Montage- en onderhoudshandleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Montage- en onderhoudshandleiding"

Transcriptie

1 Montage- en onderhoudshandleiding Condenserende gasketel Logano plus GB32 Voor de installateur Voorafgaand aan de montage en het onderhoud zorgvuldig lezen /2008 NL (BE, NL)

2 Inhoud Veiligheid Over dit voorschrift Voorgeschreven toepassing Verklaring van de gebruikte symbolen Neem deze veiligheidsaanwijzingen in acht Aanwijzingen betreffende de installatie Aanwijzingen voor de plaatsingsruimte Gereedschap, materialen en hulpmiddelen Afvalverwijdering Gegevens betreffende het apparaat Conformiteitsverklaring Technische gegevens Waterkwaliteit Leveringsomvang CV-ketel transporteren CV-ketel optillen en dragen De cv-ketel op rollen transporteren CV-ketel plaatsen Afstanden tot de wand CV-ketel horizontaal uitlijnen CV-ketel installeren Aanwijzingen voor de aansluiting voor de rookgassen en de luchttoevoer Rookgasaansluiting tot stand brengen Aansluiting voor luchttoevoer uitvoeren (bij kamerluchtonafhankelijke werking) Hydraulische aansluitingen tot stand brengen Verwarmingstoevoer- en -retourleiding aansluiten Boiler installeren Overstort en automatische ontluchter of overstortgroep (lokaal) monteren Afvoerleiding voor het condenswater installeren Expansievat aansluiting monteren CV-installatie vullen en op dichtheid controleren Brandstoftoevoer tot stand brengen Elektrische aansluiting tot stand brengen Regeltoestel monteren Netaansluiting en aansluitingen van extra componenten CV-ketel verticaal uitlijnen CV-installatie in bedrijf stellen Gaskarakteristieken noteren Op lekkage controleren Toesteluitrusting controleren Omschakeling gassoort Omschakeling voor cv-ketelmaten van 90 en 20 kw Omschakeling voor cv-ketelmaten 60 tot 280 kw Het typeplaatje actualiseren Gasleiding ontluchten Werkdruk controleren Luchttoevoer en -afvoeropeningen evenals de rookgasaansluiting controleren Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

3 Inhoud 8.7 Luchttoevoermembraan controleren CV-installatie gebruiksklaar maken Regeltoestel en brander in bedrijf stellen CV-ketel bij de BC0 inschakelen Rookgastest uitvoeren Serviceniveau opvragen op de bedieningseenheid Monitorgegevens weergeven op de bedieningseenheid De CO 2 -instelling bij volledige belasting uitvoeren CO 2 -instelling bij gedeeltelijke belasting controleren De instelling van de CO 2 -waarde bij volledige belasting controleren Meetwaarden opnemen De statusindicatie op de BC0 veranderen in de statusindicatie keteltemperatuur Terugkeren van de rookgastest naar de bedrijfsmodus Trek Koolmonoxidegehalte Functiecontroles Ionisatiestroom controleren Gasaansluitdruk meten Tijdens de werking op lekkages controleren Ommanteling monteren Inbedrijfstellingsprotocol CV-installatie buiten bedrijf stellen Normale buitenbedrijfstelling Handelwijze in een noodsituatie CV-ketel inspecteren en onderhouden Waarom is regelmatig onderhoud belangrijk? Algemene werkzaamheden Inwendige dichtheidstest Testvolume bepalen Dichtheidstest uitvoeren Werkdruk van de cv-installatie controleren Het kooldioxidegehalte meten Graad van vervuiling van de brander en de warmtewisselaar bepalen en de componenten reinigen Graad van vervuiling bepalen Brander en warmtewisselaar reinigen Dichtheid bij werking controleren Ionisatiestroom controleren Inspectie of onderhoud beëindigen Meetapparatuur verwijderen Ommanteling monteren Inspectie of onderhoud bevestigen Inspectie- en onderhoudsprotocollen Storingen verhelpen Storingen herkennen en terugzetten Sensorkarakteristieken Index Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 3

4 Veiligheid Veiligheid. Over dit voorschrift Dit voorschrift bevat belangrijke informatie voor een veilige en vakkundige montage, inbedrijfstelling en onderhoud van de cv-ketel. De Logano plus GB32 wordt in dit voorschrift steeds cv-ketel genoemd. Dit montage- en onderhoudsvoorschrift richt zich tot de installateur, die op basis van zijn opleiding en ervaring over de nodige kennis betreffende cv- en gasinstallaties beschikt..2 Voorgeschreven toepassing De ketel mag alleen worden gebruikt voor de verwarming van verwarmingswater en voor tapwaterverwarming, bijv. voor één- of meergezinswoningen. Er mag uitsluitend gas van het openbare nutsbedrijf worden gebruikt. Neem de gegevens op het typeplaatje en de technische gegevens ( hoofdstuk 3, pagina 7) in acht om de voorgeschreven toepassing te kunnen garanderen..4 Neem deze veiligheidsaanwijzingen in acht Bij de installatie en het gebruik moeten de specifieke nationale voorschriften en normen in acht worden genomen: De plaatselijke bouwbepalingen voor de plaatsing, de verbrandingsluchtvoorziening en de rookgasafvoer evenals de aansluiting van de schoorsteen. De bepalingen voor de elektrische aansluiting op de stroomvoorziening. De technische bepalingen van het gasbedrijf voor de aansluiting van de gasbrander op het plaatselijke gasnet. De voorschriften en normen betreffende de veiligheidstechnische uitrusting van de cv-installatie. Gebruik uitsluitend originele onderdelen van Buderus. Voor schade als gevolg van niet door Buderus geleverde reserveonderdelen kan Buderus niet aansprakelijk worden gesteld..3 Verklaring van de gebruikte symbolen In deze handleiding worden de volgende symbolen gebruikt: WAARSCHUWING! OPGELET! LEVENSGEVAAR Duidt op een mogelijk gevaar dat zonder voldoende voorzorgsmaatregelen kan leiden tot ernstige lichamelijke letsels of zelfs tot de dood. GEVAAR VOOR VERWONDINGEN/ SCHADE AAN DE INSTALLATIE Wijst op een situatie die potentieel gevaarlijk is en die zou kunnen leiden tot licht en matig lichamelijk letsel of materiële schade. Tips voor een optimaal gebruik van de toestellen en een optimale instelling, evenals andere nuttige informatie. Verwijzingen Verwijzingen naar een bepaalde passage of een ander document zijn gemarkeerd met een pijl. WAARSCHUWING! LEVENSGEVAAR door explosie van ontvlambare gassen. Bij gasgeur bestaat er gevaar voor explosies! Geen open vuur! Niet roken! Geen aansteker gebruiken! Vermijd vonken! Bedien geen elektrische schakelaars, ook geen telefoon, stekker of deurbel! Sluit de hoofdgaskraan! Ramen en deuren openen! Waarschuw de andere bewoners van het huis, gebruik daarbij de bel niet! Gasdistributiemaatschappij van buiten het gebouw opbellen! Wanneer u het gas hoort uitstromen, moet u onmiddellijk het gebouw verlaten en verhinderen dat het door derden betreden wordt. Waarschuw de politie en de brandweer buiten het gebouw. 4 Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

5 Veiligheid.4. Aanwijzingen betreffende de installatie WAARSCHUWING! WAARSCHUWING! LEVENSGEVAAR door explosie van ontvlambare gassen. Voer de werkzaamheden aan de gasvoerende onderdelen enkel uit, wanneer u erkend bent als installateur voor gasinstallaties. LEVENSGEVAAR door elektrische stroom. De werkzaamheden aan de elektrische componenten mogen enkel door een erkend installateur uitgevoerd worden. Voordat u een toestel opent: schakel alle polen van de netspanning stroomloos en zorg ervoor dat ze niet per ongeluk opnieuw kunnen worden ingeschakeld. De installatievoorschriften in acht nemen..4.2 Aanwijzingen voor de plaatsingsruimte.5 Gereedschap, materialen en hulpmiddelen Voor de montage en het onderhoud van de cv-ketel heeft u het standaardgereedschap voor cv-, olie- en waterinstallaties nodig. Bovendien zijn de volgende gereedschappen praktisch: De bedieningseenheid is als monitortoestel vereist voor de inbedrijfstelling, inspectie en het onderhoud van de cv-ketel. Als monitortoestel kan er ook gebruik gemaakt worden van een PC met de Buderus Logamatic ECO-Soft 4000/EMS en een Service Key. 2 buizen (ca. R¼, ca. 2 m lang) voor het dragen of 5 buizen (ca. R¼, ca. 0,7 m lang) als ondergrond voor het verrollen van de cv-ketel Reinigingsplaten en/of chemische reinigingsmiddelen voor de natte reiniging.6 Afvalverwijdering WAARSCHUWING! LEVENSGEVAAR door vergiftiging. Een ontoereikende toevoer van lucht kan bij een van de omgevingslucht afhankelijke werking leiden tot het ontsnappen van gevaarlijke rookgassen. Zorg ervoor, dat de luchttoevoer- en -afvoeropeningen niet verkleind of afgesloten zijn. Wanneer u het probleem niet meteen oplost, mag de cv-ketel niet in werking gesteld worden. Wijs de gebruiker van de installatie schriftelijk op de gebreken en de daaruit resulterende gevaren. Verwijder het verpakkingsmateriaal op een milieubewuste manier. Laat de componenten van de cv-installatie die vervangen moeten worden, door een erkende instantie op milieuvriendelijke wijze verwerken. WAARSCHUWING! BRANDGEVAAR door ontvlambare materialen of vloeistoffen. Zorg ervoor, dat er zich geen ontvlambare materialen of vloeistoffen in de onmiddellijke nabijheid van de cvketel bevinden. Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 5

6 2 Gegevens betreffende het apparaat 2 Gegevens betreffende het apparaat De cv-ketel is een HR-gasketel met een aluminium warmtewisselaar Afb. Heizkessel Logano plus GB32 regeltoestel 2 gasbrander 3 voorwand ketel 4 sifon 5 ketelblok met isolatie 6 branderautomaat 7 gasblok 8 ketelbekleding 9 terugslagklep De cv-ketel bestaat uit: Regeltoestel Toestelframe en ommanteling Ketelblok met isolatie Gasbrander Het regeltoestel controleert en stuurt alle elektrische componenten van de cv-ketel aan. Het ketelblok draagt de warmte van de door brander opgewekte warmte over aan het verwarmingswater. De isolatie reduceert de energieverliezen. 2. Conformiteitsverklaring Dit product voldoet qua constructie en werking aan de Europese richtlijnen evenals aan de aanvullende nationale eisen. De conformiteit wordt met de CEmarkering aangetoond. U kunt de conformiteitverklaring van het product vinden op het internet bij of deze opvragen bij uw filiaal van Buderus. 6 Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

7 Technische gegevens 3 3 Technische gegevens Afb. 2 Aansluitingen en afmetingen (maten in mm) wordt niet meegeleverd Aansluitingen (afmetingen zie volgende tabellen): AA = aansluiting rookgassen AKO = uitgang condenswater AL = aansluiting verbrandingsluchtleiding (enkel bij van GAS = gasaansluiting de omgevingslucht onafhankelijke werking) ST = aansluiting overstort of overstortgroep VK = aanvoerleiding cv-ketel RK = retourleiding verwarmingsketel MAG = aansluiting membraanexpansievat Ketelgrootte (vermogen aantal elementen) Breedte B mm Maat X AA mm Maat X RK (= X AL = X GAS ) mm Maat F mm Maat A mm Diameter rookgasbuis Ø AA DN (mm) Maat Y AA mm Maat Y MAG mm Maat Z AA mm Diameter leiding verbrandingslucht AL (enkel van de omgevingslucht onafhankelijk) DN (mm) 00 Aansluiting VK en RK Rp 2" (DN 50) PN6-gestandaardiseerde flens (DN 65) Aansluiting ST R" R¼" Ø GAS R¾" R½" Tab. Afmetingen en aansluitdimensies Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 7

8 3 Technische gegevens Ketelgrootte (vermogen aantal elementen) CV-ketel Warmtevermogen 50/30 C Warmtevermogen 80/60 C Verbrandingsvermogen Rookgasdebiet 50/30 C Rookgasdebiet 80/60 C CO 2 -gehalte bij aardgas Vollast Deellast Vollast Deellast Nominale belasting Deellast Vollast Deellast Vollast Deellast Vollast Deellast kw kw 90 3 kw 84 kw 28 kw 86,5 kw 29 g/s 38,2 g/s 3,6 g/s 38,9 g/s 4, ,8 0, 53,7, ,8 70,2 2,9 70,2 4, % 9, 9,3 % Min. rookgastemperatuur Vollast C /30 C Deellast C Min. rookgastemperatuur Vollast C < 70 < 75 < 75 < 75 < 75 < 75 80/60 C Deellast C Beschikbare trek rookgasinstallatie Pa 00 Gas Ventilator GG 70 Gasblok Honeywell VR 465V VR 465V VR 45VE VR 420VE VR 420VE VR 425VE Diameter gassmoorklep: Aardgas H (G20), Wobbeindex 4,9 kwh/m 3 mm 5,7 Aardgas L (Duitsland), mm 5,0 Wobbeindex 2,8 kwh/m 3 Aardgas L (G25) (Nederland), mm 4,8 Wobbeindex 2,2 kwh/m ,3 87,8 7,9 89, ,0 9,2 07,4 20,8 Gassmoorklep niet beschikbaar Type (vlgs. DVGW voorschriften) B 23, B 23P, (C 63(x) ) omgevingsluchtafhankelijke en omgevingsluchtonafhankelijke werking Bouwwijze (België) Bouwwijze (Nederland) Tapwatercircuit ,8 25,9 23,7 25,4 27,8 B 23, C 33(x), C 53(x) omgevingsluchtafhankelijke en omgevingsluchtonafhankelijke werking B 23, C 63(x) omgevingsluchtafhankelijke en omgevingsluchtonafhankelijke werking Waterinhoud verwarmingsketel l Waterzijdig drukverlies mba zie diagram, pagina 9 r Max. aanvoertemperatuur C 85 STB-beveiligingstemperatuur C 00 Toegest. werkoverdruk bar 4 Elektrische gegevens Beschermklasse Netaansluiting Opgenomen vermogen Vollast Deellast V/H z W 84 W IP40 230/50 Toestelafmeting en gewicht Inbrengmaten breedte diepte hoogte mm 85 x 62 x x 62 x x 62 x.400 Gewicht kg Tab. 2 Technische gegevens Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

9 Technische gegevens 3 Waterzijdig drukverlies in mbar Doorstroomvolume in l/h Afb. 3 Doorstroomweerstand aan verwarmingswaterzijde GB32 met terugslagklep Ketelgrootte Aardgas H (G20) Wobbeindex 4,9 kwh/m 3 Gasdebiet Aardgas L (DE) Wobbeindex 2,8 kwh/m 3 Aardgas L (G25) NL Wobbeindex 2,2 kwh/m 3 m³/h m³/h m³/h ,2 9,8 0, ,3 3,2 4, ,4 7,6 9, ,4 2,9 23, ,6 26,3 28, ,7 30,7 33,4 Tab. 3 Gasdebiet (voor 5 C gastemperatuur en 03 mbar luchtdruk) Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 9

10 3 Technische gegevens Land Aansluitdruk van het net P in mbar Gascategorie Bij levering ingestelde gassoort of voorzien van de betreffende ombouwsets Ingesteld op een netaansluitdruk bij uitlevering in mbar * DE 20 I 2ELL G20/G25 20 AT, CH, SK 20 I 2H G20 20 ES, GB, IE, IT, PT, SI 20 I 2H G20 20 EE, DK 20 I 2H G20 20 FR 20/25 I 2ESi G20 20 BE 20/25 I 2E(R)B G20 20 CZ 20 I 2H G20 20 LU 20 I 2E G20 20 NL 25 I 2L G25 25 PL 20 I 2ELw G20 20 HU 25 I 2HS G20 25 Tab. 4 Specifieke gascategorieën en aansluitdrukken per land * De gasleveranciersbedrijven moeten de min. en max. drukken (overeenkomstig de nationale voorschriften van de publieke gasvoorziening) garanderen. Af fabriek is de cv-ketel leverbaar voor: Aardgas H c.q. E (G20, 20 mbar), Aardgas L (DE) (20 mbar), Aardgas L (NL) (G25, 25 mbar) Aardgas H (BE) (G20, 20 mbar) 3. Waterkwaliteit Waar geen schoon water voor de warmteoverdracht beschikbaar is, moet de waterkwaliteit in de gaten worden gehouden. Een slechte waterkwaliteit leidt in cvinstallaties tot beschadigingen door ketelsteenvorming en corrosie. Gedetailleerde gegevens staan vermeld in het bijbehorende logboek. 0 Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

11 Leveringsomvang 4 4 Leveringsomvang Controleer bij levering of de verpakking niet beschadigd is. Controleer de levering op volledigheid. Onderdeel Stuks Verpakking CV-ketel compleet gemonteerd doos op pallet met ommanteling Technische documentatie folieverpakking Set instelbare voetjes folieverpakking Tab. 5 Leveringsomvang Toebehoren Onderstaande onderdelen zijn verkrijgbaar als toebehoren: Onderdeel Overstort* of overstortgroep* R" (bij 90 en 20 kw) R¼" (bij 60 tot 280 kw) Stuks Ketelaansluitbocht Ketelaansluitstuk Tab. 6 Noodzakelijke toebehoren * Overstort of overstortgroep is noodzakelijk voor de werking c.q. veiligheid. Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

12 5 CV-ketel transporteren 5 CV-ketel transporteren In dit hoofdstuk wordt beschreven hoe de cv-ketel veilig vervoerd kan worden. OPGELET! SCHADE AAN DE INSTALLATIE door impact. Neem goed nota van de transportaanwijzingen op de verpakkingen, om de impactgevoelige componenten te beschermen. Bescherm de aansluiting tegen verontreinigingen wanneer de cv-ketel niet direct in bedrijf wordt gesteld. Verwijder het verpakkingsmateriaal op een milieubewuste manier. 5. CV-ketel optillen en dragen De cv-ketel moet met behulp van 2 leidingen (R ¼, ca. 2 m lang) naar de opstellingsruimte gedragen worden. Draai de borgschroef van de voorwand boven in midden van de cv-ketel los en verwijder deze. Til de voorwand iets op en trek deze naar voren toe weg. Draai de borgschroeven van de zijwanden aan de voor- en achterzijde van de cv-ketel eruit. Til de zijwanden iets op en neem ze weg Afb. 4 Voor- en zijwanden wegnemen voorwand 2 zijwand 3 borgschroef 2 Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

13 CV-ketel transporteren 5 Om de cv-ketel van de pallet te kunnen tillen, moeten de beide borgschroeven onderaan de ketel eruit geschroefd worden. 2 Afb. 5 Schroef de cv-ketel los van de pallet borgschroef 2 pallet OPGELET! GEVAAR VOOR VERWONDINGEN door het dragen van zware lasten. Til en draag de transportriem steeds met meerdere personen bij de aangegeven greepposities. Bescherm de cv-ketel tegen wegglijden. Schuif de leidingen door de gaten aan de kopse kantene van de cv-ketel ( afb. 6). Beveilig de leidingen tegen wegglijden op de in afb. 6 aangegeven posities, bijv. met plakband. De cv-ketel naar de standplaats transporteren. 5.2 De cv-ketel op rollen transporteren Als de weg naar de plaatsingsruimte vlak is, kan de cvketel ook gerold worden. Daarvoor zijn er ten minste 5 leidingstukken van ca. 70 cm lang (diameter R ¼) als basis voor het rollen nodig. Plaats de leidingstukken op een afstand van ca. 40 cm van elkaar op de grond. De cv-ketel op de leidingstukken tillen en voorzichtig naar de plaatsingsruimte transporteren. 2 2 Afb. 6 De cv-ketel met behulp van leidingen verplaatsen posities voor het beveiligen tegen wegglijden van de cv-ketel 2 leiding U kunt ook gebruik maken van de transportrollen die in de handel verkrijgbaar zijn. Zorg er absoluut voor dat de lasten gelijkmatig verdeeld zijn over de dragende delen, zodat de bodemplaat niet wordt ingedrukt. Afb. 7 CV-ketel op rollen transporteren (maten in mm) Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 3

14 6 CV-ketel plaatsen 6 CV-ketel plaatsen Dit hoofdstuk geeft informatie hoe u de cv-ketel moet plaatsen en in de plaatsingsruimte moet positioneren. WAARSCHUWING! BRANDGEVAAR door ontvlambare materialen of vloeistoffen. Sla geen brandbare materialen of vloeistoffen in de directe omgeving van de cv-ketel op. OPGELET! SCHADE AAN DE INSTALLATIE door vorst. Stel de cv-installatie op in een vorstvrije ruimte. OPGELET! SCHADE AAN DE KETEL door verontreinigde verbrandingslucht. Gebruik nooit chloorhoudende reinigingsmiddelen of halogeenkoolwaterstoffen (bijv. in spuitbussen, oplos- en reinigingsmiddelen, verf, lijm). Vermijd sterke stofvorming. 4 Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

15 CV-ketel plaatsen 6 6. Afstanden tot de wand Plaats de cv-ketel, indien mogelijk, met de aanbevolen afstanden tot de wand ( tab. 7). Indien geen rekening wordt gehouden met de minimumafstand, is de cv-ketel moeilijk toegankelijk. Het opstellingsvlak of het fundament moeten vlak en horizontaal liggen. Maat Afstand tot de wand minimaal aanbevolen A B C D Tab. 7 Aanbevolen en min. afstanden tot de wand (maten in mm) Afb. 8 Afstanden tot de wand in de plaatsingsruimte (ketel links of rechts geplaatst) Neem eventueel vereiste afstanden tot de wand voor andere componenten in acht, zoals bijv. tapwaterboiler, leidingverbindingen, rookgasgeluidsdempers of andere rookgaszijdige onderdelen enz. 6.2 CV-ketel horizontaal uitlijnen OPGELET! SCHADE AAN DE KETEL door onvoldoende draagvermogen van de ondergrond. Plaats de cv-ketel alleen op een geschikte ondergrond. 2 De cv-ketel moet horizontaal worden uitgelijnd, zodat er geen lucht in het ketelblok wordt verzameld. Zet de cv-ketel in de definitieve plaatsingspositie. Draai, indien nodig, de instelbare voetjes in of uit, om de cv-ketel horizontaal uit te lijnen; maak daarbij gebruik van een waterpas. Afb. 9 CV-ketel uitlijnen instelbare voetjes 2 waterpas Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 5

16 7 CV-ketel installeren 7 CV-ketel installeren In dit hoofdstuk wordt uitgelegd hoe u de cv-ketel in bedrijf moet nemen. In detail is dit: Rookgasaansluiting Hydraulische aansluiting Elektrische aansluiting Brandstofaansluiting 7. Aanwijzingen voor de aansluiting voor de rookgassen en de luchttoevoer 7.. Rookgasaansluiting tot stand brengen WAARSCHUWING! LEVENSGEVAAR door vergiftiging bij ontsnappende rookgassen. Let erop dat de afdichtingen die zich in de rookgasaansluitingen bevinden, onbeschadigd en correct geplaatst zijn. Voor de rookgasaansluiting gelden in de verschillende landen zeer uiteenlopende vereisten. OPGELET! Het condenswater dat in de rookgasleiding ontstaat, moet voor de cv-ketel worden afgevoerd. Als toebehoren is een ketelaansluitbocht of ketelaansluitstuk met condensafvoer verkrijgbaar. Als dit toebehoren in uw land niet verkrijgbaar is, kunt u in uw filiaal van Buderus informeren naar alternatieven. 2 Steek de ketelaansluitbocht (toebehoren) op de rookgasaansluiting. Breng de rookgasaansluiting conform de specifieke nationale eisen tot stand. Neem bij de installatie van de rookgasaansluiting in acht dat: de diameter van de rookgasleiding moet overeenkomen met de berekening volgens de geldende voorschriften. de rookgasweg zo kort mogelijk gekozen moet worden. de rookgasleidingen met een stijging geplaatst moeten worden. Afb. 0 Rookgasaansluiting monteren ketelaansluitbocht (toebehoren) 2 ketelaansluitstuk (toebehoren) 6 Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

17 CV-ketel installeren Aansluiting voor luchttoevoer uitvoeren (bij kamerluchtonafhankelijke werking) De verbrandingslucht wordt naar de cv-ketel gevoerd door een aansluiting in de buitenwand, door een schacht of door een gescheiden leiding in de schacht. Voor de van de omgevingslucht onafhankelijke werking is de vereiste aansluitbocht voor luchttoevoer RLU verkrijgbaar als toebehoren. Verwijder de zijwand, indien dat nog niet was gebeurd. Schroef de afdekking van de achterwand. Om problemen bij de montage van de gasaansluiting te vermijden, monteert u de aansluiting van de aansluitbocht voor luchttoevoer RLU naar rechts of links Steek de aansluitbocht voor luchttoevoer RLU door de achterwand in de aansluitstomp voor luchtaanzuiging. Verbind de aansluiting voor luchttoevoer conform de specifieke nationale vereisten met de aansluitbocht voor luchttoevoer RLU met een standaardsysteem voor luchttoevoer. Afb. De aansluiting voor luchttoevoer uitvoeren bout 2 afdekking 3 aansluitbocht voor luchttoevoer RLU (toebehoren) 4 verbreding (toebehoren) Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 7

18 7 CV-ketel installeren 7.2 Hydraulische aansluitingen tot stand brengen OPGELET! SCHADE AAN DE INSTALLATIE door lekke aansluitingen. Installeer de aansluitleidingen zonder mechanische spanningen op de aansluitingen van de cv-ketel kw VK 7.2. Verwarmingstoevoer- en -retourleiding aansluiten Ketelvermogen Toevoerleiding cv-ketel (VK) Retourleiding cv-ketel (RK) kw DN 50 Rp 2" kw DN 65 PN6- gestandaardiseerde flens Tab. 8 Dimensies van de waterzijdige aansluitingen We raden u aan om op de montageplaats een vuilfilter (toebehoren) te installeren in de verwarmingsretourleiding, om verontreinigingen aan de waterzijde te vermijden. RK kw VK OPGELET! SCHADE AAN DE INSTALLATIE door lekke aansluitingen. Als u een van de boutverbindingen na het vastschroeven weer losschroeft, moet u een nieuwe afdichting plaatsen voordat u alles weer opnieuw vastschroeft. Let erop, dat de flenzen in de toevoeren retourleiding slechts losjes zijn vastgeschroefd en pas na de montage van de toevoer- en retourleiding vaster aangedraaid mogen worden. Controleer de afdichtingen en de aansluitingen op de cv-ketel vóór de montage van de leidingverbinding op eventuele beschadigingen. RK Afb. 2 Aansluitingen aan waterzijde RK: retourleiding cv-ketel VK: aanvoer cv-ketel 8 Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

19 CV-ketel installeren 7 Verwarmingstoevoerleiding aansluiten Schroef de tegenflens van de aanvoer. Breng de tegenflens op de aanvoer (montageplaats) aan ( tab. 8, pagina 8). OPGELET! SCHADE AAN DE INSTALLATIE door onjuiste of niet gemonteerde terugslagklep. Let erop, dat de pijl op de terugslagklep de doorlaatrichting aangeeft. In de tegengestelde richting spert de terugslagklep. Monteer de terugslagklep in de stromingsrichting, weg van de cv-ketel (letten op pijl op terugslagklep). Plaats de afdichting tussen de tegenflens en de terugslagklep. Plaats de afdichting tussen de flens op de cv-ketel en de terugslagklep. Zet de flensverbinding telkens met vier bouten met onderlegringen en moeren met onderlegringen handvast vast. Lijn de terugslagklep m.b.v. de montagehulp op het midden uit en draai de bouten stevig vast. VK Afb. 3 Toevoerleiding monteren moer en onderlegring x 4 2 terugslagklep x 3 toevoerleiding (op montageplaats) 4 bout x 4 5 onderlegring x 4 6 tegenflens x 7 afdichting x 2 8 flens op de aanvoer van de cv-ketel x 9 montagehulp Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 9

20 7 CV-ketel installeren Verwarmingsretourleiding aansluiten Schroef de tegenflens van de retourleiding. Breng de tegenflens op de retourleiding (op de montageplaats) aan ( tab. 8, pagina 8). Plaats de afdichting tussen de flens op de cv-ketel en de tegenflens. 2 Draai de flensverbinding telkens met vier bouten met onderlegringen en moeren met onderlegringen vast Boiler installeren Op de aansluitingen VK en RK kunt u ook een boiler installeren. De vereiste externe boilerpomp kan door het regeltoestel aangestuurd worden RK Overstort en automatische ontluchter of overstortgroep (lokaal) monteren Overstort en automatische ontluchter of overstortgroep (bevat ook een overstort) bij de overstortaansluiting op de aanvoer (aan de bovenzijde van cv-ketel) af. OPGELET! SCHADE AAN DE INSTALLATIE door verkeerde montage. De overstort en automatische ontluchter of overstortgroep mag bij de verwarmingstoevoerleiding niet ontbreken. Installeer de uitstroomleiding aan de overstort op de montageplaats. De volgende automatische ontluchters moeten in combinatie met de overstort worden gebruikt: Logafix snelontluchter met afsluitklep Vlotterontluchter Taco-Hy-Vent Afb. 4 Retourleiding monteren moer en onderlegring x 4 2 flens op de retourleiding van de cv-ketel x 3 retourleiding (op de montageplaats) 4 bout x 4 5 onderlegring x 4 6 tegenflens x 7 afdichting x 3 VK Afb. 5 Veiligheidsklep monteren overstort en automatische ontluchter (aansluiting ter plekke; noodzakelijke toebehoren) 2 overstortgroep (noodzakelijke toebehoren) 3 overstortaansluiting R" (bij 90 en 20 kw) R¼" (bij 60 tot 280 kw) 2 20 Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

21 CV-ketel installeren Afvoerleiding voor het condenswater installeren U moet het condenswater dat in de cvketel en eventueel in de rookgasleiding ontstaat, volgens de voorschriften afvoeren. 3 De afvoer van het condenswater in het openbare rioleringssysteem moet volgens de specifieke nationale voorschriften gebeuren. De lokale bepalingen dienen in acht te worden genomen. Demonteer de sifon. Schroef het afsluitkapje los en vul de sifon met ca. twee liter water. WAARSCHUWING! LEVENSGEVAAR door vergiftiging. Als de sifon niet met water is gevuld of bij open aansluitingen kan het ontsnappende rookgas mensen in levensgevaar brengen. Vul de sifon met water. Let erop dat de sifon- en rookgasaansluitingen zijn afgedicht. Let erop dat in het afsluitkapje een afdichtring met afdichting zit. Monteer de sifon weer. Het condenswater dat in de rookgasleiding ontstaat, moet voor de cv-ketel worden afgevoerd. 2 4 Afb. 6 Afvoerleiding voor het condenswater installeren sifon 2 neutralisatie-eenheid (toebehoren) 3 recipiënt voor het condenswater 4 uitloop van de sifon naar de neutralisatie-eenheid of de rioleringsleiding 5 beluchtingsopening sifon 6 afsluitkapje 5 6 Als toebehoren zijn neutralisatieeenheden verkrijgbaar die in de ketelommanteling geïntegreerd kunnen worden. Installeer de neutralisatie-eenheid (toebehoren) conform het montagevoorschrift. Monteer de meegeleverde sifon aan de uitloop van de recipiënt voor het condenswater. Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 2

22 7 CV-ketel installeren Afvoer van condenswater via de beluchtingsopening mogelijk. Afvoerleiding van de sifon absoluut met verval verleggen. LEVENSGEVAAR WAARSCHUWING! door vergiftiging. Wordt de sifon in de ketel niet gebruikt, voer dan het condenswater uit de rookgasinstallatie af via een aparte sifon Expansievat aansluiting monteren Voor de inbouw van een expansievat moeten op de montageplaats tevens een T-stuk en een dubbele nippel op de retourleiding worden aangebracht. Demonteer de aftapkraan van de retourleiding. De dubbele nippel in plaats van de aftapkraan afdichten en vastschroeven op de montageplaats. T-stuk (op de montageplaats) afdichten en met de opening naar de achterwand op de dubbele nippel schroeven. Schroef vervolgens de aftapkraan op het T-stuk. Installeer de leiding naar het expansievat op de montageplaats via de uitsparing in de achterwand Afb. 7 Aansluiten expansievat dubbele nippel 2 T-stuk 3 aftapkraan 4 uitsparing voor de aansluiting van het expansievat (indeachterwand) 22 Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

23 CV-ketel installeren CV-installatie vullen en op dichtheid controleren OPGELET! SCHADE AAN DE INSTALLATIE door ketelsteenvorming. Neem goed nota van de informatie in het logboek. U moet vóór de inbedrijfstelling de cv-installatie controleren op dichtheid, zodat er geen lekkages optreden tijdens de werking. Voer de dichtheidscontrole uit met een druk die overeenstemt met de openingsdruk van de overstort. OPGELET! SCHADE AAN DE INSTALLATIE Wanneer u de cv-installatie in warme toestand vult, kunnen temperatuurspanningen spanningsscheurtjes veroorzaken. De cv-ketel gaat lekken. Vul de cv-installatie enkel in koude toestand (de aanvoertemperatuur mag maximum 40 C bedragen). Vul de cv-installatie tijdens het bedrijf niet aan de vul- en aftapkraan van de cv-ketel, maar uitsluitend aan de vulkraan van het leidingensysteem (retour) van de cv-installatie. Neem de waterkwaliteit overeenkomstig het logboek in acht en vul de hoeveelheid en de kwaliteit van het vulwater in. 2 Afb. 8 Manometer voor gesloten installaties rode wijzer 2 manometerwijzer 3 groene markering 3 Open de meng- en afsluitkleppen aan verwarmingswaterzijde. GEVAAR VOOR DE GEZONDHEID OPGELET! door verontreiniging van het drinkwater. Neem de landspecifieke voorschriften en norm ter voorkoming van verontreiniging van het drinkwater (bijv. door water uit cv-installaties) in acht. Neem voor Europa EN 77 in acht. Sluit een slang op de waterkraan aan. Plaats de met water gevulde slang op de slangnippel van de vul- en aftapkraan, zet deze met een klem vast en open de vul- en aftapkraan. Afsluitkappen van alle automatische ontluchters openen. Vul de cv-installatie langzaam. Let daarbij op de drukmeter (manometer). Sluit de waterkraan en de vul- en aftapkraan wanneer de gewenste proefdruk bereikt is. Controleer de aansluitingen en leidingen op dichtheid. Ontlucht de cv-installatie met behulp van de ontluchtingsventielen op de radiatoren. Afb. 9 Vul- en aftapkraan op de retourleiding vul- en aftapkraan Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 23

24 7 CV-ketel installeren Wanneer de proefdruk daalt door het ontluchten, moet er water bijgevuld worden. Haal de slang van de vul- en aftapkraan. 7.4 Brandstoftoevoer tot stand brengen Voer de gasaansluiting uit conform de plaatselijke voorschriften. Installeer de gasafsluitkraan in de gasleiding. Sluit de gasleiding zonder mechanische spanning op de gasaansluiting aan. Buderus raadt de inbouw van een gasfilter en compensator in de gasleiding aan overeenkomstig de plaatselijke voorschriften. 7.5 Elektrische aansluiting tot stand brengen WAARSCHUWING! LEVENSGEVAAR door elektrische stroom. U mag alleen werkzaamheden aan elektrische componenten uitvoeren, wanneer u over de vereiste kwalificaties beschikt. Voordat u een toestel opent: schakel alle polen van de netspanning stroomloos en zorg ervoor dat ze niet per ongeluk opnieuw kunnen worden ingeschakeld. Installatievoorschriften in acht nemen Regeltoestel monteren Plaats de inschuifhaakjes van het regeltoestel in de ovale openingen. Schuif het regeltoestel in de richting van de voorzijde van de cv-ketel. Druk de elastische haakjes van het regeltoestel in de hiervoor bestemde uitsparingen tot ze vastklikken. Afb. 20 Regeltoestel monteren (Logamatic MC0) 24 Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

25 CV-ketel installeren Netaansluiting en aansluitingen van extra componenten U kunt in de cv-ketel max. vier modules (toebehoren) op de in afb. 2 aangegeven posities plaatsen. Neem bij de installatie van een module goed nota van de betreffende handleidingen. 2 Afb. 2 Module monteren module (toebehoren) 2 montageplaat Draai twee bouten van de afdekkap van het regeltoestel los en neem de afdekkap weg. Voer de vaste netaansluiting uit conform de plaatselijke voorschriften. WAARSCHUWING! BRANDGEVAAR Door hete keteldelen kunnen de elektrische leidingen beschadigd worden. Zorg ervoor, dat alle leidingen geplaatst werden in de voorziene kabeldoorvoeren of op de isolatie van de cv-ketel. Voer alle leidingen door de kabeldoorvoer naar het regeltoestel en sluit ze aan volgens het schakelschema. Beveilig alle leidingen met kabelklemmen (leveringsomvang regeltoestel): Leg de kabelklem met de leiding van bovenaf in de sleuf van het klemmenframe (stap ). Schuif de kabelklem naar beneden (stap 2). Geef tegendruk (stap 3). Klap de hendel om (stap 4). Afb. 22 Afdekkap wegnemen Afb. 23 Beveilig de leidingen met kabelklemmen Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 25

26 7 CV-ketel installeren Duw de afdekkap van het regeltoestel in de geleidingsrails naar beneden. Zet de afdekkap van het regeltoestel vast met twee bouten. Afb. 24 Afdekkap monteren 7.6 CV-ketel verticaal uitlijnen De cv-ketel moet verticaal uitgelijnd worden, zodat de zijwanden en de voorwand van de ketel ingehangen kunnen worden. Draai de moeren los. Draai de bouten indien nodig in of uit om de ketel verticaal uit te lijnen met behulp van een waterpas. Draai de moeren na het uitlijnen van de ketel weer vast Afb. 25 CV-ketel verticaal uitlijnen bout 2 moer 3 waterpas 26 Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

27 CV-installatie in bedrijf stellen 8 8 CV-installatie in bedrijf stellen In dit hoofdstuk wordt de inbedrijfstelling van de basismodule van het regeltoestel beschreven. Vul tijdens de inbedrijfstelling het inbedrijfstellingsprotocol in ( hoofdstuk 8.6, pagina 43). 8. Gaskarakteristieken noteren Vraag de gaskarakteristieken op (Wobbe-index en verbrandingswaarde) bij het plaatselijke gasbedrijf. OPGELET! SCHADE AAN DE KETEL door overmatige stofvorming en belasting van plantenzaden. Laat de ketel niet draaien bij sterke stofvorming; bijv. door bouwwerkzaamheden in de plaatsingsruimte. Installeer een luchtzeef, indien de aangevoerde verbrandingslucht veel stof, (bijv. door onverharde straten en wegen of stofvormende werkzaamheden zoals bij steengroeven, mijnen, enz.) of plantenzaden van composietbloemigen bevat. 8.2 Op lekkage controleren Vóór de eerste inbedrijfstelling moet u de nieuwe leidingen controleren op uitwendige lekkages en dit in het inbedrijfstellingsprotocol bevestigen. OPGELET! SCHADE AAN DE INSTALLATIE door kortsluiting. Dek de gevoelige plaatsen, bijv. de sensor voor de inwendige waterdruk en de sensor op de retourleiding van de cv-ketel, af voor de lekdetectie. Sproei het lekzoekmiddel niet op kabelinvoeren, stekkers of elektrische aansluitleidingen. Laat het hier ook niet op lekken. OPGELET! SCHADE AAN DE CV-KETEL door verontreinigde verbrandingslucht. Denk eraan, dat er in de plaatsingsruimte geen chloorhoudende reinigingsmiddelen en halogeenkoolwaterstoffen (bijv. in spuitbussen, oplos- en reinigingsmiddelen, verf en lijm) gebruikt of opgeslagen mogen worden. Wanneer de brander is vervuild door bouwwerkzaamheden, moet deze vóór de inbedrijfstelling worden gereinigd ( hoofdstuk 0.6, pagina 5). Controleer de nieuwe leidingen tot aan het afdichtingspunt direct bij het gasblok op uitwendige lekkages. Daarbij mag de testdruk bij de ingang van het gasblok maximaal 50 mbar bedragen. Als u tijdens de druktest lekkages vaststelt, moet u bij alle verbindingen een lekdetectie met een schuimvormend middel uitvoeren. Het middel moet goedgekeurd zijn als controlemiddel voor dichtheid bij gasinstallaties. Breng het middel niet aan op de elektrische aansluitleidingen. Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 27

28 8 CV-installatie in bedrijf stellen 8.3 Toesteluitrusting controleren De brander is bij de levering bedrijfsklaar ingesteld voor werking met aardgas H en L ( tab. 9). Land Gassoort Fabrieksinstellingen AT, BA, BE, BG, BY, CH, CN, CZ, DE, DK, EE, ES, FR, GB, GR, HR, HU, IE, IT, LU, NO, PL, PT, RO, RU, SE, SI, SK, UA Aardgas H c.q. E (G20) Bij levering gebruiksklaar ingesteld. Het gasblok is ingesteld en verzegeld. Wobbe-index voor 5 C, 03 mbar: Ingesteld op 4, kwh/m 3 Inzetbaar van,4 tot 5,2 kwh/m 3 Wobbe-index voor 0 C, 03 mbar: Ingesteld op 4,9 kwh/m 3 Inzetbaar van 2,0 tot 6, kwh/m 3 Land Gassoort Fabrieksinstellingen NL Aardgas L Bij levering gebruiksklaar ingesteld. Het gasblok is ingesteld en verzegeld. Wobbe-index voor 5 C, 03 mbar: Ingesteld op 2, kwh/m 3 Inzetbaar van,4 tot 2,4 kwh/m 3 Wobbe-index voor 0 C, 03 mbar: Ingesteld op 2,8 kwh/m 3 Inzetbaar van 2,0 tot 3, kwh/m 3 Land Gassoort Fabrieksinstellingen NL Aardgas L (G25) Bij levering gebruiksklaar ingesteld. Het gasblok is ingesteld en verzegeld. Wobbe-index voor 5 C, 03 mbar: Ingesteld op,5 kwh/m 3 Inzetbaar van 0,85 tot 2,4 kwh/m 3 Wobbe-index voor 0 C, 03 mbar: Ingesteld op 2,2 kwh/m 3 Inzetbaar van 0,6 tot 3,8 kwh/m 3 Tab. 9 Fabrieksinstelling van de brander De brander mag uitsluitend met de juiste mondstukken in bedrijf worden genomen. Informeer bij de verantwoordelijke gasleverancier naar de geleverde gassoort. Controleer of de daadwerkelijk gassoort overeenkomt met de op het typeplaatje aangegeven "Gassoort" (afb. 28). 28 Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

29 CV-installatie in bedrijf stellen Omschakeling gassoort Wanneer wordt vastgesteld dat de cv-ketel af fabriek is ingesteld op een andere gassoort, moet de gassoort worden omgeschakeld Omschakeling voor cv-ketelmaten van 90 en 20 kw De omschakeling naar een andere gassoort gebeurt door het vervangen van de gassmoorklep. Gebruik overeenkomstig de cv-ketel uitsluitend de in de onderstaande tabel genoemde gassmoorkleppen. Afb. 26 Gassmoorklep vervangen gassmoorklep CV-ketel Logano plus Gassoort Diameter gassmoorklep GB32 90 kw Aardgas H (Wobbe-index 4,9 kwh/m 3 ) 5,7 GB32 20 kw Aardgas L DE (Wobbe-index 2,8 kwh/m 3 ) 5,0 Aardgas L NL (Wobbe-index 2,2 kwh/m 3 ) 4, Omschakeling voor cv-ketelmaten 60 tot 280 kw Aangezien bij cv-ketelmaten van 60 tot 280 kw geen gassmoorklep aanwezig is, wordt de omschakeling m.b.v. de vollaststelschroef uitgevoerd. Omschakeling van gassoort H op gassoort L: De vollaststelschroef tegen de wijzers van de klok in een halve omwenteling uitdraaien. Omschakeling van gassoort L op gassoort H: De vollaststelschroef in wijzerrichting van de klok een halve omwenteling indraaien. Afb. 27 Omschakeling op een andere gassoort vollaststelschroef Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 29

30 8 CV-installatie in bedrijf stellen Het typeplaatje actualiseren Plak de sticker (onderdeel van de technische documentatie) over het typeplaatje (op de zijwand) heen (zie afb. 28). 2 Afb. 28 Het typeplaatje actualiseren typeplaatje 2 sticker gaswaarden Gasleiding ontluchten Draai de afsluitschroef van de controlenippel voor de gasaansluitdruk en de ontluchting twee slagen los en plaats de slang erop. Open de gaskraan langzaam. Fakkel het uitstromende gas af langs een waterrecipiënt. Als er geen lucht meer ontsnapt, mag u de slang eraf trekken en de afsluitschroef weer vastdraaien. Sluit de gaskraan. Afb. 29 De gasleiding bij cv-ketelmaten van 90 en 20 kw ontluchten controlenippel voor het meten van de gasaansluitdruk en voor het ontluchten gasblok: Honeywell VR 465V Afb. 30 De gasleiding bij cv-ketelmaten van 60 en 280 kw ontluchten controlenippel voor het meten van de gasaansluitdruk en voor het ontluchten gasblok: Honeywell VR 45VE, VR 420VE en VR 425VE 30 Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

31 CV-installatie in bedrijf stellen Werkdruk controleren Controleer de werkdruk voor de inbedrijfstelling. Stel de rode wijzer van de manometer in op de benodigde bedrijfsdruk van ten minste bar overdruk (geldt voor gesloten cv-installaties). OPGELET! SCHADE AAN DE INSTALLATIE door ketelsteenvorming. Neem goed nota van de informatie in het logboek. 2 3 Afb. 3 Manometer voor gesloten installaties rode wijzer 2 manometerwijzer 3 groene markering Vul via de vul- en aftapkraan verwarmingswater bij of laat er water af, tot de gewenste werkdruk is bereikt. Ontlucht de cv-installatie tijdens het vullen. De cv-ketel is voorzien van een minimumdrukbewaking (beveiliging tegen watertekort). Die voorkomt dat de brander start bij minder dan ca. 0,8 bar. Afb. 32 Verwarmingswater bijvullen of aflaten via de vul- en aftapkraan vul- en aftapkraan Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 3

32 8 CV-installatie in bedrijf stellen 8.6 Luchttoevoer en -afvoeropeningen evenals de rookgasaansluiting controleren Controleer of de openingen voor luchttoevoer en -afvoer voldoen aan de plaatselijke voorschriften of aan de voorschriften voor gasinstallaties. WAARSCHUWING! LEVENSGEVAAR door vergiftiging. Een ontoereikende luchttoevoer kan leiden tot het ontsnappen van gevaarlijke rookgassen. Zorg ervoor, dat de luchttoevoer- en -afvoeropeningen niet verkleind of afgesloten zijn. Wanneer u het probleem niet meteen oplost, mag de cv-ketel niet in werking gesteld worden. Wijs de gebruiker van de installatie schriftelijk op de gebreken en de daaruit resulterende gevaren. Controleer of de rookgasaansluiting voldoet aan de geldende voorschriften ( hoofdstuk 7.., pagina 6). Zorg ervoor dat eventuele gebreken onmiddellijk verholpen worden. 8.7 Luchttoevoermembraan controleren Controleer of het luchttoevoermembraan aanwezig is op de aansluitstomp voor luchtaanzuiging en tegen de leiding ligt. Controleer of het luchttoevoermembraan kan bewegen en niet aan de leiding plakt. 2 Afb. 33 Luchttoevoermembraan controleren luchttoevoermembraan 2 aansluitstomp voor luchtaanzuiging 32 Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

33 CV-installatie in bedrijf stellen CV-installatie gebruiksklaar maken Open de hoofdkraan van de brandstoftoevoer. Schakel de verwarmingsnoodschakelaar (indien beschikbaar) en/of de desbetreffende zekering in. 8.9 Regeltoestel en brander in bedrijf stellen Zet de draaiknop voor "maximum keteltemperatuur" en de draaiknop voor "streefwaarde warmwater" op 0. Zo zorgt u ervoor dat de brander nog niet start (geen warmtevraag). Zet de bedrijfsschakelaar op de basiscontroller in de positie "". De hele cv-installatie wordt ingeschakeld. Bij de eerste inbedrijfstelling knippert kort "-" op het display, voordat meteen daarna de storingsmelding "4A"-"700" op het display verschijnt. De storingsmelding "4A"-"700" verschijnt omdat de brander in storingsstand wordt geleverd. Wacht ongeveer minuut tot de EMS-verbinding met de bedieningseenheid (toebehoren) is opgebouwd. Druk de toets "reset" op de BC0 in. De statusindicatie op de BC0 licht op en op het display verschijnt de actuele ketelwatertemperatuur in C. Wanneer de foutmelding "A" verschijnt, moet u op de bedieningseenheid de datum en tijd instellen. Pas daarna verschijnt de actuele ketelwatertemperatuur. Stel voor de verdere inbedrijfstellingswerkzaamheden de juiste parameters in op de bedieningseenheid. Met name de configuratie voor het tapwaterbedrijf (pomp cvgroep en boilerpomp) moet correct worden ingesteld, om een storingsvrije werking van de cv-installatie te garanderen. Lees hiervoor de betreffende hoofdstukken van het montage- en servicevoorschrift van de bedieningseenheid zorgvuldig door Afb. 34 Basiscontroller Logamatic BC0 bedrijfsschakelaar 2 draaiknop voor "streefwaarde warmwater" 3 toets "Reset" 4 toets "Schoorsteenveger" voor rookgastest en handmatige modus 5 toets "Statusaanduiding" 6 display 7 LED "Brander (aan/uit)" 8 draaiknop voor "maximum keteltemperatuur" bij verwarmingsbedrijf Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 33

34 8 CV-installatie in bedrijf stellen 8.0 CV-ketel bij de BC0 inschakelen Neem goed nota van de handleidingen bij de BC0 en de bedieningseenheid. Wanneer u de ketel niet combineert met de bedieningseenheid, moet u gedurende de inbedrijfstelling de volgende werkzaamheden uitvoeren: Als er een regelsysteem Logamatic 4000 is aangesloten op de cv-ketel, moet dat uitgeschakeld zijn zolang de bedieningseenheid is aangesloten. Bedieningseenheid installeren. Zet de bedrijfsschakelaar op de basiscontroller in de positie "" (AAN). Zo wordt de gehele cv-installatie ingeschakeld. De statusindicatie op de basiscontroller licht op en geeft de actuele ketelwatertemperatuur aan in C Rookgastest uitvoeren De toets "schoorsteenveger" wordt door uw installateur voor de rookgastest gebruikt. De verwarmingsregeling werkt gedurende 30 minuten met een verhoogde aanvoertemperatuur. Tijdens de rookgastest licht de decimale punt in de statusindicatie op Serviceniveau opvragen op de bedieningseenheid Druk de toets "schoorsteenveger" in tot de decimale punt in de statusindicatie oplicht (min. 2 seconden). Voer de rookgastest uit. Om de rookgastest af te breken, drukt u opnieuw op de toets "schoorsteenveger". Het servicemenu openen; daarvoor de linker toets () en de beide rechter toetsen (2) tegelijkertijd indrukken ( Montage- en servicehandleiding van de bedieningseenheid). Op het display verschijnt het hoofdmenu van het serviceniveau, dat aangegeven wordt door "SERVICEMENU". Draai de draaiknop om door het hoofdmenu te bladeren Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

35 CV-installatie in bedrijf stellen Monitorgegevens weergeven op de bedieningseenheid Met behulp van het menu "monitorgegevens/diagnose" kunt u de streefwaarden en actuele waarden van de cvinstallatie laten weergeven. Serviceniveau openen. Selecteer "Servicemenu monitorgegevens/diagnose". Kies het menupunt monitorwaarden van de CV-ketel De CO 2 -instelling bij volledige belasting uitvoeren Lees de belasting af op de bedieningseenheid. Een controle of correctie van het CO2- gehalte moet pas vanaf een branderbelasting van >70% worden. Bij cv-ketelmaten van 90 en 20 kw (gasblok VR 465V) Het CO 2 -gehalte controleren. Steek de meetvoeler door de meetopening in de rookgasleiding, in de kernstroom. Bij CO 2 van minder dan 8,5 % moet de gassmoorklep worden vervangen ( afb. 26). Wobbe-index [kwh/m 3 ] Gassoort Diameter gassmoorklep Afleveringstoestand [mm] Diameter gassmoorklep Voor een lager wobbe-index [mm] 2,0 6, Aardgas H 5,7 2,0 3, Aardgas L DE 5,0 0,0 2,2 Aardgas L DE 4,5 0,6 3,8 Aardgas L (G25) NL 4,8 Bij cv-ketelmaten van 60 tot 280 kw (gasblok VR 45VE, VR 420VE, VR 425VE) Het CO 2 -gehalte controleren. Steek de meetvoeler door de meetopening in de rookgasleiding, in de kernstroom. Bij CO 2 -waarden van minder dan 8,5 % moet de instelling aan de vollaststelschroef tot 9 % worden gecorrigeerd (zie afb. 35). Een draai naar rechts in wijzerrichting leidt tot een afname van de CO 2 -waarde. Linksomdraaien leidt tot een toename van de CO 2 -waarde. Afb. 35 CO 2 -gehalte corrigeren stelschroef vollast Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 35

36 8 CV-installatie in bedrijf stellen CO 2 -instelling bij gedeeltelijke belasting controleren + Druk de toets "schoorsteenveger" in tot de decimale punt in de statusindicatie oplicht (min. 2 seconden). Daardoor wordt de rookgastest ingeschakeld. Druk de toetsen "schoorsteenveger" en "statusindicatie" tegelijkertijd gedurende ca. 5 seconden in. Bij fabrieksinstelling verschijnt de weergave " ". Druk de toets "reset" in om het ketelvermogen procentueel te reduceren, L25. tot "L25." in het display verschijnt. 36 Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

37 CV-installatie in bedrijf stellen 8 Stel in op 25 %. Lees de belasting af op de bedieningseenheid. Wacht tot er een belasting is bereikt van 25 %. Controleer de CO 2 -waarde bij een waarde van minder dan 9,0 % of meer dan 9,6 % moet u de instelling corrigeren m.b.v. de stelschroef voor onbelast. Rechtsom draaien in wijzerrichting leidt tot een toename van de CO 2 -waarde linksom draaien tot een afname van de CO 2 -waarde. Stel de CO 2 -waarde in op 9,3 %. Afb. 36 Gasblok bij cv-ketelmaten van 90 en 20 kw instellen stelschroef voor onbelast gasblok: Honeywell VR 465V 2 Afb. 37 Gasblok bij cv-ketelmaten van 60 tot 280 kw instellen stelschroef voor onbelast gasblok: Honeywell VR 45VE, VR 420VE en VR 425VE 2 afdekschroef Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 37

38 8 CV-installatie in bedrijf stellen De instelling van de CO 2 -waarde bij volledige belasting controleren Lees de belasting af op de bedieningseenheid. Wacht tot er een belasting is bereikt van ten minste 70 %. De CO 2 -waarde opnieuw controleren (zie hoofdstuk 8.0.4). Druk de toets "schoorsteenveger" in om het ketelvermogen procentueel te verhogen. 8. Meetwaarden opnemen In de ketelaansluitbocht (toebehoren) of het ketelaansluitstuk (toebehoren) van de rookgasleiding bevindt zich een meetpunt. Voer de onderstaande metingen aan de meetplaats in de rookgasbuis uit: Trek Rookgastemperatuur bruto t A Luchttemperatuur t L Rookgastemperatuur netto t A t L Kooldioxidegehalte (CO 2 ) of zuurstofgehalte (O 2 ) Rookgasverlies q A Koolmonoxidegehalte Afb. 38 Meetwaarden opnemen meetpunt in de rookgasleiding 38 Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

39 CV-installatie in bedrijf stellen De statusindicatie op de BC0 veranderen in de statusindicatie keteltemperatuur Druk de toets "statusindicatie" in om naar de volgende statusindicatie te gaan. P.2 0 y 60 Actuele installatiedruk Druk de toets "statusindicatie" in om naar de volgende statusindicatie te gaan. Bedrijfsstatus (displaycode) Druk de toets "statusindicatie" in om naar de volgende statusindicatie te gaan. De keteltemperatuur verschijnt opnieuw Terugkeren van de rookgastest naar de bedrijfsmodus Om de rookgastest af te breken, drukt u opnieuw op de toets "schoorsteenveger". Keer op de bedieningseenheid terug naar de bedrijfsmodus. Sluit de afdekkap bij de bedieningseenheid Trek De tegendruk van de rookgasinstallatie mag niet meer dan 00 Pa (,0 mbar) bedragen. WAARSCHUWING! LEVENSGEVAAR door vergiftiging bij ontsnappende rookgassen. Let erop dat de cv-ketel alleen mag worden gebruikt met schoorstenen of rookgasinstallaties ( tab. 2 pagina 8) Koolmonoxidegehalte CO-waarden in luchtvrije toestand moeten beneden 400 ppm c.q. 0,04 Vol.-% liggen. Waarden van meer dan 00 ppm wijzen op een onjuiste branderinstelling, een verkeerde instelling van het toestel, vuil op de brander of warmtewisselaar of een defect bij de brander. Stel in dit geval absoluut de oorzaak vast en verhelp deze. Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 39

40 8 CV-installatie in bedrijf stellen 8.2 Functiecontroles Tijdens de inbedrijfstelling en bij de jaarlijks inspectie dienen alle regel-, besturings- en veiligheidsvoorzieningen te worden getest op hun werking en, voor zover verstelling mogelijk is, op hun correcte instelling Ionisatiestroom controleren Het servicemenu openen; daarvoor de linker toets () en de beide rechter toetsen (2) tegelijkertijd indrukken ( Montage- en servicehandleiding van de bedieningseenheid). Op het display verschijnt het hoofdmenu van het serviceniveau, dat aangegeven wordt door "servicemenu". Draai de draaiknop om door het hoofdmenu te bladeren. 2 Lees de ionisatiestroom af en vergelijk deze met de opgegeven waarden. Keer op de bedieningseenheid terug naar de bedrijfsmodus. Sluit de afdekkap bij de bedieningseenheid. Bij cv-ketel zonder bedieningseenheid Neem goed nota van de handleidingen bij de BC0 en de bedieningseenheid. Als u geen gebruik maakt van een bedieningseenheid, moet u voor het beëindigen van de inbedrijfstelling letten op het volgende: Verwijder de bedieningseenheid. Als er een regelsysteem Logamatic 4000 is aangesloten op de cv-ketel, kan dat na de demontage van de bedieningseenheid weer ingeschakeld worden. 40 Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

41 CV-installatie in bedrijf stellen Gasaansluitdruk meten Draai de afsluitschroef van de controlenippel voor de gasaansluitdruk en ontluchting twee slagen los. Plaats de meetslang van de manometer op de controlenippel. De gasaansluitdruk bij een werkende brander meten. Noteer de meetwaarde in het inbedrijfstellingsprotocol. Als de vereiste gasaansluitdruk niet aanwezig is, moet u contact opnemen met het plaatselijke gasbedrijf. Wanneer de gasaansluitdruk te hoog is, moet u voor het gasblok een extra gasdrukregelaar installeren. Verwijder de meetslang weer. Schroef de afsluitschroef van de controlenippel voor de gasaansluitdruk en ontluchting zorgvuldig vast. Afb. 39 De gasaansluitdruk bij cv-ketelmaten van 90 en 20 kw meten de controlenippel voor het meten van de gasaansluitdruk en voor het ontluchten gasblok: Honeywell VR 465V Afb. 40 De gasaansluitdruk bij cv-ketelmaten van 60 tot 280 kw meten De controlenippel voor het meten van de gasaansluitdruk en voor het ontluchten gasblok: Honeywell VR 45VE, VR 420VE en VR 425VE Land Gassoort Aansluitdruk * Min. Nom. Max. mbar mbar mbar AT, BA, BE, BG, BY, CH, CN, CZ, DE, DK, EE, ES, GB, GR, HR, IE, IT, LU, PL, PT, RO, RU, SI, SK, UA Aardgas H c.q. E (G20) Aardgas L (G25) Aardgas L W (vroeger GZ4,5) NL Aardgas L (G25) HU Tab. 0 Gassoorten en aansluitdrukken Aardgas H (G20) Aardgas S (G25.) * De gasleveranciersbedrijven moeten de min. en max. drukken (overeenkomstig de nationale voorschriften van de openbare gasvoorziening) garanderen Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 4

42 8 CV-installatie in bedrijf stellen 8.4 Tijdens de werking op lekkages controleren Bij een werkende brander moeten alle afdichtingspunten van het gehele gastraject van de brander met een schuimvormend middel worden gecontroleerd, bijv.: controlenippels, sproeiers, schroefverbindingen enz. Het middel moet goedgekeurd zijn als controlemiddel voor dichtheid bij gasinstallaties. OPGELET! SCHADE AAN DE INSTALLATIE door kortsluiting. Dek de gevoelige plaatsen, bijv. de sensor voor de inwendige waterdruk en de sensor op de retourleiding van de cvketel, af voor de lekdetectie. Sproei het lekzoekmiddel niet op kabelinvoeren, stekkers of elektrische aansluitleidingen. Laat het hier ook niet op lekken. 8.5 Ommanteling monteren Wanneer de zijwanden of de ketelvoorwand niet correct gemonteerd kunnen worden, moet u de cv-ketel verticaal uitlijnen ( hoofdstuk 7.6, pagina 26). 3 Hang de zijwanden eerst onderaan in, til ze dan iets op en hang ze boven ook in. Zet de zijwanden vast met de borgschroeven aan de voor- en achterzijde van de cv-ketel. Hang de voorwand eerst onderaan in, til deze dan iets op en hang deze ook boven in. Zet de voorwand vast met de borgschroef boven op de cv-ketel. Breng de doorzichtige tas met de technische documentatie op een zichtbare plaats op de zijwand aan. 3 Afb. 4 Ommanteling monteren zijwand 2 voorwand 3 borgschroef 3 42 Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

43 CV-installatie in bedrijf stellen Inbedrijfstellingsprotocol Uitgevoerde inbedrijfstellingswerkzaamheden bevestigen met een handtekening en de datum. Inbedrijfstellingswerkzaamheden Pagina Meetwaarden Opmerkingen. De cv-installatie vullen en alle aansluitingen op dichtheid controleren Gaskarakteristieken noteren: Wobbe-index 27 kwh/m³ Verbrandingswaarde tijdens de werking kwh/m³ 3. De gasleiding op lekkages controleren; De gasleiding ontluchten Werkdruk tot stand brengen 3 5. Openingen voor luchttoevoer en -afvoer en rookgasaansluiting controleren Luchttoevoermembraan controleren Toesteluitrusting controleren De regelaar en brander in bedrijf stellen Indien nodig de gassoort instellen Meetwaarden noteren: 38 Volledige belasting Gedeeltelijk e belasting Trek Pa Pa Rookgastemperatuur bruto t A C C Luchttemperatuur t L C C Rookgastemperatuur netto t A t L C C Kooldioxidegehalte (CO 2 ) of zuurstofgehalte (O 2 ) % % Rookgasverlies q A % % Koolmonoxidegehalte (CO), luchtvrij ppm ppm. Gasaansluitdruk (dynamische druk) meten 4 mbar 2. Tijdens de werking op lekkages controleren Functiecontroles: Ionisatiestroom controleren 40 µa 4. Ommanteling monteren Gebruiker informeren, technische documentatie overhandigen Vakkundige inbedrijfstelling bevestigen Firmastempel/ handtekening/ datum Deel de klant mee wat de correcte brandstof is en noteer dit in de tabel ( bedieningshandleiding van de cvketel, pagina 2). Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 43

44 9 CV-installatie buiten bedrijf stellen 9 CV-installatie buiten bedrijf stellen 9. Normale buitenbedrijfstelling Schakel de bedrijfsschakelaar op de regelaar uit (stand "0"). Zo worden de cv-ketel en alle componenten (bijv. brander) uitgeschakeld. Sluit de hoofdkraan van de brandstoftoevoer. OPGELET! SCHADE AAN DE INSTALLATIE door vorst. Als de cv-installatie niet in bedrijf is, kan ze bij vorst bevriezen. Laat de cv-installatie, voor zover mogelijk, permanent ingeschakeld. Zorg ervoor dat de cv-installatie niet kan bevriezen door eventueel de verwarmings- en tapwaterleidingen leeg te laten lopen op het laagste punt van de installatie. Afb. 42 De cv-installatie uitschakelen 9.2 Handelwijze in een noodsituatie Leg uw klant uit, hoe hij moet handelen in geval van nood, bijv. bij brand: Sluit de hoofdkraan van de brandstoftoevoer. Schakel de cv-installatie via de verwarmingsnoodschakelaar of via de betreffende zekering stroomloos. 44 Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

45 CV-ketel inspecteren en onderhouden 0 0 CV-ketel inspecteren en onderhouden 0. Waarom is regelmatig onderhoud belangrijk? Om de volgende redenen moeten cv-installaties regelmatig worden onderhouden: om een hoog rendement te behouden en om de cvinstallatie zuinig (gering brandstofverbruik) te laten draaien, om een hoge bedrijfszekerheid te realiseren, om de milieuvriendelijke verbranding optimaal te houden. Bied uw klant een jaarlijks inspectie- en behoefteafhankelijk onderhoudscontract aan. Welke werkzaamheden in het contract opgenomen moeten worden, kunt u nalezen in de inspectie- en onderhoudsprotocollen ( hoofdstuk 0.0, pagina 60). Reserveonderdelen kunt u bestellen in uw filiaal. LEVENSGEVAAR door elektrische stroom. WAARSCHUWING! Voordat u een toestel opent: schakel alle polen van de netspanning stroomloos en zorg ervoor dat ze niet per ongeluk opnieuw kunnen worden ingeschakeld. Draai de borgschroef van de voorwand boven in midden van de cv-ketel los en verwijder deze. Til de voorwand iets op en trek deze naar voren toe weg. LEVENSGEVAAR door explosie van ontvlambare gassen. WAARSCHUWING! Voer de werkzaamheden aan de gasvoerende onderdelen enkel uit, wanneer u erkend bent als installateur voor gasinstallaties. Afb. 43 Voorwand verwijderen Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 45

46 0 CV-ketel inspecteren en onderhouden 0.2 Algemene werkzaamheden De onderstaande werkzaamheden worden in dit document niet verder beschreven. U moet deze desondanks uitvoeren: Controleer de algemene toestand van de cvinstallatie. Visuele en functiecontrole van de cv-installatie uitvoeren. Controleer de functionaliteit en veiligheid van de luchttoevoer- en rookgasgeleiding. Controleer alle gas- en watervoerende leidingen op corrosievorming. Eventueel gecorrodeerde leidingen vervangen. Controleer de voordruk van het membraanexpansievat. 46 Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

47 CV-ketel inspecteren en onderhouden Inwendige dichtheidstest In dit hoofdstuk wordt uitgelegd hoe u de inwendige dichtheidsproef kunt uitvoeren en waarop u daarbij moet letten Testvolume bepalen V test = V tot. = V leiding + V gasblok Bepaal de lengte van de leiding tot aan de hoofdkraan van de brandstoftoevoer. Bepaal het volume van het gasblok (V gasblok ) aan de hand van ( tab. ). Bepaal het volume van de leidingen (V leiding ) aan de hand van ( tab. 2 en tab. 3). Bereken het testvolume (V test ) aan de hand van de bovenstaande vergelijking. Volume van het gasblok (bij benadering) Volume van het gasblok tot 50 kw 0, liter Volume van het gasblok > 50 kw 0,2 liter Tab. Volume van het gasblok (V gasblok ) Leidinglengte Volume van de leiding (V leiding ) in liter Leidingdiameter in inch in m /2 3/4 /4 /2 2 0,2 0,4 0,6,0,4 2,2 2 0,4 0,7,2 2,0 2,7 4,4 3 0,6,,7 3,0 4, 6,6 4 0,8,5 2,3 4,0 5,5 8,8 5,8 2,9 5, 6,9-6,2 2,2 3,5 6, 8,2-7,4 2,5 4, 7, 9,6-8,6 2,9 4,6 8, - - 9,8 3,3 5,2 9, ,6 5,8 0, - - Tab. 2 Volume van de leiding (V leiding ) afhankelijk van de lengte en de diameter van de leiding Leidinglengte Volume van de leiding (V leiding ) in liter Leidingdiameter in mm (koperen leiding) in m 5 x 8 x 22 x 28 x,5 35 x,5 45 x,5 0, 0,2 0,3 0,5 0,8,4 2 0,3 0,4 0,6,0,6 2,8 3 0,4 0,6 0,9,5 2,4 4,2 4 0,5 0,8,3 2,0 3,2 5,5 5 0,7,0,6 2,5 4,0 6,9 6 0,8,2,9 2,9 4,8 8,3 7 0,9,4 2,2 3,4 5,6 9,7 8,,6 2,5 3,9 6,4-9,2,8 2,8 4,4 7,2-0,3 2,0 3, 4,9 8,0 - Tab. 3 Volume van de leiding (V leiding ) afhankelijk van de lengte en de diameter van de leiding Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 47

48 0 CV-ketel inspecteren en onderhouden Dichtheidstest uitvoeren Sluit de hoofdkraan van de brandstoftoevoer. Draai de afsluitschroef van de controlenippel twee slagen los. Plaats de meetslang van de U-leiding-manometer op de controlenippel. Open de hoofdkraan van de brandstoftoevoer, lees de druk af en noteer hem. Sluit de hoofdkraan van de brandstoftoevoer en lees na een minuut de druk opnieuw af en bereken de drukvermindering per minuut op basis van het verschil tussen de beide resultaten. Aan de hand van de vastgestelde drukvermindering per minuut en het testvolume (V test ) kunt u in het volgende diagram ( afb. 46) aflezen of het gasblok nog gebruikt mag worden. Afb. 44 Controleren op inwendige lekkages bij de ketelmaten 90 en 20 kw controlenippel gasblok: Honeywell VR 465V Afb. 45 Controleren op inwendige lekkages bij de ketelmaten 60 tot 280 kw controlenippel gasblok: Honeywell VR 45VE, VR 420VE en VR 425VE Drukvermindering in mbar binnen een minuut Afb. 46 Testvolume in liter Toegestane drukvermindering per minuut bij een inwendige dichtheidsproef met aanwezige gasdruk (voor 0, l 0,0 l testvolume (V test )) Bereik "blok afgedicht" = geldt voor nieuwe installaties Bereik 2 "blok voldoende afgedicht" = blok zonder beperkingen te gebruiken Bereik 3 "blok lekt" = blok mag niet gebruikt worden >> test uitvoeren, zoals hieronder is beschreven Afleesvoorbeeld: testvolume (V test ) 5 liter en drukverlies 4 mbar/min = bereik 3 "blok lekt" = blok mag niet gebruikt worden >> test uitvoeren, zoals hieronder is beschreven 48 Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

49 CV-ketel inspecteren en onderhouden 0 Als u bij een testvolume (V test ) van < liter een sterke drukvermindering van >0 mbar/minuut vaststelt, moet u het testvolume (V test ) vergroten. Neem daarvoor de leiding tot de volgende afsluiting op in de lektest en herhaal de test met een nieuw testvolume (V test ). Als het afleespunt van het testvolume (V test ) en de drukvermindering per minuut in het bereik "blok lekt" ( vgl. afleesvoorbeeld in afb. 46, pagina 48) ligt, moet u de hierna beschreven test uitvoeren. Open de hoofdkraan van de brandstoftoevoer. SCHADE AAN DE INSTALLATIE OPGELET! door kortsluiting. Dek de gevoelige plaatsen af voor de lekdetectie. Sproei het middel voor de lekdetectie niet op de kabeldoorvoeren, de stekkers of de elektrische aansluitleidingen. Laat het hier ook niet op lekken. Alle afdichtingspunten van het geteste leidingonderdeel moeten met een schuimvormend middel voor lekdetectie gecontroleerd worden. Dicht eventuele lekken af en herhaal de test. Als er geen lek wordt vastgesteld, moet het gasblok vervangen worden. Dichtheidstest beëindigen Neem de slang weg. Draai de schroef in de meetnippel weer vast nadat de meetwerkzaamheden beëindigd werden. Controleer de meetnippels op dichtheid. Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 49

50 0 CV-ketel inspecteren en onderhouden 0.4 Werkdruk van de cv-installatie controleren Bij gesloten installaties moet de manometerwijzer binnen de groene markering staan. De rode wijzer van de manometer moet ingesteld zijn op de noodzakelijke werkdruk. Zorg voor een bedrijfsdruk (overdruk) van minimaal bar. 2 3 Controleer de werkdruk van de cv-installatie. Wanneer de wijzer van de manometer tot onder de groene markering zakt, is de bedrijfsdruk te laag. U moet water bijvullen. SCHADE AAN DE INSTALLATIE Afb. 47 Manometer voor gesloten installaties rode wijzer 2 manometerwijzer 3 groene markering door veelvuldig bijvullen. OPGELET! Indien u vaak water moet bijvullen, kan de cv-installatie afhankelijk van de waterkwaliteit worden beschadigd door corrosie en ketelsteen (zie ook logboek). Zorg ervoor, dat de cv-installatie ontlucht is. Controleer de dichtheid van de cvinstallatie en de werking van het expansievat. Vul water bij via de vul- en aftapkraan. Ontlucht de cv-installatie. Controleer de werkdruk opnieuw. De hoeveelheid water die is toegevoegd in het logboek invullen. De installatiedruk kunt u ook op de regelaar aflezen (bijv. weergave "P.4" stemt overeen met,4 bar). Monteer de ketelvoorwand ( hoofdstuk 8.5, pagina 42). 50 Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

51 CV-ketel inspecteren en onderhouden Het kooldioxidegehalte meten Meet het CO 2 -gehalte. Steek de meetsensor door de meetopening in de rookgasleiding, in de kernstroom. Noteer de rookgaswaarden. Als het CO 2 -gehalte 0,5 % afwijkt van de streefwaarde ( tab. 2, pagina 8), moet u de brander instellen zoals beschreven in hoofdstuk 8.0.4, pagina Graad van vervuiling van de brander en de warmtewisselaar bepalen en de componenten reinigen Voor de reiniging van de cv-ketel kunt u kiezen voor een natte of een droge reiniging. Voor de droge reiniging is er een lange en een korte reinigingsplaat als toebehoren verkrijgbaar. De reinigingstoestellen voor de natte reiniging zijn verkrijgbaar als toebehoren. Voordat u de brander of de warmtewisselaar reinigt, moet u vooraf de volgende punten resp. werkstappen controleren, evt. uitvoeren: 0.6. Graad van vervuiling bepalen Sluit de drukverschilmeter aan tussen de meetnippel op de brander en de ketelaansluitbocht c.q. het ketelaansluitstuk bij het keteluiteinde ( afb. 48). 2 Afb. 48 Graad van vervuiling bepalen meetnippel bij de brander 2 meetpunt bij de ketelaansluiting van de rookgasinstallatie Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 5

52 0 CV-ketel inspecteren en onderhouden CV-ketel bij de BC0 inschakelen Neem goed nota van de handleidingen bij de BC0 en de bedieningseenheid. Als u de ketel niet combineert met een bedieningseenheid, moet u gedurende de inspectie en het onderhoud de volgende werkzaamheden uitvoeren: Als er een regelsysteem Logamatic 4000 is aangesloten op de cv-ketel, moet dat uitgeschakeld zijn zolang de bedieningseenheid is aangesloten. Installeer de bedieningseenheid. Zet de bedrijfsschakelaar op de basiscontroller in de positie "" (AAN). Zo wordt de gehele cv-installatie ingeschakeld. De statusindicatie op de basiscontroller licht op en geeft de actuele ketelwatertemperatuur aan in C. Rookgastest uitvoeren De toets "schoorsteenveger" wordt door uw installateur voor de rookgastest gebruikt. De verwarmingsregeling werkt gedurende 30 minuten met een verhoogde aanvoertemperatuur. Tijdens de rookgastest licht de decimale punt in de statusindicatie op. Druk de toets "schoorsteenveger" in tot de decimale punt in de statusindicatie oplicht (min. 2 seconden). Voer de rookgastest uit. Om de rookgastest af te breken, drukt u opnieuw op de toets "schoorsteenveger". 52 Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

53 CV-ketel inspecteren en onderhouden 0 Serviceniveau openen op de bedieningseenheid Op het display verschijnt het hoofdmenu van het serviceniveau, dat aangegeven wordt door "SERVICEMENU". Draai de draaiknop in een willekeurige richting om door het hoofdmenu te bladeren. Met behulp van het menu "monitorgegevens/diagnose" kunt u de streefwaarden en actuele waarden van de cvinstallatie laten weergeven. Lees de belasting af op de bedieningseenheid. Wacht tot er een belasting is bereikt van 00 %. Lees het drukverschil af op de meter en vergelijk dit met de waarden uit de tabel tab. 4. Als de gemeten druk hoger ligt dan de waarde uit de tabel, moet de warmtewisselaar droog of nat gereinigd worden Brander en warmtewisselaar reinigen De cv-installatie buiten bedrijf stellen ( hoofdstuk 9, pagina 44). Sluit de hoofdkraan van de gastoevoer en beveilig deze tegen abusievelijk opnieuw opendraaien. Laat de cv-ketel afkoelen. Demonteer de sifon bij de afloop van het recipiënt voor het condenswater. Plaats een emmer onder de afloop van het recipiënt voor het condenswater. Ketel-grootte 90 kw 20 kw 60 kw 200 kw 240 kw 280 kw Tab. 4 Reinigingsdrempel drukverschil in Pa 2 Afb. 49 Sifon demonteren sifon 2 recipiënt voor het condenswater Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 53

54 0 CV-ketel inspecteren en onderhouden Brander demonteren Maak alle elektrische stekkerverbindingen bij de brander los. 2 3 Schroef de bevestigingsmoeren bij de branderplaat boven en onder eraf. Bouten op de kant van de ventilator: draai de twee achterste zeskantbouten twee omwentelingen los; draai de twee voorste zeskantbouten los en verwijder deze. Trek de brander er voorzichtig naar voren toe uit. Afb. 50 Elektrische stekkerverbindingen bij de brander losmaken ontstekingskabel 2 ionisatiekabel 3 ontstekingskabel Afb. 5 Brander van de warmtewisselaar afnemen voorste inbusbout 2 achterste inbusbout 3 bevestigingsmoer 54 Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

55 CV-ketel inspecteren en onderhouden 0 Schroef de bevestigingsmoeren op de reinigingsdeksels op het ketelblok boven en onder eraf. Neem het reinigingsdeksel weg. Schroef de bevestigingsmoeren op het deksel van het recipiënt voor het condenswater boven en onder eraf. Neem het deksel weg Warmtewisselaar droog reinigen Afb. 52 Reinigingsdeksel openen reinigingsdeksel op het ketelblok 2 bevestigingsmoeren op het reinigingsdeksel 3 deksel op het recipiënt voor het condenswater 4 bevestigingsmoeren op het deksel van het recipiënt voor het condenswater OPGELET! GEVAAR VOOR VERWONDINGEN door scherpe randen aan de reinigingsplaten. Om verwondingen te vermijden, trekt u handschoenen aan bij het reinigen van de cv-ketel met de reinigingsplaten (toebehoren). Reinig de rookgaskanalen van de warmtewisselaar met de lange reinigingsplaat horizontaal en diagonaal. Reinig het achterste deel van de rookgaskanalen van onderaf door het recipiënt voor het condenswater met de korte reinigingsplaat. 2 Afb. 53 Warmtewisselaar droog reinigen lange reinigingsplaat (toebehoren) 2 korte reinigingsplaat (toebehoren) Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden. 55

56 0 CV-ketel inspecteren en onderhouden Warmtewisselaar nat reinigen Maak voor de natte (chemische) reiniging gebruik van een reinigingsmiddel dat is aangepast aan de graad van vervuiling (roet of korstvorming). Het reinigingsmiddel moet voor aluminium toegestaan zijn! LEVENSGEVAAR door ontsnappende rookgassen. WAARSCHUWING! Let bij montage van het reinigingsdeksel op beschadigde afdichtingen en correcte plaatsing. Schroef het reinigingsdeksel weer vast. Reinig de warmtewisselaar met water of met een geschikt reinigingsmiddel (gebruiksinstructies van de fabrikant van het reinigingsmiddel in acht nemen). Bescherm de elektrische onderdelen tegen vocht. Afb. 54 Warmtewisselaar nat reinigen Werkzaamheden aan de warmtewisselaar bij een natte en droge reiniging Spoel eventueel achtergebleven vuilresten met een slang weg in de emmer. Reinig de sifon met water. LEVENSGEVAAR door vergiftiging. WAARSCHUWING! Als de sifon niet met water is gevuld, kunnen de ontsnappende rookgassen mensen in levensgevaar brengen. Vul de sifon met ca. twee liter water. Monteer de sifon weer. Brander reinigen Blaas de branderstaven en de verdeelbalken van binnen en buiten uit met perslucht. Afb. 55 Sifon reinigen Afb. 56 Brander reinigen branderstaven 56 Logano plus GB32 - Wijzigingen op grond van technische verbeteringen voorbehouden.

Bedieningsvoorschrift

Bedieningsvoorschrift Bedieningsvoorschrift Condenserende gasketel Logano plus GB312 Voor de gebruiker Zorgvuldig lezen vóór de bediening. 7 747 007 480 01/2007 NL Inhoudsopgave 1 Voor uw veiligheid...............................................3

Nadere informatie

Bedieningshandleiding

Bedieningshandleiding edieningshandleiding Condensatieketel op gas Logano plus G312 Voor de gebruiker Zorgvuldig lezen vóór de bediening 6 720 801 310 (2012/02) E Inhoudsopgave 1 Voor uw veiligheid............................................

Nadere informatie

Bedieningsvoorschrift

Bedieningsvoorschrift Bedieningsvoorschrift Specifieke ketel voor stookolie / gas Logano G125 ECO en Logano G125 ECO met brander Logatop BE ECO Voor de gebruiker Zorgvuldig lezen voor de bediening. 6 720 617 636-04/2007 NL/BE

Nadere informatie

Bedieningsvoorschrift

Bedieningsvoorschrift 6302 0071 11/2001 NL Voor de gebruiker Bedieningsvoorschrift Specifieke ketel voor stookolie / gas Logano G215 en Logano G215 met brander Logatop Zorgvuldig lezen vóór de bediening Voorwoord Over dit voorschrift

Nadere informatie

Montage- en onderhoudsvoorschrift

Montage- en onderhoudsvoorschrift 6304 0487 06/2005 NL Voor de vakman Montage- en onderhoudsvoorschrift Condenserende gasketel Logano plus GB32 Zorgvuldig lezen vóór de montage en het onderhoud Inhoudsopgave Veiligheid..................................................

Nadere informatie

Bedieningsvoorschrift

Bedieningsvoorschrift Bedieningsvoorschrift Condensatieketel voor stookolie Logano GB125 met brander Logatop BE Voor de installateur Zorgvuldig lezen vóór de montage en het onderhoud 7 747 014 530 (03/2007) BE Inhoudsopgave

Nadere informatie

Geachte klant, de specifieke gasketel Logano G234X TH van Buderus werd volgens de laatste technologische ontwikkelingen en de meest recente veiligheid

Geachte klant, de specifieke gasketel Logano G234X TH van Buderus werd volgens de laatste technologische ontwikkelingen en de meest recente veiligheid 6301 4923-09/01 BE (NL) Bedieningsvoorschrift Specifieke gasketel Logano G234X TH met Logamatic 2105 Zorgvuldig bewaren Geachte klant, de specifieke gasketel Logano G234X TH van Buderus werd volgens de

Nadere informatie

Bedieningsvoorschrift

Bedieningsvoorschrift 6300 4749 05/2000 BE (NL) Voor de gebruiker Bedieningsvoorschrift Specifieke gasketel Logano G234 Zorgvuldig lezen vóór bediening Voorwoord Geachte klant, de specifieke gasketel Logano G234 van Buderus

Nadere informatie

Bedieningsvoorschrift

Bedieningsvoorschrift 6301 8857 11/2001 NL Voor de gebruiker Bedieningsvoorschrift Specifieke ketel voor stookolie / gas Logano GE515 Zorgvuldig lezen vóór de bediening Voorwoord Over dit voorschrift Het toestel voldoet aan

Nadere informatie

Bedieningsvoorschrift

Bedieningsvoorschrift 7 747 000 976 04/2006 NL (BE) Voor de gebruiker Bedieningsvoorschrift Stookolieketel Logano SC115/SC115T met brander Logatop BE Zorgvuldig lezen vóór de bediening Inhoudsopgave 1 Voor uw veiligheid............................................

Nadere informatie

Bedieningsvoorschrift

Bedieningsvoorschrift 6302 5477 02/2003 NL Voor de gebruiker Bedieningsvoorschrift Specifieke gasketel Logano GE434 Logano plus GB434 Zorgvuldig lezen vóór de bediening Voorwoord Het toestel voldoet aan de basisvereisten van

Nadere informatie

Bedieningsvoorschrift Logano GE515. Vervangingstoestel voor Logano G505, G515, GE515, GK505. Zorgvuldig lezen vóór de bediening

Bedieningsvoorschrift Logano GE515. Vervangingstoestel voor Logano G505, G515, GE515, GK505. Zorgvuldig lezen vóór de bediening Specifieke ketel voor stookolie / gas 6 720 818 193 (2018/01) NL Bedieningsvoorschrift Logano GE515 Vervangingstoestel voor Logano G505, G515, GE515, GK505 Zorgvuldig lezen vóór de bediening Voorwoord

Nadere informatie

Bedieningsvoorschriften

Bedieningsvoorschriften 6300 5517 05/2000 NL Voor de gebruiker Bedieningsvoorschriften Gasgestookte verwarmingsketel Logano G334 / G334 Duo Zorgvuldig lezen alvorens het apparaat te gebruiken Voorwoord Geachte klant, De Buderus

Nadere informatie

Bedieningsvoorschriften

Bedieningsvoorschriften 6300 5507 05/2000 NL Voor de gebruiker Bedieningsvoorschriften Gasgestookte verwarmingsketel Logano G124 / G124 V Zorgvuldig lezen alvorens het apparaat te gebruiken Voorwoord Geachte klant, De Buderus

Nadere informatie

Bedieningsvoorschrift

Bedieningsvoorschrift 6303 6959 09/2003 NL Voor de gebruiker Bedieningsvoorschrift Specifieke stookolieketel Logano G125 met brander Logatop BE Zorgvuldig lezen vóór de bediening Inhoudsopgave 1 Voor uw veiligheid............................................

Nadere informatie

Bedieningsvoorschrift

Bedieningsvoorschrift Bedieningsvoorschrift Gasketel Specifieke gasketel Logano G144 Voor de gebruiker Zorgvuldig lezen vóór de bediening 7 747 015 774-05/2007 NL(BE) Inhoudsopgave 1 Voor uw veiligheid...........................................

Nadere informatie

Bedieningsvoorschrift

Bedieningsvoorschrift 6301 9027 11/2001 NL Voor de gebruiker Bedieningsvoorschrift Specifieke ketel voor stookolie / gas Logano G115 en Logano G115 met Logatop-brander Zorgvuldig lezen vóór de bediening Voorwoord Over dit voorschrift

Nadere informatie

Installatie- en onderhoudshandleiding

Installatie- en onderhoudshandleiding Installatie- en onderhoudshandleiding Condensatieketel voor gas Logano plus GB312 Voor de vakman Voorafgaand aan montage en onderhoud zorgvuldig lezen! 6 720 643 902 (08/2010) BE/NL Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

Bedieningsvoorschrift

Bedieningsvoorschrift 6302 1983 11/2002 NL Voor de gebruiker Bedieningsvoorschrift Condenserende gasketel Logano plus GB302 Zorgvuldig lezen vóór de bediening Voorwoord Over dit voorschrift Het toestel voldoet aan de basisvereisten

Nadere informatie

Bedieningshandleiding voor de gebruiker Logano GB125 met brander Logatop BE

Bedieningshandleiding voor de gebruiker Logano GB125 met brander Logatop BE auto man fav menu info Condensatieketel op stookolie 6 720 804 973-00.3T Bedieningshandleiding voor de gebruiker Logano GB125 met brander Logatop BE 6 720 807 702 (2013/03) BE Zorgvuldig lezen voor de

Nadere informatie

Logano plus GB312. Installatie- en onderhoudshandleiding voor de installateur. Voor installatie en onderhoud zorgvuldig lezen.

Logano plus GB312. Installatie- en onderhoudshandleiding voor de installateur. Voor installatie en onderhoud zorgvuldig lezen. HR-toestel 6 720 801 303-00.1T Installatie- en onderhoudshandleiding voor de installateur Logano plus GB312 6 720 801 311 (2013/01) NL Voor installatie en onderhoud zorgvuldig lezen. Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

Montage-instructie. Branderset Hoog rendement Gaswandketel

Montage-instructie. Branderset Hoog rendement Gaswandketel Voor de installateur Montage-instructie Branderset Hoog rendement Gaswandketel 6 70 6 09-00.TD 6 70 6 09 (0/009) nl Nefit TopLine Compact HRC (5 en 30 kw) Nefit TopLine HR (5 en 30 kw) Nefit TopLine AquaPower

Nadere informatie

Bedieningsvoorschrift

Bedieningsvoorschrift 7 747 000 429 01/2002 NL Voor de gebruiker Bedieningsvoorschrift Specifieke gasketel Logano plus SB615 Zorgvuldig lezen vóór de bediening Voorwoord Over dit voorschrift Het toestel voldoet aan de basisvereisten

Nadere informatie

NE1.1. Neutralisatie-eenheid. Voor gebruik bij condensatieketels voor gas. Installatie- en onderhoudshandleiding voor de installateur

NE1.1. Neutralisatie-eenheid. Voor gebruik bij condensatieketels voor gas. Installatie- en onderhoudshandleiding voor de installateur Installatie- en onderhoudshandleiding voor de installateur Neutralisatie-eenheid NE1.1 Voor gebruik bij condensatieketels voor gas 6 720 643 494 (2010/01) BE/NL Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Toelichting

Nadere informatie

Montagevoorschrift. UBA3-module xm10 voor montage in de verwarmingsketel evenals voor wandmontage /2004 NL Voor de vakman

Montagevoorschrift. UBA3-module xm10 voor montage in de verwarmingsketel evenals voor wandmontage /2004 NL Voor de vakman 60 84 06/004 NL Voor de vakman Montagevoorschrift UBA-module xm0 voor montage in de verwarmingsketel evenals voor wandmontage Zorgvuldig lezen vóór de montage Inhoudsopgave Veiligheid.......................................

Nadere informatie

Installatie-instructie

Installatie-instructie Voor de installateur Installatie-instructie Aansluitset Nefit HR 70/HR 00 6 720 82 389 (07/204) NL Inhoudsopgave Voorschriften en veiligheid.................................... 3. Over deze handleiding........................................

Nadere informatie

Montage- en onderhoudsvoorschrift

Montage- en onderhoudsvoorschrift 7 747 000 051 02/2005 NL (BE) Voor de vakman Montage- en onderhoudsvoorschrift Neutralisatie-eenheid NE 0.1 Zorgvuldig lezen vóór de montage en het onderhoud 1 Algemeen 1 Algemeen De neutralisatie-eenheid

Nadere informatie

Installatie-instructie voor de installateur Logano plus GB402

Installatie-instructie voor de installateur Logano plus GB402 Condensatietoestel voor gas Installatie-instructie voor de installateur Logano plus GB402 6 720 804 424 (2013/05) NL Voorafgaand aan montage en onderhoud zorgvuldig lezen! Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1

Nadere informatie

/2000 BE (NL)

/2000 BE (NL) 7204 400-09/2000 BE (NL) %HGLHQLQJVYRRUVFKULIW &RQGHQVDWLHJDVNHWHO /RJDPD[SOXV*% =RUJYXOGLJEHZDUHQ Beste klant, De Buderus condensatie-gasketels Logamax plus GB2-24/29/43/60 zijn geconstrueerd en geproduceerd

Nadere informatie

Installatie- en onderhoudsinstructie voor de installateur Logano plus GB312. 90...280 kw. Voor installatie en onderhoud zorgvuldig lezen.

Installatie- en onderhoudsinstructie voor de installateur Logano plus GB312. 90...280 kw. Voor installatie en onderhoud zorgvuldig lezen. CV-toestel 6 720 801 303-00.1T 6 720 810 222 (2014/08) NL Installatie- en onderhoudsinstructie voor de installateur Logano plus GB312 90...280 kw Voor installatie en onderhoud zorgvuldig lezen. Inhoudsopgave

Nadere informatie

VIESMANN. Montagehandleiding VITOPLEX 200. Voor meer informatie: www.kuiperzn.nl. voor de vakman

VIESMANN. Montagehandleiding VITOPLEX 200. Voor meer informatie: www.kuiperzn.nl. voor de vakman Montagehandleiding voor de vakman Voor meer informatie: www.kuiperzn.nl VIESMANN Vitoplex 200 type SX2A, 700 tot 1950 kw Olie-/gasketel VITOPLEX 200 5/2011 Na montage deze handleiding recyclen! Veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

Inbedrijfstellings- en onderhoudsvoorschrift

Inbedrijfstellings- en onderhoudsvoorschrift 6304 1727 09/2005 NL Voor de vakman Inbedrijfstellings- en onderhoudsvoorschrift Specifieke gasketel Logano GE434 Zorgvuldig lezen vóór de inbedrijfstelling en het onderhoud Voorwoord Over dit voorschrift

Nadere informatie

Montage- en onderhoudshandleiding

Montage- en onderhoudshandleiding Montage- en onderhoudshandleiding Condensatieketel voor gas Logano plus GB402 Voor de vakman Voorafgaand aan montage en onderhoud zorgvuldig lezen! 6 720 642 912 (03/2010) NL/BE Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

Inbedrijfstellings- en onderhoudsvoorschrift

Inbedrijfstellings- en onderhoudsvoorschrift 6304 1968 09/2005 NL Voor de vakman Inbedrijfstellings- en onderhoudsvoorschrift Specifieke gasketel Logano plus GB434 Zorgvuldig lezen vóór de inbedrijfstelling en het onderhoud Voorwoord Over dit voorschrift

Nadere informatie

/2005 BE (NL)

/2005 BE (NL) 60 989 0/00 BE (NL) Voor de vakman Montagevoorschrift Verbindingsset voor ketel en boiler Logano G/G Logalux LT60/LT00 Zorgvuldig lezen vóór de montage Inhoudsopgave Opstelling.................................................

Nadere informatie

VIESMANN. Montagehandleiding VITOCROSSAL 300. voor de vakman. Vitocrossal 300 type CM3 HR-ketel met MatriX-stralingsbrander

VIESMANN. Montagehandleiding VITOCROSSAL 300. voor de vakman. Vitocrossal 300 type CM3 HR-ketel met MatriX-stralingsbrander Montagehandleiding voor de vakman VIESMANN Vitocrossal 300 type CM3 HR-ketel met MatriX-stralingsbrander VITOCROSSAL 300 10/2011 Na montage deze handleiding recycl en! Veiligheidsvoorschriften Volg deze

Nadere informatie

VIESMANN. Montagehandleiding. MatriX-stralingsbrander. voor de vakman

VIESMANN. Montagehandleiding. MatriX-stralingsbrander. voor de vakman Montagehandleiding voor de vakman VIESMANN MatriX-stralingsbrander type VMIII Gas-ventilatorbrander voor Vitocrossal 300, type CM3 Nominaal vermogen 87 tot 142 kw MatriX-stralingsbrander 11/2014 Na montage

Nadere informatie

Regeltoestel. Montagehandleiding Logamatic MC (2013/05) NL/BE. Voor montage a.u.b. zorgvuldig lezen.

Regeltoestel. Montagehandleiding Logamatic MC (2013/05) NL/BE. Voor montage a.u.b. zorgvuldig lezen. Regeltoestel 6 720 641 037 (2013/05) NL/BE Montagehandleiding Logamatic MC10 Voor montage a.u.b. zorgvuldig lezen. Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Toelichting bij de symbolen en veiligheidsaanwijzingen....

Nadere informatie

Kortsluiting van de aanvoer- Defecte of niet (goed) aangesloten aanvoer- of retourtemperatuursensor. Geen doorstroming

Kortsluiting van de aanvoer- Defecte of niet (goed) aangesloten aanvoer- of retourtemperatuursensor. Geen doorstroming 4 STORINGEN 4.1 Algemeen De Remeha Avanta is uitgerust met een geavanceerde besturingsautomaat. Het hart van de besturing is een microprocessor, de Comfort Master, die de ketel zowel beveiligt als bestuurt.

Nadere informatie

VIESMANN. Montagehandleiding VITOTRANS 300. voor de vakman. Vitotrans 300

VIESMANN. Montagehandleiding VITOTRANS 300. voor de vakman. Vitotrans 300 Montagehandleiding voor de vakman VIESMANN Vitotrans 300 Rookgas-/water-warmtewisselaar voor Vitomax 100-LW, Vitomax 200-LW en Vitomax 300-LT met 1860 tot 6600 kw nom. vermogen. VITOTRANS 300 5/2007 Na

Nadere informatie

Gasdiafragma vervangen

Gasdiafragma vervangen Montagehandleiding voor de vakman VIESMANN Omschakeling gastype naar G 31 voor Vitodens 100-W, type WB1C Veiligheidsvoorschriften Volg deze veiligheidsvoorschriften nauwkeurig op ter voorkoming van lichamelijk

Nadere informatie

Bedieningshandleiding

Bedieningshandleiding Bedieningshandleiding Condensatieketel op gas Logano plus GB402 Voor de gebruiker Zorgvuldig lezen vóór de bediening. 6 720 804 505 (2009/07) BE Voorwoord Voorwoord Geachte klant, Warmte is ons element

Nadere informatie

Hoog Rendement Gasketel. Bedieningshandleiding Logano plus GB402 6 720 642 926 (2013/05) NL/BE. Zorgvuldig lezen voor de bediening.

Hoog Rendement Gasketel. Bedieningshandleiding Logano plus GB402 6 720 642 926 (2013/05) NL/BE. Zorgvuldig lezen voor de bediening. Hoog Rendement Gasketel Bedieningshandleiding Logano plus GB402 6 720 642 926 (2013/05) NL/BE Zorgvuldig lezen voor de bediening. Voorwoord Voorwoord Geachte klant, Warmte is ons element - en dat al meer

Nadere informatie

VIESMANN. Montageaanwijzing VITOROND 200. voor de vakman. Vitorond 200 Type VD2A, 125tot270kW Verwarmingsketel op olie of gas

VIESMANN. Montageaanwijzing VITOROND 200. voor de vakman. Vitorond 200 Type VD2A, 125tot270kW Verwarmingsketel op olie of gas Montageaanwijzing voor de vakman VIESMANN Vitorond 200 Type VD2A, 125tot270kW Verwarmingsketel op olie of gas VITOROND 200 4/2007 Na montage deze aanwijzing recycleren! Veiligheidsaanwijzingen Volg deze

Nadere informatie

Montage- en onderhoudsvoorschrift

Montage- en onderhoudsvoorschrift 60 507 /004 NL Voor de vakman Montage- en onderhoudsvoorschrift Specifieke ketel voor stookolie / gas Logano G5 en Logano G5 met brander Logatop Zorgvuldig lezen vóór de montage en het onderhoud Voorwoord

Nadere informatie

Montagevoorschrift. Snelmontagesysteem voor verwarmingskring en veiligheidsset Logano G /2000 NL Voor de vakman

Montagevoorschrift. Snelmontagesysteem voor verwarmingskring en veiligheidsset Logano G /2000 NL Voor de vakman 0 090 /000 NL Voor de vakman Montagevoorschrift Snelmontagesysteem voor verwarmingskring en veiligheidsset Logano G Zorgvuldig lezen vóór de montage Impressum Aanwijzing! Voor de montage en de werking

Nadere informatie

Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING. 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE

Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING. 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE 2.1 Aflevering 2.2 Voorschriften 2.3 Opstelling 2.4 Montage beveiligingen 2.5 Montage rookgasafvoer 2.6 Montage

Nadere informatie

VIESMANN. Montagehandleiding VITOTRANS 300. voor de vakman. Vitotrans 300

VIESMANN. Montagehandleiding VITOTRANS 300. voor de vakman. Vitotrans 300 Montagehandleiding voor de vakman VIESMANN Vitotrans 300 Rookgas-/water-warmtewisselaar voor Vitoplex 200, Vitoplex 300 en Vitorond 200 met nom. vermogen 575 tot 1950 kw resp. 1080 kw Vitorond VITOTRANS

Nadere informatie

Neutralisatie-eenheid

Neutralisatie-eenheid Installatiehandleiding voor de installateur Neutralisatie-eenheid NE0.1 V3 6 720 643 202 (2010/03) NL Toelichting bij de symbolen en veiligheidsaanwijzingen 1 Toelichting bij de symbolen en veiligheidsaanwijzingen

Nadere informatie

/2000 NL Voor de vakman. Montagevoorschrift. Snelmontagesysteem voor verwarmingskring Logano G115. Zorgvuldig lezen vóór de montage

/2000 NL Voor de vakman. Montagevoorschrift. Snelmontagesysteem voor verwarmingskring Logano G115. Zorgvuldig lezen vóór de montage 630 0908 11/000 NL Voor de vakman Montagevoorschrift Snelmontagesysteem voor verwarmingskring Logano G115 Zorgvuldig lezen vóór de montage Voorwoord Belangrijke algemene gebruiksaanwijzingen Het technische

Nadere informatie

VIESMANN. Montage-aanwijzing VITOLA 100. voor de vakman. Vitola 100 Type VC1A, 15 tot 33 kw Olie-/gasketel

VIESMANN. Montage-aanwijzing VITOLA 100. voor de vakman. Vitola 100 Type VC1A, 15 tot 33 kw Olie-/gasketel Montage-aanwijzing voor de vakman VIESMANN Vitola 100 Type VC1A, 15 tot 33 kw Olie-/gasketel VITOLA 100 1/2005 Na montage deze handleiding recycleren! Veiligheidsaanwijzingen Volg deze veiligheidsaanwijzingen

Nadere informatie

VIESMANN. Montagehandleiding VITOPLEX 200. Voor meer informatie: www.kuiperzn.nl. voor de vakman. Vitoplex 200 type SX2A, 90 tot 560 kw Olie-/gasketel

VIESMANN. Montagehandleiding VITOPLEX 200. Voor meer informatie: www.kuiperzn.nl. voor de vakman. Vitoplex 200 type SX2A, 90 tot 560 kw Olie-/gasketel Montagehandleiding voor de vakman Voor meer informatie: www.kuiperzn.nl VIESMANN Vitoplex 200 type SX2A, 90 tot 560 kw Olie-/gasketel VITOPLEX 200 5/2011 Na montage deze handleiding recyclen! Veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

Bedieningsvoorschrift

Bedieningsvoorschrift Bedieningsvoorschrift Ketel met ventilatorbrander klassiek/condensatie 6 720 615 876-00.1RS Logano G225/Logano plus GB225 met brander Logatop BE Voor de gebruiker Zorgvuldig lezen vóór de bediening. 6

Nadere informatie

Logano plus GB312. Installatie- en onderhoudshandleiding voor de installateur kw. Voor installatie en onderhoud zorgvuldig lezen.

Logano plus GB312. Installatie- en onderhoudshandleiding voor de installateur kw. Voor installatie en onderhoud zorgvuldig lezen. Condensatieketel op gas 6 720 801 303-00.1T 6 720 810 221 (2014/08) BE Installatie- en onderhoudshandleiding voor de installateur Logano plus GB312 90...280 kw Voor installatie en onderhoud zorgvuldig

Nadere informatie

Bedieningsvoorschrift

Bedieningsvoorschrift 7 747 000 452 02/2006 NL Voor de gebruiker Bedieningsvoorschrift Klassieke ketel met ventilatorbrander Logano GE615 Buderus Logano GE 615 Buderus Logano GE 615 Zorgvuldig lezen vóór de bediening Inhoudsopgave

Nadere informatie

VIESMANN. Montagehandleiding VITOTRANS 300. voor de vakman. Vitotrans 300

VIESMANN. Montagehandleiding VITOTRANS 300. voor de vakman. Vitotrans 300 Montagehandleiding voor de vakman VIESMANN Vitotrans 300 Rookgas-/water-warmtewisselaar voor Vitoplex 200, Vitoplex 300 en Vitorond 200 met 80 tot 560 kw nom. vermogen. VITOTRANS 300 5/2011 Na montage

Nadere informatie

VIESMANN. Montagehandleiding VITOCROSSAL 200. voor de vakman. Vitocrossal 200 type CM2, 87 tot 311 kw HR-gasketel met MatriX-stralingsbrander

VIESMANN. Montagehandleiding VITOCROSSAL 200. voor de vakman. Vitocrossal 200 type CM2, 87 tot 311 kw HR-gasketel met MatriX-stralingsbrander Montagehandleiding voor de vakman VIESMANN Vitocrossal 200 type CM2, 87 tot 311 kw HR-gasketel met MatriX-stralingsbrander VITOCROSSAL 200 3/2013 Na montage deze handleiding recyclen! Veiligheidsinstructies

Nadere informatie

Rookgascollector voor een installatie met 2 ketels

Rookgascollector voor een installatie met 2 ketels Montagehandleiding voor de vakman VIESMANN Rookgascollector voor een installatie met 2 ketels voor Vitocrossal 200, type CM2 en type CT2 Veiligheidsvoorschriften Volg deze veiligheidsvoorschriften nauwkeurig

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding Installatiehandleiding Functiemodule Voor de vakman xm10 Zorgvuldig lezen vóór de installatie. 6 720 642 975 (01/2010) NL/BE Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Toelichting bij de symbolen en veiligheidsaanwijzingen.......................

Nadere informatie

VIESMANN. Montageaanwijzing VITOCROSSAL 200. voor de vakman

VIESMANN. Montageaanwijzing VITOCROSSAL 200. voor de vakman Montageaanwijzing voor de vakman VIESMANN Vitocrossal 200 Type CT2 Condenserende HR-gasketel met MatriX-cilinderbrander voor aardgas H-G20 en L-G25 VITOCROSSAL 200 5/2008 Na montage deze aanwijzing recycleren!

Nadere informatie

/2000 BE (NL)

/2000 BE (NL) 300 90 10/2000 BE (NL) Voor de vakman Montagevoorschrift Aansluitset voor sanitair S-Flex voor HT0/HT110, H0/H110 en S120 Logamax plus GB122 Logamax U112/U114/U122/U124 Zorgvuldig lezen vóór de montage

Nadere informatie

Handleiding voor ombouw van Aardgas naar Propaan

Handleiding voor ombouw van Aardgas naar Propaan Handleiding voor ombouw van Aardgas naar Propaan EHLE 17, EHLE 23 EHLE 27, EHLE 34 EHLE 39 6.720.67.216 (T30.3216.04) (200812) Aanbevelingen Inhoudsopgave Uitleg van de symbolen 2 1 Aanbevelingen 2 2 Verandering

Nadere informatie

Montage- en onderhoudshandleiding

Montage- en onderhoudshandleiding Montage- en onderhoudshandleiding Gascondensatieketel Opmerking: deze ketel mag alleen worden gebruikt met aardgas/vloeibaar gas! Logano plus SB615 Gas Voor de vakman Voorafgaand aan montage en onderhoud

Nadere informatie

Nefit Economy cv-boilers

Nefit Economy cv-boilers Nefit houdt Nederland warm Installatie-instructie Nefit Economy cv-boilers INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMEEN 1-1 2. INSTALLEREN 2-1 2.1 Voorschriften 2-1 2.1.1 Algemene voorschriften 2-1 2.1.2 Voorschriften fabrikant

Nadere informatie

Bedieningshandleiding

Bedieningshandleiding Bedieningshandleiding Specifieke ketel voor stookolie / gas 6 720 615 361-01.1SL Stalen CV-ketel Logano SK645 / SK745 Voor de gebruiker Zorgvuldig lezen vóór de bediening 6 720 616 644-11/2007 BE Inhoudsopgave

Nadere informatie

Voor de gebruiker. Gebruiksaanwijzing. allstor. Bufferboiler

Voor de gebruiker. Gebruiksaanwijzing. allstor. Bufferboiler Voor de gebruiker Gebruiksaanwijzing allstor Bufferboiler NL Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Aanwijzingen bij de documentatie... 3 1.1 Aanvullend geldende documenten... 3 1.2 Documenten bewaren... 3 1.3

Nadere informatie

Bedieningsvoorschrift Functiemodule

Bedieningsvoorschrift Functiemodule Bedieningsvoorschrift Functiemodule FM443 zonnemodule Voor de gebruiker Zorgvuldig lezen voor de bediening 6 720 615 859-03/2008 BE Inhoudsopgave 1 Veiligheid..................................... 3 1.1

Nadere informatie

Bedieningshandleiding

Bedieningshandleiding 7 00 06/005 BE(NL) Voor de bediener Bedieningshandleiding Condenserende gaswandketel Logamax plus GB4-4/30/45/60 Zorgvuldig lezen vóór de bediening Voorwoord Het toestel voldoet aan de basisvereisten van

Nadere informatie

Inbedrijfstelling. Checklist. Voor de installateur AAN DE INSTALLATEUR

Inbedrijfstelling. Checklist. Voor de installateur AAN DE INSTALLATEUR Inbedrijfstelling Checklist AAN DE INSTALLATEUR Voor de installateur Installatiehandleiding Met het toestel dat u gaat plaatsen, installeert u een kwaliteitsproduct. Ondanks de bekendheid met het AWBconcept

Nadere informatie

Geiser GWH11 COP... / GWH14 COP... / GWH18 COP... gebruiksaanwijzing (2015/04) NL

Geiser GWH11 COP... / GWH14 COP... / GWH18 COP... gebruiksaanwijzing (2015/04) NL Geiser GWH11 COP... / GWH14 COP... / GWH18 COP... gebruiksaanwijzing NL 2 Index Index 1 Toelichting bij de symbolen en veiligheidsaanwijzingen........................3 1.1 Uitleg van de symbolen...................

Nadere informatie

F2555-N F3255-N F4055-N

F2555-N F3255-N F4055-N Voor de installateur Gebruiksaanwijzing Nefit geiser F2555-N F3255-N F4055-N 6 720 608 943 (2015/04) NL Index Index 1 Toelichting bij de symbolen en veiligheidsaanwijzingen........................3 1.1

Nadere informatie

Terugstroombeveiliging voor ecotec/5

Terugstroombeveiliging voor ecotec/5 Installatiehandleiding Voor de installateur Installatiehandleiding Terugstroombeveiliging voor ecotec/5 VLT/VGA -systeem Uitgever/fabrikant Vaillant GmbH Berghauser Str. 40 D -42859 Remscheid Tel. +49

Nadere informatie

VIESMANN. Montagehandleiding. MatriX-stralingsbrander. voor de vakman

VIESMANN. Montagehandleiding. MatriX-stralingsbrander. voor de vakman Montagehandleiding voor de vakman VIESMANN MatriX-stralingsbrander type VMIII Ventilator-gasbrander voor Vitocrossal 300, type CT3 Nominaal vermogen 187 tot 314 kw MatriX-stralingsbrander 8/2011 Na montage

Nadere informatie

VIESMANN. Montagehandleiding VITOPLEX 200. voor de vakman. Vitoplex 200 type SX2A, 700 tot 1950 kw Olie-/gasketel

VIESMANN. Montagehandleiding VITOPLEX 200. voor de vakman. Vitoplex 200 type SX2A, 700 tot 1950 kw Olie-/gasketel Montagehandleiding voor de vakman VIESMANN Vitoplex 200 type SX2A, 700 tot 1950 kw Olie-/gasketel VITOPLEX 200 11/2013 Na montage deze handleiding recyclen! Veiligheidsinstructies Volg deze veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

Nefit geiser F2555HE-N F3255HE-N F4055HE-N

Nefit geiser F2555HE-N F3255HE-N F4055HE-N 6720608944-0807 (WRG - Users).fm Page 1 Monday, July 21, 2008 2:29 PM Voor de gebruiker Nefit geiser F2555HE-N F3255HE-N F4055HE-N 6 720 608 944 NL (2008.07) SM 6720608944-0807 (WRG - Users).fm Page 2

Nadere informatie

VIESMANN. Montagehandleiding VITOPLEX 200. voor de vakman. Vitoplex 200 type SX2A, 700 tot 1950 kw Olie-/gasketel

VIESMANN. Montagehandleiding VITOPLEX 200. voor de vakman. Vitoplex 200 type SX2A, 700 tot 1950 kw Olie-/gasketel Montagehandleiding voor de vakman VIESMANN Vitoplex 200 type SX2A, 700 tot 1950 kw Olie-/gasketel VITOPLEX 200 2/2010 Na montage deze handleiding recyclen! Veiligheidsvoorschriften Volg deze veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

VIESMANN. Montagehandleiding. Regeling vervangen. Veiligheidsvoorschriften. Vitodens openen. voor de vakman. voor Vitodens 100-W, type WB1C

VIESMANN. Montagehandleiding. Regeling vervangen. Veiligheidsvoorschriften. Vitodens openen. voor de vakman. voor Vitodens 100-W, type WB1C Montagehandleiding voor de vakman VIESMANN Regeling vervangen voor Vitodens 100-W, type WB1C Veiligheidsvoorschriften Volg deze veiligheidsvoorschriften nauwkeurig op ter voorkoming van lichamelijk letsel

Nadere informatie

F2555HE-N F3255HE-N F4055HE-N

F2555HE-N F3255HE-N F4055HE-N Voor de installateur Gebruiksaanwijzing Nefit geiser F2555HE-N F3255HE-N F4055HE-N 6 720 608 944 (2015/05) NL Index Index 1 Toelichting bij de symbolen en veiligheidsaanwijzingen........................3

Nadere informatie

VIESMANN. Montagehandleiding. Regeling vervangen. Veiligheidsvoorschriften. Vitodens openen. voor de vakman. voor Vitodens 100-W

VIESMANN. Montagehandleiding. Regeling vervangen. Veiligheidsvoorschriften. Vitodens openen. voor de vakman. voor Vitodens 100-W Montagehandleiding voor de vakman VIESMANN Regeling vervangen voor Vitodens 100-W Veiligheidsvoorschriften Volg deze veiligheidsvoorschriften nauwkeurig op ter voorkoming van lichamelijk letsel en materiële

Nadere informatie

/2004 NL

/2004 NL 7 747 004 4 06/004 NL Voor de vakman Montagevoorschrift Vervanging keteldeur stookolie-/gasketel Logano S65 en Logano S75 Zorgvuldig lezen vóór de montage Inhoudsopgave Algemeen..................................................

Nadere informatie

Inbedrijfstellings- en onderhoudsvoorschrift

Inbedrijfstellings- en onderhoudsvoorschrift 6302 6399 02/2003 NL Voor de vakman Inbedrijfstellings- en onderhoudsvoorschrift Specifieke gasketel Logano plus GB434 Zorgvuldig lezen vóór de inbedrijfstelling en het onderhoud Voorwoord Over dit voorschrift

Nadere informatie

HANDLEIDING. Sesame. Thermoplastic Tank Technologies

HANDLEIDING. Sesame. Thermoplastic Tank Technologies HANDLEIDING Sesame Thermoplastic Tank Technologies INSTALLATIE- EN GEBRUIKSAANWIJZING INHOUD 1. ALGEMEEN 3 2. BELANGRIJK 3 3. INSTALLATIE EXPANSIEVAT 4 4. GEBRUIK EXPANSIEVAT 5 5. VERVANGEN LUCHTCEL 5

Nadere informatie

Ombouwinstructie Brander

Ombouwinstructie Brander Voor de installateur Ombouwinstructie Brander Serviceset Nefit TopLine HR 45 Nefit TopLine AquaPower HRC 45/CW6 6 70 69 (009/0) NL Toelichting op de symbolen Toelichting op de symbolen Waarschuwingssymbolen

Nadere informatie

Bedieningsvoorschrift

Bedieningsvoorschrift 7208 7200 10/2003 BE (NL) Voor de gebruiker Bedieningsvoorschrift Condensatie-gasketel Logamax plus GB112-24/29/43/60 Logamax plus GB112-29T25 Vóór gebruik zorgvuldig lezen Voorwoord Belangrijke algemene

Nadere informatie

Installatie- en gebruikersinstructie

Installatie- en gebruikersinstructie Voor de installateur Installatie- en gebruikersinstructie Zonneboiler Logalux HC0 Inhoudsopgave Algemeen.................................................. 3. Over dit voorschrift..........................................

Nadere informatie

Geiser GWH11 COH... / GWH14 COH... / GWH18 COH... gebruiksaanwijzing (2015/04) NL

Geiser GWH11 COH... / GWH14 COH... / GWH18 COH... gebruiksaanwijzing (2015/04) NL Geiser GWH11 COH... / GWH14 COH... / GWH18 COH... gebruiksaanwijzing NL 2 Index Index 1 Toelichting bij de symbolen en veiligheidsaanwijzingen........................3 1.1 Uitleg van de symbolen...................

Nadere informatie

Nederland nl. Installatie- en servicehandleiding. Buffervat Gelaagd buffervat P 750-2, P

Nederland nl. Installatie- en servicehandleiding. Buffervat Gelaagd buffervat P 750-2, P Nederland nl Installatie- en servicehandleiding Buffervat Gelaagd buffervat P 750-2, P 1000-2 Geachte klant, Dank u voor de aanschaf van dit apparaat. Lees deze handleiding zorgvuldig door voordat u het

Nadere informatie

Inbedrijfstellings- en onderhoudsvoorschrift

Inbedrijfstellings- en onderhoudsvoorschrift 6302 986 /2002 NL Voor de vakman Inbedrijfstellings- en onderhoudsvoorschrift Condenserende gasketel Logano plus GB302 Zorgvuldig lezen vóór de inbedrijfstelling en het onderhoud Voorwoord Over dit voorschrift

Nadere informatie

CV-circuitverdeling voor Vitodens 200, Vitodens 300 tot 35 kw en Vitopend, type WH2A, WHKA en WHEA

CV-circuitverdeling voor Vitodens 200, Vitodens 300 tot 35 kw en Vitopend, type WH2A, WHKA en WHEA Montagehandleiding voor de vakman VIESMANN Onderbouwkit CV-circuitverdeling voor Vitodens 200, Vitodens 300 tot 35 kw en Vitopend, type WH2A, WHKA en WHEA Veiligheidsvoorschriften Volg deze veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

Vervanging aanvoerleiding, warmtewisselaar en retourleiding. voor Vitodens, Vitosolar 200-F, Vitotwin 300-W en Vitovalor 300-P

Vervanging aanvoerleiding, warmtewisselaar en retourleiding. voor Vitodens, Vitosolar 200-F, Vitotwin 300-W en Vitovalor 300-P Montagehandleiding voor de vakman VIESMANN Vervanging aanvoerleiding, warmtewisselaar en retourleiding voor Vitodens, Vitosolar 200-F, Vitotwin 300-W en Vitovalor 300-P Veiligheidsvoorschriften Volg deze

Nadere informatie

Nefit geiser F2555-N F3255-N F4055-N

Nefit geiser F2555-N F3255-N F4055-N 6720608943-0807 (WRP - Users).fm Page 1 Monday, July 21, 2008 2:35 PM Voor de gebruiker Nefit geiser F2555-N F3255-N F4055-N 6 720 608 943 NL (2008.07) SM 6720608943 6720608943-0807 (WRP - Users).fm Page

Nadere informatie

voorschrift Voor de installateur Interface 0-10 V --> ebus AAN DE INSTALLATEUR

voorschrift Voor de installateur Interface 0-10 V --> ebus AAN DE INSTALLATEUR Installatie voorschrift AAN DE INSTALLATEUR Voor de installateur Installatiehandleiding Met het toestel dat u gaat plaatsen, installeert u een kwaliteitsproduct. Ondanks de bekendheid met het AWBconcept

Nadere informatie

Het cascadesysteem. in één compact toestel

Het cascadesysteem. in één compact toestel Het cascadesysteem in één compact toestel De ThermoSystem HRM is met recht uniek te noemen. En wel omdat het een ruimtebesparend alternatief is voor de gebruikelijke cascade-opstelling. Het blijft verbazingwekkend

Nadere informatie

Bedieningsrichtlijnen Weishaupt Thermo Condens WTC 15-A WTC 25-A WTC 32-A

Bedieningsrichtlijnen Weishaupt Thermo Condens WTC 15-A WTC 25-A WTC 32-A Weishaupt n.v. Paepsemlaan 7 1070 Brussel Tel. (02) 343.09.00 Fax (02) 343.95.14 Druknr. 83053107, december 2006 Printed in Germany. Alle wijzigingen voorbehouden. Nadruk verboden. Bedieningsrichtlijnen

Nadere informatie

Inbedrijfstellings- en onderhoudsvoorschrift

Inbedrijfstellings- en onderhoudsvoorschrift 6302 6400 02/2003 NL Voor de vakman Inbedrijfstellings- en onderhoudsvoorschrift Specifieke gasketel Logano GE434 Zorgvuldig lezen vóór de inbedrijfstelling en het onderhoud Voorwoord Over dit voorschrift

Nadere informatie

Montage-instructie. Gasregelblok DDC (05/2008)

Montage-instructie. Gasregelblok DDC (05/2008) Montage-instructie Gasregelblok 6 720 614 017-001.1DDC 6 720 614 017 (05/2008) Gasregelblok 1 Gasregelblok 1 4 3 2 6 720 614 017-002.1DDC Afb. 1 Leveringsomvang 1 gasregelblok 2 o-ring gasinspuiter (2x)

Nadere informatie

Bedieningshandleiding

Bedieningshandleiding Bedieningshandleiding Condensatieketel voor gas Logano plus GB202-62/95 Voor de vakman Voor montage en onderhoud zorgvuldig lezen. 6 720 617 786-10/2008 BE Voorwoord Voorwoord Geachte klant, Warmte is

Nadere informatie

VIESMANN. Montagehandleiding. Uitbreiding EA1. Veiligheidsvoorschriften. voor de vakman. Bestelnr

VIESMANN. Montagehandleiding. Uitbreiding EA1. Veiligheidsvoorschriften. voor de vakman. Bestelnr Montagehandleiding voor de vakman VIESMNN Uitbreiding E1 Bestelnr. 7429 151 Veiligheidsvoorschriften Volg deze veiligheidsvoorschriften nauwkeurig op ter voorkoming van lichamelijk letsel en materiële

Nadere informatie

Cerapur TOP 30-3 ZWB TOP 30/42-3 ZWB TOP 28-3 ZSB TOP 42 ZB. condensatieketels met gestuwde afvoer

Cerapur TOP 30-3 ZWB TOP 30/42-3 ZWB TOP 28-3 ZSB TOP 42 ZB. condensatieketels met gestuwde afvoer Technische en praktische voorschriften TOP 30-3 TOP 30/42-3 TOP 28-3 ZSB TOP 42 ZB N Cerapur condensatieketels met gestuwde afvoer Een onberispelijke werking kan slechts dan gewaarborgd worden, wanneer

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Nefit geiser (2017/03) NL F2555HE-N F3255HE-N F4055HE-N

Gebruiksaanwijzing. Nefit geiser (2017/03) NL F2555HE-N F3255HE-N F4055HE-N Gebruiksaanwijzing Nefit geiser 6 720 608 944 (2017/03) NL F2555HE-N F3255HE-N F4055HE-N Index Index 1 Toelichting bij de symbolen en veiligheidsaanwijzingen........................3 1.1 Uitleg van de

Nadere informatie