Hout van mogelijke visweren bij Schoonebeek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hout van mogelijke visweren bij Schoonebeek"

Transcriptie

1 Hout van mogelijke visweren bij Schoonebeek RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 559 december 2011 K. Hänninen

2 Colofon Titel: BIAXiaal 559 Hout van mogelijke visweren bij Schoonebeek Auteur: K. Hänninen Opdrachtgever: RAAP afdeling Noord-Nederland ISSN: BIAX Consult, Zaandam, 2011 Correspondentie adres: BIAX Consult Hogendijk AL Zaandam tel: fax:

3 BIAXiaal Inleiding Tussen december 2008 en december 2010 heeft RAAP Noord-Nederland werkzaamheden van de NAM rond Schoonebeek archeologisch begeleid in verband met de herontwikkeling van het olieveld. De begeleiding heeft zich gericht op de beekdalen van het Schoonebeekerdiep (vindplaatsen Emos10B, Emos12B, Emos15B, Scho18) en de Bargerbeek (Emos26B). 1 Hierbij is op verschillende locaties hout aangetroffen. Het is afkomstig uit met veen opgevulde beeklopen. Na het ontgraven van het veen werden diverse aangepunte staken aangetroffen, die in de zandige bodem waren ingeslagen. Op de locaties Emos12B en Emos26B gaat het om palen die zijn geplaatst in een open klokvorm. De open zijde staat haaks op de stroomrichting van de loop. Deze constructies zijn geïnterpreteerd als restanten van fuiken. 2 Ter hoogte van Emos15B gaat het mogelijk om een soort van visweer of een constructie om de beek over te steken. Van het opgaande werk zijn echter geen resten gevonden. Het hout dat op de locatie Scho18 is gevonden, bevindt zich in de beekvulling en werd waargenomen in het profiel. Mogelijk gaat het hier om een soort van beschoeiing. Het hout dat binnen locatie Emos10B is verzameld kon niet tot een structuur worden toegeschreven en is mogelijk afkomstig van de natuurlijke vegetatie. Bij het hout is weinig vondstmateriaal aangetroffen. Wel zijn in de nabije omgeving vindplaatsen aangetroffen waarin met name vuursteen voorkwam. De verwachte dateringen liggen in de prehistorie, mogelijk in het Meso- of Neolithicum. Een van de doelstellingen van het houtonderzoek is dan ook het vinden van dateerbaar materiaal, aangezien volgens het evaluatierapport van elke cluster een monster geselecteerd dient te worden voor 14 C-onderzoek. Verder is informatie verzameld over de gebruikte houtsoorten en de technologie. 2. Materiaal en methode Het hout is gedetermineerd met behulp van een doorvallend-lichtmicroscoop met vergrotingen tot 500x. Hierbij worden doorsneden gemaakt in drie richtingen ten opzichte van de groeirichting van de boom (dwars, radiaal en tangentiaal). Determinatie vindt plaats aan de hand van het werk van Schweingruber. 3 Daarnaast is informatie genoteerd over de afmetingen, boomdeel (stamcode, zie uitleg bij bijlage 1), aantal jaarringen en bewerkingssporen. 1 Centrumcoördinaten: Emos10B /519048; Emos12B /519262; Emos15B /519000; Emos26B / en Scho / Mogelijk zijn dit palen die de fuik op zijn plek hielden, al voldoet een enkele paal waar de fuik aan vast zit ook. 3 Schweingruber 1982.

4 BIAXiaal Er zijn twee mogelijkheden om hout te dateren, koolstofdatering ( 14 C) en dendrochronologie. Voor eerstgenoemde methode dienen de laatstgegroeide jaarringen van primair gebruikt hout geselecteerd te worden. Voor datering met behulp van dendrochronologie is hout met minimaal zestig jaarringen nodig. Geschikte houtsoorten zijn bijvoorbeeld eik of naaldhoutsoorten. De precisie van de datering is afhankelijk van de aanwezigheid van de laatstgegroeide jaarring, of als deze ontbreekt, spinthout. Als beide ontbreken is alleen een terminus post quem-datering mogelijk. 3. Resultaten De resultaten van het onderzoek staan in bijlage 1. De conservering van het hout is slecht tot redelijk. Door de sterke doorworteling zijn de stukken niet geschikt voor 14 C-datering. 3.1 EMOS10B (N=1) Bij het hout van Emos10B gaat het om een enkel onbewerkt stuk elzen (Alnus) rondhout met een diameter van 13 cm. 3.2 EMOS12B (N=8) Van de vindplaats Emos12B, een mogelijke fuikconstructie, zijn acht stukken onderzocht. Het gaat om zeven rondhouten palen van hazelaar (Corylus avellana, 4x), een appelachtige (Pomoideae), een esdoorn (Acer) en een es (Fraxinus excelsior) met diameters van 4,5 tot 9,5 cm. De punten zijn scherp en hebben vier tot mogelijk zeven vlakken. De facetten lijken gescheurd te zijn, wat wijst op het gebruik van een bijl van steen of gewei. Daarnaast is een elzenhouten plank aangetroffen (vnr. 518; figuur 1). Het stuk is tangentiaal in de stam georiënteerd (stc 15, zie uitleg bij bijlage 1). De plank heeft een breedte van 11 cm en een dikte van 2 cm. Er zijn geen herkenbare bewerkingssporen op aangetroffen.

5 BIAXiaal Figuur 1 Schoonebeek-Schoonebeekerdiep (Emos12B), fragment van een elzenhouten plank (vnr. 518). 3.3 EMOS 15B (N=11) Van vindplaats Emos 15B, een mogelijke visweer of constructie om de beek over te steken, zijn tien palen en een mogelijk bewerkt stuk onderzocht. Voor de palen is het hout van hazelaar (5x), els (2x), eik (Quercus; 1x), mogelijk sneeuwbal (cf. Viburnum; 1x) en esdoorn (1x) gebruikt. Voor zover dit met zekerheid vast te stellen was, gaat het om rondhout met diameters van 5,5 tot 7 cm. De punten zijn scherp. Ze hebben drie tot negen zijden met lengtes van meer dan 22 cm tot meer dan 40 cm. 4 Ook hier bestaan de puntzijdes uit meerdere kleine, holle kappen en zijn de vlakken deels gescheurd, hetgeen weer wijst op het gebruik van een stenen of benen bijl. Vondstnummer 527 betreft rondhout van esdoorn met een diameter van 12 cm. Volgens de opgravingsinformatie gaat het om een paal. Er zijn echter geen bewerkingssporen zichtbaar op dit slecht geconserveerde stuk. 4 De punt van de eikenhouten paal, vnr. 528, is slechts over 8 cm bewaard gebleven.

6 BIAXiaal Figuur 2 Schoonebeek- Schoonebeekerdiep (Emos15B), eikenhouten paal (vnr. 528). Hierop zijn duidelijk de holle kapsporen te zien. Figuur 3 Schoonebeek- Schoonebeekerdiep (Emos15B), fragment van een paal van hazelaar met scheursporen (zie pijl; vnr. 533).

7 BIAXiaal Figuur 4 Schoonebeek- Schoonebeekerdiep (Emos15B), fragment van een esdoornhouten paal (vnr. 542). Duidelijk te zien zijn de vele kleine, holle kapjes op de punt. 3.4 EMOS26B (N=20) Van vindplaats Emos 26B, een mogelijke fuikconstructie, zijn twintig stukken bekeken. Ook hier gaat het grotendeels om rondhouten palen. 5 De diameters variëren van 3,5 tot 8 cm. Er zijn vier houtsoorten gebruikt: hazelaar (8x en 1x mogelijk hazelaar), els (3x en 4x mogelijk els), es (1x) en esdoorn (1x). De punten hebben twee tot vier zijden, met lengtes van 6 tot meer dan 45 cm. Op enkele stukken zijn gescheurde puntvlakken waargenomen. Figuur 5 Schoonebeek-Bargerdiep (Emos26B), fragment van een mogelijk elzenhouten paal (vnr. 561). 5 Vnr. 554 is een stuk mogelijk rondhout van hazelaar zonder zichtbare bewerkingssporen, vnr. 557 is een bewerkt fragment van es, mogelijk van een in tweeën gekliefde stam.

8 BIAXiaal SCHO18 (N=5) De vijf stukken van vindplaats Scho18, de mogelijke beschoeiing, bestaan uit drie planken en twee bewerkte stukken. Eerstgenoemde zijn gemaakt uit tangentiale stukken (stc 15) van den (Pinus; 2x) en mogelijk fijnspar/lariks (Picea/Larix; 1x). Vondstnummer 1006 is een fragment van fijnspar/lariks. Vondstnummer 1005 is een elzenhouten tak met een diameter van 3 cm, waarvan het uiteinde recht is afgewerkt (figuur 6). De kapsporen zijn relatief vlak en scherp. Omdat het om kleine sporen gaat is het niet mogelijk om onderscheid te maken tussen het gebruik van een mes of van een bijl. Waarschijnlijk betreft het wel metalen gereedschap. Er zijn geen kapsporen waargenomen die zouden kunnen helpen bij de datering. Ook hebben de stukken niet genoeg jaarringen voor dendrochronologisch onderzoek. Figuur 6 Schoonebeek-Schoonebeekerdiep (Scho18), fragment van een bewerkte elzenhouten tak (vnr. 1005), totale lengte groter dan 40 cm. 4. Discussie en conclusies Op de vindplaatsen Emos10B, Emos12B, Emos15B en Emos26B is hout van appelachtigen, els, eik es, esdoorn, hazelaar en mogelijk sneeuwbal aangetroffen (zie tabel 1). Aannemende dat er voornamelijk lokaal hout gebruikt is, geven de gevonden loofhoutsoorten een beeld van de vegetatie langs de beek. In een essen-iepenbos (Fraxino-Ulmetum) komen al de gevonden loofhoutsoorten voor. Dit bostype groeit langs rivieren en beken op zavelige tot kleiige gronden die incidenteel tot regelmatig geïnundeerd worden. 6 Op de vindplaats Scho18 is hout van els, den en fijnspar/lariks aangetroffen 6 Stortelder et al. 1999, 306.

9 BIAXiaal Tabel 1 Schoonebeek-Bargerdiep en Schoonebeekerdiep, overzicht van de gevonden houtsoorten per vindplaats. Legenda:? = determinatie onzeker. Emos10B Emos12B Emos15B Emos26B Scho18 totaal Appelachtige Pomoideae Den Pinus Eik Quercus Els ? 1 12 Alnus Es Fraxinus Esdoorn Acer Fijnspar/Lariks ? 2 Picea/Larix Hazelaar ?. 19 Corylus Sneeuwbal? cf. Viburnum totaal Het gebrek aan zichtbare bewerkingssporen op het stuk uit Emos10B bevestigt het idee dat het hierbij gaat om een natuurlijk stuk hout. Het meeste hout van de overige vindplaatsen is wel bewerkt. Voor de vindplaatsen Emos12B, Emos15B en Emos26B is een datering in de vroege prehistorie aannemelijk gezien de aanwezigheid van bewerkingssporen die duiden op het gebruik van een stenen of benen bijl. Op de stukken van Scho18 zijn geen bewerkingssporen zichtbaar die helpen bij een datering van het materiaal. Van de op de vindplaats Scho18 aangetroffen naaldhoutsoorten zijn fijnspar en lariks niet inheems in Nederland, wat een datering in de prehistorie tegenspreekt. De vroegste importen van deze houtsoorten dateren in de Romeinse tijd. Voor een lokatie in Drenthe is een datering in de Middeleeuwen echter aannemelijker. Vanaf de 18 e eeuw worden fijspar en lariks in Nederland aangeplant. 7 Den is wel inheems in Nederland, maar wordt in de latere perioden schaars. Vanaf de 16 e eeuw wordt deze soort aangeplant. 8 Vanwege de sterke doorworteling zijn er geen stukken geschikt voor 14 C- datering. Het dateren van één monster per cluster, zoals vermeld in het evaluatierapport, is dan ook niet mogelijk gebleken. Ook voor dendrochronologie is geen geschikt hout aangetroffen. Wat betreft de functie van de mogelijke visweer of constructie om de beek over te steken, Emos15, zouden de diameters van het gebruikte hout eerder op de eerstgenoemde interpretatie duiden. De diameter varieert van 5,5 tot 12 cm (gemiddeld 7,3 cm), hetgeen niet erg veel is voor een dragende constructie. Ook de gebruikte houtsoorten, voornamelijk hazelaar, met daarnaast els, esdoorn en eik, wijzen niet bepaald op een selectie op sterkte. 9 Het gebruik van stukken met een beperkte diameter en van diverse lokale houtsoorten komt overeen met het houtgebruik in de visweren van Emmeloord Buis Buis Taylor Van Rijn 2002.

10 BIAXiaal Het hout hoeft niet geconserveerd te worden. 5. Literatuur Buis, J., 1985: Historia Forestris. Nederlandse bosgeschiedenis II, Houtmarkt en houtteelt tot het midden van de negentiende eeuw, Utrecht. Rijn, P. van, 2002: Het houtonderzoek aan de visweren en fuiken van de Neolithische tot Vroege Bronstijd vindplaats Emmeloord, Noordoostpolder, Amsterdam (BIAXiaal 137). Schweingruber, F.H., 1982: Mikroskopische Holzanatomie, Birmensdorf. Stortelder, A.H.F., J.H.J. Schaminée & P.W.F.M Hommel 1999: De vegetatie van Nederland deel 5, Plantengemeenschappen van ruigten, struwelen en bossen, Uppsala, Leiden. Taylor, M., 1981: Wood in Archaeology, Shire Archaeology Series 17, Aylesbury.

11 Uitleg van de codering gebruikt in de bijlage 1 alle afmetingen zijn in cm (> = groter dan; stuk incompleet) vindplaats vindplaatscode RAAP vnr. vondstnummer soort houtsoort (Acer = esdoorn; Alnus = els; Corylus = Corylus avellana = hazelaar; Fraxinus = Fraxinus excelsior = es; Larix = larix; Picea = fijnspar; Pinus = den; Pomoideae = appelachtige; Quercus = eik; cf. = determinatie onzeker) artspec omschrijving van het artefact (bew. = bewerkt; onbew. = onbewerkt;? = onzeker) stc stamcode = schematisch aangeven van de wijze waarop het object in de stam georiënteerd is (grondvorm), zie bijgevoegd schema. a = zonder bast b = met één zijde met bast bb = met twee zijden met bast L lengte B breedte D hoogte/dikte Sdiam diameter van oorspronkelijke stam of tak PV puntvorm, d.w.z. het aantal vlakken waarmee de punt is gemaakt halverwege de punt 2 = 2 bekapte vlakken enz. x = kleine extra kap a = één vlak van punt die niet bekapt of bewerkt is, naast het aantal bekapte vlakken aa = twee vlakken van punt die niet bewerkt zijn, naast het aantal bekapte vlakken Deze onbewerkte vlakken zijn dus niet inbegrepen in het aantal vlakken aangegeven met een cijfer. Bijvoorbeeld: 4aa = punt gevormd door 4 bewerkte vlakken en twee onbewerkte. PL puntlengte, d.w.z. de lengte van het hoogste kapvlak van de punt (PL = 0: vlak gekapte onderkant) cons. conservering g = goed m = matig r = redelijk s = slecht schors aanwezigheid van bast (b), schors (sch), spint (sp) of wankant (w) advies f = van deze stukken is een foto door BIAX gemaakt, eventueel kan er nog een meer professionele foto van worden gemaakt. opmerking extra opmerkingen

12 stamcodes 1 hele stam 11 vierzijdig gerechte balk uit kwart stam 2 halve stam 12 eenzijdig gerechte plank 3 derde stam 13 radiale plank door hart (kwartiers) 4 kwart stam 14 radiale plank maximaal tot hart 5 radius kleiner dan boog 15 tangentiale plank niet door hart, breedte groter dan kwart stam (dosse) 6 radius gelijk aan boog 16 plank niet door hart, breedte maximaal kwart stam 7 radus groter dan boog 17 relatief klein deel uit stam 8 eenzijdig gerechte balk 18 segment van een uitgeholde stam 9 vierzijdig gerechte balk door het hart van de stam 0 onbekend 10 vierzijdig gerechte balk uit halve stam

13 Bijlage 1 Schoonebeek-Schoonebeeker- en Bargerdiep, resultaten van het houtonderzoek. Alle stukken zijn sterk doorworteld. vindplaats vnr. soort artspec stc L B D Sdiam PV PL cons. schors advies opmerkingen Emos10B 501 Alnus onbew. 1 > m sch.. Emos12B 504 Pomoideae paal 1 > ? >22 s.. gescheurd Emos12B 505 Corylus paal 1 >20.. 6,5 4 >20 s b. gescheurd Emos12B 513 Corylus paal 1 >27.. 9,5 4a? >27 s b. gescheurd, sterk doorworteld Emos12B 514 Corylus paal 1 > ? >30 s b.. Emos12B 515 Corylus paal 1 >33.. 8,5 4a 27 m sch. gescheurd Emos12B 516 Acer paal 1 >30.. 8? >30 s b. sterk doorworteld Emos12B 517 Fraxinus paal 1 >11.. 4,5 5 >11 s.. fragment Emos12B 518 Alnus plank 15 > r. f. Emos15B 527 Acer?bew. 1 > s.. "zie 542"; afgekapte knoest?, "paal" Emos15B 528 Quercus paal 1 > a >8 r. f kleine kapjes Emos15B 530 Corylus paal 1 > x >40 m b. gescheurd Emos15B 531 Corylus paal 1 >46.. 5,5 3a >22 r b. gescheurd Emos15B 532 Corylus paal 1 > r. f 1 puntzijde korte kapjes, rest gescheurd Emos15B 533 Corylus paal 1 >68.. 5,5 4a >22 r b f gescheurde puntvlakken Emos15B 534 Corylus paal 1 > >32 r b f gescheurde puntvlakken Emos15B 537 Alnus paal 2? > of 3a >23 m.. stc punt? Emos15B 542 Acer paal 1 > >23 r.. vele kleine facetten Emos15B 538/539 cf. Viburnum paal 1 > x >12 m... Emos15B 538/539 Alnus paal 1 >10.. >5,5 4 >10 m... Emos26B 543 Alnus paal 1 >30.. 6,5 3ax 21 r b.. Emos26B Alnus paal 1 >16.. 5,5 2aa 10 r b.. Emos26B cf. Alnus paal 1 >11.. 5,5 2aa 10 r b.. Emos26B 545 Corylus paal 1 >12.. 5,5 >=2a >6 r b.. Emos26B 546 Corylus paal 1 > axx >35 r b.. Emos26B 547 cf. Corylus paal? >11.. 3,5 1? 6 m b.. Emos26B 548 Corylus paal 1 >24.. 5? >5 m b.. Emos26B 549 Fraxinus paal 1 >58.. 4? 5? r b. punt beschadigd Emos26B 550 cf. Alnus paal 1 > ax? >10 r b. knoesten Emos26B 551 cf. Alnus paal 1 >36.. 6,5 3aa >36 r b. gescheurde puntvlakken Emos26B 552 Corylus paal 1 >45.. 5,5 3a >45 m b.. Emos26B 553 Corylus paal 1 >58.. 6,5 1? 7 r sch. afwijkende punt: niet duidelijk oppervlak

14 vindplaats vnr. soort artspec stc L B D Sdiam PV PL cons. schors advies opmerkingen Emos26B 554 Corylus onbew. 1? >11.. 5,5.. r b.. Emos26B 555 Corylus paal 3? >21.. 4,5 4? >21 r b. mogelijk is alleen punt meegenomen en moet stc 1 zijn Emos26B 556 Alnus paal 1 > ? >34 m b. knoest Emos26B 557 Fraxinus bew. 2? m.. fragment Emos26B 558 Acer paal 1 >29.. 5,5? 15 r b.. Emos26B 560 Corylus paal 1 >50.. 5,5 4a >40 r b. gescheurde puntvlakken Emos26B 561 cf. Alnus paal 1 > a 43 r sch f gescheurde puntvlakken Emos26B 562 Corylus paal 1 >33.. 4,5 4a 26 r b. gescheurde puntvlakken Scho Alnus bew. 1 > r b f uiteinde recht afgewerkt,knoestjes weggekapt Scho Picea/Larix bew. 17 > m.. aan uiteinde gat van weggevallen knoest Scho Abies plank 15 > m... Scho Pinus plank 15 > m... Scho Pinus plank? > m.. gescheurd,knoest dwars erdoor

Houten constructie De Bilt-KNMIterrein

Houten constructie De Bilt-KNMIterrein Houten constructie De Bilt-KNMIterrein RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 574 JULI 2011 K. HÄNNINEN Colofon Titel: BIAXiaal 574 Houten constructie De Bilt-KNMI-terrein Auteur: K. Hänninen Opdrachtgever: RAAP West-Nederland

Nadere informatie

Hout uit een Romeins castellum te Leiden-Roomburg

Hout uit een Romeins castellum te Leiden-Roomburg BIAXiaal 492 Hout uit een Romeins castellum te Leiden-Roomburg K. Hänninen April 2010 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie Colofon Titel:

Nadere informatie

Houtskool uit ijzertijdcrematiegraven en mogelijke middeleeuwse meilers uit Lomm-Hoogwatergeul

Houtskool uit ijzertijdcrematiegraven en mogelijke middeleeuwse meilers uit Lomm-Hoogwatergeul Houtskool uit ijzertijdcrematiegraven en mogelijke middeleeuwse meilers uit Lomm-Hoogwatergeul RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 684 FEBRUARI 2011 K. HÄNNINEN Colofon Titel: BIAXiaal 684 Houtskool uit ijzertijdcrematiegraven

Nadere informatie

Twee middeleeuwse boomstamputten uit Cothen-De Kamp, gemeente Wijk bij Duurstede

Twee middeleeuwse boomstamputten uit Cothen-De Kamp, gemeente Wijk bij Duurstede Twee middeleeuwse boomstamputten uit Cothen-De Kamp, gemeente Wijk bij Duurstede RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 627 December 2012 D. Lentjes, C. Vermeeren Colofon Titel: BIAXiaal 627 Twee middeleeuwse boomstamputten

Nadere informatie

Hout van het onderzoek aan de Heiligeweg in Krommenie, gemeente Zaanstad (Noord-Holland)

Hout van het onderzoek aan de Heiligeweg in Krommenie, gemeente Zaanstad (Noord-Holland) Hout van het onderzoek aan de Heiligeweg in Krommenie, gemeente Zaanstad (Noord-Holland) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 602 JULI 2012 SILKE LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 602 Hout van het onderzoek aan de Heiligeweg

Nadere informatie

Ees-Zuidesch, houtskool uit mesolithische haardkuilen

Ees-Zuidesch, houtskool uit mesolithische haardkuilen Ees-Zuidesch, houtskool uit mesolithische haardkuilen RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 511 FEBRUARI 2011 K. HÄNNINEN & W. VAN DER MEER Colofon Titel: BIAXiaal 511 Ees-Zuidesch, houtskool uit mesolithische haardkuilen

Nadere informatie

Hout en houtskool van Elst-Grote Molenstraat uit de IJzertijd, Romeinse tijd en Middeleeuwen

Hout en houtskool van Elst-Grote Molenstraat uit de IJzertijd, Romeinse tijd en Middeleeuwen 467 Hout en houtskool van Elst-Grote Molenstraat uit de IJzertijd, Romeinse tijd en Middeleeuwen L.I. Kooistra Februari 2010 Colofon Titel: BIAXiaal 467 Hout en Houtskool van Elst-Grote Molenstraat uit

Nadere informatie

Hout van een vroegmiddeleeuwse vindplaats in Oegstgeest-Nieuw Rhijngeest-Zuid

Hout van een vroegmiddeleeuwse vindplaats in Oegstgeest-Nieuw Rhijngeest-Zuid 423 Hout van een vroegmiddeleeuwse vindplaats in Oegstgeest-Nieuw Rhijngeest-Zuid L.I. Kooistra september 2009 Colofon Titel: BIAXiaal 423 Hout van een vroegmiddeleeuwse vindplaats in Oegstgeest-Nieuw

Nadere informatie

Houten wagenwielen en een ton uit waterputten van de opgraving Terp Heinis (regio s-hertogenbosch).

Houten wagenwielen en een ton uit waterputten van de opgraving Terp Heinis (regio s-hertogenbosch). Houten wagenwielen en een ton uit waterputten van de opgraving Terp Heinis (regio s-hertogenbosch). RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 619 november 2012 C.VERMEEREN Colofon Titel: BIAXiaal 619 Houten wagenwielen

Nadere informatie

Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie

Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie BIAXiaal 208 Houtonderzoek aan de Bronstijdvindplaats te Zijderveld C. Vermeeren 2004 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie Colofon Titel:

Nadere informatie

Onderzoek van een houten voorwerp uit de opgraving Grote Markt te Lier (België)

Onderzoek van een houten voorwerp uit de opgraving Grote Markt te Lier (België) Onderzoek van een houten voorwerp uit de opgraving Grote Markt te Lier (België) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 638 JANUARI 2013 C. Vermeeren Colofon Titel: BIAXiaal 638 Onderzoek van een houten voorwerp uit

Nadere informatie

Houtskoolanalyse van een Romeins crematiegraf, Heule-Peperstraat (Kortrijk, België)

Houtskoolanalyse van een Romeins crematiegraf, Heule-Peperstraat (Kortrijk, België) Houtskoolanalyse van een Romeins crematiegraf, Heule-Peperstraat (Kortrijk, België) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 621 27 NOVEMBER 2012 D. LENTJES & S. LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 621 Houtskoolanalyse van

Nadere informatie

Houtskool uit een neolithische haardkuil, vindplaats Flanders Expo (stad Gent, provincie Oost-Vlaanderen, België)

Houtskool uit een neolithische haardkuil, vindplaats Flanders Expo (stad Gent, provincie Oost-Vlaanderen, België) Houtskool uit een neolithische haardkuil, vindplaats Flanders Expo (stad Gent, provincie Oost-Vlaanderen, België) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 597 12 JUNI 2012 SILKE LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 597 Houtskool

Nadere informatie

Hout van de opgraving LR 78- Bouwloods in De Meern (gemeente Utrecht)

Hout van de opgraving LR 78- Bouwloods in De Meern (gemeente Utrecht) Hout van de opgraving LR 78- Bouwloods in De Meern (gemeente Utrecht) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 659 MEI 2013 SILKE LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 659 Hout van de opgraving LR 78-Bouwloods in De Meern (gemeente

Nadere informatie

Houtskool uit een kuil van een rivierduin bij Rotterdam-IJsselmonde 't Hart

Houtskool uit een kuil van een rivierduin bij Rotterdam-IJsselmonde 't Hart BIAXiaal Houtskool uit een kuil van een rivierduin bij Rotterdam-IJsselmonde 't Hart L.I. Kooistra november 2009 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie

Nadere informatie

Romeins bouwhout van het onderzoek aan de Middelbroekweg in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland)

Romeins bouwhout van het onderzoek aan de Middelbroekweg in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland) Romeins bouwhout van het onderzoek aan de Middelbroekweg in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 618 NOVEMBER 2012 SILKE LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 618 Romeins bouwhout van

Nadere informatie

Onderzoek aan macroresten en hout uit de 16e eeuw in Enkhuizen-De Baan

Onderzoek aan macroresten en hout uit de 16e eeuw in Enkhuizen-De Baan BIAXiaal 264 Onderzoek aan macroresten en hout uit de 16e eeuw in Enkhuizen-De Baan K. Hänninen februari 2006 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie

Nadere informatie

Afgedankte luxe. Houten voorwerpen uit beerputten van Tiel-Koornmarkt. Intern rapport ROB

Afgedankte luxe. Houten voorwerpen uit beerputten van Tiel-Koornmarkt. Intern rapport ROB BIAXiaal Afgedankte luxe Houten voorwerpen uit beerputten van Tiel-Koornmarkt Intern rapport ROB O. Brinkkemper K. Hänninen P. van Rijn C. Vermeeren November 1995 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau

Nadere informatie

Houtskool van de Romeinse rookkuil, Dr. Poelsstraat, Heerlen

Houtskool van de Romeinse rookkuil, Dr. Poelsstraat, Heerlen BIAXiaal 72 Houtskool van de Romeinse rookkuil, Dr. Poelsstraat, Heerlen P. van Rijn Februari 1999 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie

Nadere informatie

Onderzoek aan hout van twee waterputten en uit een vennetje van een opgraving in Udenhout, gemeente Tilburg (provincie Noord-Brabant)

Onderzoek aan hout van twee waterputten en uit een vennetje van een opgraving in Udenhout, gemeente Tilburg (provincie Noord-Brabant) Onderzoek aan hout van twee waterputten en uit een vennetje van een opgraving in Udenhout, gemeente Tilburg (provincie Noord-Brabant) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 645 FEBRUARI 2013 SILKE LANGE Colofon Titel:

Nadere informatie

Hout van de opgraving LR76 Coehoorn in Utrecht

Hout van de opgraving LR76 Coehoorn in Utrecht Hout van de opgraving LR76 Coehoorn in Utrecht RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 657 MEI 2013 SILKE LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 657 Hout van de opgraving LR76 Coehoorn in Utrecht Auteur: S. Lange Opdrachtgever:

Nadere informatie

Archeologie Betuweroute

Archeologie Betuweroute BIAXiaal Archeologie Betuweroute Hout en houtskool van een donk uit het Meso- en Neolithicum te Hardinxveld-Polderweg K. Hänninen L. Kooistra P. van Rijn C. Vermeeren 1999 BIAX C o n s u l t Onderzoeks-

Nadere informatie

Archeologie Betuweroute

Archeologie Betuweroute BIAXiaal 54 Archeologie Betuweroute Houtskool en hout uit de IJzertijd van de Papendrechtse stroomrug (gem. Graafstroom) Standaardrapportage deel II L. Kooistra K. Hänninen maart 1998 BIAX C o n s u l

Nadere informatie

Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie

Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie BIAXiaal 209 De IJzertijd-kano van Uitgeest: onderzoek van het hout en de bewerkingssporen C. Vermeeren O. Brinkkemper 2004 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en

Nadere informatie

Anthracologisch onderzoek aan twee meilerkuilen van de vindplaats Roeselare (BE)

Anthracologisch onderzoek aan twee meilerkuilen van de vindplaats Roeselare (BE) Anthracologisch onderzoek aan twee meilerkuilen van de vindplaats Roeselare (BE) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 971 MEI 2017 S. LANGE Colofon Titel: BIAXiaal 971 Anthracologisch onderzoek aan twee meilerkuilen

Nadere informatie

Hout van een boerderij en van andere structuren uit de Romeinse tijd, vindplaats Trade Parc Westland in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland)

Hout van een boerderij en van andere structuren uit de Romeinse tijd, vindplaats Trade Parc Westland in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland) Hout van een boerderij en van andere structuren uit de Romeinse tijd, vindplaats Trade Parc Westland in Naaldwijk (provincie Zuid-Holland) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 676 NOVEMBER 2013 SILKE LANGE Colofon

Nadere informatie

Houtskool uit een Romeinse crematie te Bachte-Maria-Leerne

Houtskool uit een Romeinse crematie te Bachte-Maria-Leerne Houtskool uit een Romeinse crematie te Bachte-Maria-Leerne RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 701 NOVEMBER 2013 K. HÄNNINEN Colofon Titel: BIAXiaal 701 Houtskool uit een Romeinse crematie te Bachte-Maria-Leerne

Nadere informatie

Enkhuizen De Fruittuinen

Enkhuizen De Fruittuinen 1xx Enkhuizen De Fruittuinen Houten voorwerpen, constructiehout, vlechtwerk, touw en haar uit de Nieuwe Haven (17 e 19 e eeuw) N. den Ouden C. Vermeeren September 2008 Colofon Titel: BIAXiaal 2xx Enkhuizen

Nadere informatie

Onderzoek aan zaden uit de IJzertijd en de Romeinse tijd uit Venray-De Hulst II

Onderzoek aan zaden uit de IJzertijd en de Romeinse tijd uit Venray-De Hulst II BIAXiaal 159 Onderzoek aan zaden uit de IJzertijd en de Romeinse tijd uit Venray-De Hulst II K. Hänninen Mei 2003 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en Landschapsreconstructie

Nadere informatie

Houtskool uit drie Romeinse crematies. Vinex-locatie Wateringse Veld, Den Haag 1997, terrein Vellekoop

Houtskool uit drie Romeinse crematies. Vinex-locatie Wateringse Veld, Den Haag 1997, terrein Vellekoop BIAXiaal 76 Houtskool uit drie Romeinse crematies. Vinex-locatie Wateringse Veld, Den Haag 1997, terrein Vellekoop P. van Rijn Mei 1999 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie

Nadere informatie

Houtskool uit de overgang van het Allerød naar de Jonge Dryas van vindplaats Aalsterhut (gemeente Heeze Leende)

Houtskool uit de overgang van het Allerød naar de Jonge Dryas van vindplaats Aalsterhut (gemeente Heeze Leende) Houtskool uit de overgang van het Allerød naar de Jonge Dryas van vindplaats Aalsterhut (gemeente Heeze Leende) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 560 22 December 2011 L.I. Kooistra & M. van der Linden Colofon

Nadere informatie

Onderzoek aan drie karrenwielen en een archeobotanisch monster uit waterputten van de opgraving Valkenswaard-Lage Heide (provincie Noord-Brabant)

Onderzoek aan drie karrenwielen en een archeobotanisch monster uit waterputten van de opgraving Valkenswaard-Lage Heide (provincie Noord-Brabant) Onderzoek aan drie karrenwielen en een archeobotanisch monster uit waterputten van de opgraving Valkenswaard-Lage Heide (provincie Noord-Brabant) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 616 NOVEMBER 2012 SILKE LANGE

Nadere informatie

Afb. 1. De vindplaats van het muurwerk is aangegeven met de zwarte driehoek.

Afb. 1. De vindplaats van het muurwerk is aangegeven met de zwarte driehoek. 17 GORINCHEM, LAAG DALEMSEWEG T. Koorevaar Op 10 juli j.1. is na bemiddeling van mevr. N. de Kriek op aanwijzingen van dhr. H. van Mourik een vluchtige verkenning uitgevoerd op enkele percelen grenzend

Nadere informatie

Inventarisatie bomenbestand in park Seghwaert. in de wijk Seghwaert-Noordhove binnen de gemeente Zoetermeer

Inventarisatie bomenbestand in park Seghwaert. in de wijk Seghwaert-Noordhove binnen de gemeente Zoetermeer Inventarisatie bomenbestand in park Seghwaert in de wijk Controleur: Ruud Dingerdis, Gecontroleerd op 07-08-2014 European Treeworker Hoek Hoveniers Inventarisatie bomenbestand in park Seghwaert in de wijk

Nadere informatie

AWP-VERSLAG-WAARNEMING 2010-01-OCB (PURMEREND)

AWP-VERSLAG-WAARNEMING 2010-01-OCB (PURMEREND) AWP-VERSLAG-WAARNEMING 2010-01-OCB (PURMEREND) Locatie 15 Westerstraat Purmerend ARCHEOLOGISCHE WERKGROEP PURMEREND Neckerstraat 11 1441 KT Purmerend Project AWP Purmerend 2010-01-OCB Locatie onderzoeksgebied

Nadere informatie

Een oppervlaktekartering in plangebied Barneveld-Noord. Archol. S. Baas

Een oppervlaktekartering in plangebied Barneveld-Noord. Archol. S. Baas Een oppervlaktekartering in plangebied Barneveld-Noord Archol S. Baas 435 Archol Een oppervlaktekartering in plangebied Barneveld-Noord Sven Baas Colofon Archol Rapport 435 Een oppervlaktekartering in

Nadere informatie

Archeologie Deventer Briefrapport 27. November Controleboringen Cellarius - De Hullu (project 494)

Archeologie Deventer Briefrapport 27. November Controleboringen Cellarius - De Hullu (project 494) Archeologie Deventer Briefrapport 27 November 2013 Controleboringen Cellarius - De Hullu (project 494) Briefrapport Controleboringen Cellarius / De Hullu, Colmschate (project 494) Behorende bij bureaustudie

Nadere informatie

Zadenonderzoek aan een monster uit een hutkom (ca. 500 AD) en een gracht (14e eeuw) uit Gennep-Houtstraat

Zadenonderzoek aan een monster uit een hutkom (ca. 500 AD) en een gracht (14e eeuw) uit Gennep-Houtstraat BIAXiaal 340 Zadenonderzoek aan een monster uit een hutkom (ca. 500 AD) en een gracht (14e eeuw) uit Gennep-Houtstraat K. Hänninen Oktober 2007 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische

Nadere informatie

Naaldwijk-Holland College: onderzoek aan zaden, hout en pollen uit de Romeinse tijd en de Middeleeuwen

Naaldwijk-Holland College: onderzoek aan zaden, hout en pollen uit de Romeinse tijd en de Middeleeuwen BIAXiaal 301 Naaldwijk-Holland College: onderzoek aan zaden, hout en pollen uit de Romeinse tijd en de Middeleeuwen K. Hänninen C. Vermeeren Maart 2007 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor

Nadere informatie

BIJLAGE III wb EISEN AAN DE ANALOGE VELDTEKENING

BIJLAGE III wb EISEN AAN DE ANALOGE VELDTEKENING BIJLAGE III wb EISEN AAN DE ANALOGE VELDTEKENING (Geen veranderingen aangebracht voor versie 3.2). Omschrijving Symbool Beschrijving Aanduiding/nummering vondsten en foto s Volgnummer van een vondst Nummer

Nadere informatie

evaluatierapport zaltbommel-ruiterstraat 8 archeologische begeleiding

evaluatierapport zaltbommel-ruiterstraat 8 archeologische begeleiding evaluatierapport zaltbommel-ruiterstraat 8 archeologische begeleiding 1 1 inleiding Van vrijdag 19 september tot en met dinsdag 23 september 2014 heeft VUhbs archeologie in opdracht van de familie van

Nadere informatie

Voorwoord. RobiniaWood

Voorwoord. RobiniaWood RobiniaWood Voorwoord Het kappen van tropisch hardhout is slecht voor de leefomgeving van honderden miljoenen mensen en dieren. RobiniaWood weigert hier aan mee te werken, en gebruikt voor al haar producten

Nadere informatie

Locatie Zandoerleseweg, perceel 845 Datum onderzoek 21 Juni 2010 Datum evaluatieverslag 21 juni 2010 Opstelier evaluatieverslag

Locatie Zandoerleseweg, perceel 845 Datum onderzoek 21 Juni 2010 Datum evaluatieverslag 21 juni 2010 Opstelier evaluatieverslag Locatie Zandoerleseweg, perceel 845 Datum onderzoek 21 Juni 2010 Datum evaluatieverslag 21 juni 2010 Opstelier evaluatieverslag Mirjam Brouwer Goedkeuring evaluatieverslag Jos van der Weerden Locatie.

Nadere informatie

Hout, zaden en botten van het Middeleeuwse erf Wierden-Huurne, vindplaats 5

Hout, zaden en botten van het Middeleeuwse erf Wierden-Huurne, vindplaats 5 BIAXiaal 232 Hout, zaden en botten van het Middeleeuwse erf Wierden-Huurne, vindplaats 5 K. Hänninen L. de Vries Mei 2005 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische Archeologie en

Nadere informatie

Adviesdocument 768. Oranjerie landgoed Mattemburgh, gemeente Woensdrecht. Project: Projectcode: HOOM2. Opdrachtgever: Brabants Landschap

Adviesdocument 768. Oranjerie landgoed Mattemburgh, gemeente Woensdrecht. Project: Projectcode: HOOM2. Opdrachtgever: Brabants Landschap Adviesdocument 768 Project: Oranjerie landgoed Mattemburgh, gemeente Woensdrecht Projectcode: HOOM2 Opdrachtgever: Brabants Landschap Datum: 12 juni 2015 1 ARCHEOLOGIE & DE ORANJERIE MATTEMBURGH Inleiding

Nadere informatie

info@copijn.nl Inhoud 1 2 3 4 1 2 1 De Richtlijnen NVTB Versie 2013 kunnen gedownload worden van de site www.boomtaxateur.nl. 2.3.1 Waardecategorie A 2.3.2 Waardecategorie B 2.3.3 Waardecategorie C

Nadere informatie

6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen Algemeen

6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen Algemeen 6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen 6.3.1. Algemeen In totaal werden er tijdens het vlakdekkend onderzoek 31 sporen geregistreerd in het vlak. Vijf ervan kwamen ook reeds tijdens het vooronderzoek

Nadere informatie

www.houtcompagnie.nl

www.houtcompagnie.nl www.houtcompagnie.nl Houtinkoop voor bijzondere afmetingen: Wie en wat zijn wij: Nick Faber, ik ben Directeur/eigenaar van Houtcompagnie Almenum BV in Harlingen. Wij zijn een houthandel/zagerij. Ik ben

Nadere informatie

Kampen Reevediep R.C.A. Geerts (ADC ArcheoProjecten)

Kampen Reevediep R.C.A. Geerts (ADC ArcheoProjecten) Kampen Reevediep R.C.A. Geerts (ADC ArcheoProjecten) Ten zuiden van de stad Kampen worden een hoogwatergeul en twee dijklichamen aangelegd door bouwcombinatie Isala Delta in opdracht van de provincie Overijssel/Rijkswaterstaat.

Nadere informatie

Onafhankelijk boomtechnisch onderzoek

Onafhankelijk boomtechnisch onderzoek Onafhankelijk boomtechnisch onderzoek Achterdijk te Hedel Flor y Fauna Consult De Berk 34 4631 AS Hoogerheide Tel.: 06-19530179 Email: floryfaunaconsult@online.nl BTW nummer: NL.1476.10.655.B.01 1 oktober

Nadere informatie

Plangebied Koningstraat 10

Plangebied Koningstraat 10 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 4464 Plangebied Koningstraat 10 3750 voor Chr. Gemeente Zaltbommel Archeologisch onderzoek: een archeologische begeleiding 2200 voor Chr. 700 voor Chr. 150 na Chr. 320 na Chr.

Nadere informatie

Hout. Hout. 1e college Utrecht 6 september Inleidend college Utrecht 7 september 2009 HKU HKU

Hout. Hout. 1e college Utrecht 6 september Inleidend college Utrecht 7 september 2009 HKU HKU Hout Hout Inleidend college Utrecht 7 september 2009 1e college Utrecht 6 september 2010 HKU HKU Speelgoed Verpakking 1 Meubels Meubels Auto (afwerking) Auto (afwerking) Vasily Lazarenko uit de Oekraïne

Nadere informatie

Dendrochronologisch onderzoek

Dendrochronologisch onderzoek Dendrochronologisch onderzoek 86 BULLETIN KNOB 2OOO~3 voor dit project en voor toekomstige onderzoeksprojecten te analyseren. Enkele chronologieën waren niet direct voor RING beschikbaar BULLETIN KNOB

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing in het kader van wijziging bestemmingsplan Fukkinkweg 1-3 Kotten-Winterswijk Familie Huiskamp

Landschappelijke inpassing in het kader van wijziging bestemmingsplan Fukkinkweg 1-3 Kotten-Winterswijk Familie Huiskamp Landschappelijke inpassing in het kader van wijziging bestemmingsplan Fukkinkweg 1-3 Kotten-Winterswijk Familie Huiskamp 19-09-2016 Getekend door ing. J.Collou 1 Aanleiding Naar aanleiding van plannen

Nadere informatie

Onderzoek aan botanische macroresten uit een 17e/18e-eeuwse kuil aan de Duivelsbruglaan in Breda-Ginneken

Onderzoek aan botanische macroresten uit een 17e/18e-eeuwse kuil aan de Duivelsbruglaan in Breda-Ginneken BIAXiaal 398 Onderzoek aan botanische macroresten uit een 17e/18e-eeuwse kuil aan de Duivelsbruglaan in Breda-Ginneken K. Hänninen Maart 2009 BIAX C o n s u l t Onderzoeks- en Adviesbureau voor Biologische

Nadere informatie

Houtskoolonderzoek aan monsters uit meilers op de vindplaats Doetinchem- Holterhoek 2 (VME?)

Houtskoolonderzoek aan monsters uit meilers op de vindplaats Doetinchem- Holterhoek 2 (VME?) Houtskoolonderzoek aan monsters uit meilers op de vindplaats Doetinchem- Holterhoek 2 (VME?) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 591 MEI 2012 W. VAN DER MEER Colofon Titel: BIAXiaal 591 Houtskoolonderzoek aan monsters

Nadere informatie

Selectiebesluit archeologie Breda, Molengracht JEKA

Selectiebesluit archeologie Breda, Molengracht JEKA Gemeente Breda Bureau Cultureel Erfgoed ErfgoedBesluit 2009-30 Selectiebesluit archeologie Breda, Molengracht JEKA Controle BCE Johan Hendriks Bureau Cultureel Erfgoed, Naam Afdeling/bedrijf Datum Paraaf

Nadere informatie

Botanisch onderzoek aan sporen uit de Middeleeuwen en Nieuwe tijd uit een omgracht hoeveterrein (plangebied Haaren-Wijngaert III West)

Botanisch onderzoek aan sporen uit de Middeleeuwen en Nieuwe tijd uit een omgracht hoeveterrein (plangebied Haaren-Wijngaert III West) Botanisch onderzoek aan sporen uit de Middeleeuwen en Nieuwe tijd uit een omgracht hoeveterrein (plangebied Haaren-Wijngaert III West) RAPPORTNUMMER DATUM AUTEUR 545 Februari 2012 Marjolein van der Linden

Nadere informatie

Houthandel in Groningen in de 16de en 17de eeuw

Houthandel in Groningen in de 16de en 17de eeuw Houthandel in Groningen in de 16de en 17de eeuw Marta Domínguez Delmás Stichting Ring Nederlands Centrum voor Dendrochronologie Jeroen F. Benders, Rijksuniversiteit Groningen, faculteit der letteren Gert

Nadere informatie

Tussentijdse rapportage bastknobbelonderzoek 2007 in Alphen aan den Rijn 20 mei 2007

Tussentijdse rapportage bastknobbelonderzoek 2007 in Alphen aan den Rijn 20 mei 2007 Tussentijdse rapportage bastknobbelonderzoek 2007 in Alphen aan den Rijn 20 mei 2007 Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit Mei 2007 PPO nr. 32 340 427 00 Praktijkonderzoek

Nadere informatie

Evaluatiebrief Archeologisch onderzoek 58915 Sevenum-Beatrixstraat IVO-P

Evaluatiebrief Archeologisch onderzoek 58915 Sevenum-Beatrixstraat IVO-P Postbus 297 6900 AG Zevenaar Ringbaan Zuid 8a 6905 DB Zevenaar tel. 0316-581130 fax 0316-343406 info@archeodienst.nl www.archeodienst.nl Archeodienst BV, Postbus 297, 6900 AG Zevenaar Evaluatiebrief Archeologisch

Nadere informatie

Natuurmanagement basis Biotoop Bos dag 1

Natuurmanagement basis Biotoop Bos dag 1 C U R S U S Natuurmanagement basis Biotoop Bos dag 1 Martin Winnock, inverde 1 Bossen in Vlaanderen Het b o s in Eu ro pa 146.000 ha 2 Verschuiving bosareaal van west naar oost! BBB - Bosbeheer deel 1

Nadere informatie

De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten. Concept

De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten. Concept De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten Concept Martijn Boosten & Patrick Jansen Wageningen, april 009 Boosten, M., Jansen, P.

Nadere informatie

Averboodse Baan (N165), Laakdal

Averboodse Baan (N165), Laakdal Programma van Maatregelen Auteur: A. Schoups (veldwerkleider) Autorisatie: J.A.G. van Rooij (OE/ERK/Archeoloog/2017/00169) 1 Inleiding In opdracht heeft Vlaams Erfgoed Centrum in juni 2017 een archeologienota

Nadere informatie

GESCHIEDENISSEN OFTE, NIEUWE HISTORIËN UIT DE OUDHEID DER STAD EN ILLUSTERE PLAATSEN OMTRENT GENT

GESCHIEDENISSEN OFTE, NIEUWE HISTORIËN UIT DE OUDHEID DER STAD EN ILLUSTERE PLAATSEN OMTRENT GENT GESCHIEDENISSEN OFTE, NIEUWE HISTORIËN UIT DE OUDHEID DER STAD EN ILLUSTERE PLAATSEN OMTRENT GENT Ook ter Inspiratie dienende voor diergelijke Steden in de Nederlanden, NU Te samen gevoegd uit verscheidene

Nadere informatie

Projectteam Groen. Advies. Van Haeringenplantsoen. Inventarisatie bomen t.b.v. de renovatie. IB, Groen, 10 april 2017 Maarten H.

Projectteam Groen. Advies. Van Haeringenplantsoen. Inventarisatie bomen t.b.v. de renovatie. IB, Groen, 10 april 2017 Maarten H. Projectteam Groen Advies Van Haeringenplantsoen Inventarisatie bomen t.b.v. de renovatie IB, Groen, 10 april 2017 Maarten H. van Atten 1 Colofon Titel Opdrachtgever Van Haeringenplantsoen inventarisatie

Nadere informatie

Cursus Hout in Boomopbouw en -architectuur

Cursus Hout in Boomopbouw en -architectuur Cursus Hout in Boomopbouw en -architectuur Willy Verbeke, 2006 Primaire en secundaire groei Primaire groei : bij kruidachtige planten (wortel, stengel, ) zie cursus plantkunde Secundaire groei : bij houtige

Nadere informatie

Gageldijk. GAG: Archeologische begeleiding rond de aanleg van een fietsviaduct aan de Gageldijk, gemeente Utrecht. Basisrapportage Archeologie 109

Gageldijk. GAG: Archeologische begeleiding rond de aanleg van een fietsviaduct aan de Gageldijk, gemeente Utrecht. Basisrapportage Archeologie 109 Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling Gageldijk GAG: Archeologische begeleiding rond de aanleg van een fietsviaduct aan de Gageldijk, gemeente Utrecht Basisrapportage Archeologie 109 www.utrecht.nl Basisrapportage

Nadere informatie

Erfbeplantingsplan Ruiter 28 Someren

Erfbeplantingsplan Ruiter 28 Someren Erfbeplantingsplan Ruiter 28 Someren Gemaakt door: Hoveniersbedrijf De Paashoef Gemert April 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Aanleiding blz. 02 1.2 Doelstelling blz. 02 2. Erfbeplantingsplan 2.1 Bestaande

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing en tegenprestatie paardenhouderij A.Vullers Boekhorstweg 3, 6105 AD Mariahoop- PNR 6105AD

Landschappelijke inpassing en tegenprestatie paardenhouderij A.Vullers Boekhorstweg 3, 6105 AD Mariahoop- PNR 6105AD LIGGING Het plangebied is gelegen ten noorden van de kern Mariahoop. Rond 1900 was het gebied grotendeels nog bekend als heide. De veldweg in het centrum van het gebied was rond 1900 reeds aanwezig. Het

Nadere informatie

Tuinplank geschaafd. Vierkantpaal. Vierkantpaal dik. Tuinplank geschaafd met ronde kanten. Potdeksel Zweeds rabat. Scandinavisch Rabat

Tuinplank geschaafd. Vierkantpaal. Vierkantpaal dik. Tuinplank geschaafd met ronde kanten. Potdeksel Zweeds rabat. Scandinavisch Rabat Tuintimmerhout Tuinplank geschaafd D 20 x B 200 mm L 400 cm 1501008 11,- D 28 x 145 mm Vuren 3,35 p/m. L 360 cm 1501009 12,60 L 390 cm 1501010 13,60 L 420 cm 1501011 14,60 L 450 cm 1501012 15,70 L 540

Nadere informatie

Archeologie en cultuurhistorie Strijpsche Kampen

Archeologie en cultuurhistorie Strijpsche Kampen Archeologie en cultuurhistorie Strijpsche Kampen Bijlage 3 bij Nota van Uitgangspunten Strijpsche Kampen Definitief Gemeente Oirschot Grontmij Nederland bv Eindhoven, 11 mei 2007 Verantwoording Titel :

Nadere informatie

Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat)

Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat) Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat) (28 en 29 oktober 2009) Oudenburg, 2009 Colofon Archeologisch Rapport Oudenburg 4 Waarderend archeologisch Onderzoek te

Nadere informatie

BOOMINVENTARISATIE DFS SPORTPARK

BOOMINVENTARISATIE DFS SPORTPARK BOOMINVENTARISATIE DFS SPORTPARK BOOMINVENTARISATIE DFS SPORTPARK Opdrachtgever: Gemeente Alkmaar Projectnummer : P12182 Datum : 20 november 2012 Auteur : M.H. Verzijlbergen Controle : B. Stoffer Paraaf

Nadere informatie

RAAP-NOTITIE 1378. Plangebied Weideveld. Gemeente Bodegraven Een archeologische begeleiding

RAAP-NOTITIE 1378. Plangebied Weideveld. Gemeente Bodegraven Een archeologische begeleiding RAAP-NOTITIE 1378 Plangebied Weideveld Gemeente Bodegraven Een archeologische begeleiding Colofon Opdrachtgever: gemeente Bodegraven Titel: Plangebied Weideveld, gemeente Bodegraven; een archeologische

Nadere informatie

Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier. Interne Rapportages Archeologie Deventer 55

Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier. Interne Rapportages Archeologie Deventer 55 Interne Rapportages Archeologie Deventer 55 Mei 2012 Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier COLOFON 2012, Gemeente Deventer, Deventer. Auteur:

Nadere informatie

Vijfde BAP voorjaarssymposium:

Vijfde BAP voorjaarssymposium: Vijfde BAP voorjaarssymposium: Een hart van hout Een veelzijdige materiaalcategorie voor het voetlicht Dinsdag 14 maart, 2017 Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort 0 Voorwoord Voor u ligt

Nadere informatie

reijrink heijmans Landschappelijk inpassingsplan Gemertseweg 26, Beek en Donk Werkdocument: Uitbreiding agrarisch bouwblok.

reijrink heijmans Landschappelijk inpassingsplan Gemertseweg 26, Beek en Donk Werkdocument: Uitbreiding agrarisch bouwblok. Landschappelijk inpassingsplan Gemertseweg 26, Beek en Donk Werkdocument: Uitbreiding agrarisch bouwblok. Opdrachtgever: Dhr. G. J. Kouwenberg, Gemertseweg 26, 5741 PE Beek en Donk. Datum: 23-06-2014 08-09-2014

Nadere informatie

Prijslijst Eikenhout 1/8

Prijslijst Eikenhout 1/8 Prijslijst Eikenhout 1/8 Belangrijk! Vergelijk geen appels met peren: Ons Eikenhout draagt de QPA-QP1 constructiekwaliteit en komt uit Oost-Europa. De eikenbomen groeien daar langzamer dan hier omdat het

Nadere informatie

De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten. Martijn Boosten & Patrick Jansen

De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten. Martijn Boosten & Patrick Jansen De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten Martijn Boosten & Patrick Jansen Wageningen, mei 009 Boosten, M., Jansen, P. De historische

Nadere informatie

Dordrecht Ondergronds Waarneming 2 DORDRECHT, SPUIBOULEVARD

Dordrecht Ondergronds Waarneming 2 DORDRECHT, SPUIBOULEVARD DORDRECHT, SPUIBOULEVARD 273-287 Waarneming van een deel van de stadsmuur M.C. Dorst De stadsmuur met de Beulstoren op een tekening van Schouman uit 1747 (Erfgoedcentrum DIEP, inventarisnr. 551_30093).

Nadere informatie

rondhoutpaal: Ronde houten paal van europees naaldhout, al dan niet geschild, ontschorst of gefreesd.

rondhoutpaal: Ronde houten paal van europees naaldhout, al dan niet geschild, ontschorst of gefreesd. UDC 674.71:691.11 Kwaliteitseisen voor hout (KVH 1980) Rondhoutpalen NEDERLANDSE NORM NEN 5492 Quality requirements for timber - Wooden poles 1e druk, juli 1985 1 Onderwerp en toepassingsgebied Vervangt

Nadere informatie

Archeologisch onderzoek begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68

Archeologisch onderzoek begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68 Archeologisch onderzoek begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68 Archeologische begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68 Definitief ISSN 1573-5710

Nadere informatie

Protocol voor het uitvoeren van een inspectie aan houten paalfunderingen versie 2003

Protocol voor het uitvoeren van een inspectie aan houten paalfunderingen versie 2003 Protocol voor het uitvoeren van een inspectie aan houten paalfunderingen versie 2003 Datum PROTOCOL INSPECTIE HOUTEN PAALFUNDERINGEN PROTOCOL INSPECTIE HOUTEN PAALFUNDERINGEN PROTOCOL INSPECTIE HOUTEN

Nadere informatie

Hout. Primaire en secundaire groei. Primaire groei : bij kruidachtige planten (wortel, stengel, ) zie cursus plantkunde

Hout. Primaire en secundaire groei. Primaire groei : bij kruidachtige planten (wortel, stengel, ) zie cursus plantkunde CURSUS Hout in boomopbouw en architectuur Willy Verbeke, 2008 Primaire en secundaire groei Primaire groei : bij kruidachtige planten (wortel, stengel, ) zie cursus plantkunde Secundaire groei : bij houtige

Nadere informatie

Jurgen Vansteenkiste : Atlas Atheneum Gistel. Dwarse doorsnede van een boomstam

Jurgen Vansteenkiste : Atlas Atheneum Gistel. Dwarse doorsnede van een boomstam Jurgen Vansteenkiste : Atlas Atheneum Gistel Dwarse doorsnede van een boomstam Spinthout (licht) en kernhout (donker) Spinthout is het niet-verkernde hout van een boom: het bevindt zich tussen het kernhout

Nadere informatie

Declaration of Performance / Prestatieverklaring 17NT02-02NL, d.d. 30 november 2017

Declaration of Performance / Prestatieverklaring 17NT02-02NL, d.d. 30 november 2017 Declaration of Performance / Prestatieverklaring 17NT02-02NL, d.d. 30 november 2017 1. Producttype Onbehandeld Douglas, Grenen, Lariks, Vuren, Western red cedar, Ayous (Abachi/Wawa), Eiken, Essen, Yellow

Nadere informatie

Beplantingslijst EVZ Vossenbergse Vaart

Beplantingslijst EVZ Vossenbergse Vaart Beplantingslijst EVZ Vossenbergse Vaart Project: Deelgebied: Projectnr.: Opdrachtgever: Datum: Cluster EVZ's EVZ Vossenbergse Vaart 9X5187 Waterschap Brabantse Delta 23 januari 2013 Nr. Wetenschappelijke

Nadere informatie

Beschrijving schaal van Oegstgeest. Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen.

Beschrijving schaal van Oegstgeest. Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. Beschrijving schaal van Oegstgeest Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. Figure 2: Onderaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. De schaal heeft een diameter van 21 centimeter

Nadere informatie

Hygroscopische eigenschappen

Hygroscopische eigenschappen 2013/12 Hout Hygroscopische eigenschappen Hout en vocht Hout is een natuurproduct dat na droging en verwerking gevoelig blijft voor vocht. Dit betekent dat het kan uitzetten en krimpen. Gebeurt dit ongelijkmatig,

Nadere informatie

Archeologische MonumentenZorg

Archeologische MonumentenZorg Provincie NoordBrabant Archeologische MonumentenZorg 1. EINDOORDEEL ADVIES Onderwerp Waalwijk, Sprang, Plangebied Aansluiting Bevrijdingsweg, N261 locatie B te Sprang, N261 archeologisch onderzoek. Aan

Nadere informatie

V&L. Selectiebesluit archeologie Breda, Klokkenberg. Bijlage 5 bij besluit 2017/2000-V1

V&L. Selectiebesluit archeologie Breda, Klokkenberg. Bijlage 5 bij besluit 2017/2000-V1 Gemeente Breda Ruimtelijke Ontwikkeling Bureau Cultureel Erfgoed Erfgoedbesluit 2009-22 V&L Bijlage 5 bij besluit 2017/2000-V1 Selectiebesluit archeologie Breda, Klokkenberg Ruimtelijke Ontwikkeling Controle

Nadere informatie

Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken.

Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken. Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken. In de vroege zomer van 2017 heeft Archeologie West-Friesland een opgraving uitgevoerd tussen de Davidstraat, Romeinstraat en Korte

Nadere informatie

Flora van naaldbossen,

Flora van naaldbossen, Indicator 7 september 2012 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In de naaldbossen in Nederland

Nadere informatie

AWN veldverkenning 17-12-2011 Locatie: Laakse Slenk Hulkesteinsebos. Gemeente: Zeewolde Kavel:OZ35/36

AWN veldverkenning 17-12-2011 Locatie: Laakse Slenk Hulkesteinsebos. Gemeente: Zeewolde Kavel:OZ35/36 AWN veldverkenning 17-12-2011 Locatie: Laakse Slenk Hulkesteinsebos. Gemeente: Zeewolde Kavel:OZ35/36 Aanleiding voor de verkenning is de recent gegraven Laakse Slenk. De Slenk is aangelegd op een terrein

Nadere informatie

Bomeninventarisatie Oude LTS-terrein te Uden

Bomeninventarisatie Oude LTS-terrein te Uden Bomeninventarisatie Oude LTS-terrein te Uden Bomeninventarisatie inclusief waardebepaling van het oude LTS-terrein te Uden. Ing. R.M.M. Vos Augustus 2014 0 Colofon: Status: Definitief Versie: 2.0 Datum:

Nadere informatie

Deze geactualiseerde aanvraag kan nu aangevraagd worden na vaststelling van het bestemmingsplan.

Deze geactualiseerde aanvraag kan nu aangevraagd worden na vaststelling van het bestemmingsplan. Ten behoeve van de omgevingsvergunning voor kap, Demka terrein Utrecht Betreft hetzelfde verzoek om omgevingsvergunning te 2014. Verleend door de gemeente op 24 december 2014 met het kenmerk: HZ_WABO-14-18767.

Nadere informatie

Massief houten tafelbladen

Massief houten tafelbladen Massief houten tafelbladen Boomstamtafels uit één stuk hout We kunnen massief houten tafelbladen op maat voor u leveren. Direct uit voorraad. Messcherpe tarieven door eigen import. Eiken, Padouk, Vuren,

Nadere informatie

Landhekken voor de centrale as. Regio de Walden / Fryslân

Landhekken voor de centrale as. Regio de Walden / Fryslân Landhekken voor de centrale as Regio de Walden / Fryslân 1.1 Samenvatting De Centrale As http://www.decentraleas.nl/ http://www.decentraleas.nl/ De verenging De Noardlike Fryske Wâlden heeft in samenwerking

Nadere informatie