Handleiding TopoWereld 2.0

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding TopoWereld 2.0"

Transcriptie

1 Handleiding TopoWereld 2.0 versie 1.0 Marktweg 73a 8444 AB HEERENVEEN Copyright: Jongbloed Educatief

2 Pagina Inhoudsopgave 1. Leerling Inloggen Hoofdmenu leerling Lessen Kaart verkennen Wie van de drie Sleepspel Aanklikken Naam typen Alle namen typen Toets Spelletjes Atlas Weergave Verschuiven, in- en uitzoomen Zoeken Locaties markeren Wachtwoord veranderen Uitloggen Leerkracht Inloggen Hoofdmenu leerkracht Leerlingen les toewijzen Instellingen Resultaten Lessen maken Digibord Een kaart selecteren Digibord gereedschappen Gereedschap 1 - printen Gereedschap 2 Zoeklicht... 25

3 Pagina Gereedschap 3 Tekenen Gereedschap 4 Zoomen Gereedschap 5 Letters en cijfers plaatsen Atlas Handleiding Wachtwoord Uitloggen Systeembeheerder Systeembeheer instellingen Gebruikers(beheer) Gebruikers invoeren Gebruikers bewerken of verwijderen... 29

4 Pagina Leerling 1.1 Inloggen Figuur 1: Inloggen met de schoolaccount TopoWereld is een online webapplicatie die volledig binnen de webbrowser wordt uitgevoerd. Wanneer de leerling de browser opstart en naar de website van TopoWereld gaat moet er eerst met de schoolaccount worden ingelogd. U heeft de gebruikersnaam en het wachtwoord van uw schoolaccount per ontvangen. Het is niet wenselijk dat de leerlingen het wachtwoord van uw schoolaccount kennen. Er zijn twee mogelijkheden om leerlingen zelfstandig in te laten loggen op de schoolaccount zonder dat het wachtwoord door hen ingevoerd moet worden: 1) U voert éénmalig zelf het wachtwoord van de schoolaccount in. Hierbij vinkt u Bewaar mijn wachtwoord aan. De volgende keer is het niet meer nodig om het wachtwoord in te voeren. Let op! Deze handeling moet bij elke computer apart worden uitgevoerd. 2) Uw systeembeheerder plaatst een snelkoppeling met inloggegevens op het bureaublad van de leerlingen. Met deze snelkoppeling wordt de webbrowser gestart en wordt er automatisch op de schoolaccount van TopoWereld ingelogd.

5 Pagina Figuur 2: Groep selecteren Wanneer de leerling is ingelogd op de schoolaccount krijgt het een overzicht van de groepen te zien. De leerling klikt hier de juiste groep aan. Figuur 3: Leerlingnaam kiezen Vervolgens worden namen van de leerlingen getoond. De leerling klikt op zijn naam. Figuur 4: Wachtwoord invoeren Wanneer er gebruik wordt gemaakt van leerlingwachtwoorden moet nu eerst nog het wachtwoord worden ingevoerd. Het is ook mogelijk om de leerlingen zonder wachtwoorden te laten werken. De leerling is nu ingelogd en het hoofdmenu van TopoWereld wordt getoond.

6 Pagina Hoofdmenu leerling Het hoofdscherm toont bij opstart het overzicht van de lessen van de leerling. Figuur 5: Hoofdmenu van de leerling In het hoofdmenu van de leerling zijn aan de linkerkant de vijf knoppen (menukeuzen) te zien. Met deze knoppen selecteert de leerling een onderdeel van TopoWereld: Lessen Standaard wordt dit onderdeel getoond. De leerling kan hier een les starten en vervolgens gaan oefenen of toetsen. Atlas De leerling heeft de beschikking over een uitgebreide digitale atlas. Handleiding Hier vindt de leerling instructiekaarten waarin de werking van TopoWereld wordt uitgelegd. Wachtwoord De leerling kan hier zijn wachtwoord wijzigen. Uitloggen De leerling sluit zijn sessie af. De schoolaccount van TopoWereld blijft actief waardoor een andere leerling direct kan inloggen. De leerling maakt eerst een keuze uit lessen over Nederland, Europa of de Wereld.

7 Pagina Lessen Bij het onderdeel Lessen worden alle lessen getoond die de leerkracht voor zijn groep heeft klaargezet. De lessen zijn onderverdeeld naar: Nederland: alle toegewezen lessen over Nederland Europa: alle toegewezen lessen over Europa Wereld: alle toegewezen lessen over de Wereld Voorbeeld: Een leerling heeft vorig jaar (zat in groep 7) lessen over Europa gemaakt. U wijst dit jaar lessen over de wereld toe. De leerling klikt op lessen over de wereld en maakt zijn toegewezen lessen. De leerling kan op Europa klikken om zijn lessen van vorig jaar te zien. De leerling kan alleen de lessen zien die zijn toegewezen. Als u als leerkracht de lessen verwijdert bij resultaten (zie Resultaten), dan worden ze niet meer aan de leerling getoond. De leerling start de les door te klikken op de kaart. In het onderstaande voorbeeld heeft de leerling eerst op Nederland geklikt en vervolgens wordt een overzicht van zijn/haar toegewezen Nederlandse lessen getoond. De leerling kan direct per les zien of de toets is gemaakt en hoever hij/zij is met oefenen.

8 Pagina Figuur 6: Voortgangsbalk bij les van de leerling Als leerkracht kunt u het aantal oefeningen voor de toets instellen. Voor meer informatie raadpleeg: paragraaf Instellingen. De blauwe balk geeft aan hoever de leerling is. Indien er rondjes in de balk staan dan is de toets gemaakt. De rondjes hebben de volgende betekenis: rood rondje = onvoldoende oranje rondje = matig. Het toetsresultaat is onvoldoende. Het resultaat is lager dan de ingestelde norm (standaard is dit 80%). Matig betekent 10% afwijking van de norm. groen rondje= voldoende. Het toetsresultaat is groter of gelijk aan de norm. De leerling heeft de toets gehaald. Als de leerling klikt op de les dan wordt het overzicht van de les getoond. Figuur 7: Overzicht van de les De leerling kan nu de kaart verkennen, oefenen, de toets maken of een spelletje spelen. Voor een oefening die met voldoende resultaat is afgesloten wordt een groen vinkje getoond. Een rood vinkje geeft aan dat het resultaat onvoldoende was. Het resultaat is lager dan de ingestelde norm. Wanneer de leerling voldoende vinkjes heeft verzameld kan de toets gestart worden.

9 Pagina Een les kan afgesloten worden door te klikken op het kruisje naast de titel van de les. Als de muis op het knopje komt, dan licht het op. Figuur 8: Les afsluiten Kaart verkennen Figuur 9: Kaart verkennen Bij het onderdeel Kaart verkennen wordt de naam van een plaats getoond wanneer op het pictogram op de kaart wordt geklikt. Door te klikken op het kruisje naast Kaart verkennen wordt dit onderdeel afgesloten. Met het onderdeel Kaart verkennen kan geen groen vinkje worden verdiend. Tip: Klik op de knop Legenda voor de betekenis van de verschillende pictogrammen.

10 Pagina De legenda verschijnt links van de kaart Wie van de drie Figuur 10: Oefening 'Wie van de drie' Bij de oefening Wie van de drie wordt op de kaart een plaats getoond. De leerling moet uit drie antwoorden kiezen om welke plaats het gaat. Als de verkeerde plaats wordt aangeklikt verdwijnt deze zodat uiteindelijk altijd het goede antwoord over blijft Sleepspel Figuur 11: Oefening 'Sleepspel

11 Pagina Bij de oefening Sleepspel moet de leerling kaartjes met plaatsnamen naar het pictogram van de plaats slepen. Wanneer de leerling een kaartje drie keer verkeerd sleept toont TopoWereld het juiste antwoord Aanklikken Figuur 12: Oefening 'Aanklikken' Bij de oefening Aanklikken wordt door TopoWereld een plaats gevraagd. De leerling moet het juiste pictogram op de kaart aanklikken. Wanneer de leerling drie keer verkeerd klikt toont TopoWereld het juiste antwoord Naam typen Figuur 13: Oefening 'Naam typen Bij de oefening Naam typen wordt op de kaart een plaats getoond. De leerling moet de naam van de plaats intypen. Na het intypen klikt de leerling op Ok of drukt het op <Enter>. Vervolgens wordt het antwoord getoond en wordt er een nieuwe plaats gevraagd. Tip: Klik voor trema s, accenten e.d. op de toetsenbordknop Alle namen typen Figuur 14: Oefening 'Alle namen typen'

12 Pagina Bij de oefening Alle namen typen typt de leerlingen alle plaatsnamen van de les in. Zodra het invoervak wordt aangeklikt wordt de gevraagde plaats getoond. Wanneer alles ingevoerd is klikt de leerling op Ok. Goede antwoorden worden groen gemarkeerd en foute antwoorden rood. De leerling moet vervolgens de fouten verbeteren. Wanneer een antwoord twee maal fout is ingevoerd wordt bij het verbeteren het goede antwoord getoond Toets Wanneer een leerling voldoende groene vinkjes heeft verzameld kan de toets gestart worden. De toets is gelijk aan één van de oefeningen. Er wordt bij de toets echter geen feedback gegeven. De leerkracht kan zowel de toetsvorm als het aantal groene vinkjes dat verdiend moet worden instellen. Wordt de toets niet met voldoende resultaat afgesloten dan is de keuze aan de leerkracht of de leerling de toets mag overdoen. Het resultaat van de les kan bij de desbetreffende leerling gewist worden via de menukeuze Resultaten (zie paragraaf Resultaten). De leerling kan dan vervolgens opnieuw oefenen voordat er getoetst kan worden. De toetsvorm kan per leerling afwijkend worden ingesteld. Standaard staat de toetsvorm op Alle namen typen. Dit is ook afhankelijk wat u als standaard systeeminstelling heeft ingesteld Spelletjes Figuur 15: Galgje Naast de oefeningen en de toets kan de leerling ook Galgje en Woordzoeker spelen. Voor deze spellen worden plaatsnamen gebruikt.

13 Pagina Figuur 16: Woordzoeker 1.4 Atlas Figuur 17: Atlas Voor het opzoeken van plaatsen en het verkennen van de kaart kan de leerling de digitale atlas gebruiken. Daarnaast kan de leerling locaties markeren op de kaart Weergave Figuur 18: Weergave van de atlas De atlas kan op vier verschillende manier worden weergegeven:

14 Pagina Normaal 2. Satelliet, 3. Beide (Normaal en Satelliet) 4. Landschap Verschuiven, in- en uitzoomen De kaart kan met de knoppen aan de rechterkant worden verschoven. Zo kan ook worden in- en uitgezoomd. Verschuiven, in- en uitzoomen kan ook met de muis: Klik en sleep om de kaart te verschuiven. Draai aan het scrollwheel van de muis om in- en uit te zoomen Zoeken Figuur 19: Zoeken Met het zoekvenster kan de leerling een plaats op de kaart opzoeken. Bij het intypen worden direct suggesties gegeven waaruit gekozen kan worden Locaties markeren Een leerling kan een locatie op de kaart markeren door met de rechtermuisknop op de kaart te klikken. Er verschijnt een menu waarin Voeg locatie toe moet worden gekozen.

15 Pagina Figuur 20: Locaties markeren Vervolgens verschijnt een venster waarin een pictogram kan worden gekozen en waar informatie kan worden toegevoegd. Na het klikken op Opslaan verschijnt het pictogram op de kaart. Figuur 21: Toegevoegde locatie Bij elke locatie wordt automatisch een zoomniveau ingesteld. Wanneer er verder wordt uitgezoomd is het pictogram van de locatie niet meer zichtbaar. Dit voorkomt dat de kaart te vol komt te staan wanneer er meerdere locaties zijn toegevoegd.

16 Pagina Figuur 22: Locatie wijzigen of verwijderen Een locatie kan verwijderd of gewijzigd worden door er met de rechtermuisknop op te klikken. In het menu kan vervolgens gekozen worden voor wijzigen of verwijderen. 1.5 Wachtwoord veranderen Figuur 23: Wachtwoord veranderen Bij Wachtwoord kan de leerling zelf zijn wachtwoord veranderen. Het nieuwe wachtwoord wordt actief wanneer TopoWereld wordt afgesloten en opnieuw wordt opgestart. Wanneer als wachtwoord start wordt ingevoerd wordt er bij het inloggen geen wachtwoord gevraagd. 1.6 Uitloggen Figuur 24: Uitloggen Nadat een leerling klaar is met oefenen en toetsen kan de sessie worden afgesloten met Uitloggen. De schoolaccount van TopoWereld blijft actief waardoor een andere leerling direct kan inloggen. Wanneer er 20 minuten geen activiteit is wordt automatisch de sessie van schoolaccount gesloten. Er moet dan opnieuw op de schoolaccount worden ingelogd.

17 Pagina Leerkracht 2.1 Inloggen Figuur 25: Inloggen leerkracht Het inloggen verloopt op dezelfde wijze als bij de leerlingen. De naam van de leerkracht staat tussen de namen van de leerlingen. Na het inloggen wordt het hoofdmenu getoond. 2.2 Hoofdmenu leerkracht Figuur 26: Hoofdmenu van de leerkracht In het hoofdmenu van de leerkracht zijn aan de linkerkant de zeven knoppen te zien. Met deze knoppen selecteert de leerkracht een onderdeel van TopoWereld: Leerlingen Hier kan de leerkracht lessen aan zijn groep toewijzen, instellingen maken en de resulaten inzien. Lessen maken Bestaande lessen kunnen worden gekopiëerd en aangepast. Digibord Toegang tot de digibordmodule van Topowereld.

18 Pagina Atlas De leerkracht heeft de beschikking over een uitgebreide digitale atlas. Handleiding Hier vindt de leerkracht de leerlinginstructiekaarten en een uitgebreide handleiding. Wachtwoord De leerkracht kan hier zijn wachtwoord wijzigen. Uitloggen De leerkracht sluit zijn sessie af. De schoolaccount van TopoWereld blijft actief waardoor een andere gebruiker direct kan inloggen. 2.2 Leerlingen Mijn groep bestaat uit de onderdelen Leerstof, Instellingen en Resulaten les toewijzen Figuur 27: Les toewijzen Na het inloggen komt de leerkracht direct bij Les toewijzen terecht. Er wordt een overzicht getoond van de lessen die voor de groep beschikbaar zijn. Er kunnen drie typen lessen worden toegevoegd: 1. CITO-lessen voor Nederland, Europa en de Wereld 2. Algemene lessen voor Nederland, Europa en de Wereld 3. Eigen lessen voor Nederland, Europa en de Wereld

19 Pagina Figuur 28: Les selecteren Nadat op het type lessen is geklikt kan er door de beschikbare lessen worden gebladerd. Een les kan worden geselecteerd door erop te klikken. Figuur 29: Kaart verkennen of les toewijzen Wanneer een les is geselecteerd kan deze worden bekeken met Kaart verkennen of worden toegewezen met Les toewijzen aan leerlingen. Figuur 30: Les toewijzen - groep selecteren Wanneer een les wordt toegewezen moet eerst op de juiste groep worden geklikt.

20 Pagina Figuur 31: Les toewijzen - leerlingen selecteren Vervolgens kunnen met vinkjes leerlingen worden geselecteerd waaraan de les moet worden toegewezen. Standaard zijn all leerlingen geselecteerd. Met de knop Les toewijzen wordt vervolgens de les aan de geselecteerde leerlingen toegewezen Instellingen Figuur 32: Instellingen voor oefenen en toetsen wijzigen Bij Instellingen kan de leerkracht per leerling de instellingen voor het oefenen en het toetsen wijzigen: Toetsvorm De toetsvorm bepaalt welke oefening er wordt gebruikt bij het afnemen van de toets. Percentage goed Hier kan het percentage worden ingesteld dat gehaald moet worden voor een voldoende resultaat. Max. typ afwijking De maximale typ afwijking geeft in procenten aan hoe nauwkeurig een antwoord ingetypt moet worden. Bij een waarde van nul mogen er geen typfouten gemaakt worden. Bij bijvoorbeeld 10 mag het antwoord 10% afwijken.

21 Pagina Aantal oefeningen voor toets Hiermee kan worden ingesteld hoeveel oefeningen de leerling met voldoende resultaat moet afsluiten voordat de toets kan worden gemaakt. Dit zijn zijn dus het aantal vinkjes dat bij een les wordt getoond. Tip! Geeft u les aan meerdere groepen of een combinatiegroep? Met Selecteer uw groep kunt u snel tussen de groepen wisselen! Resultaten Figuur 33: Overzicht van de resultaten Bij Resultaten kan de leerkracht de resultaten van de oefeningen en de toetsen bekijken. Ook kunnen de toegewezen lessen hier weer verwijderd worden. In de tabel wordt het percentage goede antwoorden getoond in combinatie met een kleur: Rood: onvoldoende Oranje: bijna voldoende, maar de toets is nog niet gehaald Groen: voldoende Figuur 34: Individuele resultaten van oefeningen en toetsen Wanneer op een resultaat wordt geklikt worden de individuele resultaten van een leerling getoond.de resultaten van een oefening of toets kunnen gewist worden door op het rode kruis achter het resultaat te klikken.

22 Pagina Figuur 35: Toegewezen lessen verwijderen Door te klikken op een rood kruis onder een les kunt u de toegewezen les weer verwijderen. Let op! Alle resultaten worden hierdoor ook verwijderd! Bij eigen les wordt de gehele eigen les verwijderd! Tip! Wanneer u de muisaanwijzer op de afkorting van de les laat staan zonder deze aan te klikken verschijnt de volledige naam van de les in beeld. 2.3 Lessen maken Figuur 36: Lessen maken Bij het onderdeel lessen maken kan een bestaande les worden gekopiëerd en aangepast. Net als bij Les toewijzen moet er eerst een les worden geselecteerd. Figuur 37: Les bewerken Wanneer een les is toegewezen kan de titel worden aangepast. Met de vinkjes kunt u aangegeven welke plaatsen er bij de les moeten worden gevraagd. Door te klikken op Opslaan bewaart u de eigen les. Deze les wordt vervolgens in het overzicht bij Eigen lessen getoond.

23 Pagina Digibord Figuur 38: Digibord Bij het onderdeel Digibord heeft u de beschikking over een groot aantal thematische kaarten van Nederland, Europa en de Wereld. Daarnaast heeft u een kaart van Nederland waarin u verschillende lagen aan- en uit kan zetten. U start de digibordapplicatie door op één van vier verschillende type kaarten te klikken. Een kaart selecteren Als eerste ziet bij de digibord applicatie een overzicht van de beschikbare kaarten. U kunt hier de kaart selecteren die u wilt gebruiken. Er zijn drie manieren om een kaart te selecteren:

24 Pagina U bladert door de kaarten heen met de twee grote bladerknoppen naast de kaart. 2. U gebruikt de schuifbalk. Klik om te selecteren op de verkleinde weergave van een kaart. 3. U gebruikt de knop Overzicht. Met deze knop krijgt u een overzicht van alle beschikbare kaarten. Wanneer u op de verkleinde weergave van een kaart klikt wordt deze kaart geselecteerd en direct geopend. Digibord gereedschappen Wanneer u met de met de bladerknoppen of de schuifbalk de kaart heeft geselecteerd kunt u deze met de startknop openen. Nadat de kaart geopend is heeft u de beschikking over 5 gereedschappen: 1. Printen 2. Zoeklicht 3. Tekenen 4. Inzoomen

25 Pagina Letters en cijfers plaatsen Met de knop Home kunt u terug gaan naar het startscherm van de digibord applicatie en een andere kaart selecteren. Wanneer u de digibord applicatie wilt verlaten kiest u rechtsboven in het scherm voor Sluiten. U komt dan weer terug in Topowereld. Gereedschappen kunt u starten door op het bijbehorende icoon te klikken. Wanneer u met gereedschap twee tot en met vijf werkt verschijnt er een knop met een kruis naast de knop Home. Hiermee kunt u het gereedschap weer sluiten. Gereedschap 1 - printen Met de printknop kunt u eenvoudig de kaart die u op uw digibord ziet afdrukken. U ziet dit gereedschap alleen wanneer u heeft gekozen voor Alle kaarten met printfunctie. Gereedschap 2 Zoeklicht Met het zoeklicht kunt u een gedeelte van de kaart tonen, de rest is afgedekt en dus niet zichtbaar. U heeft de beschikking over vijf verschillende vormen die met de schuifbalk vergroot of verkleind kunnen worden. Met de lamp-knop kunt u het afgedekte gedeelte van de kaart in grijstinten tonen. Gereedschap 3 Tekenen Met het tekengereedschap kunt op de kaart schrijven of tekenen. De kaart kan zowel normaal of als kleurplaat getoond worden. U kunt de zes standaardkleuren gebruiken of kiezen uit het uitgebreide

26 Pagina palet. Met de schuifbalk wordt de lijndikte bepaald. Met de gum kunt u lijnen weghalen en met de knop Alles uitgummen wordt de kaart weer leeggemaakt. Gereedschap 4 Zoomen Met het gereedschap zoomen kunt u de kaart vergroten. Met de schuifbalk zoomt u in of uit. Het verschuiven van de kaart kan door te klikken en slepen op de kaart of door te klikken op de verkleinde weergave rechtsonder in het scherm. Gereedschap 5 Letters en cijfers plaatsen

27 Pagina De letters en cijfers kunnen op de kaart gesleept worden. Wanneer u tekens wilt verwijderen kunt u ze naar de prullenbak slepen. Met de knop Alles uitgummen wordt de kaart weer leeggemaakt. Met de lamp-knop kunt u de kaart in grijstinten tonen. 2.5 Atlas De leerkracht beschikt bij de digitale atlas over dezelfde mogelijkheden als de leerling. Deze mogelijkheden worden beschreven bij 1.4 Atlas. 2.5 Handleiding Bij Handleiding vindt de leerkracht de leerlinginstructiekaarten en een uitgebreide handleiding. 2.6 Wachtwoord Net als de leerling kan de leerkracht zelf zijn wachtwoord wijzigen. Zie 1.5 Wachtwoord veranderen. 2.7 Uitloggen De leerkracht sluit zijn sessie af. De schoolaccount van TopoWereld blijft actief waardoor een andere gebruiker direct kan inloggen.

28 Pagina Systeembeheerder Het hoofdscherm toont bij opstart alle systeembeheer instellingen. De systeembeheerder heeft twee extra mogelijkheden: Systeembeheer instellingen Gebruikers(beheer) 3.1 Systeembeheer instellingen De systeembeheer instellingen worden gebruikt bij aanmaak van de leerlingen. Als u de instellingen aanpast, dan is dit alleen van toepassing op nieuwe leerlingen. De reeds bestaande leerlingen kunt u aanpassen via Leerlingen Instellingen. De instellingen die gewijzigd kunnen worden zijn: Toetsvorm De manier waarop de toets wordt afgenomen. Als toetsvorm wordt 'Alle namen' geadviseerd. De leerling dient bij de toets dan alle namen in te typen. U kunt een afwijking opgeven voor spelfouten (afwijking bij typen in %). Aantal oefeningen voor toets Het aantal oefeningen dat gemaakt moet worden voordat de toets beschikbaar is Percentage voldoende Het percentage goede antwoorden dat gehaald moet worden om de toets voldoende af te sluiten. Afwijking bij typen in %: De afwijking bij namen typen. Dit betekent dat bepaalde spelfouten in de naam goed gerekend worden. Dit is afhankelijk van de ingestelde afwijking. Indien de leerling alles correct dient te maken dan dient 0 ingesteld te worden. Stokjes tonen: Er komt dan een stokje bij de plaats. Wij adviseren op stokjes tonen op Nee te laten staan. De systeembeheerder kan ook zijn pincode (wachtwoord) aanpassen. Let op deze pincode wordt ook bij Leerwereld en Bibliotheek.net gebruikt.

29 Pagina Gebruikers(beheer) Gebruikers invoeren Bij het tabblad Toevoegen kunt u nu de gegevens van de leerling invoeren. Het vak Barcode kunt u hier leeg laten. Na het invoeren van de gegevens klikt u op de disketteknop om deze op te slaan. Wanneer u de gegevens niet wilt opslaan kunt u klikken op het groene pijltje dat u achter de gegevens vindt. Leerkrachten voert u op dezelfde manier in als leerlingen. U dient hierbij echter het profiel op leerkracht te zetten. Let op! Wanneer een leerkracht aan meerdere groepen lesgeeft moet deze ook meerdere keren worden aangemaakt! Het is namelijk niet mogelijk om in het vak Groep meerdere groepen in te voeren Gebruikers bewerken of verwijderen Bij het tabblad Beheer kunt bestaande gebruikers bewerken of verwijderen. Wanneer u klikt op de potloodknop voor de naam van een gebruiker kunt u de bestaande gegevens aanpassen. Net als bij het invoeren van een nieuwe gebruiker worden gegevens met de disketteknop opgeslagen en kunt u de knop met het groene pijltje gebruiken wanneer u de aanpassingen niet wilt opslaan.

30 Pagina Voor het verwijderen van een gebruiker klikt u op het rode kruis achter de gegevens van een gebruiker. Er opent dan een waarschuwingsscherm waarin gevraagd wordt of u deze gebruiker echt wilt verwijderen. Wanneer u op Ja, gebruiker uit de database verwijderen klikt worden alle gegevens van de gebruiker gewist. Als u ook gebruik maakt van andere programma s van Stenvert, zoals Leerwereld en Bibliotheek.Net worden ook daar alle gegevens gewist. Belangrijk! Eenmaal gewiste gegevens kunnen niet terug worden gehaald! Klik op Nee, ik wil terug wanneer u de gebruiker niet wilt wissen.

Handleiding topografiesoftware Meander

Handleiding topografiesoftware Meander Inhoud 1 Algemeen... 4 1.1 Over de software... 4 1.2 Leerstof en werkwijze... 4 2 Het leerlingenprogramma... 5 2.1 Inloggen... 5 2.1.1 Schoolaccount... 5 2.1.2 Groep en leerling selecteren... 5 2.1.3 Wachtwoord...

Nadere informatie

Topografiesoftware Argus Clou Aardrijkskunde. Handleiding

Topografiesoftware Argus Clou Aardrijkskunde. Handleiding Topografiesoftware Argus Clou Aardrijkskunde Handleiding Inhoud 1 Algemeen... 4 1.1 Over de software... 4 1.2 Leerstof en werkwijze... 4 2 Het leerlingenprogramma... 5 2.1 Inloggen... 5 2.1.1 Schoolaccount...

Nadere informatie

My name is Tom. digibord applicatie. handleiding

My name is Tom. digibord applicatie. handleiding My name is Tom digibord applicatie handleiding Inhoud Startscherm... 3 Bladeren... 3 Scrollen... 3 Een plaat openen... 3 Overzicht... 4 Een activiteit afsluiten... 5 Platen afdrukken... 5 Activiteiten...

Nadere informatie

Handleiding Topondernemers praatplaten

Handleiding Topondernemers praatplaten Handleiding Topondernemers praatplaten versie 1.0 Pagina - 2 - Inhoudsopgave 1 Snel aan de slag met de TopOndernemers praatplaten... 3 1.1 Startscherm... 3 1.2 Beginscherm... 5 1.2.1 Activiteit 1: Zoeklicht...

Nadere informatie

* baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. Alles telt. handleiding. baopass* voor leerkrachten

* baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. Alles telt. handleiding. baopass* voor leerkrachten Alles telt handleiding * baopass: inlog- en leerlingvolgsysteem van ThiemeMeulenhoff. baopass* voor leerkrachten 1 Alles telt handleiding Inhoud Inleiding 3 Opstarten 3 Groepen 4 Leerling aanpassen 5 Leerling

Nadere informatie

Snel aan de slag met. Bibliotheek.net Systeembeheer

Snel aan de slag met. Bibliotheek.net Systeembeheer Snel aan de slag met Bibliotheek.net Systeembeheer (Systeembeheerhandleiding) Uitgever: Stenvert Systems & Service B.V. Postbus 593 3800 AN Amersfoort Nederland Telefoon: 033 457 0199 Fax: 033 457 0198

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

U ziet het volgende scherm:

U ziet het volgende scherm: In deze handleiding ziet u een uitgebreide beschrijving van alle mogelijkheden van De Junior Bosatlas Topo Online. Wilt u niets instellen en snel aan de slag? Dat kan natuurlijk, aan u de keuze. Handleiding

Nadere informatie

Inhoud. Handleiding AmbraSoft mijnklas.nl met Basispoort SCHOOL. Handleiding mijnklas.nl. Maart 2015

Inhoud. Handleiding AmbraSoft mijnklas.nl met Basispoort SCHOOL. Handleiding mijnklas.nl. Maart 2015 Handleiding AmbraSoft mijnklas.nl met Basispoort SCHOOL Handleiding mijnklas.nl Maart 2015 Inhoud 1 Voorbereiding ICT-coördinator 2 1.1 Inloggen 2 1.2 Toevoegen leerkrachten en leerlingen 3 1.3 Leerstofaanbod

Nadere informatie

Snel aan de slag met

Snel aan de slag met Snel aan de slag met Leerwereld Systeembeheer (Systeembeheer handleiding) Uitgever: Stenvert Systems & Service B.V. Postbus 593 3800 AN Amersfoort Nederland Telefoon: 033 457 0199 Fax: 033 457 0198 E mail:

Nadere informatie

Snel aan de slag met... versie 1.0-2011

Snel aan de slag met... versie 1.0-2011 Snel aan de slag met... versie 1.0-2011 Pagina - 2 - Contents 1. Homepage... 3 1.1 Inloggen... 4 1.2 Nieuwsblok... 5 1.2 Menublok... 6 1.3 Poll... 6 1.5 Kalender... 7 1.6 Zoekbalk... 8 1.7 Navigatie m.b.v.

Nadere informatie

Deel 1: de Maatwerk rekenen-route

Deel 1: de Maatwerk rekenen-route Opdracht 1 Opdracht 1: het invoeren van een nieuwe leerling 1. U start het computerprogramma door te dubbelklikken op het symbool van Maatwerk rekenen - oranje op uw scherm. 2. U gaat naar het beheerdersgedeelte

Nadere informatie

Snel aan de slag met. (Systeembeheer handleiding)

Snel aan de slag met. (Systeembeheer handleiding) Snel aan de slag met Klikwereld Systeembeheer (Systeembeheer handleiding) Uitgever: Stenvert Systems & Service B.V. Postbus 593 3800 AN Amersfoort Nederland Telefoon: 033 457 0199, Fax: 033 457 0198 E

Nadere informatie

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

Spraakmakers 1 Handleiding Multimedia voor docenten Pagina 1-1 van 17. Handleiding voor docenten bij Spraakmakers Multimedia

Spraakmakers 1 Handleiding Multimedia voor docenten Pagina 1-1 van 17. Handleiding voor docenten bij Spraakmakers Multimedia Spraakmakers 1 Handleiding Multimedia voor docenten Pagina 1-1 van 17 Handleiding voor docenten bij Spraakmakers Multimedia Spraakmakers 1 Handleiding Multimedia voor docenten Pagina 1-2 van 17 INHOUD

Nadere informatie

Algemeen. Beschrijving LA5 Systeembeheer. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.2

Algemeen. Beschrijving LA5 Systeembeheer. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.2 versie 5.2 Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel 1 Inleiding 2 Eerste keer opstarten 3 Beheren administraties 4 Kopieren rechten 1 6 Beheren groepen 7 Beheren gebruikers 10 Gebruikersrechten

Nadere informatie

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opstarten en inloggen, overzicht startscherm, uitleg symbolen Hoofdstuk 2: aanmaken relaties Hoofdstuk 1: Opstarten

Nadere informatie

Handleiding Toetssite

Handleiding Toetssite Handleiding Toetssite Inhoud Inleiding 3 1 Werken met de Toetssite 3 1.1 Praktische gebruiksinformatie 3 Inloggen 3 Opstarten 3 1.2 Methode kiezen 3 1.3 Toetsresultaten invoeren en/of wijzigen 5 Groep

Nadere informatie

MWeb 4.0. Handleiding Basis Modules Versie 1.0

MWeb 4.0. Handleiding Basis Modules Versie 1.0 MWeb 4.0 Handleiding Basis Modules Versie 1.0 Index 1. Algemeen 3 1.1. Gebruikersnamen en Wachtwoorden 3 1.2. Inloggen 3 1.3. Uitloggen 3 1.4. Belangrijk 3 2. User Manager 4 2.1. Gebruikers lijst User

Nadere informatie

Nadat u bent ingelogd kunt u in het hoofdmenu kiezen voor 4 opties:

Nadat u bent ingelogd kunt u in het hoofdmenu kiezen voor 4 opties: HOME Op deze pagina kunt u inloggen op het KledingManagementSysteem (KMS) van Buurman. Bent u uw wachtwoord vergeten? U kunt het via de link klik hier opvragen, het wordt u per e-mail toegezonden. Heeft

Nadere informatie

Handleiding LOGO-digitaal.nl

Handleiding LOGO-digitaal.nl Handleiding LOGO-digitaal.nl Voor u aan de slag gaat met LOGO 3000 Digitaal, adviseren wij u de laatste versie van de browser Chrome te installeren. Deze browser kan gratis gedownload worden, vaak wordt

Nadere informatie

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Inloggen Ga via uw internetbrowser (bij voorkeur Google Chrome of firefox) naar www.servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl/typo3 U ziet vervolgens

Nadere informatie

Opleidingscoördinator handleiding Zoetwaren-online.nl

Opleidingscoördinator handleiding Zoetwaren-online.nl Opleidingscoördinator handleiding Zoetwaren-online.nl Vooraf Met behulp van deze handleiding geven wij u uitleg over de opleidingscoördinator functionaliteiten van de opleiding Zoetwaren-online.nl. In

Nadere informatie

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3.

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3. Versie 1.0 05.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Openen van de activiteit Hoe wordt de activiteit geopend? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 6. Inloggen op het

Nadere informatie

LESBRIEF Aan de slag met Schoolwise

LESBRIEF Aan de slag met Schoolwise LESBRIEF Aan de slag met Schoolwise (document v1.0) INHOUDSOPGAVE Deel 1 Voor je begint 1.1 Wat is Schoolwise 4 1.2 Registreren 6 1.3 Inloggen 10 1.4 Jouw Schoolwise-account 11 1.5 Nieuwe activeringscode

Nadere informatie

Handleiding tellingen reewild in FRS

Handleiding tellingen reewild in FRS Handleiding tellingen reewild in FRS Jaarlijks vinden in het voorjaar de schemertellingen reeën volgens het landelijk telprotocol plaats. De reewildcommissies organiseren de tellingen en verzorgen de verwerking

Nadere informatie

HANDLEIDING scoolfolio OUDER

HANDLEIDING scoolfolio OUDER HANDLEIDING Inleiding Hoofdmenu pagina 3 Het portfolio pagina 5 Mappen aanmaken pagina 6 Bestanden toevoegen aan het portfolio pagina 7 Een foto bestand bekijken pagina 9 Een niet-foto bestand bekijken

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS

HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS 1. Inloggen in de leraarskamer Om in te loggen in de leraarskamer ga je naar het inlogscherm. Dit kan op verschillende manieren: 1 ) Via de knoppen op de site (onderaan op portaal

Nadere informatie

Basisinstructies WinMens

Basisinstructies WinMens Basisinstructies WinMens Inhoudsopgave: Startscherm Zoekfunctie Status aanpassen Diverse scheidingslijnen in WinMens Volledig schermweergave Gegevens opslaan Radiobuttons Checkboxen Comboboxen Nummerieke

Nadere informatie

Werkinstructie CareAssist Internet Urenregistratie

Werkinstructie CareAssist Internet Urenregistratie 6a Werkinstructie CareAssist Internet Urenregistratie Datum Juni 2012 V3.0 Inhoudsopgave 1. Naar CareAssist internet urenregistratie 3 1.1 Toegang tot CareAssist internet urenregistratie 3 1.2 Toevoegen

Nadere informatie

Handleiding bij de DWO (digitale wiskunde oefenomgeving)

Handleiding bij de DWO (digitale wiskunde oefenomgeving) Handleiding bij de DWO (digitale wiskunde oefenomgeving) Versie oktober 2005 Peter Boon Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoofdpagina... 4 Inloggen als gast... 6 Inloggen als gebruiker/leerling... 9 Mijn profiel...

Nadere informatie

Start de applicatie op om naar het inlogscherm te gaan. Onthoudt mijn gegevens

Start de applicatie op om naar het inlogscherm te gaan. Onthoudt mijn gegevens iphone app - Users Users - iphone App Deze Paxton applicatie is gratis verkrijgbaar in de App Store. Deze applicatie is ontwikkeld om gebruikt te worden op elk ios apparaat versie 5.1 of hoger en is uitgevoerd

Nadere informatie

Inhoud van dit document

Inhoud van dit document Handleiding OVM Menu versie 1.0.0 (definitief) november 2012 Inhoud van dit document 1 INLEIDING... 2 2 MENU... 3 3 GEBRUIKERSBEHEER... 4 3.1 SORTEREN EN FILTEREN... 5 3.2 'UITGESTELD' BEHEER... 5 3.3

Nadere informatie

Conversie procedure. Bibliotheek.net

Conversie procedure. Bibliotheek.net Conversie procedure Bibliotheek.net (stappenplan voor de Leerwereld mediatheek) Uitgever: Stenvert Systems & Service B.V. Postbus 593 3800 AN Amersfoort Nederland E-mail: helpdesk@stenvert.nl Internet:

Nadere informatie

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten, verkennen en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: Opstarten Word 2013 bij Windows

Nadere informatie

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1 Handleiding ZKM Online Versie 2.1 Februari 2015 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 1.1 Eerste keer dat je inlogt... 3 1.1.1 Profiel... 4 1.1.2. Wachtwoord (wijzigen)... 4 1.1.3. Bureau... 5 1.1.4. Consultants

Nadere informatie

Handleiding Verwerkingssoftware Argus Clou

Handleiding Verwerkingssoftware Argus Clou Handleiding Verwerkingssoftware Argus Clou Versie 1.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Starten 4 2.1. Inloggen via Basispoort door de kinderen 4 2.2. De leerling-startpagina 5 2.3. De software voor de kinderen

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: WORD kan ook worden opgestart via menu Start,

Nadere informatie

Werken met Bibliotheek.net

Werken met Bibliotheek.net Werken met Bibliotheek.net Gebruikershandleiding versie 1.0 Uitgever: Stenvert Systems & Service B.V. Postbus 593 3800 AN Amersfoort Nederland Telefoon: 033 457 0199 Fax: 033 457 0198 E mail: info@stenvert.nl,

Nadere informatie

Handleiding voor gebruikers

Handleiding voor gebruikers December 2015 Postbus 19196 3001 BD Rotterdam Bezoekadres Kruisplein 25 3014 DB Rotterdam T 010-2066556 F 010 2130384 info@kennisid.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 1.1 Wat is... 1 1.2 Vragen over...

Nadere informatie

Digitale dossiers. Inhoudsopgave:

Digitale dossiers. Inhoudsopgave: Digitale dossiers Inhoudsopgave: Inleiding Openen van een dossier De werking van de dossiers Toelichting van de knoppen in het hoofdmenu Invoeren van gegevens Selecteren van hulpmiddelen en zorgverleners

Nadere informatie

Handleiding ZKM Online. Versie 2.0

Handleiding ZKM Online. Versie 2.0 Handleiding ZKM Online Versie 2.0 Maart 2012 Inhoudsopgave Inloggen 3 Eerste keer dat je inlogt (basisonderdelen) 4 profiel 5 wachtwoord 5 bureau 6 consultants 7 instellingen 8 kleuren 9 licentie 10 ZKM

Nadere informatie

Handleiding Verwerkingssoftware Pluspunt. Versie 1.1

Handleiding Verwerkingssoftware Pluspunt. Versie 1.1 Handleiding Verwerkingssoftware Pluspunt Versie 1.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Starten 4 2.1. Inloggen via Basispoort door de kinderen 4 2.2. De leerling-startpagina 5 2.3. De software voor de kinderen

Nadere informatie

Instructieboekje voor de docent. Versie: 20091119

Instructieboekje voor de docent. Versie: 20091119 Instructieboekje voor de docent Versie: 20091119 Inhoudsopgave Wat is E-Portfolio VIER?... 2 Hulp nodig?... 3 Het programma starten... 4 Inloggen... 5 Het hoofdscherm (Home)... 6 Instellingen... 8 Wachtwoord...

Nadere informatie

1 1: Algemene informatie

1 1: Algemene informatie 0 INHOUDSOPGAVE 1. Algemene informatie 2. Leerlingen-programma 3. Docenten-programma Algemene setup toetsen Overzicht uitleningen Producten Toets en Resultaten Barcodes 0-1 1 1: Algemene informatie Met

Nadere informatie

Handleiding Verwerkingssoftware De wereld in getallen

Handleiding Verwerkingssoftware De wereld in getallen Handleiding Verwerkingssoftware De wereld in getallen Versie 1.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Starten 4 2.1. Inloggen via Basispoort door de kinderen 4 2.2. De leerling-startpagina 5 2.3. De software

Nadere informatie

Zorgmail handleiding. Inhoud

Zorgmail handleiding. Inhoud Inhoud 1. Beginnen met Zorgmail pag. 2 2. Het instellen van Zorgmail pag. 2 3. Het gebruik van Zorgmail m.b.t. Artsen pag. 3 4. Het aanpassen van de lay-out van Zorgmail pag. 4 5. Werken met Zorgmail pag.

Nadere informatie

Papieren afnames scoren Gebruikershandleiding voor het Hogrefe Testsystem

Papieren afnames scoren Gebruikershandleiding voor het Hogrefe Testsystem Papieren afnames scoren Gebruikershandleiding voor het Hogrefe Testsystem 1. Inloggen Ga naar het volgende internetadres: www.hogrefe-online.com U kunt hier uw serienummer en wachtwoord invullen. Klik

Nadere informatie

HANDLEIDING scoolfolio COACH

HANDLEIDING scoolfolio COACH HANDLEIDING Inhoud Hoofdmenu pagina 3 Het portfolio pagina 4 Mappen aanmaken pagina 5 Bestanden toevoegen aan het portfolio pagina 6 Een foto bestand bekijken pagina 8 Een niet-foto bestand bekijken pagina

Nadere informatie

Handleiding Blink Studio

Handleiding Blink Studio Handleiding Blink Studio Versie 1.2 Algemene functies Blink Studio Introductie Blink Studio biedt verschillende mogelijkheden aan leerkrachten. Blink Studio is de startpagina voor alle Blink lesmethodes.

Nadere informatie

Menu Door op de menuknop te klikken kunt u het hoofdmenu sluiten of openen. De menuknop is het icoon met drie streepjes vlak onder elkaar.

Menu Door op de menuknop te klikken kunt u het hoofdmenu sluiten of openen. De menuknop is het icoon met drie streepjes vlak onder elkaar. Start de Management Drives Viewer. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op de button om in te loggen. Na inloggen opent het hoofdmenu automatisch. Menu Door op de menuknop te klikken kunt u

Nadere informatie

1. Voer in de adresregel van uw browser de domeinnaam van uw website in, gevolgd door "/beheer".

1. Voer in de adresregel van uw browser de domeinnaam van uw website in, gevolgd door /beheer. Handleiding Fluitje van een Klik Snel aan de slag Popelt u om met het beheersysteem (CMS) aan de slag te gaan en wilt u vlug resultaat zien, kijkt u dan hieronder. U krijgt een korte uitleg in 12 stappen.

Nadere informatie

Deel 3: geavanceerde functies

Deel 3: geavanceerde functies Opdracht 17 In dit deel komen de functies van het beheerdersgedeelte aan de orde. In het beheerdersgedeelte kunnen leerlingen, groepen en leerkrachten worden aangemaakt en ingedeeld. Deze taak zal de ICT-coördinator

Nadere informatie

Handleiding Online account / Desktop computer 2016

Handleiding Online account / Desktop computer 2016 Handleiding Online account / Desktop computer 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inloggen/registreren... 4 Inloggen... 4 Taal instellen... 4 Een account aanmaken... 4 Verifieer uw account... 4 Wachtwoord

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Startscherm trainer

SportCTM 2.0 Startscherm trainer SportCTM 2.0 Startscherm trainer Inloggen Webapplicatie Via inlog.dotcomsport.com kun je in inloggen op de webapplicatie van het SportCTM. Wij adviseren onderstaande browsers Windows: Internet Explorer,

Nadere informatie

0 INHOUDSOPGAVE. 1. Leerlingen-programma Inloggen Programma kiezen 2. Docenten-programma Inloggen en hoofdmenu Algemene instellingen 0-1

0 INHOUDSOPGAVE. 1. Leerlingen-programma Inloggen Programma kiezen 2. Docenten-programma Inloggen en hoofdmenu Algemene instellingen 0-1 0 INHOUDSOPGAVE 1. Leerlingen-programma Inloggen Programma kiezen 2. Docenten-programma Inloggen en hoofdmenu Algemene instellingen 0-1 1 1: Leerlingen-programma Het leerlingenprogramma kan via www.techniektotaalsofware.nl

Nadere informatie

Conversie procedure. Bibliotheek.net

Conversie procedure. Bibliotheek.net Conversie procedure Bibliotheek.net (stappenplan voor de Klikwereld mediatheek) Uitgever: Stenvert Systems & Service B.V. Postbus 593 3800 AN Amersfoort Nederland E mail: helpdesk@stenvert.nl Internet:

Nadere informatie

Handleiding digitale leeromgeving Kidsweek in de Klas

Handleiding digitale leeromgeving Kidsweek in de Klas Al het digitale lesmateriaal van is in LessonUp te vinden. In deze handleiding leggen we uit hoe u met het lesmateriaal van in LessonUp aan de slag kunt en vertellen we welke mogelijkheden u nog meer met

Nadere informatie

1. Klik op de button rechtsboven Extranet en log in met gebruikersnaam en wachtwoord van het hoofdaccount.

1. Klik op de button rechtsboven Extranet en log in met gebruikersnaam en wachtwoord van het hoofdaccount. INSTRUCTIE GEBRUIKERSBEHEER Toevoegen/wijzigen van gebruikersaccounts voor het Extranet van www.europeesche.nl/extranet Versie 1.0 21-10-2015 A. AANMAKEN EXTRA GEBRUIKERS ONDER HET HOOFDACCOUNT Het account

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Sporter

SportCTM 2.0 Sporter SportCTM 2.0 Sporter APP Inloggen Dotcomsport heeft ter ondersteuning van de dagelijkse praktijk ook een APP ontwikkeld, om data invoer te vereenvoudigen. Deze APP ondersteunt de onderdelen; Agenda (invoer

Nadere informatie

Handleiding GRAS. (Gebruikers registratie activiteiten systeem) Digitale tool voor het aanmelden van kinderen voor het naschoolse aanbod op school

Handleiding GRAS. (Gebruikers registratie activiteiten systeem) Digitale tool voor het aanmelden van kinderen voor het naschoolse aanbod op school Handleiding GRAS (Gebruikers registratie activiteiten systeem) Digitale tool voor het aanmelden van kinderen voor het naschoolse aanbod op school December 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Account

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Handleiding Berichtensysteem. Multitask ICT bv

Handleiding Berichtensysteem. Multitask ICT bv Handleiding Berichtensysteem Multitask ICT bv Inhoudsopgave 1 Inloggen 3 2 Berichten 4 2.1 Berichten bekijken 5 2.1.1 Ongelezen berichten 5 2.1.2 Zoeken 5 2.1.3 Berichten accorderen 5 2.1.4 Bericht gelezen

Nadere informatie

Symbol for Windows Planner Versie 0.8

Symbol for Windows Planner Versie 0.8 Symbol for Windows Planner Versie 0.8 Inhoud Inleiding... 3 1. Weergaven... 4 2. RealTime modus (de agenda raadplegen)... 6 2.1. Wat is een modus... 6 2.2. Eenvoudigste weergave... 6 2.3. Uitgebreidere

Nadere informatie

Handleiding gebruik ledengedeelte website Amsterdamse Golf Club

Handleiding gebruik ledengedeelte website Amsterdamse Golf Club Handleiding gebruik ledengedeelte website Amsterdamse Golf Club Januari 2016 1 Inhoudsopgave Inloggen op het beveiligde ledengedeelte van de website... 3 Onthouden inloggegevens op computer... 5 Wachtwoord

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 INHOUD 1 Inleiding 3 1.1 De drie categorieën 3 2 Inloggen op MaakJeTraining 4 2.1 Registreren op MaakJeTraining 4 2.2 Inloggen met account 5 2.3 Veranderingen

Nadere informatie

INLOGGEN Vul gebruikersnaam en wachtwoord in, en klik op log in.

INLOGGEN Vul gebruikersnaam en wachtwoord in, en klik op log in. Snel starten met Testweb PSL als coördinator WAAR? Je vindt Testweb PSL op de volgende website: www.testweb.bsl.nl Je kunt inloggen in het groene vak aan de rechterkant: Direct inloggen Testweb PSL INLOGGEN

Nadere informatie

Basis handleiding CMS

Basis handleiding CMS Basis handleiding CMS Inhoud Basis handleiding CMS... 1 Inloggen... 3 Pagina beheren... 4 Pagina toevoegen/wijzigen... 6 WYSIWYG editor... 8 externe / interne link toevoegen... 9 Plaatjes toevoegen...

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 1. Over LEVIY. 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 2. Algemene definities. 3.

4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 1. Over LEVIY. 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 2. Algemene definities. 3. 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 02 08 4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 03

Nadere informatie

Handleiding bij de Thuisversie van de Digitale Atlas (versie 1)

Handleiding bij de Thuisversie van de Digitale Atlas (versie 1) Handleiding bij de Thuisversie van de Digitale Atlas (versie 1) Uitgeverij Agteres (Rijssen/Wilsum) Inhoudsopgave (klik op een regel om naar betreffende pagina te gaan) Inleiding 3 Algemene informatie

Nadere informatie

Handleiding SNEL STARTEN MET SOFTWARE PLUSPUNT DIGITAAL voor de ict-coördinator en groepsleerkracht

Handleiding SNEL STARTEN MET SOFTWARE PLUSPUNT DIGITAAL voor de ict-coördinator en groepsleerkracht Handleiding SNEL STARTEN MET SOFTWARE PLUSPUNT DIGITAAL voor de ict-coördinator en groepsleerkracht 1.1 Uw schooladministratie en Basispoort actueel Om leerkrachten en leerlingen te kunnen laten inloggen

Nadere informatie

Werkinstructie Verzoeken

Werkinstructie Verzoeken Werkinstructie Verzoeken In Mijn Rechtspraak - Toezicht Deze werkinstructie beschrijft: het indienen van een verzoek, het markeren van het verzoek met een spoedindicatie, het toevoegen van PDF-documenten

Nadere informatie

Handleiding Dermatoloog

Handleiding Dermatoloog Sneller beter zorg Handleiding Dermatoloog Inleiding In deze handleiding vindt u alles omtrent het beantwoorden van TeleDermatologie Consulten. KSYOS TeleDermatologie is een zogenaamde webapplicatie; dat

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Type-Basic Praktijk

Docentenhandleiding. Type-Basic Praktijk Docentenhandleiding Type-Basic Praktijk 2007 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand,

Nadere informatie

1. Over LEVIY. 5. Meldingen Wat zijn meldingen? 5.1 Technische melding toevoegen Hoe voeg ik een melding toe?

1. Over LEVIY. 5. Meldingen Wat zijn meldingen? 5.1 Technische melding toevoegen Hoe voeg ik een melding toe? Versie 1 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 06 5. Meldingen Wat zijn meldingen? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 07 5.1 Technische melding toevoegen Hoe voeg ik een melding

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

HRM-Reviews in the Cloud Handleiding voor PZ

HRM-Reviews in the Cloud Handleiding voor PZ HRM-Reviews in the Cloud Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

Cliënten handleiding PwC Client Portal

Cliënten handleiding PwC Client Portal Cliënten handleiding PwC Client Portal Mei 2011 (1) 1. Portal van de cliënt Deze beschrijving gaat ervan uit dat u beschikt over inloggegevens voor de portal en over de url van de portal website. Als u

Nadere informatie

196 CEWE *)zie einde les

196 CEWE *)zie einde les www.sencomp.nl 196 CEWE *)zie einde les laatst gewijzigd 29 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met CEWE. Deze cursus bestaat uit 5 delen.indien u gekozen heeft voor Hema lees Hemafotoboek

Nadere informatie

Digitaal Verkeersexamen

Digitaal Verkeersexamen Digitaal Verkeersexamen 2018 Handleiding Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland Inleiding Deze handleiding is bedoeld voor scholen die deelnemen aan de pilot digitaal Verkeersexamen. De digitale omgeving

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Via Intramed en de applicatie ZorgMail van E-novation Lifeline, kunt u elektronisch en beveiligd gegevens uitwisselen met andere zorgverleners. Dit gaat via

Nadere informatie

Gebruikershandleiding NAPinfo 3.4.0. Datum 11 april 2013 Status Definitief versie 1.3

Gebruikershandleiding NAPinfo 3.4.0. Datum 11 april 2013 Status Definitief versie 1.3 Datum 11 april 2013 Status Definitief versie 1.3 Inhoud 1 1.1 Introductie NAPinfo 3 Website 3 1.2 Inloggen 3 2 2.1 NAPinfo starten en basisfuncties 4 NAPinfo algemeen 4 2.2 NAPinfo kaartlaag toevoegen

Nadere informatie

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Handleiding OVM 2.0 Beheerder Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Inhoudsopgave Legenda... 4 1 Voorbereidingen... 5 1.1 Downloaden... 5 1.2 Starten en inloggen... 6 1.3 Nieuws... 6 2 Beheerportal... 8 2.1 Inloggen...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding -Leerkracht- Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Naar de leerkrachtomgeving... 4 3. Technische vereisten... 4 4. Startscherm... 5 4.1 Controleer software... 5 4.2 Help... 5 5. Beginpagina...

Nadere informatie

Cursisten handleiding Zoetwaren-online.nl

Cursisten handleiding Zoetwaren-online.nl Cursisten handleiding Zoetwaren-online.nl Vooraf Met behulp van deze handleiding geven wij uitleg hoe u gebruik kunt maken van de opleiding Zoetwaren-online.nl. In deze handleiding wordt aan de hand van

Nadere informatie

Groepen aanmaken/wijzigen - Leerlingen verwijderen Categorieën aanmaken - Nieuw schooljaar opstarten Producten - Instellingen

Groepen aanmaken/wijzigen - Leerlingen verwijderen Categorieën aanmaken - Nieuw schooljaar opstarten Producten - Instellingen Handleiding Admin account Groepen aanmaken/wijzigen - Leerlingen verwijderen Categorieën aanmaken - Nieuw schooljaar opstarten Producten - Instellingen Admin- & leerkrachtaccount Leerlingen toevoegen/wijzigen

Nadere informatie

Handleiding Oefensoftware Taal actief. Versie 1.1

Handleiding Oefensoftware Taal actief. Versie 1.1 Handleiding Oefensoftware Taal actief Versie 1.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Starten 4 2.1. Inloggen via Basispoort door de kinderen 4 2.2. De leerling-startpagina 5 2.3. De software voor de kinderen

Nadere informatie

Handleiding voor het raadplegen en wijzigen van percelen

Handleiding voor het raadplegen en wijzigen van percelen Handleiding voor het raadplegen en wijzigen van percelen Deze handleiding kunt u gebruiken als u uw percelen gaat wijzigen en intekenen. Wat staat er in deze handleiding 1 Wat ziet u op uw scherm 1 2 Wat

Nadere informatie

Handleiding. klasdoorbroken spelen & werken

Handleiding. klasdoorbroken spelen & werken Handleiding klasdoorbroken spelen & werken Inhoudsopgave KLASDOORBROKEN WERKEN 3 KLASDOORBROKEN KEUZEBORD SAMENSTELLEN 4 KLASDOORBROKEN KEUZEBORD OPSTARTEN 7 Hoofdgebruiker 8 Starten als gebruiker 10 KLASDOORBROKEN

Nadere informatie

Handleiding SCHOOLSTART.ONLINE START.ME

Handleiding SCHOOLSTART.ONLINE START.ME Handleiding SCHOOLSTART.ONLINE START.ME Inloggen schoolstart.online. Via de website http://schoolstart.online is het voor leerkrachten mogelijk om in te loggen op de start.me omgeving van de eigen school.

Nadere informatie

1. Introductie 2. Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2. 2. Algemeen 3

1. Introductie 2. Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2. 2. Algemeen 3 HANDLEIDING Digitale Harddisk Recorder DVR DigitAll CCTV Doornseweg 2a Tel.: 0183-4016346 1. Introductie 2 Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2 2. Algemeen 3 Opstarten systeem 3

Nadere informatie

Snelstartgids Voortgang

Snelstartgids Voortgang Snelstartgids Voortgang Inhoud Voortgang 3 Groepenbeheer 4 Subgroepjes aanmaken 5 Subgroepjes vullen met leerlingen 6 Subgroepjes wijzigen 7 Sessieplanner 8 Oefen- en toetssessies aanmaken 9 Oefeningen

Nadere informatie

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com Heeft u dat nou ook? Je typt het adres van een internetpagina in en dan krijg u een foutmelding. Uhh? O ja, ik heb het adres verkeerd ingetypt. Vanaf nu hoeft dat niet meer gebeuren. We werken gewoon met

Nadere informatie

Scholengemeenschap Bonaire Magister handleiding voor ouders

Scholengemeenschap Bonaire Magister handleiding voor ouders Installatie Silverlight Om te kunnen werken met Magister is het nodig dat Silverlight op de computer is geïnstalleerd. Het is goed mogelijk dat Silverlight al op uw computer staat: er zijn meer programma

Nadere informatie

Handleiding voor de website:

Handleiding voor de website: Handleiding voor de website: www.nvaa-leden.nl Inhoudsopgave 1) Inloggen inloggen 3x verkeerd wachtwoord ingetypt wachtwoord wijzigen 2) Account Afbeelding uitzoomen inzoomen uploaden Profiel Hoofdmail

Nadere informatie

De Leerkrachtassistent bestaat uit twee onderdelen: het Digimenu en de Modellentool. Het programma opent in het Digimenu.

De Leerkrachtassistent bestaat uit twee onderdelen: het Digimenu en de Modellentool. Het programma opent in het Digimenu. Gebruikershandleiding Leerkrachtassistent Wizwijs De Leerkrachtassistent Wizwijs is software voor het digitale schoolbord. Met dit programma kunt u uw rekenlessen efficiënt organiseren en aantrekkelijker

Nadere informatie

Handleiding Toetssoftware Taal actief. Versie 1.1

Handleiding Toetssoftware Taal actief. Versie 1.1 Handleiding Toetssoftware Taal actief Versie 1.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Starten 4 2.1. Inloggen via de Basispoort door de kinderen 4 2.2. De leerling-startpagina 5 2.3. Een toets starten 5 2.4.

Nadere informatie