BAOZW/U Lbr. 09/151

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BAOZW/U Lbr. 09/151"

Transcriptie

1 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) betreft Archieven, selectielijst en andere ontwikkelingen: uw reactie vóór 10 februari Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk BAOZW/U Lbr. 09/151 bijlage(n) 4 datum 23 december 2009 Door de VNG-adviescommissie Archieven is een aanpassing voor de Selectielijst archiefbescheiden van gemeentelijke en intergemeentelijke organen in concept voorbereid. Wij verzoeken u om op basis daarvan vóór 10 februari a.s. te reageren op twee punten: 1. Op- en aanmerkingen op het concept, die wij na consultatie van de genoemde adviescommissie kunnen verwerken. 2. Van één gemeente hebben wij nog een machtiging nodig om het proces rond de Selectielijst af te ronden. Aan 39 gemeenten vragen wij om bij de ons ontbrekende gegevens over de intergemeentelijke organen waaraan zij deelnemen aan te leveren (zie ook blad 2 en 3). Dit alles leidt tot een definitief ontwerp voor de aanpassing van de Selectielijst dat wij met de namen van de gemeenten en de intergemeentelijke organen voor wie deze lijst moet gaan gelden ter vaststelling kunnen aanbieden aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De ledenbrief bevat voorts een aantal andere voor u relevante archiefontwikkelingen: de nieuwe landelijke structuur binnen de archiefsector; het interbestuurlijk toezicht, de publieke horizontale verantwoording en de kwaliteitsborging; de voorgenomen decentralisatie van het rijksen provinciedeel van de Regionale Historische Centra (RHC s) naar de provincies; de nieuwe archiefregeling; digitalisering, met name de richtlijnen van de provinciale archiefinspecteurs voor (digitale) vervanging van archiefbescheiden en voor e-depots én de digitaliseringsplannen van enerzijds het consortium van het Nationaal Archief en de RHC s en anderzijds de branche- en vakvereniging. Tot slot werpen wij een blik vooruit op: de handelwijze ten aanzien van de geconstateerde inktschade bij akten van de burgerlijke stand uit bepaalde jaren, de nieuwe gang van zaken, ook voor de documentaire informatievoorziening en het archief, rond de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht per juli 2010 en de stand van zaken bij Informatie op orde.

2 Aan de leden informatiecentrum tel. (070) betreft Archieven, selectielijst en andere ontwikkelingen: uw reactie vóór 10 februari uw kenmerk ons kenmerk BAOZW/U Lbr. 09/151 bijlage(n) 4 datum 23 december 2009 Ten geleide In deze ledenbrief komen de volgende onderwerpen aan bod: 1. Aanpassing Selectielijst archiefbescheiden van gemeentelijke en intergemeentelijke organen in concept; 2. De nieuwe landelijke structuur binnen de archiefsector; 3. Interbestuurlijk toezicht, publieke horizontale verantwoording en kwaliteitsborging; 4. De voorgenomen decentralisatie van het rijks- en provinciedeel van de Regionale Historische Centra (RHC s) naar de provincies; 5. De nieuwe archiefregeling; 6. Digitalisering; 7. Inktschade bij akten van de burgerlijke stand uit bepaalde jaren; 8. De nieuwe gang van zaken, ook voor de documentaire informatievoorziening en het archief, rond de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) per juli 2010; 9. Informatie op orde 1. Aanpassing Selectielijst archiefbescheiden van gemeentelijke en intergemeentelijke organen in concept 1.1. Terugblik Overheidsorganen zoals gemeenten dienen op basis van artikel 5 Archiefwet een selectielijst te hebben. Op 15 juli 2004 zonden wij u de ontwerp Selectielijst archiefbescheiden van gemeentelijke en intergemeentelijke organen opgemaakt of ontvangen vanaf 1 januari 1996 in concept. Naar aanleiding daarvan heeft u als Colleges van B&W en gemeentelijke archiefzorgdragers ons gemachtigd om de selectielijst door de bewindspersoon van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) te laten vaststellen. De vastgestelde lijst is verschenen in de

3 Staatscourant van 20 december 2005 en is daarmee vanaf 1996 bindend voor alle gemeenten. Zie desgewenst voor nadere toelichting onze ledenbrieven van 27 juli 2004 Lbr. 04/101 en 3 februari 2006 Lbr. 06/ Uw commentaar op thans voorliggend concept Een selectielijst geldt in principe voor 20 jaar. Maar al in 2004 heeft de VNG aan u in een ledenbrief geschreven dat tussentijdse wijzigingen noodzakelijk kunnen zijn. U als College van B&W en gemeentelijke archiefzorgdragers hebt ons vervolgens gemachtigd om namens u en de privaatrechtelijke rechtspersonen plus de gemeenschappelijke regelingen zonder een als archiefzorgdrager fungerend openbaar lichaam waaraan de gemeente deelneemt waar nodig een ontwerp voor de volgende wijzigingen in de lijst te maken: a. wettelijk verplichte wijzigingen; b. wijzigingen in bewaartermijnen die op basis van jurisprudentie of de gemeentelijke praktijk problematisch blijken te zijn; c. indien de opname van een categorie dermate spoedeisend is dat een formele wijziging van de lijst niet kan worden afgewacht; De thans voorliggende wijzigingen die in genoemde categorieën passen zijn tot stand gekomen met inschakeling van de VNG-adviescommissie Archieven. De samenstelling van deze commissie voldoet aan de bepalingen in artikel 3 van het Archiefbesluit: één of meer personen deskundig ten aanzien van de organisatie en taken van het desbetreffende overheidsorgaan; één of meer personen deskundig ten aanzien van het beheer van de nog niet naar een archiefbewaarplaats overgebrachte archiefbescheiden van het desbetreffende overheidsorgaan; een vertegenwoordiger namens de algemene rijksarchivaris; omdat het de archiefbescheiden gemeenten betreft tevens een provinciaal inspecteur en één of meer gemeentearchivarissen/ gemeentelijke archiefinspecteurs. De gedetailleerde notulen van de besprekingen in de commissie met het oog op de lijst staan in een verslag van het zogeheten driehoeksoverleg. Bijgaand ontvangt u de aangepaste lijst in concept (bijlage 1) en het bedoelde verslag eveneens in concept (bijlage 2) Machtiging van nog één gemeente noodzakelijk Het College van één gemeente heeft ons in 2004 niet gemachtigd om tussentijdse wijzigingen in de lijst aan de minister van OCW aan te bieden en door hem te laten vaststellen. Dit ontvangt een separate brief van ons. Het is immers noodzakelijk dat elk College een machtiging aan ons toezendt. Anders zal het zelf de bewerkelijke en tijdrovende voorbereiding van een eigen archiefselectielijst ter hand moeten nemen. Het Nationaal Archief en de provinciale archiefinspecteur, die daarbij ingeschakeld moeten worden, geven ook in verband met de mogelijkheid van (digitale) uitwisseling evenwel de voorkeur aan een uniforme lijst voor alle gemeenten.

4 1.4. Gegevens over intergemeentelijke organen van 39 gemeenten vereist Bij onze ledenbrief van 15 juli 2004 vroegen wij u om gegevens inzake intergemeentelijke organen. Op enkele uitzonderingen na zijn deze gegevens helaas vrij onvolledig aan ons geleverd. De minister van OCW heeft vervolgens besloten dat de lijst wel voor de intergemeentelijke organen geldt maar deze in tegenstelling tot de gemeenten niet met name te noemen bij de lijst in de Staatscourant. Thans wordt deze soepelheid niet meer van rijkswege betracht. Temeer omdat de gemeenten op basis van artikel 27 van de Wet gemeenschappelijke regelingen een register moeten bijhouden. Wij hebben reeds veel gegevens ontvangen (bijlage 3). Maar er zijn nog gegevens nodig vanuit Alblasserdam, Amsterdam, Baarn, Beek, Bennebroek (per 2009 opgegaan in Bloemendaal), Bergambacht, Boekel, Breda, Castricum (inclusief gegevens over Limmen en Akersloot, per 2002 opgegaan in Castricum), Dantumadeel, Deventer, Ede, Eijsden, Ermelo, Geldermalsen, Gorinchem, Haren, Heeze-Leende, IJsselstein, Leeuwarderadeel, Leiden, Meerssen, Mill en Sint Hubert, Nieuwkoop, Nijefurd, Noordwijkerhout, Oldenzaal, Oostzaan, Sint Pancras (sinds 1990 opgegaan in Langedijk), Teylingen, Tiel, Utrecht, Veenendaal, Weesp, Werkendam, Wervershoof, Woudrichem, Zeist en Zoetermeer. U heeft hiervoor in onze opdracht per mail op 1 of 9 september 2008 in te vullen formulieren ontvangen via selectielijst@vhic.nl. Dit verzoek is door ons bureau twee keer herhaald Commentaar, machtiging en gegevens vóór 10 februari a.s. Graag ontvangen wij uw commentaar op de concept-aanpassing Selectielijst archiefbescheiden van gemeentelijke en intergemeentelijke organen : schriftelijk of per mail voor 10 februari a.s. aan de secretaris van de VNG-adviescommissie Archieven lydia.jongmans@vng.nl. De 39 gemeenten die nog geen gegevens over hun intergemeentelijke organen hebben toegezonden dienen de ingevulde formulieren vóór genoemde datum te zenden aan selectielijst@vhic.nl. Indien nodig kunt u daar ook nieuwe formulieren opvragen. Met behulp van dit alles kunnen wij na consultatie van de VNG-adviescommissie Archieven de aangepaste lijst in ontwerp ter vaststelling aanbieden aan de minister van OCW. Deze schakelt vervolgens een rijkshistoricus in, vraagt om advies aan de Raad voor Cultuur en legt de ontwerplijst op grond van artikel 3:14 Algemene wet bestuursrecht ter inzage voor derden. Op basis van advies en reacties stelt de minister de aangepaste lijst vast, publiceert hij deze in de Staatscourant en wordt deze bindend voor de daarbij genoemde gemeenten en intergemeentelijke organen. Met het Rijk is afgesproken dat wij in deze vaststellingsperiode ook nog een machtiging vragen aan de gemeenschappelijke regelingen waaraan gemeenten deelnemen en die een openbaar lichaam hebben, dat archiefzorgdragend is.

5 2. De nieuwe landelijke structuur binnen de archiefsector Binnen de cultuursector heeft het Rijk zijn taken meer dan voorheen per 2009 afgebakend. Het bekostigt instellingen van landelijke betekenis, de indirecte ondersteuning via sectorinstituten en experimenten/voorbeeldprojecten/stimulering via rijksfondsen of programma s. In de archiefsector betreft dit respectievelijk het Nationaal Archief, Erfgoed Nederland en de Mondriaan Stichting. Er loopt geen archiefprogramma. In enkele erfgoedsectoren zijn er rijksdiensten: het Nationaal Archief wil zich meer dan voorheen op basis van artikel 25 Archiefwet als rijksdienst c.q. kennisinstituut profileren en opent daartoe begin 2010 een speciale site. Ook gemeenten en gemeentearchieven kunnen daar terecht. Daarnaast zijn er niet-gesubsidieerde landelijke organisaties: de nieuwe Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland (BRAIN) en de Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland (KVAN). 3. Interbestuurlijk toezicht, publieke horizontale verantwoording en kwaliteitsborging Op grond van artikel 33 Archiefwet oefenen Gedeputeerde Staten toezicht uit op het gemeentelijke archiefzorgdragerschap van de Colleges van B&W. Zij bedienen zich daartoe van een provinciaal archiefinspecteur. Voorts moeten de Colleges de plannen tot bouw, verbouwing, inrichting of verandering van inrichting van een archiefbewaarplaats of tot ingebruikneming van gebouwen of gedeelten van gebouwen als archiefbewaarplaats, aan de goedkeuring van Gedeputeerde Staten onderwerpen. Daarnaast bepaalt artikel 7 van de Archiefwet dat de gemeentelijke zorgdrager bevoegd is te bewaren archiefbescheiden te vervangen door reproducties, teneinde de aldus vervangen bescheiden te vernietigen. Voor deze vervanging en vernietiging is een machtiging vereist van Gedeputeerde Staten. Overigens is voor vervreemding uit de (inter)gemeentelijke archiefbewaarplaats gelet op artikel 8 van de Archiefwet een machtiging van de minister van OCW vereist. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de VNG zijn doende om op basis van een rapport van de commissie Oosting het specifiek toezicht terug te dringen. Dit wordt vervangen door generiek toezicht en door publieke horizontale verantwoording en kwaliteitsborging. De minister van BZK heeft in augustus het wetsvoorstel Revitalisering generiek toezicht aan de Raad van State gestuurd. In het voorjaar van 2010 wordt aangegeven welke wetten op basis daarvan aangepast worden. De verwachting is dat de Archiefwet niet tot de eerste tranche aan te passen wetten behoort. Desondanks gaan wij aan de slag met versterking van de horizontale verantwoording en de kwaliteitsborging. Een eerste proeve van de verantwoording is al besproken in de VNG-adviescommissie archieven, zie desgewenst ook en wordt begin 2010 verder ontwikkeld met vertegenwoordigers vanuit de gemeentelijke archiefsector. Daarnaast willen BRAIN en KVAN aan de slag met de kwaliteitsborging via certificering, hetgeen in samenwerking met ons gebeurt. Vooruitlopend op dit alles is er reeds sinds enkele jaren het Kwaliteitshandvest dienstverlening, dat zich echter niet richt op het archief als geheel maar op het raadplegen ervan door de externe gebruiker. 4. De voorgenomen decentralisatie van het rijks- en provinciedeel van de Regionale

6 Historische Centra (RHC s) naar de provincies Gelet op de gebruikelijke taakverdeling in de cultuursector heeft het Rijk in het Bestuursakkoord met het IPO afgesproken om in principe het rijks- en provinciedeel van de RHC s te decentraliseren naar de provincies. Ten aanzien van het Rijk betreft het niet de zorg, maar het beheer over het rijksarchieven in de provincies. De RHC s zijn thans gemeenschappelijke archiefregelingen tussen Rijk en gemeenten (plus soms ook andere organisaties met name waterschappen). Er is in elke provincie een RHC behalve in Zuid-Holland en in Friesland neemt er geen gemeente aan deel. Het betreft derhalve tientallen RHC-gemeenten met de volgende tien centrumgemeenten: Groningen, Assen, Zwolle, Arnhem, Oss, Maastricht, Middelburg, Utrecht, Haarlem en Lelystad. Er is op ons uitdrukkelijk verzoek namens de minister in februari jl. een directe consultatie bij hen gehouden door het ministerie van OCW en het Nationaal Archief. Op basis daarvan zijn er diverse financiële onderzoeken gedaan, maar niet alle problemen zijn opgelost. Er wordt derhalve thans nader onderzoek gedaan met name naar de extra kosten van de huisvesting en andere voorzieningen gelet op de te verwachten groei van de rijksarchieven in de provincies. In het voorjaar van 2010 wordt een richtinggevend besluit verwacht en zou verdere consultatie moeten plaatsvinden. De RHC s en het Nationaal Archief hebben zich inmiddels blijvend verenigd in een consortium en willen zich meer dan voorheen profileren als archiefvoortrekkers binnen hun provincie. Ook lopen er pilots met het oog op een gezamenlijk e- depot. Voor de volledigheid moet gemeld worden dat er in vele gevallen provinciale Erfgoedhuizen zijn gekomen, die soms ook de ondersteuning voor de archiefsector voor hun rekening nemen. 5. De nieuwe archiefregeling Er bestaan thans drie archiefregelingen respectievelijk op basis van artikel 11, 12 en 13 Archiefbeslut: - Regeling duurzaamheid archiefbescheiden - Regeling bouw en verbouw archiefruimten en archiefbewaarplaatsen - Regeling geordende en toegankelijke staat archiefbescheiden Deze worden vervangen door één regeling, die met name ten opzichte van de vroegere zogeheten artikel 12-regeling minder gedetailleerd is qua normen. Er wordt meer dan voorheen gekeken naar het resultaat en minder met welke middelen de archiefzorgdragers deze realiseren. Gemeentelijke archiefvertegenwoordigers zijn op voordracht van ons bij de herziening van de regelingen betrokken. De regeling is inmiddels beoordeeld door de Europese commissie en met uitzondering van enkele details akkoord bevonden. Ze zal binnenkort verschijnen, waarbij het Nationaal Archief de communicatie verzorgt. Zie voor de huidige concept-tekst desgewenst ook 6. Digitalisering

7 Uit onderzoek in het kader van het Archiefconvenant van de bewindspersoon van OCW, IPO en VNG is gebleken dat de archieven de verbetering van hun toegankelijkheid en daarmee de vergroting van hun publiek vooral moeten zien te vinden in de digitalisering van hun bescheiden. Daarnaast komen er steeds meer bescheiden die digital born zijn. Dus digitalisering vereist technische en beleidsmatige aandacht Beleidsregels en eisen De eerdergenoemde regeling ex artikel 12 Archiefbesluit betreft met name het digitale deel van het archief. Gelet op de technische aspecten zijn er door het Landelijk Overleg van Provinciale Archiefinspecteurs (LOPAI) voorts twee richtlijnen ontwikkeld: - Beleidsregeling vervanging archiefbescheiden, ED3, Eisen duurzaam digitaal depot, toetsingskader voor de beheersomgeving van blijvend te bewaren digitale informatie, 2008 Ten aanzien van de beleidsregeling vervanging geldt dat deze in elke provincie een verdere vertaling krijgt. Daarnaast heeft het Nationaal Archief in 2008 de Beleidsregel voor digitale vervanging van archiefbescheiden laten verschijnen, die in het voorjaar van 2010 wordt geëvalueerd. Wij hebben gepleit voor harmonisatie van deze twee beleidsregels, zeker omdat de drie overheden steeds meer moeten samenwerken in digitale ketens. Tot op heden zijn er terzake nog geen stappen gezet. Indien dit wel het geval is berichten wij u nader. Voorts moet gemeld worden dat de provincies c.q. de provinciale archiefinspecteurs de eisen van het zogeheten e-depot nauwlettend toetsen. Zo heeft het College van Amsterdam een rechtszaak tegen Gedeputeerde Staten van Noord-Holland verloren: het mocht het voornemen een deel van zijn archiefbescheiden digitaal te vervangen niet uitvoeren, omdat het e-depot niet op orde is. Inmiddels heeft Amsterdam in oktober jl. een aangepast e-depot in gebruik genomen, dat binnenkort opnieuw getoetst gaat worden. De gemeente Rotterdam werkt nauw samen met het Nationaal Archief bij de ontwikkeling van het e-depot. Nadere gegevens desgewenst via Plannen In de periode heeft met rijkssubsidie de Taskforce digitale toegankelijkheid archieven gefunctioneerd onder auspiciën van het Nationaal Archief. Deze werd begeleid door een Stuurgroep met een door de VNG voorgedragen gemeentebestuurder. Zij heeft ten aanzien van erfgoedbrede digitale standaarden samengewerkt met de stichting Digitaal Erfgoed Nederland. Op archiefgebied is een standaard voor archiefbeschrijvingen en het ontsluiten van oud archief gemaakt. En er is een reeks Wegwijzers opgezet, waarbij diverse relevante thema s zijn belicht en van praktische suggesties (vanuit de digitale voorlopers) zijn voorzien. Dit betreft het omgaan met juridische aspecten (o.a. auteursrecht), het opzetten van beeldbanken, diverse soorten (virtuele) klantonderzoeken met voorbeeldvragen en web 2.0 mogelijkheden. Voorts is een onderzoek naar doelgroepen verschenen en is er een kennisbank opgezet.

8 Vanaf 2010 wordt een nieuwe stap gezet. Het consortium van Nationaal Archief en RHC s heeft in 2009 de het visiedocument E-archief in ontwikkeling laten verschijnen, terwijl er van datzelfde jaar de publicatie Archiveren is vooruitzien van BRAIN en KVAN is. Het Nationaal Archief en de RHC s hebben drie speerpunten: 1. Digitale content, onder andere binnen 10 jaar 10% van de archiefbescheiden gedigitaliseerd; 2. Nationale infrastructuur, onder andere. binnen 5 jaar een landelijk e-depot, onderdeel van andere shared services; 3. Innovatie, kennisdeling en professionalisering. BRAIN en KVAN zetten in op de volgende vier punten: 1. Vergroten van de bekendheid van archieven; 2. Vergroten van de toegankelijkheid van archieven; 3. Borgen van de duurzaamheid en betrouwbaarheid van archieven; 4. Zorgen voor een evenwichtige Archiefcollectie Nederland die de samenleving in al haar facetten documenteert. Op basis van overleg met ons worden beide publicaties gezamenlijk in de loop van januari naar alle archiefzorgdragende Colleges van B&W en de archiefbeherende gemeente- of streekarchieven gezonden. Voorts moet gemeld worden dat in 2009 ook is verschenen Toekomst voor ons digitaal geheugen, duurzame toegang tot informatie in Nederland van de Nationale Coalitie voor Digitale Duurzaamheid (NCDD) met onder andere het Nationaal Archief. 7. Inktschade bij akten van de burgerlijke stand uit bepaalde jaren In 2006 is bij een inspectie-onderzoek inktschade geconstateerd in de originele akten van de burgerlijke stand binnen diverse gemeenten (70% van de akten). Deze akten maken deel uit van het blok Nader onderzoek 1 heeft uitgewezen dat dit probleem zich ook voordoet in de dubbelen bij het Rijk (30% van de akten). Omdat de oorzaak niet duidelijk is zouden alle akten uit deze periode in principe schade kunnen krijgen. Het kan daarom noodzakelijk zijn alle akten te vervangen om de burgerlijke stand van deze periode in stand te houden. Verschillende oplossingen zijn inmiddels de revue gepasseerd: 1. Koppelen aan het project Elektronische burgerlijke stand; 2. Het Rijk c.q. JustID biedt gemeenten een oplossing door de herstelde dubbelen beschikbaar te stellen ter (digitale) substitutie; 3. Gemeenten gaan zelf de beschadigde akten herstellen en/of (digitaal) substitueren. 1 Inktschade in de akten van de Burgerlijke Stand. Tussentijds verslag van een onderzoek door de Erfgoedinspectie en het Landelijk Overleg van Provinciale Archiefinspecteurs. Auteurs: I.Koch, M. Koomen, d.d. 19 maart 2007

9 De mogelijkheden en kosten voor de drie oplossingsrichtingen zijn door ons al globaal in kaart gebracht. De derde mogelijkheid lijkt het meest haalbaar, omdat de gemeentelijke akten het meest volledig zijn en omdat de Besluit burgerlijke stand in artikel 6 tot op heden het gebruik van papier voorschrijft voor de originele akten uit de genoemde periode. Wel is harmonisatie in de wijze van herstel en (digitale) substitutie raadzaam. Voorts zijn wij van oordeel dat de gemeenten niet als eerste aangewezen zijn om de kosten te betalen: zij hebben zich immers altijd aan de geldende wetten gehouden. De bedoeling is dat er binnenkort door de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken en de VNG over deze kwestie verder wordt gesproken met het ministerie van OCW, het ministerie van Justitie en JustID. 8. De nieuwe gang van zaken, ook voor de documentaire informatievoorziening (div) en het archief, rond de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) per juli Bevoegd gezag en archiefzorgdrager Wabo In het kader van de Wabo, die per juli 2010 gaat gelden, kunnen aanvragen voor vergunningen aan de overheden digitaal worden gedaan via het omgevingsloket. Er kan echter ook nog op papier worden aangevraagd. De vraag is gerezen wie bevoegd gezag is en dus zorgdrager voor de archivering van de digitale bescheiden. Het bestuursorgaan dat bij de uitvoering van de Wabo het bevoegd gezag is, is eveneens verantwoordelijk voor de archivering. Het bevoegd gezag voor het beschikken op grond van de Wabo hangt niet zozeer af van het feit uit welke deeltoestemmingen de omgevingsvergunning bestaat. Het bevoegd gezag wordt bepaald door de aard van het project waarvoor de omgevingsvergunning wordt aangevraagd. In De Wabo in de praktijk. Juridische leidraad bij de Wabo staat in deel II hoofdstuk 3 uitgebreid uitgelegd hoe het bevoegd gezag voor de uitvoering van de Wabo wordt bepaald College van B&W Als hoofdregel is het College van B&W bevoegd gezag voor het verlenen en handhaven van de omgevingsvergunning op grond van Wabo artikel 2.4 eerste lid. Wanneer een project in twee gemeenten zal worden of wordt uitgevoerd, is het college van die gemeente bevoegd gezag waar het project in hoofdzaak zal worden of wordt uitgevoerd. Wanneer de hoofdactiviteit precies op de grens tussen twee gemeenten plaatsvindt, zullen de betrokken gemeenten in onderling overleg moeten uitmaken welke gemeente als bevoegd gezag zal optreden.

10 8.3. Gedeputeerde Staten Op grond van Wabo artikel 2.4, tweede lid, is in bijlage I, onderdeel C, van het Besluit omgevingsrecht (Bor) bepaald in welke gevallen Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie zullen optreden als bevoegd gezag. Het gaat hierbij vooral om de bedrijven die vallen onder het Besluit Risico s Zware Ongevallen (BRZO) en de bedrijven die onder de Europese richtlijn Integrated Pollution Prevention and Control (IPPC) vallen (dit zijn complexe grootschalige bedrijven waarvan de milieuverontreiniging de gemeentegrenzen overschrijdt) GS is eveneens bevoegd gezag met betrekking tot activiteiten in, op, onder en over een gesloten stortplaats als bedoeld in artikel 8.49 van de Wet milieubeheer Wanneer GS op basis van de Wro ten behoeve van een project van provinciaal belang afwijken van een bestemmingsplan of beheersverordening, dan kunnen zij tevens bevoegd gezag zijn voor de omgevingsvergunning Bovendien kan bij een provinciaal inpassingsplan worden bepaald dat GS voor een bepaalde periode is belast met de vergunningverlening 8.4. De Minister In de Wabo artikel 2.4 derde en vierde lid en in het Besluit omgevingsrecht (Bor) is bepaald dat de minister in vier categorieën projecten van nationaal belang het bevoegd gezag is: De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu is bevoegd gezag voor met name defensie-inrichtingen (Besluit omgevingsrecht artikel 3.3 tweede lid en Bijlage I categorie 29) Wanneer hij op basis van de Wro ten behoeve van een project van nationaal belang afwijkt van een bestemmingsplan of beheersverordening, is de minister van VROM eveneens bevoegd gezag. (Bor artikel 3.2) De Minister van Economische Zaken is bevoegd gezag voor mijnbouwwerken (Bor artikel 3.3., lid 4) De Minister van Verkeer en Waterstaat is bevoegd gezag voor inrichtingen die zijn gelegen op of in de territoriale zee op een plaats die niet deel uitmaakt van een gemeente of provincie (Bor artikel 3.3) De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu kan op basis van Wabo artikel 2.4, vierde lid, bepalen dat hij bevoegd gezag is ten aanzien van een bij dat besluit aangewezen project indien dat geboden is in het algemeen belang. Wanneer een bestuursorgaan eenmaal het bevoegd gezag is zal het dat ook blijven. Het is daarmee verantwoordelijk voor alle vergunningplichtige activiteiten die onder de Wabo vallen en het is ook bevoegd gezag voor iedere volgende omgevingsvergunning met betrekking tot dat project (Wabo artikel 2.4 lid 5) 8.5. Overgang van bevoegd gezag De bevoegdheid om te beslissen (en te handhaven) kan overgaan naar een ander bestuursorgaan als gevolg van een nieuwe wettelijke regeling of door een verandering van het project. Het nieuwe bevoegd gezag stuurt hiervan een kennisgeving naar de aanvrager of vergunninghouder (Bor artikel 3.5). Het oorspronkelijke en het nieuwe bevoegd gezag dienen te zorgen voor een goede overdracht van het zaakdossier. Ook kan het voorkomen dat de ene overheid optreedt als adviseur voor de andere overheid, in diens hoedanigheid als bevoegd gezag.

11 8.6. Proeve van Wabo-Selectielijst en Instructieboekje Omdat de overheden in het kader van de Wabo moeten samenwerken rees de vraag naar de naamgeving van de archiefbescheiden in de thans geldende selectielijsten of (bij het Rijk) basisselectiedocumenten en naar de thans geldende bewaartermijnen. Een proeve van een Wabo-Selectielijst treft u bijgaand aan, bijlage 4. Begin 2010 zal nadere harmonisatie van de gegevens daarbinnen moeten plaatsvinden. Ook verschijnt er een Wabo-div Instructieboekje van Stadswerk onder begeleiding van de drie overheden, voorzien van een praktisch gedeelte over div en archiefbeheer en een bestuurlijke paragraaf over archiefzorg. 9. Informatie op orde De bewindslieden van OCW en BZK zijn enkele jaren geleden gestart met het project Informatie op orde, Vindbare en toegankelijke overheidsinformatie. Dit kent acht actielijnen: Baseline voor (digitale) informatiehuishouding; Audit, control en toezicht; Samenwerking en kennis; Versoepelen overgang van papier naar digitaal; Nieuwe aanpak voor selectie; Bewerking van papieren en digitaal archief; Duurzaamheid beheer en behoud; Herziening wet- en regelgeving. Van VNG-zijde hebben wij betrokkenheid van de gemeenten bepleit, omdat zoals eerder gemeld de overheden steeds meer met elkaar moeten samenwerken in een keten en onderling (digitale) informatie moeten kunnen uitwisselen. De gemeenten en wij zijn tot op heden ad hoc betrokken bij enkele actielijnen. Zo zal de inmiddels op basis van Actielijn 1 verschenen Baseline ook in een aantal gemeenten worden uitgeprobeerd. Tot slot kan gemeld worden dat men van rijkszijde het plan heeft opgevat voor een nieuwe archiefvisie in Hierin zouden volgens ons ook elementen van Informatie op orde een plek moeten krijgen. De herziening van de Archiefwet bijvoorbeeld in een Informatiewet staat echter bij het Rijk nog niet op de rails. Wij houden de vorderingen voor u bij op onze site en bij bijzonderheden berichten wij u nader per ledenbrief. Hoogachtend, Vereniging van Nederlandse Gemeenten mr. R.J.J.M. Pans, voorzitter directieraad Deze ledenbrief staat ook op onder brieven.

Horizontale verantwoording gemeentelijke archiefketen. Lydia Jongmans senior cultuur en media VNG 2011

Horizontale verantwoording gemeentelijke archiefketen. Lydia Jongmans senior cultuur en media VNG 2011 Horizontale verantwoording gemeentelijke archiefketen Lydia Jongmans senior cultuur en media VNG 2011 Van specifiek naar generiek toezicht Thans: specifiek toezicht door GS op B&W op basis van Archiefwet,

Nadere informatie

(070) 373 8393. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. Samenvatting. informatiecentrum tel. ons kenmerk BAOZW/U201300267 Lbr.

(070) 373 8393. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. Samenvatting. informatiecentrum tel. ons kenmerk BAOZW/U201300267 Lbr. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Archiefconvenant; wijzigingen in de Archiefwet en -regelgeving Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk BAOZW/U201300267

Nadere informatie

ons kenmerk BAOZW/U200902686 Lbr. 09/151

ons kenmerk BAOZW/U200902686 Lbr. 09/151 rief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Archieven, selectielijst en andere ontwikkelingen: uw reactie vóór 10 februari Samenvatting uw kenmerk ons

Nadere informatie

Collegevoorstel Onderwerp Programma BW-nummer Portefeuillehouder Samenvatting Ter besluitvorming door het college

Collegevoorstel Onderwerp Programma BW-nummer Portefeuillehouder Samenvatting Ter besluitvorming door het college Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Machtiging VNG Ontwerpselectielijst gemeenten en intergemeentelijke organen 2016 Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting

Nadere informatie

BAOZW/U Lbr. 11/049

BAOZW/U Lbr. 11/049 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft horizontale verantwoording gemeentelijke archiefketen uw kenmerk ons kenmerk BAOZW/U201101357 Lbr. 11/049

Nadere informatie

ons kenmerk ECSD/U Lbr. 15/007

ons kenmerk ECSD/U Lbr. 15/007 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Concept-ontwerpselectielijst 2016 Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201500072 Lbr. 15/007 bijlage(n)

Nadere informatie

Besluit van 15 december 1995, houdende regelen ter uitvoering van een aantal bepalingen van de Archiefwet 1995

Besluit van 15 december 1995, houdende regelen ter uitvoering van een aantal bepalingen van de Archiefwet 1995 ARCHIEFBESLUIT 1995 (Tekst geldend op: 06-09-2007) Besluit van 15 december 1995, houdende regelen ter uitvoering van een aantal bepalingen van de Archiefwet 1995 Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin

Nadere informatie

Besluit van Provinciale Staten

Besluit van Provinciale Staten Besluit van Provinciale Staten Vergaderdatum Januari 2015 Nummer 6772 Onderwerp Vaststelling van de Archiefverordening Provincie Zuid- Holland 2014 1 Besluit Provinciale Staten van Zuid-Holland, Gelet

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD HOOFDSTUK II DE ZORG VAN GEDEPUTEERDE STATEN VOOR ARCHIEFBESCHEIDEN

PROVINCIAAL BLAD HOOFDSTUK II DE ZORG VAN GEDEPUTEERDE STATEN VOOR ARCHIEFBESCHEIDEN PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Flevoland Nr. 3140 2 mei 2018 Verordening van Provinciale Staten van de provincie Flevoland houdende regels omtrent het archief Archiefverordening provincie

Nadere informatie

provinciale archieftoezicht op de waterschappen vindt in de nieuwe constellatie plaats op grond van de Gemeentewet.

provinciale archieftoezicht op de waterschappen vindt in de nieuwe constellatie plaats op grond van de Gemeentewet. Bijlage bij Statenbrief - zaaknummer 2015-010342 Memorie van toelichting. Inleiding Deze Archiefverordening sluit aan bij de Archiefwet 1995 (Stb. 276 en 277, gewijzigd Stb. 233 en 276, 2012 en Stb. 243,

Nadere informatie

Notitie Inrichting archiefbeheer en informatievoorziening bij de RUDs Welke afspraken te maken tussen de RUD en de deelnemers?

Notitie Inrichting archiefbeheer en informatievoorziening bij de RUDs Welke afspraken te maken tussen de RUD en de deelnemers? Notitie Inrichting archiefbeheer en informatievoorziening bij de RUDs Welke afspraken te maken tussen de RUD en de deelnemers? RUD-werkgroep LOPAI, 10 september 2012 Wat gaat er veranderen? Met ingang

Nadere informatie

Archiefzorg en beheer 2013/2014

Archiefzorg en beheer 2013/2014 T Archiefzorg en beheer 2013/2014 Verslag aan de raad ten behoeve van de horizontale verantwoording van de zorg over en het beheer van (analoge en digitale) archieven conform de Archiefwet 1995 Inhoudsopgave

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 DE ZORG VAN GEDEPUTEERDE STATEN VOOR DE ARCHIEFBESCHEIDEN

HOOFDSTUK 2 DE ZORG VAN GEDEPUTEERDE STATEN VOOR DE ARCHIEFBESCHEIDEN CVDR Officiële uitgave van Utrecht. Nr. CVDR366047_1 29 december 2016 Besluit van Provinciale Staten van Utrecht van 9 februari 2015, nr. 8108B1AD, betreffende de zorg voor de archiefbescheiden van de

Nadere informatie

raad /com; 4-t2.-i2- vka cf voorste+feaee:

raad /com; 4-t2.-i2- vka cf voorste+feaee: Postregistrator Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: VNG [VNG@VNG.NL] dinsdag 13 november 2012 11:30 gemeente Ledenbrief 12/099: Toezicht en verantwoording Archiefwet 1995 IN12.06707 IIIIIIlllllllUlllllllIHll

Nadere informatie

Besluit van 15 december 1995, houdende regelen ter uitvoering van een aantal bepalingen van de Archiefwet 1995

Besluit van 15 december 1995, houdende regelen ter uitvoering van een aantal bepalingen van de Archiefwet 1995 (Tekst geldend op: 07-01-2013) Besluit van 15 december 1995, houdende regelen ter uitvoering van een aantal bepalingen van de Archiefwet 1995 Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden,

Nadere informatie

ARCHIEFVERORDENING VAN DE PROVINCIE LIMBURG BESLUIT van Provinciale Staten van Limburg d.d. 30 januari 2004 (Prov. Blad 2004, nr. 8).

ARCHIEFVERORDENING VAN DE PROVINCIE LIMBURG BESLUIT van Provinciale Staten van Limburg d.d. 30 januari 2004 (Prov. Blad 2004, nr. 8). ARCHIEFVERORDENING VAN DE PROVINCIE LIMBURG 2004 BESLUIT van Provinciale Staten van Limburg d.d. 30 januari 2004 (Prov. Blad 2004, nr. 8). Hoofdstuk I Algemene bepalingen Artikel 1 In deze verordening

Nadere informatie

artikel 40, eerste en tweede lid van de Archiefwet 1995 en artikel 36 van de gemeenschappelijke regeling RUD Utrecht

artikel 40, eerste en tweede lid van de Archiefwet 1995 en artikel 36 van de gemeenschappelijke regeling RUD Utrecht Archiefverordening RUD Utrecht 2014 Het algemeen bestuur van de RUD Utrecht gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van RUD Utrecht Gelet op: artikel 40, eerste en tweede lid van de Archiefwet 1995

Nadere informatie

Studiedag Digitaal Archiveren

Studiedag Digitaal Archiveren Studiedag Digitaal Archiveren Woensdag 18 april 2007 Provinciehuis s-hertogenbosch Beleidsregel digitale vervanging Bijna is het zover! Ingmar Koch & Yvonne Welings 18 april 2007 Wie ben ik? Ingmar Koch

Nadere informatie

Model-regeling Archiefbeheer/Documentaire Informatievoorziening. RAAMREGELING ARCHIEFBEHEER/ DOCUMENTAIRE INFORMATIEVOORZIENING [naam instelling]

Model-regeling Archiefbeheer/Documentaire Informatievoorziening. RAAMREGELING ARCHIEFBEHEER/ DOCUMENTAIRE INFORMATIEVOORZIENING [naam instelling] RAAMREGELING ARCHIEFBEHEER/ DOCUMENTAIRE INFORMATIEVOORZIENING [naam instelling] PAZU Werkgroep Beheersregels Page 1 29-10-2002 INDELING Art. nrs. Blz. Hoofdstuk I Algemene bepalingen 1 3/5 Hoofdstuk II

Nadere informatie

ons kenmerk ECSD/U Lbr. 15/098

ons kenmerk ECSD/U Lbr. 15/098 vnig Vereniging van Nederlandse Gemeenten Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 bijlage(n) 6 i betreft Definitieve ontwerpselectielijst Samenvatting ons

Nadere informatie

Heerhugowaard Stad van kansen

Heerhugowaard Stad van kansen Raadsvergadering : Besluit: ļg C g^ yţ? Voorstolnummer: Heerhugowaard Stad van kansen Agendanr.: 7 Voorstelnr.: RB2013098 Onderwerp: Archiefverordening Heerhugowaard 2013 Aan de Raad, Heerhugowaard, 14

Nadere informatie

Verordening betreffende de zorg voor de archiefbescheiden van de provinciale organen (Archiefverordening)

Verordening betreffende de zorg voor de archiefbescheiden van de provinciale organen (Archiefverordening) ARCHIEFVERORDENING PROVINCIE FRYSLÂN 2014 Provinciale Staten van Fryslân; gelezen het voorstel van gedeputeerde staten van { }; gelet op de artikelen 27, 28 en 29 van de Archiefwet 1995; BESLUITEN: vast

Nadere informatie

de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, t.a.v. het hoofd van de Rijksarchiefdienst, Postbus 90520, 2509 LM Den Haag.

de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, t.a.v. het hoofd van de Rijksarchiefdienst, Postbus 90520, 2509 LM Den Haag. Modellen Model 1 Aanvraag machtiging vervanging archiefbescheiden Aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, t.a.v. het hoofd van de Rijksarchiefdienst, Postbus 90520, 2509 LM Den Haag. Kalvermarkt

Nadere informatie

SEZ/U Lbr. 06/13

SEZ/U Lbr. 06/13 Brief aan de leden T.a.v. het college informatiecentrum tel. (070) 373 8022 onderwerp archieven: selectielijst, convenant en wetgeving Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk SEZ/U200600116 Lbr. 06/13 bijlage(n)

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Op het voorstel van Gedeputeerde Staten van 16 december 2014, afdeling MAO, nummer 8108B1AD;

PROVINCIAAL BLAD. Op het voorstel van Gedeputeerde Staten van 16 december 2014, afdeling MAO, nummer 8108B1AD; PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Utrecht. Nr. 1076 2 maart 2015 Besluit van Provinciale Staten van Utrecht van 9 februari 2015, nr. 8108B1AD, betreffende de zorg voor de archiefbescheiden

Nadere informatie

Brief aan de leden Datum T.a.v. het college en de raad Ons kenmerk Telefoon Bijlage(n) Onderwerp Samenvatting

Brief aan de leden Datum T.a.v. het college en de raad Ons kenmerk Telefoon Bijlage(n) Onderwerp Samenvatting MPGPD2017081708180088 GPD 17.06.2017 0088 6 PO Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 16 augustus 2017 Ons kenmerk ECIB/U201700541 Lbr. 17/045 Telefoon (070) 373 8835 Bijlage(n) 1 Onderwerp

Nadere informatie

Portefeuillehouder: nvt Openbaar: ii ja / nee

Portefeuillehouder: nvt Openbaar: ii ja / nee alyph- v noordzeekanaalgebied AB-vergadering: 09-01-2013 DB-vergadering: Agendapunt: 10 Onderwerp: Archiefverordening Omgevingsdienst Portefeuillehouder: nvt Openbaar: ii ja / nee Bijlagen: 1 Samenvatting:

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD BESLUIT INFORMATIEBEHEER OMGEVINGSDIENST ZUID-HOLLAND ZUID

PROVINCIAAL BLAD BESLUIT INFORMATIEBEHEER OMGEVINGSDIENST ZUID-HOLLAND ZUID PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Zuid-Holland. Nr. 176 3 april 2014 BESLUIT INFORMATIEBEHEER OMGEVINGSDIENST ZUID-HOLLAND ZUID Besluit van het dagelijks bestuur van de Omgevingsdienst Zuid-Holland

Nadere informatie

Artikel 1. In deze verordening en de daarop berustende voorschriften wordt verstaan onder:

Artikel 1. In deze verordening en de daarop berustende voorschriften wordt verstaan onder: ARCHIEFVERORDENING PROVINCIE DRENTHE 2013 HOOFDSTUK I, ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1. In deze verordening en de daarop berustende voorschriften wordt verstaan onder: a. de wet: de Archiefwet 1995; b. provinciale

Nadere informatie

2. Deze voorziening wordt getroffen zoveel mogelijk overeenkomstig de bepalingen van deze wet.

2. Deze voorziening wordt getroffen zoveel mogelijk overeenkomstig de bepalingen van deze wet. Notitie Inrichting archiefbeheer en informatievoorziening bij samenwerkingsverbanden, ofwel Verbonden Partijen Welke afspraken te maken tussen de Verbonden Partij en de deelnemers? Werkgroep LOPAI / sectie

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Publicatie Archiefverordening Havenschap Moerdijk 2014 Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Nummer 96/14 Bijlage(n) 1 Besluiten om over te

Nadere informatie

o 1 NOV Uw kenmerk Uw brief Onderwerp:

o 1 NOV Uw kenmerk Uw brief Onderwerp: 1 Gemeente ļj įí Berçen Bergen op Zoom Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom III II III II III INI III IIII o 1 NOV. 2013 Uw kenmerk Uw brief Onderwerp: Verslag Kritische

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD JAARGANG: 2014

PROVINCIAAL BLAD JAARGANG: 2014 PROVINCIAAL BLAD JAARGANG: 2014 NR: 42 Officiële naam regeling: Verordening betreffende de zorg voor de archiefbescheiden van de provinciale organen Citeertitel: Archiefverordening Provincie Limburg 2014

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Provincie Zeeland - Vaststelling van de Archiefverordening provincie Zeeland

PROVINCIAAL BLAD. Provincie Zeeland - Vaststelling van de Archiefverordening provincie Zeeland PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Zeeland. Nr. 3833 18 december 2014 Provincie Zeeland - Vaststelling van de Archiefverordening provincie Zeeland 2014 Besluit van Provinciale Staten van

Nadere informatie

ons kenmerk ECGR/U200902286 Lbr. 09/127

ons kenmerk ECGR/U200902286 Lbr. 09/127 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Digitale verplichtingen Wro - Vijfde voortgangsmonitor Wro uw kenmerk ons kenmerk ECGR/U200902286 Lbr. 09/127

Nadere informatie

Archiefverordening. Bedrijfsvoeringsorganisatie Havenschap Moerdijk

Archiefverordening. Bedrijfsvoeringsorganisatie Havenschap Moerdijk Archiefverordening Bedrijfsvoeringsorganisatie Havenschap Moerdijk 2017 Vastgesteld door de Raad van Bestuur van Havenschap Moerdijk In de vergadering van 21 december 2016 Mij bekend, De secretaris F.J.

Nadere informatie

Horizontaal Toezicht. Paul Huismans BHIC (Brabants Historisch Informatie Centrum)

Horizontaal Toezicht. Paul Huismans BHIC (Brabants Historisch Informatie Centrum) Horizontaal Toezicht Paul Huismans BHIC (Brabants Historisch Informatie Centrum) BHIC Generiek Toezicht Horizontale verantwoording College / DB legt verantwoording af aan raad / AB Bron: www.broodenbrij.nl

Nadere informatie

Toezichtinformatie Toezichtindicatoren Archiefwet

Toezichtinformatie Toezichtindicatoren Archiefwet Toezichtinformatie Toezichtindicatoren Archiefwet Versie april 2013 Inhoudsopgave 1. Aanleiding... 3 2. Leeswijzer... 4 3. Matrix Archiefwet... 5 Auteur: Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING)

Nadere informatie

Parafering besluit PFO Hae 06-07-2015 B Conform Geparafeerd door: Brandt, M.H.J. D&H 04-08-2015 H Conform Geparafeerd door: Maden, B.P.

Parafering besluit PFO Hae 06-07-2015 B Conform Geparafeerd door: Brandt, M.H.J. D&H 04-08-2015 H Conform Geparafeerd door: Maden, B.P. agendapunt 3.b.5 1201818 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden ARCHIEFRAPPORTAGE DELFLAND (KPI) Portefeuillehouder Haersma Buma, M.A.P. van Datum 4 augustus 2015 Aard bespreking Besluitvormend Afstemming

Nadere informatie

Verslag archief- en informatiebeheer GR Ferm Werk

Verslag archief- en informatiebeheer GR Ferm Werk Verslag archief- en informatiebeheer 2015 GR Ferm Werk Vastgesteld door het dagelijks bestuur van Ferm Werk op 9 juni 2016 Inleiding Als archiefzorgdrager legt het dagelijks bestuur van Ferm Werk verantwoording

Nadere informatie

16 december 2014 Corr.nr , BJC Nummer 74/2014 Zaaknr

16 december 2014 Corr.nr , BJC Nummer 74/2014 Zaaknr 16 december 2014 Corr.nr. 2014-47.635, BJC Nummer 74/2014 Zaaknr. 546408 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen ter vaststelling van de wijziging van de Archiefverordening

Nadere informatie

Verslag van de bijeenkomst. Informatie duurzaam digitaal toegankelijk

Verslag van de bijeenkomst. Informatie duurzaam digitaal toegankelijk Verslag van de bijeenkomst Informatie duurzaam digitaal toegankelijk 10 oktober 2011 Informatie duurzaam digitaal toegankelijk Verslag van de bijeenkomst voor de verantwoordelijken voor de informatievoorziening

Nadere informatie

Wetgeving Regeling/Model Kwaliteitscriteria Oordeel gemeenteraad. archiefzorg. Medegedeeld aan GS. Informatiebeheer tbv archiefbeheer

Wetgeving Regeling/Model Kwaliteitscriteria Oordeel gemeenteraad. archiefzorg. Medegedeeld aan GS. Informatiebeheer tbv archiefbeheer Publieke verantwoording gemeentelijke archiefzorg en -beheer Wetgeving /Model Kwaliteitscriteria Oordeel art. 30 art. 32 Algemene wet bestuursrecht titel 10.1. Gemeentewet art. 160-169 Burgerlijk Wetboek

Nadere informatie

In deze handreiking is aangegeven hoe om te gaan met de archivering van digitale ruimtelijke plannen.

In deze handreiking is aangegeven hoe om te gaan met de archivering van digitale ruimtelijke plannen. HANDREIKING Onderwerp Archiveren digitale ruimtelijke plannen Aan Gebruikers RO Standaarden Van Geonovum, Monique van Scherpenzeel Datum 3 februari 2010 Status publiek In deze handreiking is aangegeven

Nadere informatie

Inleiding Aanleiding Resultaat

Inleiding Aanleiding Resultaat Memo Aan: Gemeenteraad Oude IJsselstreek Cc: Van: College B&W Datum: 9 februari 2017 Kenmerk: 17ini00254 Onderwerp: Jaarlijks verslag gemeentearchivaris over beheer archiefbescheiden Inleiding Bijgevoegd

Nadere informatie

Een andere Archiefinspectie. SOD Jaarcongres Utrecht 17 november 2011 Ria van den Heuvel-Habraken

Een andere Archiefinspectie. SOD Jaarcongres Utrecht 17 november 2011 Ria van den Heuvel-Habraken Een andere Archiefinspectie SOD Jaarcongres Utrecht 17 november 2011 Ria van den Heuvel-Habraken 1 Ria van den Heuvel-Habraken Provinciaal archiefinspecteur Noord-Brabant en Limburg MvdHeuvel@brabant.nl

Nadere informatie

Archiefverordening gemeente Haarlem 2018

Archiefverordening gemeente Haarlem 2018 Archiefverordening gemeente Haarlem 2018 De raad van de gemeente Haarlem; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van [datum, 2018/66139]; gelet op de artikelen 30, eerste lid,

Nadere informatie

Rapportage KPI scores informatieen archiefbeheer over Auteur: Wil Mettes. Eenheid Bestuur en Organisatie - Team Informatie & ICT

Rapportage KPI scores informatieen archiefbeheer over Auteur: Wil Mettes. Eenheid Bestuur en Organisatie - Team Informatie & ICT Rapportage KPI scores informatieen archiefbeheer over 2015 Auteur: Wil Mettes Eenheid Bestuur en Organisatie - Team Informatie & ICT Versie 1.0 april 2016 Rapportage KPI score Archief- en Informatiebeheer

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 10. Bijlagen: 1. Besluit Informatiebeheer provincie Utrecht 2014

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 10. Bijlagen: 1. Besluit Informatiebeheer provincie Utrecht 2014 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 16 december 2014 NUMMER PS PS2015BEM01 AFDELING MAO COMMISSIE BEM STELLER Frans Hooft DOORKIESNUMMER 3926 DOCUMENTUMNUMMER 8108B1AD PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

VŅGLecieņbrief Duurzame toegankelijk heid van digitale informatie en Selectiemst 2017

VŅGLecieņbrief Duurzame toegankelijk heid van digitale informatie en Selectiemst 2017 Van: VNG Aan: OW-Info Onderwerp: Lbr. 17/045 - Duurzame toegankelijkheid van digitale informatie en Selectielijst 2017 Datum: donderdag 17 augustus 2017 10:07:05 Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser VŅGLecieņbrief

Nadere informatie

Model Archiefverordening Gemeenten zonder benoemde archivaris

Model Archiefverordening Gemeenten zonder benoemde archivaris Model Archiefverordening Gemeenten zonder benoemde archivaris Archiefverordening gemeente De raad van ; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van ; Gelet op de artikelen 30,

Nadere informatie

Vergadering: Algemeen bestuur. Datum: 7 juli 2015. Agendapunt: 5. Rapporteur. A. J. Borgdorff

Vergadering: Algemeen bestuur. Datum: 7 juli 2015. Agendapunt: 5. Rapporteur. A. J. Borgdorff Vergadering: Algemeen bestuur Datum: 7 juli 215 Agendapunt: 5 Rapporteur A. J. Borgdorff Onderwerp: Zorg en beheer archief Voorstel/Besluit: 1. de archiefverordening vast te stellen. Toelichting In hoofdstuk

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van gemeente Den Helder

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van gemeente Den Helder De gemeenteraad van 2 december 2013 gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van gemeente Den Helder gelet op artikelen 30, eerste lid en 32, tweede lid van de Archiefwet 1995 en artikel 5 van

Nadere informatie

Vervanging van papieren bouw- en omgevingsvergunningen door digitale reproducties

Vervanging van papieren bouw- en omgevingsvergunningen door digitale reproducties Reg. nr.: 1310408 Afdeling: Concern en Dienstverlening Onderwerp Vervanging van papieren bouw- en omgevingsvergunningen door digitale reproducties Samenvatting Gemeenten vallen onder de werking van de

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 16R.00535

RAADSVOORSTEL 16R.00535 RAADSVOORSTEL 16R.00535 gemeente WOERDEN Indiener: college van burgemeester en wethouders Datum: 20 september 2016 Portefeuillehouder(s): burgemeester Portefeuille(s): Bestuurlijke en juridische zaken

Nadere informatie

3 0 JULI Rapportage interbestuurlijk toezicht 2017

3 0 JULI Rapportage interbestuurlijk toezicht 2017 Gedeputeerde Staten van Noord-Holland t.a.v. de heer mr. W.J. Oude Lohuis Postbus 3007 2001 DA HAARLEM Verzenddatum Bijlage Ons kenmerk Betreft 3 0 JULI 2018 706947 Rapportage interbestuurlijk toezicht

Nadere informatie

Provinciale staten van Noord-Holland;

Provinciale staten van Noord-Holland; 2013 154 Besluit van provinciale staten van Noord-Holland van 16 december 2013, tot vaststelling van de Verordening systematische toezichtinformatie Noord-Holland. Provinciale staten van Noord-Holland;

Nadere informatie

Hoofdstuk I Algemene bepalingen

Hoofdstuk I Algemene bepalingen Verordening betreffende de zorg voor de archiefbescheiden van de provinciale organen, voor zover deze archiefbescheiden niet zijn overgebracht naar de rijksarchiefbewaarplaats en het toezicht door gedeputeerde

Nadere informatie

Verslag archief- en informatiebeheer GR Ferm Werk

Verslag archief- en informatiebeheer GR Ferm Werk Verslag archief- en informatiebeheer 2016 GR Ferm Werk 6 juli 2017 Inleiding Als archiefzorgdrager legt het dagelijks bestuur van Ferm Werk verantwoording af aan het algemeen bestuur en Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER. Raadsvergadering: 27 mei Registratienummer: TB Agendapunt: 12

AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER. Raadsvergadering: 27 mei Registratienummer: TB Agendapunt: 12 AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER Raadsvergadering: 27 mei 2015 Registratienummer: TB15.5023243 Agendapunt: 12 Onderwerp: Vaststelling archiefverordening gemeente Ten Boer 2015 Voorstel: 1. De Archiefverordening

Nadere informatie

informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 - Lbr. 14/086

informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 - Lbr. 14/086 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 - betreft ons kenmerk datum Voortgang informatieveiligheid ECLBR/U201402103 Lbr. 14/086 19 november

Nadere informatie

Statenmededeling. Jaarverslag zorgplicht archieven 2013-2014. Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant. Kennisnemen van

Statenmededeling. Jaarverslag zorgplicht archieven 2013-2014. Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant. Kennisnemen van Statenmededeling Onderwerp Jaarverslag zorgplicht archieven 2013-2014 Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant Kennisnemen van Jaarverslag Zorgplicht archieven 2013-2014 Aanleiding In november 2013 is

Nadere informatie

Verslag Horizontaal Toezicht Archiefbeheer 2016

Verslag Horizontaal Toezicht Archiefbeheer 2016 Verslag Horizontaal Toezicht Archiefbeheer 2016 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Wettelijke regeling voor dynamisch en semi-statisch archief. 3 Kwaliteitszorg 4 Ordening, authenticiteit, context, toegankelijkheid,

Nadere informatie

RAPPORTAGE FOLLOW-UP ONDERZOEK ARCHIEFBEHEER GEMEENTE VALKENSWAARD 2016 SCOPE: BEHEER NIET-OVERGEBRACHTE ARCHIEFBESCHEIDEN

RAPPORTAGE FOLLOW-UP ONDERZOEK ARCHIEFBEHEER GEMEENTE VALKENSWAARD 2016 SCOPE: BEHEER NIET-OVERGEBRACHTE ARCHIEFBESCHEIDEN RAPPORTAGE FOLLOW-UP ONDERZOEK ARCHIEFBEHEER GEMEENTE VALKENSWAARD 2016 SCOPE: BEHEER NIET-OVERGEBRACHTE ARCHIEFBESCHEIDEN 4 oktober 2016 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding van het onderzoek 3

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van dijkgraaf en hoogheemraden d.d., nr

gelezen het voorstel van het college van dijkgraaf en hoogheemraden d.d., nr Ontwerp Archiefverordening Rijnland 2015 De Verenigde Vergadering van het hoogheemraadschap van Rijnland; gelezen het voorstel van het college van dijkgraaf en hoogheemraden d.d., nr overwegende dat -

Nadere informatie

Verslag horizontale verantwoording archiefbeheer van de gemeente Boxtel over 2015/2016

Verslag horizontale verantwoording archiefbeheer van de gemeente Boxtel over 2015/2016 Verslag horizontale verantwoording archiefbeheer van de gemeente Boxtel over 2015/2016 Versie d.d. 10 oktober 2016 Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders d.d... oktober 2016 1 Inleiding

Nadere informatie

Bouwen en wonen ONTWERPBESLUIT. Stichting Waternet T.a.v. de heer C. Voortman. Postbus GT AMSTERDAM. Geachte heer Voortman,

Bouwen en wonen ONTWERPBESLUIT. Stichting Waternet T.a.v. de heer C. Voortman. Postbus GT AMSTERDAM. Geachte heer Voortman, Bouwen en wonen ONTWERPBESLUIT Stichting Waternet T.a.v. de heer C. Voortman Postbus 94370 1090 GT AMSTERDAM Datum : Uw kenmerk : Ons kenmerk : WABO-2012-0023 2012006989 Behandeld door : R.P. Perquin E-mail

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op artikel 7 van de Archiefverordening provincie Utrecht 2014;

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op artikel 7 van de Archiefverordening provincie Utrecht 2014; PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Utrecht. Nr. 1077 2 maart 2015 Besluit van Gedeputeerde Staten van Utrecht van d.d. 16 december 2014, nr. 8107CF7C betreffende de voorschriften voor het

Nadere informatie

agendapunt 3.b.9 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden KPI VERSLAG INFORMATIE- EN ARCHIEFBEHEER Datum 11 oktober 2016 Bijlagen 3 Zaaknummer 52992

agendapunt 3.b.9 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden KPI VERSLAG INFORMATIE- EN ARCHIEFBEHEER Datum 11 oktober 2016 Bijlagen 3 Zaaknummer 52992 agendapunt 3.b.9 1272673 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden KPI VERSLAG INFORMATIE- EN ARCHIEFBEHEER Portefeuillehouder Haersma Buma, M.A.P. van Datum 11 oktober 2016 Aard bespreking Besluitvormend

Nadere informatie

(Kamerbrief van OCW en BZK aangaande selectieaanpak archieven, 17 december 2010).

(Kamerbrief van OCW en BZK aangaande selectieaanpak archieven, 17 december 2010). Verslag van het ingevolge artikel 5, eerste lid sub d. van het Archiefbesluit 1995 gevoerde overleg tussen Mandaatgroep archieven van de Rechtspraak en het Nationaal Archief met betrekking tot de selectielijst,

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 november 2016, kenmerk ,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 november 2016, kenmerk , VERORDENING INFORMATIEBEHEER GEMEENTE GRONINGEN DE RAAD VAN DE GEMEENTE GRONINGEN, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 november 2016, kenmerk 5972394, gelet op de artikelen 30, eerste

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed T.a.v. mevr. A. Scholte Postbus 16478 2500 BL Den Haag Turfmarkt 147 Den Haag

Nadere informatie

Model Archiefverordening Gemeenten met een benoemde archivaris

Model Archiefverordening Gemeenten met een benoemde archivaris Model Archiefverordening Gemeenten met een benoemde archivaris Archiefverordening gemeente De raad van ; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van ; Gelet op de artikelen

Nadere informatie

D ARCHIEFBEHEEROVEREENKOMST GEMEENTE EDAM-VOLENDAM / OMGEVINGSDIENST IJMOND

D ARCHIEFBEHEEROVEREENKOMST GEMEENTE EDAM-VOLENDAM / OMGEVINGSDIENST IJMOND ARCHIEFBEHEEROVEREENKOMST GEMEENTE EDAM-VOLENDAM / OMGEVINGSDIENST IJMOND Overeenkomst tussen gemeente Edam-Volendam en Omgevingsdienst IJmond over het beheer van archiefbescheiden uit hoofde van de voor

Nadere informatie

Archiefverordening Avri 2016

Archiefverordening Avri 2016 NOTITIE Archiefverordening Avri 2016 Auteur Avri Versie 1 Datum 25 januari 2016 Archiefverordening Avri 2016 Het algemeen bestuur van Avri gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van 1 februari

Nadere informatie

Beleidsregel vervanging archiefbescheiden provincie Groningen 2009

Beleidsregel vervanging archiefbescheiden provincie Groningen 2009 CVDR Officiële uitgave van Groningen. Nr. CVDR111694_1 6 december 2016 Beleidsregel vervanging archiefbescheiden provincie Groningen 2009 Gedeputeerde Staten der provincie Groningen Gelet op artikel 4.81

Nadere informatie

Besluit Informatiebeheer 2015

Besluit Informatiebeheer 2015 15.0002092 Besluit Informatiebeheer 2015 Het dagelijks bestuur van de Regio Gooi en Vechtstreek, gelet op artikel 6 van de Archiefverordening Regio Gooi en Vechtstreek 2015, Overwegende dat: - de voortschrijdende

Nadere informatie

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris,

Raad voor Cultuur. Mijnheer de Staatssecretaris, Aan De Staatssecretaris van Onderwijs, en Wetenschappen P/a de algemene rijksarchivaris Postbus 90520 2509 LM s-gravenhage Onderwerp Ontwerp-selectielijst archiefbescheiden zorgdrager minister van Volkshuisvesting,

Nadere informatie

B&W besluit Publicatie

B&W besluit Publicatie B&W besluit Publicatie Onderwerp Mandaatbesluit ten behoeve van het archiefbeheer door Milieudienst IJmond Collegebesluit 1. Het college besluit het Mandaatbesluit Milieudienst IJmond vast te stellen.

Nadere informatie

Besluit Informatiebeheer. Bedrijfsvoeringsorganisatie Havenschap Moerdijk

Besluit Informatiebeheer. Bedrijfsvoeringsorganisatie Havenschap Moerdijk Besluit Informatiebeheer Bedrijfsvoeringsorganisatie Havenschap Moerdijk 2017 Vastgesteld door het Dagelijks Bestuur van Havenschap Moerdijk In de vergadering van 7 december 2016 Mij bekend, De secretaris

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam Gemeenteraad Gemeenteblad Raadsbesluit R

Gemeente Amsterdam Gemeenteraad Gemeenteblad Raadsbesluit R Gemeente Amsterdam Gemeenteraad Gemeenteblad aadsbesluit Jaar 2008 Vergaderdatum 2 april 2008 Afdeling 3A agendapunt 15 Nummer 59/132 Publicatiedatum 9 april 2008 Onderwerp Intrekking Archiefverordening

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND

OMGEVINGSVERGUNNING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND OMGEVINGSVERGUNNING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND Aan: Yara Sluiskil B.V. Postbus 2 4540 AA Sluiskil Kenmerk: Afdeling: Vergunningverlening Datum: 26 juli 2017 Onderwerp: Omgevingsvergunning op grond

Nadere informatie

gelet op de artikelen 27, 33, 38 en 40 van de Archiefwet 1995 en artikel 45 van de Politiewet 1993;

gelet op de artikelen 27, 33, 38 en 40 van de Archiefwet 1995 en artikel 45 van de Politiewet 1993; Provinciaal Blad 1997-11 Provinciale Staten van Noord-Holland gezien het voorstel van gedeputeerde staten; gelet op de artikelen 27, 33, 38 en 40 van de Archiefwet 1995 en artikel 45 van de Politiewet

Nadere informatie

de Archiefwet 1995; 2015;

de Archiefwet 1995; 2015; Archiefverordening 2016 De gemeenteraad van de gemeente Cranendonck gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d 3 november 2015 f '-fj - ^ ^3^' gelet op artikel 30, eerste lid, van de Archiefwet

Nadere informatie

REGELING ARCHIEFBEHEER RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN

REGELING ARCHIEFBEHEER RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN REGELING ARCHIEFBEHEER RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN INHOUD I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII XIII XIV Begripsbepalingen Verantwoordelijkheden en organisatie archiefbeheer Archiefbeheer Postregistratie

Nadere informatie

Nota van Bevindingen Aspectinspectie overbrenging + Koninklijke Akademie van Wetenschappen

Nota van Bevindingen Aspectinspectie overbrenging + Koninklijke Akademie van Wetenschappen Nota van Bevindingen Aspectinspectie overbrenging + Koninklijke Akademie van Wetenschappen december 2004-januari 2005 Rijksarchiefinspectie Basisgegevens 1 Naam organisatie Koninklijke Nederlandse Akademie

Nadere informatie

BEHEERREGELING INFORMATIEBEHEER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING GEMEENSCHAPPELIJK BELASTINGKANTOOR GBLT 2018

BEHEERREGELING INFORMATIEBEHEER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING GEMEENSCHAPPELIJK BELASTINGKANTOOR GBLT 2018 Het dagelijks bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Gemeenschappelijk belastingkantoor GBLT stelt, gelet op art. 8 van de Archiefverordening GBLT 2018, vast de navolgende BEHEERREGELING INFORMATIEBEHEER

Nadere informatie

Voortgangsrapportage archiefbeheer. gemeente Scherpenzeel

Voortgangsrapportage archiefbeheer. gemeente Scherpenzeel Voortgangsrapportage archiefbeheer gemeente Scherpenzeel 2014/2015 Voortgangsrapportage archiefbeheer gemeente Scherpenzeel 2014/2015 (Volgens de systematiek van kritische prestatie indicatoren voor achief-

Nadere informatie

In deze verordening en de daarop berustende voorschriften wordt verstaan onder:

In deze verordening en de daarop berustende voorschriften wordt verstaan onder: Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Brabant-Noord; AGP 15 Gezien het voorstel van het Dagelijks Bestuur van 19 oktober 2011; Gelet op artikel 30, eerste lid en 32 van de Archiefwet, alsmede artikel

Nadere informatie

onskenmerk datum 16 september 2014 actualisatie Selectielijst Lbr. 14/064

onskenmerk datum 16 september 2014 actualisatie Selectielijst Lbr. 14/064 GEMEENTE m. LÃÑGĒŨIJÌ r - Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad ING. 1 8 SEP 2014 I Vereniging van Nederlandse Gemeenten 00 /BW/RAAD informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393

Nadere informatie

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE VOORST; gelet op artikel 7 van de Archiefverordening; BESLUITEN:

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE VOORST; gelet op artikel 7 van de Archiefverordening; BESLUITEN: BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE VOORST; gelet op artikel 7 van de Archiefverordening; BESLUITEN: vast te stellen het Besluit Informatiebeheer gemeente Voorst 2014, Inhoudende voorschriften betreffende

Nadere informatie

Opgesteld door: A. van der Meulen Kwaliteitsmedewerker DIV Afdeling GSD&F. Verslag archief 2015

Opgesteld door: A. van der Meulen Kwaliteitsmedewerker DIV Afdeling GSD&F. Verslag archief 2015 Opgesteld door: A. van der Meulen Kwaliteitsmedewerker DIV Afdeling GSD&F Verslag archief 2015 2 Inhoudsopgave MANAGEMENTSAMENVATTING 3 DIV 2015 3 POSTBEHANDELING EN DIGITALISERING POSTSTROMEN 3 INTERBESTUURLIJK

Nadere informatie

IN NAAM DER KONINGIN! DE GOUVERNEUR van de Nederlandse Antillen, Heeft, de Raad van Advies gehoord, besloten: Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

IN NAAM DER KONINGIN! DE GOUVERNEUR van de Nederlandse Antillen, Heeft, de Raad van Advies gehoord, besloten: Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de ter uitvoering van de artikelen 3, eerste lid, 4, tweede lid, 5, derde lid, 8, tweede lid, 13 en 17, tweede lid, van de Archieflandsverordening 2007

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam van 12 april 2011, registratienummer ; raadsstuk ;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam van 12 april 2011, registratienummer ; raadsstuk ; Archiefverordening Rotterdam 2011 De raad van de gemeente Rotterdam, Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam van 12 april 2011, registratienummer 578475; raadsstuk

Nadere informatie

Besluit Algemeen bestuur

Besluit Algemeen bestuur Besluit Algemeen bestuur 07-07-2014 Archiefverordening Gemeenschappelijke regeling Het Waterschapshuis 2014 Opsteller Wytse Kelder Aantal pagina s 6 Behandelend gremium Algemeen bestuur Datum overleg 07-07-2014

Nadere informatie

Voorschriften betreffende het beheer van de archiefbewaarplaats en het beheer van de documenten (Besluit informatiebeheer RUD Zuid-Limburg).

Voorschriften betreffende het beheer van de archiefbewaarplaats en het beheer van de documenten (Besluit informatiebeheer RUD Zuid-Limburg). HET DAGELIJKS BESTUUR VAN DE RUD ZUID-LIMBURG Gelet op artikel 8 van de Archiefverordening RUD Zuid-Limburg BESLUIT: Vast te stellen de navolgende: Voorschriften betreffende het beheer van de archiefbewaarplaats

Nadere informatie

Beheerregeling Informatiebeheer 2019 Gemeente Krimpen aan den IJssel versie 1.0

Beheerregeling Informatiebeheer 2019 Gemeente Krimpen aan den IJssel versie 1.0 Beheerregeling Informatiebeheer 2019 Gemeente Krimpen aan den IJssel versie 1.0 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpen aan den IJssel; gelet op artikel 1, eerste lid, van de

Nadere informatie

Gemeenteblad Officiële uitgave van de gemeente Huizen Week: 27 Datum: nr. 9

Gemeenteblad Officiële uitgave van de gemeente Huizen Week: 27 Datum: nr. 9 Gemeenteblad Officiële uitgave van de gemeente Huizen Week: 27 Datum: 1-7-2014 nr. 9 Burgemeester en wethouders van Huizen maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 26 juni 2014 besloten

Nadere informatie

Besluit Informatiebeheer van de gemeenschappelijke regeling DCMR Milieudienst Rijnmond

Besluit Informatiebeheer van de gemeenschappelijke regeling DCMR Milieudienst Rijnmond Het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling DCMR Milieudienst Rijnmond: Gelezen het voorstel van de secretaris; Gelet op artikel 4 van de Arehiefverordening gemeenschappelijke regeling DCMR

Nadere informatie