Romeins bouwhout van het onderzoek aan de Middelbroekweg in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Romeins bouwhout van het onderzoek aan de Middelbroekweg in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland)"

Transcriptie

1 Romeins bouwhout van het onderzoek aan de Middelbroekweg in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 618 NOVEMBER 2012 SILKE LANGE

2 Colofon Titel: BIAXiaal 618 Romeins bouwhout van het onderzoek aan de Middelbroekweg in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland) Auteur: S. Lange Opdrachtgever: RAAP Gemeente: Westland Plaats: Naaldwijk Toponiem: Trade Parc Westland Mars (zone 2) ARCHIS-onderzoeksmeldingsnummer: Centrumcoördinaten vindplaats: / ISSN: BIAX Consult, Zaandam, 2012 Correspondentieadres: BIAX Consult Hogendijk AL Zaandam tel: fax:

3 BIAXiaal Inleiding In juni en juli 2012 is het plangebied Westland Trade Parc ter hoogte van de Middelbroekweg in Naaldwijk door RAAP archeologisch geïnventariseerd met behulp van proefsleuven (zie figuur 1). Bij het proefsleuvenonderzoek zijn onder meer houten structuren van één of meer gebouwen uit de Romeinse periode aan het licht gekomen. Het overgrote deel van het hout bleek uitstekend bewaard te zijn gebleven. Tijdens het proefsleuvenonderzoek zijn de structuren vrij gelegd, waarbij het hout bloot kwam te liggen aan zuurstof en zonlicht. Op 29 november 2011 heeft de houtspecialiste in het veld de houten structuren op kwaliteit en onderzoeksmogelijkheden gewaardeerd en, zo ver mogelijk, in situ beschreven. Bovendien zijn er door de houtspecialiste een aantal determinatiemonsters genomen. Het hout is vervolgens opgegraven en bevindt zich sindsdien in opslag bij RAAP. Gebaseerd op de veldwaarnemingen is een advies voor het houtspecialistische onderzoek geformuleerd. Dit rapport omvat de veldwaarnemingen en een advies met gespecificeerde vraagstellingen voor het houtspecialistische onderzoek dat nog moet worden uitgevoerd.

4 BIAXiaal Figuur 1 Naaldwijk-Middelbroekweg, ligging van de proefsleuven in het plangebied Trade Parc Westland ( RAAP).

5 BIAXiaal S838 S831 S? M101/M102 en M103/M104 S793 S794 S787 S? M99/M100 S842 Figuur 2 Naaldwijk-Middelbroekweg, overzicht van huisplattegrond met houten structuren ( BIAX Consult). 2. Materiaal en methode In totaal zijn 35 stuks bouwhout in situ bemonsterd voor een bepaling op houtsoort. De houtmonsters zijn met behulp van een doorvallendlichtmicroscoop met vergrotingen tot 400 x gedetermineerd. De gebruikte determinatieliteratuur is die van Schweingruber. 1 In het veld was het onderzoek aan het hout met betrekking tot houtgebruik en bewerking beperkt mogelijk. De intentie was dan ook om gegevens over de vorm van het bouwhout na berging te gaan onderzoeken. Vragen omtrent houtgebruik zijn bijvoorbeeld of er stam- of takhout is gebruikt, of het hout van te voren is gekliefd en op welke manier de palen zijn aangepunt. Bovendien kan worden onderzocht in hoeverre sprake is van voorbewerkte bouwelementen die elders zijn vervaardigd, of van ter plekke bewerkt constructiehout. Aanwijzingen voor mogelijk voorgeproduceerde elementen zijn onder meer merktekens op het bouwhout. Onderzoek aan bewerkingssporen levert informatie op over de houttechnologische kennis en tradities die aan de bouw ten grondslag hebben gelegen. Omdat het hout in het veld door zoninwerking begon te krimpen, zijn aan de hand van de krimpverschijnselen in sommige gevallen uitspraken mogelijk geweest over het houtgebruik: Een rondhout scheurt bij droging namelijk anders dan gekliefd hout en vertoont stervormige scheuren die in de richting van het 1 Schweingruber 1982.

6 BIAXiaal hart verlopen (zie figuur 7). Helaas verdwijnen tijdens het drogen ook de bewerking- en gebruikssporen op het hout. Vandaar dat ten allen tijde geldt het vrij gelegde hout zo spoedig mogelijk te bergen, verpakken en te laten analyseren. Een overzicht van de determinatiemonsters met hun contextgegevens wordt in tabel 1 gegeven. Tabel 1 Naaldwijk-Middelbroekweg, overzicht van de gedetermineerde houtmonsters met contextgegevens. monster spoor context datering 72 t/m 80, 85 t/m 88, 93, gebouw? 81, 82, greppel? 89, gebouw? 91, gebouw? gebouw? 96, gebouw? gebouw? 99 t/m 104??? ?? 849 beschoeiing? 3. Resultaten Door de beperkte onderzoeksmogelijkheden in het veld is wel de houtsoort van een aantal palen gedetermineerd, maar waren gerichte uitspraken over houtgebruik en bewerking op dat moment niet mogelijk. De resultaten van het determinatieonderzoek staan weergegeven in bijlage 1. Met uitzondering van één paal (M80 uit S831) waren alle palen en poeren van het gebouw van es (Fraxinus excelsior). De paal met monsternummer 80 was van eik (Quercus). Daarnaast is twee keer els (Alnus) gedetermineerd (M97, S805 en M? uit S838). 3.1 PALEN VAN EEN STRUCTUREN Een palenrij in een greppel aan de zuidoostkant van de huisplattegrond bestond uit palen van es (M72 t/m 79, M85) en één keer eik (M80; zie figuur 3 en figuur 4). De bewaard gebleven paallengte varieerde tussen 30 en 60 centimeter, de diameter bedroeg maximaal 17 centimeter.

7 BIAXiaal Figuur 3 Naaldwijk-Middelbroekweg, aangepunte palen van huiswand, spoor 831 ( BIAX Consult). Figuur 4 Naaldwijk-Middelbroekweg, aangepunte palen van zuidoostelijke huiswand, spoor 831 ( BIAX Consult). Tijdens de aanleg van het profiel werd vóór de palenrij een liggende balk van es gevonden (M85, zie figuur 5). Deze licht kromme - balk had een compleet bewaard gebleven lengte van 101 centimeter, een vierkant bekapt uiteinde met een lengte van 42 centimeter en afmetingen van 17,5 x 9,5 x 12 x 10,5 centimeter (rondom gemeten). Het andere uiteinde was halfrond bekapt met een breedte van 17,5 cm en een dikte van 12,5 cm. De bewerking van de balk verschilt van die van de verticale palen. Het is aannemelijk dat de balk geen deel heeft uitgemaakt van de palenrij zelf. Mogelijk is hij van een hoger niveau uit de structuur afkomstig en pas door post-depositionele processen hier terecht gekomen. Figuur 5 Naaldwijk-Middelbroekweg, bekapte balk van es (M85) die tegen de palen van spoor 831 aan lag ( BIAX Consult).

8 BIAXiaal Tussen de eiken paal van spoor 831 en de palen van spoor 853 (M81, 82 en 84) werd ook een elzen (Alnus) paalrestant van een hoger niveau aangetroffen (M97, S805). Bijzonder was een greppeltje (of kuil?) met een concentratie aan houtrestanten en houtskool op het noordelijke uiteinde van spoor 831. Op advies van de houtspecialist is de kuil waarschijnlijk wel bemonsterd, maar nog niet onderzocht. Tussen de palen van spoor 831 bevond zich een dikke laag vezelachtig materiaal, mogelijk afkomstig van een plag of ander organisch opvulmateriaal (zie figuur 6). Figuur 6 Naaldwijk-Middelbroekweg, palen van spoor 831 met ertussen plantaardig materiaal, vierkant uitvergroot: detail van het materiaal ( BIAX Consult). De greppel (of kuil) begrensde een roestig spoor met houtrestanten en verbrand leem, afkomstig van een vlechtwerkstructuur. Van het vlechtwerk waren de verticale staken nog als verkleuringen en soms met houtpulp in het vlak zichtbaar. In het veld is geadviseerd ook hiervan een stukje te bemonsteren voor een houtsoortbepaling en mogelijk ook voor 14 C-dateringsonderzoek. De palen van spoor 831 waren op het uiteinde bekapt. Doordat de palen nog voor de helft in het profiel stonden en op het houtoppervlak klei zat, kon geen nadere informatie over de vorm van de aanpunting en bewerking worden

9 BIAXiaal verkregen. Na berging zullen de palen worden gewassen, beschreven en volgens de parameters voor houtspecialistisch onderzoek worden gedocumenteerd. Op de hoek van het gebouw stond een paal van es (M94, S794) met een bewaard gebleven lengte van circa 50 centimeter en een diameter van circa 15 centimeter (zie figuur 7). Figuur 7 Naaldwijk-Middelbroekweg, essenhouten hoekpaal (M94, S794) ( BIAX Consult).

10 BIAXiaal Staanders met en zonder poer Aan de oostkant van de palenrij (S831) zijn paarwijs geplaatste staanders met een onderlinge afstand van maximaal 100 centimeter gedocumenteerd. Deze palen stonden op essenhouten poeren (zie figuur 8, figuur 9, figuur 10). Een poer is een korte plank of balk die als fundering voor de staander is gebruikt. Omdat de palen niet in de grond zijn geslagen, zijn de palen ook niet voorzien van een aanpunting. Men heeft voor de staanders een kuil gegraven en de paal op een poer geplaatst. De vorm en afmetingen van de poeren leken te verschillen. Eenduidige uitspraken hierover zijn pas mogelijk wanneer het hout nader wordt onderzocht. Aan de noordkant, mogelijk de ingangspartij, stonden twee enkele palen (M94 en M99/100), waarvan er één mogelijk zonder poer (M94, S794). In de coupe van de paalkuil zijn naast deze paal takken van es waargenomen (M96, S842). De regelmatige takken met een doorsnede van 1,2 centimeter kunnen afkomstig zijn van vlechtwerk, mogelijk zelf van een mand, die hier tijdens het graven van de coupe is aangesneden. Figuur 8 Naaldwijk-Middelbroekweg, essenhouten staanders met essenhouten poeren (links: S793 met M89/M90, rechts: S787 met M91/M92). ( BIAX Consult). De staander (M101) stond op een poer (M102) die uit twee op elkaar gestapelde planken leek te bestaan (zie figuur 9 en figuur 10). Vermoedelijk zijn voor de staanders rondhouten gebruikt. De poeren leken van stukken plank en balk te zijn gemaakt.

11 BIAXiaal Figuur 9 Naaldwijk-Middelbroekweg, essenhouten staander met essenhouten poer (M101/102) ( Biax Consult). Figuur 10 Naaldwijk-Middelbroekweg, dezelfde essenhouten staander met essenhouten poer als in figuur 9 (M101/M102) nadat het hout is afgespoeld met water ( Biax Consult).

12 BIAXiaal Profielbalk, mogelijk deel van gebouw Uit spoor 838 kwam een essenhouten balk (M105) met een bewaard gebleven lengte van 248 centimeter aan het licht. Het hout was sterk verweerd. De maximale breedte van de balk was 12,5 centimeter, de dikte 7 centimeter. De balk was aan één kant voorzien van een profielgleuf (zie figuur 11). Waarschijnlijk lag de profielbalk bovenop een aantal horizontale planken om de constructie als het ware af te sluiten. Deze verbinding wordt ook wel mes-en groef genoemd, waarbij de profielbalk als groef en de smalle zijkanten van de plank als mes fungeerden. Figuur 11 Naaldwijk-Middelbroekweg, essenhouten balk (M105, S838) met gleuf in het midden van de balk. De zaagsporen zijn recent ( BIAX Consult). 3.2 PALEN VAN BESCHOEIING Ten noordwesten van de huisplattegrond is een beschoeiing opgegraven (S849). Deze bestond uit aangepunte rondhouten (zie figuur 12). Eén van de palen is bemonsterd voor een bepaling op houtsoort. Deze paal bleek van els. Er is in het veld geadviseerd alle palen te bemonsteren voor een bepaling van de houtsoort. Bovendien zou een voor de structuur representatief aantal palen in zijn geheel moeten worden geborgen om de bewerking en het houtgebruik te onderzoeken. Figuur 12 Naaldwijk-Middelbroekweg, beschoeiing aan noordwestkant van huis (S849) ( BIAX Consult).

13 BIAXiaal Conclusies en advies Tijdens het archeologische onderzoek aan de Middelbroekweg in Naaldwijk zijn houten structuren opgegraven die deel uitmaakten van een huis (of meerdere huizen) uit de Romeinse periode. Een houtspecialiste heeft één dag in het veld geadviseerd over de houtvondsten, de berging en onderzoeksmogelijkheden. Verder zijn er in het veld slechts determinatiemonsters van het toen vrij gelegde hout genomen. In afwachting op het geborgen hout zijn vraagstellingen geformuleerd die in dit rapport zijn vastgelegd. Het hout is in het algemeen goed bewaard. Een profielbalk die liggend, buiten de structuren is aangetroffen, bleek verweerd te zijn door post-depositionele processen. Tussen de palen van spoor 831 bevond zich plantaardig materiaal, mogelijk ter opvulling van de greppel waarin de palen stonden. Het is aan te bevelen een monster van het materiaal te nemen en op macroresten te laten onderzoeken. Het constructiehout bestond uit palen, balken en planken. De palen zijn verticaal in de grond als beschoeiing (onder meer S849) en als staanders voor gebouwen gebruikt, de planken dienden als poeren voor de staanders. Twee balken verschilden qua vorm en waarschijnlijk ook in functie van het overige hout. Het betreft een essenhouten balk die tegen de palen van spoor 831 aan lag, en de genoemde profielbalk uit spoor 838. De profielbalk, ook van es, heeft een gleuf voor een mes-en-groef verbinding. Waarschijnlijk heeft de balk als afsluitend element voor een plankenwand gediend. De balk kan zowel aan de onderkant als aan de bovenkant hebben gezeten. Over bewerking- en gebruikssporen, en over het houtgebruik zijn vooralsnog vooruitlopend op het houtspecialistische onderzoek geen uitspraken te plaatsen. Vragen die ten grondslag zullen liggen aan het toekomstige houtonderzoek zijn gericht op de houttechnologische kennis, namelijk met welk gereedschap het hout is bewerkt, of er stam- of/en takhout is gebruikt, op welke manier de palen zijn aangepunt, of de planken zijn gezaagd of gekliefd, etc. Vanwege de constructie met staanders en poeren is de informatiewaarde van het hout zeer hoog. Er zijn niet veel opgravingen bekend waarbij dit type constructie is aangetroffen. Bij eerder uitgevoerd archeologisch onderzoek in Bodegraven zijn poeren wel gevonden, maar niet houtspecialistisch onderzocht. Gegevens over houtgebruik en bewerking ontbreken dan ook. 2 De ensemblewaarde van de houtvondsten is hoog. Voor een in Midden- Delfland opgegraven inheems-romeinse boerderij werd eveneens veel essenhout gebruikt. Toentertijd is het essenhout wel gemeten in de hoop op een datering, maar het bleef toen bij een intra-fasering. Onlangs zijn de essen opnieuw gemeten. Door voortschrijdend onderzoek zijn de essen nu wel gedateerd. 3 Het is goed mogelijk dat het essenhout uit Naaldwijk eveneens kan worden gedateerd. In elk geval zullen de metingen (die nog moeten worden uitgevoerd) een 2 Van der Kooij et al Fischer et al. 2011

14 BIAXiaal essentiële bijdrage zijn voor het ontwikkelen van een referentiecurve van es voor de regio. In het veld is al geadviseerd het hout van de huisplattegrond in zijn geheel te bergen. Van de beschoeiing buiten het huis (S849), maar ook van andere structuren die als hekwerk zijn geïnterpreteerd, is geadviseerd om de palen om en om te bergen voor een houtspecialistisch onderzoek. Alle houtvondsten zouden moeten worden bemonsterd voor een houtsoortbepaling. De essenhouten palen en planken (van de poeren) en de eiken paal (M80) zullen na het onderzoek worden verzaagd om de geschiktheid van het hout voor een jaarringanalyse te kunnen vast stellen. Onderzoeksvragen zijn daarbij gericht op de potentie van het materiaal voor een ouderdomsbepaling middels dendrochronologie en op geschiktheid voor een onderzoek naar groeiomstandigheden en het intra-faseren van structuren. Door de goede conservering is de verwachting voor overige houtvondsten goed, evenals voor macroresten en pollen.

15 BIAXiaal Literatuur Schweingruber, F.H. 1982: MikroskopischeHolzanatomie, Birmensdorf. Fischer, A., L.I. Kooistra, H. van Londen, L. Kubiak-Martens, S. Lange & R. Visser, 2011: About arable farming and environment in the Roman period in Midden-Delfland based on botanical remains (BIAXiaal 548), Zaandam. Kooij, Dick van der, S. Sprey, M. Dijkstra & H. Postma, 2005: Romeinen in Bodegraven. AWN-opgravingen in de periode van (Westerheem jaargang 54), Amsterdam,

16 Bijlage 1 Determinatieresultaten van het onderzoek. Legenda: ALNUS-SP= els; FRAXIEXC=Fraxinus excelsior=es; QUERC-SP=Quercus=eik; cons=conservering. Opmerking: extra informative, bijvoorbeeld over groeipatroon van boom. Mnr Spoor Soort cons Art_cat Art_spec Opmerking FRAXIEXC matig Bouwhout paal es met smalle groeiringen FRAXIEXC matig-slecht Bouwhout paal FRAXIEXC matig Bouwhout paal es met wijde jaarringen FRAXIEXC goed Bouwhout paal es met normale ringwijdte FRAXIEXC goed Bouwhout paal es met wijde jaarringen FRAXIEXC goed Bouwhout paal es met normale ringwijdte FRAXIEXC goed Bouwhout paal FRAXIEXC goed Bouwhout paal es met normale ringwijdte QUERCUS-SP matig Bouwhout paal FRAXIEXC slecht Bouwhout paal FRAXIEXC slecht Bouwhout paal houtrestanten in klei 83 greppel FRAXIEXC goed Bewerkingsafval spaander Tussen paal 3 en 4, uit stro-mengsel, plag? Op 35cm vanaf vlak FRAXIEXC slecht Bouwhout paal houtrestanten in klei FRAXIEXC goed Bouwhout balk liggende balk tegen palen van S onbekend nvt nvt. onbekend aan Steven gegeven FRAXIEXC matig Bouwhout paal houtrestanten in klei; smalle ringen FRAXIEXC matig Bouwhout paal FRAXIEXC matig Bouwhout paal es met normale ringwijdte, goed meetbaar FRAXIEXC matig Bouwhout poer/slof FRAXIEXC matig Bouwhout paal FRAXIEXC matig Bouwhout poer/slof FRAXIEXC slecht Bouwhout paal FRAXIEXC matig Bouwhout paal FRAXIEXC slecht Bouwhout paal es met wijde ringen FRAXIEXC goed onbekend takken Naast paal, in paalkuil. Van mand? In coupe uiteinden zichtbaar.

17 Mnr Spoor Soort cons Art_cat Art_spec Opmerking ALNUS-SP matig Bouwhout paal FRAXIEXC goed Bouwhout paal. 99? FRAXIEXC goed Bouwhout paal smalle ringen 100? FRAXIEXC goed Bouwhout poer/slof. 101? FRAXIEXC goed Bouwhout paal. 102? FRAXIEXC goed Bouwhout poer/slof smalle ringen 103? FRAXIEXC goed Bouwhout paal. 104? FRAXIEXC goed Bouwhout poer/slof wijde ringen FRAXIEXC matig Bouwhout profielbalk L>248cm, 12,5x7cm; horizontale balk? 849 ALNUS-SP matig Bouwhout paal van beschoeiing

Hout van het onderzoek aan de Heiligeweg in Krommenie, gemeente Zaanstad (Noord-Holland)

Hout van het onderzoek aan de Heiligeweg in Krommenie, gemeente Zaanstad (Noord-Holland) Hout van het onderzoek aan de Heiligeweg in Krommenie, gemeente Zaanstad (Noord-Holland) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 602 JULI 2012 SILKE LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 602 Hout van het onderzoek aan de Heiligeweg

Nadere informatie

Hout van een boerderij en van andere structuren uit de Romeinse tijd, vindplaats Trade Parc Westland in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland)

Hout van een boerderij en van andere structuren uit de Romeinse tijd, vindplaats Trade Parc Westland in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland) Hout van een boerderij en van andere structuren uit de Romeinse tijd, vindplaats Trade Parc Westland in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 676 NOVEMBER 2013 SILKE LANGE Colofon

Nadere informatie

Hout uit een Romeins castellum te Leiden-Roomburg

Hout uit een Romeins castellum te Leiden-Roomburg BIAXiaal 492 Hout uit een Romeins castellum te Leiden-Roomburg K. Hänninen April 2010 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie Colofon Titel:

Nadere informatie

Houten constructie De Bilt-KNMIterrein

Houten constructie De Bilt-KNMIterrein Houten constructie De Bilt-KNMIterrein RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 574 JULI 2011 K. HÄNNINEN Colofon Titel: BIAXiaal 574 Houten constructie De Bilt-KNMI-terrein Auteur: K. Hänninen Opdrachtgever: RAAP West-Nederland

Nadere informatie

Houtskool uit een kuil van een rivierduin bij Rotterdam-IJsselmonde 't Hart

Houtskool uit een kuil van een rivierduin bij Rotterdam-IJsselmonde 't Hart BIAXiaal Houtskool uit een kuil van een rivierduin bij Rotterdam-IJsselmonde 't Hart L.I. Kooistra november 2009 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie

Nadere informatie

Houtskool uit ijzertijdcrematiegraven en mogelijke middeleeuwse meilers uit Lomm-Hoogwatergeul

Houtskool uit ijzertijdcrematiegraven en mogelijke middeleeuwse meilers uit Lomm-Hoogwatergeul Houtskool uit ijzertijdcrematiegraven en mogelijke middeleeuwse meilers uit Lomm-Hoogwatergeul RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 684 FEBRUARI 2011 K. HÄNNINEN Colofon Titel: BIAXiaal 684 Houtskool uit ijzertijdcrematiegraven

Nadere informatie

Houtskoolanalyse van een Romeins crematiegraf, Heule-Peperstraat (Kortrijk, België)

Houtskoolanalyse van een Romeins crematiegraf, Heule-Peperstraat (Kortrijk, België) Houtskoolanalyse van een Romeins crematiegraf, Heule-Peperstraat (Kortrijk, België) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 621 27 NOVEMBER 2012 D. LENTJES & S. LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 621 Houtskoolanalyse van

Nadere informatie

Ees-Zuidesch, houtskool uit mesolithische haardkuilen

Ees-Zuidesch, houtskool uit mesolithische haardkuilen Ees-Zuidesch, houtskool uit mesolithische haardkuilen RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 511 FEBRUARI 2011 K. HÄNNINEN & W. VAN DER MEER Colofon Titel: BIAXiaal 511 Ees-Zuidesch, houtskool uit mesolithische haardkuilen

Nadere informatie

Twee middeleeuwse boomstamputten uit Cothen-De Kamp, gemeente Wijk bij Duurstede

Twee middeleeuwse boomstamputten uit Cothen-De Kamp, gemeente Wijk bij Duurstede Twee middeleeuwse boomstamputten uit Cothen-De Kamp, gemeente Wijk bij Duurstede RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 627 December 2012 D. Lentjes, C. Vermeeren Colofon Titel: BIAXiaal 627 Twee middeleeuwse boomstamputten

Nadere informatie

Hout van de opgraving LR 78- Bouwloods in De Meern (gemeente Utrecht)

Hout van de opgraving LR 78- Bouwloods in De Meern (gemeente Utrecht) Hout van de opgraving LR 78- Bouwloods in De Meern (gemeente Utrecht) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 659 MEI 2013 SILKE LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 659 Hout van de opgraving LR 78-Bouwloods in De Meern (gemeente

Nadere informatie

Hout van mogelijke visweren bij Schoonebeek

Hout van mogelijke visweren bij Schoonebeek Hout van mogelijke visweren bij Schoonebeek RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 559 december 2011 K. Hänninen Colofon Titel: BIAXiaal 559 Hout van mogelijke visweren bij Schoonebeek Auteur: K. Hänninen Opdrachtgever:

Nadere informatie

Houten wagenwielen en een ton uit waterputten van de opgraving Terp Heinis (regio s-hertogenbosch).

Houten wagenwielen en een ton uit waterputten van de opgraving Terp Heinis (regio s-hertogenbosch). Houten wagenwielen en een ton uit waterputten van de opgraving Terp Heinis (regio s-hertogenbosch). RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 619 november 2012 C.VERMEEREN Colofon Titel: BIAXiaal 619 Houten wagenwielen

Nadere informatie

Onderzoek aan hout van twee waterputten en uit een vennetje van een opgraving in Udenhout, gemeente Tilburg (provincie Noord-Brabant)

Onderzoek aan hout van twee waterputten en uit een vennetje van een opgraving in Udenhout, gemeente Tilburg (provincie Noord-Brabant) Onderzoek aan hout van twee waterputten en uit een vennetje van een opgraving in Udenhout, gemeente Tilburg (provincie Noord-Brabant) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 645 FEBRUARI 2013 SILKE LANGE Colofon Titel:

Nadere informatie

Onderzoek van een houten voorwerp uit de opgraving Grote Markt te Lier (België)

Onderzoek van een houten voorwerp uit de opgraving Grote Markt te Lier (België) Onderzoek van een houten voorwerp uit de opgraving Grote Markt te Lier (België) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 638 JANUARI 2013 C. Vermeeren Colofon Titel: BIAXiaal 638 Onderzoek van een houten voorwerp uit

Nadere informatie

Hout en houtskool van Elst-Grote Molenstraat uit de IJzertijd, Romeinse tijd en Middeleeuwen

Hout en houtskool van Elst-Grote Molenstraat uit de IJzertijd, Romeinse tijd en Middeleeuwen 467 Hout en houtskool van Elst-Grote Molenstraat uit de IJzertijd, Romeinse tijd en Middeleeuwen L.I. Kooistra Februari 2010 Colofon Titel: BIAXiaal 467 Hout en Houtskool van Elst-Grote Molenstraat uit

Nadere informatie

Houtskool uit een neolithische haardkuil, vindplaats Flanders Expo (stad Gent, provincie Oost-Vlaanderen, België)

Houtskool uit een neolithische haardkuil, vindplaats Flanders Expo (stad Gent, provincie Oost-Vlaanderen, België) Houtskool uit een neolithische haardkuil, vindplaats Flanders Expo (stad Gent, provincie Oost-Vlaanderen, België) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 597 12 JUNI 2012 SILKE LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 597 Houtskool

Nadere informatie

Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie

Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie BIAXiaal 208 Houtonderzoek aan de Bronstijdvindplaats te Zijderveld C. Vermeeren 2004 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie Colofon Titel:

Nadere informatie

Houtskool van de Romeinse rookkuil, Dr. Poelsstraat, Heerlen

Houtskool van de Romeinse rookkuil, Dr. Poelsstraat, Heerlen BIAXiaal 72 Houtskool van de Romeinse rookkuil, Dr. Poelsstraat, Heerlen P. van Rijn Februari 1999 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie

Nadere informatie

6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen Algemeen

6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen Algemeen 6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen 6.3.1. Algemeen In totaal werden er tijdens het vlakdekkend onderzoek 31 sporen geregistreerd in het vlak. Vijf ervan kwamen ook reeds tijdens het vooronderzoek

Nadere informatie

Kampen Reevediep R.C.A. Geerts (ADC ArcheoProjecten)

Kampen Reevediep R.C.A. Geerts (ADC ArcheoProjecten) Kampen Reevediep R.C.A. Geerts (ADC ArcheoProjecten) Ten zuiden van de stad Kampen worden een hoogwatergeul en twee dijklichamen aangelegd door bouwcombinatie Isala Delta in opdracht van de provincie Overijssel/Rijkswaterstaat.

Nadere informatie

Archol bv. Ivo van Wijk. Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein

Archol bv. Ivo van Wijk. Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein 2012 Archol bv Ivo van Wijk Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat

Nadere informatie

Onderzoek aan drie karrenwielen en een archeobotanisch monster uit waterputten van de opgraving Valkenswaard-Lage Heide (provincie Noord-Brabant)

Onderzoek aan drie karrenwielen en een archeobotanisch monster uit waterputten van de opgraving Valkenswaard-Lage Heide (provincie Noord-Brabant) Onderzoek aan drie karrenwielen en een archeobotanisch monster uit waterputten van de opgraving Valkenswaard-Lage Heide (provincie Noord-Brabant) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 616 NOVEMBER 2012 SILKE LANGE

Nadere informatie

Opgraving Hengelo Winkelskamp Grafveld

Opgraving Hengelo Winkelskamp Grafveld 2015 Archeologisch Onderzoek Leiden (Archol) Postbus 9515 2300 RA Leiden (071) 527 33 13 www.archol.nl Opgraving Hengelo Winkelskamp Grafveld Voorlopig evaluatierapport, Archol BV Opgraving Hengelo Winkelskamp

Nadere informatie

Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken.

Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken. Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken. In de vroege zomer van 2017 heeft Archeologie West-Friesland een opgraving uitgevoerd tussen de Davidstraat, Romeinstraat en Korte

Nadere informatie

Hout van de opgraving LR76 Coehoorn in Utrecht

Hout van de opgraving LR76 Coehoorn in Utrecht Hout van de opgraving LR76 Coehoorn in Utrecht RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 657 MEI 2013 SILKE LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 657 Hout van de opgraving LR76 Coehoorn in Utrecht Auteur: S. Lange Opdrachtgever:

Nadere informatie

Selectiebesluit archeologie Breda, Molengracht JEKA

Selectiebesluit archeologie Breda, Molengracht JEKA Gemeente Breda Bureau Cultureel Erfgoed ErfgoedBesluit 2009-30 Selectiebesluit archeologie Breda, Molengracht JEKA Controle BCE Johan Hendriks Bureau Cultureel Erfgoed, Naam Afdeling/bedrijf Datum Paraaf

Nadere informatie

Adres: Derringmoerweg 7 Plaats: Arnemuiden Gemeente: Middelburg eventueel (centrum)coördinaat (en):

Adres: Derringmoerweg 7 Plaats: Arnemuiden Gemeente: Middelburg eventueel (centrum)coördinaat (en): memo van Bram Silkens/ Bernard Meijlink afdeling Ruimtelijk Beleid Datum Contact 31-05-2013 Walcherse Archeologische Dienst (gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen) postbus 70 4330 AB Middelburg b.meijlink@middelburg.nl

Nadere informatie

Hout van een vroegmiddeleeuwse vindplaats in Oegstgeest-Nieuw Rhijngeest-Zuid

Hout van een vroegmiddeleeuwse vindplaats in Oegstgeest-Nieuw Rhijngeest-Zuid 423 Hout van een vroegmiddeleeuwse vindplaats in Oegstgeest-Nieuw Rhijngeest-Zuid L.I. Kooistra september 2009 Colofon Titel: BIAXiaal 423 Hout van een vroegmiddeleeuwse vindplaats in Oegstgeest-Nieuw

Nadere informatie

Evaluatiebrief Archeologisch onderzoek 58915 Sevenum-Beatrixstraat IVO-P

Evaluatiebrief Archeologisch onderzoek 58915 Sevenum-Beatrixstraat IVO-P Postbus 297 6900 AG Zevenaar Ringbaan Zuid 8a 6905 DB Zevenaar tel. 0316-581130 fax 0316-343406 info@archeodienst.nl www.archeodienst.nl Archeodienst BV, Postbus 297, 6900 AG Zevenaar Evaluatiebrief Archeologisch

Nadere informatie

Archeologie Betuweroute

Archeologie Betuweroute BIAXiaal 54 Archeologie Betuweroute Houtskool en hout uit de IJzertijd van de Papendrechtse stroomrug (gem. Graafstroom) Standaardrapportage deel II L. Kooistra K. Hänninen maart 1998 BIAX C o n s u l

Nadere informatie

Een leidingsleuf in Katwijk Klei-Oost Zuid. Een archeologische begeleiding aan de Trappenberglaan te Rijnsburg. A. Porreij-Lyklema. Archol.

Een leidingsleuf in Katwijk Klei-Oost Zuid. Een archeologische begeleiding aan de Trappenberglaan te Rijnsburg. A. Porreij-Lyklema. Archol. Een leidingsleuf in Katwijk Klei-Oost Zuid Een archeologische begeleiding aan de Trappenberglaan te Rijnsburg Archol A. Porreij-Lyklema 313 Archol Een leidingsleuf in Katwijk Klei-Oost Zuid Een archeologische

Nadere informatie

Publiekssamenvatting. Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden

Publiekssamenvatting. Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden Publiekssamenvatting Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden Catastrofale overstromingen kwamen vaak voor in de geschiedenis van Pannerden, wat met de ligging in de driehoek tussen de rivieren

Nadere informatie

Archeologisch veldonderzoek Hoogheemraadschap van Delfland

Archeologisch veldonderzoek Hoogheemraadschap van Delfland Delftse Archeologische Notitie 101 Archeologisch veldonderzoek Hoogheemraadschap van Delfland Proefsleuvenonderzoek aan de Phoenixstraat 32 te delft Jorrit van Horssen Delftse Archeologische Notitie 101

Nadere informatie

INFORMATIERAPPORT EN SELECTIEADVIES

INFORMATIERAPPORT EN SELECTIEADVIES INFORMATIERAPPORT EN ELECTIEADVIE Proefsleuvenonderzoek Bedrijventerrein fase 2 (Homoetsestraat), Maurik, gemeente Buren Archis onderzoekmeldingsnummer 4120 Inleiding Tussen 14 en 23 februari 2011 is door

Nadere informatie

Anthracologisch onderzoek aan twee meilerkuilen van de vindplaats Roeselare (BE)

Anthracologisch onderzoek aan twee meilerkuilen van de vindplaats Roeselare (BE) Anthracologisch onderzoek aan twee meilerkuilen van de vindplaats Roeselare (BE) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 971 MEI 2017 S. LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 971 Anthracologisch onderzoek aan twee meilerkuilen

Nadere informatie

Houtskool uit drie Romeinse crematies. Vinex-locatie Wateringse Veld, Den Haag 1997, terrein Vellekoop

Houtskool uit drie Romeinse crematies. Vinex-locatie Wateringse Veld, Den Haag 1997, terrein Vellekoop BIAXiaal 76 Houtskool uit drie Romeinse crematies. Vinex-locatie Wateringse Veld, Den Haag 1997, terrein Vellekoop P. van Rijn Mei 1999 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie

Nadere informatie

evaluatierapport zaltbommel-ruiterstraat 8 archeologische begeleiding

evaluatierapport zaltbommel-ruiterstraat 8 archeologische begeleiding evaluatierapport zaltbommel-ruiterstraat 8 archeologische begeleiding 1 1 inleiding Van vrijdag 19 september tot en met dinsdag 23 september 2014 heeft VUhbs archeologie in opdracht van de familie van

Nadere informatie

Amandinestraat (Oostende, West-Vlaanderen)

Amandinestraat (Oostende, West-Vlaanderen) Amandinestraat (Oostende, West-Vlaanderen) Projectcode: 2017G95 september 2017 ARCHEOLOGIENOTA PROGRAMMA VAN MAATREGELEN voorafgaand: verslag van resultaten bureauonderzoek (2017B373), verslag van resultaten

Nadere informatie

Archeo-rapport 48 Het archeologische vooronderzoek aan de Spurkerweg te Bilzen

Archeo-rapport 48 Het archeologische vooronderzoek aan de Spurkerweg te Bilzen Archeo-rapport 48 Het archeologische vooronderzoek aan de Spurkerweg te Bilzen Kessel-Lo, 2010 Studiebureau Archeologie bvba Archeo-rapport 48 Het archeologische vooronderzoek aan de Spurkerweg te Bilzen

Nadere informatie

% &! '!#(&#! )"(*!# #+ &,-. '!#( )(/ -#'#!#(0

% &! '!#(&#! )(*!# #+ &,-. '!#( )(/ -#'#!#(0 ! #$# %!#$ % &! '!#(&#! )(*!# #+ &,-. '!#( )(/ 0 -#'#!#(0 '!#(1/((2( 0 -#'#!#(0 .#/!0 '122 ' 3 4 ' '52 '. 67 7' # 8' 49'9' #02'# 22 2 2'.0:*(&+2 6 &' ; < *' ;7 =2< 9' >

Nadere informatie

Vijfde BAP voorjaarssymposium:

Vijfde BAP voorjaarssymposium: Vijfde BAP voorjaarssymposium: Een hart van hout Een veelzijdige materiaalcategorie voor het voetlicht Dinsdag 14 maart, 2017 Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort 0 Voorwoord Voor u ligt

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN MAATREGELEN AARTSELAAR LINDENBOSLAAN

PROGRAMMA VAN MAATREGELEN AARTSELAAR LINDENBOSLAAN PROGRAMMA VAN MAATREGELEN BIJ ARCHEOLOGIENOTA 2016-055 PROGRAMMA VAN MAATREGELEN AARTSELAAR LINDENBOSLAAN J. CLAESEN, B. VAN GENECHTEN & G. VERBEELEN DECEMBER 2016 PROJECTCODE BUREAUONDERZOEK 2016K461

Nadere informatie

Kale - Leie Archeologische Dienst. J a a r v e r s l a g K a l e - L e i e A r c h e o l o g i s c h e D i e n s t

Kale - Leie Archeologische Dienst. J a a r v e r s l a g K a l e - L e i e A r c h e o l o g i s c h e D i e n s t Kale - Leie Archeologische Dienst J a a r v e r s l a g 2 0 0 7 K a l e - L e i e A r c h e o l o g i s c h e D i e n s t 2 Jaarverslag 2007 COLOFON 2008 Kale - Leie Archeologische Dienst, individuele

Nadere informatie

Delftse Archeologische Notitie 129. Markt 85, Delft. Een archeologische begeleiding. Jorrit van Horssen

Delftse Archeologische Notitie 129. Markt 85, Delft. Een archeologische begeleiding. Jorrit van Horssen Delftse Archeologische Notitie 129 Markt 85, Delft Een archeologische begeleiding Jorrit van Horssen Delftse Archeologische Notitie 129 Markt 85, Delft Een archeologische begeleiding Jorrit van Horssen

Nadere informatie

Archeo-rapport 19 Het archeologische vooronderzoek aan de Herstappelstraat te Lauw

Archeo-rapport 19 Het archeologische vooronderzoek aan de Herstappelstraat te Lauw Archeo-rapport 19 Het archeologische vooronderzoek aan de Herstappelstraat te Lauw Kessel-Lo, 2009 Studiebureau Archeologie bvba Archeo-rapport 19 Het archeologische vooronderzoek aan de Herstappelstraat

Nadere informatie

memo Locatiegegevens: Inleiding

memo Locatiegegevens: Inleiding memo van Bram Silkens afdeling RB Datum Contact 28-04-2016 Walcherse Archeologische Dienst (gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen) postbus 70 4330 AB Middelburg b.meijlink@middelburg.nl (06-52552925)

Nadere informatie

RAPPORT FUNDERINGSINSPECTIE PAALFUNDERING GEBOUW F & G.

RAPPORT FUNDERINGSINSPECTIE PAALFUNDERING GEBOUW F & G. IFCO Funderingsexpertise BV Limaweg 17 2743 CB Waddinxveen Tel: (0182) 646 646 Fax: (0182) 646 654 E-mail: mail@ifco.nl Web: www.ifco.nl KvK: Gouda 290 32656 RAPPORT FUNDERINGSINSPECTIE PAALFUNDERING GEBOUW

Nadere informatie

V&L. Selectiebesluit archeologie Breda, Klokkenberg. Bijlage 5 bij besluit 2017/2000-V1

V&L. Selectiebesluit archeologie Breda, Klokkenberg. Bijlage 5 bij besluit 2017/2000-V1 Gemeente Breda Ruimtelijke Ontwikkeling Bureau Cultureel Erfgoed Erfgoedbesluit 2009-22 V&L Bijlage 5 bij besluit 2017/2000-V1 Selectiebesluit archeologie Breda, Klokkenberg Ruimtelijke Ontwikkeling Controle

Nadere informatie

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag.

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. projectnr. 405215.01 revisie 01 15 oktober 2015 auteur M. Arkema Opdrachtgever BDP

Nadere informatie

AWP-VERSLAG-WAARNEMING 2010-01-OCB (PURMEREND)

AWP-VERSLAG-WAARNEMING 2010-01-OCB (PURMEREND) AWP-VERSLAG-WAARNEMING 2010-01-OCB (PURMEREND) Locatie 15 Westerstraat Purmerend ARCHEOLOGISCHE WERKGROEP PURMEREND Neckerstraat 11 1441 KT Purmerend Project AWP Purmerend 2010-01-OCB Locatie onderzoeksgebied

Nadere informatie

Archeologisch onderzoek begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68

Archeologisch onderzoek begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68 Archeologisch onderzoek begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68 Archeologische begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68 Definitief ISSN 1573-5710

Nadere informatie

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag.

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. projectnr. 405215.01 revisie 03 25 februari 2016 auteur M. Arkema Opdrachtgever BDP

Nadere informatie

Archeo-rapport 51 Het archeologisch vooronderzoek aan de Heerstraat te Lovenjoel

Archeo-rapport 51 Het archeologisch vooronderzoek aan de Heerstraat te Lovenjoel Archeo-rapport 51 Het archeologisch vooronderzoek aan de Heerstraat te Lovenjoel Kessel-Lo, 2010 Studiebureau Archeologie bvba Archeo-rapport 51 Het archeologisch vooronderzoek aan de Heerstraat te Lovenjoel

Nadere informatie

Archeologisch onderzoek Grenswallen in het Groene Woud

Archeologisch onderzoek Grenswallen in het Groene Woud Archeologisch onderzoek Grenswallen in het Groene Woud Tussentijdsverslag van de archeologische opgraving op het Landgoed Velder en de Geelders Ineke de Jongh Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 Doel van het

Nadere informatie

no-hoek: / zw-hoek: / zo-hoek: /

no-hoek: / zw-hoek: / zo-hoek: / Archeologisch Inventariserend Veldonderzoek middels proefsleuven (IVO-P) Plangebied Laan naar Emiclaer dd. 01-09-2015 Onderzoeksgegevens Onderzoek: Amersfoort Laan naar Emiclaer 2 Meldingnummer: 2683574100

Nadere informatie

2-2-2015. Houtbouw en funderingen in de Zaanstreek 1000-1900 P. Kleij, gemeentelijk archeoloog Zaanstad, Wormerland en Oostzaan.

2-2-2015. Houtbouw en funderingen in de Zaanstreek 1000-1900 P. Kleij, gemeentelijk archeoloog Zaanstad, Wormerland en Oostzaan. Houtbouw en funderingen in de Zaanstreek 1000-1900 P Kleij, gemeentelijk archeoloog Zaanstad, Wormerland en Oostzaan Opzet verhaal: 1 Ontginning van de Zaanstreek 2 Houtbouw 3 Funderingen 1 Ontginning

Nadere informatie

Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat)

Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat) Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat) (28 en 29 oktober 2009) Oudenburg, 2009 Colofon Archeologisch Rapport Oudenburg 4 Waarderend archeologisch Onderzoek te

Nadere informatie

Figuur 1 Geulafzettingen (Bron: CHS)

Figuur 1 Geulafzettingen (Bron: CHS) Archeologie, aardkundige waarden en cultuurhistorie Naar de archeologie in onder andere de Groeneveldse Polder is een bureaustudie gedaan door de heer Bult van het Vakteam Archeologie i. De in weergegeven

Nadere informatie

Dordrecht Ondergronds Waarneming 6 VEST 124, GEMEENTE DORDRECHT

Dordrecht Ondergronds Waarneming 6 VEST 124, GEMEENTE DORDRECHT VEST 124, GEMEENTE DORDRECHT Een waarneming tijdens een bodemsanering J.A. Nipius 2011 Gemeente Dordrecht Bureau Monumentenzorg & Archeologie Colofon ISSN n.v.t. ISBN n.v.t. Tekst J.A. Nipius Redactie

Nadere informatie

Houtskoolonderzoek aan monsters uit meilers op de vindplaats Doetinchem- Holterhoek 2 (VME?)

Houtskoolonderzoek aan monsters uit meilers op de vindplaats Doetinchem- Holterhoek 2 (VME?) Houtskoolonderzoek aan monsters uit meilers op de vindplaats Doetinchem- Holterhoek 2 (VME?) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 591 MEI 2012 W. VAN DER MEER Colofon Titel: BIAXiaal 591 Houtskoolonderzoek aan monsters

Nadere informatie

Dordrecht Ondergronds Waarneming 2 DORDRECHT, SPUIBOULEVARD

Dordrecht Ondergronds Waarneming 2 DORDRECHT, SPUIBOULEVARD DORDRECHT, SPUIBOULEVARD 273-287 Waarneming van een deel van de stadsmuur M.C. Dorst De stadsmuur met de Beulstoren op een tekening van Schouman uit 1747 (Erfgoedcentrum DIEP, inventarisnr. 551_30093).

Nadere informatie

CHECKLIST. Beoordeling standaard rapport IVO-waarderend

CHECKLIST. Beoordeling standaard rapport IVO-waarderend ARCHEOLOGIE CHECKLIST Beoordeling standaard rapport IVO-waarderend Algemene punten 1. Het IVO-waarderend (voorzover proefsleuven- of booronderzoek) dient te zijn uitgevoerd door een instelling die beschikt

Nadere informatie

Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie

Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie BIAXiaal 209 De IJzertijd-kano van Uitgeest: onderzoek van het hout en de bewerkingssporen C. Vermeeren O. Brinkkemper 2004 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en

Nadere informatie

Archeo-rapport 50 Het archeologische vooronderzoek aan de Deerlijksesteenweg te Harelbeke

Archeo-rapport 50 Het archeologische vooronderzoek aan de Deerlijksesteenweg te Harelbeke Archeo-rapport 50 Het archeologische vooronderzoek aan de Deerlijksesteenweg te Harelbeke Kessel-Lo, 2010 Studiebureau Archeologie bvba Archeo-rapport 50 Het archeologische vooronderzoek aan de Deerlijksesteenweg

Nadere informatie

FHN Reglementen. Behendigheid Toestellen

FHN Reglementen. Behendigheid Toestellen FHN Reglementen Behendigheid Toestellen Behendigheid Toestellen versie 2009 INHOUDSOPGAVE Blz. DE TOESTELLEN 3 FIGUUR 1: Hoogtesprongen 8 FIGUUR 2: De Muur 9 FIGUUR 3: De Borstelsprong 10 FIGUUR 4: De

Nadere informatie

Cultuurhistorische inventarisatiescan nieuwe scoutingterrein Broekpolder

Cultuurhistorische inventarisatiescan nieuwe scoutingterrein Broekpolder Cultuurhistorische inventarisatiescan nieuwe scoutingterrein Broekpolder Adviescode: 2015.020 Auteur: R. Terluin, archeoloog gemeente Vlaardingen Oktober 2017 Inleiding Scoutinggroepen worden verplaatst

Nadere informatie

Definitieve opgraving (DO) Elst-Het Bosje (gem. Rhenen)

Definitieve opgraving (DO) Elst-Het Bosje (gem. Rhenen) Definitieve opgraving (DO) Elst-Het Bosje (gem. Rhenen) Evaluatierapport L. Meurkens (veldwerkleider) Gemeente: Rhenen Plaats: Elst Toponiem: Het Bosje Coördinaten: 1699 / 40 Opdrachtgever: Gemeente Rhenen

Nadere informatie

Beschrijving schaal van Oegstgeest. Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen.

Beschrijving schaal van Oegstgeest. Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. Beschrijving schaal van Oegstgeest Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. Figure 2: Onderaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. De schaal heeft een diameter van 21 centimeter

Nadere informatie

Verslag vondstmelding: Eiermarkt 12 (Café Pick), 8000 Brugge

Verslag vondstmelding: Eiermarkt 12 (Café Pick), 8000 Brugge Verslag vondstmelding: Eiermarkt 12 (Café Pick), 8000 Brugge Tijdens verbouwingswerken aan het café Pick aan de Eiermarkt 12 te Brugge werd op 13 januari 2010 een vondstmelding gedaan van een oude riolering.

Nadere informatie

: Archeologische begeleiding in Katwijk, Tweede Mientlaan

: Archeologische begeleiding in Katwijk, Tweede Mientlaan Bodemshop Dhr. Roosendaal s-gravendijckseweg 45 A 2201 CZ Noordwijk Noordwijk, 16 juni 2008 Kenmerk : 09840508/29047 Contactpersoon : drs. Edwin Hoven E-mail : ehoven@beckerenvandegraaf.nl Betreft : Archeologische

Nadere informatie

Brugge, Sint-Salvatorskathedraal

Brugge, Sint-Salvatorskathedraal Komvest 45 8000 Brugge T +32 [0]50 44 50 44 F +32 [0]50 61 63 67 E info@raakvlak.be www raakvlak.be Brugge, Sint-Salvatorskathedraal Dossiernr. 2010/067 onderzoek t.h.v. het koorgestoelte Elisabeth Van

Nadere informatie

Pagina's : 6 Tabellen : 1 Figuren : 11 Bijlagen : -

Pagina's : 6 Tabellen : 1 Figuren : 11 Bijlagen : - 05-CVB-R0321 ORIENTEREND ONDERZOEK NAAR HET GEDRAG BIJ BRAND VAN EEN HOUTEN VLOER-PLAFONDCONSTRUC- TIE MET EEN PLAFOND VAN LEEM OP RIET 22 december 2005 WTJB/GTTB Opdrachtgever: Leembouw Nederland Van

Nadere informatie

Quick scan archeologie, gemeente Loon op Zand, Kaatsheuvel Van Heeswijkstraat / Horst

Quick scan archeologie, gemeente Loon op Zand, Kaatsheuvel Van Heeswijkstraat / Horst Quick scan archeologie, gemeente Loon op Zand, Kaatsheuvel Van Heeswijkstraat / Horst Opsteller: B. van Sprew Opdrachtgever: H. de Jongh (H. de Jongh Advies) Datum: 22-8-2012 Aanleiding en doelstelling

Nadere informatie

Plangebied Best Hoofdstraat 28 - Sint Odulphusstraat. Archeologische begeleiding conform protocol proefsleuvenonderzoek. M.E. Hemminga. Archol.

Plangebied Best Hoofdstraat 28 - Sint Odulphusstraat. Archeologische begeleiding conform protocol proefsleuvenonderzoek. M.E. Hemminga. Archol. Plangebied Best Hoofdstraat 28 - Sint Odulphusstraat Archeologische begeleiding conform protocol proefsleuvenonderzoek M.E. Hemminga Archol 409 Archol Plangebied Best Hoofdstraat 28 - Sint Odulphusstraat

Nadere informatie

RAAP-NOTITIE 1378. Plangebied Weideveld. Gemeente Bodegraven Een archeologische begeleiding

RAAP-NOTITIE 1378. Plangebied Weideveld. Gemeente Bodegraven Een archeologische begeleiding RAAP-NOTITIE 1378 Plangebied Weideveld Gemeente Bodegraven Een archeologische begeleiding Colofon Opdrachtgever: gemeente Bodegraven Titel: Plangebied Weideveld, gemeente Bodegraven; een archeologische

Nadere informatie

GERAARDSBERGEN- DUYTSENKOUTER

GERAARDSBERGEN- DUYTSENKOUTER GERAARDSBERGEN- DUYTSENKOUTER Archeologienota Deel 3 : Programma van maatregelen 2016K8 Jasmine CRYNS Pieter LALOO Ghent Archaeological Team bvba Dorpsstraat 73 8450 Bredene Project: 2016K8 - Geraardsbergen-Duytsenkouter

Nadere informatie

Landhekken voor de centrale as. Regio de Walden / Fryslân

Landhekken voor de centrale as. Regio de Walden / Fryslân Landhekken voor de centrale as Regio de Walden / Fryslân 1.1 Samenvatting De Centrale As http://www.decentraleas.nl/ http://www.decentraleas.nl/ De verenging De Noardlike Fryske Wâlden heeft in samenwerking

Nadere informatie

Archeologienota Baron Descampslaan 44 te Wijgmaal (Vlaams-Brabant).

Archeologienota Baron Descampslaan 44 te Wijgmaal (Vlaams-Brabant). ADEDE ARCHEOLOGISCH RAPPORT 101 Archeologienota Baron Descampslaan 44 te Wijgmaal (Vlaams-Brabant). Programma van Maatregelen. PIETERS H. Colofon Uitgever ADEDE bvba Jaar van uitgave 2016 Plaats van uitgave

Nadere informatie

CLEMENT CATELINE, PEDE RUBEN, CHERRETTÉ BART. Het Domein Mesen: een historische kern te Lede (O.-Vl.)

CLEMENT CATELINE, PEDE RUBEN, CHERRETTÉ BART. Het Domein Mesen: een historische kern te Lede (O.-Vl.) CLEMENT CATELINE, PEDE RUBEN, CHERRETTÉ BART Het Domein Mesen: een historische kern te Lede (O.-Vl.) In het kader van het masterplan Parkdomein Mesen is op de site van het voormalige Markizaat te Lede

Nadere informatie

Afgedankte luxe. Houten voorwerpen uit beerputten van Tiel-Koornmarkt. Intern rapport ROB

Afgedankte luxe. Houten voorwerpen uit beerputten van Tiel-Koornmarkt. Intern rapport ROB BIAXiaal Afgedankte luxe Houten voorwerpen uit beerputten van Tiel-Koornmarkt Intern rapport ROB O. Brinkkemper K. Hänninen P. van Rijn C. Vermeeren November 1995 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau

Nadere informatie

Afbeelding 1.1. Luchtfoto van de locaties (rood=alternatief, blauw=bestaand)

Afbeelding 1.1. Luchtfoto van de locaties (rood=alternatief, blauw=bestaand) Afbeelding.. Luchtfoto van de locaties (rood=alternatief, blauw=bestaand). WET- EN REGELGEVING Rijksbeleid Archeologie Monumentenwet (Rijk, 988, gewijzigd 007) Het Verdrag van Malta werd in 99 ondertekend

Nadere informatie

AWP-VERSLAG-WAARNEMING OCB (PURMEREND)

AWP-VERSLAG-WAARNEMING OCB (PURMEREND) AWP-VERSLAG-WAARNEMING (PURMEREND) Locatie 11 Nieuwstraat Purmerend ARCHEOLOGISCHE WERKGROEP PURMEREND Neckerstraat 11 1441 KT Purmerend Project AWP Purmerend Locatie onderzoeksgebied Administratieve gegevens

Nadere informatie

4 Archeologisch onderzoek

4 Archeologisch onderzoek 4 Archeologisch onderzoek 99044462 Inhoudsopgave ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK 1 Inleiding... 2 1.1 Algemeen... 2 1.2 Aanleiding en doelstelling... 2 2 Bureauonderzoek... 3 2.1 Werkwijze... 3 2.2 Resultaten

Nadere informatie

Rapportage proefsleuvenonderzoek Borsbeek - Eugeen Verelstlei

Rapportage proefsleuvenonderzoek Borsbeek - Eugeen Verelstlei Rapportage proefsleuvenonderzoek Borsbeek - Eugeen Verelstlei Intern rapport VIOE Terreinwerk & rapportage Sofie Debruyne, VIOE Administratieve gegevens Provincie Gemeente Antwerpen Borsbeek Deelgemeente

Nadere informatie

De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten. Concept

De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten. Concept De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten Concept Martijn Boosten & Patrick Jansen Wageningen, april 009 Boosten, M., Jansen, P.

Nadere informatie

RAPPORT FUNDERINGSINSPECTIE HOUTEN PAALFUNDERING. PROJECT: ZOETERWOUDSESINGEL 34 TE LEIDEN.

RAPPORT FUNDERINGSINSPECTIE HOUTEN PAALFUNDERING. PROJECT: ZOETERWOUDSESINGEL 34 TE LEIDEN. IFCO Funderingsexpertise BV Limaweg 17 2743 CB Waddinxveen Tel: (0182) 646 646 Fax: (0182) 646 654 E-mail: mail@ifco.nl Web: www.ifco.nl KvK: Gouda 290 32656 RAPPORT FUNDERINGSINSPECTIE HOUTEN PAALFUNDERING.

Nadere informatie

Programma van Eisen. 3880 AK PUTTEN T (0341) 359 732 E mstruijs@putten.nl. Naam, adres, telefoon, e-mail datum paraaf. Regio Noord-Veluwe

Programma van Eisen. 3880 AK PUTTEN T (0341) 359 732 E mstruijs@putten.nl. Naam, adres, telefoon, e-mail datum paraaf. Regio Noord-Veluwe Programma van Eisen Locatie Putten, Hoge Einderweg 19 Projectnaam Hoge Einderweg 19 Plaats binnen archeologisch proces 0 Archeologische begeleiding (AB) onder het protocol opgraven Opsteller Naam, adres,

Nadere informatie

ADVIES ARCHEOLOGIE 16 dec 2013

ADVIES ARCHEOLOGIE 16 dec 2013 NAW plan: Plan: Opp plangebied: RO-procedure: Opsteller: Aanvrager: Inrichting openbare ruimte plangebied Pantarhei aanleg ontsluitingsweg, parkeergelegenheid, openbaar groen ca. 5000 m² (locatie Pantarhei);

Nadere informatie

Een uitzonderlijke vondst in de Diksmuidesteenweg te Roeselare

Een uitzonderlijke vondst in de Diksmuidesteenweg te Roeselare HISTORISCHE BALKEN Een uitzonderlijke vondst in de Diksmuidesteenweg 28-42 te Roeselare We schrijven zomer 2013 als de gebouwen van houthandel Denys-Taillieu in de Diksmuidsesteenweg 28-42 te Roeselare

Nadere informatie

Houten Tiellandt De Stenen Poort. Archeologische begeleiding. A. Porreij-Lyklema & J. van der Leije. Archol

Houten Tiellandt De Stenen Poort. Archeologische begeleiding. A. Porreij-Lyklema & J. van der Leije. Archol Houten Tiellandt De Stenen Poort Archeologische begeleiding Archol A. Porreij-Lyklema & J. van der Leije 198 Archol 2013 Archeologisch Onderzoek Leiden (Archol) Postbus 9515 2300 RA Leiden (071) 527 33

Nadere informatie

Een oppervlaktekartering in plangebied Barneveld-Noord. Archol. S. Baas

Een oppervlaktekartering in plangebied Barneveld-Noord. Archol. S. Baas Een oppervlaktekartering in plangebied Barneveld-Noord Archol S. Baas 435 Archol Een oppervlaktekartering in plangebied Barneveld-Noord Sven Baas Colofon Archol Rapport 435 Een oppervlaktekartering in

Nadere informatie

Houtskool uit de overgang van het Allerød naar de Jonge Dryas van vindplaats Aalsterhut (gemeente Heeze Leende)

Houtskool uit de overgang van het Allerød naar de Jonge Dryas van vindplaats Aalsterhut (gemeente Heeze Leende) Houtskool uit de overgang van het Allerød naar de Jonge Dryas van vindplaats Aalsterhut (gemeente Heeze Leende) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 560 22 December 2011 L.I. Kooistra & M. van der Linden Colofon

Nadere informatie

Papendrecht, Westeind 25, gemeente Papendrecht (ZH). Archeologisch en cultuurhistorisch bureauonderzoek. Transect-rapport 528 (concept 1.

Papendrecht, Westeind 25, gemeente Papendrecht (ZH). Archeologisch en cultuurhistorisch bureauonderzoek. Transect-rapport 528 (concept 1. 1. ALGEMENE GEGEVENS Titel Auteur(s) Autorisatie Gemeente Papendrecht, Westeind 25, gemeente Papendrecht (ZH). Archeologisch en cultuurhistorisch bureauonderzoek. Transect-rapport 528 (concept 1.0) H.

Nadere informatie

1. Levende wilgenstaken I blz. 2 2. Levende wilgenstaken II blz. 2 3. Levende meidoornhaag blz. 2

1. Levende wilgenstaken I blz. 2 2. Levende wilgenstaken II blz. 2 3. Levende meidoornhaag blz. 2 SOORTEN OMHEININGEN Inhoud: Omheiningen van levend materiaal 1. Levende wilgenstaken I blz. 2 2. Levende wilgenstaken II blz. 2 3. Levende meidoornhaag blz. 2 Andere soorten omheining 4. Dood hout blz.

Nadere informatie

Middenbeemster, Korenmolen De Nachtegaal

Middenbeemster, Korenmolen De Nachtegaal Inleiding In opdracht van Cultureel Erfgoed Noord-Holland heeft op 1 december 2010 een kort onderzoek plaatsgevonden naar de opbouw en datering van de lage voetmuur van de korenmolen De Nachtegaal, gelegen

Nadere informatie

Voor de montage van de Bear County schutting Garden Design WPC

Voor de montage van de Bear County schutting Garden Design WPC MONTAGEHANDLEIDING BELANGRIJKE INFORMATIE Voor de montage van de Bear County schutting Garden Design WPC Lees de hele handleiding aandachtig. Als de hierin vermelde instructies niet worden opgevolgd, is

Nadere informatie

Stappenplannen Schutting plaatsen

Stappenplannen Schutting plaatsen Stappenplannen Schutting plaatsen Type tuinafscheidingen Draadafscheiding Een draadafscheiding kan redelijk snel geplaatst worden. Dit is één van de goedkoopste en meest onderhoudsvriendelijke tuinafscheidingen.

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE A

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE A ONDERWERP Inventarisatie DBH Abdissenbosch DATUM 4 september 2018 PROJECTNUMMER C05057.000164 ONZE REFERENTIE 079968180 A VAN Folkert Volbeda AAN Bodemzorg Limburg KOPIE AAN Frank Gierman en Piet Oudejans

Nadere informatie

Nieuw Delft - Veld 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10.2 en 11

Nieuw Delft - Veld 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10.2 en 11 Delftse Archeologische Notitie 99 Nieuw Delft - Veld 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10.2 en 11 Een archeologisch bureauonderzoek Jean Paul Bakx, Jorrit van Horssen & Bas Penning 5 Nieuw Delft Veld 3 5.1 Plangebied

Nadere informatie

Verkennend onderzoek naar bodemverdichting

Verkennend onderzoek naar bodemverdichting Verkennend onderzoek naar bodemverdichting December 2017 E. van Essen en W. Harder Aequator Groen & Ruimte 1 Inleiding Deskstudies (o.a. Akker et al., 2014) wijzen naar grote problemen met verdichting

Nadere informatie