Ik kan niet anders zeggen dan dat het een mooie leuke tocht was, waarbij ik veel heb geleerd. Dank dat ik mee mocht en tot een volgende keer!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ik kan niet anders zeggen dan dat het een mooie leuke tocht was, waarbij ik veel heb geleerd. Dank dat ik mee mocht en tot een volgende keer!"

Transcriptie

1 Met vijf schepen en 29 opvarenden gaan we op pad. Het beloofde een mooi en zonnig weekend te worden met weinig tot geen regen en een geschikte wind om mee naar de Wadden te varen. Mooi, dacht ik, want kou is niets voor mij! Omdat ik donderdag en vrijdag twee opleidingsdagen had en meteen door zou rijden naar Enkhuizen, moest ik woensdagavond alle spullen al inpakken. In tegenstelling tot menig fervent zeiler, moet ík hier diep over nadenken. Wat neem je mee als je gaat zeilen? Wat is warm genoeg? Wat als het gaat regenen? Gelukkig heeft Jan Willem een hele inpaklijst g d, waar ik goed mee uit de voeten kan. Gympen (liefst met witte zool), warme kleding, muts, handschoenen, en eventueel een muziekinstrument?? Uiteindelijk stap ik met mijn gloednieuwe zeiljas keurig vrijdag 7 oktober om uur in Enkhuizen aan boord van de Mistral, waar Jan Willem en Alna en opstappers Wouter en Marion me opwachten met een vers gebakken portie kibbeling en friet. Nadat ook de andere schepen, die die avond van Enkhuizen naar Stavoren varen, aanwezig zijn en iedereen heeft gegeten, begint het Schippersoverleg. Ik hoop dat besloten wordt dat we naar een Waddeneiland varen. Dan gaan we namelijk een echte zee op, hetgeen in mijn fantasie een woeste plek is met hoge deinende golven en waarbij we hangend in de mast naar elkaar roepen en er zeewater over de boeg klotst. Alna geeft me al een kleine winstwaarschuwing. Het zou nog wel eens kunnen tegenvallen, die woeste spanning. Om half 8 vertrekken we richting Stavoren. Het is al donker, en dit wordt de eerste keer dat ik in het donker zeil. Door Wouter ben ik al goed voorbereid op de belangrijkste lichten die je kan tegenkomen op het water: groen licht zit aan stuurboord, rood licht zit aan bakboord, en zie je de lichten beide tegelijk dan komt het schip recht op je af. Omdat ik ook voor mijn vaarbewijs aan het leren ben vind ik het een leuke oefening om te kijken

2 of ik de oplopende schepen en schepen op tegengestelde koers kan herkennen. Helaas staat er weinig wind en varen we geheel op de motor de afstand tussen Enkhuizen en Stavoren (dit betekent dan weer wel dat Jan Willem genoeg tijd heeft om alle vragen van mij en Marion te beantwoorden!). Tussendoor klinken er een paar grappen en grollen over de marifoon. Ik leer al snel dat het een Kunst is om met de Klazina contact te leggen middels de marifoon. Dit blijft overigens het hele weekend belangrijk onderdeel van gesprek. In Stavoren zien we Etoile de Mer al liggen. Ben heeft genoeg plek over gelaten voor de rest en Jan Willem meert de Mistral keurig af, rechtstreeks bij een trappetje aan de wal. Het is uur en we gaan na een klein drankje meteen naar bed, oh ja: te kooi. De volgende dag gaan we om 8.00 uur weer op pad. Ik kan me de laatste keer dat ik me zonder te douchen s ochtends in de kleren hees niet meer heugen. Avontuurlijk voelt het wel. De tocht van Stavoren naar de sluis bij Kornwerderzand is heerlijk. Er staat genoeg wind en ik mag zelfs een tijdje sturen. Voor mij zie ik de Helena en ik krijg de opdracht om daar achteraan te varen. Als iedereen op een gegeven moment benedendeks is en zelfs Jan Willem als laatste de kajuit in gaat en mij alleen aan het roer laat staan, zie ik dat dan ook maar als een groot compliment! Voor de sluis wachten we op elkaar en is de grote vraag: Waar is Ben? Ben blijkt van een rustig ontbijt te houden en is iets later dan de andere schepen op pad gegaan. We besluiten toch maar vast de sluis in te gaan, aangezien de Klazina voor een

3 kleine reparatie langs Harlingen moet, en we rekening moeten houden met hoog water op de Waddenzee. Eenmaal in de sluis zien we een sluis verder de tweemaster van Ben liggen, keurig op tijd en volgens schema, wat een grap! Terwijl we wachten op het stutten kletsen even we gezellig met de bemanning van schip de Noorderzon, waarmee vader moeder en twee kids voor dat weekend mee vertrokken zijn. Na de sluis zijn we dan echt op zee. Alna krijgt gelijk: geen woeste golven en geen klotsend zeewater over de boeg. Er staat ook geen sterke wind dus we varen op de motor richting Harlingen. Eenmaal daar aangekomen leggen we aan voor een uurtje, en terwijl Rob op jacht gaat naar een impellor gaat de rest op jacht naar vis voor de lunch. Wouter en ik gaan nog snel even wat boodschapjes voor de avondmaaltijd halen. Tot mijn verrassing blijkt Harlingen een prachtig historisch stadje! Daar wil ik een volgende keer nog wel wat langer blijven. Na een uur blijkt er toch niets mis te zijn met de impellor van de Klaziena en kunnen we weer verder. Ondanks dat we de hele tocht van Harlingen naar Vlieland op de motor varen is het een prachtige tocht. We zien stukjes drooggevallen wad, een regenboog en ook een paar zwarte zeehonden! Helaas laten ze zich niet op de foto zetten. Op weg naar Vlieland blijkt ook ineens waarom Jan Willem mailde dat je je muziekinstrument mee mocht nemen aan boord. Opstapper Marion heeft haar accordeon meegenomen! Voorzichtig oefent zij wat in haar hut en heeft niet door dat we allang meegenieten. Tegen het begin van de avond, terwijl het nog licht is, naderen we de haven van Vlieland. Ik vind het echt een fantastisch gevoel dat je zomaar, met je eigen vervoer op een eiland komt. Dat is toch vrijheid! De Libertijn ligt al rustig in de haven, omdat zij een short-cut heeft genomen, en de Elisabeth vaart vlak voor de Mistral de haven in. Vlak na ons komen ook de Helena en de Klazina binnen. Op de plotter zien we dat de Princess nog even nodig heeft om binnen te komen. Ze zal hoogstwaarschijnlijk meer hebben gezeild dan de andere schepen. Na de steigerborrel duik ik lekker onder de douche in het nette toiletgebouw. Dan is het mijn beurt om te koken, toch leuk aan boord van een schip! We hebben alle ingrediënten bij ons voor een lekkere Surinaamse Moksi Alesi en met hulp van Wouter zet ik een grote pan op tafel. Om half 9 (de Princess heeft inmiddels gezellig naast ons aangelegd) verzamelen we op de steiger om met z n allen richting het dorp te gaan. Het dorp ligt er

4 rustig bij en we zijn een ware invasie voor de inwoners van Vlieland. We vinden een leuke bruine kroeg die nog vrij leeg is en nemen hem in een keer in beslag met z n allen. De barvrouw werkt hard om ons allemaal van een drankje te voorzien. Ik heb leuke gesprekken met Ben, Heleen en Dirk (opstapper van de Etoile de Mer). Na een paar biertjes verlaten we de kroeg en het dorp en gaan we te kooi. De volgende dag vertrekken we wederom om 8.00 uur en dit keer vaart de Etoile de Mer als eerste uit (you go Ben!). We varen (op de motor en met zeilen) in een werkelijk prachtige zonsopgang en we maken veel foto s met z n allen. Marion haalt haar accordeon tevoorschijn en onder haar muzikale begeleiding en een prachtige regenboog zingen we Aan de Amsterdamse grachten, My Bonny is over the ocean en Ons Dorp.

5 Vlak voor we bij de sluis van Kornwerderzand aankomen begint een groot schip met Carbonzeilen een wedstrijdje met de Mistral. Het schip wil inlopen maar de Mistral zou de Mistral niet zijn als zij deze wedstrijd niet aanging en ook nog eens won. Jan Willem, die niet voor niets net de race naar Noorwegen heeft gewonnen in zijn klasse, trekt hier en daar aan de lijnen en blijft de carbonzeiler voor. Uiteindelijk geeft de schipper het op, keert plots zijn schip en vaart terug. Boeeee! Eenmaal in de sluis liggen ze vlakbij ons en verklaren dat ze moesten omkeren omdat de pet van de schipper afgewaaid was (jaja). Als het waterpeil in de sluis zakt en het carbonzeilschip gaat hangen omdat de bemanning de lijnen te strak belegd heeft, kijken we gebiologeerd toe. De bemanning komt uit de kajuit stormen en onderneemt snel actie. op de vraag van Jan Willem of zij zijn mes willen lenen wordt niet geantwoord Na de sluis warmen we de knakworsten op voor de lunch en wachten we op de andere schepen. Vanaf hier varen Wouter en ik verder op de Princess, omdat zij sowieso richting Enkhuizen moeten en we niet willen dat de Mistral speciaal voor ons moet omvaren. We nemen afscheid na de gebruikelijke groepsfoto en stappen op het huurschip onder leiding van Arjan. Nienke (van Arjan) heeft een lekkere lunch klaargemaakt en er is verse appelperensap meegebracht door Maddie. Al snel besluit ook onze nieuwe kapitein om te gaan motoren en zo komen we na een middagje gezellig pruttelen in de haven van Enkhuizen aan. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een mooie leuke tocht was, waarbij ik veel heb geleerd. Dank dat ik mee mocht en tot een volgende keer!

(Lemmer-Enkhuizen-De Kreupel-Medemblik-Stavoren-Lemmer)

(Lemmer-Enkhuizen-De Kreupel-Medemblik-Stavoren-Lemmer) CZT Voorjaarstocht 2017 Mistral (Lemmer) http://www.marinetraffic.com/ais/details/ships/244830395 (Lemmer-Enkhuizen-De Kreupel-Medemblik-Stavoren-Lemmer) Bemanning: Alna, Elle, Steven, Henk en JanWillem

Nadere informatie

IMPRESSIE HEMELVAARTTOCHT 2015 (VOYAGER)

IMPRESSIE HEMELVAARTTOCHT 2015 (VOYAGER) IMPRESSIE HEMELVAARTTOCHT 2015 (VOYAGER) Voor de Voyager begon de Hemelvaarttocht 2015 met de afvaart om 13:30 vanuit Lelystad haven met zon, 15 knopen wind en een snelheid over de grond van 6 knopen.

Nadere informatie

CZT Najaarstocht 2017 met de Mistral naar Oudeschild oktober Met Mirjam, Henk, Greetje, Alna en JanWillem

CZT Najaarstocht 2017 met de Mistral naar Oudeschild oktober Met Mirjam, Henk, Greetje, Alna en JanWillem CZT Najaarstocht 2017 met de Mistral naar Oudeschild 13-15 oktober Met Mirjam, Henk, Greetje, Alna en JanWillem Op een mooie dag in juli van dit jaar, zeilde ik met een vriend een rondje op de Westeinderplassen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief PhoeniX Sailing 12 juli e jaargang no. 5. Ronde om Noord Holland 2006

Nieuwsbrief PhoeniX Sailing 12 juli e jaargang no. 5. Ronde om Noord Holland 2006 Nieuwsbrief PhoeniX Sailing 12 juli 2006 3 e jaargang no. 5 Ronde om Noord Holland 2006 Op 16 en 17 juni hebben we deelgenomen aan de Ronde om Noord Holland. Dit jaar is t rondje nog meer in trek dan in

Nadere informatie

Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee.

Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee. Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee. Donderdagochtend tussen 9:00 uur en 9:30 uur vertrekken de Pietermannen vanuit Volendam en de Kuylkarpers vanuit Hoorn,

Nadere informatie

Verslag beurtfeart Eernewoude-Oude Veenen-Wartena-Eernewoude op 26 september 2015.

Verslag beurtfeart Eernewoude-Oude Veenen-Wartena-Eernewoude op 26 september 2015. Verslag beurtfeart Eernewoude-Oude Veenen-Wartena-Eernewoude op 26 september 2015. Door het skutsjemuseum in Eernewoude is vanwege het 5 jaar in de vaart hebben van de Aebelina een beurtfeartocht georganiseerd.

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

13 mei om uur stapte ik aan boord van de Mistral om mee te varen naar Engeland, Lowestoft.

13 mei om uur stapte ik aan boord van de Mistral om mee te varen naar Engeland, Lowestoft. Witte zwanen, zwarte zwanen wie gaat er mee naar Engeland varen? Engeland is gesloten de sleutel is gebroken. Is er dan geen timmerman die de sleutel maken kan? Laat doorgaan laat doorgaan wie achter is

Nadere informatie

Ik vind zelf dat ik best veel geleerd heb vooral over het touwwerk, had de week alleen iets anders willen beginnen.

Ik vind zelf dat ik best veel geleerd heb vooral over het touwwerk, had de week alleen iets anders willen beginnen. De week op de morgenster, Maurits cleijne. Ik begon de week met een heel goed gevoel over deze tocht naar engeland, had er zeer veel zin in, en ging er voor. Toen ik de eerste dag op de morgenster kwam

Nadere informatie

Meezeilen & kooiencharter 2015

Meezeilen & kooiencharter 2015 Meezeilen & kooiencharter 2015 WEEKENDEN: Weekend zeilen vanaf Kiel 12 t/m 14 juni Weekend zeilen vanaf Stralsund 11 t/m 13 september Brandaris Race - wedstrijd naar Terschelling 16 t/m 18 oktober Glühwijntocht

Nadere informatie

In zee met de BlindDate

In zee met de BlindDate In zee met de BlindDate Wat doet Zeilen met Visie? De dag was zeker geslaagd! Sommigen hebben het er nóg over! Tijdens het aan boord klauteren werd al snel duidelijk wat het betekent om geen of nauwelijks

Nadere informatie

een harpoenier. Dan moeten jullie samen in één bed slapen.

een harpoenier. Dan moeten jullie samen in één bed slapen. In de herberg Ik heet Ismaël. Mijn geld is bijna op. En ik ben het leven op het land zat. Daarom wil ik gaan varen. Op een walvisvaarder, een schip dat op walvissen jaagt. Want ik ben erg nieuwsgierig

Nadere informatie

VOLVO Ocean Race 2009

VOLVO Ocean Race 2009 VOLVO Ocean Race 2009 Rotterdam - Stockholm Nadat we na binnenkomst Rotterdam een paar dagen rust hadden gehad waarbij er ook weer bemanning gewisseld is zijn we bij de race voor Hoek van Holland geweest,

Nadere informatie

Engeland- tocht wordt Noordzee/ Waddentocht 2017 met de Mistral.

Engeland- tocht wordt Noordzee/ Waddentocht 2017 met de Mistral. Engeland- tocht wordt Noordzee/ Waddentocht 2017 met de Mistral. Met de opvarenden: Schipper: JanWillem en Alna Eendebak. Rob van der Weert als opstapper, Riëtte Voorhaar als opstapper en Dirk Tamminga

Nadere informatie

Een dagje zeilen (groep 4)

Een dagje zeilen (groep 4) Een dagje zeilen (groep 4) Doelstelling: Tactiele stimulatie en samenwerking. Er wordt gewerkt in tweetallen. 1 kind zit op een stoel, met de leuning naar de zijkant, zodat de rug helemaal beschikbaar

Nadere informatie

BBQ, waterfontein en vliegjes. (verslag CZT BBQ-tocht 2017 met de Mistral juni, Lemmer-Enkhuizen-Hoorn-Edam-Lemmer)

BBQ, waterfontein en vliegjes. (verslag CZT BBQ-tocht 2017 met de Mistral juni, Lemmer-Enkhuizen-Hoorn-Edam-Lemmer) BBQ, waterfontein en vliegjes. (verslag CZT BBQ-tocht 2017 met de Mistral 16-18 juni, Lemmer-Enkhuizen-Hoorn-Edam-Lemmer) https://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterbeheer/waterkwaliteit/waterplanten.aspx

Nadere informatie

Genieten na een oversteek

Genieten na een oversteek Genieten na een Klaas Wiersma maakte een oversteek. Nee, niet op de Noordzee of de Atlantic. Het ging van Ameland naar Terschelling. Met de Cornish Crabber Urmiena. Geen sinecure met een dikke noordwester.

Nadere informatie

Interviews: Wat is je naam? Marjolijn Zoodsma. Hoe oud ben je? 14 jaar. Wat wil je later worden? Hotel manager. Wat is je lievelingseten?

Interviews: Wat is je naam? Marjolijn Zoodsma. Hoe oud ben je? 14 jaar. Wat wil je later worden? Hotel manager. Wat is je lievelingseten? Kamp in Bakkeveen! Afgelopen weekend zijn we met 37 kinderen en 10 leiders naar een kampeerboerderij in Bakkeveen geweest. We vertrokken vrijdagmiddag om half 5 vanaf de parkeerplaats bij het korfbalveld.

Nadere informatie

WELKOM BIJ DE JEUGDZEILOPLEIDING VAN DE WSV HOORN (WSV

WELKOM BIJ DE JEUGDZEILOPLEIDING VAN DE WSV HOORN (WSV WELKOM BIJ DE JEUGDZEILOPLEIDING VAN DE WSV HOORN (WSV =Watersport Vereniging) Een beginnende zeiler of iemand die voor het eerst gaat varen heeft meestal geen idee wat hem of haar te wachten staat. Welke

Nadere informatie

Wat je van ver haalt is!

Wat je van ver haalt is! Wat je van ver haalt is! Hemelvaartsweekend was het zover. Na begin van het jaar de koop van onze Westbas 29 Offshore overeengekomen te zijn met de Duitse eigenaren, was nu het moment om de boot naar Nederland

Nadere informatie

De Waterlandse melkschuit

De Waterlandse melkschuit Nieuwsbrief 12 5 pagina s De Waterlandse melkschuit Februari 2016 Bekijk alle Evenementen van 2016 Uitgave van Stichting de Waterlandse Melkschuit, Redactie: Durgerdammerdijk 143, 1026ch Durgerdam, zie

Nadere informatie

Klein vaarbewijs. 6 e bijeenkomst

Klein vaarbewijs. 6 e bijeenkomst Klein vaarbewijs 6 e bijeenkomst programma testje Marifoon en radar Vaarregels (voorrangsregels) BPR Doorvaren sluizen Slecht zicht Ligplaats nemen Snelle motorboten Overige regels Marifoon Maritieme telefoon

Nadere informatie

Verhalen uit het. Midden-Oosten. naverteld door Sandra van der Stege

Verhalen uit het. Midden-Oosten. naverteld door Sandra van der Stege Verhalen uit het Midden-Oosten naverteld door Sandra van der Stege Moeilijke woorden staan schuin. Ze worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 63. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Inhoud

Nadere informatie

MundoRado reis naar Maleme, Kreta.

MundoRado reis naar Maleme, Kreta. MundoRado reis naar Maleme, Kreta. Op maandag 9 juni was het zover. We gingen op vakantie naar het mooie eiland Kreta en om precies te zijn, naar Maleme. Om 12.00 uur moesten wij ons verzamelen op Schiphol

Nadere informatie

Take a look at my life 43

Take a look at my life 43 Take a look at my life 43 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Ahoy! Mijn naam is Moos Matroos. Aan boord steek ik graag mijn handen uit de mouwen én maak ik veel plezier. Wil je ook aan de slag als matroos?

Ahoy! Mijn naam is Moos Matroos. Aan boord steek ik graag mijn handen uit de mouwen én maak ik veel plezier. Wil je ook aan de slag als matroos? ---- Samen varen, samen doen----------- Laatst was mijn kleinzoon voor de eerste keer aan boord van mijn motorboot, een jochie van net anderhalf jaar. Het eerste wat hij deed, was draaien aan het stuurwiel.

Nadere informatie

Yvonne van Daal 67, opgegroeid in Sint Anthonis en getrouwd met Koen Geurts 62, geboren en getogen in Cuijk.

Yvonne van Daal 67, opgegroeid in Sint Anthonis en getrouwd met Koen Geurts 62, geboren en getogen in Cuijk. Hoe het begon. Even voorstellen. Wij zijn Yvonne en Koen. Yvonne van Daal 67, opgegroeid in Sint Anthonis en getrouwd met Koen Geurts 62, geboren en getogen in Cuijk. Ik (Koen) zeil al sinds mijn 12 e

Nadere informatie

Noorwegentocht. Het is zover, na lang wachten gaat de reis van ongeveer 3 weken beginnen.

Noorwegentocht. Het is zover, na lang wachten gaat de reis van ongeveer 3 weken beginnen. Noorwegentocht Het is zover, na lang wachten gaat de reis van ongeveer 3 weken beginnen. De zeilschool is gemakkelijk te vinden, tegenover de watersportwinkel op het plein. De eigenaren, Maarten en Jacques,

Nadere informatie

Mariëtte Middelbeek REDDERS LANGS DE KUST VERHALEN UIT DE REDDINGBOOT. Muitgeverij. marmer

Mariëtte Middelbeek REDDERS LANGS DE KUST VERHALEN UIT DE REDDINGBOOT. Muitgeverij. marmer redders langs de kust Mariëtte Middelbeek REDDERS LANGS DE KUST VERHALEN UIT DE REDDINGBOOT Muitgeverij marmer Schoolreis Ed Koopman / KNRM Enkhuizen / Donderdagmiddag 15:34 uur DE DRIEËNDERTIG KINDEREN

Nadere informatie

De Zephyr liep in 1931 van stapel bij scheepswerf Van Diepen in Waterhuizen als Motorgaljas Bente.

De Zephyr liep in 1931 van stapel bij scheepswerf Van Diepen in Waterhuizen als Motorgaljas Bente. zaterdag, 07 november 2015 09:43 DE AVONTUREN VAN HENK EN ANNEMARIE De Zephyr liep in 1931 van stapel bij scheepswerf Van Diepen in Waterhuizen als Motorgaljas Bente. Voor de verzekering moesten er zeilen

Nadere informatie

PRIJSLIJST 2015. Sinds 1968. Uw partner voor zeiltochten op de Wadden en de Oostzee vanuit Den Oever, Harlingen en Zoutkamp!

PRIJSLIJST 2015. Sinds 1968. Uw partner voor zeiltochten op de Wadden en de Oostzee vanuit Den Oever, Harlingen en Zoutkamp! PRIJSLIJST 2015 Sinds 1968 Uw partner voor zeiltochten op de Wadden en de Oostzee vanuit Den Oever, Harlingen en Zoutkamp! Prijslijst 2015 Vooruit Schip Pers. afvaarthaven sterren Scheepstype Indeling

Nadere informatie

Halzen. met. Clipper Stad Amsterdam

Halzen. met. Clipper Stad Amsterdam Halzen met Clipper Stad Amsterdam Hier weer een klein theorie lesje manoeuvreren onder zeil met Clipper Stad Amsterdam. Als je het vorige stukje dat ik had geschreven hebt gelezen, dan weet je dat we het

Nadere informatie

Veelzijdig Limburg. 31 augustus tot en met 4 september 2015 in Valkenburg

Veelzijdig Limburg. 31 augustus tot en met 4 september 2015 in Valkenburg Veelzijdig Limburg 31 augustus tot en met 4 september 2015 in Valkenburg De Vakantiegangers: HERWIG EDIE OLGA JANCO De begeleiders: Theo Natasha Vakantie adres: Landal Kasteeldomein De Cauberg in Valkenburg.

Nadere informatie

7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011. We spreken inmiddels al effe Zweeds.

7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011. We spreken inmiddels al effe Zweeds. 7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011 We spreken inmiddels al effe Zweeds. We zitten inmiddels boven de 55 e breedte graad. Donker wordt het niet meer en de langste dag moet nog komen. Het is een

Nadere informatie

Bretagne, 21 t/m 28 oktober 2016

Bretagne, 21 t/m 28 oktober 2016 !1 Bretagne, 21 t/m 28 oktober 2016 Vrijdag en zaterdag 21 en 22 oktober Het is tegen 11 uur als we op ons gemak vertrekken. We gaan naar Bretagne, daar is het droog en soms zelfs zonnig volgens de berichten.

Nadere informatie

Eigenlijk best dicht. op-en-neer naar Londen in het najaar

Eigenlijk best dicht. op-en-neer naar Londen in het najaar Eigenlijk best dicht op-en-neer naar Londen in het najaar We hebben plotseling tijd over en willen we nog wat gaan zeilen. Er komt een lange stabiele periode aan; oostelijke winden aan het begin van de

Nadere informatie

Buitenhof reis Riviercruise 20 juni 2013 t/m 26 juni 2013

Buitenhof reis Riviercruise 20 juni 2013 t/m 26 juni 2013 Buitenhof reis Riviercruise 20 juni 2013 t/m 26 juni 2013 Buitenhof reis Riviercruise 20 juni t/m 26 juni 2013 Donderdag 20 juni 2013 Vandaag om half 10 zijn we compleet en kan de boot, De Horizon, vertrekken

Nadere informatie

Vakantie Valkenburg Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig. Reisbegeleiders: Reina en Lea

Vakantie Valkenburg Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig. Reisbegeleiders: Reina en Lea Vakantie Valkenburg 2013 Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig Reisbegeleiders: Reina en Lea Maandag 24 juni 2013 Na gezellig afscheid genomen te hebben, reden we van Arnhem naar Veenendaal om daar

Nadere informatie

Voorjaarsvakantie 2018: thema Wintersport

Voorjaarsvakantie 2018: thema Wintersport Voorjaarsvakantie 2018: thema Wintersport Voor de kinderen van BSO het Schelfje geldt dat zij zullen deelnemen aan het programma bij BSO de Hitsert. Zij ontvangen voor de dagen dat ze er zijn een aparte

Nadere informatie

Les 5: Voorrangsregels Watersportvereniging Monnickendam

Les 5: Voorrangsregels Watersportvereniging Monnickendam Les 5: Voorrangsregels Watersportvereniging Monnickendam Binnenvaartpolitieregelement (BPR) REGELEMENT TER VOORKOMING VAN AANVARING OF AANDRIJVING OP DE OPENBARE WATEREN Net als op straat zijn er ook op

Nadere informatie

Op Pad Met de Norman

Op Pad Met de Norman Op Pad Met de Norman Een weekje Wad eind Oktober 2011 Sjoerd de Jong Voorbereiding In de laatste week van Oktober heeft ondergetekende samen met Eric Radstok een bootje gehuurd om het wad onveilig te gaan

Nadere informatie

27-29 Mei 2016 P KOERS! Zeilweekend met Yoga en Ayurveda. Inspire Your Yoga! Aan boord van de 2 mastklipper Kaat Mossel vanuit Stavoren.

27-29 Mei 2016 P KOERS! Zeilweekend met Yoga en Ayurveda. Inspire Your Yoga! Aan boord van de 2 mastklipper Kaat Mossel vanuit Stavoren. 27-29 Mei 2016 P KOERS! Zeilweekend met Yoga en Ayurveda Inspire Your Yoga! Aan boord van de 2 mastklipper Kaat Mossel vanuit Stavoren. OP KOERS! Zeilweekend met Yoga en Ayurveda Laat je een lang weekend

Nadere informatie

Schotland reis MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. 10 mei tot 15 mei

Schotland reis MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. 10 mei tot 15 mei MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. Schotland reis 2009 10 mei tot 15 mei De week rust pakte even anders uit voor de achter gebleven bemanning, het was zo n bar weer

Nadere informatie

Rondje Eierlandse Gat

Rondje Eierlandse Gat Rondje Eierlandse Gat Het Eierlandse Gat stond al zo lang als ik op het Wad vaar op mijn verlanglijstje. Waarom eigenlijk? Misschien wel de belangrijkste reden is de waarschuwing op kaart 1811.7: Op mij

Nadere informatie

Verslag Single handed 2014

Verslag Single handed 2014 Verslag Single handed 2014 Gert Jan Koele Swinde Dehler39 oktober 2014 1 Herfst 2014 De Swinde heeft een vaste ligplaats in de Flevo Marina en was dus reeds in de starthaven. Vrijdagmiddag; na eerst een

Nadere informatie

Maandag 18 oktober 2010 St Annaland Goes

Maandag 18 oktober 2010 St Annaland Goes Maandag 18 oktober 2010 St Annaland Goes We stonden vroeg op de kant Om onze manden vol te laden De wethouder van Sint Annaland Hield een mooie toespraak op de kade Allen het havengat uit onder zeil We

Nadere informatie

Veiligheidsreader 27 e studenteneditie van de Race of the Classics

Veiligheidsreader 27 e studenteneditie van de Race of the Classics Veiligheidsreader 27 e studenteneditie van de Race of the Classics Zondag 29 maart tot en met zondag 5 april 2014 Inhoud Inleiding Veiligheid aan boord en in de havens s Avonds en s nachts Tips voor veiligheid

Nadere informatie

Buiten worden we opgewacht door Hazel de eigenaresse van ons appartement. We gaan met drie ruime auto s naar Lagos. Het is bijna een uurtje rijden.

Buiten worden we opgewacht door Hazel de eigenaresse van ons appartement. We gaan met drie ruime auto s naar Lagos. Het is bijna een uurtje rijden. Verslag SRG vakantie Lagos Donderdag om 14:00 uur verzamelen we met z n allen op Eindhoven Airport. Iedereen is mooi op tijd en kunnen we door naar de incheck. Dit gaat allemaal erg voorspoedig en ook

Nadere informatie

De beklimming van de Kilimanjaro

De beklimming van de Kilimanjaro De beklimming van de Kilimanjaro Jullie hebben mij gemist begin november tijdens de karatetraining om de reden dat ik helemaal in Tanzania was om de Kilimanjaro te beklimmen met 3 vrienden. Deze berg is

Nadere informatie

WWS Dameszeilen! Kort lesschema! Benamingen en begrippen!

WWS Dameszeilen! Kort lesschema! Benamingen en begrippen! WWS Dameszeilen Kort lesschema Hieronder een zeer beknopte beschrijving van het basiszeilen. Wanneer je dit allemaal onder de knie hebt kun je gerust een bootje meenemen. Het is geschreven als korte leidraad

Nadere informatie

Meezeilen vanuit Kos. Actief zeezeilen

Meezeilen vanuit Kos. Actief zeezeilen Meezeilen vanuit Kos Actief zeezeilen Van mei tot en met oktober varen we elke week vanuit Kos langs de twaalf eilanden van de Dodekanesos. Een zeezeiltocht vanaf Kos verzekert je van een vakantie volop

Nadere informatie

AANKONDIGING. te houden op. donderdag 28 en vrijdag 29 mei 2015

AANKONDIGING. te houden op. donderdag 28 en vrijdag 29 mei 2015 AANKONDIGING voor de 69 e HARLINGEN - TERSCHELLING - RACE te houden op donderdag 28 en vrijdag 29 mei 2015 Beste zeiler/zeilster, Hierbij nodigen wij u uit om deel te nemen aan de HT-Race. Uiteraard gaan

Nadere informatie

Informatie zeilkamp organiseren

Informatie zeilkamp organiseren WWW.NIEUWE-MAEN.NL Informatie zeilkamp organiseren Beste leraar/lerares, U wilt een excursie, werkweek of uitje plannen voor uw leerlingen. Wij nodigen u dan ook graag uit voor een informatie bijeenkomst

Nadere informatie

Nieuwsbrief PhoeniX Sailing 3 juli 2007 4 e jaargang no. 3. Clubkampioenschap Zeilen K.A.R.&Z.V. De Hoop

Nieuwsbrief PhoeniX Sailing 3 juli 2007 4 e jaargang no. 3. Clubkampioenschap Zeilen K.A.R.&Z.V. De Hoop Nieuwsbrief PhoeniX Sailing 3 juli 2007 4 e jaargang no. 3 Clubkampioenschap Zeilen K.A.R.&Z.V. De Hoop Op zondag 10 juni 2007 is het Clubkampioenschap Zeilen van de Koninklijke Amsterdamsche Roei- en

Nadere informatie

Maandag 17 augustus 2009

Maandag 17 augustus 2009 Maandag 17 augustus 2009 Iets na drieën thuis vertrokken. Het plan is om morgen om 6.00 uur te vertrekken vanuit de zeehaven van Lauwersoog. Dit is twee uur en drie kwartier voor hoogwater. Het vroege

Nadere informatie

NIEUWJAARSRECEPTIE. 27 januari 2018

NIEUWJAARSRECEPTIE. 27 januari 2018 NIEUWJAARSRECEPTIE 27 januari 2018 Corjan Visser Voorzitter & webmaster Peter Theel Secretaris Ursula van Beek Penningmeester Peter Ebbelink Wedstrijdleiding Hans Stuij Algemeen bestuurslid Agenda: -Welkom

Nadere informatie

FIJN BUITENSPELEN LEKKER AFZIEN,

FIJN BUITENSPELEN LEKKER AFZIEN, LEKKER AFZIEN, FIJN BUITENSPELEN Hoezo winterberging? Her en der in het land zeilen zeilers s winters door. In Scheveningen wordt traditiegetrouw om de IJspegel Trophy gestreden. Elke twee weken op zondag,

Nadere informatie

Ons vakantieverblijf in De Lutte.

Ons vakantieverblijf in De Lutte. Ons vakantieverblijf in De Lutte. Louwra Herman Arwin Els Barry Will Frans Marjolein Willie VRIJDAG 21-06-2013 Vandaag begint onze vakantie. Arwin en Herman stappen in de bus in Veenendaal en de andere

Nadere informatie

Dag 13(11-07-'09 67km)

Dag 13(11-07-'09 67km) Dag 13(11-07-'09 67km). Een pittoresk hofje in bergen Omdat de laatste camping geen succes was zijn we vertrokken naar Bratland Camping in Hankeland 24km verderop. Hier hebben we de wagen weer opgezet

Nadere informatie

REIZENSYLVIE stelt voor

REIZENSYLVIE stelt voor REIZENSYLVIE stelt voor Groepscruise Oost-Middellandse Zee In samenwerking met : Periode : 05/06/2012-17/6/2012 Het begint met een tijdloze reis aan boord van een ruim, middelgroot schip. Het eindigt met

Nadere informatie

Studiereisverslag Star Clipper

Studiereisverslag Star Clipper Studiereisverslag Star Clipper 14 t/m 18 augustus 2005, aangeboden door VCK Zeereizen. 1 Een geweldig zeilavontuur! U hoeft niet zelf te helpen, maar het mag wel! Informele sfeer, geen formele avonden.

Nadere informatie

Wéér een rondje Schiermonnikoog,

Wéér een rondje Schiermonnikoog, Wéér een rondje Schiermonnikoog, Op zondag 25 sept. jl., het vaarseizoen was bijna voorbij, de jachthaven van Schiermonnikoog lag nog in diepe rust, maakten we in alle vroegte onze boten klaar om te vertrekken

Nadere informatie

Doelstelling: tactiele stimulatie en samenwerking

Doelstelling: tactiele stimulatie en samenwerking Oudejaarsavond! Doelstelling: tactiele stimulatie en samenwerking Er wordt gewerkt in tweetallen. Eén kind zit op een stoel met de leuning naar de zijkant, zodat de rug helemaal beschikbaar is om te masseren.

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Schoolkamp vierdejaars leerlingen Mariëndael 20 t/m 23 april 2015

Schoolkamp vierdejaars leerlingen Mariëndael 20 t/m 23 april 2015 Schoolkamp vierdejaars leerlingen Mariëndael 20 t/m 23 april 2015 Werkweken Mariëndael We zijn er aanbieden: trots op dat we als school drie verschillende soorten werkweken/kampen kunnen - Survivalkamp

Nadere informatie

Schipbreuk in het paradijs

Schipbreuk in het paradijs Schipbreuk in het paradijs 8 foto s en tekst: Marja Kok Begin april 2007 zeilen we met onze boot Seraglio van Curaçao naar Klein-Curaçao. Het eiland ligt op zo n 6 mijl van het meest oostelijke punt op

Nadere informatie

Het is mooi weer buiten, dus in de kuip nog wat napraat onder een heel erg mooie sterrenhemel. Dan nog een borreltje en op tijd te kooi.

Het is mooi weer buiten, dus in de kuip nog wat napraat onder een heel erg mooie sterrenhemel. Dan nog een borreltje en op tijd te kooi. Verslag van de reis van de Rot naar Zoutkamp eind augustus 2016. Vrijdag 23-8-2016. Na de laatste boodschappen gehaald te hebben gaan de schipper (Koos) en zijn maat (Nico) richting Beetsterzwaag om Marian

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Haven van Amsterdam. Open zee. Sluis Ijmuiden

Haven van Amsterdam. Open zee. Sluis Ijmuiden Opis 2012. Haven van Amsterdam Open zee Sluis Ijmuiden 3 oktober 2012 De start van vandaag was er een met veel strubbelingen maar met een geweldig eind. Gisterenavond mochten de jongens even van hun privileges

Nadere informatie

KoliBrief Nummer 26, maart 2017

KoliBrief Nummer 26, maart 2017 Nummer 26, maart 2017 Beste VKZ leden, Dit is de KoliBrief die jullie wordt aangeboden door het redactieteam bestaande uit Heiko Glansbeek, Jan en Berry van Bueren en Jurrien Jongbloed. Meer informatie

Nadere informatie

Inhoud. Voorbereiding. Waar ga je naar toe. Hoe doe je het met School. Een probleem. Ik heb niks te doen. Dag en nacht varen.

Inhoud. Voorbereiding. Waar ga je naar toe. Hoe doe je het met School. Een probleem. Ik heb niks te doen. Dag en nacht varen. Inhoud Voorbereiding Waar ga je naar toe Hoe doe je het met School Een probleem Ik heb niks te doen Dag en nacht varen De wereld rond Geen eten Vissen Bang voor vissen haaien Snorkelen Terug INLEIDING.

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE MATTENSCHIPPERSRACE BLOKZIJL-ZWARTSLUIS-BLOKZIJL te houden op zaterdag 28 april 2012

REGLEMENT VAN DE MATTENSCHIPPERSRACE BLOKZIJL-ZWARTSLUIS-BLOKZIJL te houden op zaterdag 28 april 2012 REGLEMENT VAN DE MATTENSCHIPPERSRACE BLOKZIJL-ZWARTSLUIS-BLOKZIJL te houden op zaterdag 28 april 2012 ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE DEELNAME De schipper van elk deelnemend schip zal zich onderwerpen aan

Nadere informatie

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK De laatste week van augustus zijn wij (Loes en Diana) samen met onze honden naar de Oostenrijkse bergen geweest om lekker te gaan wandelen. We hadden

Nadere informatie

Gezellig jeugdkamp op de Berghoeve te Epe

Gezellig jeugdkamp op de Berghoeve te Epe Gezellig jeugdkamp op de Berghoeve te Epe Van vrijdag 14 t/m zondag 16 juni is de jeugd van voetbal-d en handbal-c met kamp geweest naar de Berghoeve in Epe. Bijna 60 kinderen hebben een prachtig weekend

Nadere informatie

Funpop Sevenum. 20 mei mei Reisverslag V1901B

Funpop Sevenum. 20 mei mei Reisverslag V1901B Funpop 2019 Sevenum 20 mei 2019 27 mei 2019 Reisverslag V1901B Inleiding Accommodatie: Landal Domein De Schatberg, huisje 116 Deelnemers: Joop Ferry Hans Wilco Rene Udo Jurrien Begeleiders: Gerrit Frieda

Nadere informatie

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012 Het Groene Hart 5 t/m 9 april 2012 Donderdag 5 april Heel - Hekendorp 163 km Hekendorp - Gouda 23 km Pasen staat weer voor de deur en dat betekent voor ons 5 vrije dagen. Daar Janneke en Arnold, dochter

Nadere informatie

koploper Oktober/ November 2013

koploper Oktober/ November 2013 koploper NIEUWS Oktober/ November 2013 Kinderboekenweek De kinderboekenweek was erg leuk, het ging over sport. Wij moesten een sport bedenken voor meneer GertJan. Zijn knie deed zeer en toen moest hij

Nadere informatie

INKIJKEXEMPLAAR. challenges voor ouders en kids! Spelboekje. Samenspel. Tover een glimlach op je gezin VAN DE FAMILY FACTORY

INKIJKEXEMPLAAR. challenges voor ouders en kids! Spelboekje. Samenspel. Tover een glimlach op je gezin VAN DE FAMILY FACTORY INKIJKEXEMPLAAR 20 challenges voor ouders en kids! Spelboekje Samenspel Tover een glimlach op je gezin VAN DE FAMILY FACTORY Samenspel is ontwikkeld voor de Week van de Opvoeding 2018 Concept en tekst:

Nadere informatie

Reisverslag van de Rot naar Workum in de herfstvakantie van 2012.

Reisverslag van de Rot naar Workum in de herfstvakantie van 2012. Reisverslag van de Rot naar Workum in de herfstvakantie van 2012. Deze reis van de Rot wordt gemaakt door de laatste opstappers van Ruud de Haan (de laatste particuliere eigenaar van de Rot tot 2011),

Nadere informatie

Bemanningsbank, waddentocht weekend september 2017,

Bemanningsbank, waddentocht weekend september 2017, Bemanningsbank, waddentocht weekend september 2017, (Jo Houben) 4 mannen met een schipper. In de aanloop van de tocht hebben vrouwelijke gegadigden de een na de ander zich afgemeld. En kon ondergetekende

Nadere informatie

JZVB 2015: CWO 1 & 2 JZVB 2015

JZVB 2015: CWO 1 & 2 JZVB 2015 JZVB 2015 windroos Windrichting: de richting waar de wind vandaan komt! Hier dus: ZW stuurrrrrrboord = rrrrechts windrichting stuurboord Lijzijde bakboord Loefzijde windrichting Lijzijde bakboord stuurboord

Nadere informatie

Noord-Noorwegen, Walvis safari, Aurora Borealis

Noord-Noorwegen, Walvis safari, Aurora Borealis Noord-Noorwegen, Walvis safari, Aurora Borealis Volg de walvissen ten noorden van de poolcirkel Titel: Noord-Noorwegen, Walvis safari, Aurora Borealis Reisdatum: 6 jan - 13 jan, 2018 Reiscode: Duur: Schip:

Nadere informatie

CRUISE MOOI NEDERLAND

CRUISE MOOI NEDERLAND CRUISE MOOI NEDERLAND 16 t/m 23 augustus 2013 SCHIP: REMBRANDT van RIJN Deelnemers: Robert Brandt, Hans Broerse, Marco Dreissen, Renee Haitsma, Peter Hetterscheit, Evelien Vuijk en Ricky Zohlandt Begeleiders:

Nadere informatie

Trainingsweekend op Vlieland.

Trainingsweekend op Vlieland. Trainingsweekend op Vlieland. Een gezellige en een beetje maffe groep van 11 Hardlopers zijn afgelopen weekend naar Vlieland vertrokken voor een weekend trainen. Maf, trainen kan immers ook gewoon in onze

Nadere informatie

Theorieavond. URV Viking - 1 -

Theorieavond. URV Viking - 1 - Theorieavond URV Viking - 1 - Opzet instructie Viking Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4-2 - Instructie Fase 1 st1 (wherry) sc1 (wherry/c4x+) centraal geregeld/data bekend afsluiting: pannenkoekentocht en ploegvorming

Nadere informatie

WERKWEEK AMELAND 2015

WERKWEEK AMELAND 2015 De eerste dag van de werkweek Veel regen gehad, maar de meeste tijd zaten we droog in de bus. Op de Afsluitdijk werd nog even de topografische kennis getest en daarover waren de juffen en meesters tevreden.

Nadere informatie

Reisverslag Helgoland

Reisverslag Helgoland Reisverslag Helgoland Op donderdagochtend om 4 uur ben ik met een goede vriend vertrokken naar Bremerhaven in Duitsland waar we om half tien de boot moesten hebben naar Helgoland. Doordat we door de Duitse

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Tweede van sloeproeiend Nederland!

Tweede van sloeproeiend Nederland! Tweede van sloeproeiend Nederland! 1 november Muiden-Pampus-Muiden ~ Muiden De 23 e editie van Muiden-Pampus-Muiden vond plaats in het weekend van 1 november. De race waarbij op zaterdag twee keer de afstand

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

Verslag Driehoek Noordzee Deelnemer Balans (Dehler 37 CWS) Bemanning; Willem van Oosterom (schipper) Annelies de Hoop (crew) Remco Dill (crew)

Verslag Driehoek Noordzee Deelnemer Balans (Dehler 37 CWS) Bemanning; Willem van Oosterom (schipper) Annelies de Hoop (crew) Remco Dill (crew) Verslag Driehoek Noordzee 2013 Deelnemer Balans (Dehler 37 CWS) Bemanning; Willem van Oosterom (schipper) Annelies de Hoop (crew) Remco Dill (crew) Rik Hoogeveen (crew) Zaterdag 15 juni: we waren er helemaal

Nadere informatie

Met goede voorbereiding, handige spullen, de ervaring van de vorige tocht en een goed team is de boot snel klaar voor de keuring.

Met goede voorbereiding, handige spullen, de ervaring van de vorige tocht en een goed team is de boot snel klaar voor de keuring. Elfsteden roeimarathon 2016 Vrijdagmiddag circa 14 uur komt de botenwagen van RIC uit Amsterdam aan met 4 boten waarvan De RIC 60 weer door de Doorslag gebruikt mag worden. Peter haalt zijn arm open aan

Nadere informatie

Inhoud 1. De zee is groot 2. Zonder zee geen leven 3. Golven 4. De zee is zout 5. De zee en rivieren 6. De kleur van de zee

Inhoud 1. De zee is groot 2. Zonder zee geen leven 3. Golven 4. De zee is zout 5. De zee en rivieren 6. De kleur van de zee De zee Inhoud. 1. De zee is groot 3 2. Zonder zee geen leven 4 3. Golven 5 4. De zee is zout 6 5. De zee en rivieren 7 6. De kleur van de zee 8 7. De kust en de branding 9 8. Sporten op zee 10 9. Werken

Nadere informatie

Luxe verwenvakantie in Beekbergen tot

Luxe verwenvakantie in Beekbergen tot Luxe verwenvakantie in Beekbergen 12-08-2016 tot 19-08-2016 Dag 1. Het is vrijdag 12 augustus 2016. 11:30 uur verzamelen bij Tendens te Arnhem. Weldra gaan wij beginnen aan onze verwenvakantie in Hotel

Nadere informatie

Oude Glorie. Evenementen. Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7. Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015. Website Oude Glorie

Oude Glorie. Evenementen. Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7. Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015. Website Oude Glorie Oude Glorie Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7 Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015 Website Oude Glorie De een is op weg naar het volgende evenement, de ander ligt al weer in de thuishaven.

Nadere informatie

lesbrieven geluidsgolven avonturenpakket de uitvinders en het leerkrachtenbestand Lesbrief 3:

lesbrieven geluidsgolven avonturenpakket de uitvinders en het leerkrachtenbestand Lesbrief 3: lesbrieven leerkrachtenbestand Lesbrief 3: geluidsgolven avonturenpakket de uitvinders en het VERBORGEN OOG Copyright De Uitvinders Uitgave 2014 Versie 3.0 KAPITEINS LOGBOEK derde Logboekbericht De kok

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Take a look at my life 48

Take a look at my life 48 Take a look at my life 48 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

De Olympische SKOS Spelen

De Olympische SKOS Spelen Activiteit groep 1 t/m 4 alle SKOS-locaties Zomervakantie week 1: 7 t/m 11 juli De Olympische SKOS Spelen De eerste week van de zomervakantie staat helemaal in het teken van sport en spel. Alle kinderen

Nadere informatie