D technische adviescommissie voor de waterkeringen,=. &

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "D technische adviescommissie voor de waterkeringen,=. &"

Transcriptie

1 D technische adviescommissie voor de waterkeringen,=. &

2 Samenvatting 1982/1986 van het systematisch boezemkadeonderzoek Dienst Weg- en Waterbouwkunde Hoofdafdeling Waterbouw tevens omvattend het voormalige Centrum voor Onderzoek Waterkeringen september 1986

3 Inleiding Het in opdracht van de Technische Adviescommissie voor de Water keringen in uitvoering zijnde systematisch onderzoek naar de veiligheid van de Nederlandse boezemkaden heeft geresulteerd in een beoordeling van de volgende polders: 1. Bospolder 2. Frederikspolder 3. Vrouwe Vennepolder 4. Harnaschpolder 5. West-Abtspolder 6. Verenigde Bloklandse en Korteraarse polder 7. Zuid- en Noordeinderpolder 8. Rode polder 9. Polder Boterhuis 10. Zweilanderpolder 11. Dijkpolder (Monster) 12. Polder van Nootdorp ca. 13. Voordijkshoornse polder 14. Hoefpolder De totale oppervlakte van deze polders bedraagt ha. De lengte van de onderzochte kaden bedraagt in totaal 87 km. Hiervan is 84 km als veilig en 3 km als onveilig aangemerkt. Op plaatsen waar de kruinhoogte lager ligt dan de maatgevende boezemstand is eveneens sprake van een onveilige situatie. De ligging van de bovenvermelde polders is op de bijgevoegde kaart aangegeven (bijlage 1). Over iedere polder is door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde, Hoofdafdeling Waterbouw tevens omvattend het voormalige Centrum voor Onderzoek Waterkeringen een rapport samengesteld, waarin het gehele onderzoek is beschreven en waarin de beoordeling van de veiligheid is weergegeven. De rapporten worden ondersteund door rapporten van het Laboratorium voor Grondmechanica te Delft waarin het grondmechanisch onderzoek is beschreven. Een overzicht van de rapporten is bijgevoegd (bijlage 2).

4 Om een inzicht te geven in de resultaten van het in 1982/1986 verrichte kadeonder zoek zijn de samenvattingen bijgevoegd, waarin de voornaamste conclusies zijn opgenomen omtrent de veiligheid tegen overstroming van de eerder genoemde polders. De aanwezigheid van vreemde objecten is, voorzover bekend, vermeld en waar dit mogelijk was betrokken in de beoordeling. Een onderzoek naar de ligging en de toestand van pijpleidingen is echter niet uitgevoerd. Hel is in de rapporten gewezen op het gevaar van deze leidingen. Tevens is in de rapporten gewezen op de wenselijkheid leidingen en vreemde objecten te toetsen aan de leidraden voor gas- en vloeistofleidingen respectievelijk de leidraad voor ontwerp, beheer en onderhoud van constructies en vreemde objecten in, op en nabij water keringen van de Technische Adviescommissie voor de Water keringen.

5 -1-1. BOSPOLDER Samenvatting A Inleiding De Bospolder ligt in de provincie Zuid-Holland en wordt beheerd door waterschap De Oude Veenen. De kaden van de polder beschermen een klein, ondiep liggend agrarisch gebied met enige bebouwing, recreatie mogelijkheden en een belangrijke wegverbinding (A4). Het onderzoek is uitgevoerd in de kaden langs de Vaarsloot, de Zuidzijdervaart, de Does, de Dwarswetering en de Leisloot. Deze wateren maken allen deel uit van de boezem van Rijnland. Oppervlakte en peilen De waterstaatkundige oppervlakte van het gebied bedraagt ca. 146 ha. De maaiveldhoogte bedraagt gemiddeld NAP-1,60 m en het winterpeil NAP-2,30 ra. De boezem van Rijnland heeft bij NAP-O,60 m een oppervlakte van 4000 ha. Het maatgevend boezempeil is vastgesteld op NAP-O,35 en de minimum kruinhoogte bedraagt NAP-O,10 m. Beschermde belangen Het gebied van de Bospolder behoort tot de gemeenten Leiderdorp en Woubrugge. Binnen de polder ligt een recreatiegebied en enige bebouwing, die voornamelijk uit boerderijen en wat lichte industrie bestaat. Het agrarisch gebied bestaat grotendeels uit weiland en enige gronden in gebruik voor de (glas-)tuinbouw. Het zuidelijk deel van de polder wordt door de A4 doorsneden en de Provinciale weg nr.6 loopt vanaf de A4 in noordelijke richting. Het aantal inwoners binnen de polder wordt op ongeveer 500 geschat.

6 -2- Gevolgen van een doorbraak De inundatiediepte is sterk afhankelijk van de plaats van de doorbraak, het eventueel compartimenteren van de boezem, de boezemstand etc. Na een doorbraak van de boezemkade van de Bospolder zal indien niet tot compartimentering wordt overgegaan de polder tot 1,25 m inunderen en bij uitbreiding met de polder Boterhuis en de Rade polder tot maximaal 1,1 m. Tengevolge van compartimentering kan de inundatiediepte worden verminderd tot 1,0 m respectievelijk 0,6 m boven het maaiveld. De daling van de boezemwaterstand is in het laatste geval zo groot dat de stabiliteit van het buitentalud van de boezemkaden in gevaar kan komen. Grondonder zoek Ten behoeve van de stabiliteitsberekeningen is het noodzakelijk om de grondopbouw, de wrijvingseigenschappen en de volumieke massa's te kennen; daarom is in 2 dwarsprofielen een continuboring en een sondering uitgevoerd. Uit de boringen is een aantal monsters genomen en in het laboratorium beproefd. Het grondlichaam onder de kade is van boven naar beneden opgebouwd uit een ca 1,5 m dikke laag opgebrachte grond waaronder een 2 a 3 m dikke veenlaag gevolgd door een 1 a 1,5 m dikke laag klei met plantenresten. De bovenzijde van de Pleistocene zandlaag ligt op een diepte van NAP- 11,5 a - 12,5 m. Freatisch vlak Voor het stabiliteitsonderzoek is het verloop van de freatische lijn van essentieel belang, daarom zijn in 3 dwarsprofielen peilbuizen geplaatst en regelmatig waargenomen. De freatische lijn blijkt, in deze profielen waar een teensloot ontbreekt, dicht onder de teen te liggen. Het verschil tussen de hoogste en laagste freatische lijn in de meetperiode was gering. De kade langs de Leisloot kwelt bij een van de kopsloten.

7 -3- Stabiliteitsonderzoek De 7 gemeten dwarsprofielen representeren 4,5 km van de 5,1 km lange kade rond de Bospolder. In een profiel langs de Vaarsloot en de Does heeft een stabiliteitsonderzoek plaatsgevonden. Tijdens het onderzoek is de kade langs de Vaarsloot verzwaard en daarna opnieuw doorgerekend. De stabiliteitsberekeningen zijn met twee freatische lijnen uitgevoerd, de laagste aan de hand van de peilbuiswaarnemingen en de hoogste aangenomen bij de maatgevende boezemstand. Daarnaast zijn om een oordeel te kunnen geven over de gehele kade niet uitsluitend grondeigenschappen in de berekeningen ingevoerd die verkregen zijn uit het grondonderzoek. Beoordeling van de veiligheid van de kade ^>e stabiliteit van de kade Op grond van het stabiliteitsonderzoek kan de recent verzwaarde kade langs de Vaarsloot (1 km) als veilig worden beschouwd. Het bebouwde achterland langs de Zuidzijdervaart (0,6 km) kan op grond van de profielvorm en de hoge ligging van het achterland als veilig worden aangemerkt. Het onbebouwde kadegedeelte langs de Zuidzijdervaart (0,1 km) en de kade langs de Does (1,1 km) kan op grond van het stabiliteitsonderzoek als veilig worden beschouwd. De kaden langs de Dwarswatering (1,8 km) en de Lei sloot (0,5 km) kunnen op grond van de gunstige profielvorm (een flauw binnentalud) als veilig worden beschouwd.,de_w terj<ejr_ende_ Jhoog_te_van_de_ Jkade De kruinhoogte van de 7 respresentatieve dwarsprofielen is voldoende en varieert van NAP - 0,09 a + 0,14 m.

8 -4- JLab_e-L s _L ^eó_dingem en vreemde objecten_ De aanwezigheid van kabels, leidingen en vreemde objecten is niet in de beschouwing over de veiligheid van de kade betrokken. De aanwezige kabels, leidingen en vreemde objecten dienen getoetst te worden aan de desbetreffende leidraden van de TAW.

9 -5-2. FREDERIKSPOLDER Samenvatting A Inleiding De Frederikspolder ligt in de provincie Zuid-Holland en wordt beheerd door waterschap De Oude Veenen. De kaden van de polder beschermen een kleine en diepe polder met hierin enige bebouwing van Hoogmade. Het onderzoek is uitgevoerd in de kaden langs het niet afgedamde deel van de Spijkersloot, de Rijpwetering, de Wijde Aa, de Kromme Does en de Noord Aa. Deze wateren maken allen deel uit van de boezem van Rijnland. Oppervlakte en peilen De waterstaatkundige oppervlakte van het gebied bedraagt ca. 70 ha.de maaiveldhoogte bedraagt gemiddeld NAP - 1,90 m en het polderpeil NAP - 2,25 a - 2,40 m. De boezem van Rijnland heeft bij NAP - 0,60 m een oppervlakte van 4000 ha. Het maatgevend boezempeil is vastgesteld op NAP - 0,30 m en de minimum kruinhoogte op NAP - 0,10 m. Beschermde belangen In de polder liggen enkele woningen en boerderijen van Hoogmade (gemeente Woubrugge). Het aantal inwoners van de polder wordt op ongeveer 100 geschat. Het grootste deel van de polder bestaat uit weilanden. Plaatselijk wordt akkerbouw uitgeoefend. In de boezemwateren rond de polder liggen veel recreatievaartuigen en woonboten afgemeerd.

10 -6- Gevolgen van een doorbraak De inundatiediepte is sterk afhankelijk van de plaats van de doorbraak, de boezemstand etc. Na een doorbraak van de boezemkade van de Frederikspolder kan de inundatiediepte tot maximaal ongeveer 1,6 m boven het maaiveld oplopen en zal het boezempeil slechts enkele centimeters dalen. Het compartimenteren van de boezem geeft een geringe vermindering van de inundatiediepte (ca. 10 cm) Grondonderzoek Ten behoeve van de stabiliteitsberekeningen is het noodzakelijk om de grondopbouw, de wrijvingseigenschappen en de volumieke massa's te kennen; daarom is in één dwarsprofiel een continuboring en een sondering uitgevoerd. Uit de boringen is een aantal monsters genomen en in het laboratorium beproefd. In een later stadium zijn in 3 profielen ondiepe handboringen uitgevoerd om de laagopbouw en de volumieke massa's in de binnenteen en het achterland te kennen. Het grondlichaam onder de kade is van boven naar beneden opgebouwd uit een 2 ra dikke laag opgebrachte grond (o.a. klei en kleiig zand met puinstukjes), waaronder een 2,5 m dikke veenlaag gevolgd door een 0,5 m dikke laag klei met plantenresten en een 1 m dikke iets kleiige zandlaag. De bovenzijde van de Pleistocene zandlaag ligt op een diepte van NAP - 11,5 a 12 m. Freatisch vlak Voor het stabiliteitsonderzoek is het verloop van de freatische lijn van essentieel belang, daarom zijn in 3 dwarsprofielen peilbuizen geplaatst en regelmatig waargenomen. Van deze 3 dwarsprofielen zijn er 2 nadien verzwaard. Het verschil tussen de hoogste en laagste freatische lijn gedurende de meetperiode bedraagt 0,2 m onder de kruin en 0,4 m onder het binnen talud.

11 -7- Stabiliteitsonderzoek De 4 gemeten dwarsprofielen representeren de gehele 3,15 km lange kade van de polder met uitzondering van het afgedamde gedeelte van de Spijkersloot. In één dwarsprofiel heeft een grond- en een stabiliteitsonderzoek plaatsgevonden. In het rekenmodel zijn voor de toplagen "veilige" waarden en voor de overige lagen de aangetroffen grondeigenschappen ingevoerd. De stabiliteitsberekeningen zijn met twee freatische lijnenuitgevoerd, dè laagste aan de hand van de peilbuiswaarnemingen en de hoogste aangenomen bij de maatgevende boezemstand. Beoordeling van de veiligheid van de kade jcade Op grond van het stabiliteitsonderzoek is de gehele 3,15 km lange boezemkade veilig beoordeeld. De*» tej:ke ende h? J3t e vand Jcade De boezemwateren rond de polder behoren tot de boezem van Rijnland met een maatgevende boezemstand van NAP - 0,30 m. De 4 representatieve dwarsprofielen bezitten een kruinhoogte van ongeveer KAP - 0,10 m en voldoen juist aan de keurhoogte. ^nvreemde De aanwezigheid van kabels, leidingen en vreemde objecten is niet in de beschouwing over de veiligheid van de kade betrokken. De aanwezige kabels, leidingen en vreemde objecten dienen getoetst te worden aan de desbetreffende leidraden van de TAW.

12 -8-3. VROUWE VENNEPOLDER Samenvatting A Inleiding De Vrouwe-Vennepolder ligt in de provincie Zuid-Holland en wordt beheerd door waterschap De Oude Veenen. De kaden van de polder beschermen een klein en tamelijk diepliggend gebied met hierin het grootste deel van de bebouwing van Oud-Ade en het recreatiepark de "Watertuin". Het onderzoek is uitgevoerd in de kaden langs het Achtergat, het Vennemeer, de Boekhorstvaart, de Oude Ade, de Vaar sloot en de Stingsloot. Deze wateren maken allen deel uit van de boezem van Rijnland. Oppervlakte en peilen De waterstaatkundige oppervlakte van de polder bedraagt ca. 166 ha. De maaiveldhoogte bedraagt gemiddeld NAP-1,7 a 1,9 in en het polderpeil NAP-2,35 a -2,45 m. De boezem van Rijnland heeft bij NAP-O,60 m een oppervlakte van 4000 ha. Het maatgevend boezem peil is vastgesteld op NAP-O,30 en de minimum kruinhoogte op NAP-0,10 m. Beschermde belangen Het grondgebied van de polder behoort bijna geheel tot de gemeente Alkemade. Langs de Oude Ade ligt het grootste deel van de bebouwing van Oud-Ade. Het agrarische deel van de polder bestaat uit weilanden. Het aantal inwoners binnen de polder bedraagt naar schatting ongeveer 800.

13 -9- Gevolgen van een doorbraak De inundatiediepte is afhankelijk van de plaats van de doorbraak, het eventueel compartimenteren van de boezem, de boezemstand etc. Indien na een doorbraak van de boezemkade van de Vrouwe-Vennepolder niet tot compartimentering wordt overgegaan dan kan de polder tot ongeveer 1,45 m boven het maaiveld inunderen. Compartimentering zal de inundatieschade maar weinig beperken; de inundatiediepte bedraagt dan maximaal 1,2 m. Grondonderzoek Ten behoeve van de stabiliteitsberekeningen is het noodzakelijk om de grondopbouw, de wrijvingseigenschappen en de volumieke massa's te kennen; daarom zijn in één dwarsprofiel twee continuboringen en een sondering uitgevoerd. Uit de boringen is een aantal monsters genomen en in het laboratorium beproefd. Het grondlichaam onder de kade is van boven naar beneden opgebouwd uit een ca. 2,5 m dikke laag opgebrachte grond (zand en venige klei met puinstukjes), waaronder een 1 a 1,5 m dikke veenlaag gevolgd door een 0,5 a 1 m dikke laag klei met plantenresten en een ca. 1,5 m dikke laag zandige klei. De bovenzijde van de Pleistocene zandlaag ligt op een diepte van NAP-11,5 a -12,5 m. Freatisch vlak Voor het stabiliteitsonderzoek is het verloop van de freatische lijn van essentieel belang, daarom zijn in 4 dwarsprofielen peilbuizen geplaatst en regelmatig waargenomen. De fluctuatie van de freatische lijn bedraagt in de meetperiode 0,4 a 0,5 m. De hoogst gemeten freatische lijn ligt in de profielen zonder teensloot of greppel dicht onder de binnenteen.

14 -10- Stabiliteitsonderzoek De 8 gemeten dwarsprofielen representeren 4,75 km van de 5,35 km lange kade. In twee dwarsprofielen is een stabiliteitsonderzoek uitgevoerd, alleen in één van de twee profielen is grondonderzoek uitgevoerd. De laagsverdeling in beide profielen is op dit grondonderzoek gebaseerd. In het rekenmodel van het profi.el met grondonderzoek zijn zowel de aangetroffen eigenschappen als minder goede eigenschappen ("veilige en ondergrenswaarden") ingevoerd. In het rekenmodel van het andere profiel zijn hoofdzakelijk eigenschappen ingevoerd gebaseerd op de "veilige en ondergrenswarden". De stabiliteitsberekeningen zijn met twee freatische lijnen uitgevoerd, de laagste aan de hand van de peilbuiswaarnemingen en de hoogste aangenomen bij de maatgevende boezemstand. Beoordeling van de veiligheid van de kade kade Op grond van het stabiliteitsonderzoek moeten de trajecten met een teensloot, ca. 0,2 km langs het Achtergat en plaatselijk langs het Vennemeer, als onvoldoende veilig worden aangemerkt. De overige kaden zijn veilig. a e De kruin van de 8 representatieve dwarsprofielen ligt boven de keur hoogte van NAP-O,10 m. en_yreemóe_obiectet± De aanwezigheid van kabels, leidingen en vreemde objecten is niet in de beschouwing over de veiligheid van de kade betrokken. De aanwezige kabels, leidingen en vreemde objecten dienen getoetst te worden aan de desbetreffende leidraden van de TAW.

15 HARNASCHPOLDER Samenvatting A Inleiding De Harnaschpolder ligt in de provincie Zuid-Holland en wordt beheerd door het Hoogheemraadschap van Delfland. De kaden van de polder beschermen een klein en tamelijk diep liggend gebied met hierin een deel van de bebouwing van Den Hoorn. Het onderzoek is uitgevoerd in de kaden langs de Lots- of Harnasch watering, de Zweth, de Duider, de Noordhoornsche watering, de Look en de Gaag. Deze wateren maken allen deel uit van Del flands boezem. Oppervlakte en peilen De waterstaatkundige oppervlakte van het gebied bedraagt ca. 232 ha. De polder omvat 3 afdelingen met verschillende maaiveldhoogten en peilen. De maaiveldhoogte varieert van NAP-1,0 m tot NAP-2,3 m, het zomerpeil van NAP-1,5 m tot NAP-2,6 m en het winterpeil van NAP-1,7 m tot NAP-2,7 m. Delflands boezem heeft bij NAP-O,40 m een oppervlakte van 670 ha. Het maatgevend boezempeil is vastgesteld op NAP-O,15 m. Beschermde belangen In de polder ligt een deel van de bebouwing (woningen en lichte industrieën) van Den Hoorn. Het aantal inwoners binnen de polder bedraagt ongeveer Het onbebouwde deel van de polder wordt voor de glastuinbouw en de veeteelt gebruikt. Het tracé van de toekomstige verlenging van RW-4 ligt in het noordelijk deel van de polder.

16 -12- Gevolgen van een doorbraak De inundatiediepte is sterk afhankelijk van de plaats van de doorbraak, het eventueel compartimenteren van de boezem, de boezemstand etc. Indien na een doorbraak van de boezemkade niet tot compartimentering wordt overgegaan, dan kan de inundatiediepte in het noordelijk deel van de polder tot 1,8 in en in het zuidelijk deel tot 0,5 m oplopen. Grondonderzoek Ten behoeve van de stabiliteitsberekeningen is het noodzakelijk om de grondopbouw, de wrijvingseigenschappen en de volumieke massa's te kennen; daarom zijn in 2 dwarsprofielen continuboringen en sonderingen uitgevoerd. Uit de boringen is een aantal monsters genomen en in het laboratorium beproefd. Het grondlichaam onder de kade is van boven naar beneden opgebouwd uit een 1 a 2 ra dikke laag opgebrachte grond (o.a. zandige klei met puinstukjes), waaronder een 1,5 a 3 m dikke laag klei of zwak zandige klei, gevolgd door een 0,3 a 1,5 m dikke veenlaag en een 0,5 m a 1 m dikke laag klei met plantenresten. De bovenzijde van de Pleistocene zandlaag ligt op een diepte van NAP- -16,5 a -18 m. Freatisch vlak Voor het stabiliteitsonder zoek is het verloop van de freatische lijn van essentieel belang, daarom zijn in 3 dwarsprofielen peilbuizen geplaatst en regelmatig waargenomen. De freatische lijn had gedurende tte meetperiode een normaal verloop. Het verschil tussen de hoogste en laagste freatische lijn in een profiel bedroeg ongeveer 0,5 m.

17 -13- Stabiliteitsonderzoek De 7 gemeten dwarsprofielen representeren 3,6 km van de 7,2 km lange kade. De Lots- of Harnasch watering is over een lengte van 0,3 km afgedamd. in één dwarsprofiel heeft een grond- en een stabiliteitsonderzoek plaats gevonden. In het rekenmodel van dit profiel zijn zowel de aangetroffen grondeigenschappen, als minder goede eigenschappen ("veilige en ondergrenswaarden") ingevoerd. De stabiliteitsberekeningen zijn met twee freatische lijnen uitgevoerd, de laagste aan de hand van de peilbuiswaarnemingen en de hoogste aangenomen bij de maatgevende boezemstand. Beoordeling van de veiligheid van de kade Op grond van het stabiliteitsonderzoek of op grond van de hoge ligging van het achterland wordt de 2,5 km lange boezemkade langs de Lots- of Harnasch watering als veilig beschouwd. Op grond van de hoge ligging van het achterland wordt de 1,1 km lange kade langs de Zweth en de Duider, de 0,9 km lange kade langs de Noordhoornsche watering en 1,65 km van de 1,8 km lange kade langs de Look als veilig beschouwd. Het 0,15 km lange kadegedeelte langs de Look, dat is gelegen tussen de Woudse Weg en de Gaag, heeft een lager gelegen achterland. Halverwege dit kadegedeelte ligt een teensloot met een steil talud; het 75 m lange traject langs de Look met een teensloot is op grond van de ongunstige profielvorm onveilig. In 1987 zal dit kadegedeelte worden gereconstrueerd. De 0,9 km lange kade langs de Gaag kan op grond van de 7,5 m brede kruin als veilig worden beschouwd; echter plaatselijk waar de kweisloot direct aan de teen ligt moet met een vervorming van het steile binnentalud rekening worden gehouden.

18 -14- Jcade De kruin van de representatieve dwarsprofielen varieert ten tijde van het onderzoek in hoogte van NAP - 0,03 tot + 0,26. Lopende dit onderzoek zijn de profielen op de vereiste hoogte gebracht. Kabels, leidingen en vreemde objecter» De aanwezigheid van kabels, leidingen en vreemde objecten is niet in de beschouwing over de veiligheid van de kade betrokken. De aanwezige kabels, leidingen en vreemde objecten dienen getoetst te worden aan de desbetreffende leidraden van de TAW.

19 WEST-ABTSPOLDER Samenvatting A Inleiding De West-Abtspolder ligt in de provincie Zuid-Holland en wordt beheerd door het Hoogheemraadschap van Delfland. De kaden van de polder beschermen een klein diepliggend gebied net hierin industrieterreinen van Schiedam en enkele sportparken. Het onderzoek is uitgevoerd in de kade langs de Polderwater ing. Dit water maakt deel uit van de boezem van Delfland. Oppervlakte en peilen De waterstaatkundige oppervlakte van het gebied bedraagt ca. 176 ha. De maaiveldhoogte in het onbebouwde deel varieert van NAP-1,5 m tot -2,5 m en het polderpeil van KAP-2,86 m tot -2,76 m. De boezem van Delfland heeft bij NAP-O,40 m een oppervlakte van 670 ha. Het maatgevend boezem peil is vastgesteld op NAP-O,15 en de minimum kruinhoogte op NAP+0,10 m. Beschermde belangen De polder behoort tot de gemeente Schiedam. Ongeveer de helft van de polder is recreatieterrein (Beatrixpark). Het noordoosten van de polder is hooggelegen industrieterrein. Het agrarische deel van de polder bestaat uit weilanden, plaatselijk wordt enige glastuinbouw uitgeoefend. Het aantal inwoners wordt op enkele honderden geschat. Gevolgen van een doorbraak De inundatiediepte is sterk afhankelijk van de plaats van de doorbraak, het eventueel compartimenteren van de boezem, de

20 -16- boezemstand etc. Na een doorbraak van de boezemkade van de West-Abtspolder kan de inundatiediepte in het laaggelegen deel tot ruim 2 m boven het maaiveld en in het hoger (niet opgespoten) deel tot ruim 1 m oplopen; de boezem kan niet worden gecompartimenteerd. Beschrijving van de kade De 1,5 km lange kade langs de Polderwater ing is gelegen tussen de afdamming bij de Poldervaart en de Schiedamsche Schie. De oever is over het algemeen onverdedigd en een teensloot ontbreekt langs de gehele kade. De eerste 300 m kade vanaf de afdamming bij de Poldervaart heeft aan de boezemzijde een ongeveer 1 m brede berm, een 0,5 m brede kruin en een binnentaludhelling van 1:2,5 overgaand in 1:5. Het aansluitende kadegedeelte heeft over het algemeen een 1 m brede kruin en een binnentaludhelling van 1:2,5 overgaand in 1:5 en 1:15. Plaatselijk is het bovenste gedeelte van het binnentalud hol of ligt het achterland hoger. Het laatste kadegedeelte (475 m) tot de Schiedamsche Schie ligt langs opgespoten boven boezempeil gelegen land waarin een jachthaven is gelegen. Grondonderzoek Ten behoeve van de stabiliteitsberekeningen is het noodzakelijk om de grondopbouw, de wrijvingseigenschappen en de volumieke massa's te kennen. Enkele ten noorden van de West-Abtspolder gelegen polders zijn reeds in het kader van het systematisch kade-onderzoek onderzocht. Eveneens heeft ten behoeve van de aanleg van de jachthaven langs de Polder watering en de Schiedamsche Schie een grondonderzoek plaats gevonden. De resultaten van de genoemde onderzoeken zijn voor het stabiliteitsonderzoek van de kade langs de Polderwatering gebruikt. Om een indruk van de grondopbouw van de kade langs de Poldervaart te krijgen zijn een handboring in de kruin en de binnenteen van een representatief profiel gestoken.

21 Het grondlichaam onder de kruin van de kade is van boven naar beneden opgebouwd uit een 3,5 m dikke laag opgebrachte grond (o.a. zandige klei met puin- en grindstukjes, klei en venige klei), waaronder een lm dikke veenlaag gevolgd door een 1,5 m dikke laag klei met plantenresten. De bovenzijde van de Pleistocene zandlaag ligt op een diepte van NAP -15,0 m. Freatisch vlak Voor het stabiliteitsonderzoek is het verloop van de freatische lijn van essentieel belang, daarom zijn in 2 dwarsprofielen peilbuizen geplaatst en regelmatig waargenomen. Het verschil tussen de hoogste en laagste peilbuisstanden bedroeg gedurende de meetperiode 0,4 a 0,5 m onder het binnentalud en de binnenteen. Stabiliteitsonderzoek De 4 gemeten dwarsprofielen representeren 0,77 km van de 1,5 km lange kade langs de Polderwatering. Alleen in één representatief dwarsprofiel zijn handboringen gestoken, in dit profiel heeft eveneens een stabiliteitsonderzoek plaats gevonden. De laagopbouw van het rekenmodel is gebaseerd op de handboringen en de grondeigenschappen zijn ontleend aan bestaand onderzoek of aan de zogenaamde veilige- en ondergrenswaarden. De stabiliteitsberekeningen zijn met twee freatische lijnen uitgevoerd, de laagste aan de hand van de peilbuiswaarnemingen en de hoogste aangenomen bij de maatgevende boezemstand. Beoordeling van de veiligheid van de kade Jtade Op grond van het stabiliteitsonderzoek wordt het ruim 1 km lange kadegedeelte langs de Polderwatering tot aan het opgespoten land als veilig beschouwd. Het aansluitende bijna 0,5 km lange kadedeel langs

22 -18- de Polderwatering tot aan de Schiedamsche Schie wordt op grond van de hoge ligging van het achterland eveneens als veilig beschouwd. De_waterkerende hoog^e_van de kade De kruin van de 4 representatieve dwarsprofielen varieerde ten tijde van het onderzoek in hoogte van NAP+0,05 tot +0,13 m. Deze hoogte is voldoende om de maatgevende waterstand te keren. Kabels, ^eidingeri n_yr_eemde_objecten De aanwezigheid van kabels, leidingen en vreemde objecten is niet in de beschouwing over de veiligheid van de kade betrokken. De aanwezige kabels, leidingen en vreemde objecten dienen getoetst te worden aan de desbetreffende leidraden van de TAW.

23 VERENIGDE BLOKLANDSE EN KORTERAARSE POLDER Samenvatting A Inleiding De Verenigde Bloklandse en Korteraarse polder ligt in de provincie Zuid-Holland en wordt beheerd door het waterschap de Aarlanden. De kaden van de polder beschermen een klein diepliggend gebied met hierin de bebouwing van Ter Aar en Korteraar. Het onderzoek is uitgevoerd in de kade langs de Schoutenvaart, het Aarkanaal en de Oude Aar. Deze wateren maken deel uit van Rijnlands boe zem. Oppervlakte en peilen De waterstaatkundige oppervlakte van het gebied bedraagt circa 332 ha. De polder omvat 3 peilgebieden met verschillende maaiveldhoogten. De maaiveldhoogte varieert van NAP-1,5 ra tot NAP-4,5 m, het zomerpeil van NAP-1,80 m tot NAP-5,05 ra en het winterpeil van NAP-1,95 m tot NAP- 5,20 m. Rijnlands boezen heeft bij NAP-O,60 m een oppervlakte van ha. Het maatgevend boezem peil is vastgesteld op NAP-0,30 m. Beschermde belangen Binnen de overwegend agrarische polder ligt een groot deel van de bebouwing (woningen, agrarische bedrijven, kassen en enige industriële bedrijven) van Ter Aar en Korteraar. Het aantal inwoners binnen de polder bedraagt ongeveer Gevolgen van een doorbraak De inundatiediepte is sterk afhankelijk van de plaats van de doorbraak, het eventueel compartimenteren van de boezem, de boezemstand, etc.

24 -20- Indien na een doorbraak van de boezemkade van de Verenigde Bloklandse en Kor teraar se polder niet tot compartimentering wordt overgegaan, kunnen de polder Nieuwkoop en Noorden en de polder Nieuwkoop eveneens inunderen. In het diepe en minst bebouwde deel van de onderhavige polder kan de inundatiediepte tot ongeveer 3,4 m oplopen en in de hoger gelegen delen tot 0,3 a 0,7 m. De inundatiediepte in de polder Nieuwkoop en Noorden blijft beperkt tot enkele decimeters en de polder Nieuwkoop kan tot 1 ni inunderen. De gevolgen van een doorbraak kunnen voor de polder aanzienlijk worden beperkt door compartimentering van de boezem. De inundatie blijft dan beperkt tot het diepe gedeelte van de polder, met een inundatiediepte van 0,5 m. De gevolgen van een doorbraak zullen voor de boezem en de kaden aanzienlijk zijn, door de snelle en grote daling van de boezemwaterstand (0,9 resp.1,2 ro). Door compartimentering zal het gebied waarin schade ontstaat kleiner worden maar de schade aan de kaden veel groter. Grondonderzoek Ten behoeve van de stabiliteitsberekeningen is het noodzakelijk om de grondopbouw, de wrijvingseigenschappen en de volumieke massa's te kennen; daarom zijn in 4 dwarsprofielen continuboringen en sonderingen uitgevoerd. Uit de boringen is een aantal monsters genomen en in het laboratorium beproefd. Het grondlichaam onder de kade is van boven naar beneden opgebouwd uit een 1,5 a 2,5 m dikke laag opgebrachte grond (o.a. klei met plantenresten, venige klei en zwak zandig veen met puinstukjes), waaronder plaatselijk een 2 tot 4 m dikke venige kleilaag, gevolgd door een 1,5 a 3 m dikke plaatselijk kleiige veenlaag. De bovenzijde van de Pleistocene zandlaag ligt op een diepte van ongeveer NAP-10,0 nu

25 Freatisch vlak Voor het stabiliteitsonderzoek is het verloop van de freatische lijn van essentieel belang, daarom zijn in 4 dwarsprofielen peilbuizen geplaatst en regelmatig waargenomen. De freatische lijn heeft, met uitzondering van een profiel in het noorden van de polder, een normaal verloop; in dat (veen)profiel ligt de freatische lijn relatief hoog. Stabiliteitsonderzoek De 5 gemeten dwarsprofielen representeren 4,3 km van de 6,3 km lange kade. In 4 dwarsprofielen heeft een grond- en een stabiliteitsonderzoek plaatsgevonden. In de rekenmodellen zijn, indien mogelijk, de aangetroffen grondeigenschappen ingevoerd. De stabiliteitsberekeningen zijn met twee freatische lijnen uitgevoerd, de laagste aan de hand van de peilbuiswaarnemingen en de hoogste aangenomen bij de maatgevende boezemstand. Beoordeling van de veiligheid van de kade Op grond van het stabiliteitsonderzoek kan de gehele 1,7 km lange kade langs de Schoutenvaart en 2,6 km van de 4,0 km lange kade langs het Aar kanaal als veilig worden beschouwd, echter de kade langs het Aar kanaal is ter plaatse van een tweetal kopsloten op grond van het stabiliteitsonder zoek als onveilig beoordeeld. Het overige 1,4 km lange kadegedeelte langs het Aarkanaal en de 0,6 km lange kade langs de Oude Aar kunnen op grond van hun gunstige profielvorm als veilig worden beschouwd. Inmiddels zijn de noodzakelijke verbeteringen uitgevoerd.

26 -22- Deyi at er kerjenóe oogteyan d Jcade De kruin van de representatieve dwarsprofielen varieert in hoogte van NAP-O,21 tot +0,24 m. Een deel van de onderzochte profielen voldoet niet aan de voorgeschreven kruinhoogte. De waakhoogte is in die gevallen onvoldoende. 2L ạ b_ejl. s -L ^eid ng_en^ ^n vreemde objecten_ De aanwezigheid van kabels, leidingen en vreemde objecten is niet in de beschouwing over de veiligheid van de kade betrokken. De aanwezige kabels, leidingen en vreemde objecten dienen te worden getoetst aan de desbetreffende leidraden van de TAW.

27 ZUID- EN NOORDEINDERPOLDER Samenvatting A Inleiding De Zuid- en Nooreinderpolder ligt in de provincie Zuid-Holland en wordt beheerd door het waterschap de Aarlanden. De kaden van de polder beschermen een zeer groot gebied met hierin diepe en zeer diepe polderdelen. Langs de Ringvaart staat bebouwing van Aarlanderveen. Het onderzoek is uitgevoerd in de kaden langs de Ziendevaart, de Ziende, de Oude Rijn, de twee voor boezems, het Aar kanaal en de Schoutenvaart. Deze wateren maken met uitzondering van de Ziendevaart deel uit van de boezem van Rijnland; de Ziendevaart behoort tot het polderwater van de polder Nieuwkoop en Noorden. De kade langs de Ringvaart van de Polder Nieuwkoop, die eveneens tot het polderwater van de polder Nieuwkoop en Noorden behoort, is niet onderzocht. Oppervlakte en peilen De Zuid- en Noordeinderpolder zelf heeft een waterstaatkundig oppervlakte van 1100 ha, de maaiveldhoogte bedraagt NAP-1,7 m en het polderpeil NAP-2,05 a -2,10 m. Het kleine (5 ha) uitgeveende polderdeel in het noordwesten heeft een maaiveldhoogte van NAP-5,4 m. De Drooggemaakte Polder aan de westzijde te Aarlanderveen heeft een totaal oppervlak van 490 ha. Het laaggelegen deel heeft een oppervlak van 130 ha, een maaiveldhoogte van NAP-4,7 m en een polderpeil van NAP-5,25 a 5,40 m. Het hoger gelegen deel met een oppervlak van 360 ha heeft een maaiveldhoogte van NAP-3,7 m en een polderpeil van NAP- 4,35 a 4,45 m. De boezem van Rijnland heeft bij NAP-0,60 m een oppervlak van 4000 ha. Het maatgevend boezempeil is vastgesteld op NAP-0,30 m en de minimum kruinhoogte op NAP-0,10 m. Het polderwater van de polder Nieuwkoop en Noorden heeft een peil van NAP-1,52 m.

28 -24- Beschermde belangen Het grotendeels agrarische gebied behoort tot de gemeente Alphen aan de Rijn; langs de kaden liggen veel boerderijcomplexen. Langs de Ringvaart staat bebouwing van Aarlanderveen. Het aantal inwoners van het gebied wordt op ruim 2000 geschat. Gevolgen van een doorbraak De inundatiediepte is sterk afhankelijk van de plaats van de doorbraak, het eventueel compartimenteren van de boezem, de boezemstand etc. Na een doorbraak van de kade langs de boezem van Rijnland inundeert de Zuid- en Noordeinderpolder tot een peil van NAP-1,0 m, waarna de binnenkade van de dieper gelegen Drooggemaakte Polder aan de westzijde te Aarlanderveen overloopt. De inundatiediepte kan dan uiteindelijk oplopen tot ruim 0,7 m in de Zuid- en Noordeinderpolder, tot 4,4 m in het uitgeveende deel, tot 3,7 m in het laaggelegen deel en tot 2,7 m in het hoger gelegen deel van de Drooggemaakte Polder aan de westzijde te Aarlanderveen. Na een doorbraak van de kade langs het polderwater van de polder Nieuwkoop en Noorden blijft de inundatie beperkt tot de Zuid- en Noordeinderpolder. De inundatiediepte kan dan oplopen tot 0,1 m boven het maaiveld van de polder en tot 3,8 m boven het maaiveld van het uitgeveende deel. De Oude Rijn en het Aarkanaal kunnen door het sluiten van een groot aantal keringen tot een boezemvak met een groot oppervlak worden gecompartimenteerd; hoeveel de inundatieschade hierdoor wordt beperkt is moeilijk na te gaan. Indien na een doorbraak van de kade langs de Ziende of de Schoutenvaart tot compartimentering van deze wateren wordt overgegaan dan ontstaat er alleen wateroverlast in de polder. De Ziendevaart kan niet worden gecompartimenteerd. Grondonderzoek Ten behoeve van de stabiliteitsberekeningen is het noodzakelijk om de grondopbouw, de wrijvingseigenschappen en de volumieke massa's te

29 -25- kennen; daarom zijn in 7 dwarsprofielen continuboringen en sonderingen uitgevoerd. Uit de boringen is een aantal monsters genomen en in het laboratorium beproefd. Het grondlichaam onder de kruin van de kade is van boven naar beneden opgebouwd uit een 1 tot 3,5 m dikke laag opgebrachte grond (zandige en venige klei met puinstukjes), waaronder een 1 tot meer dan 3,5 m dikke laag klei, venig of zandig of met plantenresten (deze laag ontbreekt plaatselijk), gevolgd door een 2 tot 3 m dikke kleiige veenlaag, die ook plaatselijk ontbreekt. De bovenzijde van de Pleistocene zandlaag ligt op een diepte van NAP- 9 a -10,5 m. In een later stadium heeft in het kadegedeelte langs het uitgeveende deel in het noordwesten van de polder nog een aanvullende grondonderzoek plaatsgevonden om de omvang van een zandbaan onder het binnentalud vast te stellen. Freatisch vlak Voor het stabiliteitsonderzoek is het verloop van de freatische lijn van essentieel belang, daarom zijn in 11 dwarsprofielen peilbuizen geplaatst en regelmatig waargenomen. Het verschil tussen de hoogste en laagste peilbuisstanden bedroeg gedurende de meetperiode 0,2 a 0,5 m onder de kruin en het binnentalud. Het achterland van een profiel langs een voorboezem wordt gedurende een vorstperiode langdurig geinundeerd; het verschil tussen de hoogste en de laagste peilbuisstanden onder de binnenteen van dit profiel bedroeg meer dan 0,6 m. Stabiliteitsonderzoek De 15 gemeten dwarsprofielen representeren bijna de helft van de in totaal 14,5 km lange boezemkade van de polder. In 5 representatieve dwarsprofielen hebben zowel een grond- als een stabiliteitsonderzoek plaats gevonden. De laagopbouw van de rekenmodellen is gebaseerd op

30 -26- de continuboringen en de wrijvingseigenschappen zijn ontleend aan de celproefresultaten. De stabiliteitsberekeningen zijn met twee freatische lijnen uitgevoerd, de laagste aan de hand van de peilbuiswaarnemingen en de hoogste aangenomen bij de maatgevende boezemstand. Beoordeling van de veiligheid van de kade De stabiliteit van_de kade Op grond van het stabiliteitsonderzoek of op grond van de gunstige profielvorm kunnen de 2,4 km lange kade langs de Ziendevaart, de 1 km lange kade langs de Ziende, de 4,1 km lange kade langs de Oude Rijn, de 1,1 km lange kade langs de beide voorboezems, de 4,2 km lange kade langs het Aar kanaal en de 1,7 km lange kade langs de Schoutenvaart als veilig worden beschouwd. De kruin van de 13 representatieve dwarsprofielen langs de boezem van Rijnland varieert in hoogte van NAP-O,08 m tot NAP+0,17 m en deze profielen voldoen aan de keurhoogte van NAP-O,10 m. De 2 representatieve dwarsprofielen langs het polderwater van de polder Nieuwkoop en Noorden met een peil van NAP-1,52 hebben een kruinhoogte van NAP-1,21 m en NAP-O,66 m. jenvreemdeo De aanwezigheid van kabels, leidingen en vreemde objecten is niet in de beschouwing over de veiligheid van de kade betrokken. De aanwezige kabels, leidingen en vreemde objecten dienen te worden getoetst aan de desbetreffende leidraden van de TAW.

31 RODE POLDER Samenvatting A Inleiding De Rode polder ligt in de provincie Zuid-Holland en wordt beheerd door het waterschap de Oude Veenen. De kaden van de polder beschermen een klein tamelijk diepliggend agrarisch gebied. Het onderzoek is uitgevoerd in de kaden langs de Stroomsloot, een voorboezem, de Stingsloot, de Zuidzijdervaart en de Vaarsloot. Deze wateren maken allen deel uit van de boezem van Rijnland. Oppervlakte en peilen De waterstaatkundige oppervlakte van het gebied bedraagt ca. 197 ha. De maaiveldhoogte bedraagt gemiddeld NAP-1,7 m en het polderpeil NAP- 2,30 a-2,40 m. De boezem van Rijnland heeft bij NAP-O,60 m een oppervlakte van 4000 ha. Het maatgevend boezempeil is vastgesteld op NAP- 0,30 m en de minimum kruinhoogte op NAP-0,10 ra. Beschermde belangen Het gebied behoort tot de gemeenten Alkemade en Woubrugge en bestaat voornamelijk uit weilanden, in het zuiden wordt enige glastuinbouw uitgeoefend. Binnen de polder liggen enkele boerderijcomplexen en een caravanpark. Het aantal inwoners wordt op ongeveer honderd geschat. De provinciale weg nr. 5 kruist de polder van oost naar west. Na een doorbraak van de boezemkade kunnen de aangrenzende Bospolder (ca. 500 inwoners) en de Polder Boterhuis (ca. 100 inwoners) eveneens inunderen.

32 -28- Gevolgen van een doorbraak De inundatiediepte is sterk afhankelijk van de plaats van de doorbraak, het eventueel compartimenteren van de boezem, de boezemstand etc. Na een doorbraak van de boezemkade van de boezemkade onder maatgevende omstandigheden kan de inundatiediepte binnen de Rode Polder, de Bospolder en de Polder Boterhuis tot ongeveer 1 m boven het maaiveld oplopen. Compartimentering zal de schade weinig verminderen, de inundatiediepte bedraagt na compartimentering maximaal 0,6 m. Beschrijving van de kade De kaden langs de Stroomsloot, de voorboezem, de Stingsloot, de Zuidzijdervaart en de Vaarsloot zijn met uitzondering van de zuidelijke kade van de voorboezem groene kaden zonder kwelsloot met een 1 tot 2 m brede kruin en een binnentaludhelling van 1:2 a 1:10. Op de 4 m brede kruin van de zuidelijke kade van de voorboezem ligt een 2,5 m brede weg, het binnentalud heeft een helling van 1:1,5 a 1:2 en aan de teen ligt een 2 m brede sloot. Het achterland van de kade langs de Stroomsloot ligt bij "Hoeve Voorzorg" over 100 m op boezemhoogte. De kerende hoogte van de overige kaden bedraagt 1,4 m. Grondonder zoek Ten behoeve van de stabiliteitsberekeningen is het noodzakelijk om de grondopbouw, de wrijvingseigenschappen en de volumieke massa's te kennen; daarom zijn in 4 dwarsprofielen continuboringen en sonderingen uitgevoerd. Uit de boringen is een aantal monsters genomen en in het laboratorium beproefd. Het grondlichaam onder de kade is van boven naar beneden opgebouwd uit een 1,5 tot 3,5 tn dikke laag opgebrachte grond (o.a. klei en humeus zand), waaronder een 0 tot 0,5 m dikke laag venige klei of klei met plantenresten, gevolgd door een 1 tot 2 m dikke veenlaag. De bovenzijde van de Pleistocene zandlaag ligt op een diepte van NA.P- 11,5 a -12,5 m.

33 -29- Freatisch vlak Voor het stabiliteitsonderzoek is het verloop van de freatische lijn van essentieel belang, daarom zijn in 5 dwarsprofielen peilbuizen geplaatst en regelmatig waargenomen. Het verschil tussen de hoogste en laagste peilbuisstanden onder de kruin en het binnentalud van de representatieve profielen langs de Stroomsloot, de Stingsloot en de Zuidzijdervaart bedroeg ongeveer 0,3 m tijdens de meetperiode. Gedurende een natte periode stond het achterland van het profiel langs de Stingsloot blank en was het binnentalud van het ter plaatse van een kopsloot gemeten profiel langs de Zuidzijdervaart zeer nat. In het profiel langs de Vaarsloot was het verschil tussen de hoogste en laagste peilbuisstanden onder de kruin gering en onder de binnenteen ongeveer 0,6 m. Stabiliteitsonderzoek De 8 gemeten dwarsprofielen representeren bijna de gehele 4,4 km lange kade van de Rode Polder. In 4 representatieve dwarsprofielen heeft een stabiliteitsonderzoek plaats gevonden. De laagopbouw van de rekenmodellen is gebaseerd op de continuboringen en de wrijvingseigenschappen zijn ontleend aan de celproefresultaten. De stabiliteitsberekeningen zijn met twee freatische lijnen uitgevoerd, de laagste aan de hand van de peilbuiswaarnemingen en de hoogste aangenomen bij de maatgevende boezemstand. Beoordeling van de veiligheid van de kade kade Op grond van het stabiliteitsonderzoek kunnen de door de dwarsprofielen gerepresenteerde kaden als veilig worden beschouwd. Het 100 m lange kadegedeelte langs de Stroomsloot,.ter plaatse van de "Hoeve Voorzorg", kan op grond van de hoge ligging van het achterland (boezempeilhoogte) zonder nader onderzoek als veilig worden aangemerkt.

34 -30- Jcade De kruinhoogte van de 8 representatieve dwarsprofielen varieert van NAP-O,21 m tot NAP+0,10 m. De kaden langs de Stingsloot en de Zuidzijdervaart hebben een onvoldoende waakhoogte. Kabels, leidingejn en vreemde objecter» De aanwezigheid van kabels, leidingen en vreemde objecten is niet in de beschouwing over de veiligheid van de kade betrokken. De aanwezige kabels, leidingen en vreemde objecten dienen te worden getoetst aan de desbetreffende leidraden van de TAW.

35 POLDER BOTERHUIS Samenvatting A Inleiding De polder Boterhuis ligt in de provincie Zuid-Holland en wordt beheerd door het waterschap de Oude Veenen. De kaden van de polder beschermen een klein en tamelijk diepliggend agrarisch gebied. De lengte van de onderzochte boezemkaden bedraagt ca. 8 km. Hiervoor zijn 14 dwarsprofielen representatief gesteld. Het onderzoek is uitgevoerd in de kaden langs de Leisloot, de Dwarswatering, de Zijl, de voorboezems, de Zijp, het Vennemeer, het Achtergat en de Stroomsloot. Deze wateren maken allen deel uit van de boezem van Rijnland. Oppervlakte en peilen Do waterstaatkundige oppeivlakte var. hel gebied bedraagt ca. 311 ha. De maaiveldhoogte bedraagt gemiddeld NAP-1,6 m en het polderpeil NAP- 2,05 m a -2,15 re. De boezem van Rijnland heeft bij NAP-O,60 m een oppervlakte van 4000 ha. Het maatgevend boezempeil is vastgesteld op NAP-0,30 m en de minimum kruinhoogte op NAP-0,10 in. Beschermde belangen Het gebied bestaat uit grasland en ligt binnen de gemeente Warmond en Leiderdorp. De bebouwing bestaat uit boerderijen. Het aantal inwoners wordt op ongeveer 100 geschat. In het zuidelijk deel van de polder ligt de provinciale weg nr. 5. Gevolgen van een doorbraak Na een doorbraak van de boezemkade kunnen de aangrenzende Bospolder (ca. 500 inwoners) en Rode Polder (ca. 100 inwoners) eveneens inunderen. Onder maatgevende omstandigheden kan de inundatiediepte binnen de Polder Boterhuis, de Bospolder en de Rode Polder tot ongeveer 1 m

36 -32- boven het maaiveld oplopen. Compartimentering zal de schade weinig verminderen, de inundatiediepte bedraagt na compartimentering maximaal 0,6 m. Beschrijving van de kade De kaden langs de Leisloot, de Dwarswatering, de Zijp, het Vennemeer en het Achtergat bestaan uit groene kaden met een 1 a 2,5 m brede kruin en een binnentaludhelling van 1:4 a 1:6, een kwel sloot ontbreekt langs deze kaden. Op de kruin van de kade langs de Zijl ligt een 3,5 a 5 m brede asfaltweg en een 2 tot 5 m brede buitenberm, het binnentalud helt doorgaans 1:3 en in de binnenteen ligt een 3 tot 4,5 m brede sloot. De groene zuidelijke kade van de voorboezem halverwege de Zijl heeft een 1 m brede kruin, een binnentaludhelling van 1:4 en geen kweisloot. Op de 3 m brede kruin van de noordelijke kade ligt een asfaltweg, de binnentaludhelling bedraagt 1:2 en in de teen ligt een 1 m brede sloot. Op de 5 a 6 m brede kruin van de kade langs de Stroomsloot ligt een asfaltweg, de binnenteen bedraagt 1:2 en in de teen ligt een 1,5 m brede sloot. De groene kaden van de korte voorboezem halverwege de Stroomsloot zijn in het najaar van 1982 verzwaard en hebben thans een kruinbreedte van 1,5 m en een taludhelling van 1:2, een teensloot ontbreekt. Grondonderzoek Ten behoeve van de stabiliteitsberekeningen is het noodzakelijk om de grondopbouw, de wrijvingseigenschappen en de volumieke massa's te kennen; daarom zijn in 4 dwarsprofielen continuboringen en sonderingen uitgevoerd. Uit de boringen is een aantal monsters genomen en in het laboratorium beproefd. Het grondlichaam onder de kade is van boven naar beneden opgebouwd uit een 1,5 tot 3 m dikke laag opgebrachte grond (o.a. zandige klei

37 -33- met puinstukjes), waaronder een 0 tot 4 m dikke laag klei, venig en plaatselijk zandig en een 0 tot 2 m dikke plaatselijke kleiige veenlaag.de bovenzijde van de Pleistocene zandlaag ligt op een diepte van NAP -12 m. Freatisch vlak Voor het stabiliteitsonderzoek is het verloop van de freatische lijn van essentieel belang, daarom zijn in 8 dwarsprofielen peilbuizen geplaatst en regelmatig waargenomen. In de 4 profielen zonder teensloot ligt de hoogst gemeten freatische lijn dicht onder het maaiveld. In de overige 4 profielen ligt een asfaltweg op de kruin en een kwel sloot langs de binnenteen; in 3 van deze 4 profielen ligt de hoogst gemeten freatische lijn eveneens relatief hoog. Stabiliteitsonderzoek In 4 van de 5 dwarsprofielen die een kadegedeelte met een kwel sloot representeren heeft een stabiliteitsonderzoek plaatsgevonden. De laagopbouw van de rekenmodellen is gebaseerd op de continuboringen en de wrijvingseigenschappen zijn ontleend aan de celproefresultaten. De stabiliteitsberekeningen zijn met twee freatische lijnen uitgevoerd, de laagste aan de hand van peilbuiswaarnemingen en de hoogste aangenomen bij de maatgevende boezemstand.

38 -34- Beoordeling van de veiligheid van de kade De stabiliteit van de kade Op grond van het stabiliteitsonderzoek kunnen de kadegedeelten met een kwelsloot als veilig worden beschouwd. De overige kadegedeelten kunnen op grond van de gunstige profielvorm zonder nader onderzoek eveneens als veilig worden beschouwd. De waterkerende_ hoogte van de kade De kruinhoogte van de 14 representatieve dwarsprofielen varieert van NAP-O, 26 m tot NAP+0,25 m. De kruin van de kade langs de Lei sloot, een deel van de kade langs de Dwarswatering, de zuidkade van de voorboezem halverwege de Zijl, de kade langs de Zijp, het Vennemeer en het Achtergat en de kade langs de Stroom sloot voldoen niet aan de keurhoogte van NAP-O,10 m, maar liggen wel hoger dan de maatgevende boezemwaterstand van NAP-0,30 m. ^n_vr_éemd_e_obj c_ten_ De aanwezigheid van kabels, leidingen en vreemde objecten is niet in de beschouwing over de veiligheid van de kade betrokken. De aanwezige kabels, leidingen en vreemde objecten dienen getoetst te worden aan de desbetreffende leidraden van de TAW.

39 ZWEILANDERPOLDER Samenvatting A Inleiding De Zweilanderpolder ligt in de provincie Zuid-Holland en wordt beheerd door het waterschap De Oude Veenen. De kaden van de polder beschermen een klein en tamelijk diepliggend gebied met hierin een deel van de bebouwing van Oud-Ade en Zevenhuizen. Het onderzoek is uitgevoerd in de kaden langs de Boekhorstvaart, de voorboezem naar het gemaal, het Vennemeer, de Zijp, het Zweiland en de Zevenhuizervaart. Deze wateren maken allen deel uit van de boezem van Rijnland. Oppervlakte en peilen De waterstaatkundige oppervlakte van het gebied bedraagt ca. 104 ha. De maaiveldhoogte bedraagt gemiddeld NAP-1,7 m en het polderpeil NAP- 2,20 m a -2,35 m. De boezem van Rijnland heeft bij NAP-O,60 m een oppervlakte van 4000 ha. Het maatgevend boezem peil is vastgesteld op NAP-0,35 ra en de minimum kruinhoogte op NAP-0,10 m. Beschermde belangen De polder ligt binnen de gemeente Alkemade. Langs de boezemwateren ligt bebouwing van Zevenhuizen en Oud-Ade, enkele agrarische bedrijven, recreatiewoningen en een camping. Het aantal inwoners binnen de polder wordt op 100 geschat. Gevolgen van een doorbraak De inundatiediepte is in principe sterk afhankelijk van de plaats van de doorbraak, het eventueel compartimenteren van de boezem, de boe-

40 -36- zemstand etc. Na een doorbraak van de boezemkade onder maatgevende omstandigheden kan de inundatiediepte binnen de polder tot ruim 1,3 m boven het maaiveld oplopen. Compartimentering zal de inundatiediepte weinig doen verminderen. Grondonderzoek Ten behoeve van de stabiliteitsberekeningen is het noodzakelijk om de grondopbouw, de wrijvingseigenschappen en de volumieke massa's te kennen; daarom zijn in 2 dwarsprofielen continuboringen en een sondering uitgevoerd, uit de boringen is een aantal monsters genomen en in het laboratorium beproefd. Het grondlichaam onder de kade is van boven naar beneden opgebouwd uit een 1,5 a 2 m dikke laag opgebrachte grond (o.a. zand en teelaarde met puinstukjes), waaronder een 1,5 a 2 ra dikke veenlaag met een enkel kleilaagje en een 0,5 m dikke laag klei met plantenresten. Freatisch vlak Voor het stabiliteitsonderzoek is het verloop van de freatische lijn van essentieel belang, daarom zijn in 6 dwarsprofielen peilbuizen geplaatst en regelmatig waargenomen. In het meetprofiel langs de Boekhorstvaart ligt de hoogste freatische lijn dicht onder het binnentalud en in de teen zelfs gelijk aan het maaiveld. In 4 meetprofielen bedroeg het verschil tussen de hoogste en de laagste peilbuisstanden gedurende de waarnemingsperiode 0,1 a 0,2 m en in het meetprofiel langs de Boekhorstvaart en de Zijp ongeveer 0,4 a 0,5 m. Stabiliteitsonderzoek De 8 gemeten dwarsprofielen representeren 4,2 km van de 5 km lange kade langs de Zweilanderpolder. De groene kaden langs de Boekhorstvaart, de voorboezem naar het gemaal, een deel van het Vennemeer, de Zijp en een deel van de Zevenhuizervaart, bezitten doorgaans een 0,6 a 1 m brede kruin, een binnentaludhelling van 1:4 overgaand in 1:8 en geen kwelsloot.

Onderzoek naar de oorzaak van eep. Onderzoek naar de oorzaak van een drassige plaats in de noordwestelijke kade van de Schinkelpolder

Onderzoek naar de oorzaak van eep. Onderzoek naar de oorzaak van een drassige plaats in de noordwestelijke kade van de Schinkelpolder Onderzoek naar de oorzaak van een drassige plaats in de noordwestelijke kade van de Schinkelpolder CENTRUM VOOR ONDERZOEK WATERKERINGEN Onderzoek naar de oorzaak van een drassige plaats in de noordwestelijke

Nadere informatie

D474.ÖÏ. technische adviescommissie voor de waterkeringen

D474.ÖÏ. technische adviescommissie voor de waterkeringen D474.ÖÏ technische adviescommissie voor de waterkeringen Samenvatting Systematisch Onderzoek 1972, Centrum voor onderzoek waterkeringen In het kader van het systematisch kadeonderzoek werden in 1972 de

Nadere informatie

Onderzoek naar de toestand van de kaden langs de Bruine bietering van de Yoorofsche Polder en de Doespolder.

Onderzoek naar de toestand van de kaden langs de Bruine bietering van de Yoorofsche Polder en de Doespolder. Onderzoek naar de toestand van de kaden langs de Bruine bietering van de Yoorofsche Polder en de Doespolder. A-71..O26 Centrum voor Onderzoek Naterkeri ngen INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 1.1. Reden 1.2. Verrichtingen

Nadere informatie

14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw Kenmerk N001-4524746BTM-V01 06-12-2007

14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw Kenmerk N001-4524746BTM-V01 06-12-2007 14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw 06-12-2007 Notitie Concept Contactpersoon Maaike Bevaart Datum 6 december 2007 Geohydrologie Zuidbuurt Eemnes 1 Inleiding Ter voorbereiding op de ontwikkeling van

Nadere informatie

D technische adviescommissie voor de waterkeringen

D technische adviescommissie voor de waterkeringen D4 80.08 technische adviescommissie voor de waterkeringen Samenvatting van het in 1978 verrichte systematisch kadeonderzoek Centrum voor Onderzoek Waterkeringen. September 1980. - 1 - Inleiding Het in

Nadere informatie

Ecologische verbindingszone Omval - Kolhorn

Ecologische verbindingszone Omval - Kolhorn Ecologische verbindingszone Omval - Kolhorn Watertoets Definitief Provincie Noord Holland Grontmij Nederland B.V. Alkmaar, 11 december 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 Inrichting watersysteem...

Nadere informatie

: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier : Andries van Houwelingen : Ilse Hergarden, Carola Hesp

: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier : Andries van Houwelingen : Ilse Hergarden, Carola Hesp HaskoningDHV Nederland B.V. Logo MEMO Aan Van Kopie Dossier Project Betreft : Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier : Andries van Houwelingen : Ilse Hergarden, Carola Hesp : BD2867 : Natuurontwikkeling

Nadere informatie

Onderzoek naar de veiligheid van de boezemkade van de Drooggemaakte Geeren

Onderzoek naar de veiligheid van de boezemkade van de Drooggemaakte Geeren Onderzoek naar de veiligheid van de boezemkade van de Drooggemaakte Geeren K1 ei ne B1 ankaardpol der. A-71.010 Centrum voor Onderzoek Waterkeringen. In houd 1. Inleiding 2. Beschrijving van de polder,

Nadere informatie

Onderzoek naar de veiligheid van de boezemkade van de Hoekpol der A Centrum voor Onderzoek Waterkeringen

Onderzoek naar de veiligheid van de boezemkade van de Hoekpol der A Centrum voor Onderzoek Waterkeringen Onderzoek naar de veiligheid van de boezemkade van de Hoekpol der A-73.023 Centrum voor Onderzoek Waterkeringen Bijlagenlijct Hoekpolder. Bijl. nr. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 I0 Tek. nr. 82-73.57 AS- 73.59 A3-74.126

Nadere informatie

Pipingberm Horstermeer VO2-282B. Geotechnisch advies (versie 2) Techniek, Onderzoek & Projecten Onderzoek & Advies

Pipingberm Horstermeer VO2-282B. Geotechnisch advies (versie 2) Techniek, Onderzoek & Projecten Onderzoek & Advies Techniek, Onderzoek & Projecten Onderzoek & Advies Pipingberm Horstermeer VO2-282B Geotechnisch advies (versie 2) Korte Ouderkerkerdijk 7 Amsterdam Postbus 94370 1090 GJ Amsterdam T 0900 93 94 (lokaal

Nadere informatie

In de onderstaande tabel zijn de scenario s voor de Bypassdijken noord opgesomd. scenario omschrijving kans van voorkomen

In de onderstaande tabel zijn de scenario s voor de Bypassdijken noord opgesomd. scenario omschrijving kans van voorkomen A. Bypassdijken noord Stap 1 bestaat volgens het stappenplan [lit. Fout! Verwijzingsbron niet gevonden.] uit het opstellen van de basisschematisatie en het ontwerp. Voor de noordelijke bypassdijk is gekeken

Nadere informatie

Geohydrologische situatie Burg. Slompweg

Geohydrologische situatie Burg. Slompweg Notitie Contactpersoon Johannes Weemstra Datum 21 november 2012 Kenmerk N003-1210450WEJ-rrt-V01-NL Geohydrologische situatie Burg. Slompweg 1 Inleiding In opdracht van de gemeente Steenwijkerland heeft

Nadere informatie

Onderzoek naar de veiligheid van de boezemkade van de pol der Gnephoek

Onderzoek naar de veiligheid van de boezemkade van de pol der Gnephoek Onderzoek naar de veiligheid van de boezemkade van de pol der Gnephoek A-74.010 Cent rum voor Onderzoek Na ter ke r i ngen Bij 1 agenl i jct Bijl. nr. Tek. nr. 1 Al - 7499 2 A3-74.100 3 4 - - 5-6 Al- 75.59

Nadere informatie

zi jìweg 245, 4, De door het waterschap over de teensloot aangebrachte sternpelconstructie

zi jìweg 245, 4, De door het waterschap over de teensloot aangebrachte sternpelconstructie A-I$ I. 06, Bankactraat 137 '3-Graven hage Tel. 070 - ìz'zzz3 64 89 20 Provinciale Waterstaat van Moord-Holland, t.a.v. de heer Ir. J,P. Heijligers, zi jìweg 245, l i A A R L I C M. 'L..:.cenmcík: Uw brief

Nadere informatie

Onderzoek naar de veiligheid van de boezemkade van de voormal

Onderzoek naar de veiligheid van de boezemkade van de voormal Onderzoek naar de veiligheid van de boezemkade van de voormal ige Kerkpol der A-77,027 Centrum voor Onderzoek Waterkeringen In houd - Blz. 1. Inleiding 1 2. Beschrijving van de polder, de boezem en de

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR DE TOESTAND VAN DE KADE VAN DE DROOGGEMAAKTE GROTE POLDER A ONDERZOEK STAND VAN DE KADE VAN DE ROTE POLDER

ONDERZOEK NAAR DE TOESTAND VAN DE KADE VAN DE DROOGGEMAAKTE GROTE POLDER A ONDERZOEK STAND VAN DE KADE VAN DE ROTE POLDER I ONDERZOEK NAAR DE TOESTAND VAN DE KADE VAN DE DROOGGEMAAKTE GROTE POLDER A. 72.014 L CENTRUM VOOR ONDERZOEK WATERKERINGEN I, _I----* - -"-.+- I ONDERZOEK STAND VAN DE KADE VAN DE ROTE POLDER A. 72.014

Nadere informatie

Nota verkenning boezemkaden in het gebied tussen Leiderdorp-Rijpwetering. Nota verkenning boezemkaden in het gebied tussen Leiderdorp-Rijpwetering'

Nota verkenning boezemkaden in het gebied tussen Leiderdorp-Rijpwetering. Nota verkenning boezemkaden in het gebied tussen Leiderdorp-Rijpwetering' -- I_ --------- - Nota verkenning boezemkaden in het gebied tussen Leiderdorp-Rijpwetering CENTRUM VOOR ONDERZOEK WATERKERINGEN Nota verkenning boezemkaden in het gebied tussen Leiderdorp-Rijpwetering'

Nadere informatie

Bijlage A. Begrippenlijst

Bijlage A. Begrippenlijst Bijlage A. Begrippenlijst Begrippenlijst dijkverbeteringsplan Aanleghoogte Kruinhoogte van de dijk onmiddellijk na het gereedkomen ervan. Beheer Berm Beroep Beschoeiing Binnendijks Binnentalud Boezem Boezempeil

Nadere informatie

Samenvatting peilvoorstellen en afwegingen

Samenvatting peilvoorstellen en afwegingen Samenvatting peilvoorstellen en afwegingen 14.52044 De peilvoorstellen en afwegingen van het ontwerp-peilbesluit voor de Zuid- en Noordeinderpolder worden hier gegeven. Dit ontwerppeilbesluit is opgesteld

Nadere informatie

Onderzoek naar de veiligheid van de boezemkade van de V1 i etpol der A

Onderzoek naar de veiligheid van de boezemkade van de V1 i etpol der A Onderzoek naar de veiligheid van de boezemkade van de V1 i etpol der A-77.008. Centrum voor Onderzoek Waterkeringen nhoud 1. nleiding 2. Beschrijving van de polder, de boezem en de kade 2 2.1. De polder

Nadere informatie

Bijlage A. Begrippenlijst

Bijlage A. Begrippenlijst Bijlage A. Begrippenlijst Begrippenlijst dijkverbeteringsplan Aanleghoogte Kruinhoogte van de dijk onmiddellijk na het gereedkomen ervan. Beheer Berm Beroep Beschoeiing Binnendijks Binnentalud Boezem Boezempeil

Nadere informatie

Tabel 1 Verbetermaatregel kade verbetering (licht grijs geen onderdeel van deze kredietaanvraag) Verbetermaatregel. A Reitdiep

Tabel 1 Verbetermaatregel kade verbetering (licht grijs geen onderdeel van deze kredietaanvraag) Verbetermaatregel. A Reitdiep Tabel 1 Verbetermaatregel kade verbetering (licht grijs geen onderdeel van deze kredietaanvraag) Traject A Reitdiep A1 Verbetermaatregel Traject A1 betreft het balkgat en is afgekeurd op hoogte. Initieel

Nadere informatie

Wel heeft op deze locatie 20 jaar geleden een dijkverzwaring plaatsgevonden waarbij de dijk verhoogd en verzwaard is aan de binnenzijde.

Wel heeft op deze locatie 20 jaar geleden een dijkverzwaring plaatsgevonden waarbij de dijk verhoogd en verzwaard is aan de binnenzijde. Casus 1: Scheur in kruin van de waterkering: Deze hoogwatergolf is zeven dagen geleden begonnen. Op dijkvak.. is op dag 5 een scheur in het wegdek van asfalt ontstaan met de volgende afmetingen: een lengte

Nadere informatie

Onderwerp: wijziging waterverordening hoogheemraadschap Rijnland

Onderwerp: wijziging waterverordening hoogheemraadschap Rijnland Haarlem, 4 december 2012 2013 4 Onderwerp: wijziging waterverordening hoogheemraadschap Rijnland Bijlagen: ontwerpbesluit + bijlagen 1 Inleiding Op grond van artikel 2.4 van de Waterwet moeten bij provinciale

Nadere informatie

Toets stabiliteit bestaande kade

Toets stabiliteit bestaande kade BIJLAGE VI Toets stabiliteit bestaande kade GV74613 Bochtafsnijding Delftse Schie definitief ontwerp definitief d.d. 5 november 20 afbeelding 1.1. Bochtafsnijding Ten behoeve van de bochtafsnijding worden

Nadere informatie

Resultaten grondonderzoek Woning aan de Lekdijk 42 te Nieuw-Lekkerland

Resultaten grondonderzoek Woning aan de Lekdijk 42 te Nieuw-Lekkerland Resultaten grondonderzoek Woning aan de Lekdijk 42 te Nieuw-Lekkerland Resultaten grondonderzoek Woning aan de Lekdijk 42 te Nieuw-Lekkerland ADCIM Geotechniek b.v. Rembrandtlaan 650 3362 AW Sliedrecht

Nadere informatie

Het verzoek om bijzondere waarnemingen is verstuurd aan de waterschappen zoals weergegeven in tabel 1. Waterschap Reactie Waarnemingen

Het verzoek om bijzondere waarnemingen is verstuurd aan de waterschappen zoals weergegeven in tabel 1. Waterschap Reactie Waarnemingen agendapunt 6 ENW-T-11-13 Aan: ENW-Techniek Van: H. van Hemert - STOWA Betreft: Waarnemingen Hoogwater2011 Datum: 11 maart 2011 Projectnummer: 474.020 Kenmerk: 20110xxx Situatie Naar aanleiding van enkele

Nadere informatie

Bijlage A: Begrippenlijst

Bijlage A: Begrippenlijst Bijlage A: Begrippenlijst Algemene begrippenlijst dijkverbeteringen Aanleghoogte B.W.O. B.W.O. - Kering Beheer Beheergebied Berm Beschoeiing Binnendijks Binnenkruin Binnentalud Boezem Boezemland Boezempeil

Nadere informatie

Toetsing peilafwijkingen IJsselmonde-Oost en Zwijndrechtse Waard. (behorend bij ontwerp peilbesluit IJsselmonde-Oost en Zwijndrechtse Waard)

Toetsing peilafwijkingen IJsselmonde-Oost en Zwijndrechtse Waard. (behorend bij ontwerp peilbesluit IJsselmonde-Oost en Zwijndrechtse Waard) Toetsing peilafwijkingen IJsselmonde-Oost en Zwijndrechtse Waard (behorend bij ontwerp peilbesluit IJsselmonde-Oost en Zwijndrechtse Waard) Instemming Dijkgraaf en Heemraden met ontwerp peilbesluit (voor

Nadere informatie

Advies interim boezempeil

Advies interim boezempeil Advies interim boezempeil Aanleiding, waarom interim boezempeil Sinds 1998 geldt in de boezem een zomerpeil van NAP-0,42 m. en een winterpeil van NAP-0,47m. Het lagere winterpeil is ingesteld om de kans

Nadere informatie

1. Trajectindeling profiel van vrije ruimte

1. Trajectindeling profiel van vrije ruimte MEMO ARCADIS NEDERLAND BV Het Rietveld 59a Postbus 673 7300 AR Apeldoorn Tel 055 5815 999 Fax 055 5815 599 www.arcadis.nl Onderwerp: Profiel Van Vrije Ruimte WSRL: Geotechnische uitgangspunten en werkwijze

Nadere informatie

Stabiliteit Lekdijk nabij 't Waal

Stabiliteit Lekdijk nabij 't Waal Stabiliteit Lekdijk nabij 't Waal Berekeningen ten behoeve van keurvergunning projectnr. 234722 revisie 02 15 november 2010 Opdrachtgever Gemeente Houten t.a.v. dhr. P. de Moed Postbus 30 3990 DA HOUTEN

Nadere informatie

: Zomerbedverlaging Beneden IJssel : Onderzoek invloed inrichting uiterwaard op veiligheid primaire waterkering

: Zomerbedverlaging Beneden IJssel : Onderzoek invloed inrichting uiterwaard op veiligheid primaire waterkering Royal HaskoningDHV Nederland B.V. Logo MEMO Aan Van Kopie Dossier Project Betreft : Lars Hoogduin : Ilse Hergarden : Esther van den Akker : BA8401-103-105 : Zomerbedverlaging Beneden IJssel : Onderzoek

Nadere informatie

Visie Water en Ruimtelijke Ontwikkeling bijlage 1

Visie Water en Ruimtelijke Ontwikkeling bijlage 1 Visie Water en Ruimtelijke Ontwikkeling bijlage 1 Kaarten Waterbelangen DM: 303052 1 Wateropgaven 2015 / 2027 Kaart 1. Gebieden met een WB21 wateropgave In 2005 is een studie wateropgave uitgevoerd (conform

Nadere informatie

MEMO. 1. Inleiding. 2. Zomerkade Vianense Waard

MEMO. 1. Inleiding. 2. Zomerkade Vianense Waard MEMO Project : Ruimte voor de Lek Onderwerp : Ontwerp zomerkade Vianense Waard en Invloed geul op zomerkade Pontwaard rev 1 Referentie : RRAN Datum : 16 november 2011 Auteur : T. Maas Verificatie : W.

Nadere informatie

van de Kral i ngerpol der

van de Kral i ngerpol der Onderzoek naar de veiligheid van de kade s; van de Kral i ngerpol der A - 73.005 Centrum voor Onderzoek Waterkeringen. BIJ LAGENLIJST KRAL INGERPOLDER. Bijl. nr. Tek. nr. Omschrijving 5 6 A2-73.15 A4-73.17

Nadere informatie

Geohydrologisch onderzoek Nieuwe Driemanspolder

Geohydrologisch onderzoek Nieuwe Driemanspolder Geohydrologisch onderzoek Nieuwe Driemanspolder Definitief Projectorganisatie Nieuwe Driemanspolder Grontmij Nederland B.V. Houten, 12 november 2009 Verantwoording Titel : Geohydrologisch onderzoek Nieuwe

Nadere informatie

8 i * Ons kenmerk: nr.: Bijlagen: '1

8 i * Ons kenmerk: nr.: Bijlagen: '1 I I. b I CE N B R U t4 VQ Q R O M D ER ZO EK WAT ERKER IN G E W I Bankostraat 137 A * 'c-graven hagg Tel. O70 - GEZE3 6489 20 8 i * Aan: PPdvhcti'ale Waterstaat van IJtrecht Akh'cer Sint Pieter 25 U t

Nadere informatie

Cultuurhistorische inventarisatiescan nieuwe scoutingterrein Broekpolder

Cultuurhistorische inventarisatiescan nieuwe scoutingterrein Broekpolder Cultuurhistorische inventarisatiescan nieuwe scoutingterrein Broekpolder Adviescode: 2015.020 Auteur: R. Terluin, archeoloog gemeente Vlaardingen Oktober 2017 Inleiding Scoutinggroepen worden verplaatst

Nadere informatie

De geomorfologie in het gebied wordt voor een belangrijk deel bepaald door de stuwwalvorming tijdens de Saale-ijstijd (afbeelding I.1).

De geomorfologie in het gebied wordt voor een belangrijk deel bepaald door de stuwwalvorming tijdens de Saale-ijstijd (afbeelding I.1). De geomorfologie in het gebied wordt voor een belangrijk deel bepaald door de stuwwalvorming tijdens de Saale-ijstijd (afbeelding I.1). Afbeelding I.1. Vorming stuwwal Nijmegen en stuwwal Reichswald Zandige

Nadere informatie

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.650 en Y = 447.600.

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.650 en Y = 447.600. Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van Ontwikkelingsverband Houten C.V. voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van de bouw van een parkeerkelder onder het nieuw realiseren

Nadere informatie

Workshop schematiseringsfactor. Casus. Werner Halter. Lelystad, 29 april 2009. www.fugro.com

Workshop schematiseringsfactor. Casus. Werner Halter. Lelystad, 29 april 2009. www.fugro.com Workshop schematiseringsfactor Casus Werner Halter Lelystad, 29 april 2009 Workshop schematiseringsfactor Inhoud 1. Quiz 2. Behandeling casus 3. Conclusies en discussie Workshop schematiseringsfactor Inhoud

Nadere informatie

Onderzoek naar de toestand van de. Purmerringdijk. Purmerringdijk. Onderzoek naar de toestand van de. Purmerringdijk

Onderzoek naar de toestand van de. Purmerringdijk. Purmerringdijk. Onderzoek naar de toestand van de. Purmerringdijk I I Onderzoek naar de toestand van de Purmerringdijk CENTRUM VOOR ONDERZOEK WATERKERINGEN Onderzoek naar de toestand van de Purmerringdijk CENTRUM VOOR ONDERZOEK WAT ER K ER1 N G E N rl Onderzoek naar

Nadere informatie

Projectnummer: C Opgesteld door: ir. P.E.D.M. Kouwenberg. Ons kenmerk: :0.2. Kopieën aan:

Projectnummer: C Opgesteld door: ir. P.E.D.M. Kouwenberg. Ons kenmerk: :0.2. Kopieën aan: MEMO ARCADIS NEDERLAND BV Zendastweg 9 Postbus 63 9400 AB Assen Tel 0592 392 0592 353 2 www.arcadis.nl Onderwerp: Addendu op Geotechnisch achtergrondrapport Aersfoort, oktober 203 Van: ing. H.J. Hazelhorst

Nadere informatie

Peilbesluit Waddenzeedijk Texel Auteur Registratienummer Datum

Peilbesluit Waddenzeedijk Texel Auteur Registratienummer Datum Peilbesluit Waddenzeedijk Texel Toelichting bij het Auteur Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Registratienummer 15.18021 Datum April 2015 1. AANLEIDING PEILBESLUIT Het dient herzien te worden vanwege

Nadere informatie

Onderzoek naar de veiligheid van de boeeemkade van de BLOEMENDALERPOLDER A Centrum voor Onderzoek Waterkeringen

Onderzoek naar de veiligheid van de boeeemkade van de BLOEMENDALERPOLDER A Centrum voor Onderzoek Waterkeringen Onderzoek naar de veiligheid van de boeeemkade van de BLOEMENDALERPOLDER A 72-052 Centrum voor Onderzoek Waterkeringen INKOUDSOPGAVE BLADZIJDE 1. 2. 2.1 201.1 291.2 2.1.3 201.4 2..5 2.2. 2.2.1 2.2.2 2.2.3

Nadere informatie

Gedetailleerde toets zettingsvloeiing t.b.v. verlengde 3e toetsing

Gedetailleerde toets zettingsvloeiing t.b.v. verlengde 3e toetsing Gedetailleerde toets zettingsvloeiing t.b.v. verlengde 3e toetsing Tweede kennisplatform Uitwisseling kennis en ervaringen in de verlengde 3e toetsing Inhoud Wat is een zettingsvloeiing Overzicht toetsing

Nadere informatie

2013? Provinciale Staten van Noord-Holland: Besluiten: Uitgegeven op 4 juni Gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

2013? Provinciale Staten van Noord-Holland: Besluiten: Uitgegeven op 4 juni Gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; 2013? Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 8 april 2013 tot wijziging van de Waterverordening Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Provinciale Staten van Noord-Holland: Gelezen het

Nadere informatie

Onderwerp: Hydrologische effecten aanleg bevaarbaar water langs Rondweg Van der Gootplantsoen Beulakerpolder te Giethoorn. K.J.

Onderwerp: Hydrologische effecten aanleg bevaarbaar water langs Rondweg Van der Gootplantsoen Beulakerpolder te Giethoorn. K.J. MEMO Onderwerp: Hydrologische effecten aanleg bevaarbaar water langs Rondweg Van der Gootplantsoen Beulakerpolder te Giethoorn Apeldoorn, Projectnummer: 1 april 2008 N.056508 ARCADIS NEDERLAND BV Het Rietveld

Nadere informatie

Doorsnede parkeergarage en beschermingszone primaire kering (bron: bestemmingsplan)

Doorsnede parkeergarage en beschermingszone primaire kering (bron: bestemmingsplan) HaskoningDHV Nederland B.V. NoLogo MEMO Aan Van Interne toetsing Dossier Project Betreft : Arjan de Wit : Andries van Houwelingen : Jos Tromp : BD8043 : PG Kampen : Invloed parkeergarage op primaire kering

Nadere informatie

Documentnummer AMMD

Documentnummer AMMD MEMO Kopie aan V. Friedrich-Drouville Van H. Meuwese Onderwerp impact aanleg Oeverdijk en peilbeheer Tussenwater op grondwaterstand dijk en achterland Datum 20 december 2016 Inleiding In dit memo is de

Nadere informatie

Wel heeft op deze locatie 20 jaar geleden een dijkverzwaring plaatsgevonden waarbij de dijk verhoogd en verzwaard is aan de binnenzijde.

Wel heeft op deze locatie 20 jaar geleden een dijkverzwaring plaatsgevonden waarbij de dijk verhoogd en verzwaard is aan de binnenzijde. Pagina 1 van 12 Casus 1: Scheur in kruin van de waterkering. We hebben te maken met een hoogwater situatie op de Rivier Deze hoogwatergolf is zeven dagen geleden begonnen. Op dijkvak.. is op dag 5 een

Nadere informatie

Polder Halsteren Schade en herstel 1953

Polder Halsteren Schade en herstel 1953 Polder Halsteren Schade en herstel 1953 Waterschap De Polders van Halsteren Schade aan de dijken De buitendijken van dit waterschap hebben een hoogte van N.A.P. -\- 5,00 a 5,50 m, terwijl de stormvloedstand

Nadere informatie

EFFECTEN PEILVERHOGING watergang langs het voormalige DEK terrein nabij Oostersingel en Vlietsingel te MEDEMBLIK

EFFECTEN PEILVERHOGING watergang langs het voormalige DEK terrein nabij Oostersingel en Vlietsingel te MEDEMBLIK De Meern: 20-07-2016 Aangepast: 21-07-2016 Aangepast: 06-09-2016 Opdrachtnr.: 710241 Betreft: Project: EFFECTEN PEILVERHOGING watergang langs het voormalige DEK terrein nabij Oostersingel en Vlietsingel

Nadere informatie

Legger van de waterkeringen

Legger van de waterkeringen katern: kade waterberging Eendragtspolder Legger van de waterkeringen Katern: Versie: maart 2012 : , katern Inleiding Het leggerkatern maakt deel uit van de legger van de waterstaatswerken van het, leggeronderdeel

Nadere informatie

Toetsing regionale keringen Hoogheemraadschap van Delfland

Toetsing regionale keringen Hoogheemraadschap van Delfland Plan van aanpak Toetsing regionale keringen Hoogheemraadschap van Delfland Symposium 29 maart 2007 Chris Woltering beleidsmedewerker waterkeringen Inhoud presentatie Inleiding Aanpak Delfland Beoogd Resultaat

Nadere informatie

Type voorbeeld Het voorbeeld betreft de beoordeling van een waterkering op Piping en heave (STPH) met de focus op het schematiseren van de ondergrond.

Type voorbeeld Het voorbeeld betreft de beoordeling van een waterkering op Piping en heave (STPH) met de focus op het schematiseren van de ondergrond. Keywords STPH, bodemschematisatie, grondeigenschappen Contactpersoon Marit Zethof Type voorbeeld Het voorbeeld betreft de beoordeling van een waterkering op Piping en heave (STPH) met de focus op het schematiseren

Nadere informatie

Urk (1/2) Inventarisatie buitendijkse regionale waterkeringen. T. Blaakmeer-Kruidhof

Urk (1/2) Inventarisatie buitendijkse regionale waterkeringen. T. Blaakmeer-Kruidhof Inventarisatie buitendijkse regionale waterkeringen Urk (1/2) juni 2014 T. Blaakmeer-Kruidhof Waterschap Zuiderzeeland Postbus 229 8200 AE LELYSTAD telefoon: (0320) 274 911 www.zuiderzeeland.nl Verantwoording

Nadere informatie

Onderzoek naar de veiligheid van de boezemkade van de Kaagerpol der

Onderzoek naar de veiligheid van de boezemkade van de Kaagerpol der Onderzoek naar de veiligheid van de boezemkade van de Kaagerpol der A-77.025 entrum voor Onderzoek Waterkeringen. nhoud 1. nleiding 2. Beschrijving van de polder, de boezem en de kade 2.1. De polder 2.1.1.

Nadere informatie

centrum voor onderzoek waterkeringen D

centrum voor onderzoek waterkeringen D centrum voor onderzoek waterkeringen D4 79.04 Samenvatting van het 1n 1977 verrichte systematisch kadeonderzoek. April 1979 Centrum voor Onderzoek Waterkeringen. -1 - Het systematisch onderzoek naar de

Nadere informatie

Projectnummer: C Opgesteld door: Jacoline van Loon. Ons kenmerk: :A. Kopieën aan: Martin Winkel Nico Bakker

Projectnummer: C Opgesteld door: Jacoline van Loon. Ons kenmerk: :A. Kopieën aan: Martin Winkel Nico Bakker MEMO Onderwerp: Stabiliteitsberekening kade project 'Grensmeander in de Vecht' Apeldoorn, 6 november 2014 Van: Rimmer Koopmans Afdeling: Divisie Water & Milieu Apeldoorn Aan: Waterschap Vechtstromen Projectnummer:

Nadere informatie

Inleiding. Uitgangspunten DHV B.V. MEMO. RM - Waterbouw en Geotechniek

Inleiding. Uitgangspunten DHV B.V. MEMO. RM - Waterbouw en Geotechniek MEMO Aan Van Kopie Dossier Project Betreft : Wouter Porton DHV Zuid : Ilse Hergarden - Geotechniek : Frans Damstra (Soeters Van Eldonk Ponec Architecten) : X0395-01-001 : Koninginnedijk te Grave : Beoordelingsprofiel

Nadere informatie

Nijmegen aanpassing spoorbrug i.v.m. aanleg nevengeul

Nijmegen aanpassing spoorbrug i.v.m. aanleg nevengeul Ingenieursbureau Nijmegen aanpassing spoorbrug i.v.m. aanleg nevengeul Geotechnische parameters Projectcode HT1694 Datum 4 oktober 2012 Rapportstatus Definitef Opdrachtgever Prorail Paraaf Opdrachtgever:

Nadere informatie

Projectnummer: D03011.000284. Opgesteld door: Ons kenmerk: Kopieën aan: Kernteam

Projectnummer: D03011.000284. Opgesteld door: Ons kenmerk: Kopieën aan: Kernteam MEMO Onderwerp Geohydrologisch vooronderzoek Amsterdam, WTC 5C, 2 oktober 2013 Van mw. M. Duineveld MSc. Afdeling IBZ Aan ZuidasDok Projectnummer D03011.000284. Opgesteld door mw. M. Duineveld MSc. Ons

Nadere informatie

Almere Haven (15) Inventarisatie buitendijkse regionale waterkeringen. T. Blaakmeer-Kruidhof

Almere Haven (15) Inventarisatie buitendijkse regionale waterkeringen. T. Blaakmeer-Kruidhof Inventarisatie buitendijkse regionale waterkeringen Almere Haven (15) Juni 2014 T. Blaakmeer-Kruidhof Waterschap Zuiderzeeland Postbus 229 8200 AE LELYSTAD telefoon: (0320) 274 911 www.zuiderzeeland.nl

Nadere informatie

Legger van de waterkeringen

Legger van de waterkeringen katern: Legger van de waterkeringen Katern: Versie: maart 0 : , katern Inleiding Het leggerkatern maakt deel uit van de legger van de waterstaatswerken van het, leggeronderdeel Boezemwaterkeringen. Deze

Nadere informatie

Veiligheidsnormering kaden binnenboezem

Veiligheidsnormering kaden binnenboezem Veiligheidsnormering kaden binnenboezem Beleidsveld: Waterkeringen Vergaderdatum: 27 september 2007 Aard voorstel: Informerend Agendapunt: III.2. Kenmerk VV: 623367 Aantal bijlagen: - Aan de verenigde

Nadere informatie

Onderzoek naar de veiligheid van de boezemkade van de polder Heerhugowaard en de polder Veenhuizen.

Onderzoek naar de veiligheid van de boezemkade van de polder Heerhugowaard en de polder Veenhuizen. Onderzoek naar de veiligheid van de boezemkade van de polder Heerhugowaard en de polder Veenhuizen. A-77 e 002 Centrum voor Onderzoek Waterkeringen Inhoud 1. Inleiding 2. Beschrijving van de polder, de

Nadere informatie

Onderwerp: wijziging Waterverordening Hoogheemraadschap

Onderwerp: wijziging Waterverordening Hoogheemraadschap Haarlem, 26 maart 2013 2013 18 Onderwerp: wijziging Waterverordening Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Bijlagen: Ontwerpbesluit 1 Inleiding Op grond van artikel 2.4 van de Waterwet moeten bij

Nadere informatie

Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: project aan de Aubade en de Vurehout te Zaandam. Opdrachtnr. : HA /

Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: project aan de Aubade en de Vurehout te Zaandam. Opdrachtnr. : HA / Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: project aan de Aubade en de Vurehout te Opdrachtnr. : HA-010270/20105441 Datum rapport : 2 november 2012 Veldrapport betreffende grondonderzoek ten

Nadere informatie

Maximacentrale (5) Inventarisatie buitendijkse regionale waterkeringen. T. Blaakmeer-Kruidhof

Maximacentrale (5) Inventarisatie buitendijkse regionale waterkeringen. T. Blaakmeer-Kruidhof Inventarisatie buitendijkse regionale waterkeringen Maximacentrale (5) Juni 2014 T. Blaakmeer-Kruidhof Waterschap Zuiderzeeland Postbus 229 8200 AE LELYSTAD telefoon: (0320) 274 911 www.zuiderzeeland.nl

Nadere informatie

n.v.t. Hollandse Delta - Kostenverdeling niet aan

n.v.t. Hollandse Delta - Kostenverdeling niet aan Bijlage 2 Tabel met vaarwegen Waterschap Hollandse Delta Wateren Lijst A Categorie Handreiking Vaarwegbeheer(der) -- Categorie Handreiking Vaarwegbeheer(der) Voedingskanaal (1.127) - BZM n.v.t. Hollandse

Nadere informatie

MONITORING GRONDWATERSTANDEN 3E OOSTERPARKSTRAAT EN VROLIKSTRAAT TE AMSTERDAM

MONITORING GRONDWATERSTANDEN 3E OOSTERPARKSTRAAT EN VROLIKSTRAAT TE AMSTERDAM Briefrapport betreffende MONITORING GRONDWATERSTANDEN 3E OOSTERPARKSTRAAT EN VROLIKSTRAAT TE AMSTERDAM Opdrachtnummer: 1109-0036-001 Veurse Achterweg 10, Postbus 63, 2260 AB, Leidschendam, Tel: 070-3111333.,

Nadere informatie

Onderzoek naar de veiligheid van de. pol der Vrouwgees t A-74,009. Centrum voor Onderzoek Waterkeringen.

Onderzoek naar de veiligheid van de. pol der Vrouwgees t A-74,009. Centrum voor Onderzoek Waterkeringen. Onderzoek naar de veiligheid van de pol der Vrouwgees t A-74,009 Centrum voor Onderzoek Waterkeringen. Bij 1 agen Nr. Omcchri jving tek nr. Situatie (1:25000) Al-74.96 Dwarsprofielen 1 en 2 A5-74.98 Bijlagen

Nadere informatie

Bepaling Gemiddeld Hoogste Grondwaterstand Natuurbegraafplaats te Rooth (Maasbree)

Bepaling Gemiddeld Hoogste Grondwaterstand Natuurbegraafplaats te Rooth (Maasbree) Bepaling Gemiddeld Hoogste Grondwaterstand Natuurbegraafplaats te Rooth (Maasbree) Gegevens opdrachtgever: Kellerberg Bosgoed B.V. Helenaveenseweg 45 5985 NL Grashoek 0493-536068 Contactpersoon: De heer

Nadere informatie

Bijlage 1 Aanvullend advies archeologisch onderzoek, Wozoco Giessenburg, Neerpolderseweg 19, Giessenburg, Gemeente Giessenlanden

Bijlage 1 Aanvullend advies archeologisch onderzoek, Wozoco Giessenburg, Neerpolderseweg 19, Giessenburg, Gemeente Giessenlanden Bijlage 1 Aanvullend advies archeologisch onderzoek, Wozoco Giessenburg, Neerpolderseweg 19, Giessenburg, Gemeente Giessenlanden 0 SOB Research, 26 juni 2014 1 1. Archeologisch onderzoek 1.1 Inleiding

Nadere informatie

1 Aanleiding. Notitie / Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Water

1 Aanleiding. Notitie / Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Water Notitie / Memo Aan: Waterschap Hunze & Aa's Van: Carolien Steinweg/Martijn van Houten Datum: 15 januari 2018 Kopie: Ons kenmerk: WATBF7316N001F1.0 Classificatie: Projectgerelateerd HaskoningDHV Nederland

Nadere informatie

Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude en Nieuwe Broekpolder - peilgebied ONP V

Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude en Nieuwe Broekpolder - peilgebied ONP V Toelichting partiële herziening peilbesluit Oude en Nieuwe Broekpolder - peilgebied ONP V Versie 13 april 2018 M.W. Näring, MSc (Hoogheemraadschap van Delfland) 1 Inleiding Het beheergebied van Delfland

Nadere informatie

Uitgelicht: Uitleg over de versterking van de dijk langs het Zwarte Meer

Uitgelicht: Uitleg over de versterking van de dijk langs het Zwarte Meer Uitgelicht: Uitleg over de versterking van de dijk langs het Zwarte Meer Onlangs hebt u een nieuwsbrief ontvangen met informatie over de projecten op de Kampereilanden om de waterveiligheid te verbeteren.

Nadere informatie

Geohydrologische adviezen De Wehme a/d Nieuwstad te Vorden

Geohydrologische adviezen De Wehme a/d Nieuwstad te Vorden Geohydrologische adviezen De Wehme a/d Nieuwstad te Vorden Opdrachtnummer : 1220128 Opdrachtgever : Wooncorporatie ProWonen Postbus 18 7270 AA BORCULO Coördinaten: X = 218.040 Y = 457.210 Datum : 14 december

Nadere informatie

Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: Project aan de Looweg te Uden. Opdrachtnr. : HA

Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: Project aan de Looweg te Uden. Opdrachtnr. : HA Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: te Opdrachtnr. : HA- Datum rapport : oktober Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: te Opdrachtnr. : HA- Datum rapport : oktober

Nadere informatie

Actualisatie droogte gevoelige kaden lijsten I, II en III, 2015

Actualisatie droogte gevoelige kaden lijsten I, II en III, 2015 Actualisatie droogte gevoelige kaden lijsten I, II en III, 2015 Peter Cofie en Stefan Loosen Onderhoud Waterkeringen en Watergangen (OWW) februari 2016 Inhoudsopgave 1.0 Inleiding... 3 1.1 Aanleiding...

Nadere informatie

Praktijkcase Rivierenland Afleiding (on)gedraineerde grondparameters

Praktijkcase Rivierenland Afleiding (on)gedraineerde grondparameters Praktijkcase Rivierenland Afleiding (on)gedraineerde grondparameters Cor Bisschop Greenrivers Waterschap Rivierenland Pilot-cursus Macrostabiliteit 23 september 2016 Onderdelen praktijkcase Waarom afleiding

Nadere informatie

Hierbij zenden wij u de rapportage betreffende een project aan het Oppad te Oud-Loosdrecht.

Hierbij zenden wij u de rapportage betreffende een project aan het Oppad te Oud-Loosdrecht. Gemeente Wijdemeren T.a.v. mevrouw Koelemeij Postbus 190 1230 AD Loosdrecht Almelo, 4 september 2012 Onderwerp: project aan het Oppad te Oud-Loosdrecht Geachte mevrouw Koelemeij, Hierbij zenden wij u de

Nadere informatie

Om de effecten op de bodem in beeld te brengen worden de volgende criteria beoordeeld:

Om de effecten op de bodem in beeld te brengen worden de volgende criteria beoordeeld: 1.1 Bodem 1.1.1 Criteria Van het aspect bodem is zowel de bodemkwaliteit van belang als de bodemopbouw. Als ondergrond van het gebied heeft de bodemgesteldheid invloed op andere aspecten binnen het plangebied.

Nadere informatie

CENTRUM VOOR ONDERZOEK WATERKERI NOEN. Onderzoek naar de toestand van de kade van de. Middelveldsche Akerpolder. Middelveldsche Akerpolder A-72,030

CENTRUM VOOR ONDERZOEK WATERKERI NOEN. Onderzoek naar de toestand van de kade van de. Middelveldsche Akerpolder. Middelveldsche Akerpolder A-72,030 I Onderzoek naar de toestand van de kade van de Middelveldsche Akerpolder A-72 030 CENTRUM VOOR ONDERZOEK WATERKERI NOEN Onderzoek naar de toestand van de kade van de Middelveldsche Akerpolder A-72 030

Nadere informatie

3.2 Grondmechanisch onderzoek

3.2 Grondmechanisch onderzoek Tabel 3-1: Overzicht gebruikte gegevens onderzoek geometrie Databron Gebruik Kwantiteit Kwaliteit Hoogtekaart (AHN- 2), gecorrigeerd voor maaiveld Hoogtes over dwarsprofiel Per dwarsprofiel iedere 0,5

Nadere informatie

Geohydrologisch onderzoek Centrumplan Oldebroek

Geohydrologisch onderzoek Centrumplan Oldebroek Notitie Contactpersoon Wietske Terpstra Datum 2 februari 2006 Kenmerk N001-4425137TER-pla-V01-NL 1.1 Bodemopbouw De regionale bodemopbouw is afgeleid uit de Grondwaterkaart van Nederland 1 en boorgegevens

Nadere informatie

RESULTATEN GRONDONDERZOEK. Nieuwbouw bedrijfsruimte, Braamweg 7 te Neerkant. Braamweg PS Neerkant. Keulsebaan AA Neerkant

RESULTATEN GRONDONDERZOEK. Nieuwbouw bedrijfsruimte, Braamweg 7 te Neerkant. Braamweg PS Neerkant. Keulsebaan AA Neerkant Rapport: RESULTATEN GRONDONDERZOEK Nieuwbouw bedrijfsruimte, Braamweg 7 te Neerkant Opdrachtgever: Dhr. R. Janssen Braamweg 7 5758 PS Neerkant Contactbedrijf: Bouwkundig Buro Bos v.o.f. Keulsebaan 1 5758

Nadere informatie

foto(s) Dijk reden opsplitsing dijkvak vak

foto(s) Dijk reden opsplitsing dijkvak vak Dijk van hm tot hm Lengte (m) kenmerken en foto(s) vak reden opsplitsing dijkvak 1 25,6 25,8+50 250 hoge intensiteit op voorland buitenzijde; voorland aanwezig; matige intensiteit bebouwing binnenteen

Nadere informatie

Betreft: Variatie in grondwaterpeilen en bodemopbouw (bureaustudie) ter plaatse van de Landgoed Huize Winfried te Wapenveld (gemeente Heerde).

Betreft: Variatie in grondwaterpeilen en bodemopbouw (bureaustudie) ter plaatse van de Landgoed Huize Winfried te Wapenveld (gemeente Heerde). Projectnummer 2013-11-002: Variatie in grondwaterpeilen en bodemopbouw Landgoed Huize Winfried Natuurbegraven Nederland T.a.v. de heer W. Peters Postbus 29 5201 AA s-hertogenbosch Betreft: Variatie in

Nadere informatie

VERVALLEN LEGGER. Zomerkade langs de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel

VERVALLEN LEGGER. Zomerkade langs de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel Hoogheemraadschap van de Krimpenerwaard LEGGER van de zomerkaden en overige waterkeringen Zomerkade langs de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel Kade langs de VERVALLEN Gekanaliseerde Hollandsche IJssel

Nadere informatie

Peilbesluit Rietveld 2017

Peilbesluit Rietveld 2017 Peilbesluit Rietveld 2017 Vast te stellen door het algemeen bestuur op 04-10-2017 Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden Titel: Peilbesluit Rietveld 2017 Dm: #1259444 Auteur: Linda Nederlof Datum: juni

Nadere informatie

Aanleg en verlengen duikers en aanleg watergang te Almere Poort. Kwelberekening (KWEL) 150011 150011-KWEL-GE-v2.0 Defintief 01-07-2015

Aanleg en verlengen duikers en aanleg watergang te Almere Poort. Kwelberekening (KWEL) 150011 150011-KWEL-GE-v2.0 Defintief 01-07-2015 Projectnaam Aanleg en verlengen duikers en aanleg watergang te Almere Poort Projectonderdeel Projectnummer Kenmerk Status Datum Opdrachtnemer Opdrachtgever Kwelberekening (KWEL) 150011 150011-KWEL-GE-v2.0

Nadere informatie

Het dagelijks bestuur van Waterschap De Dommel besluit op grond van artikel 5.1 van de Waterwet en artikel 78 lid 2 van de Waterschapswet:

Het dagelijks bestuur van Waterschap De Dommel besluit op grond van artikel 5.1 van de Waterwet en artikel 78 lid 2 van de Waterschapswet: Besluit legger regionale waterkeringen Het dagelijks bestuur van Waterschap De Dommel besluit op grond van artikel 5.1 van de Waterwet en artikel 78 lid 2 van de Waterschapswet: De legger regionale waterkeringen

Nadere informatie

[ 3 ] Tauw & Witteveen+Bos & Royal Haskoning; Tekeningen met kenmerk ZL ; Productgroep

[ 3 ] Tauw & Witteveen+Bos & Royal Haskoning; Tekeningen met kenmerk ZL ; Productgroep notitie Witteveen+Bos Van Twickelostraat 2 Postbus 233 7400 AE Deventer telefoon 0570 69 79 11 Telefax 0570 69 73 44 www.witteveenbos.nl onderwerp project opdrachtgever projectcode referentie opgemaakt

Nadere informatie

Inspectie van de bodem middels een vooronderzoek ter plaatse van de percelen C 2552 en C 2553 in Breda

Inspectie van de bodem middels een vooronderzoek ter plaatse van de percelen C 2552 en C 2553 in Breda *OMWB524761* Postbus 75 5000 AB Tilburg 013 206 01 00 info@omwb.nl http://www.omwb.nl Inspectie van de bodem middels een vooronderzoek ter plaatse van de percelen C 2552 en C 2553 in Breda Vooronderzoek

Nadere informatie

Betreft Ontwikkelingsprogramma Regionale Keringen - fase 2: Aanscherping restbreedte benadering

Betreft Ontwikkelingsprogramma Regionale Keringen - fase 2: Aanscherping restbreedte benadering Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 333031 10 februari 2015 KvdG-CO2 Betreft Ontwikkelingsprogramma Regionale Keringen - fase 2: Aanscherping restbreedte benadering 1 Kader In de Leidraad toetsen op

Nadere informatie

5.1 Waterhuishoudkundig en grondmechanisch onderzoek De Zandmeren Hedel

5.1 Waterhuishoudkundig en grondmechanisch onderzoek De Zandmeren Hedel 5.1 Waterhuishoudkundig en grondmechanisch onderzoek De Zandmeren Hedel Rapport Waterhuishoudkundig en grondmechanisch onderzoek de Zandmeren (locatie Hedel) projectnr. 182098 revisie 00 29 mei 2009 Opdrachtgever

Nadere informatie