geconstateerd. Wij beschouwen daarom het opgenomen overzicht als concept totdat het waterschap en de gemeente de mogelijke onduidelijkheden in het overzicht wegnemen. Indien gewenst kunnen wij hiervoor een apart traject doorlopen teneinde een eenduidig overzicht vast te kunnen stellen voor de lozingswerken. 4- Wij verzoeken u om een overzicht in het GRP op te nemen van de door het waterschap verleende vergunningen voor de lozingswerken. Indien de gemeente Alblasserdam en Waterschap Rivierenland in een eerder gemeentelijk rioleringsplan een overeenstemming hebben bereikt met betrekking tot het overzicht van de lozingswerken, dan verzoeken wij u om deze overeenstemming op te nemen in het plan met de verwijzing naar de brief van het waterschap waarin de instemming van het waterschap met het overzicht is aangegeven. 5- Wij verzoeken u om een overzicht op te nemen in het GRP met betrekking tot de door het waterschap verleende aansluitvergunning(en). Waterschap Rivierenland streeft er naar om deze vergunning(en) in de toekomst om te zetten in afspraken in het afvalwaterakkoord. 6- Meten/nnonitoring binnen afvoersystemen: De gemeente geeft aan dat zij in de huidige situatie alleen bij de bergbezinkvoorzieningen meet. Wij zouden u willen verzoeken om in het nieuwe vgrp op te nemen waar nog meer gemeten/gemonitord wordt bij andere onderdelen van de afvoersystemen (gemalen, overstorten, kwaliteitsmetingen, etc). Hierbij vinden wij dat de analyse van de meetgegevens belangrijk is en wij hopen dat de gemeente ons erbij betrekt. 7- Onder paragraaf is een overzicht opgenomen van de rioolgemalen. Bij een aantal gemalen ontbreekt de capaciteit. Zou u dit willen toelichten? 8- Onder paragraaf geeft de gemeente aan dat het drainagestelsel niet wordt gereinigd. Wij zouden u willen adviseren om de reiniging van het drainagestelsel te overwegen. Het waterschap heeft belang bij een goed functionerende ontwateringsvoorziening.

5 Pagina 5 van 5 De strategie: 9- In het vgrp heeft u aangegeven waar mogelijk samen te willen werken met ons waterschap. Wij verzoeken u om in het plan op te nemen welke mogelijkheden u gedurende de planperiode van het nieuwe vgrp voorziet om samen te werken met het waterschap. Wij denken hierbij bijvoorbeeld aan optimalisatiestudies, onderzoeken in het kader van waterkwaliteitsspoor, opstellen van het meetplan, onderzoek naar rioolvreemd water, incidentenplan riolering, etc. Organisatie en financiën: 10- Onder paragraaf heeft u aangegeven dat naar aanleiding van de reorganisatie van oktober 2014 de functie van beleidsmedewerker is komen te vervallen en deze functie gedeeltelijk ondergebracht zal worden in de functie van de beheerder. Er is niet aangegeven of de functie van de beheerder aangepast zal worden om een deel van de taken van de beleidsmedewerker te kunnen uitvoeren. De ontwikkelingen geven ons de indruk dat de uitvoering van de rioleringszorg binnen de gemeente onder druk zal komen te staan. Er is namelijk aangegeven dat regio Drechtsteden, waar nodig, ingeschakeld zal worden; dit zonder enige toelichting. Wij verzoeken u om over dit punt een toelichting op te nemen, vooral omdat u aangeeft dat de personele capaciteit voor riolering in de binnendienst zeer krap is geworden naar aanleiding van de reorganisatie. Wij verzoeken u vriendelijk bij verdere correspondentie ons kenmerk te vermelden, zodat wij uw brief sneller kunnen beantwoorden.

TOETSING VERBREED GRP

TOETSING VERBREED GRP Dit document beschrijft de toetsing van het verbreed GRP op hoofdlijnen. De toetsing is op volledigheid en niet op inhoud. Het is een hulpmiddel bij het maken van afspraken over het proces van het opstellen

Nadere informatie

Basisopleiding Riolering Module 1

Basisopleiding Riolering Module 1 Basisopleiding Riolering Module 1 Cursusboek Nieuwegein, 2013 w w w. w a t e r o p l e i d i n g e n. n l Stichting Wateropleidingen, augustus 2013 Groningenhaven 7 3433 PE Nieuwegein Versie 1.1 Niets

Nadere informatie

GRP 2014-2018 Gemeente Tynaarlo. Naar een nieuw gemeentelijk rioleringsplan.

GRP 2014-2018 Gemeente Tynaarlo. Naar een nieuw gemeentelijk rioleringsplan. GRP 2014-2018 Gemeente Tynaarlo Naar een nieuw gemeentelijk rioleringsplan. Landelijk beleid en ontwikkelingen Gemeentelijke zorgplicht watertaken: Zorgen voor een doelmatige inzameling en een doelmatig

Nadere informatie

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3)

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3) Bouwlokalen INFRA Innovatie onder het maaiveld / renovatie van rioolstelsels Het riool in Veghel Jos Bongers Beleidsmedewerker water- en riolering Gemeente Veghel 21 juni 2006 Veghel in cijfers en beeld

Nadere informatie

Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP

Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP Uden gastvrij voor water Kenmerk: 11-10044-JV 14 september 2011 Ingenieursbureau Moons 1 Inhoudsopgave 1 SAMENHANG... 3 2 SAMENVATTING... 4 2.1 KOERSWIJZIGINGEN...

Nadere informatie

Datum: Uw kenmerk: Ons kenmerk: Behandeld door: 19 augustus 2016 OLO: / V. Vulto. Doorkiesnummer /

Datum: Uw kenmerk: Ons kenmerk: Behandeld door: 19 augustus 2016 OLO: / V. Vulto. Doorkiesnummer / Bezoekadres De Blomboogerd 1, 4003 BX Tiel Postadres Postbus 599, 4000 AN Tiel T (0344) 64 90 90 F (0344) 64 90 99 E info@wsrl.nl I www.waterschaprivierenland.nl Bank IBAN NL93 NWAB 0636757269 BIC NWABNL2GXXX

Nadere informatie

Checklist Basisrioleringsplan (BRP), Waterschap Rivierenland

Checklist Basisrioleringsplan (BRP), Waterschap Rivierenland waterschap Rivierenland Checklist Basisrioleringsplan (BRP), Waterschap Rivierenland versie: 10-6-2013 Gemeente: Basisrioleringsplan van woonkern: Datum plan: Status plan: Link naar nota riolering: "Samen

Nadere informatie

VERZONDEN 2 6 APR. 2018

VERZONDEN 2 6 APR. 2018 Bezoekadres De Blomboogerd 1,4003 BX Tiei Postadres Postbus 599, 4000 AN Tiel T (0344) 64 90 90 F (0344) 64 90 99 E info@wsrl.nl I www.waterschaprivlerenland.nl Bank IBAN NL93NWAB0636757269 BIC NWABNL2G

Nadere informatie

Notitie. 1. Beleidskader Water

Notitie. 1. Beleidskader Water Notitie Ingenieursbureau Bezoekadres: Galvanistraat 15 Postadres: Postbus 6633 3002 AP Rotterdam Website: www.gw.rotterdam.nl Van: ir. A.H. Markus Kamer: 06.40 Europoint III Telefoon: (010) 4893361 Fax:

Nadere informatie

Aan u wordt voorgesteld bijgevoegd verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan 2011-2015 vast te stellen.

Aan u wordt voorgesteld bijgevoegd verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan 2011-2015 vast te stellen. Raadsvoorstel: Nummer: 2010-633 Onderwerp: Vaststellen verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan 2011-2015(vGRP2011-2015) Datum: 6 april 2011 Portefeuillehouder: A.J. Rijsdijk/ T. van der Torren Raadsbijeenkomst:

Nadere informatie

GāĩìS DOORKIESNUMMER 088 97 43 144. j.degans@wshd.nl E-MAILADRES. BIJLAGEN besluit met nr. D0021836

GāĩìS DOORKIESNUMMER 088 97 43 144. j.degans@wshd.nl E-MAILADRES. BIJLAGEN besluit met nr. D0021836 DATUM VERZONDEN 1 8 MAART 2013 uw BRIEF VAN 6 februari 2013 UW KENMERK ONS KENMERK JEU/91313/117071 VG/U INGEKOMEN NR. 11301009 ONDERWERP Wijziging vergunning D0019266 CONTACTPERSOON J.A. Ġë GāĩìS DOORKIESNUMMER

Nadere informatie

Presentatie GRP Commissievergadering 6 oktober Peter Borkus, Susanne Naberman

Presentatie GRP Commissievergadering 6 oktober Peter Borkus, Susanne Naberman Presentatie GRP 2016-2020 Commissievergadering 6 oktober Peter Borkus, Susanne Naberman Programma Inhoud Waarom een nieuw GRP? Evaluatie afgelopen planperiode Een gezonde leefomgeving Een veilige leefomgeving:

Nadere informatie

S 2(m. 6?. idü^dkfï. Hoogheemraadschap van Rijnland. Gemeente Haarlem t.a.v. G. Wanders Postbus PB Haarlem. uw kenmerk: uw brief/mail van:

S 2(m. 6?. idü^dkfï. Hoogheemraadschap van Rijnland. Gemeente Haarlem t.a.v. G. Wanders Postbus PB Haarlem. uw kenmerk: uw brief/mail van: Doe nr Afd \T9 f or> ^ ' < i K M Kopie: Reg datum i 2 AU S 2(m Afdoen datum. Ontv bew \ A Behandelaar Paraa' atgedf)^ 6?. idü^dkfï! uw kenmerk: uw brief/mail : ons kenmerk: bijlagen: inlichtingen: 9 juli

Nadere informatie

Vragen artikel 61 Rvo van J.W. Vonk D66 over klimaat, riolering en de Operatie Steenbreek

Vragen artikel 61 Rvo van J.W. Vonk D66 over klimaat, riolering en de Operatie Steenbreek Zaaknummer 00491881 Onderwerp Vragen artikel 61 Rvo van J.W. Vonk D66 over klimaat, riolering en de Operatie Steenbreek Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis In de brieven van 12 en 17 november

Nadere informatie

Samenvatting Gemeentelijk Rioleringsplan Wormerland. planperiode 2013 t/m 2017

Samenvatting Gemeentelijk Rioleringsplan Wormerland. planperiode 2013 t/m 2017 Samenvatting Gemeentelijk Rioleringsplan Wormerland planperiode 2013 t/m 2017 13 maart 2012 1.1 Inleiding De gemeente is wettelijk verplicht een Gemeentelijk Rioleringsplan (hierna te noemen: GRP) op te

Nadere informatie

Raadsvergadering 29 januari Nr.: 11. AAN de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststellen Watertakenplan DAL/W²

Raadsvergadering 29 januari Nr.: 11. AAN de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststellen Watertakenplan DAL/W² Raadsvergadering 29 januari 2018 Nr.: 11 AAN de gemeenteraad Onderwerp: Vaststellen Watertakenplan DAL/W² 2018-2022. Portefeuillehouder: Wethouder P. Prins. Ter inzage liggende stukken: Collegebesluit

Nadere informatie

AGENDAPUNT 3.2. ONTWERP. Onderwerp: wijziging Richtlijnen Overname Afvalwater Nummer:

AGENDAPUNT 3.2. ONTWERP. Onderwerp: wijziging Richtlijnen Overname Afvalwater Nummer: VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 3.2. Onderwerp: wijziging Richtlijnen Overname Afvalwater Nummer: 875410 In D&H: 11-11-2014 Steller: Ir. N. Admiraal In Cie: BMZ Telefoonnummer: (030) 634 5779

Nadere informatie

Samenvatting Voortgangsrapportage Riolering 2006

Samenvatting Voortgangsrapportage Riolering 2006 Bijlage 1, agendapunt III.3 Samenvatting Voortgangsrapportage Riolering 2006 De Voortgangsrapportage Riolering is een jaarlijks terugkerende rapportage waarmee Delfland alle betrokkenen informeert over

Nadere informatie

VERZONDEN 2 0 FEB 2017

VERZONDEN 2 0 FEB 2017 Bezoekadres De Blomboogerd 1, 4003 BX Tiel Postadres Postbus 599, 4000 AN Tiel T (0344) 64 90 90 F (0344) 64 90 99 E info@wsrl.nl I www.waterschaprivierenland.nl Bank IBAN NL93 NWAB 0636 7572 69 BIC NWABNL2G

Nadere informatie

B i j l a g e 4 : W a t e r a d v i e s H o o g h e e m r a a d s c h a p H o l l a n d s N o o r d e r k w a r t i e r

B i j l a g e 4 : W a t e r a d v i e s H o o g h e e m r a a d s c h a p H o l l a n d s N o o r d e r k w a r t i e r B i j l a g e 4 : W a t e r a d v i e s H o o g h e e m r a a d s c h a p H o l l a n d s N o o r d e r k w a r t i e r BügelHajema Mevr. A. Pool Balthasar Bekkerwei 76 8914 BE LEEUWARDEN Datum 18 maart

Nadere informatie

Omgevingswet en gezamenlijk investeringsprogramma

Omgevingswet en gezamenlijk investeringsprogramma Communicatie 2016 #Samenwaw Omgevingswet en gezamenlijk investeringsprogramma Gert Dekker Inhoudsopgave Omgevingswet in vogelvlucht Consequenties stedelijk waterbeheer Hoe anticiperen in organisatie en

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : 1010217 Ag nr. : Datum : 18-05-10

Raadsvoorstel Reg. nr : 1010217 Ag nr. : Datum : 18-05-10 Ag nr. : Onderwerp Verordening op de afvoer van hemelwater en grondwater Status besluitvormend Voorstel 1. Vast te stellen de Verordening op de afvoer van hemelwater en grondwater; 2. De kosten van het

Nadere informatie

Organisatie T.a.v. Postbus Postcode PLAATS

Organisatie T.a.v. Postbus Postcode PLAATS Organisatie T.a.v. Postbus Postcode PLAATS BeIastingsamenwerking Rivierenland De Blomboogerd 1 Postbus 18 4000 AA Tiel T (0344) 704 704 IBAN: NL90 DEUT 0319 8669 39 BIC: DEUTNL2N www.bsr.ni datum ons kenmerk

Nadere informatie

Raadsvergadering : 20 juni 2011 Agendanr. 13

Raadsvergadering : 20 juni 2011 Agendanr. 13 Raadsvergadering : 20 juni 2011 Agendanr. 13 Voorstelnr. : R 6837 Onderwerp : Gemeentelijk Rioleringsplan 2010-2015 Stadskanaal, 1 juni 2011 Beslispunten 1. Het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2010-2015

Nadere informatie

RAPPORTAGE EMISSIEBEHEER RIOLERING 2012

RAPPORTAGE EMISSIEBEHEER RIOLERING 2012 RAPPORTAGE EMISSIEBEHEER RIOLERING 2012 Archimedesweg 1 CORSA nummer: 14.48265 postadres: versie: Definitief postbus 156 auteur: Irene van der Stap 2300 AD Leiden oplage: Digitaal telefoon (071) 3 063

Nadere informatie

Beheerplan Afvalwater, Regenwater en Grondwater

Beheerplan Afvalwater, Regenwater en Grondwater @ Grontmij @ Grontmij Beheerplan Afvalwater, Regenwater en Grondwater 2006-2010 Ontwerp, september 2005 Gemeente Dordrecht Stadswerken Memo Plaats Kenmerk Houten, 30 september 2005 300905/UG 188120 Aan

Nadere informatie

Bijlage IV Watertoets. Uitgevoerd door R. Zuidema, 14 juni 2014

Bijlage IV Watertoets. Uitgevoerd door R. Zuidema, 14 juni 2014 Bijlage IV Watertoets Uitgevoerd door R. Zuidema, 14 juni 2014 datum 14-6-2014 dossiercode 20140614-4-9150 Geachte heer / mevrouw R. Zuidema, U heeft een watertoets uitgevoerd op de website http://www.dewatertoets.nl//.

Nadere informatie

Raadsstuk. Haarlem. Onderwerp Verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan

Raadsstuk. Haarlem. Onderwerp Verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan Haarlem Raadsstuk Onderwerp Verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan 2018-2023 Nummer 2017/361078 Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5.1 Openbare ruimte en mobiliteit Afdeling GOB/BBOR

Nadere informatie

Datum: Ons kenmerk: Uw kenmerk: Behandeld door: [Postregistratienummer] Pieter Bode IWB10725Datum:

Datum: Ons kenmerk: Uw kenmerk: Behandeld door: [Postregistratienummer] Pieter Bode IWB10725Datum: Bezoekadressen Westluidensestraat 46, 4001 NG Tiel Prinses Beatrixlaan 25, 4001 AG Tiel Verbrughweg 1, 4033 GP Lienden Postadres Postbus 599, 4000 AN Tiel T (0344) 64 90 90 F (0344) 64 90 99 E info@wsrl.nl

Nadere informatie

Bijlage 1 Watertoets en (standaard) waterparagraaf

Bijlage 1 Watertoets en (standaard) waterparagraaf Bijlage 1 Watertoets en (standaard) waterparagraaf datum 2-3-2017 dossiercode 20170302-4-14760 Geachte heer / mevrouw R. Zuidema, U heeft een watertoets uitgevoerd op de website http://www.dewatertoets.nl//.

Nadere informatie

Samen verder met de waterketen. Nieuw beleid voor de gemeentelijke watertaken

Samen verder met de waterketen. Nieuw beleid voor de gemeentelijke watertaken Samen verder met de waterketen Samen verder met de waterketen Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Adres Poldermolen 2 Postbus 550 3990 GJ Houten Telefoon (030) 634 57 00 Fax (030) 634 59 99 E-mail

Nadere informatie

Toelichting op de Aansluitverordening Rijn en IJssel

Toelichting op de Aansluitverordening Rijn en IJssel BIJLAGE Het algemeen bestuur van het waterschap Rijn en IJssel; Gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van 23 juni 2015; Gelet op de artikelen 56, eerste lid, en 78, eerste lid, van de Waterschapswet

Nadere informatie

Besluitenlijst college B&W Mill en Sint Hubert

Besluitenlijst college B&W Mill en Sint Hubert Vergadering: 4. ADV/M/18/11409 Z/M/18/61250 Sociaal Domein/Werk en Inkomen machtiging tot vertegenwoordiging De in dit voorstel genoemde kwaliteitsmedewerkers bezwaar en beroep van de Afdeling Sociaal

Nadere informatie

Parafering besluit PFO Ami B (Geen) Geparafeerd D&H B - Geparafeerd door: Tekke, R.M.H.

Parafering besluit PFO Ami B (Geen) Geparafeerd D&H B - Geparafeerd door: Tekke, R.M.H. agendapunt 3.a.5 1233527 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden WATER- EN RIOLERINGSPLAN LEIDSCHENDAM-VOORBURG Portefeuillehouder Smits, M. Datum 19 januari 2016 Aard bespreking Besluitvormend Afstemming

Nadere informatie

SAMEN DOOR ÉÉN BUIS AFSPRAKENKADER VOOR RIOLERING

SAMEN DOOR ÉÉN BUIS AFSPRAKENKADER VOOR RIOLERING SAMEN DOOR ÉÉN BUIS AFSPRAKENKADER VOOR RIOLERING 1 COLOFON Versie: 3 Datum: 19 december 2012 Auteurs: Paul de Haas, Erik de Pooter, Ton Ruigrok SAMENVATTING In de afgelopen jaren heeft het rioleringsbeleid

Nadere informatie

CONTACTPERSOON L Hoopman-Everdij DOORKIESNUMMER (44004) ADRES I. everd wshd. nl. BIJLAGEN vergunning met nr.

CONTACTPERSOON L Hoopman-Everdij DOORKIESNUMMER (44004)  ADRES I. everd wshd. nl. BIJLAGEN vergunning met nr. DATUM VERZONDEN 2 4 SEP. 2013 uw BRIEF VAN 6 september 2013 UW KENMERK ONS KENMERK VG/U INGEKOMEN NR. 11306485 ONDERWERP Watervergunning CONTACTPERSOON L Hoopman-Everdij DOORKIESNUMMER 088-97 (44004) E-MAILADRES

Nadere informatie

Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan Lingewaard. 2013 t/m 2015

Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan Lingewaard. 2013 t/m 2015 Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan Lingewaard 2013 t/m 2015 Ontwerp 18 juni 2013 Kenmerk R001-1213704BTM-lhl-V05-NL Verantwoording Titel Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan Lingewaard Opdrachtgever

Nadere informatie

Afvalwaterbeleidsplan BMWE/NZV

Afvalwaterbeleidsplan BMWE/NZV Afvalwaterbeleidsplan BMWE/NZV Afvalwaterteam BMWE/NZV, 27 november 2013 Inhoud Aanleiding Ketenbenadering Maatregelen Kosten en Baten Specificatie Bedum Organisatie Aanleiding BMWE samenwerking Vier nieuwe

Nadere informatie

datum dossiercode Project: Wijzigingsplan Snevert 1a Gemeente: Schagen Aanvrager: Jaap Swan Organisatie: Swan Art & Build

datum dossiercode Project: Wijzigingsplan Snevert 1a Gemeente: Schagen Aanvrager: Jaap Swan Organisatie: Swan Art & Build datum 15-12-2014 dossiercode 20141215-12-10114 Project: Wijzigingsplan Snevert 1a Gemeente: Schagen Aanvrager: Jaap Swan Organisatie: Swan Art & Build Geachte heer/mevrouw Jaap Swan, Voor het plan Wijzigingsplan

Nadere informatie

Gemeente Rucphen Postbus ZG RUCPHEN. Voorontwerp-bestemmingsplan MSA Binnentuin Rucphen. Geacht college,

Gemeente Rucphen Postbus ZG RUCPHEN. Voorontwerp-bestemmingsplan MSA Binnentuin Rucphen. Geacht college, Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Gemeente Rucphen Postbus 9 4715 ZG RUCPHEN Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 www.brabant.nl IBAN NL86INGB0674560043 Bereikbaarheid openbaar

Nadere informatie

Alblasserdam. Bedrijventerrein Jonker. nota zienswijzen 102.13942.00 01-09-2009. identificatiecode:

Alblasserdam. Bedrijventerrein Jonker. nota zienswijzen 102.13942.00 01-09-2009. identificatiecode: Alblasserdam Bedrijventerrein Jonker nota zienswijzen identificatie planstatus identificatiecode: datum: 102.13942.00 01-09-2009 opdrachtleider: opdrachtgever: mr. S. Lamkadmi gemeente Alblasserdam A.005/02

Nadere informatie

Bijdrageregeling afkoppelen bestaand verhard oppervlak 2015

Bijdrageregeling afkoppelen bestaand verhard oppervlak 2015 Bijdrageregeling afkoppelen bestaand verhard oppervlak 2015 Inleiding en doel Hemelwater dat op daken en wegen valt komt meestal in een gemengd rioolstelsel terecht. Dat is een rioolstelsel waarbij afvalwater

Nadere informatie

Afwijken van dit advies? Kunt u het aan ons doorgeven als u besluit af te wijken van dit advies? Alvast dank hiervoor.

Afwijken van dit advies? Kunt u het aan ons doorgeven als u besluit af te wijken van dit advies? Alvast dank hiervoor. Gemeente Lisse Vergunningen De heer A.N.C. van Noort Postbus 200 2160 AE LISSE Postadres Postbus 1123 2302 BC Leiden Telefoon (088) 246 5000 Fax (088) 246 5001 info@brandweer.vrhm.nl www.brandweer.nl/hollandsmidden

Nadere informatie

Uitwerkingsnotitie Riolering 2013-2018

Uitwerkingsnotitie Riolering 2013-2018 Uitwerkingsnotitie Riolering 2013-2018 Uitwerkingsnotitie Riolering 2013-2018 Organisatie Auteur Versie Waterschap Reest en Wieden H.H. Post Beleidsmedewerker emissies en riolering 0522-276811 H. Geerse

Nadere informatie

rio+ SAMENVATTING GEMEENTELIJK RIOLERINGSPLAN ZEDERIK R O

rio+ SAMENVATTING GEMEENTELIJK RIOLERINGSPLAN ZEDERIK R O rio+ SAMENVATTING GEMEENTELIJK RIOLERINGSPLAN ZEDERIK 2016 2020 Auteur Datum J. Stok 08-09-2015 R O SAMENVATTING 1. INLEIDING Voor u ligt het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) van de gemeente Zederik voor

Nadere informatie

VGRP Gemeente Boxmeer. 12 november 2015

VGRP Gemeente Boxmeer. 12 november 2015 VGRP 2015-2019 Gemeente Boxmeer 12 november 2015 VGRP 2015-2019 Gemeente Boxmeer Even voorstellen BAS BIERENS Projectleider, Stedelijk Water BRAM VAN MOL Specialist, Stedelijk Water Agenda 1. Waarom een

Nadere informatie

EENDUIDIGE BEPALING AFVOEREND VERHARD OPPERVLAK

EENDUIDIGE BEPALING AFVOEREND VERHARD OPPERVLAK EENDUIDIGE BEPALING AFVOEREND VERHARD OPPERVLAK A) Aanleiding en Doel Het verhard oppervlak wordt door de gemeenten bepaald voor het opstellen van een Basis RioleringsPlan (BRP). De aanpassingsfrequentie

Nadere informatie

Op 6 november 2017 heb ik een aanvraag op grond van Rijnlands Keur ontvangen.

Op 6 november 2017 heb ik een aanvraag op grond van Rijnlands Keur ontvangen. uw kenmerk: uw brief van: 6 november 2017 ons kenmerk: bijlagen: inlichtingen: 17.119700 V65755 7 (6 tekeningen/ grondslag en procedure) A.C. den Heijer doorkiesnummer: 071-3063461 onderwerp: Besluit met

Nadere informatie

COLOFON. bk ruimte&milieu, Adviseurs in omgevingsrecht. Postbus 2111, 1990 AC Velserbroek T: F:

COLOFON. bk ruimte&milieu, Adviseurs in omgevingsrecht. Postbus 2111, 1990 AC Velserbroek T: F: pagina 2 van 11 COLOFON, Adviseurs in omgevingsrecht Postbus 2111, 1990 AC Velserbroek T: 088 321 25 20 F: 088 321 25 29 Postbus 5011, 2900 EA Capelle aan den IJssel T: 088 321 25 10 F: 088 321 25 19 Niets

Nadere informatie

Bijlage 1: Afkortingen en begrippen

Bijlage 1: Afkortingen en begrippen Bijlage 1: Afkortingen en begrippen Afkortingen AWZI Zie RWZI BBB (v)brp CZV DWA DOB GRP HWA IBA KRW NBW NW4 BergBezinkBassin Zie toelichting in begrippenlijst bij bergbezinkbassin. (verbreed) BasisRioleringsPlan

Nadere informatie

Concept Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan Papendrecht 2014-2018

Concept Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan Papendrecht 2014-2018 Concept Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan Papendrecht 2014-2018 September 2013 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...2 Samenvatting...5 1 Inleiding...6 1.1 Historie riolering...6 1.2 Aanleiding

Nadere informatie

Van Het presidium Contactpersoon: C.J.M. Terstappen Aan De raads- en duoburgerleden Tel:

Van Het presidium Contactpersoon: C.J.M. Terstappen   Aan De raads- en duoburgerleden Tel: Gemeente Bergen op Zoom Raadsmededeling I Datum 2 0 JUNI 2017 Nr. Van Het presidium Contactpersoon: C.J.M. Terstappen Email: K.terstappen@bergenopzoom.nl Aan De raads- en duoburgerleden Tel: Portefeuillehouder(s)

Nadere informatie

VOORBLAD RAADSVOORSTEL

VOORBLAD RAADSVOORSTEL VOORBLAD RAADSVOORSTEL ONDERWERP Gemeentelijk Rioleringsplan 2013 t/m 2017 VOORSTEL 1. De geformuleerde doelen, 2. Het voorgenomen onderzoek 3. De voorgenomen beheermaatregelen 4. De rioolheffing in 2013

Nadere informatie

BESTUURLIJKE SAMENVATTING AFSTEMMEN INVESTERINGEN

BESTUURLIJKE SAMENVATTING AFSTEMMEN INVESTERINGEN BESTUURLIJKE SAMENVATTING AFSTEMMEN INVESTERINGEN Aanpak De opdracht Afstemmen investeringen is voortvarend opgepakt door de werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de Gelderse waterschappen en

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 26 november 2015 Agendapuntnummer : XV, punt 5 Besluitnummer : 1952 Portefeuillehouder : Wethouder Jan van 't Zand Aan de gemeenteraad Onderwerp: Watertakenplan

Nadere informatie

GRP Slochteren 2008-2013. Gemeente Slochteren

GRP Slochteren 2008-2013. Gemeente Slochteren GRP Slochteren 2008-2013 Gemeente Slochteren Definitief, 25 maart 2008 Verantwoording Titel GRP Slochteren 2008-2013 Opdrachtgever Gemeente Slochteren Projectleider Nils Kappenburg Auteur(s) Nils Kappenburg

Nadere informatie

behandeld door : G.P.M. van Lankveld uw brief van : 15 januari 2014 doorkiesnummer : ons kenmerk : * *

behandeld door : G.P.M. van Lankveld uw brief van : 15 januari 2014 doorkiesnummer : ons kenmerk : * * ARCHIEF Kopie intern: Directie//VLA Kopie extern: Aelmans Ruimtelijke ontwikkeling en Milieu (V.dl) De heer S.J. van de Venne Kerkstraat 4 6367 JE VOERENDAAL schriftelijk Sittard, uw kenmerk : - behandeld

Nadere informatie

datum 27-2-2016 dossiercode 20160227-4-12526 Geachte heer / mevrouw R.G. Zuidema,

datum 27-2-2016 dossiercode 20160227-4-12526 Geachte heer / mevrouw R.G. Zuidema, datum 27-2-2016 dossiercode 20160227-4-12526 Geachte heer / mevrouw R.G. Zuidema, U heeft een watertoets uitgevoerd op de website http://www.dewatertoets.nl//. Op basis van deze toets volgt u de korte

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum : 18 mei 2010

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum : 18 mei 2010 Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Onderwerp Verordening op de afvoer van hemelwater en grondwater Status besluitvormend Voorstel 1. Vast te stellen de Verordening op de afvoer van hemelwater en grondwater;

Nadere informatie

rio+ GEMEENTELIJK RIOLERINGSPLAN ALBLASSERDAM R O

rio+ GEMEENTELIJK RIOLERINGSPLAN ALBLASSERDAM R O rio+ GEMEENTELIJK RIOLERINGSPLAN ALBLASSERDAM 2015 2018 Auteur Datum J. Stok 13 11 2014 R O Samenvatting INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 Samenvatting... 5 1. Inleiding... 6 1.1 Historie riolering... 6

Nadere informatie

Themabijeenkomst Innovatie 8 november 2012

Themabijeenkomst Innovatie 8 november 2012 Themabijeenkomst Innovatie 8 november 2012 BEOORDELINGSGRONDSLAG VOOR AFVALWATERSYSTEMEN Hans Korving Witteveen+Bos Waar gaan we het over hebben? Motivatie Context Aanpak Zelf aan de slag Uitwerking grondslag

Nadere informatie

ochmeo 0 rechtsbijstand

ochmeo 0 rechtsbijstand ochmeo 0 rechtsbijstand Aangetekend verstuurd Gemeente Utrecht Dellaertweg 1 Leiden t.a.v. burgemeester en wethouders Postbus 8406 Telefoon 088 462 3700 Fax 088 462 2799 klantenservice@achmearechtsbijstand.nl

Nadere informatie

Nota zienswijzen. Bestemmingsplan t Veld Raaksmaatsweg 4

Nota zienswijzen. Bestemmingsplan t Veld Raaksmaatsweg 4 Nota zienswijzen Bestemmingsplan t Veld Raaksmaatsweg 4 1 1 Aanleiding Aan de Raaksmaatsweg 4 in t Veld ligt een agrarisch bedrijf met akkerbouw, bloembollenteelt en bolbloemenbroeierij. Dit bedrijf is

Nadere informatie

AGENDAPUNT 6 ONTWERP. Onderwerp: Visie op de legger Nummer: Voorstel

AGENDAPUNT 6 ONTWERP. Onderwerp: Visie op de legger Nummer: Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 6 Onderwerp: Visie op de legger Nummer: 775122 In D&H: 07-01-2014 Steller: M. de Burger In Cie: BMZ 21-01-2014 Telefoonnummer: (030) 634 5849 SKK Afdeling:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Vaststellen van het verbreed gemeentelijk rioleringsplan 5 (vgrp-5) Status Besluitvormend

Raadsvoorstel. Onderwerp Vaststellen van het verbreed gemeentelijk rioleringsplan 5 (vgrp-5) Status Besluitvormend Datum: Onderwerp Vaststellen van het verbreed gemeentelijk rioleringsplan 5 (vgrp-5) Status Besluitvormend Voorstel 1. In te stemmen met de doelstellingen en inhoud van het ontwerp vgrp-5 voor de planperiode

Nadere informatie

Module 1. Optimaliseren in de afvalwaterketen Den Helder. Gemeente Den Helder en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier april

Module 1. Optimaliseren in de afvalwaterketen Den Helder. Gemeente Den Helder en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier april Optimaliseren in de afvalwaterketen Den Helder Auteur Gemeente Den Helder en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Registratienummer 14.344 Versie 1.0 Status Definitief Gemeente Den Helder / HHNK

Nadere informatie

Gemeentelijk Rioleringsplan planperiode 2009-2012

Gemeentelijk Rioleringsplan planperiode 2009-2012 Gemeentelijk Rioleringsplan planperiode 2009-2012 voor de gemeente Bussum Concept Gemeente Bussum Afdeling Ruimtelijke Inrichting en Beheer Grontmij Nederland B.V. Alkmaar, 14 april 2009 Verantwoording

Nadere informatie

Water- en Rioleringsplan

Water- en Rioleringsplan Water- en Rioleringsplan 2017-2021 Inleiding Hemelwater Oppervlaktewater overstort Afvalwater Grondwater Drinkwater Beleidskader Wet Milieubeheer afname- en zorgplicht voor afvalwater verplichting WRP

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Het verbrede gemeentelijke rioleringsplan (VGRP)

Raadsstuk. Onderwerp: Het verbrede gemeentelijke rioleringsplan (VGRP) Haarlem Raadsstuk Onderwerp: Het verbrede gemeentelijke rioleringsplan (VGRP) 2014-2017 1. Inleiding Een Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (VGRP) beschrijft het beleid voor de drie gemeentelijke zorgplichten

Nadere informatie

ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet

ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet Datum: 10 februari 2016 Kenmerk: 201600150 Onderwerp: ontwerp-projectplan voor de realisatie van maatregelen ten behoeve van het nieuwe peilgebied Nieuw-Lekkerland

Nadere informatie

Bijlagen: Gemeentelijk Rioleringsplan , inclusief samenvatting

Bijlagen: Gemeentelijk Rioleringsplan , inclusief samenvatting svoorstel Onderwerp: Vaststellen Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2010-2015 Portefeuillehouder: J. Kuper Dienst Gebied Inrichting en beheer J. Vos, telefoon (0591-68 52 82) Aan de gemeenteraad Voorgesteld

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het afvalwaterbeleidsplan BMWE/NZV.

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het afvalwaterbeleidsplan BMWE/NZV. Vergadering: 15 10 2013 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar R. Lamein, 0595 447749 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. R. Lamein) Gewijzigd Raadsvoorstel

Nadere informatie

Afvalwaterakkoord riolering en zuiveringen Utrecht. september 2014

Afvalwaterakkoord riolering en zuiveringen Utrecht. september 2014 Afvalwaterakkoord riolering en zuiveringen Utrecht september 2014 De ondergetekenden, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, gevestigd te Houten, vertegenwoordigd ingevolge artikel 95 van de Waterschapswet

Nadere informatie

DE STICHTSE RIJNLANDEN

DE STICHTSE RIJNLANDEN HOOGHEEMRAADSCHAP DE STICHTSE RIJNLANDEN veilige dijken droge voeten schoon water Aan de eigenaar van de snelle motorboot met nummer YB92-90 Boot was gelegen aan de IJsselkade 22 te IJsselstein Datum Contactpersoon

Nadere informatie

Grontmij Nederland B.V. Assen, 17 mei 2011. Stedelijk afvalwater, hemelwater en grondwater. Planperiode 2010-2015. Definitief

Grontmij Nederland B.V. Assen, 17 mei 2011. Stedelijk afvalwater, hemelwater en grondwater. Planperiode 2010-2015. Definitief Stedelijk afvalwater, hemelwater en grondwater Planperiode 2010-2015 Definitief Grontmij Nederland B.V. Assen, 17 mei 2011 Pagina 1 van 51 Titel : Gemeentelijk Rioleringsplan Emmen Subtitel : Stedelijk

Nadere informatie

Conserverend Drijber, 8 nieuwe woningen

Conserverend Drijber, 8 nieuwe woningen WATERTOETSDOCUMENT Conserverend Drijber, 8 nieuwe woningen Doel en inhoud van het document Het watertoetsdocument is opgesteld op basis van het door u op 20 mei 2010 ingediende digitale formulier. Op 6

Nadere informatie

verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan

verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan 2011 t/m 2015 Gemeente Lelystad Ontwerp, 5 november 2010 verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan 2011 2015 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 10 1.1. Aanleiding... 10 1.2.

Nadere informatie

Datum 14 januari 2011 Opgemaakt door afdeling Planvorming. Huidige samenwerking in de Veluwse afvalwaterketen

Datum 14 januari 2011 Opgemaakt door afdeling Planvorming. Huidige samenwerking in de Veluwse afvalwaterketen Datum 14 januari 2011 Opgemaakt door afdeling Planvorming Huidige samenwerking in de Veluwse afvalwaterketen Blad 2 van 6 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Huidige situatie; wat is er al bereikt?... 4

Nadere informatie

Colofon. Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan Ommen. Planperiode: 2014 2018. Afdeling Openbaar Gebied Team Water & Team Civiel, riolering

Colofon. Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan Ommen. Planperiode: 2014 2018. Afdeling Openbaar Gebied Team Water & Team Civiel, riolering Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan Gemeente Ommen 2014-2018 Colofon Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan Ommen Planperiode: 2014 2018 Opdrachtgever: Opgesteld door: Gemeente Ommen Bestuursdienst Ommen

Nadere informatie

Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan Velsen 2012-2016. Dit vgrp is vastgesteld op.

Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan Velsen 2012-2016. Dit vgrp is vastgesteld op. Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan Velsen 2012-2016 Dit vgrp is vastgesteld op. 9 oktober 2012 Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan Velsen 2012-2016 Kenmerk R001-4764316NJK-shp-V04-NL Verantwoording

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma samenwerking in de waterketen

Uitvoeringsprogramma samenwerking in de waterketen Uitvoeringsprogramma samenwerking in de waterketen 2014-2015 Inhoudsopgave 1. Regionale samenwerking 3 1.1. Inleiding 3 1.2. Bestuurlijke afspraken 3 1.3. Doelen en resultaten 4 1.4. Visitatiecommissie

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 575 345 Agendapunt: - ONDERWERP AANLEIDING EN DOELSTELLING

Doorkiesnummer : (0495) 575 345 Agendapunt: - ONDERWERP AANLEIDING EN DOELSTELLING Zanddijk, Dingeman OG S1 RAD: RAD121212 2012-12-12T00:00:00+01:00 BW: BW121106 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 12 december 2012 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Welkom bij de bijeenkomst: Wet- en regelgeving Bronneringen

Welkom bij de bijeenkomst: Wet- en regelgeving Bronneringen Welkom bij de bijeenkomst: Wet- en regelgeving Bronneringen Doel van deze bijeenkomst: Voorlichten over wet- en regelgeving grondwateronttrekkingen. Het creëren van een eenduidig beeld V&H op de grote

Nadere informatie

e i l i g h e i d s b u r e a u

e i l i g h e i d s b u r e a u e i l i g h e i d s b u r e a u S C H A G E N Z I J P E **** MEMO (INTERN) **** Datum :1 februari 2012 Voor Van : Lisette LeClerq :Henk van de Burg Betreft : Advies voorontwerp bestemmingsplan Dokterspraktijk

Nadere informatie

Afdeling: Beleid Leiderdorp, 14-11-2013 Onderwerp:

Afdeling: Beleid Leiderdorp, 14-11-2013 Onderwerp: Pagina 1 van 5 Versie Nr. 1 Afdeling: Beleid Leiderdorp, 14-11-2013 Onderwerp: Besteding uitvoeringsbudget wateroverlast Zijlkwartier. Aan de raad. Beslispunten 1. Akkoord te gaan met het toedelen van

Nadere informatie

Berekening hwa-riool Oranjebuurt te Riel

Berekening hwa-riool Oranjebuurt te Riel Berekening hwa-riool Oranjebuurt te Riel Gemeente Goirle projectnr. 219713 revisie 3.0 12 juli 2010 Opdrachtgever Gemeente Goirle Afdeling Realisatie en beheer Postbus 17 5050 AA Goirle datum vrijgave

Nadere informatie

Bezoekadres. E-mail. Aan de bewoners van: Breitnerweg, Joh. Bosboomlaan 22, J.H. Weissenbruchweg 8 t/m 19, J. van Ruisdaellaan 44

Bezoekadres. E-mail. Aan de bewoners van: Breitnerweg, Joh. Bosboomlaan 22, J.H. Weissenbruchweg 8 t/m 19, J. van Ruisdaellaan 44 Datum Bijlage(n) 17 mei 2011 1 Verzonden 18 MEI 2011 Ons kenmerk 461617 I bm Behandeld door M.J. Hin Uw brief van Doorkiesnummer 023-5485769 Uw kenmerk Onderwerp Riolering Breitnerweg Aan de bewoners van:

Nadere informatie

Inspraak- en overlegnotitie crematorium Ter Borch

Inspraak- en overlegnotitie crematorium Ter Borch Inspraak- en overlegnotitie crematorium Ter Borch Aanleiding De gemeenteraad besloot op 3 maart 2015 mee te willen werken aan de komst van een crematorium op de plek waar tot dat moment nog de Bungalowbuurt

Nadere informatie

12 Hemelwateruitlaat of riooloverstort

12 Hemelwateruitlaat of riooloverstort 12 Hemelwateruitlaat of riooloverstort 12.1 Inleiding Gemeenten hebben de taak om hemelwater en afvalwater in te zamelen. Het hemelwater wordt steeds vaker opgevangen in een separaat hemelwaterriool. Vanuit

Nadere informatie

Gemeentelijk Rioleringsplan Oostzaan

Gemeentelijk Rioleringsplan Oostzaan Gemeentelijk Rioleringsplan Oostzaan planperiode 2013 t/m 2017 ONTWERP OVER-gemeenten Afdeling Gebied- en Wijkzaken WORMER Grontmij Nederland B.V. Alkmaar, 20 juni 2012, revisie Verantwoording Titel :

Nadere informatie

Johan de Wrttstraat 40 Postbus AL Dordrecht telefoon: (078) telefax: (078)

Johan de Wrttstraat 40 Postbus AL Dordrecht telefoon: (078) telefax: (078) Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden DIV TEAM 1 Aantekenen Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Dordrecht Postbus 8 3300 AA DORDRECHT 1 9 HGV S04 _.,,, ^_ _ Ons kenmerk

Nadere informatie

Officiële bekendmakingen Waterschap Rivierenland

Officiële bekendmakingen Waterschap Rivierenland Woensdag 27 maart 2013, aflevering 12 Uitgave van het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Pagina 1 van 5 Officiële bekendmakingen Waterschap Waterschap publiceert vanaf 15 november 2010 de

Nadere informatie

riolering Barendrecht

riolering Barendrecht riolering Barendrecht februari 2018 1 inleiding aanleiding Riolering ligt grotendeels ondergronds, is nauwelijks zichtbaar, maar enorm belangrijk voor de volksgezondheid en een goede werk- en leefomgeving.

Nadere informatie

Tubbergen o. gemeente. Aan de gemeenteraad. Vergadering: 8 september 2014. Nummer: Tubbergen, 28 augustus 2014

Tubbergen o. gemeente. Aan de gemeenteraad. Vergadering: 8 september 2014. Nummer: Tubbergen, 28 augustus 2014 gemeente Tubbergen o Aan de gemeenteraad Vergadering: 8 september 2014 Nummer: 9A Tubbergen, 28 augustus 2014 Onderwerp: Vaststellen verordening op de afvoer van hemelwater en grondwater. Samenvatting

Nadere informatie

Module A1000 Beleid en regelgeving op hoofdlijnen. Inhoud

Module A1000 Beleid en regelgeving op hoofdlijnen. Inhoud Module A1000 Beleid en regelgeving op hoofdlijnen Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Verantwoording 3 1.2 Wat is veranderd? 5 1.3 Opstellers en begeleidingscommissie 5 1.4 Leeswijzer 6 2 Rioleringszorg in haar beleidscontext

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VII- 35 Leefomgeving 7 juni 2013 Riolering Kapelstraat/Wijnstraat, Hennebergstraat e.o.

agendanummer afdeling Simpelveld VII- 35 Leefomgeving 7 juni 2013 Riolering Kapelstraat/Wijnstraat, Hennebergstraat e.o. Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VII- 35 Leefomgeving 7 juni 2013 onderwerp Riolering Kapelstraat/Wijnstraat, Hennebergstraat e.o. en Rodeput 6722 zaakkenmerk Inleiding In het vgrp 2010-2015

Nadere informatie

*:Ö GELDERLAND. provincie ->> JAN Gedeputeerde Staten. College van Dijkgraaf en Heemraden Waterschap Rivierenland

*:Ö GELDERLAND. provincie ->> JAN Gedeputeerde Staten. College van Dijkgraaf en Heemraden Waterschap Rivierenland Gedeputeerde Staten provincie GELDERLAND Bezoekadres Huis der Provincie Markt 11 6811 CG Arnhem Postadres Postbus 9090 6800 GX Amhem College van Dijkgraaf en Heemraden Waterschap Rivierenland r-'' CHAP

Nadere informatie

Aansluitverordening van de riolering in de gemeente Krimpen aan den IJssel

Aansluitverordening van de riolering in de gemeente Krimpen aan den IJssel Aansluitverordening van de riolering in de gemeente Krimpen aan den IJssel De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel, Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van [datum];

Nadere informatie