Belastingverordeningen Brunssum; Deregulerings- en kwaliteitstoets i.v.m. bestuursopdracht deregulering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Belastingverordeningen Brunssum; Deregulerings- en kwaliteitstoets i.v.m. bestuursopdracht deregulering"

Transcriptie

1 Belastingverordeningen Brunssum; Deregulerings- en kwaliteitstoets i.v.m. bestuursopdracht deregulering Bij de redactie van de belastingverordeningen worden de modellen van de VNG gevolgd. In het algemeen heeft een gemeente weinig vrijheid om hiervan af te wijken. Successievelijk zijn de thans van kracht zijnde belastingverordeningen van de gemeente Brunssum nagelopen. Daarbij is gebruik gemaakt van het Overzicht deregulering modelverordeningen van de VNG. Nagegaan is in hoeverre er dereguleringsmogelijkheden c.q. mogelijkheden tot vermindering van de administratieve lasten zijn. Gebleken is dat deze er eigenlijk niet zijn. Tot slot is aangegeven op welke wijze de GBRD de dienstverlening aan de burger gestalte geeft.

2 Afvalstoffenheffing: Op basis van deze verordening worden kosten voor het ophalen van afval bij burgers in rekening gebracht Het doel van de verordening is het betrekken van burgers bij de ontwikkeling van gemeentelijk beleid. Deze verordening wordt opgesteld op basis van autonomie. Op grond van artikel van de Wet milieubeheer kan de gemeente een afvalstoffenheffing instellen. De Verordening afvalstoffenheffing kan voorlopig ongewijzigd in stand blijven.

3 Hondenbelasting: Deze verordening regelt de betaling voor het hebben van een hond. Deze verordening wordt opgesteld op basis van autonomie. Op grond van artikel 226 van de Gemeentewet kan de gemeente een hondenbelasting instellen. De Verordening hondenbelasting kan voorlopig ongewijzigd in stand blijven.

4 Leges: Leges worden geheven voor het genot van door de gemeente verleende diensten en ter beschikking gestelde stukken, b.v. het afgeven van een paspoort of de aanvraag van een bouwvergunning Deze verordening wordt opgesteld op basis van autonomie. Op grond van artikel 229 van de Gemeentewet heeft de gemeente de mogelijkheid leges te heffen. Andere mogelijke aanpassingen: Met de invoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) moet de verordening (tarieventabel) worden aangepast. De inwerkingtreding van deze wet is voorzien op 1 januari 2010 De Legesverordening wordt gewijzigd met de invoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).

5 Lijkbezorgingsrechten: Op basis van deze verordening worden kosten bij burgers in rekening gebracht voor alle diensten rond het gebruik van een gemeentelijke begraafplaats. Deze verordening wordt opgesteld op basis van autonomie. Op grond van artikel 229 van de Gemeentewet kan de gemeente lijkbezorgingrechten heffen. De Verordening lijkbezorgingsrechten kan voorlopig ongewijzigd in stand blijven.

6 Marktgelden: Marktgelden worden geheven voor het innemen van standplaatsen op marktterreinen. De VNG heeft hier geen modelverordening voor ontwikkeld. Marktgelden worden geheven voor het innemen van standplaatsen op marktterreinen. De VNG heeft hier geen modelverordening voor ontwikkeld. Deze verordening wordt opgesteld op basis van autonomie. Op grond van artikel 229 van de Gemeentewet kan de gemeente marktgelden heffen. De Verordening marktgelden kan voorlopig ongewijzigd in stand blijven.

7 Onroerende-zaakbelastingen: Deze verordening regelt de betaling van een belasting voor het hebben of het gebruiken van een onroerende zaak. Deze verordening wordt opgesteld op basis van autonomie. Op grond van de artikelen 220 tot en met 220h van de Gemeentewet kan de gemeente onroerende-zaakbelastingen heffen. De Verordening onroerende-zaakbelastingen kan voorlopig ongewijzigd in stand blijven.

8 Precariobelasting: De precariobelasting wordt geheven voor het hebben van voorwerpen onder op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond Deze verordening wordt opgesteld op basis van autonomie. Op grond van de artikel 228 van de Gemeentewet kan de gemeente een precariobelasting instellen. Andere mogelijke aanpassingen:ja De precariobelasting kan worden vereenvoudigd, door enkel tarieven per vierkante meters van de gemeentegrond te hanteren. Dit kan eventueel in combinatie met de invoering van een reclamebelasting. Mocht de gemeente Brunssum kiezen voor vereenvoudiging van de precariobelasting, dan dient de verordening te worden aangepast. Als tegelijkertijd een reclamebelasting wordt ingevoerd, dan dient tevens een verordening reclamebelasting (artikel 227 Gemeentewet) te worden vastgesteld.

9 Rioolrecht: Het rioolrecht wordt geheven voor het hebben van een aansluiting op de gemeentelijke riolering (eigenarenheffing). Daarnaast kan het rioolrecht worden geheven voor het afvoeren van afvalwater (gebruikersheffing). De gemeente Brunssum kent alleen een eigenarenheffing. Deze verordening wordt opgesteld op basis van autonomie. Op grond van de artikel 229 van de Gemeentewet kan de gemeente rioolrechten heffen. Dit is mogelijk tot 1 januari Andere mogelijke aanpassingen:ja, verplicht Uiterlijk per 1 januari 2010 moeten gemeenten zijn overgeschakeld naar de rioolheffing (artikel 228a van de Gemeentewet). De nieuwe rioolheffing heeft het karakter van een bestemmingsheffing waarmee kosten kunnen worden verhaald om collectieve maatregelen te treffen die de gemeente noodzakelijk acht voor een doelmatig werkende riolering en overige maatregelen ten aanzien van hemelwater en grondwater. Het retributieve karakter van het rioolrecht is vervallen. Dit betekent dat het individuele profijt van de heffing door de gemeente niet meer hoeft te worden aangetoond. Ook voor de rioolheffing geldt dat deze zowel van de eigenaar als de gebruiker kan worden geheven. Voor het belastingjaar 2010 dient een verordening rioolheffing te worden vastgesteld.

10 Toeristenbelasting: Deze verordening regelt de betaling voor verblijf in de gemeente inclusief overnachting. Het gaat dan om personen die niet in de GBA van de betreffende gemeente staan ingeschreven Deze verordening wordt opgesteld op basis van autonomie. Op grond van artikel 224 van de Gemeentewet kan de gemeente een toeristenbelasting instellen. De Verordening toeristenbelasting kan voorlopig ongewijzigd in stand blijven.

11 Baatbelasting: De baatbelasting is een belasting die wordt geheven ter zake van onroerende zaken die in een bepaald gebied liggen en die gebaat zijn door voorzieningen die door of met medewerking van het gemeentebestuur zijn tot stand gebracht. De gemeente Brunssum kent de Verordening baatbelasting voetgangersgebied Kerkstraat en omgeving Deze verordening heeft een looptijd van 15 jaar. De baatbelasting wordt voor het laatst in 2010 opgelegd Deze verordening wordt opgesteld op basis van autonomie. Op grond van artikel 224 van de Gemeentewet kan de gemeente een baatbelasting instellen. De van kracht zijnde Verordening baatbelasting kan ongewijzigd in stand blijven.

12 Kwijtscheldingsverordening In deze verordening is geregeld welke heffingen voor kwijtschelding in aanmerking komen en wat de hoogte van het percentage voor de berekening van de kosten van bestaan is waaraan getoetst wordt. Deze verordening wordt opgesteld op basis van autonomie. Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen is mogelijk op grond van artikel 255 van de Gemeentewet jo artikel 26 van de Invorderingswet Veroorzaking administratieve lasten: nauwelijks Een belastingschuldige kan om kwijtschelding verzoeken door het invullen van een daartoe bestemd formulier. Dereguleringsmogelijkheden/vermindering administratieve lasten: ja Mogelijk middels een geautomatiseerde toets bij de Stichting Inlichtingenbureau in Utrecht. Deze toets heeft betrekking op de normen voor inkomen en vermogen. De Kwijtscheldingsverordening 2009 zoals deze is vastgesteld door de Raad op 31 maart 2009 kan voorlopig ongewijzigd in stand blijven.

13 Verordening woonwagenrechten 2005/2006 Deze verordening regelt de betaling en heffing van woonwagenrechten. Deze verordening wordt opgesteld op basis van autonomie. Uit nader ingewonnen informatie is gebleken dat de gemeente Brunssum nog een drietal standplaatsen in eigendom heeft aan de Rembrandstraat. Hierdoor kan de Verordening woonwagenrechten dus niet worden ingetrokken. Gelet op hetgeen terzake tijdens de Commissiebehandeling naar voren gebracht wordt voorgesteld om deze verordening vooralsnog te handhaven en tevens te bezien in hoeverre deze dient te worden aangepast c.q. te worden geactualiseerd.

14 Algemeen Dienstverlening door de GBRD aan de burger. Enkele punten die van belang zijn voor de dienstverlening aan de burger: - Balie in het gebouw van de GBRD aan het Emile Erensplein 55 te Landgraaf, geopend op werkdagen van 9.00 uur tot uur - Na de aanslagoplegging tevens gedurende een tweetal weken baliebezetting in de gemeentehuizen van de deelnemende gemeenten, waaronder Brunssum - Website met algemene informatie over tarieven, verordeningen, Wet WOZ, indienen van een bezwaarschrift etc. Tevens vindt de burger hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. - Digitale balie. Toegang tot de digitale balie op de website middels DigiD inlogcode. Een burger kan dan b.v. zijn betalingen raadplegen, zijn hond aan- of afmelden, of een taxatieverslag van zijn woning inzien. Tevens wordt het mogelijk om het aantal ledigingen van de mini-container (of bij een verzamelcontainer het aantal aanbiedingen) te raadplegen (Diftar). - Telefonische informatieverstrekking. - Informatie verstrekking via . Een burger kan ook via de web-site van de GBRD een versturen. Richtlijn bij de GBRD is dat s binnen vijf werkdagen worden beantwoord. - Op 18 februari jl. is een nieuwe telefooncentrale geïmplementeerd. Uiteindelijk zal dit bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de GBRD.

2. De Verordening brandweerrechten 2011 De algemene verhoging van 1½% wordt ook voor de tarieven van de brandweerrechten doorgevoerd.

2. De Verordening brandweerrechten 2011 De algemene verhoging van 1½% wordt ook voor de tarieven van de brandweerrechten doorgevoerd. Aan de raad AGENDAPUNT 7.9 ALDUS BESLOTEN 9 DECEMBER 2010 Belastingverordeningen 2011 Voorstel: de belastingverordeningen 2011 vaststellen. Jaarlijks doen wij u voorstellen om de diverse belastingtarieven

Nadere informatie

\ Raadsvoorstel Zaak 24560

\ Raadsvoorstel Zaak 24560 \ Raadsvoorstel Zaak 24560 Onderwerp: Belastingverordeningen 2016 Openbaarheid: Portefeuillehouder: Openbaar Wethouder Leunissen Datum Raad: 17-12-2015 Nummer: \ Samenvatting Jaarlijks dienen voor 1 januari

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman)

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman) Vergadering: 6 november 2012 Agendanummer: 6b Status: Opiniërend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, 0595 447729 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. C.F.M. Veltman) Aan

Nadere informatie

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad T'- - '-T-.- GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit % Datum raadsvergadering 8 november 2018 Datum carrousel Raadsbesluitnummer R18.076 Registratienummer Rsl 8.00485 Onderwerp: erordening op de heffing

Nadere informatie

4. Lokale Heffingen. Kader. Algemeen. Tarievenbeleid Onroerende zaakbelastingen

4. Lokale Heffingen. Kader. Algemeen. Tarievenbeleid Onroerende zaakbelastingen 4. Lokale Heffingen Kader De lokale heffingen vormen een belangrijk onderdeel van de inkomsten van de gemeente en zijn daarom een integraal onderdeel van het gemeentelijke beleid. Ze raken de burgers heel

Nadere informatie

Raadsvergadering 14 december 2017

Raadsvergadering 14 december 2017 RAADSVOORSTEL Datum en nummer 14 november 2017, nummer Raadsvergadering 14 december 2017 Agendapunt Programmaveld Portefeuillehouder A.J. van Eekelen Wettelijke basis Gemeentewet Onderwerp Belasting- en

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: AGENDANUMMER: 08

RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: AGENDANUMMER: 08 RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: 2018058655 AGENDANUMMER: 08 COMMISSIE Algemene Zaken en Control op 22 november 2018 Onderwerp: Vaststellen belastingverordeningen 2019-14- Bijlage(n): Vergadering

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vaststelling belastingverordeningen en -tarieven BBVnr:

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vaststelling belastingverordeningen en -tarieven BBVnr: Raadsvoorstel Onderwerp: Vaststelling belastingverordeningen en -tarieven 2017 Portefeuillehouder: Keuzenkamp - van Emmerik, T. e-mailadres opsteller: k.djodikromo@bar-organisatie.nl Onderwerp Vaststelling

Nadere informatie

Gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders, nummer Rsl van 18 september 2018

Gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders, nummer Rsl van 18 september 2018 (f/ GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering: Datum carrousel Raadsbesluitnummer Registratienummer 8 november 2018 R18.068 Rsl 8.00485 Onderwerp: erordening op de heffing en invordering

Nadere informatie

De tarieven zijn gebaseerd op de paragraaf lokale heffingen zoals opgenomen in de programmabegroting

De tarieven zijn gebaseerd op de paragraaf lokale heffingen zoals opgenomen in de programmabegroting Aan de gemeenteraad 17 november 2009 Gemeentestukken: 2009-275 Onderwerp: Belastingverordeningen 1. Voorstel Wij stellen u voor de hieronder genoemde belastingverordeningen vast te stellen. A. Verordening

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman)

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman) Vergadering: 5 november 2013 Agendanummer: 5b Status: Opiniërend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, 0595-447777 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. C.F.M. Veltman) Aan

Nadere informatie

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Vergadering gemeenteraad d.d. 30 november 2017 Agenda nummer 7 Portefeuillehouder: wethouder de heer J.H. Menninga Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Korte inhoud: Jaarlijks worden

Nadere informatie

6 november n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch

6 november n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 6 november 2017 10 n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Zaaknummer 3644-2017 Datum B&W-besluit

Nadere informatie

Raadsvergadering 10 december R.T.A. Korteland

Raadsvergadering 10 december R.T.A. Korteland RAADSVOORSTEL Datum en nummer 10 november 2015, nummer Raadsvergadering 10 december 2015 Agendapunt Programmaveld Portefeuillehouder R.T.A. Korteland Wettelijke basis Gemeentewet Onderwerp Belasting- en

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING

PROGRAMMABEGROTING PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 Paragraaf 1 : Lokale heffingen Inleiding In deze paragraaf wordt inzicht gegeven in de door de gemeente Leiderdorp geheven belastingen, heffingen en leges. De paragraaf geeft

Nadere informatie

Bijlage 12 Toelichting aanpassing OZB-tarieven 2012 Bijlage 13 Kostendekkendheid legesverordening, marktgelden en grafrechten 2012

Bijlage 12 Toelichting aanpassing OZB-tarieven 2012 Bijlage 13 Kostendekkendheid legesverordening, marktgelden en grafrechten 2012 Voorstel aan : Gemeenteraad van 19 december 2011 Door tussenkomst van : Raadscommissie van 6 december 2011 Nummer : Onderwerp : Wijziging Belastingverordeningen voor 2012 Bijlage(n) : Bijlage 1 t/m 11

Nadere informatie

r GEMEENTE VELSEN gemeenteraad

r GEMEENTE VELSEN gemeenteraad r GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering 24 november 2016 Datum carrousel n.v.t. Raadsbesluitnummer R16.062 Registratienummer Rs16.00647 Hf Onderwerp: erordening op de heffing

Nadere informatie

Paragraaf Lokale heffingen

Paragraaf Lokale heffingen Paragraaf Lokale heffingen Lokale heffingen zijn alle gemeentelijke belastingen en bijdragen die wij vragen om de kosten van producten te dekken. In deze paragraaf komen alle gemeentelijke heffingen en

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD. Onderwerp Belastingverordening 2013 Volgnr Portefeuillehouder R. Bergsma

VOORSTEL AAN DE RAAD. Onderwerp Belastingverordening 2013 Volgnr Portefeuillehouder R. Bergsma Onderwerp Belastingverordening 2013 Volgnr. 2012-073 Portefeuillehouder R. Bergsma Ambtenaar Natascha Baardman Afdeling Bedrijfsvoering Datum voorstel Opiniërende raad 27 november 2012 Agendapunt 10 Besluitvormende

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.5. Doetinchem, 28 november 2012 ALDUS VASTGESTELD 6 DECEMBER 2012. Belastingverordeningen 2013

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.5. Doetinchem, 28 november 2012 ALDUS VASTGESTELD 6 DECEMBER 2012. Belastingverordeningen 2013 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.5 ALDUS VASTGESTELD 6 DECEMBER 2012 Belastingverordeningen 2013 Voorstel: de belastingverordeningen 2013 vaststellen. Door de jaarlijks terugkerende begrotingsbehandelingen

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 28 november 2016

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 28 november 2016 Aan: de gemeenteraad Vergadering: 28 november 2016 Onderwerp: Belastingverordeningen 2017 Agendapunt: STATUS RAADSVOORSTEL Besluit Commissie én Raad Vaststellen belastingverordeningen en bijbehorende tarieven-verordeningen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. Agenda nr. 6

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. Agenda nr. 6 Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Vaststellen diverse belastingverordeningen 2017 Soort: Besluitvormend Opsteller: D. Rutgrink-Haringsma Portefeuillehouder: A.H.M. van Bussel Zaaknummer: SOM/2016/031906

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Beoogd effect

Voorstel aan de raad. Beoogd effect Verantwoordelijk team Financiën Nummer Kenmerk Raad d.d. 133009 17 december 2014 Paragraaf begroting n.v.t. Portefeuillehouder E. Heinrich Steller R. van Lit Datum 25 november 2014 Geadviseerd besluit

Nadere informatie

PARAGRAAF LOKALE HEFFINGEN

PARAGRAAF LOKALE HEFFINGEN PARAGRAAF LOKALE HEFFINGEN ALGEMEEN Inleiding In deze paragraaf presenteren wij de uitgangspunten en het doel van de gemeentelijke heffingen. De belangrijkste (gemeentelijke woonlasten) zijn de onroerende

Nadere informatie

Agendapunt: 19 Sliedrecht, 10 november 2009

Agendapunt: 19 Sliedrecht, 10 november 2009 Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 19 Sliedrecht, 10 november 2009 Onderwerp: Belastingverordeningen 2010. Voorgesteld besluit: Wij stellen de raad voor de volgende verordeningen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Agendanummer: p.h.: Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: 14 december Belastingverordeningen

RAADSVOORSTEL. Agendanummer: p.h.: Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: 14 december Belastingverordeningen RAADSVOORSTEL Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: Belastingverordeningen 2011-7 - 14 december 2010 Agendanummer: p.h.: 10.12.14 WII de raad van de gemeente Asten Samenvatting Jaarlijks worden belastingverordeningen

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststelling belastingtarieven en -verordeningen 2014

Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststelling belastingtarieven en -verordeningen 2014 Aan de gemeenteraad 5 november 2013 Gemeentestukken: 2013-316 /32892 Onderwerp: Vaststelling belastingtarieven en -verordeningen 2014 1. Voorstel Wij stellen u voor de tarieven van gemeentelijke belastingen,

Nadere informatie

* * RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering van Stuk/nummer Agendapunt 10 december 2013 KNDK/2013/

* * RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering van Stuk/nummer Agendapunt 10 december 2013 KNDK/2013/ *0010100120132816* RAADSVOORSTEL Raadsvergadering van Stuk/nummer Agendapunt 10 december 2013 KNDK/2013/2816 9.12 Datum: 29 oktober 2013 Verzonden: 28 november 2013 Aan de gemeenteraad. Onderwerp: aanpassen

Nadere informatie

Paragraaf 1: Lokale heffingen

Paragraaf 1: Lokale heffingen Paragraaf 1: Lokale heffingen inzameling van regenwater evenals de zorg voor de grondwaterstand. De kosten die hiervoor worden gemaakt, worden met de rioolheffing verhaald op gebruikers van woningen en

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER:

RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: 2017037838 AGENDANUMMER: 6 COMMISSIE Algemene Zaken en Control op 23 november 2017 Onderwerp: Belastingverordeningen gemeente Asten 2018-13- Bijlage(n): Vergadering

Nadere informatie

Colofon. Nota lokale heffingen 2015-2018. Uitgave Gemeente Utrecht. Drukwerk RICOH Nederland. Fotografie Ramon Mosterd John Ploeg John Gundlach

Colofon. Nota lokale heffingen 2015-2018. Uitgave Gemeente Utrecht. Drukwerk RICOH Nederland. Fotografie Ramon Mosterd John Ploeg John Gundlach Nota lokale heffingen 2015-2018 Colofon Nota lokale heffingen 2015-2018 Uitgave Gemeente Utrecht Drukwerk RICOH Nederland Fotografie Ramon Mosterd John Ploeg John Gundlach Informatie Gemeente Utrecht Bestuurs-

Nadere informatie

Portefeuillehouder Datum collegebesluit : 16 november 2010 Corr. nr.:

Portefeuillehouder Datum collegebesluit : 16 november 2010 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : RvE Datum collegebesluit : 16 november 2010 Corr. nr.: 2010008860 Onderwerp : Voorstel tot vaststelling van de nieuwe belastingtarieven 2011 Programma : Financiering en algemene

Nadere informatie

Onderwerp: Verordening op de hefüng en invordering van standplaatsgelden 2017

Onderwerp: Verordening op de hefüng en invordering van standplaatsgelden 2017 GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering 24 november 2016 Datum carrousel n..t. Raadsbesluitnummer R16.072 Registratienummer Rsl 6.00647 Onderwerp: erordening op de hefüng en invordering

Nadere informatie

Behandeld door: G.H. Strijbos. Onderwerp: Belastingmaatregelen 2015 (aangepast nav commissie AZ).

Behandeld door: G.H. Strijbos. Onderwerp: Belastingmaatregelen 2015 (aangepast nav commissie AZ). RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLU I Registratienummer raad 1155840 Datum: 10 september 2014 Behandeld door: G.H. Strijbos Afdeling / Team: INW/BEL. Samenvatting: Door uw raad is bij de Kadernota 2014-2017

Nadere informatie

Portefeuillehouder: N.R. Werkman Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman)

Portefeuillehouder: N.R. Werkman Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman) Vergadering: 4 november 2008 Agendanummer: 4b Status: bespreekstuk Portefeuillehouder: N.R. Werkman Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, 0595-447729 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. C.F.M. Veltman)

Nadere informatie

Datum Forum vergadering : 27 november 2018 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 10 december : Dhr. H.J. van Wiggen

Datum Forum vergadering : 27 november 2018 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 10 december : Dhr. H.J. van Wiggen j-, CViefe'ï Montfoorl t 0 DEC. 2018 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 27 november 2018 Zaaknummer : 595140 Datum Raadsvergadering : 10 december 2018 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Betreft Raadsvoorstel inzake vaststelling belastingverordeningen voor 2015

Betreft Raadsvoorstel inzake vaststelling belastingverordeningen voor 2015 Betreft Raadsvoorstel inzake vaststelling belastingverordeningen voor 2015 Vergaderdatum 6 november 2014 Gemeenteblad 2014 / 69 Agendapunt 3 Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld de navolgende

Nadere informatie

Onderwerp: Verordening op de heffing en invordering van hondenbelasting 2017

Onderwerp: Verordening op de heffing en invordering van hondenbelasting 2017 r GEMEENTE ELSEN gemeenteraad 1 Raadsbesluit Datum raadsvergadering 24 november 2016 Datum carrousel n..t. Raadsbesluitnummer R16.063 Registratienummer Rs16.00647 Onderwerp: erordening op de heffing en

Nadere informatie

7 november /59 n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch

7 november /59 n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 7 november 2016 10 2016/59 n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Kenmerk 16.021413

Nadere informatie

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad. Datum raadsvergadering 8 november 2018

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad. Datum raadsvergadering 8 november 2018 Raadsbesluit Datum raadsvergadering 8 november 2018 Datum carrousel Raadsbesluitnummer R18.072 Registratienummer Rsl 8.00485 Onderwerp: erordening op de heffing en invordering van de marktgelden 2019 De

Nadere informatie

Gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders, nummer Rs van 11 oktober en 15 november 2016

Gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders, nummer Rs van 11 oktober en 15 november 2016 GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering 24 november 2016 Datum carrousel n..t. Raadsbesluitnummer R16.066 Registratienummer Rs16.00647 Onderwerp: erordening op de heffing en invordering

Nadere informatie

Raadsvoorstel gemeente Coevorden

Raadsvoorstel gemeente Coevorden Raadsvoorstel gemeente Coevorden Datum commissievergadering 31 oktober 2017 Versie 1 Agendapunt 11 Naam rapporteur Francisca de Boer Rv.nr. Openbaar Ja Portefeuillehouder Jan Zwiers Onderwerp Belastingverordeningen

Nadere informatie

13 Stiens, 15 november 2016

13 Stiens, 15 november 2016 13 Stiens, 15 november 2016 Raadsvergadering: 8 december 2016 Voorstelnummer: 2016/46 Portefeuillehouder: drs. J.R.A. Boertjens Behandelend ambtenaar: S. Vis E-mail: s.vis@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr.

Nadere informatie

PARAGRAAF 1 : LOKALE HEFFINGEN

PARAGRAAF 1 : LOKALE HEFFINGEN PARAGRAAF 1 : LOKALE HEFFINGEN Inleiding In deze paragraaf volgt een overzicht van de in onze gemeente gehanteerde heffingen. Daarna worden de ontwikkelingen van de onroerende-zaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing

Nadere informatie

Portefeuillehouder: H. Rotgans. Behandeld door: G.H. Strijbos

Portefeuillehouder: H. Rotgans. Behandeld door: G.H. Strijbos PUJIMEAtHOf' RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1448705 Datum: 18 september 2018 Domein/ Team: OBED/ FINB Portefeuillehouder: H. Rotgans Behandeld door: G.H. Strijbos Onderwerp: Belastingmaatregelen

Nadere informatie

1 Paragraaf Lokale Tarieven en Belastingen

1 Paragraaf Lokale Tarieven en Belastingen 1 Paragraaf Lokale Tarieven en Belastingen Deze paragraaf biedt inzicht in de diverse lokale heffingen en de gevolgen daarvan voor de inwoners. Bij lokale lasten gaat het om inkomsten, verkregen op grond

Nadere informatie

10~ 13 december 2018 Commissie Begroting & Rekening 29 november Herziening belastingverordeningen 2019 Wethouder G.J.M.

10~ 13 december 2018 Commissie Begroting & Rekening 29 november Herziening belastingverordeningen 2019 Wethouder G.J.M. 10~ Agendapuntnummer Documentnummer Raadsvergadering d. d. Raadscommissie Commissie d. d. Programma Onderwerp Portefeuillehouder Bijlagen m o C 13 december 2018 Commissie Begroting & Rekening 29 november

Nadere informatie

Onderwerp Actualisering belastingverordeningen + tarieventabel en aanpassing tarieven 2009

Onderwerp Actualisering belastingverordeningen + tarieventabel en aanpassing tarieven 2009 OPENBAAR Adviseur: E.N.M. 't Hart (POI, tst. 813) Portefeuillehouder: E. Mackay 08.13969 1 ADVIESNOTA Begrotingsraadsvergadering d.d. 6 november 2008 Voorstel nr. 85/08 Programma en product Bestuur Oegstgeest,

Nadere informatie

Onroerende-zaakbelastingen

Onroerende-zaakbelastingen RAADSVOORSTEL Onderwerp : Voorstel aanpassing belastingen en tarieven voor het jaar 2007 Toelichting De verordeningen op de heffing en invordering van gemeentelijke heffingen worden jaarlijks beoordeeld

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Belastingverordeningen 2016. Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2016

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Belastingverordeningen 2016. Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2016 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17-12-2015 15-090 Onderwerp Belastingverordeningen 2016 Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2016 Gevraagde beslissing De volgende verordeningen vast te stellen:

Nadere informatie

Welke lokale heffingen In de onderstaande tabel is een overzicht opgenomen van verwachte opbrengsten van de belangrijkste heffingssoorten in 2016.

Welke lokale heffingen In de onderstaande tabel is een overzicht opgenomen van verwachte opbrengsten van de belangrijkste heffingssoorten in 2016. Paragraaf 1 Lokale heffingen Inleiding In deze paragraaf wordt een overzicht geboden van de heffingen die de gemeente Enkhuizen kent en welke plaats deze heffingen innemen in de gemeentelijke begroting

Nadere informatie

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering 8 november 2018 Datum carrousel Raadsbesluitnummer R18.079 Registratienummer Rsl 8.00485 Onderwerp; erordening op de heffing en invordering

Nadere informatie

Presentatie Harmonisatie Belastingverordeningen. Gemeente Krimpenerwaard

Presentatie Harmonisatie Belastingverordeningen. Gemeente Krimpenerwaard Presentatie Harmonisatie Belastingverordeningen Gemeente Krimpenerwaard Inhoud presentatie Wettelijke kaders Harmonisering Belastingen Besluiten tot op heden Overzicht nog te harmoniseren verordeningen

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 2 december 2008 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 18 december 2008 Nummer raadsnota: 8 Onderwerp: vaststelling belastingverordeningen 2008 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Gemeentelijke kaders Verordening op de heffing en de invordering van onroerende zaakbelastingen 2013.

Gemeentelijke kaders Verordening op de heffing en de invordering van onroerende zaakbelastingen 2013. PARAGRAAF LOKALE HEFFINGEN ALGEMEEN Inleiding In deze paragraaf presenteren wij de uitgangspunten en het doel van de gemeentelijke heffingen. De belangrijkste (gemeentelijke woonlasten) zijn de onroerende

Nadere informatie

Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte. Onderwerp : Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2016

Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte. Onderwerp : Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2016 Zaaknummer : 156182 Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Onderwerp : Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2016 Collegevergadering : 10 november

Nadere informatie

Uw raad wordt voorgesteld om de bijgevoegde belastingverordeningen voor 2017 vast te stellen.

Uw raad wordt voorgesteld om de bijgevoegde belastingverordeningen voor 2017 vast te stellen. WW w m «,, oosterhout J: NOTA VOOR DE RAAD Datum: 1 november 2016 Nummer raadsnota: Bl.0160518 Onderwerp: Belastingverordeningen 2017 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Van der Helm 1. Belastingverordeningen

Nadere informatie

7. PARAGRAAF BELASTINGEN EN TARIEVEN

7. PARAGRAAF BELASTINGEN EN TARIEVEN 7. PARAGRAAF BELASTINGEN EN TARIEVEN 7.1 Tarieven belastingen en heffingen Algemeen Bij de behandeling van de Kadernota 2015-2018 is besloten het indexcijfer 2015 voor de gemeentelijke belastingen, heffingen

Nadere informatie

Welke lokale heffingen In de onderstaande tabel is een overzicht opgenomen van verwachte opbrengsten van de belangrijkste heffingssoorten in 2017.

Welke lokale heffingen In de onderstaande tabel is een overzicht opgenomen van verwachte opbrengsten van de belangrijkste heffingssoorten in 2017. Paragraaf 1 Lokale heffingen Inleiding In deze paragraaf wordt een overzicht geboden van de heffingen die de gemeente Enkhuizen kent en welke plaats deze heffingen innemen in de gemeentelijke begroting

Nadere informatie

Behandeld in Raadscommissie en Raad. Telefoonnummer

Behandeld in Raadscommissie en Raad. Telefoonnummer Voorstel aan de gemeenteraad van Harlingen *GR16.00145* GR16.00145 Behandeld in Raadscommissie en Raad Datum Commissie 26 oktober 2016 Agendanummer 9 Datum Raad 9 november 2016 Agendanummer 8 Opsteller

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1148631 Datum: 10 september 2014 Behandeld door: G.H. Strijbos Afdeling / Team: INW/BEL Samenvatting: Door uw raad is bij de Kadernota 2014-2017 besloten

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling belasting- en retributieverordeningen 2009

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling belasting- en retributieverordeningen 2009 Agendapunt : Voorstelnummer : Raadsvergadering : 16 december 2008 Naam opsteller : Hans van Kralingen / Dick Minkman Informatie op te vragen bij : opstellers Portefeuillehouders : Wethouder Jan Stam Onderwerp:

Nadere informatie

GEMEENTE VELSEN gemeenteraad. Raadsbesluit. Datum raadsvergadering Datum carrousel Raadsbesluitnummer Registratienummer.

GEMEENTE VELSEN gemeenteraad. Raadsbesluit. Datum raadsvergadering Datum carrousel Raadsbesluitnummer Registratienummer. GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering Datum carrousel Raadsbesluitnummer Registratienummer 8 november 2018 R18.080 Rsl 8.00485 Onderwerp: erordening op de heffing en invordering

Nadere informatie

Raadsvoorstel OP.16. Vergadering: : 20 december 2016 Agendanummer : Opiniërende vergadering : 6 december 2016 Portefeuillehouder : A.

Raadsvoorstel OP.16. Vergadering: : 20 december 2016 Agendanummer : Opiniërende vergadering : 6 december 2016 Portefeuillehouder : A. Raadsvoorstel OP.16 Vergadering: : 20 december 2016 Agendanummer : Opiniërende vergadering : 6 december 2016 Portefeuillehouder : A. van Loon Onderwerp : belasting- en legesvoorstellen 2017 Aan de raad,

Nadere informatie

Nummer 090 G. Afvalstoffenheffing

Nummer 090 G. Afvalstoffenheffing 1Raadsbesluit Raadscommissie 28-10-2015 Nummer 090 G Afvalstoffenheffing Gemeenteraad 10-11-2015 Portefeuillehouder F. Kingma Paragraaf G Lokale lasten De raad van de gemeente Texel: gelezen het advies

Nadere informatie

1. De verordening op de heffing en invordering van leges 2015, met daarbij behorende tarieventabel 2015

1. De verordening op de heffing en invordering van leges 2015, met daarbij behorende tarieventabel 2015 Zaaknummer Documentnummer Z-14-12907 INT/008827 Raadsvergadering : 11 december 2014 Agendapunt : 15 Onderwerp : Vaststelling van de navolgende belastingverordeningen: 1. de verordening op de heffing en

Nadere informatie

Onderwerp: Verordening op de heffing en invordering van toeristenbelasting 2017

Onderwerp: Verordening op de heffing en invordering van toeristenbelasting 2017 GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering 24 november 2016 Datum carrousel n..t. Raadsbesluitnummer R16.073 Registratienummer Rs16.00647 Onderwerp: erordening op de heffing en invordering

Nadere informatie

: 27 november 2012 : 10 december : H.T.J. van Beers : L. Evers

: 27 november 2012 : 10 december : H.T.J. van Beers : L. Evers RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering : 27 november 2012 : 10 december 2012 Documentnr. Zaaknummer : 944 : PR-12-20535 Portefeuillehouder Verantwoordelijk

Nadere informatie

Reinigingsheffingen. gelet op artikel van de Wet milieubeheer en artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet

Reinigingsheffingen. gelet op artikel van de Wet milieubeheer en artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet 1Raadsbesluit 102 I Behandelschema Reinigingsheffingen Raadscommissie 29-10-2014 Gemeenteraad 11-11-2014 Portefeuillehouder F. Kingma Paragraaf G Lokale lasten De raad van de gemeente Texel: gelezen het

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 november 2018

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 november 2018 ONDERWERP Vaststellen belastingverordeningen 2019 SAMENVATTING Jaarlijks stelt de raad de gemeentelijke belastingverordeningen vast. De tarieven voor 2019 zijn conform de door de raad vastgestelde begroting

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2017

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2017 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 15-12-2016 16-089 Onderwerp Belastingverordeningen 2017 Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2017 Gevraagde beslissing 1. De volgende verordeningen vast te

Nadere informatie

GEMEENTE ROERMOND. Agendapuntno.: Portefeuille: Raadsvoorstelno. 2012/067/1 Datum 3 september Onderwerp: belastingverordeningen 2013

GEMEENTE ROERMOND. Agendapuntno.: Portefeuille: Raadsvoorstelno. 2012/067/1 Datum 3 september Onderwerp: belastingverordeningen 2013 ^ IP gemeente Roermond GEMEENTE ROERMOND Raadsvoorstelno. 2012/067/1 Datum 3 september 2012 Agendapuntno.: Portefeuille: BM Onderwerp: belastingverordeningen 2013 Aan de Gemeenteraad 1 SAMENVATTING Jaadijks

Nadere informatie

Paragraaf 4.1 Lokale Heffingen

Paragraaf 4.1 Lokale Heffingen Paragraaf 4.1 Lokale Heffingen 4.1.1 Inleiding In de Jaarrekening 2010 volgen we zoveel mogelijk de indeling en de inhoud uit de begroting 2010. Op die manier stellen we u in staat een vergelijking te

Nadere informatie

Toelichting gemeentelijke belastingen 2015

Toelichting gemeentelijke belastingen 2015 Toelichting gemeentelijke belastingen 2015 U hebt een aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2015 ontvangen. Op dit biljet staan de aanslag en de WOZbeschikking. In deze toelichting geven wij uitleg over

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL MET VERORDENING

RAADSVOORSTEL MET VERORDENING RAADSVOORSTEL MET VERORDENING Raadsvergadering : 21 november 2016 Agendapunt : Onderwerp : Verordening rioolheffing Opsterland 2017 Portefeuillehouder : Rob Jonkman Voorstel 1. De Verordening rioolheffing

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD: VERGADERING d.d. 13 dec 2016 NR.: RI

VOORSTEL AAN DE RAAD: VERGADERING d.d. 13 dec 2016 NR.: RI VOORSTEL AAN DE RAAD: VERGADERING d.d. 13 dec 2016 NR.: RI-16-00193 Onderwerp: 1. Belastingverordeningen en bijbehorende tarieven 2017 2. Paragraaf Lokale Heffingen begroting 2017 Voorstel: Agendapunt

Nadere informatie

Verordening rioolheffing Opmeer 2019.

Verordening rioolheffing Opmeer 2019. Verordening rioolheffing Opmeer 2019. De raad van de gemeente Opmeer; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 13 november 2018 gelet op artikel 228 a van de Gemeentewet;

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL (via commissie)

RAADSVOORSTEL (via commissie) RAADSVOORSTEL (via commissie) COMMISSIE ALGEMENE ZAKEN EN CONTROL d.d. 27 november 2014 AGENDANUMMER:9 Onderwerp: Belastingverordeningen 2015 1 Bijlage(n): Vergadering de dato: 16 december 2014 Agendanummer:

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van xxxxxx, nr. xx ;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van xxxxxx, nr. xx ; RAADSBESLUIT GEMEENTE DE MARNE Agendapunt nummer : De raad van de gemeente De Marne Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van xxxxxx, nr. xx ; Gelet op: artikel 229, eerste lid, aanhef en

Nadere informatie

Portefeuillehouder: R. Helm. Behandeld door: G.H. Strijbos

Portefeuillehouder: R. Helm. Behandeld door: G.H. Strijbos RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1321826 Datum: 7 september 2016 Afdeling / Team: BEDV / BBEL Portefeuillehouder: R. Helm Behandeld door: G.H. Strijbos I \ Samenvatting: Door uw raad

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere (Flevoland)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere (Flevoland) De raad van de gemeente Almere, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet en artikel 15.33 van de Wet milieubeheer;

Nadere informatie

r" GEMEENTE VELSEN gemeenteraad

r GEMEENTE VELSEN gemeenteraad r" GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering 24 novem ber 2016 Datum carrousel n.v.t. Raadsbesluitnummer R16.074 Registratienummer Rsl 6.00647 af Onderwerp: erordening op de heffing

Nadere informatie

Onderwerp : Vaststelling van de navolgende belastingverordeningen: 1. de legesverordening 2009, met daarbij behorende tarieventabel 2009;

Onderwerp : Vaststelling van de navolgende belastingverordeningen: 1. de legesverordening 2009, met daarbij behorende tarieventabel 2009; Raadsvergadering : 15 december 2008 Agendapunt : 11 Onderwerp : Vaststelling van de navolgende belastingverordeningen: 1. de legesverordening 2009, met daarbij behorende tarieventabel 2. de verordening

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van leges 2019 (Legesverordening 2019)

Verordening op de heffing en de invordering van leges 2019 (Legesverordening 2019) GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Baarn Nr. 281569 27 december 2018 Verordening op de heffing en de invordering van leges 2019 (Legesverordening 2019) De raad van de gemeente Baarn gelezen

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van diverse verordeningen betreffende gemeentelijke heffingen alsmede aanpassing van de tarieven 2017.

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van diverse verordeningen betreffende gemeentelijke heffingen alsmede aanpassing van de tarieven 2017. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van diverse verordeningen betreffende gemeentelijke heffingen alsmede aanpassing van de tarieven 2017. Nummer: 6f. AAN de raad van de gemeente Boxmeer

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; Agendanummer: 6b Vergadering: De raad van de gemeente Winsum; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; gelet op artikelen 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststelling belastingtarieven en verordeningen 2011

Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststelling belastingtarieven en verordeningen 2011 Aan de gemeenteraad 16 november 2010 Gemeentestukken: 2010-56 Onderwerp: Vaststelling belastingtarieven en verordeningen 2011 1. Voorstel Wij stellen u voor de hieronder genoemde belastingverordeningen

Nadere informatie

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet en artikel van de Wet milieubeheer; B E S L U I T:

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet en artikel van de Wet milieubeheer; B E S L U I T: Besluit Nummer Datum De raad van de gemeente Almere, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet en artikel 15.33

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 27 september 2011 Nummer voorstel: 2011/99

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 27 september 2011 Nummer voorstel: 2011/99 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 27 september 2011 Nummer voorstel: 2011/99 Voor raadsvergadering d.d.: 08-11-2011 Agendapunt:

Nadere informatie

gelet op de artikelen 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet en artikel van de Wet milieubeheer;

gelet op de artikelen 229, eerste lid, aanhef en onderdelen a en b, van de Gemeentewet en artikel van de Wet milieubeheer; e (12' Hof van Twente Onderwerp: Verordening reinigingsheffingen 2019 Registratienummer: 705501 Vergadering: 27 november 2018 Agendapunt: 11 De raad van de gemeente Hof van Twente; gelezen het voorstel

Nadere informatie

B&W Vergadering. Dossiernummer 913 Vertrouwelijk Vergaderdatum 1 november 2016 Agendapunt Omschrijving Belastingverordeningen 2017

B&W Vergadering. Dossiernummer 913 Vertrouwelijk Vergaderdatum 1 november 2016 Agendapunt Omschrijving Belastingverordeningen 2017 2.1.3 Belastingverordeningen 2017 1 Dossier 913 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 913 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 1 november 2016 Agendapunt 2.1.3 Omschrijving Belastingverordeningen 2017

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Ten aanzien van de leges zullen separaat voorstellen ter besluitvorming worden aangeboden.

Raadsvoorstel. Ten aanzien van de leges zullen separaat voorstellen ter besluitvorming worden aangeboden. Raadsvoorstel Agendapunt 17 Raadsvergadering 14 november 2018 Portefeuillehouder M.J.J. Melissen Begrotingsprogramma Diverse Onderwerp Lokale heffingen 2019 Besluit om: De volgende lokale heffingen voor

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2014,

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2014, Raadsbesluit Jaar 2014/12/17/09C Onderwerp: Vaststelling verordening reinigingsheffingen 2015 De raad van de gemeente Roerdalen heeft; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Zaaknummer 13-12-2018 18-107 Onderwerp: Belastingverordeningen 2019 Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019 Gevraagde beslissing 1. Vast te stellen: f. De Legesverordening

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2019

Verordening op de heffing en invordering van de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2019 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Almere Nr. 266058 12 december 2018 Verordening op de heffing en invordering van de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2019 De raad van de gemeente Almere,

Nadere informatie

nr Officiële uitgave van de gemeente Midden-Drenthe d.d. 7 september 2017

nr Officiële uitgave van de gemeente Midden-Drenthe d.d. 7 september 2017 Gemeenteblad nr. 919790 Officiële uitgave van de gemeente Midden-Drenthe d.d. 7 september 2017 Inhoud Gemeenteblad nr. 919790 Besluit aanwijzing heffingsambtenaar 2017 p 1. Besluit aanwijzing invorderingsambtenaar

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL (via commissie)

RAADSVOORSTEL (via commissie) RAADSVOORSTEL (via commissie) COMMISSIE ALGEMENE ZAKEN EN CONTROL d.d. 1 december 2011 AGENDANUMMER:4 Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: Belastingverordeningen 2012 20 december 2011 Agendanummer:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 24 oktober Geachte raad,

Raadsvoorstel. 24 oktober Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 169434 Behandeld door: A. van de Kamp Datum: 24 oktober 2017 Agendapunt: Onderwerp: Verordening precariobelasting 2018 Geachte raad, Samenvatting: Voorgesteld wordt de Verordening

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 8 november 2016 R12S013/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 8 november 2016 R12S013/z Datum Agendapunt Documentnummer R12S013/z160031564 Onderwerp vaststellen belastingverordeningen 2017 Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Vaststellen van belastingverordeningen 2017. Beslispunten 1. Vaststellen

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING

PROGRAMMABEGROTING PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 Paragraaf 1 : Lokale heffingen Inleiding In deze paragraaf wordt inzicht gegeven in de door de gemeente Leiderdorp geheven belastingen, heffingen en leges. De paragraaf geeft

Nadere informatie