Innovatiesubsidies? 5 stappen naar succes

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Innovatiesubsidies? 5 stappen naar succes"

Transcriptie

1 SUBtracers international subsidy consultants Innovatiesubsidies? 5 stappen naar succes SUBtracers.com

2 Innovatiesubsidies? 5 stappen naar succes De Nederlandse overheid kent allerlei subsidies en fiscale regelingen om innovatie aan te jagen. Door de steeds beperktere budgetten van de overheid en het jaarlijks sterk toenemende aantal aanvragen wordt het alleen steeds lastiger om subsidies binnen te slepen. De slaagkans lijkt soms wel een loterij. Even je innovatieplan toelichten werkt anno 2015 niet meer. Maar wat dan? Hoe optimaliseer je de subsidieopbrengst en minimaliseer je de tijd die je eraan kwijt bent? Welke risico s loopt de organisatie zodra de subsidie is toegekend? Hoe start je een sneeuwbaleffect in je subsidieaanvragen om er voor te zorgen dat de ene aanvraag de ander positief beïnvloedt? Op basis van onze ervaring met het indienen van duizenden aanvragen en de vele honderden miljoenen subsidie die we daarmee voor onze klanten hebben gerealiseerd, geeft SUBtracers vijf tips voor een goed doordacht subsidiebeleid. 1. Uw bedrijfsvisie voorop! Het aanvragen, managen en afhandelen van een subsidie leidt af van het bedrijfs- en innovatieproces. Meestal is subsidie aanvragen dan ook geen favoriete bezigheid van ondernemers, CFO s, CTO s of wie dan ook is belast met het aanvragen (en onderhouden) van subsidies. SUBtracers adviseert om een commerciële benadering te hanteren om te kunnen beoordelen of een (IT)-subsidietraject de moeite waard is. Oftewel: maak vooraf een simpele analyse: Hoeveel levert het op? 2 Wat is de kans van slagen van de subsidieaanvraag? Wat is de impact en hoeveel tijd kost de subsidieaanvraag? Welke administratieve regels zijn van toepassing na goedkeuring? Hoeveel tijd kost de subsidieadministratie?

3 Het nettoresultaat van een goedgekeurde subsidieaanvraag is de subsidieopbrengst minus de kosten voor de tijdsinspanning van de aanvraag en de subsidieadministratie. Ook moeten hier de kosten van eventueel subsidieadvies nog van af. Als de slaagkans van de aanvraag bekend is kan de business case gemaakt worden. SUBtracers kan uit ervaring vooraf goed inschatten hoe groot de slaagkans is. Bij fiscale aanvragen van SUBtracers is de slagingskans meer dan 99,8%. Rekenvoorbeeld Verwachte subsidie Verwachte tijd aanvraag 10 uur Verwachte tijd administratie 30 uur Totale interne kosten 40 uur X 100 = Totaal netto resultaat subsidie Cashflow voordeel per uur / 40 = per uur Conclusie: in 40 uur wordt een kostenbesparing gerealiseerd van , oftewel per uur. Bovenstaand rekenvoorbeeld laat een fiscale subsidieaanvraag zien. Er zijn ook provinciale, regionale, nationale en Europese regelingen. Hierbij geldt vaak: des te hoger het potentiële subsidiebedrag, des te lager de slaagkans en des te intensiever het administratie voor- en na-traject. Met Europese subsidies bijvoorbeeld zijn enorme bedragen gemoeid, maar de slaagkans is relatief laag en de aanvraag en administratie kosten veel tijd. Over een langere termijn wordt per uur vaak minder kostenbesparing gerealiseerd dan met regionale, nationale of fiscale subsidieregelingen. 3 Bedenk goed: subsidies kunnen je helpen om groeidoelstellingen sneller te realiseren, maar zijn destructief voor het bedrijf als de intentie is om de onderneming ermee te financieren. SUBtracers vindt dat ondernemers zich moeten concentreren op ondernemen, op hun producten, diensten en klanten en niet op subsidies. Dat kan je beter aan experts overlaten! 2. Denk langetermijn In de praktijk wordt vaak alleen subsidie aangevraagd voor specifieke R&D-werkzaamheden voor nog te introduceren producten of software en niet voor doorontwikkelingen aan bestaande producten of software(releases). Dat is zonde, want met deze enge blik missen ondernemers veel subsidie. Dikwijls kunnen doorontwikkelingstrajecten ook arbeids- en tijdsintensief zijn en onder bepaalde voorwaarden ook veel subsidie opleveren. Daarvoor moeten subsidieprojecten echter wel generiek omschreven worden. Keerzijde hierbij is een verhoogd risico dat de aanvraag wordt afgekeurd of dat er tijdrovende aanvullende vragen worden gesteld.

4 Deze trend zien we met name in de IT-sector. Een innovatietraject is mede door scrum methoden- vaak lastig te isoleren. Bij het aanvragen van subsidie is het daarom slim om los te komen van de projectbenadering en te werken met innovatieclusters. Stel de vraag wat de kerncompetenties zijn van het bedrijf inclusief de technologische doelstellingen voor de komende vijf jaar. Waar staat het bedrijf in technische zin in 2020? Een bijkomend voordeel is dat ondernemingen hierdoor meer grip krijgen op de lange termijn strategie en toekomstontwikkelingen helder op het netvlies krijgen. Door verder in de toekomst te kijken, krijgen onderzoeksprojecten een innovatiever karakter, waardoor de slagingskans van een aanvraag verhoogd wordt. Bovendien leidt dit dikwijls eerder tot een hogere goedkeuring doordat meer technische uren opgevoerd kunnen worden van het hele R&D-team en niet alleen van de Willy Wortels. Voorts komt er meer rust in uw subsidieaanvragen doordat projecten vele jaren lopen. Ook wordt het administreren van de voortgang van ontwikkelactiviteiten eenvoudiger vanwege de langere doorlooptijd en clustering van activiteiten waarvoor subsidie ontvangen wordt. Het draait om het vinden van een goed evenwicht tussen voldoende technische details en de lange termijn strategie. Nadeel van deze methodiek is dat goedkeuring van de initiële aanvraag daardoor doorgaans wat lastiger is. De overheid wil graag specifieke technische informatie lezen in een aanvraag en juist geen vage toekomst verhaaltjes. Crux is dan ook net voldoende technische detailinformatie op te nemen in de aanvraag. Advies: maak het fysiek en maak het concreet en blijf weg uit functionele doelstellingen en eisen. Daar hebben ze een hekel aan bij de overheid. 4 Op basis van de gezamenlijk opgestelde R&D-strategie, adviseert SUBtracers hoe de cliënt haar innovatieplannen zo optimaal mogelijk kan onderbrengen in een aantal R&D hoofdprojecten (WBSO clusterprojecten). Hierbij worden de onderwerpen die de rode draad vormen zodanig beschreven dat de lopende projecten (vaak: korte termijn) en de langere termijn doelstellingen hierop aansluiten. Zodoende kunnen projecten achteraf gelinkt worden omdat ze in vrijwel alle gevallen een technische link met de omschreven R&D hoofdprojecten zullen hebben (zie hiertoe onderstaande figuur). Dit biedt een optimale flexibiliteit naar de toekomst toe. WBSO project A WBSO project B WBSO project C Intern project 1 Intern project 2 Intern project 3 afgesloten Intern project 4 Intern project 5 Intern project 6 afgesloten Intern project 7 Intern project 8 Intern project n

5 Ziggo is een mooi voorbeeld van een onderneming die het langetermijn-subsidiebeleid goed op orde heeft. Het bedrijf bracht het aantal subsidieaanvragen terug van veertig naar slechts vijf, en minimaliseerde zo de bijkomende administratiekosten. Tegelijkertijd heeft het bedrijf voor deze vijf subsidies een stijging van 350% van het subsidiebedrag weten te bewerkstelligen. 3. De subsidiesneeuwbal: Werk modulair, stapel subsidieregelingen Subsidieaanvragen kunnen elkaar maken of kraken. Door de aanvraag voor de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) slim op te stellen kan bijvoorbeeld de Innovatiebox extreem verhoogd worden. Het slim stapelen van fiscale subsidieregelingen met cashregelingen kan verder leiden tot een verdere kostenreductie voor innovatie-activiteiten. Ondernemingen kunnen in het kader van de WBSO jaarlijks per hoofd van de R&D-afdeling tussen de en besparen op de kosten voor loonheffing. Daarnaast wordt winst behaald uit innovatieve activiteiten belast in de gunstige Innovatiebox. SUBtracers ziet in veel gevallen dat het fiscale voordeel zo verdubbeld kan worden. Bovendien wordt de aanvraag makkelijker en nemen de administratieve lasten en risico s af. Aanvullend op deze fiscale stimuleringsmaatregelen zijn soms ook interessante cashsubsidieregelingen aan te vragen. Als een onderneming er niet in slaagt om voor een innovatieproject meerdere subsidies te ontvangen, dan is het vaak wel mogelijk om innovatieprojecten op te delen en onder verschillende regelingen te laten vallen, zodat elk onderdeel van het project door (verschillende) subsidies wordt gefinancierd. Het vooraf uitkristalliseren van het totale subsidievoordeel dat behaald kan worden geeft een optimaal resultaat en voorkomt tijdrovende administratieve chaos. 5 Het Nederlandse bedrijf TomTom maakt slim gebruik van een lappendeken aan subsidies om de wijdverspreide innovatie-activiteiten van het bedrijf te financieren met subsidies. Door de WBSO slim in te richten wordt ook optimaal geprofiteerd van de RDA en de Innovatiebox. Dat geldt niet alleen voor de opbrengst: met één administratie voldoet het bedrijf tegelijkertijd aan alle administratieve eisen van zowel de WBSO, RDA als Innovatiebox. TomTom is daarnaast actief op de Europese subsidiemarkt, waardoor het navigatietechnologiebedrijf zowel nationale als Europese subsidiemogelijkheden benut.

6 4. Kies je woorden slim Een van de valkuilen bij het opstellen van een subsidieaanvraag is om beloftes te maken die je eventueel niet kan waarmaken. Onzekerheid is inherent aan het innovatieproces; die mooie ontwikkeling die de onderneming voornemens is, kan zomaar een andere wending krijgen. Woordkeuze en -formulering zijn daarom essentieel bij subsidieaanvragen. Kies liever voor veilige, ietwat abstracte of high-level formuleringen, zoals we beogen of een mogelijke oplossing hiervoor is. Het is verder ten sterkste af te raden om jezelf vast te pinnen op een bepaalde datum voor een productlancering. Woordgebruik: Tussen de woorden die gekozen kunnen worden om de ontwikkelingsactiviteiten te beschrijven, zitten vaak subtiele verschillen. Hierbij kenmerken sommige bewoordingen de activiteiten wél als WBSO, andere woorden bestempelen de activiteiten als niet-wbso. 6 Do s Productontwikkeling is ontzettend belangrijk voor ons bedrijf De innovaties van ons bedrijf verkopen zichzelf Voor software: Dit zijn voor ons allemaal nieuwe methoden en technieken (Door-)ontwikkeling algoritmen Technisch overleg ; Technisch complexe activiteiten ; Gegevensuitwisselingtechniek ; Efficiency dataverwerking ; Tussentijdse opslag en encryptie ; Multi-layered ; Grote hoeveelheden data binnen vastgelegde parameters ; Noemen van programmeertalen die gebruikt worden. Voor productontwikkeling: De producten van ons bedrijf zijn zeer innovatief, er zijn in Nederland weinig andere bedrijven die deze producten ontwikkelen en produceren. De concurrentie durft haar vingers niet te branden aan deze uitdagende problemen. Deze methoden en technieken zijn nieuw voor ons bedrijf (Door-)ontwikkeling van producten Technisch risico Technisch overleg Technisch complex Fysieke knelpunten als slijtage, warmte ontwikkeling, lekkage, weerstand, flex-eigenschappen, barsten, verontreiniging, verstopping, etc.

7 Don ts De hieronder staande bewoordingen kunnen vragen oproepen bij de RVO: Voor software: Aanpassen/wijzigen van software ; Migreren naar ; Installeren ; Koppelen van databases ; Bouwen van interfaces ; Functionele/design toepassingen ; Eenvoudige HTML/XML toepassingen ; Toepassen van bestaande technieken. Voor productontwikkeling: Aanpassen/wijzigen van een ontwerp Installeren Andere dimensies/maatvoering Het bouwen/assembleren van producten Toepassen van bestaande technieken 7 Optimaliseren & Minimaliseren

8 Voorbeeld aanvragen WBSO (let op: RVO beoordeelt iedere aanvraag vanuit ondernemers perspectief. Onderstaand voorbeeld is enkele jaren oud en kent daarmee gedateerde technologie) 1. WBSO praktijkvoorbeeld software ontwikkeling Projecttitel: SUBtracers distributieplatform: SUBmarine2020 Start/einddatum: t/m Omschrijving (max karakters): De markt waarin SUBtracers opereert is uiterst pluriform en dynamisch. Er vindt een shift plaats van traditionele media naar een online crossmediale rollout van content. Dit vraagt om nieuwe, modernere verdien- & afrekenmodellen, alsook nieuwe distributiemodellen. Huidige ketenbrede communicatiekanalen en distributieplatformen zijn niet geschikt voor een toekomstvaste, gestroomlijnde ketenbrede communicatie tussen diverse uitgevers, distributeurs en logistieke bedrijven. 8 In dit project wil SUBtracers een eigen distributieplatform ontwikkelen: SUBMARI- NE2020. SUBtracers zal hiertoe een schaalbare, object georiënteerde architectuur ontwikkelen waar interne afdelingen, alsook externe partijen realtime op aan kunnen sluiten met eigen legacy software. Knelpunten zijn: - Mobiele uitrol om vanaf elke gewenste locatie middels elke mobiele device realtime actuele wijzigingen door te geven. - Interoperabiliteit van SUBMARINE2020 met de grote diversiteit aan third party systems: hiertoe zal een plug-in ontwikkeld worden. - Flexibiliteit om aan te sluiten op huidige en toekomstige distributiemodellen en transportmodellen. - Convergentie van traditioneel gescheiden distributiekanalen tot één transport managementsysteem met optimale track & trace technieken voor users/klanten. Fasering Ontwikkelingsactiviteit Resultaat Vermoedelijke einddatum Conceptontwikkeling Concept-architectuur Q Technische ontwikkeling Technisch ontwerp Q Prototype ontwikkeling Prototype Q Testfase Testresultaten Q Evaluatie/herontwikkeling Beta versie Q Technisch probleem bij de ontwikkeling van de programmatuur (max karakters): - Prestaties nemen af bij toenemende schaalbaarheid, zowel m.b.t. intensieve (near) realtime datastromen alswel m.b.t. toenemende aantallen systemen waarmee een naadloze communicatie wordt beoogd. Hierdoor ontstaan architectuurvertragingen en treden dataverliezen op (zowel data package losses als verlies van dataintegriteit).

9 - De architectuur is niet flexibel genoeg om naadloos aan te sluiten op allerhande third party distributie software en ERP / CRM platformen. T.g.v. de gebrekkige interoperabiliteit lopen communicatiekanalen vol en ontstaan dataverstoppingen die het geheel vertragen. Bovendien is er een verhoogd risico op oneigenlijke toegang tot het systeem voor ongemachtigden. - Optimalisatietechnieken zijn niet deterministisch genoeg voor een realtime analyse van grote datasets waarbinnen voortdurend wijzigingen plaatsvinden. Dit resulteert in suboptimale matching, analyse en optimalisatie resultaten t.a.v. distributie processen. - Compatibiliteit issues, verlies data-integriteit alsmede security breaches bij een geautomatiseerde uitrol van SUBMARINE2020 naar allerhande platformen en mobiele devices (zowel voor de presentatie/dashboarding van de resultaten als voor data-invoer, verificatie en autorisatie). - Binnen de huidige architectuur leidt de inzet van SSO technieken tot security issues indien users/klanten verregaande toegang krijgen tot de Operationele Support Systemen van SUBtracers. Gekozen oplossingsrichting (max karakters): - Ontwikkeling van een modulaire, object georiënteerde platformarchitectuur voor een flexibel framework. Tevens zullen niet-lineaire optimalisatie technieken worden ontwikkeld voor een realtime analyse en omgang met grootschalige, complexe datasources en sets. - SUBtracers zal een flexibele middle layer ontwikkelen met communicatie algoritmen die automatisch en naadloos aansluiten op externe systemen. Hiertoe zal SUBtracers onderzoek doen naar nieuwe communicatieprotocollen en schaalbare technologie voor een optimale en beveiligde data-extractie, datacompressie en data-transfer. - Een modulaire, objectgeoriënteerde lightversie van de SUBMARINE2020 architectuur met intelligente dataroutering, datacompressie technieken en encryptie naar diverse platformen en mobiele devices. - Ontwikkeling van algoritmen voor realtime best-practice order picking en route programmatuur. Hiertoe zullen tevens nieuwe data-mining en BI tools worden ontwikkeld en getest. - Ontwikkeling van algoritmen t.b.v. de anonimisering en verwerking van datastromen binnen gestelde parameters (inkoop, verkoop, wijzigingen in orderconfiguraties en NAW gegevens, credit card gegevens, etc). Hiertoe zullen tevens track & trace technieken worden ontwikkeld voor het beheer van het SUBtracers eigen vervoerders netwerk, maar ook voor eindgebruikers voor realtime inzicht in de distributiestatus van orders. 9 Bestaande methoden, technieken, tools en componenten: C++, C# (Data Access Layer),.Net, JAVA Zelf te ontwikkelen methoden of technieken: De hierboven genoemde modulaire, object-georiënteerde SUBMARINE2020 architectuur, de data-ontsluiting en -analyse technieken, alsook de BI technologie zal door SUBtracers zelf worden ontwikkeld. Doel is dat hiertoe een flexibele architectuur wordt ontwikkeld die geheel geautomatiseerd aansluit op allerhande interne en externe bedrijfssystemen (distributiesystemen, ERP en CRM) en volledig mobiel uitrolbaar is. Verder zal SUBtracers een self-service module ontwikkelen die het realtime wijzigen van interne processen (tracking, aanpassen afleverlocaties, betalingsprocessen, etc.) door derden in het Operationele Support Systemen van SUBtracers toelaat. Hiervoor zal SUBtracers technieken ontwikkelen ten behoeve van autorisatierechten voor derden alsmede onderzoek doen naar realtime datawijzigingstechnieken.

10 Nieuwe principes op het gebied van informatietechnologie: De binnen SUBMARINE2020 te ontwikkelen ISA plug-in heeft een grote rol betreffende data ontsluiting van interne en externe bronnen. Ook zal SUBtracers op basis van BI ontsloten uit logistieke data, logistieke optimalisatie en planningsalgoritmen ontwikkelen, waarmee de taken binnen overkoepelende distributieprocessen (zoals intern en extern taak- en timemanagement) beter en efficiënter worden aangestuurd. Deze ontwikkelingen zijn geheel nieuw voor SUBtracers. Functionaliteit: Optimalisatie van ketenbrede logistieke functies voor huidige en toekomstige distributiemodellen. Routingalgoritmes en planningsalgoritmen voor grootschalige vervoerders netwerken, alsook verdeelalgoritmen voor optimaal depotmanagement en beheer. Doelgroep: Media Aantal S&O uren: S&O uren (1 fte) Aantal S&O medewerkers: 12 S&O medewerkers 2. WBSO praktijkvoorbeeld fysieke productontwikkeling Titel: SUBtracers Omschrijving: SUBtracers is een innoverend bedrijf dat complete gevelsystemen en -oplossingen in aluminium, kunststof en staal levert. Oude gebouwen in Nederland, met de status van industrieel monument, hebben stalen kozijnen waarvan het uiterlijk van de profielen smal/slank is (denk aan voormalige Van Nellefabriek in Rotterdam). Bij renovatie van dergelijke gebouwen is het van belang dat het oorspronkelijke uiterlijk behouden blijft. Met de bestaande aluminiumsystemen kan dit niet. In staal kon dit vroeger wel, omdat er geen rekening gehouden werd met de isolatiewaarde (enkel glas) van gevelsystemen. Vandaag de dag is de isolatiewaarde van groot belang en worden er meer technische eisen aan gevelsystemen gesteld. Daarom wil SUBtracers een smal, aluminium gevelsysteem ontwikkelen: SUBtracers2020. Gangbare gevelsystemen zijn 50 en 60 mm breed in vooraanzicht, het door SUBtracers te ontwikkelen gevelsysteem zal 32 mm breed zijn. De SUBtracers2020 dient inbraakwerend, wind- en waterdicht te zijn, alsook snel en eenvoudig te monteren en universeel toepasbaar. Technische knelpunten bij het ontwikkelen van de SUBtracers2020 vormen: 1- Statica: technisch lastig voor smalle profielen om overspanningen te maken 2- Isolatie: beluchting van het systeem van groot belang 3- Overdragen van glasgewicht naar het gevelsysteem 4- Beweegbare delen: 32mm zeer smal voor bijv. schuiframen 5- Drainagesysteem (DS): Huidige DS zijn te breed voor een smal gevelsysteem

11 Fasering Ontwikkelingsactiviteit Resultaat Vermoedelijke einddatum Conceptontwikkeling Kennis Q Technische ontwikkeling Technisch ontwerp Q Conceptontwikkeling profielen Concept Q Prototype ontwikkeling Prototype Q Testfase Testresultaten Q Evaluatie/herontwikkeling Eindproduct Q Wijziging in projectplanning: Het project verloopt conform planning. De afgelopen periode heeft SUBtracers zich gericht op het technisch ontwerp van SUBtracers2020. De komende periode zal SUBtracers zich met name richten op de ontwikkeling en het ontwerp van de testgevel. Specifieke informatie afhankelijk van het type project: 1- Statica: smalle profielen zijn minder sterk maar moeten wel flinke overspanningen kunnen maken. SUBtracers zal hiertoe smalle profielen ontw. die zodanig slim gedetailleerd zijn dat ze sterk genoeg zijn. 2- Isolatie: t.b.v. de beluchting dient isolatieglas in geventileerde sponningen geplaatst te worden. Technisch knelpunt vormt het ontwikkelen van smalle sponningen die het isolatieglas kunnen dragen en voldoende ventileren. 3- Overdragen van glasgewicht naar gevelsysteem: de sponningen zijn zo smal dat er (te) weinig ruimte is om het glas te dragen. Nieuwe constructies om het glasgewicht over te dragen worden onderzocht Beweegbare delen: binnen slanke raamoplossingen zeer lastig om beweegbare delen (schuiframen) te ontwikkelen. Daartoe bestaat te weinig ruimte. SUBtracers zal hier meer onderzoek naar dienen te verrichten. 5- Drainagesysteem: afvoeren van lekwater. Huidige DS zijn te breed voor het te ontwikkelen gevelsysteem. Dus zal een smaller DS ontwikkeld moeten worden, welke minstens even goed functioneert als de bredere DS. Mede programmatuur ontwikkelen: Nee Aantal S&O uren: S&O uren (1 fte) Aantal S&O medewerkers: 5 S&O medewerkers

12 Welke regelingen en subsidies zijn er allemaal? Fiscale regelingen In Nederland zijn diverse regelingen beschikbaar die de belastingdruk kunnen verlagen. De regelingen richten zich op investeringen (in tijd of geld) in Technologie ontwikkeling, Milieu en Energie. De bekendste regelingen zijn de WBSO, Innovatiebox, EIA, MIA en Vamil. Allen zijn interessant omdat de slaagkans hoog en de tijdinspanning voor de aanvraag en administratie laag zijn. Tevens zijn de voordelen vooraf zeer precies te berekenen, waardoor een duidelijke subsidieaanvraag business case ontstaat. Regionale subsidies Slaagkans hoog (maar minder hoog dan bij fiscale regelingen) en subsidiebedragen liggen doorgaans tussen de en De aanvraag en administratie zijn meestal goed te doen. In de regio kan je terecht op het digitale loket van de provincie. Nationale subsidies Hoge bedragen, forse competitie. Een overzicht van de verschillende subsidieregelingen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is te vinden via: Op de website voor het nationale topsectorenbeleid ( is een overzicht beschikbaar met de verschillende spelregels voor cash-subsidies in de sectoren energie, ondernemerschap, innovatie en kennis of internationaal ondernemen. Europese subsidies 12 Lage slaagkans, complexe aanvragen, maar zeer hoge subsidiebedragen. Europese subsidieregelingen zijn te vinden op de portal voor Europees onderzoek en innovatie (O&I). 5 Verhoog uw slaagkans, vergroot het subsidieresultaat en verlaag uw risico s Met subsidies zijn flinke voordelen te behalen, mits je de weg weet in subsidieland. Hoewel accountants en fiscalisten bekend zijn met een beperkt aantal subsidies, is een gespecialiseerde subsidieadviseur cruciaal. Accountants zijn vaak risicomijdend en doorgaans niet bekend met de meest actuele ontwikkelingen op subsidievlak. Fiscalisten zijn daarentegen slechts bekend met fiscale regelingen, waardoor mogelijkheden voor het afstemmen van een optimale mix van stimuleringsmaatregelen onbenut blijven. Tevens is technische affiniteit essentieel bij het aanvragen van R&D-subsidies en laat dat nou precies hetgene zijn waarin accountants en fiscalisten in de regel niet goed zijn.

13 Nederland kent veel subsidieadvieskantoren, maar het vinden van een bekwame, betrokken partij blijkt vaak lastig. De afgelopen jaren heeft de beroepsgroep van subsidieadviseurs een slechte naam verkregen door de zogenaamde cowboys ; adviseurs die uit zijn op snel financieel gewin, maar nauwelijks verstand van zaken hebben. Deze partijen hanteren een kortetermijn visie en vragen gedreven door de success fee- meestal meer subsidie aan dan u kunt realiseren. De focus voor deze adviseurs ligt daarom enkel op het goedgekeurd krijgen van subsidieaanvragen, waarbij de ondersteuning bij de subsidieadministratie en minimaliseren van risico s vergeten wordt. Daarnaast worden administratieve lasten en de risico s alsmede de impact hiervan op uw organisatie verloochend. Beter is het om op het netto voordeel over de langetermijn te sturen. Hierbij worden zaken belangrijk als het stapelen van incentives, het minimaliseren van risico s, het maximaliseren van de opbrengst over een 5-jarige termijn en het minimaliseren van de tijd die nodig is voor goede aanvragen en goede subsidieadministratie. Slecht advies kan ertoe leiden dat een aan uw onderneming toegekende subsidie achteraf onterecht blijkt, waardoor deze niet alleen terugbetaald moet worden, maar zelfs kan uitlopen op een boete. Een goede adviseur is betrokken bij zijn klanten en streeft ernaar zich voor langere tijd (financieel) aan die klant te verbinden. SUBtracers helpt ons bij het aanvragen van allerlei subsidies die op ons als innovatief bedrijf van toepassing zijn. Ze helpen ons met het vinden van de juiste regelingen. Ze leggen ons uit wat nodig om in aanmerking te komen, helpen bij het aanvragen en adviseren hoe te administreren. Zonder SUBtracers hadden we niet zo snel onze weg gevonden in de wereld van innovatie subsidies. 13 SUBtracers MediArena 9 Telefoon: +31-(0) BC Amsterdam-Duivendrecht info@subtracers.com

Innovatiesubsidies? 5 stappen naar succes.

Innovatiesubsidies? 5 stappen naar succes. Innovatiesubsidies? 5 stappen naar succes Innovatiesubsidies? 5 stappen naar succes De Nederlandse overheid kent allerlei subsidies en fiscale regelingen om innovatie aan te jagen. Door de steeds beperktere

Nadere informatie

SUBtracers. Voorbeelden WBSO-aanvraag voor software ontwikkeling. SUBtracers.com. international subsidy consultants

SUBtracers. Voorbeelden WBSO-aanvraag voor software ontwikkeling. SUBtracers.com. international subsidy consultants SUBtracers international subsidy consultants Voorbeelden WBSO-aanvraag voor software ontwikkeling SUBtracers.com Voorbeelden WBSO-aanvraag voor software ontwikkeling De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Nadere informatie

SUBtracers. Voorbeelden WBSO-aanvraag voor hardware ontwikkeling. SUBtracers.com. international subsidy consultants

SUBtracers. Voorbeelden WBSO-aanvraag voor hardware ontwikkeling. SUBtracers.com. international subsidy consultants SUBtracers international subsidy consultants Voorbeelden WBSO-aanvraag voor hardware ontwikkeling SUBtracers.com Voorbeelden WBSO-aanvraag voor hardware ontwikkeling De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Nadere informatie

Belastingvoordeel behalen

Belastingvoordeel behalen Belastingvoordeel behalen doe je zo! 1. Optimaal fiscaal voordeel aanvragen? 5 regelingen voor gegarandeerd succes De Nederlandse overheid kent allerlei subsidies en fiscale regelingen om innovatie binnen

Nadere informatie

Belastingvoordeel behalen doe je zo!

Belastingvoordeel behalen doe je zo! SUBtracers international subsidy consultants Belastingvoordeel behalen doe je zo! Er zijn in Nederland vijf regelingen die ervoor zorgen dat een bedrijf zo min mogelijk belasting hoeft te betalen. Deze

Nadere informatie

Voorbeelden WBSO-aanvraag

Voorbeelden WBSO-aanvraag Voorbeelden WBSO-aanvraag voor software-ontwikkeling Voorbeelden WBSO-aanvraag voor software-ontwikkeling De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) publiceert praktijkverhalen van de WBSO, maar

Nadere informatie

Subsidiekansen.. SLIMME FINANCIERING VAN INNOVATIES. Wim Kan zei ooit: Subsidie is kunstmest. Maar hoeveel kunstmest is er nog?

Subsidiekansen.. SLIMME FINANCIERING VAN INNOVATIES. Wim Kan zei ooit: Subsidie is kunstmest. Maar hoeveel kunstmest is er nog? Jelle Oomen SLIMME FINANCIERING VAN INNOVATIES WAT ZIJN DE HUIDIGE MOGELIJKHEDEN Subsidiekansen.. Wim Kan zei ooit: Subsidie is kunstmest. Maar hoeveel kunstmest is er nog? ER ZIJN GELUKKIG NOG KANSEN

Nadere informatie

Kosteloos innovatie: Innoveren met subsidies.

Kosteloos innovatie: Innoveren met subsidies. 1. Wat is innovatie. Kosteloos innovatie: Innoveren met subsidies. Innovatie is een ruim begrijp. Het is het vernieuwen en ontwikkelingen van nieuw producten, diensten of proces om iets nieuws waarde te

Nadere informatie

Verdien geld met innovatie. Welke mogelijkheden heeft u? whitepaper

Verdien geld met innovatie. Welke mogelijkheden heeft u? whitepaper 26.01.16 Verdien geld met innovatie Welke mogelijkheden heeft u? whitepaper In dit whitepaper: Als ondernemer bent u op zoek naar mogelijkheden om de toegevoegde waarde van uw bedrijf te vergroten. U denkt

Nadere informatie

Belastingregelingen voor innovatieve ondernemers

Belastingregelingen voor innovatieve ondernemers Belastingregelingen voor innovatieve ondernemers De overheid vindt het belangrijk om innovatieve ondernemers te ondersteunen. Daarom zijn er een aantal fiscale stimuleringsmaatregelen ontwikkelt. Wij bespreken

Nadere informatie

Astro WMS: een innovatief en slim WMS

Astro WMS: een innovatief en slim WMS Astro WMS: een innovatief en slim WMS Beschrijving product: Astro WMS oplossing: innovatief en slim Astro WMS is een slim, innovatief en schaalbaar standaard warehouse management systeem wat zich aanpast

Nadere informatie

Advieswijzer. Verdien geld met innovatie. 26-01-2016 Denk ondernemend. Denk Bol.

Advieswijzer. Verdien geld met innovatie. 26-01-2016 Denk ondernemend. Denk Bol. Advieswijzer Verdien geld met innovatie 26-01-2016 Denk ondernemend. Denk Bol. Als ondernemer bent u op zoek naar mogelijkheden om de toegevoegde waarde van uw bedrijf te vergroten. U denkt na over hoe

Nadere informatie

Professionals in het hart van uw organisatie

Professionals in het hart van uw organisatie Professionals in het hart van uw organisatie De business professionals van HRT hebben de ambitie om uw bedrijf beter te laten renderen. De kennisgebieden waar ons hart sneller van gaat kloppen zijn Financieel,

Nadere informatie

Innovatie: wat zijn de mogelijkheden?

Innovatie: wat zijn de mogelijkheden? Kennisdocument Innovatie: wat zijn de mogelijkheden? Als ondernemer bent u op zoek naar mogelijkheden om de toegevoegde waarde van uw bedrijf te vergroten. U denkt na over hoe u producten, diensten en

Nadere informatie

Projectgegevens voor de aanvraag van WBSO subsidie

Projectgegevens voor de aanvraag van WBSO subsidie Projectgegevens voor de aanvraag van WBSO subsidie 1.1. Intern projectnummer: 1.2. Titel project: 1.3. Type project: Haalbaarheidsonderzoek Ontwikkelingsproject Technisch-wetenschappelijk onderzoeksproject

Nadere informatie

STORAGE AUTOMATION IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION DATAGROEI DE BAAS MET EXTREEM BEHEERGEMAK DOOR AUTOMATISERING EN VIRTUALISATIE

STORAGE AUTOMATION IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION DATAGROEI DE BAAS MET EXTREEM BEHEERGEMAK DOOR AUTOMATISERING EN VIRTUALISATIE IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION STORAGE AUTOMATION DATAGROEI DE BAAS MET EXTREEM BEHEERGEMAK DOOR AUTOMATISERING EN VIRTUALISATIE EEN EFFECTIEVE EN KOSTENEFFICIËNTE OPLOSSING VOOR DATAGROEI De druk op systeembeheerders

Nadere informatie

Voorbeelden WBSO-aanvraag

Voorbeelden WBSO-aanvraag Voorbeelden WBSO-aanvraag voor proces- en productontwikkeling Voorbeelden WBSO-aanvraag voor proces- en productontwikkeling De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) publiceert praktijkverhalen

Nadere informatie

Succesvol subsidie aanvragen

Succesvol subsidie aanvragen Succesvol subsidie aanvragen MIT Succesvol subsidie aanvragen MIT Haalbaarheidsprojecten en R&Dsamenwerkingsprojecten Voordat je aan de slag gaat met een subsidieaanvraag, is het aan te raden om een goede

Nadere informatie

Business intelligence & analytics van AAG

Business intelligence & analytics van AAG Business intelligence & analytics van AAG Inleiding Nergens is de groei van data zo groot als in de zorg. Dankzij digitale technieken worden veel gegevens vastgelegd: van cliënt- tot en met medewerkersgegevens,

Nadere informatie

Professional services organisaties Altijd en overal grip op uw projecten, van verkoop tot factuur

Professional services organisaties Altijd en overal grip op uw projecten, van verkoop tot factuur Professional services organisaties Altijd en overal grip op uw projecten, van verkoop tot factuur Kritische opdrachtgever verwacht meer De opdrachtgever van vandaag is kritisch, verlangt toegevoegde waarde

Nadere informatie

knkpublishing Microsoft Dynamics De flexibele, innovatieve uitgeverijsoftware Nieuwe kansen in een veranderende media wereld

knkpublishing Microsoft Dynamics De flexibele, innovatieve uitgeverijsoftware Nieuwe kansen in een veranderende media wereld De flexibele, innovatieve uitgeverijsoftware INTEGRATIE CONTINUE INNOVATIE WORKFLOW ONDERSTEUNING ABECON-CONSULTANCY OVER ABECON Microsoft Dynamics Nieuwe kansen in een veranderende media wereld Standaard

Nadere informatie

Handleiding EU Subsidies

Handleiding EU Subsidies SUBtracers international subsidy consultants Handleiding EU Subsidies SUBtracers.com Handleiding EU Subsidies De Europese Unie (EU) verstrekt subsidies aan bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen,

Nadere informatie

Factsheet((NL)( Intranet,(Extranet,(Social(&(more

Factsheet((NL)( Intranet,(Extranet,(Social(&(more Multi Enterprise Social Network Platform 10 redenen om mee te doen Factsheet((NL)( Intranet,(Extranet,(Social(&(more Intranet, Extranet, Social Organiseer mensen en informatie op natuurlijke wijze TransportLAB

Nadere informatie

ONTZORG DE ZORGPROFESSIONAL DOOR VIRTUALISATIE

ONTZORG DE ZORGPROFESSIONAL DOOR VIRTUALISATIE IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION ONTZORG DE ZORGPROFESSIONAL DOOR VIRTUALISATIE E-BOOK DE STAP NAAR EEN TOEKOMST- BESTENDIGE EN DUURZAME BASIS Virtualiseren is in veel disciplines een populaire term. Het is

Nadere informatie

Klaar voor de cloud! Stap voor stap naar cloudtransformatie

Klaar voor de cloud! Stap voor stap naar cloudtransformatie Klaar voor de cloud! Stap voor stap naar cloudtransformatie Stap mee in de cloudrevolutie Cloud is vandaag in volle expansie. Sinds de popularisering van de technologie de laatste jaren, heeft cloud de

Nadere informatie

7 stappen. naar een goede WBSO administratie.

7 stappen. naar een goede WBSO administratie. 7 stappen naar een goede WBSO administratie Wat te doen nadat je WBSO aanvraag is goedgekeurd? Nadat een WBSO aanvraag goedgekeurd is door de subsidieverstrekker (RVO) volgt een beschikking (de zogenaamde

Nadere informatie

Het nieuwe verzekeren

Het nieuwe verzekeren Het nieuwe verzekeringssoftware Het nieuwe Ongebonden door plaats en tijd, zonder menselijk handelen met elkaar verbonden door de digitale wereld. Verzekerden, intermediairs en verzekeringsmaatschappijen

Nadere informatie

Sim as a Service. Veilig en betrouwbaar beheer op afstand van systemen via M2M datacommunicatie

Sim as a Service. Veilig en betrouwbaar beheer op afstand van systemen via M2M datacommunicatie Sim as a Service Veilig en betrouwbaar beheer op afstand van systemen via M2M datacommunicatie RAM Mobile Data Sim as a Service Veilig en betrouwbaar beheer op afstand van systemen via M2M datacommunicatie

Nadere informatie

belastingbesparing met de innovatiebox

belastingbesparing met de innovatiebox Innovatiebox belastingbesparing met de innovatiebox Wat innovatie is, hoeven we u niet uit te leggen. Als ondernemer doet u niet anders. Wel willen we u graag wijzen op de fiscale voordelen ervan. Met

Nadere informatie

Centrale regie en decentraal gebruik binnen communicatie

Centrale regie en decentraal gebruik binnen  communicatie binnen e-mailcommunicatie Een guide voor het regisseren en faciliteren van e-mail als communicatiemiddel binnen organisaties met decentrale verantwoordelijkheden Powered by De inzet van e-mail als communicatiemiddel

Nadere informatie

RVO? uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid. RVO voert namens de overheid beleid uit voor ondernemend Nederland. thema s:

RVO? uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid. RVO voert namens de overheid beleid uit voor ondernemend Nederland. thema s: RVO? uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid RVO voert namens de overheid beleid uit voor ondernemend Nederland thema s: - duurzaamheid - landbouw - innovatie - internationaal ondernemen Onze opdrachtgevers

Nadere informatie

Impact Cloud computing

Impact Cloud computing Impact Cloud computing op de Nederlandse zakelijke markt 2 inleiding De economische omstandigheden zijn uitdagend. Nederland is onder invloed van de schuldencrisis in een nieuwe recessie beland; de economische

Nadere informatie

We W t e-t en e n re g re e g lg e e lg v e in v g in. g

We W t e-t en e n re g re e g lg e e lg v e in v g in. g Wet- en regelg 20 november 2014 Wet- en regelgeving. SBK NMD versie 1.6. 1 PRODUCT ONGETOETST SBK NMD versie 1.6. 6 PRODUCTEN ONGETOETST gem. 0,70 Bron: Vakblad Bouwregels in de prak tijk augustus

Nadere informatie

Agenda. Wat kost het MIS Waarom JorSoft. Over JorSoft. Diensten Het MIS. Vervolgstappen IT infrastructuur

Agenda. Wat kost het MIS Waarom JorSoft. Over JorSoft. Diensten Het MIS. Vervolgstappen IT infrastructuur 13-01-2017 Agenda Over JorSoft Wat kost het MIS Waarom JorSoft Diensten Het MIS Vervolgstappen IT infrastructuur JorSoft JorSoft is een zelfstandige, financieel onafhankelijke onderneming Sterke financiele

Nadere informatie

STP & COMPLIANCE. Doel van deze Whitepaper. Inleiding. Probleemstelling. ELEMENTS VOLMACHT - STP & Compliance 1

STP & COMPLIANCE. Doel van deze Whitepaper. Inleiding. Probleemstelling. ELEMENTS VOLMACHT - STP & Compliance 1 STP & COMPLIANCE Versie 1.0 Inleiding Faster Forward lanceert Elements Volmacht. Een nieuwe generatie volmacht schade software waar de markt eigenlijk al jaren op wacht. De volmacht module is onderdeel

Nadere informatie

Hét complete Uitzendbureau in de Cloud. matcher

Hét complete Uitzendbureau in de Cloud. matcher Hét complete Uitzendbureau in de Cloud matcher Een processysteem in plaats van een administratiesysteem Meer dan twee keer zoveel tijd besteden aan sales en zo uw omzet verhogen. e-matcher maakt het mogelijk.

Nadere informatie

Samen slimmer omgaan met de cashflow van bedrijven, zonder ingewikkelde systemen of hoge kosten.

Samen slimmer omgaan met de cashflow van bedrijven, zonder ingewikkelde systemen of hoge kosten. Samen slimmer omgaan met de cashflow van bedrijven, zonder ingewikkelde systemen of hoge kosten. Laat geld slimmer stromen Flinqer de Financial Linker - is opgestart door ondernemers, die niet begrepen

Nadere informatie

KRACHTENBUNDELING VOOR 2009 Corporate Identity BM-Support.org STICHTING BUSINESS MANAGEMENT SUPPORT STICHTING BUSINESS MANAGEMENT SUPPORT

KRACHTENBUNDELING VOOR 2009 Corporate Identity BM-Support.org STICHTING BUSINESS MANAGEMENT SUPPORT STICHTING BUSINESS MANAGEMENT SUPPORT STICHTING BUSINESS MANAGEMENT SUPPORT STICHTING BUSINESS MANAGEMENT SUPPORT OPEN BUSINESS INNOVATIE KRACHTENBUNDELING VOOR SUCCES OPEN BUSINESS INNOVATIE KRACHTENBUNDELING VOOR 2009 Corporate Identity

Nadere informatie

Onderzoek Cloud Distributie naar wensen business partners

Onderzoek Cloud Distributie naar wensen business partners Onderzoek Cloud Distributie naar wensen business partners KENNISDOCUMENT CLOUD DISTRIBUTIE Onderzoek Cloud Distributie naar wensen business partners Cloud Distributie stelt Business Partners in IT en Telecom

Nadere informatie

Subsidies in de regio

Subsidies in de regio Subsidies in de regio Noord Nederland Subsidies in de regio -- Noord-Nederland Om bepaalde regio s binnen Nederland direct of indirect te versterken zijn er verschillende regionale, nationale en Europese

Nadere informatie

Het veilig delen van informatie in de zorg

Het veilig delen van informatie in de zorg Het veilig delen van informatie in de zorg Presentatie Duurzaam informatiestelsel voor de zorg 26 juni 2017 Loek Hassing Edwin van Leeuwen Loek.hassing@oracle.com Mob +31 6 55248998 1 Topic: Het veilig

Nadere informatie

EIGENSCHAPPEN CONVERGED HARDWARE

EIGENSCHAPPEN CONVERGED HARDWARE EIGENSCHAPPEN CONVERGED HARDWARE Eigenschappen Converged Hardware 1 van 8 Document Informatie Versie Datum Omschrijving Auteur(s) 0.1 29-09-2015 Draft Remco Nijkamp 0.2 29-09-2015 Volgende Versie opgesteld

Nadere informatie

De kracht van eenvoud en efficiëntie. Hoe Software Defined Storage uw resources effectief inzet

De kracht van eenvoud en efficiëntie. Hoe Software Defined Storage uw resources effectief inzet De kracht van eenvoud en efficiëntie Hoe Software Defined Storage uw resources effectief inzet Inhoud Zet u uw huidige storage resources wel optimaal in? 03 Beter management van storage en data 04 Data

Nadere informatie

Data en Applicatie Migratie naar de Cloud

Data en Applicatie Migratie naar de Cloud Data en Applicatie Migratie naar de Cloud Iris Pinkster Professional Testing 1 Agenda - Introductie - De Cloud een introductie - Keuze van geschikte applicaties - Migratie strategieën - Test strategieën

Nadere informatie

Supply Chain Day 12 april Interface Nederland B.V.

Supply Chain Day 12 april Interface Nederland B.V. Supply Chain Day 12 april 2017 @ Interface Nederland B.V. Over Fabory Toonaangevende Europese distributeur van bevestigingsartikelen en aanverwante artikelen: Sinds 2011 onderdeel van Amerikaanse beursgenoteerde

Nadere informatie

BIG DATA: OPSLAG IN DE CLOUD

BIG DATA: OPSLAG IN DE CLOUD BIG DATA & ANALYTICS BIG DATA: OPSLAG IN DE CLOUD FLEXIBEL EN SCHAALBAAR BEHEER VAN ENORME HOEVEELHEDEN INFORMATIE IN GROTE ORGANISATIES EFFICIËNT EN SCHAALBAAR OMGAAN MET INFORMATIE-EXPLOSIE De hoeveelheid

Nadere informatie

Digitaal Loket: kansen of kosten

Digitaal Loket: kansen of kosten Digitaal Loket: kansen of kosten 27 oktober 2011 www.gentleware.nl janjaap.vanweringh@gentleware.nl 06-12.1234.15 1 Onderwerpen Wat is een digitaal loket? Waarom een digitaal loket? Stappenplan Do s en

Nadere informatie

Checklist. BusinessInnovator. WBSO en RDA Administratie. Subsidie Tip van uw zakelijke ideeënpartner. Subsidie Tip.

Checklist. BusinessInnovator. WBSO en RDA Administratie. Subsidie Tip van uw zakelijke ideeënpartner. Subsidie Tip. Checklist WBSO en RDA Administratie Uw zakelijke vernieuwer zoekt het Netto Ondernemers Geluk voor U! 1 CHECKLIST WBSO EN RDA ADMINISTRATIE Fiscale stimulering van R&D Met de WBSO (Wet Bevordering Speur-

Nadere informatie

Use case Blockchain. Register medische hulpmiddelen

Use case Blockchain. Register medische hulpmiddelen Use case Blockchain Register medische hulpmiddelen Wat kan Blockchain verbeteren in het proces van het vastleggen van gegevens in het register van medische hulpmiddelen? Verwachtingen van het CIBG m.b.t.

Nadere informatie

mobiel; Security; desktop; mobile; netwerken; migratie; Kostenbesparing; virtualisatie; datacenter; efficiency

mobiel; Security; desktop; mobile; netwerken; migratie; Kostenbesparing; virtualisatie; datacenter; efficiency Asset 1 van 7 Beheer de gebruiker, niet de device Gepubliceerd op 25 april 2012 Desktop transformatie is niet zozeer een chronologische serie gebeurtenissen die u van een fysieke naar een virtuele omgeving

Nadere informatie

Impact Cloud computing

Impact Cloud computing Impact Cloud computing op de Nederlandse zakelijke markt De impact van Cloud Computing op de Nederlandse zakelijke markt De economische omstandigheden zijn uitdagend. Nederland is en bedrijven informatietechnologie

Nadere informatie

Pagina 2

Pagina 2 www.bestelbijdebron.nl Hoe werkt het... 2019 Over ons BestelbijdeBron.nl is een online Business-to-Business platform waar food en non-food producten verkocht worden direct vanuit de leverancier naar de

Nadere informatie

Factsheet CONTINUOUS VALUE DELIVERY Mirabeau

Factsheet CONTINUOUS VALUE DELIVERY Mirabeau Factsheet CONTINUOUS VALUE DELIVERY Mirabeau CONTINUOUS VALUE DELIVERY We zorgen ervoor dat u in elke volwassenheidsfase van uw digitale platform snel en continu waarde kunt toevoegen voor eindgebruikers.

Nadere informatie

5 GOUDEN TIPS VOOR HELDER ONLINE PROJECTMANAGEMENT IN HET MKB

5 GOUDEN TIPS VOOR HELDER ONLINE PROJECTMANAGEMENT IN HET MKB 5 GOUDEN TIPS VOOR HELDER ONLINE PROJECTMANAGEMENT IN HET MKB VIJF GOUDEN TIPS VOOR HELDER ONLINE PROJECTMANAGEMENT IN HET MKB Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Veranderingen in de markt 3 De vijf

Nadere informatie

Ondernemen en innoveren in 2013 Geld verdienen met hulp van de overheid

Ondernemen en innoveren in 2013 Geld verdienen met hulp van de overheid Financiële regelingen, fiscale voordelen en adviesdiensten voor de ondernemer Ondernemen en innoveren in 2013 Geld verdienen met hulp van de overheid Als ondernemer wilt u vooruit. Voor sommigen van u

Nadere informatie

Implementatie eboard. Nederlandse Board gebruikersdag. Fred Elgers, Hoofd Controlling

Implementatie eboard. Nederlandse Board gebruikersdag. Fred Elgers, Hoofd Controlling Implementatie eboard Nederlandse Board gebruikersdag Fred Elgers, Hoofd Controlling Agenda Introductie Aanleiding CPM Selectieproces Projectaanpak Resultaten Toekomst 2 Introductie Persoonlijk Fred Elgers

Nadere informatie

Wat is de cloud? Cloud computing Cloud

Wat is de cloud? Cloud computing Cloud The Cloud Agenda Wat is de cloud? Ontwikkelingen en trends in de markt Bedrijfsstrategie Voordelen en vraagtekens Werken in de cloud: Hoe? Veiligheid & privacy Toepasbaarheid in breder verband Demo Borrel

Nadere informatie

PRODUCT SHEET WHAT WE DO

PRODUCT SHEET WHAT WE DO ESDNOW, onderdeel van DISC BV, is dé Europese specialist als het gaat om het beheren, beveiligen, verkopen, toegang verschaffen tot, en distributie van digitale content. ESDNOW helpt uitgevers bij het

Nadere informatie

Rapport Credit Management Software 2015-2016. Presentatie: Marcel Wiedenbrugge

Rapport Credit Management Software 2015-2016. Presentatie: Marcel Wiedenbrugge Rapport Credit Management Software 2015-2016 Presentatie: Marcel Wiedenbrugge Credit Expo, 5 november 2015 Agenda 1. Het rapport Credit Management Software 2. CMS. De huidige stand van zaken 3. Hoe ziet

Nadere informatie

Succesvol innoveren met fiscaal voordeel

Succesvol innoveren met fiscaal voordeel Succesvol innoveren met fiscaal voordeel Inhoudsopgave Pagina Inleiding stimuleringsregelingen in het kort 3 1 Afdrachtvermindering loonbelasting voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) 4 2 De Innovatiebox

Nadere informatie

Innovatiebox. de verdiepingsslag.

Innovatiebox. de verdiepingsslag. Innovatiebox de verdiepingsslag Sales introductie Heeft SUBtracers namens jouw bedrijf een succesvolle WBSO-aanvraag gedaan? Ben je bezig met de ontwikkeling van nieuwe software, producten of een nieuw

Nadere informatie

DE IT-OMGEVING VAN DE TOEKOMST STAP AF VAN DURE, BEHEERINTENSIEVE ADHOC-OPLOSSINGEN EN GA VOOR KOSTENBESPARENDE EENVOUD MET HYPER-CONVERGED

DE IT-OMGEVING VAN DE TOEKOMST STAP AF VAN DURE, BEHEERINTENSIEVE ADHOC-OPLOSSINGEN EN GA VOOR KOSTENBESPARENDE EENVOUD MET HYPER-CONVERGED IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION DE IT-OMGEVING VAN DE TOEKOMST STAP AF VAN DURE, BEHEERINTENSIEVE ADHOC-OPLOSSINGEN EN GA VOOR KOSTENBESPARENDE EENVOUD MET HYPER-CONVERGED POWERED BY Recent onderzoek toont

Nadere informatie

Uw innovatieve onderneming

Uw innovatieve onderneming Uw innovatieve onderneming Fiscale faciliteiten voor innovatieve activiteiten Innovatie - driepijlersysteem Pijler 1 Afdrachtsvermindering S&O Pijler 2 Research & Development-aftrek Innovatie pijlers Pijler

Nadere informatie

BREEAM-NL en subsidies. Planning workshop. Introductie Hezelburcht

BREEAM-NL en subsidies. Planning workshop. Introductie Hezelburcht BREEAM-NL en subsidies Planning workshop Introductie Hezelburcht Subsidiequiz Deel 1: Casus het Paviljoen van ABN AMRO Subsidiequiz Deel 2: Het doel van subsidies Subsidiequiz Deel 3: Risico s en voordeel

Nadere informatie

Christien Woltjer Online Business Manager

Christien Woltjer Online Business Manager Samen naar de top Christien Woltjer Online Business Manager Inhoud Wat is een Online Business Manager? Wanneer ben jij toe aan een Online Business Manager? Welk voordeel heb jij van een Online Business

Nadere informatie

Horizontale planning - integratie in de gehele olie-en gas supply chain

Horizontale planning - integratie in de gehele olie-en gas supply chain Managementsamenvatting Horizontale planning - integratie in de gehele olie-en gas supply chain Neem planningsbesluiten voor maximale winst, meer veiligheid en minimalenadelige gevolgen voor het milieu

Nadere informatie

Inhoud EEN NIEUWE FORMULE 3

Inhoud EEN NIEUWE FORMULE 3 Inhoud EEN NIEUWE FORMULE 3 WAT IS BURO LUIKEN? 5 UW VOORDEEL 7 VOOR WIE INTERESSANT? 9 UW INVESTERING 11 DIGITAAL ONDERNEMEN 13 BUSINESSPARTNERS 15 PASSIE, MISSIE, VISIE 17 CONTACT 19 Welkom! Buro Luiken

Nadere informatie

Samen werken aan een toekomstbestendige sector. ishare-project.org

Samen werken aan een toekomstbestendige sector. ishare-project.org Samen werken aan een toekomstbestendige sector ishare-project.org Samen werken aan een toekomstbestendige sector 2 Het gaat goed met de sector Transport & Logistiek. En dat wil de Nederlandse overheid

Nadere informatie

BEGRIJP, VERGELIJK EN VERKLAAR UW DATA MET DATAVISUALISATIE POWERED BY

BEGRIJP, VERGELIJK EN VERKLAAR UW DATA MET DATAVISUALISATIE POWERED BY BEGRIJP, VERGELIJK EN VERKLAAR UW DATA MET DATAVISUALISATIE SNELLERE INZICHTEN MET DATAVISUALISATIE Met de uitdrukking een beeld zegt meer dan duizend woorden bent u wellicht bekend. Beelden vertellen

Nadere informatie

Het belang van het project SAVE voor Vlaamse kmo s. Presentatie op slotevent SAVE 19 september 2018

Het belang van het project SAVE voor Vlaamse kmo s. Presentatie op slotevent SAVE 19 september 2018 Het belang van het project SAVE voor Vlaamse kmo s Presentatie op slotevent SAVE 19 september 2018 Steun vanuit het agentschap innoveren en ondernemen 1.847.150 EUR steun als VIS-traject, toegekend op

Nadere informatie

5 manieren waarop apps de maakindustrie transformeren

5 manieren waarop apps de maakindustrie transformeren 5 manieren waarop apps de maakindustrie transformeren Een zee aan mogelijkheden in de palm van je hand Internetbankieren, muziek luisteren of navigatiehulp, onze smartphone zit vol met allerlei handige

Nadere informatie

Prodware klantendag 2014 Service dienstverlening

Prodware klantendag 2014 Service dienstverlening Prodware klantendag 2014 Service dienstverlening Voorstellen 09051970 44 1 2 23 4 52407459 17 6 2 17 12 2 Aan de slag!! We weten nu wat de toekomst brengt. Nu moeten we kijken naar wat in uw branche speelt

Nadere informatie

De toegevoegde waarde van een midrange modernisering

De toegevoegde waarde van een midrange modernisering De toegevoegde waarde van een midrange modernisering U zou uw IBM midrange systeem AS400 (iseries) willen moderniseren of uitfaseren naar een ander systeem, maar weet nog niet wat de mogelijkheden zijn,

Nadere informatie

Ready Finance Tech Guide

Ready Finance Tech Guide Ready Finance Tech Guide Verzekeringen KORTING ONTGRENDELD! The future is exciting. Ready? 2 Inhoud Hoofdstuk 1 De kansen in het kort Hoofdstuk 2 Case: Behulpzame verzekeraars worden marktleiders Hoofdstuk

Nadere informatie

Voordeel en administratieve verplichtingen WBSO

Voordeel en administratieve verplichtingen WBSO WBSO U heeft een WBSO-beschikking met een begeleidende brief per post via ons ontvangen van RVO. Hierin wordt u verwezen naar de folder die u eerder in het jaar van ons ontvangen heeft en naar deze website.

Nadere informatie

De T van toekomst en techniek: relevante digitale oplossingen en slim zoeken in juridische informatie

De T van toekomst en techniek: relevante digitale oplossingen en slim zoeken in juridische informatie : relevante digitale oplossingen en slim zoeken in juridische informatie Peter Backx en Bas Roest Wolters Kluwer Nederland Relevante digitale oplossingen Peter Backx Manager Strategie en Innovatie Wolters

Nadere informatie

AAG Analytics 28 maart 2019

AAG Analytics 28 maart 2019 AAG Analytics 28 maart 2019 Inleiding Nergens is de groei van data zo groot als in de zorg. Dankzij digitale technieken worden veel gegevens vastgelegd: van cliënt- tot en met medewerkersgegevens, van

Nadere informatie

GreenPort Noord-Holland Noord

GreenPort Noord-Holland Noord GreenPort Noord-Holland Noord Even voorstellen Kees Poortvliet Subsidie adviseur Flynth adviseurs en accountants kees.poortvliet@flynth.nl Marcel Deen Bedrijfsadviseur Adviesbureau Het Grote Oost Hoorn

Nadere informatie

Subsidieregelingen voor energieinnovaties. infra. Nationaal consortium Zon op Infra 14 maart 2019 Bert Janson

Subsidieregelingen voor energieinnovaties. infra. Nationaal consortium Zon op Infra 14 maart 2019 Bert Janson Subsidieregelingen voor energieinnovaties Zon op infra Nationaal consortium Zon op Infra 14 maart 2019 Bert Janson inhoud Doel beschikbare subsidie regelingen Urban Energy regeling HER-regeling DEI+ Demonstratie

Nadere informatie

SBIR voor MOVO. Instrument voor oplossen maatschappelijke vraagstukken

SBIR voor MOVO. Instrument voor oplossen maatschappelijke vraagstukken SBIR voor MOVO Instrument voor oplossen maatschappelijke vraagstukken Robert van Haaften & René Broekhuizen RVO.nl Marieke van Putten, Min EZ 25 oktober 2016 Programma 1. Mijn overheid voor ondernemingen

Nadere informatie

Lean Six-Sigma. HealthRatio Operational Excellence

Lean Six-Sigma. HealthRatio Operational Excellence Lean Six-Sigma HealthRatio Operational Excellence De zorg werkt in een roerige omgeving Veel veranderingen leggen extra druk op zorginstellingen om goedkoper, efficiënter en transparanter te kunnen werken.

Nadere informatie

Met RPA van Bluepond bereikt u meer met uw bestaande team

Met RPA van Bluepond bereikt u meer met uw bestaande team Nu ook voor het MKB Met RPA van Bluepond bereikt u meer met uw bestaande team Als MKB-ondernemer ligt uw focus op gezonde groei. Maar vaak gaat die groei gepaard met meer interne processen, meer administratie,

Nadere informatie

TIEN HANDVATTEN VOOR HET INDIENEN VAN EEN WBSO-AANVRAAG

TIEN HANDVATTEN VOOR HET INDIENEN VAN EEN WBSO-AANVRAAG TIEN HANDVATTEN VOOR HET INDIENEN VAN EEN WBSO-AANVRAAG TIEN HANDVATTEN VOOR HET INDIENEN VAN EEN WBSO-AANVRAAG U kunt gebruikmaken van de WBSO-subsidie voor het verlagen van uw loonkosten en overige kosten

Nadere informatie

Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties

Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties Nederland watersportland! Een leven lang genieten op het water Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties Watersportacademy is onderdeel van het Watersportverbond Bram Sluijk EDS

Nadere informatie

Whitepaper TELECOM >

Whitepaper TELECOM > Whitepaper TELECOM Inleiding De ontwikkelingen in Telecom gaan snel. Mobiele applicaties, BYOD (Bring Your Own Device), security; de technische mogelijkheden volgen elkaar rap op en de complexiteit neemt

Nadere informatie

Subsidies voor innovatie. VEERLE DESMET Adviseur Innovatiesteun & Accountmanager Speerpuntcluster Logistiek

Subsidies voor innovatie. VEERLE DESMET Adviseur Innovatiesteun & Accountmanager Speerpuntcluster Logistiek Subsidies voor innovatie VEERLE DESMET Adviseur Innovatiesteun & Accountmanager Speerpuntcluster Logistiek https://www.vlaio.be/nl/ondernemersverhalen rechtstreeks via partners voor de (kandidaat ) ondernemer

Nadere informatie

Grip-IT Planning & Forecasting Tool. Voor beheerste Operations en bestuurbare proces-prestaties

Grip-IT Planning & Forecasting Tool. Voor beheerste Operations en bestuurbare proces-prestaties Grip-IT Planning & Forecasting Tool Voor beheerste Operations en bestuurbare proces-prestaties Wat is Grip-IT? Een snelle en degelijke applicatie voor planning en capaciteitsmanagement, bijvoorbeeld als

Nadere informatie

Werkplekvisie. Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision

Werkplekvisie. Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision Werkplekvisie Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision De essentie De gebruiker centraal Verschillende doelgroepen Verschillende toepassingen Verschillende locaties Het beschikbaar

Nadere informatie

Startersbrochure YKV accountants & adviseurs

Startersbrochure YKV accountants & adviseurs Startersbrochure YKV accountants & adviseurs Wilhelminalaan 10 2405 ED Alphen aan den Rijn 0172-443674 Rietbaan 2b 2908 LP Capelle aan den IJssel 010-4219228 www.ykv.nl Over YKV accountants & adviseurs

Nadere informatie

Welkom. Kennissessie slim en innovatief ondernemen

Welkom. Kennissessie slim en innovatief ondernemen Welkom Kennissessie slim en innovatief ondernemen Programma Introductie Innovatie landschap Fiscale en subsidieregelingen voor innovatie Praktijkcase: Rena Electronica Samen ondernemen en samen innoveren

Nadere informatie

Adding value to test tooling Hoe en waarom DevOps de wereld van performance testen verandert

Adding value to test tooling Hoe en waarom DevOps de wereld van performance testen verandert Hoe en waarom DevOps de wereld van performance testen verandert Najaarsevenement 14 oktober 2015 Inleiding Wie zijn we Marc Koper: Specialist in performancetesten / testautomatisering HenkJaap van den

Nadere informatie

E-commerce keuzegids. Jouw hulp bij het kiezen van het juiste E-commerceplatform

E-commerce keuzegids. Jouw hulp bij het kiezen van het juiste E-commerceplatform E-commerce keuzegids Jouw hulp bij het kiezen van het juiste E-commerceplatform Voorwoord Jij staat op het punt om een keuze te maken uit een geschikt E-commerceplatform voor de online verkoop van jouw

Nadere informatie

Hoe financier ik de vernieuwing. Subsidies landschap & regelingen TCNN Dennis Carton

Hoe financier ik de vernieuwing. Subsidies landschap & regelingen TCNN Dennis Carton Hoe financier ik de vernieuwing Subsidies landschap & regelingen TCNN Dennis Carton TCNN Innovatie-expert voor MKB in N-NL Begeleiding tot daadwerkelijke vernieuwde of nieuwe producten, diensten en processen

Nadere informatie

TradeCloud Supply Chain Platform

TradeCloud Supply Chain Platform TradeCloud Supply Chain Platform Voorspelbaar inkopen & produceren Hogere marges Kortere doorlooptijden Sneller reageren op marktveranderingen Productiebedrijven & groothandel concurreren op flexibiliteit,

Nadere informatie

De Next Practice. Wilbert Teunissen Management Consultant Informatiemanagement

De Next Practice. Wilbert Teunissen Management Consultant Informatiemanagement De Next Practice Wilbert Teunissen Management Consultant Informatiemanagement Sogeti & ontwikkeling van FB 2005 De Uitdaging 4 e industriële revolutie NU!! Digitale Economie 27% heeft op dit moment een

Nadere informatie

Verlaagd risico Verhoogd rendement

Verlaagd risico Verhoogd rendement Versterk de Financial Supply Chain met Flinqer: Verlaagd risico Verhoogd rendement Inzicht in betaaldata Early Payment InvoiceFinancing FOR SALE Faillissementen in de supply chain door afnemende krediet

Nadere informatie

enabling your ambition

enabling your ambition Ctac: enabling your ambition Ambities helpen realiseren Als ondernemer of organisatie heeft u plannen voor de toekomst: groeien, een nog efficiënter bedrijfsvoering realiseren of nieuwe producten of diensten

Nadere informatie

Noort Organisatie Ontwikkeling

Noort Organisatie Ontwikkeling Ontwikkelt Groei & Efficiency Wie wij zijn: is een adviesdienst die actief is in de bloemenen plantensector. De sector is dynamisch en de ontwikkelingen gaan steeds sneller, mede door de opkomst van internet

Nadere informatie

Haerst is een jong innovatief bedrijf dat opereert op de grens van videotechnologie en diagnostiek.

Haerst is een jong innovatief bedrijf dat opereert op de grens van videotechnologie en diagnostiek. Haerst is een jong innovatief bedrijf dat opereert op de grens van videotechnologie en diagnostiek. 60-90% van commucatie is nonverbaal Diagnostiek is de kunst, techniek of handeling om een oorzaak te

Nadere informatie