VERBETER JE WEBSITE IN TIEN EENVOUDIGE STAPPEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERBETER JE WEBSITE IN TIEN EENVOUDIGE STAPPEN"

Transcriptie

1 VERBETER JE WEBSITE IN TIEN EENVOUDIGE STAPPEN facebook.com/refreshednl twitter.com/ Handig ebook vol tips, trucs en concrete stappen om zelf je website te verbeteren!

2 Inleiding Je website. Waarschijnlijk het belangrijkste communicatiemiddel van je bedrijf. Het is je visitekaartje, de plek waar je klanten komen, contact met je zoeken en de plek waarop jij uitstraalt en vertelt waar je bedrijf voor staat. Het belang van een goede website is niet te onderschatten. Wellicht twijfel je soms of jouw website wel in orde is. In een blog op schreven we daar al eens eerder over. Mocht je zelf zaken willen aanpakken, dan helpen deze tien stappen je daarbij. We wensen je veel succes en plezier toe bij het optimaliseren van jouw website! Voel je vrij om dit stappenplan verder te delen! Op Twitter, Facebook of via je eigen blog of website; deel er gerust op los! Veel plezier, namens Refreshed, Erik de Ruiter

3 1. Gebruik de juiste foto s Foto s vormen een belangrijk onderdeel van je website. Bezoekers zullen hun eerste indruk baseren op beeld en foto s, niet gelijk op de inhoud van je website. Zorg er dus voor dat de foto s afgestemd zijn op jouw website en jouw bedrijf. Het is verleidelijk om even op Google te gaan zoeken om daar de juiste afbeeldingen te vinden. Of dat gemakkelijk is? Ja. Maar zinvol? Nee, want het zorgt er niet voor dat je website jouw bedrijfsidentiteit uitstraalt. Wil je echt resultaat, dan pak je zelf de camera of huur je een professionele fotograaf in. Dat kost tijd en geld, maar daardoor zorg je wel voor passend beeldmateriaal. Want zeg nou zelf, zulke stockfoto s kunnen toch echt niet meer? Die blonde receptioniste met veel te witte tanden verliest haar geloofwaardigheid. Nee, fotografeer je eigen receptioniste in jouw ontvangstruimte. Dat is passend gebruik maken van foto s! Refreshed advies: verwijder standaard foto s, maar zorg voor leuke, frisse foto s van je bedrijf en medewerkers!

4 2. Zorg voor foutloze teksten De teksten zijn minstens zo belangrijk als de foto s op je website. In je teksten vertel je wat jouw bedrijf doet en is, hoe je de bezoeker kan helpen en zorg je ervoor dat je relevant en nuttig bent én dat de bezoeker zijn aandacht erbij kan houden. Het allerbelangrijkste; zorg voor foutloos Nederlands. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar de praktijk wijst uit dat lang niet alle websites foutloos zijn. Sterker nog; regelmatig kom je nog verkeerd geplaatste d tjes en t tjes tegen. Muggenzifterij? Tja, als je zelfs niet foutloos Nederlands schrijft, hoe betrouwbaar ben je dan in je diensten of producten? Let je daar ook niet op de details? Echt, verkeerde spelling staat gewoon onprofessioneel. Behalve foutloos, zullen je teksten ook prettig leesbaar moeten zijn. Niets is zo vervelend als turend voor je scherm zitten om teksten te moeten lezen. Sterker nog; niemand heeft daar zin in. En dus zullen je teksten ook niet gelezen worden. Zorg dus voor leesbaarheid; gebruik tussenkopjes, genoeg witruimte en zorg voor een duidelijke inrichting. Oh, en gebruik geen achtergrondfoto. Dat leest zo lastig. à d ë t Refreshed advies: dubbelcheck je teksten op spelling, gebruik tussenkopjes, witruimte en zorg voor leesbaarheid.

5 3. Optimaliseer je contactpagina Je bezoekers moeten uiteindelijk natuurlijk contact met je opnemen! Door een goede website moeten ze aangetrokken worden tot jouw product of dienst. Dat contact opnemen moet binnen twee klikken gedaan zijn. Want de meeste mensen zijn online nogal lui. Ze hebben geen zin om te moeten zoeken naar je , je postadres of je telefoonnummer. Nee; alles moet duidelijk en overzichtelijk op één pagina te vinden zijn. Verstop je gegevens niet ergens onderaan op je website, maar maak gewoon een contactpagina aan. En zorg dat die pagina compleet is. Dus postgegevens, adressen, social media pagina s, telefoonnummers en ga zo maar door. En maak het plaatje compleet door een Google Maps kaartje toe te voegen. Kunnen mensen ook gelijk een routebeschrijving naar je bedrijf uitprinten. Refreshed advies: maak één contactpagina die makkelijk vindbaar en compleet is; van telefoonnummers tot social media pagina s.

6 4. Controleer Waarschijnlijk denk je dat al je linkjes, foto s, contactformulieren en filmpjes op je website vlekkeloos werken. Toch is het zinvol om alles, maar dan ook echt alles eens door te lopen. Er is bijna geen website die geen foutjes bevat. Plan een uurtje in je agenda en loop alle linkjes na. Wees niet verbaasd als blijkt dat je website toch een foute of missende link bevat. Een foutje is zo gemaakt en vaak kijk je er zelf makkelijk over heen. Test trouwens niet alleen in je eigen browser. Bekijk en test je website ook eens in Google Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer. Het komt nog wel eens voor dat je website in een andere browser net wat anders weergegeven wordt dan je eigenlijk wil. Let daar dus op! En ben je toch aan het controleren; bekijk ook gelijk even of je een favicon (je logo op een browser-tabblad) hebt en of die ook goed weergegeven wordt. Refreshed advies: check al je linkjes, foto s en formulieren op je website! Plan een uurtje daarvoor in en je zult ongetwijfeld wat tegenkomen.

7 5. Gebruik Google Analytics Hoeveel bezoekers heb jij op je website? Per maand, per week, per dag? En waar komen ze vandaan, welke pagina s bezoeken ze en via welke zoekwoorden zijn je bezoekers bij jouw website terecht gekomen? Allemaal relevante en zinvolle informatie, dat veel leert over je website en inzicht geeft in doelen op je website, bezoekersstromen en de relevantie van je website informatie. Het is heel simpel; je hoeft alleen maar een Google Analytics account aan te maken, de gegenereerde code te plakken in de pagina s waarvan je de statistieken wil bijhouden en vervolgens kun je real-time het gedrag van je bezoekers bijhouden en analyseren. Google Analytics is binnen enkele minuten aangemaakt en absoluut een must voor iedere website eigenaar! Via Analytics kun je weloverwogen beslissingen nemen over je siteontwerp, meer relevant verkeer ontvangen en meer conversies en inkomsten genereren. Refreshed advies: installeer Google Analytics op je website! Zo zorg je voor inzicht in je bezoekers, relevanter verkeer en dus meer conversies en inkomsten.

8 6. Check je SEO (Search Engine Optimalization) Hoog scoren in Google. Waarschijnlijk de wens van iedere ondernemer. Want inderdaad; hoe hoger je scoort in Google, hoe meer bezoekers en hoe meer potentiële klanten. Het is duidelijk dat hoog scoren in Google niet van de ene op de andere dag gebeurt. En natuurlijk, wil je snel hoog scoren dan zul je hulp moeten inschakelen van experts. Maar je kunt zelf ook aan de slag met een aantal basispunten! - Page title: wat staat er boven in je browser als je je site bezoekt? Zorg ervoor dat die titel van iedere pagina op je website anders is en dat je relevante zoekwoorden gebruikt. - Meta description: dit is de beschrijving die verschijnt in Google als jouw website verschijnt. Ook hier geldt; zorg voor een relevante beschrijving met zoekwoorden. De maximum lengte van deze beschrijving is 160 tekens, de rest valt weg bij Google. - Foto naam: elke foto die je gebruikt op je website kun je een naam geven. Ook deze namen neemt Google mee in haar pagina ranking. Gebruik dus ook zoekwoorden in de bestandsnaam van de foto! Wees daarin zo specifiek mogelijk. Staat er een zwarte iphone 4S op de foto? Noem de foto dan niet dc.jpg maar zwarte-iphone-4s.jpg. Refreshed advies: pak de basispunten van SEO zelf aan! Kies de juiste zoekwoorden in je titels en beschrijving en geef foto s ook zoekwoorden mee.

9 7. Zorg voor een snelle website Een website die langzaam laadt is ronduit vervelend. Sterker nog; een groot gedeelte van je bezoekers zal al snel weg klikken. Mensen willen tegenwoordig niet meer wachten. Ze willen nu, direct, meteen geholpen worden. En dus hebben ze geen zin om te wachten. Zorg dus dat je website snel geladen is. En met snel bedoelen we binnen 1,5 seconden. Laadt je website langer, dan loont het de moeite om eens uit te zoeken waarom je website traag is. De laadtijd van je website wordt namelijk ook meegewogen door Google in haar ranking. Via Pingdom Tools of Google Pagespeed Insights kun je al gratis een hoop inzicht krijgen in de laadtijd van je website. Ook zonder die tools kun je alvast nagaan of jouw website voldoet aan de eisen. Heb je grote foto s die je online pas verkleint? Zorg ervoor dat je vóórdat je de foto online zet, hem al verkleint naar het gewenste formaat. Verwijder Flash (dat wordt sowieso al niet meer ondersteund door de meeste tablets) en maak geen gebruik van Silverlight of andere plug-ins die lang moeten laden of waar iets voor geïnstalleerd moet worden. Refreshed advies: check je website op laadtijd. Het kan lonen om afbeeldingen te verkleinen, Flash te verwijderen en zo je ranking in Google te verbeteren.

10 8. Zorg voor consistentie Je moet het de bezoeker op je website zo makkelijk mogelijk maken. Zorg er dus voor dat hij zich thuis voelt op de website, op z n gemak. Dat creëer je al door een eenduidige stijl te hanteren. Niets is zo vervelender als een navigatiemenu dat opeens op een andere plek staat of zelfs verdwenen is. Hetzelfde geldt voor kleurgebruik, lettertype en grootte. Het komt nog wel eens voor dat één pagina een ander font of grootte bevat dan de rest van de website. Let daar op! Als je binnen je website opeens een pagina bezoekt waarin de stijl ook maar iets anders is, dan zorgt dat voor verwarring en haakt je bezoeker af. Sowieso; zorg voor een consistente stijl op je website. Houd het navigatiemenu, foto s, teksten en je tone-of-voice gelijk. Je bezoeker mag geen enkele keer het idee hebben dat hij op een andere website is belandt of in verwarring zijn over waar hij zich op de website bevindt. Refreshed advies: zorg voor een eenduidige lijn op je website. Stem teksten, foto s, menu s en lettertypes op elkaar af en creëer een helder en consistent beeld.

11 9. Houd je website up-to-date Belanden op een website die twee maanden geleden voor het laatst is geüpdatet, dat zorgt voor wat vreemde blikken. Hoe kan het dat er twee maanden niks nieuws op is geplaatst? Betekent dat het bedrijf die tijd niks gedaan heeft? Zijn ze het vergeten? Zomaar wat vragen die bij een bezoeker komen opborrelen. En natuurlijk, jij weet dat het er even bij ingeschoten is, je had het te druk met lopende projecten. Maar weet je bezoeker dat ook? Een website die niet onderhouden wordt; het oogt nogal onprofessioneel. Zorg daarom dat je sowieso elke week wel iets nieuws plaatst. Het hoeft niet eens veel te zijn; een klein berichtje, een blog of fotoreportage. Vergeet niet regelmatig nieuwe content toe te voegen aan je website. Deels omdat het professioneel staat, maar ook omdat Google het waardeert. Gaan Google bots twee keer over je website heen en is er iedere keer iets nieuws te vinden, dan zal dat een positief effect hebben op je pagina ranking. Blijft je website iedere keer hetzelfde; dan zal je ranking dalen. Refreshed advies: zorg voor een eenduidige lijn op je website. Stem teksten, foto s, menu s en lettertypes op elkaar af en creëer een helder en consistent beeld.

12 10. Ga voor inhoud Het allerbelangrijkste: kies voor inhoud! Focus je op relevante inhoud op je website; wat wil je bezoeker vinden? Bied dat dan ook! Ga niet je bezoekers lastig vallen met allerlei onnodige informatie of je website volproppen met zinloze content die jij wel leuk vindt, maar waar je bezoekers niks aan hebben. Bedenk je goed; biedt je website wat de bezoeker wil vinden? Vertel niet alleen over je diensten en hoe goed je wel niet bent; maar geef duidelijk antwoord op de vragen waarmee de bezoeker naar jouw website gaat. Relevantie staat of valt met aansluiting en binding met een doelgroep. Relevante content ontwikkel je vanuit het perspectief van je doelgroep en heeft voor hen waarde. Stel jezelf dus vragen als; wat is de online behoefte van mijn doelgroep, welke informatie willen ze hebben, wat zijn hun verwachtingen en welke zoekwoorden gebruikt de doelgroep? Behalve dat relevantie en juiste inhoud je bezoeker helpt, scoor je ook nog eens bij Google met zulke inhoud. Namelijk; hoe relevanter jouw website is voor de bezoeker, hoe hoger Google het waardeert. Google verschuift namelijk steeds meer van betaalde aandacht naar verdiende aandacht. Refreshed advies: zorg voor een eenduidige lijn op je website. Stem teksten, foto s, menu s en lettertypes op elkaar af en creëer een helder en consistent beeld.

13 Dit ebook is geschreven en ontworpen door Refreshed. Refreshed is een verfrissend communicatiebureau uit Harderwijk. We bouwen websites, ontwerpen printmedia en geven social media en communicatie advies. Deel dit ebook gerust met andere geïnteresseerden, collega s of vrienden! Wil je meer weten over websites bouwen, social media, communicatie advies of Refreshed? Bezoek onze website: of bel Erik via

2. Word dé expert binnen jouw vakgebied...8 2.1 Vind je niche...8 2.2 Doe iets wat moeilijk te kopiëren is...8 2.3 Deel je kennis...

2. Word dé expert binnen jouw vakgebied...8 2.1 Vind je niche...8 2.2 Doe iets wat moeilijk te kopiëren is...8 2.3 Deel je kennis... INHOUDSOPGAVE VOORWOORD...3 1. Hoe kom ik hoger in Google?...4 1.1. De drie-eenheid van zoekmachine optimalisatie...4 1.1.1.Technische kwaliteit en architectuur van de website...4 1.1.2 Inhoudelijke kwaliteit

Nadere informatie

Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing

Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing 2 Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing 3 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

Introductie... 3. Waarom Facebook?... 5. 2. Adverteer met Facebook... 14. 3.Starten met Facebook... 18. 4. Facebook Status Updates...

Introductie... 3. Waarom Facebook?... 5. 2. Adverteer met Facebook... 14. 3.Starten met Facebook... 18. 4. Facebook Status Updates... Inhoud Introductie... 3 Waarom Facebook?... 5 2. Adverteer met Facebook... 14 3.Starten met Facebook... 18 4. Facebook Status Updates... 29 5.Opbouwen & Versterken van uw Bedrijf... 34 6. Overzicht - Facebook

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

Netwerken via sociale media

Netwerken via sociale media Netwerken via sociale media Inhoudsopgave Even voorstellen 3 Wat is netwerken precies? 4 Twitter 4 Facebook 6 Twitter en Facebook 7 Netwerken via je e-mail 7 Je eigen website 8 Netwerken, is dat veel werk?

Nadere informatie

Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1

Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1 Maak werk van je geluk! Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1 Projectmanagement: Afdeling marketing en communicatie Start People

Nadere informatie

Zoekmachines hoe laat je ze voor je werken?

Zoekmachines hoe laat je ze voor je werken? WHITEPAPER Zoekmachines hoe laat je ze voor je werken? Auteur: Elsie Hijstek Coördinator Kwaliteit & Informatiebeveiliging Copyright 2013, Zig Websoftware B.V. Samenvatting Het is juli, 30 C het zwembad

Nadere informatie

MEER RENDEMENT UIT UW E-MAIL MARKETING

MEER RENDEMENT UIT UW E-MAIL MARKETING MEER RENDEMENT UIT UW E-MAIL MARKETING copyright 2011 Blinker BV Inhoudsopgave Meer rendement uit uw e-mail marketing... 2 H1 Randvoorwaarden... 3 1.1 Doelstelling... 3 1.2 Return on Investment (ROI)...

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

Eerste hulp bij online ondernemen. Geld verdienen door en met internet

Eerste hulp bij online ondernemen. Geld verdienen door en met internet Eerste hulp bij online ondernemen Geld verdienen door en met internet 4 Eerste hulp bij online ondernemen 5 Voorwoord Beste ondernemer, Met trots presenteer ik u hierbij het boekje Eerste Hulp bij Online

Nadere informatie

Solliciteren... doe je zo! Wetgevingswijzer 2008 voor P&O: Wat verandert er? Handleiding voor de praktijk

Solliciteren... doe je zo! Wetgevingswijzer 2008 voor P&O: Wat verandert er? Handleiding voor de praktijk Solliciteren... doe je zo! Wetgevingswijzer 2008 voor P&O: Wat verandert er? Handleiding voor de praktijk V e r a B o t Solliciteren doe je zo! Vera Bot Solliciteren doe je zo! kluwer 2009 ISBN 978 90

Nadere informatie

Slimmer werken: vanaf nu! Meer doen in minder tijd met meer aandacht en plezier

Slimmer werken: vanaf nu! Meer doen in minder tijd met meer aandacht en plezier Slimmer werken: vanaf nu! Meer doen in minder tijd met meer aandacht en plezier 2009 A.W. Bruna Uitgevers B.V. 2009 Anja Wassenaar Eerste druk november 2009 Omslagontwerp Hoop werk, Leoniek de Hoop, Amersfoort

Nadere informatie

Zelf mijn online marketing verbeteren Hét e-book voor de serieuze ondernemer die geen tijd heeft voor een lang verhaal

Zelf mijn online marketing verbeteren Hét e-book voor de serieuze ondernemer die geen tijd heeft voor een lang verhaal Zelf mijn online marketing verbeteren Hét e-book voor de serieuze ondernemer die geen tijd heeft voor een lang verhaal Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Zijn mijn marketinginstrumenten in

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Colofon. Aanvullingen, verbeteringen en suggesties zijn van harte welkom! Geschreven door Paulus Veltman (@paulusveltman)

Colofon. Aanvullingen, verbeteringen en suggesties zijn van harte welkom! Geschreven door Paulus Veltman (@paulusveltman) 339 Colofon Nederlandse editie 4.8, januari 2015. Kijk op http://paulusveltman.nl/handleiding-twitter.html voor de meest recente versie van dit boekje. De Engelse vertaling is te downloaden op http://paulusveltman.com/twitter-guide.html.

Nadere informatie

Hoe gebruik je sociale media op een verantwoorde manier? Handreiking voor verpleegkundigen en verzorgenden

Hoe gebruik je sociale media op een verantwoorde manier? Handreiking voor verpleegkundigen en verzorgenden Hoe gebruik je sociale media op een verantwoorde manier? Handreiking voor verpleegkundigen en verzorgenden Handreiking voor verpleegkundigen en verzorgenden In het kort 1. Als verpleegkundige/verzorgende

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

9 VUISTREGELS VOOR EFFICIËNT BLOGGEN. Leer de grondbeginselen van het bloggen in 9 eenvoudige, maar essentiële stappen.

9 VUISTREGELS VOOR EFFICIËNT BLOGGEN. Leer de grondbeginselen van het bloggen in 9 eenvoudige, maar essentiële stappen. 9 VUISTREGELS VOOR EFFICIËNT BLOGGEN Hoe schrijf je een blog artikel dat gelezen en gedeeld wordt? Leer de grondbeginselen van het bloggen in 9 eenvoudige, maar essentiële stappen. Hoe schrijf je een blog

Nadere informatie

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de sollicitatiebrief en het curriculum vitae (c.v.). Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: vertellen wat je schrijft in

Nadere informatie

Check je sociale media

Check je sociale media Check je sociale media Succesvol zakelijk communiceren via sociale netwerken Heidi Aalbrecht Eric Tiggeler Pyter Wagenaar Sdu Uitgevers, Den Haag 5 Inhoud 1 Inleiding Wat zijn sociale media en wat kun

Nadere informatie

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past.

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Projectmedewerker GO!: Hilde Pauwels, SBSO De Mast Kasterlee/Merksplas Ontwerp en lay-out: www.sigmund.be Druk: Meeus,

Nadere informatie

Nudge! Goede voornemens volhouden zonder discipline. Nudge! is een gratis uitgave van:

Nudge! Goede voornemens volhouden zonder discipline. Nudge! is een gratis uitgave van: Nudge! Goede voornemens volhouden zonder discipline Nudge! is een gratis uitgave van: Nr. 1-2015 Goede voornemens volhouden zonder discipline Het is niet toegestaan de inhoud van dit document elders te

Nadere informatie

Een schrijfwijzer om succesvolle interventies schriftelijk overdraagbaar te maken

Een schrijfwijzer om succesvolle interventies schriftelijk overdraagbaar te maken Een schrijfwijzer om succesvolle interventies schriftelijk overdraagbaar te maken Dit is een uitgave van het Samenwerkingsverband effectieve interventies. Auteurs: Marijke Booijink, Christine Kuiper, Gery

Nadere informatie

1 Hoe je goed gevonden wordt

1 Hoe je goed gevonden wordt 1 Hoe je goed gevonden wordt Hoe komt het dat sommige mensen vaker worden gevraagd dan anderen? En is het zo dat de mensen die vaker gevraagd worden altijd beter zijn dan de mensen die niet voor nieuwe

Nadere informatie

Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu

Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu HOOFDSTUK 1 Superheld? Herken jij jezelf in de volgende uitspraken? Ik ben afgestudeerd, klaar voor een uitdaging en opzoek

Nadere informatie

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl Ik word ouder Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking www.kennispleingehandicaptensector.nl Voorwoord Mensen met een beperking worden steeds ouder. Dat heeft gevolgen voor alle leefgebieden.

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 Pesten in het basisonderwijs... 3 2. Organisatie van de ouderavond... 4 2.1 Wat is een goed moment?... 4

Nadere informatie