B&W-Aanbiedingsformulier

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "B&W-Aanbiedingsformulier"

Transcriptie

1 B&W.nr , d.d. 7 juli 2009 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Aanmelding projecten voor 'Tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009' BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1. de projecten Kooiplein, Kooiplein-Brede School en project Diamantplein in te dienen voor de eerste tranche van de 'Tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009'; 2. de aanvraagformulieren en begeleidende brieven van de projecten Kooiplein, Kooiplein- Brede School en Diamantlaan vast te stellen, te ondertekenen en in te dienen voor de Tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten Samenvatting Het kabinet heeft de Tijdelijke Stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009 vastgesteld, waarbij gemeenten aanvragen kunnen indienen om voor subsidie in aanmerking te komen. De gemeente Leiden meldt Kooiplein, de Brede School en de Diamantlaan hiervoor aan.

2 Aanvraagformuli er 2009 Tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009, 1 e tranche Dit formulier is van toepassing op de Tijdelijke stimuleringregeling woningbouwprojecten Deze regeling wordt door SenterNovem uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van VROM. Het aanvraagformulier moet door de aanvrager worden ingevuld en ondertekend. Door middel van dit formulier kunt u als gemeente meedingen naar een bijdrage ten behoeve van woningbouwprojecten die bijdragen aan de doelstellingen van de regeling en deze tender. Algemene informatie over de Tijdelijke stimuleringsregeling kunt u vinden op Nadere informatie over de Tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009, inclusief het aanvraagformulier en bijbehorende bijlagen, is verkrijgbaar bij SenterNovem Voor een zorgvuldige beantwoording van uw vragen verzoeken wij u niet te wachten met het stellen van vragen tot het laatste moment. SenterNovem is bereikbaar via StimuleringWoningbouw@senternovem.nl of via tel.nr Uw aanvraag moet vóór 16 juli 2009 in het bezit zijn van SenterNovem: SenterNovem T.a.v. RGO/Stimulering Woningbouwprojecten Postbus AC Den Haag Bezoekadres: Juliana van Stolberglaan 3

3 Aanvraagformulier Tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009, 1 e tranche Niet invullen Dossiernummer... Datum ontvangst... A. Gegevens van de aanvrager Naam gemeente Gemeente Leiden Vul hier de naam van de organisatie in die als aanvrager optreedt. Gemeentecode 546 Numerieke code, vastgesteld door het CBS. Contactpersoon Rob Wooning Deze persoon zal de ontvangstbevestiging ontvangen en tijdens selectie worden benaderd voor eventuele vragen. Tevens zal de contactpersoon als eerste aanspreekpunt fungeren voor het overdragen van opgedane ervaringen. Geslacht M V Titels Ir. Functie Contactpersoon Projectleider Kooiplein Telefoon Mobiel nummer Fax n.v.t. r.wooning@leiden.nl Postadres Postbus 9100 Postcode 2300 PC Plaats Leiden Bezoekadres Langegracht 72 Postcode 2312 NH Plaats Leiden Rekeningnummer Op dit nummer zal bij toekenning de subsidie worden uitbetaald. Bank Plaats BNG Den Haag

4 B. Algemene gegevens van het project 1. Naam van het project Kooiplein en omgeving 2. Locatie project 2315 Hier kunt u het postcodegebied noemen, of het adres bij een kleinschalig woningbouwproject. 3. Startdatum project (oorspronkelijk, volgens eerste bouwvergunning) n.v.t. Zie hiervoor de Bouwvergunning. Deze dient vóór 25 maart 2009 te zijn aangevraagd. Een kopie van de aanvraag van de eerste bouwvergunning of de begeleidende brief bij afgifte van de bouwvergunning met een situatieschets van het bouwproject dienen als bijlagen bij dit aanvraagformulier bijgevoegd te worden. 4.Aantal woningen volgens oorspronkelijke planning Aantal huur*: 104 Aantal koop: Aantal woningen reeds verkocht/verhuurd Aantal huur*: 0 Aantal koop: 0 6. Aantal woningen waar deze aanvraag betrekking op heeft 328 Aantal woningen waarvan de bouw is vertraagd of stopgezet en waarvoor de bijdrage wordt gevraagd om de bouw alsnog in 2009 te starten of te hervatten. Dit dienen minimaal 10 woningen te zijn. 6a.Waarvan Aantal huur*: 0 Aantal koop: Aantal huurwoningen met een huur onder de liberalisatiegrens, waarvan de bouw alsnog wordt hervat/gestart in Deze woningen komen niet in aanmerking voor de bijdrage. * Het betreft hier huurwoningen waar de huurprijs bij aanvang van de bewoning naar redelijke verwachting hoger is dan 647,53 per maand. 8. Datum start/hervatting werkzaamheden Oktober 2009 Conform Artikel 4 en Artikel 9 van de Regelingtekst dient deze datum voor 31 december 2009 te liggen.

5 9. Totaal gevraagde bijdrage voor start/ hervatting van het woningbouwproject (Euro) Gevraagde bijdrage per woning (Euro) De maximale bijdrage per woning bedraagt Totaal gevraagde bijdrage gedeeld door aantal koop en huurwoningen boven de liberalisatiegrens. Bij gebruik van het tendersysteem scoren lagere bijdragen per woning beter dan hogere bijdragen.

6 C. Gegevens omtrent projectwijzigingen, oorzaken en aanpak problemen 1. Geef hier een korte omschrijving van het woningbouwproject waarin de bouw van de woningen is inbegrepen (max. 125 woorden). Het Kooiplein vormt het laatste, grote speerpunt uit het Wijkontwikkelingsplan Leiden Noord (een van de voormalige 56 aandachtswijken) en wordt het toekomstige hart van Leiden Noord met vele woonvormen, een winkelcentrum, commerciële- en maatschappelijke voorzieningen en een politiebureau. Project Kooiplein transformeert het huidige winkelcentrum en de kruising van de wegen Kooilaan en Willem de Zwijgerlaan tot een ongelijkvloerse, stedelijke verbinding van de zuidelijker gelegen woonwijken met de noordelijker gelegen groenvoorzieningen, waar een wijkcentrum met commerciële- en maatschappelijke voorzieningen wordt gerealiseerd aan een autovrij gebied, het parkeren half verdiept wordt aangelegd en woningen in vele woonvormen aansluiten op de naastliggende wijken. Voorwaardelijk voor de bouw van de woningen in dit project is de realisering van de ongelijkvloerse verbinding onder het knooppunt Kooiplein en Willem de Zwijgerlaan. Een bijdrage uit de Stimuleringsregeling levert -hoewel indirect- een belangrijke bijdrage aan de voortgang van de realisering van de geplande woningen (start bouw na 2009) in dit project. De bouw van de overkluizing start in oktober Zijn er zaken gewijzigd ten opzichte van het oorspronkelijke projectplan? ja nee 2a. Zo ja, wat zijn de belangrijkste wijzigingen? Gewijzigde verkeersstructuur en geen verticale stapeling van functies, maar een horizontale spreiding van functies. Meer woonvormen, zoals grondgebonden woningen, die beter aansluiten op de naastgelegen bestaande woningen. Concentratie van de winkels en commerciële voorzieningen aansluitend op het deelproject Brede School Leiden Noord. 3. Welke oorzaken kunt u aanwijzen als aanleiding voor het stilvallen/de vertraging van het woningbouwproject? Geen dekking voor het aanzienlijke tekort binnen het project. Het tekort ontstaat door de kosten van de overkluizing van de Willem de Zwijgerlaan, het gebouwd parkeren in een gebied zonder parkeerregulering, druk op de verkoopprijzen van woningen, (nog) druk op de bouwkosten van woningen en de beperkingen in de financiering van ambitieuze projecten door banken.

7 4. Geef een opgave van de bij het woningbouwproject betrokken partijen en van de (extra) financiële inspanningen van die partijen om het woningbouwproject alsnog, in 2009, te laten voortzetten of starten Naam partij Financiële inspanning* Gemeente Leiden De Sleutels van Zijl en Vliet 0 Proper-Stok Groep 0 * Dit betreft de kosten van de (extra) financiële inspanningen om de bouw van de woningen waar deze aanvraag betrekking op heeft te (her)starten. 5. Welke (extra) maatregelen treffen de aanvrager en de betrokken externe partijen om het woningbouwproject vlot te trekken? Omschrijving maatregel Betrokken(en) Geplande start Aankoop parkeergarage Gemeente Leiden Geplande opleverdatum woningbouwproject Tussen 2012 en 2017 Dit betreft de opleverdatum van de woningen waar deze aanvraag betrekking op heeft.

8 D. Belangrijke voorwaarden 1. Zijn de woningen waar het project betrekking op heeft gelegen binnen het gebied, als bedoeld in de Wet stedelijke vernieuwing? Stedelijk gebied als bedoeld in de Wet stedelijke vernieuwing. Dit gebied omvat het bebouwde gebied binnen de gemeente inclusief de uitbreidingslocaties. ja nee 2. Kunt u een kopie van de (aanvraag voor een) bouwvergunning overleggen van vóór 25 maart 2009? Er dient een kopie van de aanvraag van de bouwvergunning of de begeleidende brief bij afgifte van de bouwvergunning met een situatieschets van het bouwproject overlegd te worden voor de woningen die betrekking hebben op deze aanvraag (Conform Art. 6 e van de Regelingtekst). ja nee 3. Heeft u een verklaring bijgevoegd van het college van burgemeester en wethouders waaruit blijkt dat de bouw van de woningen als gevolg van de huidige economische omstandigheden is vertraagd dan wel stopgezet, en dat de bouw door verlening van subsidie alsnog, in 2009, kan worden voortgezet of gestart Zo ja, stuur een kopie van de (aanvraag voor een) bouwvergunning mee. Er dient een door het college van burgemeester en wethouders ondertekende verklaring te worden overlegd waaruit blijkt dat het woningbouwproject waarvoor subsidie wordt aangevraagd, als gevolg van de huidige economische omstandigheden, is vertraagd dan wel stop gezet en waarvan de bouw alsnog in 2009 wordt voortgezet of gestart (Conform Art. 4 k van de Regelingtekst). ja nee 4. Kunt u een bewijs overleggen dat voor de woningen, waarop de aanvraag betrekking heeft, een afbouwgarantie ter zekerstelling van het doorgaan van de bouw bij faillissement van de aannemer dan wel andere betrokken partijen vóór de start bouw is of zal zijn afgegeven? Zo ja, stuur een verklaring mee Er dient een bewijs overlegd te worden dat een afbouwgarantie ter zekerstelling van het doorgaan van de bouw bij faillissement van de aannemer dan wel andere betrokken partijen bij de bouw is/zal worden afgegeven (Conform

9 Art. 4 l van de Regelingtekst). De afbouwgarantie dient voor start bouw te zijn afgegeven (Conform Art. 9.2 a). ja nee Toelichting bij vraag 4 (optioneel) Zo ja, stuur een kopie van de afbouwgarantie mee.

10 E. Verklaring en ondertekening van de aanvrager Aanvrager verklaart: 1. dat het woningbouwproject als bedoeld in deze aanvraag start vóór 31 december 2009; 2. dat op moment start bouw en uiterlijk voor 31 december 2009 een afbouwgarantie voor de betrokken woningen zal zijn verkregen; 3. dat zij, onder overlegging van de relevante stukken, zo spoedig als mogelijk mededeling aan de minister doet van nieuwe omstandigheden die ertoe leiden dat de start bouw niet in 2009 plaatsvindt; 4. dat zij instemt met het, op verzoek van SenterNovem, verlenen van informatie over de uitvoering van het woningbouwproject waarvoor uitkering is verstrekt; 5. dat zij akkoord gaat met controle van de overlegde gegevens; 6. dat zij dit formulier naar waarheid en zonder voorbehoud heeft ingevuld. Opmerking: het verstrekken van onjuiste en/of onvolledige gegevens kan leiden tot het afwijzen van de aanvraag, het intrekken van de uitkering en/of strafrechtelijke vervolging. Dit geldt voor alle gegevens die op de uitkeringsverstrekking van invloed zijn. Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Plaats en datum: Naam, functie en handtekening: F. Als bijlagen indienen (checklist) U moet onderstaande bijlagen met het aanvraagformulier meesturen: A. Een kopie van de aanvraag van de bouwvergunning of de begeleidende brief bij afgifte van de (eerste) bouwvergunning met een situatieschets van het bouwproject van vóór 25 maart B. Een door het college van burgemeester en wethouders ondertekende verklaring waaruit blijkt dat het woningbouwproject waarvoor subsidie wordt aangevraagd, als gevolg van de huidige economische omstandigheden, is vertraagd dan wel stop gezet en waarvan de bouw alsnog in 2009 wordt voortgezet of gestart. C. Een bewijs dat een afbouwgarantie ter zekerstelling van het doorgaan van de bouw bij faillissement van de aannemer dan wel andere betrokken partijen voor start bouw is/zal worden afgegeven.

11 G. Indieningtermijn en advies Uw aanvraag (aanvraagformulier inclusief bijlagen) moet vóór 16 juli 2009 in het bezit zijn van SenterNovem. De complete aanvraag moet in het Nederlands zijn ingevuld. Voor vragen en/of opmerkingen kunt u terecht bij SenterNovem Regelingen Gebouwde Omgeving te Den Haag. SenterNovem is bereikbaar via StimuleringWoningbouw@senternovem.nl of via tel.nr Uw aanvraag dient u te richten aan: SenterNovem T.a.v. RGO / Stimulering Woningbouwprojecten Postbus AC Den Haag Bezoekadres: Juliana van Stolberglaan 3

12 Toelichting bij indiening van een aanvraag De stimuleringsregeling is gericht op projecten die als gevolg van de economische crisis stilvallen of niet opstarten. Voorkomen moet worden dat middelen ingezet worden bij projecten waarbij in het geheel geen/onvoldoende (structurele) vraag is. Aan de andere kant is het ook niet effectief de middelen uit de stimuleringsregeling in te zetten op projecten die thans geen vertraging ondervinden. Dit vraagt dan ook een uitdrukkelijke afweging van de gemeente om te beoordelen welke projecten in aanmerking komen voor een aanvraag. Naast de start van de bouw is ook van belang dat de daadwerkelijke afbouw en oplevering van de woningen niet wordt vertraagd. Dit wordt allereerst geborgd doordat in de door de waarborginstituten - die ook de afbouwgaranties verstrekken - gehanteerde koop / aannemingsovereenkomsten de voorwaarde is opgenomen dat de woningen binnen een gemaximeerd aantal werkbare dagen dienen te zijn opgeleverd. Bovendien stimuleert de gevraagde additionaliteit de betrokken partijen de woningen snel te realiseren. In dat licht en vanwege de beoogde beperking van de uitvoeringslasten voor gemeenten, is er vanaf gezien een additionele voorwaarde met betrekking tot de periode van afbouw en oplevering te stellen. Daarnaast is het aan gemeenten te beoordelen welke projecten in aanmerking zouden kunnen komen voor een bijdrage. De gemeente is ook vrij om te bepalen hoe de bijdrage wordt ingezet. Het kabinet gaat er van uit dat de gemeente daarbij zoveel mogelijk rekening houdt met de (landelijke) doelstellingen als: Investeringen in wijkaanpak en herstructurering; De realisatie van zoveel mogelijk toegankelijke (nultrede)woningen voor ouderen en mensen met beperkingen; Investeringen in duurzaamheid en energie.

13 Aanvraagformuli er 2009 Tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009, 1 e tranche Dit formulier is van toepassing op de Tijdelijke stimuleringregeling woningbouwprojecten Deze regeling wordt door SenterNovem uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van VROM. Het aanvraagformulier moet door de aanvrager worden ingevuld en ondertekend. Door middel van dit formulier kunt u als gemeente meedingen naar een bijdrage ten behoeve van woningbouwprojecten die bijdragen aan de doelstellingen van de regeling en deze tender. Algemene informatie over de Tijdelijke stimuleringsregeling kunt u vinden op Nadere informatie over de Tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009, inclusief het aanvraagformulier en bijbehorende bijlagen, is verkrijgbaar bij SenterNovem Voor een zorgvuldige beantwoording van uw vragen verzoeken wij u niet te wachten met het stellen van vragen tot het laatste moment. SenterNovem is bereikbaar via StimuleringWoningbouw@senternovem.nl of via tel.nr Uw aanvraag moet vóór 16 juli 2009 in het bezit zijn van SenterNovem: SenterNovem T.a.v. RGO/Stimulering Woningbouwprojecten Postbus AC Den Haag Bezoekadres: Juliana van Stolberglaan 3

14 Aanvraagformulier Tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009, 1 e tranche Niet invullen Dossiernummer... Datum ontvangst... A. Gegevens van de aanvrager Naam gemeente Gemeente Leiden Vul hier de naam van de organisatie in die als aanvrager optreedt. Gemeentecode 546 Numerieke code, vastgesteld door het CBS. Contactpersoon S. Kanselaar Deze persoon zal de ontvangstbevestiging ontvangen en tijdens selectie worden benaderd voor eventuele vragen. Tevens zal de contactpersoon als eerste aanspreekpunt fungeren voor het overdragen van opgedane ervaringen. Geslacht xm V Titels Ir. Functie Contactpersoon beleidsmedewerker Telefoon Mobiel nummer nvt Fax nvt s.kanselaar@leiden.nl Postadres Postbus 9100 Postcode 2300 PC Plaats Leiden Bezoekadres Langegracht 72 Postcode 2312 NH Plaats Leiden Rekeningnummer Op dit nummer zal bij toekenning de subsidie worden uitbetaald. Bank BNG Plaats Den Haag

15 B. Algemene gegevens van het project 1. Naam van het project Brede School Leiden-Noord(Kooiplein) 2. Locatie project Surinamestraat Bonairestraat - Timorstraat Hier kunt u het postcodegebied noemen, of het adres bij een kleinschalig woningbouwproject. 3. Startdatum project (oorspronkelijk, volgens eerste bouwvergunning) 4.Aantal woningen volgens oorspronkelijke planning 1 april 2009 Zie hiervoor de Bouwvergunning. Deze dient vóór 25 maart 2009 te zijn aangevraagd. Een kopie van de aanvraag van de eerste bouwvergunning of de begeleidende brief bij afgifte van de bouwvergunning met een situatieschets van het bouwproject dienen als bijlagen bij dit aanvraagformulier bijgevoegd te worden. Aantal huur*: 84 Aantal koop: Aantal woningen reeds verkocht/verhuurd Aantal huur*: 0 Aantal koop: 0 6. Aantal woningen waar deze aanvraag betrekking op heeft 68 Aantal woningen waarvan de bouw is vertraagd of stopgezet en waarvoor de bijdrage wordt gevraagd om de bouw alsnog in 2009 te starten of te hervatten. Dit dienen minimaal 10 woningen te zijn. 6a.Waarvan Aantal huur*: 50 Aantal koop: Aantal huurwoningen met een huur onder de liberalisatiegrens, waarvan de bouw alsnog wordt hervat/gestart in Deze woningen komen niet in aanmerking voor de bijdrage. * Het betreft hier huurwoningen waar de huurprijs bij aanvang van de bewoning naar redelijke verwachting hoger is dan 647,53 per maand. 8. Datum start/hervatting werkzaamheden 4 e kwartaal 2009 Conform Artikel 4 en Artikel 9 van de Regelingtekst dient deze datum voor 31 december 2009 te liggen.

16 9. Totaal gevraagde bijdrage voor start/ hervatting van het woningbouwproject (Euro) 68 * = Gevraagde bijdrage per woning (Euro) De maximale bijdrage per woning bedraagt Totaal gevraagde bijdrage gedeeld door aantal koop en huurwoningen boven de liberalisatiegrens. Bij gebruik van het tendersysteem scoren lagere bijdragen per woning beter dan hogere bijdragen.

17 C. Gegevens omtrent projectwijzigingen, oorzaken en aanpak problemen 1. Geef hier een korte omschrijving van het woningbouwproject waarin de bouw van de woningen is inbegrepen (max. 125 woorden). De Brede School Leiden Noord bestaat uit verschillende onderdelen. Naast vier basisscholen en tien (welzijn-)instellingen worden in het complex 102 huur- en koopwoningen met een stallinggarage voor 119 auto s gerealiseerd. Ten behoeve van de woningen participeert woningbouwcorporatie Ons Doel. Van de woningen worden door Ons Doel 18 starterkoopwoningen van 70 m2 GBO afgezet in de markt. De overige 84 woningen zijn huurwoningen, welke door Ons Doel verhuurd worden. Hiervan worden 12 woningen (gemiddeld 50 m2 GBO) geschikt gemaakt voor zelfstandig wonende jongeren met een licht verstandelijke handicap of zwakbegaafdheid en begeleid door de Stichting Haardstee. Voorts zijn er 22 zorgwoningen die door Libertas worden geëxploiteerd. Tot slot zijn er 50 huurwoningen van circa 100 m2 GBO in het plan voorzien. Oorspronkelijk waren deze woningen ontwikkeld als koopappartementen, echter de veranderde markt dwong hierin een correctie. In eerste instantie is een planaanpassing naar 30 huurappartementen en 20 koopappartementen doorgevoerd. Toen ook dit in november 2008 bleek te mislukken, zijn alle 50 appartementen omgezet naar huurwoningen. Hierdoor is een forse onrendabele top in het project ontstaan. 2. Zijn er zaken gewijzigd ten opzichte van het oorspronkelijke projectplan? ja nee 2a. Zo ja, wat zijn de belangrijkste wijzigingen? * Omzetten van 50 appartementen van koop naar markthuur * omzetten van 18 starterskoopwoningen naar starterskoopwoningen MGE 3. Welke oorzaken kunt u aanwijzen als aanleiding voor het stilvallen/de vertraging van het woningbouwproject? Inzakken woningmarkt (economische crisis) Europese selectie van een ontwikkelende aannemer mislukte * om stagnatie te voorkomen zijn 18 starterskoopwoningen omgezet in 18 starterskoopwoningen MGE * Voorselectie ontwikkelende aannemer mislukte, mede doordat het afzetrisico van de koopappartementen bij de aannemer lag. * om totale stagnatie te voorkomen zijn de koopappartementen omgezet naar markthuurappartementen

18 4. Geef een opgave van de bij het woningbouwproject betrokken partijen en van de (extra) financiële inspanningen van die partijen om het woningbouwproject alsnog, in 2009, te laten voortzetten of starten Naam partij Financiële inspanning* Woningcorporatie Ons Doel ,-- Gemeente Leiden ,-- * Dit betreft de kosten van de (extra) financiële inspanningen om de bouw van de woningen waar deze aanvraag betrekking op heeft te (her)starten. 5. Welke (extra) maatregelen treffen de aanvrager en de betrokken externe partijen om het woningbouwproject vlot te trekken? Omschrijving maatregel Betrokken(en) Geplande start * om stagnatie te voorkomen zijn 18 starterskoopwoningen omgezet in 18 starterskoopwoningen MGE * Voorselectie aannemer mislukte, mede doordat afzetrisico van de koopappartementen bij aannemer lag. * om totale stagnatie te voorkomen zijn de koopappartementen ook omgezet naar markthuuurappartementen * extra dotatie uit herstructureringsfonds ten gunste van het project Corporatie en gemeente Corporatie Corporatie gemeente

19 6. Geplande opleverdatum woningbouwproject 1 oktober 2011 Dit betreft de opleverdatum van de woningen waar deze aanvraag betrekking op heeft.

20 D. Belangrijke voorwaarden 1. Zijn de woningen waar het project betrekking op heeft gelegen binnen het gebied, als bedoeld in de Wet stedelijke vernieuwing? Stedelijk gebied als bedoeld in de Wet stedelijke vernieuwing. Dit gebied omvat het bebouwde gebied binnen de gemeente inclusief de uitbreidingslocaties. ja nee 2. Kunt u een kopie van de (aanvraag voor een) bouwvergunning overleggen van vóór 25 maart 2009? Er dient een kopie van de aanvraag van de bouwvergunning of de begeleidende brief bij afgifte van de bouwvergunning met een situatieschets van het bouwproject overlegd te worden voor de woningen die betrekking hebben op deze aanvraag (Conform Art. 6 e van de Regelingtekst). ja nee 3. Heeft u een verklaring bijgevoegd van het college van burgemeester en wethouders waaruit blijkt dat de bouw van de woningen als gevolg van de huidige economische omstandigheden is vertraagd dan wel stopgezet, en dat de bouw door verlening van subsidie alsnog, in 2009, kan worden voortgezet of gestart Zo ja, stuur een kopie van de (aanvraag voor een) bouwvergunning mee. Er dient een door het college van burgemeester en wethouders ondertekende verklaring te worden overlegd waaruit blijkt dat het woningbouwproject waarvoor subsidie wordt aangevraagd, als gevolg van de huidige economische omstandigheden, is vertraagd dan wel stop gezet en waarvan de bouw alsnog in 2009 wordt voortgezet of gestart (Conform Art. 4 k van de Regelingtekst). X ja nee 4. Kunt u een bewijs overleggen dat voor de woningen, waarop de aanvraag betrekking heeft, een afbouwgarantie ter zekerstelling van het doorgaan van de bouw bij faillissement van de aannemer dan wel andere betrokken partijen vóór de start bouw is of zal zijn afgegeven? Zo ja, stuur een verklaring mee Er dient een bewijs overlegd te worden dat een afbouwgarantie ter zekerstelling van het doorgaan van de bouw bij faillissement van de aannemer dan wel andere betrokken partijen bij de bouw is/zal worden afgegeven (Conform

21 Art. 4 l van de Regelingtekst). De afbouwgarantie dient voor start bouw te zijn afgegeven (Conform Art. 9.2 a). X ja nee Toelichting bij vraag 4 (optioneel) Zo ja, stuur een kopie van de afbouwgarantie mee. De opdrachtgever (gemeente) geeft hierbij de garantie dat bij faillissement van de aannemer dan een nieuwe aannemer wordt geselecteerd teneinde het werk te kunnen afmaken (Stuurgroep 1 juli 2009).

22 E. Verklaring en ondertekening van de aanvrager Aanvrager verklaart: 7. dat het woningbouwproject als bedoeld in deze aanvraag start vóór 31 december 2009; 8. dat op moment start bouw en uiterlijk voor 31 december 2009 een afbouwgarantie voor de betrokken woningen zal zijn verkregen; 9. dat zij, onder overlegging van de relevante stukken, zo spoedig als mogelijk mededeling aan de minister doet van nieuwe omstandigheden die ertoe leiden dat de start bouw niet in 2009 plaatsvindt; 10. dat zij instemt met het, op verzoek van SenterNovem, verlenen van informatie over de uitvoering van het woningbouwproject waarvoor uitkering is verstrekt; 11. dat zij akkoord gaat met controle van de overlegde gegevens; 12. dat zij dit formulier naar waarheid en zonder voorbehoud heeft ingevuld. Opmerking: het verstrekken van onjuiste en/of onvolledige gegevens kan leiden tot het afwijzen van de aanvraag, het intrekken van de uitkering en/of strafrechtelijke vervolging. Dit geldt voor alle gegevens die op de uitkeringsverstrekking van invloed zijn. Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Plaats en datum: Naam, functie en handtekening: F. Als bijlagen indienen (checklist) U moet onderstaande bijlagen met het aanvraagformulier meesturen: D. Een kopie van de aanvraag van de bouwvergunning of de begeleidende brief bij afgifte van de (eerste) bouwvergunning met een situatieschets van het bouwproject van vóór 25 maart E. Een door het college van burgemeester en wethouders ondertekende verklaring waaruit blijkt dat het woningbouwproject waarvoor subsidie wordt aangevraagd, als gevolg van de huidige economische omstandigheden, is vertraagd dan wel stop gezet en waarvan de bouw alsnog in 2009 wordt voortgezet of gestart. F. Een bewijs dat een afbouwgarantie ter zekerstelling van het doorgaan van de bouw bij faillissement van de aannemer dan wel andere betrokken partijen voor start bouw is/zal worden afgegeven.

23 G. Indieningtermijn en advies Uw aanvraag (aanvraagformulier inclusief bijlagen) moet vóór 16 juli 2009 in het bezit zijn van SenterNovem. De complete aanvraag moet in het Nederlands zijn ingevuld. Voor vragen en/of opmerkingen kunt u terecht bij SenterNovem Regelingen Gebouwde Omgeving te Den Haag. SenterNovem is bereikbaar via StimuleringWoningbouw@senternovem.nl of via tel.nr Uw aanvraag dient u te richten aan: SenterNovem T.a.v. RGO / Stimulering Woningbouwprojecten Postbus AC Den Haag Bezoekadres: Juliana van Stolberglaan 3

24 Toelichting bij indiening van een aanvraag De stimuleringsregeling is gericht op projecten die als gevolg van de economische crisis stilvallen of niet opstarten. Voorkomen moet worden dat middelen ingezet worden bij projecten waarbij in het geheel geen/onvoldoende (structurele) vraag is. Aan de andere kant is het ook niet effectief de middelen uit de stimuleringsregeling in te zetten op projecten die thans geen vertraging ondervinden. Dit vraagt dan ook een uitdrukkelijke afweging van de gemeente om te beoordelen welke projecten in aanmerking komen voor een aanvraag. Naast de start van de bouw is ook van belang dat de daadwerkelijke afbouw en oplevering van de woningen niet wordt vertraagd. Dit wordt allereerst geborgd doordat in de door de waarborginstituten - die ook de afbouwgaranties verstrekken - gehanteerde koop / aannemingsovereenkomsten de voorwaarde is opgenomen dat de woningen binnen een gemaximeerd aantal werkbare dagen dienen te zijn opgeleverd. Bovendien stimuleert de gevraagde additionaliteit de betrokken partijen de woningen snel te realiseren. In dat licht en vanwege de beoogde beperking van de uitvoeringslasten voor gemeenten, is er vanaf gezien een additionele voorwaarde met betrekking tot de periode van afbouw en oplevering te stellen. Daarnaast is het aan gemeenten te beoordelen welke projecten in aanmerking zouden kunnen komen voor een bijdrage. De gemeente is ook vrij om te bepalen hoe de bijdrage wordt ingezet. Het kabinet gaat er van uit dat de gemeente daarbij zoveel mogelijk rekening houdt met de (landelijke) doelstellingen als: Investeringen in wijkaanpak en herstructurering; De realisatie van zoveel mogelijk toegankelijke (nultrede)woningen voor ouderen en mensen met beperkingen; Investeringen in duurzaamheid en energie.

25 Aanvraagformuli er 2009 Tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009, 1 e tranche Dit formulier is van toepassing op de Tijdelijke stimuleringregeling woningbouwprojecten Deze regeling wordt door SenterNovem uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van VROM. Het aanvraagformulier moet door de aanvrager worden ingevuld en ondertekend. Door middel van dit formulier kunt u als gemeente meedingen naar een bijdrage ten behoeve van woningbouwprojecten die bijdragen aan de doelstellingen van de regeling en deze tender. Algemene informatie over de Tijdelijke stimuleringsregeling kunt u vinden op Nadere informatie over de Tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009, inclusief het aanvraagformulier en bijbehorende bijlagen, is verkrijgbaar bij SenterNovem Voor een zorgvuldige beantwoording van uw vragen verzoeken wij u niet te wachten met het stellen van vragen tot het laatste moment. SenterNovem is bereikbaar via StimuleringWoningbouw@senternovem.nl of via tel.nr Uw aanvraag moet vóór 16 juli 2009 in het bezit zijn van SenterNovem: SenterNovem T.a.v. RGO/Stimulering Woningbouwprojecten Postbus AC Den Haag Bezoekadres: Juliana van Stolberglaan 3

26 Aanvraagformulier Tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009, 1 e tranche Niet invullen Dossiernummer... Datum ontvangst... A. Gegevens van de aanvrager Naam gemeente Gemeente Leiden Vul hier de naam van de organisatie in die als aanvrager optreedt. Gemeentecode 546 Numerieke code, vastgesteld door het CBS. Contactpersoon Dhr. S. Kanselaar Deze persoon zal de ontvangstbevestiging ontvangen en tijdens selectie worden benaderd voor eventuele vragen. Tevens zal de contactpersoon als eerste aanspreekpunt fungeren voor het overdragen van opgedane ervaringen. Geslacht X M V Titels Ir. Functie Contactpersoon Beleidsmedewerker Telefoon Mobiel nummer nvt Fax nvt s.kanselaar@leiden.nl Postadres Postbus 9100 Postcode 2300 PC Plaats Leiden Bezoekadres Langegracht 72 Postcode Plaats 2312 NH Leiden Rekeningnummer Op dit nummer zal bij toekenning de subsidie worden uitbetaald. Bank Plaats BNG Den Haag

27 B. Algemene gegevens van het project 1. Naam van het project Diamantlaan 2. Locatie project Diamantlaan te Leiden Hier kunt u het postcodegebied noemen, of het adres bij een kleinschalig woningbouwproject. 3. Startdatum project (oorspronkelijk, volgens eerste bouwvergunning) N.v.t. Zie hiervoor de Bouwvergunning. Deze dient vóór 25 maart 2009 te zijn aangevraagd. Een kopie van de aanvraag van de eerste bouwvergunning of de begeleidende brief bij afgifte van de bouwvergunning met een situatieschets van het bouwproject dienen als bijlagen bij dit aanvraagformulier bijgevoegd te worden. 4.Aantal woningen volgens oorspronkelijke planning Aantal huur*: 69 Aantal koop: Aantal woningen reeds verkocht/verhuurd Aantal huur*: 0 Aantal koop: 0 6. Aantal woningen waar deze aanvraag betrekking op heeft 180 Aantal woningen waarvan de bouw is vertraagd of stopgezet en waarvoor de bijdrage wordt gevraagd om de bouw alsnog in 2009 te starten of te hervatten. Dit dienen minimaal 10 woningen te zijn. 6a.Waarvan Aantal huur*: 69 Aantal koop: Aantal huurwoningen met een huur onder de liberalisatiegrens, waarvan de bouw alsnog wordt hervat/gestart in Deze woningen komen niet in aanmerking voor de bijdrage. * Het betreft hier huurwoningen waar de huurprijs bij aanvang van de bewoning naar redelijke verwachting hoger is dan 647,53 per maand. 8. Datum start/hervatting werkzaamheden Vierde kwartaal 2009 Conform Artikel 4 en Artikel 9 van de Regelingtekst dient deze datum voor 31 december 2009 te liggen.

28 9. Totaal gevraagde bijdrage voor start/ hervatting van het woningbouwproject (Euro) , Gevraagde bijdrage per woning (Euro) De maximale bijdrage per woning bedraagt ,-- Totaal gevraagde bijdrage gedeeld door aantal koop en huurwoningen boven de liberalisatiegrens. Bij gebruik van het tendersysteem scoren lagere bijdragen per woning beter dan hogere bijdragen.

29 C. Gegevens omtrent projectwijzigingen, oorzaken en aanpak problemen 1. Geef hier een korte omschrijving van het woningbouwproject waarin de bouw van de woningen is inbegrepen (max. 125 woorden). In het plan worden de in 2008 gesloopte 303 portiekflats vervangen door 339 wooneenheden. Het plan bevat 129 sociale huurwoningen, 69 vrije sector huurwoningen, 111 koopwoningen en 30 zorgeenheden. Het gebied krijgt een belangrijke kwaliteitsimpuls onder meer door volledig gebouwd parkeren en zorgvuldig ontworpen binnenterreinen. Er wordt een zeer divers aantal woningtypen in de wijk toegevoegd. Bijna alle woningen zijn levensloopbestendig (nultreden). In het plan zijn woningen voor bijzondere doelgroepen opgenomen. Deze zijn in samenwerking met drie partners ontwikkeld. Samen met deze drie instellingen worden ook voorzieningen in de wijk toegevoegd: een lunchcafé dat mede gerund zal worden door mensen met een verstandelijke beperking en een fietsenwerkplaats, waar ggz-cliënten werkzaam zullen zijn. Ook wordt in samenwerking voor de bewoners van het complex een dienstenpakket ontwikkeld. 2. Zijn er zaken gewijzigd ten opzichte van het oorspronkelijke projectplan? Xja 2a. Zo ja, wat zijn de belangrijkste wijzigingen? Portaal heeft besloten een groter risico te nemen door slechts voor een deel van de koopwoningen (een toren met 53 woningen) een voorverkooppercentage te hanteren. Bovendien wordt dit percentage verlaagd naar 50% verkoop voor start bouw. Portaal heeft hierdoor haar risico verhoogd naar ruim 3 miljoen, zijnde het verschil tussen de verkoopopbrengst en de waarde in verhuurde staat van alle koopwoningen met uitzondering van de genoemde 50% die in de toren zijn gesitueerd. 3. Welke oorzaken kunt u aanwijzen als aanleiding voor het stilvallen/de vertraging van het woningbouwproject? Er dreigt vertraging te ontstaan doordat Portaal standaard een voorverkooppercentage van 70% hanteert. Portaal realiseert zich dat vasthouden aan dit percentage, gezien de huidige markt, zou betekenen dat er niet wordt gestart met de bouw. Het loslaten van dit voorverkooppercentage levert echter een zeer groot risico op. Derving van deze inkomsten heeft een direct gevolg voor de cashflow en de financierbaarheid van dit project en andere projecten. 4. Geef een opgave van de bij het woningbouwproject betrokken partijen en van de (extra) financiële Portaal Naam partij Financiële inspanning* ,--

30 inspanningen van die partijen om het woningbouwproject alsnog, in 2009, te laten voortzetten of starten * Dit betreft de kosten van de (extra) financiële inspanningen om de bouw van de woningen waar deze aanvraag betrekking op heeft te (her)starten. 5. Welke (extra) maatregelen treffen de aanvrager en de betrokken externe partijen om het woningbouwproject vlot te trekken? Omschrijving maatregel Portaal heeft besloten een groter risico te nemen door slechts voor een deel van de koopwoningen (een toren met 53 woningen) een voorverkooppercentage te hanteren. Bovendien wordt dit percentage verlaagd naar 50% verkoop voor start bouw. Portaal heeft hierdoor haar risico verhoogd naar ruim 3 miljoen, zijnde het verschil tussen de verkoopopbrengst en de waarde in verhuurde staat van alle koopwoningen met uitzondering van de genoemde 50% die in de toren zijn gesitueerd. Betrokken (en) al Porta Geplande start - 6. Geplande opleverdatum woningbouwproject Eerste kwartaal 2012 Dit betreft de opleverdatum van de woningen waar deze aanvraag betrekking op heeft. D. Belangrijke voorwaarden 1. Zijn de woningen waar het project betrekking op heeft gelegen binnen het gebied, als bedoeld in de Wet stedelijke vernieuwing? Stedelijk gebied als bedoeld in de Wet stedelijke vernieuwing. Dit gebied omvat het bebouwde gebied binnen de gemeente inclusief de uitbreidingslocaties. X ja nee 2. Kunt u een kopie van de (aanvraag voor een) bouwvergunning overleggen van vóór 25 maart 2009? Er dient een kopie van de aanvraag van de bouwvergunning of de begeleidende brief bij afgifte

31 van de bouwvergunning met een situatieschets van het bouwproject overlegd te worden voor de woningen die betrekking hebben op deze aanvraag (Conform Art. 6 e van de Regelingtekst). X ja nee 3. Heeft u een verklaring bijgevoegd van het college van burgemeester en wethouders waaruit blijkt dat de bouw van de woningen als gevolg van de huidige economische omstandigheden is vertraagd dan wel stopgezet, en dat de bouw door verlening van subsidie alsnog, in 2009, kan worden voortgezet of gestart Zo ja, stuur een kopie van de (aanvraag voor een) bouwvergunning mee. Er dient een door het college van burgemeester en wethouders ondertekende verklaring te worden overlegd waaruit blijkt dat het woningbouwproject waarvoor subsidie wordt aangevraagd, als gevolg van de huidige economische omstandigheden, is vertraagd dan wel stop gezet en waarvan de bouw alsnog in 2009 wordt voortgezet of gestart (Conform Art. 4 k van de Regelingtekst). X ja nee 4. Kunt u een bewijs overleggen dat voor de woningen, waarop de aanvraag betrekking heeft, een afbouwgarantie ter zekerstelling van het doorgaan van de bouw bij faillissement van de aannemer dan wel andere betrokken partijen vóór de start bouw is of zal zijn afgegeven? Zo ja, stuur een verklaring mee Er dient een bewijs overlegd te worden dat een afbouwgarantie ter zekerstelling van het doorgaan van de bouw bij faillissement van de aannemer dan wel andere betrokken partijen bij de bouw is/zal worden afgegeven (Conform Art. 4 l van de Regelingtekst). De afbouwgarantie dient voor start bouw te zijn afgegeven (Conform Art. 9.2 a). ja X nee, nog niet Toelichting bij vraag 4 (optioneel) Zo ja, stuur een kopie van de afbouwgarantie mee. Daar de overeenkomst met de aannemer nog niet is getekend, is een getekend exemplaar van dit bewijs niet te overhandigen. Meegeleverde bijlage is een garantie die Portaal standaard overlegt met de uitvoerende partij. Bewijs hiervan kan binnen drie maanden aangeleverd worden.

32 E. Verklaring en ondertekening van de aanvrager Aanvrager verklaart: 13. dat het woningbouwproject als bedoeld in deze aanvraag start vóór 31 december 2009; 14. dat op moment start bouw en uiterlijk voor 31 december 2009 een afbouwgarantie voor de betrokken woningen zal zijn verkregen; 15. dat zij, onder overlegging van de relevante stukken, zo spoedig als mogelijk mededeling aan de minister doet van nieuwe omstandigheden die ertoe leiden dat de start bouw niet in 2009 plaatsvindt; 16. dat zij instemt met het, op verzoek van SenterNovem, verlenen van informatie over de uitvoering van het woningbouwproject waarvoor uitkering is verstrekt; 17. dat zij akkoord gaat met controle van de overlegde gegevens; 18. dat zij dit formulier naar waarheid en zonder voorbehoud heeft ingevuld. Opmerking: het verstrekken van onjuiste en/of onvolledige gegevens kan leiden tot het afwijzen van de aanvraag, het intrekken van de uitkering en/of strafrechtelijke vervolging. Dit geldt voor alle gegevens die op de uitkeringsverstrekking van invloed zijn. Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Plaats en datum: Naam, functie en handtekening: F. Als bijlagen indienen (checklist) U moet onderstaande bijlagen met het aanvraagformulier meesturen: G. Een kopie van de aanvraag van de bouwvergunning of de begeleidende brief bij afgifte van de (eerste) bouwvergunning met een situatieschets van het bouwproject van vóór 25 maart H. Een door het college van burgemeester en wethouders

33 ondertekende verklaring waaruit blijkt dat het woningbouwproject waarvoor subsidie wordt aangevraagd, als gevolg van de huidige economische omstandigheden, is vertraagd dan wel stop gezet en waarvan de bouw alsnog in 2009 wordt voortgezet of gestart. I. Een bewijs dat een afbouwgarantie ter zekerstelling van het doorgaan van de bouw bij faillissement van de aannemer dan wel andere betrokken partijen voor start bouw is/zal worden afgegeven. G. Indieningtermijn en advies Uw aanvraag (aanvraagformulier inclusief bijlagen) moet vóór 16 juli 2009 in het bezit zijn van SenterNovem. De complete aanvraag moet in het Nederlands zijn ingevuld. Voor vragen en/of opmerkingen kunt u terecht bij SenterNovem Regelingen Gebouwde Omgeving te Den Haag. SenterNovem is bereikbaar via StimuleringWoningbouw@senternovem.nl of via tel.nr Uw aanvraag dient u te richten aan: SenterNovem T.a.v. RGO / Stimulering Woningbouwprojecten Postbus AC Den Haag Bezoekadres: Juliana van Stolberglaan 3

34 Toelichting bij indiening van een aanvraag De stimuleringsregeling is gericht op projecten die als gevolg van de economische crisis stilvallen of niet opstarten. Voorkomen moet worden dat middelen ingezet worden bij projecten waarbij in het geheel geen/onvoldoende (structurele) vraag is. Aan de andere kant is het ook niet effectief de middelen uit de stimuleringsregeling in te zetten op projecten die thans geen vertraging ondervinden. Dit vraagt dan ook een uitdrukkelijke afweging van de gemeente om te beoordelen welke projecten in aanmerking komen voor een aanvraag. Naast de start van de bouw is ook van belang dat de daadwerkelijke afbouw en oplevering van de woningen niet wordt vertraagd. Dit wordt allereerst geborgd doordat in de door de waarborginstituten - die ook de afbouwgaranties verstrekken - gehanteerde koop / aannemingsovereenkomsten de voorwaarde is opgenomen dat de woningen binnen een gemaximeerd aantal werkbare dagen dienen te zijn opgeleverd. Bovendien stimuleert de gevraagde additionaliteit de betrokken partijen de woningen snel te realiseren. In dat licht en vanwege de beoogde beperking van de uitvoeringslasten voor gemeenten, is er vanaf gezien een additionele voorwaarde met betrekking tot de periode van afbouw en oplevering te stellen. Daarnaast is het aan gemeenten te beoordelen welke projecten in aanmerking zouden kunnen komen voor een bijdrage. De gemeente is ook vrij om te bepalen hoe de bijdrage wordt ingezet. Het kabinet gaat er van uit dat de gemeente daarbij zoveel mogelijk rekening houdt met de (landelijke) doelstellingen als: Investeringen in wijkaanpak en herstructurering; De realisatie van zoveel mogelijk toegankelijke (nultrede)woningen voor ouderen en mensen met beperkingen; Investeringen in duurzaamheid en energie.

35 Toelichting 1. Algemeen 1. Inleiding Met de onderhavige Tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009 (hierna: de regeling) wordt uitvoering gegeven aan artikel 20 van de Wet stedelijke vernieuwing (hierna: de Wsv). Artikel 20, eerste lid, van de Wsv regelt dat de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie (hierna: de Minister voor WWI) bij wijze van uitzonderlijke en tijdelijke stimulans subsidie kan verstrekken voor maatregelen op het gebied van stedelijke vernieuwing volgens bij of krachtens algemene maatregel van bestuur of, indien spoed vereist is, bij ministeriële regeling gegeven regels. De Minister voor WWI heeft in overleg met het kabinet besloten gebruik te maken van deze mogelijkheid om daarmee invulling te geven aan de afspraken over versnelde investeringen in woningbouw in het aanvullend beleidsakkoord (Kamerstukken II 2008/09, , nr. 24) d.d. 25 maart In het aanvullend beleidsakkoord heeft het kabinet een samenhangend pakket aan maatregelen gepresenteerd om de gevolgen van de economische crisis voor huishoudens en bedrijven af te zwakken. In het aanvullend beleidsakkoord is voorzien in een gerichte stimulering van de economie voor met name 2009 en 2010, met een accent op de werkgelegenheid op korte termijn. Onderdeel van het stimuleringspakket van het kabinet zijn versnelde investeringen in (onderhoud van) infrastructuur en in (versnelde) bouw van woningen. De ernst van de economische situatie vraagt om een verstandige en vooral snelle, doeltreffende aanpak zonder de langetermijndoelstellingen uit het oog te verliezen. Met deze regeling wordt daar invulling aan gegeven. Deze regeling moet daarbij in samenhang worden bezien met stimulering van duurzame investeringen in bestaande woningen door eigenaar-bewoners en verhuurders, stimulering van de woningbouw (huur en koop) door corporaties en (versnelde) investeringen in de restauratie van monumenten. De indiening van aanvragen alsmede de verlening van subsidie zal in drie afzonderlijke tranches plaatsvinden. De eerste twee tranches zijn in 2009, de derde tranche zal in 2010 zijn. Voor elke tranche zal een afzonderlijke regeling worden opgesteld. Dat biedt de mogelijkheid rekening te houden met de ervaringen die in een eerdere tranche zijn opgedaan om zo in een volgende tranche de effectiviteit van de regeling daarvoor waar nodig te kunnen vergroten. Deze regeling heeft derhalve alleen betrekking op de eerste tranche. 2. Aanleiding De bouwsector wordt relatief hard getroffen door de kredietcrisis en de recessie in de economie. Als er niets wordt gedaan is de verwachting dat er - in directe zin (exclusief woninginrichters etc.) - in de bouwsector meer dan banen bedreigd worden in de komende twee jaar. De klappen vallen daarbij - naast de commerciële utiliteitsbouw, zoals private bedrijfshuisvesting - met name in de woningbouw. Zonder maatregelen zal de woningbouwproductie naar verwachting terugvallen van circa in 2007 en 2008, exclusief «toevoegingen anderszins zoals omzetten van kantoren naar woningen», tot minder dan in 2010 en Dat betekent dat op het gebied van zowel herstructurering (sloop/nieuwbouw) van bestaande wijken en buurten als bij uitbreidingsnieuwbouw belangrijke woningbouwprojecten ten gevolge van de

36 economische crisis dreigen stil te vallen of niet te starten. Op het vlak van stedelijke vernieuwing en wijkenaanpak betekent dat ook dat deze processen vertraging kunnen oplopen. Zoals ook aangegeven in de brief van het kabinet van 24 oktober 2008 (Kamerstukken II 2008/09, , nr. 1) over het stedenbeleid hecht het kabinet eraan dat de achterstanden in de steden worden teruggedrongen. Een vertraging van bouwprojecten heeft voor dat proces nadelige gevolgen. De inzet van het stimuleringsbudget is er op gericht deze spiraal te doorbreken en stilgevallen of vertraagde projecten vlot te trekken. Deze regeling moet gemeenten, projectontwikkelaars, (sociale) verhuurders, bouwers, etc. in staat stellen om zoveel mogelijk voor eigen (markt)risico door te kunnen blijven bouwen. Daarbij is sprake van een aanzienlijk verschil in terugval tussen de bouw van huurwoningen en de bouw van koopwoningen. Wat betreft de bouw van huurwoningen in opdracht van corporaties en particuliere verhuurders (tot voor kort circa 30% van de woningproductie), kan worden vastgesteld dat als gevolg van de economische crisis de vraag naar huurwoningen toeneemt. Potentiële kopers wijken uit naar huurwoningen. Een verschuiving van koopwoningbouw naar huurwoningbouw wordt echter beperkt door de tijd die is gemoeid met project-aanpassingen. Tegen die achtergrond wordt verwacht dat de bouw van sociale huurwoningen, de komende jaren niet zal terugvallen maar dat zonder aanvullende maatregelen een mogelijke (huurwoning)productiegroei niet zal worden gerealiseerd. Dat neemt overigens niet weg dat er bij specifieke projecten met sociale woningbouw knelpunten op kunnen treden. De inzet van in ieder geval de eerste tranche van het stimuleringsbudget is - behalve op koopwoningen- dan ook gericht op huurwoningen met een geprojecteerde aanvangshuur boven de liberalisatiegrens, conform artikel 13 Wet op de huurtoeslag en met een bedrag van 647,53 per maand per 1 juli Verwacht mag worden dat koopwoningen die door commerciële verhuurders en corporaties worden overgenomen een huur zullen hebben die ligt boven de liberalisatiegrens. Voor de productie van huurwoningen onder die huurgrens mag verwacht worden dat door de inspanningen van de corporaties tezamen met de borging van de benodigde leningen door het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (inclusief de tijdelijke verhoging van de borgingsgrens) de realisatie van sociale huurwoningen op het gewenste niveau zal blijven. Wat betreft de bouw van koopwoningen in opdracht van projectontwikkelaars, corporaties en gemengde, publiek-private ontwikkelingscombinaties (tot voor kort 70% van de woningbouwproductie) is de situatie zorgelijker. De bouw van koopwoningen is inmiddels naar een zorgelijk peil gedaald door de combinatie van (tijdelijke) vraaguitval en een terughoudender opstelling van zowel externe (banken) als interne vermogensverstrekkers met betrekking tot de koopwoningbouw. Dat betekent dat veel koopwoningbouwprojecten respectievelijk gemengde projecten nu, door koopvraaguitval en een terughoudender opstelling van vermogensverschaffers, worden stopgezet of niet van start gaan. Veel gemeenten ontplooien inmiddels vaak samen met projectontwikkelaars, corporaties, provincies etc. initiatieven, gericht op het beperken van de negatieve effecten van de crisis met betrekking tot de woningbouw. Tegen de hiervoor geschetste achtergrond ligt het in de rede subsidies zo in te zetten dat dit aansluit bij c.q. ingepast kan worden in dergelijke initiatieven. Voor de inzet van het stimuleringsbudget is dan ook gekozen voor gemeenten als aanvrager en ontvanger van subsidies. 3. Financiële ondersteuning

Toelichting. 1. Algemeen. 1. Inleiding

Toelichting. 1. Algemeen. 1. Inleiding Toelichting 1. Algemeen 1. Inleiding Met de onderhavige Tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009 (hierna: de regeling) wordt uitvoering gegeven aan artikel 20 van de Wet stedelijke vernieuwing

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 27 562 Verstedelijkingsbeleid tot 2010 Nr. 36 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR WONEN WIJKEN EN INTEGRATIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 20, eerste lid, van de Wet stedelijke vernieuwing;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 20, eerste lid, van de Wet stedelijke vernieuwing; STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 15278 12 oktober 2009 Regeling van de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie van 6 oktober 2009, nr. BJZ2009055677,

Nadere informatie

VERORDENINGTIJDELIJKE STIMULERINGSREGELING WONINGBOUWPROJECTEN 2012 DE HELLINGEN

VERORDENINGTIJDELIJKE STIMULERINGSREGELING WONINGBOUWPROJECTEN 2012 DE HELLINGEN CVDR Officiële uitgave van Alblasserdam. Nr. CVDR129332_1 17 april 2018 VERORDENINGTIJDELIJKE STIMULERINGSREGELING WONINGBOUWPROJECTEN 2012 DE HELLINGEN Hoofdstuk 1: Begripsbepalingen Artikel 1 In deze

Nadere informatie

VERORDENING TIJDELIJKE STIMULERINGSREGELING WONINGBOUWPROJECTEN 2009/2010 DE HELLINGEN

VERORDENING TIJDELIJKE STIMULERINGSREGELING WONINGBOUWPROJECTEN 2009/2010 DE HELLINGEN VERORDENING TIJDELIJKE STIMULERINGSREGELING WONINGBOUWPROJECTEN 2009/2010 DE HELLINGEN EB/19/01/2010 1/8 Verordening Hoofdstuk 1: Begripsbepalingen Artikel 1 In deze regeling wordt verstaan onder: Gemeente:

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidie Actieprogramma Binnenstad Oldenzaal

Aanvraagformulier subsidie Actieprogramma Binnenstad Oldenzaal Gegevens gemeente Datum ontvangst versie 27-09-2016 Verzendadres Gemeente Oldenzaal Postbus 354 7570 AJ Oldenzaal Tel. (0541) 58 81 11 info@oldenzaal.nl Aanvraagformulier subsidie Actieprogramma Binnenstad

Nadere informatie

Stimuleringsregeling collectief particulier opdrachtgeverschap

Stimuleringsregeling collectief particulier opdrachtgeverschap CVDR Officiële uitgave van Noord-Brabant. Nr. CVDR94842_4 6 december 2016 Stimuleringsregeling collectief particulier opdrachtgeverschap GEDEPUTEERDE STATEN van Noord-Brabant: Gelet op artikel 152 van

Nadere informatie

Aanvraagformulier Stimulering projecten sociale huur Fryslân

Aanvraagformulier Stimulering projecten sociale huur Fryslân Aanvraagformulier Stimulering projecten sociale huur Fryslân Subsidieregeling stimulering projecten sociale huur Fryslân Formulier retoursturen naar: Bezoekadres: Contactpersoon: Gedeputeerde Staten van

Nadere informatie

Aanvraagformulier Onderwijs Netwerk Ondernemen

Aanvraagformulier Onderwijs Netwerk Ondernemen HO&S/116459 Bijlage Aanvraagformulier als bedoeld in artikel 12 van de Subsidieregeling Aanvraagformulier Onderwijs Netwerk Ondernemen Voor toelichting bij het aanvraagformulier: - websites: www.senternovem.nl

Nadere informatie

Subsidieaanvraag subsidie tot 5.000,-

Subsidieaanvraag subsidie tot 5.000,- Subsidieaanvraag subsidie tot 5.000,- Deel A: Algemene informatie Deel B: Activiteit Deel C: Begroting Deel D: Ondertekening Bijlage voorbeeld begroting dsp:02160034 Deel A: Algemene informatie 1. Vult

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor het verlenen van subsidie voor groene daken en muren

Aanvraagformulier voor het verlenen van subsidie voor groene daken en muren Aanvraagformulier voor het verlenen van subsidie voor groene daken en muren In het kader van de subsidieregeling Groene daken en muren Het geheel ingevulde formulier, voorzien van alle benodigde bijlagen,

Nadere informatie

Subsidieaanvraag project ouderenbond

Subsidieaanvraag project ouderenbond Subsidieaanvraag project ouderenbond Deel A: Algemene informatie Deel B: Activiteit Deel C: Begroting Deel D: Ondertekening Bijlage voorbeeld begroting Deel A: Algemene informatie Naam (hoofd)aanvrager

Nadere informatie

HOOFDSTUK 25: STIMULERING DUURZAAMHEID EN WONINGBOUWPRODUCTIE

HOOFDSTUK 25: STIMULERING DUURZAAMHEID EN WONINGBOUWPRODUCTIE ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING ZWOLLE HOOFDSTUK 25: STIMULERING DUURZAAMHEID EN WONINGBOUWPRODUCTIE Artikel 25:1 Begripsomschrijving In dit hoofdstuk wordt verstaan onder: 1. duurzame woning: een nieuwbouw

Nadere informatie

Aanvraagformulier Tijdelijke subsidieregeling Europees jaar van gelijke kansen voor iedereen

Aanvraagformulier Tijdelijke subsidieregeling Europees jaar van gelijke kansen voor iedereen Aanvraagformulier Tijdelijke subsidieregeling Europees jaar van gelijke kansen voor iedereen Bijlage als bedoeld in artikel 5, eerste lid, van de Tijdelijke subsidieregeling Europees jaar van gelijke kansen

Nadere informatie

Voor 2012 is per adres een maximale subsidie van 5.000,- beschikbaar.

Voor 2012 is per adres een maximale subsidie van 5.000,- beschikbaar. AANVRAAGFORMULIER Versie april 2012 Doelstelling De gemeente Utrecht stimuleert het gebruik van elektrische voertuigen en stelt in het kader van de stimuleringsmaatregelen voor schoon vervoer een bedrage

Nadere informatie

Koorbegeleiding. Hoofdstuk 3, paragraaf 3.2 Laagdrempelige culturele activiteiten, onderdeel Koorbegeleiding

Koorbegeleiding. Hoofdstuk 3, paragraaf 3.2 Laagdrempelige culturele activiteiten, onderdeel Koorbegeleiding Aanvraagformulier Koorbegeleiding Hoofdstuk 3, paragraaf 3.2 Laagdrempelige culturele activiteiten, onderdeel Koorbegeleiding Formulier retour sturen naar: Bezoekadres: Contactgegevens: Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Subsidieaanvraag subsidie vanaf 5.000,- tot ,-

Subsidieaanvraag subsidie vanaf 5.000,- tot ,- Subsidieaanvraag subsidie vanaf 5.000,- tot 50.000,- Deel A: Algemene informatie Deel B: Activiteit Deel C: Begroting Deel D: Ondertekening Bijlage voorbeeld begroting dsp:02160035 Deel A: Algemene informatie

Nadere informatie

Aanvraagformulier Fair Fryslân

Aanvraagformulier Fair Fryslân Aanvraagformulier Fair Fryslân Subsidieregeling economie, recreatie en toerisme Fryslân Hoofdstuk 3, paragraaf 7 (Fairtrade-activiteiten) Formulier retour sturen naar: Bezoekadres: Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE BURGERINITIATIEVEN

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE BURGERINITIATIEVEN subsidie burgerinitiatieven *2024* AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE BURGERINITIATIEVEN Hebt u vragen over dit formulier, of wilt u hulp bij het invullen ervan? Kijk dan op de website van de gemeente via www.weert.nl/burgerinitiatieven

Nadere informatie

Aanvraagformulier. t.a.v. Procescoördinator Postbus AA OOSTERWOLDE. t Oost LE OOSTERWOLDE

Aanvraagformulier. t.a.v. Procescoördinator Postbus AA OOSTERWOLDE. t Oost LE OOSTERWOLDE Bijlage 3. Aanvraagformulier Aanvraagformulier Subsidieregeling Fonds Ooststellingwerf, pak je kans! 206 Formulier retour sturen naar: Bezoekadres: Gemeente Ooststellingwerf t.a.v. Procescoördinator Postbus

Nadere informatie

Aanvraagformulier Subsidieregeling veerkrachtig bestuur Noord-Brabant Projectsubsidie

Aanvraagformulier Subsidieregeling veerkrachtig bestuur Noord-Brabant Projectsubsidie Alle vragen dienen volledig te worden ingevuld voor zover de subsidievereisten op u of uw project van toepassing zijn. Stuur het ingevulde formulier met bijlagen naar: Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor subsidie zonne-energie Dalfsen 2012

Aanvraagformulier voor subsidie zonne-energie Dalfsen 2012 Aanvraagformulier voor subsidie zonne-energie Dalfsen 2012 Bijlage I Dit is het aanvraagformulier van de subsidieverordening zonne-energie Dalfsen 2012 (bijlage I, zie artikel 5 lid 1). Met dit formulier

Nadere informatie

Inschrijfformulier huurwoningen

Inschrijfformulier huurwoningen Inschrijfformulier huurwoningen Meentweg 1, 8224 BP Lelystad Postbus 78 8200 AB Lelystad 0320-233211 info@voermangarantiemakelaars.nl 1a. Persoonlijke gegevens aanvrager Achternaam. Voorna(a)m(en) voluit.

Nadere informatie

Aanvraag kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2015

Aanvraag kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2015 Aanvraag kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2015 Graag binnen drie maanden na de dagtekening van de aanslag inzenden. Let op: het inlichtingenformulier vind u onderaan dit document. Aan het college

Nadere informatie

Inschrijfformulier Groningen / Van Schendelstraat 9 / Studentenkamers

Inschrijfformulier Groningen / Van Schendelstraat 9 / Studentenkamers Inschrijfformulier Groningen / Van Schendelstraat 9 / Studentenkamers 1 Aanvrager Achternaam Voorna(a)m(en) Adres Postcode/Woonplaats Geboortedatum Geboorteplaats Studierichting Studentenkaart nr. Aanvang

Nadere informatie

Postbus 311 7000 AH DOETINCHEM Tel.: 0314-365616

Postbus 311 7000 AH DOETINCHEM Tel.: 0314-365616 Postbus 311 7000 AH DOETINCHEM Tel.: 0314-365616 Geldigheidsduur inschrijving: 1 jaar ZOEKOPDRACHT t.b.v. het huren van woonruimte 1. AANVRAGER Naam en voornamen : Postcode + woonplaats : Telefoonnummer

Nadere informatie

Aanvraagformulier Coöperatiefonds Rabobank De Kempen

Aanvraagformulier Coöperatiefonds Rabobank De Kempen Aanvraagformulier Coöperatiefonds Rabobank De Kempen U wilt graag een bijdrage uit het Coöperatiefonds van Rabobank De Kempen. Om te kunnen beoordelen of uw aanvraag in aanmerking komt, hebben wij een

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor subsidie gemeente Delfzijl

Aanvraagformulier voor subsidie gemeente Delfzijl Aanvraagformulier voor subsidie gemeente Delfzijl Dit formulier gebruikt u als u een subsidie wilt aanvragen bij de gemeente Delfzijl. Wat verwachten we van u? Ga eerst na of u in aanmerking komt voor

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Sociale Woningbouw en Nieuwbouw in Haarlem

Nota van B&W. Onderwerp Sociale Woningbouw en Nieuwbouw in Haarlem Nota van B&W Onderwerp Sociale Woningbouw en Nieuwbouw in Haarlem Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Het college van burgemeester en wethouders, Telefoon 3564 E-mail: c.krikke@haarlem.nl SO/Wonen Reg.nr.

Nadere informatie

Subsidie aanvragen. Dit formulier gebruikt u als u een subsidie wilt aanvragen bij de gemeente.

Subsidie aanvragen. Dit formulier gebruikt u als u een subsidie wilt aanvragen bij de gemeente. 1 Subsidie aanvragen Dit formulier gebruikt u als u een subsidie wilt aanvragen bij de gemeente. Wat verwachten we van u? Ga eerst na of u in aanmerking komt voor subsidie. Dat hangt bijvoorbeeld af van

Nadere informatie

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Dit aanvraagformulier is bedoeld voor een eenmalige subsidie. Een eenmalige subsidie wordt verleend voor een eenmalige activiteit of ander incidenteel

Nadere informatie

Culturele activiteit voor ouderen

Culturele activiteit voor ouderen Aanvraagformulier Culturele activiteit voor ouderen Hoofdstuk 3, paragraaf 3.2 Laagdrempelige culturele activiteiten, onderdeel culturele activiteit voor ouderen Formulier retour sturen naar: Bezoekadres:

Nadere informatie

Subsidie aanvragen bij gemeente De Marne

Subsidie aanvragen bij gemeente De Marne Subsidie aanvragen bij gemeente De Marne Dit formulier gebruikt u als u een subsidie wilt aanvragen bij de gemeente De Marne. Algemeen De gemeente De Marne subsidieert activiteiten van uiteenlopende instellingen,

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET VERLENEN VAN SUBSIDIE

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET VERLENEN VAN SUBSIDIE AANVRAAGFORMULIER VOOR HET VERLENEN VAN SUBSIDIE In het kader van de regeling Nadere regels subsidie aanleg groene -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Internationale contacten

Internationale contacten Aanvraagformulier Internationale contacten Subsidieregeling kultuer en mienskip Fryslân Hoofdstuk 3, paragraaf 3.2 Laagdrempelige culturele activiteiten, onderdeel Internationale contacten Formulier retour

Nadere informatie

HOOFDSTUK 25: STIMULERING DUURZAAMHEID EN WONINGBOUWPRODUCTIE

HOOFDSTUK 25: STIMULERING DUURZAAMHEID EN WONINGBOUWPRODUCTIE ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING ZWOLLE HOOFDSTUK 25: STIMULERING DUURZAAMHEID EN WONINGBOUWPRODUCTIE Artikel 25:1 Begripsomschrijving In dit hoofdstuk wordt verstaan onder: 1. duurzame woning: een nieuwbouw

Nadere informatie

Gegevens medeaanvragers en machtiging aan penvoerder Fryslân Fernijt IV Tweede tender 2014

Gegevens medeaanvragers en machtiging aan penvoerder Fryslân Fernijt IV Tweede tender 2014 Machtigingsformulier Fryslân Fernijt IV Tweede Tender 2014 Gegevens medeaanvragers en machtiging aan penvoerder Fryslân Fernijt IV Tweede tender 2014 Dit formulier is bedoeld voor de partners in een samenwerkingsverband

Nadere informatie

Inschrijfformulier huurwoningen

Inschrijfformulier huurwoningen Inschrijfformulier huurwoningen 1a. Persoonlijke gegevens aanvrager Achternaam.. Voorna(a)men voluit... Adres. Postcode en Woonplaats... Geboortedatum. Geboorteplaats... Geslacht man vrouw Nationaliteit.

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER: Subsidieregeling agrarische bedrijfsverplaatsing Groningen (VGAB)

AANVRAAGFORMULIER: Subsidieregeling agrarische bedrijfsverplaatsing Groningen (VGAB) AANVRAAGFORMULIER: Subsidieregeling agrarische bedrijfsverplaatsing Groningen (VGAB) Niet door aanvrager in te vullen Datum ontvangst Provincie : Paraaf ontvangst: Maatregel/Regeling: Projectnaam: Datum

Nadere informatie

Voorlopig aanvraagformulier duurzaamheidslening gemeente Borger-Odoorn

Voorlopig aanvraagformulier duurzaamheidslening gemeente Borger-Odoorn Voorlopig aanvraagformulier duurzaamheidslening gemeente Borger-Odoorn Met dit formulier kunt u een duurzaamheidslening aanvragen voor uw woning in de gemeente Borger-Odoorn. Deze lening wordt afgegeven

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor subsidie

Aanvraagformulier voor subsidie 1 Aanvraagformulier voor subsidie Dit formulier gebruikt u als u een subsidie wilt aanvragen bij de gemeente. Wat verwachten we van u? Ga eerst na of u in aanmerking komt voor subsidie. Dat hangt bijvoorbeeld

Nadere informatie

Regeling werkbudget CPO Apeldoorn 2013

Regeling werkbudget CPO Apeldoorn 2013 Regeling werkbudget CPO Apeldoorn 2013 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn; gelet op de Verordening stimuleringsleningen Apeldoorn 2010 b e s l u i t: vast te stellen de

Nadere informatie

HOOFDSTUK 25 STIMULERING DUURZAAMHEID EN WONINGBOUWPRODUCTIE. een nieuwbouw woning in Zwolle met een bepaalde minimum EPCwaarde

HOOFDSTUK 25 STIMULERING DUURZAAMHEID EN WONINGBOUWPRODUCTIE. een nieuwbouw woning in Zwolle met een bepaalde minimum EPCwaarde ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING 2010 HOOFDSTUK 25 STIMULERING DUURZAAMHEID EN WONINGBOUWPRODUCTIE Artikel 25.1 Duurzame woning: Begripsbepalingen een nieuwbouw woning in Zwolle met een bepaalde minimum EPCwaarde

Nadere informatie

Aanvraagformulier woningonttrekkingsvergunning gemeente Alkmaar

Aanvraagformulier woningonttrekkingsvergunning gemeente Alkmaar Aanvraagformulier woningonttrekkingsvergunning gemeente Alkmaar 1. De vergunningaanvraag heeft betrekking op het gebouw/bouwwerk: Kadastrale ligging Bouwjaar: Specifieke locatie: Kadastrale gemeente: Sectie:

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland

AANVRAAGFORMULIER Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland AANVRAAGFORMULIER Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland AANVRAAGFORMULIER: R&D samenwerkingsproject Aanvraagformulier voor subsidieaanvragen voor projecten gericht op het

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor subsidie Dit formulier gebruikt u als u een subsidie wilt aanvragen bij de gemeente.

Aanvraagformulier voor subsidie Dit formulier gebruikt u als u een subsidie wilt aanvragen bij de gemeente. Aanvraagformulier voor subsidie Dit formulier gebruikt u als u een subsidie wilt aanvragen bij de gemeente. Wat verwachten we van u? Ga eerst na of u in aanmerking komt voor subsidie. Dat hangt bijvoorbeeld

Nadere informatie

Aanvraagformulier registratie buitenschoolse opvang

Aanvraagformulier registratie buitenschoolse opvang Aanvraagformulier registratie buitenschoolse opvang DECEMbEr 2009 Datum ontvangst door gemeente Gegevens van de houder U kunt hieronder het formulier digitaal invullen en daarna uitprinten Gegevens van

Nadere informatie

Toelichting. Belangrijke informatie voor het invullen van het formulier!

Toelichting. Belangrijke informatie voor het invullen van het formulier! Aanvraagformulier bijdrage beeldkwaliteitfonds Noord-Holland Noord Naam onderneming : Totale kosten ingreep : Aangevraagde bijdrage : Toelichting Onderstaand treft u een aantal vragen aan die u kunnen

Nadere informatie

Aanvraagformulier Uitvoeringsregels Investeringsregeling Binnenstad

Aanvraagformulier Uitvoeringsregels Investeringsregeling Binnenstad Aanvraagformulier Uitvoeringsregels Investeringsregeling Binnenstad 2016-2018 - Het ondertekende aanvraagformulier inclusief alle noodzakelijke bijlagen dient verzonden te worden aan: Gemeente Nijmegen

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor subsidie 2019

Aanvraagformulier voor subsidie 2019 1 Aanvraagformulier voor subsidie 2019 Dit formulier gebruikt u als u een subsidie wilt aanvragen bij Dorpsbelang Hijum. Wat verwachten we van u? Ga eerst na of u in aanmerking komt voor subsidie. Dat

Nadere informatie

Aanvraag bouwvergunning

Aanvraag bouwvergunning Gegevens gemeente ARCHIEF vrom 01072009/9150 % Dossiernummer Datum ontvangst Aanvraag Ingediend Indienen bij dienst of afdeling 2 3 APR. 2010 in 4 voud [ Naam dienst of afdeling ] 20100040 Behoort bij

Nadere informatie

Incidentele subsidie voor Gezond In Bossenburgh

Incidentele subsidie voor Gezond In Bossenburgh Incidentele subsidie voor Gezond In Bossenburgh Vanaf 2015 is incidentele subsidie mogelijk voor de activiteiten van Gezond In Bossenburgh. Met de subsidie 'Gezond in Bossenburgh' wil de gemeente zich

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER STIMULERINGSFONDS BRUISENDE BINNENSTAD CULEMBORG. Behorende bij de nadere regels stimuleringsfonds bruisende binnenstad Culemborg

AANVRAAGFORMULIER STIMULERINGSFONDS BRUISENDE BINNENSTAD CULEMBORG. Behorende bij de nadere regels stimuleringsfonds bruisende binnenstad Culemborg AANVRAAGFORMULIER STIMULERINGSFONDS BRUISENDE BINNENSTAD CULEMBORG Behorende bij de nadere regels stimuleringsfonds bruisende binnenstad Culemborg U wilt een subsidieaanvraag doen.wat verwachten we van

Nadere informatie

Regeling voor Subsidie voor de aanleg van Groene Daken op bestaande gebouwen Gemeente Amstelveen Artikel 1. Begripsomschrijvingen

Regeling voor Subsidie voor de aanleg van Groene Daken op bestaande gebouwen Gemeente Amstelveen Artikel 1. Begripsomschrijvingen Regeling voor Subsidie voor de aanleg van Groene Daken op bestaande gebouwen Gemeente Amstelveen 2016-2020 Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze regeling worden onderstaande begrippen gehanteerd. Aanvraag

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET VERLENEN VAN SUBSIDIE

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET VERLENEN VAN SUBSIDIE AANVRAAGFORMULIER VOOR HET VERLENEN VAN SUBSIDIE In het kader van de regeling Nadere regels subsidie aanleg groene ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Subsidieaanvraag projectsubsidie Amateurkunst

Subsidieaanvraag projectsubsidie Amateurkunst Subsidieaanvraag projectsubsidie Amateurkunst Deel A: Algemene informatie Deel B: Begroting Deel C: Ondertekening Deel D: Checklist projectomschrijving Bijlage voorbeeld begroting Deel A: Algemene informatie

Nadere informatie

WJZ / De Minister van Economische Zaken,

WJZ / De Minister van Economische Zaken, WJZ / 9051042 Deze bijlage behoort als Bijlage 2 bij artikel 8 van de Regeling van de Minister van Economische Zaken van, nr. WJZ / 9051027, houdende aanwijzing van categorieën productie-installaties voor

Nadere informatie

Verzoek om schadevergoeding

Verzoek om schadevergoeding PARTICULIER Verzoek om schadevergoeding Met dit aanvraagformulier kunt u een verzoek indienen tot een vergoeding van schade op grond van de Algemene Verordening Nadeelcompensatie. Dit formulier dient ervoor

Nadere informatie

t.a.v. Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN

t.a.v. Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Aanvraagformulier Subsidieregeling Wurkje foar Fryslân Formulier retoursturen naar: Contactpersonen: Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân t.a.v. Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Esther

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE FUNDERING/CASCOHERSTEL

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE FUNDERING/CASCOHERSTEL AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIE FUNDERING/CASCOHERSTEL Aanvraag om verlening van een subsidie c.q laagrentende lening tot fundering en cascoherstel, als bedoeld in artikel 6 van de subsidieverordening Funderingsherstel

Nadere informatie

projectvoorstel behandeling van een projectvoorstel Eerste fase tweede fase Derde fase

projectvoorstel behandeling van een projectvoorstel Eerste fase tweede fase Derde fase projectvoorstel behandeling van een projectvoorstel Ammodo hanteert voor elk donatiebesluit (op initiatief van derden of van Ammodo zelf) de met het formulier Projectvoorstel verzamelde gegevens. Om zoveel

Nadere informatie

Subsidieaanvraag subsidie vanaf 50.000,-

Subsidieaanvraag subsidie vanaf 50.000,- Subsidieaanvraag subsidie vanaf 50.000,- Deel A: Algemene informatie Deel B: Activiteit Deel C: Begroting Deel D: Ondertekening Bijlage voor*beeld begroting Deel A: Algemene informatie 1. Vult u dit verzoek

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk Bijlage(n)

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER. Paraaf ontvangst:

AANVRAAGFORMULIER. Paraaf ontvangst: AANVRAAGFORMULIER Niet door aanvrager in te vullen Datum ontvangst Provincie : Maatregel/Regeling: Projectnaam: Datum ontvangstbevestiging provincie: Datum ontvangst bij DLGbetaalorgaan: Paraaf ontvangst:

Nadere informatie

Commissie RO Periode november januari College van B&W, A. Kirkels (wethouder) en H. Litjens (wethouder) opdrachtgever b) ambtelijk

Commissie RO Periode november januari College van B&W, A. Kirkels (wethouder) en H. Litjens (wethouder) opdrachtgever b) ambtelijk 7 e tussenrapportage commissie RO Project Complex Poort van Limburg Bestemd voor Commissie RO Periode november 2011 - januari 2012 Status Openbaar Datum 24 januari 2012 1. Organisatie Gemeente Weert a)

Nadere informatie

Correspondentieadres:

Correspondentieadres: Correspondentieadres: Postbus 80 7570 AB Oldenzaal Bezoekadres: Bisschopstraat 18 Oldenzaal Tel: 0541-522 022 Email: info@kvbm.nl Internet: www.kvbm.nl 1. Personalia a. Naam, voornamen b. Beroep c. Man

Nadere informatie

OFFERTEAANVRAAGFORMULIER - BOUW PROCES POLIS (B&U)

OFFERTEAANVRAAGFORMULIER - BOUW PROCES POLIS (B&U) OFFERTEAANVRAAGFORMULIER - BOUW PROCES POLIS (B&U) 1. Algemeen Bedrijfsnaam en rechtsvorm (verzekeringnemer) Vestigingsadres Postcode en plaats Postadres Postcode en plaats Telefoonnummer Website KvK-nummer

Nadere informatie

Maatschappelijke Ontwikkeling

Maatschappelijke Ontwikkeling Waarom dit formulier? Met behulp van dit aanvraagformulier kunt u een aanvraag indienen voor een periodieke, project- of waardering voor die activiteiten die een bijdrage leveren aan de maatschappelijke

Nadere informatie

Beschrijving aanvraagprocedure/aanvraagformulier

Beschrijving aanvraagprocedure/aanvraagformulier Beschrijving aanvraagprocedure/aanvraagformulier Voor de behandeling van subsidieaanvragen voor projecten en activiteiten, werken wij met een vaste procedure. U kunt subsidie voor een bepaald project of

Nadere informatie

Subsidieaanvraagformulier

Subsidieaanvraagformulier Dit is een concept subsidieaanvraagformulier om u in staat te stellen het aanvraagformulier van te voren te bekijken. Uw definitieve subsidieaanvraag dient u digitaal in via www.gelderland.nl/sum Projecttitel:

Nadere informatie

Naar aanleiding van uw verzoek doen wij u hierbij een inschrijfformulier toekomen.

Naar aanleiding van uw verzoek doen wij u hierbij een inschrijfformulier toekomen. Mulder Beheer Vastgoed Management IJsselmeerstraat 284 1784 MB Den Helder Geachte heer/mevrouw, Naar aanleiding van uw verzoek doen wij u hierbij een inschrijfformulier toekomen. Gelieve dit formulier

Nadere informatie

De factuur voor de leges voor de onttrekkingsvergunning wordt u zo spoedig mogelijk nagestuurd.

De factuur voor de leges voor de onttrekkingsvergunning wordt u zo spoedig mogelijk nagestuurd. De heer J.P. van Kempen Eindstede 145 2543 BL 'S-GRAVENHAGE Bezoekadres Postadres Telefoon Contact Website Gemeente Leiden Stadsbouwhuis Langegracht 72 Postbus 9100 2300 PC Leiden 14 071 www.leiden.nl/contactformulierbars

Nadere informatie

Aanvraagformulier Uitvoeringsregels investeringsregeling Verbetering kwaliteit gevels Wederopbouwpanden Nijmegen

Aanvraagformulier Uitvoeringsregels investeringsregeling Verbetering kwaliteit gevels Wederopbouwpanden Nijmegen Aanvraagformulier Uitvoeringsregels investeringsregeling Verbetering kwaliteit gevels Wederopbouwpanden Nijmegen 2013-2015 -december 2013 - Het ondertekende aanvraagformulier inclusief alle noodzakelijke

Nadere informatie

Aanvraagformulier Uitvoeringsregeling subsidie collectieve zelfbouw Noord-Holland 2013. Subsidie in de vorm van een lening; Planontwikkelingsfase

Aanvraagformulier Uitvoeringsregeling subsidie collectieve zelfbouw Noord-Holland 2013. Subsidie in de vorm van een lening; Planontwikkelingsfase Aanvraagformulier Uitvoeringsregeling subsidie collectieve zelfbouw Noord-Holland 2013 Subsidie in de vorm van een lening; Planontwikkelingsfase Toelichting Voorwaarden voor subsidieaanvraag. Onderstaand

Nadere informatie

Wmo-innovatiefonds gemeente Drimmelen

Wmo-innovatiefonds gemeente Drimmelen Wmo-innovatiefonds gemeente Drimmelen BELEIDSREGELS BIJDRAGE VOOR INNOVATIE GEMEENTE DRIMMELEN 2016 Het college van Burgemeester en Wethouders, Gelet op de Algemene subsidieverordening Drimmelen 2007;

Nadere informatie

Beleidsregel Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Beleidsregel Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Beleidsregel Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Doel De provincie maakt de omslag van een kwantitatief naar een kwalitatief woonbeleid zoals verwoord in het Provinciaal Omgevingsplan. Het beleid

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER. Niet door aanvrager in te vullen Datum ontvangst Provincie :

AANVRAAGFORMULIER. Niet door aanvrager in te vullen Datum ontvangst Provincie : AANVRAAGFORMULIER Niet door aanvrager in te vullen Datum ontvangst Provincie : Paraaf ontvangst: Maatregel/Regeling: Projectnaam: Datum ontvangstbevestiging provincie: Datum ontvangst bij DLG-betaalorgaan:

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 07.0358 d.d. 10-04-2007 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Verlenging tijdelijke verhuur Oranjegracht - Waardgracht BESLUITEN 1. de vergunning voor een tijdelijke verhuurconstructie voor de huurwoningen

Nadere informatie

t.a.v. Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN

t.a.v. Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Aanvraagformulier Subsidieregeling Wurkje foar Fryslân Formulier retoursturen naar: Contactpersonen: Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân t.a.v. Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Margreet

Nadere informatie

Aanvraag bouwvergunning

Aanvraag bouwvergunning Gegevens gemeente Dossiernummer Datum ontvangst Aanvraag ingediend vrom 01082008/8245 Indienen bij dienst of afdeling in voud Verzendadres Aanvraag bouwvergunning Vraagt u de vergunning aan namens een

Nadere informatie

Aanvraagformulier Uitvoeringsregeling subsidie zonnestroom maatschappelijk vastgoed Noord-Holland 2015

Aanvraagformulier Uitvoeringsregeling subsidie zonnestroom maatschappelijk vastgoed Noord-Holland 2015 Aanvraagformulier Uitvoeringsregeling subsidie zonnestroom maatschappelijk vastgoed Noord-Holland 2015 Toelichting Voorwaarden voor subsidieaanvraag. Onderstaand treft u een aantal vragen aan die u kunnen

Nadere informatie

aanvraagformulier Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel (STIFT)

aanvraagformulier Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel (STIFT) aanvraagformulier Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel (STIFT) Aanvraag inzake de uitvoering van subsidiëring van projecten die de toeristische kwaliteit van Texel vergroten, bewaren of verbeteren

Nadere informatie

Afdeling Subsidiezaken. Postbus HM LEEUWARDEN

Afdeling Subsidiezaken. Postbus HM LEEUWARDEN Aanvraagformulier Subsidieregeling Wurkje foar Fryslân Formulier retour sturen naar: Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân t.a.v. Afdeling Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Contactgegevens:

Nadere informatie

Aanvraag voor toegang tot microdata

Aanvraag voor toegang tot microdata Aanvraag voor toegang tot microdata versie 1 januari 2017 Een instelling die voor onderzoeksdoeleinden toegang tot CBS microdata wil verkrijgen dient daarvoor een aanvraag in te dienen. De toegang kan

Nadere informatie

Versie: 28 januari 2014

Versie: 28 januari 2014 Versie: 28 januari 2014 Subsidieregeling zonnepanelen voor Haagse daken 2014 - Particulier Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Doel van de regeling Doelstelling van deze subsidieregeling is om het

Nadere informatie

Friese sporten. Tweebaksmarkt KZ LEEUWARDEN

Friese sporten. Tweebaksmarkt KZ LEEUWARDEN Aanvraagformulier Friese sporten Hoofdstuk 5, Paragraaf 5.2 Friese sporten Formulier sturen naar: Bezoekadres: Contactgegevens: Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân Afdeling Subsidiezaken Postbus

Nadere informatie

Aanvraagformulier Grootschalige sportevenementen

Aanvraagformulier Grootschalige sportevenementen Aanvraagformulier Grootschalige sportevenementen Hoofdstuk 5, Paragraaf 5.1 Grootschalige sportevenementen Formulier sturen naar: Bezoekadres: Contactgegevens: Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân

Nadere informatie

Friese sporten. Tweebaksmarkt 52 8911 KZ LEEUWARDEN

Friese sporten. Tweebaksmarkt 52 8911 KZ LEEUWARDEN Aanvraagformulier 2016 Friese sporten Hoofdstuk 5, Paragraaf 5.2 Friese sporten Formulier sturen naar: Bezoekadres: Contactgegevens: Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân Afdeling Subsidiezaken

Nadere informatie

WERKWIJZE INSCHRIJVEN

WERKWIJZE INSCHRIJVEN WERKWIJZE INSCHRIJVEN 1. ZOEK JOUW STUDIO OF APPARTEMENT VIA DE QMSTUDIOZOEKER Per studio of appartement kan je de plattegrond bekijken en de ligging binnen QM STUDIOS. 2. JOUW WONING GEVONDEN? Bekijk

Nadere informatie

Waarderingssubsidies aan vrijwilligersorganisaties.

Waarderingssubsidies aan vrijwilligersorganisaties. Waarderingssubsidies aan vrijwilligersorganisaties. Een van de kenmerken van een waarderingssubsidie is dat er sprake is van een vereenvoudigde procedure. Dat betekent dat gelijktijdig met de verlening

Nadere informatie

Inschrijven huurwoning

Inschrijven huurwoning Inschrijven huurwoning Om in aanmerking te komen voor een huurwoning dient u bij ons ingeschreven te staan. Met het inschrijfformulier dient u de navolgende stukken mee te zenden: - Recente salarisstrook

Nadere informatie

Inschrijfformulier woningzoekenden

Inschrijfformulier woningzoekenden Inschrijfformulier woningzoekenden In te vullen door WBG Inschrijfnummer: Achternaam en voorletters Gegevens hoofdaanvrager Straatnaam en huisnummer Postcode Woonplaats Telefoonnummer thuis mobiel nummer

Nadere informatie

Verordening Subsidie sociale woningbouw gemeente Putten vastgesteld bij besluit van de raad van 8 maart 2018 nr

Verordening Subsidie sociale woningbouw gemeente Putten vastgesteld bij besluit van de raad van 8 maart 2018 nr CVDR Officiële uitgave van Putten. Nr. CVDR485733_1 22 mei 2018 Verordening Subsidie sociale woningbouw gemeente Putten vastgesteld bij besluit van de raad van 8 maart 2018 nr. 666754. De raad der gemeente

Nadere informatie

Woningaanvraagformulier

Woningaanvraagformulier Woningaanvraagformulier Kosten inschrijving 20,-- IBAN: NL78 RABO 0303801875 of per kas Gegevens van de aanvrager Naam Adres Postcode en woonplaats tel.nr (vast/mobiel) Geboortedatum en plaats Nationaliteit

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIEBIJDRAGE BPD CULTUURFONDS

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIEBIJDRAGE BPD CULTUURFONDS Alvorens het Aanvraagformulier subsidiebijdrage BPD Cultuurfonds in te vullen, dient u als aanvrager het Reglement subsidiebijdrage BPD Cultuurfonds te lezen en akkoord te gaan met de voorwaarden die in

Nadere informatie

Inschrijven huurwoning

Inschrijven huurwoning Inschrijven huurwoning Om in aanmerking te komen voor een huurwoning dient u bij ons ingeschreven te staan. Met het inschrijfformulier dient u de navolgende stukken mee te zenden: - Recente salarisstrook

Nadere informatie

De minimale huurperiode is 1 (één) jaar, hiervan kan niet worden afgeweken. Na de eerste huurperiode geldt een huuropzegtermijn van één maand.

De minimale huurperiode is 1 (één) jaar, hiervan kan niet worden afgeweken. Na de eerste huurperiode geldt een huuropzegtermijn van één maand. Inschrijfformulier te verzenden aan: Perumal de Roo Makelaars Eindhovenseweg 111 5552 AA Valkenswaard De minimale huurperiode is 1 (één) jaar, hiervan kan niet worden afgeweken. Na de eerste huurperiode

Nadere informatie

- een nader onderzoek door de Bibob-contactpersoon gemeente Veldhoven.

- een nader onderzoek door de Bibob-contactpersoon gemeente Veldhoven. Bibob De wet Bibob staat voor Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur. Overheden (zoals gemeenten) kunnen de achtergrond van een bedrijf of persoon onderzoeken bij een af te

Nadere informatie

t.a.v. Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Provincie Fryslân, Afdeling Subsidiezaken Tweebaksmarkt 52, 8911 KZ LEEUWARDEN

t.a.v. Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Provincie Fryslân, Afdeling Subsidiezaken Tweebaksmarkt 52, 8911 KZ LEEUWARDEN Aanvraagformulier Subsidieregeling Wurkje foar Fryslân Formulier retoursturen naar: Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân t.a.v. Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Contactpersoon inhoudelijk:

Nadere informatie

Keuzeformulier 25 huurappartementen De Marktwand te Epe

Keuzeformulier 25 huurappartementen De Marktwand te Epe Keuzeformulier 25 huurappartementen De Marktwand te Epe Naam en voorletters: Adres: Postcode en woonplaats: Telefoonnummer en e-mail:.... Hieronder kunt u op de stippellijn een huisnummer invullen op volgorde

Nadere informatie