Deze bijdrage richt zich naar de leerkrachten van de studiegebieden:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deze bijdrage richt zich naar de leerkrachten van de studiegebieden:"

Transcriptie

1 1 NIJVERHEID Deze bijdrage richt zich naar de leerkrachten van de studiegebieden: elektriciteit, mechanica, auto, koeling en warmte, bouw hout, schilderen decoratie, techniek (voor deze leerkrachten is er ook nog een apart artikel). 1 BKD in technisch onderwijs 1.1 Wat bedoelen we hiermee? In het technisch onderwijs wordt ruim gedifferentieerd. Binnen een bepaald studiedomein vinden we verschillende niveaus. Denken we maar aan de verschillende niveaus binnen mechanica: 1 industriële wetenschappen 2 elektromechanica 3 mechanische technieken 4 werktuigmachines Ook in studierichtingen hout en bouw is dit het geval: 1 ruwbouw 2 ruwbouwafwerking 3 schilderwerk en decoratie In het zevende specialisatiejaar is de keuze aan opleidingen nog groter. We illustreren dit even met een voorbeeld uit de houtbewerking. 1 Bijzondere schrijnwerkconstructies 2 Dakwerken 3 Decor en standenbouw 4 Industriële houtbewerking 5 Meubelgarnieren 6 Restauratie van meubelen 7 Restauratie van schrijnwerk 8 Stijl- en designmeubelen Met binnenklasdifferentiatie (BKD) bedoelen we echter een verschil in aanpak binnen de klas.

2 2 1.2 Te doorlopen stappen Studie van het leerplan Om te starten met BKD, is het nodig een onderscheid te maken in: basisdoelen voor elke leerling aan te reiken, uitbreidingsdoelen, verdiepingsdoelen. Om onderscheid te maken in de verschillende doelen is een grondige studie van het leerplan nodig. Het leerplan maakt meestal onderscheid tussen basis en uitbreiding, maar vaak reiken de school of de leerkracht extra doelen aan. Die kunnen we beschouwen als verdieping. Voorbeeld Het leerplan centrale verwarming en sanitaire installaties, 3de graad bso; VVKSO BRUSSEL D/2010/7841/029. Basisdoel voor elke leerling: een bestaand elektrisch schema aflezen. Uitbreidingsdoel: een elektrisch schema van een bestaande installatie optekenen. Verdiepingsdoel: een elektrisch schema voor een installatie ontwerpen.

3 Analyse leerlingen Elke leerling heeft een verschillende onderwijsbehoefte. Het is dus noodzakelijk een analyse van de behoefte voor elke leerling in kaart te brengen. Dit kan door een bevraging, een toets, een test van de vaardigheden Leerlingen verschillen: Plan van aanpak Zodra we inzicht hebben in de situatie kunnen we starten met het uitwerken van een aanpak. 1.3 Hoe differentiëren Differentiëren hoeft niet te leiden tot individueel onderricht voor 1 bepaalde leerling. Door te variëren in werkvorm, door groepen te vormen, door geschikt didactisch materiaal is het mogelijk om te rekenen op het zelfsturend vermogen van de groep of de individuele leerling.

4 Variëren in aanbod De aard van de instructie en de moeilijkheidsgraad zijn de meest voor de handliggende manieren om te differentiëren. Zwakkere leerlingen hebben meer en vaker instructie nodig, terwijl studievaardige leerlingen al aan een half woord genoeg hebben. De ene leerling krijgt het ontwerp dat hij moet uitvoeren, de andere leerling moet de tekening zelf ontwerpen (zie: Leerplanstudie). In het technisch en beroepsonderwijs is de tendens van het geïntegreerd werken een belangrijke troef. Het biedt mogelijkheden om te differentiëren. Het aanbieden van de nodige theoretische voorkennis op het ogenblik dat die relevant is in de praktijk, is voor veel leerlingen met een lagere cognitieve capaciteit een belangrijke hulp. Het bevordert bovendien de leermotivatie. Het aanbieden van extra (digitale) leermiddelen aan de leerlingen is hier ook zeker aan te bevelen. Zie onze Didactische en Pedagogische berichten

5 Didactische werkvormen: projectwerk Het werken met projecten biedt een uitgelezen kans om goed om te gaan met verschillen. Het afstemmen van taken op de leerling, het laten samenwerken, het differentiëren volgens niveau Dit alles bevordert de motivatie en succeservaringen. Hierbij ook een voorbeeld van een project, waarbij we kunnen differentiëren in moeilijkheidsgraad en naar de uitvoering ervan Groeperingsvorm We mogen het zelfsturend vermogen van leerlingen(groepen) niet onderschatten. Een leerling leert veel sneller uit wat hij zelf heeft mogen ontdekken (STEM). Het uitleggen van verworven kennis door een leerling aan de ander is een meerwaarde voor beiden Activerende werkvormen Differentiatie is ook mogelijk door leerlingen op verschillende manieren aan het werk te zetten. Hiervoor kunnen we verschillende didactische werkvormen inzetten, zoals discussie, brainstorm, casestudie e.a. Zie onze Didactische en Pedagogische berichten Universal design for learning (UDL) De drie principes van UDL gaan uit van verschillen tussen leerlingen. Het eerste principe van UDL gaat over het aanbieden van informatie op verschillende manieren, zowel wat vorm als gebruik van zintuigen betreft.

6 Evaluatie Het is perfect mogelijk om in feedback te differentiëren. Minder evident is het om te differentiëren in evaluatiecriteria en in de evaluatie zelf. Nochtans kunnen deze laatste twee vormen van differentiatie een hulp zijn in het leerproces van de leerling. Een van de doelstellingen van evaluatie is de leerlingen op een hoger niveau tillen. Dit doe je niet door herhaaldelijk te evalueren op al verworven kennis/vaardigheden. De leerlingen die een vaardigheid nog niet hebben verworven, kunnen bij de aanvang van een nieuw project een evaluatiecriterium bekomen. Dit criterium is enkel voor hen van toepassing. Dit noemen we gedifferentieerde evaluatie. Dit is zeker een meerwaarde in het leerproces van de leerling. Het vooraf, samen met de leerling, bepalen van een aantal evaluatiecriteria, versterkt het leerproces. Het is een waardevolle insteek om gedifferentieerd te werken in de klas. Voorbeeld van een gedifferentieerde evaluatie Deze leerling had bij het vorige project moeite met het uitleggen van de werking aan de teamgenoten. Vandaar wordt enkel voor deze leerling dit criterium opnieuw opgenomen binnen dit project.

7 7 1.4 Tot slot Differentiëren brengt met zich mee dat de rollen van leerkracht en leerling veranderen. De leerkracht wordt meer coach/organisator. Hij staat eerder tussen de groep dan voor de leerlingen. We geven meer individuele feedback dan bij de klassikale benadering. De leerkracht is motivator en stuurt bij waar nodig. Ook voor de leerlingen vraagt deze aanpak een aanpassing. Ze zullen meer verantwoordelijkheid moeten willen nemen. Ze worden zelf meer verantwoordelijk voor hun eigen leerproces. De vernieuwingen die nu spontaan ontstaan met STEM-initiatieven zijn een mooie opportuniteit om aan BKD te doen. Jo Desutter Stef Grimonprez 2 Iedereen STEM 2.1 Wat tendens De hervorming/modernisering van het secundair onderwijs lijkt een verhaal met vele episodes te worden. Het is de vraag of dit een verhaal wordt dat ooit een slot krijgt. Zeker is dat het werkveld niet wacht om zich te vernieuwen. Onderwijsvernieuwingen zoals CLIL en STEM zijn voorbeelden van veranderingen van onderuit. Zo hebben ze meer kans op slagen. STEM staat voor Science Technology Engineering Mathematics. Het is een term die eind de jaren 90 ontstaan en overgewaaid is uit de Verenigde staten en ondertussen goed is doorgedrongen in alle landen van het Gemenebest. Europa volgt deze tendens onder impuls van een toenemende vraag naar technische profielen. Landen die een gebrek hebben aan natuurlijke grondstoffen, zijn immers aangewezen op innovatie. Laat dit laatste nu een onderdeel zijn dat in ons onderwijssysteem tot op heden onvoldoende ruimte kreeg. Een aantal scholen heeft al een STEM-aanbod. Heel wat scholen starten op 1 september Hierbij is een grote diversiteit in het aanbod waar te nemen. Afhankelijk van de aanwezige expertise in de school, wordt een sterk technisch/ wetenschappelijke of wiskundige invulling gegeven aan het vierletterwoord.

8 8 Vooral de component Engineering vormt voor veel scholen nog de struikelsteen. 2.2 STEM- kader De minister van onderwijs publiceerde in november 2015 haar STEM-kader ( Vlaamse-onderwijs.pdf).

9 9 Dit werd als een kwaliteitskader aangekondigd, maar veel afbakening van de kwaliteit is hierin niet terug te vinden. Het is wel een degelijk document dat een samenvatting geeft van verschillende (inter)nationale publicaties. We vinden een oplijsting van 10 STEM-dimensies waaraan goed STEM-onderwijs moet voldoen. Het STEM-kader maakt geen restricties naar het doelpubliek. Iedereen STEM is de ondertoon, van kleuter tot hoger onderwijs, van handvaardige leerlingen tot cognitief sterke leerlingen. We bemerken een onderscheid tussen STEMgeletterdheid, bedoeld als algemeen vormend aanbod voor de eerste graad en STEM-specialisatie, waarmee op de specifieke STEM-studierichtingen in de bovenbouw gedoeld wordt. Een beknopt overzicht van de beoogde vaardigheden met STEM onderwijs, geplukt uit het STEM-kader. We lichten hier enkele accenten uit. De wetenschappen worden ruim gezien. Ook informatica wordt als volwaardige wetenschap gezien. Ze wordt vaak omschreven als computationeel denken, waarbij het modelleren abstraheren werken met algoritmes coderen bedoeld worden. Het engineeren wordt ruim gezien. Zowel het ontwerpen als onderzoeken komen hierbij aan bod. Er wordt grote aandacht besteed aan werken in team. Zowel leerkrachten (multidisciplinair) als leerlingen worden geacht deze vaardigheid te ontwikkelen. De 21ste eeuwse competenties krijgen een prominente plaats.

10 Organisatie Je kunt STEM in de eerste graad op verschillende manieren aanbieden. Van 1 tot 7 uur per week, binnen het complementair gedeelte, al of niet met integratie van andere vakken (techniek, wiskunde, natuurwetenschappen, technische activiteiten). Voorwaarde bij dit laatste is de realisatie en evaluatie van de leerplandoelen. 2.4 Inhoudelijk STEM is een didactische werkvorm. De leerkracht moet vertrekken van een realistisch probleem. De context moet hierbij zo dicht mogelijk aanleunen bij de interesses van de leerling. Een onderzoekende en ontwerpende houding van de leerling staat hierbij centraal. De rol van de leerkracht is die van coach. De coach reikt het probleem aan en schetst hierbij het kader waarbinnen de leerlingen moeten werken. Het proces wordt leerling-gestuurd. De leerkracht stimuleert en grijpt in waar nodig. Het aanreiken van vaardigheden is de hoofddoelstelling. De opgedane kennis is hierbij ondergeschikt. We moeten de leerlingen eerder trainen in het leren oplossen van problemen, dan in het aanleren van de kennis waarmee vandaag mogelijke problemen worden aangepakt. Immers de evolutie van de techniek en wetenschap is zo groot dat de oplossingen van vandaag misschien achterhaald zullen zijn op het ogenblik dat onze leerlingen de schoolbanken zullen verlaten. De sterkte van STEM ligt onder andere in een geïntegreerde aanpak. We pakken de problemen aan op een vakoverschrijdende manier en dit via projecten. Ons

11 11 onderwijs is vandaag in vakken georganiseerd. Helaas worden de problemen alsmaar complexer. Het is niet meer mogelijk een probleem eenzijdig vanuit één vak op te lossen. Als je een pacemaker ontwikkelt, heb je zowel kennis van wiskunde, fysica, elektronica, informatica, wetenschappen nodig. Mogelijke STEM-projecten voor de eerste graad: Bouw een app om met de tablet de oppervlakteomtrek van een meetkundige figuur te bepalen. Maak een nieuwe ringtone voor je smartphone. Ontwerp een systeem om een kopje te vullen met een robotarm.

12 12 Ontwerp een tablet-houder. Ontwerp een katapult om een voorwerp een bepaalde afstand te laten overbruggen. Ontwerp een systeem om een rauw ei van 6 meter hoogte, zonder breken, te laten vallen.

13 Evaluatie Een van de grote obstakels bij het introduceren van STEM is de blijvende bekommernis van leerkrachten en directies om dit op een goede manier te evalueren. Bij de evaluatie van een STEM-project houden we een aantal principes voor ogen. o o o o o o o Evaluatie mag geen doel op zich zijn, waardoor het een belemmering voor het introduceren van STEM-projecten vormt. Cijfers zijn ondergeschikt aan een goede omschrijving met feedback. De eventuele aangereikte leerplandoelen worden het best geëvalueerd binnen het vak. Indien dit volledig geïntegreerd wordt, is het goed de evaluatie hiervoor afzonderlijk te houden. STEM is in hoofdzaak het trainen van vaardigheden. Hierbij is een productevaluatie ondergeschikt aan het doorlopen proces. Evalueren moet zowel door de coach, de leerling, het team, de groep gebeuren. Evalueren moet zo transparant mogelijk gebeuren. Vertrekken van concrete doelen is onontbeerlijk. Helaas zijn er geen leerplandoelen. Vandaar is het goed om de doelen uit het STEM-kader als uitgangspunt te gebruiken. De begeleidingsploeg heeft hiervoor een tool uitgewerkt. We rafelden de STEMdimensies uit het STEM-kader van de minister uit en vertaalden die in concrete doelen. Je vindt deze tool op het SharePoint STEM (login aan te vragen). Jo Desutter

14 14 Dag van de informatica - STEM D Woensdag 30 november 2016 (namiddag) Katholiek Onderwijs regio West-Vlaanderen d Abdij Een goed STEM project van A tot Z I woensdag 28 september 2016 Vrij Technisch Instituut Sint-Aloysius STEM: ontwerpen met professionele 3D tekensoftware I dinsdag 11 oktober 2016 Middenschool Sint-Rembert 2 3D tekenen SOLID EDGE - vervolmaking I woensdag 16 november 2016 Vrij Technisch Instituut, Tielt Arduino binnen STEM-lessen: Scratch for Arduino, Ardublock, Blockly4Arduino I woensdag 23 november 2016 Vrij Technisch Instituut Veurne Ontwerpend leren in STEM: Engineering!? Niet alleen voor ingenieurs I dinsdag 6 december 2016 Katholiek Onderwijs Vlaanderen regio West-Vlaanderen d'abdij Brugge

15 15 (Om)bouwen van een PC-gecontroleerde sturing voor (verouderde) CNCmachine I woensdag 7 december 2016 Vrij Technisch Instituut Appinventor for Android - BASIS I woensdag 14 december u. tot u. Vrij Technisch Instituut Sint-Aloysius Appinventor for Android, aansturen van elektronica - UITBREIDING I woensdag 14 december u. tot u. Vrij Technisch Instituut Sint-Aloysius Iedereen Scratch! Ook als leerkracht de basisprincipes van 'programmeren' onder de knie krijgen. I maandag 16 januari 2017 Katholiek Onderwijs Vlaanderen regio West-Vlaanderen d'abdij Brugge LEGO MINDSTORMS EV3 binnen STEM-lessen I woensdag 25 januari 2017 Vrij Technisch Instituut Veurne Onderzoekend leren in STEM: wonderbaarlijk ijs Verwondering en vragen stellen als start van een STEM project I dinsdag 31 januari 2017 Katholiek Onderwijs Vlaanderen regio West-Vlaanderen d'abdij Brugge Embedded C I maandag 6 februari u. tot u., u. tot u. Vrij Technisch Instituut Sint-Aloysius, Torhout

16 Onderzoekend en ontwerpend leren met Blockly4Arduino in STEM I dinsdag 21 februari 2017 Katholiek Onderwijs Vlaanderen regio West-Vlaanderen d'abdij Brugge 16

Zie het wetenschappelijk onderzoek van onderwijswetenschappers Hattie en Marzano.

Zie het wetenschappelijk onderzoek van onderwijswetenschappers Hattie en Marzano. 1 TECHNIEK Binnenklasdifferentiatie binnen het vak techniek Iedere leraar weet dat niet alle leerlingen gelijk zijn. Ze verschillen van karakter, intelligentie, handigheid, interesses, sociale achtergrond

Nadere informatie

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 1. Persoonlijke gegevens Naam school:.. Provincie school: o Antwerpen o Limburg o Oost- Vlaanderen o Vlaams- Brabant o West- Vlaanderen Wat is je functie?

Nadere informatie

STEM. Visietekst van het GO! onderwijs van de. 28 november Vlaamse Gemeenschap

STEM. Visietekst van het GO! onderwijs van de. 28 november Vlaamse Gemeenschap STEM Visietekst van het GO! 28 november 2016 onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap 2 Samenvatting In de beleidsnota 2014-2019 stelt Vlaams minister van Onderwijs de ambitie om leerlingen warmer te maken

Nadere informatie

studieaanbod studiegebieden aansluitend bij de interesses en talenten van de jongeren

studieaanbod studiegebieden aansluitend bij de interesses en talenten van de jongeren van harte welkom logo studiegebieden aansluitend bij de interesses en talenten van de jongeren studiegebieden auto bouw elektriciteit grafische hout koeling en warmte mechanica abstractieniveaus denkers

Nadere informatie

Iedereen STEM ook in buitengewoon onderwijs. 21/03/2018 Boeverbos

Iedereen STEM ook in buitengewoon onderwijs. 21/03/2018 Boeverbos Iedereen STEM ook in buitengewoon onderwijs 21/03/2018 Boeverbos 1 Iedereen STEM ook in buitengewoon onderwijs Jo Desutter Pedagogisch begeleider STE(A)M 2 Wat is STEM? Aanduiding domein Aanduiding studies

Nadere informatie

Studierichtingen per school

Studierichtingen per school Studierichtingen per school 2017-2018 OOST-VLAANDEREN Don Bosco Sint-Denijs-Westrem PTI Eeklo Scheppersinstituut Wetteren VTI Deinze VTI Dendermonde GTI Beveren PTI Zottegem WEST-VLAANDEREN VTI Waregem

Nadere informatie

Ontdekken wie je bent. Infobrochure eerste graad. Open Dag 7 mei Katholiek Secundair Onderwijs Mol

Ontdekken wie je bent. Infobrochure eerste graad. Open Dag 7 mei Katholiek Secundair Onderwijs Mol Ontdekken wie je bent Infobrochure eerste graad Open Dag 7 mei 2017 www.ksom.be Katholiek Secundair Onderwijs Mol Beste leerling, Binnenkort maak je de overstap van je basisschool naar de eerste graad

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA LASSEN-CONSTRUCTIE TECHNISCH SPECIALISATIE FOTOLASSEN DERDE GRAAD

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA LASSEN-CONSTRUCTIE TECHNISCH SPECIALISATIE FOTOLASSEN DERDE GRAAD DERDE GRAAD AFDELING MECHANICA LASSEN-CONSTRUCTIE SPECIALISATIE FOTOLASSEN Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering

Nadere informatie

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015 DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE jan.bonne@vsko.be SECUNDAIR ONDERWIJS VAKBEGELEIDING PAV Brugge, 30-01-2015 Ter kennisgeving aan alle directies van scholen met PAV Gelieve een kopie

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO Alle ruimte voor jou w groei COGNOSCO Cognosco Campus Het Spoor Mol 02 Inleidend woordje Campus Het Spoor biedt naast het traditionele onderwijs ook het succesvolle Cognosco-onderwijs. De leerlingen kiezen

Nadere informatie

VTI School voor wetenschap en techniek

VTI School voor wetenschap en techniek VTI School voor wetenschap en techniek Het VTI staat bekend als de school voor wetenschap en techniek. We bieden je opleidingen in het technisch en het beroepssecundair onderwijs aan. In het eerste leerjaar

Nadere informatie

VTI School voor wetenschap en techniek

VTI School voor wetenschap en techniek VTI School voor wetenschap en techniek Het VTI staat bekend als de school voor wetenschap en techniek. Vanaf het eerste leerjaar A kun je in de optie Industriële Wetenschappen STEM alle facetten van STEM

Nadere informatie

Een open geest start hier GO! atheneum Tienen

Een open geest start hier GO! atheneum Tienen Een open geest start hier GO! atheneum Tienen Wat is STEM? STEM STEM staat voor Science Technology Engineering Mathematics. Wetenschap, techniek en wiskunde zijn binnen STEM geen aparte vakken maar onlosmakelijk

Nadere informatie

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt!

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt! DON BOSCO GENK Meer dan je denkt! AANBOD EERSTE GRAAD Dag nieuwe leerling, Dag ouder, In onze Don Boscoschool willen wij een kwaliteitsvolle vorming aanbieden. Vanuit ons opvoedingsproject leggen wij

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA TECHNISCH INDUSTRIËLE ONDERHOUDSTECHNIEKEN SECUNDAIR NA SECUNDAIR

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA TECHNISCH INDUSTRIËLE ONDERHOUDSTECHNIEKEN SECUNDAIR NA SECUNDAIR SECUNDAIR NA SECUNDAIR AFDELING MECHANICA ONDERHOUDSTECHNIEKEN Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering Maths TECHNISCH

Nadere informatie

STEM@school. 1. Aanleiding STEM@school 2. STEM@school 3. Kader voor een geïntegreerde STEM-didactiek: 4. Ontwikkelwerk

STEM@school. 1. Aanleiding STEM@school 2. STEM@school 3. Kader voor een geïntegreerde STEM-didactiek: 4. Ontwikkelwerk STEM@school STEM@school 1. Aanleiding STEM@school 2. STEM@school 3. Kader voor een geïntegreerde STEM-didactiek: 4. Ontwikkelwerk ROSE studie (2010) Aanleiding STEM@school ROSE studie (2010) Aanleiding

Nadere informatie

Werkplekleren als opstap naar duaal leren

Werkplekleren als opstap naar duaal leren Werkplekleren als opstap naar duaal leren Duaal leren in de Westhoek 27/04/2018 Pedro Ligneel (Howest) directeur VTI Ieper 2009-2017 WWW.SMSI.BE www.vtiieper.be School voor wetenschap en techniek Wetenschappelijke

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA MECHANISCHE (VORMGEVINGS-) TECHNIEKEN TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA MECHANISCHE (VORMGEVINGS-) TECHNIEKEN TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD TWEEDE EN DERDE GRAAD AFDELING MECHANICA MECHANISCHE (VORMGEVINGS-) TECHNIEKEN Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering

Nadere informatie

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe.

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe. HOUT EN BOUW Activerende werkvormen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we na 14 dagen gemiddeld slechts 10 % hebben onthouden van datgene wat we gelezen hebben en 20 % van wat we hebben gehoord.

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel

Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Nieuwe leerplannen en lessentabellen met ingang van 1 september 2010 In de regel worden alle graadleerplannen (en bijhorende

Nadere informatie

Enquête noden van de scholen. Eerste verwerking

Enquête noden van de scholen. Eerste verwerking Enquête noden van de scholen Eerste verwerking Verwerking van formulieren ingediend op 27/9/16 46 enquêtes werden ingediend/verwerkt Achtergrond mooi verspreid over de 4 componenten van STEM Man/vrouw

Nadere informatie

EEN KIJK OP DE BASISOPTIES IN DE EERSTE GRAAD VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS

EEN KIJK OP DE BASISOPTIES IN DE EERSTE GRAAD VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS EEN KIJK OP DE BASISOPTIES IN DE EERSTE GRAAD VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS 12 VISO Mariakerke De Vlaamse overheid voorziet bij de modernisering van het secundair onderwijs een reeks structurele maatregelen,

Nadere informatie

Studierichtingen per school

Studierichtingen per school Studierichtingen per school 2018-2019 OOST-VLAANDEREN Don Bosco Sint-Denijs-Westrem PTI Eeklo Scheppersinstituut Wetteren VTI Deinze Oscar Romerocollege Dendermonde GTI Beveren-Waas PTI Zottegem VTS Sint-Niklaas

Nadere informatie

Innoverend onderwijs op maat van uw kind.

Innoverend onderwijs op maat van uw kind. Innoverend onderwijs op maat van uw kind. GO! campus Genk Middenschool 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 1 2 Voorwoord... 2 3 Onderwijs van de toekomst... 3 3.1 Kerneigenschappen... 3 3.2 Werkvormen...

Nadere informatie

Een exploratieve studie naar de relatie tussen geïntegreerd STEM-onderwijs en STEM-vaardigheden op secundair niveau

Een exploratieve studie naar de relatie tussen geïntegreerd STEM-onderwijs en STEM-vaardigheden op secundair niveau Een exploratieve studie naar de relatie tussen geïntegreerd STEM-onderwijs en STEM-vaardigheden op secundair niveau dr. H. Knipprath ing. J. De Meester STEM Science Engineering Technology Mathematics 2

Nadere informatie

TA3D Hoe maak ik 12 jarigen warm om te kiezen voor TSO?

TA3D Hoe maak ik 12 jarigen warm om te kiezen voor TSO? TA3D Hoe maak ik 12 jarigen warm om te kiezen voor TSO? Agenda Kennismaking Acties buiten de klas STEM Inspiratie Bart Huyskens barthuyskens@telenet.be Leraar Elektronica & ICT (St. Jozef Schoten) STEM

Nadere informatie

Vrije Technische Scholen van Turnhout. Welkom

Vrije Technische Scholen van Turnhout. Welkom 1 23 Vrije Technische Scholen van Turnhout Welkom 2 23 Welkom nieuwe eerstejaarsleerling Weet jij al wat je volgend jaar hier op school zal doen? Weet jij al wat je daarna allemaal nog kan volgen bij ons

Nadere informatie

Studierichtingen per school 2015-2016

Studierichtingen per school 2015-2016 Studierichtingen per school 2015-2016 OOST-VLAANDEREN Don Bosco Sint-Denijs-Westrem PTI Eeklo Scheppersinstituut Wetteren VTI Deinze VTI Dendermonde WEST-VLAANDEREN VTI Waregem VTI Kortrijk VTI Tielt VTI

Nadere informatie

Op stap naar de 1ste graad secundair onderwijs. Ik leer het secundair onderwijs kennen

Op stap naar de 1ste graad secundair onderwijs. Ik leer het secundair onderwijs kennen Op stap naar de 1ste graad secundair onderwijs Ik leer het secundair onderwijs kennen 2 Inhoud van deze avond 1. Keuzebegeleiding + werking CLB 2. Structuur Secundair onderwijs 3. Onderwijskiezer 4. Goed

Nadere informatie

... de scholengemeenschap van het vrij secundair onderwijs in Deinze en Aalter Ideaal.

... de scholengemeenschap van het vrij secundair onderwijs in Deinze en Aalter Ideaal. ... de scholengemeenschap van het vrij secundair onderwijs in Deinze en Aalter Ideaal.... kwaliteitsvol, innovatief onderwijs met een aanbod voor élk talent Ideaal.... een waaier van hedendaagse, toekomstgerichte

Nadere informatie

BROEDERSCHOOL STEKENE. NIEUWSTRAAT STEKENE

BROEDERSCHOOL STEKENE. NIEUWSTRAAT STEKENE ON R DE ch fs na va IJS W O D R B ar 0 AI N a 0 A ND j CU EA er 9I SE e 0 D H l U r SC NI ST te ljaa s oo CH TE E & UR S- EP CH O ER B N, BR O EE M FO GE AL IN BROEDERSCHOOL STEKENE NIEUWSTRAAT 7 990 STEKENE

Nadere informatie

Studierichtingen per school 2016-2017

Studierichtingen per school 2016-2017 Studierichtingen per school 2016-2017 OOST-VLAANDEREN Don Bosco Sint-Denijs-Westrem PTI Eeklo Scheppersinstituut Wetteren VTI Deinze VTI Dendermonde GTI Beveren WEST-VLAANDEREN VTI Waregem VTI Kortrijk

Nadere informatie

DON BOSCO. INPROFIEL info@donboscohoboken.be. 2 de graad BSO TECHNISCH INSTITUUT

DON BOSCO. INPROFIEL info@donboscohoboken.be. 2 de graad BSO TECHNISCH INSTITUUT DON BOSCO TECHNISCH INSTITUUT INPROFIEL info@donboscohoboken.be 2 de graad BSO INLEIDING Wanneer je deze infomap in handen krijgt, duidt dit op interesse voor het beroepsonderwijs. Kiezen voor het beroepsonderwijs

Nadere informatie

INPROFIEL. 2 de graad TSO

INPROFIEL. 2 de graad TSO INPROFIEL 2 de graad TSO INLEIDING Wanneer je deze infomap in handen krijgt, duidt dit op interesse voor het technisch onderwijs. Kiezen voor het technisch onderwijs is kiezen voor ruime studiemogelijkheden

Nadere informatie

Directeur: Karl Fievez Adjunct-directeur: Luk Smits. Scholengemeenschap van het vrij en gemeentelijk secundair onderwijs (Beveren - Bazel)

Directeur: Karl Fievez Adjunct-directeur: Luk Smits. Scholengemeenschap van het vrij en gemeentelijk secundair onderwijs (Beveren - Bazel) 2018-2019 Kruibekestraat 55a 9150 Bazel 03 740 03 30 www.sintjorisbazel.be Directeur: Karl Fievez Adjunct-directeur: Luk Smits Scholengemeenschap van het vrij en gemeentelijk secundair onderwijs (Beveren

Nadere informatie

KANT EN KLAAR PLUS. Uitdagende thema s voor pientere en hoogbegaafde leerlingen

KANT EN KLAAR PLUS. Uitdagende thema s voor pientere en hoogbegaafde leerlingen KANT EN KLAAR PLUS Uitdagende thema s voor pientere en hoogbegaafde leerlingen Handleiding voorwoord Voor u ligt een unieke uitgave in Vlaanderen! Het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek ijvert al een tiental

Nadere informatie

Een project met de steun van het Departement Onderwijs

Een project met de steun van het Departement Onderwijs Een project met de steun van het Departement Onderwijs WAT is een Community of Practice? Een formeel georganiseerde groep mensen werkzaam in hetzelfde domein, die een belang of hartstocht delen en vanuit

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK AFDELING ELEKTRICITEIT ELEKTROTECHNIEKEN TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD

ZEKER WERK STERK AFDELING ELEKTRICITEIT ELEKTROTECHNIEKEN TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD TWEEDE EN DERDE GRAAD AFDELING ELEKTROTECHNIEKEN Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering Maths TECHNISCH STERK

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nummer 3 maart 2017

Nieuwsbrief. Nummer 3 maart 2017 Nieuwsbrief Nummer 3 maart 2017 Beste ouder, beste leerling Nu het schooljaar zijn laatste maanden ingaat, willen we nog een aantal activiteiten extra toelichten. Binnenkort, op donderdag 27 april, komt

Nadere informatie

Gemeentelijk technisch instituut

Gemeentelijk technisch instituut Gemeentelijk technisch instituut BEVEREN Europalaan 1 I 9120 Beveren T 03 750 19 00 e-mailadressen: directiegti@beveren.be www.gtibeveren.be Scholengemeenschap van het vrij en gemeentelijk secundair onderwijs

Nadere informatie

... de scholengemeenschap van het vrij secundair onderwijs in Deinze en Aalter Ideaal.

... de scholengemeenschap van het vrij secundair onderwijs in Deinze en Aalter Ideaal. ... de scholengemeenschap van het vrij secundair onderwijs in Deinze en Aalter Ideaal.... kwaliteitsvol, innovatief onderwijs met een aanbod voor élk talent Ideaal.... een waaier van hedendaagse, toekomstgerichte

Nadere informatie

Workshops. Wetenschappen: labo (EDUGO campus De Toren) Technologie: workshops (EDUGO campus Glorieux)

Workshops. Wetenschappen: labo (EDUGO campus De Toren) Technologie: workshops (EDUGO campus Glorieux) STEM in de lessen Workshops Proeven van STEM Techniekacademie LAGER ONDERWIJS 3 de graad Wiskunde Wereldoriëntatie Mens en techniek Mens en natuur Wetenschappen: labo (EDUGO campus De Toren) Technologie:

Nadere informatie

Studierichtingen per school 2015-2016

Studierichtingen per school 2015-2016 Studierichtingen per school 2015-2016 OOST-VLAANDEREN Don Bosco Sint-Denijs-Westrem PTI Eeklo Scheppersinstituut Wetteren VTI Deinze VTI Dendermonde KTA MoBi Gent WEST-VLAANDEREN VTI Waregem VTI Kortrijk

Nadere informatie

VERNIEUWD STUDIEAANBOD VAN HET 1 STE LEERJAAR A 2014-2015

VERNIEUWD STUDIEAANBOD VAN HET 1 STE LEERJAAR A 2014-2015 VERNIEUWD STUDIEAANBOD VAN HET 1 STE LEERJAAR A 2014-2015 WIJZIGINGEN STUDIEAANBOD 1 STE LEERJAAR A Waarom? interesse talenten observatie oriënteren 2 STUDIEAANBOD 2013-2014 1 STE LEERJAAR A Agro- en biotechnieken

Nadere informatie

2 d INPROFIEL graad TSO

2 d INPROFIEL graad TSO INPROFIEL 2 de graad TSO INLEIDING Wanneer je deze infomap in handen krijgt, duidt dit op interesse voor het technisch onderwijs. Kiezen voor het technisch onderwijs is kiezen voor ruime studiemogelijkheden

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK AFDELING ELEKTRICITEIT ELEKTRICITEIT ELEKTRONICA TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD

ZEKER WERK STERK AFDELING ELEKTRICITEIT ELEKTRICITEIT ELEKTRONICA TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD TWEEDE EN DERDE GRAAD AFDELING ELEKTRICITEIT ELEKTRICITEIT ELEKTRONICA Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering

Nadere informatie

Vrije Technische Scholen van Turnhout

Vrije Technische Scholen van Turnhout 1.. 27 4 min 18 s Vrije Technische Scholen van Turnhout Van harte welkom 2.. 27 4 min 8 s Welkom nieuwe eerstejaarsleerling Weet jij al wat je volgend jaar hier op school zal doen? Weet jij al wat je daarna

Nadere informatie

Worden wie je bent. Infobrochure tweede en derde graad. Katholiek Secundair Onderwijs Mol

Worden wie je bent. Infobrochure tweede en derde graad.  Katholiek Secundair Onderwijs Mol Worden wie je bent Infobrochure tweede en derde graad www.ksom.be Katholiek Secundair Onderwijs Mol 2 de graad 1 ste en 2 de leerjaar VERING Chemie Sport ASO Schilderwerk en decoratie (BSO) Houttechnieken

Nadere informatie

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen aangeboden door het Atheneum De Vesten

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen aangeboden door het Atheneum De Vesten Studierichtingen met bijhorende lessentabellen aangeboden door het Atheneum De Vesten Atheneum De Vesten Augustijnenlaan 32 2200 Herentals Tel. 014/21 11 44 Fax 014/21 61 06 Email: info@goherentals.be

Nadere informatie

Modernisering SO eerste graad. Dinsdag 12 maart 2019

Modernisering SO eerste graad. Dinsdag 12 maart 2019 Modernisering SO eerste graad Dinsdag 12 maart 2019 2 Bedoeling van deze avond Voorstellen van de vernieuwde brede observerende en oriënterende eerste graad in de katholieke secundaire scholen van Geraardsbergen

Nadere informatie

ACTIVERENDE WERKVORMEN. Pedagogische dag COLOMAplus Johan Fouquaert

ACTIVERENDE WERKVORMEN. Pedagogische dag COLOMAplus Johan Fouquaert ACTIVERENDE WERKVORMEN Pedagogische dag COLOMAplus 2013-03-01 LEERPLANREALISATIE Het handboek. is de bijbel voor vele leraars ik krijg mijn handboek niet uit Nochtans. Activerend onderwijs Wat? Ll verwerkt

Nadere informatie

TSO. Chemie (istem) Derde graad

TSO. Chemie (istem) Derde graad TSO Chemie (istem) Derde graad Chemie (istem) LESSENTABEL Vak Type 5e jaar 6e jaar Katholieke godsdienst AV 2 2 Aardrijkskunde AV 1 1 Analytische chemie en labo TV 6 6 Biochemie en labo TV - 2 Chemische

Nadere informatie

onthaalbrochure

onthaalbrochure morgen begint vandaag onthaalbrochure 2017-2018 Hoe werkt onze school? iedereen telt mee EERSTE GRAAD In de eerste graad neem je een gemeenschappelijke start. Hier ontdek je waarvoor je aanleg en interesse

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

Problemen herformuleren Leerlingen drukken de probleemstelling uit in eigen woorden.

Problemen herformuleren Leerlingen drukken de probleemstelling uit in eigen woorden. ACTIVITEITEN NAAM activiteit Leeftijdsgroep Markeer de optie. Tijdsduur: Vaardigheden computationeel denken Markeer de opties. Programmeren met Scratch 1 graad secundair onderwijs (12 14 jaar) > project

Nadere informatie

Inschrijvingsformulier JOBexpo

Inschrijvingsformulier JOBexpo Inschrijvingsformulier JOBexpo 2017-2018 ALGEMENE GEGEVENS Naam bedrijf Contactpersoon E-mailadres Telefoonnummer DEELNAME SCHOLEN Gelieve bij iedere beurs waaraan wordt deelgenomen, het aantal recruiters

Nadere informatie

Van 2 naar 3 een belangrijke stap

Van 2 naar 3 een belangrijke stap Van 2 naar 3 een belangrijke stap spel groei hoop geloof vreugde vertrouwen verbondenheid DIT SPEL SPELEN WE SAMEN 2017-2018 JIJ kiest! HOE KIES JE? MOTIVATIE TALENT INFORMATIE TOEKOMSTGERICHT OPDELING

Nadere informatie

School zkt. Arbeidsmarkt

School zkt. Arbeidsmarkt School zkt. Arbeidsmarkt Sectorspecifieke cijfers Bouw, Hout, Koeling & warmte Inleiding Secundair onderwijs in provincie Antwerpen: Voltijds onderwijs: TSO en BSO Werken & leren: DBSO en Syntra Buitengewoon

Nadere informatie

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen.

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Zelfstandig werken Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Visie Leerlinggericht: gericht op de mogelijkheden van

Nadere informatie

STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016

STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016 STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016 EERSTE GRAAD Eerste leerjaar Algemene vorming (moderne) Klassieke studiën ( of CLIL-) Tweede leerjaar Grieks- Moderne wetenschappen (SEI of CLIL-SEI) ASO TWEEDE

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom Voor jou is de overgang van de lagere school naar een eerste graad A-stroom heel zeker een grote verandering. Geen paniek,

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK HOUTTECHNIEKEN AFDELING HOUT TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD

ZEKER WERK STERK HOUTTECHNIEKEN AFDELING HOUT TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD TWEEDE EN DERDE GRAAD AFDELING HOUT HOUTTECHNIEKEN Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering Maths TECHNISCH STERK

Nadere informatie

Vrije Technische Scholen van Turnhout. Van harte welkom

Vrije Technische Scholen van Turnhout. Van harte welkom Vrije Technische Scholen van Turnhout Van harte welkom 2.. 27 4 min 8 s Welkom nieuwe eerstejaarsleerling Weet jij al wat je volgend jaar hier op school zal doen? Weet jij al wat je daarna allemaal nog

Nadere informatie

Wetenschap: labo (campus De Toren) Technologie: workshops (campus. STEM-vakken

Wetenschap: labo (campus De Toren) Technologie: workshops (campus. STEM-vakken STEM in de lessen Workshops Proeven van STEM STEM-academie LAGER ONDERWIJS 3 de graad Wiskunde Wereldoriëntatie Mens en techniek Mens en natuur Wetenschap: labo (campus De Toren) Technologie: workshops

Nadere informatie

Aanbieden van aantrekkelijk STEM-onderwijs

Aanbieden van aantrekkelijk STEM-onderwijs Aanbieden van aantrekkelijk STEM-onderwijs Vlor & Artevelde: Zin in wetenschappen wiskunde en techniek publicatie april 2013(zie actieplan STEM thema 2, OD 1) Vlor: reflectie-/screeningsinstrument voor

Nadere informatie

Hout en bouw. Toegepaste wetenschappen in hout, bouw en schilderwerk een zorgenkind?

Hout en bouw. Toegepaste wetenschappen in hout, bouw en schilderwerk een zorgenkind? Hout en bouw Toegepaste wetenschappen in hout, bouw en schilderwerk een zorgenkind? In de huidige lessentabellen van hout, bouw en schilderwerk staat het vak TW nog afzonderlijk vermeld. Heel wat leraren

Nadere informatie

Samenvatting. Context. Doelstellingen. Vaardigheden computationeel denken. Katholiek onderwijs. Gemeenschapsonderwijs

Samenvatting. Context. Doelstellingen. Vaardigheden computationeel denken. Katholiek onderwijs. Gemeenschapsonderwijs Music componist Samenvatting Leeftijd 10-12 jaar Vaardigheden algoritme en procedure decompositie van het probleem voorspellen Totale tijdsduur 150 minuten De leerlingen ontdekken hoe ze een liedje kunnen

Nadere informatie

Differentiëren in wiskunde, niet zo moeilijk

Differentiëren in wiskunde, niet zo moeilijk Differentiëren in wiskunde, niet zo moeilijk Kleur bekennen Kahoot https://kahoot.it/#/ om deel te nemen https://getkahoot.com/ om zelf te maken Plickers https://www.plickers.com/signup Kwalitatief wiskundeonderwijs

Nadere informatie

12:15 12:30 Onthaal Cafetaria De Ark. 12:30-13:00 Broodjeslunch Cafetaria De Ark

12:15 12:30 Onthaal Cafetaria De Ark. 12:30-13:00 Broodjeslunch Cafetaria De Ark Het netwerk wordt ondersteund door de Vlaamse Overheid Departement Onderwijs & Vorming en door UC Leuven-Limburg, Odisee, Hogeschool Gent, Hogeschool Vives en Arteveldehogeschool. Doelgroep: Secundair

Nadere informatie

Verslag werkgroep 8. Middenschool: leer kracht in meervoud. Werksessie 1. Werksessie 2

Verslag werkgroep 8. Middenschool: leer kracht in meervoud. Werksessie 1. Werksessie 2 Verslag werkgroep 8 Middenschool: leer kracht in meervoud 19 mei 2009 en 20 mei 2009 25 ste Middenschoolcongres Werkgroep 8 Congresbegeleider: Lutgart Suyver Verslaggever: An Vrancken Werksessie 1 Werksessie

Nadere informatie

Van 2 naar 3 een belangrijke stap

Van 2 naar 3 een belangrijke stap Van 2 naar 3 een belangrijke stap spel groei hoop geloof vreugde vertrouwen verbondenheid JIJ kiest! HOE KIES JE? MOTIVATIE TALENT INFORMATIE TOEKOMSTGERICHT OPDELING UREN PER RICHTING BASISVORMING RICHTINGSVAKKEN

Nadere informatie

WETENSCHAPPELIJK TEKENEN

WETENSCHAPPELIJK TEKENEN WETENSCHAPPELIJK TEKENEN TWEEDE GRAAD TSO TECHNIEK-WETENSCHAPPEN COMPLEMENTAIR LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS VVKSO BRUSSEL (Vervangt leerplan D/1998/0279/021A vanaf 1 september 2013) Vlaams Verbond van

Nadere informatie

Tweede jaar van de eerste graad kaz-klas

Tweede jaar van de eerste graad kaz-klas Tweede jaar van de eerste graad kaz-klas Na één jaar in de kaz-klas heb je al iets meer de kans gehad om je een beeld te vormen van de aanpak en de vakken in het secundair onderwijs. De overstap naar het

Nadere informatie

Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model

Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model Omschrijving Verwijzing naar Doelgroep Opsteller Intern document die uitleg geeft over het activerende directe instructiemodel. Vaardigheidsmeter Betrokken

Nadere informatie

Een doelgericht en efficiënt handelingsplan bevat wenselijk de volgende onderdelen:

Een doelgericht en efficiënt handelingsplan bevat wenselijk de volgende onderdelen: HULPMIDDEL WERKEN MET EEN HANDELINGSPLAN Een mogelijke manier om de planmatige aanpak op school efficiënt te organiseren is het werken met een handelingsplan. Dat beschrijft de concrete aanpak en de interventies

Nadere informatie

Differentiatie in 1 of 2-uursvakken

Differentiatie in 1 of 2-uursvakken Differentiatie in 1 of 2-uursvakken Arjan Goemans An Steegen AVL-nascholingen 3 februari 2016 Intro Wie differentieert al? Voor welke vakken? Inhoud vandaag Intro 1. Wat is differentiatie? omschrijving

Nadere informatie

Overzicht studierichtingen per school

Overzicht studierichtingen per school Overzicht studierichtingen per school OOST-VLAANDEREN Don Bosco Sint-Denijs-Westrem PTI Eeklo Scheppersinstituut Wetteren VTI Deinze VTI Dendermonde WEST-VLAANDEREN VTI Waregem VTI Kortrijk VTI Tielt VTI

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei BEROEPSONDERWIJS

Alle ruimte. voor jou w groei BEROEPSONDERWIJS Alle ruimte voor jou w groei BEROEPSONDERWIJS Campus Het Spoor Mol 02 Leerlingen leren door te doen, te ondervinden, mee te maken,. Ze beleven met hun zintuigen, verstand en gevoel, alleen of in groep.

Nadere informatie

Welkom in het Gemeentelijk Technisch Instituut Londerzeel, kortweg het GTIL.

Welkom in het Gemeentelijk Technisch Instituut Londerzeel, kortweg het GTIL. Welkom in het Gemeentelijk Technisch Instituut Londerzeel, kortweg het GTIL. 01 Een school waar leerlingen zichzelf kunnen zijn. In onze school leren jonge mensen omgaan met elkaar en hun leerkrachten,

Nadere informatie

Pedagogische Begeleidingsdienst. contactdag leerkrachten informatica 24 februari 2011 namiddaggedeelte

Pedagogische Begeleidingsdienst. contactdag leerkrachten informatica 24 februari 2011 namiddaggedeelte Pedagogische Begeleidingsdienst contactdag leerkrachten informatica 24 februari 2011 namiddaggedeelte agenda namiddag INFORMATICA 1 info nieuwe leerplan(nen) 2de graad > kritische groepsbespreking > plenum

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA ELEKTRO MECHANICA TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA ELEKTRO MECHANICA TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD TWEEDE EN DERDE GRAAD AFDELING MECHANICA ELEKTRO MECHANICA Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering Maths TECHNISCH

Nadere informatie

MODERNISERING SO NAAR EEN OBSERVERENDE EN ORIËNTERENDE EERSTE GRAAD

MODERNISERING SO NAAR EEN OBSERVERENDE EN ORIËNTERENDE EERSTE GRAAD MODERNISERING SO NAAR EEN OBSERVERENDE EN ORIËNTERENDE EERSTE GRAAD LEIDRAAD Visie op vorming en vakken Een nieuwe generatie leerplannen - ruimte voor scholen Observerende en oriënterende functie van de

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK AFDELING BOUW BOUW - RUWBOUW TECHNISCH SPECIALISATIE RENOVATIE TWEEDE EN DERDE GRAAD

ZEKER WERK STERK AFDELING BOUW BOUW - RUWBOUW TECHNISCH SPECIALISATIE RENOVATIE TWEEDE EN DERDE GRAAD TWEEDE EN DERDE GRAAD AFDELING BOUW BOUW - RUWBOUW SPECIALISATIE RENOVATIE Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering

Nadere informatie

Het flexibele informaticapakket

Het flexibele informaticapakket MS6727/1/2 Het flexibele informaticapakket 4 GEACTUALISEERDE LEERWERKBOEKEN www.uitgeverijaverbode.be/stem www.uitgeverijaverbode.be/desktopper ( ( evolueert Desktopper Windows 10/Office 2016 is een informaticapakket

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei A-STROOM

Alle ruimte. voor jou w groei A-STROOM Alle ruimte voor jou w groei A-STROOM Campus Het Spoor Mol 02 Leerlingen leren door te doen, te ondervinden, mee te maken,. Ze beleven met hun zintuigen, verstand en gevoel, alleen of in groep. Ervaringen

Nadere informatie

STEM omvat alle vakken, opleidingen en projecten waarin wetenschappen, wiskunde en technologie sterk aanwezig zijn.

STEM omvat alle vakken, opleidingen en projecten waarin wetenschappen, wiskunde en technologie sterk aanwezig zijn. Waarom STEM? STEM omvat alle vakken, opleidingen en projecten waarin wetenschappen, wiskunde en technologie sterk aanwezig zijn. Alle technologie die vandaag de maatschappij beheerst is bedacht, ontworpen

Nadere informatie

TOEGANKELIJK ONDERWIJS Universal Design for Learning. Leerlingen zijn verschillend! Diversiteit is de realiteit! Uitdaging voor elke leerkracht

TOEGANKELIJK ONDERWIJS Universal Design for Learning. Leerlingen zijn verschillend! Diversiteit is de realiteit! Uitdaging voor elke leerkracht TOEGANKELIJK ONDERWIJS Universal Design for Learning Bjorn Carreyn Filip Dehaene Hendrik Despiegelaere Mieke Theys Leerlingen zijn verschillend! Diversiteit is de realiteit! Uitdaging voor elke leerkracht

Nadere informatie

OLV TER DUINEN. school voor. welzijn techniek

OLV TER DUINEN. school voor. welzijn techniek OLV TER DUINEN school voor & welzijn techniek INSPIREREN Onze school is een katholieke school en INSPIREERT tot zingeving op een eigentijdse manier door de kracht van het voorbeeld. STIMULEREN Onze school

Nadere informatie

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon.

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. OPVOEDEN en LEREN is gebaseerd op een draagvlak van STEUNEN, STUREN EN STIMULEREN: Om binnen de grenzen

Nadere informatie

Op stap naar de tweede graad

Op stap naar de tweede graad Op stap naar de tweede graad Inhoud van deze avond 1. 2. Structuur gewoon secundair onderwijs Goed kiezen 1. Structuur secundair onderwijs Structuur Secundair onderwijs VHO Se-n-Se Se-n-Se VHO 7 de spec.

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Accent op Techniek-wetenschappen en Welzijn & maatschappij

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Accent op Techniek-wetenschappen en Welzijn & maatschappij IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Accent op Techniek-wetenschappen en Welzijn & maatschappij Basisvisie op de eerste graad in IVV Sint-Vincentius Vanuit het pedagogisch project van onze school

Nadere informatie

Sterktes en zwaktes uit de peilingen wiskunde - mogelijke verklaringen. Patricia De Grande AHOVOKS

Sterktes en zwaktes uit de peilingen wiskunde - mogelijke verklaringen. Patricia De Grande AHOVOKS Sterktes en zwaktes uit de peilingen wiskunde - mogelijke verklaringen Patricia De Grande AHOVOKS Resultaten per studierichting aso ET reële functies exponentiële functies goniometrische functies afgeleiden

Nadere informatie

KLASSIEKE STUDIËN LATIJN GRIEKS

KLASSIEKE STUDIËN LATIJN GRIEKS KLASSIEKE STUDIËN LATIJN GRIEKS EERSTE GRAAD PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE WENKEN LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS VVKSO BRUSSEL Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

Welkom op de website van de Steinerschool Lier! Wij hopen u spoedig te verwelkomen op onze nieuwe site

Welkom op de website van de Steinerschool Lier! Wij hopen u spoedig te verwelkomen op onze nieuwe site Welkom op de website van de Steinerschool Lier! Momenteel is de informatie op deze website beperkt tot de lestabellen van de verschillende jaren en richtingen met hierbij een korte toelichting. Wil u meer

Nadere informatie

OLFA EDEGEM. WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs

OLFA EDEGEM. WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs OLFA EDEGEM WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs Wat na het zesde leerjaar??? KIEZEN = PROCES gebeurt STAP VOOR STAP (boekje klas): ) ik denk na over kiezen ) ik leer mezelf

Nadere informatie

1 ste graad Industriële wetenschappen en Mechanica - elektriciteit

1 ste graad Industriële wetenschappen en Mechanica - elektriciteit 1 ste graad Industriële wetenschappen en Mechanica - elektriciteit School: Sint-Jozefinstituut Onderwijsvorm: Graad: Studierichting: 1ste graad 1 ste leerjaar A 2 de leerjaar Industriële wetenschappen

Nadere informatie

De middenschool is ten einde. Iedereen vertrekt naar een andere school

De middenschool is ten einde. Iedereen vertrekt naar een andere school De middenschool is ten einde Iedereen vertrekt naar een andere school Een stapsgewijs proces Een gezamenlijk proces Leerling Ouders School CLB STAP 1: werken aan keuzerijpheid Wie ben ik? Rapportonderzoek

Nadere informatie

DOCUMENT. Toelichting bij de lessentabellen. Inhoud. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel

DOCUMENT. Toelichting bij de lessentabellen. Inhoud. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel DOCUMENT Inhoud...1 1 VOORSTELLING VAN DE LESSENTABELLEN...2 1.1 De kolom Leerplannummer...2 1.2 De kolom B/S/C (niet

Nadere informatie