LEIDEN NAAR INTEGRITEIT Onderzoek naar de invloed van leiderschap op integriteit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LEIDEN NAAR INTEGRITEIT Onderzoek naar de invloed van leiderschap op integriteit"

Transcriptie

1 LEIDEN NAAR INTEGRITEIT Onderzoek naar de invloed van leiderschap op integriteit Drs. Karin Lasthuizen VU Onderzoeksgroep Integriteit van Bestuur

2 Centrale onderzoeksvraag Hoe en in welke mate beïnvloedt leiderschap de integriteit van een organisatie en haar werknemers?

3 Conceptueel Model Ethische Cultuur Leiderschapsstijlen Integriteitsschendingen Moreel oordeel

4 Integriteitsschendingen De kwaliteit van handelen komt niet overeen met de daarvoor geldende morele waarden en normen en de daaruit voortvloeiende wetten en (spel)regels.

5 Frauderende ambtenaar Winterswijk bestierde zakenimperium 11 september 2008

6 Wethouder gaf zichzelf vergunning voor verbouwing aan huis 9 december 2006

7 Baas Zuidas Amsterdam te innig met hoofdverdachte in vastgoedfraude 4 juni 2008

8 Albayrak wil lekkende IND-ambtenaren straffen 4 november 2008

9 Gevangenis moet betere werkplek worden 10 september 2008 Gevangenismedewerkers hebben last van ongewenste omgangsvormen als agressie en intimidatie, hoge werkdruk en slechte communicatie tussen leidinggevenden en medewerkers.

10 Marechaussees ontslagen om integriteit: bezit van kinderporno en harddrugs 20 februari 2008

11 Commissaris der Koningin rijdt dronken en krijgt boete 23 oktober 2007

12 Typologie van integriteitsschendingen waargenomen frequentie en moreel aanvaardbaarheidsoordeel Urgente integriteitsproblemen Vaak gesignaleerd en onaanvaardbaar: vriendjespolitiek door leidinggevenden; onfatsoenlijke omgangsvormen onder collega s en in relatie tot klanten; verspilling en wanprestatie tijdens het werk. Specifieke integriteitsproblemen Niet vaak gesignaleerd en onaanvaardbaar: corruptie in de zin van omkoping; bevoordeling door medewerkers; diefstal; oneigenlijk gebruik van bevoegdheden; misbruik en manipulatie van informatie; discriminatie en seksuele intimidatie. Terugkerende integriteitsproblemen Vaak gesignaleerd en aanvaardbaar: organisatiemiddelen en werktijd voor privédoeleinden (fraude). Non-integriteitsproblemen Niet vaak gesignaleerd en aanvaardbaar: belangenverstrengeling door giften en nevenfuncties; wangedrag in de vrije tijd.

13 Ethische leiderschapsstijlen Voorbeeld leiderschap: zelf het goede voorbeeld geven t.a.v. integriteit en het belang van integriteit en de gewenste waarden en normen uitdragen; Integriteitsgericht leiderschap: een actieve rol aannemen door het onderwerp integriteit met medewerkers te bespreken en door medewerkers die over de schreef gaan te disciplineren.

14 Vooral chefs pestkoppen vrijdag 17 oktober 2008 AMSTERDAM - Managers blijken soms zelf de grootste pestkoppen. Veel leidinggevenden kunnen blijkbaar niet omgaan met hun macht, waarop ze zich schuldig maken aan het koeioneren van hun personeel.

15 Ethische Cultuur Helderheid van de regels over de omgang met elkaar en met de organisatiemiddelen; Uitvoerbaarheid ten aanzien van de normen die aan medewerkers worden gesteld; Zichtbaarheid van de wijze waarop medewerkers met elkaar en met bedrijfsmiddelen omgaan; Bespreekbaarheid van morele dilemma s; Sanctioneerbaarheid van (on)ethisch gedrag; Draagvlak onder collega s om zorgvuldig met elkaar en met organisatiemiddelen om te gaan.

16 Onderzoekspopulatie Politie Midden en West Brabant Enquête Diepte-interviews met sleutelpersonen en documentenanalyse van beleidstukken

17 Algemene conclusie: wat en hoe het werkt Voorbeeldleiderschap werkt vooral via helderheid op de morele aanvaardbaarheidsoordelen en op deze manier op de waargenomen frequentie van integriteitsschendingen; Integriteitsgericht leiderschap werkt vooral via bespreekbaarheid, sanctioneerbaarheid en draagvlak op de waargenomen frequentie van integriteitsschendingen.

18 Resulterend model Integriteitsgericht leiderschap Voorbeeld leiderschap Helderheid Moreel oordeel Bespreekbaarheid Sanctioneerbaarheid Draagvlak Integriteitsschendingen

19 Conclusies 1) Leiderschap is niet het panacee of Eureka concept is zoals algemeen wordt verondersteld. De invloed van leiderschap op de waargenomen frequentie van integriteitsschendingen verloopt veelal indirect via de morele oordelen van medewerkers en de ethische cultuur. Er zijn weinig directe effecten aantoonbaar en deze zijn niet zo sterk als verwacht werd op basis van de theorie.

20 Conclusies 2) Het blijkt dat organisationele leiderschapsstijlen, namelijk inspirerend leiderschap en resultaatgericht leiderschap, veel minder typen integriteitsschendingen beïnvloeden dan ethische leiderschapsstijlen. M.a.w. leiderschap dat werkt omvat leiderschapsstijlen die speciaal gericht zijn op het bevorderen van integriteit. 2) Voorbeeldleiderschap en integriteitsgericht leiderschap zijn beide effectief, maar de werking verschilt van elkaar.

21 Conclusies 4) De ethische cultuur beperkt de frequentie van integriteitsschendingen, waarbij de sterkste effecten worden gevonden voor de dimensies bespreekbaarheid, sanctioneerbaarheid en draagvlak. Helderheid over de normen en regels is ook belangrijk, omdat deze dimensie de morele oordelen van medewerkers over de aanvaardbaarheid van schendingen sterk beïnvloedt. 5) De ethische cultuur zelf wordt vooral beïnvloed door de ethische leiderschapsstijlen (voorbeeldleiderschap en integriteitsgericht leiderschap) en veel minder door organisationele leiderschapsstijlen.

22 Conclusies 6) De morele aanvaardbaarheidsoordelen van medewerkers zijn ook erg belangrijk voor de mate waarin integriteitsschendingen daadwerkelijk lijken plaats te vinden. Als medewerkers integriteitsschendingen onaanvaardbaar vinden, zullen zij minder vaak voorkomen. 7) Het morele oordeel wordt beïnvloed door ethisch leiderschap en door helder te zijn over de normen en regels over de omgang met elkaar en de organisatiemiddelen.

23 Praktische aanbevelingen a) In leiderschapstrainingen zou niet alleen aandacht geschonken moeten worden aan effectief leiderschap in termen van output en prestaties, maar ook aan ethisch leiderschap. b) Daarnaast zouden in leiderschapstrainingen naast integriteitskwesties ook de rol van voorbeeldleiderschap en integriteitsgericht leiderschap als oplossing voor integriteitsproblemen aan de orde kunnen komen.

24 Praktische aanbevelingen De resultaten geven tevens het belang van heldere normen en regels ten aanzien van alle typen integriteitsschendingen aan, omdat helderheid van grote invloed is op het morele oordeel van medewerkers over de aanvaardbaarheid van schendingen. c) Daarom zouden er voor alle 10 typen integriteitsschendingen heldere normen of regels moeten zijn. d) En zouden in integriteitstrainingen de regels zelf als startpunt moeten dienen voor de discussie.

25 Praktische aanbevelingen e) De normen en regels zouden, gezien het belang van voorbeeldleiderschap, op alle niveaus in de organisatie even krachtig moeten gelden. Daarnaast leren medewerkers ook door het observeren van het gedrag van collega s en de consequenties daarvan: wat doen zij en komen zij er mee weg? f) Belonen en straffen, en bespreken en aanspreken, is daarmee niet alleen op een directe wijze van belang, maar ook op een indirecte wijze, mits dit openlijk gedaan wordt en voor iedereen helder is waarom dit zo gedaan is.

26 Nieuwsgierig? U bent allen van harte uitgenodigd om de openbare verdediging bij te wonen aanstaande donderdag 27 november om 13.45u precies in de Aula van het Hoofdgebouw van de Vrije Universiteit. Neemt U ook een kijkje bij onze stand voor ander onderzoek naar integriteit, veiligheid en good governance en onze deeltijd masteropleidingen Bestuurswetenschappen, Besturen van Veiligheid en Besturen van Maatschappelijke Organisaties.

Tabel 1. Typologie van integriteitsschendingen

Tabel 1. Typologie van integriteitsschendingen De Orde van de Dag Themanummer Corruptie Leiden naar Integriteit. De rol van de leidinggevende om integriteit in de organisatie te waarborgen. Karin Lasthuizen 1 Introductie Deze bijdrage sluit aan bij

Nadere informatie

Integriteit en Integritisme. Integriteit en Integritisme

Integriteit en Integritisme. Integriteit en Integritisme Integriteit en Integritisme 28 november 2017 Leo Huberts Quality of Governance VU University Amsterdam Integriteit en Integritisme - Wat betekent integriteit? - Integriteit en goed besturen? - Integriteit

Nadere informatie

Protocol vermoedens integriteitsschendingen politieke ambtsdragers gemeente Stichtse Vecht

Protocol vermoedens integriteitsschendingen politieke ambtsdragers gemeente Stichtse Vecht Protocol vermoedens integriteitsschendingen politieke ambtsdragers gemeente Stichtse Vecht I. ALGEMENE BEPALINGEN 1. Algemeen 1.1. Onder politieke ambtsdrager worden verstaan: de burgemeester, de leden

Nadere informatie

Jaarverslag Vertrouwenspersoon Integriteit Stichting Tabijn

Jaarverslag Vertrouwenspersoon Integriteit Stichting Tabijn Jaarverslag Vertrouwenspersoon Integriteit Stichting Tabijn 1 januari t/m 31 december 2016 www.devertrouwenspersoon.nl Freek Walther / Jeanette Jager April 2017 Inhoudsopgave Inleiding 3 Contactgegevens

Nadere informatie

Notitie integriteitsbeleid gemeente Texel

Notitie integriteitsbeleid gemeente Texel Notitie integriteitsbeleid gemeente Texel 2011 Inhoudsopgave Inleiding 4 Waarom integriteitsbeleid 4 Basisnormen integriteitsbeleid 4 Wat is integriteit? 5 Doel van integriteitsbeleid 5 Onze visie op integriteit:

Nadere informatie

Thema Integriteit Werkconferentie Gemeente Den Helder 19 januari 2012

Thema Integriteit Werkconferentie Gemeente Den Helder 19 januari 2012 Thema Integriteit Werkconferentie Gemeente Den Helder 19 januari 2012 Integriteit Begripsbepaling Juridisch toetsingskader Naar een gedragscode Dilemma s en morele oordeelsvorming Vragen voor de raad

Nadere informatie

Integriteitscode. Woningstichting Heteren

Integriteitscode. Woningstichting Heteren Integriteitscode Woningstichting Heteren Status: Definitief, 11 februari 2014 Integriteitscode Woningstichting Heteren 1 Integriteit Integriteit en daaruit voortvloeiend integer handelen is belangrijk

Nadere informatie

ISS Klokkenluidersbeleid

ISS Klokkenluidersbeleid ISS Klokkenluidersbeleid Beleidsverklaring Volgens de Gedragsregels van ISS en de ISS Core Values is de integriteit van ISS niet onderhandelbaar. Wij voeren onze taken uit in overeenstemming met de wet

Nadere informatie

Integriteit en de vertrouwenspersoon

Integriteit en de vertrouwenspersoon Integriteit en de vertrouwenspersoon Contactbijeenkomst Integriteit Instituut voor Integriteitsmanagement en BedrijfsEthiek Sacha Spoor 2 juli 2015 Leadership Entrepreneurship Stewardship s.spoor@nyenrode.nl

Nadere informatie

Commissie Integriteit VvG

Commissie Integriteit VvG Een beetje ambtenaar bestaat niet Commissie Integriteit VvG Bureau BING Peter Schokker Peter Schokker / 17 juni 2015 Een stelling Binnen mijn organisatie leidt integriteit soms tot verkramping. Eens, of

Nadere informatie

Integriteitscode. Woningbouwvereniging St. Willibrordus te Wassenaar

Integriteitscode. Woningbouwvereniging St. Willibrordus te Wassenaar Integriteitscode Woningbouwvereniging St. Willibrordus te Wassenaar Wassenaar, 27 maart 2017 1 Inhoud 1. Inleiding 2 2. Toewijzing van woningen 3 3 Zakelijk houden van relaties en nevenactiviteiten 3

Nadere informatie

ISS Klokkenluidersbeleid

ISS Klokkenluidersbeleid ISS Klokkenluidersbeleid Beleidsverklaring Volgens de Gedragsregels van ISS en de ISS waarden is de integriteit van ISS niet onderhandelbaar. Wij voeren onze taken uit in overeenstemming met de wet en

Nadere informatie

INTEGRITEITSCODE Colofon: Vastgesteld door Bestuur: Ingestemd door MR: Goedgekeurd door RvT:

INTEGRITEITSCODE Colofon: Vastgesteld door Bestuur: Ingestemd door MR: Goedgekeurd door RvT: INTEGRITEITSCODE Colofon: Vastgesteld door Bestuur: november 2015 Ingestemd door MR: december 2015 Goedgekeurd door RvT: december 2015 1 Bedoeling De integriteitscode van Het Baken Almere betreft de uitgangspunten

Nadere informatie

Integriteitscode. Stichting Matchis te Leiden

Integriteitscode. Stichting Matchis te Leiden Integriteitscode Stichting Matchis te Leiden Leiden, 15 juni 2018 1 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Donorwerving 4 3. Donorsearch- en selectie 4 4. Zakelijk houden van relaties en nevenactiviteiten 4 5. Gebruik

Nadere informatie

Integriteitscode. Woningbouwvereniging St. Willibrordus te Wassenaar

Integriteitscode. Woningbouwvereniging St. Willibrordus te Wassenaar Integriteitscode Woningbouwvereniging St. Willibrordus te Wassenaar Wassenaar juli 2010 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Integriteitscode... 3 2.1 Toewijzing van woningen... 3 2.2 Zakelijk houden van relaties

Nadere informatie

Integer Leiderschap Loont

Integer Leiderschap Loont Integer Leiderschap Loont Deze publicatie is een uitgave van het CNV en Ethicon. CNV Ethicon Auteurs Bestellen Het CNV is een christelijke vakorganisatie met meer dan 360.000 leden waarbij elf bonden zijn

Nadere informatie

Integriteitsmonitor 2012 Ambtenaren 1

Integriteitsmonitor 2012 Ambtenaren 1 Gedragsregels Er is een regeling nevenfuncties/financiële (neven)belangen Er is een regeling aannemen geschenken/uitnodigingen Er is een regeling informatie en geheimhouding Er is een regeling tegengaan/omgaan

Nadere informatie

De Vertrouwenspersonen

De Vertrouwenspersonen De Vertrouwenspersonen Jeugdafdeling v.v. De Alblas Patty Biemond Vertrouwenspersoon v.v. De Alblas M 06 41762122 E patty.biemond@xs4all.nl W www.vvdealblas.nl Willy Heussen Vertrouwenspersoon v.v. De

Nadere informatie

GEDRAGSCODE HOOFDSTUK I ALGEMENE BEPALINGEN

GEDRAGSCODE HOOFDSTUK I ALGEMENE BEPALINGEN GEDRAGSCODE HOOFDSTUK I ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Voor wie is deze gedragscode bedoeld? Deze gedragscode is van toepassing op alle bij DGB Group N.V. of de met haar in een groep verbonden ondernemingen

Nadere informatie

INTEGRITEITSCODE ROC Leiden

INTEGRITEITSCODE ROC Leiden INTEGRITEITSCODE ROC Leiden Dit document is onlosmakelijk verbonden met: de branchecode Goed bestuur in het mbo (ingaande 1 augustus 2014); de Statuten van de Stichting ROC Leiden (17 oktober 2014 2014);

Nadere informatie

Kernwaarden en. in de 21 e eeuw 1/6/2016. Prof.dr. Zeger van der Wal Bijzonder Hoogleraar Ien Dales Leerstoel FGGA, Universiteit Leiden en CAOP

Kernwaarden en. in de 21 e eeuw 1/6/2016. Prof.dr. Zeger van der Wal Bijzonder Hoogleraar Ien Dales Leerstoel FGGA, Universiteit Leiden en CAOP Kernwaarden en in de 21 e eeuw Prof.dr. Zeger van der Wal Bijzonder Hoogleraar Ien Dales Leerstoel FGGA, Universiteit Leiden en CAOP Onderzoeksdecaan en Universitair Hoofddocent LKY School, National University

Nadere informatie

Integriteitscode Laurens Wonen Februari 2019

Integriteitscode Laurens Wonen Februari 2019 Integriteitscode Laurens Wonen Februari 2019 Inleiding Laurens Wonen wil voor de medewerkers, klanten en samenwerkingspartners een professionele, toegankelijke en betrouwbare organisatie zijn. Dit vraagt

Nadere informatie

Integriteit: spannender dan security

Integriteit: spannender dan security Integriteit: spannender dan security Security Congres Jaap ten Wolde 13 oktober 2010 Over de inleider KPMG 33 jaar. Oprichter van KPMG Forensic Oprichter en directeur van BING (Bureau Integriteit Nederlandse

Nadere informatie

SAMENVATTING (SUMMARY IN DUTCH) 1

SAMENVATTING (SUMMARY IN DUTCH) 1 1 SAMENVATTING (SUMMARY IN DUTCH) 1 Inleiding De thema s besturen (governance) en goed besturen spelen een belangrijke rol in internationale discussies over succesfactoren voor sociale en economische ontwikkeling.

Nadere informatie

integriteits code Integriteitscode Woonvisie Ridderkerk, augustus 2011

integriteits code Integriteitscode Woonvisie Ridderkerk, augustus 2011 integriteitscode Integriteit Bij de invulling van het begrip integriteit bij Woonvisie gaat het vooral om zaken als openheid, doorzichtigheid, eerlijkheid en vertrouwen. Bij de toepassing in het dagelijks

Nadere informatie

Gedragscode VolkerWessels

Gedragscode VolkerWessels Gedragscode Gedragscode VolkerWessels 3 Voorwoord door de Raad van Bestuur VolkerWessels bouwt al 150 jaar met zorg aan projecten voor diverse opdrachtgevers. Onze nuchtere en verantwoordelijke aanpak

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van de wethouder van Middelen en Sport van 4 juni 2003, P&O nr. 03/2314;

Gelezen het voorstel van de wethouder van Middelen en Sport van 4 juni 2003, P&O nr. 03/2314; Regeling melden Integriteitschendingen Burgemeester en Wethouders van Rotterdam, Gelezen het voorstel van de wethouder van Middelen en Sport van 4 juni 2003, P&O nr. 03/2314; Gelet op artikel 125, derde

Nadere informatie

Integriteitcode. Woningbouwvereniging Brederode Wonen

Integriteitcode. Woningbouwvereniging Brederode Wonen Integriteitcode Woningbouwvereniging Brederode Wonen Brederode Wonen INTEGRITEITCODE versie oktober 2013 Inleiding Woningbouwvereniging Brederode Wonen (hierna te noemen Brederode) is een woningbouwcorporatie

Nadere informatie

Integriteitsbeleidskader Woonstichting Etten-Leur 2014

Integriteitsbeleidskader Woonstichting Etten-Leur 2014 Integriteitsbeleidskader Woonstichting Etten-Leur 2014 Voor de leesbaarheid spreken wij over de medewerkers en over hij / zijn. Uiteraard worden hiermee ook de vrouwelijke medewerkers bedoeld en kan hij

Nadere informatie

I N T E G R I T E I T S C 0 D E. Integriteitscode 3B Wonen

I N T E G R I T E I T S C 0 D E. Integriteitscode 3B Wonen I N T E G R I T E I T S C 0 D E Integriteitscode 3B Wonen Voorjaar 2012 1 Inhoud Omgang met klanten 3 Omgang met relaties 4 Omgang met collega s 4 Gedrag op kantoor en werkplek 5 Gebruik bedrijfsmiddelen

Nadere informatie

Model Jaarverslag Vertrouwenspersonen Integriteit 1

Model Jaarverslag Vertrouwenspersonen Integriteit 1 Model Jaarverslag Vertrouwenspersonen Integriteit 1 Organisatie XXXXXXXX [jaartal] Naam van de auteur(s)/vertrouwensperso(o)n(en) 1 Dit jaarverslag is overgenomen van de Gemeente Amsterdam en is aangepast

Nadere informatie

Integriteitscode Logchies Renovatie & Onderhoud

Integriteitscode Logchies Renovatie & Onderhoud Integriteitscode Logchies Renovatie & Onderhoud Inleiding Deze integriteitscode beschrijft wat we bij Logchies verstaan onder integriteit en waar bij ons de grenzen liggen. We streven ernaar zo integer

Nadere informatie

CDA Nijmegen. Initiatiefvoorstel Bestuurlijke Integriteit

CDA Nijmegen. Initiatiefvoorstel Bestuurlijke Integriteit 110/2003 CDA Nijmegen Initiatiefvoorstel Bestuurlijke Integriteit 1. Inleiding Met het aanvaarden van de wetsvoorstellen tot dualisering van het gemeentebestuur wordt de aanwezigheid van een gedragscode

Nadere informatie

Integriteitsmonitor 2012 Politieke ambtsdragers 1

Integriteitsmonitor 2012 Politieke ambtsdragers 1 Niet naleven regels Het niet melden van alle (neven)functies Niet correct gebruik maken van (fractie)vergoedingen en (onkosten)declaraties Misbruik maken van of niet vertrouwelijk omgaan met gevoelige

Nadere informatie

Gedragscode integriteit voor medewerkers Hoogheemraadschap van Rijnland

Gedragscode integriteit voor medewerkers Hoogheemraadschap van Rijnland Gedragscode integriteit voor medewerkers Hoogheemraadschap van Rijnland Rijnland wil worden gezien als een betrouwbaar, professioneel en toegankelijk waterschap, dat zichtbaar en aanspreekbaar is voor

Nadere informatie

Integriteitscode. 1 van 4

Integriteitscode. 1 van 4 Inleiding Als woningcorporatie is Destion zich voortdurend bewust van haar maatschappelijke en sociale verantwoordelijkheid. Het vertrouwen in onze organisatie is gebaseerd op professionaliteit, betrouwbaarheid,

Nadere informatie

Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Rotterdam en omgeving De Wet op het voortgezet onderwijs.

Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Rotterdam en omgeving De Wet op het voortgezet onderwijs. Definitieve versie, 7-11-2017 De raad van bestuur van Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Rotterdam en omgeving besluit gelet op richtlijn 9 van de Code Goed Onderwijsbestuur VO tot vaststelling

Nadere informatie

Richtlijn Integriteitsincidenten en Misstanden

Richtlijn Integriteitsincidenten en Misstanden Richtlijn Integriteitsincidenten en Misstanden We hebben regels hoe we binnen Stedin Groep met elkaar omgaan. We vinden het belangrijk dat iedereen binnen Stedin Groep prettig en veilig moet kunnen werken.

Nadere informatie

Gedragswijzer Integriteit

Gedragswijzer Integriteit Gedragswijzer Integriteit juli 2014 1 Inleiding Wij zijn Velison Wonen, een woningcorporatie met ambities in Velsen. We willen waarborgen en versterken wat we al zijn: een maatschappelijk betrokken, daadkrachtige

Nadere informatie

Betrouwbaar Respectvol Zo doen wij het! Laagdrempelig Maatschappelijk gedreven

Betrouwbaar Respectvol Zo doen wij het! Laagdrempelig Maatschappelijk gedreven We zijn binnen de corporatiesector de laatste jaren geconfronteerd met een aantal incidenten op het gebied van ethisch gedrag. Om die reden én omdat we een professionele organisatie willen zijn, is ons

Nadere informatie

GEDRAGSCODE. Inleiding

GEDRAGSCODE. Inleiding GEDRAGSCODE Inleiding De Haagse Scholen, stichting voor primair en speciaal openbaar onderwijs (DHS), is een maatschappelijke organisatie. In de scholen wordt kennis overgedragen aan de leerlingen en om

Nadere informatie

Protocol ongewenst gedrag, inclusief klachtenregeling

Protocol ongewenst gedrag, inclusief klachtenregeling Protocol ongewenst gedrag, inclusief klachtenregeling Redactie XpertHR Actueel - Arbo Een werkgever is verplicht te zorgen voor een werkomgeving die vrij is van agressie, (seksuele) intimidatie, discriminatie,

Nadere informatie

Gedragscode. Gezond verstand, Gezond geweten

Gedragscode. Gezond verstand, Gezond geweten Gedragscode Gezond verstand, Gezond geweten 1 Respect en professioneel gedrag Gelijke behandeling voor iedereen Ieder mens is uniek. Binnen ons bedrijf werken wij op een respectvolle manier met elkaar

Nadere informatie

Meldregeling vermoeden misstand bij Pantar (Klokkenluidersregeling)

Meldregeling vermoeden misstand bij Pantar (Klokkenluidersregeling) Meldregeling vermoeden misstand bij Pantar (Klokkenluidersregeling) Inleiding In 2016 is de Wet Huis voor Klokkenluiders van kracht geworden. Deze wet verplicht elke werkgever die meer dan 50 mensen in

Nadere informatie

STAFBUREAU INTEGRITEITSCODE CSG HET NOORDIK

STAFBUREAU INTEGRITEITSCODE CSG HET NOORDIK STAFBUREAU INTEGRITEITSCODE CSG HET NOORDIK Kenmerk: SB/HND/KCH/2016/001008 Vastgesteld door het bestuur d.d. 11 april 2017 Voorwoord De integriteitscode is onderdeel van het veiligheidsbeleid van CSG

Nadere informatie

Centrale thema s vandaag. integriteit in perspectief goed besturen; integritisme integriteit? centrale dilemma s / thema s wat te doen: wie, wat?

Centrale thema s vandaag. integriteit in perspectief goed besturen; integritisme integriteit? centrale dilemma s / thema s wat te doen: wie, wat? INTEGRITEIT VAN BESTUREN Waar het om gaat, wat mis gaat en wat beter kan 8 april 2015 Leo Huberts VU GOED EN INTEGER BESTUREN Centrale thema s vandaag integriteit in perspectief goed besturen; integritisme

Nadere informatie

Integriteitsmonitor 2012 Griffiers 1

Integriteitsmonitor 2012 Griffiers 1 Volksvertegenwoordigend orgaan Waarden en normen Wanneer is de gedragscode integriteit voor de raad/ps voor het laatst geactualiseerd? 2010/2011 34% 34% 43% 34% 31% 35% 35% 2008/2009 9% 9% 14% 9% 10% 10%

Nadere informatie

De integriteitscode heeft betrekking op de volgende gebieden waarop integriteitschennis kan plaatsvinden:

De integriteitscode heeft betrekking op de volgende gebieden waarop integriteitschennis kan plaatsvinden: Integriteitscode AHK De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) wil stimuleren dat personeelsleden bij de uitoefening van hun functie adequaat en zorgvuldig handelen ten opzichte van studenten, collega

Nadere informatie

ECCVA/U201002618 CvA/LOGA 10/25 Lbr. 10/116

ECCVA/U201002618 CvA/LOGA 10/25 Lbr. 10/116 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Integriteit van het lokaal bestuur uw kenmerk ons kenmerk ECCVA/U201002618 CvA/LOGA 10/25 Lbr. 10/116 bijlage(n)

Nadere informatie

Integriteitsopvattingen bij de politie

Integriteitsopvattingen bij de politie Integriteitsopvattingen bij de politie Integriteitsopvattingen bij de politie Beschrijving en verklaring van de omvang en aanvaardbaarheid van integriteitsschendingen op basis van surveyonderzoek onder

Nadere informatie

Middelen Aan de uitvoering van deze nota zijn, naast de ambtelijke inzet, geen kosten verbonden.

Middelen Aan de uitvoering van deze nota zijn, naast de ambtelijke inzet, geen kosten verbonden. gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Aanpassing Regeling Integriteitmeldingen Portefeuillehouder drs. Theo Weterings Collegevergadering 11 april 201 7 inlichtingen S. Spoor (+31235676229) Registratienummer

Nadere informatie

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Gedragscode werknemers (goedgekeurd door de raad van bestuur vergadering nr.1/2009 op 29 september 2009) Herziening 1 (goedgekeurd door de raad van bestuur vergadering

Nadere informatie

Gedragscode Propertize. September 2014

Gedragscode Propertize. September 2014 Gedragscode Propertize September 2014 Vastgesteld door de directie d.d. 8 juli 2014 Woord vooraf Vertrouwen en integriteit zijn voor Propertize van cruciaal belang. Onze stakeholders hebben gerechtvaardigde

Nadere informatie

Integriteitbeleid. Pagina 1 van 6. Inleiding

Integriteitbeleid. Pagina 1 van 6. Inleiding Pagina 1 van 6 Integriteitbeleid Inleiding Hoe gaan we om met klanten en collega s? Wat mag je accepteren als relatiegeschenk? Hoe houden we relaties zakelijk? Zo maar enkele vragen die allen te maken

Nadere informatie

REGELINGEN EUR HOLDING BV 1

REGELINGEN EUR HOLDING BV 1 REGELINGEN EUR HOLDING BV 1 Ongewenste omgangsvormen, waaronder wordt verstaan: seksuele intimidatie pesten discriminatie agressie (inclusief intimiderend gedrag) geweld in de werksituatie en de studieomgeving.

Nadere informatie

Gedragscode voor medewerkers van Waterschap Rivierenland 2011

Gedragscode voor medewerkers van Waterschap Rivierenland 2011 Gedragscode voor medewerkers van Waterschap Rivierenland 2011 De gedragscode is een leidraad voor het integer handelen van u als waterschapsmedewerker. De code geeft de hoofdlijnen weer van de bepalingen

Nadere informatie

Als ik een integriteitschending signaleer...

Als ik een integriteitschending signaleer... Als ik een integriteitschending signaleer... [andere illustratie]...wat moet ik dan doen? handleiding voor leidinggevenden Inhoud 2 Voorwoord 4 Integriteitschendingen op een rij 6 Ongewenste omgangsvormen

Nadere informatie

SAMEN WERKEN AAN INTEGRITEIT. Integriteitcode bij Zeeuwland

SAMEN WERKEN AAN INTEGRITEIT. Integriteitcode bij Zeeuwland SAMEN WERKEN AAN INTEGRITEIT Integriteitcode bij Zeeuwland Samen werken aan integriteit! Integriteit gaat over hoe wij ons gedragen. Naar klanten, leveranciers, collega s en anderen die we tegen komen

Nadere informatie

onderzoeksopzet risico s op integriteitsschendingen bij subsidieverstrekking

onderzoeksopzet risico s op integriteitsschendingen bij subsidieverstrekking onderzoeksopzet risico s op integriteitsschendingen bij subsidieverstrekking 1 inleiding aanleiding De Rekenkamer Rotterdam krijgt regelmatig vragen van (deel-)raadsleden en burgers over de besteding

Nadere informatie

Integriteitscode Scala College

Integriteitscode Scala College Integriteitscode Scala College 23 juni 2011 Pagina 1 I. Algemeen 1. Inleiding In deze notitie wordt het belang onderstreept van de invoering van een integriteitscode. Over deze Code gaat deze notitie.

Nadere informatie

Integriteitscode Woningstichting Laarbeek

Integriteitscode Woningstichting Laarbeek Integriteitscode Woningstichting Laarbeek 1. Inleiding In deze integriteitscode staat beschreven wat wij onder integer gedrag verstaan, welke principes wij hanteren en welke spelregels daarbij horen. De

Nadere informatie

Integriteitscode: Vereniging PC onderwijs te Bakkeveen Cbs Betrouwen

Integriteitscode: Vereniging PC onderwijs te Bakkeveen Cbs Betrouwen Integriteitscode: Vereniging PC onderwijs te Bakkeveen Cbs Betrouwen Toelichting op integriteitscode De Vereniging voor PC onderwijs te Bakkeveen heeft zich verbonden aan de code Goed Bestuur 1. De code

Nadere informatie

Goed wonen = goed werken Een integriteitcode voor Standvast wonen

Goed wonen = goed werken Een integriteitcode voor Standvast wonen Goed wonen = goed werken Een integriteitcode voor Standvast wonen Goed werken, wat betekent dat? Hoe behoor je je als medewerker van Standvast Wonen te gedragen en hoe niet? Waar liggen de grenzen? Vragen

Nadere informatie

Zo gaan we om met elkaar. Deelcode 1

Zo gaan we om met elkaar. Deelcode 1 Zo gaan we om met elkaar Deelcode 1 x Zo gaan we om met elkaar We werken respectvol samen en spreken elkaar aan op (on)gewenst gedrag We nemen verantwoordelijkheid voor ons eigen functioneren en de reputatie

Nadere informatie

Eerlijk, Veilig en Fatsoenlijk

Eerlijk, Veilig en Fatsoenlijk Pagina: 1/8 Eerlijk, Veilig en Fatsoenlijk Univé, dat zijn wij! Wij, medewerkers van Univé, zijn de ambassadeurs van onze organisatie. Hoe de buitenwereld in het bijzonder onze leden Univé ervaart, is

Nadere informatie

GEZOND VERSTAND GEZOND GEWETEN. Gedragscode

GEZOND VERSTAND GEZOND GEWETEN. Gedragscode GEZOND VERSTAND GEZOND GEWETEN Gedragscode 1 Respect en professioneel gedrag Gelijke behandeling voor iedereen Ieder mens is uniek. Binnen ons bedrijf werken wij op een respectvolle manier met elkaar en

Nadere informatie

Ethische code. Versienummer: 1.0 Datum: 6 maart /12 Versie 1.0 Classificatie: Openbaar

Ethische code. Versienummer: 1.0 Datum: 6 maart /12 Versie 1.0 Classificatie: Openbaar Ethische code Versienummer: 1.0 Datum: 6 maart 2017 1/12 Versie 1.0 Classificatie: Openbaar Inhoudsopgave 1 Integriteitsverklaring 3 2 Gedragsregels 4 Zorgvuldige omgang 4 Veilige en gezonde werkomstandigheden

Nadere informatie

Integriteitscode en. klokkenluidersregeling. R.K. Woningbouwvereniging Zeist

Integriteitscode en. klokkenluidersregeling. R.K. Woningbouwvereniging Zeist Integriteitscode en klokkenluidersregeling Versie 1, 11 januari 2010 Inleiding: waarom een integriteitbeleid Integer handelen behoort tot de cultuur van onze organisatie. Dit zijn de normen, waarden en

Nadere informatie

Een onderzoek naar de integriteitsbeleving van het overheidspersoneel

Een onderzoek naar de integriteitsbeleving van het overheidspersoneel Integriteit van de overheid Een onderzoek naar de integriteitsbeleving van het overheidspersoneel Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Directie Arbeidszaken Openbare Sector Afdeling

Nadere informatie

Integriteitscode. De Woningraat

Integriteitscode. De Woningraat Integriteitscode De Woningraat 2018 Inleiding De Woningraat is er in hoofdzaak voor om die doelgroepen te huisvesten die daar zelf niet in kunnen voorzien. Onze kernwaarden zijn klantgericht, betrokken,

Nadere informatie

ALGEMENE BEDRIJFSPRINCIPES VAN ARCADIS

ALGEMENE BEDRIJFSPRINCIPES VAN ARCADIS Pagina 1 van 5 fã~öáåé=íüé=êéëìäí ALGEMENE BEDRIJFSPRINCIPES VAN ARCADIS 1 Inleiding Bij ARCADIS hebben we onze missie als volgt gedefinieerd: Onze diensten zijn gericht op verbetering van de kwaliteit

Nadere informatie

DACHSER Gedragscode. 1. Inleiding

DACHSER Gedragscode. 1. Inleiding DACHSER Gedragscode 1. Inleiding De basis voor alle activiteiten bij Dachser is het naleven van juridisch bindende regelgeving op nationaal en internationaal niveau, evenals alle verplichtingen die wij

Nadere informatie

Integriteitscode. Esprit Scholen

Integriteitscode. Esprit Scholen Integriteitscode Esprit Scholen Amsterdam, vastgesteld door CvB na goedkeuring GMR d.d. 23 oktober 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Integriteit en het Onderwijsmanifest 2013-2017 van de Esprit Scholen...

Nadere informatie

Artikel 15:1e:0:1 Regeling nevenwerkzaamheden

Artikel 15:1e:0:1 Regeling nevenwerkzaamheden Artikel 15:1e:0:1 Regeling nevenwerkzaamheden Deze regeling heeft tot doel eenduidige en toepasbare regels over de melding, toetsing, registratie en openbaarmaking van nevenfuncties te stellen. De Veiligheidsregio

Nadere informatie

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Gedragscode werknemers (goedgekeurd door de raad van bestuur vergadering nr.1/2009 op 29 september 2009) Herziening 1 (goedgekeurd door de raad van bestuur vergadering

Nadere informatie

doen gedragsregels van PSW

doen gedragsregels van PSW doen laten gedragsregels van PSW Inhoud1. Inleiding 2. De Taak 3. Gedragsregels 4. Werken met dit boekje 1 1. Inleiding Algemeen Werken bij PSW Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden-Limburg betekent

Nadere informatie

Integriteitscode WoonCompas

Integriteitscode WoonCompas Integriteitscode WoonCompas Datum vaststelling : vastgesteld door RvC d.d. 14 december 2010 Onderwerp : Governance In onze strategie voor 2010-2015 hebben we geformuleerd: Wij willen ons onderscheiden,

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Bedrijfscode Haag Wonen

Bedrijfscode Haag Wonen Bedrijfscode Haag Wonen Bedrijfscode Haag Wonen 1 Dit is de bedrijfscode van woningcorporatie Haag Wonen. In deze code benoemen we onze uitgangspunten voor eerlijk en integer samen werken. Wij handelen

Nadere informatie

Gedragscode Bureau Financieel Toezicht

Gedragscode Bureau Financieel Toezicht Gedragscode Bureau Financieel Toezicht Welke uitgangspunten geven richting aan ons gedrag? INLEIDING Deze gedragscode beschrijft de waarden die richting geven aan het werken bij het Bureau Financieel Toezicht

Nadere informatie

Integriteitscode december 2012 aangevuld april 2013

Integriteitscode december 2012 aangevuld april 2013 Integriteitscode december 2012 aangevuld april 2013 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Deel I Kernbegrippen van integriteit... 2 1. Dienstbaarheid... 2 2. Functionaliteit... 2 3. Onafhankelijkheid... 2 4. Openheid...

Nadere informatie

Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie Ministerie van Defensie Rapportage tweede meting omgangsvormen binnen Defensie KPMG Integrity 10 juni 2004 MK/HAR/wv Samenvatting Deze rapportage beschrijft de bevindingen van de tweede meting naar de

Nadere informatie

Eerlijk, Veilig en Fatsoenlijk

Eerlijk, Veilig en Fatsoenlijk Pagina: 1/8 Eerlijk, Veilig en Fatsoenlijk Univé, dat zijn wij! Wij, medewerkers van Univé, zijn de ambassadeurs van onze organisatie. Hoe de buitenwereld in het bijzonder onze leden Univé ervaart, is

Nadere informatie

Integriteit- en gedragscode Stay in Motion. 1 januari 2016

Integriteit- en gedragscode Stay in Motion. 1 januari 2016 Integriteit- en gedragscode Stay in Motion 1 januari 2016 Inleiding Stay in Motion, hierna te noemen SIM, staat midden in de samenleving. We zijn er voor onze klanten en relaties. En voortdurend zijn we

Nadere informatie

Zo doen wij dat! Afspraken en spelregels voor omgangsnormen en integer gedrag bij Orionis Walcheren

Zo doen wij dat! Afspraken en spelregels voor omgangsnormen en integer gedrag bij Orionis Walcheren Zo doen wij dat! Afspraken en spelregels voor omgangsnormen en integer gedrag bij Orionis Walcheren INHOUD Voorwoord...3 Integriteit, meer dan een mooi woord...4 Omgaan met de klant...6 Omgaan met collega

Nadere informatie

Gedragscode integriteit

Gedragscode integriteit Gedragscode integriteit Juni 2010 1. Inleiding Deze notitie gaat over integriteit bij Woningbouwvereniging Helpt Elkander. Hierin staat vermeld wat onder integriteit wordt verstaan en welke spelregels

Nadere informatie

Inleiding. Carlo Oostindie, Directeur-bestuurder. Integriteitscode versie /10/2017 2

Inleiding. Carlo Oostindie, Directeur-bestuurder. Integriteitscode versie /10/2017 2 INTEGRITEITSCODE Datum : 15-10-2017 Naam : Saskia van der Lee Versie: 0.3 Vastgesteld: Directeur-bestuurder 31-10-2017 Goedkeuring: Ondernemingsraad maart 2018 Inleiding Sinds 2011 heeft Rhiant een bedrijfscode

Nadere informatie

Protocol Ongewenste Omgangsvormen. Van. De Banketgroep. en haar dochtervennootschappen

Protocol Ongewenste Omgangsvormen. Van. De Banketgroep. en haar dochtervennootschappen Protocol Ongewenste Omgangsvormen Van De Banketgroep en haar dochtervennootschappen van toepassing vanaf 1 december 2013 Inleiding De Banketgroep wil ongewenste omgangsvormen zoals seksuele intimidatie,

Nadere informatie

GEDRAGSCODE INTEGRITEIT

GEDRAGSCODE INTEGRITEIT GEDRAGSCODE INTEGRITEIT Stichting Woningcorporaties Het Gooi en Omstreken Voor extern gebruik Postadres Postbus 329 1200 AH Hilversum Bezoekadres Schapenkamp 130 1211 PB Hilversum Telefoon (035) 672 66

Nadere informatie

GEZOND VERSTAND GEZOND GEWETEN

GEZOND VERSTAND GEZOND GEWETEN GEZOND VERSTAND GEZOND GEWETEN Gedragscode oktober 2015 Voorwoord SNS Bank N.V. gelooft in de cultuur van normaal bankieren. Wij willen bouwen aan een maatschappij waarin vol vertrouwen en optimisme wordt

Nadere informatie

Gedrags- en integriteitscode

Gedrags- en integriteitscode Stichting Inspecteur Boelensschool Schiermonnikoog Gedrags- en integriteitscode 1 1. Vooraf De algemene gedrags- en integriteitscode is een openbaar document. Medewerkers, leerlingen, ouders/verzorgers,

Nadere informatie

Gedragscode voor leidinggevenden in kerken, gemeenten en organisaties

Gedragscode voor leidinggevenden in kerken, gemeenten en organisaties Gedragscode voor leidinggevenden in kerken, gemeenten en organisaties Waarom een Gedragscode? De Bijbel laat er geen misverstand over bestaan dat zij die geroepen zijn leiding te geven, een grote verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Procesaudit Integriteit Verantwoordingsdocument

Procesaudit Integriteit Verantwoordingsdocument Procesaudit Integriteit Verantwoordingsdocument Datum 1 december 2017 Auteur Trudi Seedorf Naam document verantwoordingsdocument Status definitief 1 1. Beleid Het gemeentebrede Integriteitsplan 2014-2018

Nadere informatie

fair play Raad van Bestuur Ballast Nedam

fair play Raad van Bestuur Ballast Nedam Gedragscode fair play Fair play is niet alleen belangrijk in sport, maar zeker ook in het dagelijkse leven en binnen de omgeving waarin wij ons als onderneming begeven. Voor je ligt de vernieuwde gedragscode

Nadere informatie

Deze code biedt duidelijke handvatten voor het gewenste gedrag van ons als beleggingsprofessionals verenigd binnen de VBA.

Deze code biedt duidelijke handvatten voor het gewenste gedrag van ons als beleggingsprofessionals verenigd binnen de VBA. DE GEDRAGSCODE VAN VBA BELEGGINGSPROFESSIONALS 1. INLEIDING VBA beleggingsprofessionals is een vereniging van en voor beleggingsprofessionals. Als leden van de VBA beheren wij vermogens, of adviseren over

Nadere informatie

INTEGRITEITSCODE Versie 3, 2018

INTEGRITEITSCODE Versie 3, 2018 INTEGRITEITSCODE Versie 3, 2018 Vastgesteld bestuurder 10 december 2018 Integriteitcode Groninger Huis 1/6 1 Inleiding Groninger Huis heeft sinds 2009 in het kader van de Governancecode, een integriteitscode

Nadere informatie

REGELINGEN EUR HOLDING BV 1

REGELINGEN EUR HOLDING BV 1 REGELINGEN EUR HOLDING BV 1 Ongewenste omgangsvormen, waaronder wordt verstaan: seksuele intimidatie pesten discriminatie agressie (inclusief intimiderend gedrag) geweld in de werksituatie en de studieomgeving.

Nadere informatie

PostNL Business Principles

PostNL Business Principles 3 december 2014 PostNL N.V. PostNL Business Principles Raad van Bestuur Auteur Director Audit & Security Titel PostNL Business Principles Versie 1.1 Dit document is een vertaling van de Engelstalige versie.

Nadere informatie

Informatie over EthicsPoint

Informatie over EthicsPoint Informatie over EthicsPoint Melden algemeen Beveiliging en vertrouwelijkheid van meldingen Tips en beste praktijken Informatie over EthicsPoint Wat is EthicsPoint? EthicsPoint is een uitgebreid en vertrouwelijk

Nadere informatie

Gedragscode Zehnder Group Ltd

Gedragscode Zehnder Group Ltd Gedragscode 1/8 Inhoudsopgave 2 Onze beweegredenen... 3 Voor wie geldt de gedragscode?... 4 Verplichtingen van de werknemers... 4 "Vertrouwelijk aanspreekpunt... 4 Plichten van het management... 5 Lokale

Nadere informatie