Veldproef biologische quinoa 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veldproef biologische quinoa 2015"

Transcriptie

1 Veldproef biologische quinoa 2015 Karel Dewaele, Lieven Delanote, Brecht Vandenbroucke, Inagro Context De stijging in Europese consumptie van quinoa en de als gevolg hoge prijzen maken de lokale teelt van (biologische) quinoa ook in België interessant. Er zijn in Nederland een aantal quinoarassen veredeld die geschikt zijn voor onze regio. Het Waalse GILBEL bvba (Quinobel) ging contracten aan met enkele landbouwers in België om deze rassen te telen. In 2015 werd in België een 110 ha quinoa geteeld, waarvan zo n 70 ha biologisch of in omschakeling. Het overgrote deel hiervan groeide in Wallonië (info Quinobel). Quinoa (Chenopodium quinoa) hoort thuis in de amarantenfamilie (Amaranthaceae) en is familie van spinazie en suikerbiet. De Nederlandse naam is gierstmelde en het lijkt ook sterk op het onkruid melde of melganzenvoet. De teelt en verwerking vertoont veel gelijkenissen met de zomergranen zodat quinoa soms een pseudograan wordt genoemd. De zaadjes worden gevormd in een bloeipluim en zijn ongeveer 2 mm groot. De quinoazaadjes hebben een hoge voedingswaarde en zijn tegenwoordig populair ter vervanging van rijst, pasta, Proefopzet Naast het verkennen van de teelt was het doel van de proef: 1. de waarde van de aangeboden rassen te onderzoeken (factor ras) 2. de optimale strategie voor mechanische onkruidbestrijding onderzoeken (factor onkruidbehandeling) Tabel 1: De factoren met hun varianten in de veldproef Ras (3) Onkruidbehandeling (4) Atlas Jessie Pasto directe zaai + intensief directe zaai + extensief uitgestelde zaai na 2 weken vals zaaibed + intensief uitgestelde zaai na 2 weken vals zaaibed + extensief inagro vzw Ieperseweg Rumbeke T F E info@inagro.be - In de praktijk leidde dit tot 2 zaaimomenten: directe zaai na ploegen en uitgestelde zaai na het aanleggen van een vals zaaibed. Met beide momenten werd ook een intensieve onkruidbestrijding (maximale inzet van schoffel en wiedeg) en een extensieve bestrijding (enkel wiedeg indien nodig) nagestreefd. Om te kunnen schoffelen werd alles gezaaid in rijen op 21 cm (schoffelmes 14 cm). Elke combinatie van ras en onkruidbehandeling werd in 4 herhalingen aangelegd.

2 Teelt- en proefverloop De proef werd aangelegd op het proefbedrijf biologische landbouw van Inagro in Beitem (bodemanalyse in Figuur 1). Dankzij enkele droge dagen begin april kon er vroeg geploegd worden en kon de eerste zaai al op 10 april in goede omstandigheden gebeuren. De weken daarna verliepen droog, zodat de tweede zaai uitgesteld werd tot er voldoende kieming van onkruiden was in het vals zaaibed. Uiteindelijk werd op 13 mei het vals zaaibed oppervlakkig gerotoregd en met quinoa ingezaaid. Na deze zaai volgden regenbuien. De opkomst was resp. gemiddeld 52% voor de eerste en 76% voor de tweede zaai. Figuur 1: Resultaten van een bodemstaalanalyse op 3 maart. De voorteelt was sluitkool. Op 3 maart was er op het perceel nog 30 kg/ha NO 3 - aanwezig in de bodem (0-90 cm). Er werd op 20 maart 25 ton/ha runderdrijfmest toegediend. Volgens de mestanalyse komt dit overeen met een stikstofgift van 75 kg werkzame N/ha. Bij staalname op 28 mei was er een goede stikstofvoorziening, met 193 kg/ha NO 3 - aanwezig in de laag 0-60 cm. Het nitraatresidu in het najaar was voldoende laag met 59 kg/ha NO 3 - (0-90 cm). Figuur 2: Gemiddelde temperatuur en dagneerslag (Bron: KMI weerstation Beitem; neerslagmeting niet geverifieerd)

3 Het voorjaar kwam traag op gang met eerder koele temperaturen en met maandelijks minder neerslag dan de gemiddelde waarden. Eind mei werd er voor het eerst valse meeldauw vastgesteld bij het gevoelige ras Jessie. Vanaf juni stegen de temperaturen maar bleven grote regenperiodes nog steeds uit. Hierdoor werd het bijzonder droog. Niettemin hield de quinoa goed stand en leek er van een vervroegde afrijping geen sprake. Eind augustus was er een regenperiode die mogelijk de afrijping heeft vertraagd van de rassen die in september nog in het veld stonden (Atlas, Pasto). De oogst verliep van begin september tot begin oktober, naargelang het ras en het zaaimoment (zie Tabel 2). Tabel 2: teeltverloop

4 Resultaten Zaai en opkomst De zaai gebeurde in een redelijk fijn zaaibed, ongeveer 1 cm diep met een graanzaaimachine met rijen op 21 cm. Met de luchtondersteuning op minimale stand werd toch een kleine fractie van de zaden uit de rij geblazen. Uiteindelijk waren naar schatting 90% van de zaden toegedekt en op de gewenste zaaidiepte. De kieming was al na een paar dagen zichtbaar. Het eerste zaaimoment op 10 april verliep in ideale omstandigheden. Het zaaibed was wel nog vrij kluitig. Samen met het droge en vrij koude weer (minimumtemp. 3 à 6 C, geen vorst) zorgde dit voor een ongelijke opkomst. Na 12 dagen bevond de quinoa zich in kiembladstadium en bij een telling op 27 april bleek er een opkomst van 52%, zonder verschillen tussen de rassen. Regenbuien zorgden voor nog veel nakieming. Het tweede zaaimoment op 13 mei verliep in droge omstandigheden. Het zaaibed was iets minder kluitig. Met dank aan enkele regenbuien verliep de kieming goed en homogener dan bij de eerste zaai. Na 8 dagen stond deze quinoa in kiembladstadium en de opkomst op 27 mei was 76%. De periodes na zaai waren telkens vrij koud, al leek dit weinig invloed te hebben op de kieming en opkomst. Bodemvochtigheid was meer bepalend voor de mate en homogeniteit van opkomst. Onkruidbestrijding De planten gezaaid op 10 april bevonden zich op 7 mei in het 4-bladstadium (m.a.w. 4 ontwikkelde bladeren, meer zichtbaar). Met een Treffler-wiedeg zacht ingesteld kon er zonder veel plantverlies gewiedegd worden. Met nog twee passages op 12 en 22 mei was de onkruidbestrijding goed geslaagd. In de intensieve aanpak werd bijkomend geschoffeld op 7 en 22 mei. Daarna was het gewas voldoende dichtgegroeid om onkruiden te onderdrukken. De planten gezaaid op 13 mei groeiden sneller dicht en twee passages met de wiedeg waren voldoende voor een goede onkruidbestrijding. Voor en na onkruidbestrijding werden quinoa en onkruiden geteld. De resultaten zijn samengevat hieronder.

5 Figuur 3: Aantal planten per meter gewasrij telkens voor en na onkruidbestrijding van quinoa (boven) en onkruiden (onder) in directe zaai op 10 april (links) en na vals zaaibed op 13 mei (rechts) met onderscheid tussen intensieve en extensieve mechanische onkruidbestrijding. Figuur 4: Aantal planten per meter gewasrij telkens voor en na onkruidbestrijding van quinoa (boven) en onkruiden (onder) in directe zaai op 10 april (links) en na vals zaaibed op 13 mei (rechts) met onderscheid tussen de 3 rassen.

6 Enkele vaststellingen: In de weken na zaai blijven er quinoazaden nakiemen, wat op kale plekken voor wat compensatie kan zorgen. Planten die ruimte krijgen groeien ook sterker uit met meer ontwikkelde zijtakken. De beoogde standdichtheid is 100 planten/m², of in dit geval ongeveer 20 planten per gewasrij. Enkel in de tweede zaai wordt dit na onkruidbestrijding behaald. Zijn de omstandigheden minder ideaal (vroege zaai, droog) dan is een hogere zaaidichtheid waarschijnlijk aangewezen. Bij de eerste keer schoffelen van de eerste zaai (intensief; 7 mei) gingen veel planten verloren door de onvoldoende verankering van de wortels. In hetzelfde groeistadium een maand later (2 e zaai na vals zaaibed) was dit veel minder een probleem. Vooral bij het schoffelen, maar ook bij het wiedeggen in een bijna gesloten gewas moet vermeden worden dat de zijtakken van de planten worden beschadigd. De aanwezige onkruiden waren vooral muur, dovenetel, knopkruid, Er was geen of zeer weinig melganzenvoet. Op het perceel is niettemin melganzenvoet aanwezig. Zowel bij een intensieve als extensieve aanpak zijn de onkruiden in dit droge voorjaar bestreden tot een aantal dat geen invloed meer heeft op de opbrengst. Toch is het absolute aantal onkruiden lager door bovenop wiedeggen ook te schoffelen. Als er een nultolerantie is voor onkruiden waarvan de zaden moeilijk uit te schonen zijn (gele mosterd, melganzenvoet) en er een kans is dat deze kunnen ontwikkelen, zal dit toch een belangrijk verschil maken. Ziekten en plagen Op 26 mei werden de eerste vergeelde bladeren opgemerkt bij het ras Jessie. Dit bleek valse meeldauw (Perinospora farinosa) te zijn, een schimmelziekte die makkelijk kan uitbreiden bij koud en vochtig weer. Vooral de onderste, oude bladeren worden aangetast. De valse meeldauw bleef min of meer aanwezig in het gewas tot aan de afrijping. Jessie bleek het meest gevoelig. Atlas had minder aantasting, Pasto was praktisch resistent.

7 Hoewel Jessie op zichzelf een vroeg ras is, leek het er toch op dat de valse meeldauw de afrijping versneld heeft door steeds meer bladoppervlakte in te nemen en de bladval te bespoedigen. Een soort wantsen (vermoedelijk Lygus sp.) waren nu en dan te zien in de zomer maar vooral in september nam hun aantal toe. Ze zitten op de bloeipluim en prikken de bloemhoofdjes en zaden in het melkstadium aan. In september waren de planten al verregaand aan het afrijpen waardoor ze geen schade konden aanrichten. Het is nog onbekend wat hun schade kan zijn als ze met een populatie aanwezig zijn op het moment van bloei en zaadzetting (juni, juli). Oogst Jessie was het vroegste ras en planten van de vroegste zaai waren half augustus al ver afgerijpt. Met de hand konden de rijpe zaden makkelijk afgeritst worden. Bij een proefoogst op 13 augustus met een klassieke dorsmachine (met zeef voor koolzaad) was het eindproduct echter zeer vochtig en niet stockeerbaar. Het product was vrij zuiver maar toch nat. De reden is dat de stengel en de groene plantdelen nog veel vocht afgeven tijdens het dorsproces. Hoger afmaaien biedt weinig verbetering omdat veel pluimen zich al op halve hoogte van het gewas bevinden. Op 3 september (vroege zaai) en 10 september (late zaai) was Jessie op stam nog verder uitgedroogd en was het geoogste product wel droog en zonder bijdrogen stockeerbaar. Eind augustus was er een regenperiode die mogelijk de afrijping heeft vertraagd van de rassen die in september nog halfrijp in het veld stonden: Atlas en Pasto. Bij het vooruitzicht van een zonnige, droge week werd het ras Pasto op 28 september gemaaid en in zwad neergelegd. Atlas werd niet gemaaid omdat het gewas net voldoende afgerijpt leek om nadien op stam te kunnen dorsen. Ondanks goede weersomstandigheden overdag waren de nachten vrij vochtig en bij het dorsen op 2 oktober was het product van beide rassen te vochtig. De oogst werd gedroogd door ze op een verwarmde vloer open te spreiden in een laag van ongeveer 10 cm, wat net voldoende was om broei te voorkomen.

8 De zaaduitval tussen het moment van deegrijpheid en de oogst bleef bij alle rassen vrij beperkt. Er was geen schot van de zaden op stam; dit schijnt ook geen risico te zijn bij deze varieteiten van quinoa. In het algemeen is het gewas stevig en weinig gevoelig voor wind. Bij het ras Jessie werden er bij de oogst op 10 september toch wat geknakte stengels waargenomen. Pasto is kort en zeer stevig. Atlas is gemiddeld zeer groot (140 à 150 cm) tegenover Jessie en Pasto (90 à 100 cm) maar was stevig genoeg. Van enkele resterende planten van Pasto en Atlas die in oktober nog in het veld stonden ging de kwaliteit van de zaden snel achteruit. Eind september lijkt de limiet om te oogsten, zowel op stam als na drogen in zwad. In de praktijk wordt bijna standaard gemaaid in zwad eind augustus of begin september, om na een week drogen in het veld het zwad op te nemen en te dorsen. Dit vereist aangepaste machines. Of dit nodig is zal niet enkel afhangen van het ras (vroegheid Jessie > Atlas, Pasto) maar ook van de nutriëntenvoorziening en de weersomstandigheden die de lengte van de afrijpingsfase beïnvloeden. Opbrengst Het product moet bij goede oogstomstandigheden niet nagedroogd worden. Het wordt beschouwd als volledig droog bij een vochtpercentage van 14%. Omdat we met ons meettoestel geen vochtigheid van quinoa konden bepalen, hebben we de oogst 5 dagen nagedroogd in een droogkast bij 40 C en het gewichtsverlies bepaald. Dit was gemiddeld - 15% en varieerde van -5% tot -45% over alle oogstmomenten en rassen heen.

9 Na drogen bevat het geoogste product nog onzuiverheden zoals slecht gevulde of donkere zaadjes, bloemhoofdjes, stengeldeeltjes en eventueel onkruidzaden. Om een volledig zuiver product te verkrijgen is gespecialiseerde apparatuur gewenst, dat ook op kleur kan onderscheiden. Met een luchtondersteunde zeef die normaal voor granen wordt gebruikt konden we de het product enigszins opzuiveren. In het proces ging er wat quinoa verloren en dit varieerde naargelang de grootte van de zaadjes. Gemiddeld verdween bij zuiveren 37% van de bruto opbrengst met een grote variatie tussen de rassen, oogstmomenten en zelfs individuele veldjes (-10 tot -70%). Dit maakt dat de gemeten netto-opbrengsten niet betrouwbaar zijn en verder de bruto opbrengst wordt beschouwd. Tussen de extensieve en intensieve onkruidbestrijding was er geen verschil in opbrengst. Tussen de directe zaai en zaai na vals zaaibed was er door de verschillende lengte van het groeiseizoen wel een groot verschil in bruto opbrengst na drogen: gemiddeld 4,2 ton/ha bij zaai op 10 april en 2,8 ton/ha bij zaai op 15 mei. Bespreking per ras Atlas Atlas maakt een groot, vrij heterogeen gewas met grote, vrij open pluimen. De gevoeligheid voor valse meeldauw was gemiddeld. De afrijping werd in september wat afgeremd en bij het dorsen op stam op 2 oktober moest het geoogste product nagedroogd worden. De bruto opbrengst na drogen was 3,8 ton/ha bij vroege en 2,2 ton/ha bij late zaai. Jessie Jessie maakte een kort, eerder fijn gewas met kleine pluimen. Jessie was gevoelig voor valse meeldauw en is duidelijk het vroegste ras. Het deegrijpe stadium werd bij de vroeg gezaaide planten al begin augustus bereikt. Door de droge weersomstandigheden in augustus kon er op

10 3 en 10 september rechtstreeks op stam gedorst worden. Dit zorgde voor iets minder onzuiverheden dan bij de oogst van de andere rassen. De bruto opbrengst na drogen bedroeg 3,6 bij vroege en 3,5 ton/ha bij late zaai. Pasto Pasto maakt een uniform kort, gedrongen gewas met donker blad en een compacte pluim. Het ras was zeer weinig gevoelig voor valse meeldauw: slechts enkele kleine bladplekjes werden gevonden. Pasto werd op 28 september gemaaid en in zwad gelegd. De vochtige nachten maakten dat dit zwad vrij vochtig bleef en het geoogst product op 2 oktober moest nagedroogd worden. De bruto opbrengst na drogen bedroeg 5,3 bij vroege en 2,9 ton/ha bij late zaai. Riobamba Riobamba werd slechts in 1 herhaling opgenomen in de proef. Het ras was eerder laat en gemiddeld gevoelig voor valse meeldauw. Besluit De (biologische) teelt van quinoa is een kans voor een beperkt aantal telers. In het droge voorjaar van 2015 was meermaals wiedeggen voldoende voor een goede onkruidbestrijding. In Wallonië zijn er positieve ervaringen met de rotatieve wiedeg. Schoffelen kan misschien nodig blijken in een regenachtig voorjaar. Voor de geteste rassen was een tijdige zaai in (begin) april bepalend voor de opbrengst. Daarnaast is een goede planning van de oogst een kritiek punt van de teelt. Jessie is een vroeg ras dat ondanks zijn gevoeligheid voor valse meeldauw een goede opbrengst behaalde, ongeacht zaai op 10 april of 13 mei. Ook de kans om op stam te kunnen dorsen was een pluspunt van dit ras. Bij de latere rassen Atlas en Pasto was maaien en nadien dorsen vanaf het zwad een vereiste. Om een droge oogst te verkrijgen gebeurt dit uit onze ervaring best vroeg, zeker voor half september. Pasto heeft bij een vroege zaai in begin april een hoger opbrengstpotentieel dan Jessie. Bij een late zaai in mei lijkt Jessie de beste keuze. Atlas en Riobamba toonden voorlopig weinig meerwaarde. Referenties De proef wordt in 2016 herhaald. Vragen over quinoa? Contacteer: Karel Dewaele Afdeling biologische productie E_ karel.dewaele@inagro.be T_ Veronique De Mey Afdeling energie, biomassa en innovatie E_ veronique.demey@inagro.be T_ Inagro werkt voor deze kennisontwikkeling omtrent quinoa samen met het bedrijf Quinobel, ILVO, PCG en provincie Vlaams-Brabant. Een gezamenlijk rapport is in opmaak.

Rassenproef biologische quinoa 2018

Rassenproef biologische quinoa 2018 Rassenproef biologische quinoa 2018 Karel Dewaele, Lieven Delanote, Brecht Vandenbroucke, Inagro Context Quinoa is door zijn unieke eigenschappen een gewas met een brede waaier aan toepassingsmogelijkheden,

Nadere informatie

Welk type erwt voor biologische zomermengteelt?

Welk type erwt voor biologische zomermengteelt? Welk type erwt voor biologische zomermengteelt? Karel Dewaele, Lieven Delanote, Brecht Vandenbroucke Het biologisch senaanbod voor voedererwten is beperkt en vaak is men aangewezen op gangbare sen. In

Nadere informatie

Zaaibed of tray: ga uit van een kwalitatieve plant

Zaaibed of tray: ga uit van een kwalitatieve plant Planttype en plantkwaliteit late herfstprei Zaaibed of tray: ga uit van een kwalitatieve plant Lieven Delanote, Karel Dewaele, Philippe France Een aantal biologische telers kweekt zelf zijn preiplanten

Nadere informatie

QUINOA (CHENOPODIUM QUINOA): DEMONSTRATIEVE RASSENPROEF

QUINOA (CHENOPODIUM QUINOA): DEMONSTRATIEVE RASSENPROEF QUINOA (CHENOPODIUM QUINOA): DEMONSTRATIEVE RASSENPROEF Proefcode: OL14 QURS01 In opdracht van: QUINOBEL François GILBERT de CAUWER Door: PCG vzw Karreweg 6 B-9770 Kruishoutem Tel ++ 32 (0)9 381 86 86

Nadere informatie

Rassenkeuze erwten en veldbonen in combinatie met triticale

Rassenkeuze erwten en veldbonen in combinatie met triticale Rassenkeuze erwten en veldbonen in combinatie met triticale Annelies Beeckman, Karel Dewaele, Lieven Delanote In de zoektocht naar een hogere bedrijfseigen eiwitproductie voert Inagro reeds enkele jaren

Nadere informatie

Rassenproef biologische triticale : Droogte staat goede opbrengst niet in de weg

Rassenproef biologische triticale : Droogte staat goede opbrengst niet in de weg Rassenproef biologische triticale 2014-2015: Droogte staat goede opbrengst niet in de weg Karel Dewaele, Lieven Delanote, Inagro Gunther Leyssens, PIBO Triticale is met ongeveer 250 ha het belangrijkste

Nadere informatie

Oogsttijdstip en kwaliteit bij plaagresistente biologische aardappel 2015

Oogsttijdstip en kwaliteit bij plaagresistente biologische aardappel 2015 Oogsttijdstip en kwaliteit bij plaagresistente biologische aardappel 2015 Karel Dewaele, Lieven Delanote, Johan Rapol, Inagro Doel In de rassenproeven biologische aardappel van Inagro halen verschillende

Nadere informatie

DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw

DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw Vergelijking van de efficiëntie van fungiciden tegen valse meeldauw in groene erwt - eigen onderzoek 1 Efficiëntie van middelen tegen valse

Nadere informatie

Maaimeststof: een volwaardig alternatief voor stalmest? Inleiding Doel en context Proefopzet Inagro ILVO (a) (b) Figuur 1 Tabel 1

Maaimeststof: een volwaardig alternatief voor stalmest? Inleiding Doel en context Proefopzet Inagro ILVO (a) (b) Figuur 1 Tabel 1 Maaimeststof: een volwaardig alternatief voor stalmest? Bram Vervisch, Annelies Beeckman, Johan Rapol, Lieven Delanote, Victoria Nelissen, Koen Willekens Inleiding Proeven de voorbije jaren hebben aangetoond

Nadere informatie

Diepte (cm) Stikstofanalyse totaal Kort voor aanleg 16/06/ Bij aanleg proef 03/07/

Diepte (cm) Stikstofanalyse totaal Kort voor aanleg 16/06/ Bij aanleg proef 03/07/ STAMSLABOON 2014 Proef N-bemesting stamslaboon 1. Doel Nagaan of de huidige N-bemestingsadviezen van het labo van Inagro voor de teelt van stamslaboon optimaal zijn om een hoge opbrengst te combineren

Nadere informatie

Mengteelt wintergraan met voedererwt of veldbonen bevestigt goede resultaten

Mengteelt wintergraan met voedererwt of veldbonen bevestigt goede resultaten Mengteelt wintergraan met voedererwt of veldbonen bevestigt goede resultaten Situering mengteelten Bij een mengteelt (erwten-graan, veldbonen-graan, ) worden de voordelen van twee gewassen met elkaar gecombineerd.

Nadere informatie

DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw

DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw Vergelijking van de efficiëntie van fungiciden tegen valse meeldauw in groene erwt - eigen onderzoek 1 Efficiëntie van middelen tegen valse

Nadere informatie

Topopbrengsten in rassenproef zomertarwe biologische teelt

Topopbrengsten in rassenproef zomertarwe biologische teelt Interprovinciaal Proefcentrum voor de Biologische Teelt (P.C.B.T.) v.z.w. Ieperseweg 87 8800 RUMBEKE Tel. : 051/26 14 00, Fax. : 051/24 00 20 Verslag BT03ZTA_RAS01 Topopbrengsten in rassenproef zomertarwe

Nadere informatie

Rassenproef biologische zomertarwe 2017: zonder neerslag naar een goed (bak)resultaat

Rassenproef biologische zomertarwe 2017: zonder neerslag naar een goed (bak)resultaat Rassenproef biologische zomertarwe 2017: zonder neerslag naar een goed (bak)resultaat Voor het telen van biologische bakwaardige tarwe wordt er vaak gekozen voor zomertarwe in plaats van wintertarwe. In

Nadere informatie

Rassenkeuze erwten en veldbonen in combinatie met triticale

Rassenkeuze erwten en veldbonen in combinatie met triticale Rassenkeuze erwten en veldbonen in combinatie met triticale Karel Dewaele, Annelies Beeckman, Lieven Delanote In de zoektocht naar een hogere bedrijfseigen eiwitproductie voert Inagro reeds enkele jaren

Nadere informatie

TOLALG14SPZ_BM08 (Blad)bemestingsproef in najaarsspinazie voor industriële verwerking met voorteelt Tarwe.

TOLALG14SPZ_BM08 (Blad)bemestingsproef in najaarsspinazie voor industriële verwerking met voorteelt Tarwe. TOLALG14SPZ_BM08 (Blad)bemestingsproef in najaarsspinazie voor industriële verwerking met voorteelt Tarwe. Doel Rekening houdende met N-vrijstelling/immobilisatie uit oogstresten van de voorteelt gedeeltelijk

Nadere informatie

Rassenproef prei late herfst biologische teelt 2017

Rassenproef prei late herfst biologische teelt 2017 Rassenproef prei late herfst biologische teelt 2017 Karel Dewaele, Philippe France, Lieven Delanote In de biologische preiteelt is de rassenkeuze het voornaamste instrument ter beheersing van ziekten en

Nadere informatie

Beperkte bijbemesting volstaat voor goede biologische prei-opbrengst

Beperkte bijbemesting volstaat voor goede biologische prei-opbrengst Beperkte bijbemesting volstaat voor goede biologische prei-opbrengst Lieven Delanote, Annelies Beeckman, Johan Rapol MAP4 legt aan de groentetelers een aantal nieuwe normen en maatregelen inzake bemesting

Nadere informatie

Rassenproef broccoli zomer biologische teelt 2017: Stresstest voor vroege rassen

Rassenproef broccoli zomer biologische teelt 2017: Stresstest voor vroege rassen Rassenproef broccoli zomer biologische teelt 2017: Stresstest voor vroege rassen Karel Dewaele, Lieven Delanote, Johan Rapol Het zeer droge seizoen 2017 werd een echte stresstest voor de rassen in deze

Nadere informatie

Rassenproef broccoli zomer biologische teelt 2017: Stresstest voor vroege rassen

Rassenproef broccoli zomer biologische teelt 2017: Stresstest voor vroege rassen Rassenproef broccoli zomer biologische teelt 2017: Stresstest voor vroege rassen Karel Dewaele, Lieven Delanote, Johan Rapol Het zeer droge seizoen 2017 werd een echte stresstest voor de rassen in deze

Nadere informatie

Valse Meeldauw in biologische uien

Valse Meeldauw in biologische uien Valse Meeldauw in biologische uien Effecten van compost M. Zanen en M. Hospers-Brands [2007] Louis Bolk Instituut Valse Meeldauw in biologische zaaiui, effecten van compost, M. Zanen en M. Hospers-Brands.

Nadere informatie

ONDERZAAI GRAS IN BLOEMKOOL: EFFECT OP HET NITRAATRESIDU

ONDERZAAI GRAS IN BLOEMKOOL: EFFECT OP HET NITRAATRESIDU ONDERZAAI GRAS IN BLOEMKOOL: EFFECT OP HET NITRAATRESIDU Proefcode : OL13 BKTTZA Uitgevoerd in opdracht van: Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw Technisch Comité Karreweg

Nadere informatie

Groeicurve Amora en Anosta (2015)

Groeicurve Amora en Anosta (2015) 4.1 Groeicurve en (2015) V. De Blauwer (Inagro) Samenvatting Al verschillende jaren op rij volgen PCA en Inagro de groei op van meerdere (half)vroege rassen op praktijkpercelen. Tijdens 2015 werden 9 velden

Nadere informatie

VELDSLA ONDER GLAS Rassenonderzoek

VELDSLA ONDER GLAS Rassenonderzoek VELDSLA ONDER GLAS 216 - senonderzoek Winterteelt 216-217 4 e gamma TOAGLA16VSL_RA3 Onderzoek financieel gesteund door de Vlaamse overheid, Departement Landbouw en Visserij, Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling

Nadere informatie

Rassenkeuze erwten en veldbonen in combinatie met triticale

Rassenkeuze erwten en veldbonen in combinatie met triticale Rassenkeuze erwten en veldbonen in combinatie met triticale Karel Dewaele, Annelies Beeckman, Lieven Delanote In de zoektocht naar een hogere bedrijfseigen eiwitproductie voert Inagro reeds enkele jaren

Nadere informatie

quinoa Studiedag: Energiegewassen en alternatieve teelten A. De Vliegher Melle, 16 maart 2017

quinoa Studiedag: Energiegewassen en alternatieve teelten A. De Vliegher Melle, 16 maart 2017 quinoa Studiedag: Energiegewassen en alternatieve teelten A. De Vliegher Melle, 16 maart 2017 Quinoa? Chenopodium quinoa Willd. Oorsprong: Peru en Bolivia (5000 jaar v.c.) dan verspreid over het Andesgebied

Nadere informatie

TOLALG14SPZ_BM07: (Blad)bemestingsproef in najaarsspinazie voor industriële verwerking met voorteelt erwt.

TOLALG14SPZ_BM07: (Blad)bemestingsproef in najaarsspinazie voor industriële verwerking met voorteelt erwt. TOLALG14SPZ_BM07: (Blad)bemestingsproef in najaarsspinazie voor industriële verwerking met voorteelt erwt. Doel Rekening houdende met N-vrijstelling/immobilisatie uit oogstresten van de voorteelt gedeeltelijk

Nadere informatie

Proefresultaten zoete aardappel 2016

Proefresultaten zoete aardappel 2016 Proefresultaten zoete aardappel 2016 Zoete aardappel, een veelbelovend gewas In het najaar van 2016 werden in Proefcentrum Herent de eerste zoete aardappelen geoogst. Ondanks zijn naam is de zoete aardappel

Nadere informatie

Rassenproef bio wintertarwe : moderne populaties doorstaan moeilijk seizoen

Rassenproef bio wintertarwe : moderne populaties doorstaan moeilijk seizoen Rassenproef bio wintertarwe 2015-2016: moderne populaties doorstaan moeilijk seizoen Karel Dewaele, Lieven Delanote, Brecht Vandenbroucke, Inagro Voor het derde jaar testen we enkele samengestelde kruisingspopulaties

Nadere informatie

VOORJAARSBEMESTING IN PREI: EFFECT VAN MAGNESIUM

VOORJAARSBEMESTING IN PREI: EFFECT VAN MAGNESIUM VOORJAARSBEMESTING IN PREI: EFFECT VAN MAGNESIUM Proefcode: OL13 PRBMVJ Uitgevoerd in opdracht van: Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw Karreweg 6 9770 Kruishoutem Tel ++

Nadere informatie

Rassenproef Butternutpompoen 2012 biologische teelt

Rassenproef Butternutpompoen 2012 biologische teelt Rassenproef Butternutpompoen 2012 biologische teelt Ir. Lieven Delanote, Philippe France Er is een vraag naar diversificatie in het aanbod van biologische pompoenen. Butternut pompoenen komen hierbij nadrukkelijk

Nadere informatie

Spinazie voor de industrie 2018 voorjaar laat cultivaronderzoek

Spinazie voor de industrie 2018 voorjaar laat cultivaronderzoek PROEFVERSLAG Spinazie voor de industrie 2018 voorjaar laat cultivaronderzoek Proefnummer: TOLALG18SPZ_RA02 Identificatie opdrachtgever: Protocol identificatie opdrachtgever: Inagro POLLET Sabien Ieperseweg

Nadere informatie

Stikstofbemesting bij biologische aardappelen

Stikstofbemesting bij biologische aardappelen Stikstofbemesting bij biologische aardappelen A. Beeckman (Inagro), J. Rapol (Inagro), L. Delanote (Inagro) Samenvatting Uit proeven van voorgaande jaren kwam naar voor dat stalmest te traag werkt om optimaal

Nadere informatie

Bestrijding van blad- en aarziekten in wintertarwe. EH 859 Door: ing.h.w.g.floot

Bestrijding van blad- en aarziekten in wintertarwe. EH 859 Door: ing.h.w.g.floot Bestrijding van blad- en aarziekten in wintertarwe EH 859 Door: ing.h.w.g.floot Inleiding In de tarweteelt is de bestrijding van blad- en aarziekten eigenlijk ieder jaar nodig om een maximale financiële

Nadere informatie

De biologische biet. Ontwikkelingsmogelijkheden. Technische dagen KBIVB 2019 Antoons K., Vandergeten JP.

De biologische biet. Ontwikkelingsmogelijkheden. Technische dagen KBIVB 2019 Antoons K., Vandergeten JP. De biologische biet. Ontwikkelingsmogelijkheden Technische dagen KBIVB 2019 Antoons K., Vandergeten JP. 2 Bio bieten : een nieuwe teelt? Vruchtwisseling Rassenkeuze Zaai Bemesting Bestrijding tegen plaaginsecten

Nadere informatie

Bio vraagt meer van rassen spruitkool

Bio vraagt meer van rassen spruitkool Bio vraagt meer van rassen spruitkool Lieven Delanote, Johan Rapol Er zijn geen biologische fungiciden beschikbaar met een goede werkzaamheid tegen de courante ziekten in spruitkool. Voor de biologische

Nadere informatie

Mengteelt van triticale met voedererwt of veldbonen biedt perspectief 1

Mengteelt van triticale met voedererwt of veldbonen biedt perspectief 1 Mengteelt van triticale met voedererwt of veldbonen biedt perspectief 1 ir. Karel Van Den Berge, ir. Lieven Delanote, Inagro Situering Bij een mengteelt (erwten-graan, veldbonen-graan, ) worden de voordelen

Nadere informatie

Raseigenschappen biologische aardappelen. Vermeerdering Biologisch Uitgangsmateriaal (VBU) KW0826 Door: Douwe Werkman

Raseigenschappen biologische aardappelen. Vermeerdering Biologisch Uitgangsmateriaal (VBU) KW0826 Door: Douwe Werkman Raseigenschappen biologische aardappelen. Vermeerdering Biologisch Uitgangsmateriaal (VBU) KW0826 Door: Douwe Werkman Inleiding In opdracht van VBU (Vermeerdering Biologisch Uitgangsmateriaal) werd in

Nadere informatie

Biologische bloemkool heeft voordeel bij kleine startbemesting: ook verse grasklaver volstaat

Biologische bloemkool heeft voordeel bij kleine startbemesting: ook verse grasklaver volstaat Biologische bloemkool heeft voordeel bij kleine startbemesting: ook verse grasklaver volstaat Annelies Beeckman, Lieven Delanote, Johan Rapol Bij vroege en stikstofbehoevende teelten zoals bloemkool is

Nadere informatie

Rassenproef bio wintertarwe : Samengestelde kruisingspopulaties bevestigen

Rassenproef bio wintertarwe : Samengestelde kruisingspopulaties bevestigen Rassenproef bio wintertarwe 2014-2015: Samengestelde kruisingspopulaties bevestigen Karel Dewaele, Lieven Delanote, Brecht Vandenbroucke, Inagro Context Steeds meer onderzoeken tonen aan dat het verhogen

Nadere informatie

Hoe scoren handzaaimachines in het veld?

Hoe scoren handzaaimachines in het veld? Hoe scoren handzaaimachines in het veld? Tijdens de netwerkdag techniek in de bio tuinbouw op 9 september was er bijzonder veel aandacht voor de gedemonstreerde handzaaimachines. In een met linten afgebakend

Nadere informatie

Interactie Moddus en Actirob

Interactie Moddus en Actirob Interactie Moddus en Actirob Effect op zaadopbrengst Engels raaigras 2011 Expertisecentrum graszaad en graszoden Proefboerderij Rusthoeve en DLV Plant p/a Noordlangeweg 42 4486PR Colijnsplaat C Sam de

Nadere informatie

Observatieproef op proefboerderij Vrede-peel met buffergewassen naast snijmaïs

Observatieproef op proefboerderij Vrede-peel met buffergewassen naast snijmaïs Observatieproef op proefboerderij Vrede-peel met buffergewassen naast snijmaïs Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector AGV november 2003 PPO 510368 2003 Wageningen, Praktijkonderzoek Plant & Omgeving

Nadere informatie

Rassenonderzoek ziektegevoeligheid

Rassenonderzoek ziektegevoeligheid Rassenonderzoek ziektegevoeligheid Proefnummer: TOLALG17SPK_RA01 Identificatie opdrachtgever INAGRO VZW Protocol identificatie opdrachtgever INAGRO VANQUICKENBORNE Lennart Ieperseweg 87 8800 Rumbeke uitgevoerd

Nadere informatie

22a Grondbewerkingssystemen voor de teelt van wintertarwe EH 0623 Door: ing.h.w.g. Floot

22a Grondbewerkingssystemen voor de teelt van wintertarwe EH 0623 Door: ing.h.w.g. Floot 22a Grondbewerkingssystemen voor de teelt van wintertarwe EH 0623 Door: ing.h.w.g. Floot Inleiding In de tarweteelt is de grondbewerking een belangrijke kostenpost. Vooral bij monocultuur wintertarwe komt

Nadere informatie

Herkauwers & Akkerbouw

Herkauwers & Akkerbouw Herkauwers & Akkerbouw -project Teelttechniek van kruiden in grasland Annelies Beeckman (Inagro), Luk Sobry (Wim Govaerts & co.) Project: Teelttechniek kruiden voor gezond vee Doelstelling: Teelttechniek

Nadere informatie

/

/ Spinazie 3 Najaar 3.1 Doel Vergelijken van diverse rassen spinazie voor industriële verwerking voor wat betreft plant- en gewaskenmerken, ziektegevoeligheid alsook oogst- en opbrengstgegevens in het najaar.

Nadere informatie

PROEF CHEMISCH-MECHANISCHE ONKRUIDBESTRIJDING IN DE CICHOREITEELT

PROEF CHEMISCH-MECHANISCHE ONKRUIDBESTRIJDING IN DE CICHOREITEELT PROEF CHEMISCH-MECHANISCHE ONKRUIDBESTRIJDING IN DE CICHOREITEELT Beredeneerde gewasbescherming vandaag en morgen Les 13 & 14 Juin 2017 à Ramillies Met ondersteuning van de Vlaamse en Waalse regio en ontvangst

Nadere informatie

BIO BASED ECONOMY WERKT!

BIO BASED ECONOMY WERKT! DEDER alternatief oliehoudend gewas Nieuwe bron van hoogwaardige olie BIO BASED ECONOMY WERKT! GROENE GRONDSTOFFEN Inhoudsstoffen INLEIDING Deder (Camelina Sativa L.), of ook wel huttentut, vals vlas of

Nadere informatie

PROEF CHEMISCH-MECHANISCHE ONKRUIDBESTRIJDING IN DE BIETENTEELT

PROEF CHEMISCH-MECHANISCHE ONKRUIDBESTRIJDING IN DE BIETENTEELT PROEF CHEMISCH-MECHANISCHE ONKRUIDBESTRIJDING IN DE BIETENTEELT Beredeneerde gewasbescherming vandaag en morgen 13 & 14 Juni 2017 te Ramillies Met ondersteuning van de Vlaamse en Waalse regio en ontvangst

Nadere informatie

Samengestelde kruisingspopulaties doen niet onder voor wintertarwerassen

Samengestelde kruisingspopulaties doen niet onder voor wintertarwerassen Samengestelde kruisingspopulaties doen niet onder voor wintertarwerassen Karel Dewaele, Lieven Delanote, Femke Temmerman, Johan Rapol, Inagro Context Steeds meer onderzoeken tonen aan dat het verhogen

Nadere informatie

Fractioneren van de stikstofbemesting in aardappelen 6 jaar proeven

Fractioneren van de stikstofbemesting in aardappelen 6 jaar proeven Fractioneren van de stikstofbemesting in aardappelen 6 jaar proeven V. De Blauwer (Inagro), W. Odeurs (BDB), M. Goeminne (PCA) Samenvatting Het is moeilijk voor een teler om het nitraatresidu na de teelt

Nadere informatie

Nieuwe rassen komen in het zog van Grandval

Nieuwe rassen komen in het zog van Grandval Nieuwe rassen komen in het zog van Grandval Karel Van Den Berge, Lieven Delanote (Inagro) Gunther Leyssens (PIBO) Triticale is met ongeveer 200 ha het belangrijkste graangewas in de Vlaamse biologische

Nadere informatie

Duurzame onkruidbeheersing d.m.v. afdekmaterialen onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten

Duurzame onkruidbeheersing d.m.v. afdekmaterialen onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Duurzame onkruidbeheersing d.m.v. afdekmaterialen 2015-2016 onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten 1. Doel van project In de teelt van buxus struikjes wordt binnen het PT Koepelproject

Nadere informatie

9.4 Invloed koude tijdens bewaring pootgoed K. Demeulemeester (Inagro)

9.4 Invloed koude tijdens bewaring pootgoed K. Demeulemeester (Inagro) 9.4 Invloed koude tijdens bewaring pootgoed K. Demeulemeester (Inagro) Samenvatting Pootgoed wordt bewaard bij lage temperatuur. Dit heeft o.a. voordeel naar een maximale kiemrust, tragere fysiologische

Nadere informatie

Onderzoek naar effect van zaad primen en vroeg zaaien op opbrengst cichorei; verslag 2006 en eindverslag. Ir. L. van den Brink

Onderzoek naar effect van zaad primen en vroeg zaaien op opbrengst cichorei; verslag 2006 en eindverslag. Ir. L. van den Brink Onderzoek naar effect van zaad primen en vroeg zaaien op opbrengst cichorei; verslag 2006 en eindverslag Ir. L. van den Brink Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Business-unit Akkerbouw, Groene Ruimte

Nadere informatie

WORTEL wortelvliegbestrijding 2015

WORTEL wortelvliegbestrijding 2015 WORTEL wortelvliegbestrijding 2015 1 Bestrijding van de wortelvlieg in wortel opstellen van drempels 1.1 Doel De economische schadedrempels voor de behandeling van wortelvlieg zijn gedurende enige tijd

Nadere informatie

Rassenproef biologische zomertarwe 2014: ondanks gele roest bakwaardig

Rassenproef biologische zomertarwe 2014: ondanks gele roest bakwaardig Rassenproef biologische zomertarwe 2014: ondanks gele roest bakwaardig Karel Dewaele, Lieven Delanote, Johan Rapol De voorbije jaren is er een uitdrukkelijke vraag naar Vlaamse biologische baktarwe. Hierdoor

Nadere informatie

RASSENPROEF TOMAAT VOOR VERWERKING IN TUNNEL

RASSENPROEF TOMAAT VOOR VERWERKING IN TUNNEL RASSENPROEF TOMAAT VOOR VERWERKING IN TUNNEL Proefcode: gb12tors02 Uitgevoerd in opdracht van: Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw Technisch Comité Karreweg 6 9770 Kruishoutem

Nadere informatie

Toepassing van Agro-Vital en Agriton bemestingsproducten in de teelt van zaaiuien.

Toepassing van Agro-Vital en Agriton bemestingsproducten in de teelt van zaaiuien. Toepassing van Agro-Vital en Agriton bemestingsproducten in de teelt van zaaiuien. In opdracht van: Agro-vital/Agriton Molenstraat 10-1, 8391 AJ Noordwolde Fr, The Netherlands Uitgebracht door: N.G. Boot

Nadere informatie

1. Doel In deze rassenproef wordt de gebruikswaarde nagegaan van herfstrassen van bloemkool voor aanvoer aan de verse markt.

1. Doel In deze rassenproef wordt de gebruikswaarde nagegaan van herfstrassen van bloemkool voor aanvoer aan de verse markt. BLOEMKOOL 2017 Proef cultivaronderzoek bloemkool herfstrassen voor de verse markt Late herfstteelt - bestemming verse markt 1. Doel In deze rassenproef wordt de gebruikswaarde nagegaan van herfstrassen

Nadere informatie

Groeicurve Bintje en Fontane 2014

Groeicurve Bintje en Fontane 2014 Groeicurve en 2014 V. De Blauwer (Inagro), D. Florins (FIWAP), H. Rasmont (CARAH) Samenvatting Net zoals de vorige jaren werd tijdens het groeiseizoen van 2014 de groei van opgevolgd op 29 praktijkpercelen.

Nadere informatie

Bestrijding van slakken in graszaad, 2004

Bestrijding van slakken in graszaad, 2004 Bestrijding van slakken in graszaad, 2004 Zaadbehandeling van Engels raaigraszaad met pesticiden ter bescherming tegen slakken Albert Ester & Hilfred Huiting Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector

Nadere informatie

Invloed plantversterkers op opbrengst en gezondheid gewas in de teelt van pootaardappelen

Invloed plantversterkers op opbrengst en gezondheid gewas in de teelt van pootaardappelen Invloed plantversterkers op opbrengst en gezondheid gewas in de teelt van pootaardappelen KW 0112 Door: ing. H.W.G. Floot Inleiding In de teelt van biologische aardappelen gelden specifieke regels van

Nadere informatie

Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw. Rassenonderzoek winterkoolzaad 2011

Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw. Rassenonderzoek winterkoolzaad 2011 Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw Rassenonderzoek winterkoolzaad 2011 Rassenonderzoek winterkoolzaad 2011 Opdrachtgever: Euro Grass: T.a.v. dhr. B. Bles Monsanto: T.a.v. dhr. H. Braatz Syngenta

Nadere informatie

Groeicurve Première en Sinora (2016)

Groeicurve Première en Sinora (2016) Groeicurve en (2016) V. De Blauwer (Inagro) Samenvatting Al verschillende jaren op rij volgen PCA en Inagro de groei op van meerdere (half)vroege rassen op praktijkpercelen. Tijdens 2016 werden 8 velden

Nadere informatie

BEMESTING WINTERTARWE (Tekst uit LCG-Brochure Granen Oogst 2009)

BEMESTING WINTERTARWE (Tekst uit LCG-Brochure Granen Oogst 2009) - 1 - BEMESTING WINTERTARWE (Tekst uit ) Let wel: de proeven aangelegd door het LCG in 2009 werden uitgevoerd conform de bemestingsnormen die van kracht waren in 2009. Deze bemestingsnormen van 2009 zijn

Nadere informatie

De bietenteelt heeft veel herbiciden nodig

De bietenteelt heeft veel herbiciden nodig PROEF CHEMISCH-MECHANISCHE ONKRUIDBESTRIJDING IN DE BIETENTEELT Beredeneerde gewasbescherming vandaag en morgen 13 & 14 Juni 2017 te Ramillies Met ondersteuning van de Vlaamse en Waalse regio en ontvangst

Nadere informatie

Rassenproef prei late herfst biologische teelt Biologische hybrides weerstaan moeilijk groeiseizoen

Rassenproef prei late herfst biologische teelt Biologische hybrides weerstaan moeilijk groeiseizoen Rassenproef prei late herfst biologische teelt 2016 Biologische hybrides weerstaan moeilijk groeiseizoen Karel Dewaele, Philippe France, Lieven Delanote In de biologische preiteelt is de rassenkeuze het

Nadere informatie

Voorjaarstoepassing van drijfmest in wintertarwe. Sander Smets, onderzoeker akkerbouw PIBO-Campus

Voorjaarstoepassing van drijfmest in wintertarwe. Sander Smets, onderzoeker akkerbouw PIBO-Campus Voorjaarstoepassing van drijfmest in wintertarwe Sander Smets, onderzoeker akkerbouw PIBO-Campus Situering project Doelstelling project Focus op achteruitgang van de bodem door intensieve productiesystemen

Nadere informatie

Invloed van het oogsttijdstip op kwaliteit en opbrengst in zaaiuien. rapport / publicatie. nr

Invloed van het oogsttijdstip op kwaliteit en opbrengst in zaaiuien. rapport / publicatie. nr Invloed van het oogsttijdstip op kwaliteit en opbrengst in zaaiuien rapport / publicatie nr. 08-0 Uireka is een uniek driejarig ketenproject met als doel het verbeteren van de kwaliteit en daarmee het

Nadere informatie

RASSENPROEF KROPSLA WINTERTEELT

RASSENPROEF KROPSLA WINTERTEELT RASSENPROEF KROPSLA WINTERTEELT Proefcode: gg14 slrswi In opdracht van: PCG vzw Technisch comité Karreweg 6 B-9770 Kruishoutem Tel ++ 32 (0)9 381 86 86 Fax ++ 32 (0)9 381 86 99 pcg@pcgroenteteelt.be Door:

Nadere informatie

CRESSEN TELEN IN TUNNEL: DEMONSTRATIEVE RASSENPROEF VOORJAAR

CRESSEN TELEN IN TUNNEL: DEMONSTRATIEVE RASSENPROEF VOORJAAR CRESSEN TELEN IN TUNNEL: DEMONSTRATIEVE RASSENPROEF VOORJAAR Proefcode: GB15 CRRS01 In opdracht van: Leader-project In my backyard: delicatessegroenten op een dienblad Door: PCG vzw Karreweg 6 B-9770 Kruishoutem

Nadere informatie

Rassenproef prei late herfst biologische teelt Joran Barbry, Philippe France, Karel Dewaele, Lieven Delanote

Rassenproef prei late herfst biologische teelt Joran Barbry, Philippe France, Karel Dewaele, Lieven Delanote Rassenproef prei late herfst biologische teelt 2018 Joran Barbry, Philippe France, Karel Dewaele, Lieven Delanote Rassenkeuze blijft het belangrijkste instrument in de biologische preiteelt om ziekten

Nadere informatie

Koolzaadbericht nr 03 mei 2013 Koolzaadsnuitkever -Sclerotinia

Koolzaadbericht nr 03 mei 2013 Koolzaadsnuitkever -Sclerotinia Koolzaadbericht nr 03 mei 2013 Koolzaadsnuitkever -Sclerotinia 1. Stand van het gewas (observatie 7mei) Op vandaag zijn alle percelen volop in bloei. Op de percelen met een egale gewasstand, behalen we

Nadere informatie

Na de teelt 18/11/

Na de teelt 18/11/ HERFSTSAVOOIKOOL 2015 met bestemming industrie 1 Cultivaronderzoek late herfstteelt - bestemming industrie 1.1 Doel In deze proef werden verschillende rassen onderzocht op hun geschiktheid voor levering

Nadere informatie

Groenbemester als vervanging vals zaaibed

Groenbemester als vervanging vals zaaibed Groenbemester als vervanging vals zaaibed Onkruidonderdrukking door groenbemesters 24 januari 2019, Wiepie Haagsma Onkruidbeheersing in de praktijk Vruchtwisseling en gewaskeuze Hoofdgrondbewerking Teeltwijze

Nadere informatie

3. Rassenproef knolvenkel voorjaarsteelt

3. Rassenproef knolvenkel voorjaarsteelt 3. Rassenproef knolvenkel voorjaarsteelt 3.1 Doel In deze proef werden diverse rassen vergeleken in de vroege teelt voor wat betreft, plant- en gewaskenmerken, ziektegevoeligheid, alsook oogst- en opbrengstgegevens.

Nadere informatie

Erosieklas 2019 Vlaamse Ardennen

Erosieklas 2019 Vlaamse Ardennen Erosieklas 2019 Vlaamse Ardennen 5 maart 2019 Erosiecafé s 2018 Algemeen overzicht Heuvelland/Zwevegem 2 ondernemersgroepen goed bodemzorg ism Leader kleine kemmelbeek Vlaamse Ardennen 2 erosieklassen

Nadere informatie

Inhoud Inleiding 3. 1 Over quinoa 4 Naamgeving 4. 2 Geschikte variëteiten voor Vlaanderen Perceelkeuze en voorbereiding 14

Inhoud Inleiding 3. 1 Over quinoa 4 Naamgeving 4. 2 Geschikte variëteiten voor Vlaanderen Perceelkeuze en voorbereiding 14 Teeltgids 2017 Inhoud Inleiding 3 1 Over quinoa 4 Naamgeving 4 Verspreiding 4 Plantkenmerken 5 Duurzaam gewas 6 Nutritionele waarde 7 2 Geschikte variëteiten voor Vlaanderen 11 3 Perceelkeuze en voorbereiding

Nadere informatie

Groenbemesters 2015-2016. Een vruchtbare investering

Groenbemesters 2015-2016. Een vruchtbare investering Groenbemesters 2015-2016 Een vruchtbare investering Beste akkerbouwer, Gezondheid, structuur en een goed bodemleven van de bodem verbeteren de opbrengst van teeltgewassen en hiermee ook uw bedrijfsresultaat.

Nadere informatie

Bemestingsstrategie voor de teeltcombinatie gras-maïs

Bemestingsstrategie voor de teeltcombinatie gras-maïs Bemestingsstrategie voor de teeltcombinatie gras-maïs Auteurs Gert Van de Ven, An Schellekens Wendy Odeurs Joos Latré 14/03/2014 www.lcvvzw.be 2 / 8 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 3 Inleiding... 4 Adviezen...

Nadere informatie

Teamsamenstelling: Jan Reinder Smeenge, Harry Koonstra, David van der Schans (PPO-WUR)

Teamsamenstelling: Jan Reinder Smeenge, Harry Koonstra, David van der Schans (PPO-WUR) Rapportage Satellietbedrijf Smeenge Zeegse -2015 Teamsamenstelling: Jan Reinder Smeenge, Harry Koonstra, David van der Schans (PPO-WUR) Vlnr. Harry Koonstra, Jan Reinder Smeenge In mei 2015 met het team

Nadere informatie

RASSENPROEF BIOLOGISCHE KRUIDEN: KORIANDER (1 E ZAAI)

RASSENPROEF BIOLOGISCHE KRUIDEN: KORIANDER (1 E ZAAI) RASSENPROEF BIOLOGISCHE KRUIDEN: KORIANDER (1 E ZAAI) Proefcode: OL13 KORS01 In opdracht van: Technisch Comité kruiden Justine Dewitte Karreweg 6 Kruishoutem België 09/381,86,82 09/381,86,99 jd@proefcentrum-kruishoutem.be

Nadere informatie

Cultuur- en gebruikswaardeonderzoek industriespinazie 2002 Voorjaarszaai. H. de Putter

Cultuur- en gebruikswaardeonderzoek industriespinazie 2002 Voorjaarszaai. H. de Putter Cultuur- en gebruikswaardeonderzoek industriespinazie 2002 Voorjaarszaai H. de Putter Praktijkonderzoek Plant & Omgeving BV. Projectrapport nr. 110118 2001 Wageningen, Praktijkonderzoek Plant & Omgeving

Nadere informatie

Satellietbedrijf Tiems

Satellietbedrijf Tiems Satellietbedrijf Tiems Rapportage 2016 Algemeen Bedrijfsgegevens Naam:Maatschap Tiems-Cazemier Adres: Molenberg 2 9567 PP Anloo Het bedrijf van Henk Tiems telt ruim 100 stuks melkkoeien en 70 stuks jongvee.

Nadere informatie

AARDAPPELEN. nr variëteit maat zaadhuis. 1 Agria Bioselect Agrico/Binst. 2 Biogold Van Rijn. 3 Charlotte Bio Terra (Binst)

AARDAPPELEN. nr variëteit maat zaadhuis. 1 Agria Bioselect Agrico/Binst. 2 Biogold Van Rijn. 3 Charlotte Bio Terra (Binst) AARDAPPELEN 1 Proefopzet Variëteitenproef in samenwerking met het PCBT te Beitem. Doel is om samen met het PCBT op zoek te gaan naar variëteiten die geschikt zijn voor de biologische teeltwijze. Hiertoe

Nadere informatie

GROENBEMESTERS VROEGE ZAAI: OPVOLGING N- VAST- EN VRIJSTELLING

GROENBEMESTERS VROEGE ZAAI: OPVOLGING N- VAST- EN VRIJSTELLING GROENBEMESTERS VROEGE ZAAI: OPVOLGING N- VAST- EN VRIJSTELLING Proefcode : OL09 GRBM01 Uitgevoerd in opdracht van : Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw Technisch comité Karreweg

Nadere informatie

Reken af met duist in stappen

Reken af met duist in stappen Reken af met duist in stappen Zo blijft resistente duist beheersbaar Duist is een lastig onkruid in wintertarwe. Dat komt met name doordat het een directe concurrent is voor het gewas. Het ontneemt voedsel

Nadere informatie

Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw. SPNA Precisiezaai wintertarwe

Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw. SPNA Precisiezaai wintertarwe Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw SPNA Precisiezaai wintertarwe SPNA Precisiezaai wintertarwe Auteur: Rapportnummer: Projectnummer: 270 Onderzoekslocatie: Dhr. W.S. Otter Dhr. J. van t Westeinde

Nadere informatie

VELDSLA ONDER GLAS 2015

VELDSLA ONDER GLAS 2015 VELDSLA ONDER GLAS 2015 Zaaidichtheid 4 e gamma (winter 2015-2016 ) TOAGLA15VSL_TT01 Onderzoek financieel gesteund door GMO. Doel Nagaan wat de invloed is van de zaaidichtheid op opbrengst en geel blad.

Nadere informatie

Bestrijding van slakken in wintertarwe, 2004

Bestrijding van slakken in wintertarwe, 2004 Bestrijding van slakken in wintertarwe, 2004 Zaadbehandeling van wintertarwezaad met pesticiden ter bescherming tegen slakken Albert Ester & Hilfred Huiting Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector

Nadere informatie

Mogelijkheid tot ploegloos zaaien van groenten 2014

Mogelijkheid tot ploegloos zaaien van groenten 2014 Mogelijkheid tot ploegloos zaaien van groenten 2014 1 Doel Mogelijkheid nagaan om een ploegloze teelt uit te voeren bij uitzaai van fijne zaden na inwerken van een groenbedekker. Nagaan wat de impact is

Nadere informatie

Bert Purnot Luc Engelborghs. Probleemstelling

Bert Purnot Luc Engelborghs. Probleemstelling Probleemstelling Groenteteelt: relatief hoge verliezen van nutriënten naar milieu (relatief beperkte bewortelingsdiepte) Nitraat: zeer mobiel en snelle uitspoeling Monitoringsnetwerk VMM = MAP-meetpunten

Nadere informatie

BODEMBEWERKING BIJ SUIKERBIETEN WELKE KIEZEN?

BODEMBEWERKING BIJ SUIKERBIETEN WELKE KIEZEN? BODEMBEWERKING BIJ SUIKERBIETEN WELKE KIEZEN? Ronald Euben Wat vraagt de biet? 2 Bij de zaai Enkele (kleine) kluiten bovenaan (dichtslaan, erosie) Verkruimelde, aangedrukte laag (contact zaad bodem) Vaste,

Nadere informatie

NIET-KERENDE BODEMBEWERKING BIJ SUIKERBIETEN

NIET-KERENDE BODEMBEWERKING BIJ SUIKERBIETEN NIET-KERENDE BODEMBEWERKING BIJ SUIKERBIETEN Vandergeten J.P. & Vanstallen M. Prov. Vlaams-Brabant - Tollembeek 2 NKG & Erosiebestrijding wordt vanaf het eerste jaar waargenomen dubbel effect: - op niveau

Nadere informatie

Inhoud Inleiding 3. 1 Over quinoa 4 Naamgeving 4. 2 Geschikte rassen voor Vlaanderen Perceelkeuze en voorbereiding 14

Inhoud Inleiding 3. 1 Over quinoa 4 Naamgeving 4. 2 Geschikte rassen voor Vlaanderen Perceelkeuze en voorbereiding 14 Teeltgids 2017 Inhoud Inleiding 3 1 Over quinoa 4 Naamgeving 4 Verspreiding 4 Plantkenmerken 5 Duurzaam gewas 6 Nutritionele waarde 7 2 Geschikte rassen voor Vlaanderen 10 3 Perceelkeuze en voorbereiding

Nadere informatie

RASSENPROEF LOSSE TOMAAT

RASSENPROEF LOSSE TOMAAT RASSENPROEF LOSSE TOMAAT Proefcode : gb13tors01 Uitgevoerd in opdracht van: Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost- Vlaanderen vzw Technisch Comité Karreweg 6 9770 Kruishoutem Tel ++ 32 (0)9

Nadere informatie

DE IMPACT VAN OMSCHAKELEN OP MIJN BEDRIJFSVOERING. Lieven Delanote Inagro Sander Van Haver Bio zoekt Boer Ignace Deroo Boerenbond

DE IMPACT VAN OMSCHAKELEN OP MIJN BEDRIJFSVOERING. Lieven Delanote Inagro Sander Van Haver Bio zoekt Boer Ignace Deroo Boerenbond DE IMPACT VAN OMSCHAKELEN OP MIJN BEDRIJFSVOERING Lieven Delanote Inagro Sander Van Haver Bio zoekt Boer Ignace Deroo Boerenbond EEN VOORBEELD Boerderij Jan en Rita - 30 ha - 7,5 ha prei verse markt -

Nadere informatie

Groeiregulatie in Engels raaigras

Groeiregulatie in Engels raaigras Groeiregulatie in Engels raaigras Effect Moddus, Actirob, MCPA en middel X op zaadopbrengst in 2012 In opdracht van en gefinancierd door Productschap Akkerbouw en Werkgroep graszaden en graszoden Postbus

Nadere informatie