BLOG. Project Nijhof, Haaksbergen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BLOG. Project Nijhof, Haaksbergen"

Transcriptie

1 BLOG Project Nijhof, Haaksbergen Blog 4 de inrichting

2 Door de vakantie en opstartdrukte heeft u langer moeten wachten op deze blog dan u van ons gewend bent, maar op de bouw bij Nijhof heeft de tijd niet stilgestaan er is hard gewerkt. In deze blog laten we daarom zien hoe de inrichting van de stal verlopen is in de afgelopen maanden. Ondertussen heeft de familie Nijhof ook bekend gemaakt dat ze een open dag houden op 14 oktober voor de sector en op 15 oktober voor de burgers. Dit is bijzonder goed, zo kan iedereen zien wat een prachtige stal het geworden is. Kom dus gerust kijken, Oude Boekeloseweg in Haaksbergen! Drachtstal De grootste druk zat op de drachtstal, aangezien daar de zeugen alvast in moesten die al dragend waren. Door een wijziging in lay-out van de stal hebben we eerst één deel van de stal afgemaakt zodat er alvast dieren in konden. Op de onderstaande foto kun je ook mooi zien dat de ventilatoren gereed zijn. Deze ventilatoren zetten de ruimte op onderdruk en zorgen voor continu luchtverversing. Deze vuile lucht gaat vervolgens naar de luchtwasser toe om schoongemaakt te worden.

3 Op deze foto kun je zien dat de dieren al in de hokken liggen en dat ze graag bij elkaar in de vakken liggen. Op dit moment zijn de groepen nog niet vol en draait de ventilatie maar halve kracht. Hierdoor gebruiken ze sommige stukken als toilet. Je kunt wel alvast heel mooi zien dat ze graag in de vakken liggen en dat het rooster tussen de ligplekken schoon is. Waarom? De lucht komt namelijk uit de kunststof wanden omhoog. Doordat de hele stal op onderdruk wordt gezet, komt overal evenveel lucht uit. De zeugen gaan erg graag bij deze frisse lucht liggen. Een tweede reden is dat de zeugen graag met de kop naar eventueel gevaar gaan liggen. Ze liggen daarom vrijwel allemaal met de rug naar de beschutting en met de kop naar het middenpad. Iedere groep met zeugen heeft een voerstation. De zeugen lopen door deze sluis heen en worden herkend door het voerstation. Ze krijgen dan exact de hoeveelheid voer die ze nodig hebben. Als ze klaar zijn, lopen ze aan de voorkant het hok weer in. Mocht je een zeug eruit willen hebben, dan kun je ook instellen dat de zeug niet terug in de groep gaat, maar op de centrale gang terecht komt. Dit is bijvoorbeeld erg handig voor wanneer de hele groep naar de kraamstal moet. Op deze manier gaan ze volledige stressloos het hok uit! Voor de zeugen is ook een stroruif opgehangen. Deze ruif is net opgehangen en daarom nog niet gevuld, maar omdat de familie Nijhof aan een vleesconcept meedoet, moeten ze ervoor zorgen dat ze de zeugen altijd van stro voorzien.

4 Dekstal Ook in de dekstal is hard gewerkt. In de dekstal staan nog wel boxen hier mogen de zeugen vier dagen in gehuisvest worden, daarna gaan ze de groep weer in. Ze worden tijdens deze vier dagen individueel gehuisvest omdat ze in deze periode ook geïnsemineerd worden en ze absoluut geen stress mogen ervaren. Alle boxen hebben individueel water en voer. De zeugenhouder kan de zeugen deze periode alles precies op maat geven. Soms wordt er bijvoorbeeld extra suiker gegeven in deze periode waardoor de zeugen beter berig worden. Dit is een stareflex die de zeug laat zien als de eisprong plaats vind. Boven de boxen hangen dosators. De hoeveelheid voer dat hierin komt is gemakkelijk in te stellen. Het insemineren is een heel precies werk en als het goed gaat is ongeveer 90% van alle zeugen hierna drachtig. Het is van groot belang dat dit percentage zo hoog mogelijk ligt, want als een zeug niet drachtig blijkt te zijn, moet er weer gewacht worden op de volgende eisprong.

5 De Date Gate Om ervoor te zorgen dat de inseminatie bij zoveel mogelijk zeugen slaagt, is het belangrijk dat er geregeld goed contact is met de beer. Het blijkt dat wanneer de zeug de beer opeens ruikt of ziet, dat dit haar berigheid verbetert. Daarom is de Date Gate geïnstalleerd bij Nijhof. Hier gaan twee beren samen twee keer per dag een rondje maken langs de zeugen om ze te stimuleren. Waarom twee? Niet alle zeugen reageren evengoed op dezelfde beer. Het is te vergelijken met mensen, smaken verschillen nou eenmaal De beren leren binnen een week met dit systeem werken. Ze weten de route en ze weten wanneer het poortje open gaat. Als ze terugkomen, worden ze natuurlijk beloond met een beetje voer want helaas voor hen, de rest gaat kunstmatig. Bovendien kan Nijhof zelf heel handig met een afstandsbediening de poortjes bedienen. Dus als de eerste beer moet doorlopen, hoeft hij alleen op een knopje te duwen en de rest gaat vanzelf. Zo kan hij zich volop concentreren op het insemineren. Ook in de dekstal zie je goed dat de lucht, vanuit het luchtkanaal, uit de kunststof panelen komt. Ook hier wordt de stal dus lekker koel gehouden helemaal goed! In de winter wordt de lucht voor de dragende en guste (niet dragende) zeugen opgewarmd door een warmtewisselaar. Hiervoor wordt ook weer de warme lucht gebruikt die uit de stal komt. Met deze warme lucht wordt water in buisjes warm gemaakt dat continu rond stroomt. De ingaande lucht gaat ook langs deze buisjes en wordt daarmee opgewarmd in de winter. Zo hoeft Nijhof niet bij te verwarmen in de winter en kan hij de lucht toch goed blijven verversen!

6 Kraamstal In de kraamstal heeft de afgelopen weken het meeste werk gezeten. De vloeren lagen er natuurlijk al, maar nog was er ongeveer vier uur montage per hok nodig om alles aan te sluiten en te monteren. Allereerst zijn alle Nanny s neergezet en aangesloten. Dit gaat heel snel want ze zijn uit één stuk gegoten. Zoals je ziet zijn alle gaten al voorbereid in het beton. Hier gaan de verwarmingsslangen doorheen lopen. Op deze Nanny s hoeven alleen nog de deksels geklikt te worden, verwarmingsslangen aangesloten te worden, gevuld te worden met water, en voorzien te worden van de schuifjes in de ingangen. De Nanny is speciaal ontwikkeld voor Pro Dromi. De zeugenhouders die het concept Pro Dromi uitgedacht hebben, hadden als inzicht dat ze een kraamhok wilden maken waar de zeugenhouder niet meer in hoefde te stappen. Vroeger hadden we relatief weinig kraamhokken, maar tegenwoordig zijn het er al gauw 100, 200 of meer. Alle handelingen die je moet doen gaan dus doortellen. Dit is de reden dat de Nanny aan het gangpad staat. De zeugenhouder kan dan gemakkelijk de biggen controleren en eventueel vangen. Het vangen van biggen kost relatief veel tijd en wordt sterk vergemakkelijkt met deze Nanny. Er is zelfs een automatisch vangsysteem te krijgen, de Easy Catch, om de biggen nog makkelijker te vangen.

7 Maar de belangrijkste reden om de Nanny te ontwikkelen was dat we hiermee een perfecte comfortzone maken voor de biggen. We kunnen het heerlijk warm en tochtvrij maken in deze Nanny, waardoor de biggen er graag liggen. Hierdoor kunnen we ook met vrije kraamzeugen werken die los in het hok lopen. Als de zeugenhouder geen perfecte comfortzone voor de biggen heeft, heeft hij veel meer kans op uitval - immers, als ze graag in de Nanny liggen, kunnen ze niet onder de zeug komen. Natuurlijk gaan ze wel ieder uur drinken en spelen, maar we willen ze daarna weer graag in de Nanny hebben. De Nanny is uit één stuk gegoten om ervoor te zorgen dat er geen tocht tussen de vloer en de zijwanden binnen kan komen. Ook is de Nanny hierdoor heel gemakkelijk te reinigen. De vloer is als een douchebak gemaakt, mocht een big toch per ongeluk een plas in de Nanny doen, dan loopt deze gemakkelijk weg. Bovendien loopt al het water snel weg na het reinigen, waardoor de Nanny droog achterblijft. De Nanny is dubbelwandig. Dit isoleert niet alleen goed, maar hierdoor kan de bak gevuld worden met water. Dit water wordt verwarmd, totdat de hele bodem van de Nanny de perfecte temperatuur heeft voor de biggen. En door het water nog een paar centimeter in de wand omhoog te laten komen, zijn ook de hoeken en wanden heerlijk voor de biggen om tegenaan te liggen.

8 Ook wordt de grondventilatie aangesloten. Achter de Nanny, in het paneel van het kraamhokfront, komt de lucht binnen. De lucht komt vanuit het ventilatiekanaal het paneel in en kan vervolgens direct naar de neus van de zeug, of naar de bovenkant van het hok gebracht worden als er geen extra tocht in het kraamhok mag ontstaan. Figuur 1: luchtinlaat in paneel Figuur 2: lucht komt onder de trog het hok binnen Figuur 3: lucht komt via bovenkant paneel in de ruimte

9 In praktijk ziet dat er zo uit. Aan de buitenkant van de luchtinlaat zit een handvat. Hiermee kan het paneel omhoog of naar beneden geschoven worden. Als de schuif omhoog geschoven wordt, komt de lucht onder de trog binnen. Als de schuif naar beneden staat, wordt de lucht naar boven geleid en komt deze aan de bovenkant van het paneel de ruimte in. Aan de bovenkant kan de luchtinlaat dichtgemaakt worden of (deels) open gezet worden doormiddel van het witte U-profiel. Willen we alle lucht onder de trog hebben, dan maken we de luchtinlaat aan de bovenkant voor de zekerheid dicht.

10 Nu staat de voorkant van het hok. De achterkant wordt tot het laatste open gehouden, omdat je dan gemakkelijker kunt werken. Als dit alles staat, wordt eerst de verwarming aangesloten. Dit is een secuur klusje want alle Nanny s moeten dezelfde temperatuur hebben, dus het moet goed aangesloten worden. Speciaal voor het verwarmen is een verdeelset gebouwd waarmee alle Nanny s de juiste verwarming krijgen. De temperatuur wordt gestuurd door de computer. Op de onderstaande foto s zie je alle verwarmingsslangen die vanuit de Nanny s komen, gebundeld worden in het ventilatiekanaal en vervolgens op de centrale gang weer boven komen om aangesloten te worden aan de verdeelset. Op deze foto kun je goed zien dat alle Nanny s onder de vloer worden aangesloten. Aan de zijkanten zie je de ingang van de lucht voor de zeugen. In het midden zie je de geïsoleerde verwarmingsslangen hangen die de Nanny s verwarmen. Deze worden nog extra geïsoleerd, zodat ze geen warmte afgeven aan de koele lucht.

11 Zichtstal De familie Nijhof en gelukkig vele anderen, bieden iedereen de mogelijkheid om in de stal te kijken, ook wanneer de dieren in de stal zijn. Ze hebben hiervoor een speciale zichtruimte gemaakt, waar men overdag gewoon kan komen kijken. Op onderstaande foto s zie je de ramen die gemaakt zijn om in de stal te kunnen kijken. We gaan de laatste punten op de i zetten en hopen dat we ruim op tijd klaar zijn voor de open dag. Het belooft een spectaculaire open dag te worden. Heeft u vragen of wilt u meer zien u bent van harte welkom!

BLOG. Project Nijhof, Haaksbergen. Blog 2 frisse neuzen in de hele stal

BLOG. Project Nijhof, Haaksbergen. Blog 2 frisse neuzen in de hele stal BLOG Project, Haaksbergen frisse neuzen in de hele stal Frisse neuzen in de hele stal! De bouw bij familie vordert snel. Hadden we afgelopen week nog echt slecht weer met sneeuw en regen, deze week kan

Nadere informatie

BLOG. Project Nijhof, Haaksbergen. Blog 1 frisse lucht

BLOG. Project Nijhof, Haaksbergen. Blog 1 frisse lucht BLOG Project, Haaksbergen frisse lucht Inleiding De familie heeft een bestaand varkensbedrijf in Haaksbergen. Ze hebben nu groen licht gekregen voor de uitbreiding, waarbij ze een nieuw bedrijf gaan bouwen

Nadere informatie

Wroeten met VarkensNET

Wroeten met VarkensNET Wroeten met VarkensNET Doorrekening bodemenergie in de varkenshouderij (doorrekening door Maurice Ortmans, Inno+) Beschrijving Inno+ Geo-Balance systeem Zowel mensen als dieren presteren optimaal wanneer

Nadere informatie

KALVERHOUDERIJ MET LUCHTWASSER

KALVERHOUDERIJ MET LUCHTWASSER KALVERHOUDERIJ MET LUCHTWASSER Gerjan (37) Schouten zit samen met zijn vader Jan (67) in maatschap. Samen houden ze in twee stallen in Speuld (Gld.) 1.600 witvleeskalveren. Recent werd de bouw van de tweede

Nadere informatie

Standaardprocedure. A-V1 Optimalisatie van het ventilatiesysteem

Standaardprocedure. A-V1 Optimalisatie van het ventilatiesysteem Standaardprocedure A-V1 Optimalisatie van het ventilatiesysteem Deel 1: Dimensionering en instellingen (in te vullen per afdeling) Stap 1: Ventileer niet te weinig en niet te veel! Bepaal met behulp van

Nadere informatie

Het Varkensloket Scheldeweg 68 9090 Melle 09 272 26 67 info@varkensloket.be

Het Varkensloket Scheldeweg 68 9090 Melle 09 272 26 67 info@varkensloket.be Het Varkensloket Scheldeweg 68 9090 Melle 09 272 26 67 info@varkensloket.be Vraag: We gaan een vleesvarkensstal bouwen en hebben nog enkele vragen i.v.m. de ventilatie. De buitenafmetingen van de stal

Nadere informatie

Voor meer informatie kunt u hier de volgende folders downloaden: Stalinrichting_Vleesvarkens Stalinrichting_Zeugenh ouderij.pdf

Voor meer informatie kunt u hier de volgende folders downloaden: Stalinrichting_Vleesvarkens Stalinrichting_Zeugenh ouderij.pdf Informatie over stalinrichting Dankzij jarenlange ervaring op een aantal grote varkensbedrijven waarbij wij direct betrokken zijn, zijn wij in staat een breed pakket aan stalinrichting te leveren met een

Nadere informatie

Taak 2: Stalinrichting Niveau 3 en 4

Taak 2: Stalinrichting Niveau 3 en 4 Taak 2: Stalinrichting Niveau 3 en 4 Denken-Delen-Uitwisselen Waar moet je zoal aan denken, wat moet je weten, wat moet je geregeld hebben voordat je kunt beginnen met het bouwen van een nieuwe stal? 1.

Nadere informatie

Stal met volop ruimte voor zeug én biggen

Stal met volop ruimte voor zeug én biggen Stal met volop ruimte voor zeug én biggen Denkavit heeft een jaar ervaring in zijn onderzoeksstal. Er is gekozen voor vrijloopkraamhokken. De investering per kraamhok is ongeveer 4.800. In de nieuwe onderzoeksstal

Nadere informatie

oploseweg 15 overloon

oploseweg 15 overloon oploseweg 15 overloon te koop Nodigt u uit Geachte mevrouw, mijnheer, Voor U ligt de brochure met informatie over het door U opgevraagde object waar U interesse in heeft. U vindt hierin foto s, een omschrijving,

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Handige tips. Handige tips voor bewoners, maart 2012 Pagina 1 van 7

Handige tips. Handige tips voor bewoners, maart 2012 Pagina 1 van 7 Handige tips Na de werkzaamheden aan uw woning is de werking van een aantal systemen veranderd. Zoals de verwarming, de ventilatie en de deuropener. In dit overzicht vindt u een aantal gebruikstips en

Nadere informatie

Handleiding voor het vervangen van de kachelradiateur Volkswagen Golf II zonder airco

Handleiding voor het vervangen van de kachelradiateur Volkswagen Golf II zonder airco Handleiding voor het vervangen van de kachelradiateur Volkswagen Golf II zonder airco Een kachelradiateur gaat gemiddeld zo'n 15 tot 20 jaar mee. Daarna is het vaak over. De frisse lucht ruikt schimmelachtig,

Nadere informatie

Innoveren: Pro Dromi

Innoveren: Pro Dromi Innoveren: Pro Dromi Anita Hoofs 1. Onderzoeks- en ontwikkelcentrum 2. Kennis- en businesscentrum 5000-10.000 bezoekers/jaar 3. Onderzoeksfaciliteiten (géén voorbeeldbedrijf) 320 zeugen, 2400 vleesvarkens

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Easy Climate Water verdeelsets. Easy Climate Water verdeelsets. Meer welzijn voor zeug, biggen en boer.

Easy Climate Water verdeelsets. Easy Climate Water verdeelsets. Meer welzijn voor zeug, biggen en boer. gegarandeerd een goed en egaal verwarmd nest voor uw pasgeboren biggen Meer welzijn voor zeug, biggen en boer. 01 www.vereijkenhooijer.nl Index Introductie 01 Hoe werkt het? Installatie en onderhoud De

Nadere informatie

EEN VOORTENT OPZETTEN IN 10 STAPPEN

EEN VOORTENT OPZETTEN IN 10 STAPPEN EEN VOORTENT OPZETTEN IN 10 STAPPEN Een voortent opzetten is veel eenvoudiger dan het lijkt. Tenminste als je het op de juiste manier doet. In 10 stappen laten we zien hoe. STAP 1 1 Voorbereiding Stel

Nadere informatie

Kanaalventilatie. Beschrijving

Kanaalventilatie. Beschrijving Kanaalventilatie Beschrijving Bij kanaalventilatie zijn tal van aanvoerroutes van de binnenkomende lucht mogelijk. Via een luchtkanaal onder het ligbed wordt de binnenkomende lucht (eventueel onder het

Nadere informatie

Veestraat 9a maria hoop

Veestraat 9a maria hoop Veestraat 9a maria hoop te koop Nodigt u uit Geachte mevrouw, mijnheer, Voor U ligt de brochure met informatie over het door U opgevraagde object waar U interesse in heeft. U vindt hierin foto s, een omschrijving,

Nadere informatie

Instructie Ventilatie

Instructie Ventilatie Instructie Ventilatie Type woning Bij de bouw van een woning wordt er rekening mee gehouden dat de woning geventileerd kan worden. Hierin is onderscheid te maken in 3 type woningen; woningen met luchtkanalen,

Nadere informatie

CHECKLIST WELZIJN VARKENS

CHECKLIST WELZIJN VARKENS code L&N 03 DWZ 40 versie 06 ingangsdatum 01-01-2017 pag. 1 van 5 Inspectiegegevens 1 Geïnspecteerde 2 Adres 3 Postcode 4 Woonplaats 5 Relatienummer 6 UBN 7 Inspectiedatum Algemene bepalingen varkens 8

Nadere informatie

Ventileren. Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning

Ventileren. Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning Ventileren Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning Ventileren voor uw gezondheid Is het vaak drukkend in uw woning? Zijn uw ramen vaak beslagen? Dit zijn de eerste tekenen dat er teveel vocht

Nadere informatie

KLASSIEKE HUISVESTING VOOR KONIJNEN

KLASSIEKE HUISVESTING VOOR KONIJNEN KLASSIEKE HUISVESTING VOOR KONIJNEN LUC BUYENS buyensluc@telenet.be = KOOI VROEGER : EEN INGESTROOID HOUTEN HOK NU : HOKKEN IN GEGALVANISEERDE GAASDRAAD VOORZIEN MET DRINKNIPPEL VOERBAK NESTKASTJE NESTBAKJE

Nadere informatie

WarmteTerugWinning voor optimale diergezondheid en een beter bedrijfsresultaat. Ir. Maurice Ortmans

WarmteTerugWinning voor optimale diergezondheid en een beter bedrijfsresultaat. Ir. Maurice Ortmans WarmteTerugWinning voor optimale diergezondheid en een beter bedrijfsresultaat Ir. Maurice Ortmans Waarom WarmteTerugWinning? 1. WarmteTerugWinning verhoogt het rendement van de intensieve veehouderij:

Nadere informatie

PRI 2102 Bescherming en welzijn van varkens in veehouderijen [2102] v4

PRI 2102 Bescherming en welzijn van varkens in veehouderijen [2102] v4 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator : Adres :... N uniek......... PRI 22 Bescherming en welzijn van varkens in veehouderijen [22] v4 C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie

Ventielventilatie. Beschrijving

Ventielventilatie. Beschrijving Ventielventilatie Beschrijving Ventielventilatie is enigszins te vergelijken met klepventilatie maar het biedt t.o.v. klepventilatie enkele voordelen: de inkomende lucht wordt door de turbulentie beter

Nadere informatie

Het Varken als kachel. I r. M a u r i c e O r t m a n s

Het Varken als kachel. I r. M a u r i c e O r t m a n s Het Varken als kachel I r. M a u r i c e O r t m a n s Hoeveel warmte produceren varkens? Vo e lbare w a rmteproductie: B ig 23 kg: 4 2 Wa t t Vleesva rken 11 0 k g: 1 2 7 Wa t t K raamzeug: 3 7 5 Wa t

Nadere informatie

Groepshuisvesting & Vloervoedering

Groepshuisvesting & Vloervoedering Groepshuisvesting & Vloervoedering Vulling emmer: Systeem niet optimaal voor groepshuisvesting in de vroege dracht: geen gegarandeerde stabiele hoeveelheid voeropname per zeug per dag Kleine stabiele groepen:

Nadere informatie

Verbetering koeling Koelkast (RM 200 B) Eribelle 1988.

Verbetering koeling Koelkast (RM 200 B) Eribelle 1988. Verbetering koeling Koelkast (RM 200 B) Eribelle 1988. Woord vooraf: Als je niet zeker van je zaak bent begin dan niet aan het veranderen van de koeling van de koelkast. Als je de koelkast uit de caravan

Nadere informatie

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl Ventileren Op adem komen doe je thuis Thuis is een huis van Servatius Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Als u na het lezen nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u terecht op onze website

Nadere informatie

WOONLASTEN 4 15. Zijn de maandlasten voor huur + energie in een Passiefhuis lager dan in een normale woning? 4

WOONLASTEN 4 15. Zijn de maandlasten voor huur + energie in een Passiefhuis lager dan in een normale woning? 4 PASSIEFHUIZEN COLUMBUSKWARTIER ALMERE VEEL GESTELDE VRAGEN PASSIEFHUIZEN EN WONEN IN EEN PASSIEFHUIS 2 1. Wat is een Passiefhuis? 2 2. Wat is het voordeel van een Passiefhuis? 2 3. Wat zijn bewonerservaringen

Nadere informatie

BROCHURE. Varkensbedrijf Bergakker BV. Noordzijde TH Odoornerveen. Schutte agrarisch vastgoed I

BROCHURE. Varkensbedrijf Bergakker BV. Noordzijde TH Odoornerveen. Schutte agrarisch vastgoed I BROCHURE Varkensbedrijf Bergakker BV Noordzijde 14 7874TH Odoornerveen Schutte agrarisch vastgoed I www.schutte-agra.nl KvK 55 07 88 93 Weidehof 16 E info@schutte-agra.nl BTW 189 738 248 B01 7772 GX Hardenberg

Nadere informatie

Sanitaire risico s en aandachtspunten voor biggengezondheid.

Sanitaire risico s en aandachtspunten voor biggengezondheid. Sanitaire risico s en aandachtspunten voor biggengezondheid. Doelstelling van een bedrijf Verantwoord produceren met een minimum aan kosten. Verantwoord? Economisch? Het streven naar een hoge productie

Nadere informatie

Huisvesting en klimaat: wat kan ik morgen doen?

Huisvesting en klimaat: wat kan ik morgen doen? Huisvesting en klimaat: wat kan ik morgen doen? Anita Hoofs Presentatie Succesfactoren huisvesting Vlotte partus Goede start biggen Voorbereiden op een leven zonder zeug Succesfactoren Profit 1.... 2....

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door goede ventilatie. voltalimburg.nl/ventilatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door goede ventilatie. voltalimburg.nl/ventilatie Meer wooncomfort en minder energieverbruik door goede ventilatie voltalimburg.nl/ventilatie Wist u dat... Ventileren zelfs energie kan besparen? Het opwarmen van vochtige lucht in de woning kost meer energie.

Nadere informatie

Geïntegreerde klimaatsystemen voor gebouwen

Geïntegreerde klimaatsystemen voor gebouwen Geïntegreerde klimaatsystemen voor gebouwen Uw huis is uw thuis. U komt er tot rust, besteedt er tijd met vrienden en familie. De ruimte waar u verblijft, moet daarom comfortabel en behaaglijk zijn als

Nadere informatie

MEETINSTRUCTIE ROLLUIKEN

MEETINSTRUCTIE ROLLUIKEN MEETINSTRUCTIE ROLLUIKEN Bepalen plaatsing rolluik en de breedte en hoogtemaat. Bepaal vooraf hoe u het rolluik wenst te monteren. Onderstaand vind u de verschillende methoden. PLAATSING ROLLUIK OP DE

Nadere informatie

MEETINSTRUCTIE ROLLUIKEN

MEETINSTRUCTIE ROLLUIKEN MEETINSTRUCTIE ROLLUIKEN Bepalen plaatsing rolluik en de breedte en hoogtemaat. Bepaal vooraf hoe u het rolluik wenst te monteren. Onderstaand vind u de verschillende methoden. PLAATSING ROLLUIK OP DE

Nadere informatie

Montage. handleiding. Maak de verpakking(en) per meubel open en sorteer de onderdelen. In de verpakking vindt u:

Montage. handleiding. Maak de verpakking(en) per meubel open en sorteer de onderdelen. In de verpakking vindt u: Montage handleiding Verpakking Naast de referentie van het meubel staat soms nog een getal op het verpakkingslabel. Dit betekent dat het gaat om één meubel wat is verpakt in meerdere pakketten, tezamen

Nadere informatie

Scharrelvarken Producert ( * ) (deelnemer dient gecertificeerd te zijn voor IKB NV )

Scharrelvarken Producert ( * ) (deelnemer dient gecertificeerd te zijn voor IKB NV ) Het Varkensloket Scheldeweg 68 9090 Melle 09 272 26 67 info@varkensloket.be Vraag: Graag had ik eens geweten welke informatie er voor handen is over scharrelvarkens. Ik bedoel dan varkens die een ruimte

Nadere informatie

Bouwbeschrijving deel A Bodemplaat inkorten

Bouwbeschrijving deel A Bodemplaat inkorten Bouwbeschrijving deel A Bodemplaat inkorten KS Motorsport Holland Ettensestraat 19 7061 AA Terborg Tel: 0315-340990 Email: info@ksmotorsportholland.nl Net: www.ksmotorsportholland.nl 1 De Basis Voor het

Nadere informatie

Ventileren. Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning

Ventileren. Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning Ventileren Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning Ventileren: heel belangrijk! Wist u dat u elke dag samen met uw huisgenoten, huisdieren en kamerplanten wel 10 tot 15 liter vocht produceert?

Nadere informatie

Vocht in de woning. Ventileren is gezond en bespaart energie

Vocht in de woning. Ventileren is gezond en bespaart energie Ventileren is gezond en bespaart energie We staan er meestal niet bij stil, maar de lucht om ons heen bevat vocht. Dat geldt natuurlijk ook voor de lucht in huis. Door transpiratie, douchen, koken en wassen

Nadere informatie

Ventilatie varkensstallen

Ventilatie varkensstallen Ventilatie varkensstallen Hendrik Cnockaert Technologische Adviseerdienst AgriCONSTRUCT ILVO T&V-AT OVERZICHT Belang van klimaatregeling Klimaatregeling Samenstelling stallucht Ventilatiebehoefte Ventilatiegrafiek.

Nadere informatie

Bijlage 3j Overzicht welzijnseisen voor varkens

Bijlage 3j Overzicht welzijnseisen voor varkens Eis Groepen 1) Gespeende varkens, gebruiksvarkens, gelten en zeugen worden in afzonderlijke groepen gehouden (groepshuisvesting). 2) Als er eenmaal een groep met gespeende varkens of gebruiksvarkens is

Nadere informatie

te koop varkensbedrijf met voorzieningen en ondergrond 519 fokzeugen met biggen Vraagprijs 675.000,= k.k. excl. btw Aanvaarding In overleg

te koop varkensbedrijf met voorzieningen en ondergrond 519 fokzeugen met biggen Vraagprijs 675.000,= k.k. excl. btw Aanvaarding In overleg berg 3 meijel te koop Nodigt u uit Geachte mevrouw, mijnheer, Voor U ligt de brochure met informatie over het door U opgevraagde object waar U interesse in heeft. U vindt hierin foto s, een omschrijving,

Nadere informatie

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel.

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel. Duurzame energie Er wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energiesystemen in gebouwen. Hiermee wordt op een natuurlijke wijze duurzame energie gewonnen om de woningen te verwarmen

Nadere informatie

Besparen op het gasverbruik met de Douche-WTW

Besparen op het gasverbruik met de Douche-WTW Besparen op het gasverbruik met de Douche-WTW Door: Harry Tolkamp dd. 30 mei 2011 (concept) Warmte door het rioolputje Wanneer je je beseft dat in huis op allerlei manieren energie verloren gaat en dat

Nadere informatie

DIMENSIONERING LUCHTKANALEN, VENTILATOREN en WASSERS

DIMENSIONERING LUCHTKANALEN, VENTILATOREN en WASSERS DIMENSIONERING LUCHTKANALEN, VENTILATOREN en WASSERS Opdrachtgever naam: Heideveld Beheer BV adres: Laagheide 9 woonplaats 5971 PE Grubbenvorst Locatie bedrijf adres Laagheide 9 postcode 5971 PE plaats:

Nadere informatie

GROEPSHUISVESTING ZEUGEN: 2013 NADERT

GROEPSHUISVESTING ZEUGEN: 2013 NADERT GROEPSHUISVESTING ZEUGEN: 2013 NADERT De deadline van 1 januari 2013 met betrekking tot groepshuisvesting van zeugen nadert met rasse schreden. Wie de omschakeling nog moet maken heeft volgende opties:

Nadere informatie

WAAROM ALLES-IN-HUIS?

WAAROM ALLES-IN-HUIS? WAAROM ALLES-IN-HUIS? ONTWIKKELD VOOR JOU Het Alles-in-Huis pakket is ontwikkeld met jou, de bewoner, als uitgangspunt. Een voorbeeld, wij weten dat veel mensen s nachts slapen met hun raam open. Daarom

Nadere informatie

eryl is een compact huis met een vloeroppervlakte van 77m. Door met

eryl is een compact huis met een vloeroppervlakte van 77m. Door met eryl is een compact huis met een vloeroppervlakte van 77m. Door met B goedkope en hergebruikte materialen te werken blijven de kosten voor 2 materialen en installaties onder de 15.000. Het huis is ontworpen

Nadere informatie

Perspectieven technische maatregelen in varkensstallen

Perspectieven technische maatregelen in varkensstallen Perspectieven technische maatregelen in varkensstallen Gé Backus, Jos de Groot en Jan Pijnenburg Panningen, maart 2015 Project met financiële ondersteuning door de LLTB en de Provincie Limburg Aanleiding

Nadere informatie

Milieueffectrapport - Bijlagen. Varkenshouderij Hendriks Moersloot 147 en 149 te Ter Apel

Milieueffectrapport - Bijlagen. Varkenshouderij Hendriks Moersloot 147 en 149 te Ter Apel Milieueffectrapport - Bijlagen Varkenshouderij Hendriks Moersloot 147 en 149 te Ter Apel Klantgegevens Naam klant : P.A.G. Hendriks Postadres : Moersloot 149, 9561 VH Ter Apel Telefoon : 0599-584545 Intakenummer

Nadere informatie

Ventilatie & daglicht bij legkippen

Ventilatie & daglicht bij legkippen Ventilatie & daglicht bij legkippen VENTILATIE BIJ LEGKIPPEN Dit ventilatieadvies is opgesteld voor een koud tot gematigd klimaat. In de zijkant raadt Tulderhof zij-inlaten aan. In de voorgevel plaatsen

Nadere informatie

Mechanische ventilatie in de school GGD - Informatieblad voor schoolleiding

Mechanische ventilatie in de school GGD - Informatieblad voor schoolleiding Mechanische ventilatie in de school GGD - Informatieblad voor schoolleiding Goede ventilatie in school is belangrijk voor de gezondheid van leerlingen en personeel. Met het regelmatig verversen van de

Nadere informatie

December Jaargang 5. Josine, Rubén en Ellens. Tips&Tricks #19. Werpen zonder zorgen

December Jaargang 5. Josine, Rubén en Ellens. Tips&Tricks #19. Werpen zonder zorgen December 2018 - Jaargang 5 Josine, Rubén en Ellens Tips&Tricks #19 Werpen zonder zorgen NEONATAL HEALTH DE VOORDELEN VAN VLOT WERPEN Worpen van 15 of meer biggen zijn op vandaag geen uitzondering meer.

Nadere informatie

RHIMA FX Bandmachines

RHIMA FX Bandmachines RHIMA FX Bandmachines De RHIMA FX bandvaatwasmachines zijn geheel vervaardigd van roestvrijstaal, d.w.z. frame, tanks, waspijpen, wasarmen, filters, etc. De wastanks zijn zelfs vervaardigd van het hoogwaardige

Nadere informatie

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning Bewonersinformatie Rosmalen Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning 2 Voorwoord Afgelopen periode heeft BAM Woningbouw in opdracht van de eigenaar van uw woning, a.s.r., uw woning verbeterd. Bij de woningverbetering

Nadere informatie

Verwarmen, Koelen, Ventileren

Verwarmen, Koelen, Ventileren Gebruikershandleiding d.d. 1 mei 2015 Verwarmen, Koelen, Ventileren Appartementen dr. Struyckenplein, Rijpstraat en Jan Ligthartstraat Heeft u een storing aan de verwarming, de koeling of de ventilatie?

Nadere informatie

www.ambiance-zonwering.nl De terrasoverkapping Buiten genieten zolang je wilt

www.ambiance-zonwering.nl De terrasoverkapping Buiten genieten zolang je wilt www.ambiance-zonwering.nl De terrasoverkapping Buiten genieten zolang je wilt Terrasoverkappingen Verleng je dagen, verleng je zomer! Als het niet hartje zomer is, komt er een moment dat het net iets te

Nadere informatie

Deurventilatie. Beschrijving

Deurventilatie. Beschrijving Deurventilatie Beschrijving Deurventilatie of voedergangventilatie is een eenvoudig en goedkoop systeem dat nog steeds populair is. In vergelijking met plafondventilatie is een kwart minder ventilatie

Nadere informatie

CURSUS PAARDENVERZORGING

CURSUS PAARDENVERZORGING CURSUS PAARDENVERZORGING WWW.I-LEARNING.BE HUISVESTING Paarden in het wild trekken heel hun leven rond opzoek naar voedsel. Gedomesticeerde paarden kunnen dit niet. Ze staan ofwel op stal, ofwel op een

Nadere informatie

TE KOOP Fokzeugen- en schapenbedrijf te Diepenheim

TE KOOP Fokzeugen- en schapenbedrijf te Diepenheim Postadres; Postbus 77 7600 AB ALMELO T 0546-831010 E info@ltmvastgoed.nl TE KOOP Fokzeugen- en schapenbedrijf te Diepenheim Oude Haaksbergerweg 4a circa 250 zeugen, 60 opfokzeugen en 80 schapen gunstige

Nadere informatie

Waarom infrarood de juiste keuze is 5 redenen om te kiezen voor infraroodverwarming.

Waarom infrarood de juiste keuze is 5 redenen om te kiezen voor infraroodverwarming. Waarom infrarood de juiste keuze is 5 redenen om te kiezen voor infraroodverwarming. 5 redenen Waarom infraroodverwarming de juiste keuze is Steeds meer mensen kiezen voor infraroodverwarming. Dat is niet

Nadere informatie

Airco Electra kabel Afstandsbediening

Airco Electra kabel Afstandsbediening Haal de airco uit de doos, controleer deze op beschadigingen en controleer of de inhoud compleet is met instructie manual: Airco Electra kabel Afstandsbediening Verwijder de plakband op de airco binnenunit

Nadere informatie

Montagehandleiding SANI-CAB MASTER-LINE

Montagehandleiding SANI-CAB MASTER-LINE Montagehandleiding SANI-CAB MASTER-LINE Woudstraat 3, Poort 215 B-3600 Genk tel. (+32) 89 38 09 08 fax. (+32) 89 38 27 46 intersystems@skynet.be www.inter-systems.be (A) Alvorens van start te gaan... (*)

Nadere informatie

boerdonksedijk 44-46 erp

boerdonksedijk 44-46 erp boerdonksedijk 44-46 erp te koop Nodigt u uit Geachte mevrouw, mijnheer, Voor U ligt de brochure met informatie over het door U opgevraagde object waar U interesse in heeft. U vindt hierin foto s, een

Nadere informatie

Overzicht welzijnseisen voor varkens (Varkensbesluit)

Overzicht welzijnseisen voor varkens (Varkensbesluit) Overzicht welzijnseisen voor varkens (Varkensbesluit) Versie 2.0 Vetgedrukt en cursief = nieuwe of gewijzigde eis per 1 augustus 2005 Geldend per 1 augustus 2005 Eis GROEPEN 1) Gespeende varkens, gebruiksvarkens,

Nadere informatie

Huisvesting en verzorging van vitale biggen

Huisvesting en verzorging van vitale biggen Huisvesting en verzorging van vitale biggen Kennissessie Varkens.nl Maart 2017, Herman Vermeer, Wageningen Livestock Research Opbouw presentatie Even voorstellen... Kwetsbare momenten in het biggenleven:

Nadere informatie

BEDRIJFSBEZOEK ALFERINK

BEDRIJFSBEZOEK ALFERINK 8-10-2015 MARIANUM BEDRIJFSBEZOEK ALFERINK Sander Kolkman, Lars Onstenk, Max Hummelink, Patrick Zieverink 5 VWO Inleiding: Op woensdag 23 september zijn wij naar Alferink op bedrijfsbezoek geweest. Alferink

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Biertap

Gebruiksaanwijzing Biertap Benodigdheden Biertap Bierkeg (bierkoppeling) Bierslang (wit) Koolzuurfles Koolzuurmeter (manometer) Koolzuurslang (rood) Extra Lekblad Spoelbak Spoelborstel Afschuimer Bakje Afschuimer Glazenreiniger

Nadere informatie

Beknopte instructies Gallery 210 ES

Beknopte instructies Gallery 210 ES Beknopte instructies Gallery 210 ES 1 595258000 2011.10 Onderdelen van de machine Behuizingdeur Display Behuizing Deurslot Koppenstation Bedieningsmodule Koppenplateau Kannenplateau Koffiecontainer Instant-ingrediëntcontainer

Nadere informatie

Nieuw product. Biggen voeren bij de zeug Nutrix+

Nieuw product. Biggen voeren bij de zeug Nutrix+ Nieuw product Biggen voeren bij de zeug Nutrix+ Het systeem De nieuwe generatie voor het bijvoeren van zogende biggen Voor het eerst in de varkenshouderij is er nu de mogelijkheid om automatisch kleine

Nadere informatie

NIJverdalseweg 13 mariënheem (overijssel)

NIJverdalseweg 13 mariënheem (overijssel) NIJverdalseweg 13 mariënheem (overijssel) online executieveiling Nodigt u uit Geachte mevrouw, mijnheer, Voor u ligt de brochure met informatie over het door u opgevraagde object waar u interesse in heeft.

Nadere informatie

Paardrijles. Inleiding. Inhoud. Spullen die je nodig hebt

Paardrijles. Inleiding. Inhoud. Spullen die je nodig hebt Paardrijles Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over paard rijlessen, omdat ik zelf op paardrijden zit. Ik wil hier graag iets over vertellen, omdat paardrijden erg leuk is. Ik leer erg veel over paarden

Nadere informatie

Beton 15-20. 20 Detricon. 25 Detricon. 43 Anders Beton PAS R-1-7 1. 45 Agro Air Concepts, Ten Hoeve Projecten BV 45 CBgroep BVBA

Beton 15-20. 20 Detricon. 25 Detricon. 43 Anders Beton PAS R-1-7 1. 45 Agro Air Concepts, Ten Hoeve Projecten BV 45 CBgroep BVBA Diersoort Diercategorie Code Naam maatregel Reductie (%) Indiener RUNDVEE R-1 Melk- en kalfkoeien PAS R-1.1 Beweiden in groep 5-27 ouder dan 2 jaar PAS R-1.2 Loopvloer reinigen met mestschuif of mestrobot

Nadere informatie

Een brommer laten rijden die een tijd stil heeft gestaan

Een brommer laten rijden die een tijd stil heeft gestaan Een brommer laten rijden die een tijd stil heeft gestaan Stel, je koopt een brommer die een hele tijd heeft stil gestaan die niet meer wil rijden. (of een andere oude brommer) Hier kun je lezen wat je

Nadere informatie

Workshop Groepshuisvesting vroege dracht

Workshop Groepshuisvesting vroege dracht Workshop Groepshuisvesting vroege dracht Groepen met voerstations Workshop begeleider: Tijs Tobias Varkensdierenarts, docent en onderzoeker Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht Honger De risicofactoren

Nadere informatie

als het over ventilatie gaat...

als het over ventilatie gaat... als het over ventilatie gaat... Made in Belgium by Sanutal Hoogefficiënte tegenstroomwarmtewisselaar Systeem D Slim ventileren met terugwinning van energie air Tallinn hoofdstad van Estland, zuiverste

Nadere informatie

PRI 2102 Houden/fokken van varkens - Dierenwelzijn [2102] v6

PRI 2102 Houden/fokken van varkens - Dierenwelzijn [2102] v6 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator : Adres :... N uniek......... PRI 22 Houden/fokken van varkens - Dierenwelzijn [22] v6 C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie

Noviteiten Schippers

Noviteiten Schippers Noviteiten Schippers Landbouwdagen intensieve veehouderij 26 t/m 28 februari 2013 Standnummer 217 Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Schippers, +31 (0)497 339771 of bezoek onze website www.schippers.nl.

Nadere informatie

Vocht en ventilatie. Ventileren en luchten! Door constant te ventileren en dagelijks te luchten behoudt u een gezonde en droge lucht binnenshuis.

Vocht en ventilatie. Ventileren en luchten! Door constant te ventileren en dagelijks te luchten behoudt u een gezonde en droge lucht binnenshuis. Vocht en ventilatie 2 Vocht en ventilatie Goede isolatie van de woning scheelt veel stookkosten. Maar in een goed geïsoleerd huis is regelmatig ventileren wel noodzakelijk, anders neemt vocht in huis teveel

Nadere informatie

DRIJVEN EN ZINKEN LES 3. Drijven en zinken

DRIJVEN EN ZINKEN LES 3. Drijven en zinken Water LES 3 DRIJVEN EN ZINKEN JE LEERT wat in water blijft drijven en wat zinkt; waarom een schip van ijzer niet zinkt; hoe je een onzinkbaar schip kunt bouwen. Er zijn bij de zwemles kinderen die nog

Nadere informatie

Het verwijderen van een portierslot * FORD FOCUS BOUWJAAR 2000 *

Het verwijderen van een portierslot * FORD FOCUS BOUWJAAR 2000 * Het verwijderen van een portierslot * FORD FOCUS BOUWJAAR 2000 * Verwijder het afdekdopje achter het portierhendel door er een kleine schroevendraaier achter te zettten en het dopje omhoog te wippen. Datum:

Nadere informatie

WANT IEDEREEN HEEFT VOCHT IN HUIS

WANT IEDEREEN HEEFT VOCHT IN HUIS Ventileren WANT IEDEREEN HEEFT VOCHT IN HUIS Iedereen heeft vocht in huis Niemand ontkomt er aan. Door alleen al in huis te zijn, produceren we liters vocht per dag. En bij het koken, douchen, afwassen,

Nadere informatie

PRI 2102 Houden/fokken van varkens - Dierenwelzijn [2102] v7

PRI 2102 Houden/fokken van varkens - Dierenwelzijn [2102] v7 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator : Adres :... N uniek......... PRI 22 Houden/fokken van varkens - Dierenwelzijn [22] v7 C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie

Know your pig. Control your farm.

Know your pig. Control your farm. NIEUW Know your pig. Control your farm. Automatisch individueel voeren van kraamzeugen Nedap Kraamstal Voeren Kraamstal voeren verhoogt de melkproductie en de vruchtbaarheid Richard Wellink, varkenshouder

Nadere informatie

Missies Powersaver Game

Missies Powersaver Game Missies Powersaver Game 1. Lampen en Opladers Ga in huis opzoek naar lampen die aanstaan in ruimtes waar niemand is en zet deze uit. Zorg vanaf nu dat in ruimtes waar niemand is het licht uitstaat. Door

Nadere informatie

SCdefault. 9-5 Montagerichtlijn

SCdefault. 9-5 Montagerichtlijn SCdefault 9- Montagerichtlijn SITdefault MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Sleutel met geïntegreerde afstandsbediening Accessories Part No. Group Date

Nadere informatie

Maatschap Teunissen. Zeugen- en vleesvarkenshouderij te Zevenaar en Wehl. Even voorstellen

Maatschap Teunissen. Zeugen- en vleesvarkenshouderij te Zevenaar en Wehl. Even voorstellen Maatschap Teunissen Zeugen- en vleesvarkenshouderij te Zevenaar en Wehl Even voorstellen Wij zijn Marco en Ina Teunissen, 45 en 42 jaar, gehuwd en met onze 2 kinderen woonachtig op ons vleesvarkensbedrijf

Nadere informatie

Home Sweet Home! Deel 5

Home Sweet Home! Deel 5 Home Sweet Home Deel 5 Goedemorgen allemaal Alweer deel 5 van Home Sweet Home vandaag... het gaat al aardig snel. Deze keer de bekleding van het dak. Ook maken we de dakkapel af. In het pakket zit een

Nadere informatie

Montagehandleiding SANI-CAB ALFA / OMEGA

Montagehandleiding SANI-CAB ALFA / OMEGA Montagehandleiding SANI-CAB ALFA / OMEGA Woudstraat 3, Poort 215 B-3600 Genk tel. (+32) 89 38 09 08 fax. (+32) 89 38 27 46 intersystems@skynet.be www.inter-systems.be (A) Alvorens van start te gaan...

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-KB 2004

Examenopgaven VMBO-KB 2004 Examenopgaven VMBO-KB 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei tijdsduur voor het gehele examen 09:00 11:00 uur LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING DIERHOUDERIJ EN -VERZORGING CSE KB Het examen Landbouw en natuurlijke

Nadere informatie

Ventilatie van de woning

Ventilatie van de woning Ventilatie van de woning Ventileren en luchten In een woning met een aangenaam klimaat (niet te vochtig en een goede temperatuur) is het verblijf aangenamer en kost minder energie dan het verwarmen van

Nadere informatie

ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER ALLES-IN-HUIS. Zonnepanelen. Nieuw dak. Warmtepomp. Isolerend glas. Nieuwe gevel. WTW-installatie.

ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER ALLES-IN-HUIS. Zonnepanelen. Nieuw dak. Warmtepomp. Isolerend glas. Nieuwe gevel. WTW-installatie. ALLES-IN-HUIS Zonnepanelen Warmtepomp WTW-installatie Niewe kozijnen Nieuw dak Isolerend glas Nieuwe gevel Nieuwe deuren ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER Je woning

Nadere informatie

MEETINSTRUCTIE ROLLUIKEN

MEETINSTRUCTIE ROLLUIKEN MEETINSTRUCTIE ROLLUIKEN Bepaal vooraf hoe u het rolluik wenst te monteren. Onderstaand vind u de verschillende methoden. PLAATSING ROLLUIK OP DE MUUR (standaard) Bij plaatsing op de muur komt de kap boven

Nadere informatie

UKS140-8RVA+ Onderbouw koelkast Gebruiksaanwijzing

UKS140-8RVA+ Onderbouw koelkast Gebruiksaanwijzing UKS140-8RVA+ Onderbouw koelkast Gebruiksaanwijzing UKS140-8RV A+ Versie NL 11/2013 Pagina 1 van 8 Voor ingebruikname Na transport dient het apparaat minstens 24 uur te blijven staan voordat u het aan het

Nadere informatie

OXYGEN. Brochure 2012-2013.NL

OXYGEN. Brochure 2012-2013.NL OXYGEN Brochure 0-03.NL DE ADEMENDE RADIATOR: Intelligent en hygiënisch ventileren Jaga Oxygen is geen traditionele ventilatie, maar een intelligent gestuurd en energiebesparend luchtverversingssysteem.

Nadere informatie

M O N T A G E - I N S T R U C T I E S D E U R E N

M O N T A G E - I N S T R U C T I E S D E U R E N MONTAGE-INSTRUCTIES DEUREN Inhoudsopgave Inleiding. Inleiding. Voorbereiding voor montage. Waterpas zetten. Vlakke deuren en paneeldeuren Deuren monteren Deuren stellen Paneeldeurrand verstellen Paneeldeuren

Nadere informatie