Hoe financier ik mijn startup?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe financier ik mijn startup?"

Transcriptie

1 Blz. 1 van 9 Hoe financier ik mijn startup? Een aantal suggesties, die je als startup goed kan gebruiken bij gesprekken met geldschieters. Inleiding. Dit is het verhaal van een startende ondernemer en de avonturen die hij beleeft op zijn zoektocht naar geld. De verschillende soorten geld en geldbronnen komen aan bod. Wat er aan vooraf ging. Ik heb een geweldig idee waar een grote markt voor is. Dit moet echt gaan gebeuren. Dat zegt m n gevoel. Nu zijn er twee manieren om ervoor te zorgen, dat dit idee ook echt in de markt gezet gaat worden: 1. Ik verkoop het idee aan iemand anders, of aan een bedrijf, die dit vervolgens in de markt gaat zetten. Dit levert me geld op en ik heb verder nergens last van. 2. Ik besluit om dit zelf in de markt te gaan zetten; het is per slot mijn idee. Natuurlijk besluit ik om voor optie 2 te gaan. (eigenlijk is dit geen keus, dit moet gewoon gebeuren). Om de kans op succes zo groot mogelijk te maken, bereid ik de zaak goed voor.

2 Blz. 2 van 9 Eerst doe ik een gedegen marktonderzoek om te kijken of er concurrenten in de markt zijn, of misschien vergelijkbare producten. Het onderzoek moet ook uitwijzen, dat er voldoende belangstelling is voor mijn product. Vervolgens schrijf ik een volledig en goed onderbouwd ondernemersplan. Het idee bespreek ik eerst met een vriend, die accountant is. Vervolgens praat ik met verschillende vrienden en familie over mijn plannen. Ik probeer ze ervan te overtuigen (wat ik allang weet), dat dit een werelds idee is en dat dit een denderend succes gaat worden. Helaas blijkt, dat ik niet iedereen kan overtuigen. Wel luister ik heel goed naar de argumenten die aangedragen worden (twijfels, dit klopt niet, enz.). Voor mijn gevoel kan ik alle bezwaren met goede argumenten weerleggen. Dus besluit ik een onderneming op te zetten en het idee in de markt te brengen. Er is één klein en erg hinderlijk detail, dat uit het businessplan naar boven is gekomen. Ik heb niet voldoende geld om het zolang uit te zingen dat ik verder door kan met de gegenereerde winst. Ik moet dus op enig moment op zoek naar een geldschieter. Vervolgens schrijf ik een volledig en goed onderbouwd ondernemersplan. Wat kan ik zelf. Uit de kasstroom van het businessplan kan ik aflezen wanneer en hoeveel geld ik nodig heb. Van vrienden heb ik geleerd, dat je bij geldschieters goed voorbereid moet zijn voordat je om geld vraagt. Ook schijnt het, dat je maar één kans krijgt. Gaat het de eerste keer mis, dan is m n kans voorbij. Ik probeer me te verplaatsen in de positie van de geldschieter en vraag mij af aan welke eisen ik moet voldoen. Het eerste dat bij mij opkomt is: Kan ik het niet zelf? De geldschieter zal zeggen: waarom zou ik geld stoppen in deze onderneming, als je je eigen geld er niet aan durft te wagen? M n eigen geld gebruiken om de onderneming op te zetten is dus een eerste vereiste. Daarnaast zal ik goede redenen moeten hebben waarom ik er niet meer in stop. waarom zou ik geld stoppen in deze onderneming, als je je eigen geld er niet aan durft te wagen?

3 Blz. 3 van 9 Hoe kan ik de behoefte aan geld verminderen? M n eigen geld blijkt ruim onvoldoende te zijn om de zaak goed op de rit te krijgen. Daarom besluit ik nog eens goed te kijken naar het plan. Kan ik nog ergens in de kosten snijden of misschien uitgaven uitstellen tot een later tijdstip? Om de kosten nog verder te verlagen start ik een onderzoek naar subsidies. (dit levert geen geld op, maar drukt de kosten). Nu blijkt, dat omdat ik het product eerst nog verder moet ontwikkelen en ook het productieproces nog niet duidelijk is, dat ik een zgn. WBSO subsidie kan krijgen. Hierdoor krijg ik een korting op de loonheffing, waardoor de personele kosten zullen dalen. Dat is heel mooi. Vervolgens kijk ik ook naar de investeringsaftrek. De website van de belastingdienst leert mij, dat dit een aftrek op de winst oplevert. Hierdoor zal (dus) de zgn. winstbelasting (VpB) lager worden. Helaas, daar heb ik in eerste instantie helemaal niets aan. Dit gaat pas iets opleveren (een verlaging van de winstbelasting) als ik ook echt winst maak. Wel meenemen dus, maar biedt voor de aanloopfase in de kasstroom niets op. Werkkapitaal. Uit het plan dat ik gemaakt heb blijkt dat een groot gedeelte van de geld behoefte ontstaat door de snelle groei die ik voorzie. Dit blijkt uit het kasstroom overzicht. Om de geldbehoefte te verlagen kan ik dus minder snel gaan groeien, maar dat lijkt mij een heel slecht idee. Natuurlijk wil ik snel heel groot worden. Zijn er geen andere manieren om de behoefte aan werkkapitaal te verlagen? Een analyse leert mij dat er inderdaad andere manieren zijn. De vier belangrijkste parameters, die de hoogte van het werkkapitaal bepalen zijn de betalingstermijn van mijn leveranciers, de doorlooptijd door het bedrijf, de betalingstermijn van mijn klanten en de voorraden. Een goede logistiek is dus erg belangrijk. Hiermee kan ik de doorlooptijd door het bedrijf verkorten en de voorraden minimaliseren, zonder dat dit ten koste gaat van de leverbetrouwbaarheid naar mijn klanten. Een goede logistiek is dus erg belangrijk. Leverancierskrediet. Uit de cijfers blijkt ook, dat hoe later ik mijn leveranciers betaal, hoe minder geld ik nodig heb. Dit is het zgn. leverancierskrediet. Nou ben ik een eerlijk ondernemer. En ik vind dus dat als ik een langere betalingstermijn wil, ik dit met de leverancier moet

4 Blz. 4 van 9 bespreken. Gewoon later betalen (en je dus niet aan de afspraken houden) vind ik geen optie. Een langere betalingstermijn van mijn leveranciers zal (waarschijnlijk) leiden tot een hogere prijs (minder korting). Hier wordt het dus afwegen, wat goedkoper is, de betalingstermijn bij mijn leveranciers verlengen, of een extra krediet aanvragen. Betalingstermijn van mijn klanten. Dit werkt natuurlijk ook de andere kant op. Als ik de betalingstermijn van mijn klanten kan verkorten, heb ik minder werkkapitaal nodig (en dus ook minder krediet). Ook hier weer zal de klant om een extra korting vragen voor een snellere betaling. Wat het verstandigste is hangt af van de kosten van het sneller betalen tegen de kredietkosten. Het mooiste zou natuurlijk zijn als ik het geld van m n klanten op de rekening heb staan voordat ik voor deze producten m n leveranciers moet betalen. Dan kan ik zo hard groeien als maar mogelijk is, zonder dat dit tot kasstroom problemen leidt. Het mooiste zou natuurlijk zijn als ik het geld van m n klanten op de rekening heb staan voordat ik voor deze producten m n leveranciers moet betalen. Factoring. Een bijzondere manier van het verkorten van de betalingstermijn van mijn klanten is factoring. Door mijn facturen door een factoring bedrijf te laten innen kan ik dit ook bereiken. Er zijn veel verschillende bedrijven, die op verschillende manieren de kosten berekenen. Het wordt dus erg moeilijk om dit in het businessplan in te vullen. Mocht ik hiertoe overgaan, dan is het dus erg belangrijk met welke partij ik in zee ga. Nadat ik een aantal van deze bedrijven (op het internet) bezocht heb, ga ik er voor het plan maar even van uit, dat een factuur, die normaal in 30 dagen betaald zou moeten worden, door deze maatschappij binnen 24 uur betaald wordt. Dit kost dan wel ongeveer 4% van het factuurbedrag. De winst zal dus 4% lager worden (de kosten stijgen met 4%). Ook hier weer zal ik de afweging moeten maken wat goedkoper is, factoring, of een extra krediet.

5 Blz. 5 van 9 Wat blijft er over. Als ik met alle bovenstaande rekening heb gehouden, blijft er toch nog een financieel gat over, dat gedicht moet worden. Voordat ik hiervoor verschillende partijen ga benaderen eerst maar even op een rijtje krijgen wat de verschillen zijn van de verschillende geldschieters. Wat zijn hun wensen en eisen? Krediet en risicovermogen. Er is blijkbaar een verschil tussen een krediet (lening) en risicovermogen. Bij een krediet wordt er een vast bedrag afgesproken, een vaste rente en een vast schema van afbetaling. Bij risicovermogen wordt een gedeelte van het bedrijf verkocht (de geldverstrekker krijgt aandelen). Hier wordt dus niet afgesproken tegen welke rente het geld verstrekt wordt en wanneer het terugbetaald wordt. De geldschieter krijgt zijn geld plus rente terug door op enig moment z n aandelen te verkopen tegen de dan geldende waarde. Hiermee raak ik dus een gedeelte van het bedrijf kwijt ook al is het maar tijdelijk. Het begint me nu langzaam te duizelen. Er blijken kredieten te krijgen te zijn, die eigenlijk risicovermogen zijn. Ik zal in de volgende paragraven proberen dit uit te leggen. Er is blijkbaar een verschil tussen een krediet (lening) en risicovermogen. Investeringskrediet. Voor deze lening moeten we bij de bank zijn. Wil je bijvoorbeeld een bepaalde machine kopen, dan kan je hiervoor een krediet van de bank krijgen onder bepaalde voorwaarden. In eerste instantie hangt het er van af hoe courant de machine is. Als het mis gaat, hoe goed is deze machine dan verkoopbaar? Hoe couranter de machine is, hoe meer krediet je kan krijgen. Wel is het zo, dat de bank deze machine nooit voor de volle 100% zal financieren. De bank kijkt in de tijd wat de gedwongen verkoopprijs zal zijn van deze machine. Je zal maximaal ongeveer 70% van deze waarde bij de bank kunnen lenen.

6 Blz. 6 van 9 Voordat de bank groen licht geeft voor deze lening willen ze eerst weten of je ook echt in staat bent om de rente en aflossing, zoals afgesproken, te betalen. (aflossingscapaciteit). Dit kan ik aflezen uit het kasstroom overzicht. Ik trek gewoon het te lenen bedrag af van de in de kasstroom opgenomen investering en voeg de rentes en aflossingen eraan toe. Blijft de kasstroom dan (ruim) positief, dan zal dit wel goed komen. Als alternatief kan ik natuurlijk ook kiezen voor een financial lease constructie. In dit geval koopt de leasemaatschappij de machine en ik betaal maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing. De vraag is hier, wat is goedkoper. Rekening courant krediet. Bij de bank kan je ook een lening krijgen op de rekening courant. Als onderpand vraagt de bank dan als borg de volledige waarde van de openstaande facturen en de volledige voorraad. (soms wordt ook de inventaris als borg gevraagd) Het krediet dat dan verkregen kan worden is als richtlijn meestal ongeveer 70% van het openstaande factuurbedrag (dit % is afhankelijk van de betrouwbaarheid van m n klanten) plus ongeveer 50% van de voorraadwaarde. Van deze voorraadwaarde moet dan nog wel het bedrag van de openstaande facturen van mijn leveranciers worden afgetrokken. Aan deze lening worden vaak nog een aantal andere eisen gesteld. Het krediet is nooit ongelimiteerd; als op grond van de voorraden en debiteuren een groter bedrag geleend zou kunnen worden, dan mag deze limiet toch nooit overschreden worden. Gebruikelijk is ook de verplichting regelmatig (meestal maandelijks) de debiteurenstand (facturen, die door de klant nog niet betaald zijn) en de voorraden te rapporteren. Soms wordt ook van de ondernemer een persoonlijke borg gevraagd. Hier moet ik nog even goed over nadenken. Dat houdt dus in, dat als het mis gaat ik misschien m n huis moet verkopen. Qredits. Op mijn zoektocht heb ik ook Qredits gevonden. Een instelling zonder winstoogmerk, die geld leent (tot ) en daarnaast ondersteuning in de vorm van een coach. Hoewel de te betalen rente hoger is dan bij een bank, kan dit toch aantrekkelijk zijn, omdat zij niet direct een borg vragen voor het te lenen geld. Eigenlijk is dit dus een soort risicovermogen. Family, Friends & Fools. Natuurlijk kan ik ook aan mijn familie en vrienden vragen of zij mij financieel willen ondersteunen. Dit lijkt in eerste instantie erg aantrekkelijk. Een lening met een vaste

7 Blz. 7 van 9 rente, dat als risicovermogen wordt ingezet, maar zonder borg te vragen. (Dit lijkt dus een beetje op de leningen van Qredits). Het grote nadeel van deze leningen is, dat als het mis gaat (en die kans is er natuurlijk altijd), ik waarschijnlijk ruzie krijg in de familie. Er zullen dus vooraf goede afspraken gemaakt (en vastgelegd) moeten worden. als het mis gaat krijg ik waarschijnlijk ruzie in de familie. Business Angels. De business angels of informals zijn vermogende particulieren (meestal ex ondernemers) die smart geld leveren. In principe leveren deze mensen risicovermogen en vragen dus geen borg. Het geld wordt meestal ingebracht als aandelenkapitaal. Ik zou dan dus een stuk van mijn onderneming op moeten geven. In ruil krijg ik dan niet alleen geld, maar ook iemand die betrokken is en ervaring heeft. Hij of zij zou mij dus kunnen helpen met de dingen waar ik niet goed in ben. Ook hebben deze mensen vaak een goed netwerk, dat bij de verkoop handig kan zijn. Als ik met een business angel in zee ga, moet ik dus goed met zo iemand op kunnen schieten (het zal een aantal jaren duren voordat we weer afscheid kunnen nemen) en het zou handig zijn als er ook bruikbare kennis en kunde wordt meegebracht. Crowd funding. Hierover heb ik al veel horen praten, maar hoe dit nu precies werkt heeft niemand mij kunnen vertellen. Een lange zoektocht heeft mij geleerd, dat er vele verschillende platforms zijn, die crowd funding regelen. Je zet je businesscase op dit platform. Naast de algemene informatie wordt vooral ook het bedrag vermeld, dat je nodig hebt. De rente wordt bepaald door het platform en is afhankelijk van het risico dat zij hebben ingeschat. Hierop kunnen dan investeerders inschrijven. Zodra de vraag naar kapitaal is volgeschreven, wordt de lening formeel afgesloten. Ook dit is dus eigenlijk risicovermogen omdat er geen borg tegenover staat. Het grote nadeel van deze lening is dat je alle details van je onderneming moet prijsgeven zonder dat je zekerheid hebt dat de lening ook echt tot stand komt. (Bij te weinig inschrijvingen door investeerders gaat het feest niet door)

8 Blz. 8 van 9 Het grote nadeel van deze lening is dat je alle details van je onderneming moet prijsgeven. Participatiemaatschappijen. In een groot aantal regio s in Nederland bestaan participatiemaatschappijen, die risicovermogen leveren aan startende ondernemers. In ruil hiervoor willen zij een aandeel in mijn onderneming. Eigenlijk werkt dit dus op dezelfde manier als de business angels. Het grote verschil is, dat het in te brengen kapitaal wordt verstrekt door gemeenten, provincies en de landelijke overheid. Daarentegen spelen de business angels met eigen geld en zullen dus (waarschijnlijk) meer gemotiveerd zijn. Peer to peer lening. Zeker de laatste tijd zijn er steeds meer ondernemers, die geld overhouden. Dit geld op de bank zetten levert nagenoeg niets op. Een aantal van deze ondernemers gedragen zich in de markt als een soort business angel en zijn bereid geld te lenen aan startende ondernemers. Natuurlijk willen zij hier zelf ook beter van worden. De ondernemers, die ik gesproken heb hierover zijn praktisch allemaal op zoek naar synergiën. Met andere woorden beide ondernemingen zouden baat moeten hebben bij een samenwerking. Ook hier weer is een waarschuwing op z n plaats. Het gebeurt niet zelden, dat de onderneming, die geld verstrekt eigenlijk probeert een overname te doen. Pas hiervoor dus op. Launcing customers. Klanten zullen niet vanzelf komen. Ik zal op een of andere manier een aantal potentiele klanten zover moeten krijgen, dat zij met mij in zee gaan. Eén van de manieren is om deze potentiele klanten een voordeel te geven, waardoor de drempel om met mij zaken te doen kleiner wordt. Bij afspraken met dit soort klanten is het vaak goed mogelijk, dat zij in ruil voor een lagere prijs een gedeelte van het onderzoek doen. Dit kunnen bijvoorbeeld praktijktesten zijn. Hierdoor zullen mijn kosten dalen en krijg ik goedkoop een paar referenties waarmee ik volgende klanten kan benaderen. Ook hier weer is het oppassen geblazen. Deze klanten moeten het goede met mij voorhebben. Misschien willen ze wel goedkoop met mijn idee aan de haal gaan.

9 Blz. 9 van 9 Hoe bij deze partijen de overeenkomst eruit gaat zien, is heel erg afhankelijk van de situatie en van de partijen. Het businessplan. Het is mij inmiddels wel duidelijk geworden, dat een goed businessplan een noodzaak is. Zodra ik ook een betrouwbare cijfermatige onderbouwing heb, kan ik de verschillende situaties invullen en zien wat het effect is op de kasstroom en de resultatenrekening. Ook zal ik dit plan moeten gebruiken om de verschillende partijen te overtuigen, dat ik een goed idee heb en dat dit tot een groot succes gaat leiden. Eén van de grote voordelen van het schrijven van een ondernemingsplan is, dat met het schrijven ik de business steeds beter ga begrijpen. Dit zal zeker helpen om de geldverstrekkers te overtuigen. Hoe nu te beslissen? Uiteindelijk zal ik toch een aantal financiers moeten benaderen. Dat ik dan goed beslagen ten ijs moet komen is duidelijk. Naast dat ik interesse zal moeten wekken zal ik ook een groot aantal vragen overtuigend moeten kunnen beantwoorden. Hoeveel geld heb ik nodig, wat ga ik ermee doen, wanneer kan de geldverstrekker zijn/haar geld weer terugzien. (het rendement rekenen ze liever zelf uit) Voor mezelf is één van de afwegingen om een keuze te maken natuurlijk de kosten van de financiering. Daarnaast zullen ook de andere voorwaarden erg belangrijk zijn. Welke borg wordt gevraagd (en vergeven)? Welke rapportageverplichtingen moet ik nakomen. Hoe zeker ben ik, dat de geldverstrekker geen kwade bedoelingen heeft? Bij de verkoop van aandelen wordt vaak ook een zgn. managementovereenkomst opgenomen. Hierin is beschreven wat de bevoegdheden en verplichtingen van de ondernemer zijn. (Bijvoorbeeld de hoogte van het salaris, het aannemen van personeel enz.) Ook met deze overeenkomst zal ik moeten kunnen leven. Uiteindelijk zal ik naast al deze rationele afwegingen er ook nog een goed gevoel bij moeten hebben. Naarmate de geldverstrekker dichter bij mijn onderneming staat zal dit zwaarder moeten wegen. ik zal er ook een goed gevoel bij moeten hebben. Tot slot.

10 Blz. 10 van 9 Het blijkt, dat als ik zorgvuldig wil zijn met het opzetten van de financiering van mijn onderneming, dit een hele klus gaat worden. Het aantal mogelijkheden is erg groot en iedere optie heeft zijn voor- en nadelen. Ik zal hier dus voldoende tijd voor moeten nemen om deze belangrijke zaak goed te regelen. Daarnaast denk ik, dat ook de geldschieters enige tijd nodig hebben om tot een beslissing te komen. Op tijd beginnen is dus erg belangrijk. Ik moet er in ieder geval voor zorgen dat ik niet door een gebrek aan geld gedwongen wordt een bepaalde beslissing te nemen. Snel geld willen hebben betekent hier altijd slechtere voorwaarden.

Succesvol financieren

Succesvol financieren Informatieblad 06-07-14 Succesvol financieren Het is voor bedrijven nog steeds lastig om geld te lenen bij een bank. Maar u bent tegenwoordig voor een financiering niet meer alleen afhankelijk van de bank.

Nadere informatie

Hoe werkt financiering voor ondernemers?

Hoe werkt financiering voor ondernemers? Hoe werkt financiering voor ondernemers? 3 stappen om jouw kansen aanzienlijk te vergroten Deze whitepaper wordt mogelijk gemaakt door SVEA Finans: factoring voor het MKB en ZZP Hoe werkt financiering

Nadere informatie

DE TOP 10 ALTERNATIEVE FINANCIERINGSTIPS ALS DE BANK NIET MEEWERKT, WAT DAN?

DE TOP 10 ALTERNATIEVE FINANCIERINGSTIPS ALS DE BANK NIET MEEWERKT, WAT DAN? D TOP 10 LTRTV FCRGSTPS LS D BK T MWRKT, WT D? Bij heel veel ondernemers is dit inmiddels een bekend begrip geworden, de bank financiert niet (helemaal) meer mee. Wat dan te doen? Welke alternatieven zijn

Nadere informatie

Succesvol financieren Alternatieve financieringsvormen voor uw bv

Succesvol financieren Alternatieve financieringsvormen voor uw bv Met de helpende hand van de overheid meer kans van slagen Succesvol financieren Alternatieve financieringsvormen voor uw bv Het is voor bedrijven nog steeds lastig om geld te lenen bij een bank. Maar u

Nadere informatie

Kansen voor Financiering in de Zaanstreek. 7 december 2015

Kansen voor Financiering in de Zaanstreek. 7 december 2015 Kansen voor Financiering in de Zaanstreek 7 december 2015 Kansen voor Financiering 2 Maar zo kan het ook! 3 Kansen voor Financiering Noord-Holland Gezamenlijk initiatief van Provincie Noord-Holland en

Nadere informatie

Verschillende vormen van financiering. dr. Lex van Teeffelen lector Financiële en Economische Advisering lex.vanteeffelen@hu.nl

Verschillende vormen van financiering. dr. Lex van Teeffelen lector Financiële en Economische Advisering lex.vanteeffelen@hu.nl Verschillende vormen van financiering dr. Lex van Teeffelen lector Financiële en Economische Advisering lex.vanteeffelen@hu.nl Vooraf De beste financiering is geen financiering! Kijk eerst eens goed naar

Nadere informatie

UW BEDRIJF FINANCIEREN

UW BEDRIJF FINANCIEREN UW BEDRIJF FINANCIEREN BEDRIJFSFINANCIERING Zonder financiering kan een onderneming niet bestaan. Of het nu gaat om de omvang van het eigen vermogen of de ontwikkeling van uw werkkapitaal: de wijze waarop

Nadere informatie

Succesvol financieren

Succesvol financieren Lentink Accountants/Belastingadviseurs brengt onder uw aandacht Succesvol financieren Alternatieve financieringsvormen voor uw bv Huizen, november 2013 1 Introductie Het is voor bedrijven nog steeds lastig

Nadere informatie

Succesvol financieren

Succesvol financieren Lentink Accountants/Belastingadviseurs brengt onder uw aandacht Succesvol financieren Alternatieve financieringsvormen voor uw bv Huizen, april 2014 1 Introductie Het is voor bedrijven nog steeds lastig

Nadere informatie

Verschillende vormen van financiering. dr. Lex van Teeffelen lector Financiële en Economische Advisering

Verschillende vormen van financiering. dr. Lex van Teeffelen lector Financiële en Economische Advisering Verschillende vormen van financiering dr. Lex van Teeffelen lector Financiële en Economische Advisering lex.vanteeffelen@hu.nl Vooraf De beste financiering is geen financiering! Kijk eerst eens goed naar

Nadere informatie

Financiering. (Alternatieve) Financiering en Voorwaarden. Financiering - MCN

Financiering. (Alternatieve) Financiering en Voorwaarden. Financiering - MCN Financiering (Alternatieve) Financiering en Voorwaarden Financiering - MCN De kapitaalmarkt in Beweging Toegang tot bancaire financiering meer onder druk Investeerders schuiven op in het gat dat banken

Nadere informatie

Frequently Asked Questions

Frequently Asked Questions Frequently Asked Questions 1 FAQ Algemene vragen over Crowdlease Wat is crowdfunding? Bij crowdfunding financiert de menigte het beoogde doel. Een onafhankelijk alternatief dat al geruime tijd bestaat

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie H13+H14

Samenvatting Management & Organisatie H13+H14 Samenvatting Management & Organisatie H13+H14 Samenvatting door een scholier 2187 woorden 22 maart 2009 7,1 44 keer beoordeeld Vak M&O Hoofdstuk 13 13.1 Leverancierskrediet Leverancierskrediet: krediet

Nadere informatie

De week van het financieren Bancaire Financiering

De week van het financieren Bancaire Financiering De week van het financieren Bancaire Financiering Rob van Blokland, 16 februari 2017 Doelstelling Na afloop van deze presentatie: Heb je inzicht: - In hoe een bank naar een financieringsaanvraag kijkt

Nadere informatie

Ondernemingen: om hun nieuwe gebouwen te kunnen kopen. Zij geven leningen uit aan aandeelhouders, zodat ze geld ontvangen.

Ondernemingen: om hun nieuwe gebouwen te kunnen kopen. Zij geven leningen uit aan aandeelhouders, zodat ze geld ontvangen. Samenvatting door I. 1003 woorden 21 januari 2013 5,6 5 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans HOOFDSTUK 10 : VERMOGENSMARKT Aan de vragers kant van de vermogensmarkt zijn er 3 vragers: Consumenten:

Nadere informatie

Stapelen van financieringen

Stapelen van financieringen Stapelen van financieringen Hoe werkt het In deze speakernote leest u de thema s die voorbij kwamen in het seminar over het stapelen van financieringen. U kunt zo op uw gemak nog eens nalezen wat de mogelijkheden

Nadere informatie

2.1. Vijf praktijkgevallen nader bekeken

2.1. Vijf praktijkgevallen nader bekeken 2.1. Vijf praktijkgevallen nader bekeken Uw werkkapitaal wordt beïnvloed door grote en kleine beslissingen, die u dagelijks neemt. In deze paragraaf laten we u vijf praktijkgevallen zien die over alledaagse

Nadere informatie

Algemene informatie hypotheken (starter)

Algemene informatie hypotheken (starter) Algemene informatie hypotheken (starter) Wij zetten de belangrijkste begrippen voor u op een rijtje: Hypotheekvormen... 2 Annuïteitenhypotheek... 2 Lineaire hypotheek... 2 Leningvormen... 2 Doorlopend

Nadere informatie

Wij kunnen zeggen dat er een drietal manieren zijn als jij bij de banken niet terecht kunt.

Wij kunnen zeggen dat er een drietal manieren zijn als jij bij de banken niet terecht kunt. 19. Kapitaal en kredietverlening 19.1.Kapitaal Kapitaal aantrekken is belangrijk voor jouw onderneming. Wij kunnen zeggen dat er een drietal manieren zijn als jij bij de banken niet terecht kunt. De 3

Nadere informatie

Kredietpaspoort De vent, de tent en de cent. Bianca Duiverman Jan Wietsma

Kredietpaspoort De vent, de tent en de cent. Bianca Duiverman Jan Wietsma Kredietpaspoort De vent, de tent en de cent Bianca Duiverman Jan Wietsma Kredietpaspoort De vent Jan Wietsma Bij huidige kredietverstrekking ligt nadruk nog op ratings Het financieringslandschap verandert

Nadere informatie

Vormen van financiering. Vormen van Financiering. Vormen van Financiering Vormen van financiering. Startersdag 2016 Kamer van Koophandel

Vormen van financiering. Vormen van Financiering. Vormen van Financiering Vormen van financiering. Startersdag 2016 Kamer van Koophandel Startersdag 2016 Kamer Koophandel financiering Programma De presentatie vind je op KvK.nl/startersdag Welkom & Introductie KvK & Qredits Geldzaken op een rij Ondernemingsplan (financieringsvormen) Qredits;

Nadere informatie

MR WBM VONDENHOFF ADVOCAAT

MR WBM VONDENHOFF ADVOCAAT MR WBM VONDENHOFF ADVOCAAT TopTalks Bedrijfsfinanciering Mr. W.B.M. Vondenhoff 1. Stappen bedrijfsfinanciering A. Eigen vermogen: goed voor solvabiliteitsratio B. Kasstroom: inzichtelijk C. Werkkapitaal:

Nadere informatie

WELKOM Cases Drukkerij & Logistieke Dienstverlener Crowd funding

WELKOM Cases Drukkerij & Logistieke Dienstverlener Crowd funding WELKOM Cases Drukkerij & Logistieke Dienstverlener Crowd funding 19 november 1 Ruim 100 partners > 40 kantoren Triple O: Ondernemers Objectief Onafhankelijk Eén methodiek, één gezicht Louis van Besouw

Nadere informatie

Ondernemingsplan. De basis in 10 stappen. Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen. Ik ga starten

Ondernemingsplan. De basis in 10 stappen. Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen. Ik ga starten Ondernemingsplan De basis in 10 stappen Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen Ik ga starten Hoe maak je een ondernemingsplan? Een ondernemingsplan is de eerste stap naar

Nadere informatie

MEMO Crowdfunding Algemeen

MEMO Crowdfunding Algemeen MEMO Crowdfunding Algemeen Introductie Door middel van deze memo willen wij u graag nader informeren over (de mogelijkheden van) crowdfunding. Crowdfunding heeft zich de afgelopen jaren in Nederland ontwikkeld

Nadere informatie

Mei Zakelijk rekeningcourant

Mei Zakelijk rekeningcourant Mei 2019 Zakelijk rekeningcourant Krediet 1 Het zakelijk rekening-courant krediet van ABN AMRO In dit productinformatieblad leest u hoe het zakelijk rekening-courant krediet van ABN AMRO werkt, en wat

Nadere informatie

Behoefteonderzoek MKB Financiering. 22 maart 2016 BCDN Werner Käller

Behoefteonderzoek MKB Financiering. 22 maart 2016 BCDN Werner Käller Behoefteonderzoek MKB Financiering 22 maart 2016 BCDN Werner Käller Inhoud Pitch 1. Het behoefteonderzoek 2. Financieringsbehoefte Zzpér / Klein MKB 3. Bekendheid en gebruik financieringstypen 4. Opmerkelijke

Nadere informatie

Jouw persoonlijke financiering intake rapport

Jouw persoonlijke financiering intake rapport Jouw persoonlijke financiering intake rapport Jouw persoonlijke financiering intake rapport Gefeliciteerd! Je hebt de eerste stap gezet in The Funding Network van Symbid; de snelste en meest efficiënte

Nadere informatie

Je koopt iets dat pas later hoeft te worden betaald. De afnemer ontvangt het leverancierskrediet

Je koopt iets dat pas later hoeft te worden betaald. De afnemer ontvangt het leverancierskrediet www.jooplengkeek.nl Vreemd vermogen op korte termijn Leverancierskrediet Je koopt iets dat pas later hoeft te worden betaald. Leverancierskrediet is dus krediet dat de leverancier verleent aan de afnemer

Nadere informatie

Preview. What will. you do. to change. the world. today? Havo/VWO

Preview. What will. you do. to change. the world. today? Havo/VWO Preview What will you do to change the world today? Havo/VWO 3 Inhoudsopgave Day for Change 4 Van microkrediet naar inclusieve financiering 6 Werkblad 1 Over Arm en Rijk 9 Werkblad 2 Diversiteit in microfinanciering

Nadere informatie

Boozt24. Hoe waardevoller die debiteurenportefeuille, des te hoger het bedrag dat wij kunnen financieren. Voorwaarts financieren noemen wij dat.

Boozt24. Hoe waardevoller die debiteurenportefeuille, des te hoger het bedrag dat wij kunnen financieren. Voorwaarts financieren noemen wij dat. Boozt24 Als ondernemers geloven wij dat het financieringspotentieel van een bedrijf bepaald moet worden door haar gezondheid van vandaag en haar potentieel van morgen. Daarom verstrekt Boozt24 een faciliteit

Nadere informatie

Curatoren middag 2015

Curatoren middag 2015 Curatoren middag 2015 Alternatieve financieringsvormen Wat zijn de mogelijkheden in het huidige financieringslandschap 11 november 2015 Spreker: Onderwerpen 1. Financieringsbehoefte bedrijfsleven 2. Veranderende

Nadere informatie

Crowdfunding, lenen van echte mensen

Crowdfunding, lenen van echte mensen Crowdfunding, lenen van echte mensen Stap voor stap. 1 Welkom bij Capital Circle Financiering krijgen zou makkelijk en snel moeten gaan, zodat u zich bezig kunt houden met de dingen waar het echt om gaat

Nadere informatie

Afbetaling Aflossing Aflossingsvrije lening Beleggingskrediet BKR of Bureau Kredietregistratie Consumptief krediet Creditcard

Afbetaling Aflossing Aflossingsvrije lening Beleggingskrediet BKR of Bureau Kredietregistratie Consumptief krediet Creditcard Begrippenlijst A-Z Afbetaling Als u iets op afbetaling koopt, krijgt u uw aankoop direct mee. Vervolgens betaalt u het aankoopbedrag in termijnen terug. U wordt pas officieel eigenaar van uw aankoop zodra

Nadere informatie

Ondernemerschap. Hoe kan je een bedrijf starten?

Ondernemerschap. Hoe kan je een bedrijf starten? Ondernemerschap Hoe kan je een bedrijf starten? Onderdelen 1. Ondernemingsvormen 2. Financieringsvormen 3. Samenwerkingsvormen 4. Verzekeringen 5. Wetten & Regels Voorafgaand maak je een plan van aanpak

Nadere informatie

Een hypotheek van Delta Lloyd

Een hypotheek van Delta Lloyd Een hypotheek van Delta Lloyd Inhoud Belangrijk 3 Een hypotheek 4 Stappenplan 4 Lenen 5 De Plus Hypotheek 5 De Budget Hypotheek 5 De DrieSterrenHypotheek 6 De Nieuwbouw Hypotheek 6 Bent u zelfstandig ondernemer?

Nadere informatie

De 15 valkuilen om voor op te passen bij het aangaan van een lening of krediet!

De 15 valkuilen om voor op te passen bij het aangaan van een lening of krediet! De 15 valkuilen om voor op te passen bij het aangaan van een lening of krediet! Wees u bewust van deze valkuilen om niet bedrogen uit te komen Pagina 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Valkuil 1. Aanbiedingen...

Nadere informatie

Glasvezel voor allemaal!

Glasvezel voor allemaal! Glasvezel voor allemaal! Agenda Aanpak Cranendonck//Net Organisatie Waar staan we nu? Vervolgstappen Vragenronde Een andere aanpak We willen iedereen de kans bieden ook kleine bedrijven! Aanbod: U krijgt

Nadere informatie

DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: Lenen binnen de familie voor de financiering van de woning

DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: Lenen binnen de familie voor de financiering van de woning DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: Lenen binnen de familie voor de financiering van de woning 1 U kiest zelf waar u een hypotheek afsluit. Wanneer u denkt aan een hypotheek dan denkt

Nadere informatie

Ondernemers Hypotheek

Ondernemers Hypotheek Ondernemers Hypotheek Bent u zelfstandig ondernemer en wilt u een hypotheeklening voor een woning of een woning met bedrijfspand? Dan is de Ondernemers Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen

Nadere informatie

DrieSterrenHypotheek. Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u.

DrieSterrenHypotheek. Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u. Pag. 1/5 G 01.1.05-0512 Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de? 1 Flexibiliteit door gunstige voorwaarden en tóch een scherpe

Nadere informatie

DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: Lenen binnen de familie voor de financiering van de woning

DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: Lenen binnen de familie voor de financiering van de woning D DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: VO O R BE EL Lenen binnen de familie voor de financiering van de woning 1 U kiest zelf waar u een hypotheek afsluit. Wanneer u denkt aan een hypotheek

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5 HOOFDSTUK 5 Opgave 1 a. Bereken het netto werkkapitaal per 1-4-2018. = Nettowerkkapitaal Voorraad goederen 250.000 Debiteuren 80.000 ING bank 65.000 Kas 5.000 + 400.000 Crediteuren 60.000 Te betalen omzetbel

Nadere informatie

Zodat u efficiënt kunt ondernemen. Financial Lease dat is onze specialiteit

Zodat u efficiënt kunt ondernemen. Financial Lease dat is onze specialiteit Zodat u efficiënt kunt ondernemen Financial Lease dat is onze specialiteit Inhoud Alpha Credit Nederland. Dé autofinancierder van Nederland. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Financial Lease

Nadere informatie

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u.

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Nieuwbouw Hypotheek Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de Nieuwbouw Hypotheek? 1 Uw offerte is 7 maanden

Nadere informatie

Boekverslag door M woorden 21 februari keer beoordeeld

Boekverslag door M woorden 21 februari keer beoordeeld Boekverslag door M. 1345 woorden 21 februari 2012 6 34 keer beoordeeld Vak Methode Economie Percent Samenvatting economie hoofdstuk 8 en hoofdstuk 9 Paragraaf 1 Verzien in behoeften door goederen en diensten

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers bv

Noordhoff Uitgevers bv Netto investering Verbouwing -- 5.500,- Computerapparatuur -- 2.800,- Inventaris -- 25.200,- Waarborgsom -- 5.100,- Vaste activa 38.600,- Voorraad 43.400,- Liquide middelen -- 2.750,- Aanloopkosten --

Nadere informatie

VOORBELD ONDERNEMINGSPLAN. Metdit voorbeeld ondernemingsplan kunjegelijkaan deslag! www.voorbeeld-ondernemingsplan.nl

VOORBELD ONDERNEMINGSPLAN. Metdit voorbeeld ondernemingsplan kunjegelijkaan deslag! www.voorbeeld-ondernemingsplan.nl VOORSTARTENDEONDERNEMERS VOORBELD ONDERNEMINGSPLAN Metdit voorbeeld ondernemingsplan kunjegelijkaan deslag! www.voorbeeld-ondernemingsplan.nl VOORSTARTENDEONDERNEMERS Hetpakketvoordestartendeondernemer

Nadere informatie

Verantwoord lenen bij OHRA

Verantwoord lenen bij OHRA OHRA Hypotheken 2 Verantwoord lenen bij OHRA Inhoud 1. Belastingregels 5 2. Wilt u meer zekerheid over het terugbetalen? 7 2.1 Een deel van uw lening eerder terugbetalen 8 2.2 Een andere aflosvorm kiezen

Nadere informatie

EENMANSZAAK DEEL 1. Periode 3 Hoofdstuk 2

EENMANSZAAK DEEL 1. Periode 3 Hoofdstuk 2 EENMANSZAAK DEEL 1 Periode 3 Hoofdstuk 2 Opgaven 35 t/m 58 HOOFDSTUK 2 Maak opgaven 35 t/m 40 STARTEN VAN EEN ONDERNEMING Onderzoek welke vergunningen je nodig hebt & welke wetgeving op jouw onderneming

Nadere informatie

Zakelijk krediet. Een financiering die past bij uw plannen

Zakelijk krediet. Een financiering die past bij uw plannen Zakelijk krediet 1 Zakelijk krediet. Een financiering die past bij uw plannen In deze algemene brochure leest u wat de twee belangrijkste zakelijke kredieten van ABN AMRO zijn, en wat de kenmerken en risico

Nadere informatie

Vlottende activa: Kas Totaal investering

Vlottende activa: Kas Totaal investering H1 Investering opgave 3 Investeringsbegroting Investeringsbegroting per 1 april Vaste activa: Kano s 20 x 1.000 20.000 Kajaks 6 x 1.500 9.000 Trailer 5.000 Mountainbikes 18.000 Klein materiaal 7.000 Klimmaterialen

Nadere informatie

Belastingen & Administratie Beta Financiële Raadgevers Mr. W.L. Haaswijk RB/CB

Belastingen & Administratie Beta Financiële Raadgevers Mr. W.L. Haaswijk RB/CB Belastingen & Administratie Beta Financiële Raadgevers Mr. W.L. Haaswijk RB/CB Een begroting geeft je meer grip De meeste ondernemers maken bij de start van hun bedrijf een begroting, waarin ze hun verwachte

Nadere informatie

DrieSterrenHypotheek. Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u.

DrieSterrenHypotheek. Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u. DrieSterrenHypotheek Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de 1 Flexibiliteit door gunstige voorwaarden en

Nadere informatie

Financiële analyse. Les 2 Vermogensbehoefte en financiering. Auteur: Witek ten Hove, MBA

Financiële analyse. Les 2 Vermogensbehoefte en financiering. Auteur: Witek ten Hove, MBA Financiële analyse Les 2 Vermogensbehoefte en financiering Auteur: Witek ten Hove, MBA In deze les gaan we kijken naar onderdelen uit de balans. Er wordt aangenomen dat de student weet hoe een balans is

Nadere informatie

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u.

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Pag. 1/5 Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de? 1. Uw offerte is 7 maanden geldig. En als u dat wilt, kunt

Nadere informatie

Leningen en kasstromen

Leningen en kasstromen 2015 Leningen en kasstromen Onderzoek ikv artikel 213a van de gemeentewet Otto Mekel JS Consultancy 9/21/2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 1.1 Aanleiding van het onderzoek... 2 1.2 Onderzoeksvragen...

Nadere informatie

Crowdfunding: publiek laten betalen, d.m.v. vermogen aan te trekken.

Crowdfunding: publiek laten betalen, d.m.v. vermogen aan te trekken. Crowdfunding: publiek laten betalen, d.m.v. vermogen aan te trekken. Informal investors: informele investeerders, bv particulieren Gebruiken is vast. Verbruiken is vlot. Materieel: tastbaar Immaterieel:

Nadere informatie

6,3. Samenvatting door S. 864 woorden 16 mei keer beoordeeld. Praktische economie. KvK: helpt bedrijven (bij opstarten) en voert wetten uit

6,3. Samenvatting door S. 864 woorden 16 mei keer beoordeeld. Praktische economie. KvK: helpt bedrijven (bij opstarten) en voert wetten uit Samenvatting door S. 864 woorden 16 mei 2015 6,3 8 keer beoordeeld Vak Methode Economie Praktische economie KvK: helpt bedrijven (bij opstarten) en voert wetten uit Adviseren startende onderneming (m.b.v.

Nadere informatie

Kenmerken van diverse basisvormen van hypothecaire leningen

Kenmerken van diverse basisvormen van hypothecaire leningen Hypotheekvormen Kenmerken van diverse basisvormen van hypothecaire leningen Onderstaand geven wij u een korte beschrijving van de verschillende hypotheekvormen. Het betreft slechts een opsomming van de

Nadere informatie

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u.

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Pag. 1/5 G 01.1.18-0811 Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de? 1. Uw offerte is 7 maanden geldig. En als

Nadere informatie

OFFICE DOCUMENT&ICT SOLUTIONS VAN BYOD NAAR WYOD: HET VOLGENDE PROBLEEM? - DE BESTE ZAKELIJKE LAPTOPS - BETAALBAAR VIDEOVERGADEREN MET HOGE KWALITEIT

OFFICE DOCUMENT&ICT SOLUTIONS VAN BYOD NAAR WYOD: HET VOLGENDE PROBLEEM? - DE BESTE ZAKELIJKE LAPTOPS - BETAALBAAR VIDEOVERGADEREN MET HOGE KWALITEIT OFFICE DOCUMENT&ICT SOLUTIONS Financiering Leasen: de beste optie? Heb je nieuwe apparatuur nodig maar niet de middelen om die direct te kopen? Dan kan leasen een optie vormen. Het leasen van apparatuur

Nadere informatie

Een hypotheek van Delta Lloyd

Een hypotheek van Delta Lloyd Een hypotheek van Delta Lloyd Inhoud Belangrijk 3 Een hypotheek 4 Stappenplan 4 Lenen 5 De Budget Hypotheek 5 De DrieSterrenHypotheek 6 De Nieuwbouw Hypotheek 6 Bent u zelfstandig ondernemer? 6 Terugbetalen

Nadere informatie

Vermogensbehoefte en financiering

Vermogensbehoefte en financiering Hoofdstuk 1 Vermogensbehoefte en financiering Opgave 1.1 Een groothandel heeft in de maanden maart tot en met oktober 600.000, extra vermogen nodig. Het benodigde extra vermogen kan voor deze periode worden

Nadere informatie

Deskundig advies, de mens centraal

Deskundig advies, de mens centraal Deskundig advies, de mens centraal Altijd een advies op maat Naast een gedegen advies op het gebied van accountancy, belastingen en ondernemerschap staat bij Reusen Advies altijd de mens centraal. Verwacht

Nadere informatie

Algemene informatie. Hypotheken - starter VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN

Algemene informatie. Hypotheken - starter VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN Algemene informatie Hypotheken - starter VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN Hypotheekvormen Er zijn verschillende vormen van hypotheken. Welke hypotheek het beste bij u past, is afhankelijk

Nadere informatie

Kengetallen met betrekking tot de vermogensbehoefte. Opgave 3.6a hoort bij paragraaf 3.3, De gemiddelde opslagduur van de voorraad goederen.

Kengetallen met betrekking tot de vermogensbehoefte. Opgave 3.6a hoort bij paragraaf 3.3, De gemiddelde opslagduur van de voorraad goederen. Hoofdstuk 3 Kengetallen met betrekking tot de vermogensbehoefte Extra opgaven Opgave 3.6a hoort bij paragraaf 3.3, De gemiddelde opslagduur van de voorraad goederen. Opgave 3.6a Vazzo bv koopt en verkoopt

Nadere informatie

DrieSterrenHypotheek. Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u.

DrieSterrenHypotheek. Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u. DrieSterrenHypotheek Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de 1 Flexibiliteit door gunstige voorwaarden en

Nadere informatie

Hypotheekrecht en - vormen

Hypotheekrecht en - vormen Hypotheekrecht en - vormen Wat is een hypotheek? Een hypotheek is in theorie een zekerheidsrecht. Wanneer u een hypotheek afsluit, geeft u het recht van hypotheek aan de geldverstrekker. Dit recht van

Nadere informatie

Homework. week 4. H5 Liquiditeit. opgave 1. januari februari maart ontvangsten. entree abonnementen subsidie horeca

Homework. week 4. H5 Liquiditeit. opgave 1. januari februari maart ontvangsten. entree abonnementen subsidie horeca H5 Liquiditeit opgave 1 januari februari maart ontvangsten entree abonnementen subsidie horeca 8. 5. 1.35. 75. 8. 1.. 75. 8. 1.5. 75. totaal 2.725. 1.875. 2.375. uitgaven alle kosten rente aflossingen

Nadere informatie

Financiering Rudi Ceunen

Financiering Rudi Ceunen Financiering Rudi Ceunen rudi.ceunen@hefboom.be Financieringsmogelijkheden Wanneer welke financieringsvorm Een financieringsdossier samenstellen Financieringsmogelijkheden Eigen vermogen Risicodragend

Nadere informatie

Budget Hypotheek. 3 U kunt de Budget Hypotheek meeverhuizen als u een nieuwe woning koopt.

Budget Hypotheek. 3 U kunt de Budget Hypotheek meeverhuizen als u een nieuwe woning koopt. Budget Hypotheek Wilt u een lening voor uw woning met een lage rente? En vindt u het niet erg om wat beperktere voorwaarden te hebben dan bij onze andere leningen? Dan is de Budget Hypotheek geschikt voor

Nadere informatie

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u.

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Nieuwbouw Hypotheek Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de Nieuwbouw Hypotheek? 1 Uw offerte is 3 maanden

Nadere informatie

Belangrijke informatie voor uw adviesgesprek

Belangrijke informatie voor uw adviesgesprek Belangrijke informatie voor uw adviesgesprek Waarom is deze brochure voor u belangrijk? U heeft binnenkort een hypotheekadviesgesprek met ons. Hiervoor is al een afspraak gemaakt. Het is belangrijk om

Nadere informatie

Juni Zakelijk rekeningcourant

Juni Zakelijk rekeningcourant Juni 2016 Zakelijk rekeningcourant krediet 1 Productinformatieblad Zakelijk rekening-courant krediet - Juni 2016 Het zakelijk rekening-courant krediet van ABN AMRO In dit productinformatieblad leest u

Nadere informatie

Aflevering 6: Eigen bedrijf

Aflevering 6: Eigen bedrijf Aflevering 6: Eigen bedrijf Vragen vooraf: Heb je wel eens een eigen bedrijf gehad? Ken je mensen met een eigen bedrijf? Wat voor soort bedrijf is dat? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud: Khalid wil een

Nadere informatie

Sterk van start. met een ondernemingsplan

Sterk van start. met een ondernemingsplan Sterk van start met een ondernemingsplan Financieel plan: How to be a millionair? Welkom Sterk van start met een ondernemingsplan Elles Derrez Manager MKB Thijs Grijsbach Accountmanager MKB 2 Wat is een

Nadere informatie

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering In 3 stappen van idee { naar financiering Inhoud 1. Inleiding 2. De stappen 3. Stap 1: Het idee 4. Stap 2: Het plan 5. Stap 3: De pitch 6. Tips en Adressen Inleiding Je hebt een idee voor een nieuw bedrijf.

Nadere informatie

Week van de financiën 2017

Week van de financiën 2017 Week van de financiën 2017 Online financiering 1 www.spotcap.co m Agenda Toelichting thema: Online financiering Voor- en nadelen Overzicht online financieringsmogelijkheden Spotcap en een voorbeeld uit

Nadere informatie

Leverancierskrediet à hiervan is sprake wanneer de leverancier goederen levert die pas later door de afnemer betaald te hoeven worden.

Leverancierskrediet à hiervan is sprake wanneer de leverancier goederen levert die pas later door de afnemer betaald te hoeven worden. Samenvatting door K11 1755 woorden 29 oktober 2016 6,5 2 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans H13; Vreemd vermogen op korte termijn 13.1 Leverancierskrediet Leverancierskrediet à hiervan is sprake

Nadere informatie

EZ Microkrediet Onderzoek (aanbodzijde - Financiële instellingen)

EZ Microkrediet Onderzoek (aanbodzijde - Financiële instellingen) BIJLAGE A1: VRAGENLIJST BANKEN EZ Microkrediet Onderzoek (aanbodzijde - Financiële instellingen) 1 Hoeveel aanvragen voor bedrijfskrediet (dus niet consumentenkrediet of persoonlijke leningen) tot 25.000

Nadere informatie

Ondernemers Hypotheek

Ondernemers Hypotheek Ondernemers Hypotheek Bent u zelfstandig ondernemer en wilt u een hypotheeklening voor een woning of een woning met bedrijfspand? Dan is de Ondernemers Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen

Nadere informatie

Budget Hypotheek. Wilt u een lening voor uw woning met een lage rente? Dan is de Budget Hypotheek geschikt voor u.

Budget Hypotheek. Wilt u een lening voor uw woning met een lage rente? Dan is de Budget Hypotheek geschikt voor u. Budget Hypotheek Wilt u een lening voor uw woning met een lage rente? Dan is de Budget Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de 1 Lage rente, ook als u uw rente opnieuw voor een bepaalde

Nadere informatie

TOEGANG TOT FINANCIERING

TOEGANG TOT FINANCIERING TOEGANG TOT FINANCIERING Opzet van de enquête De toegang tot financiering is essentieel voor het welslagen van een onderneming en een belangrijke factor voor economische groei in Europa na de economische

Nadere informatie

Wat zegt uw financiële balans?

Wat zegt uw financiële balans? Wat zegt uw financiële balans? Samen met een door uw accountant opgestelde toelichting vormen de winst- en verliesrekening en de balans gezamenlijk de jaarrekening van uw onderneming. De balans is een

Nadere informatie

CROWDFUNDINGSPLATFORMEN

CROWDFUNDINGSPLATFORMEN Als je aan de gang Ga gaat voor met je crowdfunding droom! Geniet vraag je van je wellicht de reis! af welk platform past bij mij? Dit schrijven helpt je op weg. CROWDFUNDINGSPLATFORMEN WELKE PAST MIJ?

Nadere informatie

Boekverslag door C. 946 woorden 11 december keer beoordeeld

Boekverslag door C. 946 woorden 11 december keer beoordeeld Boekverslag door C. 946 woorden 11 december 2003 5 10 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Bij het verkrijgen van vermogen kun je verschil maken tussen: 1) Eigen vermogen 2) Vreemd vermogen op lange

Nadere informatie

Crowdfunding, lenen van echte mensen

Crowdfunding, lenen van echte mensen Crowdfunding, lenen van echte mensen Stap voor stap. 1 Welkom bij Capital Circle Financiering krijgen zou makkelijk en snel moeten gaan. U kunt zich dan bezig houden met de dingen waar het echt om gaat

Nadere informatie

Qredits. Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf)

Qredits. Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf) Qredits Microkrediet in Nederland Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf) 1/12 Inhoudsopgave 1. De ondernemer 3 1.1. Persoonlijke gegevens 3 1.2. Persoonlijke motieven 4 1.3. Persoonlijke kwaliteiten

Nadere informatie

geldig? 1 Uw offerte is 7 maanden geldig. En als u dat wilt, Hypotheek? Nieuwbouw Hypotheek toch niet doorgaat? Hypotheek geldig?

geldig? 1 Uw offerte is 7 maanden geldig. En als u dat wilt, Hypotheek? Nieuwbouw Hypotheek toch niet doorgaat? Hypotheek geldig? Pag. 1/5 G 01.1.18-0413 Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning In deze brochure staat de volgende informatie In deze brochure de volgende informatie ouwwoning? u uw verbouwen? Of Dangaat is de

Nadere informatie

Vormen van lang vreemd vermogen: Kenmerken onderhandse lening: Obligatie = op lange termijn: Gezond financieren / Broers regels

Vormen van lang vreemd vermogen: Kenmerken onderhandse lening: Obligatie = op lange termijn: Gezond financieren / Broers regels Samenvatting door een scholier 1435 woorden 6 juli 2008 7 74 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans M&O H12, H13, H14 en H15 Vormen van lang vreemd vermogen: 1. Onderhandse lening 2. Obligatielening

Nadere informatie

Inhoudstafel. Deel I - Welk krediet heeft u nodig? dossier. 1. Enkele vuistregels... 2. 2. Meest courante kredietvormen... 10

Inhoudstafel. Deel I - Welk krediet heeft u nodig? dossier. 1. Enkele vuistregels... 2. 2. Meest courante kredietvormen... 10 Inhoudstafel Deel I - Welk krediet heeft u nodig? 1. Enkele vuistregels... 2 1.1. Kortetermijnkredieten voor kosten... 2 1.1.1. Wat is uw behoefte aan bedrijfskapitaal?... 2 1.1.2. Ook uw dienstenbedrijf

Nadere informatie

Zijn uw plannen en middelen in balans?

Zijn uw plannen en middelen in balans? Zijn uw plannen en middelen in balans? MEER DOEN MET MINDER GELD DOOR UW WERKKAPITAAL TE VERLAGEN CASH IS KING! Ontdek in deze brochure hoe dat kan Werkkapitaal is bijna in elk bedrijf en instelling een

Nadere informatie

Checklist. Financieringsaanvraag

Checklist. Financieringsaanvraag Checklist Financieringsaanvraag Checklist als voorbereiding op een financieringsaanvraag Heb je financiering nodig voor jouw bedrijf? Dan zul je de potentiële geldverstrekker moeten overtuigen van jouw

Nadere informatie

Succesvol financieren

Succesvol financieren Kennisdocument Succesvol financieren Alternatieve financieringsvormen Alhoewel de economie aantrekt, is het voor bedrijven nog steeds lastig om geld te lenen bij een bank. Maar u bent tegenwoordig voor

Nadere informatie

Hoofdstuk 26: Werkkapitaal management

Hoofdstuk 26: Werkkapitaal management Hoofdstuk 26: Werkkapitaal management Het netto werkkapitaal hebben wij eerder gedefinieerd als vlottende activa minus zijn korte termijn schulden. In principe is het netto werkkapitaal het kapitaal dat

Nadere informatie

VOORDAT JE START ALS ZZP ER

VOORDAT JE START ALS ZZP ER www.damd.nl Voordat je start als zzp er Voordat je als zzp er gaat starten, is het verstandig om na te gaan of je inderdaad ondernemer wil zijn. Dit kun je doen door aan jezelf vragen te stellen als: zie

Nadere informatie

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest?

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Als je een hypotheek af gaat sluiten, moet je aan een heleboel dingen denken. We hebben een aantal vragen voor je op een rijtje. Klik op de doorlinks hiernaast

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5 OPGAVE 3

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5 OPGAVE 3 HOOFDSTUK 5 OPGAVE 3 Opgave 3 De liquiditeitsbegroting De betaling van de verkopen Verkopen Ontvangsten Maand ex btw btw incl btw 1 maand later Januari 780.000 163.800 943.800 Februari 720.000 151.200

Nadere informatie