VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 2 september augustus 2015 Innen T.A.G.Bouwmeester T.A.G.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 2 september augustus 2015 Innen T.A.G.Bouwmeester T.A.G."

Transcriptie

1 Algemeen bestuur VERGADER STUK AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR 17 augustus 2015 Innen T.A.G.Bouwmeester T.A.G.Bouwmeester AGENDAPUNT ONDERWERP Voorstel Dit voorstel valt onder de rubriek opiniërend en besluitvormend. Aan het algemeen bestuur van GBLT wordt gevraagd om een zienswijze te geven over het aantal termijnen voor automatische incasso door een keuze te maken uit één van de drie onderstaande opties: Optie 1: De huidige termijnen van automatische incasso te handhaven; Optie 2: Het minimaal aantal incassotermijnen uit te breiden naar zes; Optie 3: Het minimaal aantal incassotermijnen uit te breiden naar tien. Samenvatting Vanwege het gespreid en gecombineerd opleggen van aanslagen ontstaat er voor de belastingplichtigen een verschil in het aantal termijnen waarmee betaald kan worden door middel van automatische incasso. Het aantal termijnen varieert van zes tot tien termijnen en is afhankelijk wanneer de aanslag wordt opgelegd. Voor circa belastingplichten is het aantal betaaltermijnen middels automatische incasso kleiner dan tien. Hierdoor worden extra verzoeken voor een betalingsregeling ingediend bij GBLT. In het kader van klantvriendelijkheid en gelijkheid gaat de voorkeur er naar uit om bij inning door middel van automatische incasso standaard tien termijnen aan te bieden. Voor de gemeentelijke deelnemers heeft dit geen consequenties. Voor de waterschappen heeft dit tot gevolg dat een deel van de belastingopbrengsten jaar overschrijdend wordt geïncasseerd en dus van invloed is op de liquiditeitsprognose. In de hoofstukken Toelichting en Financiële consequenties worden drie opties uitgewerkt. In de verordeningen van de deelnemers is geregeld of een belastingsoort geïncasseerd kan worden door middel van automatische incasso en in hoeveel termijnen. Het vaststellen van de verordeningen is een bevoegdheid van de deelnemers van GBLT. Vanuit de samenwerkingsgedachte, communicatieve aspecten, uniforme en efficiënte werkwijze is het wenselijk dat de wijze van incasseren op dezelfde wijze plaatsvindt. Gevraagd wordt om een keuze te maken.

2 Voorbesproken Het voorstel is voorbesproken met de fiscaal-juridisch beleidsmedewerkers van GBLT en met de medewerker financiën van het bedrijfsbureau. Afstemming moet nog plaatsvinden met alle contactpersonen van de deelnemers. Dit voorstel is daarom ook alvast doorgestuurd naar de deelnemers. Naar aanleiding hiervan zal aan contactpersonen een xtra mondelinge toelichting worden gegeven. In de DB-vergadering van 12 augustus is het voorstel besproken. Het DB heeft aangegeven de voorkeur te geven aan optie 2, waarbij is aangetekend dat vanuit het perspectief van de gemeenten optie 3 ook bespreekbaar zou zijn. Behandelen in vergadering d.d. Toelichting Huidige situatie In de verschillende verordeningen van de deelnemers van GBLT wordt voor de meeste belastingsoorten de mogelijkheid geboden om de opgelegde aanslagen voor het lopende heffingsjaar gespreid te betalen door middel van automatische incasso in minimaal twee termijnen. In bijlage 1 wordt en overzicht weergegeven per belastingsoort ten aanzien van de mogelijkheden van automatische incasso. Het aantal termijnen kan variëren en wordt bepaald door het aantal volle kalendermaanden wat nog resteert na dagtekening van de aanslag. Hierdoor komt het voor dat belastingplichtigen die in februari de aanslag ontvangen de mogelijkheid hebben om in tien termijnen te betalen en belastingplichtigen die in juni de aanslag ontvangen kunnen de aanslag in zes termijnen betalen. Aanslagen die worden opgelegd in de periode juli tot en met december vanwege uitgevoegde bestanden volledigheidscontroles kunnen nog maar in twee tot vijf termijnen geïncasseerd worden. Opgelegde aanslagen die betrekken hebben op een ouder heffingsjaar kunnen ook automatische geïncasseerd worden maar dan geldt maar één incassotermijn. Dus de gehele aanslag wordt dan in één keer afgeschreven. Indien geen automatische incasso is verstrekt door de belastingplichtige dan is de hoofdregel, dat binnen twee maanden het totale aanslagbedrag betaald moet zijn. Vanaf 2014 is gestart met het gespreid en gecombineerd opleggen van aanslagen. In de vastgestelde productieplanning is opgenomen dat alle primaire aanslagrunnen uiterlijk in de maand juni zijn opgelegd en verstuurd. In hoofdlijnen komt het erop neer dat in januari de aanslagen zuiverings- en verontreinigingsheffing heffing bedrijven worden opgelegd. In februari de gecombineerde aanslagen gemeentelijke en waterschapbelastingen voor de gemeentelijke deelnemers. In februari tot en met maart de gebruikersbelastingen zuiveringsheffing, ingezetenenheffing watersysteemheffing voor de waterschappen en in de periode april tot en met juni de watersysteemheffing eigenaren gecombineerd met de zuiveringsheffing / ingezetenenheffing watersysteemheffing. De afdeling Innen constateert vanaf 2014 een toename van het aantal verzoeken om een betalingsregeling. In de grafiek op de volgende bladzijde worden het aantal gemaakte betalingsregelingen per maand weergegeven voor de jaren 2013 tot en met 2015.

3 De toename in februari en maart wordt voornamelijk veroorzaakt door aanslagen die worden opgelegd met een dagtekening in december van het voorgaande jaar. Deze aanslagen hebben één vervaldatum twee maanden na dagtekening van de aanslag. Bij een automatische incasso kunnen de belastingschuldigen conform verordening nog maar in twee termijnen betalen. Voor veel belastingschuldigen is dit te weinig en zij doen vervolgens een verzoek voor een betalingsregeling in meer termijnen. Daarnaast wordt een toename geconstateerd in het aantal verzoeken om een betalingsregeling in de maanden juni tot en met september. Enerzijds wordt dit veroorzaakt naar aanleiding van verstuurde aanmaningen en dwangbevelen maar ook voor een belangrijk deel door de aanslagen die zijn opgelegd in mei en juni van dat jaar. Belastingschuldigen kunnen dan nog maar in zes of zeven termijnen betalen middels automatische incasso en verzoeken om dit te verhogen naar tien termijnen. Gewenste situatie Een groot deel van de belastingplichtigen heeft er baat bij om de aanslag in zo veel mogelijk termijnen te kunnen betalen. Vanwege het gespreid en gecombineerd opleggen van aanslagen worden ongeveer belastingplichtigen geconfronteerd met minder dan 10 termijnen voor automatische incasso. Het is geen optie om de aanslagen eerder op te leggen omdat dan de bereikbaarheid van GBLT niet meer gegarandeerd kan worden en de benodigde tijd om de ontvangen WOZ waarden van de inliggende gemeenten te verwerken ontbreekt waardoor dan geen gecombineerde aanslagen verzonden kunnen worden. GBLT streeft er uiteraard naar om de aanslagen zo spoedig mogelijk op te leggen. In juni zijn dan ook 95% van de primaire aanslagen voor dat heffingsjaar opgelegd. Echter in het kader van bestandscontroles en geblokkeerde objecten wordt er niet aan ontkomen dat er ongeveer aanslagen tussen juni en december worden opgelegd. Vanuit het perspectief van klantvriendelijkheid en in het kader van gelijkheid voor alle belastingplichtigen kunnen de deelnemers van GBLT wel in haar verordeningen voor de verschillende belastingsoorten regelen, dat het aantal termijnen waarin betaald kan worden door middel van automatische incasso gelijk is. Dit ongeacht de maand waarin de aanslag wordt opgelegd. De belastingplichtige kan er immers niets aan doen dat de aanslag later in het jaar wordt opgelegd. Voor de gemeentelijke belastingen is dit nagenoeg niet aan de orde omdat deze aanslagen in februari worden opgelegd (10 termijnen automatische incasso). Het speelt met name voor de gecombineerde aanslagen eigenaren en gebruikers zuiveringsheffing en watersysteemheffing voor de waterschappen die in april tot en met juni worden opgelegd.

4 Een oplossing is om in de verordeningen te regelen dat bij afgeven van een automatische incasso door een belastingschuldige een minimaal aantal termijnen gegarandeerd is ongeacht de maand waarin de aanslag wordt opgelegd. De consequentie hiervan is wel dat de inning door middel van automatische incasso jaar overschrijdend gaat plaatsvinden. Wanneer de aanslag in juni wordt opgelegd dan loopt de automatische incasso bij 10 termijnen door tot en met april het jaar daarop. Dit heeft consequenties voor de afdrachten van ontvangen belastinggelden richting de deelnemers van GBLT en dus voor de liquiditeitsprognose. Aan het DB van GBLT wordt gevraagd om een opinie te vormen en een keuze te maken uit de volgende drie opties: Optie 1: Huidige situatie handhaven De huidige situatie te handhaven. Geen aanpassingen te doen in het aantal termijnen waarmee door middel van automatische incasso de aanslag betaald kan worden. Deze optie heeft geen financiële consequenties voor de deelnemers van GBLT. Optie 2: Minimaal aantal termijnen A.I. vast te stellen op zes In de verordeningen van de deelnemers te regelen, dat het minimaal aantal termijnen waarmee betaald kan worden door middel van automatische incasso zes termijnen bedraagt. In de verordeningen voor de gemeente Zwolle en Waterschap Groot Salland is dit nu al het geval. Voor de overige deelnemers heeft dit nagenoeg geen significante financiële consequenties omdat minimaal 95% van de primaire aanslagen voor het betreffende heffingsjaar uiterlijk in de maand juni zijn opgelegd waardoor nog zes termijnen voor automatische incasso resteren. Deze optie heeft wel een voordeel voor de belastingschuldige die een aanslag ontvangen in de periode juni tot en met december. In plaats van het aantal volle kalendermaanden wat nog resteert in het heffingsjaar wordt het aantal termijnen op minimaal zes gesteld. Hierdoor zal het aantal verzoeken om een betalingsregeling afnemen. Dit geldt dan ook voor aanslagen die betrekking hebben op een voorgaand heffingsjaar. De uitbreiding geldt niet voor: - definitieve aanslagen (bijvoorbeeld zuiveringsheffing bedrijven) omdat hiervoor al eerder een voorlopige aanslag is verzonden; - gemeentelijke aanslagen Zwolle groter dan 4.500,00. Hiervoor blijft één incassotermijn gelden; - Baatbelasting gemeente Zwolle. Volgens verordening geen automatische incasso mogelijk; - Parkeerbelasting Dronten. Volgens verordening geen automatische incasso mogelijk; - Diftar Nijkerk. Volgens verordening één incassotermijn mogelijk. Betreft ook relatief lage bedragen. Optie 3: Minimaal aantal termijnen A.I. vast te stellen op tien In de verordeningen van de deelnemers te regelen, dat het aantal termijnen waarmee betaald kan worden door middel van automatische incasso tien termijnen bedraagt. Deze optie heeft de grootste financiële consequenties omdat de incassotermijnen dan jaar overschrijdend geïnd gaan worden. Bij een aanslag opgelegd in de maand maart van het heffingsjaar loopt de automatische incasso door tot en met de maand januari het jaar daarop. Bij een aanslag opgelegd in de maand juni loopt de automatische incasso door tot en met de maand april het jaar daarop. Voor de gemeentelijke aanslagen heeft dit geen consequenties omdat deze aanslagen in februari worden opgelegd. Voor de (gecombineerde ) aanslagen waterschapbelastingen speelt dit wel. De uitbreiding geldt niet voor: - definitieve aanslagen ( bijvoorbeeld zuiveringsheffing bedrijven) waarvoor al eerder een voorlopige aanslag is verzonden; - gemeentelijke aanslagen Zwolle groter dan 4.500,00. Hiervoor blijft één incassotermijn gelden; - Baatbelasting gemeente Zwolle. Volgens verordening geen automatische incasso mogelijk; - Parkeerbelasting Dronten. Volgens verordening geen automatische incasso mogelijk;

5 - Diftar Nijkerk. Volgens verordening één incassotermijn mogelijk. Betreft ook relatief lage bedragen Voor de waterschappen is de consequentie, dat voor een totaalbedrag van 44,8 mln jaar overschrijdend wordt geïnd door middel van A.I. in de maanden januari tot en met april. Bij een jaarrente van 0,5 % bedraagt het totale renteverlies voor de gezamenlijke waterschappen circa In het hoofdstuk Financiële consequenties wordt GBLT breed en per waterschap inzicht gegeven in de huidige situatie versus de incasso in standaard 10 termijnen. Personele consequenties Binnen de afdeling Innen zal minder tijd worden besteed aan het treffen van betalingsregelingen bij een keuze voor optie 2 of 3. Hierdoor kan meer tijd worden besteed aan de telefonische dwanginvordering. De afdeling KCC zal minder klantreacties ontvangen. Financiële consequenties De keuze voor de opties 1 of 2 heeft niet of nagenoeg geen invloed op de ontvangsten door middel van automatische incasso voor de deelnemers. Indien gekozen wordt voor optie 3 (standaard 10 termijnen automatische incasso) dan heeft deze optie als consequentie voor de waterschappen dat voor een totaalbedrag van 44,8 mln jaar overschrijdend wordt geïnd. Bij een jaarrente van 0,5 % bedraagt het totale renteverlies voor de gezamenlijke waterschappen circa In tabel op de volgende bladzijde wordt de huidige situatie weergegeven versus de incasso in 10 termijnen. GBLT Totaal Huidig 10 termijnen Verschil januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december januari februari maart april In bijlage 2 worden de financiële consequenties voor de individuele waterschappen inzichtelijk gemaakt.

6 Juridische consequenties Dit voorstel heeft als juridische consequentie dat de verordeningen door de verschillende deelnemers van GBLT moeten worden aangepast bij een keuze voor optie 2 of 3. GBLT past jaarlijks de verordeningen aan en doet een voorstel aan haar deelnemers om deze vast te stellen. I&A consequenties Dit voorstel heeft als consequenties bij een keuze voor optie 2 en 3 dat de zogenaamde termijnsets voor automatische incasso voor het opstarten van de aanslag runnen 2016 moet worden aangepast. De impact qua tijdbesteding is klein omdat voor de gemeente Zwolle en Waterschap Groot Salland de termijnsets al aanwezig zijn. Communicatie consequenties Dit voorstel heeft de volgende communicatieve consequenties bij een keuze voor optie 2 of 3: 1. Op internet van GBLT moet de communicatie over de wijze van automatische incasso worden aangepast; 2. Jaarlijks wordt de toelichting op de achterkant het aanslagbiljet geactualiseerd. De wijzigingen worden hierin meegenomen. De data van afschrijving worden op het aanslagbiljet vermeld; 3. De medewerkers van GBLT worden geïnformeerd via Intranet. KCC medewerkers krijgen vanwege de vele klantcontacten een uitgebreide uitleg; 4. De financiële medewerkers van de deelnemers (gemeenten en waterschappen) worden apart geïnformeerd. Andere uitvoeringsconsequenties en risico s Bij keuze voor optie 3 zal bij het opstellen van de jaarrekening specifiek aandacht worden besteed aan jaar overschrijdende termijnbedragen die nog door middel van automatische incasso geïncasseerd moeten worden per deelnemer. Bijlagen Bijlage 1: Huidige mogelijkheden automatische incasso per deelnemer. Bijlage 2: Financiële consequenties per waterschap Aldus vastgesteld door het dagelijks bestuur in haar vergadering van 12 augustus M.A. van Helden Directeur T.J.Boersma Voorzitter

7 Bijlage 1: Huidige mogelijkheden automatische incasso per deelnemer. Belastingsoort/aanslag Vervaltermijnen AIC Combi aanslagen gemeenten (Zwolle/Dronten/Leusden/Nijkerk) OZB/Afvalstoffenheffing/Rioolrecht/Reinigingsrecht Hondenbelasting/WSHE/WSH/Zuiveringsheffing/Grafrechten 1 --> 2 mndn na dagtekening Ja, resterend aantal maanden lopend belastingjaar ingaande maand na dagtekening aanslag ZWOLLE --> boven de 4500 AIC 1 termijn ineens* ZWOLLE --> min 6 termijnen (kan jaar over gaan) * Wanneer het totaal van de gemeentelijke belastingen op het aanslagbiljet onder de 4500 is, dan w ordt de aanslag WEL in termijnen tot het einde van het jaar geincasseerd dmv AIC Combi aanslagen waterschapsbelastingen 1 --> 2 mndn na dagtekening Ja, resterend aantal maanden lopend belastingjaar WSHE/WSH/ZH ingaande maand na dagtekening aanslag Let op: WGS minimaal 6 maanden (kan jaar over gaan) Voorlopige en definitieve aanslag Bedrijven Zuiveringsheffing en/of verontreinigingsheffing 1 --> 2 mndn na dagtekening Ja, resterend aantal maanden lopend belastingjaar ingaande maand na dagtekening aanslag Let op: WGS minimaal 6 termijnen (kan jaar over gaan) 1 --> 2 mndn na dagtekening Ja, in één keer voor de vervaltermijn Aanslagen oude jaren (dagtekening niet liggend in heffingsjaar) Zwolle Baatbelasting 1 --> 2 mndn na dagtekening Nee, is vastgesteld in de verordening Precariobelasting 1 --> 2 mnd na dagtekening Ja, tot 4500,= resterend aantal maanden lopend jaar min 6 termijnen (kan jaar over gaan) Ja, boven 4500,= 1 termijn ineens Begraafplaatsrechten 1 --> 2 mndn na dagtekening Ja, resterend aantal maanden lopend jaar (min 6) Marktgelden jaaraanslagen 1 --> 2 mndn na dagtekening Ja, resterend aantal maanden lopend jaar (min 6) Dronten Forensenbelasting 1 --> 2 mndn na dagtekening Ja, resterend aantal maanden van het lopende belastingjaar Toeristenbelasting 1 --> 2 mndn na dagtekening Ja, resterend aantal maanden van het lopende belastingjaar Parkeerbelasting 1 --> 1 mnd na dagtekening Nee, is vastgesteld in de verordening Marktgelden (per kwartaal 1 aanslag) 1 --> 1 mnd na dagtekening Ja, resterend aantal maanden van het lopende belastingjaar Leusden Toeristenbelasting Nijkerk Forensenbelasting Toeristenbelasting Diftar 1 --> 2 mndn na dagtekening Ja, resterend aantal maanden van het lopende belastingjaar 1 --> 2 mndn na dagtekening Ja, resterend aantal maanden van het lopende belastingjaar 1 --> 2 mndn na dagtekening Ja, resterend aantal maanden van het lopende belastingjaar 1 --> 2 mndn na dagtekening Ja, 1 termijn

8 Bijlage 2: Financiële consequenties per waterschap Waterschap Groot Salland januari februari maart jaarrente 0,500% april aantal maand bedrag rekenfactor rente mei ,125% 601 juni ,167% juli ,208% augustus ,250% september ,292% oktober november Totaal rente bij jaarrente 0,500% ,79 december januari februari maart april Totaal bedrag jaaroverschrijdend Totaal rente bij jaarrente 0,50% ,79 Waterschap Reest en Wieden januari februari maart jaarrente 0,500% april aantal maand bedrag rekenfactor rente mei ,125% 411 juni ,167% juli ,208% augustus ,250% september ,292% 842 oktober november Totaal rente bij jaarrente 0,500% december januari februari maart april Totaal bedrag jaaroverschrijdend Totaal rente bij jaarrente 0,50% 8.137

9 Waterschap Rijn en IJssel januari februari maart jaarrente 0,500% april aantal maand bedrag rekenfactor rente mei ,125% 716 juni ,167% juli ,208% augustus ,250% september ,292% oktober november Totaal rente bij jaarrente 0,500% december januari februari maart april Totaal bedrag jaaroverschrijdend Totaal rente bij jaarrente 0,50% Waterschap Vallei en Veluwe januari februari maart jaarrente 0,500% april aantal maand bedrag rekenfactor rente mei ,125% juni ,167% juli ,208% augustus ,250% september ,292% oktober november Totaal rente bij jaarrente 0,500% december januari februari maart april Totaal bedrag jaaroverschrijdend Totaal rente bij jaarrente 0,50%

10 Waterschap Vechtstromen januari februari maart jaarrente 0,500% april aantal maand bedrag rekenfactor rente mei ,125% juni ,167% juli ,208% augustus ,250% september ,292% oktober november Totaal rente bij jaarrente 0,500% december januari februari maart april Totaal bedrag jaaroverschrijdend Totaal rente bij jaarrente 0,50% Waterschap Zuiderzeeland januari februari maart jaarrente 0,500% april aantal maand bedrag rekenfactor rente mei ,125% 615 juni ,167% juli ,208% augustus ,250% september ,292% oktober november Totaal rente bij jaarrente 0,500% december januari februari maart april Totaal bedrag jaaroverschrijdend Totaal rente bij jaarrente 0,50%

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 10 juli juni 2019 Innen Inge Walch Elvira de Vries

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 10 juli juni 2019 Innen Inge Walch Elvira de Vries Algemeen bestuur VERGADER STUK AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR 14 juni 2019 Innen Inge Walch Elvira de Vries AGENDAPUNT JAARDOEL VERTROUWELIJK J/N Wijziging aantal AIC Nee termijnen Voorstel Het algemeen

Nadere informatie

BIJLAGE 1. adviesscenario. Inleiding

BIJLAGE 1. adviesscenario. Inleiding BIJLAGE 1. adviesscenario Inleiding Het adviesscenario bestaat uit een onderdeel A, een onderdeel B en als laatste een onderdeel C. In onderdeel A is onderzoek gedaan naar de effecten die betrekking hebben

Nadere informatie

ALGEMEEN BESTUUR. Bespreken in het AB d.d. 10 juli 2013

ALGEMEEN BESTUUR. Bespreken in het AB d.d. 10 juli 2013 VERGADERDATUM AFDELING -7-213 Projectbureau STUKDATUM NAAM STELLERS 18-6-213 Bert Olieman Tom van t Zand ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 8 ONDERWERP Onderzoek gecombineerd en gespreid aanslag opleggen. PARAAF

Nadere informatie

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 1 oktober 2015 15 september 2015 Bedrijfsbureau S.Stiphout R. v. Hussel

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 1 oktober 2015 15 september 2015 Bedrijfsbureau S.Stiphout R. v. Hussel Algemeen bestuur VERGADER STUK AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR 15 september 2015 Bedrijfsbureau S.Stiphout R. v. Hussel AGENDAPUNT Nagezonden per mail ONDERWERP Voorstel Besluitvormend De leden van het

Nadere informatie

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 10 juli juni 2019 Planning & Audit Leon Bramer Maarten van Helden

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 10 juli juni 2019 Planning & Audit Leon Bramer Maarten van Helden Algemeen bestuur VERGADER STUK AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR 25 juni 2019 Planning & Audit Leon Bramer Maarten van Helden AGENDAPUNT JAARDOEL VERTROUWELIJK J/N Zienswijzen begroting 2020 [Kies een pictogram]

Nadere informatie

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 8 april februari 2015 Bedrijfsbureau Richard van Hussel Richard van Hussel

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 8 april februari 2015 Bedrijfsbureau Richard van Hussel Richard van Hussel Algemeen bestuur VERGADER STUK AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR 9 februari 2015 Bedrijfsbureau Richard van Hussel Richard van Hussel AGENDAPUNT Voorstel Het Algemeen bestuur van GBLT heeft een brief ontvangen

Nadere informatie

Regeling. Automatische Incasso. Gemeentelijke Belastingen

Regeling. Automatische Incasso. Gemeentelijke Belastingen Regeling Automatische Incasso Gemeentelijke Belastingen Gemeente Montferland, november 2009 Inhoudsopgave Artikel 1. Begripsbepalingen...3 Artikel 2. Doel van de automatische incasso... 3 Artikel 3. Gemeentelijke

Nadere informatie

GBLT Toonaangevend in belastingen

GBLT Toonaangevend in belastingen GBLT Toonaangevend in belastingen Het gebied waarvoor GBLT heft en int, inclusief de gemeenten waarvoor ook de WOZ waardering wordt uitgevoerd. Reest en Wieden Zwolle Groot Salland Dronten Zuiderzeeland

Nadere informatie

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 29 maart 2017 Maart 2017 Waarderen en KCC Jolanda de Bond Boba Tomic

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 29 maart 2017 Maart 2017 Waarderen en KCC Jolanda de Bond Boba Tomic Algemeen bestuur VERGADER STUK AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR Maart 2017 Waarderen en KCC Jolanda de Bond Boba Tomic AGENDAPUNT Voorstel Het algemeen bestuur neemt kennis van de evaluatie van de in 2016

Nadere informatie

Reglement Automatische Incasso Gemeentelijke Belastingen Gemeente s-hertogenbosch

Reglement Automatische Incasso Gemeentelijke Belastingen Gemeente s-hertogenbosch Reglement Automatische Incasso Gemeentelijke Belastingen Gemeente s-hertogenbosch Inhoudsopgave Artikel 1. Begripsbepalingen 3 Artikel 2. Doel van automatische incasso 4 Artikel 3. Gemeentelijke belastingen

Nadere informatie

Incassoreglement geautomatiseerde incasso GBLT

Incassoreglement geautomatiseerde incasso GBLT Incassoreglement geautomatiseerde incasso GBLT Gelet op het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht, de Invorderingswet 1990 en de van toepassing zijnde belasting verordeningen; Artikel 1. Begripsbepalingen

Nadere informatie

Behandelen in vergadering d.d. 10 april Allereerst de feitelijke situatie bij de aangesloten waterschappen:

Behandelen in vergadering d.d. 10 april Allereerst de feitelijke situatie bij de aangesloten waterschappen: VERGADERDAT UM AF DEL ING 10-4-2013 Heffen ST UKDAT UM 27-2-2013 NAAM ST ELL ER ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 7 ONDERWERP Toelichting op aanslagproces bronneringen PARAAF AFDELINGSHOOFD PARAAF DIRECTEUR

Nadere informatie

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 1 november oktober 2017 Directie Maarten van Helden

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 1 november oktober 2017 Directie Maarten van Helden Dagelijks bestuur VERGADER STUK AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR 11 oktober 2017 Directie Maarten van Helden AGENDAPUNT Voorstel Het dagelijks bestuur neemt kennis van de reguliere rapportage exploitatielasten,

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn; Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn; Gelet op het bepaalde in: Invorderingswet 1990; Uitvoeringsregeling Invorderingswet; Gemeentelijke belastingverordeningen;

Nadere informatie

REGLEMENT AUTOMATISCHE INCASSO GEMEENTELIJKE BELASTINGEN. ALGEMEEN.

REGLEMENT AUTOMATISCHE INCASSO GEMEENTELIJKE BELASTINGEN. ALGEMEEN. REGLEMENT AUTOMATISCHE INCASSO GEMEENTELIJKE BELASTINGEN. ALGEMEEN. In een aantal belastingverordeningen wordt de mogelijkheid geboden om in afwijking van de hoofdregel (betaling in twee termijnen) het

Nadere informatie

Stoppen meeliften Vitens. De volgende stap naar. Toonaangevend

Stoppen meeliften Vitens. De volgende stap naar. Toonaangevend Stoppen meeliften Vitens De volgende stap naar Toonaangevend Een bestuurlijke notitie ten behoeve van de besluitvorming in de waterschappen Groot Salland, Velt en Vecht, Reest en Wieden, Rijn en Ijssel,

Nadere informatie

VASTSTELLEN REGELING GECOMBINEERDE AANSLAG EN AUTOMATISCHE INCASSO 2012

VASTSTELLEN REGELING GECOMBINEERDE AANSLAG EN AUTOMATISCHE INCASSO 2012 Gemeente Den Haag Ons kenmerk PBS/2011.240 RIS 181986 VASTSTELLEN REGELING GECOMBINEERDE AANSLAG EN AUTOMATISCHE INCASSO 2012 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: met ingang van

Nadere informatie

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 3 juni mei 2015 Bedrijfsbureau Bram van Bilsen Richard van Hussel

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 3 juni mei 2015 Bedrijfsbureau Bram van Bilsen Richard van Hussel Algemeen bestuur VERGADER STUK AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR 21 mei 2015 Bedrijfsbureau Bram van Bilsen Richard van Hussel AGENDAPUNT ONDERWERP Voorstel Rubriek Opiniërend/Besluitvormend; 1. Neem kennis

Nadere informatie

Regeling. Automatische Incasso. Gemeentelijke Belastingen

Regeling. Automatische Incasso. Gemeentelijke Belastingen Regeling Automatische Incasso Gemeentelijke Belastingen Inhoudsopgave Artikel 1. Begripsbepalingen...3 Artikel 2. Doel van de automatische incasso...4 Artikel 3. Gemeentelijke belastingen...4 Artikel 4.

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Samenwerkingsverband vastgoedinformatie, heffing en waardebepaling Nr. 688 8 mei 2018 Regelement voor de automatische

Nadere informatie

B2014/u186 Portefeuillehouder/Aandachtsveldhouder W. Stegeman M.J.L.A. Langeslag- Linssen Opsteller/indiener

B2014/u186 Portefeuillehouder/Aandachtsveldhouder W. Stegeman M.J.L.A. Langeslag- Linssen Opsteller/indiener Voorstel Algemeen bestuur Vergaderdatum 2 juli 2014 Onderwerp Begroting 2015 en meerjarenraming 2016-2018 GBLT Agendapunt 11 Kenmerk B2014/u186 Portefeuillehouder/Aandachtsveldhouder W. Stegeman M.J.L.A.

Nadere informatie

REGELING GECOMBINEERDE AANSLAG EN AUTOMATISCHE INCASSO 2005

REGELING GECOMBINEERDE AANSLAG EN AUTOMATISCHE INCASSO 2005 RIS122936_23-DEC-2004 Gemeente Den Haag Ons kenmerk GBD/2004.25916 RIS 122936 REGELING GECOMBINEERDE AANSLAG EN AUTOMATISCHE INCASSO 2005 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op: - de artikelen

Nadere informatie

Incassoreglement gemeentelijke heffingen Almere

Incassoreglement gemeentelijke heffingen Almere GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Almere Nr. 119725 6 juni 2018 Incassoreglement gemeentelijke heffingen Almere Burgemeester en wethouders van de gemeente Almere; Overwegende dat het ter bevordering

Nadere informatie

Regeling Automatische Incasso

Regeling Automatische Incasso Regeling Automatische Incasso Gemeentelijke Belastingen 2014 (2) Gemeenteblad 2013-48 1 Inhoudsopgave Artikel 1. Begripsbepalingen... 3 Artikel 2. Doel van de automatische incasso... 4 Artikel 3. Gemeentelijke

Nadere informatie

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 23 mei april 2018 P&A Maarten van Helden

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 23 mei april 2018 P&A Maarten van Helden Algemeen bestuur VERGADER STUK AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR 17 april 2018 P&A Maarten van Helden AGENDAPUNT ONDERWERP Voorstel Het algemeen bestuur besluit: 1. In te stemmen met de voorgenomen begrotingswijziging

Nadere informatie

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER. 9 april maart 2014 Innen T.A.G.Bouwmeester

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER. 9 april maart 2014 Innen T.A.G.Bouwmeester Algemeen bestuur VERGADERDATUM AFDELING NAAM STELLER Innen T.A.G.Bouwmeester AGENDAPUNT ONDERWERP Notitie analyse kwijtschelding en Oninbaarheid Voorstel Voorgesteld wordt om kennis te nemen van de notitie

Nadere informatie

Service Level Agreement

Service Level Agreement Service Level Agreement Afspraken over de levering van diensten tussen de Gemeenschappelijke regeling gemeenschappelijk belastingkantoor Lococensus-Tricijn en de daarin deelnemende waterschappen Documentnaam

Nadere informatie

Evaluatie bezwaren 2017

Evaluatie bezwaren 2017 Evaluatie bezwaren 2017 Inhoudsopgave 1 Ontwikkeling bezwaren afgelopen jaren 4 1.1 Inleiding 4 1.2 Vergelijking bezwaren 2015, 2016 en 2017 4 2 Bezwaarschriften 2017 6 2.1 Totaal afgehandelde bezwaarschriften

Nadere informatie

Dienstverleningshandvest GBLT

Dienstverleningshandvest GBLT Dienstverleningshandvest GBLT Wij willen u graag van dienst zijn GBLT streeft er naar de afhandelingstermijnen zo kort mogelijk te houden. In de tabel hieronder vindt u een overzicht van de maximale afhandelingstermijnen

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vraag voortgang belastingbetaling in termijnen

Beantwoording schriftelijke vraag voortgang belastingbetaling in termijnen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vraag voortgang belastingbetaling in termijnen Programma Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Op 9 oktober

Nadere informatie

Incassoreglement gemeentelijke heffingen GBRD 2013

Incassoreglement gemeentelijke heffingen GBRD 2013 Incassoreglement gemeentelijke heffingen GBRD 2013 De invorderingsambtenaar van de Gemeenschappelijke Belasting- en RegistratieDienst gelet op het bepaalde in het Burgerlijk Wetboek, de Invorderingswet

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Enkhuizen,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Enkhuizen, Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Enkhuizen, overwegende dat het ter bevordering van de zorgvuldigheid en de rechtszekerheid gewenst is regels vast te stellen voor de automatische

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Op 21 januari heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude de navolgende beleidsregels met betrekking tot de heffing en invordering van de gemeentelijke

Nadere informatie

Bestuursrapportage concept berap (versie 0.3).docx

Bestuursrapportage concept berap (versie 0.3).docx Bestuursrapportage 2016-1 concept berap 2016-1 (versie 0.3).docx 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Bestuurlijke samenvatting...3 Leeswijzer...4 Hoofdstuk 1 De paragrafen...5 Paragraaf 10 Bedrijfsvoering...

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : Auditcommissie AB CATEGORIE : A-STUK (Afdoeningsstuk) VERGADERING D.D. : 30 september 2014 NUMMER : SEC//AKS/PvL/8375 OPSTELLER : P. van der Loo, 0522-276709

Nadere informatie

A r t i k e l 3 G e m e e n t e l i j k e b e l a s t i n g e n A r t i k e l 4 D e e l n a m e a a n d e a u t o m a t i s c h e i n c a s s o

A r t i k e l 3 G e m e e n t e l i j k e b e l a s t i n g e n A r t i k e l 4 D e e l n a m e a a n d e a u t o m a t i s c h e i n c a s s o UITVOERINGSREGELS VOOR AUTOMATISCHE INCASSO VAN GEMEENTELIJKE BELASTINGEN GEMEENTE W ESTLAND 2012 De invorderingsambtenaar van W estland; overwegende, dat het ter bevordering van de zorgvuldigheid en de

Nadere informatie

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Waterschap Noorderzijlvest

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Waterschap Noorderzijlvest Rapportage 3 e kwartaal 2018 Waterschap Noorderzijlvest 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw waterschap, over de periode 1 januari tot

Nadere informatie

Incassoreglement gemeentelijke belastingen/heffingen

Incassoreglement gemeentelijke belastingen/heffingen Incassoreglement gemeentelijke belastingen/heffingen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waalwijk; gelet op het bepaalde in: * het Burgerlijk Wetboek; * de Invorderingswet 1990;

Nadere informatie

Gemeente Horst aan de Maas INCASSOREGLEMENT 2017

Gemeente Horst aan de Maas INCASSOREGLEMENT 2017 Gemeente Horst aan de Maas INCASSOREGLEMENT 2017 1 2 Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsbepalingen... 4 Artikel 2 Doel van de automatische incasso... 4 Artikel 3 Gemeentelijke belastingen... 4 Artikel 4 Deelname

Nadere informatie

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 31 januari januari 2018 ZST Henk Dick van der Zwaag

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR. 31 januari januari 2018 ZST Henk Dick van der Zwaag Algemeen bestuur VERGADER STUK AFDELING NAAM STELLER EIGENAAR 9 januari 2018 ZST Henk Dick van der Zwaag Maarten van Helden AGENDAPUNT ONDERWERP Voorstel Het algemeen bestuur besluit: In te stemmen met

Nadere informatie

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Waterschap Hunze en Aa s

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Waterschap Hunze en Aa s Rapportage 3 e kwartaal 2018 Waterschap Hunze en Aa s 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw waterschap, over de periode 1 januari tot

Nadere informatie

Bestuursrapportage 2014-1

Bestuursrapportage 2014-1 Bestuursrapportage 2014-1 7 mei 2014 DB-versie berap 2014-1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Bestuurssamenvatting 3 Inleiding 3 Financiële effecten 2014 3 Hoofdstuk 1 Programma s 4 Programma 1 Heffing en

Nadere informatie

14a ALGEMENE VERGADERING. 25 september 2012 SMO/financiën

14a ALGEMENE VERGADERING. 25 september 2012 SMO/financiën VERGADERDATUM SECTOR/AFDELING 25 september 2012 SMO/financiën STUKDATUM NAAM STELLER 23 augustus 2012 mw. A.J. van Scherpenzeel ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT ONDERWERP 14a Begroting 2013 GBLT PROGRAMMA

Nadere informatie

Bestuursrapportage berap (versie def).docx

Bestuursrapportage berap (versie def).docx Bestuursrapportage 2015-1 berap 2015-1 (versie def).docx 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Bestuurssamenvatting...3 Inleiding... 3 Ontwikkelingen... 3 Financiële effecten 2015... 3 Hoofdstuk 1 Programma

Nadere informatie

Bijlage 2. Incassoreglement voor aanslagen gemeentelijke belastingen

Bijlage 2. Incassoreglement voor aanslagen gemeentelijke belastingen Bijlage 2. Incassoreglement voor aanslagen gemeentelijke belastingen Artikel 1 Begripsbepalingen In dit reglement verstaan we onder: a. belastingschuld: datgene dat op grond van gemeentelijke belastingverordeningen

Nadere informatie

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Gemeente Groningen

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Gemeente Groningen Rapportage 3 e kwartaal Gemeente Groningen 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw gemeente, over de periode 1 januari tot en met 30 september.

Nadere informatie

Incassoreglement Noordelijk Belastingkantoor

Incassoreglement Noordelijk Belastingkantoor Incassoreglement Noordelijk Belastingkantoor Het dagelijks bestuur van het Noordelijk Belastingkantoor; Gelet op: Algemene Wet Bestuursrecht; Invorderingswet; Gemeentewet; Waterschapswet; Belastingverordeningen

Nadere informatie

Heffing & Invordering 10. H&I

Heffing & Invordering 10. H&I Heffing & Invordering 10. H&I Eindterm 10.01. Algemeen De examenkandidaat kan de plaats van de gemeentelijke heffingen omschrijven binnen de inkomstenbronnen van de gemeente en kent de bestedingen door

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2015

Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2015 Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2015 Wetstechnische informatie Protocol Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Ubbergen Officiële

Nadere informatie

Plan van aanpak introductie naam GBLT April 2013

Plan van aanpak introductie naam GBLT April 2013 Plan van aanpak introductie naam GBLT April Inhoud 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Strategie 4. Boodschap 5. Logo 6. Doelgroepen 7. Middelen 8. Planning 9. Budget 2 1. Inleiding Het bestuur van GBLT heeft

Nadere informatie

: harmonisatievoorstel toeristenbelasting

: harmonisatievoorstel toeristenbelasting Harmonisatievoorstel Toeristenbelasting Datum : 5 september 2006 Onderwerp : harmonisatievoorstel toeristenbelasting Onderdeel van : plan van aanpak samenwerking belastingen Heuvelland Vastgesteld door

Nadere informatie

Incassoreglement Noordelijk Belastingkantoor

Incassoreglement Noordelijk Belastingkantoor Incassoreglement Noordelijk Belastingkantoor Het dagelijks bestuur van het Noordelijk Belastingkantoor; Gelet op: Algemene Wet Bestuursrecht; Invorderingswet; Gemeentewet; Waterschapswet; Belastingverordeningen

Nadere informatie

Verantwoording Belastingen opbrengsten 2010... Tricijn belastingen Westeinde 23 3844 DD Harderwijk www.tricijn.nl

Verantwoording Belastingen opbrengsten 2010... Tricijn belastingen Westeinde 23 3844 DD Harderwijk www.tricijn.nl Verantwoording Belastingen opbrengsten 2010......... Tricijn belastingen Westeinde 23 3844 DD Harderwijk www.tricijn.nl Inhoudsopgave Belastingverantwoording 2010 INLEIDING...4 1. BELASTINGINKOMSTEN PER

Nadere informatie

Bestuursrapportage 2014-2. 12 augustus 2014 concept berap 2014-2 (versie ab).docx

Bestuursrapportage 2014-2. 12 augustus 2014 concept berap 2014-2 (versie ab).docx Bestuursrapportage 2014-2 12 augustus 2014 concept berap 2014-2 (versie ab).docx Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Bestuurssamenvatting 3 Inleiding 3 Ontwikkelingen 3 Financiële effecten 2014 3 Hoofdstuk 1

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 17 november 2015;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 17 november 2015; De raad van de gemeente Beuningen in openbare vergadering bijeen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 17 november 2015; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. De sprong naar een andere omgeving. Datum 21-03-2014 Versie. concept jaarverslag 2013 inclusief jaarrekening versie concept 0.7.

Jaarverslag 2013. De sprong naar een andere omgeving. Datum 21-03-2014 Versie. concept jaarverslag 2013 inclusief jaarrekening versie concept 0.7. Jaarverslag 2013 De sprong naar een andere omgeving Datum 21-03-2014 Versie concept jaarverslag 2013 inclusief jaarrekening versie concept 0.7.doc Inhoudsopgave Inhoudsopgave... - 2 - Voorwoord... - 3

Nadere informatie

Gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders, nummer Rsl van 18 september 2018

Gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders, nummer Rsl van 18 september 2018 (f/ GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering: Datum carrousel Raadsbesluitnummer Registratienummer 8 november 2018 R18.068 Rsl 8.00485 Onderwerp: erordening op de heffing en invordering

Nadere informatie

In het kader van de behandeling van dit voorstel merken wij nog het volgende op:

In het kader van de behandeling van dit voorstel merken wij nog het volgende op: COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Agendapunt 9 Onderwerp: Oplegnotitie bij voorstel Wijziging belastingverordeningen 2014 Nummer: 751817 In D&H: 05-11-2013 Steller:

Nadere informatie

Jaarrapportage 2018 Gemeente Groningen

Jaarrapportage 2018 Gemeente Groningen Jaarrapportage Gemeente Groningen 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw gemeente, over het jaar. In de SLA zijn afspraken gemaakt over

Nadere informatie

Het Ministerie van BZK heeft aan de Ombudsman aangegeven serieus werk te willen maken van een aantal aanbevelingen.

Het Ministerie van BZK heeft aan de Ombudsman aangegeven serieus werk te willen maken van een aantal aanbevelingen. A.B. 17/70 Onderwerp: Kosteloze herinnering Inleiding In de DB-vergadering van 14 september 2017 is naar aanleiding van een rapport van de Nationale Ombudsman over MijnOverheid een inhoudelijke discussie

Nadere informatie

Rapportage 2 e kwartaal 2018 Gemeente Groningen

Rapportage 2 e kwartaal 2018 Gemeente Groningen Rapportage 2 e kwartaal Gemeente Groningen 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw gemeente, over het eerste half jaar van. In de SLA zijn

Nadere informatie

2017 Berg en Dal. n.v.t. Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving) n.v.t.

2017 Berg en Dal. n.v.t. Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving) n.v.t. Verordening Afvalstoffenheffing 2017 Berg en Dal Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als

Nadere informatie

ALGEMEEN BESTUUR. Omdat ook een aantal tekstuele aanpassingen moesten worden verricht is een geheel nieuwe (gewijzigde) begroting opgesteld.

ALGEMEEN BESTUUR. Omdat ook een aantal tekstuele aanpassingen moesten worden verricht is een geheel nieuwe (gewijzigde) begroting opgesteld. VERGADERDAT UM AF DEL ING 25 november 2013 Bedrijfsbureau ST UKDAT UM NAAM ST ELL ER 18 november 2013 Bram van Bilsen ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 4 ONDERWERP Gewijzigde 2014 en gewijzigd meerjarenperspectief

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing 2019 (versie geldig vanaf )

Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing 2019 (versie geldig vanaf ) Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing 2019 (versie geldig vanaf 01-01-2019) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam van de regeling

Nadere informatie

Beleidsregels kwijtschelding gemeentelijke belastingen. 1. Op het gemeentelijk kwijtscheldingsbeleid is artikel 26 (zijnde de artikelen 26.

Beleidsregels kwijtschelding gemeentelijke belastingen. 1. Op het gemeentelijk kwijtscheldingsbeleid is artikel 26 (zijnde de artikelen 26. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Twenterand. Nr. 121442 5 september 2016 Beleidsregels kwijtschelding gemeentelijke belastingen I. Algemeen Toepassing Leidraad Invordering 1. Op het gemeentelijk

Nadere informatie

Deze rapportage is opgedeeld in een rapportage over de opbrengsten van de voorgaande jaren en de opbrengst in het huidige belastingjaar.

Deze rapportage is opgedeeld in een rapportage over de opbrengsten van de voorgaande jaren en de opbrengst in het huidige belastingjaar. Rapportage 2013 HEA 1. Algemeen Deze rapportage is opgedeeld in een rapportage over de opbrengsten van de voorgaande jaren en de opbrengst in het huidige belastingjaar. In de tabellen worden de netto belastingopbrengsten

Nadere informatie

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN AFVALSTOFFENHEFFING EN REINIGINGSRECHTEN 2016 (versie geldig vanaf )

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN AFVALSTOFFENHEFFING EN REINIGINGSRECHTEN 2016 (versie geldig vanaf ) VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN AFVALSTOFFENHEFFING EN REINIGINGSRECHTEN 2016 (versie geldig vanaf 1-1-2016) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële

Nadere informatie

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN AFVALSTOFFENHEFFING 2017 (versie geldig vanaf )

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN AFVALSTOFFENHEFFING 2017 (versie geldig vanaf ) VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN AFVALSTOFFENHEFFING 2017 (versie geldig vanaf 1-1-2017) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam van de regeling

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 november 2018;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 november 2018; Nummer 5i De raad van de gemeente Delfzijl; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 november 2018; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet

Nadere informatie

Rapportage 2 e kwartaal 2018 Waterschap Hunze en Aa s

Rapportage 2 e kwartaal 2018 Waterschap Hunze en Aa s Rapportage 2 e kwartaal 2018 Waterschap Hunze en Aa s 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw waterschap, over het eerste half jaar van

Nadere informatie

Rapportage 2 e kwartaal 2018 Waterschap Noorderzijlvest

Rapportage 2 e kwartaal 2018 Waterschap Noorderzijlvest Rapportage 2 e kwartaal Waterschap Noorderzijlvest 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw waterschap, over het eerste half jaar van. In

Nadere informatie

Lococensus-Tricijn Gemeenschappelijk Belastingkantoor

Lococensus-Tricijn Gemeenschappelijk Belastingkantoor DATUM 5 april 2011 BEHANDELD DOOR B.S.C. Groeneveld DIRECT NUMMER 0341-474010 / 038-8515910 Lococensus-Tricijn Gemeenschappelijk Belastingkantoor Waterschap Zuiderzeeland Het College van Dijkgraaf en Heemraden

Nadere informatie

Aanslag gemeentelijke belastingen 2011

Aanslag gemeentelijke belastingen 2011 Aanslag gemeentelijke belastingen 2011 Aanslag gemeentelijke belastingen 2011 In deze toelichting ontvangt u de belangrijkste informatie bij uw aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2011. Uitgebreide

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2016

Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2016 CVDR Officiële uitgave van Heumen. Nr. CVDR387099_1 10 oktober 2017 Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2016 De raad van de gemeente Heumen in openbare

Nadere informatie

Jaarrapportage 2018 Waterschap Hunze en Aa s

Jaarrapportage 2018 Waterschap Hunze en Aa s Jaarrapportage Waterschap Hunze en Aa s 1. Inleiding In deze rapportage rapporteren we over de heffing en inning van de belastingen voor uw waterschap, over het jaar. In de SLA zijn afspraken gemaakt over

Nadere informatie

CONTACTPERSOON AFDELING COMMISSIE

CONTACTPERSOON AFDELING COMMISSIE DATUM VERGADERING 12 september 2006 AGENDAPUNTNUMMER BDLAGE(N) 2 CONTACTPERSOON AFDELING AB COMMISSIE Ronald Bosua Financiën, Planning en Control D nee D Commissie Water D Commissie WWV D Commissie MBH

Nadere informatie

Onderwerp Intrekken verordening Hondenbelasting 2012 en vaststellen verordening Hondenbelasting 2013

Onderwerp Intrekken verordening Hondenbelasting 2012 en vaststellen verordening Hondenbelasting 2013 Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/28528 Datum : 20 november 2012 Programma : Programma 10 paragraaf 5.7 lokale heffingen Blad : 1 van 6 Cluster : Bestuur

Nadere informatie

VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN HONDENBELASTING 2017 (versie geldig vanaf )

VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN HONDENBELASTING 2017 (versie geldig vanaf ) VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN HONDENBELASTING 2017 (versie geldig vanaf 1-1-2017) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam van de regeling

Nadere informatie

Oninbaar voorstel 2009

Oninbaar voorstel 2009 Oninbaar voorstel 2009 Portefeuillehouder: A.G Wiegman Vergaderdatum: 16 maart 2010 Agendapunt: Beleidsveld: Belastingen - Invordering Kenmerk D&H: 842143 Aard voorstel: Besluitvormend Kenmerk VV: Steller:

Nadere informatie

Verordening watersysteemheffing waterschap Vechtstromen 2015

Verordening watersysteemheffing waterschap Vechtstromen 2015 Verordening watersysteemheffing waterschap Vechtstromen 2015 Kenmerk: Het algemeen bestuur van het waterschap Vechtstromen; gezien het voorstel van het dagelijks bestuur van 28 oktober 2014; gelet op de

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 03 november 2014

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 03 november 2014 Aan: de gemeenteraad Vergadering: 03 november 2014 Onderwerp: Wij vragen uw Raad om de bijgevoegde belastingverordeningen 2015 vast te stellen. Agendapunt: STATUS RAADSVOORSTEL De opgestelde belastingverordeningen

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van Afvalstoffenheffing Citeertitel Verordening Afvalstoffenheffing 2015

Verordening op de heffing en invordering van Afvalstoffenheffing Citeertitel Verordening Afvalstoffenheffing 2015 Gemeente Zaanstad Verordening op de heffing en invordering van Afvalstoffenheffing 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Gemeente Zaanstad

Nadere informatie

Kaderpuntennotitie. voor gemeenten bij toetreding tot de. Gemeenschappelijke regeling GBLT

Kaderpuntennotitie. voor gemeenten bij toetreding tot de. Gemeenschappelijke regeling GBLT Kaderpuntennotitie voor gemeenten bij toetreding tot de Gemeenschappelijke regeling GBLT Zwolle, mei 2014 P a g i n a 2 P a g i n a 3 Inhoudsopgave Bladz. 1. Inleiding 5 2. Achtergrond en context 5 2.1

Nadere informatie

BESLUIT: VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN RIOOLHEFFING

BESLUIT: VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN RIOOLHEFFING B16-026417 BIJLAGE K De raad van de gemeente Bergen op Zoom; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 november 2016, nr. RVB160074; gelet op artikel 228a, van de Gemeentewet;

Nadere informatie

3. Verslag vergadering Algemeen Bestuur d.d. 29 mei 2013 Redactioneel

3. Verslag vergadering Algemeen Bestuur d.d. 29 mei 2013 Redactioneel DAT UM 10 juli 2013 VERSLAG VAN BESPREKING Algemeen Bestuur DATUM BESPREKING 10 juli 2013 DEELNEMERS De heer Boersma, de heer Doorn, de heer Van Amerongen, de heer Broens, de heer Oggel, de heer Maenhout,

Nadere informatie

Aanslag gemeentelijke belastingen 2012

Aanslag gemeentelijke belastingen 2012 Aanslag gemeentelijke belastingen 2012 Aanslag gemeentelijke belastingen 2012 De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van een groot aantal taken. Dit zijn taken die in het algemeen belang van

Nadere informatie

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving) Verordening Rioolheffing 2016 Berg en Dal Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Groesbeek Officiële naam regeling Verordening op de heffing en de invordering

Nadere informatie

"Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2017"

Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Zundert. Nr. 181501 22 december 2016 "Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2017" De raad van de gemeente

Nadere informatie

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN TOERISTENBELASTING 2016 (versie geldig vanaf )

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN TOERISTENBELASTING 2016 (versie geldig vanaf ) VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN TOERISTENBELASTING 2016 (versie geldig vanaf 01-01-2016) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam van de regeling

Nadere informatie

Verordening rioolheffing

Verordening rioolheffing RAADSBESLUIT Vergadering d.d.: 14 december 2011 Agendanummer: 2011-106-6 Verordening rioolheffing De raad van de gemeente Woensdrecht; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Onderwerp: Verordening reinigingsheffingen gemeente Overbetuwe 2009 Ons kenmerk: 08rb000451 Nr. 11C De raad van de gemeente Overbetuwe; gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders van 4 november

Nadere informatie

besluit Verordening op de heffing en de invordering van rioolheffing 2014.

besluit Verordening op de heffing en de invordering van rioolheffing 2014. De raad van de gemeente Breda; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders; gelet op artikel 228a, van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de Verordening op de heffing en de invordering van

Nadere informatie

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad T'- - '-T-.- GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit % Datum raadsvergadering 8 november 2018 Datum carrousel Raadsbesluitnummer R18.076 Registratienummer Rsl 8.00485 Onderwerp: erordening op de heffing

Nadere informatie

De raad van de gemeente Moerdijk, in zijn vergadering van 24 november 2016;

De raad van de gemeente Moerdijk, in zijn vergadering van 24 november 2016; De raad van de gemeente Moerdijk, in zijn vergadering van 24 november 2016; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 oktober 2016; gezien het feit dat de gemeente op grond van artikel

Nadere informatie

1 e Bestuursrapportage

1 e Bestuursrapportage 1 e Bestuursrapportage Cocensus 2017 1 e Bestuursrapportage Cocensus 2017 Pagina 0 Inhoudsopgave Onderwerp blz. A. Inleiding 2 B. Realisatie begrote opbrengsten 3 C. Bezwaar- en beroepschriften 4 D. Kwijtschelding

Nadere informatie

VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN HONDENBELASTING 2014 (versie geldig vanaf )

VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN HONDENBELASTING 2014 (versie geldig vanaf ) VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN HONDENBELASTING 2014 (versie geldig vanaf 1-1-2014) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam van de regeling

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 oktober 2018, met overneming van de daarin vermelde motieven; besluit:

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 oktober 2018, met overneming van de daarin vermelde motieven; besluit: E MEENTE Ö.=N-LEUR De raad van de gemeente Etten-Leur; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 oktober 2018, met overneming van de daarin vermelde motieven; gelet op artikel 228a van

Nadere informatie

DATUM VERSLAG VAN BESPREKING DATUM BESPREKING OPGEMAAKT DOOR. 2 september 2015 Algemeen Bestuur 2 september 2015 G.A. Posthumus-Hakvoort

DATUM VERSLAG VAN BESPREKING DATUM BESPREKING OPGEMAAKT DOOR. 2 september 2015 Algemeen Bestuur 2 september 2015 G.A. Posthumus-Hakvoort Verslag BESPREKING OPGEMAAKT DOOR G.A. Posthumus-Hakvoort DEELNEMERS De heer Boersma, de heer Doorn, de heer Van Amerongen, de heer Oggel, de heer Stegeman, de heer Nieuwenhuis, de heer Wissink, de heer

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van

Verordening op de heffing en de invordering van Verordening op de heffing en invordering van hondenbelasting 2016 Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Onderwerp Gemeente Druten Verordening op

Nadere informatie