Inhoud. Voorbereiding. Waar ga je naar toe. Hoe doe je het met School. Een probleem. Ik heb niks te doen. Dag en nacht varen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoud. Voorbereiding. Waar ga je naar toe. Hoe doe je het met School. Een probleem. Ik heb niks te doen. Dag en nacht varen."

Transcriptie

1 Inhoud Voorbereiding Waar ga je naar toe Hoe doe je het met School Een probleem Ik heb niks te doen Dag en nacht varen De wereld rond Geen eten Vissen Bang voor vissen haaien Snorkelen Terug INLEIDING. Ik heb deze spreekbeurt gemaakt omdat ik een half jaar ga reizen en daar wou ik wel iets over weten hoe het daar gaat als je geen eten meer hebt en hoe het met school zit en over de voorbereiding. Een half jaar, moet je je dat eens voorstellen. Soms wel vier dagen achter elkaar varen en vissen vangen als je eten op is. Varen is heel spannend vooral als je het voor de eerste keer doet. Je moet niet op een boot gaan varen als je bang voor de zee bent of voor vissen

2 Je moet natuurlijk allemaal dingen doen voordat je weg gaat. Bijvoorbeeld een mooie boot kopen. En allerlei koffers mee nemen. Als je voor het eerst met je ouders naar je nieuwe boot vliegt of rijdt dan moet eerst een nieuwe haven zoeken. Mijn boot ligt in Alicante. Dat ligt in Spanje. Daarom moet ik ongeveer 2tot3 uurtjes vliegen. Je moet ongeveer zes keer er naar toe vliegen om al je koffers aan boort te krijgen (tip neem de koffers weer mee terug en laat de spullen aan boord want dan hoef je niet zo veel koffers te kopen en anders gaat het heel snel) je moet ook een vliegtuig regelen en dat vliegtuig moet naar de goede plek gaan. Je moet ook nog allemaal dingen kopen van school. Van de directeur en de politie en de gemeente moet het wel mogen. Wij hebben alle werkjes van de Wereldschool. Dat is een soort school waar ze alles uit lenen voor school maar je moet het wel weer terug geven anders moet je bij betalen. Als het niet mag van de gemeente de politie of de directeur heb je pech want dan mag je niet gaan. Je moet van te voren natuurlijk wel hebben gevaren want anders word je heel gauw zeeziek en dat is niet fijn. De boot moet je ook afstoffen en helemaal schoon maken.

3 Je moet een geschikte plek vinden want je moet kiezen waar je naar toe wilt varen. Als je de Noordzee over wilt varen, leg je de boot in Zeeland. Wij gaan over de Middellandse Zee varen en daarom ligt onze boot in Alicante. Dit is een haven in Spanje. Vanaf Spanje varen we naar Ibiza en Mallorca. dan gaan we naar Barcelona. Barcelona is een grote stad aan zee. Dan gaan we naar Corsica en Sardinië. Dan gaan we naar Rome dat is de hoofdstad van Italië. Dan gaan we via Sicilië en Malta naar Griekenland. Daarna varen we de Adriatische zee in met natuurlijk een paar havens tussen door. (route laten zien op de kaart) School is altijd heel dichtbij je hoeft maar twee meter te lopen en je mag uitslapen!. Tot 8 uur zelfs. Je hebt geen juf van school gekregen en ook niet van de wereldschool dus je eigen vader en moeder spelen nu de juf en meester. Een

4 echte moeder juf en een vader meester. Je moet ook heel veel spullen meenemen wij hebben allen spullen van de Wereldschool. We hebben ook vakanties en weekenden. Er kunnen veel problemen komen op de boot bijvoorbeeld als de tank leeg is of als de motor kapot is of misschien zinkt de boot wel dat is niet fijn. De tank is voor water en voor diesel want diesel heb je nodig voor als je in een haven bent want als je daar in gaat zeilen dan bots je tegen de andere masten van de andere boten. De water tank is voor het water. Water uit de zee is natuurlijk niet lekker dus heb je schoon water nodig. In een boot heb je een motor nodig en als de motor kapot is dan moet je de reddingsbrigade bellen want die komt je dan redden. De reddingsbrigade is heel belangrijk en je moet er wel heel dapper voor zijn want de reddingsbrigade kan over de kop slaan. Maar dan komt hij wel weer recht op. Dat over de kop slaan gebeurt alleen in een storm. Als je een goede bouwer bent zoals mij vader dan kan je de boot misschien maken. Als de boot zinkt dan moet je ook de reddingsbrigade bellen en hopen dat je er nog net op kan springen zonder nat te worden.

5 Op de boot heb bijna nooit iets te doen, denk je. Als je niets te doen hebt dan moet je niet gaan vragen of je achter de computer mag zitten want er is genoeg te doen. Op de boot ga je vissen met je vader als het mag. Of als je heel schuin gaat dan moet je proberen om de golfen aan te raken met je voeten, dat is vaak heel leuk. Soms heb je een spelletje aan boord. Of vraag dat je mee mag helpen in de kombuis met je moeder voor het avond eten. Een kombuis is een keuken in de boot. Je kan ook vragen of je mag sturen of kijk eens op mijn site op Dus er is eigenlijk heel veel te doen op de boot.

6 Soms moet je dag en nacht varen. Ons record is 5 dagen achter elkaar varen. Soms lijd je honger en moet je iets vangen maar daar hebben we het over in het 9ste hoofdstuk. Nu weet je al wat je moet doen als je niks te doen hebt maar in de nacht kan je een sterrenwacht houden. Dan zie de je de Melkweg dat is een streep gevuld met sterren. In de nacht kan je wel sneller in slaap komen door het gewiebel maar je kan ook gauw zeeziek worden. De wereld rond varen is drie jaar varen als je heel snel gaat dan kan het soms 2 jaar duren. maar de meeste mensen doen het in 3 jaar. Dan moet je natuurlijk wel Engels kunnen en de andere mensen ook. De wereld rond varen is heel

7 moeilijk. In drie weken ben je de Atlantische oceaan over gevaren. Dan kom je bij het Caribische gebied. Dan moet je door het panama kanaal daarna moet je de Grote oceaan over varen. Dat duurt 6 weken en dan ben je op de helft want dan kom je weer bij nieuw zeeland. Maar tussen de Grote oceaan zijn ook nog eilanden. Daarna moet je de Indische oceaan nog over. Je kan nog door de rode zee en het Suez kanaal terug want dan kom je weer in de middellandse zee maar!! Pas op want in de golf van Aden zijn piraten. Je kan ook om Afrika heen dan kan je via de straat van Gibraltar weer in de middellandse zee komen (route laten zien op de kaart)

8 Geen eten dat is pech. We hebben geen eten meer. We moeten snel zijn nog 1 dag varen. Maar dat moet je niet doen. Je moet vissen vangen dat gaat veel sneller tenminste als je een grote vis vangt. Als je zo een grote vis aan je hengel hebt dan kan het soms wel een uur duren voor dat hij moe is en kan je hem dan pas binnenhalen. Je kan ook met aas vissen. Aas is iets wat vissen lekker vinden een wormpje of zo.

9 Je hebt hele mooie vissen maar ook hele saaie. De mooie zijn super maar die heb je in de middellandse zee bijna niet. Dat is wel jammer maar die kun je zien in aquariums. Vis is soms heel lekker vooral als hij lekker warm is. Helaas kan je geen kibbeling eten want heb je ooit een kibbeling zien zwemmen of misschien een visstick dat zou wel heel raar zijn. Je moet niet bang zijn voor haaien die zitten wel in de middellandse zee maar niet heel veel. Dus niet bang zijn voor haaien want haaien bijten alleen als je bloed hebt.

10 Snorkelen is ook leuk. Daar kan je veel vissen mee zien. Je kan ook snorkelen onder water dan moet je, je adem heel lang in houden. Als je dan weer boven komt moet je het water er weer uit blazen dan kan je onder water blijven kijken. Je kan met snorkelen ook nieuwe vissen ontdekken als je snorkellaar bent.

11 Als je terug bent dan ken je, je huis bijna niet meer dan moet je weer wennen. Dat is soms heel vervelend. Je was net zo gewent aan de boot geraakt en nu,nu moet je weer aan de slag. Weer naar je eigen school, vroeg op staan maar het is ook weer een voordeel want je ziet je vriendjes weer terug. In het vliegtuig lekker slapen en bij aankomst op het vliegveld vragen of je op de

12 koffers mag slapen want de koffers moet je op een karretje zetten. Dan is het net alsof je in je bed ligt en pas wakker worden als je thuis bent. Thuis moet je alles weer in richten. Vraag wel een paar dagen vrij zodat je uit kan rusten. Nu weten jullie wat jullie moeten doen als je op reis gaat. Jullie zouden het vast leuk vinden als je het ook doet dus jullie moeten ook gaan.

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! VISSERIJ 7 8 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer.

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! VISSERIJ 7 8 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. VISSERIJ Ik ben het Net Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Haring! Verse

Nadere informatie

een harpoenier. Dan moeten jullie samen in één bed slapen.

een harpoenier. Dan moeten jullie samen in één bed slapen. In de herberg Ik heet Ismaël. Mijn geld is bijna op. En ik ben het leven op het land zat. Daarom wil ik gaan varen. Op een walvisvaarder, een schip dat op walvissen jaagt. Want ik ben erg nieuwsgierig

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen...

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Gefeliciteerd met jullie baby! Gefeliciteerd! Jullie hebben net een baby gekregen. Jim en Nora hebben ook een baby

Nadere informatie

Ik houd mijn spreekbeurt over duiken omdat ik het een leuk onderwerp vind en mijn vader en moeder ook hebben gedoken. Duiken is een onderwatersport.

Ik houd mijn spreekbeurt over duiken omdat ik het een leuk onderwerp vind en mijn vader en moeder ook hebben gedoken. Duiken is een onderwatersport. Duiken Ik houd mijn spreekbeurt over duiken omdat ik het een leuk onderwerp vind en mijn vader en moeder ook hebben gedoken. Duiken is een onderwatersport. De Geschiedenis Het begon allemaal dat mensen

Nadere informatie

Eindverslag zomerkamp 2016 Oosterzee, Friesland 18 juli t/m 22 juli 2016

Eindverslag zomerkamp 2016 Oosterzee, Friesland 18 juli t/m 22 juli 2016 Eindverslag zomerkamp 2016 Oosterzee, Friesland 18 juli t/m 22 juli 2016 Maandag 18 juli We vertrekken vanaf de locatie Koningsbelt met 25 leerlingen, 10 begeleiders en aanvullende gezinsleden zoals een

Nadere informatie

Ik staar over het water

Ik staar over het water Ik staar over het water Het is zondag 5 december als de burgemeester ons belt. Kom snel naar het water, zegt hij. We gaan. Het regent eens een keer niet, en de zon schijnt. Als we aankomen op de plek waar

Nadere informatie

Per vliegtuig naar droomland

Per vliegtuig naar droomland Per vliegtuig naar droomland J.P.J.H. Clinge Doorenbos bron. Mulder & Zoon, Amsterdam ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/clin001perv01_01/colofon.php 2012 dbnl / erven J.P.J.H.

Nadere informatie

Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe. 2. Geschiedenis. 3. Wat heb je nodig. 4.Wat kun je allemaal zien

Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe. 2. Geschiedenis. 3. Wat heb je nodig. 4.Wat kun je allemaal zien Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe 2. Geschiedenis 3. Wat heb je nodig 4.Wat kun je allemaal zien WAAROM Ik mijn spreekbeurt over duiken doe Ik heb dit onder werp gekozen omdat mijn

Nadere informatie

Verhalen uit het. Midden-Oosten. naverteld door Sandra van der Stege

Verhalen uit het. Midden-Oosten. naverteld door Sandra van der Stege Verhalen uit het Midden-Oosten naverteld door Sandra van der Stege Moeilijke woorden staan schuin. Ze worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 63. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Inhoud

Nadere informatie

PIRATEN. WAT LEERT DE LEERLING? Nadenken over hoe ze er uit zien.

PIRATEN. WAT LEERT DE LEERLING? Nadenken over hoe ze er uit zien. LES 1 Jullie hebben net een filmpje gekeken over piraten. Bedenk hoe je zelf zou zijn als je een piraat was. Wat is je naam? Hoe zie je er uit? Bedenk een eigen piraten naam die echt bij jou past. Het

Nadere informatie

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!. VISSERIJ 5 6 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer.

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!. VISSERIJ 5 6 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. VISSERIJ Ik ben het Net Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Haring! Verse

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

VOLVO OCEAN RACE - De route

VOLVO OCEAN RACE - De route WIJSHEIDS WERKBLAD 1.1 / HOOFDSTUK 1 / LEEFTIJD 10-12 NAAM: DATUM: Hallo! Dit is een race rond de wereld en de zeilers zullen waanzinnige plekken zien! Kun je de gaststeden benoemen, de landen waarin ze

Nadere informatie

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE!

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEPAL Nepal ligt in het werelddeel Azië en ligt tussen India en China. De oppervlakte van Nepal is 147.000 vierkante kilometer. Dat is vier keer groter dan Nederland.

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

Het boek van VISJE BLUB. Gemaakt door iedereen die op de foto staat

Het boek van VISJE BLUB. Gemaakt door iedereen die op de foto staat Het boek van VISJE BLUB Gemaakt door iedereen die op de foto staat Het is 8 juni, een paar dagen voor de Slootjesdag in Diessen. Een vrijwilligster van de groep zit rustig wat te lezen bij t Turkaa tot

Nadere informatie

Voorbereidende les. Basisonderwijs. Educatieteam

Voorbereidende les. Basisonderwijs. Educatieteam Basisonderwijs Voorbereidende les (1) Introductie (2) Huiswerkopdracht (3) Bijlage 1 (4) Bijlage 2 Educatieteam Het educatie team bestaat uit jonge, gemotiveerde en bevlogen medewerkers die dichtbij de

Nadere informatie

MundoRado reis naar Maleme, Kreta.

MundoRado reis naar Maleme, Kreta. MundoRado reis naar Maleme, Kreta. Op maandag 9 juni was het zover. We gingen op vakantie naar het mooie eiland Kreta en om precies te zijn, naar Maleme. Om 12.00 uur moesten wij ons verzamelen op Schiphol

Nadere informatie

klasniveau Het verhaal Tekening 1 Tekening 4 Tekening 5 Tekening 2 Tekening 6 Tekening 3

klasniveau Het verhaal Tekening 1 Tekening 4 Tekening 5 Tekening 2 Tekening 6 Tekening 3 THEMA ENERGIE > Kleuter & Eerste graad > Lessuggesties en activiteiten 2. 1. Lessuggesties Leon en de ikkietikkietijd en activiteiten op klasniveau Het verhaal Tekening 1 Hallo iedereen ik ben Leon. Ik

Nadere informatie

Goedkope Vakantie BESPAARTIPS VOOR EEN GOEDKOPE VAKANTIE

Goedkope Vakantie BESPAARTIPS VOOR EEN GOEDKOPE VAKANTIE Goedkope Vakantie BESPAARTIPS VOOR EEN GOEDKOPE VAKANTIE Inhoud Bespaartips... 2 Op de bonnefooi... 2 Kies een goedkope bestemming... 2 Een goede voorbereiding is het halve werk... 3 Goede reisgids...

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14 Inhoud Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden 10 3. Tevreden met weinig 12 4. Tevreden met wat je hebt 14 Angst 5. Angst voor mensen 16 6. Angst voor God

Nadere informatie

Tips voor een goede spreekbeurt

Tips voor een goede spreekbeurt Diabetes?! Een spreekbeurt die je alles vertelt over diabetes: Wat is het? Hoe ontstaat het? En vooral ook: Wat betekent het voor jou, je broer, zus, vader of moeder. Tips voor een goede spreekbeurt Vertel

Nadere informatie

VOLVO OCEAN RACE - De route

VOLVO OCEAN RACE - De route WIJSHEIDS WERKBLAD 1.1 / HOOFDSTUK 1 / LEEFTIJD 6-8 NAAM: DATUM: Hallo, ik ben een beetje verdwaald! Kun jij me helpen door de namen van de verschillende landen en oceanen op de kaart te schrijven? VOLVO

Nadere informatie

Marietje Witteveen. bron Marietje Witteveen, Karel en Mienet 2. Luctor, z.p. ca dbnl / erven Marietje Witteveen

Marietje Witteveen. bron Marietje Witteveen, Karel en Mienet 2. Luctor, z.p. ca dbnl / erven Marietje Witteveen Karel en Mienet 2 Marietje Witteveen bron. Luctor, z.p. ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/witt133kare01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven Marietje Witteveen 2 [Karel en Mienet

Nadere informatie

Er vaart een boot op het grote meer

Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer, met discipelen en de Heer. Maar bij storm en lelijk weer, roepen de vrienden: Help ons Heer! De Here zegt dan: Zwijg,wees stil.

Nadere informatie

ligt. Druppelen: als ergens druppels vanaf vallen. Je haar druppelt bijvoorbeeld als je net uit het zwembad komt. Gieten: heel hard regenen.

ligt. Druppelen: als ergens druppels vanaf vallen. Je haar druppelt bijvoorbeeld als je net uit het zwembad komt. Gieten: heel hard regenen. Woordenschat blok 8 gr 4 Les:1 De regendruppel: een bolletje water dat uit de lucht naar beneden valt. Drassig: een grasveld is drassig als het erg nat wordt, waardoor het modderig wordt. Droog: als ergens

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Een batterijtje voor Manu High five van Manu en Rob. Het verhaal van Manu die een pacemaker krijgt. Verteld door Rob, de knuffelrobot.

Een batterijtje voor Manu High five van Manu en Rob. Het verhaal van Manu die een pacemaker krijgt. Verteld door Rob, de knuffelrobot. Een batterijtje voor Manu High five van Manu en Rob Het verhaal van Manu die een pacemaker krijgt. Verteld door Rob, de knuffelrobot. HARTEKINDEREN VZW 1 Manu Dit is Manu, gewoon een jongetje, niets speciaals.

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Kijk uit! Pas OP! LEERlingenblad van:... speurles. basisonderwijs groep 4, 5 & 6

Kijk uit! Pas OP! LEERlingenblad van:... speurles. basisonderwijs groep 4, 5 & 6 LEERlingenblad van:... Kijk uit! Pas OP! speurles basisonderwijs groep 4, 5 & 6 weetje Professoren hebben uitgerekend dat er op de aarde 1.386.000.000.000.000.000.000 liter water is. 2 Kijk uit! Loop jij

Nadere informatie

In welk land ligt Oslo? Noorwegen. Welk land is een eiland in de Noordelijke IJszee? IJsland Welke letter heeft die zee op de kaart?

In welk land ligt Oslo? Noorwegen. Welk land is een eiland in de Noordelijke IJszee? IJsland Welke letter heeft die zee op de kaart? N O P Thuistopo. Noem de letter en zeg welk land, welke zee of welke plaats het is. A = IJsland, B = Noorwegen, = Zweden, = inland, E = Rusland, = enemarken, G = Oslo, H = Stockholm, I = Helsinki, J =

Nadere informatie

Script voor poppenkast / toneelstuk over Kerst

Script voor poppenkast / toneelstuk over Kerst Script voor poppenkast / toneelstuk over Kerst Je hebt voor dit verhaal vijf poppen of spelers nodig: - een moederpop - een jongenspop - schaap - twee herders (Moeder gilt) (Moeder komt op) (Kees roept)

Nadere informatie

ACTIVITEIT 1 : Verhaaltje «Joris en de Ikkietikkietijd»

ACTIVITEIT 1 : Verhaaltje «Joris en de Ikkietikkietijd» INTRODUCTIE Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen; koken, onszelf warm houden, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel

Nadere informatie

DE LIEDTEKSTEN VAN CONCERT VOOR RAFIQ

DE LIEDTEKSTEN VAN CONCERT VOOR RAFIQ DE LIEDTEKSTEN VAN CONCERT VOOR RAFIQ Pa waar ben je Pa waar ben je Ma waar ben je Hoor je mij Hoor je mij Ook al ben je heel ver weg Ook al ben je heel ver weg Toch voel je dichtbij Toch voel je dichtbij

Nadere informatie

Lesbrief Middenbouw/bovenbouw 2012-2013 Kinderen en Poëzie Dichten door te filosoferen Fabien van Kempen

Lesbrief Middenbouw/bovenbouw 2012-2013 Kinderen en Poëzie Dichten door te filosoferen Fabien van Kempen Lesbrief Middenbouw/bovenbouw 2012-2013 Kinderen en Poëzie Dichten door te filosoferen Fabien van Kempen De eenzame boot vaart alleen over het water maakt bochten maar blijft doorvaren komt bij de kust

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: (Nep)ziek

Hoofdstuk 1: (Nep)ziek Hoofdstuk 1: (Nep)ziek Zo, zo, ben je weer nepziek?, zegt Sophie tegen Elise. Terwijl mama een warme kop thee brengt, geeft Elise antwoord: Ik ben niet nepziek, dat ben je zelf. Papa komt ook naar boven

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Naar de golf van Aden met Duncan Vlaar

Naar de golf van Aden met Duncan Vlaar Naar de golf van Aden met Duncan Vlaar Begin pagina English page Engelum Geschiedenis Dorpsfoto's Kerkklokken Bewoners Dorpsbelang Verenigingen Jeugdclub De oude doos Woningaanbod Sponsors K.v.Sla Raak

Nadere informatie

MSC DIVINA 8 dagen 7 nachten. Cruise naar Jamaica, Kaaiman Eilanden, Mexico & de Bahama s. Vertrek vanuit Miami

MSC DIVINA 8 dagen 7 nachten. Cruise naar Jamaica, Kaaiman Eilanden, Mexico & de Bahama s. Vertrek vanuit Miami ONTDEK DE CARIBBEAN MET MSC CRUISES & ONTVANG EEN GRATIS ALLINCLUSIVE DRANKPAKKET EN WIFI! Bekend om haar weelderige ongerepte natuur, de warmte van haar volkeren en de juwelen van de koloniale architectuur.

Nadere informatie

Verhaal doorvertellen

Verhaal doorvertellen Goed Gelezen! Verhaal doorvertellen, spelletje voor tussendoor Verhaal doorvertellen Spelletje voor tussendoor Verhaal doorvertellen: dit bekende spelletje is dankzij de quiz Ik hou van Holland weer helemaal

Nadere informatie

Ik vind zelf dat ik best veel geleerd heb vooral over het touwwerk, had de week alleen iets anders willen beginnen.

Ik vind zelf dat ik best veel geleerd heb vooral over het touwwerk, had de week alleen iets anders willen beginnen. De week op de morgenster, Maurits cleijne. Ik begon de week met een heel goed gevoel over deze tocht naar engeland, had er zeer veel zin in, en ging er voor. Toen ik de eerste dag op de morgenster kwam

Nadere informatie

Ook je ouders krijgen een eigen folder zodat ze weten wat er met jou gaat gebeuren (Uw kind op de dagbehandeling).

Ook je ouders krijgen een eigen folder zodat ze weten wat er met jou gaat gebeuren (Uw kind op de dagbehandeling). Mijn stickerboekje 1 Hoi! Dit boekje is speciaal voor jou geschreven. In dit boekje gaan we je alles vertellen over een dag in het Ikazia Ziekenhuis. Als je dit boekje leest zul je zien dat je stickers

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Uw boot vaart s nachts zodat u overdag de tijd heeft om de bestemmingen te bezoeken.

Uw boot vaart s nachts zodat u overdag de tijd heeft om de bestemmingen te bezoeken. Uw personeel op een spektakulaire manier verrassen? Boek dan een cruise! Niks niet saai, tijdens uw cruise kunnen uw medewerkers genieten van alle luxe die uw schip heeft te bieden en ondertussen stopt

Nadere informatie

Antoine in Nepal. Karel Peeraer.

Antoine in Nepal. Karel Peeraer. Antoine in Nepal Karel Peeraer www.ezelen.be Een wereldreis naar geluk! Welkom Het is fijn wandelen als de natuur je rugzakje draagt. Antoine wandelt door de bergen. Zijn oogjes kijken in het rond. Plots

Nadere informatie

SAMUEL VAN DER MEER. De Ontsnapte Joden

SAMUEL VAN DER MEER. De Ontsnapte Joden SAMUEL VAN DER MEER De Ontsnapte Joden De inval Het is een zonnige dag. Bram en Theo zijn een spelletje aan het spelen, maar ze moeten eigenlijk allang naar bed. Papa zegt tegen Bram: Bram, je moet naar

Nadere informatie

Douwe Jongens, Douwe

Douwe Jongens, Douwe Douwe Jongens, Douwe n. Douwe, jongens, douwen! Ja, reken dat er aan boord van de grote zeilschepen hard gewerkt moest worden! In dit lied klaagt de bemanning over het zware leven op zee. Zeelui mochten

Nadere informatie

TOUCHE, TOUCHE! OTMAN en zijn broers

TOUCHE, TOUCHE! OTMAN en zijn broers TOUCHE, TOUCHE! OTMAN en zijn broers *1. Otman en zijn broers Mehdi en Nabil Bekijk eerst de vertelplaat met de kinderen. -Wie zien jullie op de prent? -Zijn dat broertjes? Vriendjes? Dit zijn Otman, Mehdi

Nadere informatie

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever.

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Vos en Waar is Haas het ijs? NAAM Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Wat een raar beest! lacht Uil.

Nadere informatie

Mijn vader is een leugenaar, hij kan fantastisch liegen. Wat los zit liegt hij aan elkaar, hij kan iedereen bedriegen. Mijn vader is een leugenaar.

Mijn vader is een leugenaar, hij kan fantastisch liegen. Wat los zit liegt hij aan elkaar, hij kan iedereen bedriegen. Mijn vader is een leugenaar. De leugenaar Mijn vader zegt dat hij geen moeder heeft, hij is gevonden op de maan. Twee astronauten zagen hem daar op zijn handen staan. Hij is mee teruggevlogen en in de achtertuin geland. Mijn moeder

Nadere informatie

VOLVO OCEAN RACE - De route

VOLVO OCEAN RACE - De route WIJSHEIDS WERKBLAD 1.1 / HOOFDSTUK 1 / LEEFTIJD 8-10 NAAM: DATUM: Hallo! Het is een race rond de wereld! Kun je de gaststeden (in de gestippelde witte vlakken), de landen en de oceanen op de kaart invullen?

Nadere informatie

DOE JE MEE? WIJ WILLEN ONDERZOEKEN HOE JIJ IN ELKAAR ZIT

DOE JE MEE? WIJ WILLEN ONDERZOEKEN HOE JIJ IN ELKAAR ZIT Kijk op kinderen DOE JE MEE? WIJ WILLEN ONDERZOEKEN HOE JIJ IN ELKAAR ZIT met jouw hulp! Professor Bovenkamer Kijk op youthonderzoek.nl www.facebook.com/youthonderzoek YOUth is een initiatief van Hallo,

Nadere informatie

Papa, je snapt er ook helemaal niets van he!

Papa, je snapt er ook helemaal niets van he! TIM VAN DER VLIET Papa, je snapt er ook helemaal niets van he! HANDBOEK MET LESSEN VAN KINDEREN Over mij Ik... heb twee regels als het over de opvoeding van mijn kinderen gaat. 1 Je hebt je eigen pad 2

Nadere informatie

LESMAP BIJ POPPENSPEL ALS EEN VIS IN DE ZEE

LESMAP BIJ POPPENSPEL ALS EEN VIS IN DE ZEE LESMAP BIJ POPPENSPEL ALS EEN VIS IN DE ZEE Poppenspel met muziek en leuke meezingliedjes voor kleuters en kinderen tot 8 jaar. CD met de liedjes: Bellen blazen en Zwemmen in de zee Alles loopt op rolletjes

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n

M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n W E R K B O E K E C H T S C H E I D I N G, S T E U N J E K I N D M I J N W E R K B O E K Dit werkboek is speciaal voor kinderen met gescheiden ouders. Er zijn

Nadere informatie

Schoenen Onder de zool van mijn schoenen zitten noppen of plaatjes. Zo schuif ik niet weg op het gras.

Schoenen Onder de zool van mijn schoenen zitten noppen of plaatjes. Zo schuif ik niet weg op het gras. Voetballen Een voetbal Meer heb je niet nodig. Of toch wel: een tuin of een plein is ook handig als je wil voetballen. Bij een wedstrijd is de voetbal meestal van leder. Maar voor thuis of op school volstaat

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

SADS Giro di Marokko 2015 Info avond, 14 november 2014

SADS Giro di Marokko 2015 Info avond, 14 november 2014 SADS Giro di Marokko 2015 Info avond, 14 november 2014 1 8 Daagse Fly & Drive rondreis Marokko, inclusief: Retour vliegticket NL / Zuid Spanje Vertrek NL 18 april 2015 Vertrek Zuid Spanje 25 april 2015

Nadere informatie

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Kempenhaeghe Locatie Hans Berger Kliniek Oosterhout - Kinderafdeling Hoooi Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Inleiding Hoi, ik ben Kempy! Welkom bij Kempenhaeghe! Ik woon hier. Binnenkort word jij

Nadere informatie

SPIESPUNT MAART-APRIL-MEI

SPIESPUNT MAART-APRIL-MEI SPIESPUNT MAART-APRIL-MEI 02/03 : Leidingswissel (14u-17u) Omdat wij (jullie allerleukste leiding) op uitwisseling zijn naar China, komt er Chinese vervang leiding een spel met jullie spelen. Spannend

Nadere informatie

Zack gaat zo op in zijn avontuur dat hij de rivier onder zich niet opmerkt. Plotseling stopt Mistral met blazen. Zack tuimelt naar beneden.

Zack gaat zo op in zijn avontuur dat hij de rivier onder zich niet opmerkt. Plotseling stopt Mistral met blazen. Zack tuimelt naar beneden. Zack gaat op reis Joehoe! Jippie! Zack ontsnapte zonet uit de handen van Oma. Jippie! Ik ga op reis! juicht Zack. Mistral, de wind, blaast stevig in Zacks holle buik. Woehoehoe! zegt hij. Zozo, jij ontsnapt.

Nadere informatie

Schoolkamp 2015, Jacco

Schoolkamp 2015, Jacco Schoolkamp 2015, Jacco We gingen om 10:30 weg met de bus, eigenlijk moesten we met de fiets maar het stormde hard. Met de bus reden we naar Basal, daar werd verteld wat ze deden en we gingen stenen zoeken.

Nadere informatie

INHOUD 1 WAAR LIGT HET? 2 WAAR KOMT HET VANDAAN? 3 EUROPA

INHOUD 1 WAAR LIGT HET? 2 WAAR KOMT HET VANDAAN? 3 EUROPA INHOUD 1 WAAR LIGT HET? Hoe ziet de aarde eruit? 6-7 Hoe vind je de weg op aarde? 8-9 Afstanden 10-11 De zes continenten 12-13 Oceanen en zeeën 14-15 Waar leven walvissen en haaien? 16-17 De grootste rivieren

Nadere informatie

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt houdt over hulp aan dieren. Ik kan je daar van alles over vertellen. Over asielen, waar dieren zonder baas terecht komen. En over dierenambulances, die

Nadere informatie

Milieuopdrachten Sarahs Wereld

Milieuopdrachten Sarahs Wereld Milieuopdrachten Sarahs Wereld Om de wereld milieuvriendelijker te maken, heeft Sarah zeven milieutips. 1. De ruil je rijk! tip 2. De koop tweedehands! tip 3. De kijk uit wat je koopt! tip 4. De haal het

Nadere informatie

De meester is een Vampier

De meester is een Vampier De meester is een Vampier Door Wout Terpstra Het is maandag en Tom werd wakker. Hij vindt het altijd heel leuk op school. Maar vandaag weet hij het niet. Want ze krijgen een nieuwe meester. Tom!Tom! Ben

Nadere informatie

Meezeilen vanuit Kos. Actief zeezeilen

Meezeilen vanuit Kos. Actief zeezeilen Meezeilen vanuit Kos Actief zeezeilen Van mei tot en met oktober varen we elke week vanuit Kos langs de twaalf eilanden van de Dodekanesos. Een zeezeiltocht vanaf Kos verzekert je van een vakantie volop

Nadere informatie

Strategieles Verwijswoorden (Verbanden) niveau A

Strategieles Verwijswoorden (Verbanden) niveau A Strategieles Verwijswoorden (Verbanden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip maak je altijd opdrachten. Sommige opdrachten gaan over verwijswoorden. Je moet dan zeggen naar welke woorden de

Nadere informatie

Duurzaamheid. en jij, wij en iedereen! Door Dr. ir. Igor Nikolic TU Delft Versie: /12/2018

Duurzaamheid. en jij, wij en iedereen! Door Dr. ir. Igor Nikolic TU Delft Versie: /12/2018 Duurzaamheid en jij, wij en iedereen! Door Dr. ir. Igor Nikolic TU Delft i.nikolic@tudelft.nl Versie: 1.0 21/12/2018 1 Wie ben ik? Professor Igor Technische Universiteit Delft 2 Wat doet een professor?

Nadere informatie

Goudhaantjes en Babbelaars

Goudhaantjes en Babbelaars Maandag 13-7-2015 Week 1: 13 t/m 17 juli 2015 Vandaag gaan wij een fietstocht maken door de Broekpolder, daar gaan wij een hele gezellige dag beleven. Zorg er in ieder geval voor dat je fiets klaar staat

Nadere informatie

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Goede reis Reizen Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Goede reis, 0 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave

Nadere informatie

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Droppie in de Kwebben Hallo allemaal! Wat fijn dat jullie straks naar de Kwebben in Vught gaan! Mijn naam is Droppie en ik weet alles over water. Wist je dat water

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Fajã dos Padres Portugal Madeira Quinta Grande

Fajã dos Padres Portugal Madeira Quinta Grande Fajã dos Padres Portugal Madeira Quinta Grande 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Fajã dos Padres - (Portugal Madeira Quinta Grande) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Lesbrief ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - NEDERLAND EN WATERBOUW

Lesbrief ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - NEDERLAND EN WATERBOUW Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW ZAND BOVEN WATER Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer spullen reizen via Rotterdam. Sinds 2008 wordt hard gewerkt om de haven uit te breiden.

Nadere informatie

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling

Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Kempenhaeghe Locatie Kempenhaeghe Heeze - Kinderafdeling Hoooi Kempenhaeghe entreeboekje kinderafdeling Inleiding Hoi, ik ben Kempy! Welkom bij Kempenhaeghe! Ik woon hier. Binnenkort word jij bij ons opgenomen.

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

Groep 7 - Varen over de Westerschelde

Groep 7 - Varen over de Westerschelde Leerkrachtinformatie Groep 7 - Varen over de Westerschelde Lesduur:90 minuten (in tweetallen) DOEL De leerlingen weten welke type schepen er over de Westerschelde varen; hebben onderzocht hoe de stabiliteit

Nadere informatie

WERKBUNDEL SEAFRONT ZEEBRUGGE Niveau 1 (1-2 de leerjaar)

WERKBUNDEL SEAFRONT ZEEBRUGGE Niveau 1 (1-2 de leerjaar) GEBOUW 1 WATER We volgen eens een druppeltje water: 1. een druppeltje water zit in de zee en hij krijgt het zo warm dat het naar boven stijgt. 2. Dat druppeltje water kruipt in een wolk. 3. Als de wolk

Nadere informatie

Handige tips voor het gebruik van een urostoma

Handige tips voor het gebruik van een urostoma Handige tips voor het gebruik van een urostoma Informatie voor patiënten F0569-1011 februari 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 8 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 8 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 8 Les 1 branden Iets dat door vuur kapot en op gaat. de brandweer Een plek waar mensen werken die branden blussen. Ze dragen dikke pakken en rijden in rode brandweerauto

Nadere informatie

IJsland. Rick Balkenende, 30 Juni-22 Juli

IJsland. Rick Balkenende, 30 Juni-22 Juli IJsland Rick Balkenende, 30 Juni-22 Juli En daar sta je dan, op het vliegveld van Keflavik, je kent niemand en hebt geen idee waar je heen moet. Iedereen om je heen spreekt in een vreemde taal waar geen

Nadere informatie

Elena-crew vermijdt piratengebied

Elena-crew vermijdt piratengebied Elena-crew vermijdt piratengebied De afgelopen nummers volgden we Elena, een aluminium Veliger 477. Daarmee zeilen Adam en Leonie en hun zonen Mees (5) en Pieter (4) sinds 2009 rond de wereld. Hamvraag

Nadere informatie

Een baas voor Mallekat

Een baas voor Mallekat Een baas voor Mallekat Voor kinderen van 3 tot 8 jaar Geschreven door Elisabeth Roodenburg Er zijn nog veel meer verhalen van Elisabeth Roodenburg Copyright: Elisabeth Roodenburg Vermaat 2011 en digiboeken.org/paraplu

Nadere informatie

SPROET DE BRUID DE BRUILOFT

SPROET DE BRUID DE BRUILOFT opdrachten Nog meer Hotel Hallo - Thema 6 Wat een feest! SPROET DE BRUID 1 Knip de strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken

Nadere informatie

Finca Son Sama Spanje Mallorca Llucmajor

Finca Son Sama Spanje Mallorca Llucmajor Finca Son Sama Spanje Mallorca Llucmajor 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Finca Son Sama - (Spanje Mallorca Llucmajor) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad: Ja Airco:

Nadere informatie

IN JUNI KREGEN WIJ CITOTOETS. REKNEN EN BEGRIJPEND LEZEN EN MEER. LEUKE REKNEN SOMMEN MAKEN EN UITREKNEN.

IN JUNI KREGEN WIJ CITOTOETS. REKNEN EN BEGRIJPEND LEZEN EN MEER. LEUKE REKNEN SOMMEN MAKEN EN UITREKNEN. CITOTOETS GEMAAKT DOOR ANOUK IN JUNI KREGEN WIJ CITOTOETS. REKNEN EN BEGRIJPEND LEZEN EN MEER. LEUKE REKNEN SOMMEN MAKEN EN UITREKNEN. EN DEGRIJPEND LEZEN. DE ZOMER VAKANTIE KOMT ER AAN EN DAT IS GOED

Nadere informatie

DE ONTDEKKING. (hetzelfde maar dan anders) HELEEN VERBURG

DE ONTDEKKING. (hetzelfde maar dan anders) HELEEN VERBURG DE ONTDEKKING (hetzelfde maar dan anders) HELEEN VERBURG eenakter geschreven als onderdeel voor het project De ontdekking in opdracht van Theater de Citadel februari 2008 PERSONAGES: de een de ander de

Nadere informatie

Strand-woordzoeker G E I C W K V X L D S R K O W J T A O B A B N L J R J R H P Q B B Q P A I N A U L D B E D P A H R P E B D A T E N H R O P B P M V

Strand-woordzoeker G E I C W K V X L D S R K O W J T A O B A B N L J R J R H P Q B B Q P A I N A U L D B E D P A H R P E B D A T E N H R O P B P M V Strand-woordzoeker Zon, zee, strand! Zoek de woorden uit de lijst op in de woordzoeker en streep ze door. De letters kunnen meer dan een keer gebruikt worden! ZONNEBRAND PARASOL BADPAK SCHELP STRANDBAL

Nadere informatie

Beroepen kun je natuurlijk niet verzamelen, maar ik heb iedere keer een voorwerp gezocht dat erbij past. Toen hij heel even timmerman was, heeft hij

Beroepen kun je natuurlijk niet verzamelen, maar ik heb iedere keer een voorwerp gezocht dat erbij past. Toen hij heel even timmerman was, heeft hij 03. Papaman Mijn vader heet Emilius, maar verder is hij redelijk normaal. Hij leidt een spannend leven dat moet wel, want hij is met mijn moeder getrouwd. Op dit ogenblik woont hij thuis. Waar mijn moeder

Nadere informatie

Ridder Anthony De ridders en de zeeslang is op rijm geschreven en geïllustreerd door PetraLouise Muris. Voor kinderen rond 8 jaar en ouder.

Ridder Anthony De ridders en de zeeslang is op rijm geschreven en geïllustreerd door PetraLouise Muris. Voor kinderen rond 8 jaar en ouder. Ridder Anthony De ridders en de zeeslang is op rijm geschreven en geïllustreerd door PetraLouise Muris. Voor kinderen rond 8 jaar en ouder. Alle werken van deze auteur zijn wereldwijd auteursrechtelijk

Nadere informatie