Het leven in de leefgroep van de Zwier

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het leven in de leefgroep van de Zwier"

Transcriptie

1 1 Het leven in de leefgroep van de Zwier De Zwier, een onderdeel van MFC Sporen Geldenaakse baan Heverlee 016/ / Hallo, In dit boekje willen we je wat vertellen over het leven in de leefgroep van de Zwier. Meer informatie over de organisatie vind je in de algemene infobrochure. Soms is het nodig dat kinderen voor een kortere of langere periode ergens buiten het gezin kunnen verblijven. Dit kan om allerlei redenen zijn: conflicten tussen ouders of tussen ouders en kinderen, ouders die de zorg van de kinderen even niet meer aankunnen, kinderen die na een verblijf in een behandelingscentrum nog een tussenstap nodig hebben voor ze weer naar huis kunnen, Een verblijf in de Zwier kan een rust- en een groeipunt zijn van waaruit je weer opnieuw kan vertrekken, naar huis of naar een andere leefgroep. Neem deze brochure eens rustig door en als er nog dingen onduidelijk zijn kan je steeds terecht in de leefgroep (016/ ). Ook als je het met iets niet eens bent horen we het graag. Het team van de Zwier

2 Heb je vragen dan is er hier plaats om ze op te schrijven 2

3 3 1. Een gewone dag in de Zwier Om je een idee te geven van hoe het is om in de Zwier te verblijven, geven we hier kort het verloop van een gewone (school)dag. Tussen 6:30 en 7:00 staat iedereen op. Even opfrissen en je kamer op orde. We ontbijten samen en iedereen vertrekt naar school. De kinderen van de lagere school worden door ons naar school gebracht, de middelbare scholieren nemen het openbaar vervoer of de fiets. Na de school komt iedereen terug naar de Zwier. Je krijgt een vieruurtje en om 17:00 eten we samen een warme maaltijd. Na het eten kan je even spelen of TV kijken. Tussen 17:45 en 18:30 is er tijd om te studeren. Iedereen moet op zijn/haar kamer huiswerk maken en studeren. De begeleiders komen langs om je agenda te tekenen en je te helpen. Tijdens het studiemoment is het rustig in huis en mag er geen lawaai zijn. Iedereen blijft tot 18:30 op de kamer. Na 18:30 kan iedereen zich bezighouden met wat hij/zij wil: je kan TV kijken, buiten spelen, computer, tekenen, een gezelschapsspel of muziek luisteren. Regelmatig is er een activiteit voorzien voor een deel van de leefgroep of voor heel de leefgroep samen. Om 20:00 is er nog een achtuurtje voorzien. Vóór het slapengaan wast iedereen zich, aan de lavabo of in bad. Naargelang hoe oud je bent, ga je op een ander uur naar je kamer. Voor de kleinsten lezen we een verhaal en de anderen mogen nog een half uur het licht aanlaten op de kamer.

4 4 Leeftijd Schooldagen WE en vakantie 6 jaar 19u30 slapen 20:00 slapen 7 en 8 jaar 19u45 naar boven 20:15 naar boven 9 en 10 jaar 20u30 naar boven 21:00 naar boven 11 en 12 jaar 21u00 naar boven 21:30 naar boven 13 en 14 jaar 21u30 naar boven 22:30 naar boven vanaf 15 jaar 22u00 naar boven 23:00 naar boven 2. Weekends en vakanties In het weekend en in de vakantie mag je uitslapen tot 11u. Tot 11u00 kan je ontbijten. Je mag ook langer opblijven zoals je in de tabel hierboven kan zien. De meeste kinderen en jongeren gaan regelmatig een weekend en een deel van de vakanties naar huis. Voor iedereen is er een aparte regeling in overleg met je ouders en je consulent. Elk weekend zijn we of zaterdag of zondag overdag gesloten, kinderen die dan niet naar huis kunnen, worden opgevangen in de leefgroep naast ons. In de zomervakantie gaan we met de hele groep op groepsvakantie (verplicht voor iedereen). We voorzien ook één week dat we de leefgroep sluiten, kinderen gaan dan naar huis of op kamp. De rest van de vakantie kan je of periodes naar huis of in de Zwier blijven. Vanuit de Zwier kan je bv. deelnemen aan een sportkamp of naar een speelplein gaan. Elk jaar gaan we ook samen met alle gezinnen van de Zwier enkele dagen kamperen.

5 5 3. Vrije tijd en hobby Vele kinderen en jongeren beoefenen graag een bepaalde sport, of gaan bijvoorbeeld naar de tekenschool. Daarom kiezen we er in de Zwier voor om voor iedereen die dat wil een hobby te zoeken. Je kan aansluiten bij een voetbalclub, atletiekclub, zwemclub, judoclub, dansclub,... of wat jijzelf graag doet en wat gemakkelijk te bereiken is in de buurt. Samen met je IB ga je op zoek naar een goede hobby voor jou. Er wordt dan wel van jou verwacht dat je heel het jaar naar je hobby blijft gaan. Rond het huis van de Zwier kan je je uitleven op het voetbal- en basketbalveld, en een ruim grasveld met een zwier (schommel), je kan altijd skaten, fietsen of rolschaatsen op het terrein. Binnen in huis hebben we veel jeugdboeken en strips. Die kan je in de leefruimte lezen, of voor een tijdje naar je kamer meenemen. Er zijn video s die je na het te vragen kan bekijken. Voor de kleintjes is er speelgoed voorzien, ouderen kunnen puzzelen of een gezelschapsspel spelen. We hebben ook een ontspanningskelder waar je kan spelen, er staat een ping-pong tafel, een biljart en een voetbaltafel. In de kleine kelder of de danskelder daar kan je je uitleven op muziek of spelen op de Playstation of de Wii. Er staat ook een computer in de leefgroep, volgens een beurtrol kan iedereen om de beurt daar gebruik van maken. De +13 jarigen mogen op MSN. 4. Weggaan - uitgaan Vanaf 13 jaar kan je een weggaansmoment nemen, dat is een moment waarop je de Zwier mag verlaten om vrienden te zien, om te gaan schaatsen,... De weggaansmomenten kan je nemen op woensdagmiddag, zaterdag, zondag of op een vrije dag. De duur van het weggaansmoment hangt samen met je leeftijd en vind je terug in onderstaande tabel.

6 6 Vanaf 15 jaar heb je ook de mogelijkheid om een uitgaansmoment te nemen. Uitgaan kan op de avond voor een vrije dag. Leeftijd Weggaansmoment Uitgaansmoment 13 jaar 1x2 u per week jaar 1x3 u per week jaar 1x4 u per week 1x per maand tot 23u 16 jaar 1x4 u per week 1x om de 14 dagen tot 23 u 17 jaar 1x4 u per week 1x per week tot 24 u Als je nog meer weg wil kan dat, maar dan moet je eerst punten verdienen in de ZT (de zelfstandigheidstraining), je leest er alles over onder punt Vanaf 13 jaar: Zelfstandigheidtraining ( ZT ) Het is niet altijd gemakkelijk om in groep samen te leven. De afwas moet gebeuren, we proberen om de leefruimte wat op orde te houden, het is plezanter om in een nette kamer te slapen en te studeren dan wanneer ze rommelig is,... Omdat we weten dat het voor jongeren moeilijk kan zijn om zomaar met alles in orde te zijn, hebben we in de Zwier een hulpmiddel hiervoor. We willen ervoor zorgen dat je steeds meer en meer dingen zelf kan doen. Vanaf je 13e start je in de Zelfstandigheidstraining, of kortweg ZT. Jongeren in de ZT moeten zelfstandig met een aantal dingen ( topics ) in orde zijn, en krijgen in ruil daarvoor bepaalde privileges. Privileges zijn extra s die iemand anders niet heeft. We geven straks een opsomming van deze privileges.

7 7 Eerst nog iets over wat er van jou verwacht wordt. De topics in de ZT zijn: - op tijd opstaan - hygiëne - op tijd terug van school - kamerorde - kamerkuis - op tijd gaan slapen - taken: tafel en afwas De ZT in de Zwier is een fasesysteem met 6 opeenvolgende fasen: je start altijd in de eerste fase, en als je een aantal weken na elkaar goed je best doet (80% of meer halen), kan je een fase stijgen. Per hogere fase gaat ook het aantal punten dat je kan verdienen omhoog. En met deze punten kan je privileges verkrijgen. Als je goed je best doet, kan je dus steeds meer privileges verdienen. Natuurlijk kan je ook weer een fase zakken als je een tijdje niet in orde bent: na drie weken onvoldoende (minder dan 80 %) te hebben gehaald op je fasesysteem, zak je weer een fase. In hogere fasen, krijg je individuele topics erbij, die je samen met je IB afspreekt. We geven nu het aantal punten dat je kan verdienen per fase als je in orde bent, en wat je met deze punten kan doen (de privileges). - fase 1: 2 punten per week - fase 2: 4 punten per week - fase 3: 6 punten per week - fase 4: 8 punten per week - fase 5: 10 punten per week - fase 6: 12 of 14 (als je meer dan 90% haalt) punten

8 8 Punten vanaf Privileges 2 13 jaar 1x 30 min langer opblijven 4 13 jaar 1x 1 uur langer opblijven 1 13 jaar 1x 30 min later terug van school 2 13 jaar 1x woensdagmiddag na school meteen weggaansmoment(overbrugging) 2 13 jaar 1x 1u langer wegblijven 4 13 jaar 1 extra weggaansmoment 4 16 jaar 1x 1u langer uitgaan 6 16 jaar 1 extra uitgaansmoment 6. Andere afspraken, regels en weetjes Onthaalfase De eerste maand dat je in de Zwier verblijft, noemen we de onthaalfase. Tijdens deze periode willen we je leren kennen. Dit betekent dat je maar beperkt weg kan zonder begeleiding, uitgezonderd voor school of werk, en dat je ZT nog niet wordt opgestart. Weekends bij ouders kunnen wel doorgaan. Kamers Je hebt in de Zwier een kamer alleen voor jou. We vinden dit een heel belangrijk plekje daarom kiezen we er ook voor dat er niemand anders dan jij en de opvoeders op je kamer mag komen. Er is een jongens- en een meisjesverdieping, jongens komen nooit op het meisjesverdiep, er is ook een alarm voorzien. De puber-meisjes kunnen beschikken over een sleutel om hun kamer af te sluiten.

9 9 Je kamer mag jezelf inrichten met foto s en posters. Je kan ook kleine spullen van thuis meebrengen om het gezellig te maken. Je mag een muziekinstallatie meebrengen. En als je dat leuk vindt ook je eigen donsdeken en lakens. Huisdieren kunnen niet in de Zwier. Roken Vanaf 16 jaar mag je roken, als je toestemming hebt van je ouders. Roken gebeurt enkel buiten. Roken binnenshuis of zonder toestemming wordt bestraft. (zie sancties) Fiets Het is leuk als je een fiets hebt in de Zwier, je kan er dus één meebrengen van thuis, of sparen en met je IB op zoek gaan naar een fiets. Eten In de Zwier hebben we een Ik lust niet graag - lijst, daarop mag je drie dingen zetten die je echt niet lust. Van alle andere dingen proef je wel. Je krijgt in de Zwier ook tussendoortjes: een 10-uurtje dat je mee naar school neemt, een 4-uurtje na school, en een 8-uurtje s avonds vóór het slapengaan. Na het te hebben gevraagd mag je ook steeds een stuk fruit eten uit de fruitschaal. Voor de 13-jarigen voorzien we ook de mogelijkheid om vegetarisch te eten. Telefoneren Voor iedereen worden er telefoonafspraken gemaakt, wanneer je vanuit de Zwier kan bellen, en wanneer ze jou kunnen bellen. Ons telefoonnummer is 016/ of 0492/ Het spreekt vanzelf dat je telefoons niet té lang kunnen duren (maximum 10 minuten), zodat iedereen aan bod kan komen om te bellen. Vanaf 13 jaar mag je een GSM hebben, je mag deze enkel buiten en op je eigen kamer gebruiken. Geen gebruik van GSM tussen slapensuur en 7:00.

10 10 Feesten Wij feesten graag in de Zwier. Als je verjaart, mag jij het menu kiezen voor die dag. We houden ook een klein feestje met cadeautjes en taart,... Elk jaar komt de Sint langs. Je ouders zijn dan ook welkom. Rond Kerstmis feesten we met de begeleiders en de jongeren. Om het nieuwe jaar goed in te zetten wordt een receptie met alle ouders georganiseerd. Op het einde van het schooljaar sluiten we af met een barbecue. Daarnaast zijn er nog heel wat andere momenten dat we ook je ouders uitnodigen om mee een activiteit te doen of voor een hapje en een drankje. Muziek Op je kamer kan je muziek luisteren. Tijdens de studie en na 20:00 kan je alleen muziek opzetten die niet hoorbaar is buiten je kamer. Taalgebruik en agressie Niemand heeft het graag dat hij uitgescholden of uitgelachen wordt. Elkaar uitschelden of aanvallen, of onbeschofte taal kan dan ook absoluut niet in de Zwier. We willen graag dat iedereen op een respectvolle manier met elkaar omgaat. Zo blijft het voor iedereen aangenaam om samen te zijn. 7. Sancties Eén van de meest voorkomende sancties in de Zwier is een half uur naar je kamer. Je krijgt een half uur bij onbeschoft gedrag naar anderen kinderen of begeleiders of wanneer je weigert te luisteren. Verder zijn er ook sancties bij spijbelen, weglopen of te laat komen, deze sancties liggen vast. Meestal moet je voor een bepaalde tijd naar je kamer en/of moet je vroeger terugkomen van je volgend weggaansmoment of vervalt dit moment. Verdere uitleg hierover vindt je in ons groepsreglement dat je krijgt bij opname. Er wordt nooit gesanctioneerd met het afnemen van momenten dat je naar huis gaat. Bij het overtreden van de rookregels moet je 3 grote afwassen alleen doen en verwittigen we je ouders.

11 11 8. Zakgeld en andere centen Via het ministerie krijg je elke maand zakgeld. Iedereen heeft recht op zakgeld. Naargelang je leeftijd verschilt het bedrag (zie tabel hieronder). Leeftijd Maandelijks Bedrag 6-7 jaar 5.47 EUR 8-11 jaar EUR jaar EUR jaar EUR jaar EUR Je zakgeld dient om kleine dingen te kopen die jij belangrijk of plezierig vindt, zoals snoep, cadeautjes,... Voor dingen als kleding, kapper of schoolspullen is er een ander budget. Sommige kinderen of jongeren krijgen van hun ouders, grootouders of pleegouders nog wat zakgeld. Dat wordt dan vaak samen met je IB beheerd. Voor kleding en schoolspullen is er geld voorzien in De Zwier, we zorgen ervoor dat iedereen goede spullen heeft, soms nieuw, soms tweedehands. Er is ook geld voorzien om af en toe naar de kapper te kunnen gaan, toiletgerief wordt door de leefgroep aangekocht. Ouders mogen ook steeds zelf kleding en schoolspullen voor hun kinderen kopen.

12 12 Sporen VZW De Zwier is een onderdeel van de organisatie Sporen. Binnen Sporen zijn er 7 residentiële (d.w.z. dat jongeren er blijven slapen) leefgroepen, waarvan drie binnen het MFC Sporen. Daarnaast is er nog een dienst thuisbegeleiding en een dienst crisishulp aan huis. Een grote groep mensen dus, die allemaal werken met kinderen en gezinnen die het even moeilijk hebben. Ligging en bereikbaarheid Ligging: De Zwier Geldenaaksebaan Heverlee 016/ / Op hetzelfde adres is ook het administratief gebouw van Sporen, te bereiken op het telefoonnummer 016/ Bereikbaarheid: Met de auto of fiets vanuit Leuven: Op de Ring rond Leuven (de Vesten) neem je aan de Parkpoort de Geldenaaksebaan (verlengde van de Parkstraat). Dit is de straat aan Sportoase. Een hele tijd rechtdoor volgen tot op je rechterkant net voorbij een grote Peugeot-garage een modern grijs gebouw ziet, dit is het administratief gedeelte. Met de Zwier wonen wij in het grote rode huis daarachter.

13 13 Met het openbaar vervoer: De Zwier is met het openbaar vervoer vanuit Leuven te bereiken via bussen van de Lijn. Er is een bus om de 15 minuten. Bus 4 richting Haasrode Bus 5 richting Vaalbeek Bus 6 richting Meldert Telkens afstappen aan de halte Sterrekens, dit is de halte bij het verlaten van het industrieterrein. Met de auto via de autostrade: Afrit 23 is de afrit Bierbeek, Haasrode, Blanden (E 40, Brussel Luik, de afrit na de afrit Leuven - E 314). Er is een parking voorzien achter het OCMW gebouw, met als toegangsweg het straatje tussen het OCMW gebouw en de HILTI-winkel.

Infobrochure de Zwier - Multi Functioneel Centrum Sporen

Infobrochure de Zwier - Multi Functioneel Centrum Sporen 1 Infobrochure de Zwier - Multi Functioneel Centrum Sporen De Zwier, een onderdeel van MFC Sporen Geldenaakse baan 428 3001 Heverlee 016/38.76.10 0492/58.07.73 zwier@sporen.be Hallo, In dit boekje willen

Nadere informatie

Centrum voor integrale jeugdzorg Vzw Sporen ONTHAALBROCHURE

Centrum voor integrale jeugdzorg Vzw Sporen ONTHAALBROCHURE Centrum voor integrale jeugdzorg Vzw Sporen ONTHAALBROCHURE Geldenaaksebaan 428 3001 Heverlee 016/38.76.10 0492/58.07.73 zwier@sporen.be Inleiding... 3 De Zwier... 4 Mobiele begeleiding... 5 Residentiële

Nadere informatie

Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63

Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63 Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63 Welkom, Welkom in het CKG Koningin Fabiola, te Ronse Hallo, Ik ben Floddertje! 1. Wat is een CKG? CKG is de afkorting van

Nadere informatie

Deze brochure geeft je een leidraad om op dit alles zicht te krijgen en om af en toe op terug te vallen als afspraken en regels onduidelijk worden.

Deze brochure geeft je een leidraad om op dit alles zicht te krijgen en om af en toe op terug te vallen als afspraken en regels onduidelijk worden. INLEIDING Er zijn moeilijkheden, thuis of elders. Je ouders, familie en jij zien geen uitweg meer en weten niet goed hoe het verder moet. Daarom heeft de verwijzende instantie, al dan niet samen met jou

Nadere informatie

Mijn naam is: 3-6 JAAR. Deze brochure is voor kinderen van 3 tot 6 jaar

Mijn naam is: 3-6 JAAR. Deze brochure is voor kinderen van 3 tot 6 jaar Mijn naam is: 3-6 JAAR Deze brochure is voor kinderen van 3 tot 6 jaar Dit boekje zegt welke afspraken er zijn in Dageraad, zodat je weet wat er wel en niet mag in de leefgroep. Tijdens je verblijf in

Nadere informatie

WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG

WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Deze folder gaat over De Crisisopvang van Lijn5. Je leest in deze folder alles over De Opvanggroep

Nadere informatie

Dagcentrum De Wip Deken Michielsstraat, 89 1500 Halle Tel: 02/360.24.31.

Dagcentrum De Wip Deken Michielsstraat, 89 1500 Halle Tel: 02/360.24.31. Dagcentrum De Wip Deken Michielsstraat, 89 1500 Halle Tel: 02/360.24.31. Waarom naar dagcentrum De Wip? - Je ouders zijn aan het scheiden. Vaak is er ruzie thuis en niemand die oog heeft voor de vragen

Nadere informatie

Welkom in 't Vlierke. Dag..,

Welkom in 't Vlierke. Dag.., Januari 2018 Welkom in 't Vlierke Dag.., het is nu zover. Er is beslist dat jij in t Vlierke komt wonen, gelegen op de Kastelein 25 te 2300 Turnhout. Telefoonnummer 014 614995. Het emailadres is vlierke@terloke.be

Nadere informatie

DE STEIGER WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT

DE STEIGER WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT DIT BOEKJE IS VAN: WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT DE STEIGER Om je wat wegwijs te maken in De Steiger, krijg je dit boekje. Hierin staan vele zaken vermeld. Dit is een alleen van jou. Je mag erin kleuren

Nadere informatie

Aan de hand van deze brochure proberen we je een zicht te geven op onze concrete dagelijkse werking.

Aan de hand van deze brochure proberen we je een zicht te geven op onze concrete dagelijkse werking. LEEFREGELS MFC Capelderij Welkom op MFC Capelderij! Aan de hand van deze brochure proberen we je een zicht te geven op onze concrete dagelijkse werking. Sinds de start van Capelderij als multifunctioneel

Nadere informatie

INFOBROCHURE MFC TRAJECT

INFOBROCHURE MFC TRAJECT INFOBROCHURE MFC TRAJECT NOVEMBER 2010 Infobrochure TRAJECT - Multi Functioneel Centrum Sporen Traject, afdeling van MFC Sporen Groot Park 7 3360 Lovenjoel 016/46.39.16 Gsm 0497/571663 traject@sporen.be

Nadere informatie

Welkom in Het Klavier, locatie De Nieuwe Vaart

Welkom in Het Klavier, locatie De Nieuwe Vaart Welkom in Het Klavier, locatie De Nieuwe Vaart Dag.., Mogelijk kom je als kind of jongere in Het Klavier, locatie De Nieuwe Vaart terecht. Dat zal wellicht een hele gebeurtenis voor je zijn. Misschien

Nadere informatie

WELKOM IN LEEFGROEP TWEEKLEINEWEGEN

WELKOM IN LEEFGROEP TWEEKLEINEWEGEN WELKOM IN LEEFGROEP TWEEKLEINEWEGEN Hoi, In onze leefgroep Tweekleinewegen wonen we met een negental jongeren samen. Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen hebben we een aantal afspraken gemaakt.

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Informatieboekje kinderafdeling

Informatieboekje kinderafdeling Ithaka Informatieboekje kinderafdeling In je handen heb je een boekje met informatie over de kinderafdeling van Ithaka. Je bent hier niet alleen, er zijn nog ongeveer 20 andere kinderen op de afdeling.

Nadere informatie

Groenveld Groenveldstaat 3001 Heverlee 016/30.97.16

Groenveld Groenveldstaat 3001 Heverlee 016/30.97.16 Groenveld Groenveldstaat 3001 Heverlee 016/30.97.16 Leefgroep Groenveld 1 Wat leren we? Deze leefgroep noemen we de leefgroep. De naam zelf al zegt dat je hier een aantal vaardigheden kan leren. Vaardigheden

Nadere informatie

Dagbegeleiding. Het Klavier. kennismakingsbrochure

Dagbegeleiding. Het Klavier. kennismakingsbrochure Dagbegeleiding Het Klavier kennismakingsbrochure April 2015 Voor wie? De dagbegeleiding is er voor kinderen/jongeren tussen 6 en 18 jaar en hun gezinnen. Wanneer het dagelijks leven in jullie gezin op

Nadere informatie

Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s

Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s MPC Terbank vzw Jongerenbrochure Wie? Hoe? Waar? Wat? Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s 3 Hé jij! Welkom! Als je dit boekje krijgt, dan zul je waarschijnlijk

Nadere informatie

Welkom ONTHAALBOEKJE KIDS

Welkom ONTHAALBOEKJE KIDS ONTHAALBOEKJE KIDS Hallo, Binnen een paar weken verwachten we jou op onze leefeenheid. We willen je in dit boekje vertellen hoe het er bij ons aan toegaat en wie er bij ons werkt. Zo kan je ons al een

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders Schakenbosch in het kort Informatie voor jongeren en ouders Het lukt mij niet om vrienden te maken en te houden. Ik word zo snel boos, dat ik het zelf niet begrijp. Ik doe dingen die ik niet wil, omdat

Nadere informatie

WONEN IN EEN BEHANDELGROEP

WONEN IN EEN BEHANDELGROEP WONEN IN EEN BEHANDELGROEP Open behandelgroep Informatie voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen Voor wie? In een open behandelgroep wonen kinderen en jongeren in de leeftijd

Nadere informatie

INFOBROCHURE leefgroep

INFOBROCHURE leefgroep INFOBROCHURE leefgroep t Groot Hersberge GROENESTRAAT 2 8820 TORHOUT 050/21 12 92 Afdeling van De Patio vzw MAATSCHAPPELIJKE ZETEL: ELF-JULISTRAAT 32 8000 BRUGGE INHOUD 1 Wat is t Groot Hersberge?... 2

Nadere informatie

Infobrochure. t Spoor Afdeling van de Waaiburg vzw Voorzieningen voor Bijzondere Jeugdzorg

Infobrochure. t Spoor Afdeling van de Waaiburg vzw Voorzieningen voor Bijzondere Jeugdzorg Infobrochure t Spoor Afdeling van de Waaiburg vzw Voorzieningen voor Bijzondere Jeugdzorg t Spoor Afdeling van de Waaiburg vzw Voorzieningen voor Bijzondere Jeugdzorg Kameinestraat 39 2440 Geel Tel: 014/

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

ONTHAALBOEKJE TIENERS

ONTHAALBOEKJE TIENERS ONTHAALBOEKJE TIENERS Hallo, Binnen een paar weken verwachten we jou op onze leefeenheid. We willen je met dit boekje onze leefeenheid voorstellen. Zo kan je ons al een beetje leren kennen. We kunnen ons

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Afdeling De Wilg. Onthaalbrochure voor kinderen. Dit boekje is van

Afdeling De Wilg. Onthaalbrochure voor kinderen. Dit boekje is van Afdeling De Wilg Onthaalbrochure voor kinderen Dit boekje is van Versie 2017 2 Hé jij daar! Kom jij een tijdje in Carolus wonen? Waarschijnlijk vind je dit wel eng of net spannend We hebben dit boekje

Nadere informatie

Infobrief -16weekend 4 tot 6 april 2014 www.klj-vissenaken.be

Infobrief -16weekend 4 tot 6 april 2014 www.klj-vissenaken.be Infobrief -16weekend 4 tot 6 april 2014 www.klj-vissenaken.be Hallo beste KLJ ers, Het tweede deel van ons KLJ-jaar is al een tijdje van start gegaan, de koudste periode van de winter is voorbij en de

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

vzw Sporen - onthaalbrochure De Zwier

vzw Sporen - onthaalbrochure De Zwier vzw Sporen - onthaalbrochure De Zwier Inhoud Vzw Sporen De werking van Sporen en De Zwier Wie werkt er in De Zwier? Decreet integrale jeugdhulp Decreet rechtspositie van de minderjarige Participatie van

Nadere informatie

Zorgen: Laatste mode en trends, ouders, vriend/in, vrienden/vriendinnen, huiswerk, school, etc.

Zorgen: Laatste mode en trends, ouders, vriend/in, vrienden/vriendinnen, huiswerk, school, etc. HAVO / VWO Vanaf 14 t/m 18 Bus, tram, metro, fiets, trein Uitgaan, werken, internetten, huiswerk maken, MSN, Diploma halen Laatste mode en trends, ouders, vriend/in, vrienden/vriendinnen, huiswerk, school,

Nadere informatie

Brood, tafel, maaltijd houden

Brood, tafel, maaltijd houden Brood, tafel, maaltijd houden Route 1: Aan tafel Kaart lezen Is brood de moeite waard? Ons broodje is gebakken Elke prent heeft een cijfer. Welke tekst hoort erbij? Geef die hetzelfde cijfer. Nog een beetje

Nadere informatie

Hallo en welkom in De Steiger

Hallo en welkom in De Steiger Hallo en welkom in De Steiger Hier komen kindjes voor kort of wat langer wonen. Sommige gaan in de weekends en vakanties naar huis, anderen blijven ook die dagen in De Steiger. Dit hangt van kind tot kind

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

Tijdschrift t Scheutje. Gesticht in 1997 door KLJ Brecht. Januari februari

Tijdschrift t Scheutje. Gesticht in 1997 door KLJ Brecht. Januari februari Tijdschrift t Scheutje. Gesticht in 1997 door KLJ Brecht. Januari februari Activiteiten -12 Zondag 4 Januari 2015 Activiteit van 14u tot 17u.= Nieuwjaarsactiviteit! Een nieuw jaar een nieuwe activiteit.

Nadere informatie

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor jongeren. Deze brochure is van:

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor jongeren. Deze brochure is van: Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding Onthaalbrochure voor jongeren Deze brochure is van: Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Wie kom ik tegen? 6 Belangrijke nummers 7 Hoe kan je ons bereiken? 8

Nadere informatie

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van:

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van: Contextbegeleiding kortdurend intensief Onthaalbrochure - 12 jarigen Dit boekje is van:.... 2 Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Voor wie? 6 Waar vind je ons? 7 Wie is wie? 8 Belangrijke nummers 9

Nadere informatie

Fonto Nova. Fonto Nova. Fonto Nova. Infobrochure. Infobrochure. De Oever vzw, Smetstraat 19, 3501 Hasselt. Tel. 011/85 9040, welkom@deoever.

Fonto Nova. Fonto Nova. Fonto Nova. Infobrochure. Infobrochure. De Oever vzw, Smetstraat 19, 3501 Hasselt. Tel. 011/85 9040, welkom@deoever. De Oever vzw, Smetstraat 19, 3501 Hasselt Tel. 011/85 9040, welkom@deoever.be www.deoever.be, Stalenstraat 22, 3600 Genk Tel. 089/20 62 10 fonto.nova@deoever.be Nog vragen? Vind je geen antwoord in deze

Nadere informatie

Wonen in een behandelgroep

Wonen in een behandelgroep Wonen in een behandelgroep OPEN BEHANDELGROEP MET VERBLIJF Informatie voor jongeren Kom verder! www.ln5.nl We vragen ook hoe de groepsleiders je het beste kunnen helpen in de tijd dat je bij ons bent.

Nadere informatie

Familiekwesties (respect voor diversiteit en privacy)

Familiekwesties (respect voor diversiteit en privacy) Familiekwesties (respect voor diversiteit en privacy) (Uit: Recht in de roos) Doel Elkaar beter leren kennen en begrijpen. Kennis maken met de vele verschillende of net dezelfde gewoontes en gebruiken

Nadere informatie

Doelstelling. De organisatie

Doelstelling. De organisatie Doelstelling Kinderdagverblijf `t Debberke biedt ouders opvang aan voor hun kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. Dit door middel van dagopvang en buitenschoolse opvang waarbij het bieden van veiligheid,

Nadere informatie

Welkom in Het Klavier, locatie De Nieuwe Vaart

Welkom in Het Klavier, locatie De Nieuwe Vaart Welkom in Het Klavier, locatie De Nieuwe Vaart Dag.., Mogelijk kom je als kind of jongere in Het Klavier, locatie De Nieuwe Vaart terecht. Dat zal wellicht een hele gebeurtenis voor je zijn. Misschien

Nadere informatie

Iedereen heeft een eigen verhaal

Iedereen heeft een eigen verhaal informatie voor ouders Iedereen heeft een eigen verhaal > Goed om te weten als uw kind tijdelijk bij JJC verblijft Uw zoon of dochter gaat tijdelijk naar JJC in Den Haag. Wij gaan uw kind intensief begeleiden

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE voor de jongeren

ONTHAALBROCHURE voor de jongeren ONTHAALBROCHURE voor de jongeren Dit is een bundeltje voor... met wat meer informatie over ons en onze afspraken en regels. Welkom! Welkom in de Morgenster! Als je dit boekje krijgt, betekent dit dat jij

Nadere informatie

HEB JE HUISWERK VANDAAG?

HEB JE HUISWERK VANDAAG? BLAD 1 HEB JE HUISWERK VANDAAG? Je kind moet thuis werken voor school. In de agenda kan je kijken wat je kind moet doen. Wat moet je doen? 1 Maak oefening 1 op blad 2: Wat doet je kind na de school? 2

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden Nummer 5 Juni 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

PLEEGKINDEREN INFORMATIE VOOR

PLEEGKINDEREN INFORMATIE VOOR Sommige kinderen kunnen niet bij hun eigen vader en moeder wonen. Bijvoorbeeld als hun ouders problemen hebben of als de ouders en kinderen problemen hebben met elkaar. Deze kinderen gaan dan soms in een

Nadere informatie

Leekerweide. Even lekker weg! Logeren en opvang van Leekerweide voor kinderen/jongeren met een beperking. www.leekerweide.nl

Leekerweide. Even lekker weg! Logeren en opvang van Leekerweide voor kinderen/jongeren met een beperking. www.leekerweide.nl Leekerweide Even lekker weg! Logeren en opvang van Leekerweide voor kinderen/jongeren met een beperking www.leekerweide.nl Logeren en opvang voor kinderen/jongeren met een beperking Inhoud Doordeweekse

Nadere informatie

Jongerenbrochure. MPC TERBANK vzw

Jongerenbrochure. MPC TERBANK vzw Jongerenbrochure MPC TERBANK vzw 2 Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s 3 4 Hé jij! Welkom! Als je dit boekje krijgt, dan zul je waarschijnlijk een tijdje in één

Nadere informatie

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Kempenhaeghe Locatie Hans Berger Kliniek Oosterhout - Kinderafdeling Hoooi Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Inleiding Hoi, ik ben Kempy! Welkom bij Kempenhaeghe! Ik woon hier. Binnenkort word jij

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 7 September 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

INFOBROCHURE context

INFOBROCHURE context INFOBROCHURE context t Groot Hersberge GROENESTRAAT 2 8820 TORHOUT 050/21 12 92 Afdeling van De Patio vzw MAATSCHAPPELIJKE ZETEL: ELF-JULISTRAAT 32 8000 BRUGGE INHOUD 1 Wat is t Groot Hersberge?... 2 Leefgroep

Nadere informatie

Pleegzorg. Informatie voor jongeren

Pleegzorg. Informatie voor jongeren Pleegzorg Informatie voor jongeren Pleegzorg? Voor wie? Een pleeggezin is een gezin waar kinderen van 0 tot 18 jaar kunnen wonen omdat het thuis niet meer kan. Dit kan voor een korte tijd zijn, maar kan

Nadere informatie

Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken

Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken Een jeugdrechter is iemand die, wanneer hij/zij zich zorgen maakt over een minderjarige, deze minderjarige

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

Welkom en voorstellen

Welkom en voorstellen 3 november 2015 Welkom en voorstellen Francine Nijkamp-Ririhena Pubers en geld Zakgeld, richtlijnen (bron: NIBUD) Leeftijd Bedrag per week in 12 tussen 3,00 en 4,60 (19,00/mnd) 13 tussen 3,50 en 4,60 (19,00/mnd)

Nadere informatie

KAMERTRAININGSCENTRUM DE OVERSTAP

KAMERTRAININGSCENTRUM DE OVERSTAP KAMERTRAININGSCENTRUM DE OVERSTAP Samen werken aan jouw toekomst Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers Wat is Lijn5? Lijn5 biedt in de provincie Utrecht lichte tot intensieve vormen van hulpverlening

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 5 Juni/Juli 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Infoboekje mpi Kompas

Infoboekje mpi Kompas Infoboekje mpi Kompas 2018-2019 1 P agina Welkom Hallo daar! Welkom op onze school. Wist je dat we vier wijzers op onze school hebben? Er is een groene, blauwe, gele en rode wijzer. In elke wijzer zitten

Nadere informatie

Een woonvoorziening kiezen

Een woonvoorziening kiezen Een woonvoorziening kiezen In deze checklist vind je gedetailleerde omschrijvingen die een leidraad kunnen zijn bij de keuze van een woonvoorziening. Voor wie? Wat is het doelpubliek van de voorziening?

Nadere informatie

Document A.1 Uitnodiging tot de Synodevergadering

Document A.1 Uitnodiging tot de Synodevergadering Aan de synodeleden 2018 Aan de afgevaardigden van de zusterkerken Aan de coördinatoren Aan de voorzitters van commissies en werkgroepen Aan de districtsvoorzitters Aan het moderamen van de Synodevergadering

Nadere informatie

Samen maken we er een mooi jaar van! Leefregels leefgroep 1 Schooljaar 2015-2016 1

Samen maken we er een mooi jaar van! Leefregels leefgroep 1 Schooljaar 2015-2016 1 Samen maken we er een mooi jaar van! Leefregels leefgroep 1 Schooljaar 2015-2016 1 Leefregel leefgroep 1 Een stevige boom heeft voldoende sterke wortels nodig om te groeien. Onze wortels vinden wij terug

Nadere informatie

Hallo en welkom in De Steiger

Hallo en welkom in De Steiger Hallo en welkom in De Steiger Hier komen kindjes voor kort of wat langer wonen. Sommige gaan in de weekends en vakanties naar huis, anderen blijven ook die dagen in De Steiger. Dit hangt van kind tot kind

Nadere informatie

Media voor en door jongeren

Media voor en door jongeren ThesisTools Maak en verspreid gratis je online enquete op www.thesistools.com Media voor en door jongeren Dit is een enquête voor jongeren van de leeftijd 12 tot 18 jaar. Aan de hand van deze enquête willen

Nadere informatie

Hallo en welkom in De Steiger

Hallo en welkom in De Steiger Hallo en welkom in De Steiger Hier komen kindjes voor kort of wat langer wonen. Sommige gaan in de weekends en vakanties naar huis, anderen blijven ook die dagen in De Steiger. Dit hangt van kind tot kind

Nadere informatie

Welkom,in paviljoen 1

Welkom,in paviljoen 1 Welkom,in paviljoen 1 Hier wonen een 10-tal jongens vanaf 12 jaar tot ongeveer 18 jaar samen, die net zoals jij het moeilijk hebben en om één of andere reden voorlopig niet meer thuis kunnen wonen. Verder

Nadere informatie

Voorbereiding gesprek zorginspectie

Voorbereiding gesprek zorginspectie Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen vzw, afdeling Vlaams-Brabant Parkstraat 185, 3000 Leuven www.oudersparticipatie-jeugdhulp.be Voorbereiding gesprek zorginspectie Bijeenkomst met ouders op 17/01,

Nadere informatie

Bewindvoering: hoe werkt het?

Bewindvoering: hoe werkt het? Bewindvoering: hoe werkt het? Samen je centen de baas JE HEBT EEN BEWINDVOERDER. EN NU? Een tijdje terug heb je ervoor gekozen om je geld samen met Mijn Geld en Zo te regelen. De rechter vindt dit goed.

Nadere informatie

1 Ik vind dat 2 Ik vind dat 3 Ik vind dat 4 Ik vind dat 5 Ik vind dat 6 Ik vind dat 7 Ik vind dat

1 Ik vind dat 2 Ik vind dat 3 Ik vind dat 4 Ik vind dat 5 Ik vind dat 6 Ik vind dat 7 Ik vind dat opdracht 1: KIES DE GOEDE REDEN 1 Ik vind dat benzine voor auto's duurder moet zijn,... a omdat dan minder mensen auto rijden. b omdat dan iedereen auto kan rijden. c omdat benzine niet lekker is. 2 Ik

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie oktober t/m 12 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie oktober t/m 12 oktober Bootvakantie 2018 7 oktober t/m 12 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

Kamp NGK Veenendaal 26-28 september

Kamp NGK Veenendaal 26-28 september Kamp NGK Veenendaal 26-28 september Kampboekje 1 Handige informatie voor ouders!! Adresgegevens: Galgenweg 3 6741 KJ Lunteren 0318 482395 Noodnummers: Francisca Hardeman: 06 52128429 Gerrit Zeevat: 06

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Dit is de nieuwsbrief van Praktijk de Regenboog. Via regelmatige nieuwsbrieven willen wij u als ouder, collega of andere geïnteresseerde op de hoogte houden van het laatste nieuws.

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Plannen... 4 Hoofdstuk 2 Meubels enzo... 6 Hoofdstuk 3 Geld... 8 Hoofdstuk 4 Winkelen... 10 Hoofdstuk 5 Adreswijziging... 12 Hoofdstuk 6 De sleutel!... 14 Hoofdstuk 7 Voorbereiden...

Nadere informatie

Buurtkrantje Elegast - Den Dam. buurtwerking in de Damwijk

Buurtkrantje Elegast - Den Dam. buurtwerking in de Damwijk Buurtkrantje Elegast - Den Dam buurtwerking in de Damwijk Editie juli 2013 1 Inhoud Voorwoord 3 Vrijwilligers 4 Kamp 6 Spektakeldagen 7 Damcomité 8 Vooruitblik 9 Fotopagina 10 Programma spelnamiddag 12

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Wat vinden wij belangrijk? Er zijn een aantal zaken die wij erg belangrijk vinden in Van Celsthuis.

Wat vinden wij belangrijk? Er zijn een aantal zaken die wij erg belangrijk vinden in Van Celsthuis. Onze opdracht Wij willen met behulp van verschillende vormen van hulpverlening voor kinderen, jongeren en hun gezinnen met ernstige opvoedingsproblemen de meest kwalitatieve hulpverlening op maat realiseren,

Nadere informatie

Enquête 'Media voor en door jongeren': Verwerking resulaten (in percentages)

Enquête 'Media voor en door jongeren': Verwerking resulaten (in percentages) Enquête 'Media voor en door jongeren': Verwerking resulaten (in percentages) Geslacht man 58 vrouw 42 Leeftijd 12 tot 13 20 14 tot 15 23 16 tot 17 42 18 tot 19 15 Studierichting ASO 29 TSO 36 BSO 31 KSO

Nadere informatie

Vrijetijdsbesteding voor jongeren Sterker in de samenleving.

Vrijetijdsbesteding voor jongeren Sterker in de samenleving. Vrijetijdsbesteding voor jongeren Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Eén ding is zeker: voor verveling heb je geen tijd bij Pluryn. Of je nu lekker wil sporten, hobbyen, muziek maken of uitgaan

Nadere informatie

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Tilburg DIMENSUS beleidsonderzoek December 2012 Projectnummer 507 Inhoudsopgave Samenvatting

Nadere informatie

AFDELINGSBROCHURE JOVO

AFDELINGSBROCHURE JOVO AFDELINGSBROCHURE JOVO Welkom Welkom op JOVO! In deze brochure krijg je uitleg over onze werking. Zo komen we tot een optimale samenwerking! Wie kunnen we helpen? Op afdeling JOVO begeleiden we jongvolwassenen

Nadere informatie

INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP

INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP 14 5. HET DECREET: www.kinderrechtswinkel.be Rechtspositie van de minderjarige www.kinderrechtswinkel.be Slotwoordje Ziezo! Het decreet is een

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 4 Mei 2014 Van de redactie Kort nieuws Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht

Nadere informatie

Wat doe je op een dag? Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tij

Wat doe je op een dag? Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tijd Tij Wat doe je op een dag? Belangrijke informatie d Tij T d Tij ijd T Ti Ti Tij ijd Ti ijd T jd T d Ti ijd T ijd d ijd T Tij T Ti ijd T jd Ti Tij jd ijd d AS007 Kies infow. tijd.indd 1 25-05-12 10:31 Hoeveel

Nadere informatie

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs Inleiding Hieronder staan een aantal vragen. De vragen gaan allemaal over de middelbare school. Jij gaat de vragen beantwoorden.

Nadere informatie

35 ste O.L.Vr. Ster der Zee

35 ste O.L.Vr. Ster der Zee 35 ste O.L.Vr. Ster der Zee Groepsnieuws 35 Beste ouders, leden en sympathisanten, De maand februari was een groot succes want begin februari hadden we nog een deeltje van het fantastische techniekenweekend.

Nadere informatie

INFOBOEKJE KLEUTERS LENTEWEELDE

INFOBOEKJE KLEUTERS LENTEWEELDE INFOBOEKJE KLEUTERS LENTEWEELDE Beste ouders, Voor een vlot verloop van het nieuwe schooljaar geven we jullie graag enkele mededelingen mee via dit boekje. Het boekje komt ook in het mapje van je kleuter

Nadere informatie

Bezoek. Jongens moet je hier inschrijven voordat die mogen langskomen. Eén jongen per dag. Alleen uw vriend of vrijer. Je moet er mee vrijen.

Bezoek. Jongens moet je hier inschrijven voordat die mogen langskomen. Eén jongen per dag. Alleen uw vriend of vrijer. Je moet er mee vrijen. Bezoek In de code voor de jongere wordt onder specifieke cliëntenrechten beschreven dat de jongere recht heeft op telefonisch, schriftelijk, persoonlijk contact met beide ouders, familieleden, en andere

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID

PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID Instructies voor de examinator Afname-instructies DEEL C: Mondeling gedeelte Voorbeeldexamen 3 Inhoudsopgave Het boekje bevat de volgende onderdelen: ~

Nadere informatie

Beste ouders, liefste kindjes.

Beste ouders, liefste kindjes. Beste ouders, liefste kindjes. Jullie denken er blijkbaar aan om lid te worden van Chiro Ganshoren, maar zitten nog met een aantal vragen. Uiteraard kunnen jullie hiervoor steeds terecht bij de leidingsploeg,

Nadere informatie

Leefgroep. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van:

Leefgroep. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van: Leefgroep Onthaalbrochure - 12 jarigen Dit boekje is van:.... Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Waar vind je ons? 6 Wie is wie 7 Belangrijke nummers 10 Hoelang 11 Goed om te weten 12 Wat als je iets

Nadere informatie

Mo is een klein meisje en haar ouders zijn asielzoekers. Wat is een asielzoeker?

Mo is een klein meisje en haar ouders zijn asielzoekers. Wat is een asielzoeker? Zo woont Mo Wie beslist of Mo in België mag blijven? Een speciale dienst in Brussel zoekt uit of Mo en haar familie in België mogen blijven of niet. De mensen van de speciale dienst luisteren naar het

Nadere informatie

Reacties op de stellingen. Er hadden zich 72 ouders aangemeld. Er waren 57 ouders aanwezig.

Reacties op de stellingen. Er hadden zich 72 ouders aangemeld. Er waren 57 ouders aanwezig. Reacties op de stellingen. Er hadden zich 72 ouders aangemeld. Er waren 57 ouders aanwezig. A. 1. Een continurooster geeft rust, regelmaat en duidelijkheid aan de kinderen. Eens Op school wel, buiten school

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332

Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332 Informatie boekje voor ouders/verzorgers: Broodje Knapzak tussenschoolse opvang. O.b.s. de Flierefluiter Bosgouw 235 1352 GW Almere Tel: 036-5312332 Dit boekje heeft u als ouder van onze school ontvangen

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie