Themadag Levertransplantatie en Kwaliteitszorg & viering peterschap Herman van Rompuy

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Themadag Levertransplantatie en Kwaliteitszorg & viering peterschap Herman van Rompuy"

Transcriptie

1 Themadag Levertransplantatie en Kwaliteitszorg & viering peterschap Herman van Rompuy Tania Pletinckx Zoals gepland werden we op dit belangrijk symposium warm onthaald in de universiteitshal van de KU Leuven met een lekkere kop koffie. Stipt om 9u00 verwelkomde prof. dr. Dirk Van Raemdonck, voorzitter van de raad van transplantatie van het UZ Leuven, de talrijke aanwezigen op het symposium en kondigde hij als eerste spreker prof. Dr. Marc Decramer aan, gedelegeerd bestuurder van het UZ Leuven. U ziet hier al onze sprekers op de eerste rij. Prof. Dr. Decramer gaf ons een kort overzicht van de transplantatiestatistieken 2013 voor het UZ Leuven en de algemene kosten van de gezondheidszorg.

2 Deze cijfers konden enkel behaald worden door het verzekeren van kwaliteitszorg. Dit is natuurlijk een must en een morele verplichting want indien men geen kwaliteitszorg kan bieden loopt het aantal complicaties na transplantatie gevoelig op.

3 Om een goede kwaliteitszorg te kunnen bieden zijn vier sleutelvoorwaarden nodig: - Gedrevenheid, passie en enthousiasme - Teamwork - Hard werken - En, last but not least, de wil om de beste te zijn. Willen leidt naar succes. Maar hierover wordt in detail gegaan in de volgende presentaties. Prof. F. Nevens besteedde zijn presentatie aan kritische beschouwingen van lever en multiviscerale transplantaties. Welke zijn de redenen van transplantaties en wie ondergaat ze, dat zijn de vragen die hier werden beantwoord. De ziekteredenen zijn in volgorde van belangrijkheid : virale hepatitis, alcohol, acuut leverfalen, bilaire ziekten, leverpolycystose en andere, die overgaan in HCC (hepatocellulair carcinoom), chronisch en acuut leverfalen en ondervoeding. Heden lijken HCC en acuut leverfalen door paracetamol groeiende indicaties te zijn voor transplantatie. In de toekomst zal dat ook leververvetting bijkomen wat ook een sterk verhoogd risico op HCC met zich meebrengt. De leeftijd van de meeste patiënten ligt tussen 40 en 70 jaar en de prioriteit op transplantatie wordt gebaseerd op het MELD systeem (waarden van INR, creatine en bilirubine). Vele factoren bepalen het succes van transplantaties : de huidige medicatie vermindert de afstoting in hoge mate en de stevige ondersteuning van verwijzende- en donor centra alsook de centralisatie van transplantaties in transplantatie centra. Deze laatste verminderen door hun ervaring de risico s van transplantaties, met als gevolg : - verhoogde overlevingskansen van unieke en gecombineerde transplantaties; - betere levenskwaliteit, mogelijke werkhervatting en sociale herintegratie na transplantatie. Ook de patiënt en de maatschappij dragen bij tot dit succes. Hier mogen we toch vermelden dat de kost van een transplantatie welke al minstens Euro (bij 1 jaar langer leven) bedraagt, in het Leuvens transplantatiecentrum beduidend lager is dat in bepaalde nationale en internationale centra.

4 En natuurlijk mogen we niet vergeten dat een goed functionerend en communicerend medisch team een stevige basis is voor het succes van transplantaties. Voor deze perfecte samenwerking tussen de diensten (interventionele) radiologie, (medische) intensieve geneeskunde, virologie, abdominale (transplantatie) heelkunde, en anesthesie mogen wij al onze teamleden hartelijk danken. Prof. J. Pirenne sprak ons over de kwaliteitsdefinitie in het levertransplantatieprogramma. In tegenstelling tot kwaliteitsbepaling in de industrie is kwaliteit in de gezondheidszorg eerder een verplichting van middelen en niet direct van resultaten. Hiermee wordt bedoeld dat de kwaliteit van de aanbevolen pre- peri en posttransplantatiezorg moet leiden tot de best mogelijke resultaten, een hoogste posttx* overlevingskans en laagste pretx* mortaliteit. De aanbevolen zorg wordt bepaald door : - een team van ervaren specialisten (medici en paramedici); - voor alle betrokkenen toegankelijke en door het Tx team goedgekeurde medische protocols, procedures en standaarden (die ook alle aspecten van de patiëntenzorg omvatten, evidence-based en regelmatig bijgewerkt); - permanentie en capaciteit van de zorgverlening; - de informatie die voor de patiënt ter beschikking wordt gesteld. Als kwaliteitsindicatoren dienen natuurlijk ook alle mogelijke beschikbare nationale en internationale statistieken, mortaliteit, de kwaliteit van de chirurgie, langetermijnsoverleving en cost-effectiveness. Factoren die de kwaliteit beïnvloeden zijn dan weer : de kwantiteit, het Tx centrum zelf, ratio verpleegkundige/patiënt, evaluaties en aanpassingen, chronisch zorgmanagement, de patiënt zelf, het welzijn van de zorgverleners asook research & development. Bij al deze punten gaf Prof. Pirenne met realistische voorbeelden wat meer uitleg. Last but not least is een goede teamspirit in alle factoren van een goede kwaliteitszorg zeker noodzakelijk. *Tx = transplantatie (wordt verder in deze tekst nog gebruikt) Prof. D. Monbaliu gaf ons een idee van wat de organisatie van orgaandonatie inhoudt. We kunnen in deze organisatie 3 niveaus onderscheiden :

5 - micro niveau is de individuele patiëntenzorg; - meso niveau is het bestuur en de politiek o.a. de wetgeving, de organisatie van zorg- & ziekteverzekering, de sensibilisering en educatie; - macro niveau is de maatschappij m.a.w. het breed maatschappelijk draagvlak (gemeenschappelijk belang, altruïsme en solidariteit en het ethisch draagvlak voor orgaandonatie) en het vertrouwen in de geneeskunde. Het succes van orgaantx start met het herkennen & aanmelden van een (potentiële) orgaandonor. Wie komt in aanmerking? Moet men dood zijn en hoe stelt men dat vast? Wanneer spreekt men van hersendood? Welke zijn de oorzaken van overlijden? Na het aanmelden worden de organen respectvol uitgenomen en toegewezen aan een ontvanger. Dit wordt gedaan in samenwerking met Eurotransplant. Hier komt echt een race against time tussen het moment van uitname van de organen bij de donor en de transplantatie bij de ontvanger. Sinds de eerste transplantaties zijn verschillende bewaarmanieren voor organen ontwikkeld, van gewoon koel houden tot een complexe monotherme machine voor perfusie en preservatie. Hieruit kunnen we besluiten dat : - orgaandonatie een complex gebeuren is dat in België al goed op punt staat maar wat nog beter kan; - Er een blijvend orgaantekort is welke we kunnen oplossen door het denken aan orgaandonatie (detectie), het verleggen van de grenzen qua ouderdom van de organen en de bewaarmethoden en de sensibilisering van de maatschappij.

6 Aanwezig publiek Denk eraan, meer foto s ka je altijd vinden op onze website :

7 Mevr. A. Verkinderen Hierbij de integrale tekst van de presentatie van onze voorzitster Tijdens deze themadag van de Leuvense Levertransplanten (LLT) aanvaardde Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, het peterschap van LLT. (van rechts naar links) Dhr. Van Rompuy en dhr. René Peeters Beste aanwezigen, Als vertegenwoordiger van de patiëntenvereniging VZW LLT, mag ik iedereen hier vandaag van harte verwelkomen op deze uitzonderlijke themadag. De vereniging is bijzonder verheugd met de komst van Dhr. Van Rompuy, die op vraag van Dhr. René Peeters, één van onze leden van de praatgroep, het peterschap van onze patiëntenvereniging VZW Leuvense Levertransplanten, wilde aanvaarden. Ook de directie van UZ Gasthuisberg, de dienst Hepatologie en het voltallige transplantatieteam zijn we heel dankbaar, dat we dit jaar ons symposium hier op deze prachtige locatie konden organiseren. Reeds meer dan 25 jaar, kom ik geregeld in Gasthuisberg. De 1 e contacten met Prof. Fevery, waren enerzijds beangstigend omwille van de diagnose van de aandoening, anderzijds dan weer geruststellend en hoopvol want hier was ik ervan overtuigd dat men er alles zou aan doen om mij te helpen. Vrij snel (op 23-jarige leeftijd) kwam de mededeling dat ik ooit een levertransplantatie zou moeten ondergaan. Het duurde toch wel een paar weken vooraleer ikzelf, mijn echtgenoot en de familie dit gegeven kon plaatsen. Geregelde

8 gesprekken met Kathleen Remans, onze sociaal assistente en Dhr. Paul Vandenbulcke (één van de eerste levergetransplanteerden in Gasthuisberg), zorgden ervoor dat de paniek wat wegebde. Het professionalisme, de aanpak en het vertrouwen in het transplantatieteam, deden me goed en gaven me terug het nodige vertrouwen om verder te bouwen aan onze toekomst. Begin 2000, werd de VZW LLT definitief opgericht onder impuls van o.a. Paul Vandenbulcke (onze erevoorzitter), Kathleen Remans, Dr. Aerts en de dienst hepatologie. Het is een patiëntenvereniging die ontstaan is vanuit de patiënten zelf. De nood aan goede gesprekken met mensen die het zelf allemaal aan de lijve hadden ondervonden, was vrij groot. De fantastische samenwerking tussen het transplantatieteam en LLT, is vrij uitzonderlijk. Veel mensen die op de wachtlijst komen te staan zitten met heel wat vragen, angsten, onzekerheden. Dit niet alleen op medisch vlak, maar zeker ook op psychisch, relationeel en levensbeschouwend vlak. Vandaar ook het belang van de vereniging, die vooral een luisterend oor wil zijn, een bemoedigend woord, een schouderklop en de mensen terug wat hoop wil of kan geven, dit altijd in samenspraak en overleg met het transplantatieteam. Ook zij zijn ervan overtuigd dat de praatgroep enorm belangrijk is. De praatgroep moet zo gemoedelijk mogelijk kunnen verlopen zodat de mensen zich op hun gemak voelen. Als dank om het peterschap van onze vereniging VZW Leuvense Levertransplanten te willen aanvaarden, wordt U een oorkonde overhandigd, eigenhandig gemaakt door de echtgenote van Emiel. Lut overhandigt U dan ook graag een pen, als erkentelijkheid voor de interesse in onze vereniging.

9 Als vertegenwoordiger van LLT, meen ik het dan ook passend om onze uiterste dankbaarheid te mogen uitspreken aan het voltallige transplantatieteam en de dienst hepatologie, maar in de eerste plaats aan onze donoren en hun familie, die op een uiterste moeilijk moment van verdriet, pijn en afscheid moeten nemen, toch de nodige kracht hadden om ja te zeggen voor orgaandonatie. Dank ook aan de directie van Gasthuisberg, de vele verpleegkundigen en alle betrokken personen die te maken hebben met het transplantgebeuren. Er kon geen mooiere slagzin bedacht worden bij het online zetten van de nieuwe website namelijk Leven geven door Geven. BEDANKT NAMENS ALLE LEVERGETRANSPLANTEERDEN OM ONS ALLEN EXTRA-TIME te bezorgen. Graag ook een dikke merci aan Patricia Caeckaert, vaak onze steun en toeverlaat om iets georganiseerd te krijgen. Zij doet meer dan haar best om alles zo goed mogelijk te regelen en te organiseren en indien nodig, is het ook zij die af en toe eens aan Prof. Nevens zijn stofjas gaat trekken.

10 Na de officiële aanvaarding van zijn Peterschap van onze vereniging de Leuvense Levertransplanten verduidelijkte de heer H. Van Rompuy zijn motivatie om dit peterschap te aanvaarden. Voor de geneeskunde, een technische, wetenschappelijk onderbouwde kennis en de getransplanteerden die hierdoor een tweede kans krijgen Wat doet Europa? De Europeese Raad en zijn gezondheidsstrategie opgenomen in art. 168 aangepast in Lissabon Vier basisprinipes : - Kwaliteitszorg; - Economische gezondheid; - Klassieke volksgezondheid, klimaat, gezondheidsindex; - Versterking van de stem van Europa. Voorbeelden : - Een huidig probleem is, desondanks een sterkere economie, een verouderde bevolking wat betekent minder arbeidskrachten en duurdere gezondheidskosten; - Gezondheidsissues zoals virussen, epidemieën, pandemieën; Hierbij bracht dhr. Van Rompuy een kleine huldiging aan allen die naar Afrika gaan ivm de Ebola-epidemie, dokters, verpleging, vrijwilligers ea. - Ondersteuning van de technologie en de gezondheidssystemen. In verband met orgaandonatie en transplantatie worden de beslissingen in eerste instantie nationaal genomen en Europa werkt complementair met betrekking tot de samenwerking van de internationale, grensoverschrijdende organisaties zoals Eurotransplant. België behoort tot de landen met het beste gezondheidszorgsysteem. Er is solidariteit door de overheidsuitgaven in dit systeem via de belastingen universeel te maken zodat het gezondheidszorgsysteem voor alle patiënten beschikbaar is. Een goede Europese economie is een basis natuurlijk, maar een goede sociale samenwerking, humaniteit en het geluksgevoel is zeer belangrijk om

11 deze goede economie waar te maken. Geluksgevoel, onder meer door de voldoening van de Tx teams om als iets unieks, een nieuw orgaan, een nieuw leven te kunnen schenken. Een goede gezondheid is de basis van alle geluk, neen? R. Torfs, Rector van de KULeuven liet zich verontschuldigen en liet zich vertegenwoordigen door J. Goffin, decaan van de Faculteit Geneeskunde. Dhr. Goffin bedankte met respect alle transplantatieteams voor hun ingrijpende acties, hun aanhoudende inzet en kennis sinds het begin in 1969, wat het volle vertrouwen in hun organisatie teweegbrengt. Tot slot werden alle sprekers nog met een bloemetje/geschenkje bedankt en konden we allen nog wat bijpraten op een receptie waar we werden verrast met lekkere gezonde drankjes en hapjes. Het was een zeer interessant en geslaagd Symposium is het minste wat kan gezegd worden. Dank aan alle sprekers en organisatoren.

Jaarfeest LLT 2016 zondag 26 juni thema van de dag, hartverwarmend. 258

Jaarfeest LLT 2016 zondag 26 juni thema van de dag, hartverwarmend. 258 Jaarfeest LLT 2016 Tania Pletinckx Op zondag 26 juni jl. hebben we, samen met onze lotgenoten en familie, weer van een gezellig jaarfeest kunnen genieten, met dit jaar als thema van de dag, hartverwarmend.

Nadere informatie

Levertransplantatie bij kinderen. 1- Evolutie LTx in Leuven (1989 2012) 2- Indicatie voor LTx in kinderen

Levertransplantatie bij kinderen. 1- Evolutie LTx in Leuven (1989 2012) 2- Indicatie voor LTx in kinderen Levertransplantatie bij kinderen Levertransplantatie (LTx) = voorkeursbehandeling voor acute en chronische end-stage leverziekte Pediatrische (Peds) LTx - Minder frequent en specifieke indicaties - Specifieke

Nadere informatie

Dr. Piet Lormans en coördinator Johan Froyman

Dr. Piet Lormans en coördinator Johan Froyman Beste familie In deze folder proberen wij een antwoord te bieden op de vele vragen rond orgaandonatie. Hebt u nood aan bijkomende informatie, aarzel dan niet om contact op te nemen met een medisch of verpleegkundig

Nadere informatie

Meer dan 70 levertransplantaties in 2010 Dit dient gevierd te worden!

Meer dan 70 levertransplantaties in 2010 Dit dient gevierd te worden! Meer dan 70 levertransplantaties in 2010 Dit dient gevierd te worden! Op woensdag 28 januari 2011 vond in het UZ Leuven een viering plaats naar aanleiding van het feit dat er in 2010 meer dan 70 levertransplantaties

Nadere informatie

Voor pre- en postlevertransplanten. Door levertransplanten. Leuvense Levertransplanten VZW. Praathoek LLT.

Voor pre- en postlevertransplanten. Door levertransplanten. Leuvense Levertransplanten VZW. Praathoek LLT. Praathoek Voor pre- en postlevertransplanten. Door levertransplanten Leuvense Levertransplanten VZW LLT www.llt.be Geniet van het leven het is je extra gegeven. Geniet van elke dag die je beleven mag.

Nadere informatie

De sociaal werker in het levertransplantatieteam

De sociaal werker in het levertransplantatieteam De sociaal werker in het levertransplantatieteam evaluatie ondersteuning - begeleiding Kathleen Remans UZ Leuven Doel Sociaal werk => Patiënt en omgeving begeleiden - psychische relationele sociale moeilijkheden

Nadere informatie

18 december 2013. 1 van 10. Op vakantie na een niertransplantatie; NP online enquête

18 december 2013. 1 van 10. Op vakantie na een niertransplantatie; NP online enquête Op vakantie na een niertransplantatie; NP online enquête Nierpatiënten Perspectief online is een internetpanel voor mensen met een nierziekte*, naasten van nierpatiënten en nierdonoren. Zij kunnen via

Nadere informatie

> Orgaan- en weefseldonatie na het vaststellen van de hersendood

> Orgaan- en weefseldonatie na het vaststellen van de hersendood www.azstlucas.be > Orgaan- en weefseldonatie na het vaststellen van de hersendood Informatie voor nabestaanden Voorwoord Wanneer u geconfronteerd wordt met orgaandonatie, wil dat zeggen dat u een familielid,

Nadere informatie

Orgaandonatie Geven om verder leven

Orgaandonatie Geven om verder leven HHZH_INF_087.03(0315) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.be Patiënteninformatie Orgaandonatie Geven om verder leven Voorwoord Wanneer u geconfronteerd

Nadere informatie

Bent u al donor? Ja Nee

Bent u al donor? Ja Nee Nederland zegt Bent u al donor? Ja Nee Wist u dat u als donor in één keer acht levens kunt redden? En dat het heel makkelijk is om u als donor te registreren? Of u nu oud, jong, groot, klein, dik, dun,

Nadere informatie

Zorgprogramma Levertransplantatie

Zorgprogramma Levertransplantatie Zorgprogramma Levertransplantatie Het aantal levertransplantaties in UZ Leuven blijft stabiel, dankzij het gebruik van DCD- (Donation after Circulatory Death) donoren. De vijfjaars overleving van deze

Nadere informatie

Brandend actueel: Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams. Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven

Brandend actueel: Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams. Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven Brandend actueel: Multidisciplinaire pijncentra en algologische teams Susan Broekmans VS pijn UZ Leuven Overzicht Historiek Pilootprojecten Algologische functies Multidisciplinaire pijnteams Waar staan

Nadere informatie

Meer weten? Ga naar www.donorvoorlichting.nl.

Meer weten? Ga naar www.donorvoorlichting.nl. Vraag 1 Wat is doneren? Doneren betekent geven of schenken. Iemand die orgaan- of weefseldonor is, geeft na zijn dood zijn organen of weefsels weg voor transplantatie. Dit heet donatie. Bekijk het filmfragment

Nadere informatie

Gids orgaandonatie. Leidraad voor steden, gemeenten en lokale diensten. De Maakbare Mens vzw

Gids orgaandonatie. Leidraad voor steden, gemeenten en lokale diensten. De Maakbare Mens vzw Gids orgaandonatie Leidraad voor steden, gemeenten en lokale diensten De Maakbare Mens vzw Inhoud Orgaandonatie, daar al ns over nagedacht? 5 Orgaandonatie en steden, gemeenten en lokale diensten: vanwaar

Nadere informatie

Dienst Intensieve Geneeskunde

Dienst Intensieve Geneeskunde INFORMATIE voor patiënt en familie Dienst Intensieve Geneeskunde U, uw kind, uw partner of een naast familielid wordt opgenomen op onze dienst Intensieve Geneeskunde. Gespecialiseerde en gedreven zorgverleners

Nadere informatie

HERMAN VAN ROMPUY SCHOLARSHIP

HERMAN VAN ROMPUY SCHOLARSHIP HERMAN VAN ROMPUY SCHOLARSHIP powered by VBO-FEB, Stichting Bekaert & Fondation van der Rest Pieter Timmermans Gedelegeerd bestuurder Administrateur délégué Bozar - Brussel, Bruxelles 8/12/2014 1 Hartelijk

Nadere informatie

Zorgprogramma (hart-)longtransplantatie

Zorgprogramma (hart-)longtransplantatie Zorgprogramma (hart-)longtransplantatie Het long- en hart-longtransplantatieprogramma dat in 1991 in UZ Leuven werd opgestart, voert de laatste 6 jaren gemiddeld 63 procedures uit. Binnen Eurotransplant

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering van donororganen

Kwaliteitsverbetering van donororganen Thema: Kwaliteitsverbetering van donororganen Prof.dr. Robert J. Porte, chirurg Sanna op den Dries, onderzoeker / student Geneeskunde 1-11-2013 2 Petje op, Petje af 10 vragen HOOFDPRIJS Petje op, Petje

Nadere informatie

Patiënten betrekken? Hoe begin je eraan?

Patiënten betrekken? Hoe begin je eraan? Patiënten betrekken? Hoe begin je eraan? Ilse Weeghmans Directeur Vlaams Patiëntenplatform vzw Science meets psychiatric practice 21 juni 2013 - Duffel Overzicht Het Vlaams Patiëntenplatform vzw Eén stem

Nadere informatie

Inhoud. Voorbereiding op de transplantatie De wachtlijst De oproep Hoe gebeurt een transplantatie?... 8

Inhoud. Voorbereiding op de transplantatie De wachtlijst De oproep Hoe gebeurt een transplantatie?... 8 Inhoud Voorbereiding op de transplantatie... 5 De wachtlijst... 7 De oproep... 7 Hoe gebeurt een transplantatie?... 8 Waar gebeurt een transplantatie?... 9 Wat merk ik ervan?... 9 Welke medicatie moet

Nadere informatie

Kansen en uitdagingen van de verpleegkundig specialist: profilering

Kansen en uitdagingen van de verpleegkundig specialist: profilering Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Geen Multidisciplinair symposium MS Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of

Nadere informatie

Orgaan- en weefseldonatie na het vaststellen van de hersendood

Orgaan- en weefseldonatie na het vaststellen van de hersendood Orgaan- en weefseldonatie na het vaststellen van de hersendood INFORMATIE VOOR NABESTAANDEN Voorwoord Wanneer u geconfronteerd wordt met orgaandonatie, wil dat zeggen dat u een familielid, een vriend,

Nadere informatie

Orgaandonatie DBD: donor na hersendood

Orgaandonatie DBD: donor na hersendood Orgaandonatie DBD: donor na hersendood az West tel. 058 333 111 ERK 310 - RIZIV 7-10-310-21-000 Ieperse Steenweg 100-8630 Veurne info@azwest.be www.azwest.be KBO BE 0408-1 380-193 Voorwoord Wanneer u geconfronteerd

Nadere informatie

"50+ in Europa" Onderzoek naar Gezondheid, Ouder worden en Pensionering in Europa

50+ in Europa Onderzoek naar Gezondheid, Ouder worden en Pensionering in Europa Household- ID Person- ID 2 4 0 4 2 Interview Datum: Interviewer ID: Voornaam Respondent: "50+ in Europa" nderzoek naar Gezondheid, uder worden en Pensionering in Europa 2006 Zelf in te vullen vragenlijst

Nadere informatie

Datum: VRAGENLIJSTEN (1) Naam: Geboortedatum: www.upckuleuven.be info@upckuleuven.be

Datum: VRAGENLIJSTEN (1) Naam: Geboortedatum: www.upckuleuven.be info@upckuleuven.be Datum: VRAGENLIJSTEN (1) Naam: Geboortedatum: www.upckuleuven.be info@upckuleuven.be campus Kortenberg Leuvensesteenweg 517 3070 Kortenberg T +32 2 758 05 11 campus Gasthuisberg Herestraat 49 3000 Leuven

Nadere informatie

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Voorwoord Verschijnt september 2013 DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Allerdaagse overdenkingen voor het dagelijks leven Daar ligt het dan. Een boekje met dagelijkse overdenkingen. Noem het maar tegeltjeswijsheden.

Nadere informatie

Het leven stopt niet als je ziek bent

Het leven stopt niet als je ziek bent Het leven stopt niet als je ziek bent Vernemen dat je aan kanker lijdt, is verschrikkelijk. Ik heb moeilijke momenten doorgemaakt. Maar ik had het geluk fantastisch omringd te worden door mijn naasten,

Nadere informatie

Gelukkig ondanks pijn: een online behandelprogramma voor mensen die lijden aan fibromyalgie of andere vormen van chronische pijn

Gelukkig ondanks pijn: een online behandelprogramma voor mensen die lijden aan fibromyalgie of andere vormen van chronische pijn Gelukkig ondanks pijn: een online behandelprogramma voor mensen die lijden aan fibromyalgie of andere vormen van chronische pijn Algemene informatie Dag in dag uit geconfronteerd worden met aanhoudende

Nadere informatie

Orgaan- en weefseldonatie DCD III, donor na circulatiestilstand. Brochure voor nabestaanden

Orgaan- en weefseldonatie DCD III, donor na circulatiestilstand. Brochure voor nabestaanden Orgaan- en weefseldonatie DCD III, donor na circulatiestilstand Brochure voor nabestaanden 2 Orgaan- en weefseldonatie Voorwoord Donatie van organen en weefsels is voor nabestaanden vaak een ingrijpende

Nadere informatie

Geestelijke verzorging &

Geestelijke verzorging & Geestelijke verzorging & Ethiek Geestelijke verzorging & Ethiek www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl GVE003 / Geestelijke verzorging & Ethiek

Nadere informatie

Op de wachtlijst voor orgaantransplantatie

Op de wachtlijst voor orgaantransplantatie Informatie voor patiënten Dit is een uitgave van de Nederlandse Transplantatie Stichting transplantatiestichting.nl Op de wachtlijst voor orgaantransplantatie Waarom krijgt u deze brochure? U krijgt deze

Nadere informatie

Wilsverklaringen inzake mijn gezondheidszorg en mijn levenseinde

Wilsverklaringen inzake mijn gezondheidszorg en mijn levenseinde Wilsverklaringen inzake mijn gezondheidszorg en mijn levenseinde Mijn persoonlijke waarden en opvattingen Naast de uitdrukkelijke wilsverklaringen die volgen, wil ik dat altijd rekening wordt gehouden

Nadere informatie

uitnodiging symposium

uitnodiging symposium uitnodiging symposium Koesteren, daar gaan ouders vóór zaterdag 29 maart 2014 officiële opening neonatale intensieve zorgenafdeling (NIZ) UZ Leuven campus Gasthuisberg Ruim 10 jaar geleden werd het startschot

Nadere informatie

16/01/2015. Niertransplantatie voor polycystose Een klassieke indicatie voor niertx. Transplantatie voor polycystose

16/01/2015. Niertransplantatie voor polycystose Een klassieke indicatie voor niertx. Transplantatie voor polycystose Niertransplantatie voor polycystose Een klassieke indicatie voor niertx Transplantatie voor polycystose Pentalfa 8 januari 2015 Jacques Pirenne, MD, MS, PhD Abdominale transplantatiechirurgie UZ Leuven

Nadere informatie

Spreektekst Wet op de Orgaandonatie 20 maart 2013

Spreektekst Wet op de Orgaandonatie 20 maart 2013 Spreektekst Wet op de Orgaandonatie 20 maart 2013 Voorzitter, afgelopen zondagnacht ben ik getuige geweest van een transplantatieprocedure in het Leids Universiteit Medisch Centrum. Ik mocht meelopen met

Nadere informatie

Het jaarlijks Kerstfeest

Het jaarlijks Kerstfeest Het jaarlijks Kerstfeest Voor het tweede opeenvolgende jaar was LLT voor het kerstfeest te gast bij restaurant Den Eyck in Kasterlee. Dit jaar, op 17 december 2011, waren de weergoden ons gunstiger gezind.

Nadere informatie

Van meedenken met naar beslissen voor

Van meedenken met naar beslissen voor Van meedenken met naar beslissen voor Morele problemen bij zorgbeslissingen van familieleden en mantelzorgers voor verminderd beslissingsvaardige ouderen in de thuissituatie Een onderzoek i.h.k.v. het

Nadere informatie

BELEID NVN ROND ORGAANDONATIE

BELEID NVN ROND ORGAANDONATIE BELEID NVN ROND ORGAANDONATIE 26-11-2011 1 Stand van zaken: enkele cijfers In totaal in Nederland ± 61.500 mensen met een nieraandoening Waarvan 15.500 mensen met nierfunctievervangende therapie hiervan

Nadere informatie

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik.

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik. De muur Ik heb een muur om me heen. Nou, een muur? Het lijken er wel tien. En niemand is in staat om Over die muur bij mij te komen. Ik laat je niet toe, Want dan zou je zien Hoe kwetsbaar ik ben. Maar

Nadere informatie

Dienst Geestelijke Verzorging

Dienst Geestelijke Verzorging Dienst Geestelijke Verzorging Patiënt en dan? U bent in het ziekenhuis opgenomen en er komt veel op u af. Deze situatie kan veel vragen oproepen en geestelijk behoorlijk zwaar zijn. Als u behoefte hebt

Nadere informatie

Orgaandonatie DCD: donor na circulatiestilstand

Orgaandonatie DCD: donor na circulatiestilstand Orgaandonatie DCD: donor na circulatiestilstand az West tel. 058 333 111 ERK 310 - RIZIV 7-10-310-21-000 Ieperse Steenweg 100-8630 Veurne info@azwest.be www.azwest.be KBO BE 0408-1 380-193 Voorwoord Wanneer

Nadere informatie

ANONIEME DONATIE VAN SPERMA EN EICELLEN

ANONIEME DONATIE VAN SPERMA EN EICELLEN ANONIEME DONATIE VAN SPERMA EN EICELLEN Waarom is donatie nodig? Misschien kent u een paar met onvervulde kinderwens in uw vriendenkring of familie. Ongeveer 1 op 8 paren heeft immers problemen om vlot

Nadere informatie

ORGAAN- EN WEEFSELDONATIE na circulatoir overlijden

ORGAAN- EN WEEFSELDONATIE na circulatoir overlijden ORGAAN- EN WEEFSELDONATIE na circulatoir overlijden ORGAAN- EN WEEFSELDONATIE na circulatoir overlijden Informatie voor nabestaanden Voorwoord Wanneer u geconfronteerd wordt met orgaandonatie, wil dat

Nadere informatie

Van Gasthuis tot Gasthuisberg

Van Gasthuis tot Gasthuisberg Van Gasthuis tot Gasthuisberg Van Gast naar Gastheer Jan Peers Van Gast naar Gastheer 1080 Oprichting gasthuis Sint Pieter Evolutie olv Gasthuiszusters naar hospitaal 1222 naar huidige site St Pieter 1426

Nadere informatie

6/02/2015. Godsdienstles geven als het begeleiden van jongeren bij het omgaan met levensvragen

6/02/2015. Godsdienstles geven als het begeleiden van jongeren bij het omgaan met levensvragen Godsdienstles geven als het begeleiden van jongeren bij het omgaan met levensvragen 1 Inleiding Levensbeschouwelijk bezig zijn?? Situeren van problemen binnen de kijk op het leven (hoeveel vrijheid moeten

Nadere informatie

Sponsordossier Transplantoux-triatlon 2014

Sponsordossier Transplantoux-triatlon 2014 Sponsordossier Transplantoux-triatlon 2014 Elk jaar krijgen meer dan duizend mensen in België te horen dat ze een nieuw orgaan nodig hebben. Een orgaantransplantatie is voor hen de enige kans. Een transplantatie

Nadere informatie

Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie

Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie informatie voor gezonde proefpersonen en patïenten INLEIDING 3 KLINISCHE STUDIES: EEN INLEIDING 4 De ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN KATRIN

HET VERHAAL VAN KATRIN HET VERHAAL VAN KATRIN Katrin begon heroïne te gebruiken toen ze ongeveer 12 was. In het begin deed ze dat nog af en toe. We hadden er niet genoeg geld voor. Door een ingrijpende gebeurtenis ging ze steeds

Nadere informatie

Promotieviering

Promotieviering Promotieviering 2018-2019 master in de geneeskunde Woensdag 3 juli 2019, 18 uur Auditorium P. De Nayer Tervuursevest 101 3001 Heverlee 1 2 Programma Verwelkoming decaan Paul Herijgers Toespraak door de

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Sterker met Stoma. door jouw ervaring te delen. Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging.

Sterker met Stoma. door jouw ervaring te delen. Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging. FC 60 C 22 M 21 Y 10K PMS 549 FC 0 C 54 M 100 Y 0 K PMS 144 Sterker met Stoma door jouw ervaring te delen Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging.nl

Nadere informatie

ORGAAN- EN WEEFSELDONATIE na het vaststellen van de hersendood

ORGAAN- EN WEEFSELDONATIE na het vaststellen van de hersendood ORGAAN- EN WEEFSELDONATIE na het vaststellen van de hersendood ORGAAN- EN WEEFSELDONATIE na het vaststellen van de hersendood Informatie voor nabestaanden Voorwoord Wanneer u geconfronteerd wordt met orgaandonatie,

Nadere informatie

Sponsordossier Transplantoux 2013

Sponsordossier Transplantoux 2013 Sponsordossier Transplantoux 2013 Mont Ventoux + Transplantatie =Transplantoux Elk jaar krijgen meer dan duizend mensen in België te horen dat ze een nieuw orgaan nodig hebben. Een orgaantransplantatie

Nadere informatie

Marie-Rose Morel 26 augustus februari Christian Morel jr 5 januari juni 2013

Marie-Rose Morel 26 augustus februari Christian Morel jr 5 januari juni 2013 Marie-Rose Morel 26 augustus 1972 8 februari 2011 Christian Morel jr 5 januari 1978 15 juni 2013 LOK pneumo 16 december 2014 Wat er is gebeurd, is wat het was. Wat je ermee doet, is wat het is. Olaf Hoenson

Nadere informatie

Speech. Dames en heren, excellenties,

Speech. Dames en heren, excellenties, Speech Door minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, op de conferentie over antimicrobiële resistentie op 9 en 10 februari in Amsterdam. Dames en heren, excellenties, Welkom in onze hoofdstad

Nadere informatie

3. Behoeften van patiënten aan zelfmanagement

3. Behoeften van patiënten aan zelfmanagement 3. Behoeften van patiënten aan zelfmanagement Om zicht te krijgen in de behoeften van nierpatiënten ten aanzien van zelfmanagement is een enquête uitgezet via NP Online. Dit is een online patiëntenpanel

Nadere informatie

Demo Title text. Demo Title Redenen text van euthanasie. Euthanasie / Donatie. Orgaandonatie na Euthanasie?

Demo Title text. Demo Title Redenen text van euthanasie. Euthanasie / Donatie. Orgaandonatie na Euthanasie? Orgaandonatie na Euthanasie? Orgaandonatie na Euthanasie Nefrologiedagen 2019 Transplantatie coördinatoren Janneke Vervelde (LUMC) (potentiële) Belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante

Nadere informatie

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Geachte dames en heren, Zelfredzaamheid is een mooi en positief begrip. Immers, elk kind wil dingen zelf leren doen, jezelf kunnen redden

Nadere informatie

4 e druk september LLT vzw Leuvense Levertransplanten Moerdijkstraat 26 B 8710 Wielsbeke. Kennismaken met LLT 1

4 e druk september LLT vzw Leuvense Levertransplanten Moerdijkstraat 26 B 8710 Wielsbeke. Kennismaken met LLT 1 4 e druk september 2008 LLT vzw Leuvense Levertransplanten Moerdijkstraat 26 B 8710 Wielsbeke Kennismaken met LLT 1 Wie is wie in Gasthuisberg UZ Gasthuisberg Tel centrale: 016/332211 Herestraat 49 Opnamedienst:

Nadere informatie

COMPLEMENTAIRE ZORG EN STEUN DOOR PATIENTENVERENIGINGEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN

COMPLEMENTAIRE ZORG EN STEUN DOOR PATIENTENVERENIGINGEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN COMPLEMENTAIRE ZORG EN STEUN DOOR PATIENTENVERENIGINGEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN S T U D I E N A M I D D A G P A T I E N T E N E D U C A T I E B I N N E N C H R O N I S C H E Z O R G L E U V E N 1 1 / 0 9

Nadere informatie

Patiëntinformatie voor een levertransplantatie

Patiëntinformatie voor een levertransplantatie Patiëntinformatie voor een levertransplantatie informatie voor patiënten BELANGRIJKE INFORMATIE BIJ OPROEP VOOR TRANSPLANTATIE 3 WAT MOET U WETEN MET BETREKKING TOT DIT TOESTEMMINGSFORMULIER? 4 WAAROM

Nadere informatie

26/10/2009. Deontologie. Wat is orgaandonatie? De Belgische wetgeving

26/10/2009. Deontologie. Wat is orgaandonatie? De Belgische wetgeving Deontologie De wet betreffende orgaandonatie van 13 juni 1986 Wat is orgaandonatie? Orgaandonatie is het vrijwillig afstaan van organen aan een andere, meestal onbekende en niet-verwante persoon. 2 De

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR NABESTAANDEN. Dit is een uitgave van de Nederlandse Transplantatie Stichting transplantatiestichting.nl.

INFORMATIE VOOR NABESTAANDEN. Dit is een uitgave van de Nederlandse Transplantatie Stichting transplantatiestichting.nl. INFORMATIE VOOR NABESTAANDEN Dit is een uitgave van de Nederlandse Transplantatie Stichting transplantatiestichting.nl Orgaandonatie Waarom krijgt u deze brochure? Iemand in uw naaste omgeving is overleden

Nadere informatie

Lotgenotencontact na een buismaagoperatie

Lotgenotencontact na een buismaagoperatie Chirurgie Lotgenotencontact na een buismaagoperatie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CHI019 / Lotgenotencontact na een buismaagoperatie /

Nadere informatie

MS Vereniging Nederland Regio Brabant West Paganinistraat 11 5144 XN Waalwijk T 0416-333074 www.msvereniging.nl

MS Vereniging Nederland Regio Brabant West Paganinistraat 11 5144 XN Waalwijk T 0416-333074 www.msvereniging.nl November 2009 MS Vereniging Nederland Regio Brabant West Paganinistraat 11 5144 XN Waalwijk T 0416-333074 www.msvereniging.nl Beste Leden, Met deze nieuwsbrief informeren wij u graag over de laatste ontwikkelingen

Nadere informatie

Geven om leven. Orgaan- en weefseldonatie. De tijd gaat vooruit, alleen in gedachten kun je achteruit. Jessa Ziekenhuis vzw.

Geven om leven. Orgaan- en weefseldonatie. De tijd gaat vooruit, alleen in gedachten kun je achteruit. Jessa Ziekenhuis vzw. Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 30 81 11 Geven om leven Orgaan- en weefseldonatie De tijd gaat vooruit,

Nadere informatie

Welk soort rechtvaardigheid in de zorg?

Welk soort rechtvaardigheid in de zorg? Welk soort rechtvaardigheid in de zorg? Prof. Dr. Yvonne Denier KU Leuven & Zorgnet Vlaanderen Perspectief 2020 Studiedag Paard bijt man Over het breder perspectief van een plan 5 juni 2015 ALM Antwerpen

Nadere informatie

Begrafenis, crematie of... schenken aan de wetenschap?

Begrafenis, crematie of... schenken aan de wetenschap? Begrafenis, crematie of... schenken aan de wetenschap? Informatie over ter beschikking stellen aan onderwijs en wetenschap 2 Begrafenis, crematie... of schenken aan de wetenschap? In Nederland zijn wij

Nadere informatie

Michaël Van Waeyenberge Fonds steunt al tien jaar stamcelonderzoek

Michaël Van Waeyenberge Fonds steunt al tien jaar stamcelonderzoek donderdag 7 april 2011 Michaël Van Waeyenberge Fonds steunt al tien jaar stamcelonderzoek Op woensdag 6 april werd het tienjarig bestaan gevierd van het Michaël Van Waeyenberge Fonds. Ter gelegenheid van

Nadere informatie

TRIP SYMPOSIUM 2018 Nieuwe Donorwet

TRIP SYMPOSIUM 2018 Nieuwe Donorwet TRIP SYMPOSIUM 2018 Nieuwe Donorwet Dr. Tineke Wind Transplantatiecoördinator /onderzoeker MUMC+ TRIP SYMPOSIUM 2018 Achtergrond Wet op Orgaandonatie Op naar een nieuwe Donorwet Praktijk Achtergrond huidige

Nadere informatie

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige.

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Burn out Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Ik was al een tijd druk met mijn werk en mijn gezin. Het viel mij zwaar, maar ik moest dit van mezelf doen om aan de omgeving te laten zien

Nadere informatie

Toegankelijkheid van gezondheidszorg voor de Roma populatie in Gent

Toegankelijkheid van gezondheidszorg voor de Roma populatie in Gent Toegankelijkheid van gezondheidszorg voor de Roma populatie in Gent Een schets op basis van diepte-interviews met Roma en intermediairen Prof. dr. Sara Willems Onderzoeksgroep Equity in Health Care Vakgroep

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Functieprofiel van de Verpleegkundig consulent

Functieprofiel van de Verpleegkundig consulent Functieprofiel van de Verpleegkundig consulent Voorstel BVVS, juni 2018 1. Definitie... 2 2. Rollen... 2 2.1 Verantwoordelijk voor het zorgproces... 2 2.2 Communicator... 3 2.3 Samenwerker... 3 2.4 Professionele

Nadere informatie

Wat als ik niet meer beter word

Wat als ik niet meer beter word Wat als ik niet meer beter word moeilijke keuzes & beslissingen rondom levenseinde Manon Boddaert Arts palliatieve geneeskunde Consulent en adviseur IKNL Antoon van Dijck Palliatieve zorg is integrale

Nadere informatie

Meer weten over RADIOTHERAPIE

Meer weten over RADIOTHERAPIE Meer weten over RADIOTHERAPIE Deze brochure probeert u een beter inzicht te geven in de verschillende stappen van uw bestralingsbehandeling. Als u hier geen antwoord vindt op een vraag, aarzel dan niet

Nadere informatie

Patiëntenparticipatie voor een betere chronische zorg

Patiëntenparticipatie voor een betere chronische zorg Patiëntenparticipatie voor een betere chronische zorg Peter Vermeir 30 september 2016 Symposium: hoe gaat de maatschappij om met CVS en somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten? 1 Patiëntenparticipatie

Nadere informatie

Ketenzorg orgaandonatie De rol van de SEH en IC. Marloes Witjes Promovendus Afdeling Intensive Care

Ketenzorg orgaandonatie De rol van de SEH en IC. Marloes Witjes Promovendus Afdeling Intensive Care Ketenzorg orgaandonatie De rol van de SEH en IC Marloes Witjes Promovendus Afdeling Intensive Care Disclosure belangenverstrengeling voor de sprekers van de AZO scholingsavond (Potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar

Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar Gebaseerd op ervaringen die ik opdeed in meer dan 10 verschillende ziekenhuizen Mirjan van der Meijden Zorginformatisering Vooraf In

Nadere informatie

Informatiebrochure Oncologisch Centrum

Informatiebrochure Oncologisch Centrum Informatiebrochure Oncologisch Centrum Oncologisch Centrum 3 We werken samen aan uw gezondheid De laatste jaren is de kennis over de behandeling van kanker sterk toegenomen. Enerzijds heeft dit geleid

Nadere informatie

Sommige (jonge) politici vinden nu dat de aartsbisschop juridisch ongelijk heeft en spreken over een aanfluiting van de wet:

Sommige (jonge) politici vinden nu dat de aartsbisschop juridisch ongelijk heeft en spreken over een aanfluiting van de wet: Aartsbisschop Jozef De Kesel deed stof opwaaien met zijn uitspraken over euthanasie en abortus. BELGA 2 In het Heilig Jaar waarin vrouwen die hun vrucht hebben laten weghalen formeel vergiffenis kunnen

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

1 0.0% 0 2 0.0% 0 3 0.0% 0 4 0.0% 0 5 0.0% 0 6 2.0% 1 7 18.4% 9 8 38.8% 19 9 18.4% 9 10 20.4% 10

1 0.0% 0 2 0.0% 0 3 0.0% 0 4 0.0% 0 5 0.0% 0 6 2.0% 1 7 18.4% 9 8 38.8% 19 9 18.4% 9 10 20.4% 10 De bereikbaarheid van de praktijk De dagelijkse openingstijden van de praktijk? 1 0.0 0 2 0.0 0 3 0.0 0 4 0.0 0 5 0.0 0 6 2.0 1 7 18.4 9 8 38.8 19 9 18.4 9 10 20.4 10 Gemiddeld cijfer 8.4 De bereikbaarheid

Nadere informatie

Op 1 mei 2012 begon ons Europese avontuur, we kregen te horen dat we de kans hadden om Europacup te gaan spelen. Ik sprong een gat in de lucht, dat

Op 1 mei 2012 begon ons Europese avontuur, we kregen te horen dat we de kans hadden om Europacup te gaan spelen. Ik sprong een gat in de lucht, dat Op 1 mei 2012 begon ons Europese avontuur, we kregen te horen dat we de kans hadden om Europacup te gaan spelen. Ik sprong een gat in de lucht, dat ik dit in mijn volleybalcarrière nog mee zou maken had

Nadere informatie

Projectvoorstel Het vergroten van de bekendheid van COPD bij de Belgische bevolking.

Projectvoorstel Het vergroten van de bekendheid van COPD bij de Belgische bevolking. Projectvoorstel Het vergroten van de bekendheid van COPD bij de Belgische bevolking. Ingediend tot het behalen van de CHIESI maatschappelijke prijs voor Pneumologie Organisatie COPD vzw Eendrachtstraat

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

Factsheet Hospital Elderly Life Program (HELP) Kwetsbare. ouderen

Factsheet Hospital Elderly Life Program (HELP) Kwetsbare. ouderen Factsheet Hospital Elderly Life Program (HELP) Kwetsbare ouderen Inhoudsopgave Factsheet Hospital Elderly Life Program (HELP) Gevolgen van een delier 3 Preventieve maatregelen 4 Inzet van geschoolde vrijwilligers

Nadere informatie

WELKOM. op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven. 14 september 2013

WELKOM. op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven. 14 september 2013 1 WELKOM op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven 14 september 2013 2 Mededelingen Gelieve uw mobiele telefoon uit te schakelen 3 Ochtendprogramma 10.30 10.45 Welkom 10.45 10.50 Ludiek filmpje

Nadere informatie

HEPATITIS B. de feiten. U.Z. Gasthuisberg Leuven Dienst Hepatologie. Mevr. Els De Wit (verpleegkundig specialist) Prof. Dr. F. Nevens (Hepatoloog)

HEPATITIS B. de feiten. U.Z. Gasthuisberg Leuven Dienst Hepatologie. Mevr. Els De Wit (verpleegkundig specialist) Prof. Dr. F. Nevens (Hepatoloog) 03-05-UCB Hepsera A5 Hep B N5.4 14/07/05 16:34 Page 2 U.Z. Gasthuisberg Leuven Dienst Hepatologie HEPATITIS B de feiten Mevr. Els De Wit (verpleegkundig specialist) Prof. Dr. F. Nevens (Hepatoloog) 03-05-UCB

Nadere informatie

Geachte mevrouw Geachte heer

Geachte mevrouw Geachte heer FGEN NANT - PROF. DR. GUY HUBENS CGB - GROENENBORGERLAAN 171 B-2020 ANTWERPEN Prof. dr. Guy Hubens Faculteit Geneeskunde Lab. Experimentele Heelkunde en Anatomie Anatomie en Embryologie Groenenborgerlaan

Nadere informatie

Diabetesconventie voor kinderen en adolescenten

Diabetesconventie voor kinderen en adolescenten Diabetesconventie voor kinderen en adolescenten informatie voor patiënten INLEIDING 3 VOORSTELLING VAN HET DIABETESTEAM 5 Artsen Verpleegkundigen Diëtisten Psychologe Sociaal werkster Secretariaatsmedewerkster

Nadere informatie

Een pad op weg. Vroegtijdige zorgplanning. Ervaringen uit de praktijk Mimmie Wouters. Netwerk Palliatieve Zorgen Aalst Dendermonde Ninove vzw

Een pad op weg. Vroegtijdige zorgplanning. Ervaringen uit de praktijk Mimmie Wouters. Netwerk Palliatieve Zorgen Aalst Dendermonde Ninove vzw Een pad op weg Vroegtijdige zorgplanning Ervaringen uit de praktijk Mimmie Wouters Netwerk Palliatieve Zorgen Aalst Dendermonde Ninove vzw Sprong per sprong, van steen naar steen Wat zijn mijn ervaringen?

Nadere informatie

Maatschappelijke betekenis van PZ: de kunst van het verbinden. Dr. Marc Desmet Eenheid en Supportteam PZ Jessa Ziekenhuis Hasselt België

Maatschappelijke betekenis van PZ: de kunst van het verbinden. Dr. Marc Desmet Eenheid en Supportteam PZ Jessa Ziekenhuis Hasselt België Maatschappelijke betekenis van PZ: de kunst van het verbinden Dr. Marc Desmet Eenheid en Supportteam PZ Jessa Ziekenhuis Hasselt België Wij staan voor iets Zelfreflectie, teruggeven aan onszelf 10 betekenissen,

Nadere informatie

Nieuwsbrief 7. Kooijman Racing. ONK Supersport 600. Inhoud:

Nieuwsbrief 7. Kooijman Racing. ONK Supersport 600. Inhoud: Kooijman Racing ONK Supersport 600 Nieuwsbrief 7 Inhoud: - Verslag GAMMA Racing Days - Kooijman Racing start niet in Spa-Francorchamps - ALS-dag in Assen 22 september - Caravan Verhuur Karsten helpt mee

Nadere informatie

orgaan DONATIE DONATIE informatie voor nabestaanden

orgaan DONATIE DONATIE informatie voor nabestaanden orgaan DONATIE DONATIE informatie voor nabestaanden Voorwoord Uit reacties van nabestaanden van orgaandonoren is gebleken dat tijdens en na de orgaandonatieprocedure behoefte bestaat aan informatie. Met

Nadere informatie