beleid BEROEPSPRAKTIJKVORMING (BPV)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "beleid BEROEPSPRAKTIJKVORMING (BPV)"

Transcriptie

1 ALGEMEEN Bij Triodus doen we ons werk met hart en ziel, omdat we van ons vak houden, maar ook omdat we onze eigen talenten blijven ontwikkelen en nieuwsgierig in het leven staan. Dialoog en participatie zijn cruciale begrippen in de samenwerking met andere partners, plaatselijk, regionaal en landelijk. Alleen samen kunnen wij blijven vernieuwen en onze dienstverlening verder ontwikkelen. In onze Trioduspedagogiek gaan we ervan uit dat elk kind wel honderd manieren heeft om de wereld te ontdekken - honderd manieren om te denken, te spelen, te praten en te leren. Kinderen krijgen bij ons daarom alle ruimte om zichzelf te ontplooien, ieder op zijn of haar eigen tempo. Deze filosofie vertalen wij door naar de ontwikkeling van onze toekomstige medewerkers. Beroepspraktijkvorming (BPV) is binnen het beroepsonderwijs het deel van de opleiding, dat plaatsvindt in de praktijk. Door samen te werken met onderwijsinstellingen en een rol te spelen bij het opleiden van studenten oefent Triodus invloed uit op de kwaliteit van het leertraject en daarmee de kwaliteit en de talentontwikkeling van de volgende generatie medewerkers. PEDAGOGISCHE OPLEIDING(EN) Inleiding Het bestaansrecht van professionele kinderopvang is onlosmakelijk verbonden met goed opgeleide pedagogisch medewerkers. Vanuit die optiek in combinatie met onze missie & visie en onze Trioduspedagogiek voelt Triodus zich verantwoordelijk voor en betrokken bij het opleiden van toekomstig pedagogisch medewerkers. Het BPV-beleid gaat over het structureel aanbieden van BPV-plaatsen voor beroepsopleidingen waarin iemand in de praktijk voor het beroep van pedagogisch medewerker gekwalificeerd wordt. Triodus biedt geen plaats aan mensen die, na het volgen van hun opleiding, geen beroepsmogelijkheden hebben in het werkveld. Visie en uitgangspunten Triodus is een leerbedrijf en draagt bij aan voldoende opgeleide en goed inzetbare pedagogisch medewerkers voor de kinderopvangsector. Het investeren in toekomstige beroepskrachten en opleiden in de beroepspraktijk stelt Triodus in staat om: kennis over te dragen en vakkennis te behouden; leerlingen in een vroeg stadium naar Triodus normen te vormen/ eigen te maken met het DNA van Triodus; een bijdrage te kunnen leveren aan kwaliteitsverbetering van praktijkopleidingen door mee te denken over de inhoud van de opleiding; medewerkers scherp te houden doordat zij kennis dienen over te brengen en nieuwe ontwikkelingen tot zich te nemen zodat zij hierdoor worden meegenomen in het reflecteren op eigen leerproces. Het uitgangspunt van de beroepspraktijkvorming is het vinden en behouden van evenwicht tussen kwaliteit en kwantiteit enerzijds en bieden van voldoende kwaliteit in het begeleiden van leerlingen anderzijds. 1/5 beleid Beroepspraktijkvorming (BPV)

2 Het verloop van een leerproces is altijd de verantwoordelijkheid van de leerling. De leerinhoud is gebaseerd op de afstemming tussen de inbreng van de onderwijsinstelling, de beroepspraktijk en de leerling zelf. Opleidingserkenning Triodus is als erkend leerbedrijf aangesloten bij Calibris. Naast de erkenning als leerbedrijf, voor Triodus als organisatie, is voor alle centra afzonderlijk een erkenning afgegeven. Bij het openen van nieuwe kindercentra worden nieuwe opleidingsplaatsen gecreëerd en wordt ook voor deze locaties een erkenning aangevraagd. Een erkenning is geldig voor een periode van vier jaar. Na het verstrijken van de erkenningperiode wordt de erkenning voor dezelfde duur door Calibris verlengd. Leer- en stageplaatsen bij Triodus Triodus stelt BPV-plaatsen beschikbaar aan leerlingen die de volgende opleidingen volgen: Pedagogisch Werk Kinderopvang, niveau 3/ 4 Pedagogisch Werker Kinderopvang, niveau 4 Pedagogisch Werker Kinderopvang, niveau 3 verkort traject (EVC) Sport en Bewegen, niveau 2/ 3 Helpende Zorg en Welzijn, niveau 2 De twee opleidingsvormen: BOL en BBL De opleiding Pedagogisch Werker kinderopvang, niveau 3 kan langs twee routes gevolgd worden, namelijk de beroepsopleidende leerweg (BOL) en de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Bij voldoende vacatures, begeleiding en kandidaten worden er BBL-plaatsen aangeboden. Bij de BBL-route maakt de leerling gebruik van de werken-leren variant. Dit houdt in dat de leerling minimaal drie dagen per week in de praktijk werkt en daarnaast één dag per week naar school gaat voor theoretische ondersteuning van de beroepspraktijkvorming. De leerling heeft een leerarbeidsovereenkomst en krijgt een praktijkopleider toegewezen. De BOL-leerling volgt fulltime dagonderwijs en maakt kennis met de praktijk via stages. De structuur van deze stage verschilt per onderwijsinstelling, opleiding en opleidingsjaar. Tijdens de beroepspraktijkvorming leert de leerling de lesinhoud toepassen in praktijksituaties en dient opgedane praktijkervaring als input voor de lessen op school. Triodus zorgt voor begeleiding op de leerplek door het inzetten van werkbegeleiders en praktijkopleiders Stageplaatsen voor overige opleidingen Naast bovengenoemde opleidingen stellen wij incidenteel ook stageplaatsen beschikbaar voor andere beroepsgerelateerde opleidingen. Uitgangspunt is dat deze stages functioneel zijn, op zo n manier dat de leerling inzicht krijgt in het beroep van pedagogisch medewerker. Beroepsoriënterende stages vanuit voortgezet middelbaar beroepsonderwijs Triodus ziet een meerwaarde voor de toekomst in het aanbieden van beroepsoriënterende stages en vindt het belangrijk om aan deze stages mee te werken. 2/5 beleid Beroepspraktijkvorming (BPV)

3 De VMBO scholieren moeten nog een studierichting kiezen en door het aanbieden van deze stagevorm kiezen zij mogelijk voor het werken in de kinderopvang. HBO sociaal pedagogisch werk Per stageaanvraag wordt bekeken welke mogelijkheden er zijn om de HBO-leerling een BPVplaats te bieden die aansluit bij de vraag van uit de opleiding. Voor de directe begeleiding van deze doelgroep zal een beroep worden gedaan op een pedagogisch medewerker met een gelijkwaardige opleiding of op de locatiemanager en/ of pedagoog. Capaciteiten voor BPV-plaatsen Jaarlijks wordt de capaciteit voor BPV-plaatsen vastgesteld. Factoren die daarbij een rol spelen: het aantal vacatures voor de functie van pedagogisch medewerker; de begeleidingscapaciteit; het leerling-aanbod vanuit de onderwijsinstellingen; de ontwikkelingen binnen de kinderopvangsector; financiële middelen. Aan de hand van bovenstaande factoren bepalen de regiomanagers, samen met de manager P&O, per opleidingsjaar de maximale instroom van leerlingen. Uitgangspunt hierbij is dat elke locatiemanager zich zal inspannen om voldoende begeleidingscapaciteit te creëren. De boventalligheidnorm die hierbij gehanteerd wordt is één boventallige per groep - per dag. Indien er redenen zijn om op een groep groepen géén BPV-plaats aan te bieden, bespreekt de locatiemanager deze reden met de regiomanager. De regiomanager neemt de uiteindelijke beslissing over het al dan niet beschikbaar stellen van een BPV-plaats op deze groep. Spreiding en roulatie van leerlingen Leerlingen worden beter opgeleid en zijn breder inzetbaar als zij tijdens de opleidingsperiode binnen de verschillende leeftijdsgroepen ervaring opdoen. De coördinator praktijkopleiding bekijkt in overleg met de onderwijsinstelling wat de mogelijkheden zijn om BOL-leerlingen ervaring op te laten doen binnen de verschillende leeftijdsgroepen. Voor de BBL-leerlingen wordt in overleg met de locatiemanager en praktijkopleider bekeken hoe hier per leerling vorm aan gegeven kan worden. ADMINISTRATIEF/ECONOMISCHE OPLEIDING(EN) Visie en uitgangspunten De visie en uitgangspunten zijn grotendeels gelijk aan die voor de pedagogische opleidingen. Vanwege het geringe aantal stageplekken dat Triodus per opleiding beschikbaar stelt, heeft Triodus geen actieve rol in het meedenken over de opleidingsinhoud. Opleidingserkenining Triodus is als leerbedrijf erkend door Ecabo oor mbo-opleidingen op administratief/ economisch vlak: Financieel/administratief 3/5 beleid Beroepspraktijkvorming (BPV)

4 Administratief/secretarieel Personeel & arbeid Marketing & Communicatie Voor hbo-opleidingen beoordeelt het opleidingsinstituut per stagiair/stageopdracht of Triodus als leerbedrijf geschikt is voor het behalen van de stagedoelen. Leer- en stageplaatsen Triodus zet voor de administratief/economische opleidingen geen BBL-leerlingen (mbo) of leerlingen via de duale leerroute (hbo) in. Afdelingsmanagers van de Gracht geven bij de personeelsadviseur aan wanneer er behoefte is aan de inzet van een leerling. De personeelsadviseur zet de aanvraag vervolgens uit bij het stagebureau van de opleiding die aansluit bij de behoefte van de afdeling/manager of plaatst een vacature via een digitaal wervingskanaal. Triodus ontvangt aanmeldingen of sollicitaties voor de aangeboden stageplaats(en) en voert selectiegesprekken met de kandidaten om de best passende leerling te selecteren. De stagiair valt onder de (eind)verantwoordelijkheid van de afdelingsmanager en wordt op de werkvloer begeleid door een daartoe aangewezen werkbegeleider. De voortgang wordt op proces en inhoud bewaakt door de personeelsadviseur. DE BEWAKING VAN HET BPV-BELEID Het BPV-beleid wordt gevolgd aan de hand van de volgende indicatoren: het aantal geplaatste leerlingen het aantal leerlingen, waarvan de stage of leerplek voortijdig beëindigd wordt; het aantal leerlingen, dat de praktijkeindtermen behaald heeft; het aantal leerlingen, dat de praktijkeindtermen niet behaald heeft; het aantal leerlingen dat doorgestroomd is naar een arbeidsovereenkomst. Bovenstaande gegevens worden jaarlijks gerapporteerd aan de manager p&o, de regio- of afdelingsmanager(s) en de directie. Het beleid wordt jaarlijks geëvalueerd en zo nodig bijgesteld. Naast dit BPV-beleid is er zowel voor de pedagogische opleidingen als voor de administratief/economische opleidingen een BPV-gids voor allen die betrokken zijn bij het opleiden van leerlingen. Deze BPV-gids is een doorvertaling van dit BPV-beleid naar een praktisch werkplan. STAGEVERGOEDING De leerling die een stage volgt in het kader van de beroepspraktijkvorming van een BOLopleiding die opleidt tot een diploma waarmee wordt voldaan aan de kwalificatie-eis voor de functie van pedagogisch medewerker en waarmee een praktijkovereenkomst conform de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) is afgesproken, heeft recht op een onkostenvergoeding. Voorwaarden: de onkostenvergoeding is uitsluitend bestemd voor MBO- niveau 3 of 4 en relevante HBOleerlingen; een leerling krijgt uitsluitend een vergoeding als alle vereiste documenten (VOG, praktijkovereenkomst en identiteitsbewijs: gegevens die wettelijk nodig zijn om in 4/5 beleid Beroepspraktijkvorming (BPV)

5 aanmerking te komen voor vergoeding) in bezit zijn van de coördinator praktijkopleiding. Aanvraag stagevergoeding De leerling wordt verzocht een leerling-registratieformulier volledig - in te vullen, te voorzien van een kopie van een geldig identiteitsbewijs (voor- en achterzijde) en dit in bijgesloten enveloppe te retourneren aan het leerbedrijf. De coördinator praktijkopleiding controleert het leerling-registratieformulier en de geldigheidsduur van het Identiteitsbewijs. Het leerling-registratieformulier wordt ondertekend en na controle van de vereiste BPVdocumenten wordt het leerling-registratieformulier, met daaraan gekoppeld het identiteitsbewijs, ingeleverd bij de salarisadministratie. De salarisadministratie bepaald de hoogte van de vergoeding aan de hand van de actuele CAO Kinderopvang. Verklarende woorden- en afkortingenlijst BBL BOL BPV Calibris Coördinator Praktijkopleiding Duale leerroute Ecabo Praktijkopleider Werkbegeleider Beroeps Begeleidende Leerweg Een leerweg waarvan het praktijkgedeelte bestaat uit zestig procent van de totale studieduur. De BBL leerling heeft een leerarbeidsovereenkomst. Beroeps Opleidende Leerweg Deze leerweg bestaan uit een praktijkdeel van tenminste twintig procent van de studieduur. De BOL leerling heeft een beroepspraktijkovereenkomst en krijgt een stagevergoeding. Een BOL leerling wordt boventallig ingezet, dat wil zeggen als derde binnen de groep Beroepspraktijkvorming Dit is het gedeelte van de beroepsopleiding, dat plaatsvindt in de praktijk. Het kenniscentrum voor leren in de praktijk voor de sectoren Gezondheidszorg, Welzijn, Sport en Dienstverlening. De coördinator praktijkopleiding heeft een coördinerende en bewakende rol bij de beroepspraktijkvorming van de leerlingen. Deze functionaris is het interne en externe aanspreekpunt voor vragen betreffende de beroepspraktijkvorming. Gecombineerd werken en leren bij een hbo-studie. Het kenniscentrum voor leren in de praktijk voor de economische en administratieve beroepen Een praktijkopleider is verantwoordelijk voor de uitvoering van de begeleiding van het leerproces van de leerling. Deze functionaris volgt, coacht, ondersteunt en beoordeelt het leerproces van de leerling. Tevens is de praktijkopleider verantwoordelijk voor ondersteuning en advies aan de werkbegeleiders van daartoe aangewezen opleidingsplaatsen. Een werkbegeleider is een ervaren pedagogisch medewerker, die een leerling coacht en ondersteunt bij het opdoen van beroepspraktijkervaring. 5/5 beleid Beroepspraktijkvorming (BPV)

Kinderopvang Heyendael

Kinderopvang Heyendael Hoofdstuk: 5.5 (Personeel) Titel: Werkwijze en beleid tav stagiaires Procesbewaker: Praktijkopleider Bladzijden: 1 t/m 4 Kinderopvang Heyendael Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Soorten stageplekken 3. Organisatie

Nadere informatie

Kinderopvang Dikkertje Dap. BPV Beleidsplan. Document: 3.12 Eigenaar: Gerrie Behet. Versie: Pagina 1 van 8

Kinderopvang Dikkertje Dap. BPV Beleidsplan. Document: 3.12 Eigenaar: Gerrie Behet. Versie: Pagina 1 van 8 1 Versie: 21-04-2015 Pagina 1 van 8 2 Inhoudsopgave Pag. Inleiding 3 Missie 4 Visie opleiden De Beroepspraktijk Vorming (bpv) 5 1. Voorwaarden voor het leerproces Taken en verantwoordelijkheden van alle

Nadere informatie

ALGEMEEN BPV BELEID 1 ALGEMEEN

ALGEMEEN BPV BELEID 1 ALGEMEEN ALGEMEEN BPV BELEID 1 ALGEMEEN 1.1. Inleiding Het beleid beroepspraktijkvorming ofwel stagebeleid is geschreven voor stagiaires en medewerkers. Het stagebeleid wordt indien nodig geactualiseerd door de

Nadere informatie

Beroeps Praktijk Vormingsplan

Beroeps Praktijk Vormingsplan Beroeps Praktijk Vormingsplan Hoofdstuk en artikelindeling 1. Algemene informatie 1.1 Inleiding 1.2 Doelgroep 1.3 Profiel erkende gastouder als leerbedrijf 1.4 Profiel bemiddelingsmedewerker 1.5 Profiel

Nadere informatie

Stage beleid Cavent. KD- 17 Stage beleid Cavent 2014-07- 01 Pagina 1

Stage beleid Cavent. KD- 17 Stage beleid Cavent 2014-07- 01 Pagina 1 Stage beleid Cavent KD- 17 Stage beleid Cavent 2014-07- 01 Pagina 1 Inleiding Cavent biedt leerlingen uit het (beroeps)onderwijs mogelijkheden om stage te lopen. Om de kwaliteit hiervan te waarborgen en

Nadere informatie

2 Kwalificaties voor erkenning Afspraken over selectie en aanname van stagiaires Faciliteiten voor stagiaires... 3

2 Kwalificaties voor erkenning Afspraken over selectie en aanname van stagiaires Faciliteiten voor stagiaires... 3 Het Stagebeleid Inhoudsopgave 1 Beleidsuitgangspunten voor de opzet en uitvoering van beroepspraktijkvorming (BPV)... 2 1.1 Visie kinderdagverblijf Heppie op BPV... 2 1.2 Doelen van kinderdagverblijf Heppie

Nadere informatie

REGLEMENT TEGEMOETKOMINGEN Instroom vanaf 1 augustus 2012 tot 1 september 2015

REGLEMENT TEGEMOETKOMINGEN Instroom vanaf 1 augustus 2012 tot 1 september 2015 REGLEMENT TEGEMOETKOMINGEN Instroom vanaf 1 augustus 2012 tot 1 september 2015 (versie 1 november 2015) Inhoudsopgave Artikel 1 Definities... 2 Artikel 2 Voorwaarden... 2 Artikel 3 Subsidie... 3 Artikel

Nadere informatie

Erkend leerbedrijf. dáár wordt het vak geleerd. horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening

Erkend leerbedrijf. dáár wordt het vak geleerd. horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening Erkend leerbedrijf dáár wordt het vak geleerd horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening Waarom erkend leerbedrijf? Jonge mensen wegwijs maken in de sector: dat is de taak van een leerbedrijf.

Nadere informatie

STAGEWERKBOEK. 1. Functies bij de praktijkopleiding

STAGEWERKBOEK. 1. Functies bij de praktijkopleiding STAGEWERKBOEK Dit stagewerkboek geeft de werkbegeleider meer inzicht in de organisatie van de stagebegeleiding. Het is een praktisch document dat hoort bij het stagebeleid. 1. Functies bij de praktijkopleiding

Nadere informatie

SERVICEDOCUMENT BEROEPSPRAKTIJKVORMING: WAT MAG VERWACHT WORDEN VAN DE BPV?

SERVICEDOCUMENT BEROEPSPRAKTIJKVORMING: WAT MAG VERWACHT WORDEN VAN DE BPV? SERVICEDOCUMENT BEROEPSPRAKTIJKVORMING: WAT MAG VERWACHT WORDEN VAN DE BPV? Inleiding Op grond van de Wet educatie en beroepsonderwijs (hierna: WEB) zijn er aan de beroepspraktijkvorming (bpv) vereisten

Nadere informatie

BPV Stagebeleid Kinderopvang t Olefantje Nieuwegracht

BPV Stagebeleid Kinderopvang t Olefantje Nieuwegracht BPV Stagebeleid Kinderopvang t Olefantje Nieuwegracht Kinderopvang t Olefantje heeft 3 vestigingen die door Calibris als leerbedrijf erkend zijn; Kinderdagverblijf t Olefantje Weerdsingel, Kinderdagverblijf

Nadere informatie

Beleid Inzet pedagogisch medewerkers en stagiaires in opleiding versie

Beleid Inzet pedagogisch medewerkers en stagiaires in opleiding versie Beleid Inzet pedagogisch medewerkers en stagiaires in opleiding versie Uitgangspunten Visie Bij Mops begint, zowel voor kinderen, medewerkers en stagiaires een leven lang leren. Een leerbedrijf biedt de

Nadere informatie

Werkplekleren: de Nederlandse casus

Werkplekleren: de Nederlandse casus www.ecbo.nl Werkplekleren: de Nederlandse casus Anneke Westerhuis 22 april 2016 Werkplekleren in Nederland 1. Werkplekleren in historisch perspectief 2. De organisatie van het Nederlandse mbo en de positie

Nadere informatie

REGLEMENT TEGEMOETKOMINGEN

REGLEMENT TEGEMOETKOMINGEN REGLEMENT TEGEMOETKOMINGEN Instroom vanaf 1 augustus 2012 (versie 13 juni 2012) Inhoudsopgave Artikel 1 Definities... 2 Artikel 2 Voorwaarden... 3 Artikel 3 Subsidie... 3 Artikel 4 Aanvraag en uitbetaling

Nadere informatie

Middelbaar beroepsonderwijs (zie verder uitleg na dit schema) Beroeps Opleidende Leerweg (zie verder uitleg na dit schema)

Middelbaar beroepsonderwijs (zie verder uitleg na dit schema) Beroeps Opleidende Leerweg (zie verder uitleg na dit schema) Lijst met afkortingen voor de bloemist-winkelier m.b.t. het onderwijs Gebruikte term Toelichting MBO BOL BBL deelnemer BPV protocol Beroeps Praktijk Vorming (afgekort BPV) BPV verlener BPV-begeleider BPV-deelnemer

Nadere informatie

Gezamenlijke aanpak BPV en het BPV-protocol van:

Gezamenlijke aanpak BPV en het BPV-protocol van: Gezamenlijke aanpak BPV en het BPV-protocol van: 2 Gezamenlijke aanpak BPV In de Verbeteragenda BPV van MKB Nederland en VNO-NCW is naar aanleiding van een onderzoek naar de ervaringen van leerbedrijven

Nadere informatie

Servicedocument. Urenverantwoording opleiding Mbo-Verpleegkundige

Servicedocument. Urenverantwoording opleiding Mbo-Verpleegkundige Servicedocument Urenverantwoording opleiding Mbo-Verpleegkundige Plaats: Bunnik Datum: 13-10-2014 Calibris, 2014 kenniscentrum voor leren in de praktijk in zorg, welzijn en sport Postbus 131 3980 CC Bunnik

Nadere informatie

Voorwoord. Den Haag, Augustus 2010, drs. K. Keep, manager Kenniscentrum PMLF. Profielschets, PRAKTIJKBEGELEIDER PMLF November 2010

Voorwoord. Den Haag, Augustus 2010, drs. K. Keep, manager Kenniscentrum PMLF. Profielschets, PRAKTIJKBEGELEIDER PMLF November 2010 Voorwoord Voor u ligt de profielschets praktijkbegeleider PMLF. Deze profielschets is gebaseerd op een, door de gezamenlijke kenniscentra ontwikkeld model en is geactualiseerd door het kenniscentrum PMLF

Nadere informatie

BBL-OPLEIDINGEN ZORG & WELZIJN KRAMERSGILDEPLEIN ARNHEM ROC A12

BBL-OPLEIDINGEN ZORG & WELZIJN KRAMERSGILDEPLEIN ARNHEM ROC A12 BBL-OPLEIDINGEN ZORG & WELZIJN KRAMERSGILDEPLEIN ARNHEM ROC A12 Kleinschalig BBL-onderwijs INHOUDS OPGAVE 2 3 4 5 6 8 10 12 13 Welkom bij ROC A12 Professionalisering in de praktijk BBL, de uitleg Subsidie

Nadere informatie

Stimulans kwaliteit BPV kinderopvang Amsterdam

Stimulans kwaliteit BPV kinderopvang Amsterdam Stimulans kwaliteit BPV kinderopvang Amsterdam Stimulans kwaliteit BPV kinderopvang Amsterdam Calibris richt zich vanuit haar wettelijke taken en maat schappelijke verantwoordelijkheid op de erkenning

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN... 3 1. Inleiding... 3 1.1 Uitgangspunten voor het beleid... 3 1.2 Doelstellingen van dit beleid... 3

HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN... 3 1. Inleiding... 3 1.1 Uitgangspunten voor het beleid... 3 1.2 Doelstellingen van dit beleid... 3 1 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN... 3 1. Inleiding... 3 1.1 Uitgangspunten voor het beleid... 3 1.2 Doelstellingen van dit beleid... 3 HOOFDSTUK 2 STAGE... 3 2.1 Opleidings- en stageplaatsen... 4 2.2

Nadere informatie

Het BeroepsPraktijkVormings-plan (BPV)

Het BeroepsPraktijkVormings-plan (BPV) Het BeroepsPraktijkVormings-plan (BPV) Een BPV-plan geeft een systematische beschrijving van de uitvoering van de beroepspraktijkvorming in een zo concreet mogelijke beschrijving. Meerwaarde hiervan is

Nadere informatie

Hartekamp Collectief, schilderij nr. 223: Feest INFORMATIE OVER BEROEPSOPLEIDINGEN BIJ DE HARTEKAMP GROEP

Hartekamp Collectief, schilderij nr. 223: Feest INFORMATIE OVER BEROEPSOPLEIDINGEN BIJ DE HARTEKAMP GROEP Hartekamp Collectief, schilderij nr. 223: Feest INFORMATIE OVER BEROEPSOPLEIDINGEN BIJ DE HARTEKAMP GROEP 2017-2018 Inhoud: 1. Leren en werken bij de Hartekamp Groep pag. 3 Beroeps -Begeleidende Leerweg

Nadere informatie

Beroepsbegeleidende leerweg BBL. als

Beroepsbegeleidende leerweg BBL. als Beroepsbegeleidende leerweg BBL als Inhoud 1. Inleiding...3 2. Wat is BBL?...4 Beroepspraktijkvorming (BPV)...4 BBL...4 Niveau...4 Leeftijd...4 (Financiële) voordelen...5 3. Overeenkomsten met een BBL-er...6

Nadere informatie

reglement erkenning leerbedrijven 2013

reglement erkenning leerbedrijven 2013 reglement erkenning leerbedrijven 2013 Artikel 1 Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: 1. Leerbedrijf Het bedrijf of de organisatie die op grond van dit reglement bevoegd is om de beroepspraktijkvorming

Nadere informatie

Kinderverblijf Het Strand. Organisatie: 1e locatie Burgemeester Amersfoordtlaan DM Badhoevedorp

Kinderverblijf Het Strand. Organisatie: 1e locatie Burgemeester Amersfoordtlaan DM Badhoevedorp BPV-beleidsplan 1 Kinderverblijf Het Strand Organisatie: 1e locatie Burgemeester Amersfoordtlaan 59 1171 DM Badhoevedorp 06-24702673 020 823 06 28 2e locatie Uiverstraat 42S 1171 GK Badhoevedorp 06-24458807

Nadere informatie

REGLEMENT TEGEMOETKOMINGEN

REGLEMENT TEGEMOETKOMINGEN 1 van 7 REGLEMENT TEGEMOETKOMINGEN Instroom tot 1 augustus 2012 (versie 1 oktober 2016) 2 van 7 Inhoudsopgave Artikel 1 Definities... 3 Artikel 2 Voorwaarden... 4 Artikel 3 Financiële tegemoetkoming...

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL JIJ ZIET WAT IEMAND NODIG HEEFT Werken in de sector welzijn is mooi en belangrijk werk. Bij de School voor Welzijn kun je verschillende opleidingen volgen.

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

REGLEMENT TEGEMOETKOMINGEN VOOR EXTERNE OPLEIDINGEN

REGLEMENT TEGEMOETKOMINGEN VOOR EXTERNE OPLEIDINGEN 1 van 6 REGLEMENT TEGEMOETKOMINGEN VOOR EXTERNE OPLEIDINGEN Instroom vanaf 1 augustus 2012 tot 1 september 2015 (versie 1 oktober 2016) 2 van 6 Inhoudsopgave Artikel 1 Definities... 3 Artikel 2 Voorwaarden...

Nadere informatie

Beleid SKPC begeleiding van pedagogisch medewerkers in opleiding: BOL + BBL. Inleiding pag. 2. Soorten stages pag. 2

Beleid SKPC begeleiding van pedagogisch medewerkers in opleiding: BOL + BBL. Inleiding pag. 2. Soorten stages pag. 2 STAGEBELEID SKPC Beleid SKPC begeleiding van pedagogisch medewerkers in opleiding: BOL + BBL Inhoudsopgave: Inleiding pag. 2 Soorten stages pag. 2 Wat kan een student verwachten van SKPC? Plaatsingsprocedure

Nadere informatie

Bijdragen aan een krachtige leeromgeving voor leerlingen in de bouw en infra. Bouw aan vakmanschap. Word erkend leerbedrijf!

Bijdragen aan een krachtige leeromgeving voor leerlingen in de bouw en infra. Bouw aan vakmanschap. Word erkend leerbedrijf! Bijdragen aan een krachtige leeromgeving voor leerlingen in de bouw en infra. Bouw aan vakmanschap Word erkend leerbedrijf! bouw op kennis Een krachtige leeromgeving Je leert door te doen. Leerlingen leren

Nadere informatie

Stagebeleid Stagebeleid Gastouderbureau Gideon s Kids 1 Versie: februari 2018

Stagebeleid Stagebeleid Gastouderbureau Gideon s Kids 1 Versie: februari 2018 Stagebeleid Stagebeleid Gastouderbureau Gideon s Kids 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is BeroepsPraktijkVorming (BPV) 4 Stagetyperingen 4 Betrokkenen bij BPV (BeroepsPraktijkVorming) 4 De gastouder 4 De

Nadere informatie

Stagebeleid KINDERDAGVERBLIJF MENEER KOEKEPEER. Versie 1.0 januari 2016 door Mijke Hoofs

Stagebeleid KINDERDAGVERBLIJF MENEER KOEKEPEER. Versie 1.0 januari 2016 door Mijke Hoofs Stagebeleid KINDERDAGVERBLIJF MENEER KOEKEPEER Versie 1.0 januari 2016 door Mijke Hoofs Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 1. Inleiding Kinderdagverblijf Meneer Koekepeer is een erkend leerbedrijf. Dit houdt

Nadere informatie

REGLEMENT OVERGANGSREGELING TEGEMOETKOMINGEN

REGLEMENT OVERGANGSREGELING TEGEMOETKOMINGEN 1 van 6 REGLEMENT OVERGANGSREGELING TEGEMOETKOMINGEN Instroom bbl-3 vanaf 1 september 2015 (versie 1 oktober 2016) 2 van 6 Inhoudsopgave Artikel 1 Definities... 3 Artikel 2 Voorwaarden... 3 Artikel 3 Financiële

Nadere informatie

Hartekamp Collectief, schilderij nr. 223: Feest INFORMATIE OVER BEROEPSOPLEIDINGEN BIJ DE HARTEKAMP GROEP

Hartekamp Collectief, schilderij nr. 223: Feest INFORMATIE OVER BEROEPSOPLEIDINGEN BIJ DE HARTEKAMP GROEP Hartekamp Collectief, schilderij nr. 223: Feest INFORMATIE OVER BEROEPSOPLEIDINGEN BIJ DE HARTEKAMP GROEP 2016-2017 Inhoud: 1. Leren en werken bij de Hartekamp Groep pag. 3 Beroeps -Begeleidende Leerweg

Nadere informatie

Convenant Kindercentra & ROC s Groningen en Noord-Drenthe. Informatiegids voor Stagiairs

Convenant Kindercentra & ROC s Groningen en Noord-Drenthe. Informatiegids voor Stagiairs Informatiegids voor Stagiairs Inhoudsopgave informatie stagiairs Algemeen Functiebeschrijving Pedagogisch medewerker (conform cao kinderopvang) Functiebeschrijving Peuterspeelzaalleidster 1 (conform cao

Nadere informatie

1. Wat is beroepspraktijkvorming

1. Wat is beroepspraktijkvorming 1. Wat is beroepspraktijkvorming De opleiding die je nu volgt bestaat uit twee delen: beroepspraktijkvorming en onderwijs op school. Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra leer je

Nadere informatie

Nieuwe. Handleiding voor leerlingen/stagiairs Versie 2013

Nieuwe. Handleiding voor leerlingen/stagiairs Versie 2013 Nieuwe Handleiding voor leerlingen/stagiairs Versie 2013 Inhoud Inleiding... 3 1. De Nieuwe Praktijkwijzer... 4 2. Wat gebruik je op welk moment?... 5 Aansluiting bij het BPV Protocol... 8 2 Inleiding

Nadere informatie

Reglement erkenning leerbedrijven SBB Vastgesteld door het Algemeen Bestuur van SBB d.d. 24 april 2015

Reglement erkenning leerbedrijven SBB Vastgesteld door het Algemeen Bestuur van SBB d.d. 24 april 2015 Reglement erkenning leerbedrijven SBB Vastgesteld door het Algemeen Bestuur van SBB d.d. 24 april 2015 Artikel 1. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: 1. SBB: het bestuur van de samenwerkingsorganisatie

Nadere informatie

Hartekamp Collectief, schilderij nr. 223: Feest INFORMATIE OVER BEROEPSOPLEIDINGEN BIJ DE HARTEKAMP GROEP

Hartekamp Collectief, schilderij nr. 223: Feest INFORMATIE OVER BEROEPSOPLEIDINGEN BIJ DE HARTEKAMP GROEP Hartekamp Collectief, schilderij nr. 223: Feest INFORMATIE OVER BEROEPSOPLEIDINGEN BIJ DE HARTEKAMP GROEP 2015-2016 Inhoudsopgave Inleiding Pagina 3 Opleidingen in de sector Welzijn Pagina 5 Medewerker

Nadere informatie

REGLEMENT STIMULERINGSREGELING 2014

REGLEMENT STIMULERINGSREGELING 2014 REGLEMENT STIMULERINGSREGELING 2014 (versie 22 mei 2014) Inhoudsopgave Artikel 1 Definities... 2 Artikel 2 Voorwaarden... 3 Artikel 3 Subsidie... 3 Artikel 4 Aanvraag en uitbetaling aanvangssubsidie...

Nadere informatie

BPV handboek 2017 Informatie Beroepspraktijkvorming BPV HANDBOEK ALGEMEEN

BPV handboek 2017 Informatie Beroepspraktijkvorming BPV HANDBOEK ALGEMEEN BPV handboek 2017 Informatie Beroepspraktijkvorming BPV HANDBOEK ALGEMEEN - 2017 1 Inhoud Voorwoord.............................................................................. 3 Algemene informatie..............................................................

Nadere informatie

Het BeroepsPraktijkVormings-plan (BPV)

Het BeroepsPraktijkVormings-plan (BPV) Het BeroepsPraktijkVormings-plan (BPV) Een BPV-plan geeft een systematische beschrijving van de uitvoering van de beroepspraktijkvorming in een zo concreet mogelijke beschrijving. Meerwaarde hiervan is

Nadere informatie

Uitkomsten BPV Monitor 2016

Uitkomsten BPV Monitor 2016 Uitkomsten BPV Monitor 2016 Landelijke rapportage over de kwaliteit van stages en leerbanen in het mbo Publicatie 7 februari 2017 SBB, Zoetermeer 1 Inleiding Iedere mbo-student volgt een deel van de beroepsopleiding

Nadere informatie

Beroepsopleidingen. BPV informatie voor de werkgever. Opleiden in het kappersvak 2014/2015

Beroepsopleidingen. BPV informatie voor de werkgever. Opleiden in het kappersvak 2014/2015 BPV informatie voor de werkgever Opleiden in het kappersvak 2014/2015 1 inhoudsopgave Inleiding 3 Portal 4 De opleiding Haarverzorging 5 Een student opleiden in uw bedrijf 5 Praktijkovereenkomst (POK)

Nadere informatie

Vragen en antwoorden. Stagefonds Zorg

Vragen en antwoorden. Stagefonds Zorg Vragen en antwoorden Stagefonds Zorg Ik heb geen aankondigingsbrief ontvangen, wat moet ik doen? Neem contact op met DUS-I voor de toegang tot het online portaal: stagefonds@minvws.nl. Voor welke datum

Nadere informatie

Stagebeleid. Elite Gastouderbureau

Stagebeleid. Elite Gastouderbureau Stagebeleid Elite Gastouderbureau versie: mei 2017 1 Inhoudsopgave Inleiding. 3 Wat is BeroepsPraktijkVorming (BPV) 4 Stagetyperingen 4 Betrokkenen bij BPV (BeroepsPraktijkVorming). 4 Overzicht van rollen,

Nadere informatie

ED 5-14. Graafschap College JURIDISCHE DIENSTVERLENING. Opleidingen. Juridische dienstverlening

ED 5-14. Graafschap College JURIDISCHE DIENSTVERLENING. Opleidingen. Juridische dienstverlening JURIDISCHE DIENSTVERLENING ED 5-14 Graafschap College Opleidingen Juridische dienstverlening 2014-2015 Jouw advies helpt mensen verder Ben je hulpvaardig en kun je goed met mensen omgaan? Lijkt het je

Nadere informatie

Programma van Eisen m.b.t. leren in de Kinderopvang

Programma van Eisen m.b.t. leren in de Kinderopvang Programma van Eisen m.b.t. leren in de Kinderopvang Vastgesteld op 26-02-2010 De basis van het Programma van Eisen m.b.t. leren in de Kinderopvangorganisaties is het principe dat de Beroepspraktijkvorming

Nadere informatie

Stageplan kinderdagverblijf madelief

Stageplan kinderdagverblijf madelief Stageplan kinderdagverblijf madelief Inleiding Kinderdagverblijf madelief is een middelgrote particuliere instelling die haar deuren opende in augustus 1997. Madelief biedt plaats aan 35 kinderen per dag

Nadere informatie

Advieswijzer. Scholing en personeel 2016 De overheid betaalt mee! Denk ondernemend. Denk Bol.

Advieswijzer. Scholing en personeel 2016 De overheid betaalt mee! Denk ondernemend. Denk Bol. Advieswijzer Scholing en personeel 2016 De overheid betaalt mee! 20-07-2016 Denk ondernemend. Denk Bol. Heeft u personeel in dienst dat een opleiding volgt? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een subsidie

Nadere informatie

Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB

Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB Dit document is opgesteld door: Het Ministerie van OCW, het Ministerie van VWS en de MBO Raad in samenwerking met de Inspectie van het Onderwijs en JOB.

Nadere informatie

Stagebeleid Kindercentrumoverhoven 2012

Stagebeleid Kindercentrumoverhoven 2012 Stagebeleid Kindercentrumoverhoven 2012 Stagebeleid Kindercentrumoverhoven Si7ard Vastgesteld: 5 september 2012 Evalua>e: 13 september 2012 Eigenaar: prak>jkopleider Inhoudsopgave Inleiding Pag. 3 Wat

Nadere informatie

REGLEMENT STIMULERINGSREGELING

REGLEMENT STIMULERINGSREGELING 1 van 6 REGLEMENT STIMULERINGSREGELING Instroom groep a na 1 november 2013 tot 1 september 2015 (versie 1 oktober 2016) 2 van 6 Inhoudsopgave Artikel 1 Definities... 3 Artikel 2 Voorwaarden... 3 Artikel

Nadere informatie

Sociaal agogisch werk

Sociaal agogisch werk #5 Sociaal agogisch werk Groningen, Hoogeveen, Hardenberg lzijnswerk! e Jij? In het w! nt groeien * Laat je tale www.alfa-college.nl Bel voor informatie: 0800-235 825 368 Jouw mbo-opleiding volg je bij

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Vastgesteld door het Algemeen Bestuur van SBB d.d. 24 april 2015

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Vastgesteld door het Algemeen Bestuur van SBB d.d. 24 april 2015 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17435 29 juni 2015 Reglement erkenning leerbedrijven SBB Vastgesteld door het Algemeen Bestuur van SBB d.d. 24 april 2015

Nadere informatie

Humanitas, Landelijk Bureau - P & O. Stagebeleid Humanitas 1

Humanitas, Landelijk Bureau - P & O. Stagebeleid Humanitas 1 Humanitas, Landelijk Bureau - P & O Geschreven door Dolly Leemans Amsterdam, oktober 2011 Stagebeleid Humanitas 1 Visie Humanitas is een vrijwilligersorganisatie, waarin ook scholieren en studenten ingezet

Nadere informatie

Door het bieden van stageplaatsen waarborgt MOOI de relatie tussen het welzijnswerk en het onderwijs.

Door het bieden van stageplaatsen waarborgt MOOI de relatie tussen het welzijnswerk en het onderwijs. Inleiding Binnen MOOI wordt veel belang gehecht aan het bieden van stageplaatsen. Door het beschikbaar stellen van stageplaatsen krijgt MOOI te maken met vernieuwing: stagiairs hebben immers op school

Nadere informatie

gezamenlijke aanpak bpv

gezamenlijke aanpak bpv BPVprotocol gezamenlijke aanpak bpv In de Verbeteragenda bpv van MKB Nederland en VNO-NCW is naar aanleiding van een onderzoek naar de ervaringen van leerbedrijven met de bpv: Beroepspraktijkvorming in

Nadere informatie

Toelatingsbeleid mbo

Toelatingsbeleid mbo Toelatingsbeleid mbo Concept Opsteller: Afdeling K&O Datum: Versie: 1.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Algemene toelatingseisen Clusius College... 3 Taal en rekenen... 4 Positieve intake... 4 Beroepsbegeleidende

Nadere informatie

BBL opleiding en stages doktersassistent

BBL opleiding en stages doktersassistent BBL opleiding en stages doktersassistent Een opleiding tot doktersassistent kan op verschillende manieren gevolgd worden. Het kan verkort, in deeltijd, schriftelijk of een combinatie. Het kan via een beroeps

Nadere informatie

Hartekamp Collectief, schilderij nr. 223: Feest. Informatie over beroepsopleidingen bij de Hartekamp Groep

Hartekamp Collectief, schilderij nr. 223: Feest. Informatie over beroepsopleidingen bij de Hartekamp Groep Hartekamp Collectief, schilderij nr. 223: Feest Informatie over beroepsopleidingen bij de Hartekamp Groep 2019-2020 Inhoud 1. Leren en werken bij de Hartekamp Groep... 3 Beroeps-Begeleidende Leerweg (BBL)...

Nadere informatie

Checklist WVA-Onderwijs Versie 27-01-2014 door [ naam]

Checklist WVA-Onderwijs Versie 27-01-2014 door [ naam] WVA Versie 27012014 door [ naam] Dit bestand bevat checklists voor de verschillende vormen van afdrachtvermindering onderwijs Sommige begrippen/ eisen zijn wat beknopt omschreven, dus voorkennis van de

Nadere informatie

Stappenplan om een stageplaats te vinden

Stappenplan om een stageplaats te vinden Stappenplan om een stageplaats te vinden Versie september 2013 12 stappen die je helpen om zelf een geschikte stageplaats te vinden Stap 1: Stages op niveau 3 en stages op niveau 4 Je bent aan het begin

Nadere informatie

Instroomreglement BPV. Uitgangspunten

Instroomreglement BPV. Uitgangspunten Instroomreglement BPV Uitgangspunten OTIB kent een viertal reglementen, die voorzien in een tegemoetkoming voor het aan een werknemer beschikbaar stellen van een beroepspraktijkvormingsplaats of een praktijkplaats.

Nadere informatie

Welzijn. > gereformeerd mbo Zwolle 2016-2017. Ben jij: sociaal, zorgzaam en vol initiatief? Kom dan bij ons studeren!

Welzijn. > gereformeerd mbo Zwolle 2016-2017. Ben jij: sociaal, zorgzaam en vol initiatief? Kom dan bij ons studeren! > gereformeerd mbo Zwolle 2016-2017 Ben jij: sociaal, zorgzaam en vol initiatief? Kom dan bij ons studeren! Welzijn PEDAGOGISCH MEDEWERKER KINDEROPVANG > GESPECIALISEERD PEDAGOGISCH MEDEWERKER > ONDERWIJSASSISTENT

Nadere informatie

Voorwaardelijk voor de erkenning is dat de leerplaats aantoonbaar voldoet aan de wettelijke eisen voor veiligheid. 3

Voorwaardelijk voor de erkenning is dat de leerplaats aantoonbaar voldoet aan de wettelijke eisen voor veiligheid. 3 Reglement erkenning leerbedrijven SBB Vastgesteld door het Algemeen Bestuur van SBB d.d. 30 juni 2017 Artikel 1. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: 1. SBB: het bestuur van de samenwerkingsorganisatie

Nadere informatie

Reglement erkenning leerbedrijven SBB

Reglement erkenning leerbedrijven SBB Reglement erkenning leerbedrijven SBB Vastgesteld door Algemeen Bestuur SBB van 24 april 2015 Reglement erkenning leerbedrijven SBB Artikel 1. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: 1.

Nadere informatie

Internationale beroepspraktijkvorming

Internationale beroepspraktijkvorming Internationale beroepspraktijkvorming Uw leerlingen over de grens: tips en spelregels Mbo-leerlingen kiezen steeds vaker voor een stage in het buitenland. Maar hoe regelt u die internationale BPV (i-bpv)?

Nadere informatie

BBL-OPLEIDINGEN ZORG & WELZIJN. Kleinschalig BBL-onderwijs Kramersgildeplein Arnhem. Astrum College is onderdeel van ROC A12

BBL-OPLEIDINGEN ZORG & WELZIJN. Kleinschalig BBL-onderwijs Kramersgildeplein Arnhem. Astrum College is onderdeel van ROC A12 BBL-OPLEIDINGEN ZORG & WELZIJN Kleinschalig BBL-onderwijs Kramersgildeplein Arnhem Astrum College is onderdeel van ROC A12 Inhoud Welkom bij het Astrum College 3 Professionalisering in de praktijk 4 BBL,

Nadere informatie

Praktijkovereenkomst. Versie september 2011

Praktijkovereenkomst. Versie september 2011 Praktijkovereenkomst Versie september 2011 Inhoud 1. Formulier praktijkovereenkomst...3 2. Bijlage behorend bij het formulier praktijkovereenkomst...5 3. Uitleg van de praktijkovereenkomst...7 3.1 Uitleg

Nadere informatie

Zorghulp Helpende zorg welzijn

Zorghulp Helpende zorg welzijn Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 01 2014-2015 Zorghulp Helpende zorg welzijn www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum

Nadere informatie

Vastgesteld door College van Bestuur, na verkregen instemming van de Studentenraad: 29-06-2015

Vastgesteld door College van Bestuur, na verkregen instemming van de Studentenraad: 29-06-2015 Bepalingen Praktijkovereenkomst MBO Utrecht Model 2015-2016 Vastgesteld door College van Bestuur, na verkregen instemming van de Studentenraad: 29-06-2015 I. Begrippen in de praktijkovereenkomst Beroepspraktijkvorming

Nadere informatie

Omscholingsstimulans zij-instroom BPV

Omscholingsstimulans zij-instroom BPV Omscholingsstimulans zij-instroom BPV Uitgangspunten OTIB kent een viertal reglementen, die voorzien in een tegemoetkoming voor het aan een werknemer beschikbaar stellen van een beroepspraktijkvormingsplaats

Nadere informatie

Stappenplan om een stageplaats te vinden

Stappenplan om een stageplaats te vinden Stappenplan om een stageplaats te vinden Versie 24 september 2015 12 stappen die je helpen om zelf een geschikte stageplaats te vinden Stap 1: Stages op niveau 3 en stages op niveau 4 Je bent aan het begin

Nadere informatie

BPV-monitor vragenlijst praktijkopleiders leerbedrijven [definitief]

BPV-monitor vragenlijst praktijkopleiders leerbedrijven [definitief] BPV-monitor vragenlijst praktijkopleiders leerbedrijven [definitief] Intro In voorliggende enquête stellen we u een aantal vragen over uw ervaring met de bpv binnen uw opleiding. Het kan zijn dat u enkele

Nadere informatie

Hartekamp Collectief, schilderij nr. 223: Feest

Hartekamp Collectief, schilderij nr. 223: Feest Hartekamp Collectief, schilderij nr. 223: Feest Informatie over beroepsopleidingen bij de Hartekamp Groep 2018-2019 Inhoud 1. Leren en werken bij de Hartekamp Groep... 3 Beroeps-Begeleidende Leerweg (BBL)...

Nadere informatie

Uitkomsten BPV Monitor 2017

Uitkomsten BPV Monitor 2017 Uitkomsten BPV Monitor 2017 Landelijke rapportage Publicatie maart 2018 SBB, Zoetermeer Inleiding Iedere mbo-student volgt een deel van de beroepsopleiding in één van de 250.000 erkende leerbedrijven.

Nadere informatie

Afsprakenkader. Partners in Leren en Werken in. Zorg en Welzijn Zeeland. Vastgesteld in de FluenZ Adviesraad. ViaZorg

Afsprakenkader. Partners in Leren en Werken in. Zorg en Welzijn Zeeland. Vastgesteld in de FluenZ Adviesraad. ViaZorg Afsprakenkader Partners in Leren en Werken in Zorg en Welzijn Zeeland ViaZorg 2014 Vastgesteld in de FluenZ Adviesraad INHOUD Inleiding 1. Hoe kunnen de opleidingen kwalitatief beter en vooral uitdagender?

Nadere informatie

Opleidingen Publieke en particuliere veiligheid

Opleidingen Publieke en particuliere veiligheid PUBLIEKE EN PARTICULIERE VEILIGHEID ED 6-14 Opleidingen Publieke en particuliere veiligheid Graafschap College 2015-2016 Bewaak jij de veiligheid? Draag jij graag jouw steentje bij aan de veiligheid in

Nadere informatie

Internet resultaten sites ROC Leiden en ROC ID college

Internet resultaten sites ROC Leiden en ROC ID college Internet resultaten sites ROC Leiden en ROC ID college ROC Leiden Opleiding kinderopvang gegroepeerd onder Welzijn. Informatie over BOL op niveau 3 en 4 beschikbaar middels doorklikken. BBL alleen voor

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Vastgesteld door het Algemeen Bestuur van SBB d.d. 30 juni 2017

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Vastgesteld door het Algemeen Bestuur van SBB d.d. 30 juni 2017 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 39248 12 juli 2017 Reglement erkenning leerbedrijven SBB Vastgesteld door het Algemeen Bestuur van SBB d.d. 30 juni 2017

Nadere informatie

Scholing en personeel De overheid betaalt mee! whitepaper

Scholing en personeel De overheid betaalt mee! whitepaper Scholing en personeel 2017 De overheid betaalt mee! whitepaper In dit whitepaper: Heeft u personeel in dienst dat een opleiding volgt? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een subsidie praktijkleren.

Nadere informatie

Stage beleid De Vlinder Versie

Stage beleid De Vlinder Versie Omschrijving van de organisatie Naam : De Vlinder, Kinderopvang Gastouderbureau Adres : Hoogstraat 112 5061 EZ Oisterwijk Contactpersoon : Rske Kimai-Hamers Functie contactpersoon : Eigaresse E-mail adres

Nadere informatie

Stagebeleid Juni 2018

Stagebeleid Juni 2018 Stagebeleid Juni 2018 Inhoudsopgave Inleiding Wat is BeroepsPraktijkVorming (BPV)? Stagetyperingen Betrokkenen bij BPV (BeroepsPraktijkVorming) Overzicht van rollen, taken en verantwoordelijkheden Aanmeldingsprocedure

Nadere informatie

Beroeps Praktijk Vorming BPV

Beroeps Praktijk Vorming BPV Beroeps Praktijk Vorming BPV Procedure GEW-GW3-1 Periode 3 en 4 Cohort 2017-2018 1 BPV Procedure INLEIDING In periode 3 (5 februari 2018 t/m 20 april 2018) en periode 4 (23 april 2018 t/m 13 juli 2018)

Nadere informatie

Reglement erkenning leerbedrijven SBB

Reglement erkenning leerbedrijven SBB Reglement erkenning leerbedrijven SBB Vastgesteld door het Algemeen Bestuur van SBB d.d. 13 mei 2016 en gepubliceerd in de Staatscourant op 20 juli 2016. Artikel 1. Begripsbepalingen In dit reglement wordt

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR GEZONDHEIDSZORG

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR GEZONDHEIDSZORG IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR GEZONDHEIDSZORG MBOAMERSFOORT.NL JE KAN JE GOED INLEVEN IN EEN ANDER In de gezondheidszorg is veel werk en het is mooi en belangrijk werk. Je begeleidt, verzorgt of verpleegt

Nadere informatie

Scholing en personeel De overheid betaalt mee! whitepaper

Scholing en personeel De overheid betaalt mee! whitepaper 20.07.16 Scholing en personeel 2016 De overheid betaalt mee! whitepaper In dit whitepaper: Heeft u personeel in dienst dat een opleiding volgt? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een subsidie praktijkleren.

Nadere informatie

Als stagebedrijf wilt u stagiairs uitgebreid kennis laten maken met uw vakgebied;

Als stagebedrijf wilt u stagiairs uitgebreid kennis laten maken met uw vakgebied; Informatiekaart voor bedrijven 1. Doel BPV-stage: Doel van de BPV-stage voor uw bedrijf: Als stagebedrijf wilt u stagiairs uitgebreid kennis laten maken met uw vakgebied; U ziet het aanbieden van BPV-stages

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR GEZONDHEIDSZORG

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR GEZONDHEIDSZORG IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR GEZONDHEIDSZORG MBOAMERSFOORT.NL JE KAN JE GOED INLEVEN IN EEN ANDER In de gezondheidszorg is veel werk. En het is mooi werk. Je werk is heel belangrijk voor de mensen die jij

Nadere informatie

3 De situatie in de bbl

3 De situatie in de bbl DE SITUATIE IN DE BBL 3 De situatie in de bbl Zoals in de inleiding is aangegeven gaat de SER in dit eerste deel van het advies vooral in op de vraag van de minister in de adviesaanvraag naar de teruglopende

Nadere informatie

Gevraagd: Bekwame praktijkopleiders!

Gevraagd: Bekwame praktijkopleiders! Gevraagd: Bekwame praktijkopleiders! Leerbedrijven geven leerlingen de kans om ervaring op te doen in het beroep waarvoor zij opgeleid worden. Zij vervullen daarmee een belangrijke en onmisbare rol voor

Nadere informatie

Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige

Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige Titel : Servicedocument urennormen van de Wet BIG en WEB opleiding mbo-verpleegkundige Project/Werkgroep : Voor vragen kunt

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Vastgesteld door het Algemeen Bestuur van SBB d.d. 13 mei 2016

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Vastgesteld door het Algemeen Bestuur van SBB d.d. 13 mei 2016 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 37787 20 juli 2016 Reglement erkenning leerbedrijven SBB Vastgesteld door het Algemeen Bestuur van SBB d.d. 13 mei 2016

Nadere informatie

Competentieprofiel werkbegeleider

Competentieprofiel werkbegeleider Competentieprofiel werkbegeleider Voor verzorgenden en verpleegkundigen Ontwikkeld door: Hennie Verhagen (Evean) Joukje Stellingwerf (Puur Zuid) Maaike Hakvoort (ZGAO) Brenda van der Zaag (ROC TOP) Kim

Nadere informatie

Toelichting tijdelijke erkenning leerbedrijven

Toelichting tijdelijke erkenning leerbedrijven Toelichting tijdelijke erkenning leerbedrijven Uitgave: Kenniscentrum PMLF Loire 150 2491 AK Den Haag E info@pmlf.nl I www.pmlf.nl Versie 1, 2014 2 1 Tijdelijke erkenning leerbedrijven 1.1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

Handreiking: Uitleg begrippen vmbo-mbo

Handreiking: Uitleg begrippen vmbo-mbo Handreiking: Uitleg begrippen vmbo-mbo Ook in het vmbo is er sprake van onderwijsvernieuwing. De meest in het oog springende vernieuwing is de introductie van een kern, profiel en (meerdere) keuzes. De

Nadere informatie