Een Droom voor Iedereen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een Droom voor Iedereen"

Transcriptie

1 Martin Luther King Lezing, 4 april 2017 Nasrdin Dchar Een Droom voor Iedereen Dank u wel. Mijn naam is Nasrdin Dchar. En, ik doe mijn spreekbeurt vandaag over Rassenhaat. Ik begin met iets over hoe de rassenhaat is begonnen. Daarna iets over Hitler en Mussolini. Dan vertel ik iets over Martin Luther King, die de meesten van jullie wel zullen kennen, en als laatste iets over rechts-extremisme dat vooral in deze tijd afspeelt. Meer dan 24 jaar geleden sprak ik deze woorden uit. In mijn 2HAVO klas op het Moller-lyceum in Bergen op Zoom. Mijn introductie tot Martin Luther King gebeurde toen en daar. Aan de beurt om mijn spreekbeurt te houden, koos ik ervoor die van mij over de struggles in het verre Amerika te houden. Doodeng, zo voor je hele klas. Op kinderlijke wijze stipte ik het ontstaan van de Klu Klux Klan aan, de rol van Mussolini en Hitler, de betekenis van fascisme. En, dat allemaal binnen een bredere wereldcontext met op elkaar inspelende belangen en bewegingen. Best knap, zo even in tien minuten. Half niet begrijpende wat ik precies aan het zeggen was. Cijfer? Een 9.

2 Het jaar daarop was het weer spreekbeurt-tijd. Een nieuwe groep. En daarmee een nieuwe leraar. Ik had kunnen besluiten het dit jaar over een luchtiger onderwerp te houden. Voetbal of koala beren. Maar nee. Mijn solobrainstorm-sessie leidde me opnieuw naar: rassenhaat. Inmiddels 15 en nog steeds vond ik dit grote thema het belangrijkste. En, ik kende het verhaal nog steeds helemaal uit mijn hoofd Het zal meegespeeld hebben in mijn afwegingen. ;) Cijfer? Een 6. De leraar had er lucht van gekregen dat ik de spreekbeurt vorig jaar op identiek zelfde wijze al had gehouden, inclusief overtuigingskracht en groot enthousiasme. Hij kon het niet waarderen. Ik had er lak aan. Delivery vond ik belangrijk. Toen, en nog steeds. Als je iets belangrijk vind, dan moet je de woorden brengen, met passie en overtuiging. Diezelfde overtuiging maakte dat ik later alles op alles zette om van mijn passie mijn werk te maken. Acteur worden. Geld verdienen met teksten uit mijn hoofd leren. Dat zag ik wel zitten. Maar ook, en belangrijker, als acteur mag je verhalen vertellen, vanuit urgentie. En. Als je dat goed genoeg doet, zullen mensen vanzelf naar je luisteren.

3 De reden dat we vandaag stilstaan bij MLK, is omdat hij het was die het, in een complexe tijd, voor elkaar wist te krijgen dat mensen naar hem luisterden. Een authentieke leider, sensitief, gevoelig voor wat er in de samenleving speelde, geïnspireerd vanuit zijn christelijke geloof, een prediker, een activist, een vrijheidsstrijder. Bij het nadenken, over deze lezing, over wat zijn legacy en boodschap voor mij betekenen, realiseerde ik me, op wat een vroege leeftijd ik al bezig was met identiteit. Met activistische-bewegingen, helden, rechtvaardigheid, botsingen en impact. Als klein-tweede-generatie-marokkaans-nederlands jongetje kon ik me identificeren met de strijd. Een strijd waar ik feitelijk gezien niet vanzelfsprekend iets mee zou moeten hebben. Met een slavernijverleden, vechten voor je rechten en bekend zijn met het idee dat rassen gerangschikt kunnen worden in superieur en inferieur. Maar dat had ik wel. Ik had er een gevoel bij. Als kleine jongen al. En nog steeds. Vandaag misschien wel meer dan ooit. Want ik werd ouder Het is een eer om hier vandaag als volwassen man te mogen staan. Mijn spreekbeurt te verruilen voor de MLK-lezing. Om op dit podium de lijn van grote thema s door te trekken, en mijn puberende 2HAVO klas te verruilen voor jullie. Studenten, jonge leiders, potentiele helden van de toekomst.

4 MLK ging de geschiedenis in als iemand die jong van zijn leven werd beroofd. 39 jaar was hij. Vandaag precies 49 jaar geleden. Op 5 november van dit jaar wordt ik 39. Hoeveel had deze man op die leeftijd al gedaan, al voor elkaar gekregen? Indrukwekkend. Niet de lessen trekken uit zijn woorden en zijn daden, zou pas een echte beroving zijn. Onszelf beroven van een waardevolle boodschap, die zich richt tot een mensheid die nog elke dag aan het leren is. Zijn nalatenschap levend houden doe ik door deze lezing te gebruiken om vanuit zijn ogen, naar het Nederland van vandaag te kijken. Het is wat mij betreft de beste manier om Martin Luther King, 1 van de belangrijkste stemmen van de Amerikaanse burgenrechtenbeweging, te eren; stilstaan bij zijn woorden, als een herinnering aan toen, en als een leidraad voor nu. We leven, in een tijd van overload. Een overload aan meningen over de ander. De ander zijnde de zwarte, de vluchteling, de pvv er, de moslim, de journalist, de fundamentalist, de rechtsextremist, de ander-ist. Wanneer ik, met dit Nederland in mijn achterhoofd luister naar de woorden van MLK zie ik één kristalheldere les: het gaat niet om die ander.

5 Er is een angst vanuit het idee dat het de ander is die de onrust in je leven veroorzaakt. Terwijl het in werkelijkheid juist de blik is, waarmee jij zelf de ander wilt zien, die onrust en stress met zich meebrengt. Een stress die zegt: die ander moet veranderen, de ander moet zich aanpassen, die ander moet zich net als mij gedragen, die ander moet normaal doen, en dan pas zal het land zich herpakken en wéér een geweldig en groots land zijn. Met de nadruk op wéér. Waar refereren we precies aan, op nostalgische wijze? In het Amerika van vandaag betekenen deze woorden het strooien van zout in een wond die nooit echt helemaal geheeld is. In welk tijdperk hadden we het toen zo voor elkaar, is wat ik me afvraag? Daar, en hier. De cocktail aan emoties, gevoelens, belangen en onderbuik gevoelens zijn voor mij niet gelinkt aan onze identiteit kwijtraken, onze vrijheid, onze tradities, ons Nederland. Nee, het gaat om ons-zelf. Het gaat om hoe we zelf, één voor één in dingen zijn gaan geloven. Geloven dat we iets kunnen kwijtraken, door DE ANDER. Martin Luther King zijn rol in de wereldgeschiedenis begon zo een 100 jaar nadat de slavernij officieel was afgeschaft. De letterlijke slavernij. De slavernij die afro-amerikanen letterlijk ketende.

6 Hun lichaam in bezit van de witte Amerikaan die hun arbeid gebruikte om wit Amerika te verrijken. De strijd van Martin Luther King ging over de volgende fase. De fase die zei: jullie hebben ons vrijheid beloofd, maar jullie komen deze niet na. De belofte? Jullie zijn volwaardig Amerikaan. In het Amerika van MLK was wit Amerika superieur, wat zich uitte in allerlei légale vormen van raciale segregatie en discriminatie. Gescheiden scholen, wijken en restaurants, Aparte openbare toiletten en plekken in het openbaar vervoer, Racistische wetten. Het zijn een paar voorbeelden. Vandaag worden de kinderen van voormalig slaven, niet wakker in een Amerika dat zwart Amerika letterlijk geketend houdt op plantages. Nee, vandaag wordt Amerika wakker in een land met veel subtielere, ongrijpbare ketens. Gebonden aan regels die meten met twee maten. - Politiegeweld waarbij één onschuldige beweging tot een gunshot kan leiden, - Gevangenissen die bomvol zitten met zwarte Amerikanen door mazen in de wetgeving, - En institutioneel racisme die hele communities mentaal ketent.

7 Maar MLK zijn boodschap gaat niet alleen over Amerika. Juist niet. Vandaag worden vluchtelingen wakker in tenten in Griekenland, omdat wij als Europa hun bestaan labelen als ons grootste probleem, onze grootste bedreiging. Vandaag worden Surinaams, Antilliaans, Turks, Marokkaanse kinderen wakker in een Nederland waarvan een deel zegt: minder van jullie, minder van dat alles. Omdat alles wat jullie anders maakt, uniek, authentiek, speciaal verkeerd is, teveel, niet normaal. En. Vandaag worden veel Nederlanders wakker, geïnjecteerd met angst, voor de ander. MLK zei, in een van zijn meest geroemde speeches: I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: "We hold these truths to be self-evident: that all men are created equal." Het uitgangspunt: gelijkheid. Kinderen van voormalig slaven, vluchtelingen, migrantenkinderen, Nederlanders. Allemaal gelijken. Gelijk betekent niet: migrant, vluchteling, statushouder, bezorgde burger, autochtone Nederlander, allochtoon. Zo is niemand geboren. Jij en ik worden vrij geboren. Het is de mens die elkaar ketent, labelt, en mentaal kaapt: I have a dream that one day on the red hills of Georgia the sons of former slaves and the sons of former slave owners will be able to sit down together at a table of brotherhood.

8 De hoop voor de wereld, voor een verbetering, voor vooruitgang, voor een betere versie van de mens, die hoop, zit altijd in de volgende generatie: I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character. Ooit op hun karakter en gedrag en niet op hun huidskleur beoordeeld zullen worden. - Dat is: een Nederland zonder de noodzaak voor het invoeren van anoniem solliciteren, - zonder een subtiele vorm van uitsluiting waardoor nog niet IEDER1 volwaardig kan gewoon lekker kan meedoen - Dat is een Nederland zonder etnisch profileren en werkwoorden als invechten. Omdat invechten impliceert dat de invechter alleen staat in zijn strijd. Het werk alleen moet doen. Nee. Deze strijd gaat ons allemaal aan. In MLK zijn woorden: as a brotherhood. And those who hope that the Negro needed to blow off steam and will now be contènt will have a rude awakening if the nation returns to business as usual. And there will be neither rest nor tranquility in America until the Negro is granted his citizenship rights.

9 Voor mij, is na de verkiezingen de rust en kalmte niet teruggekeerd. Ik laat me nu we weten dat Wilders niet onze premier gaat worden niet in slaap wiegen met sussende woorden van Rutte als: het foute soort populisme heeft geweken. Kan iemand mij hier vertellen wat het goede soort populisme betekent? Kan iemand me helpen begrijpen hoe een VVD en CDA een stukje populisme overnamen, als legitiem middel om het land te redden van het echte kwaad. Als je dat als enig middel ziet om de macht te krijgen en te behouden, dan vraag ik me af: is dat niet het populistische kwaad in zichzelf? Politiek is niet simpel. De wereld is niet simpel. Het is complex. En ik hoop dat jullie, jong Nederland, zoals jullie hier vandaag zitten, dit zien en de wereld helpen zien Mensen die zagen hoe we IEDER1 oprichtten een apolitieke beweging, als stem voor iedereen die diversiteit ziet als een kracht - riepen: kijk ze, een deken van positiviteit leggen over Nederland. kijk hem een parade organiseren voor radicaal hoopvolle Nederlanders. Lekker naïef Wie mij echt kent weet dat ik af en toe gewoon boos ben. Als reactie op wat ik soms zie, lees, hoor en zelf ervaar. Het is lastig om niet bezorgd en boos te zijn. Terwijl ik er niet in geloof dat boosheid verbindend werkt. Boosheid zit vast, als

10 een spier, die losgemaakt moet worden, een liefdevolle massage nodig heeft. Dat is eigenlijk wat IEDER1 is. - Een liefdevolle massage. - Een beweging met een verbindende boodschap. - Een boodschap van saamhorigheid, van maatschappelijke inclusie, van gelijkwaardigheid en van empathie. Ons antwoord op de vraag: Wat kunnen we zelf doen? Wat kun jij doen? De strijd die ik voer is de: niet openlijk boos zijn-strijd. Niet openlijk somber zijn. Het was een bewuste KEUZE om in alle madness, de realiteit vanuit positiviteit te benaderen. Het is die positiviteit die ervoor zorgde dat mensen meeliepen van de Bijlmer naar Museumplein. Een wandeling die ik nooit meer ga vergeten. Een wandeling vol liefde. Ja, een bewuste positieve benadering. Omdat boosheid geëxploiteerd wordt. Gebruikt om mensen aan zich te binden, om vervolgens te verdelen. Voor zetels, en voor macht: om onze zogenaamde zorgen weg te nemen. Zorgen waarvan we ons moeten afvragen waar ze in de eerste plaats vandaag komen. MLK liet zich op een andere manier beïnvloeden, inspireren en activeren door de pijn van zijn gemeenschap, van zijn voorouders, van het onrecht. Hij maakte een bewuste

11 keuze: kiezen voor liefde. Hij zei: het is pas wanneer we ons grootste vijanden met liefde kunnen benaderen, dat we onszelf en onze ego s hebben ontstegen. En dit zei een man die de pijn van het slavernij verleden, nog vers in zijn DNA had. En daarom hebben we het vandaag over MLK, en niet over de mensen waartegen hij streed. Dit vertelt ons veel. Dat het at the end altijd de mensen zijn die in het heetste van de strijd, toch de liefde boven haat verkiezen, de mensen zijn die we herinneren en eren. Jullie zijn in potentie, die helden die zichzelf en de ander bevrijden, door inclusief boven exclusief te kiezen - waar jullie in de toekomst ook zullen werken, waar jullie ook aan zullen werken - altijd gelijkwaardigheid boven ego s zullen verkiezen. Liefde voor de ander, liefde voor jezelf. Als ik nadenk over liefde, dan denk ik aan: mijn kinderen. Ik plaats mijn hoop en mijn liefde in hun. Zij zijn mijn heden en mijn toekomst. Zij zijn en worden onderdeel van Nederland haar heden en haar toekomst. Kinderen die hun plek niet meer zullen hoeven opeisen. Volwaardige teamplayers van team Nederland en team Wereld. Met een vanzelfsprekendheid, dat iedereen in team Wereld, aan de bal zal komen. En mag scoren. Nederlander zijn op jouw eigen authentieke manier. Dit is geen dromerige boodschap. Het is voor mij de belofte die mijn generatie komt inlossen. Nederlanders met alle achtergronden. Jonge journalisten, documentairemakers,

12 kunstenaars, community builders, activisten. Stemmen om naar te luisteren, ruimte te geven, en een podium. Waarop wij onze dromen delen. Mijn droom is er een voor iedereen. Ik droom dat we wakker worden in een land zonder angst om de ander te leren kennen. Dat we wakker worden met vertrouwen, een open houding en nieuwsgierigheid. Ik droom over een wake up call voor iedereen, die zegt: Vertrouwen geven betekent niet dat je jezelf zult kwijtrijken. Het betekent slechts dat je het aandurft om je te verliezen in wat we als land kunnen worden. Dit was het einde van mijn spreekbeurt. Dank jullie wel voor jullie aandacht. Zijn er misschien nog vragen?

Nieuwsbrief. september 2018 CONTACT...10 INHOUDSTAFEL

Nieuwsbrief. september 2018 CONTACT...10 INHOUDSTAFEL Vrijzinnig Centrum Liedts 2018 Nieuwsbrief september 2018 INHOUDSTAFEL VASTE ACTIVITEITEN...3 WISSELENDE ACTIVITEITEN...4 L HISTOIRE DU CHATEAU...7 SAVE THE DATE...8 GEDICHT VAN DE MAAND...9 CONTACT...10

Nadere informatie

XQ Managementprogramma. Overzicht. I I have a dream Van een missie naar een visie en weer terug

XQ Managementprogramma. Overzicht. I I have a dream Van een missie naar een visie en weer terug I I have a dream Van een missie naar een visie en weer terug Mission Statement Akkoord! Krachtig, openbaar primair onderwijs in verschillende scholen, met een hoge gemeenschappelijke kwaliteit. Akkoord!

Nadere informatie

Working SMARTER not harder Update sessie. Start. Martin de Fockert manager Educatie. m.defockert@smartboard.nl. www.twitter.

Working SMARTER not harder Update sessie. Start. Martin de Fockert manager Educatie. m.defockert@smartboard.nl. www.twitter. Working SMARTER not harder Update sessie Start Introductie Martin de Fockert manager Educatie m.defockert@smartboard.nl www.twitter.com/mdefockert www.smarttech.com 06 107 999 03 Introductie 1 Wat zijn

Nadere informatie

Vergeving, De Sleutel Tot Innerlijk Geluk

Vergeving, De Sleutel Tot Innerlijk Geluk 1 Vergeving, De Sleutel Tot Innerlijk Geluk IT ONLY TAKES ONE PERSON TO CHANGE YOUR LIFE YOU. First published on September 21, 2017 in Tilburg, Netherlands. INHOUD Introdu ctie Oefening Hoofdstuk 1 Hoofdstuk

Nadere informatie

Opiniepeiling naar stemgedrag en stemmotieven van Nieuwe Nederlanders voor de 2e Kamerverkiezingen van 2012

Opiniepeiling naar stemgedrag en stemmotieven van Nieuwe Nederlanders voor de 2e Kamerverkiezingen van 2012 Opiniepeiling naar stemgedrag en stemmotieven van Nieuwe Nederlanders voor de 2e Kamerverkiezingen van 2012 Opdrachtgever Uitvoering veldwerk Etnicon Het Opiniehuis Rotterdam, September 2012 Het auteursrecht

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Pizza Verdi. Opdrachtenblad. Regie: Gary Nadeau Jaar: 2011 Duur: 8 minuten

Pizza Verdi. Opdrachtenblad. Regie: Gary Nadeau Jaar: 2011 Duur: 8 minuten Pizza Verdi Regie: Gary Nadeau Jaar: 2011 Duur: 8 minuten Opdrachtenblad Lesuurpakket Pizza Verdi (thema s: sociale verschillen, stereotyperingen/vooroordelen; verdiepingsopdracht Amerikaanse burgerrechten)

Nadere informatie

De bezieling van een leraar

De bezieling van een leraar De bezieling van een leraar Tekst 6 Meer dan techniek alleen Elke keer ik een nieuwe klas binnenkom, lijkt het alsof ik opnieuw moet beginnen Als het erop aankomt, heb ik enkel mezelf ter beschikking om

Nadere informatie

Hoe wij uw organisatie verjongen! Anders Denken Anders Doen. Speelruimte Energie Trots

Hoe wij uw organisatie verjongen! Anders Denken Anders Doen. Speelruimte Energie Trots Hoe wij uw organisatie verjongen! Anders Denken Anders Doen. Over Vitalavie Waarom de reis. Verleden Heden Top Down Bottom up 60% deelname 100% deelname Deelnemer Eigenaar Bedenker Creator Mismatch Match

Nadere informatie

Spreekpunten mw Bijleveld Nationale herdenking Slavernijverleden 1 juli

Spreekpunten mw Bijleveld Nationale herdenking Slavernijverleden 1 juli Spreekpunten mw Bijleveld Nationale herdenking Slavernijverleden 1 juli 2009-06 Slavernij, dames en heren. Eén van de ergste dingen die mensen elkaar kunnen aandoen is proberen een ander te ontmenselijken.

Nadere informatie

17 mei 2019 Auteur: Petra Klapwijk. Onderzoek: Nederlandse identiteit

17 mei 2019 Auteur: Petra Klapwijk. Onderzoek: Nederlandse identiteit 17 mei 2019 Auteur: Petra Klapwijk Onderzoek: Nederlandse identiteit Samenvatting Tweederde vindt dat Nederlandse identiteit onder druk staat De Nederlandse identiteit staat onder druk. Dat zegt tweederde

Nadere informatie

HEB JE EVEN VOOR HEN? THOLEN, 26 MEI 2019

HEB JE EVEN VOOR HEN? THOLEN, 26 MEI 2019 HEB JE EVEN VOOR HEN? THOLEN, 26 MEI 2019 HEB JE EVEN VOOR MIJ? JESAJA 58:1-5 (BGT) De Heer zei tegen mij: Jesaja, je moet heel hard roepen. Houd jezelf niet in, maar schreeuw zo hard mogelijk. Laat je

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

6,4. Antwoorden door een scholier 1268 woorden 14 januari keer beoordeeld. Maatschappijleer

6,4. Antwoorden door een scholier 1268 woorden 14 januari keer beoordeeld. Maatschappijleer Antwoorden door een scholier 1268 woorden 14 januari 2004 6,4 39 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Maatschappijleer hoofdstuk 4 een multiculturele samenleving Opdracht 1 a) Aardappelen

Nadere informatie

Mijn vraag aan jou. Daar gaan we deze week mee aan de slag! Ik heb een week BOMVOL met waardevolle content zodat jij die shift kan gaan maken!

Mijn vraag aan jou. Daar gaan we deze week mee aan de slag! Ik heb een week BOMVOL met waardevolle content zodat jij die shift kan gaan maken! WELKOM!!!!! Wat gaan we doen deze week? Hoe haal je het aller meeste uit deze week? Hoe kun je de content het beste tot je nemen? Tot wanneer kun je alles terug kijken? Mijn missie Een wereld creëren met

Nadere informatie

Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet?

Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet? Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet? Slavernij in de geschiedenis van Nederland 1 Een niet zo fraai verleden In de loop van de geschiedenis werden mensen vaak misbruikt. Enkele trieste

Nadere informatie

Alleen ZO behaal je je doelen!

Alleen ZO behaal je je doelen! Alleen ZO behaal je je doelen! HET GROTE VERSCHIL TUSSEN HALEN & FALEN William James, een groot psycholoog en schrijver zei ooit : Je zal zelden iets proberen als je het niet voor mogelijk houdt en je

Nadere informatie

De frontlinie van de verbeelding

De frontlinie van de verbeelding De frontlinie van de verbeelding Waar vechten wij als kunstenaars tegen? En waar vechten wij als kunstenaars voor? Het antwoord op deze vraag ligt deels in de geschiedenis van progressieve kunst zelf.

Nadere informatie

KLIK HIER KLIK HIER Alleen ZO behaal je je doelen! HET GROTE VERSCHIL TUSSEN HALEN & FALEN William James, een groot psycholoog en schrijver zei ooit : Je zal zelden iets proberen als je het niet voor mogelijk

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inhoud Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inleiding Je hoort of leest vaak over mensenrechten. Maar kun je ook een paar mensenrechten opnoemen?

Nadere informatie

GELUK(T)! Editha Gerdingh

GELUK(T)! Editha Gerdingh GELUK(T)! GELUK(T)! Editha Gerdingh Auteur: Editha Gerdingh (Cover-)ontwerp: Editha Gerdingh Fotografie: Jay Mantri, Jonny Lindner, Nico Wall, Ryan McGuire ISBN: 9789463672580 www.lonked.com INHOUD INLEIDING

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Bevrijdingsdag, Leek, 5 mei 2010

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Bevrijdingsdag, Leek, 5 mei 2010 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Bevrijdingsdag, Leek, 5 mei 2010 Dames en heren, [Inleiding] In de zomer van 1946 voer een schip van Thailand naar Nederland. Een kleine Nederlandse

Nadere informatie

Inhoud. Waarom jij niet zonder de acht randvoorwaarden van de pitch methode kunt. Het belang van Social Media voor je bedrijf. Wij zijn!

Inhoud. Waarom jij niet zonder de acht randvoorwaarden van de pitch methode kunt. Het belang van Social Media voor je bedrijf. Wij zijn! Inhoud Waarom jij niet zonder de acht randvoorwaarden van de pitch methode kunt. Het belang van Social Media voor je bedrijf. 1-2 3 Wij zijn! Inge Kaptein - Sinds 2012 communicatieadviseur Het spectrum

Nadere informatie

Tekst herdenking Brabantse gesneuvelden: Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst

Tekst herdenking Brabantse gesneuvelden: Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst Tekst herdenking Brabantse gesneuvelden: Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst Dames en heren, allen hier aanwezig. Het is voor mij een grote eer hier als pas benoemde burgemeester

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info. Racisme

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info. Racisme Racisme Ik heb een onderwerp gekozen dat jullie misschien een beetje vreemd zullen vinden, namelijk het thema 'racisme'. Als je dat woord opzoekt dan staat er: Racisme: racisme is het discrimineren van

Nadere informatie

De Nieuwe Poort BELEIDSPLAN Januari 2019 STICHTING DE NIEUWE POORT

De Nieuwe Poort BELEIDSPLAN Januari 2019 STICHTING DE NIEUWE POORT De Nieuwe Poort BELEIDSPLAN 2019-2021 Januari 2019 STICHTING DE NIEUWE POORT ALGEMENE GEGEVENS Voor u vindt u het beleidsplan van Stichting De Nieuwe Poort. Door middel van dit beleidsplan geven wij een

Nadere informatie

Excellenties, Dames en heren,

Excellenties, Dames en heren, Toespraak wethouder Andree van Es bij de Nationale Herdenking Nederlandse Slavernijverleden op vrijdag 1 juli 2011 bij het Slavernijmonument in het Oosterpark te Amsterdam. Excellenties, Dames en heren,

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid.

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. Januari Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. (Hoog) gevoelig zijn krijgt in deze tijd steeds meer ruimte en bekendheid, dat is fijn. Een generatie geleden was het niet wenselijk om gevoelig

Nadere informatie

Dag 7: Welke acties neem je die passen bij je nieuwe geld-bewustzijn?

Dag 7: Welke acties neem je die passen bij je nieuwe geld-bewustzijn? Dag 7: Welke acties neem je die passen bij je nieuwe geld-bewustzijn? Laatste dag. Kom je ook bij de Geld is Liefde Community? (En alle redenen om lid te worden.) Wat is de mindset van waaruit je moeiteloos

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Niemand kan er om heen in deze dagen: het is verkiezingstijd. Woensdag stemmen we voor een nieuwe Tweede Kamer. En we worden overspoeld door debatten,

Nadere informatie

Enkele vragen aan Kristin Harmel

Enkele vragen aan Kristin Harmel Enkele vragen aan Kristin Harmel Waar gaat Zolang er sterren aan de hemel staan over? Zolang er sterren aan de hemel staan gaat over Hope McKenna- Smith, eigenaresse van een bakkerij in Cape Cod. Ze komt

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, In de Paasnacht zijn we, hier in de Brugkerk, begonnen met lezingen uit het eerste Bijbelboek, Genesis. In de Paasnacht hoorden we hoe het begon: God

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Introductie

Hoofdstuk 1. Introductie Hoofdstuk 1 Introductie Wat kan dit boek voor jou betekenen? Als je dit boek leest, sta je op het punt een enorm succes te maken van je bedrijf. Dat vind ik geweldig cool. Welkom! Mijn naam is Marielle

Nadere informatie

S e v e n P h o t o s f o r O A S E. K r i j n d e K o n i n g

S e v e n P h o t o s f o r O A S E. K r i j n d e K o n i n g S e v e n P h o t o s f o r O A S E K r i j n d e K o n i n g Even with the most fundamental of truths, we can have big questions. And especially truths that at first sight are concrete, tangible and proven

Nadere informatie

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer 3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer verbinding met je hart contact met jezelf zelfwaardering Hee! Wat goed dat je begonnen bent aan het lezen van mijn ebook. Dat betekent dat de wil

Nadere informatie

Ondernemerschapsblokkades

Ondernemerschapsblokkades Ondernemerschapsblokkades Wat houdt je tegen om je droom werkelijkheid te laten worden? En hoe los je dat op? 7 tips om in actie te komen! Samengesteld door Willemijn Lau Hoi toekomstig professional, Wat

Nadere informatie

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat 7.1 Onze democratie Tekst 1: Wie is de baas in Nederland? Nederland is een democratie. Dat betekent: de bevolking is de baas. Maar je kunt niet 16,7 miljoen bazen

Nadere informatie

825. Openbaring 19:6-16, Johannes 16: 23b mei 2017

825. Openbaring 19:6-16, Johannes 16: 23b mei 2017 825. Openbaring 19:6-16, Johannes 16: 23b-30 21 mei 2017 Daar zit hij dan, Johannes. Op het verre eiland Patmos, afgesloten van de rest van de wereld. Zo lijkt het tenminste. Of beter gezegd: dat hebben

Nadere informatie

Oude Kerk, zondag 1 juli 2018 Veertigjarig jubileum en afscheid Con Spirito ds. Johan Meijer

Oude Kerk, zondag 1 juli 2018 Veertigjarig jubileum en afscheid Con Spirito ds. Johan Meijer Oude Kerk, zondag 1 juli 2018 Veertigjarig jubileum en afscheid Con Spirito ds. Johan Meijer gelezen: Job 38: 1-11, 18-24 en 31-33 titel: Con Spirito: met adem en Geestkracht preek Gemeente van onze Heer

Nadere informatie

If you want to fly, you have to give up the shit that weighs you down

If you want to fly, you have to give up the shit that weighs you down Praktijk informatie Als ik blijf kijken Zoals ik altijd heb gekeken Blijf ik denken Zoals ik altijd heb gedacht Als ik blijf denken Zoals ik altijd heb gedacht Blijf ik geloven Zoals ik altijd heb geloofd

Nadere informatie

ONS GEVOEL. De sleutel. Wie de sleutel van het leven zoekt, moet bij zichzelf beginnen. Steek dan de sleutel in het slot, en ga dan ook naar binnen.

ONS GEVOEL. De sleutel. Wie de sleutel van het leven zoekt, moet bij zichzelf beginnen. Steek dan de sleutel in het slot, en ga dan ook naar binnen. ONS GEVOEL De persoonlijke noot Het vader- en moederschap geeft het leven door. Onze ziel is de stuwing. Ons gevoel geeft de juiste richting aan ons leven. Het overdenken van elke geschreven regel brengt

Nadere informatie

om innerlijke rijkdom en vrijheid te creëren

om innerlijke rijkdom en vrijheid te creëren tips 11 om innerlijke rijkdom en vrijheid te creëren Mandy Israel Fantastisch dat je dit ebook hebt aangevraagd! Ontbreekt er wat in je leven? Voel je je niet voldaan? Wil jij RIJK zijn? Rijkdom gaat voor

Nadere informatie

Stop met ploeteren en laat mij jou helpen. Zodat ook jij het leven kan leiden waarvoor je bestemd bent!

Stop met ploeteren en laat mij jou helpen. Zodat ook jij het leven kan leiden waarvoor je bestemd bent! Ik ben Anke en ik gebruik mijn kennis, passie en creativiteit om vrouwen die weten dat ze meer in hun mars hebben en zich afvragen: is dit het nou te helpen weten wat ze willen en gaan doen wat ze willen.

Nadere informatie

Oecumenische Vredesviering. AndreasKerk - Lucas parochie-h. Maria Zuivering Zondagavond 25 september 2016

Oecumenische Vredesviering. AndreasKerk - Lucas parochie-h. Maria Zuivering Zondagavond 25 september 2016 Oecumenische Vredesviering AndreasKerk - Lucas parochie-h. Maria Zuivering Zondagavond 25 september 2016 ORDE VAN DIENST Allen gaan staan Zingen Zo vriendelijk en veilig als het licht. Zo vriendelijk en

Nadere informatie

Although eventually I became a writer I have struggled my entire life with reading and

Although eventually I became a writer I have struggled my entire life with reading and Although eventually I became a writer I have struggled my entire life with reading and writing. Out of first hand I can tell you how frustrating it is to struggle with words. Even though I am able to recognize

Nadere informatie

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Bijbel voor Kinderen presenteert GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Wij hebben u een Boek (de Koran) gezonden waardoor gij tot aanzien kunt komen, gaan jullie niet jullie verstand gebruiken? (Al Anbiya, 21/10)

Wij hebben u een Boek (de Koran) gezonden waardoor gij tot aanzien kunt komen, gaan jullie niet jullie verstand gebruiken? (Al Anbiya, 21/10) Testvragen Het verstand en de kennis in de Koran 1 Koran Vraag 1 2 Wij hebben u een Boek (de Koran) gezonden waardoor gij tot aanzien kunt komen, gaan jullie niet jullie verstand gebruiken? (Al Anbiya,

Nadere informatie

Het haalt je volledig weg bij je intuïtie: de enige plek waaruit je gaat weten wat de juiste relatie is voor JOU.

Het haalt je volledig weg bij je intuïtie: de enige plek waaruit je gaat weten wat de juiste relatie is voor JOU. Vandaag ga je beginnen met een negativiteitsdetox, voor de rest van de tijd dat je met deze modules bezig bent. Door social media en tijdschriften en de gewone media krijg je mega veel beelden van hoe

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Toespraak Staatssecretaris de Vries t.b.v. Nationale Herdenkink bij Nationaal Indië-monument , zaterdag 6 september 2008

Toespraak Staatssecretaris de Vries t.b.v. Nationale Herdenkink bij Nationaal Indië-monument , zaterdag 6 september 2008 Toespraak Staatssecretaris de Vries t.b.v. Nationale Herdenkink bij Nationaal Indië-monument 1945 1962, zaterdag 6 september 2008 Geachte veteranen, excellenties, dames en heren, Elke dag schreef ik een

Nadere informatie

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR Bijbel voor Kinderen presenteert Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

Het sprekende hart. van. Louise Hay

Het sprekende hart. van. Louise Hay Het sprekende hart van Louise Hay Ik draag dit boek op aan jouw hart. Je hart is jouw machtscentrum. Ik heb geleerd dat creëren makkelijk is als gedachten van liefde recht uit je hart komen. Maak nu aanspraak

Nadere informatie

Wijs & Eigen. Magazine. Wijs en eigen. Koffer vol geluk. Eigenwijze feiten. Special Edition N Achter de schermen

Wijs & Eigen. Magazine. Wijs en eigen. Koffer vol geluk. Eigenwijze feiten.  Special Edition N Achter de schermen Wijs & Eigen Magazine Wijs en eigen Achter de schermen Koffer vol geluk In 6 stappen een relatie met jezelf beginnen! Eigenwijze feiten Dingen die jij niet wilt horen, maar wel écht wilt weten! Special

Nadere informatie

Preek 01nov2015, Opstandingskerk Tilburg - Alleen in gelijkenissen. Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Preek 01nov2015, Opstandingskerk Tilburg - Alleen in gelijkenissen. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Preek 01nov2015, Opstandingskerk Tilburg - Alleen in gelijkenissen Gemeente van onze Heer Jezus Christus, - Zondag oogstdienst. Wat zegt ons dat? En waar moet het dan over gaan? - Natuurlijk over dankbaarheid.

Nadere informatie

Samen. Samen. Samen. Samen. Samen. Samen. Samen. Samen. Samen. Samen

Samen. Samen. Samen. Samen. Samen. Samen. Samen. Samen. Samen. Samen Hoe divers is ons team? Als we ons team een score zou geven van 1 (niet divers) tot 5 (heel divers), welk cijfer zou ons team krijgen? Wat voor soort(en) diversiteit herkennen we in ons team? Stel we zouden

Nadere informatie

Stem. Module 1: Waarom, hoe en wat?

Stem. Module 1: Waarom, hoe en wat? Vind je Stem Module 1: Waarom, hoe en wat? Theorie In deze eerste module duiken we meteen het diepe in. We gaan ontdekken waarom jij doet wat je doet. Wat zit erachter? Wat geloof je? Wat drijft jou? Waar

Nadere informatie

Een instrument om onze samenleving echt te veranderen, zo noemt hij het vurig gewenste lidmaatschap.

Een instrument om onze samenleving echt te veranderen, zo noemt hij het vurig gewenste lidmaatschap. Speech voor de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Ingrid van Engelshoven, bij onthulling Erfgoedlabel Verdrag van Maastricht, op 9 mei 2018 Beste mensen, Pak je hier vanmiddag in Maastricht

Nadere informatie

[1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd.

[1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd. Rinze IJbema - 2 Timoteüs 1, 14 [1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd. Kracht en genade. Ik had twee week terug een gesprekje met Nynke hier over deze belijdenisdienst.

Nadere informatie

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T Gemeente & adviesraad: 1 + 1 = 3? Waar wordt samengewerkt ontstaan successen, maar helaas ook wel eens teleurstellingen. Bij de samenwerking tussen gemeente en adviesraad is dat niet anders, zo is mijn

Nadere informatie

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1 1 Korintiërs 12 : 27 kerk in deze (21 e ) eeuw een lastige combinatie? want juist in deze tijd hoor je veel mensen zeggen: ik geloof wel in God maar niet in de kerk kerk zijn lijkt niet meer van deze tijd

Nadere informatie

Boodschappen van hoop...door leerlingen van Pricoh en het Roelof van Echten College

Boodschappen van hoop...door leerlingen van Pricoh en het Roelof van Echten College Week van de hoop - 20 t/m 26 maart 2017 EN IK DEEL HET GRAAG MET JOU Boodschappen van hoop......door leerlingen van Pricoh en het Roelof van Echten College BOODSCHAPPEN VAN HOOP Hoop is sterker dan angst,

Nadere informatie

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping)

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Geluk is een gevoel! Jij bent de enige persoon op de wereld die jou gelukkig kan maken! Het is erg belangrijk dat je alle

Nadere informatie

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Bijbel voor Kinderen presenteert GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 is de Levend Evangelie Gemeente gemeentebreed bezig met het onderwerp GEBED. Op verzoek

Nadere informatie

Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018

Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018 E-BOOK Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018 0 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Inleiding... 3 Wie is Monique Dekker?... 3 3. Bewustzijn... 4 Zijn wie

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DANIËL DE GEVANGENE

Bijbel voor Kinderen. presenteert DANIËL DE GEVANGENE Bijbel voor Kinderen presenteert DANIËL DE GEVANGENE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Cursus DE MACHTIGE MINDSET

Cursus DE MACHTIGE MINDSET Cursus DE MACHTIGE MINDSET Gelukkig worden, begint met de vraag: Wat houdt mij tegen? Neale D. Walsch Inleiding Je mag nu al trots op jezelf zijn. Trots, omdat je de eerste stap hebt gezet om gelukkiger

Nadere informatie

Je hebt je huiswerk niet gemaakt, maar durft dat niet te zeggen. Je krijgt een beurt en zo merkt de meester het toch. Oeps

Je hebt je huiswerk niet gemaakt, maar durft dat niet te zeggen. Je krijgt een beurt en zo merkt de meester het toch. Oeps De juf vraagt wie er mee wil doen aan een voorleeswedstrijd. Je wilt wel graag maar zegt niks omdat je bang bent dat ze je uitlachen. En nu ben je te laat. Je hebt je huiswerk niet gemaakt, maar durft

Nadere informatie

Als je je richt op resultaten, dan zul je niet veranderen. Als je je richt op verandering, dan zul je resultaten behalen.

Als je je richt op resultaten, dan zul je niet veranderen. Als je je richt op verandering, dan zul je resultaten behalen. Als je je richt op resultaten, dan zul je niet veranderen. Als je je richt op verandering, dan zul je resultaten behalen. Als alles tegenzit, bedenk dan dat een vliegtuig opstijgt bij tegenwind, niet met

Nadere informatie

BLOED- LINK DLINK * LESBRIEF * BLOEDLINK * LESBRIEF * BLOEDLINK LESBRIEF DRAMA ONDERBOUW. Beste docent,

BLOED- LINK DLINK * LESBRIEF * BLOEDLINK * LESBRIEF * BLOEDLINK LESBRIEF DRAMA ONDERBOUW. Beste docent, DLINK * LESBRIEF * BLOEDLINK * LESBRIEF * BLOEDLINK LESBRIEF DRAMA ONDERBOUW BLOED- LINK Beste docent, Wij kijken ernaar uit u en uw leerlingen binnenkort te ontvangen bij Bloedlink, de nieuwste voorstelling

Nadere informatie

Janne s 4 e engeltjesdag

Janne s 4 e engeltjesdag Janne s 4 e engeltjesdag Filmpje: La Luna - Pixar Tekst: Anoniem verdriet - Marinus van den Berg Er zijn vrouwen die moeder en mannen die vader zijn maar bijna niemand weet het ze verwachten een kind ze

Nadere informatie

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de OVER EN UIT OVER EN UIT Welkom bij de e-training Over en uit. In deze training leer je beter om te gaan met je scheiding. Je leert hoe je het beste het nieuws van de scheiding aan je kind kan vertellen,

Nadere informatie

Zie Zijn heerlijkheid

Zie Zijn heerlijkheid Zie Zijn heerlijkheid Genesis 1 1 In het begin schiep God de hemel en de aarde. 2 De aarde nu was woest en leeg, en duisternis lag over de watervloed; en de Geest van God zweefde boven het water. 3 En

Nadere informatie

7.1. Boekverslag door M woorden 18 juni keer beoordeeld. Geschiedenis

7.1. Boekverslag door M woorden 18 juni keer beoordeeld. Geschiedenis Boekverslag door M. 2388 woorden 18 juni 2003 7.1 103 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding '- Alle bezittingen en zaken behoren tot de blanken toe. De economie moet geheel door de blanken beheerst

Nadere informatie

Lezingen: Ezechiël 36 : Korintiërs 5 : Mattheus 5 : Wat ons drijft is de liefde van Christus. De liefde van Christus maakt dat

Lezingen: Ezechiël 36 : Korintiërs 5 : Mattheus 5 : Wat ons drijft is de liefde van Christus. De liefde van Christus maakt dat Zondag 29 januari 2017 Jouw hand mijn glimlach Lezingen: Ezechiël 36 : 26 28 2 Korintiërs 5 : 14 20 Mattheus 5 : 23-24 Wat ons drijft is de liefde van Christus. De liefde van Christus maakt dat wij hier

Nadere informatie

H A P P I L Y E V E R A F T E R..

H A P P I L Y E V E R A F T E R.. H A P P I L Y E V E R A F T E R.. I N 5 S T A P P E N M E E R G E L U K I N J E R E L A T I E A A N D A C H T V E R T R O U W E N Y V O N N E T H U I J S W W W. B R E I N - P O W E R. C O M A C C E P T

Nadere informatie

Essay This is me! Ahmet Kaya

Essay This is me! Ahmet Kaya Essay This is me! Ahmet Kaya Tijdens wiskundelessen kreeg ik wel vaker mee dat ik soms te moeilijk dacht. Dat beperkte zich niet tot wiskundige vraagstukken. Toen ik op 14-jarige leeftijd de overstap maakte

Nadere informatie

IK, MIJ, ZELF. IDENTITEIT IN TIJDEN VAN HET INTERNET BEATE VOLKER, SOCIOLOGE, UVA BEATEVOLKER.NL

IK, MIJ, ZELF. IDENTITEIT IN TIJDEN VAN HET INTERNET BEATE VOLKER, SOCIOLOGE, UVA BEATEVOLKER.NL IK, MIJ, ZELF. IDENTITEIT IN TIJDEN VAN HET INTERNET BEATE VOLKER, SOCIOLOGE, UVA B.VOLKER@UVA.NL BEATEVOLKER.NL RONDJE LANGS 3 VRAGEN: Bestaat onze identiteit los van een toeschouwer? Is er een harde,

Nadere informatie

Gedachten zijn geen feiten

Gedachten zijn geen feiten GEDACHTEN ZIJN GEEN FEITEN Heart Body & Mind WWW.PUREHBM.COM Gedachten zijn geen feiten Misschien heb je al gemerkt dat je gedachten vaak van een mug een olifant maken. Je voelt bijvoorbeeld een klein

Nadere informatie

Toespraak 4 mei 2010 dodenherdenking Ds. A.J. Haak 1

Toespraak 4 mei 2010 dodenherdenking Ds. A.J. Haak 1 Toespraak 4 mei 2010 dodenherdenking Ds. A.J. Haak 1 Beste mensen, De meimaand is een mooie maand. Mei betekent zon en voorjaar, het betekent weer buiten kunnen zitten. Maar de maand mei betekent ook denken

Nadere informatie

Hoe mooi kan het zijn

Hoe mooi kan het zijn Hoe mooi kan het zijn Weet je hoe mooi het eigenlijk is om alles te kunnen doen, jezelf te zijn en dit ook te blijven. Je zegt gewoon wat je wel en niet leuk vindt, graag doet, zonder dit te overdrijven.

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

Hemels Huwelijka. Ontdek hoe je samen gelukkig oud wordt. Willem en Marian de Vink

Hemels Huwelijka. Ontdek hoe je samen gelukkig oud wordt. Willem en Marian de Vink Hemels Huwelijka Ontdek hoe je samen gelukkig oud wordt Willem en Marian de Vink Hemels Huwelijk - Ontdek hoe je samen gelukkig oud wordt Tekst: Willem en Marian de Vink Illustraties: Willem de Vink Strips:

Nadere informatie

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk!

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Hoe werk je met een spreekbeurtwerkplan? Het eerste deel bestaat uit vragen. Met een moeilijk woord noemen we dat theoretisch onderzoek. In het tweede deel vind

Nadere informatie

5.1 Monumenten. De leerkracht zorgt ervoor dat alle leerlingen een gatentekst en een ontdekkaart hebben.

5.1 Monumenten. De leerkracht zorgt ervoor dat alle leerlingen een gatentekst en een ontdekkaart hebben. Thema/ onderwerp: Ontdekkaart 5.1 Monumenten Korte samenvatting van de leeractiviteit: De leerlingen gaan een vrijheidsstandbeeld uitbeelden. Vervolgens bevragen de leerlingen de monumenten en maken op

Nadere informatie

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE voor het doopsel van meerdere kinderen In dit boekje vind je een 15-tal voorbeelden van belofte-formules die je als ouders kan uitspreken tijdens de doopviering van je kind.

Nadere informatie

Nieuwe website Volg je pad, praktijk voor coaching, therapie en healing

Nieuwe website Volg je pad, praktijk voor coaching, therapie en healing Hoi mooi mens, In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen: Nieuwe website Van controle naar overgave en hoe lastig ik dat vind Liefde, intimiteit en passie Adressenbestand in Mailchimp Nieuwe website

Nadere informatie

JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST

JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST Bijbel voor Kinderen presenteert JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

Matteüs 5: 13-16 Preek: Wees wat je bent Bijzonderheid: Uitzwaaidienst World Servants

Matteüs 5: 13-16 Preek: Wees wat je bent Bijzonderheid: Uitzwaaidienst World Servants Matteüs 5: 13-16 Preek: Wees wat je bent Bijzonderheid: Uitzwaaidienst World Servants Liturgie: Lied voor de dienst: EL 217: 1,2,3: Samen in de naam van Jezus Welkom Intochtslied: Psalm 98: 3,4 Stil gebed

Nadere informatie

Curriculum Vitae Paula Ingelse

Curriculum Vitae Paula Ingelse Curriculum Vitae Paula Ingelse Paula Ingelse is opvoedkundige en werkt vanuit eigen praktijk LiefdevolleLeiding. Ze adviseert gezinnen met vragen én zorgen rond het grootbrengen van hun kinderen. Ze is

Nadere informatie

Efeziërs 1. Begin van de brief

Efeziërs 1. Begin van de brief Efeziërs 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Efeze 1 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Efeze. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Jullie horen

Nadere informatie

(1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs. (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren

(1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs. (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren (1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren (3) Ons gezelschap helpt gemeenschappen te vormen en te binden (4) De producties

Nadere informatie

Whitepaper Leiderschap. Iedereen wordt gehoord met Deep Democracy

Whitepaper Leiderschap. Iedereen wordt gehoord met Deep Democracy Whitepaper Leiderschap Iedereen wordt gehoord met Deep Democracy 1 Hoe behaal je met jouw team het optimale, duurzame resultaat? Haal je wel alles uit je team? Is de sfeer goed en spreekt men alles uit?

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie