Utrecht, 8 maart Geachte woordvoerders,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Utrecht, 8 maart Geachte woordvoerders,"

Transcriptie

1 Utrecht, 8 maart 2016 Geachte woordvoerders, Vorig jaar kondigde minister Asscher aan voornemens te zijn om de kinderopvangtoeslag op een andere manier te gaan betalen. Niet meer aan de ouders, maar rechtstreeks aan de kinderopvangaanbieder. Hiervoor voert de minister twee belangrijke argumenten aan. Het wordt eenvoudiger voor ouders en op deze wijze kan fraude met de eigen bijdrage worden voorkomen. Wij juichen deze systeemwijziging op zich toe. Meer dan 80% van de ouders wordt ieder jaar geconfronteerd met extra bijbetalingen of heel juist geld van de fiscus tegoed. Door naar het inkomen van twee jaar geleden te kijken, het zogenaamde T- 2 principe, komt hier voor het overgrote deel van de ouders een eind aan. Ook met de inning van de eigen bijdrage gaat het nu veel te vaak mis. Jaarlijks kan er minimaal 40 miljoen niet door de fiscus worden teruggevorderd. Dit wordt gemakshalve onder de noemer fraude geplaatst, in werkelijkheid gaat het maar al te vaak over slechte contracten en het niet of onvolledig innen van de eigen bijdrage door ondernemers. In nagenoeg alle gevallen is de ouder vervolgens de dupe en moet vaak over meerdere jaren grote bedragen aan kinderopvangtoeslag terugbetalen. Dit terwijl de toeslag wel degelijk is gebruikt om de kinderopvang te betalen. Er kan wat ons betrel niet snel genoeg een eind komen aan dit ondoorzichvge systeem. Wij staan dan ook posivef tegenover de uitgangspunten van het nieuwe systeem en de uitvoering door DUO. Onze voorkeur gaat uit naar een zachte landing met 2018 als overgangsjaar en invoering per Inmiddels zijn de contouren van het nieuwe stelsel duidelijk, maar bestaan er bij ons een aantal belangrijke vragen over de uitvoering. Ook willen wij nog

2 een aantal krivsche kanxekeningen plaatsen bij bepaalde onderdelen van het voorgestelde systeem. Juridische verhoudingen Hoe de juridische verhoudingen liggen is op dit moment niet duidelijk. Ouders gaan net als in de huidige situave een contract aan met een kinderopvangorganisave. Het gaat hier om een privaatrechtelijke relave. De relave met DUO die bij de ouder de eigen bijdrage int, heel echter een publiekrechtelijk karakter. Hoe deze twee zich tot elkaar verhouden is onduidelijk. Het moet voor ouders volstrekt duidelijk zijn wat in geval van problemen hun posive hierin is. Debiteuren Er bestaat een direct verband tussen bovenstaande vraag over juridische verhoudingen en debiteurenbeheer en - risico. De wijze waarop dit nu in het wetsvoorstel geregeld is, is onduidelijk en gaat onzes inziens tot problemen leiden. Het is absoluut niet wenselijk dat nadat eerst DUO de eigen bijdrage bij de ouder int, er in het geval van problemen rondom deze betaling, opeens het debiteurenbeheer naar de kinderopvangorganisave verschuil. Het gaat weliswaar maar om twee of drie procent van alle ouders, maar de ervaring leert dat het van het grootste belang is om betalingsproblemen in het vroegste stadium te voorkomen. Wij pleiten daarom voor een eenduidige regeling, die voor iedereen helder is en het systeem daadwerkelijk eenvoudiger maakt voor ouders. Het overdragen van het debiteurenbeheer naar de kinderopvangondernemers tast de privacy van ouders aan en dat is voor ons niet bespreekbaar. Wij pleiten er voor om het gehele debiteurenbeheer bij DUO te beleggen. Ouders betalen alvjd hun eigen bijdrage aan DUO, waarbij wij benadrukken dat het belangrijk is dat er in het vroegste stadium duidelijke afspraken worden gemaakt wanneer de ouder problemen ondervind bij het betalen van de eigen bijdrage. Ook in het nieuwe stelsel is het volledig betaald hebben van de eigen bijdrage een voorwaarden voor het recht op kinderopvangtoeslag. Door DUO als enige verantwoordelijk te maken voor de inning van de eigen bijdrage worden drama s zoals die zich nu jaarlijks bij duizenden ouders voordoen als het gevolg van het moeten terugbetalen van de kinderopvangtoeslag, voorkomen.

3 DoorloopVjd Ook willen wij onze zorgen uiten over de doorloopvjd. In het wetsvoorstel staat dat DUO 13 weken de Vjd krijgt om een beschikking af te geven aan de kinderopvangorganisave. Mochten zich er problemen voor doen dan krijgt DUO zelfs nog 13 weken extra de Vjd om een uitspraak te doen over de rijksbijdrage. Dit impliceert dat ouders 26 weken lang de factuur van de kinderopvang in zijn geheel zelf moeten bekosvgen. Zeker voor de lage inkomens is dit niet mogelijk. De rekening kan zo oplopen tot per maand, een onoverkomelijk bedrag voor veel Nederlandse huishoudens. Ook al geel DUO aan dat deze termijn naar alle waarschijnlijkheid korter is, ze kunnen zich alvjd beroepen op deze wexelijke termijn met alle gevolgen van dien voor ouders. Dit kan zelfs de toegankelijkheid van de kinderopvang voor ouders beïnvloeden. Vangnetregeling De voorgestelde vangnetregeling suggereert dat ouders alvjd ergens op terug kunnen vallen terwijl de regeling zo opgesteld is, dat veel ouders in de prakvjk hierop geen beroep zullen kunnen doen. Dit is mits ze hem al begrijpen. Wij juichen de mogelijkheid toe dat ouders bij grote inkomensverschillen een oplossing geboden wordt. Echter moet deze toegankelijk en begrijpelijk zijn. 1 Factuur Bij het betalen van de factuur wordt een diffuus beeld opgeroepen. Enerzijds kan de facturering van het gehele uurtarief, ook het gedeelte van het uurtarief dat boven de maximaal door de overheid te vergoeden uurtarief ligt door DUO worden verzorgd. Anderzijds kunnen zogenaamd extra diensten niet via DUO gefactureerd worden. Op dit moment worden in sommige gevallen luiers en voeding in de dagopvang apart gefactureerd en wordt in de BSO het vervoer van school naar BSO apart in rekening gebracht. Dit zijn naar onze mening zaken die in de reguliere uurprijs thuis horen en waardoor prijzen voor ouders ook beter vergelijkbaar zijn. Juist een digitaal loket met één factuur en één uurprijs biedt ouders een goed overzicht. Wij pleiten voor een helder onderscheid over hetgeen wat wel en wat niet onder de uurprijs valt, waarbij het uitgangspunt moet zijn zoveel mogelijk diensten onder de uurprijs te laten vallen. Wanneer ondernemers diensten willen aanbieden die zij toch niet onder de uurprijs willen laten vallen, moeten zij deze apart factureren en buiten DUO om rechtstreeks bij de ouders in rekening brengen.

4 Gewerkte uren De gewerkte uren regeling, beter bekend als % regeling, zorgt voor de nodige problemen in het huidige en in het nieuwe systeem. Wij stellen voor om deze regeling beter op de prakvjk te laten aansluiten of in zijn geheel te schrappen. Nu zorgt de regeling bij ouders voor veel ongemak omdat deze niet aansluit bij de wijze waarop zij arbeid en zorg moeten combineren. Een voorbeeld: ouders hebben een contract bij de kinderopvangorganisave waarbij 11 uur opvang wordt gefactureerd terwijl zij in werkelijkheid slechts 6 uur werken. Hierdoor komen zij snel in problemen met het maximale percentage uren waarvoor zij in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Ouders de regie Ander belangrijk aandachtspunt is dat ouders graag de regie moeten kunnen houden. Geef ouders de mogelijkheid zelf een account te kunnen openen zonder daarbij aeankelijk te zijn van de kinderopvangaanbieder. Kosten In het wetsvoorstel geel de minister aan welke kosten eenmalig en structureel met de invoering van het nieuwe systeem gepaard gaan. Het gaat om een eenmalig bedrag van 25 miljoen en een jaarlijks bedrag van 10 miljoen. Wij gaan ervan uit dat de invoering van de directe financiering voor ouders kostenneutraal verloopt. De belasvngdienst brengt nu ook al kosten in rekening voor de uitvoering van de uitbetaling van de kinderopvangtoeslag en er mag worden verwacht dat door de voorgestelde T- 2 regeling er sprake zal zijn van een sterke reducve van het aantal jaarlijkse mutaves waardoor de uitvoering goedkoper wordt. Wij begrijpen het uitgangspunt van de minister om te streven naar budgetneutraliteit, maar het is naar ons idee heel goed mogelijk om de kosten die gepaard gaan met de zogenaamde peiljaarverlegging te vereffenen met de bovengenoemde besparing op de uitvoeringskosten. Het wijzigen van inkomensgrenzen en toeslagpercentages ten nadele van ouders is onzes inziens onnodig en zal, zo laten de afgelopen jaren zien, weer tot nieuwe vraaguitval leiden. Terminologie Zoals wij reeds eerder hebben aangegeven willen wij benadrukken dat de terminologie in dit traject zorgvuldig moet worden gekozen. Termen als digitale portemonnee, peiljaarverlegging en vangnetregeling wijzen wij daarom af. Zo zou bijvoorbeeld de term digitale portemonnee heel goed door de term mijn kinderopvang kunnen worden vervangen. Ook wordt er gesuggereerd dat

5 ouders niets meer terug hoeven te betalen door de voorgestelde T- 2 regeling terwijl er bij een te hoog aantal opgegeven uren wel degelijk sprake zal zijn van terugbetaling. Een heldere communicave is de sleutel bij de implementave en uitvoering van een dergelijk groot traject. Tot slot Zoals ook al in de inleiding hebben aangegeven steunen wij op zich de transive naar het nieuwe systeem. DUO heel een open houding naar ouders en wij kijken dan ook uit naar een goede samenwerking in de komende jaren. Wij bepleiten dat er een speciale afdeling komt waar ouders terecht kunnen voor complexe zaken. Ook stellen wij voor dat er in het eerste jaar, goed geografisch verspreid, de mogelijkheid bestaat om daadwerkelijk fysieke afspraken met medewerkers van DUO te kunnen maken. Van deze zogenaamde pop- up DUO s moeten zowel ouders als aanbieders van kinderopvang gebruik kunnen maken. Deze laagdrempelige voorzieningen zullen een goede implementave ten goede komen. Wij willen benadrukken dat wij blij zijn met de inzet van de minister voor het daadwerkelijk beschermen van de (financiële) privacy van ouders. Uit eerder onderzoek van Voor Werkende Ouders blijkt dat maar liefst 60% van de ouders hieraan grote waarde hecht. Wij herhalen in ons pleidooi het huidige proces niet te verstoren door al in een te vroeg stadium naar de uitvoeringsfase over te gaan. Inmiddels vindt internetconsultave van het conceptwetsvoorstel al plaats terwijl er over een aantal belangrijke onderdelen van de uitvoering nog volop discussie plaatsvindt. Wanneer deze discussie niet goed wordt afgerond zal dit in de uitvoeringsfase een belemmering vormen. Wij vragen de minister om zorgvuldigheid en voldoende Vjd om stakeholders, SZW en DUO tot een goed onderbouwd en gedragen wetsvoorstel te kunnen laten komen. Door nu wat extra Vjd in deze besluitvorming te investeren wordt er in het verdere proces Vjd en geld bespaard. Met vriendelijke groet, Gjalt Jellesma VoorziXer BOinK Marjet Winsemius Directeur Voor Werkende Ouders

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2015

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2015 Toeslagen Belastingdienst Berekening kinderopvangtoeslag 2015 De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Hoeveel kinderopvangtoeslag uw klant krijgt, hangt af van: de kosten

Nadere informatie

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2019

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2019 Toeslagen Belastingdienst Berekening kinderopvangtoeslag 2019 De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Hoeveel kinderopvangtoeslag uw klant krijgt, hangt af van: de kosten

Nadere informatie

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2017

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2017 Toeslagen Belastingdienst Berekening kinderopvangtoeslag 2017 De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Hoeveel kinderopvangtoeslag uw klant krijgt, hangt af van: de kosten

Nadere informatie

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2018

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2018 Toeslagen Belastingdienst Berekening kinderopvangtoeslag 2018 De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Hoeveel kinderopvangtoeslag uw klant krijgt, hangt af van: de kosten

Nadere informatie

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2016

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2016 Toeslagen Belastingdienst Berekening kinderopvangtoeslag 2016 De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Hoeveel kinderopvangtoeslag uw klant krijgt, hangt af van: de kosten

Nadere informatie

Betreft: informatie gevolgen peuterspeelzalen Bengelenbak en de Minimolen Heusden wet harmonisatie peuterspeelzaal en kinderopvang

Betreft: informatie gevolgen peuterspeelzalen Bengelenbak en de Minimolen Heusden wet harmonisatie peuterspeelzaal en kinderopvang Sprang-Capelle, 1 november 2017 Betreft: informatie gevolgen peuterspeelzalen Bengelenbak en de Minimolen Heusden wet harmonisatie peuterspeelzaal en kinderopvang Beste s en/of verzorgers, Eind september

Nadere informatie

Portefeuillehouder: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie samenleving d.d. 30 oktober 2017 de Raad d.d.

Portefeuillehouder: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie samenleving d.d. 30 oktober 2017 de Raad d.d. Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: SLZ/Beleid Wethouder Borgonjen Ter behandeling in de vergadering van: de commissie samenleving d.d. 30 oktober 2017 de Raad d.d. 7 november 2017 Onderwerp: Harmonisatie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 31 322 Kinderopvang Nr. 137 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Berekening kinderopvangtoeslag 2012

Berekening kinderopvangtoeslag 2012 Berekening kinderopvangtoeslag 2012 De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Hoeveel kinderopvangtoeslag uw klant krijgt, hangt af van: de kosten van kinderopvang het gezamenlijke

Nadere informatie

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2014

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2014 Toeslagen Belastingdienst Berekening kinderopvangtoeslag 2014 De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Hoeveel kinderopvangtoeslag uw klant krijgt, hangt af van: de kosten

Nadere informatie

NOTA VAN TOELICHTING. Algemeen. 1. Inleiding

NOTA VAN TOELICHTING. Algemeen. 1. Inleiding NOTA VAN TOELICHTING Algemeen 1. Inleiding Het onderhavige besluit wordt gewijzigd in verband met het besluit van het kabinet om voor 2006 en volgende jaren de rijksvergoeding van de kosten van kinderopvang

Nadere informatie

Tarievenkrant 2015. Stichting Kinderopvang Barendrecht. Samen op ontdekkingsreis. Inhoud. Betaalbare kwaliteit

Tarievenkrant 2015. Stichting Kinderopvang Barendrecht. Samen op ontdekkingsreis. Inhoud. Betaalbare kwaliteit Tarievenkrant 2015 Stichting Kinderopvang Barendrecht Inhoud Hele dagopvang: overzicht van alle pakketten en tarieven VSO/NSO/BSO: Overzicht van alle pakketten en tarieven Onze sluitingsdagen, facturering

Nadere informatie

Kabinetsplannen: informatie voor werkende ouders

Kabinetsplannen: informatie voor werkende ouders Kabinetsplannen: informatie voor werkende ouders Let op: Het voorstel over de vaste toeslag van de overheid is opgenomen in het Belastingplan 2007. De Eerste Kamer moet hier nog mee akkoord gaan. De percentages

Nadere informatie

Hoogte kinderopvangtoeslag

Hoogte kinderopvangtoeslag Hoogte kinderopvangtoeslag Aan de hand van de tabel op pagina 6 kunt u berekenen hoeveel kinderopvangtoeslag u in totaal in 2007 ontvangt. Deze toeslag bestaat uit de inkomensafhankelijke toeslag én de

Nadere informatie

Op de voordracht van van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 6 juli 2015, nr.2015-0000164377, gedaan mede namens de Staatssecretaris van Financiën;

Op de voordracht van van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 6 juli 2015, nr.2015-0000164377, gedaan mede namens de Staatssecretaris van Financiën; Ontwerpbesluit van tot wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag in verband met het verhogen van de vaste voet in de eerste kindtabel, het verhogen van de toeslagpercentages in de eerste en tweede

Nadere informatie

Nieuwe financieringssystematiek: onnodig en complex

Nieuwe financieringssystematiek: onnodig en complex Nieuwe financieringssystematiek: onnodig en complex ViaViela is het grootste gastouderbureau van Nederland. Met ruim 55 vestigingen bieden wij kwalitatief hoogwaardige opvang aan meer dan 15.000 kinderen

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2015 355 Besluit van 8 oktober 2015 tot wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag in verband met het verhogen van de vaste voet in de eerste kindtabel,

Nadere informatie

- Daarnaast is in 2012 de bijdrage van werkgevers verhoogd van ruim 700 miljoen naar ruim 1 miljard.

- Daarnaast is in 2012 de bijdrage van werkgevers verhoogd van ruim 700 miljoen naar ruim 1 miljard. Terugdraaien bezuinigingen 2013 mogelijk, effect voor 2013 al gehaald omdat bezuinigingen uit 2011 en 2012 meer opbrengen dan eerder geraamd Brancheorganisatie Kinderopvang, september 2012 De bezuinigingen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 01 013 31 3 Kinderopvang Nr. 19 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

DISCUSSIENOTITIE VOOR DE COMMISSIE

DISCUSSIENOTITIE VOOR DE COMMISSIE DISCUSSIENOTITIE VOOR DE COMMISSIE Onderwerp: Toekomst peuterspeelzaalwerk Registratienummer: 00586225 Op voorstel B&W d.d.: 14 juni 2016 Datum vergadering: 6 juli 2016 Portefeuillehouder: M.M. Schlösser

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum Betreft Kinderopvangtoeslag vanaf 2012

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum Betreft Kinderopvangtoeslag vanaf 2012 > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Berekening kinderopvangtoeslag 2013

Berekening kinderopvangtoeslag 2013 Toeslagen Belastingdienst Berekening kinderopvangtoeslag 2013 ib 998 - ib*7pl De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Hoeveel kinderopvangtoeslag uw klant krijgt, hangt af

Nadere informatie

Berekening kinderopvangtoeslag 2011

Berekening kinderopvangtoeslag 2011 Berekening kinderopvangtoeslag 2011 De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Hoeveel kinderopvangtoeslag uw klant krijgt, hangt af van: de kosten van kinderopvang het gezamenlijke

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 3 augustus ECSD/U Lbr. 17/042 (070)

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 3 augustus ECSD/U Lbr. 17/042 (070) Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 3 augustus 2017 Ons kenmerk ECSD/U201700503 Lbr. 17/042 Telefoon (070) 373 8393 Bijlage(n) - Onderwerp Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk

Nadere informatie

Besluit van (datum) tot wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag en tegemoetkomingen in kosten kinderopvang

Besluit van (datum) tot wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag en tegemoetkomingen in kosten kinderopvang Besluit van (datum) tot wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag en tegemoetkomingen in kosten kinderopvang Op de voordracht van Onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van (datum), Directie

Nadere informatie

Concept wetsvoorstel wijziging financieringsstelsel kinderopvang

Concept wetsvoorstel wijziging financieringsstelsel kinderopvang Concept wetsvoorstel wijziging financieringsstelsel kinderopvang Dit document bevat de alternatieve tekst van het origineel. Dit document is bedoeld voor mensen met een visuele beperking, zoals slechtzienden

Nadere informatie

Financiële nieuwsbrief oktober 2016

Financiële nieuwsbrief oktober 2016 Financiële nieuwsbrief oktober 2016 Beste ouders deze Nieuwsbrief bevat belangrijke Financiële Mededelingen die besproken zijn op de ouderavond van 11 oktober 2016 Tarieven 2017 De Belastingdienst heeft

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Datum 20 september Betreft Cijfers kinderopvang over tweede

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 31 322 Kinderopvang Nr. 264 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Betreft: Oplossingen en geleerde lessen Directe Financiering Kinderopvang

Betreft: Oplossingen en geleerde lessen Directe Financiering Kinderopvang Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v Staatssecretaris van Ark Postbus 90801 2509 LV Den Haag Bussum, 15 juni 2018 Betreft: en geleerde lessen Directe Financiering Kinderopvang Geachte

Nadere informatie

Memo Aan: College Cc: Van: Wethouder Van de Wardt Datum: 10 maart 2015 Kenmerk: 15ini00570 Onderwerp: Harmonisatie Peuterspeelzalen

Memo Aan: College Cc: Van: Wethouder Van de Wardt Datum: 10 maart 2015 Kenmerk: 15ini00570 Onderwerp: Harmonisatie Peuterspeelzalen Memo Aan: College Cc: Van: Wethouder Van de Wardt Datum: 10 maart 2015 Kenmerk: 15ini00570 Onderwerp: Harmonisatie Peuterspeelzalen Harmonisatie peuterspeelzaalwerk naar peuteropvang Vooraf De gemeente

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Gemeenten gaan de afgelopen jaren steeds vaker over tot omvorming van hun peuterspeelzalen naar kinderopvang. In die gemeenten worden

Gemeenten gaan de afgelopen jaren steeds vaker over tot omvorming van hun peuterspeelzalen naar kinderopvang. In die gemeenten worden > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Concept wetsvoorstel wijziging financieringsstelsel kinderopvang

Concept wetsvoorstel wijziging financieringsstelsel kinderopvang De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Mr. Dr. L.F. Asscher Postbus 90801 2509 LV Den Haag datum 21 april 2016 contactpersoon Voorlichting e-mail voorlichting@rechtspraak.nl telefoonnummer 06-46

Nadere informatie

Feiten en cijfers over Kinderopvang

Feiten en cijfers over Kinderopvang over Kinderopvang 1. De kosten van kinderopvang De Kinderopvangtoeslag is er voor alle werkende ouders De Wet kinderopvang geeft vanaf 1 januari 2005 alle werkende/studerende ouders die van kinderopvang

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 31 322 Kinderopvang Nr. 274 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 31 322 Kinderopvang Nr. 285 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 11 juni 2010 Betreft kinderopvangtoeslag vanaf 2011

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 11 juni 2010 Betreft kinderopvangtoeslag vanaf 2011 a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Dit kabinet geeft prioriteit aan het terugdringen van schuldenproblematiek. Het verminderen van hoge terugvorderingen levert daar een bijdrage aan.

Dit kabinet geeft prioriteit aan het terugdringen van schuldenproblematiek. Het verminderen van hoge terugvorderingen levert daar een bijdrage aan. > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

U werkt, volgt een traject naar werk, een opleiding of een inburgeringscursus.

U werkt, volgt een traject naar werk, een opleiding of een inburgeringscursus. Kindercentrum Ikke Ook November 2015 Tarievenkrant 2016 Belastingdienst 2015-2016 De kinderopvangtoeslag in 2016 is hoger aan die uit 2015. De kinderopvangtoeslagtabel 2016 wijkt door de loonindexatie

Nadere informatie

Bezuiniging op de kinderopvangtoeslag

Bezuiniging op de kinderopvangtoeslag Bezuiniging op de kinderopvangtoeslag Realisatie en effect Zicht op bezuinigingen Peter Hilz/Hollandse Hoogte De Algemene Rekenkamer wil met de publicatiereeks Zicht op Bezuinigingen bijdragen aan het

Nadere informatie

Factsheet kinderopvang januari 2013

Factsheet kinderopvang januari 2013 Factsheet kinderopvang januari 2013 Inleiding Het kabinet Rutte/Ascher heeft onlangs besloten ook voor 2013 verdere bezuinigingen op de kinderopvang door te voeren. Er wordt vanaf 2010 elk jaar fors bezuinigd

Nadere informatie

Harmonisatie peuterspeelzalen; waar moet ik aan denken?

Harmonisatie peuterspeelzalen; waar moet ik aan denken? Harmonisatie peuterspeelzalen; waar moet ik aan denken? checklist voor ouders Voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven zijn er verschillende wettelijke regels. Vanaf 1 januari 2018 gaan voor alle peuterspeelzalen

Nadere informatie

Gelet op artikel 1.8, eerste lid, van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen;

Gelet op artikel 1.8, eerste lid, van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen; Ontwerpbesluit van [datum] tot wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag in verband met aanpassing van het begrip van eerste kind en van de gevallen waarin de ouder aanspraak heeft op een kinderopvangtoeslag

Nadere informatie

Advies: In te stemmen met bijgaande raadsinformatiebrief en deze door te sturen naar de raad.

Advies: In te stemmen met bijgaande raadsinformatiebrief en deze door te sturen naar de raad. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: H. Steijn Tel,nr,: 06-35113525 Geraadpleegd consulent Datum: 13-01-2014 Team: JLV Financieel: Tekenstukken: Ja Persbericht: Bijlagen:

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Nieuwe tijden bij t Kienderbènkske!

Nieuwe tijden bij t Kienderbènkske! Nieuwe tijden bij t Kienderbènkske! De afgelopen periode zijn de basisscholen in de gemeente Bergen bezig geweest met het bekijken van hun schooltijden. Voor de meeste scholen heeft dat geleid tot een

Nadere informatie

de werknemers moeten worden betrokken bij de ontwikkeling van de plannen voor versterking van de pedagogische kwaliteit;

de werknemers moeten worden betrokken bij de ontwikkeling van de plannen voor versterking van de pedagogische kwaliteit; Postadres Postbus 8456, 1005 AL Amsterdam AAN: De Voorzitter en leden van de Vaste Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 AE Den Haag

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

PRIJSLIJST. Kinderopvang Unikids 2.0. Definitief v1.1

PRIJSLIJST. Kinderopvang Unikids 2.0. Definitief v1.1 PRIJSLIJST Definitief v1.1 VERSIEBEHEER Versie Datum Wijziging 1.0 31/08/13 Status definitief 1.1 20/10/13 Layout aangepast naar Unikids 2.0 stijl 1van5 INHOUDSOPGAVE VERSIEBEHEER... 1 INHOUDSOPGAVE...

Nadere informatie

Harmonisatie: facts, figures en toekomstperspectief

Harmonisatie: facts, figures en toekomstperspectief Harmonisatie: facts, figures en toekomstperspectief Ed Buitenhek Utrecht, 17 november 2017 harmonisatie best lastige materie door van 1 naar 4 typen peuters koppeling subsidiebijdrage, ouderbijdrage

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

SWW Kinderopvang. Hieronder een voorbeeld van twee werkende ouders die hun kinderen naar de kinderopvang op de Springplank brengen (zorgeloos pakket).

SWW Kinderopvang. Hieronder een voorbeeld van twee werkende ouders die hun kinderen naar de kinderopvang op de Springplank brengen (zorgeloos pakket). Tarieven en toeslagen Met ingang van 1 januari 2017 hebben wij nieuwe tarieven. Hieronder vindt u de mogelijkheden voor: Kinderopvang Buitenschoolse opvang (inclusief voorschoolse opvang) Peuteropvang

Nadere informatie

De oudercommissie heeft in haar brief, d.d. 10 oktober aan houder geadviseerd:

De oudercommissie heeft in haar brief, d.d. 10 oktober aan houder geadviseerd: KK 08-29 tariefstelling 2008 Opvangvorm organisatie met meer kinderopvangvormen Betreft contract tarieven/prijzen Inleiding 1. De klacht De oudercommissie klaagt er over dat houder in zijn reactie op het

Nadere informatie

Optimalisering verlof na geboorte kind

Optimalisering verlof na geboorte kind ADVIES 18/01 Februari 2018 Optimalisering verlof na geboorte kind SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD Briefadvies Nadere bevindingen optimalisering verlof na geboorte kind Aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

BELEIDSREGEL GEMEENTELIJKE TEGEMOETKOMING (KOA-kopje) IN DE KOSTEN KINDEROPVANG 2013 GEMEENTE MENTERWOLDE

BELEIDSREGEL GEMEENTELIJKE TEGEMOETKOMING (KOA-kopje) IN DE KOSTEN KINDEROPVANG 2013 GEMEENTE MENTERWOLDE BELEIDSREGEL GEMEENTELIJKE TEGEMOETKOMING (KOA-kopje) IN DE KOSTEN KINDEROPVANG 2013 GEMEENTE MENTERWOLDE HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die in deze beleidsregel

Nadere informatie

Rapport aan B&W d.d. 25 november 2015 secretaris Pauline van Gelder. Gemeentewinkel

Rapport aan B&W d.d. 25 november 2015 secretaris Pauline van Gelder. Gemeentewinkel Onderwerp: CAK tarieven 2016 openbaar Rapport aan B&W d.d. 25 november 2015 secretaris Pauline van Gelder Paraaf voor akkoord door het hoofd van de afdeling Gemeentewinkel Bedrijfsvoering Samenleving Ruimte

Nadere informatie

Alleen kinderopvangtoeslag voor gewerkte uren. Voorbeeld I, Kinderdagverblijf. Voorbeeld II, Buitenschoolse opvang

Alleen kinderopvangtoeslag voor gewerkte uren. Voorbeeld I, Kinderdagverblijf. Voorbeeld II, Buitenschoolse opvang 1 Binnenkort ontvangt u van ons de offerte voor 2012. Zoals u ongetwijfeld via de media hebt vernomen wordt per 1 januari 2012 verder bezuinigd op de bijdrage van de overheid op kinderopvang. In het onderstaande

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 31 322 Kinderopvang Nr. 309 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 8 september 2016 Binnen de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

Kinderopvang Rivierenland Informatie Magazine

Kinderopvang Rivierenland Informatie Magazine Kinderopvang Rivierenland Informatie Magazine Nieuw in 2014: 48 weken contract BSO KDV opvang van 08:00-16:00 uur Strippenkaart BSO Vakantie ruilen: Wegens succes voortgezet Overheid draagt extra bij!

Nadere informatie

Raad d.d. Zl ì11 lots Besluit" LWCL^İÍ^, L U?-t~ yn. Ļ'i)~Pf^ h&ĺ..

Raad d.d. Zl ì11 lots Besluit LWCL^İÍ^, L U?-t~ yn. Ļ'i)~Pf^ h&ĺ.. Raad d.d. Zl ì11 lots Besluit" LWCL^İÍ^, L U?-t~ yn. Ļ'i)~Pf^ h&ĺ.. Raadsvoorstel no. R2014.0120 Agendapunl no. 9 z Onderwerp Uitgeest. 13 januari 2015 Voorstel inzake Hulp bij het huishouden in 2016 Aan

Nadere informatie

KindeRdam PakketWijzer 2017

KindeRdam PakketWijzer 2017 KindeRdam PakketWijzer 2017 locaties Rotterdam Alle informatie over onze opvangpakketten voor hele en halve dagopvang, Buitenschoolse opvang (BSO) en peuteropvang overzichtelijk voor u op een rij. Versie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 33 682 Evaluatie Wet uniformering loonbegrip Nr. 15 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF GOB SPRING Juli 2016

NIEUWSBRIEF GOB SPRING Juli 2016 NIEUWSBRIEF GOB SPRING Juli 2016 Nog maar een dikke week te gaan en de officiële zomervakantie van de basisschool kinderen staat alweer voor de deur. Net voor de vakantie nog maar even een nieuwsbrief.

Nadere informatie

Camping de Muzikant Wat is er leuker dan kamperen op het schoolplein? De meiden maken het al snel gezellig in de tent.

Camping de Muzikant Wat is er leuker dan kamperen op het schoolplein? De meiden maken het al snel gezellig in de tent. Nieuwsbrief 2e kwartaal 2016 Beste Ouders/Verzorgers, Activiteiten / uitstapjes Terugblik Camping de Muzikant Wat is er leuker dan kamperen op het schoolplein? De meiden maken het al snel gezellig in de

Nadere informatie

Gelet op artikel 1.8, eerste lid, van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen;

Gelet op artikel 1.8, eerste lid, van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen; Ontwerpbesluit van [datum] tot wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag in verband met indexering van de toetsingsinkomens Op de voordracht van Onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang in de gemeente West Maas en Waal

Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang in de gemeente West Maas en Waal Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang in de gemeente West Maas en Waal Wat is harmonisatie? Voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven zijn er verschillende wettelijke regels. Vanaf 1 januari

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2014 351 Besluit van 1 oktober 2014 tot verhoging van het bedrag van de alleenstaande-ouderkop in het kindgebonden budget en tot wijziging van het

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 1.8, eerste lid, en 1.9, eerste lid, van de Wet kinderopvang;

Gelet op de artikelen 1.8, eerste lid, en 1.9, eerste lid, van de Wet kinderopvang; Ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag in verband met de indexatie van de toetsingsinkomens en de maximum uurprijzen, de wijziging van de toeslagpercentages in de eerste en tweede

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2013 386 Besluit van 15 oktober 2013 tot wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag in verband met aanpassing van de kinderopvangtoeslagtabel voor

Nadere informatie

Zorgen over de voorgenomen overheveling van het kortdurend eerstelijnsverblijf naar de Zvw per 2017.

Zorgen over de voorgenomen overheveling van het kortdurend eerstelijnsverblijf naar de Zvw per 2017. Ministerie van VWS Mevrouw drs. E.I. Schippers Postbus 20350 2500 EJ 'S-GRAVENHAGE Sparrenheuvel 16 Postbus 520 3700 AM ZEIST Telefoon (030) 698 89 11 Telefax (030) 698 83 33 E-mail info@zn.nl Contactpersoon

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 31 874 Wijziging van de Wet kinderopvang in verband met een herziening van het stelsel van gastouderopvang Nr. 47 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK

Nadere informatie

Minister Asscher: peuterspeelzaal onder de kinderopvang

Minister Asscher: peuterspeelzaal onder de kinderopvang http://www.kinderopvangtotaal.nl/kinderdagverblijven/actueel/2013/12/kinderopvang-zet-eerstestap-naar-een-nieuw-stelsel-1417753w/ Onderaan de pagina vind je de link naar de brief van Asscher. Minister

Nadere informatie

17 november 2008 PO/KOV/

17 november 2008 PO/KOV/ De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Den Haag Ons kenmerk Uw kenmerk 17 november 2008 PO/KOV/78952 2080904610 Onderwerp en op Kamervragen mw. Kraneveldt

Nadere informatie

De administratie van peuteropvang

De administratie van peuteropvang De administratie van peuteropvang Ondersteuningsdocument voor peuterspeelzalen 1 2 Sociaal Werk Nederland Inleiding De harmonisatie Vanuit de kabinetsvisie Een betere basis voor peuters zijn er diverse

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders Raadsvoorstel voor behandeling in oordeelvormende/besluitvormende vergadering Datum vergadering 23 juni 2016 Zaaknummer : Onderwerp Beleidskader peuteropvang 49262 Agendapunt

Nadere informatie

S A M E N V A T T I N G

S A M E N V A T T I N G 5 6 Samenvatting Adviesaanvraag, opvattingen kabinet In dit advies reageert de SER op een drietal voorgenomen maatregelen van het kabinet om de toetredingsvoorwaarden van de WW aan te scherpen. Het betreffen:

Nadere informatie

Nieuwsbrief tariefwijziging 2015

Nieuwsbrief tariefwijziging 2015 Beste ouders en/of verzorgers, De afgelopen jaren heeft De Drie Ballonnen, ondanks de economische malaise, blijvend geïnvesteerd in de kwaliteit, visie van de organisatie en in onze medewerkers. We bezuinigen

Nadere informatie

3 Kinderopvangtoeslag

3 Kinderopvangtoeslag 13 3 Kinderopvangtoeslag Om kinderopvangtoeslag te krijgen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden hebben te maken met uw persoonlijke situatie, uw werksituatie en de kinderopvang.

Nadere informatie

KindeRdam PakketWijzer 2018 locaties Krimpen a/d IJssel

KindeRdam PakketWijzer 2018 locaties Krimpen a/d IJssel KindeRdam PakketWijzer 2018 locaties Krimpen a/d IJssel Alle informatie over onze opvangpakketten voor hele en halve dagopvang, Buitenschoolse opvang (BSO) en peuteropvang overzichtelijk voor u op een

Nadere informatie

Winterswijk, 1 januari 2015. Beste ouders en verzorgers,

Winterswijk, 1 januari 2015. Beste ouders en verzorgers, Winterswijk, 1 januari 2015 Beste ouders en verzorgers, Met ingang van 1 januari 2015 hebben wij nieuwe tarieven doorgevoerd. Hierbij krijgt u als ouder of verzorger meer keuzemogelijkheden. Met de bijgevoegde

Nadere informatie

Een betere basis voor peuters: de Harmonisatie

Een betere basis voor peuters: de Harmonisatie Versie 27-10-2016 Een betere basis voor peuters: de Harmonisatie Vanuit de kabinetsvisie Een betere basis voor peuters zijn er diverse veranderingen in gang gezet in de kinderopvang- en peuterspeelzaalbranche.

Nadere informatie

Notitie Subsidiering Peuteropvang gemeente Krimpen aan de IJssel

Notitie Subsidiering Peuteropvang gemeente Krimpen aan de IJssel Notitie Subsidiering Peuteropvang gemeente Krimpen aan de IJssel Inleiding In deze notitie geeft de gemeente Krimpen aan de IJssel weer hoe zij vanaf 2019 Peuteropvang en Voor- en Vroegschoolse Educatie

Nadere informatie

Doel van deze ouderavond

Doel van deze ouderavond Doel van deze ouderavond Informatie geven over de komende veranderingen per 1 januari 2018. Wat verandert er en wat blijft gelijk voor ouders en kinderen Wat zijn de stappen tot 1 januari 2018 Gelegenheid

Nadere informatie

1. Inleiding 2. Analyse 2.1. Een derde van de ouders geeft aan minder te gaan werken

1. Inleiding 2. Analyse 2.1. Een derde van de ouders geeft aan minder te gaan werken 1. Inleiding Vorig jaar kondigde de regering grote bezuinigingen aan op de kinderopvang. De bezuinigingen lopen op tot 774 miljoen in 2015. In 2012 snijdt de regering met zo'n 400 miljoen euro in de kinderopvang.

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 1.7, derde en vierde lid, 1.8, eerste lid, en 1.9 van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen;

Gelet op de artikelen 1.7, derde en vierde lid, 1.8, eerste lid, en 1.9 van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen; Ontwerpbesluit van [datum] tot wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag en tegemoetkomingen in kosten kinderopvang in verband met het afbouwen van de vaste voet voor hoge inkomens in de kinderopvangtoeslagtabel

Nadere informatie

Aanbod en tarieven, dagopvang Uden e.o.

Aanbod en tarieven, dagopvang Uden e.o. Aanbod en tarieven, dagopvang Uden e.o. U krijgt wellicht meer terug dan u denkt! Dit voorbeeld betreft een gezin dat in 2017 gebruik gaat maken van dagopvang voor 2 dagdelen per (1 hele dag). Zij nemen

Nadere informatie

Prinsjesdag 2015: 10 wijzigingen voor je portemonnee

Prinsjesdag 2015: 10 wijzigingen voor je portemonnee Prinsjesdag 2015: 10 wijzigingen voor je portemonnee Prinsjesdag 2015: wijzigingen voor je portemonnee Op Prinsjesdag presenteert het kabinet in de Miljoenennota zijn financiële toekomstplannen voor 2016.

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Verordening kinderopvang op sociaal medische indicatie Haarlemmerliede en Spaarnwoude De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; Gelezen het voorstel van het college 19 januari ; Gelet op

Nadere informatie

Informatie Folder Veranderingen gastouderopvang 2012

Informatie Folder Veranderingen gastouderopvang 2012 Informatie Folder Veranderingen gastouderopvang 2012 2 1. Inhoudsopgaven 1. Inleiding 5 2. Kwaliteitseisen gastouderopvang 6 2.1 Eisen aan Gastouders 6 2.1.1 Deskundigheidseisen gastouders 7 2.1.2 Overige

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 30 545 Uitvoering Wet Werk en Bijstand Nr. 189 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie