Nota verkenning boezemkaden in het gebied tussen Leiderdorp-Rijpwetering. Nota verkenning boezemkaden in het gebied tussen Leiderdorp-Rijpwetering'

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nota verkenning boezemkaden in het gebied tussen Leiderdorp-Rijpwetering. Nota verkenning boezemkaden in het gebied tussen Leiderdorp-Rijpwetering'"

Transcriptie

1 -- I_ Nota verkenning boezemkaden in het gebied tussen Leiderdorp-Rijpwetering CENTRUM VOOR ONDERZOEK WATERKERINGEN Nota verkenning boezemkaden in het gebied tussen Leiderdorp-Rijpwetering' U CENTRUM VOOR ONDERZOEK WATERKERINGEN Nota verkenning boezemkaden in het gebied tussen. Le iderdorp-ri j pwet ering N ~, C CENTRUM VOOR ONDERZOEK WATERKERINGEN I

2 ACHTHOVENPOLDER Rijnlandspolder no. 2 Rijnlands dienstkring Halfweg A. Boezemwateren rond de polder. Aan de Zuidwestzijde : de Oude Rijn met enkele doodlopende aftakkingen. Aan de Noordwestzijde : ten noorden van molen de Does en verdere begrenzing door Huis ter Doespolder (dus geen boezemwatergrens). Aan de Noordoostzijde : de Doespolderwatering. Aan de Zuidoostzijde : de Hondsdijksepolder (daarom geen boezemwatergrens), Poldergemaal : dieselgemaal. Boezempeil 's zomers : NAP-0,55 m tot NAP-0,60 m 's winters : NAP-0,60 m tot NAP-O,65 m Maalpeil : Het boezemgebied ten noorden van de Hoge Rijndijk heeft geen maalpeil. Boezemscheidingen : In de onmiddellijke omgeving geen mogelijkheden. Scheepvaart : Op de Oude Rijn is een drukke beroepsvaart, Op de Does vooral 's zomers pleziervaart. Op de Doespolderwatering geen scheepvaart. B. De kaden: Verkenningen van de kade en het polderterrein zijn uitgevoerd door de verkenningsploeg van het Centrum in september Waterspanningen : Geen dwarsprofielen genomen door de verkenningsploeg. Enige kadeprofielen (dwarsprofielen) van Rijnland. Grondmonsters : geen gevoerde gesprekken : geen. 1. Situatie a) Kaart van het Hoogheemraadschap van Rijnland (1 : ) polder no. 2 b) Topografische kaart (1 : ) c) Waterstaatskaart (1 : ) no. 30 Is-Gravenhage Oost.

3 I i d) Topografische kaarten no. 30 H noord Zoetermeer en no. 30 F zuid Leiden ( 1 : ) Hierop staan gegevens vermeld, die door de verkenningsploeg zijn verzameld. e) Bodemkaart (1 : ) no. 30 Is-Gravenhage Oost (is nog niet uitgegeven). 2, Betekenis van de kade i.v.m. gevolgen doorbraak. Begrenzing van de polder : zie A. Lengte van de kade is 8,7 km. Oppervlakte van de polder is 385 ha. Maaiveldhoogte : NAP - 1,50 tot NAP - 1,lO m Polderpeil : NAP - 1,72 m Inwoneraantal De polder bestaat uit weilanden met enkele boerderijcomplexen. Aan de oude Rijn is wat industriële aktiviteit. (zand, grintopslag). Aan de Oude Rijnkant ligt in de polder het dorpje Achthoven, wat woonhuizen en bedrijven. Bij een doorbraak van de kade zal de boezemstand 2 cm zakken. Het water zal stijgen tot + cm boven het maaiveld. Wegen van betekenis lopener niet door de polder. 3. Beheer van de kade. Beheer van de wegen: De weg over de Oude Rijndijk wordt beheer door Het verharde pad tot aan het fietspad (de begrenzing van de Achthovenpolder met de Huis ter Doespolder) in beheer bij Het fietspad hierop aansluitend in beheer bij Beheer van het boezemwater: Het Hoogheemraadschap van Rijnland. Beheer van de kunstwerken: (N.B.) in de Oude Rijndijk zit stalen damwand voor crude oii pijpleiding in beheer bij oliemaatschappij. In de doodlopende aftakkingen van de Oude Rijn zitten in de Rijndijk betonnen bruggetjes, die er matig verzorgd uitzien, in beheer bij 3 Onder het fietspad evenwijdig aan de Does zit halverwege een duiker met waterinlaat 2 4- cm in doorsnede, in beheer bij? w meter noordelijker bevindt zich het poldergemaal en in de sloot naar het gemaal toe, twee bruggetjes van hout waarvan een in het fietspad gelegen, in beheer bij? Aan het einde van de Doespolderwatering is een dam, in beheer bij de polder.

4 - 3 - Beheer van de leidingen: le. een zinker voor crude oii met stalen damwand; 2e. twee S.E.F. kabels door de Oude Rijndijk; 3e. twee (waterjzinkers door de Oude Rijndijk; 4e. één aardgaszinker onder de Does en fietspad evenwijdig aan de Does, gelegen meter voor de monding van de Doespolderwatering in de Does, Leiding in beheer bij Aardgasunie. 4. Geschiedenis. De polder is ontstaan in Ontwikkeling polderpeil Calamiteiten in het verleden : Plannen m.b.t. de kade 5. Lengte- en dwarsprofielen, Door het Hoogheemraadschap Rijnland zijn langs het fietspad twee dwarsprofielen gemeten en langs de Does één dwarsprofiel. (Map 6/071) De kade langs de Oude Rijn is tamelijk hoog en goed beschoeid. (bet onplanken ) De doodlopende vertakkingen van de Oude Rijn hebben minder hoge en zware kaden en zijn incidenteel en minder goed beschoeid. De dijk waarover het fietspad loopt is zéér regelmatig en goed hoog. De dijk langs de Doespolderwatering ligt NAP 2 0,35 geeft ongeveer hetzelfde beeld als de hiervoor besproken dijk. 6, Samenstelling van de kade. Er zijn geen boringen en sonderingen beschikbaar, noch verricht door de verkenningsploeg, Uit de visuele verkenning blijkt dat we hier met goede dijken te maken hebben. Het achterland aan Oude Rijn zijde maakt hier wat betreft de bedijking van de doodlopende dwarsarmen een uitzondering op. Het achterland is hoog in vergelijking met andere polders. 7. Uiterlijk van de kade. De grasmat langs de dijken met fietspad is goed. Langs deze dijken overal jong geboomte, d.w.z. in binnenmaar vooral in het buitentalud. Op de Oude Rijndijk, grotere bomen en huizen, de kruin van de dijk is plaatselijk zeer breed, zodat er bebouwing mogelijk is en plaats is voor grote bomen.

5 -4-8. Bouwwerken, kunstwerken en leidingen. Zie hiervoor punt 3 en punt 7. Verder komen géén boerderijcomplexen, melkplaatsjes, enz. voor. Kunstwerken: zie punt 3 onder "beheer van de kunstwerken", Het poldergemaal staat in het achterland. Leidingen: zie punt 3 onder "beheer leidingen". 9. Het waterkerend vermogen van de kade. Dit is voldoende met uitzondering van de waterkeringen langs de zijarmpjes van de Oude Rijn, Het achterland ligt daar echter hoog ter plaatse. 10. Mogelijk verder onderzoek lijkt niet direct noodzakelijk of' interessant, vanwege het hoge maaiveld.

6 - 5 - BIJLAGE KAART 30 F ZUID LEIDEN schaal 1 : 10,000 blz. 1 ACHTHOVEN POLDER Polder no. 2 Polder voorzitter : A.P. Bos No. 1 No. 2 No. 3 No. 4 Beschoeifng bestaat uit beton met een stalen deksloof O,5O m grasberm m grindpad, hierna weer een grasberm met een enkele rij bomen ter breedte van m - klinkerweg met binnenkruinlijn de straat- verlichting. Gasleiding loopt onder klinkerweg met diverse putten. Zelfde toestand als no. 1 echter alleen een bredere berm m met dubbele rij bomen. Draaibrug (over boezemwater) naar boerderij, De brug is van hout met landhoofden met puin opgevuld van beton. Einde boezem, wordt gevormd door een dubbele houten damwand, (wanden staan f 3.00 meter uit elkaar en zijn opgevuld met klei, aarde en puin. In de damwanden (door de dam) zit een waterinlaat met een afsluiter daarop (pijp fl 12 cm). De waterinlaat lekt rondom de pijp. De damwanden zijn onderling gekoppeld met stalen trekstangen.

7 DE BLAUWE POLDER Rijnlands poldernummer : 10 Rijnlands dienstkring : Halfweg. A. Boezemwateren rond de polder. Aan de noordkant : de Vaarsloot en de Akkersloot Aan de oostkant : de Rijpwetering Aan de zuidkant : de Achterwetering Aan de noordwestkant : de Zuidzijdervaart Poldergemaal : Elektrisch vijzelgemaal met motor 15 pk en een capaciteit van 25 m3/minuut. De molen met scheprad is buiten gebruik. Boezempeil : 's zomers NAP-0,55 m tot NAP-O,~~ m 's winters NAP-0,60 m tot NAP-O,~~ m Maalpeil : Het boezemgebied ten noorden van de Hoge Rijndijk heeft geen maalpeil. Oppervlakte boezem : 3894 ha Boezemscheidingen : In de wateren om de polder één mogelijkheid bij de brug in de E10, bestaande uit schotbalken in de Rijpwetering. Scheepvaart : Er is geen druk scheepvaartverkeer; wel veel pleziervaart i.v.m. jachthaven in de Rijpwetering. B. De kaden. Verkenningen zijn uitgevoerd in september Er is geen lengteprofiel genomen; wel één dwarsprofiel bij het einde van de Akkersloot, in de bocht naar de Rijpwetering. Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft geen profielgegevens van deze polder. Grondmonsters : geen. Gevoerde gesprekken : geen. i, Situatie Kaart van het Hoogheemraadschap van Rijnland 1 : 100,000, waarop het poldernummer staat aangegeven. Top. kaart 3 : 5O.OOO, gebruikt ter oriëntering bij de visuele verkenning. Waterstaatskaart 1 : 5O.OOO no. 30 %-Gravenhage Oost en no. 31 Utrecht Vest. Top. kaart I : no. 30 F Leiden Zuid en no. 33A Zuid. Op deze kaarten zijn alle gegevens van de visuele verkenning verwerkt. Bodemkaart 1 : no. 30 'S-Gravenhage Oost en Utrecht West no. 31

8 -2-2. Betekenis van de kade i.v.m. doorbraak. Begrenzing van de polder, zie onder A. Lengte van de kade 8,l km Oppervlakte polder: 275 ha Maaiveldhoogte : NAP-l,5O m tot NAP-I,40 m Polderpeil : 's zomers NAP-1,93 m 's winters NAP-2,05 m Inwoneraantal : Bij doorbraak daalt de boezem m en stijgt het water in de polder tot m boven maaiveld. Er wordt hoofdzakelijk veeteelt bedreven; overigens staan er nog enkele kassen, boerderijcomplexen en langs de Rijpwetering vooral woonhuizen. Betekenis als weg : In de polder liggen twee belangrijke wegen, namelijk de E 10 en de provinciale weg no Beheer van de kade. Beheer van de wegen : E 10 wordt beheerd door Rijkswaterstaat, Provinciale weg no. 5 wordt beheerd door de provincie, Beheer boezemwater : Hoogheemraadschap van Rijnland. Beheer van kunstwerken: 3) Brug in provinciale weg over de Rijpwetering wordt beheerd door de provincie, evenals de betonbrug over de Zuidzijdervaart. 2) Brug in de E 10 over de Rijpwetering wordt beheerd door Rijkswaterstaat. 3 ) twee ophaalbruggen 4) een draaibrug 5) twee voetgangersbruggetjes 6) twee ophaalbruggen in de Rijpwetering 7) houten brug met stalen liggers 8) stenen watergang bij molen: beheer : "Het Zuid- Hollands Landschap'' 9) 'over de achterwetering een voetgangers- en veebruggetje lokaal beheer 1 O ) houten voetbrug over de Vaarsloot. Leidingen: aardgaszinker in beheer bij de Gasunie. Poldervoorzitter: J.B.J. Hoogeveen, Noordeinde 40, Hoogmade. Secretaris-Penningmeester: J.A.W. Verkleij Koppoellaan 3, Rijpwetering telefoon

9 -3-4. Geschiedenis : Ontstaan van de polder. De Blauwe polder bestaat sinds Ontw. bepaling polderpeil : Calamiteiten in het verleden: Plannen met betrekking van de kade : 5. Lengte en dwarsprofielen zijn niet beschikbaar. Op het oog kan gezegd worden dat de kaden plaatselijk te laag zijn. 6. Samenstelling en eigenschappen van de materialen. Er zijn geen boringen en diepsonderingen beschikbaar, 7. Uiterlijk van de kade: Langs de Achterwetering komt soms een drassige teen voor; hier en daar drassig achterland, misschien door wel. Over de gehele kade komen voor: mesthopen, veepaden, veel puin, kale stukken, o.a. bij bomen en melkplaatsen. Wegdek: bij de woonboten een grind en tegelpad. bij de huizen aan de Rijpwetering parkeerplaat sen. Oeverbescherming: Langs de Achterwetering en de Zuidzijdervaart groeit veel riet. Soms is er bij een verse puinstorting langs de Achterwetering een (primitief) houten beschoeiing aangebracht. Puinstortingen komen langs de Achterwetering soms over meer dan 50 meter voor, Er is zelfs een kalkachtig losachtig uitziend materiaal gebruikt. Langs de Achterwetering komt ook vlietlan m breed voor, maar dit ontbreekt juist daar waar verse puinstortingen zijn gepleegd. Langs de Vaarsloot en Akkersloot komt minder puin voor, wel weer veel riet en vlietland. Langs de Rijpwetering een niet samen te vatten situatie. Ieder huisje heeft weer zijn eigen beschoeiing of niets. Langs de rechte sloot en het kronkelige watertje, weer riet en puin. bomen komen wel voor ter plaatse van de boerderijen en kunnen hoog en zwaar zijn, bijvoorbeeld langs de Rijpwetering en het kronkelende watertje. Langs de Achterwetering komt geen enkele boom voor. Langs de Zuidzijdervaart ook geen bomen. Vel bomen in de bocht van de Vaarsloot naar de Akkersloot, maar daar staat dan ook weer een boerderijcomplex.

10 -4-8. Bouwwerken, kunstwerken, leidingen. Bouwwerken : boerderijen en huizen langs de Rijpweteringen, de molen, het vijzelgemaal. Kunstwerken: twee betonbruggen in de provinciale weg; een betonbrug met keermuren in de E 10 met kering (schotbalken) ; twee ophaalbruggen en een draaibrug in de Rijpwetering; vier ophaalbruggen en twee houten draaibruggen ; vijzelgemaal en waterinlaat met afsluiting ( schuif) ; twee betonduikers in de E 10 twee voetgangersbruggetjes bij een boerderij; enige houten voetgangersbruggetjes v.d. over de Akkersloot. Leidingen : Er komen PTT- en electrische SEF-kabels voor. Een hogedruk aardgaszinker ten zuiden van de brug van de E 10 en een in aanleg ten zuiden hiervan. Waterleiding t.b.v. de woonboten. 9. Oordeel over waterkerend vermogen van de kade. Het waterkerend vermogen is soms wat dubieus, de redenen waarom zijn te vinden in punt 2 en 5. Oordeel over beheer en onderhoud: het onderhoud is niet te best; er komt te veel puin voor. Voorstellen tot verbeteringen m.b.t. constructie, onderhoud en beheer. Wellicht zou het mogelijk zijn een houten beschoeiing aan te brengen op lage gedeelten en dan alles op te vullen met aarde of kleiachtig materiaal en dit af en toe bij te storten na verzakking of inklinking. 10. Gedachten over mogelijk verder onderzoek. Wanneer er een bodemkaart uitkomt en er wat sonderingen en boringen beschikbaar zijn, kunnen we daar verder over beslissen.

11 -1 - Bospolder Rijnland polder no. 35. Rijnland dienstkring: Half'weg A. Boezemwateren rond de polder Aan de Westzijde : De Dwarswatering en de zijtak van de Dwarswatering tegenover de afgedamde Leisloot. Aan de Noordzijde : De aan de westzijde doodlopende Vaarsloot. Aan de Oostzijde : De Zuid Zijder Vaart. Aan de Zuidzijde : De Does. De zijtak van de Dwarswatering t.g.0. de afgedamde Leisloot is evenals de vaarsloot voor de Leidseweg afgedamd. Aan de Does tegenover de Doespolderwatering bevindt zich een schroefpomp dieselgemaal (met een water verzet van 15 m 3/min). Het boezempeil wordt in de zomermaanden zoveel mogelijk tussen N.A.P en N.A.P gehouden. In de wintermaanden zoveel mogelijk tussen N.A.P m N.A.P. - O.65m. Het gebied ten nqorden Yan de Hoge Rijndijk heeft geen maalpeil. Rijnlands boezem is ongeveer 3894 ha. Compartimentering: In de onmiddellijke nabijheid geen mogelijkheden. Vrije toestroming van water uit de Kagerplassen. De Does wordt slechts in weekenden en in het zomerseizoen druk bevaren door pleziervaart, daar deze de verbinding vormt van Oude Rijn en Wijde Aa c,q. Braassemermeer. B. De kaden Terrein verkenningen uitgevoerd door de verkenningsploeg september Waterpassing van een Dwars Pr. (I.R. - I5 - Z-H) uitgevoerd door de kenningsploeg op 10 september 1970 aan de Boskade ten zuiden van de naar Hoogmade t.h.v. huis met afrit. Geen profielgegevens van deze polder van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Grondmonsters : geen 1. Situatie Bospolder no. 15 a. Kaart Hoogheemraadschap van Rijnland (1: ) b. Topografische kaart ( 1 : ) c. Waterstaatskaart ( i :50.000) no. 30 ' s-gravenhage Oost. d. Topografische kaart 1: no. 30 F Zuid Leiden met verkennings gegevens. e. Bodem kartering kaart ( 1 : ) no. 30 s-gravenhage Oost. (nog niet uitgegeven) 2. Betekenis van de kade i.v.m. gevolgen door braak. Oppervlakte van de polder: 145 ha. De lengte van de kade is : 5,4 km. De maaiveldhoogte ligt tussen N.A.P en N.A.P Het inwonertal bedraagt De polder heeft een zomerpeil van X.A.P. N.A.P en een winterpeil van

12 -2- De polder bestaat voor het grootste gedeelte uit weiland, doch langs de Vaarsloot ten oosten van L-vormige inham en in de zuid-oostelijke hoek komen kassen voor. Verder staan langs de Zuid Zijder vaart nog enige huizen en boerderijcomplex. Boerderijc.omplexen ook verspreid door de polder. Bij een doorbraak van de polderkade zal de daling van de boezemwaterstand - $. 4 cm bedragen. De inundatie diepte bedraagt dan gemiddeld 95 cm t.o.v. het maaiveld. Als weg is de kade van geen betekenis. Door de polder loopt wel de Edp, de weg naar Hoogmade en de weg naar Leiderdorp, 3. Beheer van de kade. Polderbestuur: Kerkstraat 56 te Hoogmade tel Beheer van de wegen, Boskade word beheerd door De E30 wordt beheerd door Rijkswaterstaat. De weg naar Hoogmade door en de weg naar Leiderdorp evenals het verlengde van de Leidseweg worden beheerd door de Provinciale Waterstaat Zuid-Holland, Beheer van de kunstwerken De brug in de E30 over de Dwarswatering wordt beheerd door Rijkswater staat evenals die over de Zuid Zijder vaart. Het stalen houten bruggetje over de Dwarswatering wordt beheerd door De Munnikenbrug over de Dwarswatering wordt beheerd door De voetgangersdraaibrug over de Zuid Zijder vaart wordt beheerd door De vaste betonnenbrug 350 mten zuiden van de brug in de E10 wordt beheerd door Het schroefpomp dieselgemaal wordt beheerd door de polder, De boezemkade wordt gekruist door diverse P.T.T.- en elektriciteitskabels. (zie topografische kaart no. 30 F zuid Leiden) 4, Geschiedenis Bospolder : Ontwikkeling bepaling polderpeil: Calamiteiten in het verleden: Plannen m.b.t. de kade: polderbestuur. 5. Lengte- en dwarsprofielen Er zijn geen lengte- en dwarsproefielen genomen door het Hoogheemraadschap van Rijnland. Met uitzondering van de boskade die plaatselijk zeer laag is, heeft de polder verder een tamelijk hoge en brede kade. Vooral de kade langs de Achterwatering is voldoende hoog, heeft brede kruin en een flauw binnentalud. Langs de zijtak van de Achterwatering en langs de Vaarsloot is de kade wat smaller en heeft een wat steiler binnentalud.

13 -3- Een Dwarsprofiel is genomen over de kade ten zuiden van de brug waarover de weg naar Hoogmade loopt en 15 mten zuiden van het hart van de sloot, loodrecht op de kade. De grootste hoogte was hier N.A.P. - o.44m. 6. Samensteïiinq Er zijn geen boringen en/of sorderingen beschikbaar. Uit de visuele verkenning blijkt dat in het bijzonder langs de Does, plaatselijk langs de Dwars watering en de zijtak hiervan en de zijtak hiervan de Vaarsloot wat puin (grof en mider grof) in het buitentalud als oeverbescherming voorkomt, 7. Uiterli.jk van de kade In de Bospolder werd geen kwel geconstateerd. De grasmat van de kaden langs de Dwarswatering, de zijtak hiervan, de Does en de Vaarsloot is over het algemeen in vrij goede staat. Plaatselijk heeft deze kade toch ook wel puin in het buitentalud en plaatselijk een beschadigde kruin, ook de veepaadjes veroorzaken plaatselijke beschadiging en verlagingen van de kade. Begrenzing van de polder: zie onder A. Er loopt langs de Zuidzijder vaart over de kade over een afstand van t 200 m ten noorden en m ten zuiden van de weg naar Hoogmade een weg; deze heet Boskade. Plaatselijk bevindt zich een klein looppad (kolenas) van m breed op de kruin, bijvoorbeeld op het verlengde van de Boskade-in zuidelijke richting naar het pontje en langs de vaarsloot nabij de kassen richting Zuidzijder vaart. Langs de Zuid Zijder vaart is de kade laag en heeft plaatselijk een houten beschoeiing en plaatselijk puin in het buitentalud. Langs de Does bevindt zich grof puin in het buitentalud als oeververdediging Langs de Dwars watering heeft de kade ook grof puin in het buiten talud doch niet zo veel als langs de Does. In het buiten talud van de overige kaden bevindt zich plaatselijk puin. Langs de Zuid Zijder vaart staan enkele bomen in het buiten- en binnentalud. 8. Bouwwerken, kunstwerken en leidingen Zie hiervoor ook punt 3 (beheer van dekunstwerken en beheer van de leidingen ). Langs de Zuid Zijder vaart treft men enkele huizen en boerderijcomplexen aan op de kade (kade is erf) en in de teen langs het binnentalud met diverse afritten naar de boerderijen en huizen. Op m voor de afgedamde Leisloot ligt over de Dwarswatering een stalen-houten bruggetje voor een toegangsweg naar het in de Bospolder aan de kade gelegen boerderiicomplex. Op een afstand van ongeveer 10 m ten noorden van de brug in de E10 over de Zuid Zijder vaart ligt een houten voetgangers draaibrug. Op een afstand van ongeveer 350 m ten zuiden van de brug in de EI0 over de Zuid Zijder vaart ligt, evenwijdig aan deze, een vaste brug met betonnen landhoofden en vloerplaat. Deze verkeert in slechte staat. Het schroefpomp-dieselgemaal bevindt zich tegenover de Doespolder watering aan de Does in een inham. Het dieselgemaal staat in de teen van de kade en heeft een betonnen watergang.

14 -4- Een aardgasleiding met ter plaatse een stalen damwand bevind zich op m ten oosten van waar de Dwarswatering in de Does uitkomt, deze loopt onder de Does naar Polder no. 2 (Polder Achthoven). Ook loopt er nog een aardgas zinker ten zuiden van de brug voor de E10 over de Zuid Zijder vaart. (zie kaart 3 : 10,000 no. 30 F Zuid Leiden) Langs de brug aan de zuidkant in de snelweg E10 over de Dwarswatering loopt ook nog een aardgaszinker naar de Munnikenpolder. Verder lopen nog verschillende waterleiding zinkers door de boezemkaden (zie punt 3) diameter(materiaa1) druk situering. 9. Het waterkerende vermogen van de kaden. Het waterkerende vermogen van de kade is redelijk goed, alhoewel de kade niet overal op N.A.P m ligt. Het beheer en onderhoud van de kade laat niet veel wensen over. Echter waar de "Boskade" over de kruin van de kade loopt is deze plaatselijk zeer laag. (zie dwarsprofiel). 10 Mogelijk verder onderzoek. Ter plaatse van Dwarsprofiel I langs de Zuid Zijder vaart komt de kade voor verhoging en verbreding in aanmerking.

15 -5- Beschrijving bij topografische kaart 3: no. i no. 2 no. 3 no. 4 no. 5 no. 6 no. 7 no. 8 no. 9 no 30 no. 13 no m voor erfscheiding en bocht naar links bestaat het talud uit puin, in teen schuurtje. Twee hekken loodrecht op elkaar, bij tweede!hek weer schuurt, in teen kade. Binnentalud zeer flauw. Erf komt op kruin hoogte te liggen. Ongeveer halverwege voet van Lbbomen in het buitentalud. Bij bomen puin gestort in buiten talud. Aan eind voet L, een water inlaat een wasplaats en een boom in het buiten talud. Afgezaagde boom op erf ook diverse andere bomen. Kade aan einde voet L beduidend lager. Bosperceeltje met veel struikgewas en boompjes. Kade zeer rommelig en laag. Hek yoor ophaalbrug f 3.60 hoog met daaraan evenwijdig bosperceelt je. De landhoofden van de brug zijn met puin aangevuld. Een dubbel karrespoor over de kruin en het binnentalud. Betonnen gebouwtje in de teen, pad over dijk naar bruggetje, terplaatse veel puin. Boom in buitentalud bij huis en een op binnenkruinlijn voor het huis. Houten beschoezng en heg langs buitentalud huis op kade hoogte. Inhammetje achter huis met wasplaats. Kade in teen, Eind inham perceelschuding. Brug van beton, betonnen landhoofd, beton vloerplaat ondersteund met stalen liggers. Breedte m. Klinker bestrating. Brug in vrij slechte staat. Atrit van weg loodrecht op de kruin komt op de kruin terecht zodat de weg op de kruin breder wordt 5 4 m breed. Veel grint en puin. Er liggen drie woonboten voor de kade en een elektriciteits leiding voor de stroomvoorziening van deze poten in de kruin, Na de sloot in een huis met een qipdi;tt, naar de kade. Dwarsprofiel I, Het binnentalud loopt zeer flauw af. Het pad ligt verop niet meer op de kruin maar op het binnentalud. In inham meer plaats voor boten en heeft een betonbeschoeing aan het eind en plaatselijk een stalen beschoeing. Molen op kruinhoogte met betonnen watergang. Om molen heen loopt poldersloot waaraan het eind, in de teenkade, een diesel gemaaltje met een betonnenwatergang staat, Het talud van de snelweg E10 wordt kruin van de kade. Brug in de E10 met betonnen landhoofden en brugdek. Aardgas zinker en P.T.T. kabel. Onder de brug een smal looppad 5 1,5 meter breed + perkoenpaaltjes en puin, zand en grint. Brug (Munnikenbrug) in beton, betonnen landhoofden betonnen beschoeiing I + 20 m lang. De brug is m breed. Aan de westzijde van de brug was + 20 m betonbeschoeiing. - Houten perceelbescheiding lang 2 4 m met in het verlengde daarvan betonnen mestpunt 5 15 bij 7 m vanaf binnenkruinlijn tot aan einde verbreding van de kade daar ter plaatse. Daarachter boerderijen complex. Iets verder een vast houten brug met pad daar op aansluitend over de kruin en buitentalud. De brug heeft betonnen landhoofden. Achter de boerderij ligt een inhammetje.

16 -1 - Boterhuispolder Rijnlandpoldernr. 16 Rijnlandse dienstkring Halfweg. A. Boezemwateren rond de polder: Aan de Westzijde : Zijl Aan de Noordzijde : Zijp Aan de Oostzijde : loopt vanaf het Vennemeer in zuidelijke richting het "Achtergat" die na de splitsing "Stroomsloot" gaat heten en ongeveer 200 m voor de provinciale weg no. 5 is afgedamd. Aan de Zuidzijde : wordt de polder begrend door de "Dwarswatering" en een doodlopende zijtak hiervan tegenover de afgedamde "Leisloot". Aan de "Achtergat" nabij de splitsing bevindt zich het elektrische poldervijzelgemaal (met een water verzet van 25m 3/min). Het boezempeil wordt in de zomermaanden zoveel mogelijk tussen N.A.P en N,A.P gehouden. In de wintermaanden zoveel mogelijk tussen N.A.P en N.A.P Hel; gebied ten noorden van de Hoge Rijndijk heeft geen maalpeil. Rijnlandsboezem is ong ha. Kompartimentering: In de onmiddellijke omgeving geen mogelijkheden. Vrije toestroming o.a. uit de Kager - plassen. De Zijl wordt druk bevaren door o.a. betrekkelijk grote binnenvaartschepen, hetgeen een merkbare aantasting van de oevers tot gevolg heeft. De Zijp wordt slechts in de weekenden en in het zomerseizoen door pleziervaart druk bevaren, B. De Kaden Terrein verkenningen uitgevoerd door de verkenningsploeg augustus 1970 Waterpassingen van drie D.W. Pr. (1-11 en 111. R-16-Z-H) uitgevoerd door de verkenningsploeg op 26 augustus 3970, Geen proefielgegevens van deze polder van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Grondmonster: geen Gevoerde gesprekken: Onderwerp: gevoerd door: datum : 1, Situatie a. Kaart Hoogheemraadschap van Rijnland ( 3 : polder no. 16 b. Topografische kaart I : 5O.000 Zijl Kwartier c. Waterst. kaart 3: no. 30 Is-Gravenhage-Oost. d. Topografische kaart 1: no. 30 F Zuid Leiden (met verkkeningsgevens 1. e. Nog niet uitgegeven bodemkaart 1:50,00- no. 30 Is-Gravenhage Oost. 2. Betekenis van de kade i.v.m. gevolgen door braak: Begrenzing van de polder: zie onder A. Lengte van de kade: 8,35 km. De polder Boterhuis heeft een oppervlakte van 305 ha. De polder heeft een (zomer) peil van N.A.P De Maaiveldhoogte ligt rond N.A.P m. L

17 -2- Het inwoneraantal bedraagt De polder bestaat bijna geheel uit weiland en heeft verscheidene boerderijcomplexen. Rij een doorbraak van de polderkade zal de daling yan de boezemwaterstand cm zijn. De inundatiediepte bedraagt cm t.o.v. het maaiveld. De weg op de kade langs de "Zijl" heeft hoofdzakelijk betekenis voor het locale vervoer en watersportliefhebbers, De weg op de kade langs de "Stroomsloot" daarentegen is een toegangsweg voor de dorpjes Oud Ade, Zevenhuizen en zal daarom zwaarder belast worden doch wel door locaal vervoer. Dwars door het zuidelijke deel van de polder loopt een verbindingsweg van de Zijldijk naar de Leidse weg. Zuidelijk hiervan loopt ongeveer evenwijdig hieraan de prov, weg no. 5 die als waterkering weinig betekenis zal hebben door een drietal duikers (zie topografische kaart 3: 10,000 no. 30 F Zuid).c 3. Beheer van de kade Beheer van de wegen: gemeente Leiderdorp. de Zijldijk en de Leidseweg. ' Prov. weg no. 5 beheerder: de Prov. Zuid Holland, Beheer van de boezemwater: het Hoogheemraadschap van Rijnland. Beheer van de kunstwerken: De Driegatenbrug (Zijldijk) over de Dwarswatering wordt beheerd door de geemten Leiderdorp (zie p. no. i78 blz. 7). De betonnenbrug over de molengang t.h.v. Boterhuiseiland (c.q.- molen) wordt beheerd door gem. Leiderdorp. Evenals de betonnenbrug over de watergang naar het boerderijcomplex. Het elektrische vijzelgemaal aan het "Achtergat" nabij de T-splitsing (boezemwater) valt onder het beheer van De brug over het "Achtergat" bij de T-splitsing (Leidseweg) wordt beheerd door De twee ophaalbruggen naar de boerderijen in polder no. 126 over de Stroomsloot vallen onder het beheer van De brug van de prov. weg no.5 over de Dwarswatering wordt beheerd door Tussen de twee ophaalbruggen naar de boederijen aan de Stroomsloot bevindt zich nog een waterinlaat, deze bestaat uit een watergang onder de Leidseweg door naar een betonnen dam met een stalenschuif. De wordt beheerd door

18 Beheer van de leidingen -3- Het hoge druk aardgasnet heeft een zinker nabij de vaste brug over de Dwars Watering (prov. weg. no. 51. Deze zinkers worden beheerd door de Gas Unie tel Deze waterleidingzinkers uit punt 7 worden allen beheerd door De boezemkade wordt gekruist door diverse P.T.T.- en elektriciteit kabels (zie topografische kaart 3 : ). 4 Geschiedenis Polderboterhuis '3858'. Alleen wordt opgemerkt dat op blz. 333 van de beschrijving van de provincie Zuid Holland de polder een grootte heeft van 336ha. en volgens de waterstaatskaart 305 ha. Ontwikkeling bepaling polderpeil: Calamiteiten in het verleden: Plannen m.b.t. de kade: 5. Lengte- en Dwarsprofielen Er zijn geen lengte- en dwarsprofielen genomen door het Hoogheemraadschap van Biinland. Langs de Zij- loopt een m breed gr. asfaltweg over de kade. Deze kade is voldoende hoog en behoorlijk breed. Maar bij de watergang naar de Boterhuismolen is de kade plaatselijk lager door wasplaatjes van boten, hier is de kade echter wel breed doordat een huis in het binnentalud (opgehoogde) staat. Ook bij de tweede inham naar boerderijcomplex is de kade niet overal voldoende hoog. Langs de teen van de kade die loopt langs de Zijl loopt door diverse op en afritten onderbroken door teensloot. Dwarsprofielen zijn genomen over de kade bij de tweede inham naar boerderij t.h.v. Boterhuiseiland met als hoogste punt N.A.P m: in de bocht naar rechts tussen de twee jaagrollen ten noorden van het Boterhuiseiland met als grookste hoogte N.A.P m en een dwarsprofiel in de uiterste kop van de polder bij de Cheveronpomp met als grootste hoogte N.A.P m. 6. Samenstelling Er zijn geen boringen en/of sonderingen beschikbaar. Uit de yisuele verkenning blijkt dat in het bijzonder de kade langs de Zijp, Achtergat, doorgedamde zijtak van de Achterwatering en de Achterwatering zelf, puin in de kruin heeft. Eigen boringen werden niet verricht. 7. Uiterlijk van de kade In de kade werd geen kwel geconstateerd, Maar wel is er een lek opgemerkt tussen het landhoofd van de brug voor de prov. weg no. 5 over de Achterwatering, en de dijk, De grasmat van de kaden (hoofdzakelijk langs de Zijp, Achtergat, Stroomsloot, Achterwatering en de zijtak hieryan is over het algemeen in vrij goede staat afgezien van de veepaadjes en pl. beschadigingen.

19 3A Langs de Zijl loopt over de kade een klinkerweg die voor de splitsing (T-kruising) overgaat in een m brede gr. asfaltweg en in de Noordelijke punt van de polder eindigd op een parkeerterrein. Bij de plaatselijke verbeding tegenover het Boterhuiseiland bevinden zich twee inhammen, waarvan de een watergang is naar de Boterhuismolen en de ander een inham naar een boerderij. Langs de Zijp (op de hoek bij tankstation) loopt over de kade., een sintelpad, die na Yoorgenoemd tankstation en huis oyergaat in een gras/klei/puinkade, Deze gras/klei/puinkade loopt verder langs het "Yennemeer" en het "Achtergat" en, die langs de "Stroomsloot" overgaat in een kade met op de kruin een $ m brede asfaltweg (Leidseweg). Langs de zijtak yan de "Dwärswatering" tegenover de afgedamde "Leisloot" en verder langs de "Dwarswatering" bestaat de kade weer uit de gras/klei/puinkade. Over de laatste e 100 m kade langs de "Dwarswatering" voor de Driegatenbrug loöpt een puinpad op de kruin naar boerderijcomplex. Langs de Zijp en het Achtergat loopt een gras/klei/puinkade met plaatselijk vrij recent puin in het buitentalud en plaatselijk afgekalfd. Deze kade is wel betrekkelijk degelijk, en voldoende hoog maar wordt plaatselijk verzwakt door diverse veepaadjes. Deze kade "gras/klei/puinkade" loopt ook langs de Dwarswateringen de zijtak hiervan, en heeft plaatselijk wat puin in het buitentalud. Ook hier wordt de kade plaatselijk/door diverse veepaadjes. /verzwakt Verder loopt over de kade langs de Stroomsloot nog een weg (Leidseweg) die voor locaal vervoer wordt gebruikt.

20 -4- Langs de Zijl bestqat de geyerverdeling uit b&salt blskken vet groz puin en plaatseli'jk houten perkoenpalen. Langs de Zijp, Achtergat en langs de Stroomsloot heeft de kade geen overbescherming uitgezonderd door plaatselijk gestort puin. Dit geld ook yoor Achterwatering en de zijtak hiervan. Bij het boerderijcomplex de '!Weeswoning" langs de "Achtergat" staan Eomen in het buitentalud (zie topografisch kaart no. 30 F, Zuid Leiden). - Ook ten noorden hiervan waar het Achtergat overgaat in het Vennemeer bevindt zich wat loofhout op de kade. *. Bouwwerken, kunstwerken en leidingen Zie hiervoor ook punt 3 (beheer.. van de kunstwerken en.;beheer van de leidingen) Langs de Zijl staan verschillende huizen (boerderijen) in de teen van de kade met diverse afritten;, Kunstwerken : Drie gaten brug over de Dwarswatering Betonnen brug over de molengang $er hoogte van Boterhuiseiland. Brug over het "Achtergat" bij de T-kruising. Twee ophaalbruggen over de Stroomsloot. Brug van de provinciale weg over de Dwarswatering. Electriseh vijzelgemaal aan het "Achtergat". Het einde van de Stroomsloot is dooreen betonnen dam afgedamd. Leidingen van het hogedruk aardgas net. De exacte situering van de leiding is nog niet bekend, maar de leiding loopt voor een groot gedeelte langs zuidkant naar polder no Waterleiding zinkers liggen: ten oosten van de Drie gaten Brug onder de Dwarswatering, onder de watergang naar de boerderij kruinhoogte van het Boterhuiseiland, onder de Zijl in de uiterste kop van de polder naar een boerderij in de Zwanburgerpolder, en een zinkeh: (waterleiding) onder de Zijp van9f de uiterste kop naar de Zweilander polder. De waterleidingzinkers uit punt 7 worden allen beheerd door 9. Het waterkerend vermogen van de kade Het waterkerende vermogen van de kade is redeliijk goed, hoewel de kade niet overal op N.A.P ligt. Het beheer en onderhoud van de kade laat plaatselijk wel te wensen over. Vooral langs de beide inhammetjes en ter plaatse van dwarsprofiel no. I11 is.:derkade plaatselijk te laag, 30 Mogeli,jk verder onderzoek Onder de huidige omstandigheden lijkt het niet noodzakelijk om een verder onderzoek in te stellen.

21 -1 - Doespolder Rijnlands polder no. 21 Rijnlands dienstkring: Gouda A, Boezemwateren rond de polder: Aan de westzijde : Doespolderwatering Aan de noordzijde: Does Aan de oostzijde : Bruine wetering Poldergemaal : Elektrisch cvijzelgemaal ( vermogen 5 pk. en 7,5 m /min). Als reserve een windmolen met scheprad. 3 B. Boezempeil: ' Maalpe i 1 : Oppervlakte boezem: Boezemscheidingen : Scheepvaart : De kaden. Waterpassingen: Gr ondmonbt-ers Is-Zomers;: N.A.P. - 0,55 m. tot N.A.P. - 0,60 m. Is-Winters: N.A.P. - 0,60 m. tot N.A.P. - 0,65 m. Het boezemgebied ten noorden van de Hoge Rijndijk heeft geen maalpeil ha. In de onmiddelijke omgeving geen mogelijkheden. in de zomer pleziervaart. Verkenningen van de kade en het polderterrein zijn uitgevoerd door de verkenningsploeg van het Centrum in september 'P970. Een dwarsprofiel genomen door de uerkenningsploeg. Geen. Gevoerde gesprekken:geen Situatie : a) Kaart van het Hoogheemraadschap van Rijnland ( 1 : ) polder no. 21 b) Topografische kaart (1: 50000) c) Waterstaatskaart ( 1 : 50000) no. 30 Is-Gravenhage Oost. d) Topografische kaart (I: 10000) no. 30 F Zuiden Leiden. Hierop staan gegevens vermeld, die door de verkenningsploeg zijn verzameld. e) Bodemkaart (1 : 50000) no. 30 Is-Gravenhage Oost. (IS nog niet uitgegeven). Betekenis., van de kade i.v.m. gevolgen doorbraak. Begrenzing van de polder: Zie A. Lengte van de kade: km. Oppervlakte van de palder: 85 ha. Maaiveldhoogte: N.A.P. - 1,30 m. Polderpeil: N.A.P. - 1,90 m. Inwonersaantal: De pblder bestaat uit weilanden met enkele boerderijcomplexen.

22 -2- Bij een doorbraak van de kade zal de boezemstand + 25 cm. zakken. Het water zal stijgen tot cm. boven het maai?eld. Wegen van betekenis lopen er niet door de polder. 3. Beheer van de kade. Beheer van de wegen: Het fietspad ten zuiden van de polder wordt beheerd door Beheer van het Boezemwater: Het Hoogheemraadschap van Rijnland. Beheer van de kunstwerken: Molen langs de Does t.o. Zuidzijdervaart wordt beheerd door de Rijnlandse Molenstichting, Draaibrug over de Doespolder watering wordt beheerd door Vijzelgemaal wordt beheerd door de polder. Beheer van de leidingen: Twee elektriciteitskabels onder de Does worden beheerd door 4. Geschiedenis: De polder is ontstaan in Ontwikkeling polderpeil: Calamiteiten in het verleden: Plannen m.b.t. de kade: 5. Lengte- en dwarsprofielen: Door het Hoogheemraadschap van Rijnland zijn langs de Bruine Wetering 3 dwarsprofielen, langs de Does 5 dwarsprofielen en langs de Doespolderwatering 6 dwarsprof ielen genomen. (Map 6/07 1 ). De kade langs de Does is tamelijk hoog met een brede kruin. Plaatselijk verlagingen door veepaadjes. De kade langs de Doespolderwatering ligt niet op de vereiste hoogte van N.A.P. - 0,lO m. De kade langs de Bruine Wetering voldoet voor een gedeelte aan de eisen, maar een groot gedeelte ligt te laag en er zijn tuintjes in het talud aangelegd. Door de verkenningsploeg is een dwarsprofiel genomen m. ten zuiden van de draaibrug over de Doespolderwatering. De grootste hoo,gte is hi.er N.A.P. - 0,43 m Samenstelling vän de kade: Er zijn geen boringen en sonderingen beschikbaar. Door de verkenningsploeg werden geen boringen verricht. Uit de visuele verkenning blijkt dat in het bijzonder langs de Does wat grof puin als oeverbescherming voorkomt. Uiterlijk van de kade: De grasmat van de kaden langs de Does en de Doespolderwatering verkeert, afgezien van enkele veepaadjes, in goede staat. Langs de Bruine Wetering zijn tuintjes aangelegd; ter plaatse van de tuintjes treedt kwel op. Vooral bij boerderijen komen nogal veel bomen in het binnentalud voor. Ter plaatse van de boerderijen en in de bocht van de Does en de Bruine Wetering zijn houten beschoeiingen aangelegd.

23 -3-8. Bouwwerken, kunstwerken en leidingen. Zie hiervoor ook punt 3. De boerderijcomplexen langs de Does en de Doespolderwatering liggen over het algemeen met hun erven op kadehoogte. Kunstwerken : Het elektrische vijzelgemaal langs de Does staat in het binnentalud; er loopt een stalen buis r# 800 mm. als afvoer door de plaatselijk verbrede kade. De draaibrug over de Doespolderwatering heeft betonnen landhoofden. Deze zijn aangevuld met puin. Leidingen: Onder de Does door lopen twee elektriciteitskabels, een ter hoogte van het pontje en de ander ter hoogte van het vijzelgemaal. In de teen van de kade langs de Doespolderwatering loopt een elektriciteikskabel evenwijdig aan de kade. 9. Het waterkerend vermogen van de kade. Het waterkerend vermogen van de kade langs de Doespolderwatering en de Does is over het algemeen voldoende. De kade langs de Bruine Wetering is soms ernstig beschadigd door reeds eerder genoemde oorzaken. Het waterkerend vermogen is slechter dan voor de Does en de Doespolderwatering. 10. Mogelijk verder onderzoek. Langs de kade van de Bruine Wetering kan een verder onderzoek worden ingesteld. Beschrijving bi,j topografische kaart. I. Aan eind inham bij molen zit een houten beschoeiing. Daar ter plaatse loopt een tegelpad op de kruin, met stenen watergang naar de molen + gemetseld wasplaatsje en waterinlaat, vlak na perceelscheiding. 2. Zware kwel 2 tot 3 meter uit de teen, meter voor perceelscheiding. 3. Een vijzelgemaal met een stalen waterdoorgang dóór de kade.

24 -3- Drooggemaakte Akkersloot- Hertogs- en Blijverspolders Rijnlands polder nr. 23 Rijnlands dienstkring: Halfweg A. Boezemwateren rond de polder: Aan de noordzijde Aan de oostzijde Aan de zuidzijde Aan de westzijde : de Zomersloot : de Koppoel en de Rijpwetering' : de Akkersloot : de Oud Ade Poldergemaal: Elektrisch vijzelgemaal. Langs de Akkersloot bevindt zich een molen met een vijzel, opvoerhoogte 2,3 m, maar dient niet meer als gemaal. Boezempeil: Is-zomers: NAP - 0,55 m tot NAP - 0,60 m Is winters:nap - 0,60 m tot NAP -0,65 m Maalpeil: Het boezemgebied ten noorden van de Hoge Rijndijk heeft geen maalpeil. Oppervlakte boezem: 3894 ha Boezemscheidingen: In de onmiddellijke omgeving niet. In de bebouwde kom van Hoogmade is in de Does een mogelijkheid tot boezemscheiding. Scheepvaart : Op' de Rijpwetering is de scheepvaart met melkbussentransportschuiten. Hetzelfde geldt voor de andere vaarten. Hier en daar ook wat pleziervaart maar lang niet zo intensief als b.v. op een breder water zoals de Does.

25 -2- B. De Kaden Verkenningen van de kade en het polderterrein zijn uitgevoerd door de verkenningspleeg van het Centrum in september waterpassingen: één dwarsprofiel genomen door de verkenningsploeg ml. R-23-ZH Grondmonsters: geen Gevoerde gesprekken: geen 1 Situatie: a. Kaart van het Hoogheemraadschap van Rijnland, (1 : ) polder nr, 23 b. Topografische kaart ( 3 : )- c. Waterstaatskaart (1 : ) no. 30 's-gravenhage oost en no. 31 Utrecht-west d. Topografische kaart ( 1 : 10,000) no.30f Zuid, Leiden en no. 31A zuid, Woubrugge. Hierop staan de gegevens vermeld, die door de verkenningsploeg zijn verzameld. e. Bodemkaart (î : ) no. 30 Is-Gravenahge oost en no. 31 Utrecht west (zijn nog niet uitgegeven) 2 Betekenis van de kade i.v.m doorbraak Begrenzing van de polder: zie A lengte van de kade: 5,6 km oppervlakte van de polder: 330 ha Maaiveldhoogte: NAP - 3,3, meter Polderpeil: Zomerpeil : NAP - 3,85 m Winterpeil: NAP - 3,92 m Inwoneraantal :

26 -3- De polder bestaat voornamelijk uit wkiland. Verder komt er wat tuinboaw voor en ook moestuinen, veelal voor eigen gebruik. Hier en daar wat accomodatie voor Watersport. Bij een doorbraak van de kade zal de boezemstand 4 ken. Het water zal stijgen tot cm boven het maaiveld. cm zak- Wegen van meer dan locale betekenis komen in de polder niet voor met uitzondering van de weg door Oud Ade (het dorp) die ook gedeeltelijk langs het water de Oude Ade loopt. Langs de kaden geen belangrijke wegen. - 3.Beheer van de kade Beheer van de wegen: De weg door Oud Ade in beheer bij.,... Beheer van het boezemwater: Het Hoogheemraadschap van Rijnland. Beheer van de kunstwerken: Ie Draaibrug bij de monding van de Zomersloot hn de Koppoel. 2e Aan de westkant van de Koppoel een drie meter brede waterinlaat met dam in beheer bij e Aantwee met elkaar verbonden zijarmpjes van de Rijpwetering liggen een ophaalbrug en een paardebrug in beheer bij... he Een draaibrug en een ophaalbrug bij de bocht. Rijpwetering met de Akkersloot. 5e De molen aan de Akkersloot is buiten gebruik in beheer bij... 6e Brug over de Oude Ade in de weg die daar ter plaatse de Oude Ade kruist 7e Het elektrisch gemaal (in beheer bij het polderbestuur) Behher van de leidingen langs de Rijpwetering 3 elektriciteitskabels van de SEF langs de Oude Ade 4 elektriciteitskabels van de SEF in de bocht Zomersloot-Koppoel 1 elektriciteitskabel Van de SEF in de Oude Ade twee zinkers in beheer bij..... in de Oude Ade een P.T.T.-kabel 4. Gesbhiedenis van de kade De poldar Is ontstaan in 1858

27 -4- Ontwikkeling polderpeil:..... Calamitecten in het verleden: Plannen m.b.t. de kade: 5, Lengte en dwarsprofielen Door het Hoogheemraadschap zijn geen lengte- of dwarsprofielen genomen. Bijna overal treffen we een gras-klei-puin kade aan, vaak een flauw, wat onregelmatig binnentalud, vaak een brede kruin, Hier en daar een pad op de kade best-ande uit puin en/of Bolenas. De kade is meestal redelijk op hoogte met af en toe een verlaging door een veepaadje, Door de verkenningsploeg zijn geen dwarsprofielen genomen. 6. Samenstelling van de kade Er zijn geen boringen of' sonderingen beschikbaar noch door de verkenningsploeg verricht. Behalve het voorkomen van puin in de vorm van een pad op de kruin komt er in de kruin of in de taluds weinig puin voor, in ieder geval minder dan we gewend zijn tegen te komen. 7. Uiter%ijk van de kade De kade is een goede graskade (slechts een kale plek op de yoor de bijschrijving van de verkennigsgegevens gebruikte kaart) Bij de veepaadjes is de kade ook kaal. In Oude Ade is de kade plaatselijk beschheïd met een houten of en betonbeschoeïng van een bescheiden formaat. In het dprp Rijpwetering treffen we dit soms ook aan. Langs de Zomersloot bij de Koppoel staan wat bomen op de kade. Langs de Oude Ade, ten noordwesten van Oud Ade komen bomen voor in het Buitentalud. In Oud Ade hetzelfde verschijnsel. Ten zuiden van Oud Ade idem.

28 -5- Langs de Rijpwdering staan tussen de huizen op en aan de kaden ook bomen, soms vrij zwaar. Dit komt over de helelengte van de begrenzing van de polder met de Rijpwetering voor. Daar waar bebouwing is komen in het bijzonder langs de RijpwetEring veel tuinen en t&intjes of grintplaatsjes op de kade voor. 8. Bouwwerken, kunstwerken en leidingen. Zie hkkrvoor punt 3 Opgemerkt di.ent te worden dat er in deze polder behalve het gemaal geen kunstwerken van grotere betekenis voorkomen. De boerderijcomplemn langs de Rijpwetering liggen met hun tuinen en erven op kade hoogte, dit geldt zo ongeveer ook voor Oud Ade. De molen aan de Akkersloot heeft betonnen en stenen overdekte watergang en vijzel en is als gemaal buiten gebruik. g-. Het waterkerend vermogen van de k&de Het waterkerend vermogen van de kade is redelijk voldoende. Er zijn geen punten die reden tot bezorgdheid geven..30. Mogelijk verder onderzoek Verder onderzoek is niet urgent.

29 Polder nr. 23 Drooggemaakte Akkersloot- Hertogs- en Blijverspolder No, 1 Molenerf met houten hekken op binnen- en buitenkruinlijn. De molen heeft een betonnen en stenen overdekte watergang en een vijzel, maar is geen gemaal. No. 2 Boerderijcomplex waar omheen een sloot met een veel Iboger peil dan het peil van de poldersloot. Houten keet met een erfscheiding op de kade. Wasplaatsje met bomen op het buitentalud. No. 3 Om het 'geheleccbmplex van kassen, weilandjes, bomen en boerderij loopt een dijk van 1 tot 2,5 m hoog waar binnen de sloten een andere peil hebben dan de sloten in de polder. Langs de boezem loopt de eigenlijke kade met o.a. boerdrijerf op kadehoogte. No. 4 Complex met twee slootpeilen. Eigenlijke kade met een ligplaats voor jachten loopt langs de boezem. Huizen en boerderijcomplex met enkele tuinen op kadehoogte. Diverse inhammetjes met diverse beschoeîngen. Om het hele complex heen loopt het ongeveer 3 m brede puin/kolenas- pad met wegberm als binnentalud. Buiten het door de weg ingesloten gedeelte hebben de sloten het normale polderpeil. No. 5 Hoog buitendijksland met huben, tuinen, bomen en boerdrijcomplex Diverse inhammen met diverse soorten beschoehg. Drie meter breed puin/kolenaspad 3. (grind) sluit haaks aan op de 6-meter brede asfaltweg naar Oud Ade. No, 6 Bebouwing van Rijpwetering met tuinen enz. op kadehoogte. Diyerse inhammeitjes met hoofdzakelijk houten heschoeingen. Diverse houten voetgangersdraaibruggetjes (+K's SEF) over de Rijpwetering. No. 7 Hoog buitendijksland met boerderijcomplex en huis en verder bomen, tuinen op kadehoogte. Puinpad loopt dood bij boerderijcomplex Een butaantank op binnentalud met schuren en stallen in teen. Boezem loopt tot achter boerderijcomplex en is gedeeltelijk afge- dekt met betonplaten.

30 HOOGMADESCHE POLDER. Rijnlandspolder no, 55 Rijnlands dienstkring : Halfweg, A, - Boezemwateren... rond de polder: Aan de westzijde de Zuidzijdervaart. Aan de noordzijde de Achterwetering. Aan de oostzijde een kronkelig naamloos tamelijk breed boezemwater. Aan de zuidzijde de Voorwetering en in het dorp Hoogmade de Does. Poldergemaal: Molen + vijzelgemaal; de molen heeft een scheprad. Boezempeil : 's Zomers : NAP - 0,55 mtot NAP - 0,60 m 's Winters: NAP - 0,60 mtot NAP - 0,65 m Maalpeil : Het gebied ten noorden van de Hoge Rijndijk heeft geen maalpeil. Oppervlakte boezem (van Rijnland) is 3894 ha Boezemscheidingen : In de onmiddellijke omgeving een mogelijkheid, namelijk een boezemscheiding in de Does. Scheepvaart: Op de Does is 's zomers pleziervaart. Op de Zuidzijdervaart en de Achterwetering alleen vaart met melkbussentransportschuiten. Op het naamloze kronkelige watertje wat pleziervaart (er ligt daar een jachthaven). B. - De kaden: Verkenningen ven de kade en het polderterrein zijn uitgevoerd door de verkenningsploeg van het Centrum in september Waterpassingen: g66n dwarsprofiel genomen door de verkenningsploeg. Grondmonsters : geen. Gevoerde gesprekken : geen. 1. Situatie: _1- a. Kaart van het Hoogheemraadschap van Rijnland (1 : ) polder no. 55 b. Topografische kaart (1 : ) c. Waterstaatskaart (1 : ) no. 30 's-gravenhage-oost en no. 33 Utrecht-West.

31 -2- d. Topografische kaart (1 : ) no. 30 F zuid Leiden en no. 3J A zuid Woubrugge. Hierop staan gegevens vermeld, die door de vérkenningsploeg zijn verzameld. e. Bodemkaart (3 : no. 30 's-gravenhage Oost en no. 31 Utrecht West (zijn nog niet uitgegeven). 2. Betekenis van de kade i.v.m. gevolgen doorbraak. Begrenzing yan de polder : zie A. Lengte van de kade : - + 6,2 km Oppervlakte van de polder: 160 ha Maaiveldhoogte Polderpeil : NAP -?? m (nergens vermeld) : NAP m Xnwaneraant al De polder bestaat uit weiland. Aan de Achterwetering een paar boerderijen. Aan het naamloze kronkelige watertje wat meer bebouwing. (huizen, jachtwerf). Aan de Does en Voorwetering ligt het dorp Hoogmade in de polder, bebouwing langs de hele Voorwetering, (huizen) Bij een doorbraak van de kade zal de boezemwaterstand - f cm zakken. Het water zal stijgen tot cm boven het maaiveld. Door de polder loopt de E 30 naar Amsterdam. Langs de Voorwetering en verder door Hoogmade een drukke twe ebaans straat weg. Aan de Oostzijäe langs het naamloos boezemwater een minder drukke weg. 3. Beheer van de kade. Beheer van de wegen: in beheer bij De E 10 is rijksweg. De andere wegen Beheer van het boezemwater door het Hoogheemraadschap van Rijnland. Beheer van de kunstwerken: Betonnen bascule brug met installatie yoor realisering van boezemscheiding in beheer bij In het naamloze kronkelige boezemwater een houten bruggetje in beheer bij Bij de kruising yan de E 10 over voornoemd boezemwater een nieuwe houten brug in beheer bij De kruising yan de E 30 met voornoemd boezemwater bestaat uit twee betonnen duikers doorsnede ho m. in beheer bij het Rijk. t; c

32 - 3 - Onder de b-weg die langs het genoemde boezemwater loopt een dubbele duiker en in een asfaltpad naar het gemaal één duiker in beheer bij Het vijzelgemaal in beheer bij het polderbestuur, Voor de bocht van kronkelig naamloos boezemwater met de Achterwetering zit een houten bruggetje, in beheer bij Over de Achterwetering één houten voetgangers- en loopbruggetje voor koeien, in beheer bij de boer daar. In de Zuidzijdervaart zit tot aan de kruising van dit water met de E 10 één voetgangersdraaibruggetje, lokaal beheer. Vlak voor de kruising een houten bruggetje, lokaal beheer. Brug in de E 10 over de Zuidzijdervaart in beheer bij het Rijk. Brug in de weg naar Hoogmade over de Zuidzijdervaart, slecht onderhouden, vervallen bakstenen leuningen, betonnen landhoofden en stalen balken als ondersteuning rijdek, in beheer bij Vlak voor dorp Hoogmade zit onder de weg naar dit dorp een waterinlaat, in beheer bij Beheer van de leidingen. Onder het naamloze boezemwater lopen 2 elektriciteitskabels van de S.E.F., een P.T.T. kabel en één aardgasleiding. Onder de Does in Hoogmade een elektriciteitskabel van de S.E.F. Onder de Zuidzijderyaart tvee elektr. S.E.F. kabels, alsmede onder de brug in de E 10 evenwijdig in de richting van de Zuidzijdervaart. Aan de zuidzijde van voornoemde brug één P.T.T.-kabel en één aardgasbuis. 4. Geschiedenis. De polder is ontstaan in Ontwikkeling polderpeil Calamiteiten in het verleden : Plannen m.6.t. de kade 5. Lengte- en dwarsprofielen. Er zijn dwarsprofielen bekend noch door het Centrum genomen. De kade langs de Yoorwetering is niet uitgesproken hoog, wel zeer breed. Zeer flauwe taluds met bebouwing. In de bebouwde kom van Hoogmade is een extra verdediging. De kade langs de Zuidzijdervaart is een grasdijk van het kaliber, dat we gewend zijn te zien, plaatselijk laag, veepaadjes, puh., gedeeltelijk een pad op de kruin. De kade langs de Achterwetering, Idem, smal pad op de kruin. De kade langs het naamloze boezemwatertje is gelijkmatig, redelijk hoog, bij gemaal laag, soms verwarrend door bebouwing die daar voorkomt, Taluds soms zeer flauw en breed.

33 -4-6. Samenstelling van de kade. Er zijn geen boringen en sonderingen beschikbaar en er werden er door de verkenningsploeg géén verricht. Uit de visuele verkenningen blijkt weer het voorkomen van het gebruik van puin in en op de kade en gebruik van puin ter verdediging van het buitentalud. 7. Uiterli.jk van de kade. Nergens werd een kale kade aangetroffen. Overal een redelijke grasmat, soms veepaadjes of drassig achterland. Langs de Voorwetering en naamloos boezemwater komen veel tuintjes in het buitentalud voor. Langs de Zuidzijdervaart komen veel bomen voor in het binnentalud (jong hout). Plaatselijk is er gerooid, Langs de Achterwetering ongeveer hetzelfde beeld. Langs het naamloze boezemwater soms grote bomen in het binnentalud. Langs de Voorwetering op sommige plaatsen bomen. (middelgroot) Bij de jachthaven aan het naamloze boezemwater, een houten beschoeiïng. In de bebouwde kom is de kade plaatselijk beschoeid, zoals bij de bascule brug. Waar in deze polder geen bebouwing voorkomt, komt ook praktisch geen beschoeihg voor. 8, Bouwwerken, kunstwerken en leidingen. De erven van de boerderijcomplexen liggen over het algemeen op kadehoogte. De hellingen van een jachtwerf langs de Does in Hoogmade liggen nogal laag. Maar bij de rijbaan loopt de kade, die hier zeer breed is, toch nog wat op. Kunstwerken : Zie onder 3. De basculebrug heeft betonnen landhoofden. Leidingen : Zie onder punt Het waterkerend vermogen van de kade. Het waterkerend vermogen is overal redelijk. 10. Verder onderzoek alleen voorzover het onderzoek naar onderhoud van de kaden betreft en onderzoek naar middelen en methoden om het onderhoud beter te kunnen doen.

34 BIJLAGE KAARTEN 30 F ZUID LEIDEN EN 31 A ZUID WOUBRUGGE schaal 1 : HOOGMADESCHEPOLDER. Polder No. 55 No. 1 No. 2 No. 3 No. 4 No. 5 Boerderij complex met lage wasplaats, grasland op kadehoogte. Houten botenhuis over de kade. Café Doeszicht, betegeld terras met betonwand en gaat over in houten steiger met grind terras. Grastuin met wasplaats bij I!T.H. kerk. Plaatselijk houten damwand, loopt tegen betonnen landhoofd van de bascule brug naar de Vlietpolder. Buitentalud bestaande uit tuinen; diverse inhammetjes. Hoofdzakelijk houten beschoeiïngen en diverse bouwwerkjes en huizen tot op de kade. Parkeerplaats met bushalte op buitentalud, Loswal met plaatselijk betonbeschoeiïng.

35 -3- De Kalkpolder Rijnlands polder nr. 61 Rijnlands dienstkring: Halfweg A. Boezemwateren rond de polder: Aan de noordkant: Een zijsloot van de afgedamde Leisloot. Aan de oostkant: Het verlengde van de afgedamde Leisloot. Aan de zuidkant: de Does. Aan de westkant: de Oude Rijn. Poldergemaal : reserve : Elektrisch vijzelgemaal, schepradwatermolen. Boezempeil: 's-zomers : N.A.P. - 0,55 m. tot N.A.P. - 0,60 m. 's-winters: N.A.P. - 0,60 mi tot N.A.P. - 0,65 m. Maalpeil : Het boezemgebied ten noorden van de Hoge Rijndijk heeft geen maalpe i1. De oppervlakte van Rijnlands boezem is 3894 ha. Boezemscheidingen :In de Oude Rijn is boezemscheiding 25 gereed: ( schuiven). In de Does is een boezemscheiding in ontwerp. Scheepvaart : De Does wordt bevaren met plezierboten. De Oude Rijn wordt bevaren met grote beroepsboten:druk scheepvaartverkeer. B. De kaden. Verkenningen van de kade en het polderterrein zijn uitgevoerd door de verkenningsploeg van het Centrum in september Waterpassingen: Grondmonsters : Er zijn geen profielgegevens bekend. Geen. Gevoerde gesprekken: Geen. I. Situatie Kalkpolder is te vinden op: a. Kaart van het Hoogheemraadschap van Rijnland 1: waarop het poldernummer 61 staat. b. Topografische kaart I: gebruikt ter oriëntering tijdens de visuele verkenning. c. Waterstaatskaart 1: no. 30 Is-Gravenhage Oost. d. Topografische kaart 1: no. 30 F Leiden Zuid..en no. 30 H Zoetermeer Noord 01) deze kaart staan nagenoeg alle gegevens die door de visuele verkenning werden vermeld. e. Bodemkarteringskaart 1: no. 30 Is-Gravenhage Oost (nog niet uitgegeven).

36 ,- -'de 2. Betekenis van de kade i.v.m. doorbraak. Voor de begrenzing van de polder, zie A De oppervlakte van de polder is volgens de waterstaatskaart 75 ha. Maaiveldhoogt e : - + N.A.P. Lengte van de kade: Polderpeil Inwonertal Mat eriele belangen. Bebouwing: Inundatiehaogte : Boezemdaling 3. Beheer van de kade. 4. 6>4. km : N.A.P m Langs de kade van de Oude Rijn loopt de Hoofdstraat van Leiderdorp, verder nieuwbouw van Leiderdorp. Aan de Does wat industrie (jachtwerf capaciteit 500 boten). Aan de noordkant van de jachthaven ligt de E-10. Parallelweg aan E-1 O. Boezemwater : Hoogheemraadschap van Rijnland. Aut owe g : Rijksweg E-10 Weg door Tunnel : Rijkswaterstaat. Kunstwerken : Tunnel met retourmuren :Rijk Elektrisch vijzelgemaa1;polderbestuur Schepraàmolen :Gemeente Leiderdorp Ophaalbrug in de E-30 van beton :Rijk Ophaalbrug in parallelweg Betonduiker in Tollenaersingel : Meyebru g Houten ophaalbrug Bruggetje I ' : Gemeent e Leidingen. Poldervoorzitter J.B. van Sandijk, Mawitssingel 78, Leiderdorp. Secretaris-penningmeester S, van Bandijk-Visser, Mauritssingel 76, Leiderdorp. Geschiedenïs: De kalkpolder bestaat sinds Ontw. bepaling polderpeil: Onderhoud en calamiteiten in het verleden: Plannen met betrekking tot de kade: 5. Lengte- en dwarsprofielen: Lengte en dwarsprofielen zijn niet genomen. Op het oog ziet de kade er redelijk uit.. I

37 b. " -3- Hoge kade langs sloot in N.O. lengterichting van de jachthaven. Aan de Z.W. langszijde van de haven minder regelmatig. Kade langs de Does niet hoog; wel breed. Bij de zijsloot niet hoog; wel breed 6. Samenstelling en eigenschappen. Er zijn geen boringen of diepsonderingen beschikbaar. 7. Uiterlijk van de kade. Nergens werd kwel geconstateerd. Het achterland ligt hoog en is droog. De grasmat: Aan de N.O. kant van de jachthaven zeer goed Aan de Z.W. kant heeft de kade lang gras en onkruid, evenals langs de Does en de zijsloot. Wegdek: Langs de jachthaven een weg van betonplaten. Langs de kant waar de E-10 loopt en langs de Z.W. langszijde. Aan de Z.W. langszijde ook parkeerplaats voor jachthaven, uitlopend tot op de kade. Langs de Does loopt verder geen weg. Oeverbescherming LàrigEi Oude Rijn van beton. Langs de Oude Rijn: Jaagpad in goede staat plaatseliik beschadigd achter de beschoeiing (los grind of grind-asfaltweg). Na de brug in de parallelweg loopt een goede straatweg. De Tollenaersingel is een goede nieuw'bestrate weg. Bomen: Alleen langs de N.O. langszijde van jachthaven binnen op de kruin. 8. Bouwwerken, kunstwerken en leidingen Langs de Does is industrie, belangrijkste'object: jachthaven met betonhelling. Aan de lange Z.W. kant van de haven zijn de molen en een waterzuiveringsinstallatie. Kunstwerken. 1. In de sloot, in het verlengde van de afgedamde Leisloot ligt een tunnel, waarover de E-70 loopt. De tunnel wordt aan beide kanten begrensd door keermuren van beton. 2. De schepradmolen aan het eind van de sloot evenwijdig aan de Zuid-west langs richting van de jachthaven. 3. Het elektrisch vijzelgemaal van de Kalkpolder: op het eind van de dwarssloot van de Does gaat deze met een betonbuis rond 60 cm. onder een weg naar het gemaal. 4. Ophaalbrug van beton in de E-10. Aan weerskanten van de brug een zwaardere betonnen beschoeiing. ha Ophaalbrug over de Oude Rijn in parallelweg van de E Een rechthoekige betonnen duiker onder de v.d. Valk Boumanweg in de sloot aan de Tollenaersingel. 6. De Meyebrug: van beton, evenwijdig aan de Oude Rijn over de Tollenaersingel. 7. Oude houten ophaalbrug over de Does op de Hoofdweg. 8. Twee bruggetjes. flén bij de Does en een bij industrieterrein. Leidingen : Bij de tunnel in de E-10 is een aardgaszinker en elektrische kabel: S.E.F. Ten Z.O. van ophaalbrug in E-10: aardgaszinker, P.T.T. kabel en elektrische kabel E.Z.H. Bij de ophaalbrug in de parallelweg 2 S.E.F. kabels: aan iedere kant van de brug één;

38 //! -4- aan de Zuidkant een P.T.T. kabel. Bij de Meyebrug een gaszinker S.G.F. Aan het eind van de Tollenaersingel twee P.T.T. S.E.F. 9. Oordeel over waterkerend vermogen van de kade. Het waterkerend vermogen van de kade is goed. De polder is gedeeltelijk opgespoten voor woongebieden. kabels en een elektrische kabel ;O. Het beheer en onderhoud is goed. Er behoeven dan ook geen voorstellen gedaan te worden ter verbetering m.b.t. constructie, onderhoud en beheer. 10. Verder onderzoek is niet noodzakelijk, behalve dat de huizenrij en kassen langs de Does kwetsbaar kunnen zijn bij calamiteiten; er zou iets aan gedaan kunnen worden. Beschri,jving bij topografische kaart. 3. Kade langs molenwatergang vrij hoog met een m. brede kruin en vrij steil binnentalud. Vrij hoog achterland met kassen. Na sloot loodrecht op kade. Achterland is vuilstortplaats. Kade wordt rommelig en met riet en onkruid begroeid Op eind dwarssloot Does gaat deze met een betonnen buis # 60 onder weg naar huizen door naar elektrisch vijzelgemaal. Beschoeiing langs Oude Rijn bestaat uit een betonbeschoeiing met hoekstalen. Plaatselijk achter deze beschoeiing is de grond weggeslagen. Op Oude Rijn drukke scheepvaart, Achter damwand langs Oude Rijn ligt een grasberm + 0,50 m. breed, dan een grindasfaltpad m. grasberm en tuinen ihuizen of &rekt de huizen. Aan beide zijden van brug (E-10) over de Oude Rijn een zwaardere beschoeiing (beton 1. Tussen Leiderdorpsebrug en Meyebrug bestaat de Beschoeiing uit betonnen damwand.

39 -1 - De Munnikenpolàer Rijnlands po1dernr.i 90 Rijnlands dienstkring: Hal.fweg A. Boezemwateren rond de pol.der: aan de westkant: Leisloot en verlengde Leisloot langs jachthaven aan de noordoostkant: Dwarswatering aan de zuidkant: Does Poldergemaal: Dieselvijzelgemaai. met een capaciteit van l5m 3 /min, Boi)sdempi~l: : 'n zomers: M.A.P. - 0,55 m tot.n.'a.p. - 0,60 m 's winters: N.A.P. - 0,60 m tot N.A.P. 0,65 m Maalpeil: Het boezemgebied ten noorden van de Hoge Rijndijk heeft geen maalpeil. De pppervlakte van Rijnlands boezem is 3894 ha. Boezemscheidingen: In de onrnidde1lijk.e omgeving geen mogelijkheden. Vrije toestroming uit o.a. Kager plassen Scheepvaart: De Does wordt druk bevaren met plezierboten Dwarswatering alleen geschikt voor kleine boten Leisloot is afgedamd, dus geen scheepvaart Verkenningen van de kade en het polderterrein zijn uitgevoerd door de verkenningsploeg van het Centrum in sept..l97q Waterpassingen: Er zijn geen profielgegevens bekend, Grondmonsters: geen Gevoerde gesprekken: geen 1, Situatie van de Munnikenpolder is te vinden op: a. Kaart van het Hoogheemraadschap van Rijnland 1 : , waarop het poldernummer 90 staat. b. Topografische kaart 1 : , gebruikt ter oriëntering bij visuele verkenning. c. Waterstnatskaart 1 : no. 30 's-gravenhage Oost d. Topografische kaart 1 : no. 30 F Leiden zuid 8- Op deze kaart stasn alle gegevens vermeld, die bij de visuele verkenning verkregen werden. e. Bodemkaart 1 : no. 30 's-gravenhage Oost (Is in bewerking, maar nog niet uitgegeven)

40 -2-2. Betekenis van de kade i.v.m. doorbraak Voor de begrenzing van de polder, zie A. De oppervlakte van de polder is volgens de waterstaatskaart 195 ha. Maaiveldhoogte: N.A.P. -1,SO tn tot N.A.P. -0,9O m Lengte van de kade: /+,5 km Polderpeil: 's zomers N.A.P. -1,55 rn 1s winters N.A.P. -1,60 m Inwonertal: Materiele belangen: In de polder wordt veeteelt bedreven. Geen bebouwing voor woonwijken of industrie; wel. voorbereidingen daartoe (bouwrijp maken van de grond) Door het gebied ligt E 10, van zuidwest naar noordoost. Ongeveer parallel aan deze weg ligt nog een geasfalteerde hoofdweg. Inundatiehoogte: Boe zemdali ng : 3. Beheer van de kade Boezemwater: Hoogheemraadschap van Rijnland Autoweg: Rijksweg E 10 Parallelweg: Kunstwerken: Munnikenbrug: Provincie Tunnel en brug: Rijk.- Leidingen : Poldervoorzitter: S.J. van de Stoel Roomburgerweg 3, Leiden Secretaris: P. van Hofwegen te Zoeterwoude Oranjelaan 28 (Poot Leiderdorp) tel ~ Geschiedenic: De Munnikenpolder bestaat sinds 1858 Ontwerp bepaling polderpeil: Onderhoud en calamiteiten in het verleden: Plannen m.b.t. de kade;

41 -3-5. Lengte- en dwarsprofielen: Lengte- en dwarsprofielen zijn niet genomen Op het oog, ziet de kade er redlijk uit. Langs de Dwarsweterlng loopt een zeer hoge, brede kade. Langs de Does ligt de kade 50 cm boven boezempeil. Langs de sloot bij de jachthaven Ligt de kade op 2 N.A.P. -0,20 m 6. Samenstelling en eigenschappen: Er z ijn geen boringen of diepsonderingen beschikbaar. 7. Uiterlijk van de kade: Nergens werd kwel geconstateerd; Het achterland was ook nergens drassig of nat. De grasmat was op de hoge dijkgedeelten erg kortpolig en dun gezaaid, zodat er kale plekken geconstateerd zijn. Hier en daar ligt er wat puin op de kade. Wegdek; Langs de Does is de kade hobbelig met een onkruidbegroeiing. over het algemeen liggen er geen wegen op de kade, Wel ligt er een met grind en puin verharde weg op de kade langs de sloot, die in de Does uitmondt, (zie topografische kaart 1 : lo.ooo>' Oeverbescherming: Er zijn geen beschoeiingen geconstateerd. Wel bescherming door ri.et, vlietland en puin, Bomen: Er komen geen bomen op de kade voor. 8. Bouwwerken, kunstwerken, leidingen, Bouwwerken: Bij de Munnikenbrug li.gt een huis met botenschuur en een molen. Kunstwerken: Ie. Dam aan het einde van de Leicloot 2e, Vaste houten brug bij boerderijcomplex, rn in zuidelijke richting van;,de Leisloot. 3e. Brug in paral.lelweg van de E 10. (Munnibrug). Betonnen brug met aan weerskanten + 20 rn betonbeschoeiing. '.te. Betonnen brug in de E 10; ook met een beschoeiing als in punt 3. 5e. Tunnel onder de E I0 in de sloot evenwijdig aan de jachthaven.

42 Beschrijving bij topografische kwart 1 : nog. Perceelafscheiding, een inhammetje met houten beschoeiing en met stenen bekleed aanlegsteigertje. Wairi het eind van het inhammetje staat een die@clvijzelgemaal. In het inhammetje staat een botenhuiaje in het buitentalud. Achter een woonhuis staat een molen met- daar naar toe een watergang met daarin het voornoemde dieselvijzelgemaal. no2. Het talud van de snelweg E 10 wordt van de kade de kruin. Brug in de E 10 met betonnen landhoofden en brugdek. Aardgaszinker en P*T.T..-.kabel. Onder de brug een smal looppad.t. 1,5 m breed +-pp&hlnpaaltjes, puin, zand en grind. - no.3. Kade plaatselijk lager door greppel loodrecht op kade Hier ter plaatse veel puin en lager. Van hier uit greppeltje langs teen. no.4. Veepaden opgesloten door houten palen met planken en verder m'et klei en pui.n aangevuld. no 5. 3 m na aardgaszinker begint betonnen damwand behorende bij de tunnel onder de E 10, Weg en water worden gescheiden door voornoemde betonnen wand. Weg 4 op boezemhoogte. n i\

43 -4- Lei di nge n : Ie. Bij de brug in de E 10 (nabij Munnikerbrug) ligt een aardgaszinker. 2e. Bij de tunnel onder de E 10 ligt een aardgaszinker. 3-e. Een elektriciteitskabel, een PTT-kabel 9. Oordeel over waterkerend vermogen van de kade Het waterkerend vermogen is over het geheel genomen goed. Er zijn geen verschijnselen dia wijzen op slecht onderhoud. Er hoeven dan ook geen voorstellen gedaan te worden tot verbetering m.b.t. constructie, onderhoud en beheer. 10. Verder onderzoek. is niet noodzakel?.jk.,

44 De Piestpolder Rijnlands - poldernummer: 3-18 Rijnalnds dienstkring : Half'weg A. Boezemwateren rond de polddr Aan de noordkant : de Voorwetering Aan de zuidkant : De Does Aan de westkant : De Zuidzijdervaart (Polder wordt doorsneden door 3 zijarmen van de Does). Poldergemaal: De Piestpolder wordt bemalen door het poldergemaal pan de Hoogmadesche polder (een windmolen met vij zelgemaal met vlucht van 22 meter). zie waterstaatskaart no. 30 Den Haag Oost. Boezempeil.: Is-Zomers: N.A. ', tot N.A.P. - 0,60 m 's-winters:n.a.p m tot N.A.P. - 0,65. Maalpeil: Het boezemgebied ten noorden van de Hoge Rijndijk heeft geen maalpeik. De oppervlakte van RijnSands boezem in 3894 ha. Boezemscheidingen: In de onmiddellijke omgeving geen mogelijkheden. Yrije toestroming uit de Does., Oude Rijn Brasemermeer. Scheepvaart: Does wordt druk bevaren met plezierboten. Op de Zuidzijdervaart en de Voorwetering is geen scheepvaart. B. De kaden: Verkenningen yan de kade en het polderterrein zijn uitgevoerd door de verkenningsploeg van het centrum in september Materpassingen: Er zijn geen profielgegevens bekend, Grondmeesters : geen Gevoerde gesprekken: Met eigenaar van boerderij. Uit het gesprek bleek dat er 5 eigenaren in de polder waren. 1. Situatie van de Piestpolder is te vinden op: a. Kaart yan het hoogheemraadschap van Rijnland 1: , waarop het poldernummer 338 b. Topografische kaart 1:50.000, gebruikt ter orientering bij de visuele verkenning. c. Waterstaatskaart 1:50,000 no. 30 Is-Gravenhage oost. d. Topografische kaart 3:lO.OOO no. 30 F leiden Zuid. Op deze kaart staan alle gegevens vermeld, die bij de visuele verkenning verkregen werden. e. Bodemkaart 1 : 5O.000 no. 30 s-gravenhage Oost ( is in bewerking, maar nog niet uitgegeven. 2. Betekenis van de kaden i.v.m. doorbraak. Voor de begrensing van de polder, zie A. De oppervlakte van de polder is volgens de waterstaatskaart 12 ha. Maaihoogte: N.A.P (Niet precies bekend). Lengte van de kade: 2,5 km.

45 -2- PoLderpeiJ: 'S-Zorgers N.A.P m (YQlgens asaamlijst yan polders, 's-vinters N.A.P. - a,. yan Rijnland) PQlderpeil yqlgens waterstaatskaart N.A.P m Tnwonertaï 5 mensen ( eigenaren) hundatie Bi5 doorbraak daalt de boezem de polder tot 'boven maaiyeld. en stijgt het water in Mat. belangen Er wordt hoofdzakelijk veeteelt bedreyen, verder wat moes en bkoementuintjes Beheer van de kade. Beheer boezemwater: Hoogheemraadschap Rijnland Autowegen : geen Kunstwerken : geen dan twee grondduikers en duiken naar Hooghade sche polder Leidingen : geen Poldervoorzitter : (of secretaris) staat vermeld in Prov. Almanak Zuid Holland. Geschiedenis : De Piestpolder bestaat sinds Ontwikkeling bemaling polderpeil. Onderhoud en calamiteiten in het verleden. Plannen met betrekking tot de kade Lengte en dwarpprofiel: Lengte en dwarsprofielen zijn niet genomen. Op het oog ziet de kade er redelijk uit. Overal metig tot goed hoog. Samenstelling en eigenschappen: Er zijn geen boringen of diepsonderingen beschikbaar. Uiterlijk van de kade: Er werd zowel een keer "kwel" als "wel" waargenomen. Verder wat molskopen waargenomen en hier en daar te veel puin. De grasmat was op de meeste plaatsen goed, uitgezonderd de veepaadjes. Wegdek geen wegen op de kade..>u Oeververdediging; Er zijn geen beschoeiingen geconstateerd dan alleen plaatselijk iets wat daar op moet lijken. Bomen: Bij boerderijcomplex op het middelste eiland in een groepje, rondom dat complex. Verder op het kleinste gedeelte nog een paar zie topografische kaart no. 30 F Zuid, schaal 1: Bouwwerken, kunstwerken, leidingen Bouwwerken, alleen het boerderijcomplex en een enkele schuur. Kunstwerken 2 grondduikera die de drie gedeelten van de Piestpolder met elkaar verbinden en één duiker die de Piestpolder met de Hoogmadesche polder verbindt.

46 -3- Leidingen - geen - 9. Oordeel over waterkerend vermogen van de kade. Het waterkerend vermogen is redelijk, voldoende onderhoud gepleegd. Er zou hoogstens voorgesteld kunnen worden dit wat meer aandacht te geven en het zorgvuldiger te doen. 10. Verder onderzoek is niet noodzakelijk,

47 -3 - Beschrijving bij to@pgrafische kaart no. 30 F Zuid Leiden schaal I: Piestpolder polder no * Elektrisch huis$e S.E.$. Goede kade met looppqd, zonder verharding. Binnetalud is matig steil. Onverdedigd hui.tentqlud is wat steiler Aanleg bqotjes. Aan de -voet van het buitentalud wat puin kade is vrij hoge grasdijk. Inkeping in het buitentalud. Na bocht perceelscheiding van moestuinen. Hierna grasdijk en achterland = weiland. Plaatselijk kale kruin en onregelmatig buitentalud. Inkeping met wasplaatsje in het buitentalud. Buitentalud is verdedigd met houten konstructie. Onregelmatig buitentalud. In bocht naar de Does veel grof puin in buitentalud. Langs de Does in de teen wat drassig waarschijnlijk verstopte draineerbuis. Houten perceelscheiding met bomen in het binnentalud en een in het buit ent aliid. Dam naar erf van boerderijcomplex met een kade met tegelpad. Buitentalud is plaatselijk afgekapt, binnentalud is plaatselijk beschadigd en onregelmatig en de kruin is plaatselijk wat lager en aanleg boten. Binnenbocht aangevuld met geroerde klei over ongeveer 15 m lengte. A ~ no. S 8 Kade in het algemeen niet zo breed en hoog; onregelmatig binnen en buitentalud, en plaatselijk afgetrapt. Plaatselijk puin in het buitentalud. Twee melkplaatsen met dia hekken en veepaadjes langs de teen, halverwege binnentalud en op de kruin. Het kleinste deel van de Piestpolder bestaat uit moestuinen en een perceelweiland. Het middelste deel van de Piestpolder boerderijcomplex en percelen Preiland. Het grootste deel van de Piestpolder bestaat uit percelen weiland met enkele melkplaatsen. YQOrSt ie er nog wat watersport rond de eilandjes.

48 -1 - De Rode Polder Rijnlands polder no. 126 Rijnlands dienstkring: Half'weg A. Boezemwateren rond de polder Aan de noordkant: Aan de oostkant : Aan de zuidkant : Aan de westkant : Poldergemaal : de Stingsloot en de Stroomsloot de Zuizijdervaart de Vaarsloot Boezempeil : 's-zomers : N.A.P. - 0,55mtot N.A.P. - 0,601~1 Is-Winters: N.A.P. - 0,66m tot N.A.P. - 0,65m Maalpe i 1 : de verbinding tussen de Provinciale weg 5 en de E-'i0 Dies lvijzelgemaal met een capaciteit van 17 m 3 / min tot 18 m 3 / min. Het boezemgebied ten noorden van de Hoge Rijndijk heeft géén maalpeil. De oppervlakte van Rijnlands boezem is Boezemscheidingen: Er is geen mogelijkheid tot compartimentering. Scheepvaart : Er is geen noemenswaardig scheepvaartverkeer, noch door beroeps, noch door recreatie boten. B. De kaden : Verkenningen van de kade en het polderterrein zijn uitgevoerd door de verkenningsploeg van het Centrum in september Waterpassing : Op 3 september 1970 is een dwarsprofiel gewaterpast door de Grondmonsters : Geen Gevoerde gesprekken:geen verkenningsploeg (I.R Z.H.). I. Situatie van de Rode polder is te vinden op: a, Kaart van het Hoogheemraadschap van Rijnland i: waarop het poldernummer i26 staat. b. Topografische kaart I : gebruikt ter oriëntering tijdens de visuele verkenning. c. Waterstaatskaart 1: 5O.OOO no. 30 's-gravenhage-oost, d, Topografische kaart I : no. 30 F Leiden-Zuid. Op deze kaart staan alle gegevens, die verkregen zijn bij de visuele verkenning. e. Bodemkaart 3 : no. 30 Is-Gravenhage-Oost (nog niet uitgegeven). 2. Betekenis van de kade in verband met doorbraak, Voor de begrenzing van de polder: zie A De oppervlakte van de polder is volgens de waterstaatskaart 190 ha. Maaiveldhoogt e : - + N.A.P m Langte van de kade : 5,O km Polderpeil : Is- zomers N.A.P. 2,13 m Is- winters N.A.P. - 2,2J m

49 -2 - Inwonertal : Matedle belangen: De polder heeft hoofdzakelijk veeteeld, een weinig landbouw en In de zuid-oosthoek kasbouw. Inundatiehoogte: Boezemdaling: 3. Beheer van de kade. Boezemwater: Hoogheemraadschap van Rijnland Provinciale weg no. 5: Provincie Kunstwerken: Betonbrug in provinciale weg drie ophaalbruggen drie voetgangersbruggen Dieselvijzelgemaal: Bet ondam : Leidingen: Poldervoorzitter: G.J. van Leeuwen Chzn. Leidse weg 19. Oude Ade (gemeente Alkemade ) Secretaris-Penningmeester: J.A.W. Verkleij, Koppellaan 3, tel , Rijpwetering. 4. Geschiedenis: De Rode polder bestaat sinds Ontw. bepaling polderpeil: Onderhoud en calbiteiten in het verleden: Plannen met betrekkhg tot de kade: 5. Lengte- en Dwarsprofielen Er zijn geen lengte- en dwarsprofielen genomen. Op het oog ziet de kade er redelijk uit hoewel hij niet overal op hoogte ligt, zoals blijkt uit het genomen dwarsprofiel waar het hoogste punt N.A.P. - 0,30 m. was. 6. Samenstelling en eigenschappen: Er zijn geen boringen of diepsonderingen beschikbaar. 7. Uiterlijk van de kade: Nergens is kwel geconstateerd. Er zijn geen wegen op de kade. De grasmat is meestal goed aaneengesloten, behalve daar waar boerderijcomplexen staan, bomen of stronken, of waar veepaden zijn of een vuilverbranding. Verder zijn er molshopen. In het binnentalud bevinden zich scheurtjes. Oeverbescherming: Hier en daar beton, houten beschoeiing, vliet en riet land Op de overgang Stinsloot en Zuidzijdervaart is puin gestort evenah langs de Zuidzijdervaart en de Vaartsloot.

50 -3- Bomen: Hier en daar bomen of boomstronken. 8. Bouwwerken, kunstwerken, leidingen. Bouwwerken: boerderijcomplexen, in de zuidoosthoek met kassen. molen met daarin een dieselvijzelgemaal. Kunstwerken: I. drie houten en stalen voetgangersbruggetjes met landhoofden van puin. 2. twee ophaalbruggen met betonlandhoofden. 3. een betonbrug in de provinciale weg no. 5 met betonbeschoeiing aan weerszijden van de boezem. Leidingen: Een zinker bij het voetgangersbruggetje van de Stingsloot: waarschijnlijk de stadswaterleiding, verder elektriciteitskabels S.E.F. en P.T.T. kabels. 9. Oordeel van het waterkerend vermogen van de kade. In het algemeen is de kade redelijk, behoudens expliciet calamiteuze gebeurtenissen. Het onderhoud laat te wensen over; beschadigingen worden niet snel en niet effectief hersteld (puin). Voorstellen tot verbetering: Meer tijd besteden aan het onderhoud en betere materialen gebruiken. 10. Gedachten over mogelijk verder onderzoek: Niet urgent. Beschricjving bij Topografische kaart 1: Kade bestaat uit klei, puin en gras. Enkele scheurtjes in het binnentalud. Plaatselijk beschadigde kruin. Afgetrapt buitentalud. Onverdedigd buitentalud. Plaatselijk beschadigd binnentalud. Kade redelijk hoog en regelmatiger. 2. Inham naar boerderij complex. Kade loopt langs de + - 2,5 m. br. kolenasweg en een rij dikke bomen in binnenkruinlijn. Eind inham = betonwand voor brede kade. Bosperceeltje op "N.O.-lijke hoek: bomen in binnen- buitentalud en op kruin. Plaatselijk greppel door kruin gegraven, waardoor water uit de boezem in de achterliggende sloot loopt. (doorgegeven aan Rijnland). Houten schuur langs teen aan de N.zijde. Erfscheiding einde bosperceeltje begin weiland. Varkenshok t.n.v. houten hek. 3. Plaatselijk beschadigd afgegraven binnentalud en beschadigd buitentalud. 4. Erf scheiding "raster" Boerderij complex tuin tot op de kade, keet in teen, enkele boomrijen op de kade. Hout en beschoeiing + wat er inlaat. Inham boerderij: stenenchuisje, wasplaats over de kade tot water. Eind inham heeft houten balken, kade ter plaatse laag: bomen op binnenkruinlijn + binnentalud. Hakhout + weekendhuisjes (hout) + bomen voor, op en achter de kade. Houten voetgangers dr. brug Vrouwe Vennepolder. 5. Houten weekendhuizen achter de kade met tuinen, hekken en heggen, botenhuisjes etc. op de kade. Boerderij complex met haventje + houtenbeschoeiing. West-zijde, weekend huisjes enz. op de kade. ' Eind inham (haventje) wasplaats en lage kade. I

51 * -4- Bomen op binnentalud O-zijde. Waterinlaat via doorstoken kade polder sloot evenwijdig haventje. Halverwege inham houten erfscheiding = einde bomen 6, Snijpunt kade en taludweg bomen Kade loopt onder betonnen brug van provinciale weg no. 5 door, + tegelijk betonnenlandhoofd. Houten perceelscheiding t.h.v. bermsloot. 7, Huisje op + 10 m uit teen, bomen aan teen kade. Kade redelijk hoog, wasplaats. Pad van vo&gangersbrug over kade naar huisje. 8. Plaatselijk beschoeiing binnentalud door verbrandingsplaats. Kruin zonder begroeiing. Halverwege perceelscheiding is kade aan binnentalud afgegraven voor losplaats lorrie Hier ook een waterinlaat dwars door kade heen. Kade bevat verder behoorlijk veel puin. Schuur voor perceelscheiding halverwege binnentalud. 9. (zie no. 8) iets minder goed = waterinlaat grasbegroeiing kade. In bocht olie tanks 2 1 m 4 en 2 3 m lang op binnenkruinlijn flinke boomstronken in binnenkruinlijn. 11. Op het eind van de Vaarsloot staat in de Noordhoek een boom op de kade. Ook staat er een elektriciteits-huisje op het binnentalud. In teen staan verder ook nog een paar verspreide bomen. Sloot eindigt op 5 l2,5 m van kant ventweg.

52 -1 - De Vrouwe-Vennepoldes Rijnlands pol.dernr. t IS8 Rijnlands dienstkring: Halfweg A. - Boezemwateren rond de polder aan de wectkant: Achtergat en Vennemeer aan de noordkant: Boekhorctvaart aan de oostkant: Oude Ade aan de zuid-oostkant : Vanrnloo t aan de zuid-westkant: Stingsloot poldergemaal: Elektris h vijzelgemaal met een capaci.te5.t van 10 m 3 /min. reserve: wipmolen met een capnc5tej.t van 15 m 3 /mi.n. Boezempeil: s zomera: N.A.P. - 0,55 rn tot - 0,60 m Is winters: N,A,P. - to,ho rn tot - 0,65 rn Maalpeil: Het boezemgebied ten noorden van de Hoge Rijn.dijk heeft geen rnaal.pei.1.. De oppervlakte van Rijnla-nds boezem i.s 3894 ka. Boezemscheidingen: In de onmfddellijke omgeving geen mogelijkheden. Vrije toestroming van water uit de Kagerplassen. Scheepvaart: De wateren rond de polder worden, met uitzondering van het Vennemeer, ni.et druk bevaren. Be De kaden Verkenning van de kade en het palderterrein zijn uitgevoerd door de verkenn5ngsploeg van het.-centrum in september Waterpassingen: Er zijn twee dwarsprofielen, uitgevoerd door de verkenningsploeg ( I R-158-ZH II:R-158-ZH) Grondmonsters: geen Gevoerde gesprekken : geen

53 &Lk.uatie Vroiiwe - v v l d a r : q. Kaart van het Hoogheemraadschap van Rijnland 1 : b. Topografische kaart 1 : oosteli.jk. van het Venneneer C. Waterstaatskaart 1 : no. 30 's-gravenhage Oost de Topografische kaart 1 : 10,000 no 30 F e, Bodemkaart: 1 : S0.000 no 30 's-gravenhage Oost (nag niet uitgegeven) 2. Betekenis van de kade i.v.m. doorbraak: Voor de begrenzing van de polder ; zie A De oppervlakte van de polder is 160 ha. Maaiveldhoogte: i N.A.P, Lengte van de kade: 6,5 Irm Polderpeil: 's zomers: N.A.P. -,?,I7 m 's winters: N.A..P. -2,ilS rn Inwonertal: Materiele belangen: Inundatiehoogte; In de polder wordt veeteelt bedreven. Weekendhu5sjes (vooral bij het Vennemees) Een gedeelte van de hebouwde kom van Oud Ade (gemeente AlIrernade) ligt in de polder, w8arin ni e uw b o uw h u i z en Boe eemdaling : 3. Beheer van de kade: Boezemwater: Hoogheemraadschap var1 Rijnland Wegen: Zwarteweg puinpad op kade Kunstwerken: Brug achtergat-vaar~l.oot : Brug over de Oude Rde: Brug in Zwarte weg: voetgangersbrug in vaursloot: voetgangersbrug in Stingsloot: elektrimh poldergemaal : Vennemolen: Rijnl.r*ndz;e Molenstichting Leidingen:

54 -3- Poldervoorzitter: Secretaris: 4. Geschiedenis: De Vrouwe-Vennepolder bestaat sinds I858 ontwerp bepálling polderpeil: calamiteiten in het verleden: plannen m,b.t: de kade: 5, Lengte- en dwarsprofielen: Lengte- en dwarsprofielen zijn niet genomen. De kade is niet voldoende hoog overal; vaak lager dan N.A.P m Er zijn twee dwarsprofielen gameken. 6, SamenstellinE en eigenechappen:er zijn geen boringen of diepaonderingen beschikbaar. 7. Uiterlijk van de kade: Ten westen van de vaste brug over de Achtervaartsloot werd enige kwel geconstateerd. De grasmat is over het Algemeen redelijk, hoewel de kade veel puin bevat, vooral langs de Stingsloot en de Boekhorstvaart. Plaatselijk is het binnentalud beschadigd, vooral bij de Boekhor stvaart. Ten zuiden van de bebouwing tegenover Akkersloot ier de kruin aan de boezemzijde plaatselijk over de halve/skruinbreedte afgegraven. (Rijnland ingelicht) Het buitentalud van het Achtergat is plaatselijk afgekalfd Veepaadjee langs houten perceelscheidingen, ongeveer loodrecht op de kade. De teen en het binnentalud zijn door vee uitgelopeh, evenals de kruin, die dan 30cm lager is, Bovendien wordt het gras van het buitentalud afgetrapt. Verder is de grasmat beschadigd bij een kipperen, en bij hakhout bij de brug bij de Vrouwe-Vennemolen. Op de veepaadjes grof puin, hetgeen de waterkerende 6igenschappen van de kade niet ten goede komt. BijW Vennemeen werd in de bocht van de boezemwatergang naar de molen van de Zweilanderpolder een dwarsprofiel genomen, waarvan het hoogste punt N.A.P. -0,08 m bleek te zijn. Hier is de kade hoog genoeg, Het tweede dwarsprofiel werd genomen over een veepad. Het hoogste punt was N.A.P. - &,3O m. Hier is later los puin op de kruin en het buitentalud gestort.

55 -4- Oeverbescherming: De oeverbescherming bestaat voor een groot deel uit los puin. Langs het Vennemeer plaatselijk houten beschoeiing, o.a. bij de jachthaven. Eveneens houten beschoeiing in het zuid-oostelijk gedeelte. Bomen: bomen komen voor langs het Vennemeer en in de zuidoosthoek van de polder. 8. Bouwwerken, kunstwerken en leidingen. Zie hiervoor ook punt 3 (beheer van de kunstwerken en beheer van de leidingen) Bouwwerken: Langs het Vennemeer staan enkele huizen, gedeeltelijk op het verhoogde en verbrede buitentalud, gedeeltelijk langs het binnentalud en teen. De huizen van de bebouwde kom van Oud Ade hebben langs de Oude Ade tuinen, die ruim op kadehoogte zijn aangelegd. In het zuid-oostelijke deel van de Vrouwe-Vennepolder liggen enkele boerderijcomplexen met inhammen en haventjes; de erven liggen vrij hoog, behalve in het uiterste, zuid-oostelijke deel van de polder ( 6 m voor de voerbrug naar de Blauwe Polder ), waar de kade plaatselijk laag, maar wel breed is. In dit deel van de polder vindt men ook een enkel stenen huisje en een houten schuur op de kade. De Vrouwe-Vennemolen aan de Oude Ade heeft een gemetselde stenen watergang, die waarschijnlijk is af te sluiten met schotbalken. Kunstwerken: I. een vaste stenen brug over de Achtergatvaarsloot 2. een vaste brug over de Oude Ade bij de Vrouwe-Venne molen. 3. een vaste brug over de Oude Ade in Oud Ade 4. voetgangersbrug over de Vaarsloot 5. voetgangersdraaibrug over de Stingsloot 6. het elektrisch vij zelgemaal 7. de Vrouwe-Venne molen Leidingen: Enkele meters ten noorden van de brug bij de molen ligt een waterleidingzinker. Ongeveer 50 m ten westen van de brug in Oude Ade ligt een waterleidingzinker. Bij de voetgangersbrug over de Vaarsloot ligt een waterleidingzinker. Naast de voetgangercdraaibrug over de Stingsloot ligt een waterleidingzinker. De boezemkade wordt gekruist door diverse PTT- en elektriciteitskabelc. (Zie topografische kaart 1 : l0,ooo) 1 i?.ij

56 -5- Oordeel over waterkerend vermogen van de kade: Het waterkerend vermogen van de kade is redelijk, De kade is evenwel niet overal N.A.P. - 0,lO m. U i t de punten 5 en 7 blijkt dat het beheer van de kade te wensen overlaat. Dit geldt vooral voor het storten van los puin op het buitentalud en de kruin van de kaden, juist op die plaatsen waar de kaden lang zijn. 10. Mo e 1 i,i k ver d e r o n d er z o ek. : Eventueel

57 Beschrijving bij topografische kaart: No 1 Brug heeft betonnen landhoofden en betonnen pijlers. In het eerste stukje wat hakhout in het binnentalud. Houten perceelscheiding en 1 veepaadje na K. elektr. No 2 Na het hek bestaat de dijk uit klei, puin en gras. Achterland is weiland, Plaatsel.ijk schuurtjes in binnentalud. Plaatselijk veel puin in buitentalud en op kruin onregelmatig binnentalud. Op + 7 m na p er c e e 1 s c he i di. ng kw e Ivo r m i n g i n b i n n e n t a 1 ud o v e r af s t an d van 2 10 à 15 m. Plaatselijk beschadigd binnental.ud. No 3 Kade ter plaatse van veepaadjes plaatselijk laag, En zwaar beschadigd binnentalud en kruin. Na perceelscheidi-ng kade als voorheen, maar minder puin in kruin en buitentalud (plaatselijk) Tot aan Vennemeer vaste ligplaats woonboten en jnchten met waterleiding (stadsdruk) door kade. llo 4 Houten perceelscheiding en veepaadjes. Veepaadjes plaatselijk afgedamd met beton. Beginsloot ongeveer langs teen tot 3 meter voor laatste perceelscheiding buiten- talud plaatselijk afgekalfd. Kruin van perceelscheiding tot 2 50 m na met beton aangevul.d, ook plaatselijk in bocht. No 5 Bij boerderij-complex (Mijn Ouders Wensch) soort van haventje (inham) met wasplaatsje en het heeft een houten en een beton beschoeiing. Dikke bomen in binnentalud en enkele op de kade. Langs het Vennemeer loopt kade zeer verwarrend. Langs Vennemeer betonnen beschoeiing. Betonmuurtje achter boerderij (Mijn Ouders Wensch) gade is hierna plaatselijk laag. No 6 Op land-tongetje begint de kade weer. Plaatselijk bomen in buitentalud. Houten beschoeiing en waaplaats. Terras op kadehoogte in buitentalud met op iedere hoek een lanta, ripaal. Totaian haventje verscheidene huisjes,totaan kruinkade in binnentalud Bomen in binnentalud en op kade. Bi. j havent je elektrische verlichting op bfnnenkruinlijn.

58 No 7 Kade is betonpad, Houten beschoeiing. Bebouwing op binnentalud. Bomen in binnen- en buitentalud. Tuintjes van weekendhuisjes op het buitentalud. Bosperceeltje op binnentalud. No 8 Boerderijcomplex met haventje. Aan de zuidzijde bomen in binnen- en buitentalud. Waterinlaat naar tochtsloot, Kade aan eind haventje laag. Vuilstortplaats in binnentalud. Aan noordzijde erf boerderij betonbeschoeiing, tuin op kade met enkele dikke bomen. No 9 In bocht vlak na perceelscheiding kade niet fors van afmetingen; sloot loopt tot aan teen vlak achter de kade. Voor perceelscheiding bomen in binnen- en buitentalud. Dijk bestaat na perceelscheiding uit klei, puin en gras. Achterland is weiland. Van 3 tot 35 m na perceelscheiding kade plaatselijk opgehoogd met los zand en aarde. (kwel? 1 Twee masten van elektrische bovenleidingen in binnentalud. No 30 Woonboten langs molentocht tot aan Boekhorstvaart. Stadswaterleiding door kruin. Buitentalud plaatselijk afgekalfd. Draaibrug (voetgangers ), naar Zweilander polder. Pad naar draaibrug door weiland. Grasmat op kruin na brug over + 20 m beschadigd. Plaatselijk raster en houten hekken langs buitenkruinlijn. No 33 Plaatselijk raster en houten hekken langs buitenkruinlijn. Schuurtjes in binnentalud, Grasmat op kruin en binnentalud is plaatselijk beschadigd m voor hek plaatselijk laag stukje kade, grasmat beschadigd, veel puin. (drinkplaats vee) Over lengte van $1 12 m voor tot aan perceelscheiding kade plaatselijk aangevuld met zand, aarde en puin. Woonboten tot m na perceelscheiding, No 32 Waar het puin ophoudt is de dijk plaatselijk over een tiental meters laag en heeft een beschadigd binnen-, buitentalud en kruin. Dwarsprofiel t.h.v. afbuiging weg op Zweilanderpolder. c1

59 No 13 PerceelSch.eiding betonpalen zonder raster ter hoogte van sloot; yeepaadjes, met puin aangevuld totaal + 5 m, Binnentalud zwaar beschadigd. Plaatselijk me& puin in buit ent alud. Houten perceelscheiding, met puin aangevulde veepaadjes. No m uit as weg waterleiding "De drie gemeenten'' eyenwijdig aan de weg, Drinkplaats vee met puin over + 3 m aangevuld. Hekwerk langs weg. Bomen op taïud weg. Boezem loopt onder betonnen brug door 2 5 m brede weg gedeeltelijk klinkers en asfalt, No 35 Vrouwe-Venne molen. Watergang molen heeft waterkerende functie. Watergang gemetselde stenen af te sluiten met sch.otbalken? (wel sponningen] Aan landhoofd molengang wasplaats. Molenerf heeft een gras klei kade. Houten molenerfscheiding. Over m na hek met puin aangevuld veepad. No 16 Kade bestaat uit klei, puin en gras. Scheurtjes in binnentalud m na houten perceelscheiding heeft kade uitgezakt binnentalud. En een afgetrapt buitentalud en ter plaatse veel puln. Halverwege weilandperceel beschadigd binnentalud en plaatselijk lager. Plaatselijk beschadigde kruin. Ongeveer 50 m voor houten hek (scheiding grasland en gemeentegrond1 kade lager. Bevat veel puin. Plaatselijk afgetrapt binnentalud en plaatselijk weinig gras op de kruin. No m na erfscheiding houten beschoeiing tot aan de brug. Twee huizen tot bijna op de kade. Landhoofd betonnen brug verdedigd met perkoenpaaltjes m brede betonbrug. Huis op hoek bocht boezemkade. Betonbeschoeiing, No 38 Inham heeft kapotgetrapt binnentalud en plaatselijk beschadigde kruin. Varkenskot in binnentalud. Bomen op kade en binnen- en buitentalud. Weer gedeeltelijk afgedamde inham. No 39 Kade is bij inham lager. Zwarte weg hier 3 m breed kolenas "pad" loqpt vlak achter de kade. Stenen hokje op buitentalud. Houten schuur op kade (met uitbouw 1 en wasplaat s 6 m voor voetbrug: kade is laag maar nog breed. Kade is erf boerderij. Bomen in het buitentalud. Haventje en wasplaats, plaatselijk houten beschoeiing.

60 No 20 Achter eiland in hoek kade erg Taag, maqr breed. (kolenas, puin grindweg) Houten bffscheidj..ri$. Weg j.s kade. Over 15 m na erfscheiding betonwmd langs weg in binnental.ud. No 21 Kade hjer 1-oodyecht op de weg en bestaat uit Irlei en puin. Hedel5jk hoog gras. Bocht inj-kàde: goede pasdijk, Achterland is erfboerderij. Zes bomen op 4 rn uit teen. Houten erfscheidj ng. Plaatselijk puin in buitentalud. No 22 Boezem I,.oopt ongeveer I5 m langs hldse weg en loopt daar dood. Gaat wel onder brug door (zie no 1) Aan kant weg loopt landhoofd brug door Aan polderknnt voortzetting kade tot taludweg. Houten perceelscheiding. T.H huisje op verhoogde tegelvloer. Leidse weg bij brughoofd 1. 5 m breed.

61 -1 - Waterloospolder Rijnlands polder no. 162 Rijnlands Dienstkring: Halfweg A. Boezemwateren rond de pblder: Aan de westzijde: Zevenhuizervaart Aan de noordzijde: Zweiland, Spijkerboor, Sever. (delen Kagerplassen) Aan de oostzijde: Koppoel Aan de zuidzijde: Zomersloot 3 Poldergemaal: Klein vijzelgemaal (cap. minder dan 5 m /min. ) Als reserve een windman met scheprad en hulpmotor Boezempeil: Is Zomers : NAP - 0,55 m tot NAP - 0,60 m Is Winters: NAP - 0,60 m tot NAP - 0,65 m Maalpeil: Het boezemgebied te noorden van de Hoge Rijndijk heeft geen maalpeil. Oppervlakte boezem: 3894 ha Boezemscheidingen: In de onmiddellijke omgeving-geen mogeljkheden. Scheepvaart : In de zomer veel pleziervaart. (vooral op de Kagerplassen) B. De Kaden Verkenningen van de kaden en het polderterrein zijn uitgevoerd door de verkenningploeg van het Centrum in Waterpassingen: geen Grondmonsters : geen Gevoerde gesprekken: geen

62 -2- i Situatie: a, Kaart van het Hoogheemraadschap van Rijnland, (1 : 100,000) polder nr. 162 b. Topografische kaart ( 1 : ) c. Waterstaatskaart (1 : ) no. 30 's-gravenhage oost d, Topografische kaart ( 1 : 10,000) no. 30F Zuid Leiden Hierop staan gegevens vermeld, die door de verkenningsploeg zijn verzameld. e. Bodemkaart ( 1! ) no. 30 's-gravenhage oost (IS nog niet uitgegeven) 2 Betekenis van de kade i.v.m. doorbraak Begrenzing van de polder: zie A Lengte van de kade: km Oppervlakte van de polder: 150 ha Maaiveldhoogte: NAP - 1,75 m Polderpeil: Zomerpeil : NAP - 2,20 m Winterpeil: NAP - 2,28 m Inwoneraantal : De pö,lder bestaat uit weilanden; er bevinden zich verscheidene watersport + caravancampings, moestuinen voor eigen gebruik en boerderijcomplexen in de polder. Bij een doorbraak van de kade zal de boezemstand gelijkblijven of enkele cm zakken, Het water in de polder zal stijgen tot 1.15 m boven maaiveld. Wegen van betekenis lopen er n2et door de polder

63 -3-3. Beheer van de kade: Het gemaal is in beheer van de polder, De molen langs de Koppoel wordt beheerd door Rijnlands Molen- stichting. 4. Geschiedenis van de kade: De polder is onktaan in 1858 Ontwikkeling polderpeil: Calamiteiten in het verleden: Plannen m. b. t. de kade : 5. Lengte- en dwarsprofielen: Het is niet bekend of er door het Hoogheemraadschap van Rijnland lengte- en/of dwarsprofielen van de kaden van deze polder zijn genomen. Ook door de verkenniagsploeg van het Centrum zijn geen dwarsprofielen genomen. Hierdoor geen gegevens over de hoogte van de kaden. 6. Samenstelling van de kaden: Er zijn geen boringen en sonderingen beschikbaar Door de verkenningsploeg werden geen boringen verricht. Uit de visuele verkenning blijkt wel dat.er zeer veel puin (voor op het buitentalud) voorkomt. 7. Uiterlijk van de kade: Langs de Zomersloot is de kade redelijk. Bijna overal veepaadjes en puin; plaatselijk is het binnen- en/of bui.tentalud beschadigd. Soms riet In het buitentalud.

64 -4- Langs de Zevenhuizervaart t.p.v. boerderijen en caravancamping bomen in buitentalud. Plaatselijk bebouwing op kadehoogte, veel aanlegsteigert jes. Langs de Kagerplassen plaatselijk houten of betonnen beschoeïng veel weekendhuisjes of vlietland voor kade of op kade. Vrijwel pveral puin in buitentalud. Langs Koppoel plaatselijk houten beschoeïng ; enkele aanlegplaatsen van woonboten (steigers). Verder veepaadjes en puin. 8. Bouwwerken, kunstwerken: Veel boerderijcomplexen en zomerhuisjes; bovendien caravancampings en op vele plaatsen aanlegsteigertjes voor pleziervaartuigjes. Geen leidingen bekend. 9. Waterkerend vermogen: Lijkt redelijk. Echter oppassen langs Zeverhuizer vaart en Kager- plassen i.v.m. levendige pleziervaart, Verder weinig bekend. (Rondom boezemwater ) 10. Mogelijk verder onderzoek:

65 Beschrijving bij topografische kaart. No. 3 No. 2 No. 3 No. 4 No. 5 No. 6 No. 7 No. 8 No. 9 Over + 15 m voor houten perceelscheiding pl. kale kruin en voor hout en perceelscheiding veepad. Melkplaats en stal op verhoogd binnentalud, hek langs binnenkruinlijn voor stal. Ongeveer 10 m na melkplaats/stal en tussen de bomen is een geul gegraven, deze geul is gedeeltelijk met grof puin - klei afgedamd (soort waterinlaat). P1. puin en asfalt op buit ent alud. Stenen stal is teen en op verhoogd binnentalud. Over ongeveer 20 m bestaat buiten-kruin en binnentalud naar ophaalbrug "met pl. betonnen damwand" naar Zweilanderpolder. Bij deze brug is een peilschaal, maar staat op een losse plank in de bodem. Na bestrating houten erfscheiding. Houten erfscheiding melkplaats + stallen met betonnen vloer ongeveer op kadehoogte. Inham erf boerderij met watergang (beton) naar electrisch vijzelgemaal. + Boerderijcomplex met bomen in buiten- en binnentalud(hoog erf). Weiland met gras klei puinkade, plaatselijk beschadigd binnentalud, grof puin op buitentalud. Plaatselijk hekken langs en op de kade, tevens tuintjes en vaste ligplaatsen woonboten. Houten perceelscheiding bij spijkerboor ter hoogte van sloot 1 kade en wordt teensloot. Op de kade na houten perceelscheiding hakhout in binnenen buitentalud. Op hoek van de doorgang riet en vlietland. Het hakhout op binnen- en buitentalud gaat over in bomen. Op vlietland tuinen en zomerhuisjes. Bij het le zomerhuisje afgegraven binnentalud voor keet. Bij inham houten perceelscheiding en einde van tuinen, zomerhuisjes en bomen (hakhout ), Kade heeft een betrekkelijk flauw binnentalud en vrij hoog achterland. Kade op + 7 m na houten perceelscheiding plaatselijk lager een een claatselijk beschadigd buitentalud. Noordelijke zijde van de molen watergang flauw; regelmatig binnentalud, wel plaatselijk beschadigd en karrespoor in teen. Ongeveer 15 m voor houten brug kade plaatselijk beschadigd en lager. -3 Puinpad over kade. f Molen heeft stenen watergang en ligt op kadehoogte. Erfscheiding + het eerstgenoemde houten bruggetje. Op kade (kruin) loopt een puinpad. Aanleg weekend woonboten + waterleidingen en (electr.kabels?). Weiland ligt vrij hoog.

66 -1- Zweiïanderpolder I Rijnlands ppldernr. : 174 Rijnlands dienstkring: Halfweg A. Boezemwateren rond de polder: aan de westkant: de Rijn aan de noordkant: het Zweiland (een meer) aan de oostkant: de Zevenhuizervaart aan de zuidkant: de Boekhorstvaart en het Vennemeer Poldergemaal: niet meer de windmolen (vlucht 17 m.), maa.r een vijzelgemaal, dat i.n de molen is opgesteld elektricch, 6 kw (8 pk) Boezempeil: 's zomers N.A.P tot m. 's winters tot m. ten noorden van de Hoge Rijndijk geen maalpeil, Oppervlakte van Rijnlands boezem: 3894 ha. Mogelijkheden tot compartimentering: In de onmiddellijke omgeving geen mogelijkheden. Vrije toestroming o.a. uit Kagerplassen, Verder weg gelegen boezemleidingen hebben voor deze kleine polder weinig betebnis. Scheepvaart: De Zijp wordt nogal druk bevaren, hoofdzakelijk met speedboten (heeft aantasting oevers ten gevolg). B. De kaden Verkenning door de ploeg van het Centrum, aug. 1970, van k.aden en terrein. Waterpassing van een dwarsprofiel 31-8-'70 (I.R.-174-ZH) Grondsamenstelling: geen gegevens Gevoerde gesprekken: geen 1, Situt ie Zweibndaold er op: a. kaart Hoogheemraadschap Rijnland 1: poldernr. 174 b. topografische kaart 1:5O.OOO e. waterstaatskaart 1:5O.OOO nr. 30 s-gravenhage Oost d. topografische kaart 1:lO.OOO nr. 30 F zuid Eei.den op deze kaart zijn de verkenningsgegevenc aangegeven. Lengte van de kade: 5,8 km, Polderpeil: 'c zomers N.A.P.-2.20, Is winters m. 2, Betekenis van de kade irv,m. pevblaen doorbraak Vabr begrenzing van de polder zie A. Oppervlakte (waterstaatskaart) IOC, ha. Gemiddelde maaiveldhoogte: N.A.P m. Eiwo ner aan t al :

67 -2- Materiele belangen: gering nl. een camping, watersportbedrijven, boerderijen, weilanden, tuinbouw voor eigen gebruik, wegen alleen van lokale betekenis. Bij doorbraak van de kade:'inundatiediepte 1.10 m. boven maaiveld daling boezemstand 0.03 m. Betekenis van de kade als weglichaam: slechts over 100 m. een weg. 3. Beheer van de kade: Waterschap de Zweilanderpolder secretarispenningen: J.A.W. Verkleij, Koppoell~aun 3 Rijpwetering tel Beheer weg op de kade:? Beheer boezemwater: Rijnland Beheer kunstwerken:? 4. Geschiedenis: De Zweilanderpolder bestaat sinds 1858 ontwikkeling t.a.v. polderpeil: calamiteiten in het verleden: niet bekend. plannen meb.t. de kade: 5. Lengte- en dwarsmofielen geen lengteprofielen beschikbaar één dwarsprofiel IR-174-ZH plaats: langs Boekhorstvaart 100 m. lijk van perceelsscheiding. kruin op N.A.P. -0,310 m. beschadigd binnentalud ooste- Afmetingen op het oog redelijk. Kruinhoogte is niet overal N.A.P m. 6. Samenstelling en eigenschappen materialen geen resultaten grondonderzoek beschikbaar bodemkaart: betreffende blad nog niet uitgegeven. vermoedelijk bestaat de kade hoofdzakelijk uit klei met in buitentalud puin (plaatselijk ook in de kruin).

68 ?. Uiterlijk van de kade Geen kwel geconstateerd, Noordzijde (Zwieland): Dit gedeelte is het hoogste bebost met flinke bomen geen aaneengesloten grasmat op de kruin een pad - puin op deskundige wijze op het buitentalud gestort - plaatselijk riet Oostzijde (Zevenhuizervaart): - - tuinen, erven op kadehoogte, camping idem - plaatselijk 3 m. brede asfaltweg overigens reàeli. jke grasmat I - puin op het buitentalud, maar ook op de kruin plaatselijk houten en betonnen beschoeii.ng. Zuizijde (Boekhorstvaart en Vennemeer); eveneens redelijke grasmat en - puin op buitentalud en op kruin Westzijde (Zijp): - Idem 8, Bouwwerken, kunstwerken, leidingen Leidingen: slechts kabels Noordzijde: aanlegsteigertjes Odutzijde: boerderijen (op kadehoogte) 3 ophaalbruggen en 1 voetgangersdraaibrug Zuidzijde: in de tocht naar de molen een voetgangersdraaibrug waterinlaat 2 20 m. na de brug en diverse inlaten bij de boerderij de molen met vijzelgemaal Westzijde: bij de mond van de Zj-jp een café-restaurant aan de buitenzijde van de kade aanlegs teige rt j e s 9. 8wdeel over de kwaliteit van de kade Hoogte niet overal voldoende (B 5) Puinbestortingen (B 7) Het gedeelte dat het meest te verduren heeft (noordzijde van de polder, langs een fl.inke plas), is ook het betrouwbaarst. Het onderhoud laat veel te wensen over. Beschadigingen aan de taluds werden niet hersteld en om de kade maar op hoogte te houden - men meent dat dit het belangrijkste is - wordt puin op de kade gestort. 10, Verder onderzoek niet urgent

69 Verklaring van de cijfers op Be topografische kaart 1 : no. 30 F Zuid Luiden, no. 1 no. 2 no. 3 no. 4 no. 5 no. 6 no. 7 no. 8 no. 9 Eerste gedeelte van dijk is deze een weg. Bomen in buitentalud // 5 20 m. en na 2 25 m. wasplaats, 3 m. geasfalteerde na brug waterinlaat Van 15 M. tot 6 m. voor de bocht is de kade laag, bevat veel puin, smalle kruin, buitentalud zwaar beschadigd (drikplaats vee). In bocht, in binnentalud betonvloer vroegere malkplaats, Vaste ligplaats woonboten tot aan Vennmeer, elektr. kabels, gasleidingen, waterleidingen (stadcdruk) door de kade. Plaatselijke tuintjes op de kade, plaatselijk houten damwanden en plaatselijk betonnen beschoeiing. Als voorgaande (no. 3) tot aan de Zijp. Vanaf perceelscheiding na bocht tot de Zweilandesplas, wees als voorgaande (no. 3). Inham, gedeeltelijk met houten balkbeschoeiing, gedeeltelijk pertoenpalen en gedeeltelijk betonblokken. Op landhoek beschoeiing bestaande uit liggende betonpalen. Plaatselijk afgekolfde buitentalud. Ligplaatsen woonboten en jachten. Vaste ligplaats woonboten en jachten (leidingen door kade) kolenaspad binnen kruinlijn. Kade langs Zevenhuizenvaart vanaf de inham ten Zuiden van de camping tot aan de ophaalbrug tor hoogte van de Zomersloot. Boerderij complexen met erven en tuinen tot op de kade, Plaatselijk bomen in het buitentalud. De kade loopt nogal grillig en heeft diverse bebouwingen tot op de kruin. Plaatselijk houten beschoeiingen, puin, betonwanden.

70 -1- Zijllaan- en Meijepolder Rijnlands poldernummer : 178 Rijnlands dienstkring : Halfweg A. Boezemwateren rond de polder: Westzijde: Oude Rijn tot aan de Spanjaardbrug en Zijl vanaf äe Spanjaardbrug. Noordzijde: Dwarswatering, Zuidzijde: Aan de oostzijde is de leisloot afgedamd en is geen boezemwater meer, De boezem loopt gedeeltelijk via grondduikers door Leiderdorp. Aan het eind van de Tollenaarssingel bevindt zich het electrische poldervijzelgemaal (cap. 8 m3 / min. ). Voorts beschikt de polder over een hulpgemaal bij de Dxarswatering met een cap. 8 m3 / min, N.B. Om het Zïjlkwartier loopt een L-vormig gedeelte van de boezem van de Oude Rijn naar de Zijl. Boezempeil: 's-zomers N.A.P. - 0,55 m. tot N.A.P. - 0,60 m. Is-winters N.A.P. - 0,60 m. tot N.A.P. - 0,65 m. Maalpeil: Het gebied ten noorden van de Hoge RijndBjk heeft geen maalpeil. Oppervlakte boezem: t 3894 ha. - Boezemscheiding: Boezemscheiding no. J is in ontwerp. De scheiding zal uit een flexibele kering bestaan. Scheepyaart: De Oude Rijn en Zijl worden druk bevaren door o.a. betrekkelijk grote binnenvaartschepen, hetgeen een merkbare aantasting van de oevers tot gevolg heeft. B. De kaden Terreinverkenningen uitgevoerd door de verkenningsploeg in augustus Waterpassing van één dwarsprofiel (I R-178- ZH), uitgevoerd door de verkenningsploeg op 24 augustus Er zijn geen profielgegevens van Rijnland. Grondmonsters: Geen Gevoerde gesprekken: Geen 1. Situatie: a) Kaart Hoogheemraadschap van Rijland 1 : (polder 178) b) Top kaart (1 : ) Zijlkwartier c 1 Waterstaatkaart ( 1 I:' )- no. 30 ' s-gravenhage Oost d)_ Top kaart 3 : 10,000 No. 30 F Zuid Leiden met Yerkenningsgevens e>. Bodemkaart (3 : 50,OûO) no. 30 's-gravenhage Oost (deze is nog niet uitgegeven) i

71 -2-2. Betekenis kade i.v.m. gevolgen doorbraak Begrenzing Yan de polder: zie onder A Lengte van de kade : ,Y km. Opper%lakte: 130 ha., en binnen voornoemde L-vormig gedeelte van de boezem ligt nog eens 10 ha. Maaiveldhoogte: Tussen N.A.P. - 1,lO m. en N.A.P. - 1,20 m. 2.0, gedeelte heeft een maaiveldhoogte van N.A.P. - 1,40 m. Inwonersaantal: Ma$eriële belangen: In de polder ligt de bebouwde kom van Leiderdorp. Veel nieuwbouwwijken, waar nog wordt gebouwd en aanleg van nieuwe wegen. De bebouwde kom heeft een maaiveldhoogte, die minstens kadehoogte ligt. De rest van ae polder bestaat uit weiland. Bij een doorbraak van de kade zal de boezemdaling zeer gering zijn. De inundatiediepte bedraagt 80 cm. t.o.v. het maaiveld in de niet bebouwde gedeelten. De wegen op de kade hebben hoofdzakelijk betekenis voor het totale verwer, waarbij opgemerkt kan worden dat de ZijLaijk wegverkeer verwerkt door de ligging van een fabriekscomplex aan deze kade, Dwars door het noordelijk deel van de polder loopt de hooggelegen provinciale weg no. 5, die echter als waterkering geen betekenis heeft, o.a. door een 7,5 m. brede tunnel die onder boezempeil ligt. 3. Beheer van de kaden: ' Beheer vdn de wegen: Provinciale weg no. 5 Wegen in Leiderdorp Beheer van het boezemwater: Het Hoogheemraadschap van Rijnland Provincie Zuid-Holland Gemeentewerken Beheer van de kunstwerken: a) Spanjaardbrug (ophaalbrug over de Zijl) Valtonder hetbeheer van de gemeente Leiden h)- De nieuxe, bacule brug van de provinciale weg no. 5 over de Zijl is in beheer "Yan de provincie Zuid-Holland. c)- Yas$e brug in de proyinciale weg no. 5 van de Dwarswatering is in beheer mn de plrowincie Zuid-Hcdland. dlde!drie Gaten" brug (Zijldijk)- oyer de Dwarswatering wordt beheerd door de gemeente Lelderdorp. el F.C. Snelbrug met duiker wrden hepeerd door de gemeente Leiderdorp. fj- Het elektrisch polderátij zelgemaal wordt beheerd door g) Het hulpgemaal bij de Dwarswatering wordt beheerd door Beheer van de leidingen: a) De hogedrukaardgaszinkers nabij de bascule brug over de Zijl en bij de vaste brug over de Dwarswatering worden beheerd door de Gas Unie, tel $j500 b) Ten zuiden van de Spanjaardbrug ligt een gaszinker, die wordt beheerd door c) Ten oosten van de Drie Gaten brug ligt een waterleidingzinker onder de Dwarswatering, die wordt beheerd door d) Op diverse plaatsen P.T.T.-kabels (zie top kaart 1 : 10, F zuid Leiden).

72 -3-4. Geschiedenis: De polder is drooggelegd in 185%. Het polderpeil van N,A.P.-J,70 m. werd goedgekeurd in december Calamiteiten in het verleden: Plannen met betrekking tot de kade: 5. Lengte- en dwarsprofiel. Er zijn geen lengte- en dwarsprofielen beschikbaar. De kade langs de dwarswetering is op sommige plaatsen lager dan N.A.P.-O,lO m. Ten hoogte van het pand no. 10 van de Dwarswateringskade is een dwarsprofiel genomen door de verkenningsploeg. Het hoogste punt ligt hier op N.A.P.- 0,30 m. 6, Samenstelling: Er zijn geen boringen en/of sonderingen beschikbaar. Uit de visuele verkenning blijkt dat &n' Ket 'b;lizonder de kade langs de Dwarswatering puin in de kruin heeft. 71 a. Uiterli,jk van de kade: In de kade werd geen kwel geconstateerd. De grasmat van de kade (hoofdzakelijk langs de Dwarswatering) is over het algemeen zeer goed. Langs de Oude Rijn loopt een betonnen beschoeiing, die plaatselijk gaten in het buitentalud achter de beschoeiing vertoont. Langs de Zijl bestaat de oeververdediging uit basaltblokken. Benoorden de provinciale weg no. 5 loopt een houten damwand met hacaltkeien tot aan de Drie Gaten brug. De kade langs de Dwarswatering heeft geen oeyerbescherming. De dam in de Leisloot heeft aan beide zijden perkoenpalen, waartussen klei is gestort. Hierop ligt een grasmat. De boezemkade door de bebouwde kom en het L-vormige gedeelte van de boezem heeft plaatselijk houten beschoeiingen. Bij de Drie Gaten brug vindt men wat hakhout en sommige bomen in het buibentalud. Overigens 't;r&ft men in de kade geen bomen aan. Langs de Oude Rijn en de Zijl loopt een weg over de kade. Deze wegen zijn hoog en breed. Het wegdek is goed; voor zover h& geasfalteerd wegdek betreft, vertoont het geen scheuren. Het geasfalteerde gedeelte aan het begin van de Dwarswatering is van mindere kwaliteit, maar dit deel wordt niet druk bereden, Bouwwerken, kunstwerken en leidingen, Bebouwing: Op het binnentalud van de Dwarswateringkade, pand 2 t/m 30. Deze woningen zijn onbewoonbaar verklaard en zullen worden gesloopt. Langs de Dwarswatering staat een molen met een watergang door de kade. Poldergemalen: zie onder A. Kunstwerken: Ophaalbrug over de Zijl (Spanjaardbrug) Basculebrug in provinciale weg no. 5 over de Zijl. Vaste brug in provinciale weg no. 5 over de Dwarswatering, Brug over de Dwarswatering (Drie Gaten Brug) F.C. Snelbrug over Lrivormig deel van de boezem, Duikers in de bebouwde kom van Leiderdorp.

73 -4- Leidingen: Aardgasleiding; Situering nog niet geheel bekend, maar leiding loopt voor een groot deel noordelijk langs de provinciale weg no. 5 en kruist deze weg en hele tientallen meters voor de Dwarswatering, Ten zuiden van de Spanjaardbrug ligt een gasleidingzinker. Onder de Dwarswatering een waterleidingzinker. 9. Het waterkerend vermogen van de kade. Het waterkerend vermogen van de kade is goed, hoewel de kade nket overal op N,A.P.-O,lO m. ligt. Het beheer en onderhoud van de kade laat weinig te wensen over. Afhankelijk van de plannen m.b.t. de te slopen huizen langs de Dwarswatering kunnen daar wel emige verbeteringen aan de kade worden aangebracht. 10. Moffelijk verder onderzoek. Onder de huidige omstandigheden Lijkt een verder onderzoek voorlopig niet noodzakelijk,

74 Beschrijving bij topografische kaart 1 : no. 1 no. 2 no. 3 Kruising, Dwarswateringkade met Zijldijk grindasfalt. Dwarswateringkade asfalt, grind, puin m. kruinbreedte m. boven water. huis 1 t/m 10. Aanlegplaats boten. 2 t/m 10 onbewoonbaarverklaarde woningen,kade laag maar breed. Dwarsprofiel genomen over erf van huis no, 30. Hierna kleinscheepsbouw, 2 paaltjes in het achterland van de Gas Unie hogedrukgasnet, W L.//W L. Tel , Kruistweg. Na de brug P. T. T. -kabel elektrische kabel, hogedrukgasnet paaltje hiervan staat in kruin aardgas Z. Met stalen damwand. no. 4 Dijk bij molenwatergang niet denderend, 1 boom in buitentalud. no. 5 Leisloot geheel afgedamd, beide kanten ronde houten palen, daartussen kleidijk met grasmat, no. 6 no. 7 Dijk bij melkplaats laag en slecht, voor de rest is de kade smal (kruin 2 75 cm, ) Kade bestaat uit klei, binnentalud puin ook kruin, rietvelden in afgedamd gedeelte. Dijk verder maakt rommelige indruk. Ong m. na bocht (L) lijkt kade een ex-doorbraak te hebben gehad. Kade achter kleuterschool langs, K electr, S.E.F. en wordt dan singelpark. Beschoeiing van singel bestaat uit paaltjes met gevlochten hout. horizontale - doorsnede no. 8 De kade heeg. nu Ockenrode + 12 m. brede klinkerbestrating- grasberm buitentalud met bomen en betonnen beschoeiing. no. 9 no. i0 no. 11 no. 12 no. -33 no. Jl+ no. 35 no..46 no. 37 Hoek Ockenrode, bij plantsoen,yshell-station" achter de betonrand dkk grote gaten, water klotst in een der gaten. Tussen huis no. 198 en 200 op de v.d. Valk Bouwmanweg ligt de F.C. Snelbrug. Boezem gaat hier polder in, De kade helt na de Spanjaardbrug. Zijldijk asfaltdek 2 15 m. breed. Geen bomen in buitentalud. Oeververdediging bestaat uit basaltblokken. In buitentalud van Zijldijk liggen in lengterichting P.T.T.-kabels. Zijloordkade Achker binnentalud bermsloot met diverse soorten oeververdediging in proefwak. Duïkt bij äe kabelfabrieken een betonbuis in. Benoorden brug Prov. weg 5 loopt houten damwand - basaltkeien tot de Drie Gaten brug. Proy.veg no. 5 en Engelendaal kruisen 5 niveau viadukt ongv. 15 m, ten oosten Yan kruispunt. Behalye kruippunt ook Yerschiïìlende op en afzetten, Zuidelijke boezemkade waaiboomhouten beschoeiing, Wandje buit ent alud, meidoornplatsuentje m. breed 5 m. klinkerweg stoep tuintjes. Hoek ZijlooFakade/Zijllaan riool door de kade. Zijloordkade gaat oyer in yan der Markstraat. Yia betonnen buis onder Yan der Markstraat door in vijvertje. (zie situatie ommezijde), op Zijldijk duiker onder dijk door en loopt polder in.

75 Kabelfabriek Moestuinen Redelijk hoge gras en kleidijk :Houten dqgwane,--- Betondam - rc/ zij:oordkade I I,I I 1 vd.marckstr. I I I 1 1 c I! N C vijvertje 1 /v N Betonnen buis I? 3 r voetbrug F. C. Snelbrug OUDE RIJN

76

77

78

D technische adviescommissie voor de waterkeringen,=. &

D technische adviescommissie voor de waterkeringen,=. & D4 86.04 technische adviescommissie voor de waterkeringen,=. & Samenvatting 1982/1986 van het systematisch boezemkadeonderzoek Dienst Weg- en Waterbouwkunde Hoofdafdeling Waterbouw tevens omvattend het

Nadere informatie

Onderzoek naar de oorzaak van eep. Onderzoek naar de oorzaak van een drassige plaats in de noordwestelijke kade van de Schinkelpolder

Onderzoek naar de oorzaak van eep. Onderzoek naar de oorzaak van een drassige plaats in de noordwestelijke kade van de Schinkelpolder Onderzoek naar de oorzaak van een drassige plaats in de noordwestelijke kade van de Schinkelpolder CENTRUM VOOR ONDERZOEK WATERKERINGEN Onderzoek naar de oorzaak van een drassige plaats in de noordwestelijke

Nadere informatie

D474.ÖÏ. technische adviescommissie voor de waterkeringen

D474.ÖÏ. technische adviescommissie voor de waterkeringen D474.ÖÏ technische adviescommissie voor de waterkeringen Samenvatting Systematisch Onderzoek 1972, Centrum voor onderzoek waterkeringen In het kader van het systematisch kadeonderzoek werden in 1972 de

Nadere informatie

Tabel 1 Verbetermaatregel kade verbetering (licht grijs geen onderdeel van deze kredietaanvraag) Verbetermaatregel. A Reitdiep

Tabel 1 Verbetermaatregel kade verbetering (licht grijs geen onderdeel van deze kredietaanvraag) Verbetermaatregel. A Reitdiep Tabel 1 Verbetermaatregel kade verbetering (licht grijs geen onderdeel van deze kredietaanvraag) Traject A Reitdiep A1 Verbetermaatregel Traject A1 betreft het balkgat en is afgekeurd op hoogte. Initieel

Nadere informatie

Maximacentrale (5) Inventarisatie buitendijkse regionale waterkeringen. T. Blaakmeer-Kruidhof

Maximacentrale (5) Inventarisatie buitendijkse regionale waterkeringen. T. Blaakmeer-Kruidhof Inventarisatie buitendijkse regionale waterkeringen Maximacentrale (5) Juni 2014 T. Blaakmeer-Kruidhof Waterschap Zuiderzeeland Postbus 229 8200 AE LELYSTAD telefoon: (0320) 274 911 www.zuiderzeeland.nl

Nadere informatie

Memo. Omschrijving werkzaamheden molenerven

Memo. Omschrijving werkzaamheden molenerven Memo Voor: Gemeente Molenwaard Datum: 23 augustus 2016 Referentie: INFR150820 160718 M-45 Onderwerp: Omschrijving werkzaamheden molenerven Molenkade Omschrijving werkzaamheden molenerven Aanleiding De

Nadere informatie

Onderzoek naar de toestand van de kaden langs de Bruine bietering van de Yoorofsche Polder en de Doespolder.

Onderzoek naar de toestand van de kaden langs de Bruine bietering van de Yoorofsche Polder en de Doespolder. Onderzoek naar de toestand van de kaden langs de Bruine bietering van de Yoorofsche Polder en de Doespolder. A-71..O26 Centrum voor Onderzoek Naterkeri ngen INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 1.1. Reden 1.2. Verrichtingen

Nadere informatie

14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw Kenmerk N001-4524746BTM-V01 06-12-2007

14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw Kenmerk N001-4524746BTM-V01 06-12-2007 14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw 06-12-2007 Notitie Concept Contactpersoon Maaike Bevaart Datum 6 december 2007 Geohydrologie Zuidbuurt Eemnes 1 Inleiding Ter voorbereiding op de ontwikkeling van

Nadere informatie

Almere Haven (15) Inventarisatie buitendijkse regionale waterkeringen. T. Blaakmeer-Kruidhof

Almere Haven (15) Inventarisatie buitendijkse regionale waterkeringen. T. Blaakmeer-Kruidhof Inventarisatie buitendijkse regionale waterkeringen Almere Haven (15) Juni 2014 T. Blaakmeer-Kruidhof Waterschap Zuiderzeeland Postbus 229 8200 AE LELYSTAD telefoon: (0320) 274 911 www.zuiderzeeland.nl

Nadere informatie

Leiden Ringweg Oost. Bouwfasering Sumatrabrug. Movares Nederland B.V. ing. R. van der Vlies Kenmerk TW-VDV-120009934 - Versie 1.0

Leiden Ringweg Oost. Bouwfasering Sumatrabrug. Movares Nederland B.V. ing. R. van der Vlies Kenmerk TW-VDV-120009934 - Versie 1.0 Leiden Ringweg Oost Bouwfasering Sumatrabrug Opdrachtgever Gemeente Leiden Ondertekenaar Movares Nederland B.V. ing. R. van der Vlies Kenmerk TW-VDV-120009934 - Versie 1.0 Utrecht, 10 mei 2012 Definitief

Nadere informatie

Registratie van boringen.

Registratie van boringen. Werkgroep Z-coördinaat. Registratie van boringen. Door: werkgroep Z-coördinaat Datum: 20 oktober 2016. Versie: 1.1. blad : 1 (9) 1 Inleiding. In dit document wordt beschreven hoe de loop van, als bijvoorbeeld,

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs

Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs Notitie Contactpersoon ir. J.M. (Martin) Bloemendal Datum 7 april 2010 Kenmerk N001-4706565BLL-mya-V02-NL Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs Tauw

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Beschadigingen Constructies. Drijfvuil. Menselijke- of dierlijke activiteit. Overloop of golfoverslag. Scheuren.

INHOUDSOPGAVE. Beschadigingen Constructies. Drijfvuil. Menselijke- of dierlijke activiteit. Overloop of golfoverslag. Scheuren. INHOUDSOPGAVE 1. Beschadigingen 2. Constructies 3. Drijfvuil 4. Menselijke- of dierlijke activiteit 5. Overloop of golfoverslag 6. Scheuren 7. Uittredend water 8. Vervormingen Bij welk schadebeeld dient

Nadere informatie

Urk (1/2) Inventarisatie buitendijkse regionale waterkeringen. T. Blaakmeer-Kruidhof

Urk (1/2) Inventarisatie buitendijkse regionale waterkeringen. T. Blaakmeer-Kruidhof Inventarisatie buitendijkse regionale waterkeringen Urk (1/2) juni 2014 T. Blaakmeer-Kruidhof Waterschap Zuiderzeeland Postbus 229 8200 AE LELYSTAD telefoon: (0320) 274 911 www.zuiderzeeland.nl Verantwoording

Nadere informatie

INSPECTIEDOCUMENT PROGRAMMA VAN EISEN VISUELE INSPECTIE REGIONALE WATERKERINGEN

INSPECTIEDOCUMENT PROGRAMMA VAN EISEN VISUELE INSPECTIE REGIONALE WATERKERINGEN INSPECTIEDOCUMENT PROGRAMMA VAN EISEN VISUELE INSPECTIE REGIONALE WATERKERINGEN Groningen, november 2004 1. Inleiding De gebeurtenissen in Wilnis en Rotterdam in de zomer van 2003, waarbij wateroverlast

Nadere informatie

Legger van de waterkeringen

Legger van de waterkeringen katern: kade waterberging Eendragtspolder Legger van de waterkeringen Katern: Versie: maart 2012 : , katern Inleiding Het leggerkatern maakt deel uit van de legger van de waterstaatswerken van het, leggeronderdeel

Nadere informatie

6.3 DEELGEBIED 3: BOS & ROTTE

6.3 DEELGEBIED 3: BOS & ROTTE 6.3 DEELGEBIED 3: BOS & ROTTE Ruimtelijke beschrijving inpassing Het deelgebied Bos en Rotte bestaat uit de volgende trajecten: tunnelmond Grindweg/Bergweg-Zuid, de landtunnel Lage Bergse Bos en de tunnelmond

Nadere informatie

Ecologische verbindingszone Omval - Kolhorn

Ecologische verbindingszone Omval - Kolhorn Ecologische verbindingszone Omval - Kolhorn Watertoets Definitief Provincie Noord Holland Grontmij Nederland B.V. Alkmaar, 11 december 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 Inrichting watersysteem...

Nadere informatie

5. Bovenlaag verdwenen, 2. Dijk van de polder Schouwen, 3. Suzanna-inlaag,

5. Bovenlaag verdwenen, 2. Dijk van de polder Schouwen, 3. Suzanna-inlaag, CO-582 5. Film 13 foto 9 Schouwen Duiveland, Hoofdwaterkering van de polder Datums 30-6-1953 Schouwen; gedeelte voor de Suzanna-inlaag. (Dijkvak J>6) 1. Oosterschelde, 5. Bovenlaag verdwenen, 2. Dijk van

Nadere informatie

Bijlage A. Begrippenlijst

Bijlage A. Begrippenlijst Bijlage A. Begrippenlijst Begrippenlijst dijkverbeteringsplan Aanleghoogte Kruinhoogte van de dijk onmiddellijk na het gereedkomen ervan. Beheer Berm Beroep Beschoeiing Binnendijks Binnentalud Boezem Boezempeil

Nadere informatie

Peilbesluit Horstermeerpolder en Meeruiterdijkse polder

Peilbesluit Horstermeerpolder en Meeruiterdijkse polder Plangebied Kaart 1 Stichtse Ankeveense Plassen Spiegelplas Poldergrenzen grens Bos Bebouwing Huizenblok Hoofdwegen Regionale wegen e wegen polder Vecht Meeruiterdijkse polder IB2002 1 Kortenhoefse Plassen

Nadere informatie

Panorama s Rijnwaardense Uiterwaarden. versie december 2013

Panorama s Rijnwaardense Uiterwaarden. versie december 2013 Panorama s Rijnwaardense Uiterwaarden versie december 2013 1 2 Panorama s Rijnwaardense Uiterwaarden versie december 2013 3 Inhoud Panorama s Groene rivier strang Regelwerk Pannerden Lobberdensche Waard

Nadere informatie

Van Welkom op de 250 e verjaardag van de Hazerswoudsche Droogmakerij. Vierheemkinderenweg 7 Hazerswoude

Van Welkom op de 250 e verjaardag van de Hazerswoudsche Droogmakerij. Vierheemkinderenweg 7 Hazerswoude Van Welkom op de 250 e verjaardag van de Hazerswoudsche Droogmakerij Vierheemkinderenweg 7 Hazerswoude 8 + 9 september 2012 Vanaf dit punt had u voor 1759 uitzicht op de Hazerswoudse Plas, al het ingekleurde

Nadere informatie

Kadeverbetering Oostring Zoeterwoude-Dorp Veilige kades voor droge voeten. Ophogen. Dijkverbreding

Kadeverbetering Oostring Zoeterwoude-Dorp Veilige kades voor droge voeten. Ophogen. Dijkverbreding Kadeverbetering Oostring Zoeterwoude-Dorp Veilige kades voor droge voeten De kades moeten de veiligheid van nu ook in de toekomst kunnen bieden. De bodemdaling in West-Nederland gaat door en we moeten

Nadere informatie

VERVALLEN LEGGER. Zomerkade langs de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel

VERVALLEN LEGGER. Zomerkade langs de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel Hoogheemraadschap van de Krimpenerwaard LEGGER van de zomerkaden en overige waterkeringen Zomerkade langs de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel Kade langs de VERVALLEN Gekanaliseerde Hollandsche IJssel

Nadere informatie

foto(s) Dijk reden opsplitsing dijkvak vak

foto(s) Dijk reden opsplitsing dijkvak vak Dijk van hm tot hm Lengte (m) kenmerken en foto(s) vak reden opsplitsing dijkvak 1 25,6 25,8+50 250 hoge intensiteit op voorland buitenzijde; voorland aanwezig; matige intensiteit bebouwing binnenteen

Nadere informatie

INVENTARISATIE LANDSCHAP EN CULTUURHISTORIE

INVENTARISATIE LANDSCHAP EN CULTUURHISTORIE INVENTARISATIE LANDSCHAP EN CULTUURHISTORIE in relatie tot de dijk Hieronder zijn vanuit het thema de belangrijkste aandachtspunten van de dijken in relatie tot de omgeving samengevat. Hierbij is de indeling

Nadere informatie

Bijlage A. Begrippenlijst

Bijlage A. Begrippenlijst Bijlage A. Begrippenlijst Begrippenlijst dijkverbeteringsplan Aanleghoogte Kruinhoogte van de dijk onmiddellijk na het gereedkomen ervan. Beheer Berm Beroep Beschoeiing Binnendijks Binnentalud Boezem Boezempeil

Nadere informatie

Watergebiedsplan Verenigde Groote en Kleine Polders. Projectnummer: (Ontwerp)projectplan op basis van artikel 5.

Watergebiedsplan Verenigde Groote en Kleine Polders. Projectnummer: (Ontwerp)projectplan op basis van artikel 5. Watergebiedsplan Verenigde Groote en Kleine Polders Projectnummer: 92855 (Ontwerp)projectplan op basis van artikel 5.4 van de Waterwet Archimedesweg 1 postadres: postbus 156 2300 AD Leiden telefoon (071)

Nadere informatie

Zonnepark HVS Goes ENECO Landschappelijke inpassing identificatie Planstatus projectnummer: datum: status: 040550.20160211.00 08-12- 2016 definitief opdrachtleider: Ir J.J. van den Berg auteur: Ir. J.J.

Nadere informatie

Onderzoek naar de veiligheid van de boezemkade van de polder Heerhugowaard en de polder Veenhuizen.

Onderzoek naar de veiligheid van de boezemkade van de polder Heerhugowaard en de polder Veenhuizen. Onderzoek naar de veiligheid van de boezemkade van de polder Heerhugowaard en de polder Veenhuizen. A-77 e 002 Centrum voor Onderzoek Waterkeringen Inhoud 1. Inleiding 2. Beschrijving van de polder, de

Nadere informatie

Legger van de waterkeringen

Legger van de waterkeringen katern: Legger van de waterkeringen Katern: Versie: maart 0 : , katern Inleiding Het leggerkatern maakt deel uit van de legger van de waterstaatswerken van het, leggeronderdeel Boezemwaterkeringen. Deze

Nadere informatie

Plangebied. Kaart 1. Watergebiedsplan Hoeker- Garstenpolder. Nigtevecht. Nederhorst den Berg. Poldergemaal Hoeker-Garsten Kadijkwetering.

Plangebied. Kaart 1. Watergebiedsplan Hoeker- Garstenpolder. Nigtevecht. Nederhorst den Berg. Poldergemaal Hoeker-Garsten Kadijkwetering. Dwarswetering noord Dwarswetering zuid Poldergemaal Hoeker-Garsten Kadijkwetering Amsterdam-Rijnkanaal Oost Kanaaldijkwetering Indijkwetering noord Inlaatwetering Indijkwetering zuid Vecht Donkervliet

Nadere informatie

Het waterkeringsysteem van New Orleans tijdens orkaan Katrina

Het waterkeringsysteem van New Orleans tijdens orkaan Katrina Het waterkeringsysteem van New Orleans tijdens orkaan Katrina Dr. ir. S. van Baars, Universitair docent Grondmechanica, Technische Universiteit Delft Ir. W. Kanning, Promovendus, Technische Universiteit

Nadere informatie

Partiële herziening Peilbesluit Duivenvoordse- en Veenzijdsepolder. Peilvak Noortheylaan

Partiële herziening Peilbesluit Duivenvoordse- en Veenzijdsepolder. Peilvak Noortheylaan Partiële herziening Peilbesluit Duivenvoordse- en Veenzijdsepolder Peilvak 2.15.1.11 Noortheylaan Archimedesweg 1 postadres: postbus 15 2300 AD Leiden telefoon (071) 3 03 03 telefax (071) 5 123 91 CORSA

Nadere informatie

De gemeente Midden-Delfland, heeft in voorbereiding de aanleg van de Zuidhoornseweg.

De gemeente Midden-Delfland, heeft in voorbereiding de aanleg van de Zuidhoornseweg. Opdrachtgever: Onderwerp: gemeente Midden-Delfland Aanpassing kruising Rijksstraatweg I Zuidhoornseweg Datum: juli 205 Inleiding. De gemeente Midden-Delfland, heeft in voorbereiding de aanleg van de Zuidhoornseweg.

Nadere informatie

dat de huizen achterom bereikbaar blijven. Tussen het parkzone langs het water met een dorpse uitstraling.

dat de huizen achterom bereikbaar blijven. Tussen het parkzone langs het water met een dorpse uitstraling. Afb. 2.9 Doorsnede zone 2B 2.3 Afb. 2.10 Kaart van zone 2B Zone 2B Zone 2B ligt in het verlengde van zone 2A en is ook een dat de huizen achterom bereikbaar blijven. Tussen het parkzone langs het water

Nadere informatie

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Notitie Contactpersoon Erik Vonkeman Datum 12 december 2013 Kenmerk N004-1220503ERT-baw-V01-NL Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Voor u ligt de uitwerking van de visuele

Nadere informatie

Peilbesluit Waddenzeedijk Texel Auteur Registratienummer Datum

Peilbesluit Waddenzeedijk Texel Auteur Registratienummer Datum Peilbesluit Waddenzeedijk Texel Toelichting bij het Auteur Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Registratienummer 15.18021 Datum April 2015 1. AANLEIDING PEILBESLUIT Het dient herzien te worden vanwege

Nadere informatie

Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude Polder van Pijnacker - peilgebied OPP XIII

Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude Polder van Pijnacker - peilgebied OPP XIII Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude Polder van Pijnacker - peilgebied OPP XIII Versie 13 april 2018 M.W. Näring, MSc (Hoogheemraadschap van Delfland) 1 Inleiding Het beheergebied van Delfland

Nadere informatie

KABELS EN LEIDINGEN. Criteria voor aanleg en beheer

KABELS EN LEIDINGEN. Criteria voor aanleg en beheer KABELS EN LEIDINGEN Criteria voor aanleg en beheer Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer van het elektriciteits- en gasnet. In de grond liggen hiervoor talloze kabels

Nadere informatie

Diverse kavels. Groenstrook Zeemanskade Parallel gelegen aan de N482 te Sliedrecht

Diverse kavels. Groenstrook Zeemanskade Parallel gelegen aan de N482 te Sliedrecht blad 2 Inhoud 1. Algemene informatie... 3 1.1. Algemene omschrijving... 3 1.2. Adresgegevens... 3 1.3. Kadastrale gegevens... 3 1.4. Kenmerken... 3 1.5. Ligging... 4 1.6. Loopbrug... 4 1.7. Ontsluiting...

Nadere informatie

: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier : Andries van Houwelingen : Ilse Hergarden, Carola Hesp

: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier : Andries van Houwelingen : Ilse Hergarden, Carola Hesp HaskoningDHV Nederland B.V. Logo MEMO Aan Van Kopie Dossier Project Betreft : Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier : Andries van Houwelingen : Ilse Hergarden, Carola Hesp : BD2867 : Natuurontwikkeling

Nadere informatie

Ui tgraven wel 1 en bij Andel st S

Ui tgraven wel 1 en bij Andel st S Ui tgraven wel 1 en bij Andel st S-80.053 J.A. Bei jersbergen Juli 1980 Inhoud 1. Inleiding 2. Verkenni ng 3. Het uitgraven 4. Het opvullen - Blz. 1 1 1 3 Bij 1 agen 1. Situatieschets 2. Dwarsprof i el

Nadere informatie

1. Aanhef. 2. Beoordeling aanvraag. 3. Besluit WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR

1. Aanhef. 2. Beoordeling aanvraag. 3. Besluit WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 14 september 2018 een aanvraag watervergunning ontvangen van Waterbedrijf Groningen NV, Postbus

Nadere informatie

Onderwerp: Verplaatsing afvalverwerkingsbedrijf Vliko: verkenning mogelijkheden verplaatsing Vliko naar de Munnikenpolder.

Onderwerp: Verplaatsing afvalverwerkingsbedrijf Vliko: verkenning mogelijkheden verplaatsing Vliko naar de Munnikenpolder. Onderwerp: Verplaatsing afvalverwerkingsbedrijf Vliko: verkenning mogelijkheden verplaatsing Vliko naar de Munnikenpolder. Over de Munnikenpolder bestaan de nodige afspraken c.q. ligt beleid vast, waarmee

Nadere informatie

RUIMTELIJK ONTWERP GEMAAL STEEKTERMOLEN: ONTWERPTOELICHTING

RUIMTELIJK ONTWERP GEMAAL STEEKTERMOLEN: ONTWERPTOELICHTING RUIMTELIJK ONTWERP GEMAAL STEEKTERMOLEN: ONTWERPTOELICHTING 0920 POLDER- EN RIOOLGEMALEN HOOGHEEMRAADSCHAP VAN RIJNLAND RUIMTELIJK ONTWERP GEMAAL STEEKTERMOLEN: ONTWERPTOELICHTING project 0920 GS onderdeel

Nadere informatie

Onderwerp: wijziging waterverordening hoogheemraadschap Rijnland

Onderwerp: wijziging waterverordening hoogheemraadschap Rijnland Haarlem, 4 december 2012 2013 4 Onderwerp: wijziging waterverordening hoogheemraadschap Rijnland Bijlagen: ontwerpbesluit + bijlagen 1 Inleiding Op grond van artikel 2.4 van de Waterwet moeten bij provinciale

Nadere informatie

Projectplan Waterwet Dubbele Wiericke west Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Projectplan Waterwet Dubbele Wiericke west Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Projectplan Waterwet Dubbele Wiericke west Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Datum: 12 maart 2015 Projectnr.: 421104 Documentnr.: DM918127 Verantwoording

Nadere informatie

Visvriendelijk waterbeheer. Aanleg vispassage bij renovatie gemalen Kerkeland en Vuylcop-Oost in Schalkwijk

Visvriendelijk waterbeheer. Aanleg vispassage bij renovatie gemalen Kerkeland en Vuylcop-Oost in Schalkwijk et Visvriendelijk waterbeheer Aanleg vispassage bij renovatie gemalen Kerkeland en Vuylcop-Oost in Schalkwijk Visvriendelijk waterbeheer Aanleg vispassage bij renovatie gemalen Kerkeland en Vuylcop-Oost

Nadere informatie

CRITERIA KABELS EN LEIDINGEN

CRITERIA KABELS EN LEIDINGEN CRITERIA KABELS EN LEIDINGEN Voor aanleg en beheer Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer van het elektriciteits- en gasnet. In de grond liggen hiervoor talloze kabels

Nadere informatie

Bijlage A: Begrippenlijst

Bijlage A: Begrippenlijst Bijlage A: Begrippenlijst Algemene begrippenlijst dijkverbeteringen Aanleghoogte B.W.O. B.W.O. - Kering Beheer Beheergebied Berm Beschoeiing Binnendijks Binnenkruin Binnentalud Boezem Boezemland Boezempeil

Nadere informatie

Onderwerp: Hydrologische effecten aanleg bevaarbaar water langs Rondweg Van der Gootplantsoen Beulakerpolder te Giethoorn. K.J.

Onderwerp: Hydrologische effecten aanleg bevaarbaar water langs Rondweg Van der Gootplantsoen Beulakerpolder te Giethoorn. K.J. MEMO Onderwerp: Hydrologische effecten aanleg bevaarbaar water langs Rondweg Van der Gootplantsoen Beulakerpolder te Giethoorn Apeldoorn, Projectnummer: 1 april 2008 N.056508 ARCADIS NEDERLAND BV Het Rietveld

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ BRIEF (MET ALS KENMERK: ) Opdrachtgever: Project: Gemeente Nijkerk Historisch onderzoek aan de Stoutenburgerlaan Amersfoort/

BIJLAGE BIJ BRIEF (MET ALS KENMERK: ) Opdrachtgever: Project: Gemeente Nijkerk Historisch onderzoek aan de Stoutenburgerlaan Amersfoort/ BIJLAGE BIJ BRIEF (MET ALS KENMERK: 110301.001725) Opdrachtgever: Project: Gemeente Nijkerk Historisch onderzoek aan de Stoutenburgerlaan Amersfoort/ Nijkerk Het betreft het plangebied voor het toekomstige

Nadere informatie

Oppervlaktewater in Toolenburg Zuid Ymere Project Toolenburg Zuid

Oppervlaktewater in Toolenburg Zuid Ymere Project Toolenburg Zuid Ymere Project Toolenburg Zuid 10 februari 2012 Versie 1.1 Projectnummer 6444 Status: Concept In het najaar van 2011 werd in samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer een nieuw hoofdstructuurplan opgezet

Nadere informatie

Deel I: algemene toelichting op het kustontwerp (breedte en hoogte duin)

Deel I: algemene toelichting op het kustontwerp (breedte en hoogte duin) Deel I: algemene toelichting op het kustontwerp (breedte en hoogte duin) Hieronder is met behulp van een aantal figuren het mechanisme van kustversterking met zand en Dijk-in-Duin in relatie tot hoogte

Nadere informatie

Wandelroute café du Midi (9,5 km)

Wandelroute café du Midi (9,5 km) Wandelroute café du Midi (9,5 km) 7 Wandelroute Café du Midi (9,5 km) Stempelplaats Café du Midi, Noordeindseweg 70, Delfgauw. wwwdumididelfgauw.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag vanaf 10.00 uur zaterdag

Nadere informatie

Wel heeft op deze locatie 20 jaar geleden een dijkverzwaring plaatsgevonden waarbij de dijk verhoogd en verzwaard is aan de binnenzijde.

Wel heeft op deze locatie 20 jaar geleden een dijkverzwaring plaatsgevonden waarbij de dijk verhoogd en verzwaard is aan de binnenzijde. Casus 1: Scheur in kruin van de waterkering: Deze hoogwatergolf is zeven dagen geleden begonnen. Op dijkvak.. is op dag 5 een scheur in het wegdek van asfalt ontstaan met de volgende afmetingen: een lengte

Nadere informatie

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen Alternatieve NS-wandelroute dag 2 Er zijn twee redenen om een alternatief te bieden voor deze bekende NS-wandeling. De eerste is dat op dit moment in de uiterwaarden langs de IJssel gewerkt wordt aan het

Nadere informatie

Wel heeft op deze locatie 20 jaar geleden een dijkverzwaring plaatsgevonden waarbij de dijk verhoogd en verzwaard is aan de binnenzijde.

Wel heeft op deze locatie 20 jaar geleden een dijkverzwaring plaatsgevonden waarbij de dijk verhoogd en verzwaard is aan de binnenzijde. Pagina 1 van 12 Casus 1: Scheur in kruin van de waterkering. We hebben te maken met een hoogwater situatie op de Rivier Deze hoogwatergolf is zeven dagen geleden begonnen. Op dijkvak.. is op dag 5 een

Nadere informatie

EBO (Eigendom, Beheer en Onderhoud) staten en toelichting Ecologische Verbindingszone Ter Wisch versie 25 mei 2012

EBO (Eigendom, Beheer en Onderhoud) staten en toelichting Ecologische Verbindingszone Ter Wisch versie 25 mei 2012 Waterlopen: Nummer Naam Eigendom Beheer Onderhoud Bijzonderheden OAF-W-3118 Ruiten Aa Waterschap Hunze en Aa s Waterschap Hunze en Aa s Waterschap Hunze en Aa s OAF-W-3138 Ruiten Aa Waterschap Hunze en

Nadere informatie

Bijlage 2; notitie aanvullende informatie

Bijlage 2; notitie aanvullende informatie Bijlage 2; notitie aanvullende informatie blz. (a) Locatie (1.1)...2 (b) Huidige situatie (1.1)...2 (c) Doel van de ontgronding (1.3)...2 (d) Oppervlakte te ontgraven natuurvriendelijke oever (2.1)...3

Nadere informatie

Groene glazenmaker en Krabbenscheer in de gemeente Emmen, 2010,

Groene glazenmaker en Krabbenscheer in de gemeente Emmen, 2010, Groene glazenmaker en Krabbenscheer in de gemeente Emmen, 2010, 2011, 2012, 2013 en 2014. Deel: Waterschap Hunze en Aas Groen: Krabbenscheer; Rood: Groene glazenmaker. In de gemeente Emmen zijn nu op meerdere

Nadere informatie

DelftseSchie Brug. Arc2 architecten Kebajastraat 41 1336 NA Almere 036-5217911 post@arc2.nl www.arc2.nl. datum status opdrachtgever projectnummer

DelftseSchie Brug. Arc2 architecten Kebajastraat 41 1336 NA Almere 036-5217911 post@arc2.nl www.arc2.nl. datum status opdrachtgever projectnummer Kebajastraat 41 1336 NA Almere 036-5217911 post@arc2.nl www.arc2.nl nummer nr impressies 0.2 bna - ir. G-J de Jong - Kebajastraat 41-1336 NA - Almere - t:036-5217770- e:post@arc2.nl - www.arc2.nl 2250

Nadere informatie

Legger van de primaire waterkeringen langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel met bijbehorende kunstwerken

Legger van de primaire waterkeringen langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel met bijbehorende kunstwerken CVDR Officiële uitgave van. Nr. CVDR272485_1 12 december 2017 Legger van de primaire waterkeringen langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel met bijbehorende kunstwerken Het algemeen bestuur van het ; op

Nadere informatie

Watergebiedsplan Ambachtspolder. Projectnummer: (Ontwerp)projectplan op basis van artikel 5.4 van de Waterwet

Watergebiedsplan Ambachtspolder. Projectnummer: (Ontwerp)projectplan op basis van artikel 5.4 van de Waterwet Watergebiedsplan Ambachtspolder Projectnummer: 91855 (Ontwerp)projectplan op basis van artikel 5.4 van de Waterwet Archimedesweg 1 postadres: Corsanummer: 13.66818 postbus 156 2300 AD Leiden telefoon (071)

Nadere informatie

Vaarwegenverordening Rijnland 2019

Vaarwegenverordening Rijnland 2019 Registratienr.: 18.142310 1. Inleiding Rijnland is verantwoordelijk voor het waterbeheer, inclusief de afvalwaterzuivering en de waterstaatkundige veiligheid in het gebied dat globaal is gelegen tussen

Nadere informatie

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 In gesprek over het water(peil) in De Haak, Zegveld en alternatieven voor het toekomstig waterpeil Programma Welkom

Nadere informatie

Geohydrologische situatie Burg. Slompweg

Geohydrologische situatie Burg. Slompweg Notitie Contactpersoon Johannes Weemstra Datum 21 november 2012 Kenmerk N003-1210450WEJ-rrt-V01-NL Geohydrologische situatie Burg. Slompweg 1 Inleiding In opdracht van de gemeente Steenwijkerland heeft

Nadere informatie

Legger regionale waterkering

Legger regionale waterkering Legger regionale waterkering Apeldoorns Kanaal, Anklaarseweg-Koudhoornsesluis Definitief Datum 28 september 2009 Opgemaakt door J. Borgers Afdeling Planvorming Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 1 2 INHOUD...

Nadere informatie

Fietsroute langs de Rotte. Fietstocht langs de Rotte 16, 23, 30 km. Start: na de molenviergang

Fietsroute langs de Rotte. Fietstocht langs de Rotte 16, 23, 30 km. Start: na de molenviergang Fietstocht langs de Rotte 16, 23, 30 km Uitleg molengangen De droogmakerij bestond uit zeven molengangen. De A gang heeft drie molens nr. 1, nr. 2 en nr. 3 De B t/m G gang heeft vier molens nr. 1, nr.

Nadere informatie

3. Beleidsregel insteekhavens langs waterkeringen langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel

3. Beleidsregel insteekhavens langs waterkeringen langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel 3. Beleidsregel insteekhavens langs waterkeringen langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel Kader Keur Op grond van artikel 3.1, eerste lid, aanhef en sub a en b is het verboden zonder vergunning van het

Nadere informatie

Bijlage 1 Aanvullend advies archeologisch onderzoek, Wozoco Giessenburg, Neerpolderseweg 19, Giessenburg, Gemeente Giessenlanden

Bijlage 1 Aanvullend advies archeologisch onderzoek, Wozoco Giessenburg, Neerpolderseweg 19, Giessenburg, Gemeente Giessenlanden Bijlage 1 Aanvullend advies archeologisch onderzoek, Wozoco Giessenburg, Neerpolderseweg 19, Giessenburg, Gemeente Giessenlanden 0 SOB Research, 26 juni 2014 1 1. Archeologisch onderzoek 1.1 Inleiding

Nadere informatie

Bijlage I: Raamplan Kern Pijnacker

Bijlage I: Raamplan Kern Pijnacker Bijlage I: Raamplan Kern Pijnacker Karakteristiek van het gebied De kern van Pijnacker ligt in twee polders, de Oude Polder van Pijnacker (inclusief Droogmaking) en de Nieuwe of Drooggemaakte Polder (noordelijk

Nadere informatie

Karakteristieke ensembles van bebouwing, groenstructuren, openbare en private ruimten in Schipborg

Karakteristieke ensembles van bebouwing, groenstructuren, openbare en private ruimten in Schipborg Karakteristieke ensembles van bebouwing, groenstructuren, openbare en private ruimten in Schipborg Schipborg is een esdorp op de Hondsrug en ligt in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa.

Nadere informatie

Constructie vissteigers en visstoepen

Constructie vissteigers en visstoepen Constructie vissteigers en visstoepen Wanneer de materiaalkeuze, de vorm en grootte van de vissteiger of visstoep zijn bepaald, kan de constructie ervan worden uitgewerkt. Het aanleggen van deze voorzieningen

Nadere informatie

Note / Memo. Wateropgave windmolenpark Hattemerbroek

Note / Memo. Wateropgave windmolenpark Hattemerbroek Note / Memo HaskoningDHV Nederland B.V. Water To: Wessel Doorn (Waterschap Vallei en Veluwe) From: Ronald Westein Date: 18 October 2016 Copy: Mark Groen (RHDHV), Wouter Verweij (Bosch & van Rijn) Our reference:

Nadere informatie

Toelichting actualisatie legger Delflandse Dijk deel zeedijk, traject Hoek van Holland - Maeslantkering

Toelichting actualisatie legger Delflandse Dijk deel zeedijk, traject Hoek van Holland - Maeslantkering Toelichting actualisatie legger Delflandse Dijk deel zeedijk, traject Hoek van Holland - Maeslantkering 1. Aanleiding De vigerende legger Delflandsedijk stamt uit 1997. In 2006 heeft D&H besloten deze

Nadere informatie

Bijlage 1. Geohydrologische beschrijving zoekgebied RBT rond Bornerbroek

Bijlage 1. Geohydrologische beschrijving zoekgebied RBT rond Bornerbroek Bijlage 1 Geohydrologische beschrijving zoekgebied RBT rond Bornerbroek Bijlagel Geohydrologische beschrijving zoekgebied RBT rond Bornerbroek Bodemopbouw en Geohydrologie Inleiding In deze bijlage wordt

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR623730_1. Vaarwegenverordening Rijnland 2019

CVDR. Nr. CVDR623730_1. Vaarwegenverordening Rijnland 2019 CVDR Officiële uitgave van Hoogheemraadschap van Rijnland. Nr. CVDR623730_1 30 april 2019 Vaarwegenverordening Rijnland 2019 De verenigde vergadering van het hoogheemraadschap van Rijnland heeft op 13

Nadere informatie

Midden-Delflandroute. Route. 47.1 km

Midden-Delflandroute. Route. 47.1 km Route 6 47.1 km Midden-Delflandroute Midden-Delfland is een mini-groen Hart, dat ingeklemd ligt tussen Den Haag, Rotterdam en Delft. Het is nog steeds verrassend rustig en landelijk in dit mooie polderland.

Nadere informatie

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd.

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd. partner in bouwputadvies en grondwatertechniek 1/5 Project : HT140056 Park Waterrijk Hekelingen Datum : 1 September 2014 Betreft : Nota waterhuishouding Opsteller : M. (Marco) Zieverink, MSc Documentstatus

Nadere informatie

BTL. Overzicht tekening schaal 1: Advies Meters. Project Life + Groote Peel. Onderdeel Bestekstekening: Eeuwselse Loop

BTL. Overzicht tekening schaal 1: Advies Meters. Project Life + Groote Peel. Onderdeel Bestekstekening: Eeuwselse Loop t.b.v. doorstroming Stroomprofiel Overzicht tekening schaal 4.1 4.2 4.5 4.3 4.4 Life + 6 12 nummer 22511 4 A3 294216 B.V. 56 AJ Oisterwijk tel. 13 52 99 555 fax. 13 52 99 55 Overzichttekening 4.1 schaal

Nadere informatie

BESCHRIJVING ONTWERP HERINRICHTING KAMERLINGH ONNESSTRAAT E.O.

BESCHRIJVING ONTWERP HERINRICHTING KAMERLINGH ONNESSTRAAT E.O. BESCHRIJVING ONTWERP HERINRICHTING KAMERLINGH ONNESSTRAAT E.O. EINSTEINSTRAAT De straat bestaat uit twee segmenten Wegprofiel huidige situatie tot rare bocht van noord naar zuid: 1,8 5,4 2,8 Parkeren op

Nadere informatie

Extreme neerslag 1:100 jaar NAP 1,1 m Apparatuur op NAP -0,6 m Doorbraak dijk boezem 1:300 jaar NAP + 0,0 m Apparatuur op NAP + 0,5 m.

Extreme neerslag 1:100 jaar NAP 1,1 m Apparatuur op NAP -0,6 m Doorbraak dijk boezem 1:300 jaar NAP + 0,0 m Apparatuur op NAP + 0,5 m. MEMO Aan : S. Huvenaars (TenneT B.V.) Van : P. van de Rest Controle: L. de Wit Datum : 4 november 2011 ref : 1649/U11229/PvdR/B betreft : Controle gegevens opstellingshoogte 380kV station Breukelen 1 Inleiding

Nadere informatie

Droge voeten in de polder

Droge voeten in de polder Droge voeten in de polder Nota veiligheid waterkeringen rond en in polder Bijlmermeer Amsterdam-Rijnkanaal (boezemwater hoger dan land) Maart 2011 Droge voeten in de polder Inleiding In de afgelopen jaren

Nadere informatie

Legger van de waterkeringen

Legger van de waterkeringen katern: Legger van de waterkeringen Katern: Versie: maart 0 : , katern Inleiding Het leggerkatern maakt deel uit van de legger van de waterstaatswerken van het, leggeronderdeel Boezemwaterkeringen. Deze

Nadere informatie

SPECIALITEITEN. Waterbeheersing / Elementen voor diverse toepassingen Faunavoorzieningen / Kade elementen

SPECIALITEITEN. Waterbeheersing / Elementen voor diverse toepassingen Faunavoorzieningen / Kade elementen SPECIALITEITEN Waterbeheersing / Elementen voor diverse toepassingen Faunavoorzieningen / Kade elementen Waterbeheersing Nederland is een land met veel water. Diverse waterschappen beheren de watergangen

Nadere informatie

6.4 DEELGEBIED 4: STEDELIJK GEBIED. ^ President Rooseveltweg. ^ Viaduct van de Hoofdweg. ^ Fietstunneltje onder oprit A16

6.4 DEELGEBIED 4: STEDELIJK GEBIED. ^ President Rooseveltweg. ^ Viaduct van de Hoofdweg. ^ Fietstunneltje onder oprit A16 6.4 DEELGEBIED 4: STEDELIJK GEBIED RUIMTELIJKE BESCHRIJVING INPASSING Het deelgebied Stedelijk gebied loopt vanaf de tunneltoerit bij de Rotte tot aan de bestaande A16. Het bevat de volgende trajecten:

Nadere informatie

water- en groenstrook Lijndenhof

water- en groenstrook Lijndenhof water- en groenstrook Lijndenhof voorlopig ontwerp 16.T0478 utrecht, 15 november 2016 tuin- en landschapsarchitecten 030 26 44 333 www.copijn.nl situatie positie groenstrook in projectenkaart BHD, juni

Nadere informatie

Advies interim boezempeil

Advies interim boezempeil Advies interim boezempeil Aanleiding, waarom interim boezempeil Sinds 1998 geldt in de boezem een zomerpeil van NAP-0,42 m. en een winterpeil van NAP-0,47m. Het lagere winterpeil is ingesteld om de kans

Nadere informatie

ONTWERP-PROJECTPLAN WATERBOUWKUNDIGE WERKEN VOORBOEZEM POLDER VAN NOOTDORP

ONTWERP-PROJECTPLAN WATERBOUWKUNDIGE WERKEN VOORBOEZEM POLDER VAN NOOTDORP agendapunt 3.a.7 1039803 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden ONTWERP-PROJECTPLAN WATERBOUWKUNDIGE WERKEN VOORBOEZEM POLDER VAN NOOTDORP Portefeuillehouder Bom - Lemstra, A.W. Datum 8 januari 2013

Nadere informatie

Samenvatting peilvoorstellen en afwegingen

Samenvatting peilvoorstellen en afwegingen Samenvatting peilvoorstellen en afwegingen 14.52044 De peilvoorstellen en afwegingen van het ontwerp-peilbesluit voor de Zuid- en Noordeinderpolder worden hier gegeven. Dit ontwerppeilbesluit is opgesteld

Nadere informatie

Project Inventarisatie Geriefhoutbosjes Abtswoudse Bos

Project Inventarisatie Geriefhoutbosjes Abtswoudse Bos Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afd. Regio Delft Postbus 133 2600 AC DELFT email: afd.regiodelft@knnv.nl www.knnv.nl/afd.regiodelft 21 december 2006 Project Inventarisatie Geriefhoutbosjes

Nadere informatie

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Dijken Kijken naar dijken www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Kijken naar dijken Zonder de duinen en de dijken zou jij hier niet kunnen wonen: bijna de

Nadere informatie

Herontwikkeling Nieuwe Driemanspolder

Herontwikkeling Nieuwe Driemanspolder Herontwikkeling Nieuwe Driemanspolder Droge voeten, schoon water 247-028-00224 Projectgebied De Nieuwe Driemanspolder wordt aan noordzijde begrensd door de Wilsveen, aan de oostzijde door de Voorweg, de

Nadere informatie

memo Het initiatief Landschappelijke inpassing zonnepark Beneden Leeuwen Datum: 24-maart 2016 Ir. J.J. van den Berg

memo Het initiatief Landschappelijke inpassing zonnepark Beneden Leeuwen Datum: 24-maart 2016 Ir. J.J. van den Berg memo Postbus 430, 4330 AK Middelburg Telefoon: 0118-689010 Fax: 0118-623361 E-mail: mburg@rho.nl Aan: T.a.v.: Onderwerp: GroenLeven Johan ten Brinke Landschappelijke inpassing zonnepark Beneden Leeuwen

Nadere informatie

Kade-inspectie en uw onderhoudsplicht

Kade-inspectie en uw onderhoudsplicht Kade-inspectie en uw onderhoudsplicht Nederland ligt voor een groot deel onder de zeespiegel. Op sommige plekken in Rijnland tot wel zes meter. Dankzij waterkeringen, zoals dijken, sluizen, stuwen en stormvloedkeringen,

Nadere informatie

Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: project aan de Aubade en de Vurehout te Zaandam. Opdrachtnr. : HA /

Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: project aan de Aubade en de Vurehout te Zaandam. Opdrachtnr. : HA / Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: project aan de Aubade en de Vurehout te Opdrachtnr. : HA-010270/20105441 Datum rapport : 2 november 2012 Veldrapport betreffende grondonderzoek ten

Nadere informatie

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk Landgoederen Klarenbeek en De Haere. We wandelen met Lupus in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische

Nadere informatie