CAO DSM 2017 t/m 2020

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CAO DSM 2017 t/m 2020"

Transcriptie

1 CAO DSM 2017 t/m 2020 Inhoud Hoofdstuk I Algemeen... 2 Hoofdstuk II Beloning... 3 Hoofdstuk III Werktijd en verlof... 5 Hoofdstuk IV Roostertoeslagen, consignatie en overwerk... 6 Hoofdstuk V Vergoedingen... 7 Hoofdstuk VI Bijzondere voorzieningen... 8 Hoofdstuk VII Opleidingskosten... 9 Hoofdstuk VIII Bijzondere bedingen Bijlage 1 Afspraken tussen DSM en vakorganisaties Bijlage 2 Overgangsbepalingen Tussen DSM NL Services B.V. (hierna: DSM) en FNV Bondgenoten CNV Vakmensen Vakbond De Unie SYNERGO-vhp, Vakbond ABW (hierna: vakorganisaties) is de volgende collectieve arbeidsovereenkomst (hierna: cao) gesloten.

2 Hoofdstuk I Algemeen 1. Voor wie geldt deze cao? De cao is van toepassing als je een arbeidsovereenkomst hebt met DSM. De cao is niet van toepassing op: stagiaires/postdocs uitzendkrachten, gedetacheerden en ZZP-ers voorloopplaatsingen vanuit de Participatiewet. 2. Looptijd en nawerking De cao treedt in werking op 1 januari 2017 en eindigt op 31 december 2020 van rechtswege zonder dat opzegging is vereist. Indien de looptijd van de cao is geëindigd blijven de bepalingen daarvan via je individuele arbeidsovereenkomst van toepassing, totdat een nieuwe cao is gesloten. 3. Standaard-cao, nakoming, uitleg en geschillen DSM zal met de medewerker geen voorwaarden overeenkomen die afwijken van deze cao. De uitleg van de cao is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van DSM en de vakorganisaties. Zij spreken af deze cao naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid na te komen. Indien er een geschil bestaat omtrent de toepassing van de cao, zullen zij met elkaar in overleg treden om het geschil op te lossen. 4. Arbeidsovereenkomst en proeftijd Je arbeidsovereenkomst met DSM wordt schriftelijk aangegaan en de cao wordt daarin integraal van toepassing verklaard. Er kan in de individuele arbeidsovereenkomst een proeftijd worden overeengekomen. 5. Beëindiging arbeidsovereenkomst en opzegtermijn Er geldt wederzijds een opzegtermijn van drie maanden. Zeg jezelf op, dan kun je in overleg met je manager een afspraak maken over verkorting van de opzegtermijn. Opzegging kan tegen elke kalenderdag. Je arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege op de dag waarop je de AOWgerechtigde leeftijd bereikt, zonder dat opzegging is vereist. 6. Definitie uurloon De waarde van een uur voor koop/verkoop van verlof en de grondslag voor overwerk. De waarde is gelijk aan het fulltime jaarsalaris + ploegentoeslag gedeeld door de netto fulltime arbeidsduur op jaarbasis van 1815 uur (52,18 weken x 40 uur bruto = 2087 uur 272 uur verlof). 7. Alle bedragen bruto Alle bedragen die in deze cao staan genoemd zijn bruto. Daar waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van de fiscale vrijstellingen. 8. Niet-fulltime medewerkers Alle bedragen en aanspraken in deze cao zijn op fulltime basis. Voor niet-fulltime medewerkers geldt dat de bedragen en aanspraken pro rata worden toegekend.

3 Hoofdstuk II Beloning 1. Functiegroepen en jaarsalaris Je functie is ingedeeld in een van functiegroepen C32 t/m C44. Elke functiegroep is gekoppeld aan een salarisschaal met een minimum jaarsalaris (80%), een norm jaarsalaris (100%) en een maximum jaarsalaris (120%). Het norm jaarsalaris wordt jaarlijks vastgesteld op basis van de Global DSM Policy Benchmarking. Je jaarsalaris is inclusief de wettelijke vakantietoeslag en maandelijks wordt 1/12 van het op dat moment van toepassing zijnde jaarsalaris uitgekeerd. Schalen op jaarbasis per 1 januari 2016 C-schaal Minimum Norm Maximum (80%) (100%) (120%) C C C C C C C C C C C C C Salarisgroei Jaarlijks per 1 april kan door je manager een salarisverhoging en/of eenmalige uitkering worden vastgesteld, conform de Global DSM Pay Policy en afhankelijk van: je beoordeling het beschikbare budget voor de jaarlijkse salarisronde je comparatio-percentage (je jaarsalaris gedeeld door het norm jaarsalaris (100%)). 3. Promotie, schaalaanpassing of demotie Bij overgang naar een andere hoger ingedeelde functie (promotie) ontvang je direct een salarisverhoging tussen de 3% en 7%. Bij overgang naar een andere functie in dezelfde functiegroep is de salarisverhoging tussen de 0% en 3%. Bij overgang naar een andere lager ingedeelde functie (demotie) of bij een functiegroepverlaging van je huidige functie (herclassificatie), stelt DSM je nieuwe jaarsalaris vast. Indien je oude jaarsalaris hoger is dan het maximum van de nieuwe salarisschaal, dan wordt je direct ingeschaald op schaalmaximum en ontvang je een eenmalige uitkering ineens ter grootte van het verschil over 24 maanden. 4. Benefit Budget Je ontvangt iedere maand een bijdrage van DSM van 6,17% over 1/12 van je jaarsalaris, die je kan besteden via de MyChoice-applicatie. Wat je niet hebt besteed in het kalenderjaar, wordt in december uitgekeerd.

4 5. Gratificatie Bij een buitengewone prestatie kan een eenmalige gratificatie worden toegekend van 2%, 4% of 8% van het jaarsalaris. 6. Short Term Incentive (STI) en Sales Incentive Plan (SIP) In de maand april kom je, als je in het voorafgaande jaar op 31 december in dienst was, in aanmerking voor een Short Term Incentive (STI). Het zogenaamde at target STI-percentage is afhankelijk van je functiegroep en bedraagt: 6% voor C32 t/m C36 8% voor C37 t/m C41 14% voor C42 t/m C44. Verder geldt het DSM Global STI Framework, tenzij je onder een Sales Incentive Plan (SIP) valt. Het at target SIP% is gelijk aan het at target percentage voor de STI.

5 Hoofdstuk III Werktijd en verlof 1. Werktijd a. Met een fulltime dienstverband heb je een arbeidsduur van gemiddeld 40 uur per week. b. Als je arbeid niet tijd- en/of plaatsgebonden is, dan heb je regelruimte om flexibel in tijd en/of op verschillende plaatsen te werken en maak je hierover afspraken met je manager. c. Als je arbeidsduur wordt bepaald op basis van een in overleg met de ondernemingsraad overeengekomen tijd- en/of plaatsgebonden rooster is dit rooster van toepassing. d. Als je arbeidsduur minder dan gemiddeld 40 uur per week bedraagt dan heb je een nietfulltime dienstverband. 2. Betaald verlof en verlofsparen a. Je krijgt 272 verlofuren per jaar inclusief het wettelijk recht van 160 verlofuren. b. DSM mag ieder jaar in overleg met de ondernemingsraad 72 uur collectief verlof afspreken. c. Je mag verlofuren opnemen onder de voorwaarde dat de bedrijfsomstandigheden dit toelaten. d. De niet-opgenomen bovenwettelijke verlofuren per 31 december worden automatisch op de verlofspaarregeling bijgeschreven. Je verlofspaarsaldo mag niet meer zijn dan: 2017: 2000 uur 2018: 1750 uur 2019: 1500 uur 2020: 1250 uur vanaf 2021: 1000 uur. Je mag ieder jaar ten hoogste 250 uur van dit saldo verkopen. Voor verlof in de verlofspaarregeling geldt geen verjaring. e. Het saldo op de verlofspaarregeling moet, mits de bedrijfsomstandigheden dit toelaten, worden opgenomen voorafgaand aan de datum einde dienstverband. f. Niet opgenomen wettelijke verlofuren verjaren 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin deze zijn toegekend. 3. Onbetaald verlof a. Je kunt eens in de vijf jaar maximaal 3 maanden aaneengesloten onbetaald verlof nemen. Als je dit wilt dan moet je dat wel ruimschoots van tevoren afspreken en vastleggen in overleg met DSM. b. De risicoverzekering voor het partnerpensioen loopt gedurende de periode van onbetaald verlof door. c. Kom je te overlijden tijdens het onbetaald verlof dan wordt de overlijdensuitkering gebaseerd op je jaarsalaris direct voorafgaand aan het verlof. 4. Duurzame inzetbaarheidsuren (DI-uren) Ben je geboren in 1961 of later dan krijg je vier jaar voorafgaand aan het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd jaarlijks 104 DI-uren toegekend. Deze DI-uren kunnen worden gebruikt: - voor betaald verlof; - voor persoonlijke ontwikkeldoelen gerelateerd aan inzetbaarheid (na omzetting in geld via MyChoice). Met je manager maak je vooraf afspraken over de inzet van DI-uren (in tijd, in geld of een combinatie tijd & geld). Je mag de DI-uren niet opsparen en inzetten voor een aaneengesloten verlofperiode direct voorafgaand aan pensionering. DI-uren die voor einde van het kalenderjaar niet zijn ingezet, vervallen en worden dus niet uitbetaald.

6 Hoofdstuk IV Roostertoeslagen, consignatie en overwerk 1. Roostertoeslagen a. Bij een met de ondernemingsraad overeengekomen rooster wordt de toeslag op basis van onderstaande klokurenmatrix, waarbij een % staat voor de toeslag per uur afgeleid van het jaarsalaris. Tot 07:00 en na 19:00 Tussen 07:00 en 19:00 Maandag t/m vrijdag 50% 0% Zaterdag en zondag 150% 150% b. Voor vaste roosters wordt de uitkomst herleid tot een vast ploegentoeslagpercentage. c. Bij flexibiliteit in roosters is het vaste ploegentoeslagpercentage in enige maand gelijk het voortschrijdend gemiddelde over de afgelopen 12 maanden. d. Lid b. en c. gelden niet voor incidentele roosters. e. Indien je in een rooster wordt geplaatst met een lagere ploegentoeslag of geen ploegentoeslag, dan is de toeslag in enige maand gelijk aan het voortschrijdend gemiddelde over een periode van 24 maanden. 2. Consignatie a. Consignatie is als in opdracht van DSM 100% bereikbaar en direct beschikbaar moet zijn om buiten je vastgestelde werktijd te komen werken. De vergoeding hiervoor is: maandag t/m vrijdag: 40 per dag weekenddag: 90 per dag. b. Als je tijdens het geconsigneerd zijn in opdracht van DSM naar het werk moet komen dan is dit voor de schalen C32 t/m C41 overwerk. Het overwerk bij een oproep bedraagt minimaal 30 minuten. 3. Overwerk a. Overwerk is werk dat je in opdracht van DSM extra werk verricht buiten de gemiddelde arbeidsduur per kwartaal. b. Als je werkt in een ploegendienstrooster dan is er sprake van overwerk als de vastgestelde werktijd per dienst wordt overschreden. c. Je ontvangt per overuur je uurloon verhoogd met 40%. Deze beloning wordt altijd in geld uitgekeerd in de daaropvolgende kalendermaand. d. Deze regeling geldt alleen voor de schalen C32 t/m C41.

7 Hoofdstuk V Vergoedingen 1. Woon-werkverkeer en zakelijk reizen a. Je krijgt ongeacht de wijze van vervoer - een tegemoetkoming voor de reiskosten woon werkverkeer. De bijdrage bedraagt per kilometer 0,19 en wordt betaald voor een reisafstand van maximaal 150 kilometer per dag (retour) en wordt berekend over maximaal 214 werkdagen per jaar. Je woon-werkafstand wordt bepaald met behulp van de routeplanner van de ANWB o.b.v. de kortste route. b. Als je voor zakelijke doeleinden moet reizen en gebruik maakt van openbaar vervoer of met een huurauto via DSM reist, worden de gemaakte kosten vergoed. c. Als je er voor kiest om voor een zakelijke reis gebruik te maken van je je eigen vervoer dan ontvang je een tegemoetkoming van 0,19 per kilometer. De dagelijkse kilometers voor woon-werkverkeer (maximaal 150 km per dag retour) moet je hier van aftrekken. d. Bovenstaande is niet van toepassing als je via DSM beschikt over een leaseauto of mobiliteitsbudget. 2. Vergoeding bedrijfshulpverleners a. Ben je BHV-er of EHBO-er of ben je lid van de bedrijfsbrandweer dan krijg je een eenmalige vergoeding bij het behalen van het vereiste diploma/certificaat van 425. b. Om jaarlijks een vergoeding te krijgen, moet je in dat jaar minimaal de herhalingslessen volgen die worden gegeven en deelnemen aan (het voorbereiden van) oefeningen. c. Ben je BHV-er of EHBO-er dan is de jaarlijkse vergoeding 625. d. Ben je BHV-er met brandweertaken dan is de jaarlijkse vergoeding e. Ben je lid van de brandweer dan is de jaarlijkse vergoeding: Lid brandweer Brandweerploegleider Bevelvoerder brandweer f. De vergoedingen worden in de maand februari van het daaropvolgende kalenderjaar uitbetaald. 3. Tegemoetkoming bij indiensttreding en interne verplaatsing Verhuis je op verzoek van DSM omdat: je in dienst treedt je standplaats wijzigt je dichter bij je werk gaat wonen dan krijg je een eenmalige vergoeding als je binnen een straal van 75 kilometer van de standplaats komt te wonen en de enkele reisafstand woon-werk daalt met minimaal 50 kilometer. Deze vergoeding bedraagt: 100% van de werkelijke transportkosten voor het overbrengen van de inboedel; een tegemoetkoming in de verplaatsing- en herinrichtingskosten van 3/12 jaarsalaris bij de overgang van: - koop- naar koopwoning - koop- naar huurwoning - huur- naar koopwoning. Maximaal 12% van het jaarsalaris met een maximum van mag vrij worden vergoed zolang dit fiscaal is toegestaan.

8 Hoofdstuk VI Bijzondere voorzieningen 1. Pensioen a. DSM en de vakorganisaties hebben afspraken gemaakt over pensioen. Je bent verplicht verzekerd voor pensioen via het Pensioenfonds DSM Nederland. De afspraken hierover zijn vastgelegd in een pensioenovereenkomst en geldig tot en met 31 december 2020 en is opgenomen als bijlage van deze cao. b. Je bent maandelijks een eigen bijdrage verschuldigd van 6% over het pensioengevend salaris op jaarbasis minus de franchise (2016: ) gedeeld door 12. Deze eigen bijdrage wordt ingehouden op je salaris. c. Is je pensioengevend salaris hoger dan het fiscale maximum (2016: ) dan ontvang je een leeftijdsafhankelijke bijdrage van DSM waarmee je (zelf of via het Pensioenfonds DSM Nederland) een extra pensioenvoorziening kan treffen. 2. Verzuim en gevolgen voor inkomen a. Als je door ziekte niet in staat bent om (volledig) te werken, dan gelden de ziekteverzuimvoorschriften zoals vermeld op intranet. b. Als je verzuimt wegens ziekte ontvang je: in het eerste half jaar 100% van je inkomen 1 in het tweede half jaar en tweede ziektejaar 90% van je inkomen 1 3. Zwangerschaps- en bevallingsverlof Gedurende de periode van zwangerschaps- en bevallingsverlof wordt het inkomen 1 volledig aangevuld. 4. Uitkering bij overlijden Indien je komt te overlijden tijdens je dienstverband, krijgen je nabestaanden naast de reguliere uitbetaling van je inkomen 1 tot en met de dag van overlijden een uitkering ineens van ¼ jaarsalaris. 5. Collectieve ongevallenverzekering DSM heeft een verzekering afgesloten die tot uitkering kan komen ingeval van je overlijden of (blijvende) invaliditeit ten gevolge van een ongeval. De premie hiervan wordt betaald door DSM. 1 Onder inkomen wordt verstaan datgene wat je ontvangen zou hebben indien je niet had verzuimd.

9 Hoofdstuk VII Opleidingskosten Indien DSM jou toestemming heeft gegeven om een opleiding te volgen, worden de opleidingskosten door DSM vergoed. Als je binnen vier jaar na afronding van de opleiding uit dienst treedt, moet je 25% per jaar terug betalen. Dit geldt niet: - bij een door DSM verplichte opleiding - bij einde dienstverband als gevolg van boventalligheid - bij een opleiding in totaal die minder dan kost. Onder de kosten van een opleiding vallen de kosten van de opleiding zelf, inschrijfkosten, verplicht studiemateriaal en examenkosten. De reis- en verblijfkosten die je maakt voor een opleiding worden vergoed. De uren die je besteedt aan de opleiding (met inbegrip van de reis- en verblijfuren) worden niet door DSM gecompenseerd, tenzij het een door DSM verplichte opleiding is.

10 Hoofdstuk VIII Bijzondere bedingen 1. Algemene verplichtingen De wettelijke bepalingen die betrekking hebben op goed werkgever- en werknemerschap zullen door DSM en de medewerker naar het bepaalde in deze cao naar de door of namens de werkgever gegeven aanwijzingen onder andere betrekking hebbend op de van toepassing zijnde locatietoegang- en siteregelgeving en de DSM Life Saving Rules. worden ingevuld in een arbeidsrelatie die open en constructief is en gebaseerd op wederzijds vertrouwen. 2. Schorsing a. Als je je niet als een goed werknemer hebt gedragen, kun je door DSM worden geschorst. b. De schorsing is van korte duur en wordt gebruikt om onderzoek te doen. De uitkomst kan leiden tot het opleggen van een disciplinaire maatregel. c. Een schorsing wordt mondeling aangezegd en daarna schriftelijk gemotiveerd bevestigd. d. Tijdens de schorsing kan DSM over maximaal 7 dagen/diensten inkomen inhouden. e. De uitkomst van het onderzoek en de eventuele disciplinaire maatregel worden jou meegedeeld. f. Als een schorsing ongegrond is opgelegd, word je schriftelijk gerehabiliteerd en wordt de inkomensinhouding ongedaan gemaakt. 3. Disciplinaire maatregelen a. Als je handelt of je gedraagt in strijd met goed werknemerschap kan een disciplinaire maatregel worden opgelegd. b. De volgende disciplinaire maatregelen (al dan niet in combinatie) kunnen worden opgelegd: mondelinge of schriftelijke waarschuwing schorsing met inhouding van inkomen over maximaal 7 dagen/diensten tijdelijke of blijvende ontheffing uit de huidige functie indeling in een lagere salarisschaal, waarbij geen aanspraak kan worden gemaakt op een demotie uitkering op grond van hoofdstuk II artikel 3. beëindiging arbeidsovereenkomst, waaronder ook de mogelijkheid van ontslag op staande voet. c. Welke disciplinaire maatregel(en) word(t)(en) opgelegd is afhankelijk van de aard van de daden of gedragingen en van de omstandigheden waaronder die hebben plaatsgevonden. d. Voordat een disciplinaire maatregel wordt opgelegd, word je in de gelegenheid gesteld je mondeling hiervan wordt een verslag gemaakt - of schriftelijk te verantwoorden. e. Het gemotiveerde besluit tot het opleggen van een disciplinaire maatregel wordt jou schriftelijk toegestuurd. 4. Concurrentiebeding Er kan bij indiensttreding of bij een functiewijziging in jouw individuele arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding worden afgesproken. 5. Geheimhouding en bedrijfseigendommen a. Je bent verplicht tot volstrekte geheimhouding, zowel tijdens de arbeidsovereenkomst als na beëindiging daarvan, over alle ondernemingsaangelegenheden waarvan je weet of redelijkerwijs behoort te weten dat geheimhouding vereist is. b. Verder ben je ook verplicht je te houden aan de specifieke voorwaarden inzake geheimhouding die DSM heeft afgesproken met opdrachtgevers of toeleveranciers, indien en voor zover DSM deze voorwaarden aan je heeft meegedeeld of je anderszins van deze voorwaarden op de hoogte bent. c. Je bent verplicht vóór het einde van de arbeidsovereenkomst alle bedrijfseigendommen bij DSM in te leveren.

11 d. Als je de in dit artikel genoemde verplichtingen niet nakomt, ben je gehouden tot vergoeding van alle schade die daar voor DSM uit ontstaat. 6. Intellectueel eigendom a. Modellen, berekeningen, tekeningen, beschrijvingen en overige documenten alsmede verkregen uitkomsten, uitgedachte werkwijzen, programmatuur, werken en overige informatie inclusief kopieën en reproducties van al het voornoemde, die je in het kader van je functie ontwikkelt, vervaardigt, toepast, verwerft of waarover je de beschikking krijgt, zijn en blijven eigendom van DSM en zal je uitsluitend voor het nut van DSM aanwenden en dien je bij het einde van je arbeidsovereenkomst direct aan DSM te retourneren. b. Tenzij schriftelijk anders overeengekomen heeft DSM het uitsluitende recht op alle auteurs-, octrooi-, model-, merk- en andere intellectuele eigendomsrechten die - al dan niet in samenwerking met derden - ontstaan in het kader van uitoefening van je arbeidsovereenkomst. Je dient je medewerking te verlenen aan het vestigen of overdragen van voornoemde rechten ten gunste van DSM. c. Je ontvangt geen vergoeding voor de aan DSM toevallende rechten van intellectueel eigendom. 7. Nevenwerkzaamheden a. Als je van plan bent om voor derden of als zelfstandige arbeid te gaan verrichten, moet je schriftelijk toestemming hebben van DSM. Indien de werkzaamheden naar het oordeel van DSM schadelijk kunnen zijn voor een goede invulling van je arbeidsovereenkomst of zakelijke belangen van DSM kunnen schaden, kan DSM de nevenwerkzaamheden geheel of gedeeltelijk verbieden of toestaan onder voorwaarden. b. Als je arbeidsongeschikt raakt als gevolg van verboden nevenwerkzaamheden en/of nevenwerkzaamheden die je ten onrechte niet hebt gemeld, dan heb je geen aanspraak op een aanvulling op je inkomen volgens hoofdstuk VI artikel 2. c. Onbetaalde activiteiten die je verricht voor een vakorganisatie of voor verenigingen van sociale, culturele of godsdienstige aard vereisen geen toestemming van DSM.

12 Bijlage 1 Afspraken tussen DSM en vakorganisaties 1. Rol van vakorganisaties De rol van de vakorganisaties bij DSM bestaat uit de volgende activiteiten: maken van (raam-)afspraken in de cao collectieve belangenbehartiging en ondersteuning van leden in individuele casuïstiek (performance-issues, ziekte, ontslag e.d.) toezien op de naleving van deze cao participeren in werkgroepen die door cao-partijen worden ingesteld overleg met de werkgever ingeval van ingrijpende omstandigheden zoals fusie, reorganisatie, desinvestering, outsourcing, sluiting of anderszins, rekening houdend met de positie/verantwoordelijkheden van de ondernemingsraad. 2. DSM-bijdrage aan vakorganisaties DSM verstrekt in de maand april aan iedere vakbond die op dat moment partij is bij deze cao per lid 80 op basis van een controleerbare opgave van het aantal leden per locatie per 1 januari van dat jaar. De bijdrage wordt besteed aan opleiding en training van bestuurders en kaderleden en mag niet worden gebruikt voor weerstandskassen en/of voor directe dan wel indirecte teruggave van contributie. 3. Vredesplicht De vakorganisaties zullen een ongestoorde voortgang van de bedrijfsprocessen zoveel mogelijk bevorderen en verstoringen van de arbeidsrust tegengaan. 4. Vakbondsfaciliteiten a. De vakorganisaties kunnen in overleg met DSM gebruikmaken van faciliteiten zoals vergaderruimten en communicatiemiddelen. b. Voer je als kaderlid (op nadrukkelijk verzoek van je vakbond en met instemming van DSM) bijzondere taken uit of neem je deel aan onderhandelingen/of periodiek overleg, dan word je hiertoe door DSM in staat gesteld. Dit geldt ook voor cursussen van de vakorganisaties. c. Per 100 leden in dienst stelt DSM 15 dagen per jaar ter beschikking voor activiteiten onder b. d. Je informeert DSM vooraf en tijdig en voert overleg over de gevolgen voor je werk. 5. Periodiek overleg DSM en de vakorganisaties zullen eenmaal per kwartaal overleg voeren over de gang van zaken en de sociaaleconomische ontwikkelingen bij DSM. 6. Fiscale verrekening vakbondscontributie De medewerker kan eenmaal per jaar gebruik maken van de fiscaal-vriendelijke mogelijkheid tot verrekening van de vakbondscontributie over het voorgaande jaar. Maak je gebruik van de 30%-regeling, dan ben je uitgezonderd van deelname. 7. Pensioenstudie DSM en de vakorganisaties zullen tijdens de looptijd van deze cao studeren op modernisering van de gehele pensioenregeling. 8. CAO en Regelingenboek Met de invoering van deze cao op 1 januari 2017 vervallen de afspraken uit de cao DSM NL Services en vervalt het Regelingenboek DSM Nederland.

13 Bijlage 2 Overgangsbepalingen 1. Transitietoeslag a. De tussen DSM en de vakorganisaties gesloten overeenkomst met betrekking tot de transitietoeslag d.d. 3 december 2013 blijft ongewijzigd van kracht, met dien verstande dat de drie vormen van transitietoeslag (TTi, TTn en TTa) per 1 januari 2017 worden samengevoegd tot één toeslag. Deze geïntegreerde transitietoeslag wordt vanaf 2017 collectief jaarlijks geïndexeerd per 1 januari met het percentage van de verhogingsmatrix in enig jaar dat hoort bij de een PDR = Good en een Comparatio = 100%. b. Werk je in een ploegendienstrooster van minder dan 40 uur per week dan wordt je percentage dienstverband in de cao gebaseerd op een niet- fulltime dienstverband. De bestaande transitietoeslag zal dan zodanig worden omgerekend dat de proratering per saldo geen effect heeft. 2. Rekening courant en niet opgenomen verlof Het saldo van de rekening courant en het bovenwettelijk verlof over 2016 en daarvoor, dat niet is opgenomen in 2016 wordt per 1 januari 2017 overgeboekt naar het saldo verlofsparen. 3. Afhandeling aanvullingsregeling en compensatieregeling A.O. Heb je op 31 december 2016 een blijvende toeslag op grond van de compensatieregeling langdurig arbeidsongeschiktheid ( Bijlage 5 ) of de aanvullingsregeling ( Bijlage 4 ), dan wordt met ingang van 1 januari 2017 deze toeslag toegevoegd aan de transitietoeslag (en daarna dus niet meer gewijzigd). Heb je op 31 december 2016 een tijdelijke of aflopende toeslag dan wordt de som van de resterende uitkeringen in één keer uitgekeerd in januari De bedragen worden verhoogd met het gemiste bedrag voor de wijziging in grondslagen (Resultaatbeloning at target en pensioenpremie 18%). PM: Er is overleg met het pensioenfonds over de inrichting van een arbeidsongeschiktheidspensioen onder de %. 4. Jubileumuitkering/pensioneringsuitkering Als je op basis van de afspraken in de cao een 25-, 40- of 50-jarig dienstjubileum in 2017 of 2018 bereikt of met pensioen gaat in 2017 of 2018 en daarvoor een uitkering zou hebben ontvangen, dan ontvang je deze uitkering in het betreffende jaar. 5. TOR a. Gemaakte afspraken met jou in je individuele TOR-contract (van toepassing op de geboortejaren 1950 t/m 1958) worden gerespecteerd. b. Ben je in dienst op 1 januari 2017 en op dat moment 58 jaar of ouder en neem je nog niet deel aan de TOR en heb je ook nog niet deelgenomen aan de TOR, dan krijg je de volgende eenmalige compensatie in TOR-verlofuren: Geboortejaar Uren 1954 t/m en c. Ben je in dienst gekomen voor 1 januari 2017 en geboren in 1959 of 1960 dan krijg je op basis van de volgende tabel eenmalig TOR-verlofuren toegekend. Geboortejaar Uren per 1 januari per 1 januari 2018 Deze TOR-verlofuren kunnen uitsluitend worden aangewend ten behoeve van betaald verlof en evenwichtig gespreid worden opgenomen in de periode die aanvangt maximaal 8 jaar voorafgaand aan het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. De periode tot aan AOW bepaalt de omvang van de jaarlijkse toekenning (832 uur / aantal jaren tot aan pensioen). Niet-aangewende uren worden niet uitbetaald, maar komen te vervallen.

14 Rekenvoorbeeld Dagdienst Jaarsalaris (voltijds) Rooster (1 (dag), 2, 3 or 5 (VCD)) 1 Afstand enkele reis 3 Leeftijd 30 FTE 100,00% C-schaal C40 1CLA CAO 2.0 FTE 100,00% FTE 100,00% Jaarsalaris Salaris RSP 70,0% CR 75,6% 0,0% - + MyChoice Bijdrage DSM voor MyChoice/Benefit budget 6,11% ,17% STI Resultaatbeloning (at target) 5,0% ,0% Woon-werk Vergoeding woon-werkverkeer (netto) Pensioengevend salaris Franchise Pensioen Pensioengrondslag ,0% Pensioenpremie DSM 19,6% ,6% Eigen bijdrage 6,0% ,0% Totale pensioenpremie 24,0% ,0% Transitie Transitietoeslag 1CAO - - Pakketwaarde Pakketwaarde = ,4% Totaal Kosten DSM ,1% Netto werknemer ,4% Uren Per uur Bruto uren per jaar Vakantie-uren DI-uren - - Feestdaguren (gemiddelde) Netto uren per jaar ,3% Pakketwaarde per netto uur 36,57 37,96 3,8% Kosten DSM per netto uur 42,16 43,63 3,5% Netto inkomen per netto uur 19,80 20,54 3,8% Uurwaarde Uurwaarde voor koop/verkoop 29,62 28,29 Aantal dagen te kopen uit MyChoice/benefitbudget 13,2 14,0

15 Rekenvoorbeeld Continudienst Jaarsalaris (voltijds) Rooster (1 (dag), 2, 3 or 5 (VCD)) 5 Afstand enkele reis 16 Leeftijd 61 FTE 100,00% C-schaal C35 1CLA CAO 2.0 FTE 100,00% FTE 84,00% Jaarsalaris Salaris RSP 97,0% CR 96,3% 0,0% - + MyChoice Bijdrage DSM voor MyChoice/Benefit budget 6,11% ,17% Ploegentoeslag 30,00% ,71% Roostertoeslagen Feestdagentoeslag 4,53% ,00% - - STI Resultaatbeloning (at target) 3,0% ,0% Woon-werk Vergoeding woon-werkverkeer (netto) Pensioengevend salaris Franchise Pensioen Pensioengrondslag ,3% Pensioenpremie DSM 19,6% ,3% Eigen bijdrage 6,0% ,0% Totale pensioenpremie 24,0% ,0% Transitie Transitietoeslag 1CAO Pakketwaarde Pakketwaarde = ,8% Totaal Kosten DSM ,4% Netto werknemer ,2% Uren Per uur Bruto uren per jaar Vakantie-uren DI-uren Feestdaguren (gemiddelde) - - Netto uren per jaar ,3% Pakketwaarde per netto uur 43,32 43,77 1,0% Kosten DSM per netto uur 49,77 50,12 0,7% Netto inkomen per netto uur 23,78 24,13 1,5% Uurwaarde Uurwaarde voor koop/verkoop 33,38 33,20 Aantal dagen te kopen uit MyChoice/benefitbudget 8,6 7,3

CAO DSM 2.0. Inhoud. Tussen DSM NL Services B.V. (hierna: DSM) FNV CNV Vakmensen Vakbond De Unie SYNERGO-vhp, (hierna: vakorganisaties)

CAO DSM 2.0. Inhoud. Tussen DSM NL Services B.V. (hierna: DSM) FNV CNV Vakmensen Vakbond De Unie SYNERGO-vhp, (hierna: vakorganisaties) CAO DSM 2.0 Inhoud Hoofdstuk I Algemeen... 2 Hoofdstuk II Beloning... 3 Hoofdstuk III Werktijd en verlof... 5 Hoofdstuk IV Roostertoeslagen, consignatie en overwerk... 6 Hoofdstuk V Vergoedingen... 6 Hoofdstuk

Nadere informatie

DSM. Stel budget voor NL = 3% 95% 105% 120% Comparatio 80% 95% 105% PDR. Unsatisfactory 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%

DSM. Stel budget voor NL = 3% 95% 105% 120% Comparatio 80% 95% 105% PDR. Unsatisfactory 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% CLASSIFIED PERSONNEL INFORMATION Stel budget voor NL = 3% Comparatio 80% 95% 105% PDR 95% 105% 120% Unsatisfactory 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% Partially meets 1,1% 0,9% 0,7% 0,0% 0,0% Good 4,3% 3,6% 2,7%

Nadere informatie

Samen denken, Samen doen, Samen sterk(er)! Overzicht vergaderingen. Datum Tijdstip Locatie. Buiten het bedrijf Locatie wordt noq doorqeqeven

Samen denken, Samen doen, Samen sterk(er)! Overzicht vergaderingen. Datum Tijdstip Locatie. Buiten het bedrijf Locatie wordt noq doorqeqeven Overzicht vergaderingen Datum Tijdstip Locatie DSM Limburg 22 februari 2017 11.00 uur 15.30 uur 19.30 uur Van der Valk Urmond Mauritslaan 65 6129 EL Urmond DSM Delft + Hoek van Holland 23 februari 2017

Nadere informatie

Gezamenlijke ledenvergaderingen. oktober 2013

Gezamenlijke ledenvergaderingen. oktober 2013 Gezamenlijke ledenvergaderingen oktober 2013 Gezamenlijke ledenvergaderingen oktober 2013 Principe akkoord 1 cao Nu 7 DSM-cao s -> 1 landelijke DSM cao Eén jaar lang ontzettend intensief - Ontzettend vaak

Nadere informatie

Sociaal plan DSM NL Services B.V. 1 april 2018 tot en met 31 maart 2023

Sociaal plan DSM NL Services B.V. 1 april 2018 tot en met 31 maart 2023 Sociaal plan DSM NL Services B.V. 1 april 2018 tot en met 31 maart 2023 Inhoud 1. Werkingssfeer... 3 2. Definities en leeswijzer... 3 3. Werking... 3 4. Procedure... 4 4.1 Boventalligheid... 4 4.2 Passende

Nadere informatie

Collectieve Arbeidsovereenkomst De Heus Per 1 januari 2018 tot en met 31 december 2022

Collectieve Arbeidsovereenkomst De Heus Per 1 januari 2018 tot en met 31 december 2022 Collectieve Arbeidsovereenkomst De Heus Per 1 januari 2018 tot en met 31 december 2022 De Heus Cao De Heus 1 januari 2018 Pag. 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Definities en algemene afspraken 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Principeakkoord CAO Pipelife Nederland B.V.

Principeakkoord CAO Pipelife Nederland B.V. Principeakkoord CAO Pipelife Nederland B.V. Op 6 oktober 2017 hebben Pipelife Nederland B.V., FNV en CNV Vakmensen een principeakkoord bereikt over een nieuwe CAO voor Pipelife Nederland B.V. met de volgende

Nadere informatie

Voorbeeld Arbeidsovereenkomst. Werkboek BB Bladzijde 111 opdracht 2.4

Voorbeeld Arbeidsovereenkomst. Werkboek BB Bladzijde 111 opdracht 2.4 Voorbeeld Arbeidsovereenkomst Werkboek BB Bladzijde 111 opdracht 2.4 Arbeidsovereenkomst Onbepaalde Tijd Ondergetekenden: 1. Bloemenwinkel het tuinhekje De Balkan 16, 8303 GZ, Emmeloord, hierna te noemen

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Generatiepact Metalektro

Vragen en antwoorden over het Generatiepact Metalektro 1. ALGEMEEN 1.1 Wat is het Generatiepact? Cao-partijen hebben voor de looptijd van de cao een pilot Generatiepact afgesproken. Dit Generatiepact zorgt ervoor dat werknemers vanaf een bepaalde leeftijd

Nadere informatie

Architectuur van een arbeidsvoorwaarden pakket

Architectuur van een arbeidsvoorwaarden pakket Architectuur van een arbeidsvoorwaarden pakket Februari 2019 Herman Kuijkstraat 14 +31 622 201 805 4191 AK Geldermalsen www.deldenadvies.nl Architectuur arbeidsvoorwaarden pakket Modules arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

1. [Naam onderneming of natuurlijk persoon], gevestigd te [postcode] [plaats] aan de [straat & nummer], hierna te noemen: 'werkgever',

1. [Naam onderneming of natuurlijk persoon], gevestigd te [postcode] [plaats] aan de [straat & nummer], hierna te noemen: 'werkgever', LET OP: VOOR GEBRUIK IN INDIVIDUELE OF CONCRETE GEVALLEN IS AANPASSING VAN DIT MODEL NODIG. RAADPLEEG SEC ARBEIDSRECHT ADVOCATEN VOOR HET OP MAAT MAKEN VAN HET MODEL VOOR UW BEDRIJF/SPECIFIEKE TOEPASSING

Nadere informatie

Presentatie Roadshow 1 CAO Februari 2014

Presentatie Roadshow 1 CAO Februari 2014 Presentatie Roadshow 1 CAO Februari 2014 1DSM 1CAO Hoofdpunten 1CAO Transitieregeling Praktische informatie Ruimte voor vragen Pagina 2 Q1 2012 intentieverklaring Q2-Q3 2012 designfase Q3 2012 Q4 2013

Nadere informatie

Stichting Vrijwillig Vervroegde Uittreding Gist-Brocades. VUT Reglement

Stichting Vrijwillig Vervroegde Uittreding Gist-Brocades. VUT Reglement Stichting Vrijwillig Vervroegde Uittreding Gist-Brocades VUT Reglement Uitgave februari 2006 REGLEMENT VRIJWILLIG VERVROEGDE UITTREDING DSM GIST SERVICES B.V. Inhoudsopgave blz. Artikel 1 Definities...

Nadere informatie

Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget

Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget Gewijzigde CAO-artikelen Artikel 1.3 Structuur 1. Voor de bedrijven geldt tevens een bedrijfs-cao waarin nadere

Nadere informatie

Overgangs CAO 2 November 2016

Overgangs CAO 2 November 2016 ONDERGETEKENDEN: 1. DSM Nederland B.V. hierbij tevens rechtsgeldig optredend voor DSM NL Services B.V., gevestigd te Sittard en kantoorhoudende aan de Poststraat 1, 6135 KR Sittard, hierna gezamenlijk

Nadere informatie

2.6 model arbeidsovereenkomst voor de duur van een bepaald werk of bepaald project 1

2.6 model arbeidsovereenkomst voor de duur van een bepaald werk of bepaald project 1 2.6 model arbeidsovereenkomst voor de duur van een bepaald werk of bepaald project 1 ARBEIDSOVEREENKOMST De ondergetekenden: 1. hierna te noemen: "de werkgever"; en 2. hierna te noemen "de werknemer";

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst

Collectieve arbeidsovereenkomst DSM NL SERVICES B.V. Collectieve arbeidsovereenkomst 1 januari 2018 t/m 31 maart 2020 Collectieve arbeidsovereenkomst DSM NL Services B.V. 1 januari 2018 t/m 31 maart 2020 1. Algemeen... 4 1.1 Voor wie

Nadere informatie

4 BELONING. 4.1 Beloning en inschaling

4 BELONING. 4.1 Beloning en inschaling 14 4 BELONING 4.1 Beloning en inschaling 4.1.1 Inschaling Artikel 28 1. Het niveau van de functie bij de werkgever wordt bepaald aan de hand van het systeem van functiewaardering dat is overeengekomen

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST MET UITGESTELDE PRESTATIEPLICHT VOOR BEPAALDE TIJD (NUL UREN)

ARBEIDSOVEREENKOMST MET UITGESTELDE PRESTATIEPLICHT VOOR BEPAALDE TIJD (NUL UREN) ARBEIDSOVEREENKOMST MET UITGESTELDE PRESTATIEPLICHT VOOR BEPAALDE TIJD (NUL UREN) DE ONDERGETEKENDEN: De heer/mevrouw.., geboren op 201, wonende aan de. te.., hierna werkgever, Of: De besloten vennootschap

Nadere informatie

Functie-indeling en beloningsstructuur Binnendienst ASR Nederland N.V.

Functie-indeling en beloningsstructuur Binnendienst ASR Nederland N.V. Artikel - 1 Definities 1. Werkgever: ASR 2. Vakorganisaties: CNV Dienstenbond, gevestigd te Hoofddorp; FNV Bondgenoten, gevestigd te Utrecht; De Unie, gevestigd te Culemborg. 3. Werknemer: de man of vrouw,

Nadere informatie

Vraag A1 In de mail over de CAO 2008 wordt gesproken over differentiatie naar groepen medewerkers. Onder welke groep val ik?

Vraag A1 In de mail over de CAO 2008 wordt gesproken over differentiatie naar groepen medewerkers. Onder welke groep val ik? ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO KPN 2008-2009 VRAGEN EN ANTWOORDEN De antwoorden op de gestelde vragen zijn gebaseerd op het Onderhandelingsresultaat tussen KPN en de vakbonden d.d. 22 februari 2008. De hierna

Nadere informatie

Toevoeging CAO artikel Lid Tekst CAO oud Tekst CAO nieuw Reden wijziging. 1 oktober 2014 tot en met [...]

Toevoeging CAO artikel Lid Tekst CAO oud Tekst CAO nieuw Reden wijziging. 1 oktober 2014 tot en met [...] Tekstuele wijzigingen CAO 2015 d.d 28 september 2015 NOOT: de wijzigingen zijn gebaseerd op de bestaande CAO-teksten. Wijzigingen ivm de vernieuwing van de CAO-structuur en/of Sales Reward zijn niet meegenomen

Nadere informatie

Voorwoord De bedrijfs-cao TenneT maakt onderdeel uit van de arbeidsvoorwaarden van cao-werknemers binnen TenneT TSO B.V.

Voorwoord De bedrijfs-cao TenneT maakt onderdeel uit van de arbeidsvoorwaarden van cao-werknemers binnen TenneT TSO B.V. Bedrijfs-cao TenneT Looptijd 1 mei 2013 tot en met 30 oktober 2015 Voorwoord De bedrijfs-cao TenneT maakt onderdeel uit van de arbeidsvoorwaarden van cao-werknemers binnen TenneT TSO B.V. Binnen TenneT

Nadere informatie

In deze brochure vindt u een uitleg van de belangrijkste bepalingen van de cao Groothandel in Bloemen en Planten.

In deze brochure vindt u een uitleg van de belangrijkste bepalingen van de cao Groothandel in Bloemen en Planten. MIJN CAO In deze brochure vindt u een uitleg van de belangrijkste bepalingen van de cao Groothandel in Bloemen en Planten. In dit hoofdstuk Mijn Cao wordt uitgelegd wanneer de cao van toepassing is en

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst Albron CP Nederland B.V.

Collectieve arbeidsovereenkomst Albron CP Nederland B.V. Collectieve Arbeidsovereenkomst 1 januari 2014 tot en met 31 december 2015 De ondergetekenden: als partij ter ener zijde en FNV Horecabond En CNV Vakmensen Elk als partij ter andere zijde, zijn de navolgende

Nadere informatie

College van Bestuur n.v.t. (voorbeeld) Arbeidsovereenkomst 2014. Voorzitter/Lid College van Bestuur

College van Bestuur n.v.t. (voorbeeld) Arbeidsovereenkomst 2014. Voorzitter/Lid College van Bestuur College van Bestuur n.v.t. (voorbeeld) Arbeidsovereenkomst 2014 Voorzitter/Lid College van Bestuur 1 DE ONDERGETEKENDEN: 1 De Stichting/Vereniging., statutair gevestigd te.... te dezen vertegenwoordigd

Nadere informatie

Bedrijf BV, gevestigd te Straat 1 te Stad, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Voorbeeld Persoon, hierna te noemen "werkgever";

Bedrijf BV, gevestigd te Straat 1 te Stad, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Voorbeeld Persoon, hierna te noemen werkgever; Arbeidsovereenkomst DE ONDERGETEKENDEN: Bedrijf BV, gevestigd te Straat 1 te Stad, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Voorbeeld Persoon, hierna te noemen "werkgever"; en de heer/mevrouw

Nadere informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T Inleiding Wanneer u een werknemer zelf in dienst neemt, sluit u samen een arbeidsovereenkomst af. Net als iedere andere overeenkomst kan een arbeidsovereenkomst zowel mondeling als schriftelijk aangegaan

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO RENOLIT Nederland B.V.

Onderhandelingsresultaat CAO RENOLIT Nederland B.V. Onderhandelingsresultaat CAO RENOLIT Nederland B.V. Op 20 april 2018 hebben RENOLIT Nederland, FNV en CNV Vakmensen onderstaand onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe CAO voor RENOLIT Nederland.

Nadere informatie

Functie-indeling en beloningsstructuur Binnendienst Fortis Verzekeringen Nederland N.V.

Functie-indeling en beloningsstructuur Binnendienst Fortis Verzekeringen Nederland N.V. Artikel 1 Definities 1. Werkgever: 2. Vakorganisaties: CNV Dienstenbond, gevestigd te Hoofddorp; FNV Bondgenoten, gevestigd te Utrecht; De Unie, gevestigd te Culemborg; Beroepsorganisatie Banken Verzekeringen

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST. 2. [naam DGA], geboren op [datum], wonende aan de [adres] te ([postcode]) [plaats], hierna te noemen: "werknemer";

ARBEIDSOVEREENKOMST. 2. [naam DGA], geboren op [datum], wonende aan de [adres] te ([postcode]) [plaats], hierna te noemen: werknemer; ARBEIDSOVEREENKOMST Ondergetekenden: 1. De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid [naam] Holding BV, statutair gevestigd te [plaats] en kantoorhoudende aan de [adres] te ([postcode]) [plaats],

Nadere informatie

Principe akkoord CAO BV Deli-HTL Tabak Maatschappij

Principe akkoord CAO BV Deli-HTL Tabak Maatschappij Principe akkoord CAO BV Deli-HTL Tabak Maatschappij De directie van BV Deli-HTL Tabak Maatschappij heeft een principe-akkoord over een nieuwe CAO met FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen bereikt, met daarin

Nadere informatie

Model. Arbeidsovereenkomst cao Dierhouderij. Versie 6 maart 2013

Model. Arbeidsovereenkomst cao Dierhouderij. Versie 6 maart 2013 Model Arbeidsovereenkomst cao Dierhouderij Versie 6 maart 2013 Deze voorbeeld arbeidsovereenkomst cao Dierhouderij is met veel zorgvuldigheid samengesteld door LTO Nederland. Desondanks kan LTO Nederland

Nadere informatie

onze oplossing voor meer keuze Sogeti Nederland B.V. 2014

onze oplossing voor meer keuze Sogeti Nederland B.V. 2014 AVW 2014 Arbeidsvoorwaarden 2014 onze oplossing voor meer keuze en flexibel belonen Sogeti Nederland B.V. 2014 Inhoud 01 02 03 04 05 06 07 08 Definities Dienstverband Verlof Vitaliteit Vergoedingen Opleidingen

Nadere informatie

Overeenkomst met betrekking tot de TransitieToeslag

Overeenkomst met betrekking tot de TransitieToeslag Overeenkomst met betrekking tot de TransitieToeslag Ondergetekenden, DSM Nederland B.V. gevestigd te Heerlen (hierna: DSM), Rechtsgeldig optredend voor DSM Limburg B.V. DSM Coating Resins B.V. (tot 1 juli

Nadere informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T Inleiding Wanneer u een werknemer zelf in dienst neemt, sluit u samen een arbeidsovereenkomst af. Net als iedere andere overeenkomst kan een arbeidsovereenkomst zowel mondeling als schriftelijk aangegaan

Nadere informatie

Kemira Rotterdam B.V.

Kemira Rotterdam B.V. Kemira Rotterdam B.V. Collectieve arbeidsovereenkomst over pensioenen 2019-2023 Pagina 1 van 7 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST OVER PENSIOENEN Ondergetekenden: Kemira Rotterdam B.V. te Botlek-Rotterdam

Nadere informatie

Dit is een voorbeeld van Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zoals gegenereerd met de Arbeidsovereenkomst generator van ICTRecht:

Dit is een voorbeeld van Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zoals gegenereerd met de Arbeidsovereenkomst generator van ICTRecht: Dit is een voorbeeld van Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zoals gegenereerd met de Arbeidsovereenkomst generator van ICTRecht: https://ictrecht.nl/diensten/juridische- generatoren/arbeidsovereenkomst-

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST (voor bepaalde tijd) I., gevestigd te, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer/mevrouw,

ARBEIDSOVEREENKOMST (voor bepaalde tijd) I., gevestigd te, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer/mevrouw, ARBEIDSOVEREENKOMST (voor bepaalde tijd) De ondergetekenden: I., gevestigd te, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer/mevrouw, hierna te noemen: de werkgever ; en II. de heer/mevrouw, geboren

Nadere informatie

Vereenvoudiging Bijzondere Beloningen (hoofdstuk 5 cao)

Vereenvoudiging Bijzondere Beloningen (hoofdstuk 5 cao) Vereenvoudiging Bijzondere Beloningen (hoofdstuk 5 cao) 12 april 2017 1. De invoeringsdatum van de nieuwe set bijzondere beloningen is 1 januari 2018. 2. De salarissen en salarisschalen van de groepen

Nadere informatie

Overeenkomst voor het verrichten van dienstverlening aan huis

Overeenkomst voor het verrichten van dienstverlening aan huis Ondergetekenden, Overeenkomst voor het verrichten van dienstverlening aan huis De hulpvrager hierna te noemen, de werkgever (graag alle gegevens hieronder volledig invullen) Voorletters en achternaam :

Nadere informatie

3.2 Individueel KeuzeBudget

3.2 Individueel KeuzeBudget 3.2 Individueel KeuzeBudget Artikel 3.2.1 Algemeen 1. Voor de ambtenaar is er een IKB, dat door het bevoegd gezag wordt beheerd. 2. Het IKB wordt voorzien van in geldwaarde uitgedrukte aanspraken, welke

Nadere informatie

Toelichting arbeidsvoorwaarden

Toelichting arbeidsvoorwaarden Toelichting arbeidsvoorwaarden Maart 2016 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding Pagina 3 2. Individueel Keuze Budget (IKB) Pagina 4 3. Functioneringstoelage / uitloopschalen / promotieronde (Cao wijziging) Pagina

Nadere informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T Inleiding Wanneer u een werknemer zelf in dienst neemt, sluit u samen een arbeidsovereenkomst af. Net als iedere andere overeenkomst kan een arbeidsovereenkomst zowel mondeling als schriftelijk aangegaan

Nadere informatie

Kemira Rotterdam B.V.

Kemira Rotterdam B.V. Kemira Rotterdam B.V. Collectieve arbeidsovereenkomst over pensioenen 2014-2018 Pagina 1 van 9 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST OVER PENSIOENEN Ondergetekenden: Kemira Rotterdam B.V. te Botlek-Rotterdam

Nadere informatie

College van Bestuur n.v.t.

College van Bestuur n.v.t. College van Bestuur n.v.t. (voorbeeld) Arbeidsovereenkomst 2016 Voorzitter/Lid College van Bestuur N.B. Dit is slechts een voorbeeld van een arbeidsovereenkomst voor een bestuurder in het PO. Er kan dus

Nadere informatie

JUS. Jaarurensystematiek. een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg. JaarUrenSystematiek (JUS)

JUS. Jaarurensystematiek. een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg. JaarUrenSystematiek (JUS) JUS Jaarurensystematiek een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg JaarUrenSystematiek (JUS) Inleiding In de CAO Gehandicaptenzorg 2007-2008 (CAO) is opgenomen dat per 1 januari

Nadere informatie

1. Algemeen. 1.1 Inleiding. 1.2 Werkingssfeer. 1.3 Werkingsduur. 1.4 Algemene verplichtingen Medewerker

1. Algemeen. 1.1 Inleiding. 1.2 Werkingssfeer. 1.3 Werkingsduur. 1.4 Algemene verplichtingen Medewerker DEFINITIES Boventalligheidsdatum cao Datum aanzegging Jaarinkomen Medewerker Mobiliteitsbureau AnQore B.V. Opzegtermijn Vakorganisaties De datum waarop de arbeidsplaats vervalt en de boventalligheid ingaat

Nadere informatie

REGLEMENT AANVULLEND ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSPENSIOEN VAN STICHTING PENSIOENFONDS IMTECH

REGLEMENT AANVULLEND ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSPENSIOEN VAN STICHTING PENSIOENFONDS IMTECH REGLEMENT AANVULLEND ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSPENSIOEN VAN STICHTING PENSIOENFONDS IMTECH Inhoudsopgave Artikel Titel 1. Algemene bepalingen 1 2. Deelnemers 1 3. Jaarsalaris 2 4. Arbeidsongeschiktheidspensioengrondslag

Nadere informatie

CAO EN APO VOOR DE WERKNEMERS IN DE SIGARENINDUSTRIE VANAF 1 JULI JANUARI 2016 TOT 1 JANUARI 2018

CAO EN APO VOOR DE WERKNEMERS IN DE SIGARENINDUSTRIE VANAF 1 JULI JANUARI 2016 TOT 1 JANUARI 2018 NOTA VAN WIJZIGINGEN NOTA VAN WIJZIGINGEN CAO EN APO VOOR DE WERKNEMERS IN DE SIGARENINDUSTRIE VANAF 1 JULI 2015 1 JANUARI 2016 TOT 1 JANUARI 2018 Doorgehaalde tekst is verwijderde tekst Cursieve en blauwe

Nadere informatie

Principeakkoord. Cao voor postbezorgers. 11 april Bart van Bolhuis. Principeakkoord. Cao voor postbezorgers. definitief. Auteur Tel.

Principeakkoord. Cao voor postbezorgers. 11 april Bart van Bolhuis. Principeakkoord. Cao voor postbezorgers. definitief. Auteur Tel. 11 april 2013 Auteur Tel Bart van Bolhuis Rapport Versie definitief Inhoudsopgave 1 Pensioen 3 2 3 2.1 Looptijd 3 2.2 Salarisaanpassing 3 2.3 Werktijd 4 2.4 Gewerkte uren en looptijden 4 2.5 Vakantie 4

Nadere informatie

Centraal Overleg Arbeidsvoorwaarden Openbare Bibliotheken

Centraal Overleg Arbeidsvoorwaarden Openbare Bibliotheken Cao Openbare Bibliotheken 2015-2019 Centraal Overleg Arbeidsvoorwaarden Openbare Bibliotheken Gewijzigde artikelen met terugwerkende kracht per 1 januari 2018 Hoofdstuk II Salariëring en vergoedingen Artikel

Nadere informatie

CAO ZOETWAREN. ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Zoetwarenindustrie Looptijd 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014

CAO ZOETWAREN. ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Zoetwarenindustrie Looptijd 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014 ZOETWAREN CAO ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Zoetwarenindustrie Looptijd 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014 1 4001517_VBZ ADDendum CAO.indd 1 19-08-14 13:32 2 4001517_VBZ

Nadere informatie

AANGEPASTE CAO TEKST Op de volgende pagina s staat de vanaf 1 januari 2017 geldende cao artikelen in dit verband.

AANGEPASTE CAO TEKST Op de volgende pagina s staat de vanaf 1 januari 2017 geldende cao artikelen in dit verband. AANGEPASTE CAO TEKST Op de volgende pagina s staat de vanaf 1 januari 2017 geldende cao artikelen in dit verband. Artikel 3.3 Binnendienst Tot de categorie Binnendienst behoren de werknemers die uitsluitend

Nadere informatie

Personeelhandboek Revisiehistorie versie 15.0 d.d

Personeelhandboek Revisiehistorie versie 15.0 d.d Algemeen In dit document worden de inhoudelijke aanpassingen van versie 01-04-2016/v15.0 ten opzichte van versie 01-04-2015/v14.0 en 14.1 van het personeelshandboek weergegeven. Grammaticale wijzigingen

Nadere informatie

Architectuur van een arbeidsvoorwaarden pakket

Architectuur van een arbeidsvoorwaarden pakket Architectuur van een arbeidsvoorwaarden pakket Oktober 2015 Herman Kuijkstraat 14 +31 622 201 805 4191 AK Geldermalsen www.deldenadvies.nl Architectuur arbeidsvoorwaarden pakket Modules arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI DECEMBER 2013

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI DECEMBER 2013 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI 2011 31 DECEMBER 2013 1 De ondergetekenden: Werkgever: Dierenpark Emmen Hoofdstraat 18 7811 EP Emmen als partij ter ene zijde en Werknemerspartijen:

Nadere informatie

Nummer: 11.0001183. Versie: 1.1. Vastgesteld door het DB d.d. Instemming OR RAV d.d.

Nummer: 11.0001183. Versie: 1.1. Vastgesteld door het DB d.d. Instemming OR RAV d.d. Uitvoeringsregeling artikel 6.10 van de CAO sector Ambulancezorg ( vergoeding consignatiediensten ten behoeve van GHOR-taken ) Regionale Ambulancevoorziening Nummer: 11.0001183 Versie: 1.1 Vastgesteld

Nadere informatie

Bedrijf VOF, gevestigd te Straat 1 te Stad, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Voorbeeld Persoon, hierna te noemen "werkgever";

Bedrijf VOF, gevestigd te Straat 1 te Stad, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Voorbeeld Persoon, hierna te noemen werkgever; Arbeidsovereenkomst DE ONDERGETEKENDEN: Bedrijf VOF, gevestigd te Straat 1 te Stad, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Voorbeeld Persoon, hierna te noemen "werkgever"; en de heer/mevrouw

Nadere informatie

OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID. Definitieve versie vastgesteld in het OAW, 15 juni 2015, aangevuld met artikel 3.6 op 19 november 2015.

OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID. Definitieve versie vastgesteld in het OAW, 15 juni 2015, aangevuld met artikel 3.6 op 19 november 2015. HOOFDSTUK 3 OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID Definitieve versie vastgesteld in het OAW, 15 juni 2015, aangevuld met artikel 3.6 op 19 november 2015. Met uitzondering van artikel 3.4 en 3.5 treedt dit

Nadere informatie

In onderstaande tabel is de jaarlijkse arbeidsduur van een reeks jaren weergegeven:

In onderstaande tabel is de jaarlijkse arbeidsduur van een reeks jaren weergegeven: BIJLAGE IX VORMGEVING 36-URIGE WERKWEEK 1 Inleiding: In artikel 8 is de arbeidstijd gedefinieerd. Per week werkt een werknemer met een fulltime contract gemiddeld 36 uur. Er zijn diverse mogelijkheden

Nadere informatie

CAO OVERGANGSBEPALINGEN MEBIN ( cao-o )

CAO OVERGANGSBEPALINGEN MEBIN ( cao-o ) CAO OVERGANGSBEPALINGEN MEBIN 2017-2018 ( cao-o ) Deze cao Overgangsbepalingen ( cao-o ) beperkt zich tot die overeengekomen bepalingen en afspraken die afwijken van de cao Mebin die vanaf 1 januari 2017

Nadere informatie

Bedrijf BV, gevestigd te Straat 1 te Stad, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer A. Persoon, hierna te noemen "werkgever";

Bedrijf BV, gevestigd te Straat 1 te Stad, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer A. Persoon, hierna te noemen werkgever; Arbeidsovereenkomst DE ONDERGETEKENDEN: Bedrijf BV, gevestigd te Straat 1 te Stad, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer A. Persoon, hierna te noemen "werkgever"; en de heer/mevrouw B. Iemand

Nadere informatie

Van de T salarisschalen T22 t/m T33 vervalt de garantie-lijn. Hiervoor in de plaats komt één bedrag

Van de T salarisschalen T22 t/m T33 vervalt de garantie-lijn. Hiervoor in de plaats komt één bedrag Bijlage 1 cao Grond: Ontkoppelen van belonen en beoordelen in het A&T salarissysteem AMS/GG.16.090 d.d. 18 juli 2016 I. Aanpassing salarissysteem A&T per 1 lanuari 2017 T salarisschalen: Van de T salarisschalen

Nadere informatie

ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO 2013-2014 ABBOTT HEALTHCARE PRODUCTS B.V.

ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO 2013-2014 ABBOTT HEALTHCARE PRODUCTS B.V. 1 ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO 2013-2014 ABBOTT HEALTHCARE PRODUCTS B.V. Looptijd Looptijd van de CAO: 24 maanden, van 1 januari 2013 t/m 31 december 2014. Salarissen Verhoging van de salarissen te verdelen

Nadere informatie

VITALITEITSREGELING INFORMATIE. Een praktische gids over de vitaliteitsregeling

VITALITEITSREGELING INFORMATIE. Een praktische gids over de vitaliteitsregeling VITALITEITSREGELING INFORMATIE Een praktische gids over de vitaliteitsregeling INHOUDSOPGAVE Inleiding 4 Wat is de vitaliteitsregeling? 5 Waarom een vitaliteitsregeling? 6 Aanpassing arbeidsduur 6 Aanpassing

Nadere informatie

Generatiepact voor de branche Woondiensten

Generatiepact voor de branche Woondiensten Generatiepact voor de branche Woondiensten Kernpunten Generatiepact Het Generatiepact heeft een looptijd van drie jaar en staat open voor werknemers van 63 jaar en ouder met een arbeidscontract voor onbepaalde

Nadere informatie

Architectuur arbeidsvoorwaarden pakket

Architectuur arbeidsvoorwaarden pakket Architectuur arbeidsvoorwaarden pakket Mei 2011 Rijskadeveld 28 4231 DZ Meerkerk +31 183 35 35 20 +31 6 22 201 805 www.deldenadvies.nl mail@deldenadvies.nl Architectuur arbeidsvoorwaardenpakket: modules

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst voor zaterdagbestellers

Collectieve arbeidsovereenkomst voor zaterdagbestellers Collectieve arbeidsovereenkomst voor zaterdagbestellers 1 juli 2013 tot en met 31 december 2015 Uitgave: juli 2013 Group HR INHOUDSOPGAVE PAGINA Considerans 3 Hoofdstuk 1 Algemeen 4 Artikel 1 Definities

Nadere informatie

Checklist arbeidsovereenkomst

Checklist arbeidsovereenkomst Checklist arbeidsovereenkomst Momenteel is er geen cao horeca. Dit betekent dat jij en je werkgever zelf afspraken kunnen maken over de inhoud van de arbeidsovereenkomst. De werkgever is daarbij wel gebonden

Nadere informatie

ONDERHANDELINGRESULTAAT

ONDERHANDELINGRESULTAAT ONDERHANDELINGRESULTAAT Rotterdam, 19 januari 2015 De onderhandelingsdelegatie van Coca-Cola Enterprises Nederland (CCE-NL) heeft na enkele onderhandelingsrondes met Vakorganisaties FNV, CNV Vakmensen

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST CAO-I AKZONOBEL NEDERLAND

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST CAO-I AKZONOBEL NEDERLAND COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST CAO-I AKZONOBEL NEDERLAND (versie juli 2013) De werkingssfeer van de CAO-I AkzoNobel Nederland omvat: (stand per 1 januari 2013) - Akzo Nobel Nederland B.V. De ondergetekenden:

Nadere informatie

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Het wettelijk minimum loon of wettelijk minimum jeugdloon is het loon of het salaris dat je minimaal uitbetaald hoort te krijgen. Werknemers

Nadere informatie

Jaarurensystematiek CAO-Sport

Jaarurensystematiek CAO-Sport Jaarurensystematiek CAO-Sport Werkgeversorganisatie in de Sport Arnhem, november 2007 Jaarurensystematiek CAO-Sport 1 Werkgeversorganisatie in de Sport Postbus 185 6800 AD Arnhem Papendallaan 50 T: 0264834450

Nadere informatie

COLLECTIEVE REGELING AANVULLENDE ARBEIDSVOORWAARDEN

COLLECTIEVE REGELING AANVULLENDE ARBEIDSVOORWAARDEN COLLECTIEVE REGELING AANVULLENDE ARBEIDSVOORWAARDEN De naamloze vennootschap Centraal Bureau Slachtverzekeringen; De besloten vennootschap Centraal Bureau Slachtveediensten; De besloten vennootschap Controle

Nadere informatie

Per 1 januari 2017 worden de salarissen in de tabellen 1 tot en met 7 verhoogd met 3,5%

Per 1 januari 2017 worden de salarissen in de tabellen 1 tot en met 7 verhoogd met 3,5% Onderhandelingsresultaat CAO Weefselkweeksector Looptijd: 1 januari 2017 30 juni 2018 Loonsverhoging artikel 7 lid 3: Per 1 januari 2017 worden de salarissen in de tabellen 1 tot en met 7 verhoogd met

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST. Verklaren een arbeidsovereenkomst te zijn aangegaan onder de navolgende bepalingen:

ARBEIDSOVEREENKOMST. Verklaren een arbeidsovereenkomst te zijn aangegaan onder de navolgende bepalingen: ARBEIDSOVEREENKOMST De ondergetekenden: 1. hierna te noemen: "de werkgever"; en 2. hierna te noemen "de werknemer"; Verklaren een arbeidsovereenkomst te zijn aangegaan onder de navolgende bepalingen: Artikel

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat cao IFF

Onderhandelingsresultaat cao IFF Onderhandelingsresultaat cao IFF 2018-2020 Tilburg, 4 oktober 2018 Op 4 oktober 2018 heeft de werkgeversdelegatie van IFF tijdens de 4 de overlegronde met de bestuurders van de vakorganisaties FNV Procesindustrie

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord CAO CAOP 2014-2015. (looptijd: 1-7-2014 t/m 31-12-2015)

Onderhandelingsakkoord CAO CAOP 2014-2015. (looptijd: 1-7-2014 t/m 31-12-2015) Onderhandelingsakkoord CAO CAOP 2014-2015 (looptijd: 1-7-2014 t/m 31-12-2015) Datum: 18 september 2014 Ondergetekenden, partijen bij de CAO CAOP, te weten: 1.) Stichting CAOP, gevestigd te Den Haag als

Nadere informatie

Aan Medewerkers CBR Datum April 2018

Aan Medewerkers CBR Datum April 2018 Aan Medewerkers CBR Datum April 2018 Van Directie CBR en bestuurders De Unie, FNV en Het Gilde Betreft Akkoord CAO In de onderhandeling op 10 april jongstleden zijn wij, de directie CBR en de vakorganisaties

Nadere informatie

VITALITEITSREGELING INFORMATIE. Een praktische gids voor het vaststellen van het vitaliteitsloon

VITALITEITSREGELING INFORMATIE. Een praktische gids voor het vaststellen van het vitaliteitsloon VITALITEITSREGELING INFORMATIE Een praktische gids voor het vaststellen van het vitaliteitsloon 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding 4 Wat is de vitaliteitsregeling? 6 Waarom een vitaliteitsregeling? 6 Aanpassing

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO 2018/2019

Onderhandelingsresultaat CAO 2018/2019 18 juni 2018 Onderhandelingsresultaat CAO 2018/2019 Looptijd Looptijd van 24 maanden, van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2019. Structurele verhoging OCI Nitrogen B.V. zal de salarissen en salarisschalen

Nadere informatie

1. de sportorganisatie/school/vereniging..., gevestigd te... overeenkomstig artikel... van haar statuten vertegenwoordigd door:

1. de sportorganisatie/school/vereniging..., gevestigd te... overeenkomstig artikel... van haar statuten vertegenwoordigd door: Arbeidsovereenkomst. De ondergetekenden 1. de sportorganisatie/school/vereniging......, gevestigd te... overeenkomstig artikel... van haar statuten vertegenwoordigd door: Naam:...... Functie:... Naam:......

Nadere informatie

BEZOLDIGINGSREGELING

BEZOLDIGINGSREGELING BEZOLDIGINGSREGELING Algemene bepaling Artikel 1 Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder: a. medewerker De ambtenaar als bedoeld in artikel 1:1, lid 1onder a van de CAR b. werkgever

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST KONINKLIJK INSTITUUT VOOR DE TROPEN

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST KONINKLIJK INSTITUUT VOOR DE TROPEN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST KONINKLIJK INSTITUUT VOOR DE TROPEN Partijen bij deze collectieve arbeidsovereenkomst zijn: 1. De vereniging met volledige rechtsbevoegdheid Koninklijk Instituut voor de

Nadere informatie

CAO UITVAARTBRANCHE Aangepaste cao tekst inzake werkdruk, roosters en beschikbaarheid geldend vanaf 1 januari 2017

CAO UITVAARTBRANCHE Aangepaste cao tekst inzake werkdruk, roosters en beschikbaarheid geldend vanaf 1 januari 2017 CAO UITVAARTBRANCHE Aangepaste cao tekst inzake werkdruk, roosters en beschikbaarheid geldend vanaf 1 januari 2017 INLEIDING De bonden ontvangen vanuit hun achterban signalen over werkdruk in relatie tot

Nadere informatie

AKKOORD. Deze CAO krant is een gezamenlijke uitgave van DSM en de vakorganisaties. Principe- akkoord 1CAO

AKKOORD. Deze CAO krant is een gezamenlijke uitgave van DSM en de vakorganisaties. Principe- akkoord 1CAO AKKOORD PRINCIPE Eenmalige uitgave over de overgang naar 1CAO voor DSM in Nederland oktober 2013 Deze CAO krant is een gezamenlijke uitgave van DSM en de vakorganisaties. Principe- akkoord 1CAO Henk van

Nadere informatie

II Het dienstverband

II Het dienstverband II Het dienstverband Voorwaarden De onderwerpen in dit boek hebben betrekking op de situaties waarbij er sprake is van een - tijdelijk of vast - dienstverband. Er is sprake van een dienstverband als er

Nadere informatie

ANWB BV, gevestigd te Den Haag, ten deze vertegenwoordigd door de heer J. Luijben enerzijds, hierna te noemen de ANWB,

ANWB BV, gevestigd te Den Haag, ten deze vertegenwoordigd door de heer J. Luijben enerzijds, hierna te noemen de ANWB, Definitiefakkoord tussen vakorganisaties en ANWB over nieuwe cao De ondergetekenden: ANWB BV, gevestigd te Den Haag, ten deze vertegenwoordigd door de heer J. Luijben enerzijds, hierna te noemen de ANWB,

Nadere informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T Inleiding Wanneer u een werknemer zelf in dienst neemt, sluit u samen een arbeidsovereenkomst af. Net als iedere andere overeenkomst kan een arbeidsovereenkomst zowel mondeling als schriftelijk aangegaan

Nadere informatie

Geldend van t/m heden

Geldend van t/m heden IKAP-Regeling rijkspersoneel Geldend van 01-01-2017 t/m heden IKAP-Regeling rijkspersoneel De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Gelet op artikel 21c van het Algemeen Rijksambtenarenreglement

Nadere informatie

Reglement Seniorenregeling Dierhouderij 2018

Reglement Seniorenregeling Dierhouderij 2018 Reglement Seniorenregeling Dierhouderij 2018 Artikel 1 a Toepassing Dit reglement is van toepassing op de Dierhouderij zoals bedoeld in artikel 1 sub C. lid 8 cao Colland en geldt uitsluitend voor aanmeldingen

Nadere informatie

Hoofdstuk 9 Duurzame inzetbaarheid Paragraaf A Persoonlijk budget Artikel 9.1 Aanspraak Artikel 9.2 Hoogte Artikel 9.3 Aanwending

Hoofdstuk 9 Duurzame inzetbaarheid Paragraaf A Persoonlijk budget Artikel 9.1 Aanspraak Artikel 9.2 Hoogte Artikel 9.3 Aanwending Hoofdstuk 9 Paragraaf A Duurzame inzetbaarheid Persoonlijk budget Artikel 9.1 Aanspraak 1. De werknemer heeft recht op een persoonlijk budget ten behoeve van zijn duurzame inzetbaarheid. 2. Het persoonlijk

Nadere informatie

IKAP-Regeling rijkspersoneel

IKAP-Regeling rijkspersoneel (Tekst geldend op: 02-02-2015) IKAP-Regeling rijkspersoneel De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Gelet op artikel 21c van het Algemeen Rijksambtenarenreglement en artikel 34c van

Nadere informatie

Toelichting op de jaarurensystematiek

Toelichting op de jaarurensystematiek Toelichting op de jaarurensystematiek Toelichting op de jaarurensystematiek Toelichting Artikel 4.3 CAO Kinderopvang Opgesteld door CAO-partijen in de Kinderopvang 1 van 8 Toelichting op de jaarurensystematiek

Nadere informatie

3 Salaris en vergoedingsregelingen. Bezoldiging

3 Salaris en vergoedingsregelingen. Bezoldiging 3 Salaris en vergoedingsregelingen Bezoldiging Artikel 3:1 1 Met inachtneming van artikel 1:2:1 wordt aan de ambtenaar binnen het kader van een lokaal vast te stellen bezoldigingsregeling een bezoldiging

Nadere informatie

Bijlage: Hoofdlijnen uit de concept-cao SZS/Hiswa op de belangrijkste onderwerpen JAARURENSYSTEMATIEK

Bijlage: Hoofdlijnen uit de concept-cao SZS/Hiswa op de belangrijkste onderwerpen JAARURENSYSTEMATIEK Bijlage: Hoofdlijnen uit de concept-cao SZS/Hiswa op de belangrijkste onderwerpen JAARURENSYSTEMATIEK 1. Voor iedere werknemer geldt een individueel jaarrooster gebaseerd op de Basis Jaarlijkse Arbeidsduur

Nadere informatie

[Naam werkgever], gevestigd te [plaats/adres], in deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door [ naam], [functie] hierna te noemen werkgever,

[Naam werkgever], gevestigd te [plaats/adres], in deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door [ naam], [functie] hierna te noemen werkgever, Model oproepovereenkomst De ondergetekenden: [Naam werkgever], gevestigd te [plaats/adres], in deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door [ naam], [functie] hierna te noemen werkgever, en [naam oproepkracht],

Nadere informatie

Regeling tegemoetkoming reiskosten woon-werkverkeer en tegemoetkoming kosten van verhuizing Universiteit Leiden

Regeling tegemoetkoming reiskosten woon-werkverkeer en tegemoetkoming kosten van verhuizing Universiteit Leiden Regeling tegemoetkoming reiskosten woon-werkverkeer en tegemoetkoming kosten van verhuizing Universiteit Leiden Regeling van de Universiteit Leiden houdende regels ten aanzien van de tegemoetkoming in

Nadere informatie

Regeling vergoeding reiskosten woon-werkverkeer en verhuiskosten

Regeling vergoeding reiskosten woon-werkverkeer en verhuiskosten 01-01-2018/MV Regeling vergoeding reiskosten woon-werkverkeer en verhuiskosten Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel 1.1 Onderwerp reikwijdte regeling Deze regeling bevat: nadere regels, als bedoeld

Nadere informatie