Chronologie belangrijkste feiten MPA-affaire

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Chronologie belangrijkste feiten MPA-affaire"

Transcriptie

1 Chronologie belangrijkste feiten MPA-affaire 20 mei!" Vruchtbaarheidsproblemen geconstateerd bij varkens op 3 boerderijen in Noord-Brabant. 26 mei!" Sectie verricht op vier varkens door de faculteit Diergeneeskunde van de RUU. Aandoeningen van eierstokken gevonden die mogelijk zijn veroorzaakt door hormonen. 11 juni 14 juni 20 juni 21 juni 24 juni 26 juni 27 juni 1 juli 3 juli 4 juli!" Universiteit Utrecht belt RVV met mededeling dat een boer een aantal proefslachtingen wil laten verrichten. Keuringsverzoeken op basis van de Vleeskeuringswet zijn een zaak van het ministerie van VWS. In overleg tussen VWS, RVV, VWA en AID werd besloten dat 10 proefslachtingen van varkens van deze boer zouden plaatsvinden.!" 10 proefslachtingen uitgevoerd.!" Uit de uitslagen van de proefslachtingen blijkt dat in de varkens MPA aanwezig is.!" AID plaatst twee bedrijven onder toezicht (OTP).!" Op deze bedrijven is diervoeder van dezelfde leverancier aanwezig. Er worden monsters van het voer genomen.!" Een derde varkenshouderij wordt onder toezicht geplaatst.!" De uitslagen van de voermonsters blijken positief. Het Productschap Diervoeder (PDV) legt een ter beschikkingshoudingsplicht (TBH) op de partijen diervoeders op de veehouderijen. De AID start de tracering naar de oorzaak van de vervuiling van het voer.!" Via Rapid Alert Systeem is de Europese Commissie geïnformeerd.!" Eerste brief naar de TK over de MPA-vervuiling (kenmerk VVA /MS)!" Tracering van de AID van het voerspoor leidt naar vervuild glucosesiroop van Bioland in België. De AID neemt monsters van de glucosesiroop bij de veevoederbedrijven die van Bioland glucosesiroop hebben afgenomen. Deze monsters worden onderzocht door het Rikilt.!" Uitslagen van de monstername van glucosesiroop zijn sterk positief!" Tweede brief naar TK (kenmerk VVA 2002/2118)!" Inmiddels zijn 29 varkenshouderijen onder toezicht geplaatst door de AID.!" Eerste basisoverleg tussen overheid en bedrijfsleven.!" De glucosesiroop blijkt geleverd te zijn aan meerdere

2 diervoederfabrikanten. De MPA-vervuiling heeft zich over meerder diervoedersporen uitgebreid: spoor 1 is het brijvoederspoor, spoor 2 is de vervuiling achter één mengvoederfabrikant, spoor 3a is de vervuiling van melasse bij een melassehandelaar.!" Op de partijen veevoeders uit spoor 1 en 2 wordt TBH gelegd door het PDV.!" De AID neemt monsters van de melasse. zaterdag 6 juli 8 juli 10 juli 12 juli zaterdag 13 juli 15 juli 16 juli 17 juli!" AID start onderzoek naar de leveringen van vervuilde melasse aan mengvoederfabrikanten.!" De uitslagen van de melasse-monsters blijken positief. De tank met de vervuilde melasse wordt geblokkeerd.!" Overleg in Brussel met de Europese Commissie over de MPAaanpak in Nederland.!" LNV roept bedrijfsleven op om tijdelijk geen varkens te slachten en te exporteren uit spoor 2. Bedrijfsleven neemt dit in overweging.!" De uitslagen van de voermonsters van mengvoeder in spoor 3a blijken positief.!" EC, België, Luxemburg en Duitsland dreigen exportbeperkende maatregelen aan Nederland op te leggen. Hierover vindt een overleg plaats in Brussel. Besloten wordt te wachten totdat alle uitslagen van in het komend weekend te nemen niervetmonsters en voedermonsters bekend zijn. Afhankelijk hiervan worden maatregelen getroffen.!" Tweede basisoverleg tussen overheid en bedrijfsleven.!" Start proefslachten varkens uit spoor 2 en 3a voor onderzoek op MPA in niervet.!" Overleg LNV met slachterijen en ketenpartijen ter voorbereiding stop export. Besloten wordt om met ingang van 15 juli de export van levende varkens en varkensproducten op te schorten.!" Slachterijen slachten beperkt.!" De export van levende varkens en varkensproducten wordt op vrijwillige basis door het bedrijfsleven opgeschort.!" Presentatie in SCFCAH wordt goed ontvangen door de lidstaten excl. Italië.!" In overleg met PDV/Nevedi/ ketenpartijen wordt besloten tot een recall van mengvoeders in spoor 3a.!" Het PDV roept met een brief aan alle betrokken voederfabrikanten op tot een snelle recall. De prioriteit ligt in eerste instantie bij het terughalen van het varkensvoeder.!" Een levensmiddelenfabrikant blijkt ook positieve melasse te hebben ontvangen van de melassehandelaar uit spoor 3a. Per direct wordt het melassebedrijf door de AID en de KvW

3 geblokkeerd en worden alle tanks met melasse bemonsterd.!" Het eerste protocol voor het vrijgeven van veehouderijen is opgesteld en voorgelegd aan België en de EC.!" Derde basisoverleg tussen overheid en bedrijfsleven. In dit overleg wordt besloten tot het instellen van een schoonvoerverklaring. Middels deze verklaring wordt een garantie door de veehouder gegeven dat zijn varkens minstens 7 dagen schoon voeder hebben gekregen. 18 juli 19 juli zondag 21 juli 22 juli 23 juli 24 juli!" Alle uitslagen van niervetmonsters blijken negatief. Daarom worden alle veehouderijen in spoor 2 en 3a vrijgegeven mits de veehouder een schoonvoerverklaring kan overleggen.!" In meerdere tanks op het melassebedrijf blijkt met MPA vervuilde melasse aanwezig te zijn. De AID en de KvW starten de tracering van leveringen uit de positieve tanks.!" Overleg tussen LNV en het melassebedrijf. Het melasse bedrijf garandeert dat de vervuilde melasse die uitgeleverd is en de partijen die nog op het bedrijf aanwezig zijn, worden vernietigd. Dit wordt schriftelijk vastgelegd.!" Italië sluit de grenzen voor varkens en varkensproducten uit Nederland. LNV voert in Rome spoedoverleg met Italiaanse overheid over de MPA-aanpak van Nederland.!" Er blijkt een nieuw voederspoor te bestaan: spoor 3b. Dit spoor is ontstaan door een levering van melasse door het melassebedrijf aan een alcoholproducent. De restproducten vinasse en tarwegistconcentraat bevatten MPA en zijn verwerkt in diervoeders.!" Wederom overleg in Brussel: het eerste vrijgaveprotocol van 17-7 dient te worden aangepast.!" PDV schrijft in een brief aan betrokken veevoederfabrikanten dat het voeder uit spoor 3b dient te worden teruggehaald.!" Vierde basisoverleg tussen overheid en bedrijfsleven.!" LNV roept wederom het bedrijfsleven op tot opschorting van slacht en export van varkens in dit nieuwe spoor.!" PDV bevestigt met brief aan voederfabrikanten dat alle voeders met vervuilde melasse teruggehaald moeten worden, niet alleen de varkensvoeders.!" Het definitieve maatregelenpakket is vastgesteld in Brussel door EC en Lidstaten (exclusief Italië). Dit leidt tot een onmogelijke keuze voor veehouderijen met positieve varkens in spoor 1: of per dier testen voor nationale markt of destructie: de (economische) schade op bedrijfsniveau is in beide gevallen zeer groot.!" Om te kunnen garanderen dat het pakket van maatregelen effectief is, wordt een monitoringsprogramma gestart.!" De schoonvoerverklaring is geen onderdeel van het maatregelenpakket.!" Vijfde basisoverleg tussen overheid en bedrijfsleven.

4 25 juli!" Minister geeft financieringsgarantie voor MPA-bedrijven in spoor 1 (max 8 miljoen) als de sector met een reddingsplan komt.!" Supermarkten lijken niet bereid om MPA-vlees in de schappen te leggen. 26 juli 29 juli 31 juli 1 augustus 2 augustus 5 augustus 8 augustus 13 augustus 15 augustus 19 augustus 21 augustus 22 augustus 26 augustus 28 augustus!" Derde brief naar de TK (VVA GM)!" Zesde basisoverleg tussen overheid en bedrijfsleven!" Brief van LNV naar Nevedi waarin wordt aangedrongen op snelheid bij het oppakken van de recall.!" Albert Heijn is bereid vlees van MPA-varkens in de schappen te leggen na steekproefsgewijze controle op MPA. Dit past niet in de afspraken met de EC van 24 juli.!" LNV overlegt met het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) over de voorwaarden voor het verkopen van varkensvlees uit spoor 1.!" Het bedrijfsleven komt tot de conclusie dat destructie de enige haalbare optie is voor de varkens uit spoor 1.!" Het bedrijfsleven komt met de uitwerking van reddingsplan voor de 26 getroffen veehouders in spoor 1: opkoopregeling met marktconforme vergoeding. LNV zegt voorfinanciering toe aan PVV, terugbetaling in maximaal 4 jaar.!" Alle varkenshouderijen in spoor 3b zijn vrijgegeven.!" Sluiting inschrijvingstermijn voor de opkoopregeling: drie varkenshouders doen niet mee. zaken recall.!" LNV-ambtenaren bieden ondersteuning aan het PDV voor de informatieverzameling over de recall. zaken recall!" Concept eind-rapportage PDV over recall waaruit blijkt dat maar weinig voeders zijn teruggehaald. zaken recall.!" Gesprek op bestuurlijk niveau tussen LNV en PDV.!" Eindrapportage recall voeders van PDV!" Brief van Minister LNV naar betrokken voederfabrikanten en veehouderijen over de voorwaarden voor vernietiging van met MPA vervuilde voeders.

5 4 september 5 september 11 september 12 september 19 september 20 September!" Vierde brief van LNV aan TK over stand van zaken MPA (VVA.02/2862GM)!" Algemeen Overleg met de Vaste Kamercommissie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.!" Presentatie van eindrapport in SCFCAH in Brussel door LNV.!" Vijfde brief van LNV aan de TK (VVA AA)!" Zesde brief van LNV aan de TK (DL.2002/3182)!" Overeenkomst over de tweede tranche van de opkoop van de varkens in spoor 1. Het bedrijfsleven betaalt de uitvoeringskosten. Middels voorfinanciering maakt LNV de opkoop mogelijk. De voorfinanciering is een preferente vordering op te ontvangen gelden uit schadeclaims.

NOTA. Landbouw, natuurbeheer. en visserij. 1 Inleiding. MPA is een hormoon(synthetisch sterold met een gestagene werking).

NOTA. Landbouw, natuurbeheer. en visserij. 1 Inleiding. MPA is een hormoon(synthetisch sterold met een gestagene werking). 2. Humaan overeenkomstig progesteron, het natuurlijk zwangorschapshorrnoon bij mens en dier. Hormonen zijn verboden op basis van EU wetgeving. MPA is een hormoon(synthetisch sterold met een gestagene werking).

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2002 2003 26 991 Voedselveiligheid Nr. 82 VERSLAG VAN EEN ALGEMEEN OVERLEG Vastgesteld 7 januari 2003 De vaste commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Nadere informatie

Donderdag 04/12/08. Zaterdag 06/12/08. Zondag 07/12/08 ochtend. Zondag 07/12 avond

Donderdag 04/12/08. Zaterdag 06/12/08. Zondag 07/12/08 ochtend. Zondag 07/12 avond Donderdag 04/12/08 De Ierse autoriteiten hebben de media op de hoogte gebracht van de vaststelling van PCB s in diervoeders en van de blokkering van een bepaald aantal veehouderijen. Zaterdag 06/12/08

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Agro Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Beleidsregel t.b.v. voorwaarden en toezicht bij vernietiging van met MPA besmette voedermiddelen en daarmee geproduceerde

Beleidsregel t.b.v. voorwaarden en toezicht bij vernietiging van met MPA besmette voedermiddelen en daarmee geproduceerde Productschap Diervoeder Beleidsregel t.b.v. voorwaarden en toezicht bij vernietiging van met MPA besmette voedermiddelen en daarmee geproduceerde diervoeders 1 Inleiding Ingevolge artikel 6 tweede lid

Nadere informatie

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT,

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, MINISTERIE VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur, en Voedselkwaliteit van 5 april 2007, nr. TRCJZ/2007/1185, houdende wijziging (39) van de Regeling beperkingsgebieden

Nadere informatie

Controleprogramma diervoeder in Nederland, 2001

Controleprogramma diervoeder in Nederland, 2001 Controleprogramma diervoeder in Nederland, 2001 Expertisecentrum LNV, onderdeel Landbouw/Ede, oktober 2000 2000 Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

Evaluatie van het broodmeel incident 2003

Evaluatie van het broodmeel incident 2003 Evaluatie van het broodmeel incident 2003 Kwaliteitsreeks nr 90 Mei 2003 Productschap Diervoeder Evaluatie van het broodmeel incident 2003 Kwaliteitsreeks nr 90 Mei 2003 Productschap Diervoeder Stadhoudersplantsoen

Nadere informatie

Ministerie van Economische Zaken. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage

Ministerie van Economische Zaken. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage Ministerie van Economische Zaken > Retouradres Postbus 43006 3540 AA Fout: Bron van verwijzing niet gevonden De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Catharijnesingel

Nadere informatie

Rapportage en Evaluatie EWS-meldingen

Rapportage en Evaluatie EWS-meldingen Rapportage en Evaluatie EWS-meldingen Medio 2003 / medio 2004 Kwaliteitsreeks nr 102 November 2004 Productschap Diervoeder Rapportage en Evaluatie EWS-meldingen medio 2003 / medio 2004 Kwaliteitsreeks

Nadere informatie

Belgisch vlees. Feiten & Cijfers In België worden jaarlijks 11,7 miljoen varkens, runderen en kalveren geslacht.

Belgisch vlees. Feiten & Cijfers In België worden jaarlijks 11,7 miljoen varkens, runderen en kalveren geslacht. Belgisch vlees Feiten & Cijfers 2013 In België worden jaarlijks 11,7 miljoen varkens, 515.000 runderen en 300.000 kalveren geslacht. België Poznan: 1.018 km Berlijn: 781 km Warschau: 1.341 km Londen: 332

Nadere informatie

3. GMP. Eindwerk: De administratie bij zelfmengers.

3. GMP. Eindwerk: De administratie bij zelfmengers. 3. GMP 3.1 nleiding GMP is een kwaliteitsgarantiesysteem met 3 hoofdthema s: ongewenste stoffen en producten buiten de productieketen houden maximaal hygiënisch produceren vnl. met het oog op het vermijden

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Agro Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Factsheet Dioxine 14 januari 2011

Factsheet Dioxine 14 januari 2011 Factsheet Dioxine 14 januari 2011 De informatie in deze factsheet is gebaseerd op de tot op heden bekend gemaakte, officiële informatie die is verkregen van de Duitse autoriteiten, de VWA of de EU. Via

Nadere informatie

De diervoedersector haalt uit voorzorg voer voor melkvee terug om besmetting van boerderijmelk met aflatoxine uit te sluiten

De diervoedersector haalt uit voorzorg voer voor melkvee terug om besmetting van boerderijmelk met aflatoxine uit te sluiten Communicatie aflatoxine Versie 1, 7 maart 2013 Uitgangspunten 1. TRUST FEED neemt de woordvoering op zich voor wat betreft vragen over diervoeders en de kwaliteit en veiligheid daarvan. Voor vragen over

Nadere informatie

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit FOUT: BRON VAN VERWIJZING NIET GEVONDEN

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit FOUT: BRON VAN VERWIJZING NIET GEVONDEN Ministerie van Economische Zaken > Retouradres Postbus 43006 3540 AA Fout: Bron van verwijzing niet gevonden De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directie

Nadere informatie

Mest, mestverwerking en wetgeving

Mest, mestverwerking en wetgeving Mest, mestverwerking en wetgeving Harm Smit Beleidsmedewerker Economische Zaken, DG AGRO Inhoud Feiten en cijfers. Huidig instrumentarium. Visie op mestverwerking en hoogwaardige meststoffen Toekomstig

Nadere informatie

Hierbij breng ik u op de hoogte van de stand van zaken met betrekking tot het beleidsterrein diervoeders.

Hierbij breng ik u op de hoogte van de stand van zaken met betrekking tot het beleidsterrein diervoeders. De Minister van LNV t.a.v. de heer Dr. C.P. Veerman Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG Nederland Datum : 18 december 2002 Ons kenmerk : VWA/2002/1436 Onderwerp : Stand van Zaken en aanbevelingen beleidsterrein

Nadere informatie

Recordhoeveelheid varkensvlees uitgevoerd

Recordhoeveelheid varkensvlees uitgevoerd Page 1 of 5 Recordhoeveelheid varkensvlees uitgevoerd 11-5-2016 / 02:00 In 2015 exporteerde Nederland een recordhoeveelheid van 944 miljoen kilo varkensvlees, 6 procent meer dan in 2014. Door de lage prijzen

Nadere informatie

Raadgevend comité van 09.12.2008 Historiek en respons van de contaminatie met dioxines en PCB in Iers varkensvlees

Raadgevend comité van 09.12.2008 Historiek en respons van de contaminatie met dioxines en PCB in Iers varkensvlees Raadgevend comité van 09.12.2008 Historiek en respons van de contaminatie met dioxines en PCB in Iers varkensvlees Datum Feiten Respons 19.11.2008 Ierse overheid doet routine monsterneming in een uitsnijderij

Nadere informatie

Relatie sectoren en dierenartsen Nu en in de toekomst

Relatie sectoren en dierenartsen Nu en in de toekomst z Relatie sectoren en dierenartsen Nu en in de toekomst Richard Soons Secretaris Werkgroep Varkens Taskforce Antibioticaresistentie Presentatie 1. Introductie POV 2. Aanleiding/afspraken antibiotica aanpak

Nadere informatie

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e PBO-blad Sociaal- Economische Raad M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e I n h o u d s o p g a v e jaargang 58 29 december 2008 nummer

Nadere informatie

Risico s in de vleesketen. S. van Renssen

Risico s in de vleesketen. S. van Renssen Risico s in de vleesketen S. van Renssen Aanleiding Incidenten in de vleessector Paardenvleesschandaal, februari 2013 Berichten in de media dat vlees besmet zou zijn met fecaliën Berichten over het bijmengen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 26 991 Voedselveiligheid Nr. 486 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT EN STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2002 352 esluit van 1 juli 2002, houdende wijziging van het esluit Staatstoezicht op de volksgezondheid en enkele andere besluiten Wij eatrix, bij

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Prins Clauslaan 8 Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG www.minlnv.nl Contactpersoon

Nadere informatie

Evaluatie van de MPA affaire 2002

Evaluatie van de MPA affaire 2002 Productschap Diervoeder Evaluatie van de MPA affaire 2002 1 INLEIDING... 2 2 DE MPA VERONTREINIGING: DE SPOREN... 3 2.1 Inleiding...3 2.2 Bron van besmetting...3 2.3 Verspreiding...3 3 KWALITEITSBORGINGSYSTEMATIEK...

Nadere informatie

STICHTING VARKENS IN NOOD

STICHTING VARKENS IN NOOD STICHTING VARKENS IN NOOD 8 augustus 2017 Inhoud Samenvatting rapport...2 Opvallende conclusies over de maand juli 2017...2 Inleiding...2 Beter Leven keurmerk juli 2017...3 Ontwikkeling van het Beter Leven

Nadere informatie

TUSSENHANDEL IN DIERVOEDERS (HYGIËNECODE/GMP + B 3.2)

TUSSENHANDEL IN DIERVOEDERS (HYGIËNECODE/GMP + B 3.2) TUSSENHANDEL IN DIERVOEDERS (HYGIËNECODE/GMP + B 3.2) 1 juli 2008 1 Toepassing in uw onderneming HTP Advies B.V. Begeleiding bij o.a. ISO (9001, 22000), GMP +, HACCP (www.htp-advies.nl) Praktijkervaring

Nadere informatie

STICHTING VARKENS IN NOOD

STICHTING VARKENS IN NOOD STICHTING VARKENS IN NOOD januari 2019 Inhoud Samenvatting rapport...2 Opvallende conclusies van het vierde kwartaal 2018...2 Inleiding...2 Beter Leven keurmerk december 2018...3 Ontwikkeling van aanbod

Nadere informatie

Aan geadresseerde. Geachte heer/mevrouw,

Aan geadresseerde. Geachte heer/mevrouw, Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid Aan geadresseerde uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum VD. 2004/2884 8-10-2004 onderwerp doorkiesnummer bijlagen Kaderwet diervoeders. (TRC 2004/7011) 3785633

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 3 augustus 2017 Betreft fipronil in eieren

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 3 augustus 2017 Betreft fipronil in eieren > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

de beste producten mede mogelijk gemaakt door agrifirm

de beste producten mede mogelijk gemaakt door agrifirm de beste producten mede mogelijk gemaakt door agrifirm Onze veehouders zorgen voor prachtige en heerlijke producten. Van melk en kipfilet tot eieren en subliem varkensvlees van eigen bodem. Vele mensen

Nadere informatie

2. Deelt dit college de mening van de PVV dat sommige varkenstallen en mestopslagen goed herbestemd kunnen worden? Zo nee, waarom niet?

2. Deelt dit college de mening van de PVV dat sommige varkenstallen en mestopslagen goed herbestemd kunnen worden? Zo nee, waarom niet? Statenfractie PVV De heer M. Boon Postbus 90151 5200 MC 'S-HERTOGENBOSCH Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 www.brabant.nl IBAN NL86INGB0674560043

Nadere informatie

Steunmaatregelen van de Staten nr. N 699/00 - België (Vlaanderen) Regeling afbouw varkensstapel

Steunmaatregelen van de Staten nr. N 699/00 - België (Vlaanderen) Regeling afbouw varkensstapel EUROPESE COMMISSIE Brussel, 27-02-2001 SG(2001) D/ 286469 Betreft: Steunmaatregelen van de Staten nr. N 699/00 - België (Vlaanderen) Regeling afbouw varkensstapel Excellentie, Ik heb de eer U ervan in

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen AFRIKAANSE VARKENSPEST (AVP): COMMUNICATIE Nieuw uitvoeringsbesluit van de Europese Commissie van gestemd op 23 november 2018: aanpassing van de zonering door de Europese Commissie Het is belangrijk te

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 22 343 Handhaving milieuwetgeving 28 173 Bepalingen aangaande onder meer de bereiding en het in het verkeer brengen van diervoeders (Kaderwet diervoeders)

Nadere informatie

STICHTING VARKENS IN NOOD

STICHTING VARKENS IN NOOD STICHTING VARKENS IN NOOD juni 2018 Inhoud Samenvatting rapport...2 Opvallende conclusies over de maand maart 2018...2 Inleiding...2 Beter Leven keurmerk maart 2018...3 Ontwikkeling van aanbod van het

Nadere informatie

Van stal tot akker: de link tussen intensieve veehouderij en akkerbouw

Van stal tot akker: de link tussen intensieve veehouderij en akkerbouw Van stal tot akker: de link tussen intensieve veehouderij en akkerbouw Vakgroep landbouweconomie, Universiteit Gent Overzicht presentatie Belang van sector Situatie Evolutie Uitdagingen Belang agrovoedingscomplex

Nadere informatie

Datum 22 april 2016 Betreft Beantwoording vragen over bericht dat varkens sterven voor de slacht

Datum 22 april 2016 Betreft Beantwoording vragen over bericht dat varkens sterven voor de slacht > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC

Nadere informatie

STICHTING VARKENS IN NOOD

STICHTING VARKENS IN NOOD STICHTING VARKENS IN NOOD 4 september 2017 Inhoud Samenvatting rapport...2 Opvallende conclusies over de maand augustus 2017...2 Inleiding...2 Beter Leven keurmerk augustus 2017...3 Ontwikkeling van het

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 26 991 Voedselveiligheid Nr. 344 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Mest, mestverwerking en mestwetgeving

Mest, mestverwerking en mestwetgeving Mest, mestverwerking en mestwetgeving Frits Vink Ketenmanager grondgebonden veehouderij Ministerie van Economische Zaken Inhoud Feiten en cijfers (3 sheets) Huidig mestbeleid (2 sheets) Mestbeleid: koers

Nadere informatie

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing. Netwerkkaart 13b Voedselveiligheid

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing. Netwerkkaart 13b Voedselveiligheid Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing Netwerkkaart 13b Voedselveiligheid 13b Voedselveiligheid versie 2018 Crisistypen (mogelijke) aantasting veiligheid levensmiddelen (mogelijke) aantasting veiligheid

Nadere informatie

2 Kwaliteit en kwaliteitszorg Wat is kwaliteit? Kwaliteit en consument Samenvatting 38

2 Kwaliteit en kwaliteitszorg Wat is kwaliteit? Kwaliteit en consument Samenvatting 38 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Product en productieproces 11 1.1 De productie- en bedrijfskolom 11 1.2 Kwaliteitszorg 14 1.3 Zuivelsector 14 1.4 De varkenssector 21 1.5 Samenvatting 28 2 Kwaliteit en

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2009-2010 26991 Voedselveiligheid A VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 27 oktober 2009 De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Nadere informatie

Evaluatie diermeel in voeders

Evaluatie diermeel in voeders Evaluatie diermeel in voeders 1999 tot en met 2001 Kwaliteitsreeks nr 87 Maart 2003 Productschap Diervoeder Evaluatie diermeel in voeders 1999 tot en met 2001 Kwaliteitsreeks nr 87 Maart 2003 Productschap

Nadere informatie

Datum 31 maart 2015 Betreft Beantwoording vragen over private kwaliteitssystemen in varkens- en kalversector

Datum 31 maart 2015 Betreft Beantwoording vragen over private kwaliteitssystemen in varkens- en kalversector > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter, Directie Visserij De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 4 september 2008 2070828790 Viss. 2008/5042 25 september

Nadere informatie

Marktoverzicht van de Belgische varkenssector 25 januari 2019

Marktoverzicht van de Belgische varkenssector 25 januari 2019 Marktoverzicht van de Belgische varkenssector 25 januari 2019 1 4 7 10 13 16 19 22 25 28 31 34 37 40 43 46 49 52 175 1/ Prijzen Nationale prijzen varkenskarkassen, gewogen gemiddelde S/E-klasse /100kg

Nadere informatie

Dierziekten en plantenziekten

Dierziekten en plantenziekten Dierziekten en plantenziekten dierziekten maatregelen bij milieu-incidenten, zie het schema milieu maatregel instantie wettelijke basis toelichting 1. informatie 1a. informatie aan overheid 1a1. melding

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over Ranbaxy

Veelgestelde vragen over Ranbaxy Veelgestelde vragen over Ranbaxy Vraag 1 Wat is er aan de hand met grondstoffen die gemaakt zijn in de fabriek van Ranbaxy in Toansa? Antwoord 1: Op 23 januari 2014 heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration

Nadere informatie

GEBRUIK KOPER EN ZINK IN DE VARKENSHOUDERIJ 2014

GEBRUIK KOPER EN ZINK IN DE VARKENSHOUDERIJ 2014 GEBRUIK KOPER EN ZINK IN DE VARKENSHOUDERIJ 2014 Definitief Rapport gebruik koper en zink in de varkenshouderij 2014 5 september 2014 1. Inleiding Diervoeder staat aan het begin van de voedselketen. Onveilig

Nadere informatie

Brussel, C(2009) 1087 definitief

Brussel, C(2009) 1087 definitief EUROPESE COMMISSIE Brussel, 25.2.2009 C(2009) 1087 definitief Betreft: Staatssteun NN 116/2002 (ex N 563/2002) - Nederland Tijdelijke noodmaatregel overname varkens wegens MPAverontreiniging Excellentie,

Nadere informatie

Factsheet Speciesonderzoek wild en wildproducten 2010. Datum Februari 2011

Factsheet Speciesonderzoek wild en wildproducten 2010. Datum Februari 2011 Factsheet Speciesonderzoek wild en wildproducten 2010. Datum Februari 2011 Colofon Projectnaam Speciesonderzoek wild en wildproducten 2010 Projectnummer OT1012 AB Versienummer 1.0 (extern) Productmanager

Nadere informatie

Statistisch Jaarverslag

Statistisch Jaarverslag Statistisch Jaarverslag 2014 Inhoud INHOUD... 2 1 DE DIERVOEDERINDUSTRIE IN EUROPA... 5 1.1 MENGVOEDERPRODUCTIE IN DE BELANGRIJKSTE EUROPESE LIDSTATEN IN 2014 (1000 TON)... 5 1.2 OVERZICHT VAN DE BERICHTGEVINGEN

Nadere informatie

Wet dieren. Één integraal kader voor regels over handelingen met dieren. Mr. drs. R.G. Herbes Coörd. Spec. Inspecteur diervoeder

Wet dieren. Één integraal kader voor regels over handelingen met dieren. Mr. drs. R.G. Herbes Coörd. Spec. Inspecteur diervoeder Wet dieren Één integraal kader voor regels over handelingen met dieren Mr. drs. R.G. Herbes Coörd. Spec. Inspecteur diervoeder Huidige situatie Verschillende wetten per doelgroep Versnipperde uitvoeringsregelgeving

Nadere informatie

STICHTING VARKENS IN NOOD

STICHTING VARKENS IN NOOD STICHTING VARKENS IN NOOD 7 maart 2017 Inhoud Samenvatting rapport...2 Rectificatie cijfers Aldi en Coop...2 Inleiding...2 Beter Leven keurmerk februari 2017...3 Ontwikkeling van het Beter Leven keurmerk

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken

Rapport. Rapport over een klacht over de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken Rapport Rapport over een klacht over de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken Datum: 23 december 2013 Rapportnummer: 2013/204 2 Wat was er aan de hand

Nadere informatie

Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU

Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU De Europese Unie mikt hoog Europese Commissie Landbouw en plattelandsontwikkeling Bijdrage van het landbouwbeleid Het GLB biedt landbouwers een aantal stimuli

Nadere informatie

De consument eet vee eet voer

De consument eet vee eet voer De consument eet vee eet voer Sectorbijeenkomst GMP 24 mei 2005 Marc Jansen Hoofd Consument en Kwaliteit Centraal Bureau Levensmiddelenhandel Inhoud 1. Retail in Nederland 2. Belang voedselveiligheid 3.

Nadere informatie

STICHTING VARKENS IN NOOD

STICHTING VARKENS IN NOOD STICHTING VARKENS IN NOOD 10 oktober 2017 Inhoud Samenvatting rapport...2 Opvallende conclusies over de maand september 2017...2 Inleiding...2 Beter Leven keurmerk september 2017...3 Ontwikkeling van het

Nadere informatie

Tracking & Tracing: gevolgen van de GFL voor uienverpakkers en exporteurs 14 december 2004 Inge Neessen en Irma Schönherr

Tracking & Tracing: gevolgen van de GFL voor uienverpakkers en exporteurs 14 december 2004 Inge Neessen en Irma Schönherr Tracking & Tracing: gevolgen van de GFL voor uienverpakkers en exporteurs 14 december 2004 Inge Neessen en Irma Schönherr Onderzoek en communicatie Tracking en Tracing AGF branche Aangevraagd door Frugi

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 27 400 F Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangen van het Diergezondheidsfonds voor het jaar 2001 Nr. 2 MEMORIE VAN TOELICHTING

Nadere informatie

Bekijk de zaak van meerdere kanten!

Bekijk de zaak van meerdere kanten! Bekijk de zaak van meerdere kanten! Masterclass Mestverwaarding Horst 4 oktober 2017 Even voorstellen op de bres voor de (jonge) ondernemers! Kwis: staan of zitten?! Vraag 1 Hoeveel fosfor (g/kg) zit er

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De onderdelen d tot en met h worden geletterd e tot en met i.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De onderdelen d tot en met h worden geletterd e tot en met i. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17924 4 juli 2013 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 1 juli 2013, nr. WJZ/13101068, houdende wijziging

Nadere informatie

Evaluatie incident dioxinebesmetting aardappelbijproducten 2004

Evaluatie incident dioxinebesmetting aardappelbijproducten 2004 Evaluatie incident dioxinebesmetting aardappelbijproducten 2004 Kwaliteitsreeks nr. 103 Februari 2005 Productschap Diervoeder Evaluatie incident dioxinebesmetting aardappelbijproducten 2004 Kwaliteitsreeks

Nadere informatie

EU-wetgeving en beleid. Annemarie Bouma Ministerie LNV

EU-wetgeving en beleid. Annemarie Bouma Ministerie LNV EU-wetgeving en beleid Annemarie Bouma Ministerie LNV Afrikaanse varkenspest: regelgeving OIE EU NL 2 OIE World organisation for Animal Health Transparency global disease situation OIE-listed diseases

Nadere informatie

Uitslag onderzoek Diervriendelijk vlees? EénVandaag Opiniepanel deelnemers Oktober 2009

Uitslag onderzoek Diervriendelijk vlees? EénVandaag Opiniepanel deelnemers Oktober 2009 Uitslag onderzoek Diervriendelijk vlees? EénVandaag Opiniepanel 24.000 deelnemers Oktober 2009 Hoe vaak eet u vlees bij de warme maaltijd? (Bijna) iedere dag 42,5 5-6 keer in de week 18,1 3-4 keer in de

Nadere informatie

In artikel 5.5 vervallen het tweede lid alsmede de aanduiding 1. voor het eerste. Na artikel 5.7 worden de volgende artikelen ingevoegd, luidende:

In artikel 5.5 vervallen het tweede lid alsmede de aanduiding 1. voor het eerste. Na artikel 5.7 worden de volgende artikelen ingevoegd, luidende: Grondslag Gelet op de artikelen 2.2, tiende lid, onderdelen d, e, f, g, i, j, l, onder 1 en 4º, m, n, p, 2.8, vierde lid, onderdelen a en b, 7.1, 7.2, tweede lid, 7.8, eerste lid, van de Wet dieren; Artikelen

Nadere informatie

Standpuntbepaling inzake de duurzame aankoop van eieren

Standpuntbepaling inzake de duurzame aankoop van eieren Standpuntbepaling inzake de duurzame aankoop van eieren Inhoudstabel 1. Onze visie...3 2. Ons doel...4 3. Ons standpunt...5 3.1. Verantwoordelijke assortimentssamenstelling 5 3.2. Herkomst, transparantie

Nadere informatie

Kamervragen aan de ministers van VWS en LNV over nieuwe gevallen van Q-koorts besmettingen bij mensen in Brabant

Kamervragen aan de ministers van VWS en LNV over nieuwe gevallen van Q-koorts besmettingen bij mensen in Brabant 08-05-2008 Kamervragen aan de ministers van VWS en LNV over nieuwe gevallen van Q-koorts besmettingen bij mensen in Brabant Vragen van het lid Thieme aan de ministers van Volksgezondheid Welzijn en Sport

Nadere informatie

Rendement verbeteren door samen te werken aan optimalisatie van de technische kengetallen

Rendement verbeteren door samen te werken aan optimalisatie van de technische kengetallen Rendement verbeteren door samen te werken aan optimalisatie van de technische kengetallen Landelijke aanpak IBR en BVD Per 1-4-2018 verplicht alle melkveehouders een status voor BVD en IBR (door sector)

Nadere informatie

Presentatie NVWA Food seminar 6 april 2016

Presentatie NVWA Food seminar 6 april 2016 Presentatie NVWA Food seminar 6 april 2016 Voor vragen over Food gerelateerde onderwerpen kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten! 073 7 200 200 Handhaving Food en Recall Food Seminar

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 2457 250 24 24december 2008 Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur, en Voedselkwaliteit van 9 december 2008,

Nadere informatie

De mengvoedersector. Facts and Figures

De mengvoedersector. Facts and Figures De mengvoedersector Facts and Figures 06/07/2016 Inhoud MENGVOEDERINDUSTRIE IN CIJFERS... 2 SAMENSTELLING MENGVOEDER... 3 PRODUCTIEPROCES... 4 ONMISBARE SCHAKEL... 5 1 Mengvoederindustrie in cijfers De

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad dd VLAAMSE OVERHEID

Belgisch Staatsblad dd VLAAMSE OVERHEID VLAAMSE OVERHEID N. 2009 2031 [C 2009/35462] 3 APRIL 2009. Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de nadere regels inzake het nutriëntenbalansstelsel als vermeld in artikel 25 van het Mestdecreet

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2002 437 Besluit van 22 juli 2002, houdende wijziging van het Besluit medische hulpmiddelen in verband met derivaten van menselijk bloed Wij Beatrix,

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL B8-0097/1. Amendement. Renate Sommer namens de PPE-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL B8-0097/1. Amendement. Renate Sommer namens de PPE-Fractie 9.2.2015 B8-0097/1 1 Overweging D D. overwegende dat, afhankelijk van de desbetreffende lidstaat, naar schatting 30-50 % van de totale hoeveelheid geslacht vlees verwerkt wordt tot vleesingrediënten voor

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2002 2003 24 668 Gekke-koeienziekte (BSE) Nr. 88 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 11 februari 2003 De vaste commissie voor Landbouw, Natuurbeheer

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Woord vooraf. Inhoudsopgave. Inleiding. 1. De zelfmenger: algemeen. 1.1 Wie is zelfmenger.

Inhoudsopgave. Woord vooraf. Inhoudsopgave. Inleiding. 1. De zelfmenger: algemeen. 1.1 Wie is zelfmenger. Inhoudsopgave Woord vooraf Inhoudsopgave Inleiding 1. De zelfmenger: algemeen. 1.1 Wie is zelfmenger. 1.2 Welke voordelen zijn er verbonden aan het zelfmengen. 1.2.1 Financieel voordeel. 1.2.2 Zelfcontrole

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter, Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum VD. 2008/246 12 februari

Nadere informatie

Rapport. Datum: 29 maart 2005 Rapportnummer: 2005/091

Rapport. Datum: 29 maart 2005 Rapportnummer: 2005/091 Rapport Datum: 29 maart 2005 Rapportnummer: 2005/091 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hem

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/07/2012

Gearchiveerd op 01/07/2012 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... IEC 2473 CHECKLIST VOOR OPERATOREN DIE PRODUCTEN VOOR HUMANE CONSUMPTIE ONDERWORPEN AAN

Nadere informatie

Cross Compliance controles

Cross Compliance controles INTERPROVINCIAAL OVERLEG EN MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN Cross Compliance controles I. ALGEMEEN Werkinstructie voor provincies EINDVERSIE, 6 juni 2016 De werkinstructie voor provincies bestaat uit

Nadere informatie

Samen werken aan voedselveiligheid

Samen werken aan voedselveiligheid Samen werken aan voedselveiligheid Een eerste kennismaking Roel Robbertsen, voorzitter SecureFeed Jaarvergadering Comité van Graanhandelaren Rotterdam, 20-11-2014 Inhoud presentatie Wie en wat is SecureFeed

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 20198 24 december 2009 Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 18 december 2009, nr. 95104,

Nadere informatie

Rapportage EWS 2005. Kwaliteitsreeks nr. 113 Maart 2006. Productschap Diervoeder

Rapportage EWS 2005. Kwaliteitsreeks nr. 113 Maart 2006. Productschap Diervoeder Rapportage EWS 2005 Kwaliteitsreeks nr. 113 Maart 2006 Productschap Diervoeder Rapportage EWS 2006 Kwaliteitsreeks nr. 113 Maart 2006 Productschap Diervoeder Stadhoudersplantsoen 12 2517 JL Den Haag Telefoon

Nadere informatie

MAANDELIJKS OVERZICHT VAN DE PRODUCTIE VAN EN DE HANDEL IN BROEDEIEREN EN KUIKENS (Verordening (EEG) Nr. 1868/77) Deel I

MAANDELIJKS OVERZICHT VAN DE PRODUCTIE VAN EN DE HANDEL IN BROEDEIEREN EN KUIKENS (Verordening (EEG) Nr. 1868/77) Deel I MAANDELIJKS OVERZICHT VAN DE PRODUCTIE VAN EN DE HANDEL IN BROEDEIEREN EN KUIKENS (Verordening (EEG) Nr. 1868/77) Departement Landbouw en Visserij Deel I Land: België Maand: Jaar: 214 1 stuks A. Ingelegde

Nadere informatie

Producenten Organisatie Varkenshouderij

Producenten Organisatie Varkenshouderij Producenten Organisatie Varkenshouderij Producenten organisaties onder de loep 31 Mei 2016 Beleidsplan Recept voor Duurzaam Varkensvlees Wij bepalen zelf onze toekomst! Van reactief naar proactief (Business

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 72272 19 december 2018 Regeling van de Minister voor Medische Zorg van, 1451011-184476-VGP, houdende wijziging van de

Nadere informatie

Protocol monitoring bietenpulp. GMP regeling diervoedersector

Protocol monitoring bietenpulp. GMP regeling diervoedersector Productschap Diervoeder Protocol monitoring bietenpulp GMP regeling diervoedersector Den Haag, 24 november 2004 Versie 2 (25-11-2004) Protocol monitoring bietenpulp 1 van 7 Inhoudsopgave 1 INLEIDING...3

Nadere informatie

Diervriendelijke keuzes door consumenten

Diervriendelijke keuzes door consumenten Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Diervriendelijke keuzes door consumenten Monitor Duurzame Dierlijke Producten 2009 Deze brochure is een uitgave van: Rijksoverheid Postbus 00000 2500

Nadere informatie

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Farmaceutisch Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Directie Wetgeving en Juridische Zaken Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340

Nadere informatie

uitspraak van de voorzieningenrechter van 22 december 2016 op het verzoek om voorlopige voorziening in de zaak tussen

uitspraak van de voorzieningenrechter van 22 december 2016 op het verzoek om voorlopige voorziening in de zaak tussen ECLI:NL:CBB:2016:406 Instantie College van Beroep voor het bedrijfsleven Datum uitspraak 22-12-2016 Datum publicatie 09-01-2017 Zaaknummer 16/717 Rechtsgebieden Bestuursrecht Bijzondere kenmerken Voorlopige

Nadere informatie

Aanleg 3 e spoor Duitsland 2016-2022

Aanleg 3 e spoor Duitsland 2016-2022 Aanleg 3 e spoor Duitsland 2016-2022 Aanpak gevolgen bouwwerkzaamheden Eric Bezem 21 november 2013 Spoorcafé Aanleg 3 e spoor Duitsland Succesvolle jarenlange lobby Financieringsbesluit Duitsland zomer

Nadere informatie

INLEIDENDE BEPALINGEN

INLEIDENDE BEPALINGEN Het bestuur van de Stichting Keten-innovatiefonds heeft, Overwegende haar statutaire doelstellingen, Overwegende, dat het, gelet op de ontwikkelingen in de varkenssector, wenselijk is een unanieme standaard

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis 1) Onderwerp 1) Voedsel en dranken uit de organische voedingsproducten en geproduceerd op een milieuvriendelijke wijze EN / OF 2) Voedsel en dranken die een eerlijke

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Draaiboek incident / crisismanagement in MVO keten

Draaiboek incident / crisismanagement in MVO keten Draaiboek voor incident-/crisismanagement in MVO keten UITGANGSPUNT De primaire verantwoordelijkheid voor voedsel- en diervoederveiligheid ligt bij de individuele ondernemer, die moet voldoen aan alle

Nadere informatie