4 Handhaving betaling gemeentebelastingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "4 Handhaving betaling gemeentebelastingen"

Transcriptie

1 4 Handhaving betaling gemeentebelastingen 4.1 Inleiding Taak gemeente Gemeenten mogen belastingen opleggen aan hun burgers. De raad heeft vastgesteld dat de gemeente Utrecht de onroerende zaakbelasting (OZB), de precariobelasting, de hondenbelasting, de toeristenbelasting en de parkeerbelasting heft. De juridische basis voor de heffing van deze belastingen door de gemeente is de Gemeentewet. Daarnaast biedt de Gemeentewet ook nog de mogelijkheid om roerende ruimte belastingen, reclamebelastingen, baatbelastingen en forensenbelasting te heffen. Deze belastingen worden in Utrecht niet geheven omdat de uitvoeringskosten niet zouden opwegen tegen de opbrengsten of omdat inning juridisch lastig zou zijn. Voor de verschillende belastingen die door de gemeente Utrecht worden geheven is de Gemeentewet uitgewerkt in gemeentelijke verordeningen. Enkele kerngegevens met betrekking tot de gemeentebelastingen zijn opgenomen in kader4.1. Niet iedere belastingplichtige burger voldoet direct en vrijwillig aan zijn plicht. Wanneer de gemeente de belastingplicht niet zou handhaven, zouden inkomsten worden gemist die nodig zijn om de maatschappelijke doelen van de gemeente te verwezenlijken. Daarnaast vormt het gelijkheidsbeginsel een motivatie: gelijke gevallen moeten door de gemeente gelijk worden behandeld. Ten slotte leidt inadequate inning tot aantasting van de geloofwaardigheid van de gemeente. Handhavingsactiviteiten omvatten onder meer: controles op betaling; het achtereenvolgens versturen van herinneringen, aanmaningen of dwangbevelen; zo nodig binnentreden op basis van artikel 444 Rechtsvordering, beslaglegging, en executoriale verkoop. Al deze activiteiten zijn gericht op het innen van de belastingsom. De gemeente heeft er voor gekozen om geen sancties op te leggen. Kader 4.1 Kerngegevens gemeentebelastingen 2005/2006 Opbrengst 2006 Aantal aangiften/aanslagen 2006 Onroerende zaakbelasting Precariobelasting Hondenbelasting Toeristenbelasting In 2005 voor de invordering geleverde prestaties zijn bijvoorbeeld: Het aantal verzonden herinneringen stuks; Het aantal verzonden aanmaningen stuks; Het aantal dwangbevelen stuks in omloop; Het aantal objecten waar gecontroleerd is objecten op hondenbezit (bron: Afdeling Gemeentebelastingen/Dienstverantwoording Burgerzaken en Gemeentebelastingen 2006; bedragen x 1.000/ Afdelingsplan gemeentebelastingen 2006)

2 Pagina 2 van 11 Aanpak onderzoek Wij onderzochten de handhaving van de betaling van onroerende-zaakbelasting, precariobelasting, hondenbelasting en toeristenbelasting. De heffing en invordering van deze gemeentelijke belastingen wordt uitgevoerd door de afdeling Gemeentebelastingen van de Dienst Burgerzaken en Gemeentebelastingen. De handhaving met betrekking tot de parkeerbelasting behandelen we als een aparte casus (zie hoofdstuk 8), omdat de uitvoering hiervan ligt bij een andere gemeentelijke afdeling, namelijk het Parkeerbedrijf van StadsOntwikkeling. Het onderzoek naar de casus handhaving betaling gemeentebelastingen richt zich op de opzet van de handhaving. Wij onderzochten in hoeverre het college waarborgen treft voor een doeltreffende uitvoering van de handhaving. Wij gingen na of er voldoende waarborgen zijn in het beleid en de uitvoering (toezicht; oordeelsvorming; sancties en maatregelen). Ook gingen wij na of de informatievoorziening aan raad en college over de doeltreffendheid van de handhaving toereikend is. De feitelijke doeltreffendheid van de uitvoering van de handhaving hebben we van deze casus niet onderzocht. 4.2 Samenvattend oordeel handhaving gemeentebelastingen Wij constateren dat het college voldoende waarborgt dat de inwoners en gebruikers van de stad Utrecht de betalingsplicht van gemeentebelastingen naleven. Een indicator voor de effecten van de handhaving is het gerealiseerde oninbaar verklaringen en het percentage belastingaanslagen dat is ingevorderd in het jaar waarin zij zijn opgelegd. Op de mate waarin handhaving bijdraagt aan de gerealiseerde totaalopbrengst van belastingen is geen zicht. De Rekenkamer wijst het college op de volgende risico s: de afspraken over de aanlevering van gegevens van de Dienst Stadsontwikkeling (DSO) over nieuwe adressen, nieuwbouw, sloop en verbouwing aan de afdeling Gemeentebelastingen zijn niet vastgelegd, waardoor de afdeling Gemeentebelastingen geen grond heeft om de DSO aan te spreken wanneer de (tijdige) aanlevering van gegevens tekort schiet; er wordt niet voldoende gerapporteerd over de effecten van de handhaving van de gemeentebelastingen. Hierdoor is er geen zicht op de bijdrage van handhaving aan het realiseren van de belastingopbrengst. In de paragrafen 4.3 t/m 4.7 lichten we ons oordeel toe aan de hand van onze bevindingen. 4.3 Bevindingen beleid Tabel 4.1 geeft een samenvatting van onze bevindingen over de waarborgen voor doeltreffende handhaving in het beleid.

3 Pagina 3 van 11 Tabel 4.1 Bevindingen beleid Handhaving is ingebed in beleid Doelen handhaving zijn vastgelegd Risicoanalyse is uitgevoerd Prioriteiten zijn vastgesteld n.v.t. ja nee deels Toelichting Inbedding Handhaving van gemeentebelastingen is ingebed in het beleid op het terrein van de lokale heffingen zoals dat is vastgelegd in de nota Lokale heffingen (2006). Het draagt bij aan het doel om door inning van gemeentebelastingen inkomsten te genereren voor de gemeente Utrecht. Kenmerkend voor gemeentebelastingen is dat er geen direct aanwijsbare individuele tegenprestatie van de gemeente tegenover staat: de opbrengsten komen in de algemene kas. Overigens is vastgesteld dat de opbrengsten uit de toeristenbelasting voor een derde deel worden besteed aan toeristische stadspromotie. Handhaving van de betaling van gemeentebelastingen is verweven met de onderdelen van het reguliere werkproces van de afdeling gemeentebelastingen van de Dienst Burgerzaken en Gemeentebelastingen, met name de invordering van gemeentebelastingen (zoals bijvoorbeeld beschreven is in het Afdelingsplan afdeling Gemeentebelastingen 2006). Andere instrumenten die hiertoe worden ingezet zijn bijvoorbeeld bestandsbeheer en de heffing van de belastingen. De handhaving is consistent met andere instrumenten waarmee het doel op het terrein van lokale heffingen (het genereren van inkomsten) wordt gerealiseerd. Doelen De gemeente heeft in het Afdelingsplan afdeling Gemeentebelastingen 2006 concrete doelen vastgesteld voor de beoogde opbrengsten per belastingsoort. De handhaving draagt bij aan de doelstelling voor invordering: minimaal 90% van alle openstaande belastingaanslagen invorderen in het jaar waarin ze zijn opgelegd en zo min mogelijk oninbaar verklaringen (norm 1-1,5%). Deze doelstelling geeft richting aan de uitvoering van de handhaving van de gemeentebelastingen. Risicoanalyse De afdeling Gemeentebelastingen heeft risicoanalyses uitgevoerd op het terrein van de precariobelasting en hondenbelasting, om prioriteiten te kunnen stellen in de handhaving. Daarmee is de bijdrage van de handhaving van deze belastingsoorten aan het bereiken van de doelstelling van het beleid onderbouwd. Op het terrein van de OZB en de toeristenbelasting is geen risicoanalyse uitgevoerd omdat deze belastingsoorten met zekerheid vrijwel volledig worden geheven en geïnd: heffing en inning van deze belastingsoorten worden volledig getoetst op basis van bestandscontrole. Uit onderzoek naar de mogelijkheden van de heffing van reclamebelasting bleek dat een groot deel van de precario-plichtige objecten (zoals reclame-uitingen, terrassen etc.) onder, op of boven gemeentegrond niet was geregistreerd. Wat betreft het aantal geregistreerde honden constateerde men dat er sinds de invoering van de hondenbelasting sprake was van een dalend aantal.

4 Pagina 4 van 11 Argumenten om te gaan handhaven zoals genoemd in de risicoanalyses zijn: Het oogpunt van een rechtvaardige belastingheffing gelijke gevallen moeten gelijk worden behandeld; Het risico om de totale opbrengst te verspelen door beroep van burgers op het gelijkheidbeginsel; Meeropbrengst voor de gemeente (met kosten/batenanalyse). Prioriteiten De inzet van handhaving bij de inning van precariobelasting en hondenbelasting is onderbouwd met de risicoanalyses. De inning van alle gemeentebelastingen wordt gehandhaafd; er zijn geen prioriteiten gesteld omdat handhaving van alle gemeentebelastingen noodzakelijk bleek en/of tot een meeropbrengst zou leiden. In het verleden werden de hondenbelasting en precariobelasting niet (systematisch) gehandhaafd. Dit is opgepakt na de uitvoering van de risicoanalyses (in respectievelijk 2000 en 2006, zie kader 4.2). Tot die tijd was er door het college ook geen budget beschikbaar gesteld voor handhaving van deze belastingen. Kader 4.2 Oppakken handhaving hondenbelasting en precariobelasting Hondenbelasting In het kader van de inning van hondenbelasting heeft in 2000 een extern bedrijf in de hele gemeente een deur-aan-deur controle uitgevoerd op het bezit van honden. Sinds die tijd vindt jaarlijks in twee wijken een hercontrole plaats. Vóór die tijd was de afdeling Gemeentebelastingen voor de inning afhankelijk van de aangifte door burgers; nadat de hondenbelasting in 1991 heringevoerd was, werd in de periode geen controle uitgevoerd. Precariobelasting Met het oog op de inning van de precariobelasting is er sinds 2006 een gemeentelijke buitendienstcontroleur die het bestand aan voorwerpen onder, op of boven de grond completeert en actualiseert. Vóór die tijd was de afdeling Gemeentebelastingen voor de heffing afhankelijk van gegevens die werden aangeleverd door de DSO, Stadswerken en de politie en van aangifte door burgers. Er waren geen waarborgen voor de levering van informatie in de vorm van bijvoorbeeld vastgelegde afspraken of controles. 4.4 Bevindingen toezicht Tabel 4.2 geeft een samenvatting van onze bevindingen over de waarborgen in het toezicht. Tabel 4.2 Bevindingen toezicht Verantwoordelijkheden zijn vastgelegd Bevoegdheden zijn vastgelegd Taken zijn vastgelegd in protocol/ werkplan Toezichtsactiviteiten zijn vastgelegd Samenwerking vastgelegd ja nee deels Toelichting Verantwoordelijkheden De verantwoordelijkheden in de uitvoering van de handhaving van de gemeentebelastingen zijn helder en goed vastgelegd, zodat duidelijk is waarop de gemeente kan worden aangesproken. De Gemeentewet benoemt

5 Pagina 5 van 11 verantwoordelijkheden van het college en ambtenaren bij de heffing en invordering van gemeentelijke belastingen (artikel 231). Deze zijn doorvertaald in de gemeentelijke verordeningen. Bevoegdheden De bevoegdheden bij de heffing en invordering van belastingen zijn benoemd in de Invorderingswet 1990 en verder vastgelegd in de Leidraad Invordering De vertaling naar gemeentelijke belastingen is vastgelegd in de Gemeentewet (artikel 231; de bevoegdheden van het college en ambtenaren bij de heffing en invordering van gemeentelijke belastingen). Hiermee is duidelijk welke gemeentelijke functionarissen de gemeentebelastingen mogen handhaven en welke instrumenten ze daarbij mogen gebruiken. Met het Mandaatbesluit van juni 2004 zijn bevoegdheden van het college van B&W bij de directeur van de Dienst Burgerzaken en Gemeentebelastingen neergelegd. De directeur is bijvoorbeeld bevoegd procedures te voeren, boetes kwijt te schelden en belastingen oninbaar te verklaren. Bevoegdheden van functionarissen van de afdeling Gemeentebelastingen, zoals het hoofd van de afdeling, de controleur precariobelastingen en de deurwaarders, zijn vastgelegd in een systeem van autorisaties. In dit systeem zijn onder meer de functies met betrekking tot de heffing en de inning van belastingen gescheiden. Protocollen/werkplannen De taken en de procedures die worden gehanteerd binnen de afdeling Gemeentebelastingen zijn vastgelegd in de beschrijving van de administratieve organisatie (AO s). Uit het gesprek met het hoofd van de afdeling Gemeentebelastingen kwam naar voren dat deze op dit moment niet allemaal actueel zijn. Gebrek aan geld en tijd bij de afdeling Gemeentebelastingen zijn hiervan volgens hem de oorzaak. Er zijn interne instructies die voor een deel vastgelegd zijn in beleidsregels die worden vastgesteld door college of raad. Voorbeelden hiervan zijn de beleidsregels voor het vaststellen van belanghebbenden en belastingplichtigen. Voor de buitendienstcontrole ten behoeve van de precariobelasting is een plan van aanpak vastgelegd. Daarmee is de eenduidige aanpak van de handhaving wel gewaarborgd. Toezichtsactiviteiten In de AO s zijn de toezichtsactiviteiten van de afdeling Gemeentebelastingen beschreven. Hiermee is duidelijk hoe het toezicht door de afdeling Gemeentebelastingen wordt ingevuld (zie kader 4.3). Wel geldt hierbij het hierboven genoemde gebrek aan actualiteit van de AO s. Kader 4.3 Preventieve en repressieve toezichtsactiviteiten Preventief toezicht vindt plaats in de vorm van voorlichting over de gemeentelijke belastingen in de financiële bijsluiter bij de aanslag en op de website van de gemeente. Repressief toezicht vindt plaats door controle: - checken op betaling (heeft de belastingplichtige betaald?) en eventueel versturen van herinnering/aanmaning; - bestandscontrole/vergelijking (zijn alle belastingplichtigen in beeld?); - controle door controleurs (zijn alle honden/voorwerpen in beeld?); - beoordelen verzoeken tot kwijtschelding (OZB/hondenbelasting).

6 Pagina 6 van 11 In opdracht van de afdeling Gemeentebelastingen heeft de accountantsdienst in de periode najaar 2005 zomer 2006 een incidentele controle op de boekhouding van alle hotels en andere overnachtingsgelegenheden uitgevoerd om vast te stellen of de bedrijven volledig aan hun belastingplicht hebben voldaan. Hieruit kwam naar voren dat er geen aanleiding is te veronderstellen dat de aangiften toeristenbelasting niet juist of onvolledig zijn. Samenwerking De afdeling Gemeentebelastingen is voor het heffen en invorderen van belastingen deels afhankelijk van gegevens die door anderen moeten worden aangeleverd (zie kader 4.4). De afspraken over de gegevenslevering met andere actoren zijn in de meeste gevallen vastgelegd. Alleen over de levering van gegevens over nieuwe adressen, gegevens over nieuwbouw, sloop en verbouwing door de afdeling Bouwzaken (DSO) staat niets op papier. Hierdoor heeft de afdeling Gemeentebelastingen geen goede basis om de afdeling Bouwzaken aan te spreken wanneer het aanleveren van de gegevens niet goed verloopt, waarmee een waarborg ontbreekt voor een optimaal doelmatige heffing en inning van de OZB. Uit het gesprek met het hoofd van de afdeling Gemeentebelastingen kwam naar voren dat er al enkele keren discussie is geweest tussen de afdeling Bouwzaken van de DSO en de afdeling Gemeentebelastingen, met name over de tijdigheid van de gegevenslevering. Kader 4.4 Samenwerkingsrelaties - Voor de heffing van toeristenbelasting is de afdeling Gemeentebelastingen afhankelijk van gegevens van de afdeling EZ van de DSO over hotels en andere overnachtingsgelegenheden. - Voor de heffing van OZB is de afdeling Gemeentebelastingen afhankelijk van gegevens uit de Gemeentelijke Basisadministratie die beheerd wordt door de afdeling Gegevensbeheer (Burgerzaken), en van gegevens van de Kamer van Koophandel en het Kadaster, waarbij de kadastergegevens worden aangeleverd door de afdeling VGI van het OGU. De afspraken over aanlevering van deze gegevens staan op papier. - Daarnaast is de afdeling Gemeentebelastingen voor de heffing van OZB afhankelijk van informatie van de afdeling Bouwzaken (DSO). De afspraken over aanlevering van deze gegevens staan niet op papier. - Voor de heffing van precariobelasting was de afdeling Gemeentebelastingen afhankelijk van gegevens van de DSO (bv. reclameobjecten), Stadswerken en de politie (bv. terrassen) over voorwerpen onder, op, of boven de grond. De aanlevering van deze gegevens liet te wensen over. Dit is opgelost door een eigen controleur aan te stellen bij de afdeling Gemeentebelastingen. 4.5 Bevindingen oordeelsvorming Tabel 4.3 geeft een samenvatting van onze bevindingen over de waarborgen in de oordeelsvorming. Tabel 4.3 Bevindingen oordeelsvorming Normen vastgelegd Beoogd nalevingsniveau vastgesteld Feitelijk nalevingsniveau vastgesteld ja nee deels

7 Pagina 7 van 11 Toelichting Normen De normen voor de heffing van gemeentebelastingen zijn vastgelegd in de verschillende verordeningen. Hiermee zijn de regels duidelijk voor de afdeling Gemeentebelastingen. Dit vormt een waarborg voor een eenduidige aanpak van de handhaving. Voor de OZB en de hondenbelasting bestaat de mogelijkheid tot kwijtschelding. Hiervoor zijn normen vastgelegd in de landelijke Leidraad invordering Uit het gesprek met het hoofd van de afdeling Gemeentebelastingen kwam naar voren dat de gemeente Utrecht binnen het kader van de Leidraad invordering 1990 de meest soepele lijn volgt: de regels voor kwijtschelding zijn opgenomen in de jaarlijks vast te stellen Kwijtscheldingsregeling gemeentelijke belastingen en heffingen. Deze regels worden vervolgens streng gehandhaafd. Het hoofd van de afdeling Gemeentebelastingen gaf aan dat dit bijvoorbeeld het, in vergelijking met andere gemeenten, relatief hoge aantal afgewezen verzoeken tot kwijtschelding in Utrecht verklaart, zoals dat blijkt uit de Benchmark gemeentelijke belastingen. In een gesprek gaf het hoofd van de afdeling Gemeentebelastingen aan dat de norm is dat iedere burger voldoet aan zijn belastingplicht. Deze norm hangt samen met het gelijkheidsbeginsel zoals dat onder andere in de nota Lokale heffingen wordt verwoord: gelijke gevallen moeten gelijk worden behandeld. Beoogd nalevingsniveau Het gelijkheidsbeginsel vormt de basis van de belastinginning: iedereen moet aan zijn belastingplicht voldoen. Dit wordt ook daadwerkelijk door de afdeling Gemeentebelastingen nagestreefd. Het beoogd nalevingsniveau is vastgesteld en gelijk aan de geoperationaliseerde doelstelling van de handhaving: maximaal 1 1,5% oninbaar verklaringen (zie paragraaf Doelen). Het formuleren van het beoogd nalevingsniveau geeft richting aan de uitvoering van de handhaving van de gemeentebelastingen. In de praktijk wordt voor de OZB gestreefd naar maximaal 0,17% oninbaar verklaarde belastingen. Belasting kan oninbaar worden verklaard wanneer bijvoorbeeld de belastingschuldige niet meer te achterhalen is of invorderingsmogelijkheden ontbreken doordat de belastingschuldige geen eigendommen of inkomsten heeft. Feitelijk nalevingsniveau Het feitelijk nalevingsniveau wordt vastgesteld in de vorm van het percentage oninbaar verklaringen en het percentage belastingaanslagen dat is ingevorderd in het jaar waarin ze zijn opgelegd. Hierdoor is het mogelijk na te gaan of de handhavingsdoelen zijn bereikt. De eerste indicator, het aantal oninbaar verklaringen in een jaar, wordt pas na jaren definitief vastgesteld: vorderingen blijven soms liggen tot een moment waarop de gemeentelijke deurwaarder de kans groter acht dat een inning succesvol is. Dit kan verband houden met faillissementen, surseances, etc. Uit het gesprek met het hoofd van de afdeling Gemeentebelastingen kwam naar voren dat van een leereffect bij de groep notoire wanbetalers nauwelijks sprake is. Er is een vaste groep burgers waar de gemeentelijke deurwaarder jaarlijks langs kan met een dwangbevel.

8 Pagina 8 van Bevindingen sancties en maatregelen Tabel 4.4 geeft een samenvatting van onze bevindingen over de waarborgen voor het juist opleggen van sancties en maatregelen. Tabel 4.4 Bevindingen sancties en maatregelen Sancties/maatregelen vastgelegd Gedoogbeleid vastgelegd ja nee deels Toelichting Sancties De sancties en maatregelen die door de gemeente kunnen worden opgelegd bij de handhaving van de gemeentebelastingen zijn duidelijk, wat een waarborg vormt voor eenduidige sanctionering. Wanneer iemand verzuimt aangifte te doen bestaat de mogelijkheid om aan de overtreder een verzuimboete (bestuurlijke boete) op te leggen. Deze mogelijkheid is vastgelegd in de Algemene wet inzake rijksbelastingen. Daarnaast beschikt de gemeente over verschillende instrumenten waarmee de invordering van belasting kan worden afgedwongen. Oplopend in zwaarte zijn dit: herinnering, aanmaning, dwangbevel, binnentreding artikel 444 Rechtsvordering, beslagleggingen, executoriale verkoop en eventueel de kwijtschelding. Met uitzondering van de herinnering, brengt de gemeente de gemaakte kosten in rekening. Uit het gesprek met het hoofd van de afdeling Gemeentebelastingen kwam naar voren dat de gemeente Utrecht ervoor heeft gekozen om bij geconstateerde belastingontduiking een maatregel op te leggen in de vorm van het afdwingen van betaling van belasting. Leidt een controle op hondenbezit bijvoorbeeld tot constatering van een hond, dan wordt met directe ingang belasting geheven. Er worden dus geen boetes opgelegd. Het argument om geen boetes op te leggen is dat het voor de gemeente moeilijk is te bewijzen dat de belastingplichtige in verzuim is geweest. Dit leidt er toe dat de baten voortkomend uit geïnde boetes al snel niet opwegen tegen de gemaakte kosten. Gedogen In het gesprek gaf het hoofd van de afdeling Gemeentebelastingen aan dat ontduiken van gemeentelijke belastingen niet wordt gedoogd; bij een geconstateerde overtreding wordt altijd een maatregel genomen. Er is geen gedoogbeleid vastgelegd. 4.7 Bevindingen rapportage Tabel 4.5 geeft een samenvatting van onze bevindingen over de rapportage over de uitvoering, de resultaten en de effecten van de handhaving van de betaling van gemeentelijke belastingen.

9 Pagina 9 van 11 Tabel 4.5 Bevindingen rapportage Er wordt gerapporteerd over de uitvoering Er wordt gerapporteerd over de prestaties Er wordt gerapporteerd over de effecten ja nee deels Toelichting Uitvoering De afdeling Gemeentebelastingen rapporteert aan de raad en het college over de uitvoering van de handhaving van betaling van gemeentebelastingen. Aan de raad wordt in de Verantwoording 2005, hoofdstuk Belastingen en tarieven, gerapporteerd over de uitvoering van de heffing en invordering van de verschillende gemeentelijke belastingen. Aspecten van handhaving die hierbij aan de orde komen zijn bijvoorbeeld de controle op hondenbezit en de organisatie van de controle op de afdracht van toeristenbelasting. Het afdelingsplan bevat een terugblik op het afgesloten jaar waarbij aandacht is voor eventuele knelpunten in de uitvoering van de handhaving (bijvoorbeeld in de terugblik op 2005: gebrek aan eigen deurwaarders door niet ingevulde formatieplaats/ langdurige ziekte, waardoor gebruik moest worden gemaakt van externe deurwaarderskantoren. Dit knelpunt is overigens inmiddels goeddeels opgelost). Prestaties De afdeling Gemeentebelastingen rapporteert aan het college over de geleverde prestaties. Zo wordt in het Afdelingsplan gemeentebelastingen 2006 verslag gedaan over het aantal verzonden aanmaningen en herinneringen, het aantal lopende dwangbevelen, en het aantal controles op hondenbezit in Effecten Over de effecten van de handhaving, bijvoorbeeld in de vorm van een terugkoppeling naar de doelstelling voor de invordering: het percentage oninbaar verklaringen en het percentage belastingen dat is geïnd in het jaar waarin ze zijn opgelegd, wordt niet gerapporteerd aan het college of de raad. Binnen de afdeling Gemeentebelastingen zijn deze gegevens wel beschikbaar zodat ze gebruikt kunnen worden voor de aansturing van de handhaving. Op de bijdrage van handhaving aan het realiseren van de totaalopbrengst aan belastingen is geen zicht. Hierdoor is de mogelijkheid om de inzet van handhaving te overwegen of bij te sturen niet optimaal. Overigens gaf het hoofd van de afdeling Gemeentebelastingen aan dat hem geen systeem bekend is waarmee dit kan worden vastgesteld. Het uitgangspunt van de afdeling Gemeentebelastingen is dat wanneer niet zou worden gehandhaafd door middel van een strakke dwanginvordering na verloop van tijd een teneur zou (kunnen) ontstaan dat burgers niet betalen omdat de gemeente toch geen actie onderneemt. Op dit moment wordt er maximaal gehandhaafd en een extra inzet of bijsturing is niet aan de orde.

10 Pagina 10 van 11 Wel wordt gerapporteerd over de belastingopbrengst, de hogere doelstelling waaraan inzet van het instrument handhaving bijdraagt. Voor de raad gebeurt dit in de Verantwoording (bijlage Lokale heffingen en belastingen) in de vorm van opbrengsten over het afgeronde jaar. Voor het college gebeurt dit in de vorm van een bijlage bij het jaarplan van de afdeling Gemeentebelastingen waarin de resultaten voor het afgeronde belastingjaar zijn opgenomen.

11 Pagina 11 van Bronnen Overzicht geïnterviewde personen Dhr. J. Vonk, afdelingshoofd afdeling Gemeentebelastingen, Dienst Burgerzaken en Gemeentebelastingen Overzicht bestudeerde documenten Afdelingsplan Gemeentebelastingen 2005, afdeling Gemeentebelastingen, juli/september 2004 Afdelingsplan Gemeentebelastingen 2006, afdeling Gemeentebelastingen, juli/september 2005 (met de jaarafsluiting 2005 d.d. januari 2006) Beleidsregel inzake het verlenen van een ambtshalve vermindering op gemeentelijke belastingaanslagen, Gemeente Utrecht 2000 Besluit geldend verklaren van beleidsregels inzake lokale belastingen, Gemeente Utrecht 2001 Contracten met CCP en B&B inzake uitbesteding van een deel van de dwangbevelen (2004/2005) Documenten over handhaving rond de precariobelasting ( ) Documenten over handhaving Toeristenbelasting ( ) Documenten over handhaving Hondenbelasting ( ) Draaiboek voor de derde WOZ-ronde Utrecht 2005, Gemeente Utrecht, december 2003/februari 2004 Gemeentewet, februari 1992 Interne rapportage oninbaarverklaringen, afdeling Gemeentebelastingen, januari 2007 Jaarplannen 2005 en 2007 van de Dienst Burgerzaken en Gemeentebelastingen, Gemeente Utrecht Kwijtscheldingsregeling gemeentelijke belastingen en heffingen 2006, Gemeente Utrecht Mandaatbesluit gemeentebelastingen, Gemeente Utrecht, juni 2004 Nota lokale heffingen, Gemeente Utrecht maart 2006 Rapport accountantsdienst bij de jaarrekening 2003 Dienst Burgerzaken en Gemeentebelastingen, Accountantsdienst, maart 2004 Rapport accountantsdienst bij de jaarrekening 2005 Dienst Burgerzaken en Gemeentebelastingen, Accountantsdienst, maart 2006 Service level agreement WOZ afdeling Gemeentebelastingen en sector vastgoedinformatie en Locatiemanagement (OGU), Gemeente Utrecht, september 2004 Verordening hondenbelasting 2006, Gemeente Utrecht Verordeningen op de heffing en invordering van onroerende zaakbelasting 2006, Gemeente Utrecht Verordening op de heffing en invordering van toeristenbelasting 2004, Gemeente Utrecht Verordening precariobelasting 2006, Gemeente Utrecht Voorbeeld monitoring verloop binnenkomst opbrengst Onroerende zaakbelastingen, afvalstoffenheffing en rioolrechten (september 2006) Voorbeeld rapportage ontwikkeling in het bestand hondenbelasting (december 2004)

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Gemeente Groningen

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Gemeente Groningen Rapportage 3 e kwartaal Gemeente Groningen 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw gemeente, over de periode 1 januari tot en met 30 september.

Nadere informatie

Jaarrapportage 2018 Gemeente Groningen

Jaarrapportage 2018 Gemeente Groningen Jaarrapportage Gemeente Groningen 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw gemeente, over het jaar. In de SLA zijn afspraken gemaakt over

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Attributie- en mandateringsbesluit gemeentelijke belastingen 2013 Portefeuille C.Mooij Auteur mw. J. Koedooder Telefoon 0235114615 E-mail: jkoedooder@haarlem.nl MenS/

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014.

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014. Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendanummer : Datum : 23 september 2012 Onderwerp Belastingverordeningen 2014 Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord

Nadere informatie

Colofon. Nota lokale heffingen 2015-2018. Uitgave Gemeente Utrecht. Drukwerk RICOH Nederland. Fotografie Ramon Mosterd John Ploeg John Gundlach

Colofon. Nota lokale heffingen 2015-2018. Uitgave Gemeente Utrecht. Drukwerk RICOH Nederland. Fotografie Ramon Mosterd John Ploeg John Gundlach Nota lokale heffingen 2015-2018 Colofon Nota lokale heffingen 2015-2018 Uitgave Gemeente Utrecht Drukwerk RICOH Nederland Fotografie Ramon Mosterd John Ploeg John Gundlach Informatie Gemeente Utrecht Bestuurs-

Nadere informatie

Bijgaande doen wij ter kennisname toekomen de jaarafsluiting 2012, belastingen 2012 van de gemeente Wormerland. a ge

Bijgaande doen wij ter kennisname toekomen de jaarafsluiting 2012, belastingen 2012 van de gemeente Wormerland. a ge GESCAND OP Gemeente Wormerland ill 2 7 KART 2013 Gomeente Wormeriand Aan de leden van de gemeenteraad van de gemeente Wormerland Datum : 21 maart 2013 Uw brief van Uw kenmerk Ons nummer : 13-003839 Behandeld

Nadere informatie

VERANTWOORDINGS- EN CONTROLEPROTOCOL GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING SABEWA ZEELAND INZAKE BELASTINGEN EN HEFFINGEN BOEKJAAR 2013 GEMEENTE REIMERSWAAL

VERANTWOORDINGS- EN CONTROLEPROTOCOL GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING SABEWA ZEELAND INZAKE BELASTINGEN EN HEFFINGEN BOEKJAAR 2013 GEMEENTE REIMERSWAAL VERANTWOORDINGS- EN CONTROLEPROTOCOL GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING SABEWA ZEELAND INZAKE BELASTINGEN EN HEFFINGEN BOEKJAAR 2013 GEMEENTE REIMERSWAAL Datum : 17 december 2013 Verantwoordings- en controleprotocol

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014.

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014. Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendanummer : 09 Datum : 23 september 2013 Onderwerp Belastingverordeningen 2014 Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit Wij stellen u voor

Nadere informatie

WESTVOORNE LEIDRAAD INVORDERINGSBELEID GEMEENTE WESTVOORNE

WESTVOORNE LEIDRAAD INVORDERINGSBELEID GEMEENTE WESTVOORNE Geem WESTVOORNE LEIDRAAD INVORDERINGSBELEID GEMEENTE WESTVOORNE Gemeente Westvoorne Afdeling comptabiliteit en belastingen November 2006 1 INLEIDING 2 1.1 VERKENNING 2 1.2 AANLEIDING VOOR INVORDERINGBELEID

Nadere informatie

Belastingverordeningen Brunssum; Deregulerings- en kwaliteitstoets i.v.m. bestuursopdracht deregulering

Belastingverordeningen Brunssum; Deregulerings- en kwaliteitstoets i.v.m. bestuursopdracht deregulering Belastingverordeningen Brunssum; Deregulerings- en kwaliteitstoets i.v.m. bestuursopdracht deregulering Bij de redactie van de belastingverordeningen worden de modellen van de VNG gevolgd. In het algemeen

Nadere informatie

Rapportage 2 e kwartaal 2018 Gemeente Groningen

Rapportage 2 e kwartaal 2018 Gemeente Groningen Rapportage 2 e kwartaal Gemeente Groningen 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw gemeente, over het eerste half jaar van. In de SLA zijn

Nadere informatie

Gemeentebelastingen Kennemerland Zuid Marap II 2012

Gemeentebelastingen Kennemerland Zuid Marap II 2012 Gemeentebelastingen Kennemerland Zuid Marap II 2012 Gemeente Bloemendaal September 2012 Corsa reg.nr 2012075978 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Managementsamenvatting... 3 2. Overzicht WOZ bezwaren...

Nadere informatie

Gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders, nummer Rsl van 18 september 2018

Gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders, nummer Rsl van 18 september 2018 (f/ GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering: Datum carrousel Raadsbesluitnummer Registratienummer 8 november 2018 R18.068 Rsl 8.00485 Onderwerp: erordening op de heffing en invordering

Nadere informatie

Precariobelasting. Meer dan alleen het genereren van belastingopbrengsten

Precariobelasting. Meer dan alleen het genereren van belastingopbrengsten Precariobelasting Meer dan alleen het genereren van belastingopbrengsten Inhoud presentatie Belastingen van gemeenten Wat is precariobelasting? Wetsgeschiedenis Rechtsgrond, karakter en doel Belastingplicht

Nadere informatie

Beleidsregels KWIJTSCHELDING GEMEENTELIJKE HEFFINGEN GEMEENTE SCHER- PENZEEL. vastgesteld bij besluit van 18 februari 2014

Beleidsregels KWIJTSCHELDING GEMEENTELIJKE HEFFINGEN GEMEENTE SCHER- PENZEEL. vastgesteld bij besluit van 18 februari 2014 Beleidsregels KWIJTSCHELDING GEMEENTELIJKE HEFFINGEN GEMEENTE SCHER- PENZEEL vastgesteld bij besluit van 18 februari 2014 Beleidsregels kwijtschelding gemeentelijke heffingen gemeente Scherpenzeel/ versie:22

Nadere informatie

nr Officiële uitgave van de gemeente Midden-Drenthe d.d. 7 september 2017

nr Officiële uitgave van de gemeente Midden-Drenthe d.d. 7 september 2017 Gemeenteblad nr. 919790 Officiële uitgave van de gemeente Midden-Drenthe d.d. 7 september 2017 Inhoud Gemeenteblad nr. 919790 Besluit aanwijzing heffingsambtenaar 2017 p 1. Besluit aanwijzing invorderingsambtenaar

Nadere informatie

Deelplan IC Belastingen 2015. Gemeente Lingewaard

Deelplan IC Belastingen 2015. Gemeente Lingewaard Deelplan IC Belastingen 2015 Gemeente Lingewaard Inhoudsopgave 1. Aanleiding 2 2. Structureel / incidenteel 2 3. Opdrachtgever 2 4. Opdrachtnemer 2 5. Relevante wet- en regelgeving 2 6. Rapportage 3 7.

Nadere informatie

gelezen het voorstel van de Publieksservice, team Burgerzaken en Belastingen d.d. 6 oktober 2014;

gelezen het voorstel van de Publieksservice, team Burgerzaken en Belastingen d.d. 6 oktober 2014; No. 2014/ Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden; gelezen het voorstel van de Publieksservice, team Burgerzaken en Belastingen d.d. 6 oktober 2014; dat het gewenst is om beleidsregels

Nadere informatie

Raadsvoorstel 11 december 2012 AB12.01147 RV2012.116

Raadsvoorstel 11 december 2012 AB12.01147 RV2012.116 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 11 december 2012 AB12.01147 RV2012.116 Gemeente Bussum Vaststellen 'Kwijtscheldingsregeling 2013' Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2017

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2017 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 15-12-2016 16-089 Onderwerp Belastingverordeningen 2017 Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2017 Gevraagde beslissing 1. De volgende verordeningen vast te

Nadere informatie

Onderwerp Intrekken verordening Hondenbelasting 2011 en vaststellen verordening Hondenbelasting 2012.

Onderwerp Intrekken verordening Hondenbelasting 2011 en vaststellen verordening Hondenbelasting 2012. Raadsvoorstel Agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2011/32677 Datum : 22 november 2011 Programma : Hoofdstuk 2, paragraaf 2.7, Lokale Heffingen Blad : 1 van 5 Cluster :

Nadere informatie

Belastingaanslag bij meerdere eigenaren Dienst Belastingen

Belastingaanslag bij meerdere eigenaren Dienst Belastingen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Belastingaanslag bij meerdere eigenaren Dienst Belastingen 16 juni 2003 RA0307811 Samenvatting Verzoeker en een vriendin kopen samen een pand. Voor het Kadaster zijn beiden

Nadere informatie

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Uitgangspunt Financiën helder en op orde a Onvermijdelijk

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Uitgangspunt Financiën helder en op orde a Onvermijdelijk gemeente Eindhoven Raadsnummer 12R5104 Inboeknummer 12bst01978 Beslisdatum B&W 13 november 2012 Dossiernummer 12.46.652 RaadsvoorstelOZB-tarieven 2013 en termijnen van betaling Inleiding Op 6 november

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 30 oktober 2012;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 30 oktober 2012; De raad van de gemeente Cuijk; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 30 oktober 2012; gelet op artikel 255 van de Gemeentewet, artikel 26 van de Invorderingswet 1990 en

Nadere informatie

Mandaatgever. Gemandateerde. Heffingsambtenaar. (=afdhfd Fin) (=Afdhfd Fin) Afdhfd ROMB. (=Afdhfd Fin) Budgethouder. betreffende product Afdhfd OW

Mandaatgever. Gemandateerde. Heffingsambtenaar. (=afdhfd Fin) (=Afdhfd Fin) Afdhfd ROMB. (=Afdhfd Fin) Budgethouder. betreffende product Afdhfd OW Bevoegdhedenoverzicht heffingen Heffingen (belasting): - opleggen en ondertekenen aanslagen/nota s: - OZB, rioolrecht, afvalstoffenheffing, reinigingsrechten, hondenbelasting, toeristenbelasting, woonforsenbelasting

Nadere informatie

r GEMEENTE VELSEN gemeenteraad

r GEMEENTE VELSEN gemeenteraad r GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering 24 november 2016 Datum carrousel n.v.t. Raadsbesluitnummer R16.062 Registratienummer Rs16.00647 Hf Onderwerp: erordening op de heffing

Nadere informatie

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Vergadering gemeenteraad d.d. 30 november 2017 Agenda nummer 7 Portefeuillehouder: wethouder de heer J.H. Menninga Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Korte inhoud: Jaarlijks worden

Nadere informatie

Heffing & Invordering 10. H&I

Heffing & Invordering 10. H&I Heffing & Invordering 10. H&I Eindterm 10.01. Algemeen De examenkandidaat kan de plaats van de gemeentelijke heffingen omschrijven binnen de inkomstenbronnen van de gemeente en kent de bestedingen door

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Beoogd effect

Voorstel aan de raad. Beoogd effect Verantwoordelijk team Financiën Nummer Kenmerk Raad d.d. 133009 17 december 2014 Paragraaf begroting n.v.t. Portefeuillehouder E. Heinrich Steller R. van Lit Datum 25 november 2014 Geadviseerd besluit

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1066159 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1066158 Behandeling in de raadsvergadering van de gemeente Purmerend d.d. 30 mei 2013 Datum:

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving

Zundertse Regelgeving Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Financiën en Economie Naam regeling: Invorderingsbeleid gemeente Zundert 2012 (privaatrechtelijke vorderingen) Citeertitel: Invorderingsbeleid gemeente

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Ten aanzien van de leges zullen separaat voorstellen ter besluitvorming worden aangeboden.

Raadsvoorstel. Ten aanzien van de leges zullen separaat voorstellen ter besluitvorming worden aangeboden. Raadsvoorstel Agendapunt 17 Raadsvergadering 14 november 2018 Portefeuillehouder M.J.J. Melissen Begrotingsprogramma Diverse Onderwerp Lokale heffingen 2019 Besluit om: De volgende lokale heffingen voor

Nadere informatie

Gemeente Woerden. besluit: Verordening op de heffing en de invordering van hondenbelasting 2014

Gemeente Woerden. besluit: Verordening op de heffing en de invordering van hondenbelasting 2014 RAADSBESLUIT 13R. 00389 Gemeente Woerden 13R.00389 ^^^^^^ 3b gemeente WOERDEN Agendapunt: 7. H-2.3 Onderwerp: Verordening hondenbelasting 2014 De raad van de gemeente Woerden; gelezen het voorstel d.d.

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling gemeentelijke belastingen gemeenten Borne, Enschede, Hengelo en Losser 2012

Uitvoeringsregeling gemeentelijke belastingen gemeenten Borne, Enschede, Hengelo en Losser 2012 CVDR Officiële uitgave van Borne. Nr. CVDR130696_1 19 juni 2018 Uitvoeringsregeling gemeentelijke belastingen gemeenten Borne, Enschede, Hengelo en Losser 2012 Het Dagelijks Bestuur van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Jaarrapportage 2012 Borsele

Jaarrapportage 2012 Borsele 0 Jaarrapportage 2012 Borsele Inleiding Voor u ligt de jaarrapportage 2012 van de gemeenschappelijke regeling SaBeWa waarin wordt gerapporteerd over de uitvoering van de werkzaamheden met betrekking tot

Nadere informatie

ONDERZOEKSOPZET. Grip op vakantieverhuur

ONDERZOEKSOPZET. Grip op vakantieverhuur ONDERZOEKSOPZET Grip op vakantieverhuur 24 JANUARI 2019 GRIP OP VAKANTIEVERHUUR - ONDERZOEKSOPZET Inhoudsopgave Samenvatting... 2 Doel en aanpak... 3 1 Aanleiding onderzoek... 3 2 Afbakening en doel onderzoek...

Nadere informatie

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad T'- - '-T-.- GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit % Datum raadsvergadering 8 november 2018 Datum carrousel Raadsbesluitnummer R18.076 Registratienummer Rsl 8.00485 Onderwerp: erordening op de heffing

Nadere informatie

uitvoeringsregeling met betrekking tot de heffing en de invordering van de gemeentelijke belastingen in de gemeente Almelo 2009

uitvoeringsregeling met betrekking tot de heffing en de invordering van de gemeentelijke belastingen in de gemeente Almelo 2009 CVDR Officiële uitgave van Almelo. Nr. CVDR35977_1 3 juni 2016 uitvoeringsregeling met betrekking tot de heffing en de invordering van de gemeentelijke belastingen in de gemeente Almelo 2009 Gemeenteblad

Nadere informatie

Paragraaf 4.1 Lokale Heffingen

Paragraaf 4.1 Lokale Heffingen Paragraaf 4.1 Lokale Heffingen 4.1.1 Inleiding In de Jaarrekening 2010 volgen we zoveel mogelijk de indeling en de inhoud uit de begroting 2010. Op die manier stellen we u in staat een vergelijking te

Nadere informatie

Onderwerp Intrekken verordening Hondenbelasting 2012 en vaststellen verordening Hondenbelasting 2013

Onderwerp Intrekken verordening Hondenbelasting 2012 en vaststellen verordening Hondenbelasting 2013 Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/28528 Datum : 20 november 2012 Programma : Programma 10 paragraaf 5.7 lokale heffingen Blad : 1 van 6 Cluster : Bestuur

Nadere informatie

16 november 2010/34238 Datum : Onderwerp Intrekken verordening Hondenbelasting 2010 en vaststellen verordening Hondenbelasting 2011.

16 november 2010/34238 Datum : Onderwerp Intrekken verordening Hondenbelasting 2010 en vaststellen verordening Hondenbelasting 2011. Agendapunt 7 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer 16 november 2010/34238 Datum : : 2010 Programma : Hoofdstuk 2 paragraaf 2.7 Lokale heffingen Blad : 1 van 7 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder

Nadere informatie

Agendapunt : 10. Voorstelnummer : Raadsvergadering : 10 december Informatie op te vragen bij : Dimitri Druiven (tst.

Agendapunt : 10. Voorstelnummer : Raadsvergadering : 10 december Informatie op te vragen bij : Dimitri Druiven (tst. Agendapunt : 10. Voorstelnummer : 12-073 Raadsvergadering : 10 december 2015 Naam opsteller : Dimitri Druiven Informatie op te vragen bij : Dimitri Druiven (tst. 269) Portefeuillehouder(s) : R. Zeeman

Nadere informatie

1 Paragraaf Lokale Tarieven en Belastingen

1 Paragraaf Lokale Tarieven en Belastingen 1 Paragraaf Lokale Tarieven en Belastingen Deze paragraaf biedt inzicht in de diverse lokale heffingen en de gevolgen daarvan voor de inwoners. Bij lokale lasten gaat het om inkomsten, verkregen op grond

Nadere informatie

Beleidsregels voor het aanwijzen van een belastingplichtige en/of WOZ-belanghebbende in een keuzesituatie Oosterhout 2008

Beleidsregels voor het aanwijzen van een belastingplichtige en/of WOZ-belanghebbende in een keuzesituatie Oosterhout 2008 Beleidsregels voor het aanwijzen van een belastingplichtige en/of WOZ-belanghebbende in een keuzesituatie Oosterhout 2008 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Type overheidsorganisatie Naam

Nadere informatie

Hervorming van het gemeentelijk belastinggebied

Hervorming van het gemeentelijk belastinggebied Hervorming van het gemeentelijk belastinggebied mr Johan de Jong Inhoudsopgave Aanloop Knelpunten Bouwstenen Beoogde doelen Politieke spel Nieuw Kabinet Wat kost u dit? Welke voorstellen krijgen we via

Nadere informatie

O O * Nota lokale heffingen. Súdwest-Fryslân - Littenseradiel

O O * Nota lokale heffingen. Súdwest-Fryslân - Littenseradiel O17.000650 O17.000650* Nota lokale heffingen Súdwest-Fryslân - Littenseradiel Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Uitgangspunten bij het opstellen van de belastingverordeningen... 3 3.

Nadere informatie

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering 8 november 2018 Datum carrousel Raadsbesluitnummer R18.079 Registratienummer Rsl 8.00485 Onderwerp; erordening op de heffing en invordering

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1997 1998 25 011 Lokale lastendruk Nr. 18 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARISSEN VAN FINANCIËN EN VAN BINNENLANDSE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Nota Lokale heffingen 2008

Nota Lokale heffingen 2008 Nota Lokale heffingen 2008 Gemeente Coevorden Na vaststelling Raad 13 mei 2008 Nota Lokale heffingen 2008 1 Inhoudsopgave Samenvatting 4 1 Inleiding 6 2 Beleid 8 2.1 Visie en doelstellingen 8 2.2 Kaders

Nadere informatie

Mandaatregister Bedrijfsvoeringsorganisatie BghU

Mandaatregister Bedrijfsvoeringsorganisatie BghU Mandaatregister Bedrijfsvoeringsorganisatie Algemene wet bestuursrecht en overige wetgeving met soortgelijke bevoegdheden 1. Opstellen van verordeningen die krachtens wet moeten worden vastgesteld voor

Nadere informatie

Gemeentelijke belastingen Aanslagbiljet 2015 met WOZ-beschikking

Gemeentelijke belastingen Aanslagbiljet 2015 met WOZ-beschikking Gemeentelijke belastingen Aanslagbiljet 2015 met WOZ-beschikking De aanslag gemeentelijke belastingen 2015 gecombineerd met de WOZbeschikking wordt in week 9 verzonden. De WOZ-beschikking staat vermeld

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1079889 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1066158 Behandeling in de raadsvergadering van de gemeente Purmerend d.d. 30 mei 2013 Datum:

Nadere informatie

Aankondiging binnentreden Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

Aankondiging binnentreden Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman Aankondiging binnentreden Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam 20 oktober 2010 RA1057578 Samenvatting Een man heeft een WAO-uitkering van zo n 1.200

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Zaaknummer 13-12-2018 18-107 Onderwerp: Belastingverordeningen 2019 Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019 Gevraagde beslissing 1. Vast te stellen: f. De Legesverordening

Nadere informatie

GEMEENTE VELSEN gemeenteraad. Raadsbesluit. Datum raadsvergadering Datum carrousel Raadsbesluitnummer Registratienummer.

GEMEENTE VELSEN gemeenteraad. Raadsbesluit. Datum raadsvergadering Datum carrousel Raadsbesluitnummer Registratienummer. GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering Datum carrousel Raadsbesluitnummer Registratienummer 8 november 2018 R18.080 Rsl 8.00485 Onderwerp: erordening op de heffing en invordering

Nadere informatie

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 2 september augustus 2015 Innen T.A.G.Bouwmeester T.A.G.

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 2 september augustus 2015 Innen T.A.G.Bouwmeester T.A.G. Algemeen bestuur VERGADER STUK AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR 17 augustus 2015 Innen T.A.G.Bouwmeester T.A.G.Bouwmeester AGENDAPUNT ONDERWERP Voorstel Dit voorstel valt onder de rubriek opiniërend en besluitvormend.

Nadere informatie

Voorstel De verordening op de heffing en invordering van hondenbelasting 2010 vast te stellen.

Voorstel De verordening op de heffing en invordering van hondenbelasting 2010 vast te stellen. RAADSVOORSTEL Onderwerp : Verordening hondenbelasting 2010 Raadsvergadering : 4 november 2009 Politieke markt d.d.: 21 oktober 2009 Agendapunt : 6 Portef.houder : wethouder Hiemstra Voorstelnummer : 196734

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn; artikel 1 en 9 van de verordening onroerende-zaakbelastingen;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn; artikel 1 en 9 van de verordening onroerende-zaakbelastingen; Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn; Gelet op het bepaalde in: artikel 1 en 9 van de verordening onroerende-zaakbelastingen; artikel 2 en 11 van de Verordening

Nadere informatie

1.0 Inleiding Doelstelling Soorten vorderingen 3

1.0 Inleiding Doelstelling Soorten vorderingen 3 Nota invorderingsbeleid gemeente Someren 1.0 Inleiding 3 1.1 Doelstelling 3 1.2 Soorten vorderingen 3 I Publiekrechtelijke vorderingen 2.0 Proces van invordering 4 2.1 Juridisch kader 4 2.2 Algemene opmerkingen

Nadere informatie

Onderwerp: Verordening op de heffing en invordering van hondenbelasting 2017

Onderwerp: Verordening op de heffing en invordering van hondenbelasting 2017 r GEMEENTE ELSEN gemeenteraad 1 Raadsbesluit Datum raadsvergadering 24 november 2016 Datum carrousel n..t. Raadsbesluitnummer R16.063 Registratienummer Rs16.00647 Onderwerp: erordening op de heffing en

Nadere informatie

Stiens, 19 november Raadsvergadering: 12 december 2013 Voorstelnummer: 2013/59

Stiens, 19 november Raadsvergadering: 12 december 2013 Voorstelnummer: 2013/59 18 Stiens, 19 november 2013 Raadsvergadering: 12 december 2013 Voorstelnummer: 2013/59 Portefeuillehouder: drs. J. R.A. Boertjens Behandelend ambtenaar: S. Vis E-mail: s.vis@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Belastingverordeningen 2016. Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2016

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Belastingverordeningen 2016. Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2016 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17-12-2015 15-090 Onderwerp Belastingverordeningen 2016 Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2016 Gevraagde beslissing De volgende verordeningen vast te stellen:

Nadere informatie

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad. Datum raadsvergadering 8 november 2018

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad. Datum raadsvergadering 8 november 2018 Raadsbesluit Datum raadsvergadering 8 november 2018 Datum carrousel Raadsbesluitnummer R18.072 Registratienummer Rsl 8.00485 Onderwerp: erordening op de heffing en invordering van de marktgelden 2019 De

Nadere informatie

Onderwerp: Verordening op de hefüng en invordering van standplaatsgelden 2017

Onderwerp: Verordening op de hefüng en invordering van standplaatsgelden 2017 GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering 24 november 2016 Datum carrousel n..t. Raadsbesluitnummer R16.072 Registratienummer Rsl 6.00647 Onderwerp: erordening op de hefüng en invordering

Nadere informatie

Mandaatgever. Gemandateerde. Heffingsambtenaar. (=afdhfd Fin) (=Afdhfd Fin) Afdhfd ROMB. (=Afdhfd Fin) Budgethouder. betreffende product Afdhfd OW

Mandaatgever. Gemandateerde. Heffingsambtenaar. (=afdhfd Fin) (=Afdhfd Fin) Afdhfd ROMB. (=Afdhfd Fin) Budgethouder. betreffende product Afdhfd OW Bevoegdhedenoverzicht heffingen Heffingen (belasting): - opleggen en ondertekenen aanslagen/nota s: - OZB, rioolrecht, afvalstoffenheffing, reinigingsrechten, hondenbelasting, toeristenbelasting, woonforsenbelasting

Nadere informatie

Deelplan IC Belastingen 2014. Gemeente Lingewaard

Deelplan IC Belastingen 2014. Gemeente Lingewaard Deelplan IC Belastingen 2014 Gemeente Lingewaard Inhoudsopgave 1. Aanleiding 2 2. Structureel / incidenteel 2 3. Opdrachtgever 2 4. Opdrachtnemer 3 5. Relevante wet- en regelgeving 3 6. Rapportage 3 7.

Nadere informatie

Onderwerp : Voorstel tot vaststelling van de tarieven ozb 2005

Onderwerp : Voorstel tot vaststelling van de tarieven ozb 2005 Raad : 21 december 2004 Agendanr. : 29 Doc.nr : B200413438 Afdeling: : Financiën RAADSVOORSTEL Onderwerp : Voorstel tot vaststelling van de tarieven ozb 2005 Toelichting Vanaf 1 januari 2005 moeten de

Nadere informatie

Ten aanzien van de leges zullen separaat voorstellen ter besluitvorming worden aangeboden.

Ten aanzien van de leges zullen separaat voorstellen ter besluitvorming worden aangeboden. Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 8 november 2017 Portefeuillehouder L. Verspuij Begrotingsprogramma Diverse Onderwerp Lokale heffingen 2018 Besluit om: de volgende lokale heffingen te wijzigen:

Nadere informatie

Dashboard GBKZ Haarlemmerliede

Dashboard GBKZ Haarlemmerliede Dashboard GBKZ Haarlemmerliede I. Aantallen Activiteit Onderwerp 2008 2009 2010 % Norm/doel Toelichting/conclusie Heffen Biljetten Bezwaren Invordering Dwanginvordering Kwijtschelding Aantal biljetten

Nadere informatie

Kadernota lokale heffingen Alkmaar. 1 Inleiding

Kadernota lokale heffingen Alkmaar. 1 Inleiding 3 Klik met de muiswijzer op het nummer voor meer informatie Kadernota lokale heffingen Alkmaar 1 Inleiding De gemeenteraad heeft in de vergadering van 3 november 2003 de Financiële verordening gemeente

Nadere informatie

Toelichting gemeentelijke belastingen 2015

Toelichting gemeentelijke belastingen 2015 Toelichting gemeentelijke belastingen 2015 U hebt een aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2015 ontvangen. Op dit biljet staan de aanslag en de WOZbeschikking. In deze toelichting geven wij uitleg over

Nadere informatie

4. Lokale Heffingen. Kader. Algemeen. Tarievenbeleid Onroerende zaakbelastingen

4. Lokale Heffingen. Kader. Algemeen. Tarievenbeleid Onroerende zaakbelastingen 4. Lokale Heffingen Kader De lokale heffingen vormen een belangrijk onderdeel van de inkomsten van de gemeente en zijn daarom een integraal onderdeel van het gemeentelijke beleid. Ze raken de burgers heel

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vaststelling belastingverordeningen en -tarieven BBVnr:

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vaststelling belastingverordeningen en -tarieven BBVnr: Raadsvoorstel Onderwerp: Vaststelling belastingverordeningen en -tarieven 2017 Portefeuillehouder: Keuzenkamp - van Emmerik, T. e-mailadres opsteller: k.djodikromo@bar-organisatie.nl Onderwerp Vaststelling

Nadere informatie

6 november n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch

6 november n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 6 november 2017 10 n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Zaaknummer 3644-2017 Datum B&W-besluit

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 30 oktober 2014

Raadsbesluit Raadsvergadering: 30 oktober 2014 ONDERWERP Herijking en harmonisatie kwijtscheldingsbeleid gemeentelijke belastingen Heemstede 2015. SAMENVATTING Als een belastingplichtige niet in staat is een belastingaanslag te voldoen, kan hiervoor

Nadere informatie

B & W-nota. Met ingang van 1 januari 2006 is de OZB-gebruik op woningen afgeschaft.

B & W-nota. Met ingang van 1 januari 2006 is de OZB-gebruik op woningen afgeschaft. B & W-nota Onderwerp Regeling Pater-Van der Meer (Vermindering OZB over woondelen in niet-woning) Portefeuille M. Divendal Auteur H.M.G. van den Dool Telefoon 5114484 E-mail: hmgdool@haarlem.nl PD/DV Reg.nr.

Nadere informatie

: 3 december 2013 : 16 december : dhr. G.H.J. Weierink : L. Evers

: 3 december 2013 : 16 december : dhr. G.H.J. Weierink : L. Evers (gewijzigd) RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering : 3 december 2013 : 16 december 2013 Documentnr. Zaaknummer : : Portefeuillehouder Verantwoordelijk

Nadere informatie

2. De door de gemeente Dongeradeel vanaf 2001 opgelegde aanslagen gemeentelijke belastingen heeft mevrouw W. steeds betaald.

2. De door de gemeente Dongeradeel vanaf 2001 opgelegde aanslagen gemeentelijke belastingen heeft mevrouw W. steeds betaald. Rapport 2 h2>klacht Mevrouw W. klaagt erover dat de gemeente Dongeradeel haar geen ambtshalve vermindering heeft toegekend met betrekking tot de aanslagen gebruikersbelastingen (afvalstoffenheffing, rioolrechten

Nadere informatie

Toelichting bij Regeling kwijtschelding gemeente Gennep

Toelichting bij Regeling kwijtschelding gemeente Gennep Toelichting bij Regeling kwijtschelding gemeente Gennep 1. Algemeen 1.1 Wet- en regelgeving gemeentelijk kwijtscheldingsbeleid 1.1.1 Vindplaatsen wet- en regelgeving Bij de kwijtschelding van gemeentelijke

Nadere informatie

Toelichting op de Verordening Reclameheffing Valkenswaard Centrum

Toelichting op de Verordening Reclameheffing Valkenswaard Centrum Toelichting op de Verordening Reclameheffing Valkenswaard Centrum I Algemene toelichting De uit de reclameheffing verkregen opbrengst kan in beginsel vrij besteed worden. De reclameheffing is, net als

Nadere informatie

Inleiding Beleidskader Lokaal belastingbeleid Vaststelling tarieven 2012

Inleiding Beleidskader Lokaal belastingbeleid Vaststelling tarieven 2012 Lokale heffingen Inleiding Deze paragraaf bevat informatie en voorstellen over de diverse gemeentelijke belastingen en heffingen en gaat in op de consequenties daarvan voor de inwoners. Eerst krijgen de

Nadere informatie

Beleidsregels voor het aanwijzen van een belastingplichtige in een keuzesituatie

Beleidsregels voor het aanwijzen van een belastingplichtige in een keuzesituatie Beleidsregels voor het aanwijzen van een belastingplichtige in een keuzesituatie Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door

Nadere informatie

Beoogd effect een efficiënte en klantgerichte uitvoering van de taken op het vlak van belastingen, met geminimaliseerde bedrijfsrisico's.

Beoogd effect een efficiënte en klantgerichte uitvoering van de taken op het vlak van belastingen, met geminimaliseerde bedrijfsrisico's. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering E.Th. Kamminga 25 oktober 2012 Datum voorstel 18 september 2012 Agendapunt Onderwerp Samenwerking op het vlak van belastingen De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD. Onderwerp Belastingverordening 2013 Volgnr Portefeuillehouder R. Bergsma

VOORSTEL AAN DE RAAD. Onderwerp Belastingverordening 2013 Volgnr Portefeuillehouder R. Bergsma Onderwerp Belastingverordening 2013 Volgnr. 2012-073 Portefeuillehouder R. Bergsma Ambtenaar Natascha Baardman Afdeling Bedrijfsvoering Datum voorstel Opiniërende raad 27 november 2012 Agendapunt 10 Besluitvormende

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Op 21 januari heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude de navolgende beleidsregels met betrekking tot de heffing en invordering van de gemeentelijke

Nadere informatie

10~ 13 december 2018 Commissie Begroting & Rekening 29 november Herziening belastingverordeningen 2019 Wethouder G.J.M.

10~ 13 december 2018 Commissie Begroting & Rekening 29 november Herziening belastingverordeningen 2019 Wethouder G.J.M. 10~ Agendapuntnummer Documentnummer Raadsvergadering d. d. Raadscommissie Commissie d. d. Programma Onderwerp Portefeuillehouder Bijlagen m o C 13 december 2018 Commissie Begroting & Rekening 29 november

Nadere informatie

Onderwerp: Verordening op de heffing en invordering van toeristenbelasting 2017

Onderwerp: Verordening op de heffing en invordering van toeristenbelasting 2017 GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering 24 november 2016 Datum carrousel n..t. Raadsbesluitnummer R16.073 Registratienummer Rs16.00647 Onderwerp: erordening op de heffing en invordering

Nadere informatie

Gemeente Delft 13 JA» Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad

Gemeente Delft 13 JA» Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. c-mail Programma Registratie nr. BBV-nr. college van B&W 22 november 2016 mw. A.H. Mekker M. Schikhof / R. Verduijn 06-10705892/06

Nadere informatie

Service Level Agreement

Service Level Agreement Service Level Agreement Afspraken over de levering van diensten tussen de Gemeenschappelijke regeling gemeenschappelijk belastingkantoor Lococensus-Tricijn en de daarin deelnemende waterschappen Documentnaam

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van diverse verordeningen betreffende gemeentelijke heffingen alsmede aanpassing van de tarieven 2017.

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van diverse verordeningen betreffende gemeentelijke heffingen alsmede aanpassing van de tarieven 2017. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van diverse verordeningen betreffende gemeentelijke heffingen alsmede aanpassing van de tarieven 2017. Nummer: 6f. AAN de raad van de gemeente Boxmeer

Nadere informatie

r" GEMEENTE VELSEN gemeenteraad

r GEMEENTE VELSEN gemeenteraad r" GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering 24 novem ber 2016 Datum carrousel n.v.t. Raadsbesluitnummer R16.074 Registratienummer Rsl 6.00647 af Onderwerp: erordening op de heffing

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn; hoofdstuk II van de Uitvoeringsregeling Invorderingswet;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn; hoofdstuk II van de Uitvoeringsregeling Invorderingswet; Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn; Gelet op het bepaalde in: artikel 255 Gemeentewet; artikel 26 Invorderingswet 1990; hoofdstuk II van de Uitvoeringsregeling

Nadere informatie

Beleidsregels voor bestuurlijke boeten bij de heffing van gemeentelijke belastingen

Beleidsregels voor bestuurlijke boeten bij de heffing van gemeentelijke belastingen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Capelle aan den IJssel. Nr. 2462 5 januari 2017 Beleidsregels voor bestuurlijke boeten bij de heffing van gemeentelijke belastingen Het college van burgemeester

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. : Verordening precariobelasting kabels en leidingen Portefeuillehouder : Rob Jonkman. Beetsterzwaag, 21 augustus 2012

RAADSVOORSTEL. : Verordening precariobelasting kabels en leidingen Portefeuillehouder : Rob Jonkman. Beetsterzwaag, 21 augustus 2012 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering : 8 oktober 2012 Agendapunt : 8 Onderwerp : Verordening precariobelasting kabels en leidingen Portefeuillehouder : Rob Jonkman Voorstel 1. De verordening precariobelasting

Nadere informatie

NADERE REGELS EN BELEIDSREGELS HEFFING GEMEENTELIJKE BELASTINGEN EN UITVOERING WET WOZ HELMOND 2014

NADERE REGELS EN BELEIDSREGELS HEFFING GEMEENTELIJKE BELASTINGEN EN UITVOERING WET WOZ HELMOND 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Helmond. Nr. 13481 12 maart 2014 NADERE REGELS EN BELEIDSREGELS HEFFING GEMEENTELIJKE BELASTINGEN EN UITVOERING WET WOZ HELMOND 2014 HOOFDSTUK 1 HET AANWIJZEN

Nadere informatie

Bijlage 12 Toelichting aanpassing OZB-tarieven 2012 Bijlage 13 Kostendekkendheid legesverordening, marktgelden en grafrechten 2012

Bijlage 12 Toelichting aanpassing OZB-tarieven 2012 Bijlage 13 Kostendekkendheid legesverordening, marktgelden en grafrechten 2012 Voorstel aan : Gemeenteraad van 19 december 2011 Door tussenkomst van : Raadscommissie van 6 december 2011 Nummer : Onderwerp : Wijziging Belastingverordeningen voor 2012 Bijlage(n) : Bijlage 1 t/m 11

Nadere informatie

Leidraad invorderingsbeleid 2015 Gemeente Waddinxveen

Leidraad invorderingsbeleid 2015 Gemeente Waddinxveen Leidraad invorderingsbeleid 2015 Gemeente Waddinxveen 1. INLEIDING 1.1 Verkenning De gemeente Waddinxveen kent vorderingen op particulieren en bedrijven. Een onderscheid kan daarbij worden gemaakt in publiekrechtelijke

Nadere informatie

13 Stiens, 15 november 2016

13 Stiens, 15 november 2016 13 Stiens, 15 november 2016 Raadsvergadering: 8 december 2016 Voorstelnummer: 2016/46 Portefeuillehouder: drs. J.R.A. Boertjens Behandelend ambtenaar: S. Vis E-mail: s.vis@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr.

Nadere informatie

Regeling kwijtschelding gemeentelijke belastingen Wassenaar 2015

Regeling kwijtschelding gemeentelijke belastingen Wassenaar 2015 CVDR Officiële uitgave van Wassenaar. Nr. CVDR365857_1 15 november 2016 Regeling kwijtschelding gemeentelijke belastingen Wassenaar 2015 De gemeenteraad van Wassenaar, gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Uitvoering geven aan kwijtscheldingsmogelijkheden gemeentelijke belastingen

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Uitvoering geven aan kwijtscheldingsmogelijkheden gemeentelijke belastingen gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 12bst02104 Beslisdatum B&W Dossiernummer RaadsvoorstelKwijtschelding gemeentelijke belastingen voor ondernemers Inleiding Naar aanleiding van het initiatiefvoorstel

Nadere informatie