JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2013 GERECHTSHOF S-HERTOGENBOSCH

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2013 GERECHTSHOF S-HERTOGENBOSCH"

Transcriptie

1 JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2013 GERECHTSHOF S-HERTOGENBOSCH

2 2/11 Inhoud 1. Inleiding Cijfermateriaal Klachtonderwerpen Informele afdoening Klachtadviescommissie Verbetermaatregelen Overige onderwerpen Informatie en publicatie... 11

3 3/11 1. Inleiding Het gerechtshof s-hertogenbosch heeft een klachtenregeling. Deze regeling is gebaseerd op een landelijk gehanteerd model (m.u.v. de Hoge Raad). Klachten kunnen worden ingediend over een gedraging - een handelen maar ook niet handelen - van rechters en gerechtsambtenaren van het gerechtshof s-hertogenbosch en over de werkwijze (bedrijfsvoering) van het hof. Over de inhoud van een uitspraak van een rechter of een beslissing van een rechter tijdens de behandeling van de zaak, kan niet worden geklaagd. Daar kan alleen een hogere rechter over oordelen. Ook kan niet worden geklaagd over gedragingen die een ander dan de klager betreffen. Een aparte categorie in dit verband betreft de klachten over termijnoverschrijdingen. Strikt genomen is het aanhouden van een vonnis een rechterlijke beslissing, maar vaak worden dergelijke termijnoverschrijdingen veroorzaakt door redenen in de sfeer van de bedrijfsvoering (bijvoorbeeld werkdruk). Dergelijke klachten kunnen dan ook wel ontvankelijk zijn en dienen dan inhoudelijk te worden behandeld. Klachten over gedragingen van gerechtsambtenaren kunnen na de interne behandeling door het gerechtsbestuur worden behandeld door de Nationale ombudsman. Deze mogelijkheid bestaat echter niet voor klachten over gedragingen van rechters (raadsheren); dergelijke klachten kunnen na de interne behandeling door het gerechtsbestuur uitsluitend worden voorgelegd aan de procureur-generaal bij de Hoge Raad. Begin 2011 is door de presidentenvergadering en de Raad voor de rechtspraak (opdrachtgevers) een projectgroep ingesteld, die vervolgens het eindrapport Klagen helpt heeft opgesteld. Daarin zijn opgenomen de voorgestelde wijzigingen in het (landelijk) model klachtenregeling. De presidentenvergadering heeft in 2013 ingestemd met de aanbevelingen van de projectgroep. De Centrale Ondernemingsraad Rechtspraak (COR) heeft niet ingestemd met de voorgestelde wijzigingen in het model klachtenregeling, meer speciaal niet met de inhoud van de aanbeveling dat voor alle gerechten een Klachtenadviescommissie moet worden aangesteld met een externe voorzitter. Dit heeft er toe geleid dat de wijziging van het Model Klachtenregeling niet per de beoogde ingangsdatum (1 september 2013) kon worden ingevoerd. De overige aanbevelingen die in het rapport Klagen helpt zijn opgenomen, zijn niet van de baan. Zo is in 2013 extra aandacht besteed aan de volgende aanbevelingen: - Bevorderen veilige ontvangst van per mail ingediende klachten - Klachten over termijnoverschrijding in behandeling nemen bij verwijt in bedrijfsvoering - Niet gebruiken van de term niet-ontvankelijkheid zonder nadere uitleg.

4 4/11 2. Cijfermateriaal In 2013 zijn 67 klachten ingediend bij het gerechtshof s-hertogenbosch (in 64 klachtbrieven afkomstig van 61 klagers), ook nu weer redelijk divers van aard. In het jaar daarvoor werden 51 klachten ingediend. Er is sprake van een toename in het aantal ingediende klachten ten opzichte van het vorige jaar. Een verklaring voor deze toename lijkt vooral gelegen te zijn in de stijging van het aantal klachten dat gericht is tegen een (proces)rechterlijke beslissing: 34 (in 2013) ten opzichte van 22 (in 2012). In de onderstaande tabellen zijn de aantallen ingediende klachten naar onderwerp en afgehandelde klachten naar soort afdoening vermeld. In 2013 ingediende klachten naar onderwerp Onderwerp (: 67) aantal % Bejegening (straf 3, civiel handel *1) 4 6 Rechterlijke beslissingen (straf 8, civiel handel 15, civiel familie en jeugd** 6, belasting 4, anders 1) Tijdsduur procedures (belasting 1, civiel handel 1) 2 3 Administratieve fouten (civiel handel 4, civiel familie 1) 5 7 Overige (civiel handel 2, straf 3, civiel familie 1, bestuur 1, anders 15) Totaal * Onderdeel van de afdeling civiel recht waar zaken tussen twee partijen worden behandeld. Dat kunnen natuurlijke personen zijn, maar ook rechtspersonen zoals stichtingen of bedrijven. Een dergelijke procedure begint in beginsel schriftelijk. De eiser stuurt via een deurwaarder een dagvaarding aan de gedaagde. Daarin staat wie de eiser is, wat hij wil, van wie en waarom, en welke bewijs hij heeft om zijn stelling te onderbouwen. Ook staat in de dagvaarding wanneer de zaak dient voor het hof (op de rol wordt ingeschreven). ** Dit team binnen de afdeling civiel recht behandelt de verzoekschriften op het gebied van in beginsel familie- en jeugdrecht. Mensen die willen scheiden dienen bijvoorbeeld een verzoekschrift in. In 2013 afgehandelde klachten naar soort afdoening Soort afdoening aantal % (: 67) % Niet inhoudelijk behandeld Niet bevoegd (ex art. 2 Klachtenregeling) Niet-ontvankelijk (ex art. 2 Klachtenregeling) Niet-ontvankelijk (overig) 1 1 Buiten behandeling gelaten (ex art. 7 Klachtenregeling) 0 0 Schikking of intrekking 4 6 Totaal Inhoudelijk behandeld Ongegrond 7 11 Gegrond 5 7 Geen oordeel 0 Nog niet afgedaan (2) (3)

5 5/11 Totaal In 2013 ingediende klachten per afdeling/team Afdeling/team aantal % (: 67) % Civiel handel Civiel Familie en Jeugd 8 12 Straf Belasting 5 7 Bestuur 1 1 Anders Conclusie Op het einde van 2013 waren feitelijk 2, op 19 december 2013 uit de digitale postbus gehaalde en in behandeling genomen klachten nog niet afgedaan (1x civiel handel over tijdsduur arrest en 1x straf over niet tijdig reageren op een verzoek); naar verwachting zullen deze beide klachten binnen afzienbare tijd worden afgewerkt. Van de 67 in 2013 ingediende en bijna geheel afgedane klachten is 52 procent (34 klachten) niet in behandeling genomen omdat de klacht over een rechterlijke (procedurele) beslissing ging. Dat aandeel is bijna 10% hoger dan in het voorgaande jaar. Van de wel inhoudelijk behandelde klachten (14) is 36 procent (5 klachten) gegrond verklaard. Dit percentage (en aantal) is goed vergelijkbaar met dat in het voorgaande jaar (43% of 6 klachten). Net als in 2012 (2) is er opnieuw weinig geklaagd over de tijdsduur van een procedure (2013: 2). Met ingang van 1 oktober 2009 dient een dergelijke klacht mits de oorzaak ervan is te wijten aan procedurele (rechterlijke) beslissingen - door het bestuur in beginsel nietontvankelijk te worden verklaard. In het geval bij belasting was de vertraging geheel aan het hof te wijten. De klacht is gegrond bevonden onder het aanbieden van excuses voor de opgetreden vertraging. Het indienen van de klacht over de tijdsduur heeft overigens toch geleid tot een versnelde afdoening. De tijdsduurklacht bij civiel handel is nog niet afgedaan. Het wachten is op een nadere standpuntbepaling van de leiding van die afdeling met betrekking tot het aldaar lopende project verkorting doorlooptijden. Het bestuur heeft zich in veertien gevallen (direct) onbevoegd moeten verklaren omdat was geklaagd bij de verkeerde instantie (bij het hof in plaats van bij de rechtbank, de politie, het O.M., de belastingdienst, het UWV, notariaat, deurwaarderskantoor, Raad voor de Kinderbescherming) of omdat het geen klacht maar een verzoek- of beklagschrift betrof (bijvoorbeeld ex artikel 12 Wetboek van strafvordering); dergelijke klachten worden zoveel mogelijk doorgezonden aan het bevoegde orgaan/afdeling, onder gelijktijdige mededeling hiervan aan de afzender.

6 6/11 3. Klachtonderwerpen De klachten betreffen zowel rechters en medewerkers als de bedrijfsvoering van het hof. Bij rechters gaat het bijvoorbeeld over de inhoud van een uitspraak, de wijze waarop een zaak of de klager op zitting is behandeld of het niet honoreren van een verzoek om uitstel. Bij medewerkers zien de klachten bijvoorbeeld op het onjuist verwerken van een brief van klager, gebrekkige informatievoorziening, onjuiste vermelding op roljournaal, onvolledig anonimiseren van een publicatie-uitspraak, wijze van telefonische bejegening. Als Overig aangeduide klachtonderwerpen kunnen bijv. worden genoemd: toepassing (nieuwe) civiele Pilot Rolreglement, niet voor het hof bestemde klachten. Ook zijn 2 klachten ingediend die betrekking hadden op de tijdsduur van de procedure. De bejegeningsklachten hadden betrekking op: Straf (3x, alle ongegrond): 1x afkomstig van een in een psychiatrische afdeling verblijvende klaagster en gericht tegen de wijze van ondervragen ter zitting door de raadsheer-commissaris 1x gericht tegen de door klager als beledigend, grievend en denigrerend ervaren bejegening ter zitting, 1x zeer omstandig en breedvoerig over de bejegening ter zitting door de voorzitter. Civiel handel (1x, ongegrond): Afkomstig van een advocaat die de indruk had dat de afwijzing van zijn verzoek om uitstel indienen akte beïnvloed was door een kort daarvoor voorgevallen onplezierig telefonisch onderhoud met een griffiemedewerkster.

7 7/11 4. Informele afdoening Bij 9 klachten is direct of kort na ontvangst van de klacht telefonisch contact opgenomen met de klager om te bezien of kan worden bemiddeld dan wel de klacht anderszins informeel kan worden afgedaan dan wel nadere informatie kan worden verstrekt. In 2 gevallen heeft dat tot een positief resultaat geleid en is de informele afdoening schriftelijk bevestigd aan zowel de klager als, voor zover daar sprake van was, de beklaagde.

8 8/11 5. Klachtadviescommissie In 2011 heeft het bestuur een klachtadviescommissie als bedoeld in artikel 11 e.v. van de Klachtenregeling hof (KLAC) ingesteld teneinde zich in een toen voorkomend uitzonderlijk geval te laten adviseren. In het jaar 2013 (en ook in 2012) heeft het gerechtsbestuur geen gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. De aard van de in die jaren voorgelegde klachten over gedragingen van rechters gaf daar geen aanleiding toe. Vooralsnog wordt terughoudendheid betracht bij het inschakelen van de (voorzitter van de) KLAC, mede gelet op het feit dat de COR niet kon instemmen met de voorgestelde wijzigingen (met name met betrekking tot het opnemen van criteria voor het inschakelen en samenstellen van een KLAC) in de modelklachtenregeling. Zoals hiervoor onder Inleiding reeds aangestipt, vormt de samenstelling van de KLAC en met name de benoeming van de externe voorzitter van die commissie, nog onderwerp van overleg tussen COR en de Raad voor de rechtspraak. Volgens de hiervoor gememoreerde aanbeveling zouden klachten over gedragingen van rechters worden voorgelegd aan de externe voorzitter van de KLAC. De voorzitter van de KLAC bepaalt vervolgens of de klachten in aanmerking komen voor advisering door de KLAC aan het gerechtsbestuur, tenzij het gerechtsbestuur de KLAC direct om advies vraagt.

9 9/11 6. Verbetermaatregelen In 5 gevallen leidde de klacht tot verbetering van de organisatie, in sommige gevallen ook als de klacht niet inhoudelijk is afgehandeld, ongegrond is verklaard of geschikt of ingetrokken is. Voorbeelden van verbetermaatregelen zijn het bijstellen of aanscherpen van instructies c.q. standaardbrieven, de aanpassing van werkprocessen en het bespreken van de beklaagde situatie of het gedrag met de betrokken medewerkers. Vergoeding van kosten. Met betrekking tot de in 2013 ingediende klachten is in 1 (gegrond) geval een vergoeding toegewezen. Dit betrof een vergoeding van 400 in verband met het door de civiele griffie (handel) onjuist verwerken van een brief van een advocaat als gevolg waarvan de cliënt kosten heeft moeten maken.

10 10/11 7. Overige onderwerpen Naast klachtbrieven komt er jaarlijks een aantal brieven bij het bestuur/de president van het hof binnen dat gelet op de inhoud ervan niet als klacht wordt aangemerkt; bijvoorbeeld: verzoeken om advies/informatie, uitsluitend ter informatie gestuurd, duidelijk aan verkeerd loket gericht en niet afgedaan d.m.v. onbevoegd, etc. In 2013 lag dit aantal op 21 en was daarmee (nagenoeg) gelijk aan In de meeste gevallen zijn deze brieven ter kennisneming aangenomen en opgelegd dan wel door middel van een toelichtend briefje doorgezonden naar de afdeling voor wie ze bestemd waren. In een voorkomend geval hebben in 2013 zowel de afdelingsvoorzitter van de sector civiel en de klachtenfunctionaris een of meerdere van deze zaken zelfstandig d.m.v. een telefoontje met de indiener opgelost. Ter bevordering van de duidelijkheid/overzichtelijkheid wordt zo mogelijk elk klachtonderwerp in beginsel als aparte klacht aangemerkt (eventueel door middel van splitsing van de klachtbrief) en afgedaan. Uitgaande van het aantal daadwerkelijk inhoudelijk behandelde klachten als vermeld in de tweede tabel op blz. 4 (totaal 14) is, afgerond, 36% (5 klachten) gehonoreerd. Afgezet tegen bijvoorbeeld een totale instroom/uitstroom van zaken bij het hof in 2013 van (in) respectievelijk (uit), is zowel het aantal klachten als het aantal daarvan inhoudelijk behandelde (14, waarvan 5 gegrond) opnieuw zeer marginaal. De gemiddelde doorlooptijd van een klacht bedraagt in 2013: 21 dagen (tegen 29 dagen in 2012, resp. 41, 40,5 in de jaren daarvoor). In het merendeel van de gevallen wordt (meestal ruimschoots) voldaan aan de in artikel 9, lid 1, van de Klachtenregeling hof s-hertogenbosch neergelegde eis dat het bestuur de klacht binnen zes weken afhandelt. In de gevallen dat die termijn is overschreden (variërend van een overschrijding van 1 tot maximaal 20 dagen), lag de oorzaak in bijv. het wachten op de afloop van de onderliggende rechterlijke procedure, de omstandigheid dat klager onophoudelijk brieven bleef sturen c.q. nieuwe klachten indiende. Digitaal klaagschrift Het toenemend gebruik van digitaal briefverkeer leidt tot het indienen van klachten per e- mail. Met het oog daarop is enige jaren geleden door de Raad voor de rechtspraak een programma ontworpen dat het publiek stapsgewijs voorlicht over de (on)mogelijkheden om te klagen en dat digitaal klagen mogelijk maakt. Dit programma is via de internetpagina van het gerechtshof op te gebruiken. In 2013 zijn 17 klachten en 4 niet als klacht aangemerkte brieven digitaal ingediend.

11 11/11 8. Informatie en publicatie Voor informatie over klachten kunt u contact opnemen met de klachtfunctionaris van het hof s-hertogenbosch. De klachtfunctionaris is op maandag, dinsdag en donderdag tijdens kantooruren bereikbaar op het telefoonnummer van het gerechtshof s-hertogenbosch. Meer informatie over het indienen c.q. de behandeling van klachten is terug te vinden op Het jaarverslag is op vastgesteld door het gerechtsbestuur van het gerechtshof s-hertogenbosch. 19 februari 2014 R.O.J.M. de Windt Klachtfunctionaris hof s-hertogenbosch.

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2015 GERECHTSHOF S-HERTOGENBOSCH

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2015 GERECHTSHOF S-HERTOGENBOSCH JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2015 GERECHTSHOF S-HERTOGENBOSCH Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Cijfermateriaal... 4 3. Klachtonderwerpen... 7 4. Informele afdoening... 8 5. Klachtadviescommissie... 9 6. Verbetermaatregelen...10

Nadere informatie

Jaarverslag behandeling klachten 2012 Gerechtshof s-hertogenbosch

Jaarverslag behandeling klachten 2012 Gerechtshof s-hertogenbosch Jaarverslag behandeling klachten 2012 Gerechtshof s-hertogenbosch datum 25 januari 2013 auteur R.O.J.M. de Windt (klachtenfunctionaris hof) Jaarverslag behandeling klachten 2012 pagina 2 van 7 1. Inleiding

Nadere informatie

Jaarverslag behandeling klachten 2011 Gerechtshof s-hertogenbosch

Jaarverslag behandeling klachten 2011 Gerechtshof s-hertogenbosch Jaarverslag behandeling klachten 2011 Gerechtshof s-hertogenbosch datum 19 januari 2012 auteur R.O.J.M. de Windt (klachtenfunctionaris hof) Jaarverslag behandeling klachten 2011 pagina 2 van 6 1. Inleiding

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2015 RECHTBANK MIDDEN NEDERLAND

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2015 RECHTBANK MIDDEN NEDERLAND JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2015 RECHTBANK MIDDEN NEDERLAND 2/6 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Cijfermateriaal... 3 3. Klachtonderwerpen... 5 4. Informele afdoening... 5 5. Klachtadviescommissie... 5 6.

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2013 RECHTBANK DEN HAAG

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2013 RECHTBANK DEN HAAG JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2013 RECHTBANK DEN HAAG 2/5 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Cijfermateriaal... 4 3. Klachtonderwerpen... 5 4. Informele afdoening... 5 5. Klachtadviescommissie... 5 6. Verbetermaatregelen...

Nadere informatie

Jaarverslag klachtenbehandeling

Jaarverslag klachtenbehandeling Jaarverslag klachtenbehandeling datum 19 maart 2019 versie Definitief auteur I.A. de Vries Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Cijfermateriaal... 3 3 Klachtonderwerpen... 5 4 Informele afdoening... 6 5 Klachtadviescommissie

Nadere informatie

Jaarverslag klachtbehandeling 2016 Rechtbank Midden Nederland. Vastgesteld: 25 januari 2017

Jaarverslag klachtbehandeling 2016 Rechtbank Midden Nederland. Vastgesteld: 25 januari 2017 Jaarverslag klachtbehandeling 2016 Rechtbank Midden Nederland Vastgesteld: 25 januari 2017 Inhoud Jaarverslag klachtbehandeling 2016 Rechtbank Midden Nederland... 1 1. Inleiding... 3 2. Klachtonderwerpen...

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2015 RECHTBANK ROTTERDAM

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2015 RECHTBANK ROTTERDAM JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2015 RECHTBANK ROTTERDAM Pagina 1 van 9 Inhoud JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2015... 1 RECHTBANK ROTTERDAM... 1 1. Inleiding... 3 2. Cijfermateriaal... 3 3. Klachtonderwerpen...

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2016 RECHTBANK ROTTERDAM

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2016 RECHTBANK ROTTERDAM JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2016 RECHTBANK ROTTERDAM Pagina 1 van 9 Inhoud JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2016 RECHTBANK ROTTERDAM... 1 1. Inleiding... 3 2. Cijfermateriaal... 3 3. Klachtonderwerpen...

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2013 RECHTBANK OOST-BRABANT

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2013 RECHTBANK OOST-BRABANT JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2013 RECHTBANK OOST-BRABANT 2/7 Inhoud JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2013... 1 RECHTBANK OOST-BRABANT... 1 1. Inleiding... 3 2. Cijfermateriaal... 4 3. Klachtonderwerpen...

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING Rechtbank Overijssel. datum 19 januari 2016 auteur I.A. de Vries

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING Rechtbank Overijssel. datum 19 januari 2016 auteur I.A. de Vries JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2015 Rechtbank Overijssel datum 19 januari 2016 auteur I.A. de Vries Rechtbank Overijssel pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1. Achtergrond 3 1.1 Inleiding 3 1.2 De klachtenregeling

Nadere informatie

Jaarverslag klachtbehandeling 2014

Jaarverslag klachtbehandeling 2014 Jaarverslag klachtbehandeling 2014 Tot slot dank ik u zeer, dat u de moeite heeft genomen om een klacht in te dienen, immers wij proberen daaruit zoveel mogelijk lering te trekken. datum 19 februari 2015

Nadere informatie

Jaarverslag klachtenbehandeling

Jaarverslag klachtenbehandeling Jaarverslag klachtenbehandeling Inhoudsopgave 1. Achtergrond... 3 1.1. Inleiding... 3 1.2. De klachtenregeling... 3 1.3. De klachtprocedure... 3 2. Klachten in 2016... 4 2.1. Aantal klachtbrieven... 4

Nadere informatie

Jaarverslag klachtenbehandeling Rechtbank Den Haag

Jaarverslag klachtenbehandeling Rechtbank Den Haag Jaarverslag klachtenbehandeling 2015 Rechtbank Den Haag Inleiding... 3 Cijfermateriaal... 4 In 2015 ingediende klachten per rechtsgebied... 4 In 2015 gegrond verklaarde klachten per rechtsgebied... 4 Klachtonderwerpen...

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2012 RECHTBANK DEN HAAG

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2012 RECHTBANK DEN HAAG JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2012 RECHTBANK DEN HAAG 2/5 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Cijfermateriaal... 4 3. Klachtonderwerpen... 5 4 Klachtadviescommissie... 5 5. Verbetermaatregelen... 5 3/5 1. Inleiding

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING Rechtbank Overijssel. datum 12 januari 2015 auteur C.C. Breunesse-van Oosterhout

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING Rechtbank Overijssel. datum 12 januari 2015 auteur C.C. Breunesse-van Oosterhout JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2014 Rechtbank Overijssel datum 12 januari 2015 auteur C.C. Breunesse-van Oosterhout Rechtbank Overijssel pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1. Achtergrond 3 1.1 Inleiding 3 1.2

Nadere informatie

Jaarverslag Klachtenbehandeling Rechtbank Gelderland 2018

Jaarverslag Klachtenbehandeling Rechtbank Gelderland 2018 Jaarverslag Klachtenbehandeling Rechtbank Gelderland 2018 Jaarverslag klachtenbehandeling 2018 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Aantallen klachten / klachtbrieven en gemiddelde... 3 Doorlooptijden... 3 3.

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2018 RECHTBANK DEN HAAG

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2018 RECHTBANK DEN HAAG JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2018 RECHTBANK DEN HAAG Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Cijfermateriaal... 4 3. Klachtonderwerpen... 6 4. Informele afdoening... 7 5. Klachtadviescommissie... 8 6. Gegrond verklaarde

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2014 RECHTBANK DEN HAAG

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2014 RECHTBANK DEN HAAG JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2014 RECHTBANK DEN HAAG Vastgesteld op 17 maart 2015 2/10 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Cijfermateriaal... 4 3. Klachtonderwerpen... 6 4. Informele afdoening... 6 5. Klachtadviescommissie...

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2017

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2017 JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2017 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Cijfermateriaal... 4 3. Klachtonderwerpen... 6 4. Informele afdoening... 7 5. Klachtadviescommissie... 7 6. Gegrond verklaarde klachten....

Nadere informatie

Jaarverslag Klachtbehandeling 2017

Jaarverslag Klachtbehandeling 2017 Jaarverslag Klachtbehandeling 2017 Dit document bevat de alternatieve tekst van het origineel. Dit document is bedoeld voor mensen met een visuele beperking, zoals slechtzienden en blinden. Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2014

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2014 JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2014 RECHTBANK OOST-BRABANT Inhoud JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2014... 1 RECHTBANK OOST-BRABANT... 1 1. Inleiding... 3 2. Cijfermateriaal... 4 3. Klachtonderwerpen... 5

Nadere informatie

Jaarverslag Klachtbehandeling

Jaarverslag Klachtbehandeling Jaarverslag Klachtbehandeling 6 Inhoud. Inleiding... 3. Cijfermateriaal totaal... 4 Historie... 4 6... 4 3. Cijfermateriaal afdeling civiel recht... 7 4. Cijfermateriaal informele afhandeling...4 5. Klachtonderwerpen...7

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 30176 18 september 2015 Klachtenregeling gerechtshof Den Haag Artikel 1 Definitie Onder het bestuur wordt in deze regeling

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2016

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2016 JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2016 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Cijfermateriaal... 4 3. Klachtonderwerpen... 6 4. Informele afdoening... 6 5. Klachtadviescommissie... 7 6. Gegrond verklaarde klachten....

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Klachtenregeling van de rechtbank Leeuwarden

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Klachtenregeling van de rechtbank Leeuwarden STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 1476 3 februari 2010 Klachtenregeling van de rechtbank Leeuwarden 16 november 2009 Artikel 1 Definities In deze regeling

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLACHTENAFHANDELING 2015 GEMEENTE ZUIDPLAS

JAARVERSLAG KLACHTENAFHANDELING 2015 GEMEENTE ZUIDPLAS JAARVERSLAG KLACHTENAFHANDELING 2015 GEMEENTE ZUIDPLAS 1 Inhoudsopgave: Het indienen van een klacht pagina 3 Gemeentelijke regelgeving pagina 3 Toetsen ontvankelijkheid pagina 3 Informele afdoening pagina

Nadere informatie

Klachtenregeling rechtbanken Amsterdam, Den Haag en Rotterdam

Klachtenregeling rechtbanken Amsterdam, Den Haag en Rotterdam Klachtenregeling rechtbanken Amsterdam, Den Haag en Rotterdam De besturen van de rechtbanken Amsterdam, Den Haag en Rotterdam Artikel 1 Definities In deze regeling wordt verstaan onder: a. een klacht:

Nadere informatie

college van Burgemeester en wethouders Piet Hugense Datum 7 januari 2015 Onderwerp jaarverslag klachtbehandeling 2014 Zaaknummer

college van Burgemeester en wethouders Piet Hugense Datum 7 januari 2015 Onderwerp jaarverslag klachtbehandeling 2014 Zaaknummer Aan college van Burgemeester en wethouders Van Piet Hugense Datum 7 januari 2015 Onderwerp jaarverslag klachtbehandeling 2014 Zaaknummer 212009 1. Inleiding Hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

a. bestuur: de directie van P-Centrum Nederland B.V. b. betrokkene: degene op wiens handelen of nalaten de klacht betrekking heeft.

a. bestuur: de directie van P-Centrum Nederland B.V. b. betrokkene: degene op wiens handelen of nalaten de klacht betrekking heeft. Klachtenregeling van P-Centrum Nederland B.V. Artikel 1 Definities In deze regeling wordt verstaan onder: a. bestuur: de directie van P-Centrum Nederland B.V. b. betrokkene: degene op wiens handelen of

Nadere informatie

Rapport. Datum: 31 januari 2011 Rapportnummer: 2011/032

Rapport. Datum: 31 januari 2011 Rapportnummer: 2011/032 Rapport Datum: 31 januari 2011 Rapportnummer: 2011/032 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de griffie van het gerechtshof Den Haag hem het arrest van 17 juli 2008 niet heeft toegestuurd met als gevolg

Nadere informatie

Ambtelijke toelichting / voorstel aan het college

Ambtelijke toelichting / voorstel aan het college Ambtelijke toelichting / voorstel aan het college zaaknummer : 221353 steller : Piet Hugense portefeuillehouder : burgemeester D.R. (Dirk) van der Borg Onderwerp : Jaarverslag klachtbehandeling 2014 Gevraagd

Nadere informatie

Klachtenregeling rechtbank Noord-Holland

Klachtenregeling rechtbank Noord-Holland Klachtenregeling rechtbank Noord-Holland datum 9 april 2013 auteur Gerechtsbestuur Noord-Holland Klachtenregeling rechtbank Noord-Holland pagina 2 van 9 Inhoudsopgave 1 Definities 3 2 Klachtrecht 3 3 Klaagschrift

Nadere informatie

Jaarverslag klachten 2014 Gemeente Middelburg

Jaarverslag klachten 2014 Gemeente Middelburg Jaarverslag klachten 2014 Gemeente Middelburg Middelburg, 12 februari 2015 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. De klachtenprocedure 3. Het verslag in cijfers 3.1 Aantal klachten in 2014 3.2 Wijze van afdoening

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLACHTEN GEMEENTE HOF VAN TWENTE

JAARVERSLAG KLACHTEN GEMEENTE HOF VAN TWENTE JAARVERSLAG KLACHTEN 2014 GEMEENTE HOF VAN TWENTE Inhoud 1. Inleiding. 3 2. Wat zijn klachten?... 3 2.1 Gedragingen 3 2.2 Geen klachten 3 3. Klachtenprocedure.. 3 3.1 Intern en extern klachtrecht 3 3.2

Nadere informatie

Landelijk model klachtenregeling

Landelijk model klachtenregeling Landelijk model klachtenregeling Introductie Op 1 januari 2002 is voor alle bedrijven in Nederland een uniforme klachtenregeling in werking getreden. De regeling is gebaseerd op een gemeenschappelijk model

Nadere informatie

Jaarverslag klachtbehandeling gemeente Hillegom 2013

Jaarverslag klachtbehandeling gemeente Hillegom 2013 Jaarverslag klachtbehandeling gemeente Hillegom 2013 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Overzicht ingediende klachten... 3 3. Formeel behandelde klachten... 4 4. Klachten ingediend bij de Nationale ombudsman...

Nadere informatie

Landelijk model klachtenregeling. Introductie

Landelijk model klachtenregeling. Introductie Landelijk model klachtenregeling Introductie Op 1 januari 2002 is voor alle gerechten in Nederland een uniforme klachtenregeling in werking getreden. De regeling is gebaseerd op een gemeenschappelijk model

Nadere informatie

Jaarverslag Klachtenafhandeling

Jaarverslag Klachtenafhandeling Jaarverslag 2016 Klachtenafhandeling Jaarverslag 2016 Klachtenafhandeling Opdrachtgever: Auteur: gemeente Scherpenzeel Afdeling Bedrijfsvoering Sascha Beekman Datum: 28 februari 2017 Jaarverslag Klachtenafhandeling

Nadere informatie

Klachtenregeling van Smartonderwijs

Klachtenregeling van Smartonderwijs Klachtenregeling van Smartonderwijs Wanneer kunt u een klacht indienen? U kunt een klacht indienen als u vindt dat Bernadette Sanders, eigenaar Smartonderwijs, niet heeft geleverd wat in het contract is

Nadere informatie

Zie onder bevindingen of volledige tekst voor de volledige tekst van het rapport.

Zie onder bevindingen of volledige tekst voor de volledige tekst van het rapport. Rapport 2 h2>klacht Beoordeling Conclusie Onderzoek Bevindingen Klacht Verzoekers gemachtigde klaagt over de lange behandelingsduur door het Faunafonds van het bezwaarschrift dat hij namens zijn cliënt

Nadere informatie

Consequenties / risico s Niet van toepassing

Consequenties / risico s Niet van toepassing ambtelijke Toelichting aan het college - 82869 steller: Piet Hugense Gevraagd besluit Het college van Molenwaard besluit: 1. kennis te nemen van het jaarverslag met de bijbehorende bijlagen van de klachtencoördinator

Nadere informatie

Rapport. Rapport over het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen uit Amsterdam. Datum: 2 november Rapportnummer: 2011/328

Rapport. Rapport over het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen uit Amsterdam. Datum: 2 november Rapportnummer: 2011/328 Rapport Rapport over het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen uit Amsterdam. Datum: 2 november 2011 Rapportnummer: 2011/328 2 Klacht Verzoeker klaagt over de manier waarop het UWV-Goes zijn klachten

Nadere informatie

Interne klachtenanalyse gemeente Hoogeveen. Interne klachtenanalyse over de in het jaar 2017 ingediende klachten.

Interne klachtenanalyse gemeente Hoogeveen. Interne klachtenanalyse over de in het jaar 2017 ingediende klachten. Interne klachtenanalyse gemeente Hoogeveen Interne klachtenanalyse over de in het jaar 2017 ingediende klachten. Inhoud Inleiding... 3 1. Aantal klachten in 2017... 4 2. Gemiddelde afhandelingstermijn...

Nadere informatie

Rapport. Datum: 15 september 2005 Rapportnummer: 2005/266

Rapport. Datum: 15 september 2005 Rapportnummer: 2005/266 Rapport Datum: 15 september 2005 Rapportnummer: 2005/266 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Tilburg medio mei 2005 zijn klacht van 7 januari 2005 nog niet had afgedaan. Beoordeling 1. Verzoeker

Nadere informatie

Rapport. Datum: 1 december 2006 Rapportnummer: 2006/377

Rapport. Datum: 1 december 2006 Rapportnummer: 2006/377 Rapport Datum: 1 december 2006 Rapportnummer: 2006/377 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de beheerder van het regionale politiekorps Midden en West Brabant bij brief gedateerd 10 februari 2005 zijn

Nadere informatie

vast te stellen de Interne klachtenregeling gemeente het Bildt:

vast te stellen de Interne klachtenregeling gemeente het Bildt: Interne klachtenregeling gemeente het Bildt Het college van burgemeester en wethouders van het Bildt; - gelet op de bepalingen van Titel 9.1 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 121 van de Gemeentewet;

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Huurcommissie te Den Haag. Datum: 5 januari 2012. Rapportnummer: 2012/001

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Huurcommissie te Den Haag. Datum: 5 januari 2012. Rapportnummer: 2012/001 Rapport Rapport betreffende een klacht over de Huurcommissie te Den Haag. Datum: 5 januari 2012 Rapportnummer: 2012/001 2 Klacht Verzoeker klaagt er over dat: Hij door de ontvangstbevestiging van de Huurcommissie

Nadere informatie

Klachtenregeling De opleidingsorganisatie Suzanne Niemeijer hanteert de werkwijze van het Landelijk Modelklachtenregeling :

Klachtenregeling De opleidingsorganisatie Suzanne Niemeijer hanteert de werkwijze van het Landelijk Modelklachtenregeling : Klachtenregeling De opleidingsorganisatie Suzanne Niemeijer hanteert de werkwijze van het Landelijk Modelklachtenregeling : Landelijk model klachtenregeling Introductie Op 1 januari 2002 is voor alle gerechten

Nadere informatie

Rapport. Datum: 27 september 2006 Rapportnummer: 2006/332

Rapport. Datum: 27 september 2006 Rapportnummer: 2006/332 Rapport Datum: 27 september 2006 Rapportnummer: 2006/332 2 Klacht A. De klacht van verzoeker werd als volgt geformuleerd: Verzoeker klaagt erover dat de Centrale organisatie werk en inkomen Zaandam zijn

Nadere informatie

Klachtenregeling Modus Vivendi

Klachtenregeling Modus Vivendi Klachtenregeling Modus Vivendi Artikel 1 Definitie 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. De directie: de directie van Modus Vivendi of een door de directie aangewezen persoon. b. Klager: de persoon

Nadere informatie

Klachtenregeling Vogel Bewind

Klachtenregeling Vogel Bewind Klachtenregeling Vogel Bewind Vogel Bewind zal te allen tijde trachten om haar werkzaamheden ten aanzien van de aan haar opgedragen taken zo zorgvuldig mogelijk te realiseren en de belangenbehartiging

Nadere informatie

Klachtenregeling ongewenst gedrag voor de decentrale overheid 2011

Klachtenregeling ongewenst gedrag voor de decentrale overheid 2011 CVDR Officiële uitgave van Hulst. Nr. CVDR280174_1 4 juli 2016 Klachtenregeling ongewenst gedrag voor de decentrale overheid 2011 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hulst; gelet

Nadere informatie

de publiekrechtelijke beroepsorganisatie als bedoeld in artikel 17, eerste lid van de Advocatenwet;

de publiekrechtelijke beroepsorganisatie als bedoeld in artikel 17, eerste lid van de Advocatenwet; Klachtenregeling van de Nederlandse Orde van Advocaten(1) Iedereen die een klacht heeft over een gedraging van (personen, werkzaam bij) een bestuursorgaan van de Nederlandse Orde van Advocaten kan deze

Nadere informatie

JAARVERSLAG INTERNE KLACHTBEHANDELING GEMEENTE ZUTPHEN 2014

JAARVERSLAG INTERNE KLACHTBEHANDELING GEMEENTE ZUTPHEN 2014 J JAARVERSLAG INTERNE KLACHTBEHANDELING GEMEENTE ZUTPHEN 2014 Maart 2015 Inhoudsopgave 1 Samenvatting 2 1. Inleiding 3 2. Procedure 3 3. Behandelde klachten 4 Bijlage: Geanonimiseerd overzicht klachten

Nadere informatie

Klachtenregeling van het Centraal bureau voor de statistiek voor klachten van externen

Klachtenregeling van het Centraal bureau voor de statistiek voor klachten van externen Klachtenregeling van het Centraal bureau voor de statistiek voor klachten van externen De Directeur-Generaal van de statistiek; Gelet op hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht; Besluit: Hoofdstuk

Nadere informatie

Rapport. Inzake een klacht over de minister van Defensie uit Den Haag. Datum: 18 augustus Rapportnummer: 2011/248

Rapport. Inzake een klacht over de minister van Defensie uit Den Haag. Datum: 18 augustus Rapportnummer: 2011/248 Rapport Inzake een klacht over de minister van Defensie uit Den Haag. Datum: 18 augustus 2011 Rapportnummer: 2011/248 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat: Haar klacht, dat de minister van Defensie standaard

Nadere informatie

gelezen het advies van de ondernemingsraad d.d.; 15 juni 2016, vast te stellen de navolgende Interne Klachtenregeling 2015;

gelezen het advies van de ondernemingsraad d.d.; 15 juni 2016, vast te stellen de navolgende Interne Klachtenregeling 2015; 111111111111111111111111111111111111111111111111111111111II1 2016.28159 23/06/2016 Interne Klachtenregeling 2015 Het college van de gemeente Woensdrecht gelezen het advies van de ondernemingsraad d.d.;

Nadere informatie

87.2 Algemene vereisten van behoorlijke klachtbehandeling / 9

87.2 Algemene vereisten van behoorlijke klachtbehandeling / 9 INHOUD 87 Klagen over politie en justitie /1 87.0 Ten geleide / 1 87.1 Inleiding / 7 87.1.1 Diverse klachtenprocedures / 7 87.1.2 Wet extern klachtrecht / 7 87.2 Algemene vereisten van behoorlijke klachtbehandeling

Nadere informatie

INHOUD 1. KLACHTENREGELING STICHTING HET VETERANENINSTITUUT

INHOUD 1. KLACHTENREGELING STICHTING HET VETERANENINSTITUUT INHOUD 1. KLACHTENREGELING STICHTING HET VETERANENINSTITUUT 2. HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE KLACHTENCOMMISSIE VAN DE STICHTING HET VETERANENINSTITUUT 3. AANWIJZINGEN VAN HET BESTUUR VAN DE STICHTING

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat er op zijn klacht van 10 februari 2008, tot het moment dat hij zich op 15 juli 2008 tot de Nationale ombudsman wendde, nog steeds niet is beslist door de

Nadere informatie

Rapport. Datum: 23 mei 2003 Rapportnummer: 2003/148

Rapport. Datum: 23 mei 2003 Rapportnummer: 2003/148 Rapport Datum: 23 mei 2003 Rapportnummer: 2003/148 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de griffie van de rechtbank te Rotterdam zijn brief van 12 januari 2001, die hij op 15 januari 2001 bij de centrale

Nadere informatie

RAAD VAN DE ORDE VAN ADVOCATEN IN HET ARRONDISSEMENT DEN HAAG

RAAD VAN DE ORDE VAN ADVOCATEN IN HET ARRONDISSEMENT DEN HAAG RAAD VAN DE ORDE VAN ADVOCATEN IN HET ARRONDISSEMENT DEN HAAG KLACHTENREGLEMENT VAN DE ORDE VAN ADVOCATEN DEN HAAG Iedereen die een klacht heeft over een gedraging van (personen, werkzaam bij) een bestuursorgaan

Nadere informatie

Intern klachtenreglement cliënt Inhoud

Intern klachtenreglement cliënt Inhoud Inhoud Inleiding... 2 Hoofdstuk 1: Definities... 3 Hoofdstuk 2: Procedure... 5 Hoofdstuk 3: Algemene bepalingen... 7 1 Inleiding Hierbij treft u het klachtenreglement aan voor de behandeling van klachten

Nadere informatie

Klachtenregeling College voor de Rechten van de Mens

Klachtenregeling College voor de Rechten van de Mens Klachtenregeling College voor de Rechten van de Mens November 2012 Klachtenregeling College voor de Rechten van de Mens 1 Doelstelling van klachtrecht Het College voor de Rechten van de Mens vindt het

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Klachten

Jaarverslag 2017 Klachten Kerkplein 2 T (0343) 56 56 00 Postbus 200 F (0343) 41 57 60 3940 AE Doorn E info@heuvelrug.nl Jaarverslag 2017 Klachten Datum 6 februari 2018 Thema Koers Auteur B. van de Water Inhoudsopgave 1 Inleiding...

Nadere informatie

Artikel 1 Definities. Artikel 2 Klachtrecht

Artikel 1 Definities. Artikel 2 Klachtrecht 1 Artikel 1 Definities In deze regeling wordt verstaan onder: a. bestuur: het bestuur van de Stichting Het Veteraneninstituut gevestigd in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. b. beklaagde: degene op wiens

Nadere informatie

Algemene klachtenregeling van de instelling Nova voor Maatschappelijk Werk en Psychosociale Hulpverlening. Voorwoord 1

Algemene klachtenregeling van de instelling Nova voor Maatschappelijk Werk en Psychosociale Hulpverlening. Voorwoord 1 : A. Özdemir Algemene klachtenregeling van de instelling Nova voor Maatschappelijk Werk en Psychosociale Hulpverlening Inhoudsopgave Voorwoord 1 Artikel 1. Begripsomschrijvingen 2 1.1 Nova Curae 2 1.2

Nadere informatie

Rapport. Datum: 26 april 2000 Rapportnummer: 2000/163

Rapport. Datum: 26 april 2000 Rapportnummer: 2000/163 Rapport Datum: 26 april 2000 Rapportnummer: 2000/163 2 Klacht Op 8 oktober 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer R. te Groningen, met een klacht over een gedraging van Cadans

Nadere informatie

Het algemeen bestuur van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen (MGR),

Het algemeen bestuur van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen (MGR), Het algemeen bestuur van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen (MGR), gelet op het bepaalde in hoofdstuk 9 Awb gelet op het bepaalde in artikel 23 van de MGR Besluit vast te stellen

Nadere informatie

U heeft een klacht 1.

U heeft een klacht 1. U heeft een klacht 1. Inhoud Klagen helpt... 3 Waarover kunt u klagen?... 3 Waarover kunt u niet klagen?... 3 Hoe kunt u uw klacht indienen?... 3 Hoe wordt uw klacht afgehandeld?... 4 Naar wie kunt u uw

Nadere informatie

KLACHTENCOMMISSIE. van de GEMEENTE IJSSELSTEIN JAARVERSLAG 2009

KLACHTENCOMMISSIE. van de GEMEENTE IJSSELSTEIN JAARVERSLAG 2009 7010 KLACHTENCOMMISSIE van de GEMEENTE IJSSELSTEIN JAARVERSLAG 2009 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 2. 2. Samenstelling commissie/secretariaat 2. 3. Klachtenprocedure 2. 4. Advisering door de klachtencommissie

Nadere informatie

Klachtenreglement Halt

Klachtenreglement Halt Klachtenregeling Halt Begripsbepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. beklaagde: Halt en/of de medewerkers van Halt tot wie de klacht zich richt; b. directeur-bestuurder:

Nadere informatie

Inhoudelijke boodschap Raadsbrief Onderwerp: Registratienummer: Datum: Betreft Programma: Portefeuillehouder: Medewerker: Aanleiding

Inhoudelijke boodschap Raadsbrief Onderwerp: Registratienummer: Datum: Betreft Programma: Portefeuillehouder: Medewerker: Aanleiding Raadsbrief Onderwerp: Jaarverslag klachten 2015 Registratienummer: 586501 Datum: 12 april 2016 Betreft Programma: 1. Burger en bestuur Portefeuillehouder: drs. H.A.M. Nauta-van Moorsel Medewerker: L. Müller

Nadere informatie

Reglement Klachtbehandeling externe klachtencommissie van het Da Vinci College

Reglement Klachtbehandeling externe klachtencommissie van het Da Vinci College Reglement Klachtbehandeling externe klachtencommissie van het Da Vinci College 1 Begripsbepalingen 1.1 Onder klacht wordt in dit reglement verstaan uitingen van ontevredenheid met betrekking tot het Da

Nadere informatie

Klachtenreglement Gemeentelijke Kredietbank

Klachtenreglement Gemeentelijke Kredietbank Klachtenreglement Gemeentelijke Kredietbank INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 AANHEF... 3 HOOFDSTUK 1. INLEIDENDE BEPALINGEN... 4 ARTIKEL 1 BEGRIPSBEPALINGEN... 4 ARTIKEL 2 TOEPASSELIJKHEID... 4 HOOFDSTUK

Nadere informatie

Klachtenreglement Veilig Thuis, definitief, februari 2016 Pagina 2

Klachtenreglement Veilig Thuis, definitief, februari 2016 Pagina 2 KLACHTENREGELING Veilig Thuis Haaglanden is een voorlopig samenwerkingsverband tussen Wende (Steunpunt Huiselijke Geweld) en stojah (Advies- en meldpunt Kindermishandeling). Beoogd is dat beide organisaties

Nadere informatie

Klachtenregeling Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing

Klachtenregeling Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing Klachtenregeling Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing Het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling FUMO, overwegende dat: - de FUMO wil zorgdragen voor een behoorlijke behandeling van

Nadere informatie

KLACHTENREGELING GGD BRABANT-ZUIDOOST 2017

KLACHTENREGELING GGD BRABANT-ZUIDOOST 2017 KLACHTENREGELING GGD BRABANT-ZUIDOOST 2017 Het Algemeen Bestuur van de GGD Brabant-Zuidoost, gezien het voorstel van het Dagelijks Bestuur, gezien de instemming van de Ondernemingsraad, gelet op de Wet

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Klachten

Jaarverslag 2014 Klachten Kerkplein 2 T (0343) 56 56 00 Postbus 200 F (0343) 41 57 60 3940 AE Doorn E info@heuvelrug.nl Jaarverslag 2014 Klachten Datum 9 april 2014 Afdeling Afdeling Bestuursondersteuning Auteur C.E. van Dijk Inhoudsopgave

Nadere informatie

Klachtenregeling ongewenst gedrag voor de decentrale overheid 2011

Klachtenregeling ongewenst gedrag voor de decentrale overheid 2011 Bijlage: Klachtenregeling ongewenst gedrag voor de decentrale overheid 2011 Artikel 1 Begripsomschrijving Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. bevoegd gezag: het orgaan dat in

Nadere informatie

Klachtenregeling Virenze

Klachtenregeling Virenze Status Definitief Pagina 1 van 5 Klachtenregeling Virenze Artikel 1: begripsomschrijvingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. De instelling: alle onder Virenze ressorterende bedrijfsonderdelen en

Nadere informatie

Behandeling klachten en bezwaarschriften

Behandeling klachten en bezwaarschriften Hoofdstuk 2 Behandeling klachten en bezwaarschriften In de Algemene wet bestuursrecht is het klachtrecht en het recht om bezwaar te maken opgenomen. Een ieder kan een klacht indienen over gedragingen van

Nadere informatie

Rapport. Datum: 22 mei 2003 Rapportnummer: 2003/144

Rapport. Datum: 22 mei 2003 Rapportnummer: 2003/144 Rapport Datum: 22 mei 2003 Rapportnummer: 2003/144 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst/Ondernemingen Utrecht (per 1 januari 2003: Belastingdienst/Utrecht-Gooi/kantoor Utrecht) zijn

Nadere informatie

Rapport. Datum: 2 oktober 2000 Rapportnummer: 2000/336

Rapport. Datum: 2 oktober 2000 Rapportnummer: 2000/336 Rapport Datum: 2 oktober 2000 Rapportnummer: 2000/336 2 Klacht Op 6 maart 2000 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van mevrouw mr. S. te Leiden, met een klacht over een gedraging van ANOVA

Nadere informatie

Werkwijze (rolreglement) Rekestenkamer Strafsector. Rechtbank Amsterdam

Werkwijze (rolreglement) Rekestenkamer Strafsector. Rechtbank Amsterdam Werkwijze (rolreglement) Rekestenkamer Strafsector Rechtbank Amsterdam I Algemeen deel 1.1 Algemene bepalingen 1.1.1 Strekking werkwijze Dit reglement heeft betrekking op de behandeling van strafrechtelijke

Nadere informatie

ArboVarea Postbus HC Zwaag Klachtenreglement

ArboVarea Postbus HC Zwaag Klachtenreglement ArboVarea Postbus 4137 1620 HC Zwaag 0229 27 39 53 06 10 67 10 53 info@arbovarea.nl www.arbovarea.nl Klachtenreglement Inleiding Als een opdrachtgever, een cliënt van ArboVarea of een werkgever waar een

Nadere informatie

Klachtenregeling Regionale Ambulancevoorziening Zuid-Holland Zuid

Klachtenregeling Regionale Ambulancevoorziening Zuid-Holland Zuid Klachtenregeling Regionale Ambulancevoorziening Zuid-Holland Zuid Het algemeen bestuur van de Dienst Gezondheid & Jeugd; Overwegende: dat de Regionale Ambulancevoorziening een zorgaanbieder is als bedoeld

Nadere informatie

Jaarverslag klachten 2015 Gemeente Heusden

Jaarverslag klachten 2015 Gemeente Heusden Jaarverslag klachten 21 Gemeente Heusden Inhoud 1. Inleiding 1 2. Klachten 2 a. De cijfers 2 - Aantal klachten in 21 - Wijze van afdoening van klachten - Uitslag klachtbehandeling 3 - De inhoud van de

Nadere informatie

Rapport. Datum: 21 december 2006 Rapportnummer: 2006/384

Rapport. Datum: 21 december 2006 Rapportnummer: 2006/384 Rapport Datum: 21 december 2006 Rapportnummer: 2006/384 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het Centraal Justitieel Incasso Bureau bij de te late terugbetaling van een bekeuring niet standaard wettelijke

Nadere informatie

Rapport. Datum: 18 september 2003 Rapportnummer: 2003/319

Rapport. Datum: 18 september 2003 Rapportnummer: 2003/319 Rapport Datum: 18 september 2003 Rapportnummer: 2003/319 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND): - niet tijdig heeft gereageerd op haar brief van 22 oktober

Nadere informatie

Klachtenreglement CIZ. Klachtenreglement CIZ - vastgesteld 31 december 2014 1

Klachtenreglement CIZ. Klachtenreglement CIZ - vastgesteld 31 december 2014 1 Klachtenreglement CIZ 2015 Klachtenreglement CIZ - vastgesteld 31 december 2014 1 INHOUD Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Definities Artikel 2 Klachtrecht Artikel 3 Behoorlijke behandeling Hoofdstuk

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting Schoolleidersregister PO I. ALGEMENE BEPALINGEN

Klachtenregeling Stichting Schoolleidersregister PO I. ALGEMENE BEPALINGEN Klachtenregeling Stichting Schoolleidersregister PO I. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. aangeklaagde: de persoon tegen wie de klacht is ingediend

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR603437_1

CVDR. Nr. CVDR603437_1 CVDR Officiële uitgave van Scherpenzeel. Nr. CVDR603437_1 7 november 2017 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Scherpenzeel houdende regels omtrent klachtenafhandeling Verordening Klachtenafhandeling

Nadere informatie

ECLI:NL:GHAMS:2014:61 Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer K13/0320

ECLI:NL:GHAMS:2014:61 Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer K13/0320 ECLI:NL:GHAMS:2014:61 Instantie Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak 10-01-2014 Datum publicatie 22-01-2014 Zaaknummer K13/0320 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Strafrecht Raadkamer

Nadere informatie

vanstate /1/V6. Datum uitspraak: 28 maart 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

vanstate /1/V6. Datum uitspraak: 28 maart 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Raad vanstate 201108441/1/V6. Datum uitspraak: 28 maart 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak na vereenvoudigde behandeling (artikel 8:54 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: de Awb)) op het

Nadere informatie

Jaarverslag klachten 2011 Gemeente Heusden

Jaarverslag klachten 2011 Gemeente Heusden Gemeente Heusden 1 Inhoud 1. Inleiding 1 2. Klachten 2 a. De cijfers 2 - Aantal klachten in 11 - Wijze van afdoening van klachten - Uitslag klachtbehandeling 3 - Aard van de klachten 4 - De termijnen b.

Nadere informatie

Gepubliceerd in Staatscourant 17 september 2007, nr. 179 / pag. 11

Gepubliceerd in Staatscourant 17 september 2007, nr. 179 / pag. 11 Gepubliceerd in Staatscourant 17 september 2007, nr. 179 / pag. 11 Klachtenregeling IGZ Artikel 1 1 Een ieder heeft het recht om over de wijze waarop de inspectie zich in een bepaalde aangelegenheid jegens

Nadere informatie

Jaarverslag klachten 2008

Jaarverslag klachten 2008 Jaarverslag klachten 8 Inleiding Sinds 2 hebben wij een klachtenregeling, deze regeling is een uitwerking van hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Dit betreft het interne klachtrecht. Intern

Nadere informatie

KLACHTENREGELING. 3. het bevorderen van de kwaliteit van het opleidingsinstituut, de docenten en de medewerkers.

KLACHTENREGELING. 3. het bevorderen van de kwaliteit van het opleidingsinstituut, de docenten en de medewerkers. KLACHTENREGELING CENTRUM VOOR MINDFULNESS Artikel 1 Begripsbepaling In deze regeling wordt verstaan onder: a. klacht: een schriftelijke uiting van onvrede over een opleiding van het Centrum voor Mindfulness

Nadere informatie