Update in de Criminologie: Jongeren en Criminaliteit. Inaugurele Postuniversitaire Vormingscyclus Criminologie. Van 17 oktober tot 21 november 2002

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Update in de Criminologie: Jongeren en Criminaliteit. Inaugurele Postuniversitaire Vormingscyclus Criminologie. Van 17 oktober tot 21 november 2002"

Transcriptie

1 Inaugurele Postuniversitaire Vormingscyclus Criminologie Update in de Criminologie: Jongeren en Criminaliteit Instituut voor Permanente Vorming Rechten Van 17 oktober tot 21 november 2002 telkens op een donderdagavond

2 27ste Postuniversitaire Cyclus WILLY DELVA: De nieuwe postuniversitaire vormingscyclus Update in de Criminologie biedt licentiaten in de Criminologische Wetenschappen en belangstellenden uit andere disciplines, die de ontwikkelingen in dit vakgebied willen volgen, een uitstekende gelegenheid om zich bij te scholen in de ontwikkelingen die zich afgelopen jaren hebben voorgedaan op het criminologisch domein. Diegenen die opteren voor een permanente vorming en voor levenslang leren krijgen met deze cyclus de kans om hun wensen invulling te geven. De 1ste editie van deze cyclus wil ingaan op een wel bijzonder actueel thema binnen het criminologisch domein, met name Jongeren en Criminaliteit. Het gaat er ons dus niet enkel om de jeugddelinquentie te beschouwen, maar ook wat jongeren zoal bezighoudt vandaag de dag, wat het wetenschappelijk onderzoek naar jongeren ons leert, op welke wijze jongeren worden gevictimiseerd, welke behandelingsmethodieken worden gehanteerd, edm. Met deze cyclus wenst de stuurgroep met andere woorden een brede invulling te geven aan de jeugdproblematiek. In zes sessies wordt duidelijk gemaakt hoezeer de jeugdproblematiek afgelopen jaren grondige transformaties heeft ondergaan, waarbij ondermeer ook aandacht zal besteed worden aan de institutionele discussie in de bijzondere jeugdzorg, de kinderrechtendiscussie, maar ook zowel aan de strafrechtelijke bescherming van minderjarigen, als het penaal sanctierecht voor minderjarigen. Het ligt uitdrukkelijk in de bedoeling van de initiatiefnemers dat de criminoloog werkzaam in het beroepsveld tot nieuwe inzichten komt. Deze lessencyclus biedt de gelegenheid aan lesgevers van de Universiteit Gent, alsook lesgevers afkomstig van andere universiteiten aan bod te komen. Tevens werd bij de samenstelling van het programma een beroep gedaan op welgekozen praktijkdeskundigen. Het programma van de 1ste cyclus werd uitgewerkt door de professoren Tom Balthazar, Marc Cools, Tom Decorte, Brice De Ruyver, Patrick Hebberecht, Paul Ponsaers, Sonja Snacken, Philippe Traest, Tom Vander Beken en Geert Vermeulen, in overleg met de stuurgroep, bestaande uit vooraanstaande leden uit het criminologisch beroepsveld. De organisatie van de cyclus berust bij Gandaius- Instituut voor Permanente Vorming Rechten van de Universiteit Gent.

3 Programma SESSIE I: Donderdag 17 oktober 2002 Historische en theoretische criminologische inzichten over jongeren en criminaliteit Voorzitter: Prof. dr. T. Decorte, docent criminologie, RUG uur Theoretische concepten inzake jongeren en criminaliteit (Prof. dr. P. HEBBERECHT, Vakgroep Strafrecht en Criminologie, RUG) uur Jongeren en criminaliteit in historisch perspectief (Prof. dr. J. CHRISTIAENS, VUB) Sessie 2: Donderdag 24 oktober 2002 Onderzoek inzake jongeren en criminaliteit Voorzitter: Prof. dr. T. Vander Beken, docent strafrecht, RUG uur Onderzoek naar de leefwereld van jongeren vandaag (onder voorbehoud) uur Methodologische problemen en criminografisch materiaal bij onderzoek naar jongeren en criminaliteit (Prof. dr. P. PONSAERS, Vakgroep Strafrecht en Criminologie, RUG) uur Onderzoek tbv. een Integraal Veiligheidsbeleid tav. jongeren en criminaliteit (Prof. dr. M. COOLS, Vakgroep Strafrecht en Criminologie, RUG; VUB) Sessie 3: Donderdag 31 oktober 2002 Jongeren en roesmiddelen Voorzitter: Prof. dr. P. Hebberecht, buitengewoon hoogleraar criminologie en rechtssociologie, RUG uur Party-drugs en synthetische middelen: een nieuwe trend (T. EVENEPOEL, Druglijn, Vereniging voor Alcohol en Drugs, Brussel) uur Drogues de rue: récits et styles de vie (P. JAMOULLE, Service d Enquêtes de terrain en anthropologie urbaine, UCL) uur Roes- en pepmiddelen in de hedendaagse samenleving (Prof. dr. K. RAES, Vakgroep Grondslagen en geschiedenis van het recht, RUG) uur Nieuwe drug trends: semantische analyse van het imago van oude en nieuwe drugs (Prof. dr. T. DECORTE, Vakgroep Strafrecht en Criminologie, RUG)

4 Sessie 4: Donderdag 7 november 2002 Het beleid inzake jongeren en criminaliteit Voorzitter: Prof. dr. P. Ponsaers, hoofddocent criminologie en rechtssociologie, RUG uur Het beleid inzake minderjarigen (Prof. dr. B. DE RUYVER, Vakgroep Strafrecht en Criminologie, RUG) uur Penaal sanctierecht voor minderjarigen (CH. MAES, advocaat-generaal, expert jeugdrecht kabinet Justitie) uur Het beleid van de Vlaamse Gemeenschap inzake jeugdcriminaliteit (E. Berckx, Kabinet Welzijn, Vlaamse Gemeenschap) Sessie 5: Donderdag 14 november 2002 Jongeren als slachtoffers van criminaliteit Voorzitter: Prof. dr. B. De Ruyver, gewoon hoogleraar strafrecht, RUG uur Kinderrechten (Prof. dr. E. VERHELLEN, RUG) uur Strafrechtelijke bescherming van minderjarigen (Prof. dr. G. VERMEULEN, Vakgroep Strafrecht en Criminologie, RUG) uur Verdwijning en seksuele uitbuiting van minderjarigen (I. DE SCHRIJVER, Child Focus) Sessie 6: Donderdag 21 november 2002 Begeleiding en behandeling van jeugdige daders en slachtoffers Voorzitter: Prof. dr. G. Vermeulen, docent strafrecht, RUG uur Beroepsgeheim, meldingsplicht en meldingsrecht in de context van de begeleiding en behandeling van jeugdige daders en slachtoffers (Prof. dr. T. BALTHAZAR, Vakgroep Strafrecht en Criminologie, RUG) uur Psychopathologie van jeugdige daders (Dr. R. VERMEIREN, kinder- en jeugdpsychiater, A.Z. Middelheim, Antwerpen UA) uur Vertrouwensbenadering van daders en jeugdige slachtoffers (R. MARTEIN, Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen)

5 Praktische inlichtingen Plaats van de voordrachten: De voordrachten worden gehouden in het auditorium NB III van de Faculteit Rechtsgeleerdheid, gelegen aan de Universiteitstraat 4 te 9000 Gent Er zijn tegen betaling ruime parkeermogelijkheden op de Kouter (P5), Korte Meer (P6) en Sint-Michiels (P7). Let op: de parking Korte Meer (P6) sluit om 21.00h. Het tijdschema ziet er telkens als volgt uit: aanvang eerste uiteenzetting: uur pauze voor koffie en broodjes: uur aanvang tweede uiteenzetting: uur slot: uur. Er is voorzien in ruime mogelijkheid tot het stellen van vragen aan de sprekers. Inschrijving gebeurt door middel van het terugsturen van het ingevulde en ondertekende inschrijvingsformulier uiterlijk op 11 oktober U ontvangt een factuur met vraag tot betaling van het verschuldigde inschrijvingsgeld. Inschrijvingsgeld: 170,00 Hierin zijn inbegrepen : het bijwonen van de lezingen gedurende de zes avonden; de documentatiemap; sandwiches en koffie tijdens de pauzes van de zes avonden; het verslagboek met alle teksten van de cyclus, dat naderhand wordt gepubliceerd. Een aanvraag tot accreditatie door het Ministerie van Justitie is ingediend. Bij de Orde van Vlaamse Balies is een aanvraag tot erkenning als permanente vorming ingediend. Bij het volgen van de volledige cyclus van de zes studieavonden wordt een certificaat afgeleverd onder de volgende voorwaarden: (1) bewijs van universitair diploma voorleggen; (2) het cursusgeld vereffend hebben; (3) de zes studieavonden gevolgd hebben. Dit certificaat is een persoonlijke verdienste; deelnemers die een certificaat ambiëren, kunnen zich niet laten vervangen. Andere deelnemers kunnen dit wel.

6 Het secretariaat wordt waargenomen door Gandaius Permanente Vorming van de Rechtsfaculteit van de Universiteit Gent: Informatie en inlichtingen: Gandaius Permanente Vorming, tav. de heer Erik Krijnen Universiteitstraat 4, 9000 Gent Tel. 09/ Fax 09/ erik.krijnen@rug.ac.be Website:

7 Inschrijving Iste Postuniversitaire Vormingscyclus Criminologie (Getypt of in drukletters invullen a.u.b. en terug te sturen of faxen op 09/ vóór 12 oktober 2002.) Naam: Voornaam: Onderneming, organisatie of instelling: Functie: Straat: Postcode: Telefoon: Gemeente: Fax: Nr.: Schrijft in voor de Ie Postuniversitaire Vormingscyclus Criminologie Update in de Criminologie : "Jongeren en Criminaliteit" van 17 oktober tot 21 november is magistraat of gerechtelijk stagiair en doet een beroep op betaling door het Ministerie van Justitie. wenst, mits effectieve deelname aan alle zes avonden, een certificaat te bekomen. wenst, mits effectieve deelname, een aanwezigheidsattest te bekomen bestemd om als bewijs te dienen van deelname aan permanente vorming. Ik wens op de hoogte te worden gehouden over: alle activiteiten Gentse Juridische Actualia VIII (oktober 2002) Studieavonden postuniversitaire cyclus Willy Delva: Het strafrecht doorgelicht (januari maart 2003) Gentse Juridische Actualia IX (oktober 2003) IIe postuniversitaire vormingscyclus Criminologie Update in de Criminologie (oktober 2003) Datum: Handtekening: Deze gegevens zullen opgenomen worden in de administratieve bestanden van Gandaius Pemanente Vorming, Faculteit Rechtsgeleerdheid, Universiteitstraat 4, 9000 Gent, waar conform de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer, het toegangs- en correctierecht kan worden uitgeoefend.

8 UNIVERSITEIT GENT FACULTEIT RECHTSGELEERDHEID Postuniversitaire Vormingscyclus Criminologie Universiteitstraat GENT Frankeren aub

Het overheidsbegrip in (theorie en) praktijk

Het overheidsbegrip in (theorie en) praktijk Faculteit Rechtsgeleerdheid Het overheidsbegrip in (theorie en) praktijk woensdag 17 maart 2004 Vakgebied Bestuursrecht U. Gent i.s.m. GANDAIUS Permanente Vorming Het overheidsbegrip (in theorie) en praktijk

Nadere informatie

Overlast en de maatschappelijke aanpak ervan

Overlast en de maatschappelijke aanpak ervan 4 de Postuniversitaire Vormingscyclus Criminologie: Update in de criminologie Overlast en de maatschappelijke aanpak ervan van 28 februari tot 17 april 2008 telkens op donderdagavond van 18.00u tot 20.30u

Nadere informatie

DE NIEUWE WET OP DE AANSPRAKELIJKHEID VAN EN VOOR AMBTENAREN. donderdag 23 oktober 2003. Gandaius Actueel

DE NIEUWE WET OP DE AANSPRAKELIJKHEID VAN EN VOOR AMBTENAREN. donderdag 23 oktober 2003. Gandaius Actueel DE NIEUWE WET OP DE AANSPRAKELIJKHEID VAN EN VOOR AMBTENAREN donderdag 23 oktober 2003 Gandaius Actueel DE NIEUWE WET OP DE AANSPRAKELIJKHEID VAN EN VOOR AMBTENAREN De studienamiddag is gewijd aan de wet

Nadere informatie

Plaats van gebeuren: Conferentiecentrum Zebrastraat Adres: Zebrastraat 32 9000 Gent

Plaats van gebeuren: Conferentiecentrum Zebrastraat Adres: Zebrastraat 32 9000 Gent 5de Postuniversitaire Vormingscyclus Criminologie: Update in de criminologie Het slachtoffer vanactualia in het strafrecht en de criminologie en realiteit Van 11 februari 2010 tot en met 22 april 2010

Nadere informatie

Faculteit Rechtsgeleerdheid Instituut voor Gerechtelijk Recht. Faculteit Rechtsgeleerdheid Instituut voor Procesrecht

Faculteit Rechtsgeleerdheid Instituut voor Gerechtelijk Recht. Faculteit Rechtsgeleerdheid Instituut voor Procesrecht Faculteit Rechtsgeleerdheid Instituut voor Gerechtelijk Recht Faculteit Rechtsgeleerdheid Instituut voor Procesrecht Colloquium De wet van 21 februari 2005 op de bemiddeling Leuven woensdag 18 mei 2005

Nadere informatie

studieactiviteiten Universiteit Antwerpen Centrum voor Beroepsvervolmaking in de Rechten Universiteit Gent Gandaius Permanente Vorming

studieactiviteiten Universiteit Antwerpen Centrum voor Beroepsvervolmaking in de Rechten Universiteit Gent Gandaius Permanente Vorming Universiteit Antwerpen Centrum voor Beroepsvervolmaking in de Rechten Universiteit Gent Gandaius Permanente Vorming P R O G R A M M A studieactiviteiten 2 0 1 0-2 0 1 1 In samenwerking met studieactiviteiten

Nadere informatie

VIERDE ANTWERPS JURISTENCONGRES DE VERJARING VRIJDAG 7 DECEMBER met de financiële steun van:

VIERDE ANTWERPS JURISTENCONGRES DE VERJARING VRIJDAG 7 DECEMBER met de financiële steun van: VIERDE ANTWERPS JURISTENCONGRES DE VERJARING VRIJDAG 7 DECEMBER 2007 met de financiële steun van: Op initiatief van de gouverneur van de provincie Antwerpen organiseerde het CBR in 1991 voor de eerste

Nadere informatie

Goed procesrecht. Goed procederen.

Goed procesrecht. Goed procederen. XXIXe Postuniversitaire Cyclus Willy Delva 2002-2003 Goed procesrecht. Goed procederen. GANDAIUS Permanente Vorming Van 30 januari tot 27 maart 2003 telkens op dinsdagavond (Antwerpen) telkens op donderdagavond

Nadere informatie

De invloed van het Europees recht op het Belgisch recht

De invloed van het Europees recht op het Belgisch recht XXVIIIe Postuniversitaire Cyclus Willy Delva 2001-2002 De invloed van het Europees recht op het Belgisch recht GANDAIUS Instituut voor Permanente Vorming Rechten Van 1 februari tot 29 maart 2001 telkens

Nadere informatie

studieactiviteiten 2013-2014

studieactiviteiten 2013-2014 P r o g r a m m a studieactiviteiten 2013-2014 Universiteit Centrum voor Beroepsvervolmaking in de Rechten in samenwerking met Universiteit Gandaius Permanente Vorming In samenwerking met studieactiviteiten

Nadere informatie

CBR. Strafrecht en strafprocesrecht. Van 19 januari tot 17 maart 2006. XXXIIe Postuniversitaire Cyclus Willy Delva 2005-06

CBR. Strafrecht en strafprocesrecht. Van 19 januari tot 17 maart 2006. XXXIIe Postuniversitaire Cyclus Willy Delva 2005-06 XXXIIe Postuniversitaire Cyclus Willy Delva 2005-06 Strafrecht en strafprocesrecht Van 19 januari tot 17 maart 2006 telkens op maandagavond (Antwerpen) en donderdagavond (Gent) Slotzitting vrijdag 17 maart

Nadere informatie

studieactiviteiten 2012-2013

studieactiviteiten 2012-2013 Programma studieactiviteiten 2012-2013 Universiteit Centrum voor Beroepsvervolmaking in de Rechten in samenwerking met Universiteit Gandaius Permanente Vorming In samenwerking met DINSDAG 9 OKTOBER 2012

Nadere informatie

nascholing academiejaar

nascholing academiejaar Bemiddeling nascholing academiejaar 2012-2013 CBR U bent bemiddelaar. U zoekt zich verder te bekwamen? Hierna vindt u een programma specifiek ontwikkeld voor bemiddelaars. Het vindt plaats te Gent in de

Nadere informatie

Het vermogen fiscaal doorgelicht

Het vermogen fiscaal doorgelicht SCAFF Het vermogen fiscaal doorgelicht UITNODIGING SEMINARIE Stay sharp. Attend our 2011 seminars. Sign up now at www.loyensloeffnews.be Surf naar www.loyensloeffnews.be, op deze website kan u de volledige,

Nadere informatie

Echtscheiding, onderhoudsgelden en voorlopige maatregelen in de familierechtbank

Echtscheiding, onderhoudsgelden en voorlopige maatregelen in de familierechtbank Instituut voor Familierecht en Jeugdrecht KU Leuven LOGO INTERSENTIA Echtscheiding, onderhoudsgelden en voorlopige maatregelen in de familierechtbank Studienamiddag Leuven woensdag 25 maart 2015 Logo Intersentia

Nadere informatie

nascholing programma gent

nascholing programma gent Bemiddeling nascholing programma gent 2013-2014 CBR U bent bemiddelaar. U zoekt zich verder te bekwamen? Hierna vindt u een programma specifiek ontwikkeld voor bemiddelaars. Het vindt plaats te Gent in

Nadere informatie

Bijzondere overeenkomsten

Bijzondere overeenkomsten XXXIVe Postuniversitaire Cyclus Willy Delva 2007-08 Bijzondere overeenkomsten telkens op maandagavond (Antwerpen) en donderdagavond (Gent) van 14 februari tot 24 april 2008 PROGRAMMA Sessie 1 De evoluerende

Nadere informatie

17 e Dag van de bedrijfsjurist

17 e Dag van de bedrijfsjurist 17 e Dag van de bedrijfsjurist WAT AL DAN NIET MEEDELEN VÓÓR HET SLUITEN VAN EEN CONTRACT? Auditorium Fortis Kanselarijstraat 1 1000 Brussel 16 november 2006 Orde van Vlaamse Balies : 6 punten Ordre des

Nadere informatie

Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels

Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels Een voordracht geven, een toespraak houden voor collega s, een kritisch publiek overtuigen of een lezing verzorgen voor vakgenoten,

Nadere informatie

Gandaius Permanente vorming. Familiale vermogensplanning in de 21ste eeuw. XXX e POSTUNIVERSITAIRE CYCLUS WILLY DELVA LEVENSLANG EN VERDER:

Gandaius Permanente vorming. Familiale vermogensplanning in de 21ste eeuw. XXX e POSTUNIVERSITAIRE CYCLUS WILLY DELVA LEVENSLANG EN VERDER: XXX e POSTUNIVERSITAIRE CYCLUS WILLY DELVA 2003-04 LEVENSLANG EN VERDER: Familiale vermogensplanning in de 21ste eeuw Van 22 januari tot 24 maart 2004 te Antwerpen en Gent Gandaius Permanente vorming XXX

Nadere informatie

nascholing academiejaar 2015-2016 programma gent

nascholing academiejaar 2015-2016 programma gent Bemiddeling nascholing academiejaar 2015-2016 programma gent CBR U bent bemiddelaar. U zoekt zich verder te bekwamen? Hierna vindt u een programma specifiek ontwikkeld voor bemiddelaars. Het vindt plaats

Nadere informatie

Expertdocent. Omgaan met cliënten met een psychische aandoening. Opleiding

Expertdocent. Omgaan met cliënten met een psychische aandoening. Opleiding Opleiding Omgaan met cliënten met een psychische aandoening Waar en wanneer? 21 januari 2011 in Antwerp Expo Met aanwezigheidsattest permanente bijscholing erkende bemiddelaars 3 uren erkende permanente

Nadere informatie

Postuniversitaire studiecyclus Andre SPRUYT een reis door de fiscale basisbeginselen.

Postuniversitaire studiecyclus Andre SPRUYT een reis door de fiscale basisbeginselen. Postuniversitaire studiecyclus Andre SPRUYT een reis door de fiscale basisbeginselen. Studiecyclus omtrent de fiscale basisbeginselen n.a.v. het emeritaat van prof. André Spruyt 20 u verdeeld over 5 sessies

Nadere informatie

Bemiddeling CBR. nascholing academiejaar 2011-2012. Inschrijven

Bemiddeling CBR. nascholing academiejaar 2011-2012. Inschrijven Bemiddeling nascholing academiejaar 2011-2012 CBR U bent bemiddelaar. U zoekt zich verder te bekwamen? Hierna vindt u een programma specifiek ontwikkeld voor bemiddelaars. Het programma vindt plaats te

Nadere informatie

Programma studieactiviteiten

Programma studieactiviteiten Universiteit Antwerpen Centrum voor Beroepsvervolmaking in de Rechten Universiteit Gent Gandaius Permanente Vorming Vormingsinstituut voor Advocaten Nederlandse Orde bij de balie te Brussel Vrije Universiteit

Nadere informatie

XXXIIe Postuniversitaire Cyclus Willy Delva Strafrecht en strafprocesrecht

XXXIIe Postuniversitaire Cyclus Willy Delva Strafrecht en strafprocesrecht XXXIIe Postuniversitaire Cyclus Willy Delva 2005-06 Strafrecht en strafprocesrecht Van 19 januari tot 17 maart 2006 telkens op maandagavond (Antwerpen) en donderdagavond (Gent) GANDAIUS Permanente Vorming

Nadere informatie

Centrum voor Arbitrage inzake Seksueel Misbruik

Centrum voor Arbitrage inzake Seksueel Misbruik Centrum voor Arbitrage inzake Seksueel Misbruik Lijst van arbiters opgesteld overeenkomstig artikel 3, lid 4, van het Arbitragereglement (25 april 2012) Juristen Dirk De Meulemeester Geboren in 1970 Hij

Nadere informatie

DIT IS EEN OUD PROGRAMMA!!! VOOR HET HUIDIGE PROGRAMMA VAN DE OPLEIDING BEMIDDELING GA NAAR: http://www.law.ugent.be/gandaius/gpv/bemiddeling.html Post academische opleiding Bemiddeling in familiezaken

Nadere informatie

Bemiddeling. nascholing 2009 CBR

Bemiddeling. nascholing 2009 CBR Bemiddeling nascholing 2009 CBR U bent bemiddelaar. U zoekt zich verder te bekwamen? Hierna vindt u een programma specifiek ontwikkeld voor bemiddelaars. Het programma vindt plaats te Gent en te Antwerpen

Nadere informatie

Medisch begeleide voortplanting in juridisch en ethisch perspectief

Medisch begeleide voortplanting in juridisch en ethisch perspectief Medisch begeleide voortplanting in juridisch en ethisch perspectief Studienamiddag Donderdag 27 februari 2014 TOELICHTING Binnen de Universiteit Gent werd in 2013 het Gents Instituut voor Gezondheidsrecht

Nadere informatie

CBR JAARBOEK

CBR JAARBOEK CBR JAARBOEK 2013-2014 CBR JAARBOEK 2013-2014 Centrum voor Beroepsvervolmaking in de Rechten (ed.) Antwerpen Cambridge CBR Jaarboek 2013-2014 Centrum voor Beroepsvervolmaking in de Rechten (ed.) 2014

Nadere informatie

De middagen van het recht van het directoraat-generaal Wetgeving, Fundamentele rechten en vrijheden

De middagen van het recht van het directoraat-generaal Wetgeving, Fundamentele rechten en vrijheden De middagen van het recht van het directoraat-generaal Wetgeving, Fundamentele rechten en vrijheden o Praktische informatie INLEIDING Waar? FOD Justitie Waterloolaan 115 1000 Brussel Wanneer? vrijdag 12

Nadere informatie

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE ACADEMISCH PROGRAMMA POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE INHOUD POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT MODULE FISCALE RECHTSVAKKEN Pagina 2 tot 7 POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT SUMMERSCHOOL

Nadere informatie

Het Bemiddelingstraject : Uitdieping en Knelpunten. Gespreksvaardigheden en Vrageninstrumentarium van de Bemiddelaar

Het Bemiddelingstraject : Uitdieping en Knelpunten. Gespreksvaardigheden en Vrageninstrumentarium van de Bemiddelaar organiseert : 2 MASTER CLASSES PERMANENTE VORMING TE BRUSSEL EN TE ANTWERPEN.. Het Bemiddelingstraject : Uitdieping en Knelpunten. Gespreksvaardigheden en Vrageninstrumentarium van de Bemiddelaar Uw Docenten

Nadere informatie

Fascia College Cursistenovereenkomst

Fascia College Cursistenovereenkomst Fascia College Cursistenovereenkomst Volgens de richtlijnen van de kmo-portefeuille dient dit document door elke cursist ingevuld en ondertekend te worden, uiterlijk bij het begin van de eerste sessie.

Nadere informatie

Naar een innovatiebeleid voor de Vlaamse landbouw- en voedingssector

Naar een innovatiebeleid voor de Vlaamse landbouw- en voedingssector Vakgroep Landbouweconomie van de Universiteit Gent i.s.m. De stuurgroep Landbouwstudiedag UITNODIGING Naar een innovatiebeleid voor de Vlaamse landbouw- en voedingssector woensdag 2 februari 2005 Vervolmakingsdag

Nadere informatie

Bemiddeling. De bemiddelaar geeft geen advies en brengt hen niet tot een welbepaalde regeling.

Bemiddeling. De bemiddelaar geeft geen advies en brengt hen niet tot een welbepaalde regeling. opleiding Bemiddeling academiejaar 2011-2012 CBR Bemiddeling Bemiddeling is een maatschappelijke praktijk in ontwikkeling en is sinds 2005 ook wettelijk geregeld. Een bemiddelaar helpt anderen onderhandelen

Nadere informatie

De middagen van het recht van het directoraat-generaal Wetgeving, Fundamentele rechten en vrijheden

De middagen van het recht van het directoraat-generaal Wetgeving, Fundamentele rechten en vrijheden De middagen van het recht van het directoraat-generaal Wetgeving, Fundamentele rechten en vrijheden o s midis dudroit_nl-format Américain-V4.indd 1 31/07/14 11:10 Praktische informatie Waar? FOD Justitie

Nadere informatie

2014-2015 STUDIEACTIVITEITEN

2014-2015 STUDIEACTIVITEITEN Programma 2014-2015 STUDIEACTIVITEITEN Universiteit CENTRUM VOOR BEROEPSVERVOLMAKING IN DE RECHTEN in samenwerking met Universiteit GANDAIUS PERMANENTE VORMING In samenwerking met DINSDAG 14 OKTOBER 2014

Nadere informatie

KNELPUNTEN VERKOOP ONROEREND GOED

KNELPUNTEN VERKOOP ONROEREND GOED KNELPUNTEN VERKOOP ONROEREND GOED REEKS KNELPUNTEN CONTRACTENRECHT BERNARD TILLEMAN Gewoon hoogleraar K.U.Leuven/KULAK ALAIN VERBEKE Gewoon Hoogleraar K.U.Leuven & Universiteit Tilburg Advocaat te Brussel

Nadere informatie

COLLOQUIUM. Vrijdag 27 februari 2004. van 9.00u tot 19.00u

COLLOQUIUM. Vrijdag 27 februari 2004. van 9.00u tot 19.00u COLLOQUIUM Vrijdag 27 februari 2004 van 9.00u tot 19.00u Europese antiterrorisme wetgevingen en de bescherming van de fundamentele rechten en vrijheden Progress Lawyers Network i.s.m. I.A.P.L. (International

Nadere informatie

NEDERLANDSE ACCENTEN IN HET VEILIGHEIDSBELEID VAN DE EUROPESE UNIE

NEDERLANDSE ACCENTEN IN HET VEILIGHEIDSBELEID VAN DE EUROPESE UNIE NEDERLANDSE ACCENTEN IN HET VEILIGHEIDSBELEID VAN DE EUROPESE UNIE ACTA FALCONIS XIV NEDERLANDSE ACCENTEN IN HET VEILIGHEIDSBELEID VAN DE EUROPESE UNIE Cyrille Fijnaut Lecture Series Dirk Van Daele (ed.)

Nadere informatie

CBR JAARBOEK

CBR JAARBOEK CBR JAARBOEK 2014-2015 Centrum voor Beroepsvervolmaking in de Rechten (ed.) Antwerpen Cambridge CBR Jaarboek 2014-2015 Centrum voor Beroepsvervolmaking in de Rechten (ed.) 2015 Antwerpen Cambridge www.intersentia.be

Nadere informatie

Bemiddeling. De bemiddelaar geeft geen advies en stuurt niet aan op een welbepaalde regeling.

Bemiddeling. De bemiddelaar geeft geen advies en stuurt niet aan op een welbepaalde regeling. opleiding Bemiddeling svervolmaking Rechten (CBR) academiejaar 2014-2015 Bemiddeling Bemiddeling is een maatschappelijke praktijk in ontwikkeling en sinds 2005 ook wettelijk geregeld. Een bemiddelaar helpt

Nadere informatie

STUDIEVOORMIDDAG. Polydruggebruik en psychische problemen bij alcohol- en druggebruikers in behandeling

STUDIEVOORMIDDAG. Polydruggebruik en psychische problemen bij alcohol- en druggebruikers in behandeling STUDIEVOORMIDDAG Polydruggebruik en psychische problemen bij alcohol- en druggebruikers in behandeling 18 JUNI 2012 INLEIDENDE TEKST Zowel in Europa als in de Verenigde Staten stelt men vast dat polydruggebruik

Nadere informatie

Bemiddeling. De bemiddelaar geeft geen advies en stuurt niet aan op een welbepaalde regeling.

Bemiddeling. De bemiddelaar geeft geen advies en stuurt niet aan op een welbepaalde regeling. opleiding Bemiddeling academiejaar 015-016 Bemiddeling Bemiddeling is een maatschappelijke praktijk in ontwikkeling en sinds 005 ook wettelijk geregeld. Een bemiddelaar helpt anderen onderhandelen over

Nadere informatie

Interuniversitaire. Permanente Vorming Arbeidsgeneeskunde

Interuniversitaire. Permanente Vorming Arbeidsgeneeskunde Interuniversitaire Permanente Vorming Arbeidsgeneeskunde Inleiding De GSO-er (geneesheer-specialist in opleiding) in de Arbeidsgeneeskunde moet 2 jaar stage doen in een erkende stagedienst onder de begeleiding

Nadere informatie

Het wijzigende juridische en fiscale kader voor ondernemingen Uitnodiging seminarie 22 april en 6 mei 2013

Het wijzigende juridische en fiscale kader voor ondernemingen Uitnodiging seminarie 22 april en 6 mei 2013 Het wijzigende juridische en fiscale kader voor ondernemingen Uitnodiging seminarie 22 april en 6 mei 2013 Share the Expertise De factuur in e-tijden (Bert Gevers) Sinds 1 januari wordt de elektronische

Nadere informatie

Bemiddeling ACADEMIEJAAR GENT

Bemiddeling ACADEMIEJAAR GENT NASCHOLING Bemiddeling ACADEMIEJAAR 2017-2018 INSCHRIJVINGSSTROOK 2017-2018 Naam en voornaam: Functie: Straat + nr.: Postcode + plaats: Telefoon: U bent bemiddelaar en u zoekt zich verder te bekwamen?

Nadere informatie

Ieder advocaat stelt vrij zijn jaarlijks vormingsprogramma samen. Het volgen van activiteiten van permanente vorming levert punten op.

Ieder advocaat stelt vrij zijn jaarlijks vormingsprogramma samen. Het volgen van activiteiten van permanente vorming levert punten op. ORDE VAN VLAAMSE BALIES REGLEMENT INZAKE PERMANENTE VORMING Artikel 1 Permanente vorming is een deontologische plicht voor ieder advocaat. Permanente vorming in de zin van dit reglement betekent zich op

Nadere informatie

KANDIDAATSTELLING VOOR EEN KLINISCHE FUNCTIE

KANDIDAATSTELLING VOOR EEN KLINISCHE FUNCTIE RECENTE FOTO DIENST PERSONEEL Laarbeeklaan 101 1090 Brussel KANDIDAATSTELLING VOOR EEN KLINISCHE FUNCTIE Gelieve dit formulier, zoals vermeld in het bericht tot vacature, terug te zenden aan de gedelegeerd

Nadere informatie

V A N C A C A O B O O N T O T C H O C O L A D E P R O D U C T E N

V A N C A C A O B O O N T O T C H O C O L A D E P R O D U C T E N Vrijdag 7 oktober 2005 V L A Z Prof. Dr. ir. Koen Dewettinck Dr. ir. Frédéric Depypere Universiteit Gent - Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen Telefoon: 09 264 61 67 Fax: 09 264 62 18 E-mail: vlaz@ugent.be

Nadere informatie

2 de forum Wetenschap en Samenleving, dialoog op het vlak van drugs

2 de forum Wetenschap en Samenleving, dialoog op het vlak van drugs 2 de forum Wetenschap en Samenleving, dialoog op het vlak van drugs Het drugsaanbod in België: wat weten we? Wat zouden we moeten weten in het licht van de toekomstige ontwikkelingen en uitdagingen? Dinsdag

Nadere informatie

PR O G R A M M A STUDIEACTIVITEITEN

PR O G R A M M A STUDIEACTIVITEITEN Universiteit Antwerpen Centrum voor Beroepsvervolmaking in de Rechten Universiteit Gent Gandaius Permanente Vorming PR O G R A M M A STUDIEACTIVITEITEN 2009-2010 In samenwerking met I. STUDIEACTIVITEITEN

Nadere informatie

Bemiddeling. De bemiddelaar geeft geen advies en brengt hen niet tot een welbepaalde regeling.

Bemiddeling. De bemiddelaar geeft geen advies en brengt hen niet tot een welbepaalde regeling. opleiding Bemiddeling svervolmaking Rechten (CBR) academiejaar 2013-2014 Bemiddeling Bemiddeling is een maatschappelijke praktijk in ontwikkeling en sinds 2005 ook wettelijk geregeld. Een bemiddelaar helpt

Nadere informatie

25ste Dag van de bedrijfsjurist. Innovatie, bron van recht Recht, bron van innovatie. DONDERDAG 20 november 2014

25ste Dag van de bedrijfsjurist. Innovatie, bron van recht Recht, bron van innovatie. DONDERDAG 20 november 2014 25ste Dag van de bedrijfsjurist Innovatie, bron van recht Recht, bron van innovatie BNP PARIBAS FORTIS Auditorium MARAIS Kreupelenstraat 10 1000 BRUSSEL DONDERDAG 20 november 2014 O.V.B. : x juridische

Nadere informatie

WEBINAR DAYS. 17 en 18 augustus Online opleidingen

WEBINAR DAYS. 17 en 18 augustus Online opleidingen COMBINEER: + ABONNEMENT WEBINAR DAYS 17 en 18 augustus 2016 Online opleidingen Dit jaar organiseert M&D Seminars voor het eerst de Webinar Days, een tweedaagse waarop in totaal vijf online opleidingen

Nadere informatie

BEURSDOSSIER DURVEN M E T DIENSTVERLENING. congres voor lokale besturen. gent

BEURSDOSSIER DURVEN M E T DIENSTVERLENING. congres voor lokale besturen. gent BEURSDOSSIER DURVEN M E T DIENSTVERLENING congres voor lokale besturen gent 29 mei 2018 DURVEN MET DIENSTVERLENING gent 29 mei 2018 De VVSG communiceert met haar leden en partners De Vereniging van Vlaamse

Nadere informatie

PERMANENTE VORMING PSYCHIATRIE EN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

PERMANENTE VORMING PSYCHIATRIE EN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG PERMANENTE VORMING PSYCHIATRIE EN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Doelgroep: Professionals met een diploma in gezondheidszorg of een diploma uit het sociaal-agogisch studiegebied. Hiernaast verwachten we dat

Nadere informatie

Webinar days. 17 en 18 augustus Online opleidingen

Webinar days. 17 en 18 augustus Online opleidingen Combineer: + abonnement Webinar days 17 en 18 augustus 2016 Online opleidingen Dit jaar organiseert M&D Seminars voor het eerst de Webinar Days, een tweedaagse waarop in totaal vijf online opleidingen

Nadere informatie

STUDIEACTIVITEITEN. Centrum voor Beroepsvervolmaking in de Rechten. Gandaius Permanente Vorming. In samenwerking met

STUDIEACTIVITEITEN. Centrum voor Beroepsvervolmaking in de Rechten. Gandaius Permanente Vorming. In samenwerking met P R O G R A M M A STUDIEACTIVITEITEN 2 0 0 8-2 0 0 9 Universiteit Antwerpen Centrum voor Beroepsvervolmaking in de Rechten Universiteit Gent Gandaius Permanente Vorming In samenwerking met I. STUDIEACTIVITEITEN

Nadere informatie

Update Accute Intoxicaties Meet the Experts 3de Lage Landen Symposium Intoxicatiess

Update Accute Intoxicaties Meet the Experts 3de Lage Landen Symposium Intoxicatiess Update Acute Intoxicaties Meett the Experts 3 de Lage Landen Symposium Intoxicatiess Vrijdag 26 juni 2015 Het Pand, Onderbergen 1, 9000 Gent G Gesponsord door: Heymans Stichtingg Organisatie onder auspiciën

Nadere informatie

BEMIDDELING IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN Vorming specifiek deel 32 uur

BEMIDDELING IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN Vorming specifiek deel 32 uur BEMIDDELING IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN Vorming specifiek deel 32 uur COMMUNICATIE, EMOTIE EN CREATIVITEIT IN PRINCIPIEEL ONDERHANDELEN EN BEMIDDELING/ MEDIATION Waar? Universiteit Hasselt Wanneer?

Nadere informatie

Update Acute Intoxicaties Meet the Experts

Update Acute Intoxicaties Meet the Experts Update Acute Intoxicaties Meet the Experts 2de Lage Landen Symposium Intoxicaties Vrijdag 13 september 2013 Het Pand, Onderbergen 1, 9000 Gent Gesponsord door: Heymans Stichting Organisatie onder auspiciën

Nadere informatie

Beroepsgeheim in de hulpverlening

Beroepsgeheim in de hulpverlening Instituut voor Sociaal Recht K.U. Leuven Beroepsgeheim in de hulpverlening Handelen tussen recht en praktijk donderdag 24 november 2005 De Factorij Huart Hamoirlaan 136 1030 Brussel Voormiddag De theorie

Nadere informatie

BEMIDDELING IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN Vorming specifiek deel 30 uur

BEMIDDELING IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN Vorming specifiek deel 30 uur BEMIDDELING IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN Vorming specifiek deel 30 uur COMMUNICATIE, EMOTIE EN CREATIVITEIT IN PRINCIPIEEL ONDERHANDELEN EN BEMIDDELING/ MEDIATION Waar? Universiteit Hasselt Wanneer?

Nadere informatie

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE ACADEMISCH PROGRAMMA POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT MODULE ALGEMENE RECHTSVAKKEN De module Algemene Rechtsvakken van het Postgraduaat Fiscaal

Nadere informatie

Achterstallige sociale zekerheid

Achterstallige sociale zekerheid Tussenstap Achterstallige sociale zekerheid tips en tricks 4 exclusieve avondseminaries Brugge 10 juni 2014 Mechelen 12 juni 2014 Gent 16 juni 2014 Hasselt 18 juni 2014 Seminaries voor professionele ondernemersadviseurs

Nadere informatie

STUDIEDAG : «WAT NA DE CRISIS?» DONDERDAG 28 OKTOBER AUDITORIUM ING MARNIXLAAN 24 1000 BRUSSEL

STUDIEDAG : «WAT NA DE CRISIS?» DONDERDAG 28 OKTOBER AUDITORIUM ING MARNIXLAAN 24 1000 BRUSSEL STUDIEDAG : «WAT NA DE CRISIS?» DONDERDAG 28 OKTOBER AUDITORIUM ING MARNIXLAAN 24 1000 BRUSSEL STUDIEDAG : «WAT NA DE CRISIS?» Samenwerking tussen de Franse en Nederlandse Ordes van Advocaten bij de Balie

Nadere informatie

DOSSIER VAN KANDIDAATSTELLING 2013-2014

DOSSIER VAN KANDIDAATSTELLING 2013-2014 DSSIER VAN KANDIDAATSTELLING Executive Programme in Retail & Distribution Management 2013-2014 Selectieprocedure De selectiecommissie maakt een eerste analyse op basis van het dossier van kandidaatstelling

Nadere informatie

PERMANENTE VORMING CHAUFFEURS A l g e m e n e I n l i c h t i n g e n Programma voorjaar 2012 N S C H R I J V I N G S F O R M U L I E R

PERMANENTE VORMING CHAUFFEURS A l g e m e n e I n l i c h t i n g e n Programma voorjaar 2012 N S C H R I J V I N G S F O R M U L I E R PERMANENTE VORMING CHAUFFEURS A l g e m e n e I n l i c h t i n g e n Programma voorjaar 2012 N S C H R I J V I N G S F O R M U L I E R PERMANENTE VORMING & NASCHOLING CHAUFFEURS De Europese Richtlijn

Nadere informatie

Update Acute Intoxicaties Meet the Experts

Update Acute Intoxicaties Meet the Experts Update Acute Intoxicaties Meet the Experts 3 de Lage Landen Symposium Intoxicaties Vrijdag 26 juni 2015 Het Pand, Onderbergen 1, 9000 Gent Gesponsord door: Heymans Stichting Organisatie onder auspiciën

Nadere informatie

Na 3 dagen... de aangifte vennootschapsbelasting de baas!

Na 3 dagen... de aangifte vennootschapsbelasting de baas! Grondige opleiding vennootschapsbelasting Date: 2009-11-26 Na 3 dagen... de aangifte vennootschapsbelasting de baas! Deze opleiding is een stappenplan naar een praktische kennis van de regels van de vennootschapsbelasting

Nadere informatie

De middagen van het recht van het directoraat-generaal Wetgeving, Fundamentele Rechten en Vrijheden

De middagen van het recht van het directoraat-generaal Wetgeving, Fundamentele Rechten en Vrijheden De middagen van het recht van het directoraat-generaal Wetgeving, Fundamentele Rechten en Vrijheden o Praktische informatie Waar? Wanneer? FOD Justitie Waterloolaan 115 1000 Brussel Vrijdag 24 april 2015

Nadere informatie

STUDIEGIDS (v. 3.0) INLEIDING

STUDIEGIDS (v. 3.0) INLEIDING STUDIEGIDS (v. 3.0) DEZE STUDIEGIDS GEEFT EEN OVERZICHT VAN DE OPLEIDINGEN EN DE VOORWAARDEN. VANAF 2014 KUNNEN SOMMIGE COLLEGES VIA INTERNET GEVOLGD WORDEN. ANDERE COLLEGES VEREISEN DAT DE STUDENT DE

Nadere informatie

De burgemeester als regisseur van het lokaal veiligheidsbeleid

De burgemeester als regisseur van het lokaal veiligheidsbeleid voor burgemeesters seminaries maart mei 2013 De burgemeester als regisseur van het lokaal veiligheidsbeleid 1 burgemeester en lokaal integraal veiligheidsbeleid gent 12 maart 2013 mechelen 26 maart 2013

Nadere informatie

OPLEIDING LEVENSBESCHOUWING, OVERHEID EN SAMENLEVING

OPLEIDING LEVENSBESCHOUWING, OVERHEID EN SAMENLEVING OPLEIDING LEVENSBESCHOUWING, OVERHEID EN SAMENLEVING Tweejarige deeltijdse academische opleiding voor professionals centrum voor migratie en interculturele studies Universiteit Antwerpen SITUERING Eén

Nadere informatie

AKKOORD TUSSEN DE REGERING VAN DE STAAT ISRAËL DE VLAAMSE REGERING INZAKE DE SAMENWERKING OP HET GEBIED VAN ONDERZOEK EN ONTWIKKELING IN DE INDUSTRIE

AKKOORD TUSSEN DE REGERING VAN DE STAAT ISRAËL DE VLAAMSE REGERING INZAKE DE SAMENWERKING OP HET GEBIED VAN ONDERZOEK EN ONTWIKKELING IN DE INDUSTRIE AKKOORD TUSSEN DE REGERING VAN DE STAAT ISRAËL EN DE VLAAMSE REGERING INZAKE DE SAMENWERKING OP HET GEBIED VAN ONDERZOEK EN ONTWIKKELING IN DE INDUSTRIE AKKOORD TUSSEN DE REGERING VAN DE STAAT ISRAËL EN

Nadere informatie

Uitnodiging. Werelddag van de stedenbouw. Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk

Uitnodiging. Werelddag van de stedenbouw. Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk Uitnodiging Werelddag van de stedenbouw Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk [ De Werelddag van de Stedenbouw is een grootschalige studiedag, georganiseerd

Nadere informatie

Ik had een conflict. Het conflict heeft mij...

Ik had een conflict. Het conflict heeft mij... 2 de Scheidingscongres PXL Social Work Research Ik had een conflict. Het conflict heeft mij... Na het succesvolle eerste scheidingscongres Ik hou van jou. Ik hou alles van jou. Als liefde vechten wordt

Nadere informatie

Beste kandidaat-lesgever

Beste kandidaat-lesgever Beste kandidaat-lesgever Bedankt voor je interesse in de opleiding tot rijschoollesgever aan het Vlaams VerkeersOpleidingsCentrum (VVOC), onderdeel van de Rijschool Sanderus NV. Om als lesgever in een

Nadere informatie

De Gerechtspsychiater: de portier van het systeem

De Gerechtspsychiater: de portier van het systeem De Gerechtspsychiater: de portier van het systeem Vlaams Geneeskundigenverbond Prof Dr Dillen Chris Forensisch Psychiater Vrije Universiteit Brussel Onderdeel van een geheel misdrijf strafrecht gerechtspsychiater

Nadere informatie

WET TOBBACK: BIJSCHOLING INSTALLATIE & ONDERHOUD

WET TOBBACK: BIJSCHOLING INSTALLATIE & ONDERHOUD WET TOBBACK WET TOBBACK: BIJSCHOLING INSTALLATIE & ONDERHOUD Het Koninklijk Besluit van 17 december 1990 betreffende de opleiding van het personeel van de beveiligingsondernemingen en de erkenning van

Nadere informatie

PERMANENTE VORMING IN DE GGZ

PERMANENTE VORMING IN DE GGZ PERMANENTE VORMING IN DE GGZ Doelgoep: Verpleegkundigen met minimum 2 jaar werkervaring in psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg. A. Deze voldoen aan de voorwaarden voor het behalen van de bijzondere

Nadere informatie

DE GEMEENTE- EN PROVINCIERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2012

DE GEMEENTE- EN PROVINCIERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2012 LOKALE EN PROVINCIALE POLITIEK DE GEMEENTE- EN PROVINCIERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2012 DERTIENDE CONGRES GENT, HET PAND, ONDERBERGEN 1 DINSDAG 20 MAART 2012 CENTRUM VOOR LOKALE POLITIEK VAKGROEP

Nadere informatie

Harmonisch Park- en Groenbeheer. Studiedag. Hoe stel ik een bomenplan op? Gent dinsdag 23 juni 2009

Harmonisch Park- en Groenbeheer. Studiedag. Hoe stel ik een bomenplan op? Gent dinsdag 23 juni 2009 Harmonisch Park- en Groenbeheer Studiedag Hoe stel ik een bomenplan op? Gent dinsdag 23 juni 2009 Bomen zijn belangrijke groenelementen in de publieke ruimte. Ze geven letterlijk en figuurlijk kleur aan

Nadere informatie

CURSUS BETONTECHNOLOGIE LEUVEN 2007

CURSUS BETONTECHNOLOGIE LEUVEN 2007 DOEL VAN DE CURSUS Het doel van de cursus is het verschaffen van grondige kennis over de bestanddelen, de samenstelling, het vervaardigen en het verwerken van beton. Ook de eigenschappen, het uiterlijk,

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Onderwijs & Vorming Paulo - Bestuursopleiding dossiernummer: 1504713 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Opleiding lokaal toezichthouder milieuhandhaving vastlegging nieuw examenreglement

Nadere informatie

Aansprakelijkheid, aansprakelijkheidsverzekering. en andere schadevergoedingssystemen. Van 18 januari tot 22 maart 2007

Aansprakelijkheid, aansprakelijkheidsverzekering. en andere schadevergoedingssystemen. Van 18 januari tot 22 maart 2007 XXXIIIe Postuniversitaire Cyclus Willy Delva 2006-07 Aansprakelijkheid, aansprakelijkheidsverzekering en andere schadevergoedingssystemen Van 18 januari tot 22 maart 2007 telkens op maandagavond (Antwerpen)

Nadere informatie

Update Acute Intoxicaties Meet the Experts

Update Acute Intoxicaties Meet the Experts Update Acute Intoxicaties Meet the Experts 1 ste Lage Landen Symposium Intoxicaties Vrijdag 24 juni 2011 Het Pand, Onderbergen 1, 9000 Gent Gesponsord door: Heymans Stichting en NVKF&B Organisatie onder

Nadere informatie

Postgraduaat familiale bemiddeling

Postgraduaat familiale bemiddeling Postgraduaat familiale bemiddeling Academiejaar 2011-2012 Ernstige familiale conflicten en echtscheiding zijn vaak pijnlijk en ingrijpend. De problemen die zich stellen, zijn niet alleen van emotionele,

Nadere informatie

Gespecialiseerde opleiding voor toekomstige onderzoeksrechters

Gespecialiseerde opleiding voor toekomstige onderzoeksrechters Gespecialiseerde opleiding voor toekomstige onderzoeksrechters ref.: PEN-009 Doelgroep Magistraten (zetel) die de functie van onderzoeksrechter wensen uit te oefenen; Magistraten (parket) voor zover ze

Nadere informatie

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Sint-Andries Antwerpen Faculteit Letteren Sint-Andriesstraat 2 2000 Antwerpen tel. 32 3 502 15 00 www.arts.kuleuven.be/antwerpen Tolken voor Europa Postgraduaat Conferentietolken 2016-2017

Nadere informatie

AUTOCAD. Dataa. Prijs. draw-opdrachten modify-opdrachten. lagentechniek arcering tekst bemating blocks designcenter. Sint-Niklaas. Stuyven.

AUTOCAD. Dataa. Prijs. draw-opdrachten modify-opdrachten. lagentechniek arcering tekst bemating blocks designcenter. Sint-Niklaas. Stuyven. AutoCAD is een software fenomeen: het aantal gebruikers vann AutoCAD overtreft ruim de gebruikers vann andere CAD-systemen. Sinds zijn introductie is AutoCAD gegroeid van een simpel programma p tot een

Nadere informatie

Dag van de CBN 2014. de recentste belangrijke. boekhoudkundige ontwikkelingen. Woensdagnamiddag 12 februari 2014

Dag van de CBN 2014. de recentste belangrijke. boekhoudkundige ontwikkelingen. Woensdagnamiddag 12 februari 2014 Dag van de CBN 2014 Woensdagnamiddag 12 februari 2014 U verneemt uit de ste hand de recentste belangrijke boekhoudkundige ontwikkelingen Commissie voor Boekhoudkundige Normen www.cnc-cbn.be De adviezen

Nadere informatie

Permanente vorming POSTUNIVERSITAIRE CYCLUS WILLY DELVA INSOLVENTIERECHT

Permanente vorming POSTUNIVERSITAIRE CYCLUS WILLY DELVA INSOLVENTIERECHT XXXI e POSTUNIVERSITAIRE CYCLUS WILLY DELVA 2004-05 INSOLVENTIERECHT Van 20 januari tot 23 maart 2005 telkens op maandagavond (Antwerpen) en donderdagavond (Gent) Gandaius Permanente vorming INSOLVENTIERECHT

Nadere informatie

Het Instituut voor Permanente Vorming stelt voor:

Het Instituut voor Permanente Vorming stelt voor: Het Instituut voor Permanente Vorming stelt voor: VAKDIERENARTS KLEINE HUISDIEREN Academiejaar 2015-2017 Informatie en inschrijvingspakket VOORWOORD Beste Collega, Het diploma van dierenarts biedt een

Nadere informatie

Migratie, mensenhandel en prostitutie. Prof. Dr. Gert Vermeulen. Vlaamse Wetenschapsweek Gent, 25 oktober 2002

Migratie, mensenhandel en prostitutie. Prof. Dr. Gert Vermeulen. Vlaamse Wetenschapsweek Gent, 25 oktober 2002 Migratie, mensenhandel en prostitutie Prof. Dr. Gert Vermeulen Vlaamse Wetenschapsweek Gent, 25 oktober 2002 1 Programma 13.45: faculteit, universiteit, IRCP 14.00: inleiding onderwerp 14.15: opzet en

Nadere informatie

Internationale samenwerking in strafzaken (basisopleiding)

Internationale samenwerking in strafzaken (basisopleiding) Internationale samenwerking in strafzaken (basisopleiding) ref.: INT-044 Doelgroep Tweedejaars gerechtelijke stagiairs (voor wie deze opleiding verplicht is) Magistraten van de parketten van eerste aanleg

Nadere informatie

De leerkracht als getuige en inspiratiebron. UCSIA godsdienstonderwijscongres. Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen

De leerkracht als getuige en inspiratiebron. UCSIA godsdienstonderwijscongres. Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen De leerkracht als getuige en inspiratiebron godsdienstonderwijscongres Dinsdag 17 november 2009 Theologisch Pastoraal Centrum Antwerpen THEMA In overleg met de Vlaamse onderwijsvicarissen en het Vlaamse

Nadere informatie