Vrede en vrijheid is mensenwerk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vrede en vrijheid is mensenwerk"

Transcriptie

1 Vrede en vrijheid is mensenwerk Vrede kan niet bereikt worden door middel van strijdkracht. Het kan alleen bereikt worden door middel van ons verstand. Einstein Elke oorlog baart op den duur het verlangen naar vrede. Wanneer er vrede ontstaat zal deze moeten groeien en beschermd worden. Vrede is er niet zomaar, vaak begint het met stabiliteit. Daarna kan heling ontstaan zoals in Afrika (waarheidscommissie) of de waarheid over de slaventijd. Zo ook de waarheid over de december moorden in Suriname. Of de vele Nederlanders die tijdens de tweede wereldoorlog de andere kant op keken. Kunnen wij de vrede op haar waarde schatten als ík geen oorlog heb gekend? Helaas is er in de wereld veel onrecht en worden mensen nog massaal bedreigd en afgewezen. Er zijn geen directe concrete antwoorden op IS of Boko Haram. Vrede is geen filosofische verhandeling, geen theorie maar een lange weg, een manier van leven. Het is aan ons of we bijdragen aan een vreedzame samenleving zonder onrecht, in compassie en harmonie. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Enkele citaten Bron: catechismus van de compassie Stap 1 Luister naar verschillende liedjes over vrede en vrijheid! Schrijf steeds bij elk liedje een of twee woorden op die je aanspreken. Bijvoorbeeld: Morgen zal het vrede zijn min. Als de oorlog komt. 3.3min. v=gu6uge1wslq&list=pls9d_a09oinvfh3xy3zvu85hjtfwwln_y&index=3 Nelson Mandela Tribute Song Emotinal Freedo song, 4.00 min. Fresku - Vrijheid min.

2 Stap 2 Bekijk de video mindmap maken. 3 min. stappen/ Ga nu met elkaar een mindmap maken over Vrede en vrijheid Hier ziet u een voorbeeld: Plaats de woorden die je hebt opgeschreven tijdens de liedjes in de mindmap. Ga met elkaar in gesprek en laat zien wat je raakt! Over welke onderwerpen zou je graag in gesprek gaan? Wie zou je graag uitnodigen om over dit thema in gesprek te gaan? (organisatie?) Is er een onderwerp over vrede en vrijheid dat je zelf zou willen inbrengen? Leven er ideeën over verdere invulling van het thema?

3 Een richting geeft hoop Lees samen het verhaal van het lege doosje. Niet zolang geleden waren de meeste mensen niet erg rijk. Maar wat elk gezin wél bezat, was een klein doosje, gewikkeld in een mooi geborduurd kleedje. Sommigen bewaarden het onder een stolp of op een speciaal plaatsje in de kast. Dat doosje betekende toen heel veel voor de mensen. Het doosje scheen hen kracht te geven. Er ging iets van uit. Soms vroeg een van de kinderen; Wàt zit er in dat doosje? Bij deze vraag deden de mensen altijd heel geheimzinnig en eigenlijk wisten ze het zelf ook niet zo precies. Je mocht het niet vragen, het moest het geloven. Maar het was zeker iets heel bijzonders, want ze hadden het van hun ouders gekregen en die hebben het weer van hun ouders gekregen. De dag kwam dat iemand zijn nieuwsgierigheid niet kon bedwingen. Hij wilde nu toch wel eens weten wàt er in dat doosje zat. Een beetje zenuwachtig maakt hij het open. Toen brulde hij van het lachen. Het was léég! Had hij het niet gedacht! Een waardeloos doosje en helemaal léég! Als een lopend vuurtje verspreidde het nieuws zich. Eerst werd het gefluisterd. Maar al gauw werd het van het ene gezin naar het andere openlijk en brutaal doorverteld. De ouderen ontkenden het heftig. Neen, neen, dat kan niet! Ik weet het zeker: er zit een kostbare steen in... of misschien wel een bijzondere spreuk of korrels goud... iets levends... iets krachtigs. Want zoiets had ieder zich altijd voorgesteld. De kinderen daagden hun ouders uit om ook hun doosje te openen. De meeste ouders lieten zich overhalen en toen moesten ze het wel toegeven: het doosje was leeg... waardeloos. Dat kwam hard aan. Waren ze dan al die tijd voor de gek gehouden? De meeste gezinnen konden er toch niet toe besluiten het doosje weg te gooien. Ze verstopten het in een donker hoekje van de kast, als een kostbare herinnering. Maar het werkte niet meer. De kinderen vonden zichzelf erg goed: die grote leugen hadden ze toch maar mooi ontmaskerd! Toch ging het van toen af niet béter met die mensen. Integendeel. Er kwam een grote leegte in hun leven. De eerste jaren deden ze driftig pogingen om die leegte met van alles te vullen: met kennis en wetenschap, congressen en party's, luxe en rijkdom, sport en spel. Maar steeds sneller en vaker bekroop hen de eenzaamheid, de leegte waar ze geen raad mee wisten. Als ze voor dingen kwamen te staan die een beetje moeilijk waren, hadden ze niets om zich aan op te trekken en door te zetten. De een na de ander knapte erop af. Zo gingen de mooiste huwelijken kapot en raakten de mensen steeds meer in moeilijkheden.

4 Ze voelden zich dikwijls doodongelukkig, oud en jong, want de ouderen hadden niets meer om aan de jongeren door te geven. Tot iemand besloot: de kracht om van ons leven iets moois te maken, bestaat echt. Ze gaven niet op, ze bleven zoeken hoe ze het doosje met iets waardevols konden vullen. En op een dag, als bij wonder. De leegte sloeg om in een zoektocht, naar de stille kracht die ons mensen verenigt en overstijgt. De mensen besloten om zelf het doosje opnieuw vullen met wensen voor de toekomst. Met wensen voor hun kinderen. Met wensen voor de wereld. Maak zelf (of koop) je eigen persoonlijke bewaardoosje. Zorg dat iedereen (schrijf)papier heeft. Schrijf je wensen voor de toekomst, voor de wereld, voor toekomstige kinderen op kleine papiertjes en stop ze in jouw bewaardoosje. Bepaal samen: of het enkele wensen met elkaar deelt of je over een periode weer terugkijkt naar je wensen of je het bewaardoosje wilt versieren. Iedereen kan het bewaardoosje meenemen naar huis Bespreek nadien: Zou jij een richting kunnen aangeven wat je zou willen nastreven? Is hoop hetzelfde als geloven? Volg jij je innerlijk weten? Waarom wel, waarom niet? Helpt het Apostolisch genootschap jou om richting te geven? Uit de weekbrief De kracht van geloven nr. 41,2006 ( Themabladen/LZ/ Weekbrief): In ons werk staat ieder persoonlijk voor de kracht van de liefde in zichzelf en liefde voor de ander. Het geloof zonder de zekerheid dat al onze verwachtingen zullen uitkomen. Als we alles zeker zouden weten hoe zouden we dan echt kunnen leven? Het is wel een innerlijk weten dat we als mens beschikken over een scheppende kracht en daar tevens deel van zijn. Een eenvoudig geloven in eigen en elkaars mogelijkheden geeft kracht!

5 Voorbeeld van een zelf te maken doosje.

6 Conflicten als bron van verandering en vernieuwing Een leven, een wereld zonder conflicten is niet goed voorstelbaar en misschien zelfs niet wenselijk, het is in ieder geval niet de realiteit. Wanneer we vrede beschouwen als een herstellend vermogen, een werkzaamheid, wordt het wel een bereikbaar ideaal (richting). Een wisselwerking tussen binnen- en buitenwereld, tussen mijzelf en de ander, tussen hier en ver weg. Dat vraagt ruimte om elkaar echt te zien! Vredelievendheid is geen eigenschap die je in meer of mindere mate bezit, zij is een keuze, steeds opnieuw. Uit weekbrief Vredewerkers nr. 32, 2011 ( Themabladen/LZ/ Weekbrief) Aan de hand van stellingen kunt u gesprekken voeren en zo aan den lijve ondervinden dat vrede niet klaar ligt. Verken in verschillende groepjes de stelling en laat ze zo de grens opzoeken in hun denken. Na de voorbereiding vorm je twee groepen. De ene groep is voor de andere is tegen. Ga in discussie en stuur aan op een dialoog. Principes van de dialoog: Stelling een: 2014 was het jaar waarin het vluchtelingenrecord gebroken werd, sinds wereldvluchtelingenorganisatie UNHCR in 1989 begon met tellen. De wereld heeft nooit goed geweten wat zij met grote aantallen vluchtelingen aan moet. Nu wordt het gros van de vluchtelingen, 86 procent, opgevangen door ontwikkelingslanden. In Afrika groeien kampen uit tot uitgestrekte, semipermanente steden van zeil en tentdoek en momenteel verdrijven de strijders van IS mensen uit Irak en Syrië. De allerarmste landen herbergen nu zo n 2,5 miljoen vluchtelingen. Onder meer om deze landen te ontlasten heeft de UNHCR een programma om vluchtelingen in andere landen te vestigen. Landen mogen zelf bepalen hoeveel vluchtelingen zij uitnodigen in hun land. Nederland zegt plaats te hebben voor jaarlijks ongeveer 500 uitgenodigde vluchtelingen per jaar. Vergeleken met de Verenigde Staten ( vluchtelingen per jaar) of Zweden (2.000 vluchtelingen per jaar) geen hoog aantal. In 2015 zie je de vluchtelingenstroom uit Syrië, Iran, Irak in razend tempo op gang komen. Er is nog geen einde aan de stroom vluchtelingen. De stelling luidt: Nederland moet veel meer vluchtelingen opnemen.

7 Stelling twee: Scholen gaan gebukt onder de nieuwe Drank- en Horecawet en worstelen met de vraag hoe iets feestelijks te organiseren rond het eindexamen zonder dat drank wordt aangeboden. Veel scholen komen tot de conclusie dat dit eigenlijk niet meer kan en daarmee sterven de officiële eindexamenfeesten uit. Docent Ferry Haan pleitte er in een opiniestuk voor om zeer zwak-alcoholische dranken wel beschikbaar te maken voor jongeren. Het gaat hier dus om drank met maximaal 2,5 % alcohol. De stelling luidt: De verkoop van zeer zwak-alcoholische drank aan jongeren tussen de 16 en 18 jaar moet legaal worden. Stelling drie: In oktober is Nederland in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gekozen als lid van de Mensenrechtenraad voor de periode van Minister Koenders juicht het Nederlandse lidmaatschap toe: Dit onderstreept het belang dat Nederland hecht aan mensenrechten, overal ter wereld. Dat biedt de kans ons actief in te zetten voor bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting, bescherming van vrouwenrechten, rechten van seksuele minderheden, mensenrechtenverdedigers en het recht op een eerlijk proces. We gaan ons er ook vol overtuiging voor inzetten dat er meer aandacht komt voor mensenrechten in conflictgebieden. De Mensenrechtenraad in Genève, die 47 leden telt, is het orgaan van de VN dat zich sinds 2006 richt op de naleving van mensenrechtenverdragen. De stelling luidt: Nederland dient, nu het lid is van de VN-Mensenrechtenraad, de handelsbanden te verbreken met landen waar mensenrechten structureel worden geschonden. Is het gelukt om naar elkaars standpunten te luisteren? Wanneer wel/niet Heb je respectvol kunnen reageren? Wanneer wel/niet? Heb je je oordeel voor je kunnen houden? Hoe moeilijk was dat! Heb je meer gevoel gekregen voor de keuzes op weg naar vrede?

8 Vrede begint met elkaar te vertrouwen Hippies en Flower Power waren aan Woodstock voorafgegaan! Opstandige jeugd voor zachte krachten in de samenleving. In Taking Woodstock (2009) laat regisseur Ang Lied zien hoe de organisatoren van het festival volstrekt geen idee hadden hoeveel bezoekers er zouden komen. De bedenkers en de autoriteiten waren volkomen overdonderd. Hoe konden vijfhonderdduizend jongeren of daaromtrent op een heel kleine weide in pais en vree drie dagen verblijven? Het bleek te kunnen, dankzij de muziek en het gedeelde ideaal. Vrede blijkt dus niet alleen de afwezigheid van geweld te zijn. Vrede is vooral een concrete levenshouding. Bron Catechismus van de compassie Taking Woodstock - Official Trailer [HQ HD]Stap 1 Nodig het meisjeskoor of jeugdkoor uit op de kring. In de Power Point Leren vertrouwen staan liederen. Deze liederen kunnen gezongen worden en/of met elkaar besproken worden Aan de hand van de Power Point Leren vertrouwen geef je vorm aan een inhoudelijk avond die ruimte biedt voor elkaars kwetsbaarheid. De Power Point is maar een hulpmiddel om het gesprek aan te gaan. Zing met elkaar de liederen!

9 De kracht van geloven is hoopvol voor de toekomst Stap 1 Kijk met elkaar naar het volgende filmpje 12 min My philosophy for a happy life Sam Berns TEDxMidAtlantic Stap 2 Ga met elkaar in gesprek over zijn filosofie! De filosofie van Sam bestaat uit 3 onderdelen. 1. Heb vrede met wat je niet kan, er is zoveel wat je kan! 2. Ik omring me met mensen met wie ik samen wil zijn 3. Blijf vooruitgaan Kijk niet te lang achterom, blijf vooruitgaan, dit opent nieuwe deuren en geeft nieuwe kansen om iets nieuws te doen. Enkel vragen ter suggestie Zijn er dingen die je graag wil en niet lukken? Hoe zou het voelen als je vrede hebt met wat je niet kan? Met welke mensen zou jij je willen omringen? Wat kunnen deze mensen voor je betekenen? Maak je wel eens gebruik van mensen om wijzer te worden? Heb jij weleens een stap voorwaarts gedaan en dat wat lastig was achter je gelaten? Kun je iets met de uitspraak Ik heb zeker nare gevoelens, ik aanvaard deze gevoelens en accepteer ze, dat opent de weg naar vooruitgang Lees tot slot onderstaand stukje weekbrief voor en gebruik deze als een samenvatting voor de inhoudelijke avond. De kracht van geloven betekent niet dat we de sterkste of de beste moeten zijn. Het is ook niet gericht op steeds meer, groter, beter en sneller. Het is een stille kracht, als een mosterdzaadje, dat uitgroeit tot een beschermende grote plant. Geloof in de kiemkracht van ons woord, in waarachtigheid en mededogen, is ook geloven in onszelf. Geloven is een inspiratiebron die jou zelf tot een bepaalde levenshouding brengt. Geloven in de kracht van een levensstijl gericht op mededogen en bestaansvreugde. Weekbrief De kracht van geloven nr. 41, 2006 ( Themabladen/LZ/ Weekbrief)

10 Conflicten Conflicten (problemen met anderen) doen zich op alle terreinen voor tussen ouders en kinderen, tussen partners binnen een relatie, op school, met vrienden, in de wijk en in de wereld. Een samenleving zonder conflicten bestaat niet, want belangen sluiten niet altijd op elkaar aan. Het is niet goed om conflicten uit de weg te gaan! Uiteindelijk worden ze dan steeds groter. Kleine ergernissen stapelen zich op en dan barst de bom! Letterlijk in de kleine wereld en in de grote wereld. Natuurlijk kun je af en toe eens tot 10 tellen. Je kunt tot op zekere hoogte elkaars slechte eigenschappen accepteren. Maar als het jezelf raakt, jezelf aantast, ga je over een grens heen. Dan wordt het meer dan een belangentegenstelling. Begrip hebben en serieus genomen worden zijn heel belangrijk. Print het bord en de kaartjes. Pas eventueel de inhoud aan, gebruik daarvoor het wordbestand van de kaartjes ( opdrachtkaarten.docx). Bespreek de inleiding en leg de spelregels uit! Mens, erger je je? En dan? Een leuk spel voor groepen vanaf drie personen om te ervaren hoe conflicten van alle tijden zijn en creativiteit vereisen om stappen te maken. Het gaat hierbij niet om het spel, maar om het (samen) uitvoeren van de opdrachten. Het spel wordt gespeeld als Mens erger je niet, maar met extra s: De opdrachtkaarten worden, met de achterkant boven, op een stapel op de velden van het overeenkomstige logo gelegd. Komt een speler (groepje spelers) met een pion op een opdrachtveld, dan pakt hij een opdracht van de overeenkomstige stapel (boek, conflict of inspiratie) en leest deze voor. Alle spelers beantwoorden de opdracht samen. Op deze velden mogen wél meerdere pionnen tegelijk staan. Het spel is afgelopen als de afgesproken tijd om is. De kaarten met het conflict - symbool worden vóór aanvang van het spel door de spelers zelf gemaakt. Zij beschrijven kort een conflictsituatie uit hun eigen omgeving. Tot slot: Begrijp je waarom het niet goed is conflicten uit de weg te gaan? Heeft het spel bijgedragen om nog eens naar jezelf te kijken en je af te vragen hoe jij met conflicten omgaat? Kun je een voorstelling maken dat wanneer we thuis en in de samenleving beter met conflicten zouden kunnen omgaan de vrede iets dichterbij zou kunnen komen?

11

12 Bron: Hand. 6: 1-7 Bron: Rom. 14: 1-12 Bron: Rechters 16 Bron: I Samuël 24 Er is een conflict in de gemeente over de verdeling van de ondersteuning. De apostelen laten de gemeente enkele wijze mannen kiezen om de verdeling ter hand te nemen. Wat vinden jullie van: - Het standpunt van de Griekstaligen? - De oplossing van de apostelen? Paulus dringt erop aan mensen te accepteren in hun eigen opvattingen over wat het geloof van hen vraagt: wel of niet bepaalde zaken te eten, wel of niet bepaalde feestdagen te vieren. - Welke conflicten denken jullie dat er in de Romeinse gemeente waren? - Wat vinden jullie van het standpunt van Paulus? - Voegt het onderscheid tussen een zwak en een sterk geloof volgens jullie iets toe? De sterke Simson wordt door een serie listen van zijn kracht beroofd en door de Filistijnen gevangen genomen. Bij het feest hiervoor neemt Simson wraak door met zijn teruggekeerde kracht de tempel in te laten storten, zo n drieduizend mensen komen om. - Naar wie gaat jullie sympathie uit? Waarom? - Wat zijn de redeneringen waarmee Simson, Delila en de Filistijnen hun handelen legitimeren? - Wat vinden jullie van de rol van God? David wordt door Saul achtervolgd (deze wil dat zijn zoon Jonathan hem opvolgt), maar valt bijna in handen van David. Deze spaart hem en redt daarmee zichzelf. - Wat vinden jullie van Sauls boosheid? - Wat vinden jullie van het standpunt van Davids mannen. - Wat vinden jullie van Davids handelen? - Wat vinden jullie van Davids toespraak tot Saul? Bron: Mattheüs 20: 1-16 Bron: Lucas 15: Bron: Liedboek, lied 462 Bron: Liedboek, lied 1013 De heer van de wijngaard beloont de arbeiders die de hele dag werkten evenveel als de arbeiders die maar één uur gewerkt hebben. - Wat vinden de eerste arbeiders van de uitbetaling? Hebben ze volgens jullie gelijk? - Wat vinden de laatste arbeiders van de uitbetaling? Hebben ze volgens jullie gelijk? - Wat is volgens jullie rechtvaardig aan deze situatie? En wat niet? Een vader had twee zonen, de jongste verbrast zijn erfdeel, de oudste blijft thuis. Als de jongste thuiskomt wordt er feest gevierd. De oudste wordt woedend, zijn vader probeert hem te bedaren. - Wat vinden jullie moedig aan het handelen van de jongste zoon? - Wat vinden jullie van de boosheid van de oudste zoon? - Wat vinden jullie van de argumenten van de vader? - Zouden de argumenten van de vader de oudste geholpen hebben? Waarom wel of niet? Een lied over vrede. De beelden van vrede zijn bevrijding voor degenen die worden doodgezwegen, geen pijn meer, jong groen aan de bomen, schijnsel van sterren en een nieuwe dag, de komst van de zoon des mensen. - Wat is voor jullie het meest treffende beeld voor vrede? Waarom? - Vinden jullie de beelden bij elkaar passen? - Vinden jullie dit een passend adventslied? Een vredeslied. De beelden van vrede zijn dromen van overvloed, dansen op het plein in plaats van oorlog, mooie huizen, vertrouwen, brood en wijn delen. - Wat is in dit lied voor jullie het meest treffende beeld van vrede? - Vinden jullie de beelden bij elkaar passen? - Zijn de verwijzingen in het vierde couplet naar God en Jezus volgens jullie nodig voor vrede?

13

14

15 Beschrijf kort een conflictsituatie uit je eigen omgeving. Beschrijf kort een conflictsituatie uit je eigen omgeving. Beschrijf kort een conflictsituatie uit je eigen omgeving. Beschrijf kort een conflictsituatie uit je eigen omgeving. Voorbeeld: Je hebt al tijden tot grote tevredenheideen hulp, en bij de koffie zegt ze ineens: al die Turken en Marokkanen die deugen niet, weg ermee. Wat doe je.? Beschrijf kort een conflictsituatie uit je eigen omgeving. Beschrijf kort een conflictsituatie uit je eigen omgeving. Beschrijf kort een conflictsituatie uit je eigen omgeving. Beschrijf kort een conflictsituatie uit je eigen omgeving.

16

17 Wat vinden jullie van de volgende uitspraak? Wat vinden jullie van de volgende uitspraak? Wat vinden jullie van de volgende uitspraak? Wat vinden jullie van de volgende uitspraak? If you want others to be happy, practice compassion. If you want to be happy, practice compassion. (Dalai Lama) Goed is: het leven behoeden en bevorderen. Slecht is: het leven belemmeren en vernietigen. (Albert Schweitzer) Voor ware schoonheid moet je blijven poetsen. (Loesje) Constant kindness can accomplish much. As the sun makes ice melt, kindness causes misunderstanding, mistrust, and hostility to evaporate. (Albert Schweitzer) Wat vinden jullie van de volgende uitspraak? Wat vinden jullie van de volgende uitspraak? Wat vinden jullie van de volgende uitspraak? Wat vinden jullie van de volgende uitspraak? De betekenis van ons leven ligt in het verschil dat we maken in de levens van anderen. De aanval is de beste verdediging. Twistzieke honden lopen met gescheurde oren. Waar twee kijven, hebben twee schuld. (Nelson Mandela)

18 Vrede; de weg binnendoor Vrede is de weg, zei Mahatma Gandhi. Het klinkt vanzelfsprekend, simpel bijna. Maar we kunnen allen dagelijks ervaren dat het dat niet is. Op een vreedzame manier omgaan met het leven om ons heen is blijkbaar iets wat we ten dele, zoals vele andere zaken, moeten leren. Maar hoe doen we dat? Hoe geven we dat leerproces vorm en inhoud? Voor verdere verdieping en inspiratie; Verkennen levenswijsheid op weg naar vrede We verkennen allereerst wat we al weten over Ghandi. Kijk naar een korte documentaire over het leven van Ghandi. 5 min. Enkele levenslessen vanuit het gedachtengoed van Mahatma Ghandi We laten anderen over ons regeren omdat we dit toestaan Iemand kan je alleen je zelfrespect afnemen als je het hem geeft Wees je verandering die je wilt zien in de wereld Wie zichzelf verandert, kan de wereld veranderen. En wie de wereld verandert, kan de wereld redden Geluk hangt af van wat men kan geven, niet van wat men kan krijgen Leef zodat je deel bent van de natuur en niet losstaat van de natuur Scholing en educatie is belangrijk en levenslang, we leren ons hele leven omdat leven veranderen is Ga in gesprek aan de hand van de volgende stelling: Wat denk je kun je vrede krijgen zonder geweld te gebruiken? Motto Schrijf na alles wat je tot nu toe gehoord en beleefd hebt over vrede en hoop een eigen motto op dat jou kan helpen en een klein stapje te doen richting vrede. Posters maken Beslis met elkaar of het leuk is om posters te maken over je motto en daarmee anderen te inspireren.

19 Vertrouwen en hoop Wie of wat belet ons zelf zo n mens te zijn? Soms zijn het onze eigen gedachten van dat zal mij nooit lukken of zijn er bij eerdere pogingen teleurstellende ervaringen geweest, in jezelf of in de ander, of werken omstandigheden verlammend. Op een van de talrijke kaarten die mijn vrouw en ik mochten ontvangen, waarvoor onze hartelijke dank, stond geschreven: Als onze geest werkelijk zou beseffen wat liefde, vrede en geluk is, zou hij deze niet zo in de weg staan. Blijkbaar worden we door van alles afgeleid van wat we werkelijk willen, van wat van werkelijke waarde is. Uit de weekbrief Het nieuwe tegemoet nr. 2, 2015 ( Bajau Laut girl Bekijk het filmpje over hoop en vertrouwen 1 min. 57 Schrijf daarna individueel de onderstaande vragen op: Wat heb je gezien? Wat heeft je geraakt Hoe heeft het je geraakt Wat heeft het opgeroepen Ga daarna in gesprek over de vragen die je hebt opgeschreven Antwoorden die gegeven kunnen worden zijn: Niet mogelijk. Verloren moeite. Dit kalf is duidelijk al verdronken. Het lijkt nogal voor de hand liggend. Dit videoverhaal wijst duidelijk een andere richting uit. Het kleine meisje is er heel gerust op. Ze lijkt vertrouwensvol. Ze komt niet bedrogen uit. De eigen werkelijkheid Is dit jou ook al overkomen? Vertrouwen en hoop doen wonderen.

20 Niet veroordelen helpt Het wordt lastig, zo niet onmogelijk om in vrede met elkaar samen te leven als het ons niet meer werkelijk interesseert wie onze medemens is, wat hem of haar beweegt, waarin we verschillen en wat ons bindt. Als we geen vragen meer stellen aan elkaar, maar uitgaan van vaststaande veronderstellingen, als we de ander zien als verwisselbaar onderdeel van de groep. Vredelievendheid is geen eigenschap die je in meer of mindere mate bezit, zij is een keuze, steeds opnieuw. Bekijk weekbrief nr. 32: Vredewerkers, van zondag 14 augustus 2011 ( jeugd.apgen.nl/documenten/themabladen/lz/ weekbrief) Schrijf heel kort op wat je vindt van de discussie dat zwarte Piet moet verdwijnen uit ons oer-hollandse Sinterklaasfeest. Kijk samen naar onderdelen of de hele documentaire uit de rapportage zo zwart als roet. In haar documentaire Zwart als roet onderneemt Sunny Bergman een persoonlijke zoektocht naar de onbewuste vooroordelen ten opzichte van huidskleur. Gesprek: Wat hebt je opgeschreven over de zwarte piet discussie. Welke emotie dit oproept! Markeer deze emotie! Waar komt de heftige emotie vandaan? (documentaire spreekt van fysieke pijn die voortkomt uit de koppeling: Wat krijg ik mee van thuis en een andere kijk) Is je mening veranderd of versterkt na het zien van de documentaire? Heb je je wel eens echt verdiept in de mening van de mensen die tegen Piet zijn? Wat beweegt de ander om tegen zwarte Piet te zijn? Schrijf een aantal argumenten op! Leef je in! Zijn er argumenten waarover je wilt discussiëren. Ben je het ermee eens of oneens? Hoe kom je nu dichter bij elkaar wanneer de meningen zo kunnen verschillen? De eigen stap: Wat gaat jou helpen om meer begrip te krijgen voor het standpunt van de ander? Welk standpunt gaat jouw gedrag bepalen in het Sinterklaasfeest?

21 Vrede leren waarderen Hoe kun je met jongeren lastige onderwerpen als de menselijke waardigheid of respect voor anderen zinvol bespreken? Een kennismaking met situaties waarin deze begrippen volstrekt ontbreken is confronterend, vooral als de jongeren ontdekken dat hun opa s en oma s dat in de oorlog zelf hebben meegemaakt. Of dat kinderen in hun klas met een asielachtergrond zelf de oorlog van dichtbij hebben meegemaakt of dat in hun familie de verhalen sterk leven omdat er nog vele trauma s verwerkt moeten worden. Hoe kom je tot meer waardering voor de vrijheid die je bezit? Een vrijheid die niet vanzelfsprekend is en hopelijk groeit het besef dat vrijheid mensenwerk is door samenwerking, mensenrechten te respecteren, door de rechten van het kind te verdedigen, door ons te verzoenen met het verleden, door geweldloos verzet, de vrede te bewaken in het eigen hart en voor de ander, door mee te beslissen in de wijk, in de wereld en door respect te organiseren als het er niet is! Filmavond Ga op een gezellige en sfeervolle locatie met elkaar naar de documentaire Spencer kijken. Via: 25 minuten. kun je je aanmelden om de onderstaande film of een andere film kosteloos huren. Je bestelt de film heel eenvoudig en stuurt hem terug op de aangeven datum. zie bijlage 2 voor werksuggesties Wanneer kinderen die door de oorlog zijn getraumatiseerd hun ogen sluiten, wat zien ze dan? Hoe zijn ze in staat met hun ervaringen te leven? De Nederlandse filmmaker Duco Tellegen maakte opnamen in vier landen (Liberia, Kosovo, Cambodja en Rwanda) voor een serie van korte documentaires, die hier tot één film zijn samengebracht. De Liberiaanse jongen Spencer heeft zelf mensen vermoord en leert in een rollenspel dat geweld geen vanzelfsprekendheid is.

22 Er zijn verschillende documentaires te zien op de film. Kies: Achter gesloten ogen: Spencer Spencer was dader en slachtoffer van de oorlog in Liberia tegelijk. Als 18-jarige heeft hij een leven van kindsoldaat achter de rug en moet hij het normale leven weer leren. In een hulpprogramma leert hij dat het doden van mensen niet normaal is. Het programma bereidt hem voor weer terug te keren naar zijn geboortedorp, waar hij de moed moet vinden vergeving te vragen aan zijn familie en de medebewoners van het dorp. In deze documentaire zitten prachtige elementen die goed laten zien hoe in dit geval kinderen tot gruwelijke dingen instaat zijn. Hoe de kinderen denken en wat er met hun gebeurt. Hulpverleners in Liberia werken aan herstel van deze kinderen en brengen vooral moeders weer in contact met hun zonen. Indrukwekkend wanneer vergeving wordt gegeven aan een kindsoldaat die terug mag keren naar zijn dorp. Probeer in een gesprek de belangrijkste elementen te noemen zodat jongeren meer begrijpen hoe geweld tot stand komt en hoe moeilijk er een weg terug gevonden kan worden. Maar uiteindelijk wel de enige weg. Vragen: Hoe is Spencer (Rufus) uit de documentaire terecht gekomen in de oorlog? (op weg naar school is hij tegen een groep soldaten gelopen die hem hebben meegenomen oorlog komt op mijn pad ) Wat vertellen de jongeren over hun beweegredenen? De hulpverlener stelt indringend de vraag waarom vochten jullie? (Om het voordeel zelf niet gedood te worden om een beter leven om zelf orders te geven. Rang hebben. Maar vooral ook om erbij te horen!!) De hulpverlener bezoekt de moeder regelmatig en vertelt over de voortgang van haar zoon. Wanneer hij uiteindelijk met de vraag komt Mag uw zoon weer thuiskomen blijft het heel lang stil. Wat zal er in de moeder omgaan? De hele gemeenschap verwelkomt de jongere. Wat heeft deze hereniging jou persoonlijk te zeggen. Wat zie je gebeuren en wat is daarbij belangrijk? Zie ook de docentenhandleiding op de site. Deze krijg je geleverd als je de film besteld.

23 Diep in ons zelf dragen wij de hoop Diep in onszelf dragen wij de hoop. Is ze niet daar; dan is ze nergens. Hoop is een bewustzijn en staat of valt niet met wat er in de wereld gebeurt. Hopen is voorspellen noch voorzien. Hoop zit ons in de ziel, in het hart gegrift, ligt voor anker voorbij de horizon. Hopen, in deze diepe en krachtige betekenis, is anders dan blij zijn om wat goed gaat of je graag inzetten voor wat zeker succes heeft. Hoop is de kunst om ergens aan te werken omdat het goed is, niet alleen omdat het kans van slagen heeft. Hoop is niet optimisme, niet de overtuiging dat iets goed zal aflopen. Hopen is zeker weten dat iets zinvol is, ongeacht de afloop. Vaclav Havel Lees met elkaar het gedicht Wat denk jij bij dit gedicht (het antwoord kan ook moeilijk zijn, zeker dat mag, we nemen elkaar mee!!) Ga dan op verkenningstocht en probeer met elkaar tot de kern van dit gedicht te komen. De documentaire Achter gesloten ogen kan een kompas zijn voor dit gesprek. (Zie werkvorm Vrede leren waarderen) Ik hoop voor de komende tijd op...

24 Vrede in ons eigen hart Zou vrede niet altijd beginnen met vrede in je eigen hart? Bij alles wat het leven geeft en neemt, met je talenten en tekorten, je kwetsbaarheid en kracht. Vanuit innerlijke ruimte liefdevol naar jezelf kijken, gedreven door het verlangen om betekenis aan je bestaan te geven, in het geloof dat je er mag zijn. Het is een dynamisch verlangen dat een levenlang met ons meetrekt. Wie zouden we zijn zonder dit verlangen? Uit de weekbrief: Vredewerkers nr. 32 van 14 augustus 2011 ( documenten/themabladen/lz/ weekbrief) Wie ben ik dan? Maak gebruik van het kwaliteitenspel of maak zelf eventueel kaartjes. Leg de kwaliteiten op de tafel. Iedereen kiest drie kwaliteiten waarin degene zich herkent en legt deze voor zich. Waarom heb je juist deze kwaliteiten gekozen? Ben je tevreden met je kwaliteiten? Vertel eens Wat maakt dat je daar wel/niet tevreden mee bent? Durf je te geloven in je eigen kracht? Wat kan je weerhouden? Kijk tot slot naar het filmpje: 2 min. Herken je de wisselwerking die in het filmpje werd geuit tussen vrede in jezelf en vrede in de buitenwereld? Hoe kan je de vrede krijgen in je eigen hart? Wie of wat kan je daarbij helpen?

25

26 Ter verdieping:

27 Vrede verbindt Vrede lijkt zo groot en ongrijpbaar. Maar er zijn heel wat mensen die zich op een bescheiden manier inzetten voor vrede en gerechtigheid. (PAX, thema Vrede verbindt, vredesweek 2015) Hoopvolle is: als een mens vrede brengt, is er vrede in de wereld; als een mens vergeving schenkt, is er vergeving in de wereld. Het begint telkens bij u en mij. Uit weekbrief Vrede verbindt nr. 30 van 20 september 2015 ( intranet-mondiaal/documenten/zielsverzorging/weekbrief/2015/1530-weekbrief) Ga met elkaar een weekbrief schrijven met als thema Vrede verbindt. Denk eerst na voor wie de weekbrief wordt geschreven. Bijvoorbeeld; voor een eredienst? Of voor een verdiepingsavond? Waar zou je over willen schrijven? Brainstormen. Aandacht voor ieders inbreng! Met welke boodschap zou je de gemeenschap willen inspireren? Keuze maken voor onderwerpen. Zoek voorbeelden bij de onderwerpen. Door een voorbeeld kun je laten zien dat iets niet vanzelfsprekend is of elkaar iets laten voelen/ ervaren Zoek er muziek en beelden bij. Spreek af wie gaat schrijven? Deel de opzet met elkaar. Moet er nog iets bij of af! Stem met de voorganger ruim op tijd af, wanneer jullie weekbrief in de eredienst of op een verdieppingsavond centraal zou kunnen staan.

28 ik wil voor de vrede kiezen Dit wordt een creatieve avond met als thema: Ik wil voor de vrede kiezen! Ga met elkaar een vredesposter maken. Hang alle posters op in het gebouw Voor verbinding kun je denken aan een wedstrijd voor de hele gemeenschap: wat is de beste poster? Iedere groep of individu kan meedoen. Voor punten: geef iedereen 4 punten die hij/zij mag weggeven. Tip: google naar vredesposters maken en laat je inspireren.

29 Reflecteren Reflecteren betekent terugblikken op een ervaring die je hebt opgedaan. In elke ervaring zit een handelingsaspect (DOEN), cognitief aspect (DENKEN) en een emotioneel aspect (VOELEN). Ons doen en laten wordt beïnvloed door gedachten, gevoelens en intenties. Omgekeerd zal je handelen ook impact hebben op je denken, voelen en willen. Wat je doet (denkt, voelt, wilt) wordt bepaald door omstandigheden en door wie jij bent als persoon. Reflectie vragen: Heeft dit thema over vrede jouw gedachten aangescherpt. Welke gedachten heb je gehad en zijn je bij gebleven? (onderwerpen: discriminatie, kindsoldaten en agressie, hoopvol doorzetten ) Zijn er ontstaande emoties die je nog wilt delen over het achterliggende thema (emoties: hoopvol, angst, gedreven, teleurstelling, moed, durf, verdriet). Zijn er in de achterliggende periode momenten geweest waarop je echt iets hebt kunnen doen om de vrede te bewaren? Zijn er nog onderwerpen die aansluiten bij dit thema die je heel graag zou willen oppakken?

30 Afsluiten Kijk nog eens terug naar het weekbrief project. Is dit goed gegaan? Hoe is het ontvangen in de gemeenschap? Vond je iets moeilijk en zo ja wat dan? Zou je het nog een keer willen doen?

Bron: I Samuël 24. Bron: Rom. 14: 1-12. Bron: Hand. 6: 1-7. Bron: Rechters 16

Bron: I Samuël 24. Bron: Rom. 14: 1-12. Bron: Hand. 6: 1-7. Bron: Rechters 16 Bron: Hand. 6: 1-7 Bron: Rom. 14: 1-12 Bron: Rechters 16 Bron: I Samuël 24 Er is een conflict in de gemeente over de verdeling van de ondersteuning. De apostelen laten de gemeente enkele wijze mannen kiezen

Nadere informatie

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN Het doel van het drie weken plan van Follow the Honey is een dagelijkse gewoonte op te bouwen van naar binnen gaan, met je aandacht bij Jezelf zijn*. Binnen is bij je hart,

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

WERKBOEK. Durf te doen wat je raakt..

WERKBOEK. Durf te doen wat je raakt.. WERKBOEK Durf te doen wat je raakt.. Dag 1 what makes you happy Wat is jouw happy list? Waar word je blij van? Waardoor vergeet je de tijd? Wanneer voel je de sprankel in je buik? Wat is je droom, je wens

Nadere informatie

Gaat het de kinderen goed, dan gaat het de wereld goed

Gaat het de kinderen goed, dan gaat het de wereld goed Aspecten: Ethisch besef Medemenselijkheid Uitgave: juli 2017 2 * Inleiding Op 20 november 2014 was het 25 jaar geleden dat de definitieve tekst van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind door de Algemene

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN INHOUD 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN 7 Verdriet uit je hart en verdriet om je zorgen 11 De belangrijkste relatie is die met jezelf 14 In dankbaarheid ligt geluk

Nadere informatie

41 tips Van Jezelf Houden

41 tips Van Jezelf Houden Marian Palsgraaf 41 tips Van Jezelf Houden Gewoon omdat jij het waard bent Hallo mooie JIJ, Leuk dat je je hebt ingeschreven voor de 21 dagen cursus Van Jezelf Houden. Wat zal het mooi zijn: een wereld

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Week 4: voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen. WEEK 4 Voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen

Week 4: voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen. WEEK 4 Voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen WEEK 4 Voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen Het klinkt als iets onmogelijks Schrij Schrijven met je hogere zelf en je gidsen, klinkt als iets onmogelijks. Misschien ook omdat, hoe zeer je

Nadere informatie

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren.

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. WAARSCHUWING Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. INLEIDING Je herkent het vast: je stond met een glas

Nadere informatie

Parel van het licht. Moed en verlichting op je pad

Parel van het licht. Moed en verlichting op je pad Parel van het licht Moed en verlichting op je pad Parel van het licht Moed en verlichting op je pad Margot Peters Schrijfster: Margot Peters Coverontwerp: Margot Peters ISBN: 9789402141078 Margot Peters,

Nadere informatie

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie.

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Via dit mailadres kunt u ook informatie aanvragen over de docentenhandleiding

Nadere informatie

Gebedshoeken voor jongeren: Sta op en schitter!

Gebedshoeken voor jongeren: Sta op en schitter! Gebedshoeken voor jongeren: Sta op en schitter! Hieronder worden vijf gebedshoeken beschreven met elk een eigen thema die verschillend gebruikt kunnen worden. Misschien is het te gebruiken tijdens een

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

THEMAONTMOETINGEN. Er zijn ontmoetingen rondom vier thema s: Waardevol opvoeden Zelfbewust zijn Investeren in je relatie Leven met verlies

THEMAONTMOETINGEN. Er zijn ontmoetingen rondom vier thema s: Waardevol opvoeden Zelfbewust zijn Investeren in je relatie Leven met verlies THEMAONTMOETINGEN Ieder mens heeft weleens vragen die hij niet zomaar kan beantwoorden. Bijvoorbeeld over wie je bent of wilt zijn, hoe je je relatie kunt versterken, hoe je omgaat met verlies of over

Nadere informatie

Maandblad van het Religieus Genootschap der Vrienden (Quakers) www.quakers.nu 85e jaargang nr. 7 Juli/Augustus 2014

Maandblad van het Religieus Genootschap der Vrienden (Quakers) www.quakers.nu 85e jaargang nr. 7 Juli/Augustus 2014 Maandblad van het Religieus Genootschap der Vrienden (Quakers) www.quakers.nu 85e jaargang nr. 7 Juli/Augustus 2014 Groepsfoto van de Nederlandse Jaarvergadering op zondag 18 mei 14 Kees Nieuwerth vertelt

Nadere informatie

Golf van de Rode Maan

Golf van de Rode Maan Golf van de Rode Maan Data waarin de golf van de Rode Maan valt: 11-2 t/m 23-2-2015 *29-10 t/m 10-11-2015 *16-7 t/m 28-7-2016 *2-4 t/m 14-4- 17 18-12 t/m 30-12 -2017 * 4-9- t/m 16-9-2018 * 22-5 t/m 3-6-2019

Nadere informatie

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE voor het doopsel van meerdere kinderen In dit boekje vind je een 15-tal voorbeelden van belofte-formules die je als ouders kan uitspreken tijdens de doopviering van je kind.

Nadere informatie

Hoop is blijkbaar iets dat wel te vinden is, dat zichtbaar is. Een gevoel dat je krijgt door een bijzondere gebeurtenis of bij een bepaald beeld.

Hoop is blijkbaar iets dat wel te vinden is, dat zichtbaar is. Een gevoel dat je krijgt door een bijzondere gebeurtenis of bij een bepaald beeld. Overweging Startzondag 2010: Vol van hoop Ds. Stefan Dijkhuizen Lieve mensen, gemeente van Christus, Aan de ene kant is het een prachtig thema, Vol van hoop. Maar tegelijk kun je je afvragen wat er nu

Nadere informatie

Module 5 Heel je relatie met geld

Module 5 Heel je relatie met geld Module 5 Heel je relatie met geld Inleiding In deze module gaan we nog wat dieper in op jouw relatie met geld. Veel coaches, therapeuten en trainers werken heel hard maar verdienen erg weinig (te weinig!).

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar DOELSTELLINGEN De deelnemers worden zich bewust van hun eigen omgang met rouw en verlies en de rol die hun geloof of levensoriëntatie hierbij heeft. De deelnemers weten dat ieder op een eigen manier rouwt

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

DOE MEE! - LESBRIEF VOOR DOCENTEN - Het is tijd voor een nieuwe vorm van herdenken.

DOE MEE! - LESBRIEF VOOR DOCENTEN - Het is tijd voor een nieuwe vorm van herdenken. DOE MEE! - LESBRIEF VOOR DOCENTEN - Het is tijd voor een nieuwe vorm van herdenken. DE NATIONALE JONGERENHERDENKING Op 4 mei herdenken we in aanwezigheid van het koningshuis, politici en vertegenwoordigers

Nadere informatie

1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest

1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest Liturgie gebedsbijeenkomst t.b.v. 3D- Day 2017 1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest Degene die voorgaat leest de tekst, de vetgedrukte tekst lezen we hardop met elkaar lezen:

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Assertiviteit Ik weet wat ik wil Ik kom voor mezelf op Ik geef mijn grens aan

Assertiviteit Ik weet wat ik wil Ik kom voor mezelf op Ik geef mijn grens aan Assertiviteit Ik weet wat ik wil Ik kom voor mezelf op Ik geef mijn grens aan Ik zeg wat ik bedoel Ik bescherm mezelf Ik durf nee te zeggen Ik spreek met respect Bedachtzaamheid Ik neem de tijd om na te

Nadere informatie

Je bent waardevol. Leven vanuit een positief zelfbeeld

Je bent waardevol. Leven vanuit een positief zelfbeeld Je bent waardevol Leven vanuit een positief zelfbeeld Voorwoord 8 Test: Heb jij last van een negatief zelfbeeld? 14 1. Zelfbeeld 16 2. Gebroken dromen 34 3. Gevangen in je gedachten 51 4. Het juk van verslavingen

Nadere informatie

Voor Noa Mali Zulueta Acea

Voor Noa Mali Zulueta Acea Voor Noa Mali Zulueta Acea Lichtflits Momenten van inzicht Lichtflits Momenten van inzicht Anniek Oosting Schrijfster: Anniek Oosting Coverontwerp: Anniek Oosting ISBN:9789402123234 Lichtflits/Anniek Oosting/2014

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Geloven kun je niet alleen! Stap 1 Jouw kijk op de wereld 15 min. Kijken in de spiegel naar jezelf Wat vind je van je eigen lichaam? Wat vind je mooi? Als je zou mogen kiezen, welk deel zou je dan weghalen?

Nadere informatie

Als je bidt, ga dan je binnenkamer in; bid tot je Vader die in het verborgene is. Je Vader, die in het verborgene ziet, zal het je belonen.

Als je bidt, ga dan je binnenkamer in; bid tot je Vader die in het verborgene is. Je Vader, die in het verborgene ziet, zal het je belonen. Als je bidt, ga dan je binnenkamer in; bid tot je Vader die in het verborgene is. Je Vader, die in het verborgene ziet, zal het je belonen. Jezus 52 weken Schrijvend bezinnen op Jezus woorden voor jou

Nadere informatie

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn.

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn. RITUEEL schrijven d a g b o e k Word de persoon die je altijd al had willen zijn. Welkom De persoon worden die je altijd al had willen zijn. Daarom schrijf ik. Door ritueel te schrijven kom je in verbinding

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inhoud Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inleiding Je hoort of leest vaak over mensenrechten. Maar kun je ook een paar mensenrechten opnoemen?

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Oase viering 22 oktober 2016 Bidden Liedje: Wees eens even stil Wees eens even stil,

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk door een scholier 1997 woorden 8 april 2001 5,1 112 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 1) Geef een korte omschrijving wat het boeddhisme volgens jou voor

Nadere informatie

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer.

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer. Psalmen Psalm 119 Heer, ik wil leven volgens uw wetten 1 Gelukkig zijn mensen die altijd het goede doen, die leven volgens de wet van de Heer. 2 Gelukkig zijn mensen die altijd denken aan de woorden van

Nadere informatie

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Bij Marcus 1 - de doop van Jezus Ik weet niet hoe goed u al de zondagsbrief hebt gelezen. Maar wellicht is u opgevallen dat er helemaal bovenin staat dat

Nadere informatie

In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Allemaal

In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Allemaal LitLab Leesclub Leesclub 30: Helden II Allemaal willen we de hemel van Els Beerten Spelregels In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Allemaal willen we de hemel van Els

Nadere informatie

Ametrien. Wil je graag dingen veranderen, maar blijft je innerlijke

Ametrien. Wil je graag dingen veranderen, maar blijft je innerlijke Amethist Herinner jij je contact met de Machtige Spirit? Neem je de moeite om te bidden en vraag je om hulp? Spreek nog vaker liefdevolle gebeden uit en focus je nog meer op vrede voor jezelf en de wereld.

Nadere informatie

Ondernemerschapsblokkades

Ondernemerschapsblokkades Ondernemerschapsblokkades Wat houdt je tegen om je droom werkelijkheid te laten worden? En hoe los je dat op? 7 tips om in actie te komen! Samengesteld door Willemijn Lau Hoi toekomstig professional, Wat

Nadere informatie

Bij u schuil ik, u bent mijn schild,

Bij u schuil ik, u bent mijn schild, Bij u schuil ik, u bent mijn schild, in uw woord stel ik mijn hoop. Psalm 119:114 inleiding Laten we eerlijk zijn: het is niet zo eenvoudig om regelmatig uit de Bijbel te lezen en te bidden. Onze volle

Nadere informatie

100 deugden. Reflectiekaarten. The Virtues Project TM. Uitgeverij ACT on Virtues

100 deugden. Reflectiekaarten. The Virtues Project TM. Uitgeverij ACT on Virtues 100 deugden Reflectiekaarten The Virtues Project TM Uitgeverij ACT on Virtues Deugden Als we deugden op de voorgrond van onze aandacht brengen, kunnen we dit grandioze reservoir van spirituele kracht aanboren.

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Nationale Sportherdenking 4 mei 2018 bij het Olympisch Stadion Raymon Blondel namens NOC*NSF. Dames en heren,

Nationale Sportherdenking 4 mei 2018 bij het Olympisch Stadion Raymon Blondel namens NOC*NSF. Dames en heren, Nationale Sportherdenking 4 mei 2018 bij het Olympisch Stadion Raymon Blondel namens NOC*NSF Dames en heren, Opnieuw zijn wij bijeengekomen bij het Olympisch Stadion en bij het beeld van Prometheus. Ik

Nadere informatie

Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer

Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer Overdenking zondag 27 maart 2016, 1 e Paasdag, in de Terskflierkerk Lezing Lucas 24:13-33 Door Ds. A.J.Wouda Lieve mensen, gemeente van de Opgestane Heer Hebben jullie de Passion gezien, donderdag? Is

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem.

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op uw weg, iedere dag weer. Leid mij door

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

Gemeente van de levende,

Gemeente van de levende, 10 maart 2019 1 e van de Veertigdagen Lucas 4, 1 13 Als jij Gods zoon bent kan je eens te meer mens zijn Gemeente van de levende, We kennen ze vast uit de krant Twee tekeningetjes die op het eerste gezicht

Nadere informatie

Les 3. Stap 2 van Innerlijke Verbinding

Les 3. Stap 2 van Innerlijke Verbinding Les 3 Stap 2 van Innerlijke Verbinding Kies voor de intentie om uzelf en anderen lief te hebben. Het maken van deze keuze opent uw hart, nodigt goddelijke Liefde en Mededogen binnen en beweegt u in de

Nadere informatie

Effectief naar een actief leven. Steven Geldof

Effectief naar een actief leven. Steven Geldof Effectief naar een actief leven. Steven Geldof E-book Effectief naar een actief leven. 2017 Steven Geldof Inspirerende Hutspot Zaandam 2 Inhoudsopgave Inleiding 4 Hoofdstuk 1 Verlangen 6 Worksheet Verlangen

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Groeien in liefde en tederheid Vriendschap

Groeien in liefde en tederheid Vriendschap Alleen dan pas! in nood leren we delen bij gevaar elkaar bij te staan moet eerst een halve wereld vergaan om met elkaar te kunnen leven dan pas samen te kunnen vechten voor een beter bestaan! Groeien in

Nadere informatie

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de OVER EN UIT OVER EN UIT Welkom bij de e-training Over en uit. In deze training leer je beter om te gaan met je scheiding. Je leert hoe je het beste het nieuws van de scheiding aan je kind kan vertellen,

Nadere informatie

Geef. nooit op! Gods beloften voor jou MIRANDA TOLLENAAR

Geef. nooit op! Gods beloften voor jou MIRANDA TOLLENAAR Geef Gods beloften voor jou nooit op! MIRANDA TOLLENAAR Geef nooit op! Tollenaar, Miranda ISBN 978-90-6353-630-5 NUR 713 Boekverzorging: Studio Vrolijk, Margreet Kattouw De bijbelteksten in deze uitgave

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst. Ik zal er zijn

Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst. Ik zal er zijn Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst Ik zal er zijn Hoe wonderlijk mooi is uw eeuwige Naam. Verborgen aanwezig deelt U mijn bestaan. Waar ik ben, bent U: wat een kostbaar geheim. Uw naam is Ik ben en Ik zal

Nadere informatie

Een Visioen van Liefde

Een Visioen van Liefde Een Visioen van Liefde Orthen, april 2012 WIE ZIJN WIJ? De oorsprong van de gemeenschap San Salvator ligt in de rooms-katholieke traditie, en voelt zich van daaruit verbonden met de Bijbel, geïnspireerd

Nadere informatie

GELUK(T)! Editha Gerdingh

GELUK(T)! Editha Gerdingh GELUK(T)! GELUK(T)! Editha Gerdingh Auteur: Editha Gerdingh (Cover-)ontwerp: Editha Gerdingh Fotografie: Jay Mantri, Jonny Lindner, Nico Wall, Ryan McGuire ISBN: 9789463672580 www.lonked.com INHOUD INLEIDING

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Zondag 2 november 2014 * Gedachtenis van de overledenen Kogerkerk * Preek Spreuken 9. 1 18 / Matteüs 25, 1-13 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vandaag een prachtige en poëtische tekst

Nadere informatie

Recht op vrije meningsuiting

Recht op vrije meningsuiting 10 Jan Boerstoel Recht op vrije meningsuiting werkblad 1 Luister naar het gedicht en lees mee met de tekst. Vul de ontbrekende woorden in. Recht op vrije meningsuiting Jan Boerstoel Recht op vrije meningsuiting,

Nadere informatie

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas:

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas: Ik geloof, geloof ik Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw Mijn naam en klas: Bezinningsmomenten In de godsdienstlessen stonden de afgelopen jaren verhalen centraal en de verschillende

Nadere informatie

Markeer de verzen eventueel met eerdergenoemde kleuren. (Ik gebruikte vooral veel bruin/grijs.)

Markeer de verzen eventueel met eerdergenoemde kleuren. (Ik gebruikte vooral veel bruin/grijs.) Dag 8: de ijdelheid van vermaak Laten we beginnen met gebed. Lees langzaam Prediker 2 vers 1 t/m 11. Markeer de verzen eventueel met eerdergenoemde kleuren. (Ik gebruikte vooral veel bruin/grijs.) Is het

Nadere informatie

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET TOOLKIT ROUW EN VERDRIET ALS JE IEMAND DICHTBIJ VERLIEST. Rouwen: een werkwoord waarvan je de betekenis pas leert kennen als je voor het eerst iemand verliest die veel voor jou betekende. Misschien wil

Nadere informatie

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben.

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben. Het meditatieprogramma duurt veertig dagen en bestaat uit tien affirmaties. Het is fijn om gedurende dit programma een dagboek bij te houden om je bewustwordingen en ervaring op schrijven. Elke dag spreek

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min.

Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min. Vrucht van de Geest Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de uitwerking van de Geest in mensen. Doelen van deze

Nadere informatie

Kringmateriaal VEZ januari en februari 2019

Kringmateriaal VEZ januari en februari 2019 Kringmateriaal VEZ januari en februari 2019 Thema: Het belang van vriendschappen, gezonde relaties Kringavond: 9 januari 2019 Inleiding In januari en februari staan wij stil bij het thema de Naakte Waarheid,

Nadere informatie

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel is een leermiddel voor de loopbaanoriëntatie van mensen in de leeftijd van twaalf jaar en ouder. Het spel heeft als doel de speler bewust te maken

Nadere informatie

Neem echt de tijd om de onderstaande vragen in te vullen!

Neem echt de tijd om de onderstaande vragen in te vullen! Intake formulier Voornaam: Achternaam: Adres: Postcode & Plaats: Mobiel : Geboortedatum: Email: Huisarts + telefoonnr: Evt andere behandelende artsen: Neem echt de tijd om de onderstaande vragen in te

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Psalm 148 : 1 en 5 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Gezang 157 (NG 80) 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt.

Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt. Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt. Jij kunt geen mensen haten en doet geen ander zeer misschien ben jij het wapen waarmee ik liefde leer.

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Bijbelstudie 1 Korintiërs Diversiteit in de kerk is van alle tijden. En nu onze cultuur en de kerk minder goed op elkaar aansluiten dan wel eens gedacht, worden we vaker bepaald bij de verschillen tussen

Nadere informatie

1 e Pinksterdag 2017 Feest van de Geest. Lezing: Handelingen 2 : 1 13

1 e Pinksterdag 2017 Feest van de Geest. Lezing: Handelingen 2 : 1 13 1 e Pinksterdag 2017 Feest van de Geest Lezing: Handelingen 2 : 1 13 Pinksteren het is een feest van onbegrijpelijke gebeurtenissen. Geheimen waar we geen grip op kunnen krijgen. Dingen die we niet goed

Nadere informatie

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1316 zondag: 3 e zondag van de zomer datum: 07-07-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Lucas 2:41-52 (BGT) liederen: Opw 733; 'Samen in het licht';

Nadere informatie

Thema: Jij telt mee!

Thema: Jij telt mee! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 24 februari 2019 Thema: Jij telt mee! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep diensten met en voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Gal. 5, 13-26 preek NGKO 20-09-2015

Gal. 5, 13-26 preek NGKO 20-09-2015 Gal. 5, 13-26 preek NGKO 20-09-2015 Serie: Mooie mensen zoals Jezus 1. Vrucht van de Geest Idealist? Toen ik klein was dacht ik echt dat kerkmensen alleen maar goed voor elkaar waren. Toen ik een jongere

Nadere informatie

Laten wij even in stilte onze pijn, onze moeite en ons zoeken verwoorden.

Laten wij even in stilte onze pijn, onze moeite en ons zoeken verwoorden. Bij Maria met verdriet terecht kunnen. We kunnen met onze pijn, met ons verdriet bij Maria terecht. We kunnen in gebed verwoorden wat het ons moeilijk maakt. We staan er op die manier niet meer alleen

Nadere informatie

Baalderdienst Zondag 10 juni 2018

Baalderdienst Zondag 10 juni 2018 Baalderdienst Zondag 10 juni 2018 AVG: Wet op Privacy In deze dienst zullen foto s worden gemaakt, die op de facebookpagina en website van onze gemeente worden geplaatst. Als u niet herkenbaar in beeld

Nadere informatie

Ontmoetingskerk - Laren NH - 20 april 2014 - Pasen Mattheüs 28: 1-10

Ontmoetingskerk - Laren NH - 20 april 2014 - Pasen Mattheüs 28: 1-10 Ontmoetingskerk - Laren NH - 20 april 2014 - Pasen Mattheüs 28: 1-10 Zondagsnacht, terwijl soldaten op wacht staan bij het graf, komt er een luide stem uit de hemel. Ze zien hoe de hemelen zich openen

Nadere informatie

Inleiding aantal gedichten (deze werden door bamboefluit en gitaar begeleid.) =======

Inleiding aantal gedichten (deze werden door bamboefluit en gitaar begeleid.) ======= Landelijke Ontmoetingsdag 1 april 2017 door: Rita Renema-Mentink Inleiding aantal gedichten (deze werden door bamboefluit en gitaar begeleid.) Het leven is anders geworden Het dagelijks leven is zo vertrouwd,

Nadere informatie

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer 3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer verbinding met je hart contact met jezelf zelfwaardering Hee! Wat goed dat je begonnen bent aan het lezen van mijn ebook. Dat betekent dat de wil

Nadere informatie

Module 7. Oefening 22

Module 7. Oefening 22 Module 7 Volgende sleutels uit deel II van het boek Dit ben je écht! staan hiermee in verbinding: Sleutel 9: Jij bent machtig. Blz. 64 Sleutel 10: Je bent hier en nu aanwezig Blz. 68 Sleutel 11, B: Wat

Nadere informatie

Emilie Depuydt. Goed gezien. Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent. Witsand Uitgevers

Emilie Depuydt. Goed gezien. Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent. Witsand Uitgevers Goed gezien Emilie Depuydt Goed gezien Stel jezelf zichtbaarder op en word wie je werkelijk bent Witsand Uitgevers Voor Jules en Jeanne, twee grote voorbeelden in zichtbaar zijn. Alle voorbeelden in dit

Nadere informatie

Huwelijkscatechese ds. Willem Smouter, NGK Ede

Huwelijkscatechese ds. Willem Smouter, NGK Ede Huwelijkscatechese ds. Willem Smouter, NGK Ede In de Nederlands Gereformeerde Kerk Ede wordt twee keer per jaar een huwelijkscatechese aangeboden, die vijf avonden duurt. Hieronder volgt een overzicht

Nadere informatie

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof)

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Stel, je bent gaan stappen met een groep. En één van je vrienden is zo dronken als een tor. Als jullie besluiten naar

Nadere informatie

16 tips om te leven in het hier en nu

16 tips om te leven in het hier en nu 16 tips om te leven in het hier en nu Leven in het hier en nu. Hoe vaak hoor je dit wel niet? En waarom is het zo verdomd lastig om je aandacht bij dit moment te houden? Dit moment is tenslotte het enige

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 1. Inleiding en leeswijzer 2. Energie Psychologie 3. Gedachten jouw jouw 4. Verantwoordelijkheid

Inhoudsopgave Voorwoord 1. Inleiding en leeswijzer 2. Energie Psychologie 3. Gedachten jouw jouw 4. Verantwoordelijkheid Inhoudsopgave Voorwoord 2 1. Inleiding en leeswijzer 3 2. Energie Psychologie 7 3. Gedachten 10 Het zijn jouw gedachten die jouw wereld creëren 11 4. Verantwoordelijkheid 13 5. Persoonlijk Plan, jouw blauwdruk

Nadere informatie

Deze bijeenkomst gaat over Jezus en over de verschillende namen die er voor Jezus zijn.

Deze bijeenkomst gaat over Jezus en over de verschillende namen die er voor Jezus zijn. Wie is Jezus? Leeftijd: 9-12 Thema: Jezus Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Jezus en over de verschillende namen die er voor Jezus zijn. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen leren dat

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, De Heer heeft mij al in de moederschoot geroepen We hebben het net gelezen uit Jesaja 49. En we hebben gezongen uit psalm 139: Gij hebt mij immers zelf

Nadere informatie

ZONDAG 5 FEBRUARI. Lezen: Efeze 3:14-21 Zingen: Psalm 66:8 Op Toonhoogte lied 275:1 en 2. Zon op Zon onder Maan op Maan onder

ZONDAG 5 FEBRUARI. Lezen: Efeze 3:14-21 Zingen: Psalm 66:8 Op Toonhoogte lied 275:1 en 2. Zon op Zon onder Maan op Maan onder ZONDAG 5 FEBRUARI opdat u ten volle zou kunnen begrijpen, met alle heiligen, wat de breedte en lengte en diepte en hoogte is, en u de liefde van Christus zou kennen Efeze 3:18-19 Als christenen weten we

Nadere informatie