Nederlek vecht voor zelfstandigheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nederlek vecht voor zelfstandigheid"

Transcriptie

1

2 Nederlek vecht voor zelfstandigheid VOORWOORD De Provincie startte een Arhi-procedure voor zes gemeenten in de Krimpenerwaard: Bergambacht, Ouderkerk, Schoonhoven, Vlist, Krimpen aan den IJssel en Nederlek. Het College van Gedeputeerde Staten wil een K5-gemeente (zonder Krimpen aan den IJssel). Zo zou een grote regiogemeente ontstaan met een oppervlakte dat groter is dan dat van Rotterdam, Vlaardingen en Schiedam bij elkaar. Gedeputeerde Staten presenteren dit als een noodzakelijke stap die leidt tot beter bestuur en die kan rekenen op draagvlak van politici en burgers. Dat is echter volstrekt niet het geval. Indien de (verdere) besluitvorming wordt gebaseerd op feiten, op bestaand beleid en op wetgeving, dan komt die K5-gemeente er niet. Dan blijft Nederlek zelfstandig. Het beleid van de Provincie staat niet alleen haaks op de wensen van onze burgers, maar ook op initiatieven van gemeenten om samen bestuurlijke uitdagingen op te pakken. Nederlek wil en kan zelfstandig blijven. Feiten en omstandigheden bevestigen en onderstrepen dit, maar het College van Gedeputeerde Staten gaat hieraan voorbij. Dit boekje presenteert een reeks van missers die dit College inmiddels heeft gemaakt bij het herindelingsproces van de Krimpenerwaard. Zo brengen wij het lokale verhaal onder de aandacht. Dat is hard nodig. De Stuurgroep Nederlek Zelfstandig Oplage: 500 Datum: oktober 2010 Redactie: gemeente Nederlek

3 "K5-GEMEENTEN KOMEN ER ZELF NIET UIT, DAAROM STARTEN WE DE HERINDELING, BEWEERT DE PROVINCIE. De feiten: K5-gemeenten wisten in 2009 al wat ze wilden. We starten de herindelingsprocedure, omdat de betrokken gemeenten er zelf niet uitkomen en wij ze graag verder willen helpen in dit proces, aldus de Provincie. Maar al in de zomer van 2009 besloten de vijf gemeenteraden de samenwerking voort te zetten en in 2012 te evalueren. De gemeenten hoefden er dus niet uit te komen. Ze wáren er samen al uit. Provincie zet samenwerking onder druk De problemen ontstonden pas toen de Provincie grote druk uit ging oefenen op de vijf gemeenten: fuseren moet, fuseren is onvermijdelijk, fuseren is het enige toekomstbeeld. Hiermee zorgt de Provincie zélf voor verdeeldheid in de Krimpenerwaard. Vervolgens is de Provincie er als eerste bij om te beweren dat de gemeenten er niet uitkomen en dat daarom herindeling onvermijdelijk is. Moed nodig Wij zouden graag zien dat het College van Gedeputeerde Staten de bestuurlijke moed heeft de feitelijke situatie onder ogen te zien in plaats van verwarring te zaaien. Dan ziet dit College een bestuurskrachtige gemeente en een sterk samenwerkingsverband met slechts één serieus probleem: de Provincie die van meet af aan de samenwerking onder druk zet met een opgelegde herindeling. Een herindeling waar de lokale politiek of de bewoners niet om hebben gevraagd. En dat is een grote misser!

4 HERINDELING IS ONVERMIJDELIJK, BEWEERT DE PROVINCIE. Op de voorpagina van de informatiekrant van de Provincie (april 2010) staat een grote kop: Herindeling van de vijf gemeenten is onvermijdelijk. Dat is een grote misser! Er zijn geen bestuurlijke knelpunten in Nederlek en ook niet in het samenwerkingsverband K5. En als zich al knelpunten voordoen, zijn Nederlek en het samenwerkingsverband K5 goed in staat die op te lossen. Uit onderzoek blijkt dat Nederlek een bestuurskrachtige gemeente is en dat zij haar takenpakket volledig oppakt. Alleen of samen met anderen. Verder blijkt uit de opiniepeiling onder de inwoners van Nederlek dat er géén draagvlak is voor herindeling. Ook de gemeenteraad ziet helemaal niets in een herindeling. De gemeenteraad wijst een herindeling daarom unaniem en faliekant af. De conclusie is daarom dat herindeling in strijd is met het beleid van het Ministerie van BZK. De Provincie heeft géén goede argumenten om Nederlek te dwingen tot herindeling. Er zijn juist veel argumenten om dat niet te doen. De Provincie kan dat weten en wij vinden het daarom een grote misser dat de Provincie de inwoners zo eenzijdig en zo voorbarig informatie heeft verstrekt. De misser is extra groot, omdat die informatie van de Provincie kwam op een moment dat in Nederlek een opiniepeiling gaande was over herindeling. Uitgerekend op dat moment zaait de Provincie grote twijfel of het voor de inwoners nog zin heeft om mee te doen aan de opiniepeiling. En dat terwijl de Provincie en het ministerie volgens hun beleidsregels het draagvlak onder de inwoners heel belangrijk vinden. Kennelijk vindt de Provincie het geen enkel probleem de inwoners, de gemeenteraad en de leden van de Tweede en de Eerste Kamer te passeren door de herindeling als onvermijdelijk te presenteren. De inwoners zijn op het verkeerde been gezet.

5 DE GEFUSEERDE GEMEENTE START MET EEN GERING BEGROTINGSTEKORT, BEWEERT DE PROVINCIE. Feit: de nieuwe gefuseerde gemeente start met een fors begrotingstekort. De gefuseerde gemeente in de Krimpenerwaard die de Provincie zo graag wil, zou starten met een gering begrotingstekort. Maar onderzoek van BMC en een verdiepingsonderzoek van de Provincie en gemeenten voorspellen een tekort van 3,5 tot 5 miljoen per jaar. Alle K5-gemeenten schatten de tekorten veel hoger in dan de Provincie. De gemakzuchtige en eenzijdige redeneringen van de Provincie zijn een grote misser. Tekorten niet weggewerkt De Provincie stelt dat ze financieel toezicht houdt op de gemeenten. Volgens de Provincie worden de tekorten wel weggewerkt zodat de nieuwe gemeente op de fusiedatum nauwelijks een tekort heeft en een goede financiële start kan maken. Waarom zijn de tekorten dan niet weggewerkt onder de gunstige economische omstandigheden van de afgelopen jaren? Denkt de Provincie nu werkelijk dat de tekorten wel weggewerkt kunnen worden ten tijde van een economische crisis en een kostbaar fusieproces? Burgers de dupe De Provincie zadelt de regio op met een kostbaar fusieproces en een financieel probleem. De Provincie drukt de fusie door en neemt een fors tekort op de koop toe. De burgers zijn de dupe. Want bij dit soort tekorten gaan de lokale belastingen ongetwijfeld fors omhoog en gaat het voorzieningenniveau voor de burgers omlaag.

6 NEDERLEK VERANDERT STEEDS VAN STANDPUNT, BEWEERT DE PROVINCIE. Niets is minder waar. Nederlek kiest van meet af aan voor zelfstandigheid. De gemeenteraad van Nederlek heeft altijd unaniem één standpunt gehad en uitgedragen. De gemeenteraad is vóór een zelfstandige gemeente en wil bij bovenlokale zaken blijven samenwerken. De bewering van Van Engelshoven-Huls Ook in Nederlek veranderen standpunten is dus niet waar. Conclusie onderzoek 2009: Zelfstandig blijven en bovenlokaal samenwerken In 2009 is de K2-variant onderzocht: een fusie tussen Nederlek en Krimpen aan den IJssel. Uit dit onderzoek concludeert de raad dat behoud van zelfstandigheid meer voordelen biedt dan fusie tot K2. Het standpunt blijft daarom: de gemeenteraad wil zelfstandigheid en de samenwerking in de Krimpenerwaard voortzetten. Nederlek verandert dus geen standpunten, maar verkent en onderzoekt mogelijkheden. Hiertoe voelt Nederlek zich gedwongen, omdat de bestaande goede samenwerking wordt bemoeilijkt door de pressie van de Provincie. De Provincie verdraait de feiten De Provincie schrijft inmiddels nergens meer: Nederlek is voor zelfstandigheid. In plaats daarvan schrijft zij overal: Nederlek heeft niet gekozen voor een fusie met Krimpen aan den IJssel. Zo etaleert de Provincie halve waarheden. Nederlek wil zelfstandig blijven Het standpunt van Nederlek over zelfstandigheid met bovenlokale samenwerking is volstrekt consistent. De Provincie doet erg haar best om volkomen onterecht de indruk te wekken dat Nederlek van standpunt verandert en niet goed weet wat ze wil. Dat weet Nederlek echter heel goed.

7 GEEN DRAAGVLAK VOOR HERINDELING BIJ AANTAL INWONERS VAN NEDERLEK, BEWEERT DE PROVINCIE. Een nieuwsbericht van de Provincie Zuid-Holland kopt: geen draagvlak voor herindeling Krimpenerwaard bij aantal inwoners van Nederlek. Alweer een grote misser! Feit: grote opkomst inwonersavond Het nieuwsbericht doet verslag van de inwonersavond op 11 mei. De heer Van Engelshoven- Huls kon het grote aantal aanwezige bewoners (350) op geen enkele manier overtuigen van zijn standpunt. Feit: ongelukkige timing De Provincie heeft de informatieavond uitgerekend in de meivakantie gepland. Dit komt bij veel inwoners over alsof de Provincie denkt: hoe minder bewoners, hoe beter. Feit: ruime meerderheid voor zelfstandige gemeente Niet een aantal maar een ruime meerderheid van de inwoners is voor een zelfstandige gemeente. Minder dan 20% is voor een fusie K5. Het draagvlak is getoetst met een enquête onder alle inwoners. De Provincie is volledig op de hoogte. Al deze feiten zijn de Provincie aangereikt. Toch staat het nieuwsbericht van de Provincie lijnrecht tegenover deze overtuigende feiten. Draagvlak is belangrijk Het kabinet hecht groot belang aan een sterk draagvlak onder de bevolking. Fusieprocessen moeten van onderop worden vormgegeven. Dit staat in het beleidskader gemeentelijke herindeling. De Provincie gaat hier volledig aan voorbij. Ze passeert en beledigt de inwoners van Nederlek met selectieve nieuwsberichten. In Nederlek onvoldoende draagvlak voor een herindeling Bij een ruime meerderheid van de inwoners van Nederlek is geen draagvlak voor een herindeling. De Provincie negeert dit volledig en wekt met selectieve berichtgeving de indruk dat slechts een aantal bewoners tegen de herindeling zou zijn.

8 GEMEENTEN HEBBEN GEVRAAGD OM HERINDELING, BEWEERT DE PROVINCIE. Feit: herindeling wordt van bovenaf opgelegd De Provincie kwam al op 2 februari 2009 met de conclusie dat ze een voorkeur heeft voor één gemeente in de Krimpenerwaard. Vier van de vijf gemeenten in de Krimpenerwaard waren toen simpelweg voor zelfstandigheid. En vijf gemeenten wilden de samenwerking voortzetten. De Provincie doet aan geschiedvervalsing. Geen vraag om herindeling De gemeenten hebben nooit gevraagd om een herindeling. Toch beweert de Provincie dit keer op keer. Alle gemeenten besloten eind 2008 zelfstandig te blijven. Sindsdien oefent de Provincie grote druk uit op bestuurders. Onder deze druk gaat een aantal uiteindelijk overstag. Van bovenaf opgelegd Het proces behoort van onderop te lopen en op basis van gelijkwaardigheid. Van meet af aan is het proces in de Krimpenerwaard een strategie die van bovenaf is opgelegd. Een strategie die is gebaseerd op halve waarheden. Aanleiding fusie verandert voortdurend De Provincie lijkt steeds een andere reden te zoeken om de fusie te legitimeren. Eerst moest de zogenaamde vraag om herindeling door Ouderkerk een fusie legitimeren, vervolgens de forse opgaven in de Krimpenerwaard, daarna zouden gemeenten het zelf willen. De Provincie past de aanleiding steeds aan, omdat dit haar goed uitkomt. De Provincie legt onnodig en voorbarig een herindeling op en doet daarmee de democratie geweld aan. Een grote misser!

9 GEMEENTEN KUNNEN HUN TAKEN NIET AAN, DUS DE PROVINCIE MOET INGRIJPEN, BEWEERT DE PROVINCIE. Feit: met de K5-samenwerking is op operationeel en strategisch gebied al veel bereikt. De Provincie maakt keer op keer een opsomming van bestuurlijke opgaven in de Krimpenerwaard die niet klopt. De opsomming bevat opgaven die geen gemeentelijke opgaven zijn, die al zijn uitgevoerd of die slechts enkele gemeenten aangaan. Ook de gemeenten Bergambacht en Ouderkerk hebben daarop gewezen. Heldere opgaven Volgens de Provincie kan een grote K5-gemeente beter de toekomstige opgaven aan. De Groene Hartkernen zouden vitaler worden. Wij begrijpen dit niet. De gemeente Nederlek heeft met de structuurvisie een langetermijnplan voor herontwikkeling in beide kernen. En een grote gemeente zou volgens de Gedeputeerde beter kunnen beoordelen waar voorzieningen nodig zijn. Onbegrijpelijk; we realiseren heus geen grote en te dure voorzieningen die (in de streek) al voorhanden zijn. Onze financiën zijn niet voor niets op orde. Negeren van feiten Hoe is het mogelijk dat de Provincie geen betekenis toekent aan de bestuurskrachtmetingen? En waarom hecht de Provincie geen betekenis aan het SGBO-evaluatierapport? Waarom gaat de Provincie voorbij aan de commissie voortzetting samenwerking van de K5-gemeenten die adviseert door te gaan met die K5- samenwerking? De Provincie geeft een verkeerde voorstelling van de opgaven en de bestuurskracht in het gebied en gaat voorbij aan gerealiseerde oplossingen. Een grote misser!

10 ALS SAMENWERKING SLAAGT, IS HERINDELING EEN LOGISCHE VOLGENDE STAP. ALS SAMENWERKING NIET GOED GENOEG VERLOOPT, IS HERINDELING OOK EEN LOGISCHE STAP, BEWEERT DE PROVINCIE. Als op steeds meer terreinen succesvol wordt samengewerkt, is herindeling volgens de Provincie een logische stap. Omgekeerd redeneert de Provincie ook dat herindeling nodig is als de samenwerking niet goed genoeg verloopt. De Provincie hanteert dus een eenzijdige doelredenering. Ze komt zo altijd uit op haar doel: minder gemeenten in Zuid-Holland. Intentie om samen te werken verdraaid De Provincie moedigt gemeenten aan om samen te werken en zo bestuurskrachtiger te worden. En als gemeenten samenwerken, dan zijn ze niet bestuurskrachtig genoeg en moeten ze fuseren. De gemeenten van de Krimpenerwaard gingen samenwerken om zelfstandig te kunnen blijven. Nu wordt de intentie om samen te werken verdraaid: samenwerken leidt altijd tot fusie. Vraag naar noodzaak fusie niet gesteld Maar wat willen de burgers? Opvattingen van burgers en tal van onderzoeken hebben geleid tot een visie van de gemeente. In die visie past behoud van zelfstandigheid maar ook samenwerking, zoals dat in modern openbaar bestuur past. Er is geen enkel bestuur dat het in zijn eentje kan; elke overheid moet samenwerken. In de Krimpenerwaard bestaat een samenwerking die een ontwikkeling doormaakt. Nog geen jaar geleden hebben alle gemeenteraden uitgesproken de samenwerking te willen voortzetten en te verstevigen. Helaas, de Provincie bedreigt juist de samenwerking. Tussen besturen en tussen bestuur en samenleving. De vraag of fusie wel nodig is, is overgeslagen. Een grote misser!

11 NA FUSIE GROTERE AFSTAND TUSSEN INWONERS EN BESTUUR Na een herindeling van een gebied met 12 dorpskernen ontstaat een grote streekgemeente Krimpenerwaard. Een gebied groter dan Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen bij elkaar. Dit betekent verlies aan gebondenheid en contact van burgers met bestuur. De Provincie zegt veel belang te hechten aan de relatie tussen bestuur en burgers. Totdat zij een herindeling tracht te realiseren die hier nu juist slecht voor is. Dan zwijgt de Provincie op dit punt. Kleine afstand burger en bestuur Een kleine gemeente is beter in staat burgers aan zich te binden. De ideale gemeente is een gemeente die feeling en contact heeft met de burgers. Er bestaat behoefte aan een gemeente dicht bij huis, zeker bij thema s als leefbaarheid, de inrichting van de publieke ruimte en lokaal sociaal beleid. Effectiviteit en het realiseren van beleidsdoelen hebben niets te maken met opschaling, maar alles met consensus en draagvlak onder inwoners. Onderzoeken tonen aan dat de kwaliteit van het lokaal bestuur niet verbetert door een herindeling. Gebrek aan draagvlak Het gebrek aan draagvlak voor een fusie is in de gemeente Nederlek duidelijk in kaart gebracht. Helder is welke bezwaren die inwoners zien. Die hebben te maken met: het gebrek aan interne samenhang, het verdwijnen of op grote afstand raken van voorzieningen het zien verdwijnen van een financieel gezonde gemeente in een streekgemeente met een groot financieel tekort.

12 UIT ONAFHANKELIJK ONDERZOEK BLIJKT DAT HERINDELING ONVERMIJDELIJK IS, BEWEERT DE PROVINCIE. De feiten: Een onafhankelijk onderzoek is nooit uitgevoerd Volgens de Provincie toont objectief onderzoek aan dat een fusie van vijf gemeentes in de Krimpenerwaard onvermijdelijk is. Het onderzoek dat werd uitgevoerd was echter volstrekt niet onafhankelijk. Onderzoek niet onafhankelijk Er is onderzoek gedaan door een commissie, onder voorzitterschap van voormalig Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland, mevrouw Leemhuis-Stout. Dat onderzoek is echter volstrekt niet onafhankelijk. Immers, de commissie kreeg van de Provincie de opdracht een advies uit te brengen over de route naar en de condities waaronder tot die ene gemeente (één gemeente in de Krimpenerwaard) moet/kan worden gekomen. De herindeling was dus van meet af aan het uitgangspunt van de commissie. Uitkomst onderzoek vooropgezet De commissie kreeg niet de opdracht om nut en noodzaak van herindeling te onderzoeken. Met andere woorden, er is nooit onderzocht of er een probleem is. Er is nooit onderzocht wat de beste oplossing is voor het gebied. Waarom heeft de Provincie geen onafhankelijk onderzoek uit laten voeren met een open vraagstelling? Tot vandaag de dag hebben wij geen onafhankelijk onderzoek gezien waarin wordt onderbouwd dat herindeling leidt tot een verbetering voor deze regio. De commissie aanvaardde een onderzoeksopdracht die nooit onafhankelijk kon worden uitgevoerd. Zij leverde dus een vooropgezet rapport af. Onderzoek naar nut en noodzaak herindeling is nooit uitgevoerd Een onafhankelijk onderzoek naar de beste bestuurlijke structuren voor het gebied in de Krimpenerwaard is nooit uitgevoerd. De Provincie is kennelijk bevreesd voor de uitkomsten van een objectief onderzoek door onafhankelijke onderzoekers. Een misser!

13 OUDERKERK HEEFT GEVRAAGD OM EEN FUSIE, DUS KOMT DE HERINDELING VAN ONDERAF, BEWEERT DE PROVINCIE: De feiten: Ouderkerk heeft nooit gevraagd om een fusie De Provincie claimt dat de gemeenteraad van Ouderkerk heeft gevraagd om een fusie. De gemeenteraad heeft keer op keer gezegd dat dit niet zo is. Toch trekt de Provincie haar onjuiste claim niet in. Een grote misser! Gedeputeerde geeft misser toe De gemeenteraad en de burgemeester van Ouderkerk hebben de Provincie laten weten dat de bewering van de Provincie niet wordt ondersteund door besluitvorming in de raad. In telefoongesprekken geeft gedeputeerde Van Engelshoven-Huls deze fout toe. Maar hij is niet bereid om het argument terug te nemen omdat het inmiddels wijd verspreid is. Gedeputeerde komt belofte niet na Van Engelshoven-Huls belooft toch dat hij er alles aan zal doen om de foute weergave van feiten recht te zetten. Hij heeft dat nooit gedaan. Integendeel, hij profiteert tot op de dag van vandaag van het onjuiste beeld dat de gemeenteraad heeft gevraagd om een fusie in de Krimpenerwaard. Want herindelingen moeten immers van onderaf komen. Maar zo n beweging van onderaf was er niet. Fusie onder valse voorwendselen opgestart De Provincie legt onnodig en voorbarig een herindeling op en baseert zich daarbij willens en wetens op een onjuiste weergave van het standpunt van een gemeenteraad. Een valse start! Een misser.

14 GEDEPUTEERDE STATEN GEVEN NIET ALLE FEITEN WEER IN HET VOORSTEL HERINDELINGSADVIES. Het gevaar bestaat dat Provinciale Staten zo op het verkeerde been worden gezet. Gedeputeerde Staten verstrekken selectief informatie aan Provinciale Staten. Zij houden onderzoeksgegevens achter voor Provinciale Staten wanneer de resultaten niet bijdragen aan een positief beeld van de K5-gemeente. Twee voorbeelden. Niet vermeld: Structureel tekort van 5 miljoen Gedeputeerde Staten verwijzen naar het onderzoek van BMC. Dat geeft aan dat K5 de beste voorkeursvariant is. Onvermeld blijft daarbij de conclusie van BMC dat de K5-gemeente een structureel tekort heeft van ongeveer 5 miljoen per jaar. Niet vermeld: Zelfstandig Nederlek is volgens onderzoek houdbare optie Gedeputeerde Staten voeren aan dat de haalbaarheid van blijvende zelfstandigheid voor Nederlek minder groot is. Die conclusie halen zij uit Samen of Zelfstandig van dr. L. Schaap (2009). Gedeputeerde Staten leggen die conclusie totaal verkeerd en in hun voordeel uit. In datzelfde onderzoek concludeert Schaap namelijk dat zelfstandigheid voor Nederlek wel degelijk een houdbare optie is. Daarnaast plaatst dr. Schaap in zijn onderzoek Tussen Zellingen en Hoofdvaarwegen (2009) grote vraagtekens bij de wenselijkheid van fusie tot K5. Gedeputeerde Staten verzwijgen deze conclusies.

15 OPGELEGDE HERINDELING IN STRIJD MET REGEERAKKOORD Gemeentelijke herindeling komt alleen van onderaf, staat in het nieuwe regeerakkoord. De Provincie legt de herindeling Krimpenerwaard van bovenaf op. Deze herindeling is dus in strijd met het regeerakkoord. Fusie alleen van onderaf In het nieuwe regeerakkoord Vrijheid en verantwoordelijkheid staat dat gemeentelijke herindeling alleen van onderaf tot stand komt. Daardoor kan Nederlek niet meer worden gedwongen tot fusie nu het kabinet is geïnstalleerd. Het nieuwe kabinet beperkt de sturende rol van Provincies enorm. Herindeling in strijd met regeerakkoord Het ministerie van Binnenlandse Zaken, de Tweede Kamer en Eerste Kamer toetsen herindelingsvoorstellen aan dit nieuwe uitgangspunt. Doordat zowel Nederlek als Bergambacht tegen herindeling zijn, ontbreekt het draagvlak van onderaf. De minister en de Kamer kunnen niet anders dan concluderen dat deze herindeling in strijd is met het regeerakkoord. De volgende misser? Het heeft voor de Provincie geen zin om deze herindelingsprocedure voort te zetten. De vraag is nu of Provinciale Staten in november toch het Herindelingsadvies vaststellen en naar de minister sturen. Is dit de volgende misser?

16

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Gedeputeerde Staten Zuid-Holland College en raad Bergambacht College en raad Ouderkerk College en raad

Nadere informatie

herindelingsadvies Krimpenerwaard Inlichtingen bij 2 Doorkiesnummer Ons kenmerk

herindelingsadvies Krimpenerwaard Inlichtingen bij 2 Doorkiesnummer Ons kenmerk 00 GEMEENTE SCHOONHOVEN 00005555 De gemeenteraad van Gouda t.a.v. de griffie Postbus 1086 2800 BB Gouda r *fftf BAC -2.on.23 AflttA Nr. lovb 3 gouda Ingekomon 1 5 JULI 2011 Schoonhoven, 14 juli 2011 Afdeling

Nadere informatie

Krimpenerwaard: een kwestie van kiezen

Krimpenerwaard: een kwestie van kiezen Krimpenerwaard: een kwestie van kiezen Advies van de Externe Commissie Midden-Holland over de bestuurlijke situatie in de Krimpenerwaard Nevenadvies bij eindrapportage De drang naar groter, de hang naar

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 359 Samenvoeging van de gemeenten Ambt Montfort en Roerdalen Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Inleiding Dit wetsvoorstel stelt een samenvoeging

Nadere informatie

BM HGEKOMEN - 2 J»« Paraaf Provinciesecretaris

BM HGEKOMEN - 2 J»« Paraaf Provinciesecretaris P ZuTD HOLLAND BM2009-89 HGEKOMEN - 2 J»«5 -minuten versie voor Provinciate Staten Directie DLB Afdeling Bestuur en Beleidscoordinatie Registratienummer PZH-2009-380313 (DOS-2006-0001659) Datum vergadering

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 maart 2012 Gemeentelijke herindeling

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 maart 2012 Gemeentelijke herindeling > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG DGBK/BDF OBO Schedeldoekshaven 200 2511 EZ Den Haag Postbus 20011 2500

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 360 Samenvoeging van de gemeenten Roermond en Swalmen Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Inleiding Dit wetsvoorstel stelt de samenvoeging van

Nadere informatie

Leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland Postbus AB LELYSTAD. Geachte leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland,

Leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland Postbus AB LELYSTAD. Geachte leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland, gemeente Leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland Postbus 55 8200 AB LELYSTAD Uw brief van Onderwerp resultaten Stuurgroep Standpuntbepaling Provinciale Herindeling Uw kenmerk Bijlagen 1 Ons

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders van de gemeente. Geacht college,

Burgemeester en Wethouders van de gemeente. Geacht college, - stuurskracht/regio,..s/ POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Burgemeester en Wethouders van de gemeente Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon J. van der Wal BEL/ES Doorkiesnummer +31235143465 walj@noord-holland.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 824 Samenvoeging van de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik en wijziging van de grens tussen de provincies Utrecht en Zuid-Holland Nr. 5 VERSLAG

Nadere informatie

Aan Van Datum Onderwerp Zaaknummer

Aan Van Datum Onderwerp Zaaknummer Aan de gemeenteraad Van College van Burgemeester en wethouders Datum 29 juli 2014 Onderwerp mededeling Gedeputeerde Staten vaststelling gemeentegrenzen nieuwe gemeente Krimpenerwaard Zaaknummer 124168

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad,

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad, Raadsvoorstel Griffiersnummer: Onderwerp: Vaststelling herindelingsontwerp Datum B&W-vergadering: 17 juli 2012 Datum raadsvergadering: 30 juli 2012 Datum politieke avond: 11 juli 2012 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Ons kenmerk : l/jwoo Behandeld door : J. Klijn Bijlagen -

Ons kenmerk : l/jwoo Behandeld door : J. Klijn Bijlagen - Stichting Herindeling NEE Burgercomité Goedereede Postbus 224 3253 ZK Ouddorp Aan Provincie Zuid Holland T.a.v. mevrouw I. van Mulligen Commissiegriffier Bestuur en Middelen Postbus 90602 2509 LP Den Haag

Nadere informatie

provincie HOLLAND ZUID

provincie HOLLAND ZUID provincie HOLLAND 1% ~U~~ Z~14 Gemeente Molenwaard F-~ ~.f Gedeputeerde Staten + r ~~e~. Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Contact drs. J. van Straalen T 070-441 61 92 j. van. straalen@pzh.

Nadere informatie

2015-WB-36 Burgemeesterbrief

2015-WB-36 Burgemeesterbrief 2015-WB-36 Burgemeesterbrief Aan de gemeenteraad van de gemeente Wijdemeren Uw kenmerk: Uw brief van: Ons kenmerk: Datum: B/29571/15091 0/TB 10 september 2015 Behandelend ambtenaar: Doorkiesnummer: Bijlagen

Nadere informatie

voorstel gemeenteraad gemeenteraad Landgraaf en Heerlen Onderwerp Het herindelingsontwerp Landgraaf Heerlen.

voorstel gemeenteraad gemeenteraad Landgraaf en Heerlen Onderwerp Het herindelingsontwerp Landgraaf Heerlen. Vergadering: gemeenteraad Landgraaf en Heerlen voorstel gemeenteraad Onderwerp Het herindelingsontwerp Landgraaf Heerlen. Voorstel en besluit: De raad voor te stellen: 1. Het (bijgevoegde) herindelingsontwerp

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Burgemeester en Wethouders van de gemeente Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon J. van der Wal BEL/ES Doorkiesnummer 31 235143465 walj@noord-holland.

Nadere informatie

Nr. 0 9 SEP Afdoen voor: Naam. Naam

Nr. 0 9 SEP Afdoen voor: Naam. Naam Gedeputeerde Staten ---HOLLAND gemeente gouda Ingekomen BAC Nr. - ^. O 0 9 SEP 2010 ^.a3 Ovb p s p \ ; ^ - Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Contact drs. J. van Straalen T 070-441 61 92

Nadere informatie

Een onderzoek naar een klacht over het niet ter inzage leggen van een herindelingsontwerp

Een onderzoek naar een klacht over het niet ter inzage leggen van een herindelingsontwerp Rapport Wet Arhi, of nie? Een onderzoek naar een klacht over het niet ter inzage leggen van een herindelingsontwerp Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over het college van burgemeester

Nadere informatie

*** hetspassen door Gedeputeerde Staten van het Stappen verbetering kwal.te-t lokaal bestuur met daann: = E. adden door gemeenten h en a het

*** hetspassen door Gedeputeerde Staten van het Stappen verbetering kwal.te-t lokaal bestuur met daann: = E. adden door gemeenten h en a het Voordracht aait Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten provincie JJOLLAND ZUID c (k/v onderwerp!rken aan de kwaliteit van het lokaal bestuur in Zuid-Holland Nota Samerwei *** Vergadering Maart 2009

Nadere informatie

Bestuurlijke scenario s: pro s en contra s. Linze Schaap

Bestuurlijke scenario s: pro s en contra s. Linze Schaap Bestuurlijke scenario s: pro s en contra s Linze Schaap Bestuurlijke scenario's: pro's en contra's Dr. Linze Schaap Universitair Hoofddocent Tilburgse School voor Politiek en Bestuur Tilburg Center for

Nadere informatie

Toekomstvisie gemeente Weesp

Toekomstvisie gemeente Weesp Toekomstvisie gemeente Weesp Leeswijzer Hoofdstuk 1 (Aanleiding) en 2 (Proces tot nu toe) geven de context voor het uitvoeren van het bestuurskrachtonderzoek en het opstellen van deze toekomstvisie. In

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Landgraaf Postbus AA LANDGRAAF. in afschrift aan de leden van Provinciale Staten van Limburg

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Landgraaf Postbus AA LANDGRAAF. in afschrift aan de leden van Provinciale Staten van Limburg Burgemeester en Wethouders van de gemeente Landgraaf Postbus 31000 6370 AA LANDGRAAF in afschrift aan de leden van Provinciale Staten van Limburg Cluster STR Behandeld M.F. Rumpen Ons kenmerk 2016/100125

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 6. Toelichting pag. 8. Bijlage(n): 10

Ontwerpbesluit pag. 6. Toelichting pag. 8. Bijlage(n): 10 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 12 januari 2016 NUMMER PS AFDELING BDO COMMISSIE BEM STELLER Hans Versteeg DOORKIESNUMMER 030-2583364 DOCUMENTUMNUMMER 8177AF0E PORTEFEUILLEHOUDER Pennarts-Pouw

Nadere informatie

Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n)

Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) Inge 2'4 JUL 2017 Provincie Nooi :2 a n t 0 Gemeente Nuenen Aan Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten van de Provincie Noord-Brabant Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch Jan van Schijnveltlaan 2

Nadere informatie

Onderwerp Start Arhi-procedure en aankondiging open overleg met gemeenten Landgraaf, Heerlen, Brunssum, Kerkrade, Simpelveld en Voerendaal

Onderwerp Start Arhi-procedure en aankondiging open overleg met gemeenten Landgraaf, Heerlen, Brunssum, Kerkrade, Simpelveld en Voerendaal Bijlage 9 Provinciale Staten van Limburg Cluster STR Behandeld H.J.P.G. van Elmpt Ons kenmerk 2017/6098 Telefoon +31 43 389 99 64 Uw kenmerk - Maastricht 24 januari 2017 Bijlage(n) 1 Verzonden 24 januari

Nadere informatie

1. Op welke juridische gronden en redenen baseert u uw besluit om de regie bij de herindeling van de gemeente Nuenen over te nemen?

1. Op welke juridische gronden en redenen baseert u uw besluit om de regie bij de herindeling van de gemeente Nuenen over te nemen? Statenfractie Lokaal Brabant De heer J.H.W.F. Heijman Statenfractie CDA De heer M.N.R.C. Deryckere Postbus 90151 5200 MC 'S-HERTOGENBOSCH Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073)

Nadere informatie

1red , NOS, Gesprek met de minister-president, Ned.2, uur

1red , NOS, Gesprek met de minister-president, Ned.2, uur 1red18248 29-06-2007, NOS, Gesprek met de minister-president, Ned.2, 22.50 uur MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE, NA AFLOOP VAN DE MINISTERRAAD, OVER HET ONDERZOEK NAAR EVENTUELE VERLENGING VAN DE MISSIE IN

Nadere informatie

Impressie informatiebijeenkomst herindelingsontwerp Vijfheerenlanden van 15 december 2016 te Vianen

Impressie informatiebijeenkomst herindelingsontwerp Vijfheerenlanden van 15 december 2016 te Vianen Impressie informatiebijeenkomst herindelingsontwerp Vijfheerenlanden van 15 december 2016 te Vianen Het ontwerp voor de herindeling voor de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden ligt sinds 1 december 2016 ter

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 1 2001 DA HRLEM Gedeputeerde Staten De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus 20011 2500 EA S-GRAVEN HAGE Uw contactpersoon Dhr.j. van der Wal

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Documentnummer: B.16.2118 B.16.2118 Landgraaf, 11 november 2016 ONDERWERP: Herindelingsontwerp Landgraaf-Heerlen Raadsvoorstelnummer: 86 Verantwoordelijke

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 138 Samenvoeging van de gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland Nr. 3 Het advies van de Raad van State wordt niet openbaar gemaakt,

Nadere informatie

Onderwerp : Bekrachtiging voornemen herindeling BMWE

Onderwerp : Bekrachtiging voornemen herindeling BMWE Nummer : 10-17.2016 Onderwerp : Bekrachtiging voornemen herindeling BMWE Korte inhoud : Bekrachtiging om per 1 januari 2019 te komen tot een herindeling van de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond

Nadere informatie

SAMENWERKINGSVERBAND AUTONOME GEMEENTEN

SAMENWERKINGSVERBAND AUTONOME GEMEENTEN Gemeente Albrandswaard De gemeenteraad Postbus 1000 3160 GA RHOON Contactpersoon Dhr. F.J. Tollenaar Uw kenmerk - Datum 5 september 2011 Doorkiesnr. (0187) 49 77 79 Ons Kenmerk Bijlage(n) 1 Onderwerp verbeterpunten

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 358 Gemeentelijke herindeling van een aantal gemeenten in het westelijk deel van Midden-Limburg Nr. 3 HERDRUK 1 MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Inleiding

Nadere informatie

Gemeentelijke herindeling en lokale politiek. Rob (P.R.) van Doorn

Gemeentelijke herindeling en lokale politiek. Rob (P.R.) van Doorn Gemeentelijke herindeling en lokale politiek Rob (P.R.) van Doorn Gemeentelijke herindeling en lokale politiek Feiten en overwegingen 1. Inleiding Tijdens het eerste deel van de lopende kabinetsperiode

Nadere informatie

NOTITIE TOEKOMST GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARWNOUDE: SCENARIO S VOOR KORTE EN LANGERE TERMIJN EN VOOR DE HORIZON. 26 februari 2013.

NOTITIE TOEKOMST GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARWNOUDE: SCENARIO S VOOR KORTE EN LANGERE TERMIJN EN VOOR DE HORIZON. 26 februari 2013. NOTITIE TOEKOMST GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARWNOUDE: SCENARIO S VOOR KORTE EN LANGERE TERMIJN EN VOOR DE HORIZON 26 februari 2013. Dit stuk is een addendum op de Nota Gemeentelijke Samenwerking d.d.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 175 Samenvoeging van de gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Inleiding Dit voorstel

Nadere informatie

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011;

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011; Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 11 april 2017, nr. 928911/928911, tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling subsidie versterken bestuurskracht Noord- Holland 2017 Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

STATEN. Rapportage niet-openstelling burgemeestersvacatures

STATEN. Rapportage niet-openstelling burgemeestersvacatures I l provincie HOLLAND ZUID ' -UJ 1 3 OKL 201 STATEN de leden van de Commissie Bestuur en Middelen Commissaris van de Koningin J. Franssen Contact mw mr. B. Bos T 070-441 67 79 F 070-441 78 23 b. bos@pzh.nl

Nadere informatie

Presentatie K5. t.b.v. seminar 6 december 2012 over samenwerkingsvormen. K5 = gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist

Presentatie K5. t.b.v. seminar 6 december 2012 over samenwerkingsvormen. K5 = gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist Presentatie K5 t.b.v. seminar 6 december 2012 over samenwerkingsvormen K5 K5 = gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist 1 Aanleiding tot de samenwerking Te kleine, onvoldoende gekwalificeerde

Nadere informatie

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. Mei Ontwerpbesluit. Provinciale Staten van Zuid-Holland,

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. Mei Ontwerpbesluit. Provinciale Staten van Zuid-Holland, Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Vergadering Mei 2009 Nummer 6060 onderwerp Subsidieverzoek Krimpen aan den IJssel innovatieve bestuurskrachtmeting 1 Ontwerpbesluit Provinciale

Nadere informatie

gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013;

gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013; Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland, gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013; overwegende dat het wenselijk is een bijdrage te leveren aan een slagvaardig

Nadere informatie

Ons kenmerk : Behandeld door : M.E. Dreisch Bij iagen

Ons kenmerk : Behandeld door : M.E. Dreisch Bij iagen Stichting Herindeling NEE Burgercomité Goedereede Postbus 224 3253 ZK Ouddorp Aan Provincie Zuid Holland Postbus 90602 209 LP Den Haag T.a.v. mevrouw N. Engels (Statenmer) Uw brief Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Inventarisatie Toekomst bestuurlijke organisatie Zaanstreek-Waterland. Directie Reinout Schaatsbergen P.J. Möhlmann.

Raadsvoorstel. Inventarisatie Toekomst bestuurlijke organisatie Zaanstreek-Waterland. Directie Reinout Schaatsbergen P.J. Möhlmann. Titel Nummer 13/04 Inventarisatie Toekomst bestuurlijke organisatie Zaanstreek-Waterland Datum 31 januari 2013 Programma Fase Onderwerp Bestuur Kennis nemen van de inventarisatie en constateren dat de

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel

Raadsvoorstel. Aan de raad, Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 334003 De heer H. ter Heegde, burgemeester Het participatietraject voor samenwerking met Weesp t.b.v. versterking bestuurskracht Aan de raad, 1. Beslispunten

Nadere informatie

Intentieovereenkomst samenwerking gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a.

Intentieovereenkomst samenwerking gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. Intentieovereenkomst samenwerking gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. De raden van de gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a.; OVERWEGENDE:

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM De raden van de Noord-Hollandse gemeenten Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon mw. M. den Haak BEL/BS Telefoonnummer +31235144251 haakm@noord-holland.nl

Nadere informatie

Stichting Burgercomité Haren

Stichting Burgercomité Haren p/a Rijksstraatweg 23 9752 AA Haren info@harenbeslist.nl Stichting Burgercomité Haren 06 22473694 Aan de Minister van BZK, De heer dr. R.H.A. Plasterk Postbus 20011 2500 EA Den Haag Herindeling Groningen,

Nadere informatie

1. Waren de plannen van burgemeester Jorritsma vóór de presentatie van 9 januari jl. bij u bekend? Indien ja, sinds wanneer was u op de hoogte?

1. Waren de plannen van burgemeester Jorritsma vóór de presentatie van 9 januari jl. bij u bekend? Indien ja, sinds wanneer was u op de hoogte? Statenfractie CDA De heer M.N.R.C. Deryckere Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 www.brabant.nl IBAN NL86INGB0674560043

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d. 16 maart 2017 Raadsvoorstelnr: 17/13 Afdeling Commissie Contactpersoon/

Raadsvergadering d.d. 16 maart 2017 Raadsvoorstelnr: 17/13 Afdeling Commissie Contactpersoon/ Raadsvoorstel Raadsvergadering d.d. 16 maart 2017 Raadsvoorstelnr: 17/13 Afdeling Commissie Contactpersoon/email Advies, Ondersteuning en Veiligheid (AOV) Algemene Zaken Jessica.vaniersel@oisterwijk.nl

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 805 Samenvoeging van de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer Nr. 5 VERSLAG Vastgesteld 26 januari 2018 De vaste commissie voor Binnenlandse

Nadere informatie

RUZIE OVER DE FUSIE?

RUZIE OVER DE FUSIE? RUZIE OVER DE FUSIE? resultaten van een enquête onder gemeentebestuurders en raadsleden in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland Amsterdam, november 2011 Projectnummer: 1578 ERGO: BUREAU VOOR MARKT- EN BELEIDSONDERZOEK

Nadere informatie

Uw kenmerk Ons kenmerk Datum 2017/ januari Onderwerp Bijlage(n) Behandeld door Zienswijze herindelingsontwerp - J. Boons /

Uw kenmerk Ons kenmerk Datum 2017/ januari Onderwerp Bijlage(n) Behandeld door Zienswijze herindelingsontwerp - J. Boons / Het College van Gedeputeerde Staten van Utrecht Postbus 80300 3508 TH Utrecht Uw kenmerk Ons kenmerk Datum 2017/0007 23 januari 2017 Onderwerp Bijlage(n) Behandeld door Zienswijze herindelingsontwerp -

Nadere informatie

Voorstelnummer: Houten, 27 augustus 2013

Voorstelnummer: Houten, 27 augustus 2013 Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2013-057 Houten, 27 augustus 2013 Onderwerp: Raadsvoorstel Zienswijze Noordvleugelprovincie Beslispunten: 1. In te stemmen met de zienswijze van de gemeente Houten op het

Nadere informatie

Impressie van de informatiebijeenkomst herindelingsontwerp Vijfheerenlanden op 19 december 2016 in partycentrum Het Dak te Leerdam

Impressie van de informatiebijeenkomst herindelingsontwerp Vijfheerenlanden op 19 december 2016 in partycentrum Het Dak te Leerdam Impressie van de informatiebijeenkomst herindelingsontwerp Vijfheerenlanden op 19 december 2016 in partycentrum Het Dak te Leerdam Het ontwerp voor de herindeling voor de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden

Nadere informatie

3 2 k.; 1 5 APR 20)3. Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Gemeente Werkendam. Alle Nederlandse gemeenten Colleges van B&W

3 2 k.; 1 5 APR 20)3. Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Gemeente Werkendam. Alle Nederlandse gemeenten Colleges van B&W Ministerie van Binnenlandse Zaken en Gemeente Werkendam > Retouradres Alle Nederlandse gemeenten Colleges van B&W ln 3 2 k.; 1 5 APR 20)3 Zaaknummer. ^fljj-0000221953 Bijlage(n) 1 Datum 11 april 2013 Geachte

Nadere informatie

De hele waarheid over de OZB

De hele waarheid over de OZB De hele waarheid over de OZB Halve waarheid is kiezersbedrog Er zijn een aantal mensen van partijen en websites die u willen doen geloven, dat Muiers en Muiderbergers 10 jaar zullen vastzitten aan de aangekondigde

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland ' Provincie Noord-Holland Gemeente Wijdemeren POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Burgemeester en Wethouders van de gemeente Wijdemeren Postbus 190 1230 AD LOOSDRECHT BEL/ BOSE Gedeputeerde Staten uw contactpersoon

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland Gemeente Bergen ìiiiii III 17ip.01614 18/04/2017 Postbus: ZAAKNUMMER: POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM De raden van de Noord-Hollandse gemeenten Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

Per 1 januari 2015 fuseren de gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist. Zij vormen dan de nieuwe gemeente Krimpenerwaard.

Per 1 januari 2015 fuseren de gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist. Zij vormen dan de nieuwe gemeente Krimpenerwaard. Artikelsgewijze toelichting bij de 2 e wijziging van de Gemeenschappelijke regeling ODMH Vooraf Op 9 juli 2014 is de Wet tot wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen vastgesteld (Stb. 2014, 306).

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 074 Samenvoeging van de gemeenten Edam-Volendam en Zeevang Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING 1 Het advies van de Afdeling advisering van de Raad

Nadere informatie

Laat Wijdemeren de gemeente Stichtse Vecht in de steek?

Laat Wijdemeren de gemeente Stichtse Vecht in de steek? Schriftelijke vragen van De Lokale Partij www.delokalepartij.org twitter: @DeLokalePartij_ email: info@delokalepartij.org Wijdemeren, 28 juli 2015. Schriftelijke vragen De Lokale Partij Laat Wijdemeren

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 681 Verlenging van de zittingsduur van gemeenteraden in gemeenten waarvoor met ingang van 1 januari 2015 een wijziging van de gemeentelijke

Nadere informatie

Herijking beleid gemeentelijke herindelingen

Herijking beleid gemeentelijke herindelingen Herijking beleid gemeentelijke herindelingen Aanleidingen voorgeschiedenis Tijdens de Statenbehandeling van het herindelingsadvies Gooi en Vechtstreek op 17 maart 2008, heeft gedeputeerde Moens de Staten

Nadere informatie

bestuurskrachtonderzoek Gooi en Vechtstreek In reactie op uw brief als bovengenoemd delen wij u het volgende mede.

bestuurskrachtonderzoek Gooi en Vechtstreek In reactie op uw brief als bovengenoemd delen wij u het volgende mede. CONCEPT Gedeputeerde Staten van Noord-Holland t.a.v. de heer drs. J. van der Wal Postbus 3007 2001 DA HAARLEM Uw kenmerk: Uw brief van: Ons kenmerk: Datum: 305888/731408 17 december 2015 B/31404/160114/JV

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 31 818 Samenvoeging van de gemeenten Arcen en Velden en Venlo Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Inleiding Het advies van de Raad van State wordt

Nadere informatie

Samenvoeging van de gemeenten Harenkarspel, Schagen en Zijpe

Samenvoeging van de gemeenten Harenkarspel, Schagen en Zijpe 33 137 Samenvoeging van de gemeenten Harenkarspel, Schagen en Zijpe.. Nota naar aanleiding van het verslag Inhoudsopgave 1.Inleiding 2.Voorgeschiedenis 3.Toets aan Beleidskader gemeentelijke herindeling

Nadere informatie

Onderwerp Mededeling portefeuillehouder inzake bestuurlijke organisatie Zuid-Limburg (T8113)

Onderwerp Mededeling portefeuillehouder inzake bestuurlijke organisatie Zuid-Limburg (T8113) Statencommissie voor Financiën, Economische Zaken en Bestuur Cluster SA Behandeld Ons kenmerk 2017/6959 Telefoon Uw kenmerk - Maastricht Bijlage(n) 2 Verzonden R.M.C. Luyten +31 43 389 71 93 10 oktober

Nadere informatie

Betreft: Herindelingsontwerp samenvoeging provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland

Betreft: Herindelingsontwerp samenvoeging provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland Leeuwarden 15 oktober 2013 Aan: Ministerie van BZK, Postbus 20011, 2500 AE Den Haag Betreft: Herindelingsontwerp samenvoeging provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland Zienswijze Noordvleugelprovincie

Nadere informatie

Het middenbestuur in relatie tot de lokale overheid. Meneer de Voorzitter,

Het middenbestuur in relatie tot de lokale overheid. Meneer de Voorzitter, Het middenbestuur in relatie tot de lokale overheid Meneer de Voorzitter, Graag lever ik een bijdrage aan de discussie over het middenbestuur. Ik zal daarbij ook in gaan op de gevolgen die dat heeft voor

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 244 Samenvoeging van de gemeenten Lith en Oss Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Inleiding Dit voorstel betreft de vrijwillige samenvoeging van

Nadere informatie

enteame1ana eenteame1ana .tx 1 schiv Provincie provinsje fryslân provincie fryslân b provinsje fryslîn SCHIER M 0 N Nl K000 WAD DEN EILANDEN

enteame1ana eenteame1ana .tx 1 schiv Provincie provinsje fryslân provincie fryslân b provinsje fryslîn SCHIER M 0 N Nl K000 WAD DEN EILANDEN WAD DEN EILANDEN Pl eenteame1ana gemeente SCHIER M 0 N Nl K000 WAD DEN EILANDEN Ministennvan Binnenlandse Zaken en Knninkrijksrelaties Provincie Noord-Holland provinsje fryslân provincie fryslân b schiv

Nadere informatie

X X KIESVERENIGING X STRIJENS BELANG Secretariaat Kolgansstraat VC Strijen Tel / ;

X X KIESVERENIGING X STRIJENS BELANG Secretariaat Kolgansstraat VC Strijen Tel / ; X X KIESVERENIGING X STRIJENS BELANG Secretariaat Kolgansstraat 18 3291 VC Strijen Tel 078 6742325 / 06 224 15421 E-mail; j.oosterkamp1@chello.nl Aan: Provinciale Staten van de Provincie Zuid-Holland en

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 595 Samenvoeging van de gemeenten Rijnwaarden en Zevenaar Nr. 6 NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG Ontvangen 30 januari 2017 Inhoudsopgave

Nadere informatie

31916 Herindeling van de gemeenten Rotterdam en Rozenburg. Nr. 3 Memorie van Toelichting. 1. Inleiding en samenvatting

31916 Herindeling van de gemeenten Rotterdam en Rozenburg. Nr. 3 Memorie van Toelichting. 1. Inleiding en samenvatting 31916 Herindeling van de gemeenten Rotterdam en Rozenburg Nr. 3 Memorie van Toelichting 1. Inleiding en samenvatting Dit voorstel betreft de gemeentelijke herindeling van de gemeenten Rozenburg en Rotterdam.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 31 817 Samenvoeging van de gemeenten Helden, Kessel, Maasbree en Meijel Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Inleiding Het advies van de Raad van State

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Bestuur Registratienummer PZH-2015-539081191 (DOS-2015-0007398) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 12 januari 2016

Nadere informatie

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming Beleidsvorming in de gemeente volgt redelijk vaste stappen. In dit document leest u welke stappen dat zijn. Daardoor kunt u op tijd bij

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel

Raadsvoorstel. Aan de raad, Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 334003 De heer H. ter Heegde, burgemeester Het participatietraject voor samenwerking met Weesp t.b.v. versterking bestuurskracht Aan de raad, 1. Beslispunten

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad van Appingedam, Bedum, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, De Marne en Winsum i.a.a. de respectievelijke colleges

Aan: de gemeenteraad van Appingedam, Bedum, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, De Marne en Winsum i.a.a. de respectievelijke colleges Aan: de gemeenteraad van Appingedam, Bedum, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, De Marne en Winsum i.a.a. de respectievelijke colleges Onderwerp: schaalvergroting en herindeling Geachte dames en heren, 1. Inleiding

Nadere informatie

Verslag visiebijeenkomst Katwijk (11 juni 2019)

Verslag visiebijeenkomst Katwijk (11 juni 2019) Verslag visiebijeenkomst Katwijk (11 juni 2019) Welkom Iedereen wordt welkom geheten door de gespreksleider. Na een korte uitleg over de avond, wordt stilgestaan bij het herindelingstraject. Herindelingstraject

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING BEVORDEREN INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING ZUID-HOLLAND 2017

SUBSIDIEREGELING BEVORDEREN INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING ZUID-HOLLAND 2017 Provinciaal Blad van Zuid-Holland SUBSIDIEREGELING BEVORDEREN INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING ZUID-HOLLAND 2017 Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Raadsvergadering. Grondslag Samenwerkingsverband U10; strategische agenda (Stepping Stones) en jaarlijks werkplan uit te voeren door EBU

Raadsvergadering. Grondslag Samenwerkingsverband U10; strategische agenda (Stepping Stones) en jaarlijks werkplan uit te voeren door EBU RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 12-05-2016 16-023 Onderwerp Afsluiten convenant tussen EBU en U10 regio Aan de raad, Onderwerp Afsluiten convenant tussen EBU en U10 regio Gevraagde beslissing 1.

Nadere informatie

Processen en effecten van herindeling

Processen en effecten van herindeling Dr. Michiel Herweijer Drs. Rien Fraanje Ir. Rachel Beerepoot Met medewerking van: Mr. Anne van Assenbergh Bram Brouwer Msc. Drs. Hessel Heins Processen en effecten van herindeling Hoe beoordelen raadsleden,

Nadere informatie

De schaal van de woningcorporaties in overeenstemming brengen met de schaal van de regionale woningmarkt.

De schaal van de woningcorporaties in overeenstemming brengen met de schaal van de regionale woningmarkt. COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Besluit tot aanwijzing gebied regio s Haaglanden, Midden-Holland en Rotterdam als kernwerkgebied voor de woningcorporaties Te besluiten om 1. Kennis te nemen van de voorlopige

Nadere informatie

Onderzoek onder Raadsleden naar regionale samenwerking, gemeenschappelijke regelingen en herindeling

Onderzoek onder Raadsleden naar regionale samenwerking, gemeenschappelijke regelingen en herindeling Onderzoek onder Raadsleden naar regionale samenwerking, gemeenschappelijke regelingen en herindeling 13 januari 2014 Uitgevoerd door Overheid in Nederland in opdracht van Raadslid.Nu www.overheidinnederland.nl

Nadere informatie

Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam gezonde organisatie Portefeuillehouder: Carel van Gelder

Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam gezonde organisatie Portefeuillehouder: Carel van Gelder Raadsvergadering, 28 januari 2014 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Regiegemeente Wijk bij Duurstede Nr.: 20140218 4 RV Agendapunt: 4 Datum: 30 december 2013 Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Datum : Nijkerk, 2 november 2015 Betreft : Actieplan lokale rekenkamers Telefoon : 033-2473435 E-mail : info@nvrr.nl

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. : burgemeester W.G. (Wim) Groeneweg : cluster "Bedrijfsvoering" / M.J. (René) van Kessel

RAADSVOORSTEL. : burgemeester W.G. (Wim) Groeneweg : cluster Bedrijfsvoering / M.J. (René) van Kessel RAADSVOORSTEL Datum vergadering : 23 september 2014 Agendapunt : Portefeuillehouder Ambtelijk primaat : burgemeester W.G. (Wim) Groeneweg : cluster "Bedrijfsvoering" / M.J. (René) van Kessel Onderwerp:

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaaknr: 37837

Raadsvoorstel Zaaknr: 37837 Raadsvoorstel Zaaknr: 37837 Onderwerp: Herindelingsontwerp gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel, naamgeving nieuw te vormen gemeente. Samenvatting: Voor u ligt het herindelingsontwerp voor de

Nadere informatie

Onderzoek Bestuurlijke Toekomst van Nuenen door PvdA Nuenen

Onderzoek Bestuurlijke Toekomst van Nuenen door PvdA Nuenen Onderzoek Bestuurlijke Toekomst van Nuenen door PvdA Nuenen In ons verkiezingsprogramma van 2014-2018 1 hebben we vastgesteld dat: Nuenen een armlastige gemeente is. Om weer een gezonde gemeente te worden,

Nadere informatie

Inburgeringsexamen gehaald, toch volle pond betaald

Inburgeringsexamen gehaald, toch volle pond betaald Rapport Inburgeringsexamen gehaald, toch volle pond betaald Een onderzoek naar de informatieverstrekking door de Dienst Uitvoering Onderwijs over de Wet Inburgering 2007. Oordeel Op basis van het onderzoek

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Provinciale Staten Contact: drs. J. van Straalen 070-441 61 92 j.van.straalen@pzh.nl Aan Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl

Nadere informatie

Gebieds- en Stedelijke Programma s. Leiding en Staf Stedelijke Programma s. Gemeente Vlaardingen RAADSVOORSTEL

Gebieds- en Stedelijke Programma s. Leiding en Staf Stedelijke Programma s. Gemeente Vlaardingen RAADSVOORSTEL RAADSVOORSTEL Registr.nr. 1423468 R.nr. 52.1 Datum besluit B&W 6juni 2016 Portefeuillehouder J. Versluijs Raadsvoorstel over de evaluatie van participatie Vlaardingen, 6juni 2016 Aan de gemeenteraad. Aanleiding

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 31 840 Samenvoeging van de gemeenten Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen en Loenen Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Inleiding Het advies van de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 28 750 Gemeentelijke herindeling Nr. 30 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 4 oktober 2011 De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 1 2001 DA HAARLEM Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon Burgemeester en Wethouders van de gemeente Huizen dhrj. van der Wal Postbus 5 1 270 AA HUIZEN BEL/BS Telefoonnummer

Nadere informatie

Samenvoeging van de gemeenten Giessenlanden en Molenwaard. Nota naar aanleiding van het verslag. Inhoudsopgave

Samenvoeging van de gemeenten Giessenlanden en Molenwaard. Nota naar aanleiding van het verslag. Inhoudsopgave 34 830 Samenvoeging van de gemeenten Giessenlanden en Molenwaard Nota naar aanleiding van het verslag Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Voorgeschiedenis en totstandkoming herindelingsadvies 3. Toets aan het

Nadere informatie

Bestuurskracht in Nederland: Blootleggen van. Verborgen Krachten. Michiel Herweijer Radboud Universiteit Nijmegen

Bestuurskracht in Nederland: Blootleggen van. Verborgen Krachten. Michiel Herweijer Radboud Universiteit Nijmegen Bestuurskracht in Nederland: Blootleggen van Verborgen Krachten Michiel Herweijer Radboud Universiteit Nijmegen 1 Het begrip Bestuurskracht 1. Braam 1986: het in beschikbare personele, financiële en materiele

Nadere informatie