Kennistechnologie op maat

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kennistechnologie op maat"

Transcriptie

1 Weersterweg TE Den Horn T info@metamatter.nl Kennistechnologie op maat nl Geavanceerde zoektechnologie toegespitst op uw kennisdomein Kennis is een ontastbaar bezit van grote waarde. Het is een essentiele productiefactor voor elke kennisintensieve onderneming. Beschikken over relevante kennis op het juiste moment is bepalend voor goede besluitvorming, efficiente bedrijfsprocessen en de concurrentiekracht van een onderneming. Daarom loont het om kennis in een organisatie te managen en doelmatig in te zetten. Informatie is met moderne technologie ruimschoots voorhanden. Documenten, correspondentie of websites, maar ook personeel en experts. Het toekennen van orde en betekenis aan de voortdurend uitdeiende informatie is een groeiend probleem. Deze probleemstelling is het onderwerp van dienstverlening door Metamatter; door middel van kennistechnologie structureren wij ongestructureerde informatie. Onze uitdaging is om kennis uit diverse bronnen in kaart te brengen, en inzichtelijk en makkelijk toegankelijk te maken. Metamatter adviseert over kennistechnologie, voert kennismanagement projecten uit en realiseert semantische zoekapplicaties. Rabobank Noordenveld West Groningen Account: IBAN: NL50 RABO SWIFT: RABONL2U Chamber of Commerce Kamer van Koophandel Groningen

2 Pagina 2 van 12 Herkenbare problemen? Er is veel waardevolle informatie maar het zit verstopt in filesystemen op desktops en Intranet. Er is enkele gigabites aan versnipperde informatie op desktops, Intranet, websites en in mailboxes. Zoeken met steekwoorden is niet adequaat. Heb ik het juiste steekwoord wel ingetypt? Is het er niet of kan ik het niet vinden? Verder zoeken in documenten die als zoekresultaat worden opgeleverd is tijdrovend. Ik moet elk document openen en op hoofdlijnen doornemen, dat kost tijd en moeite. De huidige organisatie van informatie is plat, rigide en eenzijdig. Ik wil informatie vanuit verschillende invalshoeken op een slimme manier kunnen benaderen. Information overload! Ik wil zo min mogelijk op mijn zoekscherm zien - alleen de relevante zaken die voor mij van betekenis zijn. Webgebruikers vragen zich terecht af waarom zoeken op het web zoveel makkelijker is dan zoeken op een relatief veel kleiner Intranet of zelfs maar een desktop. Suzanne Kabel

3 Pagina 3 van 12 De zoekapplicatie op maat Relevante zoekingangen en faceted navigation - een overzichtelijke gebruikersinterface en doeltreffend zoeken. Een zoekapplicatie op maat ontsluit al uw ongestructureerde informatiebronnen in een overzichtelijke gebruikersinterface. U kunt er zeker van zijn dat alle bronnen doorzocht worden, en dat alle relevante informatie daarin makkelijk gevonden wordt. Zoeken gebeurt op basis van faceted ofwel guided navigation: het filteren van beschikbare informatie. U kunt uw zoektocht beginnen met een steekwoord, zoals in Google. De zoekapplicatie toont vervolgens bruikbare volgende stappen vanuit verschillende perspectieven, om zo snel tot het gewenste zoekresultaat te komen. Faceted navigation geeft elk type gebruiker grip op de zoektocht. U krijgt snel inzicht in de inhoud en de organisatie daarvan. Uziet bijvoorbeeld in één oogopslag hoeveel documenten er zijn over een bepaald onderwerp of combinatie van onderwerpen. Omdat zoekingangen alleen worden getoond als er relevante inhoud gevonden is, heeft u minder onnodige informatie op uw zoekscherm. Bovendien is de melding Uw zoekvraag heeft 0 resultaten opgeleverd verleden tijd. De melding Uw zoekvraag heeft 754 documenten opgeleverd, waarin u dan zelf handmatig verder moet zoeken, is ook verleden tijd. U wordt naar uw doel begeleid. Geen onzekerheid, verwarring en frustratie meer, maar controle. Faceted navigation zet metadata op de kaart. Het is de meest significante zoekinnovatie van de eeuw. Peter Morville

4 Pagina 4 van 12 In deze afbeeldingen ziet u een Metamatter zoekapplicatie die voor demonstratiedoeleinden is ontwikkeld. De zoekapplicatie ontsluit een beperkte set documenten (een aantal Hier komen categorieen en zoekingangen die relevant zijn voor uw kennisdomein. De getallen geven aanvankelijk aan hoeveel documenten er over elk onderwerp in de kennisbank zitten. Na elke zoekvraag past de lijst zich aan; de lijst heeft steeds betrekking op de zoekresultaten. publicaties van Dr. Kabel) en is gebaseerd op een eenvoudig kennismodel van de expertise en diensten van Metamatter. Faceted navigation speelt in op de universele behoefte behoefte om te versmallen. Het helpt je om beter te specificeren wat je zoekt.

5 Pagina 5 van 12 Begin uw zoektocht met een steekwoord, zoals in Google. Er zijn 9 relevante documenten gevonden. Binnen de zoekresultaten worden deze onderwerpen óók behandeld. Er zijn bijvoorbeeld 8 documenten die over kennismanagement gaan.

6 Pagina 6 van 12 Verfijn uw zoekopdracht door één of meer onderwerpen aan, of weer uit te klikken. Er zijn 2 documenten die aan de zoekvraag voldoen.

7 Pagina 7 van 12 U kunt deze zoekapplicatie zelf uitproberen op De kracht van faceted search laat zich ook goed illustreren op de nieuwe zoekmachine van Microsoft. Zoek daar eens met een steekwoord naar plaatjes en Klik een zoekresultaat aan en u vindt extra informatie, zoals de organisatie waar de auteur werkzaam is. Het is ook mogelijk om hier de content te tonen waarin relevante termen gemarkeerd zijn. ervaar hoe je in de linkerkolom de zoekopdracht op diverse aspecten van plaatjes kunt verfijnen.

8 Pagina 8 van 12 De kennistechnologie De technologie achter de zoekapplicatie op maat is hoogwaardige, state -of-the-art kennistechnologie. In grote lijnen gaan wij als volgt te werk. Ontwikkeling van een kennismodel Een kennismodel is een voorwaarde voor effectief kennismanagement. Het is een schematische weergave van concepten en onderlinge relaties in een specifiek domein, bijvoorbeeld dat van uw bedrijfsvoering. Een kennismodel wordt opgesteld in de vorm van een ontologie, op basis van bestaande documenten en in samenspraak met de domeinexperts. Indexatie van bronmateriaal Bronnen van kennis worden geanalyseerd en gerelateerd aan het kennismodel. In deze fase kan het kennismodel verder ontwikkeld worden met aanvullende concepten die uit de analyse blijken. Door middel van meta-data wordt één index over de variatie aan beschikbare bronnen gerealiseerd. Concepten uit het kennismodel bieden zo handvaten om beschikbare bronnen te rangschikken. Ontsluiten van bronnen Geindexeerde kennisbronnen worden beschikbaar gemaakt met behulp van een zoekapplicatie, zoals Google maar dan met semantische waarden toegevoegd. Aan de hand van het kennismodel wordt een gestructureerde afbakening van een zoekopdracht geboden. Zoekresultaten kunnen steeds dynamisch gefilterd worden op basis van een concept uit het kennismodel. Dit is een krachtig recept gebleken om snel tot resultaten te komen bij een zoekopdracht, maar ook ter verkenning van beschikbare informatie en bronnen. Het kennismodel staat centraal in onze technologie. Een goed kennismodel zit logisch in elkaar; het klopt met de werkelijkheid. Aan een goed kennismodel kan je niet zien dat het moeilijk was om te maken.

9 Pagina 9 van 12 In meer detail volgen wij een aantal stappen waarin structuur en betekenis wordt toegekend aan ongestructureerde, versnipperde informatiebronnen. Kennismodelleren Er wordt een kennismodel gemaakt van het kennisdomein in kwestie. Een kennismodel representeert de complexe werkelijkheid die voor uw organisatie van belang is. Wij hebben 15 jaar ervaring met het maken van kennismodellen, deels in het domein van crisisbeheersing. Natuurlijk wordt gebruik gemaakt van bestaande structuren en informatiebronnen, en wordt overleg gepleegd met experts in uw organisatie. Een kennismodel is gebaseerd op ontologieën. In een notendop is een ontologie een hiërarchisch opgebouwde is-a of part-of structuur die een deel van de wereld representeert. Een ontologie is opgebouwd uit concepten die, naast synoniemen en afkortingen, eigenschappen en relaties hebben. Crawlen Informatie en documentatie wordt met een bepaalde frequentie vanaf verschillende locaties bijeengebracht. Normaliseren en het maken van een corpus Alle documentaten en informatiebronnen in diverse formaten worden omgezet in een voor analyse hanteerbaar formaat: het corpus. Analyseren Het corpus wordt op verschillende niveaus van abstractie geanalyseerd met behulp van natuurlijke taal analyse. Bijvoorbeeld, spaties en hoofdletters worden in de tekst herkend, werkwoorden en zelfstandige naamwoorden, maar ook concepten die in het kennismodel voorkomen, evenals hun synoniemen en afkortingen, en zelfs grammaticale patronen kunnen worden herkend die duiden op concepten in het kennismodel. Metadateren Het corpus wordt gemetadateerd met behulp van een metadatamodel dat is gebaseerd op het kennismodel. De content wordt voorzien van extra informatie zoals titel, paragraaf, hoofdstuk, auteur, formaat, maar ook inhoudelijk semantische informatie die specifiek aansluit bij het kennisdomein in kwestie en de informatiebehoefte van de eindgebruiker, zoals, in het voorbeeld van crisisbeheersing, type crisis, betrokken organisatie, alarmfase, maatregelen, wettelijke onderbouwing, en dergelijke.

10 Pagina 10 van 12 Opslag Brondocumentatie, gemetadateerd corpus en de zoekapplicatie worden in zijn geheel opgeslagen op een dedicated server. Beheer Via een besloten webportal krijgt u toegang tot uw zoekconsole waar u uiteraard kunt zoeken en ophalen, maar ook uw documentatie kunt beheren. Ontsluiten De korrelgrootte van gevonden informatie loopt op van een paragraaf of plaatje tot een document. Het sorteren van zoekresultaten kan op verschillende manieren, de meest voorkomende is de mate van relevantie. Faceted search Een innovatieve zoektechniek waarmee de eindgebruiker door de inhoud van de documentatie heen kan navigeren door beschikbare informatie te filteren. Omdat de inhoud van de documentatie op basis van het kennismodel vanuit verschillende invalshoeken op verschillende aspecten is geclassificeerd, kunnen die classificaties op verschillende manieren geordend worden, in plaats van op een enkele, voorgedefinieerde taxonomische orde. Hergebruik In onze visie houdt de zoektocht niet op wanneer de gewenste inhoud is gevonden en opgehaald. De reden waarom u iets zocht is immers ook van belang: Wat wilt u met de gevonden inhoud doen? Welke taak wilt u gaan uitvoeren? Wij anticiperen op ondersteuning van de taak die u met gevonden inhoud wil uitvoeren, door taakinformatie op te nemen in het kennismodel.

11 Pagina 11 van 12 De softwarecomponenten Wij maken gebruik van de meest standaard en tegelijkertijd de meest geavanceerde software en representatietalen (RDFS, OWL, XML). FAQ Er is maar één vraag die bijna altijd gesteld wordt: Waarom zou ik niet gewoon Google gebruiken? Het antwoord: Omdat Google het hele web doorzoekt. Het zoekdomein is veel groter, en de zoekvraag steekt anders in elkaar. Als je op het hele web zoekt, dan is een geschikt zoekresultaat voldoende. Je wil niet weten of alle relevante resultaten gevonden zijn maar je bent tevreden als je iets hebt gevonden wat voldoet. Als je binnen een specifiek domein zoekt, moet het zoekresultaat precies goed zijn. Je moet zeker weten dat alle documenten doorzocht zijn en dat alle relevante informatie is gevonden. Het antwoord is een beetje flauw, want de vraag is natuurlijk: Waarom gebruik je geen Google Search Appliance voor organisaties die in bepaalde bronnen willen zoeken? De zoekgigant biedt een standaard oplossing die niet specifiek aansluit bij uw organisatie. Het antwoord: Omdat dat een standaard oplossing is die niet is toegesneden op uw kennisdomein. Met de Google Search Appliance zoek je in de basis op steekwoorden en je kan zelf zoekingangen definieren. Er zit niet, zoals bij de zoekapplicatie op maat, een kennismodel achter dat de kennis die voor uw organisatie van belang is, in kaart brengt. De meerwaarde van een zoekapplicatie op maat ten opzichte van een standaard oplossing zit in essentie in het kennismodel en in de zoektechnologie die daarop aansluit.

12 Pagina 12 van 12 Wie zijn wij Metamatter is de onderneming van Dr. Suzanne Kabel en Drs. Roland Cornelissen. Suzanne is gepromoveerd op het gebied van kennistechnologie en is 15 jaar werkzaam in dit vakgebied, waarvan de laatste 5 jaar toegepast op crisisbeheersing. Roland is afgestudeerd bedrijfskundige met veel ervaring op het gebied van technologie en innovatie. Recente opdrachtgevers zijn NAVO, Ministerie van Binnenlandse Zaken, Zwitserse Federal Department of Foreign Affairs, Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Zoeken is één van de meest bepalende innovaties van deze tijd. Het beinvloedt wat we kopen en waar we naartoe gaan. Het beinvloedt hoe we werken, hoe efficient en effectief we zijn. Power tools zoals de zoekapplicatie op maat van Metamatter maken dat verschil: betere zoekresultaten in minder tijd. Contact Weersterweg TE Den Horn Drs. Roland Cornelissen Dr. Suzanne Kabel T: +31 (0) T: +31 (0) M: +31 (0) M: +31 (0)6 suzanne@metamatter.nl

Gebruikershandleiding GO search 2.0

Gebruikershandleiding GO search 2.0 Gebruikershandleiding GO search 2.0 1 Gebruikershandleiding Product: GO search 2.0 Documentversie: 1.1 Datum: 2 februari 2015 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van GemeenteOplossingen worden

Nadere informatie

Ontdek een betere manier om uw catalogus te doorzoeken

Ontdek een betere manier om uw catalogus te doorzoeken Ontdek een betere manier om uw catalogus te doorzoeken Kijk voor meer informatie op www.medialab.nl of neem contact met ons op: Medialab Solutions BV Modemstraat 2B 1033 RW Amsterdam Tel. 020 635 3190

Nadere informatie

Twynstra Gudde op weg naar Adviseur 2010 met zoektechnologie van Microsoft

Twynstra Gudde op weg naar Adviseur 2010 met zoektechnologie van Microsoft Twynstra Gudde op weg naar Adviseur 2010 met zoektechnologie van Microsoft De adviseurs en managers van Twynstra Gudde willen zelf kennis kunnen vinden, delen en bewerken. De IT moet dat faciliteren. De

Nadere informatie

in het agrifood domein Nicole.Koenderink@wur.nl 1 VIAS-symposium

in het agrifood domein Nicole.Koenderink@wur.nl 1 VIAS-symposium Semantic Web in het agrifood domein Nicole Koenderink 1 VIAS-symposium Overzicht Web 3.0: bouwstenen en doelen Semantiek Hoe krijg je semantiek in het bestaande web? Wat kun je met semantische informatie?

Nadere informatie

Starten van de tool De tool wordt opgestart door een web browser te openen (bij voorkeur Google Chrome) en in de adresbalk te typen:

Starten van de tool De tool wordt opgestart door een web browser te openen (bij voorkeur Google Chrome) en in de adresbalk te typen: Gist demo Toelichting op de interface en werking van de tool. v0.1, 20 januari 2016, Erik Boertjes v0.2, 1 februari 2016, Rianne Kaptein v0.3, 9 mei 2016, Rianne Kaptein Doel Met behulp van de tool beschreven

Nadere informatie

Uw gids voor overheidsopdrachten

Uw gids voor overheidsopdrachten Uw gids voor overheidsopdrachten Praktisch, volledig en efficiënt Dat zijn de vereisten die u vooropstelt voor de databank die u dagdagelijks gebruikt om informatie op te zoeken m.b.t. overheidsopdrachten.

Nadere informatie

ZOEKMACHINE-OPTIMALISATIE,

ZOEKMACHINE-OPTIMALISATIE, ZOEKMACHINE-OPTIMALISATIE, OFWEL SEO: WAT VERANDERT ER IN 2010? AUTEURS: EDUARD BLACQUIÈRE, JOOST DE VALK DATUM: JANUARI 2010 Pagina 1 van 5 SEO: WAT VERANDERT ER IN 2010? Het begin van het nieuwe jaar

Nadere informatie

Search Engine Optimization: Optimaliseren van webteksten voor zoekmachines

Search Engine Optimization: Optimaliseren van webteksten voor zoekmachines Search Engine Optimization: Optimaliseren van webteksten voor zoekmachines Aangenaam, David Brinks SEO-copywriter david@hardcopy.nl Voor wie ik werk Referenties uit jullie branche Agenda 1. Introductie

Nadere informatie

De meest complete informatievoorziening voor de publieke sector

De meest complete informatievoorziening voor de publieke sector De meest complete informatievoorziening voor de publieke sector van de makers van legal intelligence Inleiding Legal Intelligence is groot geworden met haar innovatieve zoeksysteem voor alle juridische

Nadere informatie

20/11/2015 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

20/11/2015 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen 1 INHOUD SESSIE 1) Google 2) Wikipedia 3) Waarom de bibliotheek? 4) Efficiënt opzoeken via LIMO 5) Enkele nuttige databanken 6) Enkele oefeningen +

Nadere informatie

16/02/2016 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

16/02/2016 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen 1 INHOUD SESSIE 1) Google 2) Wikipedia 3) Waarom de bibliotheek? 4) Efficiënt opzoeken via LIMO 5) Enkele nuttige databanken 6) Enkele oefeningen +

Nadere informatie

17/02/2017 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

17/02/2017 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen 2016-2017 1 INHOUD SESSIE 1) Google 2) Wikipedia 3) Waarom de bibliotheek? 4) Efficiënt opzoeken via LIMO 5) Enkele nuttige databanken 6) Nuttige plaatsen

Nadere informatie

Registratie Data Verslaglegging

Registratie Data Verslaglegging Sjablonen Websupport Registratie Data Verslaglegging Websites Inrichtingen Video solutions Rapportages Consultancy Imports Helpdesk Exports Full Service Dashboards Registratie Koppelen en controleren De

Nadere informatie

Kennis Management. Tele Train. Grensverleggend klantcontact

Kennis Management. Tele Train. Grensverleggend klantcontact Kennis Management Tele Train Grensverleggend klantcontact Tele Train Tele Train is dé specialist in performance verbetering van het één op één klantcontact van organisaties. Uitgangspunt hierbij is operational

Nadere informatie

Drie scenario s voor het implementeren van zoekmogelijkheden

Drie scenario s voor het implementeren van zoekmogelijkheden Drie scenario s voor het implementeren van zoekmogelijkheden Implementaties van zoekoplossingen voor de onderneming kunnen heel eenvoudig of heel ingewikkeld zijn. INLEIDING: IMPLEMENTATIE DIE VOORZIET

Nadere informatie

Ontsluiting KnowHow White Paper Oktober Ontsluiting KnowHow. White Paper 1/5

Ontsluiting KnowHow White Paper Oktober Ontsluiting KnowHow. White Paper 1/5 Ontsluiting KnowHow 1/5 Uitgangspunten KnowHow Module In aanvulling op algemene zoekfunctionaliteit dat het mogelijk maakt om openbare en externe bronnen te doorzoeken, biedt Legal Intelligence ook diensten

Nadere informatie

Module 5. Hoe informatiebronnen zoeken met LIMO? www.thomasmore.be/bibliotheek

Module 5. Hoe informatiebronnen zoeken met LIMO? www.thomasmore.be/bibliotheek www.thomasmore.be/bibliotheek Module 5 Hoe informatiebronnen zoeken met LIMO? Gebaseerd op module 3 van de tutorials informatievaardigheden van Bibliotheek Letteren - K.U.Leuven Module 5 In deze module

Nadere informatie

Opdracht zoeken en vinden van informatie

Opdracht zoeken en vinden van informatie Opdracht zoeken en vinden van informatie Opdracht 1, zoekvraag bepalen: Voordat je informatie gaat zoeken, is het handig om eerst je zoekvraag te bepalen. Anders krijg je veel informatie waar je niets

Nadere informatie

Ik heb Nederlandse Bronnen aangevinkt, maar krijg toch nog niet Nederlandse resultaten hoe kan dit?

Ik heb Nederlandse Bronnen aangevinkt, maar krijg toch nog niet Nederlandse resultaten hoe kan dit? Snelgids en tips voor zoeken met GGZoek Instellen van Internet Explorer voor optimaal gebruik van GGZoek. GGZoek Hoe werkt het? Zoeken in Engelse bronnen De zoekresultaten Wat NIET te doen! Hoe werkt het?

Nadere informatie

vanuit de technische en organisatorische omgeving, werk-verdeling, budget, planning, en hergebruik van componenten. Het documenteren van SA dient

vanuit de technische en organisatorische omgeving, werk-verdeling, budget, planning, en hergebruik van componenten. Het documenteren van SA dient 9 Samenvatting Software heeft vooruitgang in veel vakgebieden mogelijk gemaakt en heeft een toenemend invloed op ons leven en de samenleving in zijn geheel. Software wordt gebruikt in computers, communicatienetwerken,

Nadere informatie

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids?

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? WERKBOEK WIKIKIDS Welkom bij het werkboek van WikiKids. In dit werkboek staan opdrachten waarmee je stap voor stap leert werken met WikiKids. Er staan 15 opdrachten

Nadere informatie

Legal Intelligence, een nieuwe dienst voor juristen

Legal Intelligence, een nieuwe dienst voor juristen Legal Intelligence, een nieuwe dienst voor juristen Vanaf 30 maart 2004 is Legal Intelligence als commerciële dienst beschikbaar voor een breed publiek. Maar waarom zou men eigenlijk moeten overwegen een

Nadere informatie

Kluwer en Content Integratie. 15 februari Country

Kluwer en Content Integratie. 15 februari Country Kluwer en Content Integratie 15 februari 2007 - Country De markt Goed georganiseerd kennismanagement bij grote organisaties (juridisch/financieel/overheid) steeds belangrijker Onderdeel van kennismanagement

Nadere informatie

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen E-resultaat aanpak Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen 2010 ContentForces Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

Google Site Search De websitezoekfunctie van Google voor uw organisatie

Google Site Search De websitezoekfunctie van Google voor uw organisatie Google Site Search Datasheet Google Site Search De websitezoekfunctie van Google voor uw organisatie Google Site Search Ga voor meer informatie naar: http://www.google.com/enterprise/search/ Wat u ontvangt

Nadere informatie

Handleiding LexisNexis NewsPortal

Handleiding LexisNexis NewsPortal Handleiding LexisNexis NewsPortal Afhankelijk van het afgesloten abonnement kan met deze zoekinterface relevante nieuwsartikelen, bedrijfsinformatie, biografieën, landenrapporten, medische publicaties

Nadere informatie

Hoe bouw ik een goede website?

Hoe bouw ik een goede website? Hoe bouw ik een goede website? Inleiding Stel, u heeft een eigen bedrijf en u wilt een website. U hebt gezien dat u zelf een site kunt bouwen met behulp van gratis tools die sommige providers aanbieden.

Nadere informatie

7.3 Uw website op internet

7.3 Uw website op internet 1 7.3 Uw website op internet Google webmasterhulpprogramma s geeft u waardevolle informatie over uw website op het internet. Aan hand van deze informatie kunt u uw website gaan verbeteren om meer bezoekers

Nadere informatie

informatie architectuur samenvatting hoorcolleges V1 blok 1 september / oktober 2010

informatie architectuur samenvatting hoorcolleges V1 blok 1 september / oktober 2010 informatie architectuur samenvatting hoorcolleges V1 blok 1 september / oktober 2010 Dit document Deze PDF bevat de samenvatting van de hoorcolleges Informatie Architectuur V1 van september en oktober

Nadere informatie

1. Inleiding Hoe wordt mijn website gemakkelijk gevonden in de verschillende zoekmachines.

1. Inleiding Hoe wordt mijn website gemakkelijk gevonden in de verschillende zoekmachines. Samenvatting In deze whitepaper wordt de vraag beantwoord: Hoe kan ik mijn website beter vindbaar maken in zoekmachines?. Om hier achter te komen wordt eerst achtergrond informatie gegeven over hoe zoekmachines

Nadere informatie

Eenvoud, kracht en snelheid

Eenvoud, kracht en snelheid OpenIMS Open Informatie Management Server Eenvoud, kracht en snelheid E-mail Management Server Whitepaper Open Informatie Management Server www.openims.com OpenSesame ICT BV www.osict.com Inhoudsopgave

Nadere informatie

Van document management naar artificial intelligence. BUSINESS INTELLIGENCE - Dé stap naar toekomstgericht werken

Van document management naar artificial intelligence. BUSINESS INTELLIGENCE - Dé stap naar toekomstgericht werken Van document management naar artificial intelligence BUSINESS INTELLIGENCE - Dé stap naar toekomstgericht werken Documentbeheer maakt een significante transformatie door. Van een noodzakelijk archiefstuk

Nadere informatie

Zoeken binnen Pleio Moderne zoektechnologie in een sociale omgeving

Zoeken binnen Pleio Moderne zoektechnologie in een sociale omgeving Zoeken binnen Pleio Moderne zoektechnologie in een sociale omgeving Next2Know, maart 2014 Inhoud Zoeken op Pleio... 1 De pijlers van Pleio... 1 Information Retrieval als sociale activiteit... 1 Geavanceerd

Nadere informatie

Open Boek - zoekformulier

Open Boek - zoekformulier Open Boek - zoekformulier Zoeken is meestal de snelste manier om informatie in Open Boek te vinden. Hieronder geven we een aantal tips bij het gebruik van het zoekformulier van Open Boek. Open Boek - zoekformulier...1

Nadere informatie

Informatie over Legal Intelligence

Informatie over Legal Intelligence Informatie over Legal Intelligence Versie van 22 juli 2010 2 Inhoud Kenmerken van Legal Intelligence 4 Eenvoudig zoeken voor eindgebruikers 5 Geavanceerd zoeken voor power-users 6 Information management

Nadere informatie

Klankbordgroep Project Catalogus Help. Gebruikerstest Aleph WebOPAC: geconstateerde problemen en oplossingsrichtingen

Klankbordgroep Project Catalogus Help. Gebruikerstest Aleph WebOPAC: geconstateerde problemen en oplossingsrichtingen Klankbordgroep Project Catalogus Help Gebruikerstest Aleph WebOPAC: geconstateerde problemen en oplossingsrichtingen Aanleiding Publieksdiensten merkt knelpunten interface door vragen gebruikers Interne

Nadere informatie

Assuropolis. wijst u de snelste weg

Assuropolis. wijst u de snelste weg Assuropolis wijst u de snelste weg Pijlsnel op bestemming met uw vernieuwde Assuropolis Dankzij geavanceerde zoektechnologieën en op basis van feedback van Assuropolis-gebruikers slaagde Kluwer erin om

Nadere informatie

Handleiding. Uw eerste bron van sociaal recht

Handleiding. Uw eerste bron van sociaal recht Handleiding Uw eerste bron van sociaal recht Uw gebruikersnaam Uw wachtwoord U hebt een vraag Raadpleeg de gedetailleerde hulp op www.socialweb.be. Voor een voorstelling op maat, een gratis opleiding of

Nadere informatie

Zowel online als offline

Zowel online als offline Zowel online als offline reclame creëren online interesse in een merk Volgens bepaalde experts dient reclame tegenwoordig slechts een enkel doel: de consument naar de website van het betrokken merk lokken

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Rechtsorde.nl

Gebruikershandleiding Rechtsorde.nl Gebruikershandleiding Rechtsorde.nl Juridisch informatieportaal 1. Inhoud 1 Inhoudsopgave 1 2 Inleiding 2 > Inloggen 2 > Navigeren met tabbladen 3 > De functionaliteiten van de tabbladen 3 3 Zoeken 4 >

Nadere informatie

Kennisbank van Alletha. Elementair voor uw organisatie

Kennisbank van Alletha. Elementair voor uw organisatie Kennisbank van Alletha Elementair voor uw organisatie Brochure: Kennisbank Versie: 2 uit 2011 introductie Bedankt voor uw interesse in Alletha Reach en de mogelijkheden die het biedt voor uw organisatie.

Nadere informatie

Door op een Internet Explorer balk het internet-adres van Google www.google.nl in te toetsen kom je op de start pagina van Google:

Door op een Internet Explorer balk het internet-adres van Google www.google.nl in te toetsen kom je op de start pagina van Google: ZOEKEN OP INTERNET Het internet is van een communicatienetwerk van computers uitgegroeid tot een gigantische, onuitputtelijke bron van informatie. Zonder hulpmiddelen is het onmogelijk de informatie te

Nadere informatie

PiCarta, Online Contents, NCC (Nederlandse Centrale Catalogus) Je kunt alle PiCarta subbestanden tegelijk doorzoeken, maar ook afzonderlijk.

PiCarta, Online Contents, NCC (Nederlandse Centrale Catalogus) Je kunt alle PiCarta subbestanden tegelijk doorzoeken, maar ook afzonderlijk. ZOEKEN IN PICARTA PiCarta, Online Contents, NCC (Nederlandse Centrale Catalogus) Je kunt alle PiCarta subbestanden tegelijk doorzoeken, maar ook afzonderlijk. EENVOUDIG ZOEKEN GEAVANCEERD ZOEKEN ZOEKGESCHIEDENIS

Nadere informatie

De Business Case voor sociale media bij gemeenten

De Business Case voor sociale media bij gemeenten De Business Case voor sociale media bij gemeenten Boyd Hendriks Wie de business case zoekt voor het gebruik van sociale media bij gemeenten, vindt meestal een plaatje dat is opgebouwd uit verschillende

Nadere informatie

2 1/2. digitale interne communicatie. Luc de Ruijter. Binnenkort verkrijgbaar!

2 1/2. digitale interne communicatie. Luc de Ruijter. Binnenkort verkrijgbaar! digitale interne communicatie Binnenkort verkrijgbaar! Inhoud als basis voor het verbeteren van dienstverlening en samenhang in digitale (interne) communicatie Luc de Ruijter Digitale interne communicatie

Nadere informatie

Hyarchis.Net MKB. Hyarchis.Net MKB voor efficiënte ondernemers. Stroomlijn al uw digitale- en papierstromen

Hyarchis.Net MKB. Hyarchis.Net MKB voor efficiënte ondernemers. Stroomlijn al uw digitale- en papierstromen Hyarchis.Net MKB Hyarchis.Net MKB voor efficiënte ondernemers Stroomlijn al uw digitale- en papierstromen Heeft uw bedrijf door alle uitpuilende archiefkasten soms meer weg van een papieropslag? Kunt u

Nadere informatie

Het handboek van Nepomuk-WebMiner. Jörg Ehrichs Vertaler/Nalezer: Freek de Kruijf

Het handboek van Nepomuk-WebMiner. Jörg Ehrichs Vertaler/Nalezer: Freek de Kruijf Het handboek van Nepomuk-WebMiner Jörg Ehrichs Vertaler/Nalezer: Freek de Kruijf 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 2 Integratie in Dolphin 6 3 Uitpakdialoog 7 4 Service 9 5 Instellingen 10 5.1 Ophaler............................................

Nadere informatie

Stappenplan zoeken en verwerken van informatie

Stappenplan zoeken en verwerken van informatie Stappenplan zoeken en verwerken van informatie Oriëntatie op het onderwerp Wat is het onderwerp? Welke zoektermen? Welke bronnen? Zoeken naar informatie Welke informatiebron gebruik je? Hoe zoek je digitale

Nadere informatie

Stappenplan Linked (Open) Data voor Archieven

Stappenplan Linked (Open) Data voor Archieven Stappenplan Linked (Open) Data voor Archieven Contents Inleiding... 2 De stappen... 2 STAP 1: ORIENTATIE... 2 STAP 2: BEPAAL SCOPE... 2 STAP 3: ZOEK PARTNERS... 2 STAP 4: MAAK LINKED DATA... 2 STAP 5:

Nadere informatie

Connect Social Business. Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB

Connect Social Business. Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB Connect Social Business Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB Joey Kaan September 21, 2014 Inhoudsopgave 1 Achtergronden 4 2 Probleemstelling & Doelstelling 5 2.1 Leren Professioneel Functioneren..................

Nadere informatie

4. Zoeken naar informatie

4. Zoeken naar informatie 99 4. Zoeken naar informatie Het World Wide Web wordt wel eens vergeleken met een grote bibliotheek vol met informatie over allerlei onderwerpen, maar zonder bibliothecaris in dienst. Alle boeken van deze

Nadere informatie

Uw website optimaliseren voor zoekmachines

Uw website optimaliseren voor zoekmachines Uw website optimaliseren voor zoekmachines Waarom zou je optimaliseren? Met een goede website of goed product ben je er nog niet. Wanneer je product of dienst namelijk niet bekend is bij de gebruiker,

Nadere informatie

informatie architectuur 9 december 2010 IAM V1. 2010-2011

informatie architectuur 9 december 2010 IAM V1. 2010-2011 informatie architectuur 9 december 2010 IAM V1. 2010-2011 IAM informatie architectuur Herkennen, structureren en vindbaar maken van informatie. IAM informatie architectuur Herkennen, structureren en vindbaar

Nadere informatie

ZOEKEN IN SPORTDISCUS

ZOEKEN IN SPORTDISCUS ZOEKEN IN SPORTDISCUS EENVOUDIG ZOEKEN ZOEKRESULTAAT: SORTEREN EN VERFIJNEN (FILTERS) GEAVANCEERD ZOEKEN SEARCH HISTORY DE THESAURUS (wat is het?) ZOEKEN MET DE THESAURUS EENVOUDIG ZOEKEN Als je naar SPORTDiscus

Nadere informatie

Maak een precisiesprong naar juridische kennis.

Maak een precisiesprong naar juridische kennis. Jura, uw virtuele juridische bibliotheek Maak een precisiesprong naar juridische kennis. Snel van start met Jura Jura, uw virtuele juridische bibliotheek Jura Vind uw resultaat Zoeken via de zoekbalk:

Nadere informatie

Aan de slag met: eenvoudig zoeken en filteren van zoekresultaten

Aan de slag met: eenvoudig zoeken en filteren van zoekresultaten Aan de slag met: eenvoudig zoeken en filteren van zoekresultaten versie januari 0 Wilt u zoeken zoals u in Google zoekt, dan is de homepage uw startpunt. Tik uw zoekvraag in in het zoekveld. Rechts verschijnen

Nadere informatie

Whitepaper Intranet 2

Whitepaper Intranet 2 Intranet 2 Maakt uw oranisatie kleiner Inleiding - Wat is Intranet 2? Laat u direct uit de droom helpen: Intranet 2 is niet iets fundamenteel nieuws. Uiteindelijk is het nog steeds een middel om bepaalde

Nadere informatie

Zoekmachine optimalisatie Trends 2011. SEO ontwikkelingen om rekening mee te houden in 2011

Zoekmachine optimalisatie Trends 2011. SEO ontwikkelingen om rekening mee te houden in 2011 Zoekmachine optimalisatie Trends 2011 SEO ontwikkelingen om rekening mee te houden in 2011 Een woord vooraf Bronnen: bruceclay.com, searchengineland.com, frankwatching.com, marketingfacts.nl, dutchcowboys.nl,

Nadere informatie

Slimmer zoeken op internet

Slimmer zoeken op internet Slimmer zoeken op internet Alleen voor INTERN gebruik bij Hogeschool Rotterdam Publicatie elders niet toegestaan Een praktische gids voor wie optimaal gebruik wil maken van internet Ewoud Sanders Door

Nadere informatie

www.desocialekaart.be Fiches claimen en beheren als fichebeheerder

www.desocialekaart.be Fiches claimen en beheren als fichebeheerder Fiche claimen www.desocialekaart.be Fiches claimen en beheren als fichebeheerder Ben je nog geen fiche-eigenaar en wil je dit worden? Neem eerst een kijkje in het Dashboard van je profiel bij Mijn fiches

Nadere informatie

Als je naar ERIC gaat kom je automatisch bij Basic Search (eenvoudig zoeken).

Als je naar ERIC gaat kom je automatisch bij Basic Search (eenvoudig zoeken). ZOEKEN IN ERIC EENVOUDIG ZOEKEN ZOEKRESULTAAT: SORTEREN EN VERFIJNEN (FILTERS) GEAVANCEERD ZOEKEN SEARCH HISTORY DE THESAURUS (wat is het?) ZOEKEN MET DE THESAURUS EEN TWEEDE THESAURUSTERM TOEVOEGEN EENVOUDIG

Nadere informatie

Ontwikkelaars van BIR Open BIM Standaarden en softwareleveranciers

Ontwikkelaars van BIR Open BIM Standaarden en softwareleveranciers Memo AAN Ontwikkelaars van BIR Open BIM Standaarden en softwareleveranciers VAN Bouw Informatie Raad (contactpersoon D. Spekkink, dik.spekkink@bimloket.nl) DATUM 1 januari 2016 ONDERWERP BIR Kaders voor

Nadere informatie

WEBDOC V2 mini-handleiding voor eindgebruikers

WEBDOC V2 mini-handleiding voor eindgebruikers WEBDOC V2 mini-handleiding voor eindgebruikers Wat is webdoc... 2 De site... 3 Toegang tot Webdoc... 4 Aanmelden.... 4 Hoe te gebruiken... 5 Documenten raadplegen... 5 Documenten met betrekking tot volgende

Nadere informatie

Inhoud. Wat is Power BI?... 3. Voorbeelden gemaakt met Power BI... 4. Beginnen met Power BI... 6. Werkruimte uitleg... 7

Inhoud. Wat is Power BI?... 3. Voorbeelden gemaakt met Power BI... 4. Beginnen met Power BI... 6. Werkruimte uitleg... 7 Inhoud Wat is Power BI?... 3 Voorbeelden gemaakt met Power BI... 4 Beginnen met Power BI... 6 Werkruimte uitleg... 7 Naar een dashboard in 3 stappen... 8 Stap 1: Gegevens ophalen... 8 Stap 2: Rapport maken...

Nadere informatie

Meer winst uit WordPress. (en online marketing)

Meer winst uit WordPress. (en online marketing) Meer winst uit WordPress (en online marketing) Introductie Martijn Duker 26 jaar Online marketing Pronamic Waarom WordPress? 1. Eenvoudig in beheer 2. Open source community 3. Talloze uitbreidingsmogelijkheden

Nadere informatie

Koppeling tussen Legal Intelligence en BaseNet

Koppeling tussen Legal Intelligence en BaseNet Koppeling tussen Legal Intelligence en BaseNet White Paper 1/7 Legal Intelligence & Basenet Basenet is een online Document Management Systemen (DMS) systeem dat o.a. voorziet in dossier-, urenadministratie-

Nadere informatie

Sitestatistieken in SharePoint 2010

Sitestatistieken in SharePoint 2010 Sitestatistieken in SharePoint 2010 Inleiding In hoofdstuk 2 van het Handboek SharePoint 2010 staat een paragraaf gewijd aan sitestatistieken (Web Analytics voor diegene die er op willen googelen). Van

Nadere informatie

Snel en intuïtief browsen met de Enterprise search in SAP Business One HANA

Snel en intuïtief browsen met de Enterprise search in SAP Business One HANA Snel en intuïtief browsen met de Enterprise search in SAP Business One HANA Hoeveel tijd spendeert u gemiddeld per dag aan zoekacties om de juiste data op te halen uit uw ERP systeem? SAP Business One

Nadere informatie

Onzekere complexe problemen complexe problemen worden gekarakteriseerd doordat er vooraf geen causaal verband bestaat tussen oorzaak en gevolg.

Onzekere complexe problemen complexe problemen worden gekarakteriseerd doordat er vooraf geen causaal verband bestaat tussen oorzaak en gevolg. Introductie SenseMaking beschrijft een methode om complexe onzekere uitdagingen gestructureerd en succesvol aan te pakken. Inzicht krijgen in de continu veranderende ideeën, ervaringen en wensen van grote

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Programmadirectie Dienstverlening Regeldruk en Informatiebeleid Afdeling

Nadere informatie

Ontwerpdocument BVA app Ontwerpdocument BVA app

Ontwerpdocument BVA app Ontwerpdocument BVA app 1 Inhoudsopgave Inleiding Geinterviewde persoon 1e Ontwerp - Zoeksuggesties Probleem Oplossing 2e Ontwerp - Lijst van producten in Kavel Probleem Oplossing 3e Ontwerp - Opslaan knop Probleem Oplossing

Nadere informatie

WEBSITE SCAN Vrijblijvend advies

WEBSITE SCAN Vrijblijvend advies WEBSITE SCAN Vrijblijvend advies IBAN: NL57ABNA0479025207 Inleiding: Wij hebben uw website op diverse facetten geanalyseerd en hier een bondig rapport voor geschreven. Door het uitvoeren van onderstaande

Nadere informatie

Hieronder vindt u een aantal tips die kunnen helpen de vindbaarheid te verbeteren:

Hieronder vindt u een aantal tips die kunnen helpen de vindbaarheid te verbeteren: Zoekmachine tips In dit document wordt een aantal tips gegeven om de vindbaarheid van uw website in zoekmachines te verbeteren. Hiermee zou u er voor kunnen zorgen dat u site hoger in de zoekresultaten

Nadere informatie

Zoekscherm: Nieuws. Nexis Quickcard. Zoeken in nieuws

Zoekscherm: Nieuws. Nexis Quickcard. Zoeken in nieuws Login 1. Ga naar: http://www.lexisnexis.com/nl/nexis 2. Voer gebruikersnaam en wachtwoord in. 3. Wanneer er problemen zijn met inloggen neem contact op met onze servicedesk: +31 (0)20 485 34 56. Zoekscherm:

Nadere informatie

Basisfunctionaliteit van gestructureerde zoeksystemen. Illustratie aan de hand van het zoeksysteem van Ebsco.

Basisfunctionaliteit van gestructureerde zoeksystemen. Illustratie aan de hand van het zoeksysteem van Ebsco. Basisfunctionaliteit van gestructureerde zoeksystemen. Illustratie aan de hand van het zoeksysteem van Ebsco. Kies op de site van de bibliotheek het bestand "Academic Search Complete". Bij opdrachten voor

Nadere informatie

SEO: GEVONDEN WORDEN OP HET INTERNET

SEO: GEVONDEN WORDEN OP HET INTERNET SEO: GEVONDEN WORDEN OP HET INTERNET Datum: Juni 2011 I n h o u d s o p g a v e Gevonden worden op het internet... 2 Nationale Search Engine Monitor... 2 Hoe werkt Google?... 2 Een goede positionering...

Nadere informatie

Discussie: Op weg naar een nieuwe bibliotheek?

Discussie: Op weg naar een nieuwe bibliotheek? Intellectueel Kapitaal 10 e jaargang, nummer 4, 2011 Kennis delen met storytelling Marleen Stikker: Geen Mediawijsheid, maar Technologiewijsheid! Discussie: Op weg naar een nieuwe bibliotheek? www.ikmagazine.nl

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR HET SCHRIJVEN VAN VERHALEN VOOR

AANWIJZINGEN VOOR HET SCHRIJVEN VAN VERHALEN VOOR AANWIJZINGEN VOOR HET SCHRIJVEN VAN VERHALEN VOOR WWW.ZEEUWSEANKERS.NL Denk van tevoren goed na over de inhoud van de tekst: wát wil je precies aan de lezer vertellen? Hou daarbij in het oog wat de bezoeker

Nadere informatie

Slimmer zoeken op internet

Slimmer zoeken op internet Slimmer zoeken op internet Voor het profielwerkstuk Havo en VWO Wanneer gebruik je een databank of een zoekmachine? Wil je informatie verzamelen over een bepaald onderwerp? Gebruik een databank of startpagina

Nadere informatie

Met deze minigids willen we u het onderstaande kort toelichten:

Met deze minigids willen we u het onderstaande kort toelichten: Wat is monkey.be? monkey.be is dé online databank voor Tax & Accountancy professionals met actuele en praktisch toepasbare commentaren, nieuwsberichten, praktische cijfers, adressen en telefoonnummers,

Nadere informatie

Eindeloze mogelijkheden met het zoekscherm van GroenGelinkt

Eindeloze mogelijkheden met het zoekscherm van GroenGelinkt Eindeloze mogelijkheden met het zoekscherm van GroenGelinkt Steeds meer organisaties maken gebruik van het GroenGelinkt zoekscherm. Bezoekers van jouw website vinden snel en gemakkelijk een passende activiteit

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Handleiding Joomla 3.x

Handleiding Joomla 3.x Handleiding Joomla 3.x Hoe maak ik een categorie aan? Geschreven: Sandra van der Heijden (2015) AdviesMies Waarom categorieën aanmaken? Categorieën zijn van belang binnen een website. Met het aanmaken

Nadere informatie

aanzet structuur webapplicatie Lokale Makelpunten 3 april 2012

aanzet structuur webapplicatie Lokale Makelpunten 3 april 2012 aanzet structuur webapplicatie Lokale Makelpunten 3 april 2012 1 Voorbeeld webpagina s Hierna zijn de structuur van een webapplicatie voor landelijk netwerk + aangesloten Makelpunten in eerste aanzet uitgewerkt.

Nadere informatie

zoeken op het internet

zoeken op het internet zoeken op het internet vmbo Zoeken op het Internet CSWeetje VMBO 11 Hoe zoek je informatie? In dit CSWeetje bespreken we een aantal mogelijkheden om snel en gericht te zoeken. De homepage (openingspagina)

Nadere informatie

Connect Social Business

Connect Social Business Connect Social Business Joey Kaan September 2014 Inhoudsopgave 1 Achtergronden 4 2 Probleemstelling & Doelstelling 5 2.1 Leren Professioneel Functioneren.................. 5 2.2 Facebook API leren door

Nadere informatie

Belangrijkste zoekmachine optimalisatiefactoren

Belangrijkste zoekmachine optimalisatiefactoren Belangrijkste zoekmachine optimalisatiefactoren Er zijn verschillende technieken die je kunt of moet inzetten om een betere positie voor zoektermen te krijgen in Google en andere zoekmachines. On Page

Nadere informatie

INFORMATIEARCHITECTUUR DESIGN EN MARKTPLAATS

INFORMATIEARCHITECTUUR DESIGN EN MARKTPLAATS INFORMATIEARCHITECTUUR DESIGN EN MARKTPLAATS HOW TO MAKE IT BETTER FOR THE USER? Priscilla Roos van Raadshooven Marcel Jansen V1CC1 26 oktober 2007 1 Inhoudspagina Inhoudspagina 2 Inleiding 3 Design Marktplaats

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING OpenIMS DMS Microsoft Outlook integratie. Versie 1.1

GEBRUIKERSHANDLEIDING OpenIMS DMS Microsoft Outlook integratie. Versie 1.1 GEBRUIKERSHANDLEIDING OpenIMS DMS Microsoft Outlook integratie. Versie 1.1 1 Document status Datum Auteur Versie Status 12-06-2008 H.A.M. van Korven 0.1 Concept 06-11-2008 K. Kaptein 1.0 Concept 08-11-2008

Nadere informatie

Stappenplan zoeken en verwerken van informatie

Stappenplan zoeken en verwerken van informatie Stappenplan zoeken en verwerken van informatie Oriëntatie op het onderwerp Wat is het onderwerp Welke zoektermen Welke bronnen Zoeken naar informatie Welke informatiebronnen Kiezen en beoordelen van informatie

Nadere informatie

Weet meer...breng je brein in kaart

Weet meer...breng je brein in kaart Weet meer...breng je brein in kaart Benut de kracht van visuele informatie Een beeld is meer waard dan duizend hangmappen. Ons eigen organisch brein werkt zelden lineair. Onze beste ideeën en inzichten

Nadere informatie

Kennismanagement. HiP Consulting Carla Bastiaansen

Kennismanagement. HiP Consulting Carla Bastiaansen Kennismanagement HiP Carla Bastiaansen Redenen om eens te praten over kennis We groeien snel en ik kan niet snel genoeg goede mensen binnenkrijgen en opleiden. Cruciale kennis en expertise wandelt de deur

Nadere informatie

ZOEKEN IN BUSINESS SOURCE PREMIER

ZOEKEN IN BUSINESS SOURCE PREMIER ZOEKEN IN BUSINESS SOURCE PREMIER ZOEKEN IN BUSINESS SOURCE PREMIER EENVOUDIG ZOEKEN ZOEKRESULTAAT: SORTEREN EN VERFIJNEN (FILTERS) GEAVANCEERD ZOEKEN SEARCH HISTORY ZOEKEN NAAR LANDENINFORMATIE ZOEKEN

Nadere informatie

Snelheid van informatie

Snelheid van informatie Snelheid van informatie BI, dat is niets voor mij Logres Business Solu Solutions ons B.. B.. Wat is het? Business Intelligence Systemen oftewel BI. Het zijn systemen die ons helpen om opgeslagen gegevens

Nadere informatie

LinkedIn Profiel Checklist

LinkedIn Profiel Checklist LinkedIn Profiel Checklist STAP 1: ALL-STAR Een 100% profiel is volgens LinkedIn niet mogelijk. Er is altijd wel wat te verbeteren. Het niveau wat je kan bereiken is All-Star (of Zeer deskundig in het

Nadere informatie

Alexander Zeh Models & Processes 500681085 21 september 2014 Oscar Trapman V1-06

Alexander Zeh Models & Processes 500681085 21 september 2014 Oscar Trapman V1-06 1 2 Job Story 1 pagina 3 Job Story 2 pagina 6 Job Story 3 pagina 9 Job Story 4 pagina 12 In dit document is een ontwerp te vinden van een deel van de BVA web-app. Er zijn vier ontwerpen gemaakt en die

Nadere informatie

MILLEDONI.NL OP MOBIEL. Door: Sijmen Vos, 500661784, klas v1-05 Docent: Koop Reynders Datum: 17 februari 2014

MILLEDONI.NL OP MOBIEL. Door: Sijmen Vos, 500661784, klas v1-05 Docent: Koop Reynders Datum: 17 februari 2014 MILLEDONI.NL OP MOBIEL Door: Sijmen Vos, 500661784, klas v1-05 Docent: Koop Reynders Datum: 17 februari 2014 Inhoud Inleiding... 1 Mentale model bij vraag 1 (behavioural)... 2 Mentale model bij vraag 2

Nadere informatie

SEO webinar Beginnen met SEO

SEO webinar Beginnen met SEO SEO webinar Beginnen met SEO 20 September 2017 Alon Bromet & Robbert Kleijwegt WAT IS DE NUMMER 1 PRIORITEIT VOOR ONDERNEMERS O.G.V. ONLINE MARKETING? Vindbaarheid op het Internet! 0% 5% 10% 15% 20% 25%

Nadere informatie

LexisNexis Academic Quickcard

LexisNexis Academic Quickcard LexisNexis Academic Quickcard LET OP De beschikbare velden hangt af van het aanbod van je bibliotheek. Heb je hier vragen over, ga dan naar de informatie specialist aan de balie. 1. Doorzoek het nieuws:

Nadere informatie