Projectenparade 2008

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Projectenparade 2008"

Transcriptie

1 Projectenparade 2008

2 Programmamanagement Sociaal Investeren Lombardijen Início is door deelgemeente IJsselmonde, woningcorporatie Com wonen en dienst Stedenbouw & Volkshuisvesting gevraagd in Lombardijen het programmamanagement van het Sociaal Investeren te doen. Vanuit de werkgroep Sociaal worden initiatieven en projectvoorstellen beoordeeld. Deze komen bij voorkeur van de bewoners zelf en worden het liefst ook door de bewoners zelf uitgevoerd. Johan Vellinga is als programmamanager eindverantwoordelijk voor de uitvoering van de projecten.

3 Leefbaarheidsmonitor Hoogvliet 2007 De leefbaarheidsmonitor in Hoogvliet is een uniek project. Door middel van een steekproef onder de bevolking van Hoogvliet wordt de ontwikkeling van de leefbaarheid in wijk en buurt tweejaarlijks gepeild. Voor Hoogvliet is dit een uitstekend instrument om de effecten van de enorme herstructureringsoperatie in de Rotterdamse deelgemeente te monitoren. Início is sinds 2001 betrokken bij de presentatie van de leefbaarheidsmonitor aan de bewoners van Hoogvliet. Het bespreken met bewoners geeft ruimte aan toetsing en een verdere verdieping van de resultaten van de monitor. Bovendien geeft het concrete aanknopingspunten ter verbetering van de leefbaarheid. Ook in 2007 was Início betrokken bij de uitvoering van de leefbaarheidsmonitor in Hoogvliet.

4 Veiligheid bij herstructurering in Rotterdam In opdracht van Directie Veiligheid en dienst Stedenbouw & Volkshuisvesting heeft Início een praktisch onderzoeksproject uitgevoerd naar de invloed van langdurige herstructureringsprocessen op de veiligheidssituatie in wijken. Het resultaat is een overzicht van concrete maatregelen die in principe in alle herstructureringsgebieden uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast zijn adviezen gegeven over aanvullende middelen die nodig zijn om de veiligheid in deze gebieden te borgen en te behouden.

5 Projectleider Privé-tuinen Hordijkerveld In de wijk Hordijkerveld in deelgemeente IJsselmonde, Rotterdam-Zuid, is sinds 2003 een herstructureringsproces gaande, waarbij ook de buitenruimte is opgeknapt. Arjen Rus was verantwoordelijk voor de uitvoering van het tuinenproject. In Masterplan Vernieuwing Hordijkerveld is ingezet op het integraal ophogen en opnieuw inrichten van de buitenruimte en het brengen van eenheid in de uitstraling van de wijk. Início heeft voor 540 tuinen een complete aanpak gecoördineerd: het oorspronkelijke patroon is in ere hersteld door het aanbrengen van een ligusterhaag, ophoging van tuinen en door enthousiasme onder bewoners te krijgen. De openbare ruimte volgt daarop (o.a. een singel, bestrating en plantsoen).

6 Inrichting speelplekken Utrecht Zuid Dienst Stadsbeheer Utrecht Zuid heeft Início ingehuurd om een advies te geven over de speelplekken in de wijken Hoograven en Tolsteeg. In het speelplekkenplan zijn de verschillende speelplekken individueel beoordeeld en zowel op buurt als op wijkniveau geanalyseerd en er zijn aanbevelingen gedaan ter verbetering. Vervolgens heeft Início de herinrichting van de speelplekken gecoördineerd. De inrichtingsplannen zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met de ontwerper en de bewoners.

7 Atlas van gaten in de stad Deventer In 2005 is Início gestart met het in kaart brengen van gaten in Rotterdam. Het resultaat was de Atlas van Gaten in de stad Rotterdam, waarin 155 gaten zijn benoemd die zijn gevonden in Rotterdam. Dit zijn ruim 50 voetbalvelden. Een gat kan men als volgt omschrijven: Een locatie die niet (meer) gebruikt wordt voor het doel waarvoor het bestemd is. Deze gaten tasten de attractieve waarde van de leefruimte aan en zijn een doorn in het oog van omwonenden, omdat ze vaak gepaard gaan met vuil en overlast. Een inventarisatie van aanwezige gaten wijst niet alleen de plekken aan, maar leidt ook tot de aanpak en invulling ervan. Voor de gemeente Deventer heeft Início een gatenoverzicht gemaakt van de wijk Voorstad- Oost en het dorp Bathmen.

8 Wijkconsulent Schollevaar Com wonen Sander Nieuwenhuis en Esmeralda van Tuinen waren in de wijk Schollevaar in Capelle aan den IJssel voor Com wonen actief als wijkconsulent. De wijkconsulent is verantwoordelijk voor de leefbaarheid en participatie in de wijk. Zij initieerden en voerden diverse gebiedsgerichte leefbaarheidprojecten uit. Bijvoorbeeld een handhavingsaanpak voor slecht onderhouden tuinen, een Halloweenfeest in de wijk en vuurkorfbijeenkomsten. Verder hebben ze een integraal wijkjaarprogramma opgesteld met alle maatregelen in de wijk, waar ook de gemeente aan meewerkte.

9 Wensgesprekken Schiebroek Vestia Rotterdam-Noord Vestia Rotterdam-Noord heeft een sloopbesluit genomen voor een deel van het bezit in Schiebroek Zuid. De sloop vindt in 2009 gefaseerd plaats. Er zijn twee informatieavonden voor bewoners geweest om dit aan te kondigen. Início is bij de bewoners van de 140 adressen waar het om gaat op huisbezoek geweest om zo de wensen en (verhuis-) mogelijkheden van de bewoners in beeld te krijgen.

10 Buitenruimte & Toerisme Historisch Delfshaven In Historisch Delfshaven leven al geruime tijd veel ideeën ter bevordering van de buitenruimte en de toeristische ontwikkeling van het gebied. Início is gevraagd alle ideeën en partijen helder op een rij te zetten en te inventariseren waar het meeste draagvlak voor is. Op basis van overeenkomsten van ideeën en mogelijkheden tot samenwerking van partijen beslist deelgemeente Delfshaven over een investering in de uitvoering daarvan.

11 Buurtaanpak Hellevoetsluis In Hellevoetsluis kiest de gemeente voor een nieuwe manier van wijkgericht werken. Samen met Início is een methode ontwikkeld waarbij steeds kleinschalige buurten worden verbeterd. Buurt voor buurt wordt er gewerkt aan de kwaliteit van de openbare ruimte. Bewoners spelen hierbij de hoofdrol. Annemarij Swart en Freek Liebrand zijn verantwoordelijk voor de Impuls Wijkbeheer, dat invulling moet geven aan de ambitie het wijkbeheer verder uit te bouwen. De buurtaanpak is daar een concrete invulling aan.

12 Workshop Vestia Westland Voor de wijkteams van Vestia Westland hebben Esmeralda van Tuinen en Sophie Pauwels een beleidsdag georganiseerd. In groepjes gingen de medewerkers van Vestia de wijken door. Início gaf ze opdrachten als: interview tien bewoners, maak foto s van goed en slecht beheer. Daarna begeleidde Início ze in het benoemen van doelen en projecten. Het resultaat van de geslaagde dag was een drietal concept wijkplannen.

13 Evaluatie Toezicht in de avond Com Wonen Sinds oktober 2007 wordt er in drie buurten in Capelle a/d IJssel toezicht in de avonduren ingezet. Zij zijn de extra oren en ogen van Com Wonen en vooral van de huismeesters die acties ondernemen op de signalen van de toezichtmedewerkers. Início evalueerde het project en onderzocht wat het effect is van de inzet. Op basis van de onderzoeksresultaten zijn er aanbevelingen gedaan per buurt en is aangegeven hoe de evaluatiemethode jaarlijks herhaald kan worden.

14 Strategie & Beleid PWS Rotterdam Ter ondersteuning van de afdeling Strategie & Beleid van woningcorporatie PWS, werkte Freek Liebrand mee aan het opstellen van de Visie op Participatie. PWS heeft de wens om in plaats van reactieve controle, meer inspiratie en constructieve adviezen uit bewonersparticipatie te halen. Ook werkte Freek mee aan de wijkvisies Provenierswijk en Agniesebuurt. Tenslotte verzorgde hij de evaluatie van het Fair Value project, waarmee PWS lage inkomensgroepen de mogelijkheid wil bieden een woning te kopen.

15 Procescoördinatie Geestdrift Vlaanderen Een groep jongeren in Vlaardingen heeft de wens uitgesproken een plek voor zichzelf te krijgen. Waterweg Wonen wil investeren in jongeren en heeft Início gevraagd hun dromen te vertalen naar een helder rapport en de uitvoering daarvan te coördineren. Al snel bleek dat de jongeren in ruil voor een eigen honk graag iets terugdeden voor de Vlaardingse gemeenschap, zoals het organiseren van bingoavonden, een boodschappendienst en een rommelmarkt. Inmiddels is er een goede organisatie opgezet en is de band tussen de jongeren en de woningcorporatie flink verbeterd.

16 Uitbreiding buurtbemiddeling Schiedam In verschillende wijken in Schiedam wordt momenteel buurtbemiddeling aangeboden. Tot op heden is deze dienst bedoeld voor huurders van woningcorporatie Woonplus. Woonplus en de gemeente zijn echter van mening dat buurtbemiddeling voor alle inwoners van Schiedam beschikbaar dient te zijn. Início verzorgde het onderzoek naar hoe de buurtbemiddeling stadsbreed kan worden uitgevoerd, waarbij Woonplus en gemeente Schiedam financieel en organisatorisch samenwerken. Per wijk is daarvoor een uitvoeringsplan geschreven en de organisatorische inbedding en (financiële) afspraken zijn in een samenwerkingsovereenkomst weergegeven.

17 Início gedetacheerd Assistent Wijkmanager Leidsche Rijn Marieke Geljon was actief als assistent wijkmanager in Leidsche Rijn in Utrecht. Daar was zij werkzaam op het wijkbureau en onder meer verantwoordelijk voor het gebiedsmanagement in Terwijde. Ze fungeerde als aanspreekpunt voor bewoners en als adviseur voor professionals. Consulent Leefbaarheid Vestia Rotterdam-Noord Annemarij Swart is als Consulent Leefbaarheid aan de slag gegaan bij Vestia Rotterdam-Noord. Daar was zij verantwoordelijk voor signalering, analyse en oplossing van leefbaarheidsproblemen, zoals het afhandelen van (sociale) overlastklachten

18 Início gedetacheerd Beleidsadviseur veiligheid Schiedam Sophie Pauwels was sinds januari 2007 actief als beleidsadviseur integrale veiligheid voor de gemeente Schiedam. Daar hield zij zich bezig met het opstellen van het stedelijk beleidsplan veiligheid Het plan werd samen met bewoners en ketenpartners opgesteld en kent een gebiedsgerichte aanpak, met een uitwerking op wijkniveau. Uitvoerend integratiemedewerker IJsselmonde Anna Korteweg is als uitvoerend integratiemedewerker voor de Deelgemeente IJsselmonde bezig geweest met het genereren, concretiseren en inbedden van initiatieven die bijdragen aan de sociale cohesie en integratie. De deelgemeente wil een beter inzicht krijgen in en ruimte bieden aan ideeën van bewoners, organisaties en instellingen bij het aanpakken van de integratieproblematiek.

19 Scenarioplanning, Dordrecht Início heeft samen met de gemeente Dordrecht een methode ontwikkeld waarmee anders naar de toekomst van wijken wordt gekeken. Normaal wordt gewerkt met een wijkschets, wijkvisie of wijkprogramma. Daarbij wordt geprobeerd zo goed mogelijk een toekomstvisie te schetsen. Scenarioplanning is een methode waarbij je de toekomst niet wilt voorspellen, maar verschillende scenario s probeert voor te stellen. Op die wijze kan snel en effectief worden ingespeeld op een veranderd toekomstbeeld. Hiervoor is een stappenplan opgesteld die als spel met bewoners kan worden doorlopen.

20 Buurtprogramma s Uithoorn In Uithoorn bestaat al enige tijd buurtbeheer, waarbij bewoners van een buurt zelf bepalen welke maatregelen uitgevoerd moeten worden om de leefbaarheid te vergroten. Início heeft samen met de bewoners voor drie buurten een buurtprogramma opgesteld, waarin voor de komende twee jaar is vastgelegd wat er op fysiek en sociaal gebied uitgevoerd gaat worden. Voor elk van deze buurten is een buurtconferentie georganiseerd waar bewoners de gelegenheid kregen hun mening te geven over het buurtprogramma.

21 Kindvriendelijke wijken, Rotterdam Wethouder Geluk (Jeugd) wil de komende jaren een aantal Rotterdamse wijken kindvriendelijker maken. Início ondersteunde de programmamanager Kindvriendelijke Wijken hierbij inhoudelijk. In de aangewezen wijken organiseerden wij bijeenkomsten. Opzet van de bijeenkomst werd per wijk bepaald, afhankelijke van de wensen en behoeften van de deelgemeente. Início ondersteunde, indien nodig, medewerkers van de deelgemeente en schreef bijvoorbeeld de startnotitie. Een medewerker van Início is bij de deelgemeente Feyenoord gedetacheerd om diverse kindvriendelijke projecten op te zetten en uit te voeren.

22 Complex 6-hoog IJsselmonde, Woonbron In Tuinenhoven in IJsselmonde staan 15 na-oorlogse flats die toe zijn aan een opknapbeurt. Início is door Woonbron en de huurdersbelangen vereniging VBC ingehuurd om de huurders te ondersteunen in het renovatietraject. In de planfase dacht Marieke Geljon mee vanuit bewonersperspectief aan het project. Wanneer het project in uitvoering gaat zal Marieke onder andere spreekuur houden en bijvoorbeeld huisbezoeken afleggen.

23 Procesmanager winkelcentrum Beverwaard Ina Wernsen werkt als procesmanager in het winkelcentrum Beverwaard. Dit is een leuk wijkwinkelcentrum waar samengewerkt wordt met veel partijen. De ondernemers, eigenaar, deelgemeente, gemeente, politie en vele anderen maken samen het winkelcentrum aantrekkelijker voor de klanten en zorgen ervoor dat mensen zich er veilig voelen. De procesmanager zorgt ervoor dat alle afgesproken maatregelen uitgevoerd worden en dat de samenwerking gecoördineerd wordt. Het vertrouwen van alle partijen begint langzaam te groeien en de eerste resultaten zijn zichtbaar.

24 Bewonerscommissies IJsselmonde De Huurdersbelangenvereniging in IJsselmonde (VBC) heeft Início gevraagd om ondersteuning bij hun inzet om in complex 6-laag een bewonerscommissie op te richten. De VBC wilde ook graag een enquête onder de inwoners van dit complex af nemen, om te weten te komen welke onderwerpen bij de huurders van Woonbron leven. Marieke Geljon heeft de VBC geadviseerd over hun opgestelde enquête en daarbij ook in het complex langs geweest om deze uit te reiken. De resultaten zijn in een bondig verslag opgesteld.

25 Veilig Ondernemen in De Nieuwe Passage Winkelcentrum De Nieuwe Passage in Schiedam streeft naar het officiële Keurmerk Veilig Ondernemen. Ina Wernsen was als procesbegeleider actief bezig de samenwerking tussen de verschillende partijen (ondernemers, politie, gemeente, eigenaar winkelcentrum & Hoofdbedrijfschap Detailhandel) in het kader van het veilig ondernemen op gang te brengen.

26 Aanpak hoogbouwcomplex De Lamel De Lamel is een grootschalig hoogbouwcomplex van 484 woningen in Den Haag waar een aantal problemen speelt. Het gaat vooral om verschillende vormen van vervuiling en overlast van onder andere hangjongeren. Een aantal bewoners heeft aangegeven zich in te willen zetten voor de flat. Woningcorporatie Staedion heeft Início gevraagd de betrokkenheid van de bewoners bij de flat te vergroten. Daarom heeft Início samen met de bewoners activiteitenplannen opgesteld. Ook bedenkt Início samen met de huismeester en de bewonerscommissie strategische acties om het werk van de huismeester beheersbaar te houden en de bewonerscommissie meer bekendheid te verschaffen.

27 Groot onderhoud Den Haag In maart 2009 wil Vestia Den Haag Zuid-Oost starten met het groot onderhoud aan 256 woningen aan de Stieltjesstraat. Vestia heeft Início gevraagd het participatietraject en de bewonerscommunicatie te verzorgen. Om de bewoners van de flats zo goed mogelijk te informeren heeft Início diverse inloopmomenten in de buurt georganiseerd. Hiernaast zijn bewoners ook door middel van een nieuwsbrief op de hoogte gehouden. Bewoners die lastig te bereiken waren, zijn allemaal huis aan huis bezocht.

28 Advies burgerparticipatie Delfgauw Sophie Pauwels werkt in opdracht van de gemeente Pijnacker- Nootdorp als adviseur burgerparticipatie voor de pilot wijkgericht werken in de kern Delfgauw. Binnen deze pilot werken gemeente, corporaties, politie en welzijnswerk samen met bewoners aan een leefbaarheidsplan met uitvoeringsprogramma om systematisch vanuit een gezamenlijke aanpak en vraaggericht te werken. Daarnaast is er ruimte voor bewonersinitiatieven. Doelen zijn, naast het behouden en versterken van de leefbaarheid, het verbeteren van de samenwerking tussen partijen, verbeteren van de communicatie met bewoners en het bevorderen van de betrokkenheid en participatie van inwoners bij de leefbaarheid in de wijk.

29 Coaching regisseur beheer Woonbron Voor Woonbron IJsselmonde is Esmeralda van Tuinen gedetacheerd als coach/ begeleider van een regisseur beheer. De regisseur beheer wil graag hulp bij het ontwikkelen van een toekomstvisie van een wijk, zodanig dat ze er zelf veel van leert. Esmeralda begeleidt de regisseur beheer op verschillende manieren. Esmeralda geeft adviezen en feedback op allerlei elementen van projecten, voert een aantal taken uit en bespreekt in coachingsgesprekken onderwerpen op het persoonlijke vlak.

30 Opzetten bewonerscommissies Voor Waterweg Wonen hebben Annelien Venema en Esmeralda van Tuinen een tweetal activiteiten georganiseerd in het centrum van Vlaardingen. Doel was om meer te weten wat er speelt onder bewoners en om te peilen of er geïnteresseerden zijn voor een bewonerscommissie. Tijdens een vuurkorfbijeenkomst in de ene buurt en huis-aan-huis gesprekken in de andere zijn positieve reacties gekomen. Bewoners hebben laten weten wat zij belangrijk vinden en sommigen hebben zich aangemeld voor een bewonerscommissie of een activiteit.

Wijkactieplan 2011. Stedelijke projecten. Wijkactieplan per wijk. Stedelijke projecten

Wijkactieplan 2011. Stedelijke projecten. Wijkactieplan per wijk. Stedelijke projecten Wijkactieplan 2011 Stedelijke projecten Wijkactieplan per wijk Bent u benieuwd naar wat er allemaal staat te gebeuren in uw wijk? Elk jaar maken de wijkteams een wijkactieplan (WAP) met daarin de plannen

Nadere informatie

Gegevens... Werkervaring L ivre...

Gegevens... Werkervaring L ivre... Gegevens Naam drs. L. Herpers Geboortedatum 4 februari 1983 e-mail lieke@l-ivre.nl Telefoon 06 14 547 543 Werkervaring L ivre Wonen en Werken in de Wijk (WW&W) Projectleider (Januari 2012 heden) Als projectleider

Nadere informatie

Bijlage 4b. Communicatie en participatie

Bijlage 4b. Communicatie en participatie Bijlage 4b Communicatie en participatie INHOUD 1 Op weg naar een Definitief Ontwerp voor Kerckebosch... 3 2 Informeren en betrekken... 3 3 Participatie... 4 Communicatie en participatie 2 Op weg naar een

Nadere informatie

wijkontwikkelingsvisie ubach over worms

wijkontwikkelingsvisie ubach over worms wijkontwikkelingsvisie ubach over worms presentatie Inhoud - Voorstellen, wie zijn wij? - Plan van aanpak ahv (Deel)Producten en communicatie - Stappenplan - Vragen wie zijn wij Vissers & Roelands architecten

Nadere informatie

Gemeenschapstuinen. RadarGroep. Duurzaam instrument voor integrale wijkaanpak, sociale cohesie, participatie en re-integratie.

Gemeenschapstuinen. RadarGroep. Duurzaam instrument voor integrale wijkaanpak, sociale cohesie, participatie en re-integratie. RadarGroep Gemeenschapstuinen Duurzaam instrument voor integrale wijkaanpak, sociale cohesie, participatie en re-integratie. Bureau voor sociale vraagstukken Wie zaait zal oogsten is een veelgehoord gezegde.

Nadere informatie

Statuut Leefkwaliteit Palenstein. 16 maart 2006

Statuut Leefkwaliteit Palenstein. 16 maart 2006 16 maart 2006 0 Inhoudsopgave 0 Inhoudsopgave...2 1 De betrokken Partijen...3 2 Kader en geldigheid...4 3 Doelstellingen...5 4 Regie en rollen van betrokken partijen...6 5 Samenwerking...8 6 Inhoudelijke

Nadere informatie

1 De betrokken Partijen

1 De betrokken Partijen Statuut Leefkwaliteit Palenstein Concept d.d. 20 februari 2006 0 Inhoudsopgave 0 Inhoudsopgave...1 1 De betrokken Partijen...1 2 Kader en geldigheid...1 3 Doelstellingen...2 4 Regie en rollen van betrokken

Nadere informatie

INTEGRAAL SOCIAAL BEHEER

INTEGRAAL SOCIAAL BEHEER TRAINING INTEGRAAL SOCIAAL BEHEER 1 / 5 TRAINING INTEGRAAL SOCIAAL BEHEER De meeste corporaties reageren in de regel netjes op meldingen, signalen en klachten uit de wijken. De melding komt meestal van

Nadere informatie

met opgestroopte mouwen

met opgestroopte mouwen Início Stadsanalisten met opgestroopte mouwen Início bestaat 20 jaar. Een memorabel moment om bij stil te staan. Wij zijn namelijk erg trots op de ruim 400 projecten die wij tot een goed einde brachten.

Nadere informatie

Evaluatie Buurtaanpak Koele Nacht

Evaluatie Buurtaanpak Koele Nacht Evaluatie Buurtaanpak Koele Nacht Inhoudsopgave Inleiding:...3 Onderzoeksopzet:...3 Buurt:...3 Werkwijze en responds:...3 Vergelijking eerdere onderzoeken...3 Conclusies Buurtaanpak Koele Nacht...4 Uitkomsten

Nadere informatie

Project Centrumontwikkeling Oude Pekela

Project Centrumontwikkeling Oude Pekela Resultaten monitoring uitvoeringsprogramma leefbaarheid provincie Groningen 2017-2018 Project Centrumontwikkeling Oude Pekela Beschrijving project Het centrum van Oude Pekela heeft te maken met leegstand

Nadere informatie

Sociaal plan. Uw woning wordt gesloopt of ingrijpend opgeknapt? Daarover hebben wij afspraken gemaakt!

Sociaal plan. Uw woning wordt gesloopt of ingrijpend opgeknapt? Daarover hebben wij afspraken gemaakt! Sociaal plan Uw woning wordt gesloopt of ingrijpend opgeknapt? Daarover hebben wij afspraken gemaakt! Wonen Zuid werkt continu aan het verbeteren van haar woningaanbod. Dat doen we door onze woningen goed

Nadere informatie

Algemene inleiding 3. Inleiding Ambacht 5. Leefbaarheidsprojecten 2015 Ambacht 7

Algemene inleiding 3. Inleiding Ambacht 5. Leefbaarheidsprojecten 2015 Ambacht 7 2 0 1 5 Algemene inleiding 3 Inleiding Ambacht 5 Leefbaarheidsprojecten 2015 Ambacht 7 2 Inleiding Waarom doen wij aan leefbaarheid? Waterweg Wonen wil actief bewoners betrekken bij hun woon- en leefomgeving.

Nadere informatie

Concept Werkplan Schiedam Groenoord 2014 versie 2

Concept Werkplan Schiedam Groenoord 2014 versie 2 Concept Werkplan Schiedam Groenoord 2014 versie 2 Bewonersondersteuners: H. v. d. Velden, F. Klijzen, J. Freyee Totaal aantal beschikbare uren 2014: 585 Omschrijving wijk vanuit woonbelangen Schiedam Groenoord

Nadere informatie

Adviesrapport: Krachtige kern Olst. Minor Stedelijke vernieuwing Datum: Klas: MRSVE School: Saxion Hogescholen

Adviesrapport: Krachtige kern Olst. Minor Stedelijke vernieuwing Datum: Klas: MRSVE School: Saxion Hogescholen Minor Stedelijke vernieuwing Datum: Klas: MRSVE School: Saxion Hogescholen 2 COLOFON Opdrachtgever: Ondernemingsvereniging GO-Olst & Plaatselijk Belang Olst Datum: 31 augustus 2015 3 SAMENVATTING In Olst

Nadere informatie

Aanpak: Multiprobleemgezinnen. Beschrijving

Aanpak: Multiprobleemgezinnen. Beschrijving Aanpak: Multiprobleemgezinnen De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: GGD

Nadere informatie

wijkgebouw de Wielewaal Anthonie Mullié Woonbron

wijkgebouw de Wielewaal Anthonie Mullié Woonbron wijkgebouw de Wielewaal Anthonie Mullié Woonbron Sociale stijging in de Beverwaard, 28 maart 2013 Algemeen Ontstaan eind jaren 70 begin 80 4.772 woningen / 1.882 inwoners (GBA peil.2012) Bezit: Woonbron,

Nadere informatie

Voorbeeld Startnotitie Behorend bij Kernbeleid Veiligheid 3.0 d.d. september 2010

Voorbeeld Startnotitie Behorend bij Kernbeleid Veiligheid 3.0 d.d. september 2010 Voorbeeld Startnotitie Behorend bij Kernbeleid Veiligheid 3.0 d.d. september 2010 Ter toelichting: Deze startnotitie vormde het statschot voor integraal veiligheidsbeleid voor de periode 2011-2014 1 Startnotitie

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 3 2. Missie, visie en uitgangspunten van de Adviesraad Wmo 2.1 De Verordening adviesraad Wmo 4 2.2 Missie 4 2.3 Visie 4 2.4 Uitgangspunten

Nadere informatie

Leefbaarheid. prettig wonen. in uw wijk. Samen werken aan

Leefbaarheid. prettig wonen. in uw wijk. Samen werken aan Leefbaarheid Samen werken aan prettig wonen in uw wijk Plezierig wonen wordt niet alleen bepaald door uw woning. Minstens zo belangrijk is een schone, veilige buurt, waarin de bewoners prettig met elkaar

Nadere informatie

ReorganisatieStaedion: Inzichtin de nieuwe organisatieen nieuwe functies. Bijeenkomst Algemene LedenvergaderingHVS Op 26 november 2014

ReorganisatieStaedion: Inzichtin de nieuwe organisatieen nieuwe functies. Bijeenkomst Algemene LedenvergaderingHVS Op 26 november 2014 ReorganisatieStaedion: Inzichtin de nieuwe organisatieen nieuwe functies Bijeenkomst Algemene LedenvergaderingHVS Op 26 november 2014 2 Sinds 1 september is Staedion gereorganiseerd. De aanleiding hiertoe

Nadere informatie

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 1 1. Inleiding Gemeente Bergen beschikt niet over een toeristische visie. Voor een gemeente waarvan het toerisme een grote economische peiler vormt,

Nadere informatie

Regionale Samenwerking Metropoolregio Rotterdam Den Haag

Regionale Samenwerking Metropoolregio Rotterdam Den Haag Programmasponsors: Inleiding In dit wordt uiteengezet hoe we tot nauwere regionale samenwerking kunnen komen op het gebied van binnen de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH). Op 1 maart 2012 hebben

Nadere informatie

Enquête herinrichting Botenbuurt 2016

Enquête herinrichting Botenbuurt 2016 Enquête herinrichting Botenbuurt 2016 December 2016 Kenniscentrum MVS Gemeente Schiedam E n q u ê t e h e r i n r i c h t i n g B o t e n b u u r t P a g i n a 1 Inleiding De gemeente Schiedam voert in

Nadere informatie

Actieplan Huurders Belangen Vereniging. Samen sterk in wonen

Actieplan Huurders Belangen Vereniging. Samen sterk in wonen Actieplan 2016-2018 Huurders Belangen Vereniging Samen sterk in wonen Inhoud: 1. Inleiding Pag. 3 2. Visie & uitdaging Pag. 4 3. Organisatie Pag. 5 4. Werkpunten 2016/2018 Pag. 6 en 7 Samen sterk in wonen,

Nadere informatie

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Almere

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Almere Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Almere Aanpak: Wijkteams en Gezinsbegeleiders Juni 2015 Samenwerkend Toezicht Jeugd (STJ) verstaat onder een gezin met geringe sociale redzaamheid een gezin

Nadere informatie

Het Utrechts Participatie Model & Algemeen Sociaal Plan (ASP) Publieksversie 2018

Het Utrechts Participatie Model & Algemeen Sociaal Plan (ASP) Publieksversie 2018 Het Utrechts Participatie Model & Algemeen Sociaal Plan (ASP) Publieksversie 2018 Het Utrechts Participatie Model & Algemeen Sociaal Plan Groot onderhoud, renovatie of sloop? Wat gaat er gebeuren met uw

Nadere informatie

Terugblik op de Kennisdag Participatie voor gemeenten En wat vinden de burgers ervan?

Terugblik op de Kennisdag Participatie voor gemeenten En wat vinden de burgers ervan? Terugblik op de Kennisdag Participatie voor gemeenten En wat vinden de burgers ervan? Op donderdag 7 juni jl. werd de jaarlijks Kennisdag Participatie voor gemeenten georganiseerd. Een dag bedoeld voor

Nadere informatie

Naar een dorpsvisie Inhoudsopgave 1. Dorpsvisies 2. Doel 3. Werkwijze 4. Tijd & kosten 5. Communicatie 6. Aandachtspunten 7.

Naar een dorpsvisie Inhoudsopgave 1. Dorpsvisies 2. Doel 3. Werkwijze 4. Tijd & kosten 5. Communicatie 6. Aandachtspunten 7. Naar een dorpsvisie Als dorpen - meer dan nu - invloed willen uitoefenen op ontwikkeling van hun dorp, dan is het van belang dat zij goed beslagen ten ijs komen. Planvorming was altijd voornamelijk een

Nadere informatie

BELEID WIJKGERICHTE BIJDRAGE 2016

BELEID WIJKGERICHTE BIJDRAGE 2016 BELEID WIJKGERICHTE BIJDRAGE 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 1.1 Aanleiding... 2 1.2 Kernwaarden... 2 2. Beleid Wijkgerichte bijdrage... 3 3. Leefbaarheidsfonds... 5 Bijlage 1: Aanvraagformulier Leefbaarheidsfonds...

Nadere informatie

Huurders Belangen Vereniging Sint-Oedenrode

Huurders Belangen Vereniging Sint-Oedenrode Huurders Belangen Vereniging Sint-Oedenrode Actieplan 2014-2015 Samen thuis in wonen Inhoud: 1. Inleiding Pag. 3 2. Visie & uitdaging Pag. 4 3. Organisatie Pag. 5 4. Werkpunten 2014/2015 Pag. 6 Samen thuis

Nadere informatie

Van toekomst voorspellen naar toekomst voorstellen

Van toekomst voorspellen naar toekomst voorstellen Van toekomst voorspellen naar toekomst voorstellen Ik denk dat er een wereldmarkt is voor misschien vijf computers. (Thomas Watson, bestuursvoorzitter van IBM, 1943) Vaak is toekomst voorspellen moeilijk.

Nadere informatie

Projectenparade 2003. Início Heemraadssingel 111 3022 CC Rotterdam www.inicio.nl

Projectenparade 2003. Início Heemraadssingel 111 3022 CC Rotterdam www.inicio.nl Projectenparade 2003 Início Heemraadssingel 111 3022 CC Rotterdam www.inicio.nl Structuurvisie Nieuw Crooswijk In het kader van de herstructurering van de wijk Nieuw Crooswijk voor de komende 15 jaar is

Nadere informatie

Eemsdelta ME. Minder jongeren, meer kansen! Dossier jongerenparticipatie Appingedam

Eemsdelta ME. Minder jongeren, meer kansen! Dossier jongerenparticipatie Appingedam Eemsdelta ME Minder jongeren, meer kansen! Dossier jongerenparticipatie Appingedam Aanleiding De aanpak Draagvlak Bouwen Borgen Het project Eemsdelta ME is een initiatief van de gemeente Appingedam. De

Nadere informatie

Kort Ambacht Monitoring Wijkprogramma s

Kort Ambacht Monitoring Wijkprogramma s Kort Ambacht Monitoring Wijkprogramma s Inhoud: 1. Herinrichting Karel Doormanlaan en Admiraal de Ruyterweg 2. Renovatie Kapiteinflats 3. MFA 4. Jaarlijkse Wijkschouw 5. Speelvoorzieningen 6. Wijkplatform

Nadere informatie

Notitie. Lenneke Kriek T 06 42 25 55 39 E 6 juni 2013 Leden bestuurlijk overleg Werk en Inkomen

Notitie. Lenneke Kriek T 06 42 25 55 39 E 6 juni 2013 Leden bestuurlijk overleg Werk en Inkomen Notitie Van Lenneke Kriek T 06 42 25 55 39 E hjcm.kriek@spijkenisse.nl Bezoekadres Teilingerstraat 176 3032 AW Rotterdam Postadres Postbus 20 3000 AA Rotterdam T (010) 850 97 77 F (010) 850 97 78 www.wsprijnmond.nl

Nadere informatie

Bijlage 2 Factsheet en ontwikkelagenda gemeente Ridderkerk

Bijlage 2 Factsheet en ontwikkelagenda gemeente Ridderkerk Bijlage 2 Factsheet en ontwikkelagenda gemeente Ridderkerk Doel Wmo Beleidsplan 1 Een samenhangend antwoord Specifiek en Meetbaar Wat te doen en met wie Acceptatie en Realistisch Termijn Het Besluit maatschappelijke

Nadere informatie

Stappenplan Veilig Ondernemen winkelgebieden in Zoetermeer

Stappenplan Veilig Ondernemen winkelgebieden in Zoetermeer Stappenplan Veilig Ondernemen winkelgebieden in Zoetermeer Inhoudsopgave 1 HET STAPPENPLAN VEILIG ONDERNEMEN WINKELGEBIEDEN IN ZOETERMEER...3 2 PUBLIEK-PRIVATE SAMENWERKING: BETROKKEN PARTIJEN...3 GEMEENTE...3

Nadere informatie

5 Hoofdthema s. 1. Sociaal en Veilig. 2. Leefbaarheid en Wonen. 3. Kinderen en jongeren. 4. Communicatie. 5. Ondernemend Boschveld

5 Hoofdthema s. 1. Sociaal en Veilig. 2. Leefbaarheid en Wonen. 3. Kinderen en jongeren. 4. Communicatie. 5. Ondernemend Boschveld Boschveld 5 Hoofdthema s 1. Sociaal en Veilig 2. Leefbaarheid en Wonen 3. Kinderen en jongeren 4. Communicatie 5. Ondernemend Boschveld 6 april 2016 2 Sociaal en veilig 1. Aanpak Armoede 2. Extra aandacht

Nadere informatie

Wijkplan 2016 Veenendaal Noordoost

Wijkplan 2016 Veenendaal Noordoost Wijkplan 2016 Veenendaal Noordoost Pagina 0 Inhoud Inleiding 2 Aandachtspunten Wijkster 3 Speerpunten 2016 5 Doelen 2016 6 Pagina 1 Inleiding Voor u ligt het Wijkplan van Veenendaal Noordoost voor het

Nadere informatie

Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken. Beschrijving

Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken. Beschrijving Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

SOCIAALWERKINDEWIJK. Amsterdam-Centrum. Door verbinden en delen samen kracht! Resultaten

SOCIAALWERKINDEWIJK. Amsterdam-Centrum. Door verbinden en delen samen kracht! Resultaten SOCIAALWERKINDEWIJK IN WIJK Amsterdam-Centrum Door verbinden en delen samen kracht! Resultaten SOCIAAL WERK IN DE WIJK Door verbinden en delen samen kracht! WIE WE ZIJN De sociaal wijkteams Amsterdam-Centrum

Nadere informatie

Noord. Monitoring Wijkprogramma s. 1 Herinrichting Burgemeester Jansenlaan

Noord. Monitoring Wijkprogramma s. 1 Herinrichting Burgemeester Jansenlaan Noord Monitoring Wijkprogramma s Inhoud: 1. Herinrichting Burgemeester Jansenlaan 2. Zomerfeest 3. Beheerplan LOC@ 4. Jaarlijkse wijkschouw 5. Speelvoorzieningen 6. Wijkplatform In de Wijkprogramma s 2010-2014

Nadere informatie

Welkom! In deze brochure vindt u algemene informatie over onze organisatie en leest u hoe u kunt meedenken en meepraten over ons beleid.

Welkom! In deze brochure vindt u algemene informatie over onze organisatie en leest u hoe u kunt meedenken en meepraten over ons beleid. Welkom! In deze brochure vindt u algemene informatie over onze organisatie en leest u hoe u kunt meedenken en meepraten over ons beleid. Inhoud Welkom thuis pagina 3 U praat mee... pagina 6 Onze organisatie

Nadere informatie

RIS.2629 Procesbeschrijving masterplan Emmerhout Maart 2007

RIS.2629 Procesbeschrijving masterplan Emmerhout Maart 2007 RIS.2629 Procesbeschrijving masterplan Emmerhout Maart 2007 Het Masterplan Emmerhout geeft een stedenbouwkundig kader voor de opgaven opgenomen in het Wijkprogramma Emmerhout 2005-2009. Het Masterplan

Nadere informatie

Kwetsbare mensen doen mee in wijken en buurten

Kwetsbare mensen doen mee in wijken en buurten Kwetsbare mensen doen mee in wijken en buurten Leerervaringen uit het ontwikkel- en onderzoeksproject 14 maart 2011 Jolanda Habraken Inhoud presentatie Aanleiding project Structuur Activiteiten Resultaten

Nadere informatie

Participatie Oost Boswinkel versie

Participatie Oost Boswinkel versie Bijlage 6 Participatie Oost Boswinkel versie 0.4 02-02-2017 Inleiding De wijk Oost Boswinkel wordt gesloopt en opnieuw opgebouwd. Er zijn twee verhuurders, de Woonplaats en Ons Huis. Globaal is de wijk

Nadere informatie

Energie Convenant Tilburg

Energie Convenant Tilburg Energie Convenant Tilburg Marieke Moorman Wethouder Milieu Tilburg MOLO 21 november 2007 Historie van het convenant Het initiatief De geest van het convenant Condities Toekomst Niet inhoud convenant!!

Nadere informatie

Initiatieven in je stad; op je handen zitten of op je handen staan?

Initiatieven in je stad; op je handen zitten of op je handen staan? Stedelijke vernieuwing Lelystad Initiatieven in je stad; PowerPoint Stedelijke vernieuwing presentatie op uitnodiging. Lelystad op je handen zitten of op je handen staan? Jop Fackeldey, 11 februari 2014

Nadere informatie

Kanaleneiland Leert! Waar staan we en hoe gaan we verder? Wat gaat goed en wat kan beter?

Kanaleneiland Leert! Waar staan we en hoe gaan we verder? Wat gaat goed en wat kan beter? Kanaleneiland Leert! Waar staan we en hoe gaan we verder? Wat gaat goed en wat kan beter? Aanpak gaat door Duurzame verbeteringen vergt lange adem Programma van 10 jaar: 2008-2017 Zoeken naar meer bundeling

Nadere informatie

Nieuwsbrief Resultaten evaluatie

Nieuwsbrief Resultaten evaluatie Nieuwsbrief Resultaten evaluatie Toen het project 2030 werd gestart, is aan de gemeenteraad toegezegd dat na vier afgeronde en het project geëvalueerd zou worden. In april heeft het projectteam 2030 een

Nadere informatie

CONGRES VEILIG WONEN 2010 Hoe kunnen we de invloed van regels vergroten?

CONGRES VEILIG WONEN 2010 Hoe kunnen we de invloed van regels vergroten? WORKSHOP 1A Hoe kunnen we de invloed van regels vergroten? Ondant #2 april 2009 De mate waarin mensen zich aan regels houden wordt door meer factoren bepaald dan de hoogte van boetes. Uit onderzoek naar

Nadere informatie

Stadsdeel Scheveningen

Stadsdeel Scheveningen Wijkprogramma 2016-2019 Stadsdeel Scheveningen NOORDELIJK SCHEVENINGEN SCHEVENINGEN-DORP HAVENKWARTIER & VISSENBUURT WITTEBRUG & DUTTENDEL VAN STOLKPARK DUINDORP ZORGVLIET STATEN- EN GEUZENKWARTIER DUINOORD

Nadere informatie

Dialoog veehouderij Venray

Dialoog veehouderij Venray Dialoog veehouderij Venray aanbevelingen dialoog veehouderij gemeente Venray Datum 21 december 2016 Portefeuillehouder Martijn van der Putten Team RO Naam steller Jos Kniest De onderstaande aanbevelingen

Nadere informatie

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Bijlage MJPB Team Leefomgeving De Laar/Elden Inleiding De ambitie van het college is dat Arnhem een stad is waarin voor iedereen ruimte is om mee te denken, mee te doen

Nadere informatie

Stadskanaal Noord Projectenagenda 2014-2015

Stadskanaal Noord Projectenagenda 2014-2015 Stadskanaal Noord Projectenagenda 2014-2015 Programma / Projectenagenda Stadskanaal Noord 2014-2015 Dit stuk beschrijft het programma en de projectenagenda van Stadskanaal Noord. Het programma vloeit voort

Nadere informatie

Omdat bouwen teamwork is

Omdat bouwen teamwork is Omdat bouwen teamwork is Nijhuis Bouw Innovatie en duurzaamheid komen bij Nijhuis samen. Wij bouwen niet alleen huizen, ook leefbare wijken en gebieden waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Ontwikkelen

Nadere informatie

Inhoud voorstel aan Raad

Inhoud voorstel aan Raad 2016/73597 Onderwerp Jongerenactiviteitenruimte in MFA De Kaaik Inhoud voorstel aan Raad Gevraagd besluit 1. Kennis te nemen van het door het college genomen besluit om: Akkoord te gaan met het gewijzigd

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten (Utrecht)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten (Utrecht) Het college van burgemeester en wethouders heeft op 3 december 2013 de hiernavolgende Beleidsregels Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling Houten -2015 vastgesteld. Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling Houten

Nadere informatie

» Informatiebijeenkomst Hoven II

» Informatiebijeenkomst Hoven II » Informatiebijeenkomst Hoven II Herontwikkeling Hoven II Sfeerverslag informatiebijeenkomst 19 mei 2015 Sfeerverslag Opening en doel van de avond Onno de Vries, communicatieadviseur gemeente Capelle aan

Nadere informatie

Inleiding. Hoofdstuk 1. Wijkgericht werken: wat en waarom.

Inleiding. Hoofdstuk 1. Wijkgericht werken: wat en waarom. Inleiding In mei 2007 heeft de gemeenteraad de nota Stadskanaalster wijkaanpak vastgesteld. In 2008 is met de woningcorporaties Lefier en BCM het bureau wijkaanpak opgericht. De ervaringen met de samenwerking

Nadere informatie

Concernparticipatieraad Woonbron Jaarverslag 2013

Concernparticipatieraad Woonbron Jaarverslag 2013 Concernparticipatieraad Woonbron Jaarverslag 2013 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave 1. Samenstelling Concernparticipatieraad Woonbron 3 2. Kader Bewonersparticipatie 4 3. Vergaderingen CPRW 4 4. Activiteiten/

Nadere informatie

*Z001F59E44 9* Leiderdorp, 16 september 2014. Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018

*Z001F59E44 9* Leiderdorp, 16 september 2014. Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018 Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Leiderdorp, 16 september 2014 Aan de raad. Beslispunten 1. Akkoord gaan met

Nadere informatie

Jaarverslag HuurdersBelangenvereniging Van Alckmaer 2016

Jaarverslag HuurdersBelangenvereniging Van Alckmaer 2016 Jaarverslag HuurdersBelangenvereniging Van Alckmaer 2016 1. De vereniging 1.1 Algemeen De HuurdersBelangenvereniging (HBV) Van Alckmaer komt op voor de belangen van de mensen die een huis huren bij de

Nadere informatie

/ Een bewonerscommissie opzetten Iets voor u?

/ Een bewonerscommissie opzetten Iets voor u? 2015-072/72015 Een bewonerscommissie opzetten Iets voor u? Meedenken en meedoen De woning waarin u woont maakt deel uit van een groter geheel, een zogenoemd complex. In zo n complex hebben de bewoners

Nadere informatie

Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam

Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam Pagina 1 / 6 Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam Veel gehoord en gelezen is dat inzet op leefbaarheid geen verantwoordelijkheid en kerntaak meer is van woningcorporaties. Handen

Nadere informatie

WAT VINDT UTRECHT-ZUID?

WAT VINDT UTRECHT-ZUID? WAT VINDT UTRECHT-ZUID? Wijkraadpleging Utrecht-Zuid December 2017 www.ioresearch.nl WIE ZIJN WIJ? I&O Research Onderzoek en advies, voor overheid en non-profit 7 de bureau van Nederland (nr. 1 bij overheid)

Nadere informatie

GEZAMENLIJKE PRESTATIEAFSPRAKEN WONEN KRIMPENERWAARD

GEZAMENLIJKE PRESTATIEAFSPRAKEN WONEN KRIMPENERWAARD GEZAMENLIJKE PRESTATIEAFSPRAKEN WONEN KRIMPENERWAARD 2022 In dit document zijn de gezamenlijke prestatieafspraken vastgelegd die de Huurdersorganisaties, de gemeente en de Federatie van woningcorporaties

Nadere informatie

Kaderafspraken Alliantie Eemvallei - VHB projecten Amersfoort vernieuwt

Kaderafspraken Alliantie Eemvallei - VHB projecten Amersfoort vernieuwt Kaderafspraken Alliantie Eemvallei - VHB projecten Amersfoort vernieuwt Bijlage bij de samenwerkingsovereenkomst. De kaderafspraken waarborgen een goed proces van overleg tussen de Alliantie en de VHB

Nadere informatie

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Beleef het Apeldoorns Kanaal September - November 2016 Inhoud 1. Inleiding 2. Opbrengst 3. Vervolg Let op: dit is een voorlopige opbrengst. We doorlopen samen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Agendanummer 10-112 Registratienummer raad 597161 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 595230 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de

Nadere informatie

Stadsdeel Scheveningen

Stadsdeel Scheveningen Wijkprogramma 2016-2019 Stadsdeel Scheveningen NOORDELIJK SCHEVENINGEN SCHEVENINGEN-DORP HAVENKWARTIER & VISSENBUURT WITTEBRUG & DUTTENDEL VAN STOLKPARK DUINDORP ZORGVLIET STATEN- EN GEUZENKWARTIER DUINOORD

Nadere informatie

Stadsdeel Scheveningen

Stadsdeel Scheveningen Wijkprogramma 2016-2019 Stadsdeel Scheveningen NOORDELIJK SCHEVENINGEN SCHEVENINGEN-DORP HAVENKWARTIER & VISSENBUURT WITTEBRUG & DUTTENDEL VAN STOLKPARK DUINDORP ZORGVLIET STATEN- EN GEUZENKWARTIER DUINOORD

Nadere informatie

Sociaal domein. Beeldvormende raad Boxtel - St. Michielsgestel - Haaren. 1 februari Sociaal domein - 1 februari

Sociaal domein. Beeldvormende raad Boxtel - St. Michielsgestel - Haaren. 1 februari Sociaal domein - 1 februari Sociaal domein Beeldvormende raad Boxtel - St. Michielsgestel - Haaren 1 februari 2018 Sociaal domein - 1 februari 2018 1 Sociaal domein - 1 februari 2018 2 Opfrisser: Bij de decentralisatie van de taken

Nadere informatie

Beweegvriendelijke gemeenten

Beweegvriendelijke gemeenten Body @ work, 24 mei 2011 Beweegvriendelijke gemeenten Dayenne L abée, projectleider BVO Jan Willem Meerwaldt, senior adviseur Invloed van ruimte op bewegen foto Context Ruimte heeft invloed op bewegen

Nadere informatie

De wijk met eigen karakter. Enschede Zuid Wesselerbrink op weg naar 2025

De wijk met eigen karakter.  Enschede Zuid Wesselerbrink op weg naar 2025 Deze visie is tot stand gekomen in bijeenkomsten met verschillende partijen. We danken de deelnemers hartelijk voor hun inzet. Wilt u meer weten? Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Bel ons

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

Huis van Renkum. Doelen waaraan wordt bijgedragen

Huis van Renkum. Doelen waaraan wordt bijgedragen Huis van Renkum Doelen waaraan wordt bijgedragen Het Huis van Renkum draagt in de meest brede zin bij aan het hoofddoel van de gemeente Renkum: het vergroten van de zelfredzaamheid, het sociaal functioneren

Nadere informatie

Concept advies Participatie

Concept advies Participatie John van Veen senior adviseur Woonbond Kennis- en Adviescentrum november 2011 Concept advies Participatie Inleiding Op 18 oktober 2011 is een groep van 21 huurders van Lefier van start gegaan om in een

Nadere informatie

MijnGemeenteDichtbij. Wij dragen bij aan goed leven en werken in de gemeenten Boxtel & Sint-Michielsgestel. Informatie-avond 13 december 2016

MijnGemeenteDichtbij. Wij dragen bij aan goed leven en werken in de gemeenten Boxtel & Sint-Michielsgestel. Informatie-avond 13 december 2016 MijnGemeenteDichtbij Wij dragen bij aan goed leven en werken in de gemeenten Boxtel & Sint-Michielsgestel Informatie-avond 13 december 2016 Programma vanavond Visie en ambities gemeenten verwoord in het

Nadere informatie

Concernparticipatieraad Woonbron Jaarverslag 2014

Concernparticipatieraad Woonbron Jaarverslag 2014 Concernparticipatieraad Woonbron Jaarverslag 2014 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave 1. Samenstelling Concernparticipatieraad Woonbron 3 2. Kader Bewonersparticipatie 4 3. Vergaderingen CPRW 4 4. Activiteiten/

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF BUURTAANPAK

NIEUWSBRIEF BUURTAANPAK NIEUWSBRIEF BUURTAANPAK 2015/12591 2016006355 Bloemen- en Plantenbuurt Oost Februari 2016 Startbijeenkomst Buurtaanpak goed bezocht Op dinsdagavond 1 december 2015 heeft de startavond van de Buurtaanpak

Nadere informatie

6 september Zomerbloeii.

6 september Zomerbloeii. 6 september Zomerbloeii. Themabijeenkomst: Maatschappelijk Rendement Raeflex Catharijnesingel 56, 3511 GE Utrecht Postbus 8068, 3503 Utrecht (030) 230 31 50 www.raeflex.nl Visitaties van Raeflex Gestart

Nadere informatie

Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave:

Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave: 8 november 2017 Lectoraat Welzijn Nieuwe Stijl Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave: verbinding met inwoners en met hun sociale netwerken; integrale benadering van inwoners met hun vraag; ontwikkeling

Nadere informatie

BEWONERSAVOND HERINRICHTING JOHAN WAGENAARKADE 27 JUNI 2016

BEWONERSAVOND HERINRICHTING JOHAN WAGENAARKADE 27 JUNI 2016 BEWONERSAVOND HERINRICHTING JOHAN WAGENAARKADE 27 JUNI 2016 Inleiding Projectleider Ronald Roos opent de avond. Hij stelt de collega s van deze avond voor: Zanne Schors (adviseur stedelijke ontwikkeling),

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Plan van aanpak. Project Onze Wijk 2010

Plan van aanpak. Project Onze Wijk 2010 Plan van aanpak Project Onze Wijk 2010 Plaats, datum: Opgesteld door: Opdrachtgever: Projectleider: Woudenberg, naam, functie..(indien van toepassing) Versie Versie:..(maand/jaar) Becommentarieerd door:

Nadere informatie

ZonMw project Tools ter bevordering effectieve samenwerking preventiecuratie

ZonMw project Tools ter bevordering effectieve samenwerking preventiecuratie ZonMw project Tools ter bevordering effectieve samenwerking preventiecuratie in de wijk 1 november 2013, Congres Eerste Lijn Ilse Storm (beleidsonderzoeker, AWPG, RIVM) Anke van Gestel (epidemioloog, AWPG,

Nadere informatie

De Nieuwe Ontwikkelaar, 20 april 2005. Willem Sulsters (WSA)

De Nieuwe Ontwikkelaar, 20 april 2005. Willem Sulsters (WSA) De Nieuwe Ontwikkelaar, 20 april 2005 Geert Ten Hertog (Staedion) ontwikkeligsmanager uitvoeringsfase Willem Sulsters (WSA) procesmanager wijkplan Inhoud Dichtbij de stad en het Zuiderpark Transvaal Wijkplan

Nadere informatie

Concept: Plan van aanpak wijkgericht werken Versie 2007

Concept: Plan van aanpak wijkgericht werken Versie 2007 Concept: Plan van aanpak wijkgericht werken Versie 2007 Voorwoord In 2001 is een Plan van Aanpak Wijkbesturen opgesteld. Hierin staat beschreven welke strategie gevolgd zou moeten worden om te komen tot

Nadere informatie

Vraag 1: In 2017 wordt een pilot gestart voor gezinsondersteuning vanuit het sociaal team. Graag willen wij uitleg hoe de pilot eruit ziet?

Vraag 1: In 2017 wordt een pilot gestart voor gezinsondersteuning vanuit het sociaal team. Graag willen wij uitleg hoe de pilot eruit ziet? Datum : 13 februari 2017 Van : Het college Bijlagen : Onderwerp : Raadsvoorstel Beleidsplan Wmo en Jeugd 2017-2020 Zaak- / Docnummer : 17-22420/ 20012 Op grond van artikel 34b Reglement van Orde stelt

Nadere informatie

Showcase. Jouke de Jong Lageweg PA Noordlaren mobiel Wat doe je

Showcase. Jouke de Jong Lageweg PA Noordlaren mobiel Wat doe je Showcase Jouke de Jong Lageweg 37 9479 PA Noordlaren mobiel 0641268340 email dejongjouke@gmail.com Wat doe je Ik bied inhoudelijke en organisatorische ondersteuning aan bewonersorganisaties die te maken

Nadere informatie

Met elkaar voor elkaar

Met elkaar voor elkaar Met elkaar voor elkaar Publiekssamenvatting Oktober 2013 1 1 Inleiding Met elkaar, voor elkaar. De titel van deze notitie is ook ons motto voor de komende jaren. Samen met u (inwoners en beroepskrachten)

Nadere informatie

Bloemendaal, 27 september Bijpraatavond Project Vitaal Vogelenzang Terugblik en vooruitzicht

Bloemendaal, 27 september Bijpraatavond Project Vitaal Vogelenzang Terugblik en vooruitzicht Bloemendaal, 27 september 2017 Bijpraatavond Terugblik en vooruitzicht Welkom Bijpraatavond Vitaal Vogelenzang Doel van de avond Bijpraten over het project: - Terugblik & vooruit kijken Kennismaken Ruimte

Nadere informatie

4 2015 / heden Zwangerschapsverlof 2 e kindje: Niek

4 2015 / heden Zwangerschapsverlof 2 e kindje: Niek Persoonlijke gegevens Naam: Marloes Brandehof - Timmermans Woonplaats: Krimpen aan den IJssel Telefoonnummer: 06-53999332 Geboortedatum: 12 november 1981 Rijbewijs: A en B, in bezit van eigen vervoer Opleidingen/cursussen

Nadere informatie

Samenwerken aan gezondheid in de wijk

Samenwerken aan gezondheid in de wijk Werkboek Samenwerken aan gezondheid in de wijk Preventie in de Buurt De Gezonde Wijk- en Regioaanpak Samenwerken aan gezonde inwoners in een gezonde omgeving Samenwerken aan gezondheid in de wijk Een gezonde

Nadere informatie

Workshop De wegwijzer en ambities algemene bewonersinitiatieven

Workshop De wegwijzer en ambities algemene bewonersinitiatieven Workshop De wegwijzer en ambities algemene bewonersinitiatieven Opdracht ambities bewonersinitiatieven In dit deel van de conferentie De Wegwijzer en ambities algemene bewonersinitiatieven is in vier werkgroepjes

Nadere informatie

Huurderbetrokkenheid. Vera Beuzenberg Platform31. 7 november 2018

Huurderbetrokkenheid. Vera Beuzenberg Platform31. 7 november 2018 Huurderbetrokkenheid Vera Beuzenberg Platform31 7 november 2018 Even voorstellen Vera Beuzenberg Projectleider Wonen bij Platform31 Vera.beuzenberg@platform31.nl Onderwerpen: huurderbetrokkenheid, Woningwet,

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Op donderdag 16 oktober organiseerde de gemeente Amersfoort een netwerkbijeenkomst communicatie over de beweging

Nadere informatie

Verslag SVOB excursie Hoogvliet 3 oktober 2006

Verslag SVOB excursie Hoogvliet 3 oktober 2006 Verslag SVOB excursie Hoogvliet 3 oktober 2006 Vooraf In juni 2006 heeft de SVOB een workshop georganiseerd over het mengen van verschillende bevolkingsgroepen in herstructureringsgebieden. Als vervolg

Nadere informatie