Uitwerkingen Werkboek Motiverende Gespreksvoering, Van Adviseren naar Motiveren in je eigen werkpraktijk 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitwerkingen Werkboek Motiverende Gespreksvoering, Van Adviseren naar Motiveren in je eigen werkpraktijk 1"

Transcriptie

1 1 Hoofdstuk 3 Welk luistertype ben jij? (werkboek pagina 13) Toelichting van de luistervoorkeuren Je bent een Mensgerichte luisteraar: je concentreert je op de menselijke kant in het verhaal van de klant. Je bent geïnteresseerd in de gevoelens van je klant en probeert die beter te begrijpen. Kwaliteiten Valkuilen Mensgericht merkt stemmingen van klanten snel op is geïnteresseerd in het opbouwen van relaties geeft om klanten en maakt zich zorgen om hen kan goed overweg met gesloten klanten is soms te (snel) persoonlijk raakt te sterk betrokken bij de gevoelens van klanten raakt soms de regie kwijt Je bent een Handelingsgerichte luisteraar: je bent heel doel- en taakgericht tijdens het luisteren. Je luistert het liefst naar een samenvatting en vindt het moeilijk om naar een klant die ongeorganiseerd spreekt te luisteren. Kwaliteiten Valkuilen Handelingsgericht komt snel tot de kern van de zaak geeft duidelijke feedback over zijn of haar verwachtingen behoudt de regie en structuur in het gesprek moedigt klanten aan om georganiseerd en beknopt te zijn is ongeduldig bij breedsprakige klanten loopt op zaken vooruit en komt te snel tot conclusies lijkt overdreven kritisch

2 2 Je bent een Tijdgerichte luisteraar: je vindt tijd belangrijk en wilt geen tijd verspillen. Je kijkt op de klok en moedigt klanten aan om dat ook te doen. Zodra de tijd om is, houdt ook de luisteraandacht op. Kwaliteiten Valkuilen Tijdsgericht beheert tijd op efficiënte wijze zorgt ervoor dat breedsprakige klanten geen tijd verspillen geeft richtlijnen over tijdsduur van gesprekken jaagt klanten op beperkt creativiteit door het opleggen van een tijddruk valt klanten in de rede ongeduldig Je bent een Inhoudsgerichte luisteraar: je luistert zorgvuldig naar alles wat je hoort. Je luistert graag naar details en gaat graag dieper op zaken in om alle kanten van het verhaal te kunnen bekijken. Kwaliteiten Valkuilen Inhoudsgericht waardeert technische informatie verwelkomt complexe en uitdagende informatie toetst op helderheid en begrip is te sterk gericht op details verliest de klant uit het oog als hij veel met de inhoud bezig is kan klanten beangstigen door gerichte vragen te stellen heeft veel tijd nodig om tot beslissingen te komen Alle kwaliteiten van de verschillende luistertypen hebben een functie. Het is handig als je ze allemaal in huis hebt en afhankelijk van de klant die je tegenover je hebt kunt switchen. Daarnaast kan het je ook helpen om de luistervoorkeur van je klant te ontdekken, dan kun je daar met jouw gespreksvoering op afstemmen. Luistervoorkeur in relatie tot MGV Bij MGV is het centrale thema het zoeken naar de persoonlijke motivatie van je klant om te willen veranderen. Hiervoor is een mensgerichte luisterhouding nodig. Echter als je in de valkuil van een mensgerichte luisteraar terecht komt, komt de inhoud onvoldoende aan bod en komt ook je handelen in het gedrang. Het lukt je dan niet om binnen de tijd die je hebt tot concrete afspraken te komen. Dit kan bijvoorbeeld spelen bij klanten zoals Breedsprakige Bert. Door hem meer tijdsgericht te benaderen kun je het gesprek meer sturen. Bij Ja, maar Jan kan het zijn dat je als tijdsgerichte en handelingsgerichte luisteraar te weinig mensgericht met hem bezig bent, waardoor je adviezen te snel komen en je eigenlijk nog geen aandacht hebt gehad voor de mens achter Jan.

3 3 Oefenen met het herkennen van de reparatiereflex (werkboek pagina 15) Uitwerking Klant type De uitspraak of situatie Reactie vanuit de reparatiereflex Sombere Simon Huurtoeslag aanvragen? Ik zie dat echt niet zitten. Dat zal wel weer niet lukken. Bij de Belastingdienst gaat het toch altijd fout. Kan jij dat niet beter doen? Je hebt veel slechte ervaringen met de Belastingdienst. Als jij je inloggegevens de volgende keer meeneemt, dan kijk ik er wel even naar. De hulpverlener gaat een actie uitvoeren die de klant eigenlijk zelf moet doen. Als je het idee hebt dat de klant het echt niet zelf kan, doe het dan in elk geval samen met de klant. Ja Maar Jan Ja, natuurlijk moet ik gaan bezuinigen. Maar ik heb echt geen idee waarop. Zeg jij het maar. Ik zie dat je 105,- uitgeeft aan telefoonkosten. Dat is echt heel veel. Daar zou je iets aan kunnen doen. De hulpverlener geeft direct een mogelijke oplossing aan. Met het gevaar dat Jan een reden gaat aandragen waarom het niet kan. Ja knikkende Janka Janka heeft alweer geen budgetoverzicht ingeleverd terwijl ze het wel had toegezegd. Eigenlijk heb je alle informatie ondertussen wel in huis. Het lukt mij echt niet om het in orde te krijgen. Ik zal op basis van de informatie die ik nu heb een opzet maken, maar dan moet jij voor de volgende afspraak echt kijken of alles klopt. Janka probeert de hulpverlener zo ver te krijgen dat die het werk gaat doen. Daarmee wordt Janka een mooie kans tot leren ontnomen. Zielige Zora Ik had het best willen doen hoor, maar alle spullen liggen bij mijn ex. En daar durf ik echt niet naar toe. Zou jij hem willen bellen? Ik snap dat het lastig is, maar dat mag ik niet doen. Zal ik anders een brief naar hem sturen? Zora doet een beroep op de hulpverlener om haar ex te benaderen. Doordat de hulpverlener een brief gaat sturen neemt hij of zij het probleem over. Passieve Peter Als je Peter vraagt om na te denken over hoe hij zijn situatie het beste kan aanpakken, valt er een grote stilte.. Misschien is het een idee om eens te beginnen met wat overzicht krijgen. Je administratie op orde brengen, of iemand te vragen om samen met jou de stapel post door te kijken en ordenen. De hulpverlener vult de stilte en komt met de mogelijke stappen die Peter zou kunnen zetten. Hierdoor loopt hij het risico dat Peter het gevoel heeft dat er niet naar hem wordt geluisterd. En dat de oplossing niet aansluit bij wat er in Peter omgaat.

4 4 Assertieve Anja Jij zegt dat ik recht zou hebben op huurtoeslag, maar volgens mij is dat helemaal niet zo. Ik heb je inkomsten bekeken en je hebt echt recht op die toeslag. Ik heb dit echt al vaker meegemaakt. Anja trekt de conclusie van de hulpverlener in twijfel. De hulpverlener gaat in de verdediging en probeert Anja te overtuigen van zijn gelijk. Breedsprakige Bert Het gesprek met Bert duurt langer dan je had gehoopt. Terwijl je eigenlijk nog met hem had willen kijken hoe hij een schuldenlijst zou kunnen maken. Hij heeft tenslotte alle spullen al meegenomen. Je wilt de vaart in het proces houden en gaat nog snel voordat hij weg gaat op de gang kopieën maken van al zijn stukken. Zo kunnen jullie tenminste verder. De hulpverlener probeert het probleem dat ontstaan is op te lossen door het werk over te nemen. Hierdoor ziet hij niet wat Bert zelf aan capaciteiten heeft. Gedemotiveerde Gea Dat kan ik echt niet hoor, ik heb het al zo vaak geprobeerd, maar niets lukt mij tegenwoordig nog. Nu heb ik weer een brief gekregen waar ik mij geen raad mee weet. Die brieven zijn ook niet altijd in makkelijk taalgebruik geschreven. Ik snap goed dat je dit moeilijk vindt. Ik zal wel even kijken wat er in de brief staat. Gea heeft weinig zelfvertrouwen. Doordat de hulpverlener het overneemt, bevestigd hij Gea in haar gevoel dat ze het niet zelf kan.

5 5 Hoofdstuk 4 Oefenen met de fases van gedragsverandering in de praktijk. (werkboek pagina 19) Bij de fases van gedragsverandering is het belangrijk om voor ogen te houden dat je de klant vaak maar één stap tegelijkertijd kan laten maken. Van het voorstadium naar overwegen of van overwegen naar beslissen. Sluit daar in je reactie naar de klant op aan. Uitspraken van de klant Het komt door mijn ex dat ik nu deze problemen heb. Ik zie het probleem niet. Ik ben mij bewust van het risico. Ik vind brieven over mijn schulden wel zorgwekkend. Ik wil er echt iets aan doen. Ik ga aan het werk. Ik ben mijn administratie aan het ordenen. Ik heb mijn auto te koop gezet. Ik zeg al regelmatig nee tegen de kinderen. Ik kan uitkomen met mijn inkomen. Ik maak de post altijd open. Mijn uitgaven zijn met 250 verminderd. Toen mijn kind er om vroeg, kon ik de verleiding niet weerstaan. Het ging zo goed dat ik dacht dat ik het geld nu wel had. Fase van verandering waarin de klant zit Voorbeschouwing: Er hoeft volgens de klant niets te veranderen. De klant ziet zijn financiële situatie of schulden niet als een probleem. Overwegen: De klant denkt na over veranderen. De klant ervaart een beginnend inzicht in de noodzaak tot veranderen. Beslissen / voorbereiden: Klant ziet dat het goed is om te veranderen, wil ook veranderen en denkt na over de manier waarop. Uitvoeren: De klant werkt actief aan het bereiken van zijn doelen. De klant gaat aan de slag met de verandering. Klant bezuinigt, gaat werken, verkoopt auto. Nieuw gedrag / volhouden: De klant laat nieuw gedrag zien en wil het volhouden. Terugval: De klant heeft het nieuwe gedrag niet kunnen volhouden en valt terug in het oude gedrag. Jouw motiverende taken Werk aan de relatie met je klant. Geef neutraal je informatie. Vergroot het gevoel bij de klant over de risico s en problemen van het huidige gedrag en het door hem gevoelde belang van de verandering. Je doel is ook om de klant te stimuleren verandering te overwegen. Neem twijfel serieus. Help de klant overpeinzen, te wikken en wegen om tot een keus komen. Vergroot de redenen van de klant voor veranderen en geef neutrale informatie over de risico s van niet veranderen. Werk ook aan het vertrouwen van de klant om te kunnen veranderen. Help de klant te bepalen wat voor hem de beste strategie is om tot verandering te komen. Vertaal hoofddoelen naar subdoelen. Onderzoek de hulpbronnen. Enthousiasmeer en ondersteun. Werk aan zelfvertrouwen en bouw succeservaringen in. Volg het tempo van de klant. Stimuleer de klant stappen te zetten om de gekozen strategie uit te voeren. Stel SMART doelen en kijk of deze worden gehaald. Stel zo nodig bij. Maak kleine haalbare stappen. Zorg voor erkenning en beloning. Anticipeer op terugval. Geef positieve feedback of bekrachtig het op het nieuwe gedrag. Vier successen. Help de klant terugval aan te zien komen en strategieën klaar te hebben in geval dat nodig is. Leer de klant wat hij kan doen om terugvallen te voorkomen. Help de klant opnieuw door het veranderproces te gaan. Schat in in welke fase de klant nu zit en sluit hierbij aan. Ga op een neutrale manier in op de terugval, zonder de gevoelens van schuld of schaamte te vergroten. Gebruik de ervaringen die de klant heeft opgedaan als leermoment en stel zo nodig de plannen bij. Ga op zoek naar aanvullende hulpbronnen.

6 6 Hoofdstuk 5 De gidsende communicatiestijl (werkboek pagina 21) Valkuilen bij het werken in een volgende of sturende stijl Klanttype Volgend Sturend Bert De regie in het gesprek kwijtraken. Niet tot de kern van het probleem komen. Bert gaat nog meer praten. Niet toekomen aan concrete afspraken. Zaken gaan overnemen. Peter Zora Nico Je geeft Peter te weinig sturing en hierdoor raakt hij het overzicht kwijt. Door te veel te volgen zet je iemand niet aan tot actie. Zora kan verder wegzakken in haar slachtoffergedrag. Je kunt inactiviteit bewerkstelligen. De regie kwijtraken. Mee moeten gaan in het verhaal dat schulden normaal zijn. Het idee kan ontstaan dat jij het met hem eens bent. Oefenen met open en gesloten vragen. (werkboek pagina 23) Bert kan het idee krijgen dat hij zijn verhaal niet mag doen waardoor hij je in de rede gaat vallen. Peter laat de actie aan jou over. Jij gaat hard werken. Peter voelt geen ruimte en wordt nog stiller en passiever Zora kan het idee krijgen dat ze niet gehoord wordt of dat je haar niet geloofd. Het kan zijn dat je onderliggende belemmeringen niet helder krijgt. Nico kan je In de rede vallen en tegenargumenten bedenken. Er ontstaat een welles-nietes discussie. Gesloten vraag Wilt u dat uw schulden worden opgelost? Zal ik u vertellen hoe we hier te werk gaan? Loopt u al langer met deze problemen rond? Ziet u de nadelen van zo door gaan? Vond u het moeilijk om hier te komen? Heeft u al nagedacht over hoe u dit gaat oplossen? Heeft u schulden? Open vraag Wat wilt u dat er met uw schulden wordt gedaan? Wat weet u al over hoe onze organisatie werkt? Hoe lang loopt u al met uw problemen rond? Wat zouden voor u nadelen kunnen zijn van doorgaan zoals u het nu doet? Hoe is het voor u om hier te zijn? Wat zouden voor u mogelijke oplossingen zijn? Welke schulden heeft u op dit moment?

7 7 Oefenen met reflecteren? (werkboek pagina 24) Natuurlijk zijn er veel antwoorden mogelijk. De antwoorden die hier staan zijn niet de enige juiste. De keus voor een reflectie hangt af van de richting die jij graag met het gesprek in wilt ingaan. Klant type Uitspraak klant Reflectie Sombere Simon Je doet alsof het zo gemakkelijk is, maar wat je voorstelt is voor mij onmogelijk. Je vindt het een erg moeilijke/grote stap om te zetten. Ja Maar Jan Ja knikkende Janka Zielige Zora Ja, ik wil een schuldregeling in, maar budgetbeheer zie ik echt niet zitten. Ik heb het wel geprobeerd om het schuldenoverzicht te maken, maar ik had er steeds geen tijd voor. Wat mij overkomt da s toch niet normaal. Je vindt het lastig om in budgetbeheer te gaan, tegelijkertijd ben je gemotiveerd om met de schuldregeling aan de slag te gaan.. Je wil graag zelf het schuldenoverzicht maken en je zoekt nog naar het juiste moment om dit te doen. Je voelt je verslagen. Passieve Peter Dat kan ik niet, doe jij dat? Je twijfelt of je het zelf kan. Assertieve Anja Al die uitleg steeds maar weer. Jullie doen net alsof dit allemaal nieuw is voor me. Je voelt je betutteld. Breedsprakige Bert Gedemotiveerde Gea Het is toch normaal Nico Overmoedige Olga Toen ik de hond uitliet kwam ik buurman Tjeerd tegen. Zijn moeder is net overleden en nou moet-ie alles van haar gaan opruimen zo maar in twee weken tijd moet het huis leeg worden gehaald. Ja jij kent hem ook, hij komt ook hier, maar dat kan toch zo maar niet. Toen mijn moeder overleed, goh daar heb ik verdriet van gehad. Gelukkig woonde zij in een eigen huis, dat.. Dat heb ik ook al eens geprobeerd. Heeft niks geholpen. Weet je mijn hele buurt zit in de bijstand en leeft op de pof. Wie nou niet tegenwoordig. Och, dat lukt me wel. Geef maar mee, dan zoek ik het nog verder uit. Je hebt veel te vertellen en wilt het nog even niet over je schulden hebben. Je hebt er een hard hoofd in. Volgens jou is het in deze tijd onmogelijk om zonder schulden te leven. Je wilt er heel graag zelf mee aan de slag. Dat klinkt als een makkie.

8 8 Oefenen met bekrachtigen (werkboek pagina 26) KLANT TYPE VALKUIL KLANT KWALITEIT SOMBERE SIMON Zwaarmoedig Bedachtzaam JA MAAR JAN Twijfelend Kritisch JA KNIKKENDE JANKA Slaafs Meegaand ZIELIGE ZORA Beklagend Gevoelig PASSIEVE PETER Gesloten Bescheiden ASSERTIEVE ANJA Agressief Assertief BREEDSPRAKIGE BERT Ongeremd/ wollig Openhartig GEDEMOTIVEERDE GEA Negatief Bedachtzaam HET IS TOCH NORMAAL NICO Kritiekloos Luchthartig OVERMOEDIGE OLGA Ondoordacht Positief

9 9 Hoofdstuk 6 Uit de reparatiereflex blijven en reageren vanuit Motiverende Gespreksvoering (werkboek pag. 30) KLANT TYPE DE UITSPRAAK OF SITUATIE REACTIE VANUIT MOTIVERENDE GESPREKVOERING SOMBERE SIMON Huurtoeslag aanvragen? Ik zie dat echt niet zitten. Dat zal wel weer niet lukken. Bij de Belastingdienst gaat het toch altijd fout. Kan jij dat niet beter doen? Je bent bang dat het je niet gaat lukken om de toeslag aan te vragen. Wat heb je nodig om het zelf op te pakken? JA MAAR JAN JA KNIKKENDE JANKA ZIELIGE ZORA PASSIEVE PETER ASSERTIEVE ANJA BREEDSPRAKIGE BERT GEDEMOTIVEERDE GEA HET IS TOCH NORMAAL NICO OVERMOEDIGE OLGA Ja, natuurlijk moet ik gaan bezuinigen. Maar ik heb echt geen idee waarop. Zeg jij het maar. Janka heeft alweer geen budgetoverzicht ingeleverd terwijl ze het wel had toegezegd. Eigenlijk heb je alle informatie ondertussen wel in huis. Het lukt mij echt niet om het in orde te krijgen. Ik had het best willen doen hoor, maar alle spullen liggen bij mijn ex. En daar durf ik echt niet naar toe. Zou jij hem willen bellen? Als je Peter vraagt om na te denken over hoe hij zijn situatie het beste aan kan pakken, valt er een grote stilte.. Jij zegt dat ik recht zou hebben op huurtoeslag, maar volgens mij is dat helemaal niet zo. Het gesprek met Bert duurt langer dan je had gehoopt. Terwijl je eigenlijk nog met hem had willen kijken hoe hij een schuldenlijst zou kunnen maken. Hij heeft tenslotte alle spullen al meegenomen. Dat kan ik echt niet hoor, ik heb het al zo vaak geprobeerd, maar niets lukt mij tegenwoordig nog. Nu heb ik weer een brief gekregen waar ik mij geen raad mee weet. Ach, die schulden, daar moet je je niet zo druk over maken. Iedereen heeft ze. Hier heb ik alle papieren, dan kan jij de meest lastige wel even bellen. Olga heeft gisteren een schuldeiser aan de lijn gehad. Het is haar niet gelukt om afspraken te maken. Die willen haar nu gaan afsluiten. Volgens haar is het beter als jij dat nu even oppakt. Je vindt bezuinigen belangrijk, tegelijkertijd zou je willen weten hoe je dat kan aanpakken. Je wil het heel graag zelf doen, tegelijkertijd lukt het je niet. Op welke manier zou je wel in staat zijn om het budgetoverzicht te maken? Het zou je echt helpen als je weer normaal contact zou kunnen hebben met je ex. Dit is nu moeilijk en staat de voortgang van jouw traject in de weg. Daar kan ik dingen in doen en het is ook belangrijk om te kijken naar wat jij kunt doen. Je vindt dit een lastige vraag. Wat zou een goede manier zijn om hier uitsluitsel over te krijgen? Het is bij Bert handig om te communiceren over de communicatie. Bijvoorbeeld We hebben nu een aantal gesprekken gehad en er valt me iets op. Is het goed om het daar met elkaar even over te hebben. Je bent geschrokken van de inhoud van de brief en weet niet wat je er mee moet. Waar ben je het meeste van geschrokken? Je laat je niet gek maken door schuldeisers. Die rust is handig als je straks zelf de schuldeisers aan de lijn hebt. Dat is vervelend verlopen zo te horen. Wat is er aan de telefoon gezegd?

10 10 Oefenen met de beslissingsbalans (werkboek pagina 36) Wel in een schuldregeling Niet in een schuldregeling Voordelen Nadelen Voordelen Nadelen Minder spanningen thuis. Na doorvragen gaat het om minder spanningen in het gezin en behoud van baan. Met minder geld moeten rondkomen. Niets hoeven veranderen. Schulden worden opgelost. Activiteiten moeten opgeven, zoals zijn dure hobby. Hobby blijven uitvoeren. Na doorvragen heeft meneer daardoor veel sociale contacten. Rust in het hoofd. Gezeur van kinderen. Kinderen niets hoeven uit te leggen. Kinderen hoeven niets te kort te komen. Duidelijkheid. Geen gezeur over geld. Spanningen thuis blijven bestaan. Na doorvragen blijken er spanningen in het huwelijk te zijn. Veel ruzies om geld. Schulden blijven bestaan. Situatie blijft zoals hij nu is.

11 11 Oefenen met reageren op verandertaal. (werkboek pagina 37) Uitspraak klant Sombere Simon: Dit kan zo toch niet doorgaan Ja, maar Jan: Ja, mijn uitgaven moeten minder, dat wel, maar hoe kan ik dat doen? Ja knikkende Janka: Ja, toeslagen aanvragen gaat me wel meer inkomsten opleveren. Zielige Zora: Je vroeg om die schuldenlijst, ja die moet jij hebben, dat snap ik, maar ik ben er weer niet aan toegekomen Passieve Peter: Ik heb geld van mijn broer geleend en nou is-ie bang dat ik het niet meer terugbetaal. Ik wil niet bij hem in het krijt staan. Assertieve Anja: Ja, ik zoek alles uit via internet ik weet heus wel hoe het in elkaar zit. Ben altijd zelf in staat geweest om mijn zaken te regelen en dat wil ik weer! Breedsprakige Bert: Nou, ik zal je vertellen en da s niet makkelijk voor me, heus niet ik eh schaam me kapot voor de shit waarin ik terecht ben gekomen. Ik wil het echt anders. Gedemotiveerde Gea: Vroeger lukte me alles, ik was sterk, blij en nu zie ik overal als een berg tegenop Was het maar weer zoals vroeger Het is toch normaal Nico: Mijn kinderen zijn mijn alles hen mag niks overkomen! Overmoedige Olga: Ik ben supergemotiveerd om hier uit te komen. Liever vandaag nog dan morgen! Reactie hulpverlener Het water staat je tot aan je lippen. Je ervaart eigenlijk alleen nog maar spanning en bent toe aan een concrete stap om eruit te komen. Je uitgaven verminderen is een goede optie en je zoekt naar manieren om dit te realiseren. Toeslagen aanvragen gaat je meer bestedingsruimte geven. Het is lastig voor je om dat wat je hebt toegezegd te doen, tegelijkertijd weet je hoe belangrijk de schuldenlijst is om een stap verder te komen. Je wilt de relatie met je broer niet op het spel zetten. Je wilt weer helemaal eigen baas zijn. Je voelt je erg ongemakkelijk in de situatie waarin je nu zit en je wilt er dolgraag uit zien te komen. Door alles wat er is gebeurd valt het leven je zwaar op dit moment en je wilt weer de sterke, blije Gea zijn. Je wilt er alles voor doen om je kinderen te beschermen. Je klinkt vastberaden.

12 12 Reageren op behoudtaal (werkboek pagina 39) Uitspraak klant Sombere Simon: Het zal allemaal toch niet veel uithalen, en dan daar al die moeite voor doen. Ja, maar Jan: Ja, mijn uitgaven moeten minder, maar mijn kinderen gaan dat echt niet pikken. Ja knikkende Janka: Dat betekent wel dat ik de sportclub op moet zeggen. Zielige Zora: Dan kan ik ook al niet meer naar de kapper. er is mij ook niets gegund. Passieve Peter: Dat gaat echt niet lukken hoor, ik moet al zoveel doen deze week voor de sociale dienst. Assertieve Anja: Ja, ik zoek alles uit via internet ik weet heus wel hoe het in elkaar zit. Maar dit gaat mij echt niets opleveren. Breedsprakige Bert: Ach weet je het leven zit niet zo eenvoudig in elkaar hoor neem nou Gedemotiveerde Gea: Da s makkelijk gezegd, toeslagen aanvragen, maar dat heb ik nog nooit gedaan. Dat kan ik toch niet. Het is toch normaal Nico: Ach waarom zou ik veranderen, ik doe het al jaren zo. Overmoedige Olga: Misschien moet ik maar stoppen met dit traject, ik kan het prima zelf. Reactie hulpverlener Je hebt er totaal geen vertrouwen in. Wat we ook gaan proberen. Je vindt het moeilijk om met je kinderen te bespreken dat ze minder weekgeld gaan krijgen, omdat jij je uitgaven moet minderen. Dit zou een optie kunnen zijn. Hoe sta je daar tegenover? Je wilt toch graag geld van je besteedbare budget uitgeven aan de kapper. Als je dit wilt blijven doen, wat zou je dan wel kunnen verminderen? Je bent deze week erg druk en voorziet dat wat ik je nu vraag niet gaat lukken, tegelijkertijd zit er ook druk achter mijn vraag. Wat kunnen we doen om dit op te lossen? Je klinkt erg overtuigd. Ik hoor graag hoe je tot deze conclusie bent gekomen. Je vindt het leven niet makkelijk en het zou fijn zijn als je door kleine stappen te zetten je problemen zou kunnen aanpakken. Je wilt graag ervaren dat je het wel kunt. Veranderen komt in het woordenboek van Nico niet voor. Je redt het allemaal wel alleen.

13 Reageren op wrijving (werkboek pagina 41) Klant type Sombere Simon (uitspraak) Jij denkt er veel te makkelijk over Ja Maar Jan Al die oplossingen die je aandraagt, die kunnen echt niet. Ja knikkende Janka Ja hoor, ik begrijp heus wel wat de consequenties zijn. Zielige Zora Oh ja en jij vindt ook al dat het mijn schuld is. Passieve Peter Rustig aan graag. Jij wilt altijd zo snel. Assertieve Anja Je zit me gewoon de les te lezen. Breedsprakige Bert Jij valt me steeds in de rede. Gedemotiveerde Gea Je vraagt nu wel erg veel van me. Het is toch normaal Nico Dat geloof je toch zelf niet hè. Overmoedige Olga Je denkt dat ik dat niet kan, hè. Jouw mogelijk primaire reactie Geïrriteerd raken. Harder gaan werken. Meer positieve dingen gaan benoemen. Meer overtuigen. Meer redenen aandragen voor de verandering. Geïrriteerd raken. Oorzaak voor het niet doen van de opdracht bij Janka leggen. Haar ter verantwoording roepen of consequenties verbinden aan haar gedrag. Haar eigen schuld benadrukken. Geïrriteerd raken. Haar zien als niet gemotiveerd. Harder gaan werken. Veel oplossingen aandragen. Meer druk uitoefenen. De strijd aangaan. Tegenargumenten aandragen. Twijfelen aan jezelf, onzeker worden. Vanuit macht je zin doordrukken. Jezelf verdedigen. Ongeduldig worden. Minder vragen gaan stellen en meer invullen. Meegaan in haar moedeloosheid. Zelf haar acties gaan uitvoeren. De moeder-/vaderrol oppakken. Hard werken om Nico zijn schuld te laten erkennen. Opgeven Zien als niet gemotiveerd. Haar zien als ongemotiveerd. Meegaan in haar enthousiasme en veel opdrachten geven. 13 Jouw reactie op de uitspraak Je vindt dat ik de zaken te simpel voorstel. Je vindt dat ik te weinig rekening houdt met jouw complexe situatie. Je ziet mijn oplossingen niet zitten. en vervolgens zeg je: Welke oplossingen heb jij zelf in gedachten? Je weet wat je te doen staat en je vindt dat ik er te veel op hamer. Je vindt dat iedereen in jouw richting wijst en dat vind je niet terecht. Je wilt dat we het tempo wat vertragen, waardoor je het meer kunt bijbenen. Je weet zelf heel goed hoe je dit moet aanpakken. De mensen om je heen zijn een grote steun voor je. Om dit te gaan doen heb je meer informatie of steun nodig. Je denkt dat ik dingen vertel die niet waar zijn. Je vindt het belangrijk om zelf je zaken te regelen.

Luistertypen. Barker en Watson onderscheiden vier luistertypen:

Luistertypen. Barker en Watson onderscheiden vier luistertypen: Luistertypen De Amerikaanse wetenschappers Larry Barker en Kittie Watson doen onderzoek naar luisterstijlen en luistergewoonten. Zij brachten in kaart dat mensen erg verschillen in luistervoorkeuren. Deze

Nadere informatie

Nog beter horen! JobRotary Wat zegt de werkzoekende nu echt. Nettie Aarts

Nog beter horen! JobRotary Wat zegt de werkzoekende nu echt. Nettie Aarts Nog beter horen! JobRotary Wat zegt de werkzoekende nu echt Nettie Aarts Horen en luisteren Vandaag Kennismaking en jou sterke kant LSD Valkuilen Oefening Luisterstijlen Afronding kennismaking In 2 tallen

Nadere informatie

Toepassing van de fases van gedragsverandering in de praktijk

Toepassing van de fases van gedragsverandering in de praktijk Toepassing van de fases van gedragsverandering in de praktijk Jouw werk bestaat eruit om de klant te begeleiden bij een verandering in zijn financiële gedrag. Daarvoor kun je het model van DiClemente,

Nadere informatie

Programma. Welk klanttype vind je moeilijk? Tips per klanttype Ja maar Jan Passieve Peter Breedsprakige Bert Gedemotiveerde Gea

Programma. Welk klanttype vind je moeilijk? Tips per klanttype Ja maar Jan Passieve Peter Breedsprakige Bert Gedemotiveerde Gea JACOMIJN KUIPER ANNA SCHOTANUS Programma Welk klanttype vind je moeilijk? Tips per klanttype Ja maar Jan Passieve Peter Breedsprakige Bert Gedemotiveerde Gea Drie vragen om jezelf te stellen Bekrachtigen

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Gesprekstips: Open vragen

Gesprekstips: Open vragen U wilt in gesprek met uw medewerker over een onderwerp dat (onder meer) gaat over de financiële situatie van uw medewerker. Maar hoe pak je dat aan? Als u uw medewerker goed kent, dan vindt u doorgaans

Nadere informatie

Luisteren en samenvatten

Luisteren en samenvatten Luisteren en samenvatten Goede communicatie, het voeren van een goed gesprek valt of staat met luisteren. Vaak denk je: Dat doe ik van nature. Maar schijn bedriegt: luisteren is meer dan horen. Vaak luister

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk 2 12 Feedback geven Feedback is een boodschap over het gedrag of de prestaties van een ander. Feedback is onmisbaar als je met anderen samenwerkt. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen dat het werk van de

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

Weet wat je kan. Je laten horen

Weet wat je kan. Je laten horen Weet wat je kan Je laten horen Jij bent er ook nog Hoofdstuk 7 gaat over vertellen wat je moeilijk vindt. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Jij bent er ook nog. blz 2 Je laten horen. blz 3 Moeite

Nadere informatie

Tevens in te zetten bij kinderen Auteur: Jeannette Bakker

Tevens in te zetten bij kinderen Auteur: Jeannette Bakker P a g i n a 1 Tevens in te zetten bij kinderen Auteur: Jeannette Bakker We worden allemaal geconfronteerd met een reeks grote kansen, briljant vermomd als onmogelijke situaties. Charles R. Swindoll In

Nadere informatie

Begeleiden stoppen met roken bij zwangeren. Hoe? Roos Blom AdviesCoachingTraining

Begeleiden stoppen met roken bij zwangeren. Hoe? Roos Blom AdviesCoachingTraining Begeleiden stoppen met roken bij zwangeren Hoe? Roos Blom AdviesCoachingTraining Stellingen Begeleiden bij smr is bij een zwangere heel anders dan bij een willekeurige andere cliënt Roos Blom AdviesCoachingTraining

Nadere informatie

Motiverend leidinggeven: invloed op gedrag. 26 november 2014 Frank Goijarts

Motiverend leidinggeven: invloed op gedrag. 26 november 2014 Frank Goijarts Motiverend leidinggeven: invloed op gedrag 26 november 2014 Frank Goijarts Programma Gedragsverandering: wat werkt? Weerstand tegen veranderen Motivatie 3.0 (intrinsiek) Kernpunten Motiverende benadering

Nadere informatie

Patiënt weigert medicijnen in te nemen. Probleemoplossend gesprek

Patiënt weigert medicijnen in te nemen. Probleemoplossend gesprek Patiënt weigert medicijnen in te nemen. Probleemoplossend gesprek Korte beschrijving van het gesprek Een verpleegster controleert of de patiënte haar medicijnen in heeft genomen. De patiënte weigert de

Nadere informatie

Focussen: 2 x 2 vragen

Focussen: 2 x 2 vragen Focussen: 2 x 2 vragen Waar kun je het voor gebruiken? Als je iets wilt bereiken en daarvoor het nodige te doen hebt, dan is het van belang dat je wéét wat je doet. De 2x2-vragen helpen je bij het bedenken

Nadere informatie

Quiz Welk type verkoper ben jij?

Quiz Welk type verkoper ben jij? Uitleg Lees iedere stelling door en noteer een cijfer van 1 tot 4 bij ieder antwoord. Een 1 betekent dat het antwoord jou het BESTE omschrijft, en een 4 dat het antwoord jou het SLECHTSTE omschrijft. Gebruik

Nadere informatie

Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven

Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven De 4 stappen Je communiceert de hele dag en meestal hebben wij het gevoel dat dat ons best goed afgaat, toch? Pas op het moment

Nadere informatie

Assertiviteit. e-book

Assertiviteit. e-book Assertiviteit e-book Opkomen voor jezelf Welkom in dit E-book. We willen je informeren over het onderwerp: opkomen voor jezelf. Hierin komt naar voren hoe je dat makkelijker kunt maken voor jezelf. Hoe

Nadere informatie

Motivational Interviewing: ontdek de kracht van motiveren

Motivational Interviewing: ontdek de kracht van motiveren Motivational Interviewing: ontdek de kracht van motiveren Stijn van Merendonk Trainer @stijnvmerendonk Visie Visie Definitie Motivational interviewing is: Een gespreksmethodiek die gericht is op het versterken

Nadere informatie

Persoonlijk Rapport Junior Scan

Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijke gegevens Naam test junior Datum test 02/09/2011 (17:19) Jouw ondernemersprofiel In vergelijking met het branche normprofiel geeft jouw profiel het volgende

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

- Waarschuwing- dit is een pittige les!

- Waarschuwing- dit is een pittige les! - Waarschuwing- dit is een pittige les! Herken je de volgende situatie: Je vraagt aan je partner (heb je deze niet denk dan even terug aan de tijd dat je deze wel had) of hij de vuilniszak wilt buiten

Nadere informatie

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL KINDEREN LEKKER IN HUN VEL 1. Welkom wij zijn Karin Hallegraeff en Noelle van Delden van Praktijk IKKE Karin stelt zich voor en er komt een foto van Karin in beeld. Noelle stelt zich voor en er komt een

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Beste lezer. Joke van Hardeveld. Ga ervoor Waardoor werken aan je balans ook jou lukt. Succes!

Beste lezer. Joke van Hardeveld. Ga ervoor Waardoor werken aan je balans ook jou lukt. Succes! Ga ervoor Waardoor werken aan je balans ook jou lukt Beste lezer Ik werk als ZP-er, zelfstandig professional. In mijn werk als coach, counselor merk ik dat leidinggevenden en medewerkers in de gezondheidszorg

Nadere informatie

Motiverende gespreksvoering

Motiverende gespreksvoering Motiverende gespreksvoering Naam Saskia Glorie Student nr. 500643719 SLB-er Yvonne Wijdeven Stageplaats Brijder verslavingszorg Den Helder Stagebegeleider Karin Vos Periode 04 september 2013 01 februari

Nadere informatie

Het bevorderen van financiële zelfredzaamheid Literatuurstudie

Het bevorderen van financiële zelfredzaamheid Literatuurstudie Het bevorderen van financiële zelfredzaamheid Literatuurstudie Laatst bijgewerkt: 6 mei 2019 Als je begrijpt waarom mensen bepaalde beslissingen nemen, kun je ze beter motiveren om hun gedrag te veranderen.

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl 24 De Dyslexie-Survivalgids Hoofdstuk 2 Gevoelens? Je zult het waarschijnlijk niet altijd even gemakkelijk hebben om met je probleem om te gaan. Dit is heel normaal. Wie naar het eerste leerjaar gaat,

Nadere informatie

Wat het effect van een vraag is, hangt sterk af van het soort vraag. Hieronder volgen enkele soorten vragen, geïllustreerd met voorbeelden.

Wat het effect van een vraag is, hangt sterk af van het soort vraag. Hieronder volgen enkele soorten vragen, geïllustreerd met voorbeelden. Actief luisteren Om effectief te kunnen communiceren en de boodschap van een ander goed te begrijpen, is het belangrijk om de essentie te achterhalen. Je bent geneigd te denken dat je een ander wel begrijpt,

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie en in elk netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de OVER EN UIT OVER EN UIT Welkom bij de e-training Over en uit. In deze training leer je beter om te gaan met je scheiding. Je leert hoe je het beste het nieuws van de scheiding aan je kind kan vertellen,

Nadere informatie

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet.

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet. Leerdoelen a.d.h.v. rubrics Rubrics voor het onderwijs Deze rubrics zijn door ons verzameld, geschreven of herschreven. Met vriendelijke groet, Team Vierkantgoed Rubric Optie 1 Optie 2 Optie 3 Optie 4

Nadere informatie

Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn)

Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn) Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn) Laat de ander merken dat je echt luistert door je houding en ogen. Laat merken dat je aandacht op hem/haar gericht is. Stel zoveel mogelijk

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Effectief communiceren met mijn medewerkers Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Welkom Afspraken en verwachtingen: - Telefoon uit - We respecteren elkaar - We klappen niet uit de

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Motiverende gesprekstechnieken. zelf. redzaamheid

Motiverende gesprekstechnieken. zelf. redzaamheid Motiverende gesprekstechnieken zelf redzaamheid Motiverende gesprekstechnieken Wat is motiverende gespreksvoering? Motiverende gespreksvoering is een cliëntgerichte, directieve methode om te bevorderen

Nadere informatie

Cursus Omgaan met klachten

Cursus Omgaan met klachten Cursus Omgaan met klachten Aanleg beplantingen en grasvelden AOC Oost Almelo C. ter Steege Doel van deze les Je leert in deze cursus over: - Klachten - Klachten ontvangen - Valkuilen - Emoties opvangen

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart)

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart) Handleiding No Blame Stappenplan No Blame Stap 1 Gesprek met het slachtoffer Stap 2 Organiseer een bijeenkomst met de steungroep Stap 3 Uitleg probleem Stap 4 Deel de verantwoordelijkheid Stap 5 Ideeën

Nadere informatie

OEFENING OM DE CLIËNT BEWUST TE MAKEN VAN EIGEN COMMUNICATIESTIJL OP HET ASSERTIEVE SPECTRUM EN EIGEN VAARDIGHEDEN TE ONTWIKKELEN.

OEFENING OM DE CLIËNT BEWUST TE MAKEN VAN EIGEN COMMUNICATIESTIJL OP HET ASSERTIEVE SPECTRUM EN EIGEN VAARDIGHEDEN TE ONTWIKKELEN. ASSERTIVITEIT OEFENING OM DE CLIËNT BEWUST TE MAKEN VAN EIGEN COMMUNICATIESTIJL OP HET ASSERTIEVE SPECTRUM EN EIGEN VAARDIGHEDEN TE ONTWIKKELEN. 1 Doel Doel is aan de hand van de methode van Glick en Gibbes

Nadere informatie

Verbindingsactietraining

Verbindingsactietraining Verbindingsactietraining Vaardigheden Open vragen stellen Luisteren Samenvatten Doorvragen Herformuleren Lichaamstaal laten zien Afkoelen Stappen Werkafspraken Vertellen Voelen Willen Samen Oplossen Afspraken

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Adviesgesprek Van contact naar contract

Adviesgesprek Van contact naar contract Adviesgesprek Van contact naar contract Het doel van het eerste adviesgesprek is het om het eens te worden over de vraag van de opdrachtgever en over de werkwijze van de adviseur. Het resultaat is een

Nadere informatie

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Effectief communiceren met mijn medewerkers Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Welkom Afspraken en verwachtingen: - Telefoon uit - We respecteren elkaar - We klappen niet uit de

Nadere informatie

De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman

De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman Waarom dit e-book? Hoe lang droom jij er al van om nieuwe stappen voor jezelf te zetten? Je bent een leergierig en staat als vrouw middenin

Nadere informatie

Effectief aansluiten bij overbelaste leerlingen en hun ouders: Zo makkelijk is dat niet!

Effectief aansluiten bij overbelaste leerlingen en hun ouders: Zo makkelijk is dat niet! Effectief aansluiten bij overbelaste leerlingen en hun ouders: Zo makkelijk is dat niet! drs. Hilde Jans psycholoog Iedereen heeft een ander perspectief! Oefening in tweetallen Stap 1 Draai je gezicht

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

A en B. Leeg luisteren. Horen en luisteren. Hoor je? Luisteroefening. Van 1 tot

A en B. Leeg luisteren. Horen en luisteren. Hoor je? Luisteroefening. Van 1 tot Nederlandse Nefrologiedagen 29 maart 2017 Disclosure Leeg luisteren Jacqueline Blase adviseur patiëntencommunicatie Hoor je? Doe eens even je ogen dicht en luister wat je allemaal hoort. Waar hoor je het?

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

De Keukentafel Uitdaging

De Keukentafel Uitdaging De Keukentafel Uitdaging MAG HET WAT RUSTIGER AAN DE KEUKENTAFEL Gemaakt in het kader van het Swing project Een cliëntproces; tools voor samenwerking Door Nic Drion Aan de keukentafel Aan de keukentafel

Nadere informatie

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is:

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Mijn gezinsvoogd werkt bij de William Schrikker Jeugdbescherming. Wat een toestand, zeg! Wat gebeurt

Nadere informatie

Rapportage Eigenschappen. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Eigenschappen. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Eigenschappen Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 01.04.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 01.04.2016 / Eigenschappen (QPN) 2 Inleiding Wat zijn jouw meest kenmerkende eigenschappen?

Nadere informatie

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET TOOLKIT ROUW EN VERDRIET ALS JE IEMAND DICHTBIJ VERLIEST. Rouwen: een werkwoord waarvan je de betekenis pas leert kennen als je voor het eerst iemand verliest die veel voor jou betekende. Misschien wil

Nadere informatie

Dialogen website Motiveren tot rookstop

Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialoog verandertaal uitlokken en versterken Goedemorgen. Heeft u problemen gehad sinds uw vorige controle? Ja, eigenlijk wel. Mijn tanden zijn sterk verkleurd.

Nadere informatie

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren?

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Leven in een groep bij DHG Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Jij bent belangrijk! Als je thuis woont, is je opvoeding een taak van je ouders. Woon je bij De Hoenderloo Groep, dan zorgen de groepsleiders

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT 3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT Thea van Bodegraven-Boonstra Maart 2016 Voorwoord Wat kun je verwachten in dit e-book? Als er iemand in jouw gezin last

Nadere informatie

Keuzestress of ontspannen kiezen

Keuzestress of ontspannen kiezen Keuzestress of ontspannen kiezen Wat leuk dat je mijn weggever hebt aangevraagd. Ik vertrouw erop dat het je inzicht geeft! Veel plezier met lezen of kijken. Want de ene persoon leest liever en de ander

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk!

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Hoe werk je met een spreekbeurtwerkplan? Het eerste deel bestaat uit vragen. Met een moeilijk woord noemen we dat theoretisch onderzoek. In het tweede deel vind

Nadere informatie

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen?

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Familie of naaste zijn van iemand die zichzelf beschadigt kan erg moeilijk zijn. Iemand van wie je houdt doet zichzelf pijn en het lijkt alsof je niks kunt

Nadere informatie

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf Ideeën presenteren aan sceptische mensen Inleiding Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat het moeilijk kan zijn om gehoor te vinden voor informatie of een voorstel. Sommige mensen lijken er uisluitend

Nadere informatie

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 2 De medewerker Naam: Organisatie: Manager: Datum: Luisterprincipe 2 Luisteren is geven 2.1 Gehoord zijn Je hebt de afgelopen weken vast een keer met je manager

Nadere informatie

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR Deze lesbrief hoort bij Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor van Gertrud Jetten. In dit boek wil Iris niets liever dan bij haar verzorgpony

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS WWW.PESTWEB.NL DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS Kinderen en jongeren willen je hulp, als je maar (niet)... Wat kinderen zeggen over pesten Kinderen gaan over het algemeen het liefst met hun probleem naar hun

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Motivational Interviewing 14 november DAI Artsen Van ziekte en zorg naar preventie en gezond gedrag.

Motivational Interviewing 14 november DAI Artsen Van ziekte en zorg naar preventie en gezond gedrag. Motivational Interviewing 14 november 2018 DAI Artsen Van ziekte en zorg naar preventie en gezond gedrag Rubik Nazarian www.linkedin.com/in/dai-artsen/ Beinvloedingsstijlen Communicatiestijlen Sturend

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 1 De manager Naam: Organisatie: Datum: Luisterprincipe 1 Luisteren begint met luisteren naar jezelf 1.1 Inventariseren van stemmen Vertel eens van een situatie

Nadere informatie

Hoofdstuk 5 L Mijn persoonlijk actieplan

Hoofdstuk 5 L Mijn persoonlijk actieplan Hoofdstuk 5 L Mijn persoonlijk actieplan Duur 40 minuten Leerdoel deelnemers Deelnemers kunnen tenminste één risicofactor kiezen en actie(s) benoemen om hun gezond in positieve zin te verbeteren. Inhoud

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Adviseur deskundigheidsbevordering, NISB Hoofddocent Instituut Sport en Bewegingsstudies, HAN

Adviseur deskundigheidsbevordering, NISB Hoofddocent Instituut Sport en Bewegingsstudies, HAN Een kennismaking ki met motiverende gesprekvoering Ingrid Broeders Adviseur deskundigheidsbevordering, NISB Hoofddocent Instituut Sport en Bewegingsstudies, HAN 1 Ervaring delen Vertel over een voldoening

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

WERKEN MET WEERSTAND

WERKEN MET WEERSTAND WERKEN MET WEERSTAND Weerstand wordt gewoonlijk gezien als een negatieve kracht. Maar weerstand kan ook als een positieve kracht gezien worden, die mensen versterkt en waarmee doelen bereikt kunnen worden.

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie, projectteam en netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Laat Je Rela)e Niet Stuklopen

Laat Je Rela)e Niet Stuklopen Laat Je Rela)e Niet Stuklopen Door Robbert Raas www.stop-jaloezie.com Voorwoord Dit compacte e-book is geschreven als hulp bij de eerste stap naar een leven zonder vervelende jaloezie. Op stop-jaloezie.com

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 24.03.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 24.03.2016 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen?

Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen? Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen? Je gaat een nieuw mobieltje kopen. A Je gaat 20 mobieltjes bekijken voor je een keuze maakt. B Je gaat naar de winkel en je koopt er een. C Je

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar

Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels versie 2016 Inhoudsopgave Introductie 4 Verantwoording Methodiek 5 Doorgaande lijn Po en Vo 6 Preventief en curatief 7 Organiseer je les 8 Praktische tips

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen. Karolijn Ilsink-Erwich

ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen. Karolijn Ilsink-Erwich ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen Karolijn Ilsink-Erwich 1 Wat wil ik u vertellen Wat is zelfvertrouwen? Wat is het belang van zelfvertrouwen? Hoe kan je het zelfvertrouwen

Nadere informatie

Hulpvragen Signs of Success

Hulpvragen Signs of Success Hulpvragen Signs of Success Signs of Success is een vragende benadering. Je probeert verandering bij de jongere en zijn netwerk op gang te brengen door vragen te stellen. In deze tool vind je een bonte

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 16.06.2015 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie

Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018

Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018 E-BOOK Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018 0 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Inleiding... 3 Wie is Monique Dekker?... 3 3. Bewustzijn... 4 Zijn wie

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT

ASSERTIVITEIT ASSERTIVITEIT WWW.I-LEARNING.BE - WAT IS ASSERTIVITEIT? Subassertief, agressief, manipulatief of assertief? Assertief gedrag Assertief ben je als je op een vriendelijke, kalme manier opkomt voor je mening,

Nadere informatie

Motiverende gespreksvoering cursusbijeenkomst 1: Het wiel van verandering

Motiverende gespreksvoering cursusbijeenkomst 1: Het wiel van verandering Motiverende gespreksvoering cursusbijeenkomst 1: Het wiel van verandering Afdeling Vroege Psychose AMC Marijke Krikke Carin Meijer Voorstellen / Achtergrond werken MI Inventariseren MI versus hoe eerder

Nadere informatie

Luisteren is geen trucje

Luisteren is geen trucje Luisteren is geen trucje Luisteren is geen vaardigheid, al wordt er wel vaak zo over gesproken. Luisteren is veel meer een kwestie van houding, zelfs van zijn. Dat klinkt je wellicht zweverig in de oren,

Nadere informatie