Sonnevelt Opleidingen Levenscoach

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sonnevelt Opleidingen Levenscoach"

Transcriptie

1

2 Beste lezer, Als student bij Sonnevelt heb je altijd een streepje voor. Naast het lesmateriaal willen we onze studenten altijd de gelegenheid geven zich verder te verdiepen in hun vakgebied. In dit e-book vind je een selectie van een aantal achtergrondartikelen die op onze website staan gepubliceerd. Als je denkt dat een van de artikelen ook voor iemand anders interessant kan zijn, dan mag je dit e-book gerust doorsturen. Ik wens je veel inspiratie toe bij het lezen. Hartelijke groet, Albert Sonnevelt

3 De succesfactoren bij levenscoaching ing is een traject waarbij een levenscoach probeert om zijn cliënt, de coachee, te helpen zijn leven op de rails te zetten. Voor mensen die niet tevreden zijn met hun leven, maar niet weten hoe ze het kunnen veranderen, kan levenscoaching een uitkomst zijn. Bij levenscoaching kijkt een coach heel breed naar je leven: je gezinsituatie, je werk, je karakter, je levensvisie en levensvragen passeren allemaal de revue. Samen met de coach stel je doelen op die je na een aantal coachingsessies wilt hebben bereikt. Samen maak je een stappenplan om die doelen te bereiken, een methode die niet alleen goed klinkt, maar ook goed blijkt te werken, zo blijkt uit wetenschappelijke onderzoeken. Een succesvolle start bij levenscoaching Allereerst blijkt dat bij coachingtrajecten met een externe coach, vier factoren van belang zijn voor het slagen van het traject. Allereerst moet de coachee echt bereid zijn te veranderen, daar dingen voor aan de kant willen zetten en moeilijke stappen moet durven te nemen. Verder is natuurlijk de manier waarop de coach zelf volhoudt van belang. Ook de professionaliteit van de coach is belangrijk, net als de mate waarin de coachee zijn doelen en verwachtingen kan verwoorden. Alleen als aan deze voorwaarden is voldaan, kan levenscoaching een kans van slagen hebben. Succesfactoren tijdens een levenscoachingtraject Tijdens het levenscoachingtraject zijn weer andere succesfactoren van belang. Zo draagt een goed zelfbeeld van de coachee bij aan het slagen, evenals de resultaatgerichtheid en de kwaliteit van zelfreflectie tijdens de levenscoaching. Verder is het natuurlijk belangrijk dat de doelen duidelijk blijven. Opvallend in de onderzoeksresultaten van diverse onderzoeken is dat het ook belangrijk is dat de coachee het gevoel heeft dat hij inspanning moet leveren, dat het niet vanzelf gaat. Blijkbaar is dat iets wat stimulerend kan werken voor de coachee om de levenscoaching vol te houden. Ook zijn natuurlijk de competenties van de coach van belang. De coach moet zijn coachee goed kunnen analyseren en kunnen begeleiden. Ook de emotionele steun die de coach biedt is van groot belang voor het slagen van de levenscoaching. De opleiding leidt je op tot een professional die mensen begeleidt naar een succesvoller leven. Je leert mensen te begeleiden bij levensvragen en bij het stellen van doelen. Op de Open dag kun je je vragen stellen aan een van de docenten van deze opleiding.

4 Eerstelijnspsychologie met een opleiding psychologie? Na een opleiding psychologie kun je als psycholoog op veel verschillende terreinen aan het werk. Er zijn bijvoorbeeld psychologen werkzaam in zorginstellingen, bij de overheid, als arbeidspsycholoog of als onderzoeker. Andere wijden zich aan de eerstelijnspsychologie. Maar hoe word je eerstelijnspsycholoog? Eerstelijnspsychologie is dicht bij huis Eerstelijnspsychologie is psychologie dicht bij huis. Huisartsen sturen patiënten door naar een eerstelijnspsycholoog voor allerhande psychische problemen en belemmeringen. Het kan bijvoorbeeld gaan om rouwverwerking, traumaverwerking of depressies, maar ook om klachten als een burn-out en eetproblemen. Ook als psychisch sterke mensen tijdelijk met zichzelf of een karaktereigenschap van zichzelf in de knoop zitten, kan eerstelijnspsychologie een oplossing zijn. Eerstelijnspsychologie, persoonlijk en laagdrempelig Het eerste gesprek met een eerstelijnspsycholoog is altijd een intakegesprek. De psycholoog brengt je problemen in kaart en doet eventueel aanvullende tests. Soms is een tweede intakegesprek nodig. Vervolgens bekijkt de psycholoog of eerstelijnspsychologie de juiste methode is. Eventueel verwijst hij door naar een psycholoog die een opleiding psychologie in een bepaalde specialisatie heeft gedaan. Anders dan bij de GGZ doet de psycholoog dus zelf de intake. Dat maakt eerstelijnspsychologie persoonlijk en laagdrempelig. Als eerstelijnspsycholoog krijg je dan ook lang niet altijd zware psychische patiënten. Eerstelijnspsychologie is er juist ook voor mensen die kortdurend hulp nodig hebben om weer op de rails te komen. Opleiding psychologie: hoe word je eerstelijnspsycholoog? Op mbo-niveau wordt er geen opleiding psychologie aangeboden. Als je niet kan worden toegelaten, zul je dus eerst een opleiding moeten volgen op het hbo, bijvoorbeeld sociaal juridische dienstverlening. Daarna kun je doorstromen naar het hbo. Het hbo biedt wel een opleiding psychologie. Deze opleiding is praktisch gericht, waarbij je leert om behandelplannen uit te voeren en mensen op de rails te helpen. Ook universiteiten bieden een opleiding psychologie. Deze opleiding is gericht op het bedenken van plannen en het onderzoeken van de psychologie van de mens. Na een opleiding psychologie ben je nog geen eerstelijnspsycholoog, daarvoor moet je eerst een tweejarige opleiding eerstelijnspsychologie volgen. Psychologie is een vakgebied dat takken heeft over de hele arbeidsmarkt. Psychologie kan bedreven worden op vrijwel alle opleidingsniveaus. Voor degenen die geen jarenlange, academische opleiding willen volgen, biedt Sonnevelt Opleidingen de opleiding aan. Deze opleiding biedt de mogelijkheid om mensen te begeleiden bij hun levensvragen.

5 Psychosomatiek Wanneer je zoals het volk zo mooi zegt de geest geeft, oftewel wanneer de geest het lichaam verlaat, wordt het lichaam in enkele uren koud en stijf. Dit geeft je een indruk van de enorme impact die de geest op het lichaam heeft. Schrik Veel mensen kennen de gebruiksaanwijzing van hun mobieltje beter dan die van hun eigen lichaam. - Henk Fransen Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat bij een heftige schrik het lichaam verstijft, de ademhaling stokt en het hart in de keel bonst. Of, om een prettiger gevoel te nemen, hoe een gevoel van verliefdheid vlinders in je buik geeft. Elk gevoel heeft een uitwerking op het lichaam: een algemene werking en een meer specifieke werking. Bovenbeschreven schrik en verliefdheid bijvoorbeeld, hebben enerzijds een effect op het hele lichaam, anderzijds hebben ze een specifieke werking, een werking op specifieke organen. Zo wordt in de Chinese geneeskunde aan elk orgaan een ander gevoel toegekend. De gezonde uitdrukking van het gevoel heeft een voedende uitwerking op het orgaan en een vastzittend of geblokkeerd gevoel heeft een negatieve uitwerking. Zo kan in de Chinese geneeskunde een pijnlijk verdriet met name de longen bezwaren en een kwetsing in de liefde het hart neerdrukken. Niks nieuws onder de zon Sommige mensen geloven niet in de Chinese geneeskunde. Toch zeggen de Chinezen geen rare dingen, want ook in onze eigen volksgezegden vinden we deze wijsheden terug. Zo zeggen ook wij dat een groot verdriet verstikkend kan werken (longen) en dat een diepe kwetsing het hart kan breken (hart). Het lijkt er dus op dat overal ter wereld mensen iets hebben aangevoeld over de relatie tussen lichaam en geest, tussen emoties en organen. Het is boeiend dat deze relatie de laatste tientallen jaren ook onderwerp is geworden van tal van wetenschappelijke studies. Eind vorige eeuw zijn er tientallen psychologische onderzoeken verschenen die relaties leggen tussen het veelvuldig optreden van bepaalde emoties en ziekten. Deze relaties zijn niet zelden frappant en komen vaak overeen met onze eigen volkswijsheden en ook die uit China. Lichaamstaal, orgaantaal en celtaal De geest drukt zich dus uit in het lichaam en de organen en deze uitdrukking gaat door tot op celniveau. Op het niveau van het lichaam noemen we deze uitdrukking lichaamstaal. Op dezelfde manier kunnen we op het niveau van de organen en cellen spreken van orgaantaal en celtaal. Wanneer je interesse hebt in hoe emoties zich uitdrukken in het lichaam zul je die taal moeten leren spreken en net zoals bij een echte taal heb je dan woorden nodig en ook grammaticaregels. Wanneer je op die manier een woordenschat opbouwt en je leert deze woorden op de juiste wijze combineren, dan heb je een goede basis gelegd. Nu kun je in de praktijk deze taal verder oefenen.

6 De woorden Wat zijn de woorden van orgaantaal? De belangrijkste ingang die ik daartoe ken zijn de volksgezegden en spreekwoorden. Deze geven werkelijk een schat aan informatie over de betekenis van organen en lichaamsdelen; zoals we al eerder besproken hebben een verstikkend verdriet en een gebroken hart. Er zijn echter nog zoveel meer voorbeelden: door de knieën gaan, het ligt zwaar op de maag, lange tenen hebben, gal spugen, het op de lever hebben, hardnekkig zijn, je hoofd ergens over breken, enzovoorts. Verzamel de komende maanden eens spreuken en gezegden en ik doel dan natuurlijk vooral op uitspraken die te maken hebben met het lichaam, met een lichaamsdeel of met een orgaan. Het is een uitstekend woordenboek om mee te beginnen. Test het eens uit op jezelf Wanneer je dan een klacht hebt of je hebt van jongs af aan een gevoelig plek in je lijf, onderzoek dan eens aan de hand van deze spreekwoorden of het je iets te vertellen heeft. Daarnaast kunnen associaties je ook helpen om je eigen wijsheid erbij te betrekken, naast natuurlijk de kennis die je misschien uit andere geneeswijzen hebt opgedaan. Wanneer je bijvoorbeeld Chinese geneeskunde hebt bestudeerd, kun je ook die kennis gebruiken voor een beter begrip. De meeste mensen zijn ook wel bekend met de boeken van Christiane Beerlandt en Dethlefsen en Dahlke, respectievelijk De sleutel tot zelfbevrijding en De zin van ziek zijn. Het zijn zeg maar de bijbels op het gebied van de psychosomatiek. Toch houd ik er persoonlijk van om de diepere betekenis van ziekten met degene waar het om gaat, te ontdekken. Ik merk keer op keer dat de oplossing zich in een open gesprek vanzelf toont. Laat ik je daarvan een voorbeeld geven. Praktische demonstratie Ik vraag tijdens een workshop psychosomatiek of iemand naar voren wil komen om een demonstratie te geven voor de groep. Een vrouw biedt zich aan en komt naast me zitten. Ik vraag haar wat ze zou willen onderzoeken. Ze vertelt me dat ze een schildklierpro-bleem heeft, haar schildklier is te groot en werkt niet goed. Ik vraag haar of ze een spreekwoord of een gezegde kent dat daarmee te maken heeft. Ze zegt: Het zit in mijn keel en ik associeer het met het gevoel dat het me naar de keel grijpt. Na een stilte vraag ik haar wat haar dan naar de keel grijpt. Ze vertelt me dat mensen haar nooit begrijpen en dat dat haar enorm benauwt. Ze zegt: Ik doe altijd enorm mijn best om mensen te bereiken, maar het lijkt wel alsof ik altijd de verkeerde dingen zeg. Terwijl ze nog meer vertelt zie ik de doorbloeding in haar hals toenemen en er ontstaan rode huidvlekken. Daarnaast herinner ik me dat ik deze vrouw vanmorgen twee keer met iemand zag praten, terwijl ze aan de boord van haar shirt trok alsof ze het benauwd had. Communicatie Ik vraag de vrouw: Waar staat de keelchakra voor? Zij zegt: Die staat voor het jezelf uiten. Ik zeg dat klopt maar dat is slechts de halve waarheid. Ik vraag aan de groep waar de keelchakra voor staat. Communicatie, zegt iemand. Ik zeg: Communicatie is geen eenrichtingsverkeer. Het gaat twee kanten op. Communicatie gaat heen en weer. Om de juiste woorden uit te spreken zodat je wordt begrepen, is het belangrijk eerst goed te luisteren. Eerst moet je afstemmen en dan kun je, terwijl ik aan het praten ben, zie ik dat de vrouw sterk geëmotioneerd raakt.

7 Ik vraag: Wat is er? Met een brok in haar keel zegt ze: Mijn vader luisterde nooit naar mij en zei me altijd wat ik moest doen. Ik vroeg haar of zij luisterde naar mensen. Het was lange tijd stil. Er volgde een stilte waarin er van alles gebeurde. Daarna vraag ik haar: Wat betekent dit alles voor je? Ik ga voortaan meer luisteren naar de mensen waarmee ik praat, antwoordt ze. Wanneer ik beter afstem zullen ze ook beter begrijpen wat ik zeg. Kleine stapjes Het valt me op dat iedere keer wanneer ik met mensen op deze wijze in gesprek ga, er in korte tijd belangrijke zaken op tafel komen. Het is alsof het intunen op het lichaam onbewuste informatie in het bewustzijn brengt. Het maakt mensen puur en eerlijk en brengt het gesprek in het hier en nu. Meestal ben ik op deze manier in een minuut of vijf een belangrijk thema op het spoor. Ik vertrouw er op dat dat wat zich aandient, voldoende is. Samen onderzoeken we dan wat er nodig is om het thema te leren hanteren. Ik maak dat in het consult voor de cliënt ervaarbaar, zodat hij een positieve miniervaring krijgt van de gezonde versie van zichzelf. Dat geeft vertrouwen in het eigen kunnen. Daarna geef ik huiswerk om het in de thuissituatie te oefenen. Beter worden Hoe meer kennis je op dit vlak hebt, hoe gemakkelijker het natuurlijk wordt om een gesprek te sturen. Het feit dat deze vrouw over haar te grote schildklier begon, het haar naar de keel vloog en ze het in gesprekken duidelijk benauwd had, waren voor mij aanwijzingen dat we met een belangrijk thema bezig waren. De toegenomen doorbloeding in haar hals was voor mij een signaal dat het probleemgebied beter doorstroomde en het proces zich gunstig ontwikkelde. Ik weet verder dat de schildklier een afstemmingsorgaan is. Het stuurt vrijwel alle interne klieren in het lichaam aan, maar kan dat alleen goed doen wanneer het rekening houdt met de voortdurende terugkoppeling van deze interne organen. Een schildklier moet dus heel goed kunnen luisteren om zijn werk goed te doen. Al deze kennis en observaties hielpen me om het gesprek te sturen en een voor deze vrouw belangrijke oplossing te vinden. Kanttekening Wanneer je je meer in psychosomatiek gaat verdiepen en er ook mee wilt gaan werken, vind ik het volgende van belang. Ik denk dat de invloed van de geest en emoties op het lichaam vrijwel altijd een rol spelen, de ene keer is deze rol klein, een andere keer groot. Door zaken alleen maar psychosomatisch te bekijken, denk ik dat dat geen recht doet aan alle andere oorzaken die een rol spelen bij ziekte en gezondheid. Wel kan het betrekken van psychosomatische factoren vaak een positieve bijdrage leveren aan herstelprocessen en aan de afweerkracht van het lichaam. Bron: Henk Fransen Om mensen beter te kunnen begeleiden bij hun emoties biedt de opleiding je veel praktische handvatten. Je leert hoe je cliënten op professionele manier moet begeleiden in hun groeiproces.

8 Doelen formuleren doe je zo! Iedereen stelt zichzelf doelen. Het stellen van een doel gebeurt altijd vanuit een zekere ambitie om de huidige situatie te veranderen. Het stellen van een doel is makkelijk, maar voor veel mensen is het realiseren daarvan juist moeilijk; ze weten niet precies welke stappen ze moeten zetten om hun doel te bereiken. Ga maar eens na hoeveel mensen jaarlijks voortijdig hun Nieuwjaarsvoornemens weer hebben laten varen. Het formuleren van doelen, waar gaat het mis? Wanneer je jezelf iets ten doel stelt, is het belangrijk het doel correct te formuleren. Vaak gaat het reeds mis bij het formuleren van een doel. Veel mensen zijn geneigd vaag en vrijblijvend hun doelen te stellen. Om met een beeldspraak een voorbeeld te geven: ze wijzen in een richting in plaats van naar een concreet doel. Bovendien dwingen ze zichzelf niet genoeg hun doel te bereiken. Ze geven zichzelf teveel ruimte om te falen. Doelen formuleren door middel van het SMART-model Succesvol doelen stellen doe je met het SMART-model. Smart staat voor specifiek meetbaar acceptabel realistisch/relevant tijdgebonden Een smart-doelstelling is richtinggevend. Het geeft exact aan wat je wilt bereiken en het stuurt je gedrag. Je weet precies wanneer je welke resultaten moet bereiken. Door smart-doelen te formuleren, is de kans veel groter dat je je doelen realiseert. Specifiek: formuleer je doel specifiek. Zorg dat het waarneembaar is wanneer je het hebt bereikt. Stel jezelf vragen als: wat wil ik bereiken? Waarom wil ik dit bereiken? Wie is erbij betrokken? Wanneer gebeurt het? Meetbaar: hoe weet je het wanneer je je doel hebt bereikt? Zorg er voor dat je altijd een meetbaar resultaat formuleert. Een smart-doel moet je kunnen zien, voelen, ruiken, horen of voelen. Acceptabel: zorg dat er draagvlak is voor het gestelde doel, met andere woorden is het gestelde doel conform je normen en waarden? Of in organisatieverband, is het volgens het beleid? Het is belangrijk écht achter het gestelde doel te staan, anders zal het doel niet worden gehaald. Realistisch/relevant: is het doel haalbaar? Zorg dat het doel bereikbaar is, maar zorg ook dat het niet té makkelijk haalbaar is, want dan vormt het geen uitdaging. Tijdgebonden: Zorg dat er een deadline is waarop het resultaat behaald/gerealiseerd moet zijn. Zorg ook hierbij dat die deadline realistisch is. Goed geformuleerde voorbeelden van gestelde doelen: Ik ga (in plaats van wil ) van 1 januari tot 31 december niet roken en ga het daarna volhouden, omdat ik dat besluit! Over twee jaar wil ik leidinggevende zijn op de afdeling Verkoop.

9 Verkeerd geformuleerde voorbeelden van doelstellingen: Ik wil een leuke baan (niet meetbaar, niet tijdgebonden, niet specifiek). Ik wil gezond worden (niet meetbaar, niet tijdgebonden, niet specifiek). Wanneer je jezelf doelen stelt, kun je jezelf een handje helpen door smart-goals te stellen. Met een realistisch, meetbaar doel is het makkelijker je doelen te bereiken en je ambities na te streven. Als je wilt werken aan je persoonlijke effectiviteit en wilt bouwen aan een (nog) sterkere persoonlijkheid, kijk dan op de informatiepagina van de opleiding Persoonlijke psychologie. Met vragen over de opleiding kun je terecht bij de studiecoach.

10 Een persoonlijkheid die staat als een huis De persoonlijkheid is een georganiseerd en dynamisch geheel van karakteristieken die aan een persoon worden toegekend. Deze eigenschappen zijn samen bepalend voor de manier van reageren op bepaalde situaties, de manier waarop iemand denkt en de manier waarop iemand gemotiveerd zal raken. De psychologie die zich bezighoudt met de persoonlijkheid is de persoonlijkheidsleer. Persoonlijkheid of karakter De termen persoonlijkheid en karakter worden vaak te pas en te onpas door elkaar gebruikt. Toch bestaat er een wezenlijk verschil: persoonlijkheid is het unieke patroon van psychologische en gedragskenmerken waarmee een persoon zich onderscheidt van anderen. De persoonlijkheid is gevormd door onder andere opvoeding en de omgeving waarin men is opgegroeid. Het karakter wordt meestal beschouwd als de aanleg van een persoon is aangeboren en vrij onveranderlijk. Stromingen in de persoonlijkheidsleer Binnen de persoonlijkheidsleer zijn diverse stromingen die onderling uiteenlopen. De bekendste stromingen zijn de volgende: de psychoanalytische benadering: deze door Freud ontwikkelde benadering, stelt dat de persoonlijkheid is gebaseerd op de strijd tussen de hedonische Id, het Superego en het reële ego. Volgens Freud maakt de mens in zijn persoonlijkheidsontwikkeling de volgende fases door: de orale, de anale, de fallische, de latente en de genitale fase. de persoonlijkheidstypen van Jung: Jung stelt dat er vier psychologische functies zijn: denken, voelen, gewaarwording en intuïtie. Deze vier functies worden gecombineerd met de twee fundamentele houdingen introversie en extraversie. Met deze combinaties krijgt men de volgende persoonlijkheden: introvert/extravert denktype, introver/extravert gevoelstype etc. The Big Five: deze moderne theorie is gebaseerd op de dispositionele benadering(zestien persoonlijkheidstrekken) en stelt dat er vijf vlakken van persoonlijkheidstrekken zijn, die mensen van elkaar onderscheiden of juist met elkaar kunnen worden vergeleken. Elke vlak heeft een tegenpool, waarop men, evenredig naar de andere pool, hoger of lager scoort. Deze dimensies zijn: neuroticisme <-->interne stabiliteit extraversie <--> introversie openheid <-->geslotenheid consciëntieusheid <--> laksheid altruïsme <--> egoïsme

11 Test je persoonlijkheid, wie ben jij? Persoonlijkheidstests zijn ontworpen om de persoonlijkheidskenmerken van een persoon te analyseren. Het doel van de test is om ofwel een algeheel beeld van de persoonlijkheid te krijgen, ofwel om afzonderlijke kenmerken in beeld te krijgen. Vaak worden persoonlijkheidstests gebruik bij wervings- en selectiebureaus, loopbaanadvies en teambuilding. Door ervaringen uit het dagelijks leven, is de persoonlijkheid voortdurend aan verandering onderhevig. Het karakter daarentegen is vrij onveranderlijk en bepaalt het temperament van een persoon. Persoonlijkheden zijn prachtig te typeren aan de hand van vele (soorten) tests en daarmee zijn ze productief in te zetten in het bedrijfsleven, waar specifiek geselecteerd kan worden op mensen met bepaalde competenties. Kortom, een persoonlijkheid staat als een huis! Persoonlijkheden komen uitgebreid aan bod in de basisopleiding Persoonlijke Psychologie. In de opleiding wordt dieper ingegaan op de persoonlijkheidsleer.

Sonnevelt Opleidingen Persoonlijke Psychologie

Sonnevelt Opleidingen Persoonlijke Psychologie Beste lezer, Als student bij Sonnevelt heb je altijd een streepje voor. Naast het lesmateriaal willen we onze studenten altijd de gelegenheid geven zich verder te verdiepen in hun vakgebied. In dit e-book

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Waar staan de letters voor?

Waar staan de letters voor? De PDCA cirkel laat (jou) jullie sneller leren, helpt de kwaliteit continu te verbeteren en kan er ook voor zorgen dat je onderweg wijzigingen kunt aanbrengen. Waar staan de letters voor? 1. Plan : in

Nadere informatie

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven.

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven. Het GROW-model Een ontwikkelingsgesprek is het meest effectief als je de vragen in een bepaalde structuur stelt. Het GROW-model biedt deze structuur. (Whitmore, 1995) Het GROW model bestaat uit de volgende

Nadere informatie

Leer hoe je effectiever kunt communiceren

Leer hoe je effectiever kunt communiceren Leer hoe je effectiever kunt communiceren De kracht van geweldloze communicatie Hoe vaak kom je in een gesprek terecht waarin je merkt dat je niet meer zegt wat je wilt zeggen; dat je iets doet wat de

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

Het gedragmodel. 1. Inleiding

Het gedragmodel. 1. Inleiding Het gedragmodel 1. Inleiding Het gedragmodel is een NLP-techiek, ontwikkeld door Peter Dalmeijer (zie www.vidarte.nl) en Paul Lenferink. Het model leert ons feedback te geven waarbij we anderen op hun

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Breng je onbewuste belemmeringen in beeld! Orang Malu Coaching

Breng je onbewuste belemmeringen in beeld! Orang Malu Coaching Breng je onbewuste belemmeringen in beeld! Orang Malu Coaching Ik zou die studie wel willen beginnen maar Ik weet niet waarom ik in deze baan blijf hangen Ik wil mijn leven drastisch omgooien maar ik kom

Nadere informatie

2010 Marco Honkoop NLP coaching & training

2010 Marco Honkoop NLP coaching & training 2010 Marco Honkoop NLP coaching & training Introductie Dit ebook is gemaakt voor mensen die meer geluk in hun leven kunnen gebruiken. We kennen allemaal wel van die momenten dat het even tegen zit. Voor

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN EXCLUSIEF PROGRAMMA OVERZICHT 2016 LEF IN ACTIE Ontdek waarom het zo moeilijk is je hart te volgen en heb het lef dit toch te doen! De achtergrond van het programma Jij weet dat

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Affirmaties, welke passen bij mij?

Affirmaties, welke passen bij mij? Affirmaties, welke passen bij mij? Veel mensen maken gebruik van affirmaties, om hun gevoel, zelfbeeld en gedachten positief te beïnvloeden. Regelmatig hoor ik van cliënten, dat hoe vaak ze ook affirmeren,

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Van Egmond Coaching. Voor wie?

Van Egmond Coaching. Voor wie? Van Egmond Coaching Heb je behoefte aan iemand die goed kan luisteren, met je meedenkt, kritisch kijkt, ondersteunend is en je kan helpen bij het doorbreken van vastgelopen situaties? Zoek je voor jezelf

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

Verbindingsactietraining

Verbindingsactietraining Verbindingsactietraining Vaardigheden Open vragen stellen Luisteren Samenvatten Doorvragen Herformuleren Lichaamstaal laten zien Afkoelen Stappen Werkafspraken Vertellen Voelen Willen Samen Oplossen Afspraken

Nadere informatie

Jaar Werkboek 4 weken Challenge

Jaar Werkboek 4 weken Challenge Coach jezelf naar succes Jaar Werkboek 4 weken Challenge 10 Focus Sociaal zijn, jezelf kunnen wegcijferen en altijd klaar staan voor anderen zijn mooie eigenschappen, en... Jij bent ook belangrijk Hij

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.]

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] 2011 Life Coach Désirée Snelling Berg Desirée [IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] Leer de technieken om met behulp van je onderbewuste en het universum je ex weer terug te krijgen. Inleiding Het is geen geheim

Nadere informatie

Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering

Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering Albert Schweitzer ziekenhuis mei 2009 pavo 0202 Inleiding Als u last heeft van een burn-out door stress op het werk kunt u de therapiegroep werkstresshantering

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Doe Gelukkiger. Marco Honkoop NLP coaching & training

Doe Gelukkiger. Marco Honkoop NLP coaching & training 1 Inhoudsopgave 1. Introductie... 3 2. Je goed voelen om niets... 5 2.1 Gevoel trainen... 6 2.2 Strategie goed voelen... 7 3. Goede beslissingen nemen... 9 3.1 Strategie goede beslissingen nemen... 10

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel?

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Blad 1 van 20 Hoe goed ben jij momenteel? Iedereen kan zijn leiderschapsvaardigheden aanzienlijk verbeteren met een beetje denkwerk en oefening. Met deze test krijg je

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Van Egmond Coaching. Voor wie?

Van Egmond Coaching. Voor wie? Van Egmond Coaching Heb je behoefte aan iemand die goed kan luisteren, met je meedenkt, kritisch kijkt, ondersteunend is en je kan helpen bij het doorbreken van vastgelopen situaties? Zoek je voor je instelling

Nadere informatie

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Voor wie? Waarom? Wat? Hoe? Voor Omdat leiding Ervaringsgerichte Door middel van leidinggevenden, geven, adviseren en coaching en werkvormen waarbij het adviseurs

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Hoe word je succesvol in sales

Hoe word je succesvol in sales Hoe word je succesvol in sales Verkopen gaat niet vanzelf. Zeker niet in deze tijd. Toch zijn nog steeds veel verkopers erg succesvol. Dat komt niet door het product of de dienst die ze aanbieden, maar

Nadere informatie

Persoonlijkheidstesten

Persoonlijkheidstesten Persoonlijkheidstesten De gratis korte persoonlijkheid test De eerste test die ik heb gemaakt is een gratis test. Deze test bestaat uit één vraag waar wordt gevraagd een van de negen figuren te kiezen.

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS Yvette Paludanus 2 Dit boekje is tot stand gekomen dankzij de vragen en verhalen van medewerkers in de zorg. Wil je een exemplaar van dit boekje bestellen? Wil je begeleiding

Nadere informatie

Inleiding 2. Wie is Christine? 4. Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5. Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6

Inleiding 2. Wie is Christine? 4. Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5. Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6 Inhoudsopgave Inleiding 2 Wie is Christine? 4 Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5 Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6 Tip 3: Geef feedback over uw waarneming en vermijd interpretaties

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

Competentie Thermometer

Competentie Thermometer Competentie Thermometer Een paar ipad basisvaardigheden checken Competentie Thermometer Begin with the end in mind Even voorstellen Naam Organisatie Soort werkzaamheden Ervaring met assessments Favoriete

Nadere informatie

Krachtig samenwerken: meer bereiken

Krachtig samenwerken: meer bereiken Of ligt het misschien ook aan mij? Krachtig samenwerken: meer bereiken Voor verantwoordelijke, resultaatgerichte managers en professionals die willen leren hoe ze meer voor elkaar krijgen. Belangrijke

Nadere informatie

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf Ideeën presenteren aan sceptische mensen Inleiding Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat het moeilijk kan zijn om gehoor te vinden voor informatie of een voorstel. Sommige mensen lijken er uisluitend

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

STOP MAAR MET FEEDBACK GEVEN. HET HEEFT GEEN ZIN

STOP MAAR MET FEEDBACK GEVEN. HET HEEFT GEEN ZIN E-blog STOP MAAR MET FEEDBACK GEVEN. HET HEEFT GEEN ZIN In samenwerken Het is tijd voor een next level feedback geven; gewoon kijken naar het resultaat i.p.v. het gedrag. In dit blog 5 gedachtenkronkels

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

HEADS LARGER THAN HANDS

HEADS LARGER THAN HANDS HEADS LARGER THAN HANDS Op zoek naar meer balans Drs. Annemarije Struik Psycholoog HOE ZIT HET MET JOU?? Quotes uit de praktijk Ik vind het allemaal zo leuk Ik geef dingen niet graag uit handen Als ik

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Inspirerend Presenteren

Inspirerend Presenteren Inspirerend Presenteren Door Kai Vermaas & Charis Heising Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla Inleiding Wil je leren hoe jij een presentatie kunt geven waar je zeker bent van je verhaal? En

Nadere informatie

Centrum Bergkristal Studieplan Deelopleiding Holistisch Integratief Coach en/of Counsellor

Centrum Bergkristal Studieplan Deelopleiding Holistisch Integratief Coach en/of Counsellor Centrum Bergkristal Studieplan Deelopleiding Holistisch Integratief Coach en/of Counsellor Modules Holistisch Integratief Coach en/of Counsellor 1. Psychologie en Psychopathologie 2. Sociale psychologie

Nadere informatie

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Je ouders kunnen perfecte last minute studie oriëntatiecoaches zijn, maar weten ze eigenlijk wel wat je dromen en ambities zijn? En omgekeerd: weet jij hoe jouw

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT

HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT DOOR ANN VAN RIET WWW.ALTHEA-COACHING.BE Hallo! In dit e-book ga je leren hoe je echt zelfvertrouwen kan opbouwen. En daarmee bedoel ik dus niet gewoon denken

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Workshop communicatie

Workshop communicatie Workshop communicatie Feedback is collegiale ondersteuning of toch niet? Wat wil de beroepsvereniging betekenen voor Verzorgenden en Verpleegkundigen? Wij willen onze beroepsgroepen in staat stellen hun

Nadere informatie

Doelen stellen. Stellen van doelen is belangrijk!! Doel + Prestatie bepaald namelijk of je tevreden bent over de prestatie

Doelen stellen. Stellen van doelen is belangrijk!! Doel + Prestatie bepaald namelijk of je tevreden bent over de prestatie Doelen stellen Stellen van doelen is belangrijk!! Doel + Prestatie bepaald namelijk of je tevreden bent over de prestatie 5 Stel je voor: Je hebt een heel moeilijke toets op school Je leert keihard voor

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. -----

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. ----- Test: Je persoonlijke afweerprofiel Met de volgende test kun je bepalen welk afweermechanisme je het meest gebruikt. Iedereen gebruikt alle afweervormen, maar er bestaan verschillen in de frequentie waarmee

Nadere informatie

Start van de begeleiding

Start van de begeleiding Start van de begeleiding Leidraad voor coaches Situering: Fase 1 intake Gebruik: - Doel: reflectieopdracht om te achterhalen waarom de coachee de begeleiding komt volgen - Het (onsamenhangend) verhaal

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 3)

Luisteren: muziek (A2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

HIC, specialisatie kinderen

HIC, specialisatie kinderen HIC, specialisatie kinderen Module Docent contact uren Zelfstudie Psychologie en psychopathologie 11 44 uur Ontwikkelingspsychologie 11 22 uur Inleiding in de Chakrapsychologie 11 36 uur Jungiaanse psychologie,

Nadere informatie

Time-management Help! Ik houd tijd over

Time-management Help! Ik houd tijd over Time-management Help! Ik houd tijd over Heb jij ook te maken met tijdgebrek? Wil jij overzicht in je werk? Wil jij meer structuur? Wil je meer rust en een meer voldaan gevoel over je werkdag? Leer hoe

Nadere informatie

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten Tot een geloofsgesprek komen I Ontmoeten Het geloofsgesprek vindt plaats in een ontmoeting. Allerlei soorten ontmoetingen. Soms kort en eenmalig, soms met mensen met wie je meer omgaat. Bij de ontmoeting

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

paardencoach Frederieke van der Lijn Buitenpost www.equinama.nl

paardencoach Frederieke van der Lijn Buitenpost www.equinama.nl Loop je steeds tegen dezelfde valkuilen aan? Ben je toe aan veranderingen of aan een volgende stap in je ontwikkeling? Wil je persoonlijke inzichten? Graag begeleiden mijn paarden Gio, Stanley en ikzelf

Nadere informatie

Golf van de Rode Maan

Golf van de Rode Maan Golf van de Rode Maan Data waarin de golf van de Rode Maan valt: 11-2 t/m 23-2-2015 *29-10 t/m 10-11-2015 *16-7 t/m 28-7-2016 *2-4 t/m 14-4- 17 18-12 t/m 30-12 -2017 * 4-9- t/m 16-9-2018 * 22-5 t/m 3-6-2019

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Als je verliefd op iemand bent is dat vaak een fijn gevoel. Als de ander dan ook verliefd op jou is, wordt dit gevoel alleen maar sterker. Het is echter niet altijd

Nadere informatie

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN WAAROM??? DAAROM!!! Soms sta je met je mond vol tanden, wanneer je kind je met een vraag overvalt. "Waarom zijn de bomen groen?", "Waarom regent het vandaag?" Waarom... waarom..., steeds weer waarom. De

Nadere informatie

ze er iets gewichtigs mee wil aangeven, al is het nooit duidelijk haar schouders reikte, is nagenoeg gehalveerd. Een simpele

ze er iets gewichtigs mee wil aangeven, al is het nooit duidelijk haar schouders reikte, is nagenoeg gehalveerd. Een simpele En, wat vind je? Hoe bedoel je, wat vind ik? Mijn haar. Kijk nou even. Mark kijkt op van zijn scherm. Yvonne staat in de deuropening van de woonkamer, een bakje yoghurt in haar hand. Ze beweegt niet. Ze

Nadere informatie

Evaluatieverslag mindfulnesstraining

Evaluatieverslag mindfulnesstraining marijke markus spaarnestraat 37 2314 tm leiden Evaluatieverslag mindfulnesstraining 06 29288479 marijke.markus@freeler.nl www.inzichtinzicht.nl kvk 28109401 btw NL 079.44.295.B01 postbank 4898261 14 oktober

Nadere informatie

MYTHE 3: HYPNOSE WERKT ALLEEN ALS JE ER IN GELOOFT

MYTHE 3: HYPNOSE WERKT ALLEEN ALS JE ER IN GELOOFT MYTHE 3: HYPNOSE WERKT ALLEEN ALS JE ER IN GELOOFT Mensen denken vaak dat hypnose hetzelfde is als een placebo. Wat is een placebo? Heel kort: een nepmedicijn. De kracht van je eigen geloof in de werking

Nadere informatie

UW PARTNER HEEFT KANKER EN HOE GAAT HET MET U?

UW PARTNER HEEFT KANKER EN HOE GAAT HET MET U? UW PARTNER HEEFT KANKER EN HOE GAAT HET MET U? Nadine Köhle, MSc. Contactdag Stichting Olijf 3 oktober 2015 Garderen EVEN VOORSTELLEN ACHTERGROND KANKER HEB JE NIET ALLEEN! 4 ACHTERGROND IMPACT VAN DE

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP

GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP Voor iedereen die: Gezonder wil eten Wil stoppen met schadelijke verslavingen Meer wil bewegen Minder stress en meer ontspanning wil Inclusief werkboek Leopoldstraat

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Leiderschap is van iedereen

Leiderschap is van iedereen Leiderschap is van iedereen Eddy Karrenbelt Als u het wenkend perspectief leest in het boekje mensenzorg voor de transitie in de Langdurige Zorg. Dan vindt u het streefbeeld gedreven professionals. In

Nadere informatie

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN De meeste mensen, en dus ook leerlingen, praten niet alleen met anderen, maar voeren ook gesprekken met en in zichzelf. De manier waarop leerlingen over, tegen en in zichzelf

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

Uitkomsten Enquête mei 2015

Uitkomsten Enquête mei 2015 Uitkomsten Enquête mei 2015 Inhoud Conclusies 1 Inleiding 2 Antwoorden op de vragen 3 Wat is je geslacht? 3 Wat is je leeftijd? 3 Wat beschrijft jouw (werk) situatie het beste? 4 Hoe vaak lees je de nieuwsbrief?

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans

Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans Je kind in balans Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans Op weg naar emotionele stabiliteit UITGEVERIJ BOEKENCENTRUM ZOETERMEER Van Caroline Penninga-de Lange verschenen eerder bij Uitgeverij Boekencentrum:

Nadere informatie

Je gezicht en houding. spreken boekdelen!

Je gezicht en houding. spreken boekdelen! Ronald Dingerdis Je gezicht en houding 5 spreken boekdelen! Iedereen lekt non-verbale communicatie. Het is menselijk en het gebeurt gewoon. Het is ook logisch want communicatie bestaat voor het grootste

Nadere informatie

INHOUD. Eerste hoofdstuk. Tweede hoofdstuk

INHOUD. Eerste hoofdstuk. Tweede hoofdstuk INHOUD Hartelijk welkom! 6 Eerste hoofdstuk Hooggevoeligheid begrijpen: een nieuwe blik op de eigenschap fijngevoelig 10 Wat is hooggevoeligheid? 12 Het zenuwstelsel 16 Ben jij hooggevoelig? 18 Doe de

Nadere informatie

Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée

Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée Life Coach Désirée Snelling Berg Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée 2011 Magie voor het verkopen van je huis

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Echt gelukkig! Dat is het thema waar we vanochtend over na gaan denken. En misschien denkt u wel: Wat heeft dat thema nu met deze tekst te maken, Die gaat toch over

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

Workshop Mindfulness Gemeente Halderberge Betsie Wagemakers. Het enige moment wat telt is:

Workshop Mindfulness Gemeente Halderberge Betsie Wagemakers. Het enige moment wat telt is: Workshop Mindfulness Gemeente Halderberge Betsie Wagemakers Het enige moment wat telt is: NU Programma 1. Wat is mindfulness? 2. Wat levert mindfulness op? 3. Evaluatie van de ingevulde enquête. 4. De

Nadere informatie

Je doel behalen met NLP.

Je doel behalen met NLP. Je doel behalen met NLP. NLP werkt het beste als al je neurologische niveaus congruent zijn. Met andere woorden: congruent zijn betekent wanneer je acties en woorden op 1 lijn zijn met je doelen, overtuigingen,

Nadere informatie