1 1 APR. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 4 februari 2013 is bij de vaststelling van bestemmingsplan W4 gesproken over 'beroepen aan huis'.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 1 APR. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 4 februari 2013 is bij de vaststelling van bestemmingsplan W4 gesproken over 'beroepen aan huis'."

Transcriptie

1 Beleid Cluster Ruimte (071) Ingekomen Afdeling 1 1 APR Gemeente Leiderdorp /04/2013 Gemeente Leiderdorp Gemeenteraad Leiderdorp Postbus AA Leiderdorp datum kenmerk betreft 9 april U00789 beroep aan huis VERZNDEN 1 1 APR Geachte gemeenteraadsleden, Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 4 februari 2013 is bij de vaststelling van bestemmingsplan W4 gesproken over 'beroepen aan huis'. Wij hebben toegezegd om met een nadere onderbouwing te komen met criteria die houvast bieden bij de vraag of een beroep gerekend kan worden tot de categorie 'beroep aan huis'. In de bijlage vindt u de notitie 'Beroep aan huis - een nadere verkenning' met daarin een toelichting en nadere onderbouwing. Deze notitie met criteria hebben wij op 9 april 2013 vastgesteld om als werkwijze te hanteren. Wij zijn van mening dat hiermee duidelijkheid ontstaat over de criteria voor beroep aan huis, zowel voor de gemeente, omwonenden als ondernemers. Bij de volgende aanpassing van de 'Beleidsregels voor beperkte afwijking van het bestemmingsplan 2011' zal dit geïntegreerd worden. Wij gaan er vanuit hiermee aan uw wens voor duidelijke criteria voor beroepen aan huis tegemoet te zijn komen. Mocht u nog vragen hebben over de notitie, dan kunt u contact opnemen met Petra de Goei van de afdeling Beleid. Zij is bereikbaar op maandag tot en met donderdag op telefoonnummer of per pdegoei@leiderdorp.nl Bezoekadres Willem-Alexanderlaan DZ Leiderdorp Postbus AA Leiderdorp telefoon (071) info@leiderdorp.nl

2 Met vriendelijke groet, burgemeester en wethouders A.H. Schouten secretaris L Bijlagen: 1. Beroep aan huis - een nadere verkenning, 20 maart B&W-besluit.

3 Pagina 1 van 6 Versiel GEMEENTE LEIDERDRP Collegevergadering van: 9 april 2013 Agendanummer h / T Paraaf Portefeuille Postregistratienummer : Adviserende afdeling : Beleid (jj» Datum advies : 14 maart 2013 Auteur advies : Petra de Goei NDERWERP BESLISPUNTEN Samenvatting Beroep aan huis 1. De notitie 'Beroep aan huis - een nadere verkenning vast te stellen, waarin de volgende criteria zijn opgenomen: uitoefenen van een vrij of zelfstandig beroep of het beroepsmatig verlenen van diensten; dat in of bij een woning wordt uitgeoefend; bewoner(s) met hoofdverblijf in de woning; niet krachtens milieuwet vergunning- of meldingplichtig is; kleinschalige functie van ondergeschikte betekenis, de woning behoudt overwegend de woonfunctie; max. 30% van het vloeroppervlakte van de gebouwen; de woning moet als woning herkenbaar blijven; de activiteit mag alleen inpandig worden uitgeoefend (buitenopslag is niet toegestaan); opschriften c.q. naamaanduidingen met betrekking tot de beroepsactiviteit dienen beperkt te zijn en in overeenstemming met het woonkarakter; (licht)reclame is niet toegestaan; verkeer en parkeren: het uitoefenen van de beroepsmatige activiteit mag niet leiden tot een onaanvaardbare aantrekking van verkeer en/of parkeeroverlast voor de omgeving; geen detailhandel of horeca. Tijdens de raadsvergadering van 4 februari 2013 is bij de vaststelling van bestemmingsplan W4 gesproken over beroepen aan huis. De raad heeft het college gevraagd om met een nadere onderbouwing met criteria te komen die houvast bieden bij de vraag of een beroep gerekend kan worden tot de categorie beroep aan huis. U wordt gevraagd om bijgevoegde notitie vast te stellen en de raad met bijgevoegde brief hierover te informeren. Bezwaar / beroep mogelijk ja [X] nee Inspraak ja nee VRKEUZE W W W W Commissie: Ter advisering Ter kennisname BM RU BM [X] RU ft Conform advies Besluitvorming Raad D ja 3 nee Bespreken Ter info Raad ja nee

4 BESLUIT PENBAARHEID BESLUIT Besluit Advies Bijlagen penbaar IS Geobjectiveerd Niet openbaar

5 Betreft Programma (m.i.v. begroting 2004) Product (beleidstaak) In het kader van Bestaand beleid ~2 Wettelijke verplichting Nieuw beleid voortvloeiende uit Geheel nieuw Heeft dit voorstel financiële consequenties? ja 3 nee Pagina 3 van 6 Versiel Is er volledige financiële dekking aanwezig? Ja, nl: Structureel: per jaar, v.a. Incidenteel: in het begrotingsjaar ja nee, dit leidt tot een verhoging van het (meerjaren-) begrotingstekort van Dit voorstel is onvoorzien Subsidiemogelijkheden: Personele consequenties ja [x] nee Afdelingsplan Behandeling in R? ja 3 nee rganisatorische consequenties? (huisvesting, PC, meubilair, etc.) Advies Instemming Informatie ja nee Is hierin voorzien? ja nee verleg Intern Resultaat akkoord [ " ja nee _ ] nvt Afdeling: SP71 Cluster: JZ Naam: Diane Guldemond Paraaf Zie argumenten en kanttekeningen G u l Milieu (Regionale Milieudienst) Resultaat akkoord ja nee 3 nvt Naam: Paraaf penbare orde en (brand) veiligheid Resultaat akkoord ja nee 3 nvt Naam: Paraaf verleg Extern: rganisatie/instelling/bedrijf/burgers: Resultaat akkoord ja nee 3 nvt Paraaf Interactief traject (IB) ja Toelichting: [X] n.v.t. Communicatie 13 ja Toelichting: GAH en website n.v.t.

6 BESLISPUNTEN 1. De notitie 'Beroep aan huis - een nadere verkenning vast te stellen waarin de volgende criteria zijn opgenomen: uitoefenen van een vrij of zelfstandig beroep of het beroepsmatig verlenen van diensten; dat in of bij een woning wordt uitgeoefend; bewoner(s) met hoofdverblijf in de woning; niet krachtens milieuwet vergunning- of meldingplichtig is; kleinschalige functie van ondergeschikte betekenis, de woning behoudt overwegend de woonfunctie; max. 30% van het vloeroppervlakte van de gebouwen; de woning moet als woning herkenbaar blijven; de activiteit mag alleen inpandig worden uitgeoefend (buitenopslag is niet toegestaan); opschriften c.q. naamaanduidingen met betrekking tot de beroepsactiviteit dienen beperkt te zijn en in overeenstemming met het woonkarakter; (licht)reclame is niet toegestaan; verkeer en parkeren: het uitoefenen van de beroepsmatige activiteit mag niet leiden tot een onaanvaardbare aantrekking van verkeer en/of parkeeroverlast voor de omgeving; geen detailhandel of horeca. Inleiding Tijdens de raadsvergadering van 4 februari 2013 is bij de vaststelling van bestemmingsplan W4 gesproken over beroepen aan huis. De raad heeft het college gevraagd om met een nadere onderbouwing met criteria te komen die houvast bieden bij de vraag of een beroep gerekend kan worden tot de categorie beroep aan huis. U wordt gevraagd om bijgevoegde notitie beroep aan huis - een nadere verkenning (bijlage 1) vast te stellen en deze criteria te gaan hanteren. De gemeenteraad heeft voor de nadere criteria voor beroep aan huis gevraagd om ook naar voorbeelden van andere gemeenten te kijken. Als voorbeeld is door een raadslid de gemeente psterland aangehaald. Bij het opstellen van de notitie voor beroep aan huis is daarom onder andere de informatie van de gemeente psterland betrokken (zie bijlage 2). Hierbij moet opgemerkt worden dat de informatie van psterland zowel betrekking heeft op beroepen als bedrijven aan huis. Een groot gedeelte van de Leiderdorpse notitie is in lijn met de gemeente psterland. vereenkomsten voor beroep aan huis bij Leiderdorp en psterland: 30% van de totale oppervlakte van de aanwezige gebouwen; de woonfunctie moet aanwezig blijven; het uiterlijk van de woning mag niet aangetast worden; geen detailhandel of horeca; geen onevenredige toename van verkeersdruk in de directe omgeving. Verschillen voor beroep aan huis bij Leiderdorp en psterland: Beroepen aan huis zijn in Leiderdorp niet gebonden aan de oppervlakte op de begane grond en er is geen maximering in het aantal vierkante meters. De reden hiervan is dat Leiderdorp ondernemers wil stimuleren en de ruimte en de vrijheid wil geven.

7 Leiderdorp heeft geen bepaling met betrekking tot voldoende bergruimte bij de woning. Vanuit het bouwbesluit is bergruimte namelijk niet meer verplicht en daarmee is het vreemd om bij beroepen aan huis deze eis wel te gaan stellen. psterland gaat uit van uitoefening van het beroep of bedrijf aan huis door de hoofdbewoner. Met de druk op woningmarkt in Leiderdorp zijn kinderen gedwongen langer thuis te wonen. ok zij moeten als bewoner van de woning de mogelijkheid hebben om een beroep aan huis te kunnen starten. In de Leiderdorpse situatie is ondersteunend personeel mogelijk bij een beroep aan huis. psterland heeft een maximering van 2 personen, waarbij de bedrijfstechnische of -economische noodzaak hiervoor moet kunnen worden aangetoond. Een beroep aan huis kan zonder vergunning gestart worden, er vindt dus geen toetsing aan de voorkant plaats. Maximering en aantoonbaarheid van de noodzaak van ondersteunend personeel lijkt lastig en kan ondernemers onnodig belemmeren. Er wordt daarom niet gekozen voor maximering, ook in het kader van deregulering. Parkeren op eigen erf is niet bij alle woningen in Leiderdorp mogelijk. ndernemers willen we als gemeente Leiderdorp niet belemmeren in de mogelijkheid van een beroep aan huis. Wel geldt dat de verkeers- en parkeerdruk niet onevenredig mag toenemen in de directe omgeving. In Leiderdorp mag een opschrift of naamaanduiding mits het in overeenstemming blijft met het woonkarakter, (licht)reclame-uitingen zijn niet toegestaan. psterland biedt hierin meer mogelijkheden, eventueel met omgevingsvergunning. Leiderdorp vindt het woonkarakter belangrijk bij een beroep aan huis. Voorgeschiedenis Bij de vaststelling van bestemmingsplan W4 is gesproken over beroepen en bedrijven aan huis. De mogelijkheden hiervoor zijn binnenplans geregeld. Met een afwijkingsbevoegdheid van B&W kunnenb bedrijven aan huis mogelijk gemaakt worden (op basis van artikel 2.12 lid 1 sub a onder 1 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)). Daarnaast is het college op basis van artikel 2.12 lid 1 sub a onder 2 van de Wabo bevoegd om, in afwijking van het bestemmingsplan ('buitenplans), bepaalde bouwwerken en afwijkingen van het gebruik toe te staan. Daarbij gaat het om door het rijk aangegeven gevallen met een beperkt ruimtelijk effect, ook wel aangeduid als 'kruimelgevallen'. Voor de toepassing van deze bevoegdheden om van het bestemmingsplan af te wijken, zijn beleidsregels opgesteld die in april 2011 door het college zijn vast gesteld: Beleidsregels voor beperkte afwijkingen van het bestemmingsplan De regeling voor beroepen en bedrijven aan huis is opgenomen in deze beleidsregels. Bij nieuwe bestemmingsplannen worden deze beleidsregels opgenomen. De notitie 'beroep aan huis - een nadere verkenning' is een uitwerking van de Beleidsregels voor beperkte afwijkingen van het bestemmingsplan 2011 waar de beroep aan huis regeling in is opgenomen. Voor binnenplanse en buitenplanse afwijkingen kan deze notitie met criteria als werkwijze gebruikt worden. Bij actualisatie van de 'Beleidsregels voor beperkte afwijking van het bestemmingsplan 2011 zal dit geïntegreerd gaan worden. Beoogd effect Het vaststellen van heldere criteria voorde regeling beroep aan huis.

8 3 Argumenten 1a. Biedt meer duidelijkheid over de categorie beroep aan huis. De notitie 'beroep aan huis - een nadere verkenning geeft duidelijk aan wat voor de gemeente criteria zijn waar een beroep aan huis moet voldoen. 1b. Biedt meer duidelijkheid aan burgers en ondernemers. Zowel voor omwonenden als voor ondernemers biedt de notitie beroep aan huis - een nadere verkenning meer duidelijkheid of een beroep aan huis uitgeoefend kan worden en binnen welke voorwaarden of dat de ondernemer toch een vergunning aan moet vragen. Argumenten vanuit bedrijfsvoering en andere clusters De notitie is in lijn met de recente jurisprudentie Vanuit SP71 is juridisch advies geleverd over de recente jurisprudentie. Dit advies is overgenomen en de notitie is hier op aangevuld. 4 Kanttekeningen 1. Jurisprudentie is leidend. De notitie geeft duidelijkheid en voorwaarden voor beroepen aan huis. Uiteindelijk wordt vanuit de jurisprudentie bepaald wat er valt onder vrije of zelfstandige beroepen of het beroepsmatig verlenen van diensten Kanttekeningen vanuit bedrijfsvoering en andere clusters Met de nieuwe Handelsregisterwet in juli 2008 heeft de term vrij beroep inhoudelijk aan betekenis verloren. Met deze nieuwe wet werd het voor vrije beroepen verplicht om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Voor de notitie beroep aan huis is dit niet van invloed, er wordt gesproken over vrije of zelfstandige beroepen en de voorwaarden waaronder deze beroepen zich mogen vestigen. 5 Uitvoering Na vaststelling wordt de notitie met bijgevoegde aanbiedingsbrief (bijlage 3) naar de raad verzonden. ok zal er in Gemeente aan Huis in het Leiderdorps Weekblad en op de website een artikel komen om mensen attent te maken op de mogelijkheden en voorwaarden voor een beroep aan huis. Bijlagen: 1. Notitie Beroep aan huis - een nadere verkenning, 20 maart Folder beroep of bedrijf aan huis_gemeente psterland. 3. Aanbiedingsbrief aan de raad.

9 Beroep aan huis - een nadere verkenning 1. Inleiding Een beroep aan huis kan door een ondernemer zonder vergunning gestart worden. Beroepen die aan huis uitgeoefend kunnen worden, zijn de zelfstandige of vrije beroepen, zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan een beroep aan huis en ook is er een verschil tussen een beroep of een bedrijf aan huis. In deze notitie wordt dit nader toegelicht. 2. Jurisprudentie Hoofdregel: Beroep aan huis valt binnen de woonbestemming In de bestemmingsplannen is de bepaling opgenomen dat het verboden is gronden en bouwwerken te gebruiken op een wijze of tot een doel in strijd met de woonbestemming. Een ander gebruik dan wonen is dan niet toegestaan. In vaste jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is bepaald dat het vestigen van een vrij beroep niet strijdig is met de woonbestemming en dus geen nadere toestemming vereist. Hierbij geldt overigens wel de belangrijke voorwaarde dat de woonbestemming in overwegende mate gehandhaafd moet blijven. Voor andere ondergeschikte vormen van aan huis verbonden beroepen of bedrijven (niet zijnde een vrij beroep) geldt op grond van jurisprudentie dat aan de hand van de aard, omvang en intensiteit per geval moet worden bezien of de bedrijvigheid al dan niet in strijd is met de woonbestemming. 3. Beleid en bestemmingsplannen Het beroep en bedrijf aan huis is vastgelegd in de 'Beleidsregels voor beperkte afwijkingen van het bestemmingsplan 2011'. Deze beleidsregels worden opgenomen in bestemmingsplannen. In de meest recente bestemmingsplannen binnen Leiderdorp (W4, De Hoven, De Bloemerd) is het beroep aan huis geregeld door enerzijds de definitie, waarbij is gesteld dat de ruimtelijke uitwerking en uitstraling in overeenstemming moet zijn met de woonfunctie, anderzijds door een oppervlaktebeperking tot 30% op te leggen: a. Definitie Het uitoefenen van een vrij of zelfstandig beroep of het beroepsmatig verlenen van diensten op persoonlijk, zakelijk, administratief, educatief, juridisch, medisch, therapeutisch, ontwerptechnisch, kunstzinnig gebied, of daarmee gelijk te stellen activiteiten, waaronder een atelier, kapper, schoonheidsspecialiste, dat in of bij een woning wordt uitgeoefend door de gebruik(st)er, dat niet krachtens een milieuwet vergunning- of meldingplichtig is en waarbij de woning in overwegende mate de woonfunctie behoudt en dat een ruimtelijke uitwerking of uitstraling heeft die met de woonfunctie in overeenstemming is; b. Beperking oppervlakte tot 30% De voor 'Wonen' aangewezen gronden zijn bestemd voor: Beroep aan huis - een nadere verkenning, 20 maart

10 b. aan huis verbonden beroep in de woning, c.q. aan- of uitbouw, mits de oppervlakte niet meer bedraagt dan 30% van het vloeroppervlakte van de gebouwen. 4. Criteria beroep aan huis Verschil beroep en bedrijf aan huis Een vrij of zelfstandig beroep is iets anders dan een bedrijfsmatige activiteit. Een bedrijfsmatige activiteit is in strijd met de woonbestemming. Dit betekent dat dan een omgevingsvergunning nodig is. Hiervoor wordt getoetst aan de gestelde voorwaarden in het bestemmingsplan en aan de overige regelgeving, zoals bijvoorbeeld het bouwbesluit. Een beroep aan huis wordt uitgeoefend door de bewoner van de woning, zoals hierboven in de definitie omschreven. ndersteunende functies om dit beroep uit te oefenen (bijv. administratief medewerker of assistent) zijn mogelijk binnen een beroep aan huis. Zodra echter meer mensen dit beroep in de woning gaan uitoefenen (niet zijnde: gebruikers van de woning), is er sprake van een bedrijfsmatige activiteit. Bijvoorbeeld: een bewoner kan als kapper een beroep aan huis hebben, zodra hier echter meerdere mensen als kapper werkzaam zijn, betreft het een bedrijfsmatige activiteit als kapsalon waarvoor een vergunning aangevraagd moet worden. ok een huisarts kan zijn beroep aan huis uitoefenen. Een huisartspraktijk daarentegen is niet mogelijk als beroep aan huis, maar kan via een vergunning voor een bedrijf aan huis wel mogelijk gemaakt worden (binnen de gestelde voorwaarden). Regels Regels kunnen slechts aangeven hoe wij binnen de kroonjurisprudentie invulling geven aan de vraag wanneer sprake is van een ruimtelijke uitwerking of uitstraling die met de woonfunctie in overeenstemming is. Hier ligt nog enige interpretatievrijheid, al zal de Raad van State in beroepszaken het eindoordeel geven over de toepassing daarvan. Het gebruik van een limitatieve lijst voor beroepen aan huis is daarom niet effectief en beperkt houdbaar. In plaats van een limitatieve lijst te gebruiken is een lijst met algemene criteria die als toetsingskader kunnen dienen om te bepalen of een beroep aan huis kan worden toegestaan bij de woonfunctie. p basis van de definitie, zoals ook opgenomen in de bestemmingsplannen, volgen hieronder de aspecten en criteria die van belang zijn bij een beroep aan huis: a. Het uitoefenen van een vrij of zelfstandig beroep of het beroepsmatig verlenen van diensten.. Hierbij kan gedacht worden aan: op persoonlijk, zakelijk, administratief, educatief, juridisch, medisch, therapeutisch, ontwerptechnisch, kunstzinnig gebied, of daarmee gelijk te stellen activiteiten, waaronder een atelier, kapper, schoonheidsspecialiste; b...dat in of bij een woning wordt uitgeoefend door de gebruik(st)er.. bewoner(s) met hoofdverblijf in de woning; c...dat niet krachtens een milieuwet vergunning- of meldingplichtig is.. d...en waarbij de woning in overwegende mate de woonfunctie behoudt.. Beroep aan huis - een nadere verkenning, 20 maart

11 kleinschalige functie van ondergeschikte betekenis, de woning behoudt overwegend de woonfunctie; max. 30% van het vloeroppervlakte van de gebouwen; e...en dat een ruimtelijke uitwerking of uitstraling heeft die met de woonfunctie in overeenstemming is. Ruimtelijke uitstraling en visuele aspecten: De woning moet als woning herkenbaar blijven. De activiteit mag alleen inpandig worden uitgeoefend (buitenopslag is niet toegestaan). pschriften c.q. naamaanduidingen met betrekking tot de beroepsactiviteit dienen beperkt te zijn en in overeenstemming met het woonkarakter. (Licht)reclame is niet toegestaan. Ruimtelijke uitwerking: Verkeer en parkeren: het uitoefenen van de beroepsmatige activiteit mag niet leiden tot een onaanvaardbare aantrekking van verkeer en/of parkeeroverlast voor de omgeving. Geen detailhandel of horeca. Beroep aan huis - een nadere verkenning, 20 maart

12 171 CJj 0) QJ 10 Hi Q. E.2 c 1 l <U f o I!P A "SI.5? ±i J3 no c u s o 2 5 M M - ' É 1 ~ (U U J -g 1 D w ol y _c o M- > T3 S ^- V «u tl > > -C T3 " -C i -C > Ü E I u F 10 l oo X: 50 o E E o e "2 a< o UJ xi C 06 5 I or c =1 ra *-* -a E J f E E oi o» Ll_ U " D C C S r C J M 3 E 0< Si - o Q- c w - at ra Ü v c a «! 5 I QJ = TJ - > ^ J oo c e 1. -a E D u «- 5 8 > > m. oo - E oo v 3 E - <u op e 1 oo c c oo c J c JS z a. o i > E c o a> a, S E > 2 00 ju.c m o» E T o. <M <& S mg g IM C ra "tt oi - E ra {«! E 5 E o a> ~ S CL ü P «j «j «C, p 5 ^ a- ai

13 o. S E oo oo.e m E * ~ t c x oo te i i M u CL ^ -5. E w o * % I y x a? 10 2 T3 e " c ra t, ü * - * J; f f K» H x x: oo g. g> ^ c ï > QJ 1 1 E -S 5 0 c e <u o u Ta o I S * -s c o, > > S: 2 11 o, "o T3 - CL C C o oi c 2 A 3. "!r. 0 " 8*1. 3 0> g o o> F ~ s c 11 C ^ gi 41 ï. 01 P o - 5 > oo»- r- *- " CU 0» te c > ra o» 5 CL " C c i «* to oo _x oi 3 Et E g P " 2 c SJ o 3 oo o -C3 T3 ^ oi l " XI 13 =. s * ï «'~ ~ o ï ï o * 2 ~ -i r- «^ oo 3 TT oi 00 ~ E 2 1 c I x oo o» 5 C. s= F *0 C 5, V oi * E ft*. T3 a c ï c o Ö ai LI X _ - W ^ ^ X J X e X. T3 E o H e «N u I _ l 10 *-> p ra j E f X T3 oo s l l" f- oo t 3 i 2S o 10 *J > op '5 S: ra "E T3 c ±. E 2-2 o a * > g-. I 5 ra u <0.e s J J M c >^ J2 c c * F f >- " -Ö C ü 2 aj 3 i/i I/I ï 21 oo o; J - x. c _o ra S 3 ft* C QJ fd D 3 C - E xs o -x o X r= = s * T3»j is 0) \A L XI CL E e -8 C i ï c oi o > S c * 01 l c XI *t ^ x E o! I I I i i CL LJ ï CL 3 > m V t. c * </i ( rq ±s -a. 1 s 'S i s 3 X. c c c ra o< ra ra wi ra oo!2 CL E «5 " C CL * J E S 3 5. o 10 t CL g ^ T3 SP i " ft» tj C ftl c -e J ra S " CL l *- 01 oi c > a "a < E.E Ji E E oi x -=

Beleidsregels voor beperkte afwijkingen van het bestemmingsplan herziening 2013

Beleidsregels voor beperkte afwijkingen van het bestemmingsplan herziening 2013 Het college van burgemeester en wethouders, gelet op artikel 2.12, Iid1, sub a onder 1 en 2 Wet algemene bepalingen omgevingsrecht jo. artikel 4 Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht, en artikel 4:81

Nadere informatie

Vastgesteld door de gemeenteraad op 8 mei 2014. Beleid Internetwinkels West Maas en Waal

Vastgesteld door de gemeenteraad op 8 mei 2014. Beleid Internetwinkels West Maas en Waal Vastgesteld door de gemeenteraad op 8 mei 2014 Beleid Internetwinkels West Maas en Waal Inleiding Webwinkels zijn een relatief nieuw fenomeen waar tot nu toe binnen onze gemeente nog geen beleid voor is

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BEROEP EN BEDRIJF AAN HUIS GEMEENTE WIERDEN. Vastgesteld door B&W op 4 mei 2010

BELEIDSREGEL BEROEP EN BEDRIJF AAN HUIS GEMEENTE WIERDEN. Vastgesteld door B&W op 4 mei 2010 BELEIDSREGEL BEROEP EN BEDRIJF AAN HUIS GEMEENTE WIERDEN Vastgesteld door B&W op 4 mei 2010 Inleiding In deze beleidsregel wordt het gemeentelijk beleid ten aanzien van beroep en bedrijf aan huis beschreven.

Nadere informatie

1 STE WIJZIGING. Beleidsregels voor beperkte afwijkingen van het bestemmingsplan 2013, eerste wijziging. Het college van burgemeester en wethouders,

1 STE WIJZIGING. Beleidsregels voor beperkte afwijkingen van het bestemmingsplan 2013, eerste wijziging. Het college van burgemeester en wethouders, 1 STE WIJZIGING Het college van burgemeester en wethouders, gelet op artikel 2.12, lid1, sub a onder 1 en 2 Wet algemene bepalingen omgevingsrecht jo. artikel 4 Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht,

Nadere informatie

Beleidsnotitie voor bedrijvigheid aan huis gemeente Pekela 2013

Beleidsnotitie voor bedrijvigheid aan huis gemeente Pekela 2013 Beleidsnotitie voor bedrijvigheid aan huis gemeente Pekela 2013 Wanneer een aanvraag voor het starten van een bedrijf aan huis wordt ingediend, moet deze in eerste instantie worden getoetst aan het bestemmingsplan.

Nadere informatie

Toelichting Beleidsnotie voor bedrijvigheid aan huis Pekela 2013

Toelichting Beleidsnotie voor bedrijvigheid aan huis Pekela 2013 Toelichting Beleidsnotie voor bedrijvigheid aan huis Pekela 2013 1. - Pagina 1 - Inleiding Algemene doelstelling Deze toelichting is opgesteld om duidelijkheid te geven over deze beleidsnotitie. Ook wordt

Nadere informatie

BIJLAGE 2. Van toepassing zijnde regels na wijziging in de bestemming

BIJLAGE 2. Van toepassing zijnde regels na wijziging in de bestemming BIJLAGE 2 Van toepassing zijnde regels na wijziging in de bestemming 1 Artikel : Wonen Bestemmingsomschrijving A. De voor Wonen aangewezen gronden zijn bestemd voor: 1. woonhuizen al dan niet in combinatie

Nadere informatie

Beleidsregels voor beperkte afwijkingen van het bestemmingsplan 2013

Beleidsregels voor beperkte afwijkingen van het bestemmingsplan 2013 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Leiderdorp. Nr. 33565 18 maart 2016 Beleidsregels voor beperkte afwijkingen van het bestemmingsplan 2013, tweede wijziging Het college van burgemeester en wethouders,

Nadere informatie

Voorstel aan college b&w van Landsmeer

Voorstel aan college b&w van Landsmeer STATUS: openbaar Voorstel aan college b&w van Landsmeer B&W vergadering: 11 juni 2013 Nr. Agendapunt: Portefeuillehouder: Doting Onderwerp: Motie Politiek Landsmeer aangaande B&B Kanaalweg 29 Afdeling

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 22720 7 november 2012 Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan bouwen één woning Melkstraat 2b te Alphen, West Maas en Waal

Nadere informatie

Beleidsregel beroeps- en bedrijfsmatige. activiteiten in de woonomgeving. 1. Inleiding. 2. Welke activiteiten?

Beleidsregel beroeps- en bedrijfsmatige. activiteiten in de woonomgeving. 1. Inleiding. 2. Welke activiteiten? Beleidsregel beroeps- en bedrijfsmatige activiteiten in de woonomgeving 1. Inleiding Regelmatig ontplooien mensen initiatieven om in hun woning een beroeps- of bedrijfsmatige activiteit te ontplooien.

Nadere informatie

//ll ll//fllllll. \in. kânïrk: z/15.1/oosrzs/7094. :criteria RZONDEN. _eiderd0rp Z/14/OQ4423/7138 P; 2. Driesselhlanšfen. lillmilf.

//ll ll//fllllll. \in. kânïrk: z/15.1/oosrzs/7094. :criteria RZONDEN. _eiderd0rp Z/14/OQ4423/7138 P; 2. Driesselhlanšfen. lillmilf. ' Document ter kennisname - 7138 Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 5 Beleid, Ruimte f"\ lgemeenfe (071) 5458528 _eiderd0rp rvdloo@l r_dlm..í1l.. Ingekomen: Afdeling : P; 2 cv.- lillmilf //ll ll//fllllll

Nadere informatie

REGELS. Kenmerk: 2987677

REGELS. Kenmerk: 2987677 REGELS Kenmerk: 2987677 - 1 - INHOUDSOPGAVE REGELS HOOFDSTUK 1. INLEIDENDE REGELS 2 Artikel 1. Begrippen 2 HOOFDSTUK 2. BESTEMMINGSREGELS 3 Artikel 2. Wonen 3 HOOFDSTUK 3. SLOTREGELS 5 Artikel 3. Slotregel

Nadere informatie

NOTA BEROEP & BEDRIJF AAN HUIS

NOTA BEROEP & BEDRIJF AAN HUIS NOTA BEROEP & BEDRIJF AAN HUIS Gemeente Vianen Afdeling VROM december 2001-1 - 1. Inleiding Met enige regelmaat wordt het gemeentebestuur verzocht medewerking te verlenen aan het gedeeltelijk gebruiken

Nadere informatie

Beleidsnotitie "Beroepen en bedrijfsmatige activteiten aan huis"

Beleidsnotitie Beroepen en bedrijfsmatige activteiten aan huis Beleidsnotitie "Beroepen en bedrijfsmatige activteiten aan huis" Behandeld door het college op 18 maart 2003. Vastgesteld door de raad op 31 maart 2003. Publicatie in Huis-aan-Huis op 17 april 2003. Inwerkingtreding

Nadere informatie

Beroep en Bedrijf aan huis. Beleidsnota

Beroep en Bedrijf aan huis. Beleidsnota Beroep en Bedrijf aan huis Beleidsnota juni 2007 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Doelstelling... 3 Definitie beroep of bedrijf aan huis... 4 Bestemmingsplantoets... 4 Vrij beroep... 4 Criteria bij de toetsing

Nadere informatie

R e g e l s rgl

R e g e l s rgl R e g e l s 247.00.00.07.00.rgl I n h o u d s o p g a v e Artikel 1 Begrippen 5 Artikel 2 Relatie met de vigerende bestemmingsplannen 6 Artikel 3 Aanvulling/wijziging begripsbepalingen vigerende bestemmingsplannen

Nadere informatie

Datum: 16 december 2014 Nummer: Onderwerp: Aanwijzings- en delegatiebesluit Omgevingsvergunning gemeente Dinkelland

Datum: 16 december 2014 Nummer: Onderwerp: Aanwijzings- en delegatiebesluit Omgevingsvergunning gemeente Dinkelland RAADSVOORSTEL Datum: 16 december 2014 Nummer: Onderwerp: Aanwijzings- en delegatiebesluit Omgevingsvergunning gemeente Dinkelland Voorgesteld raadsbesluit: het Aanwijzings- en delegatiebesluit Omgevingsvergunning

Nadere informatie

BELEIDSREGELS AAN HUIS GEBONDEN BEROEPEN EN BEDRIJVEN

BELEIDSREGELS AAN HUIS GEBONDEN BEROEPEN EN BEDRIJVEN BELEIDSREGELS AAN HUIS GEBONDEN BEROEPEN EN BEDRIJVEN G E M E E N T E S I M P E L V E L D M A A R T 2009 K E L L Y L I T J E N S 1 INHOUD PAG. 1. INLEIDING 3 2. REIKWIJDTE 4 3. BEGRIPSBEPALINGEN 5 4. BELEIDSREGELS

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING. dat de activiteit het legaliseren van een muziekschool in het pand aan de Fuikstraat 2 betreft;

OMGEVINGSVERGUNNING. dat de activiteit het legaliseren van een muziekschool in het pand aan de Fuikstraat 2 betreft; Nr. ovxid-4088 OMGEVINGSVERGUNNING Burgemeester en wethouders van Vlaardingen; beschikkende op de op 31 januari 2017 ingekomen aanvraag voor een omgevingsvergunning: met betrekking tot: - Strijd Gebr.

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 00533567 Op voorstel B&W d.d.: 23 december 2014 Datum vergadering: 10 maart 2015 Portefeuillehouder: Helm Verhees Rol gemeenteraad: Verklaring

Nadere informatie

BELEIDSREGELS AAN-HUIS-VERBONDEN BEROEPEN EN (KLEINSCHALIGE) BEDRIJVEN. Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling

BELEIDSREGELS AAN-HUIS-VERBONDEN BEROEPEN EN (KLEINSCHALIGE) BEDRIJVEN. Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling BELEIDSREGELS AAN-HUIS-VERBONDEN BEROEPEN EN (KLEINSCHALIGE) BEDRIJVEN Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling 2 BELEIDSREGELS AAN-HUIS-VERBONDEN BEROEPEN EN (KLEINSCHALIGE) BEDRIJVEN Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Van plan een eigen bedrijf te starten? De gemeente Apeldoorn is er voor starters

Van plan een eigen bedrijf te starten? De gemeente Apeldoorn is er voor starters Van plan een eigen bedrijf te starten? De gemeente Apeldoorn is er voor starters Versie: 20 oktober 2014 Inleiding Startende ondernemers leveren een belangrijke bijdrage aan de dynamiek en groei van de

Nadere informatie

Beleidsnotitie Internetwinkels Gemeente Putten

Beleidsnotitie Internetwinkels Gemeente Putten Inleiding Beleidsnotitie Internetwinkels Gemeente Putten Deze nota gaat over de ontwikkelingen in de internetdetailhandel. Dit afgelopen jaar zijn er meerdere verzoeken binnengekomen voor de uitoefening

Nadere informatie

g^atwijk Omgevingsvergunning Zaaknummer

g^atwijk Omgevingsvergunning Zaaknummer g^atwijk Omgevingsvergunning Zaaknummer 1351955 1. Inleiding Op 15 januari 2019 hebben wij uw aanvraag om een omgevingsvergunning ontvangen voor het starten van een kapsalon (consumentverzorgende activiteit)

Nadere informatie

Onderwerp Deregulering afgeven (algemene) verklaring van geen bedenkingen weigeren omgevingsvergunning - Besluitvormend

Onderwerp Deregulering afgeven (algemene) verklaring van geen bedenkingen weigeren omgevingsvergunning - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 1 november 2016 bestemd voor de gemeenteraad Besluit nummer: 2016_BW_00825 Onderwerp Deregulering afgeven (algemene) verklaring van geen bedenkingen weigeren omgevingsvergunning

Nadere informatie

ONTWERP. OMGEVINGSVERGUNNING Dorpsstraat 20 in Lattrop-Breklenkamp

ONTWERP. OMGEVINGSVERGUNNING Dorpsstraat 20 in Lattrop-Breklenkamp ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING Dorpsstraat 20 in Lattrop-Breklenkamp Zaaknummer : WABO-2017-1420) OLO nummer : 3326517 Documentnummer : Burgemeester en wethouders van Dinkelland beschikken op de aanvraag

Nadere informatie

De omgevingsvergunning wordt verleend onder de bepaling dat de volgende bijlagen deel uitmaken van de vergunning:

De omgevingsvergunning wordt verleend onder de bepaling dat de volgende bijlagen deel uitmaken van de vergunning: .. Zaak: 366312 Dossier: OV17139 Documentnummer: 366312BV Omgevingsvergunning Burgemeester en Wethouders hebben op 11 augustus 2017 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het (ver)bouwen

Nadere informatie

Beleidsregels binnenplans afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1 Wabo)

Beleidsregels binnenplans afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1 Wabo) Beleidsregels binnenplans afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1 Wabo) Versie: vastgesteld Gemeente Landsmeer, januari 2011 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding...

Nadere informatie

Notitie. niet-woonactiviteiten aan huis

Notitie. niet-woonactiviteiten aan huis Notitie niet-woonactiviteiten aan huis afdeling Maatschappelijke en Ruimtelijke Ontwikkeling R. de Graauw 22 december 2011 Inhoudsopgave 1.Inleiding...3 2.Doel...4 3.Definities...5 3.1 Het vrije beroep

Nadere informatie

Documentenlijst Besluit (P) (GG)

Documentenlijst Besluit (P) (GG) Documentenlijst Besluit (P) (GG) Algemene informatie: Dossier:201706899 Type: Aanvraag Wabo Omschrijving: het gedeeltelijk veranderen en vergroten van het bijgebouw in de achtertuin behorende bij de winkel

Nadere informatie

Beleidsregel. aan huis gebonden beroepen

Beleidsregel. aan huis gebonden beroepen Beleidsregel aan huis gebonden beroepen 1. Inleiding Er worden regelmatig verzoeken ontvangen voor de uitoefening van een beroep of bedrijf aan huis, bijvoorbeeld voor de vestiging van een kapsalon of

Nadere informatie

Facetbestemmingsplan aan huis verbonden beroepen en bedrijven V A S T G E S T E L D

Facetbestemmingsplan aan huis verbonden beroepen en bedrijven V A S T G E S T E L D Facetbestemmingsplan aan huis verbonden beroepen en bedrijven V A S T G E S T E L D Facetbestemmingsplan aan huis verbonden beroepen en bedrijven V A S T G E S T E L D Inhoud Toelichting en bijlagen Regels

Nadere informatie

Beleidsregels planologische afwijkingsmogelijkheden 2017

Beleidsregels planologische afwijkingsmogelijkheden 2017 Beleidsregels planologische afwijkingsmogelijkheden 2017 Artikel 2.12, eerste lid, sub a, onder 2 Wabo Beleidsregels toepassing artikel 2.12, eerste lid, sub a, onder 2 Wabo, gemeente Cranendonck 1 Hoofdstuk

Nadere informatie

Krimpen aan den IJssel. Aan de gemeenteraad van. Voorstel 1 augustus 2012 Agendanummer : P. Al

Krimpen aan den IJssel. Aan de gemeenteraad van. Voorstel 1 augustus 2012 Agendanummer : P. Al Raadsvoorstel GEMEENTERAAD Voorstel 1 augustus 2012 Agendanummer : P. Al Datum Ruimte raadsvergadering : 27-9-2012 Ruimtelijke Ontwikkeling Registratienummer : Onderwerp: algemene verklaring van geen bedenkingen

Nadere informatie

8 november Te besluiten om:

8 november Te besluiten om: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: 8 november 2012 Onderwerp: Algemene verklaring van geen bedenkingen omgevingsrecht Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1.Op grond

Nadere informatie

Schouwburg Amphion De heer C. Droste. Hofstraat JD DOETINCHEM. Geachte heer Droste,

Schouwburg Amphion De heer C. Droste. Hofstraat JD DOETINCHEM. Geachte heer Droste, Schouwburg Amphion De heer C. Droste Hofstraat 159 7001 JD DOETINCHEM uw brief van: 5 december 2013 datum: 24 april 2014 onderwerp: omgevingsvergunning uitgebreide procedure nummers: 2013.0774 / 2014.13318/hn

Nadere informatie

2 - Datum vergadering: ŭ Nota openbaar: Ja

2 - Datum vergadering: ŭ Nota openbaar: Ja 2 - Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 14INT05739 II III Datum vergadering: ŭ Nota openbaar: Ja ĵj ^ Onderwerp: Planologische regeling rondom huisvesting t.b.v. mantelzorg Advies: 1. Nota voor

Nadere informatie

Adviesbureau RBOI 0703.008175.40 Rotterdam / Middelburg

Adviesbureau RBOI 0703.008175.40 Rotterdam / Middelburg 163 Artikel 6 Centrum 6.1 Bestemmingsomschrijving De voor Centrum aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. detailhandel, uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'supermarkt': tevens een supermarkt; b.

Nadere informatie

ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING

ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING voor: Plaatsen schutting activiteiten: bouwen van een bouwwerk gebruik in strijd met het bestemmingsplan verleend aan: De heer A.A. van der Griend locatie: Aurorastraat 6, 9635

Nadere informatie

2. Advies commissie bezwaarschriften. 3. Uitspraak rechtbank Noord-Nederland. 4. Uittreksel bestemmingsplan Komplan Haren

2. Advies commissie bezwaarschriften. 3. Uitspraak rechtbank Noord-Nederland. 4. Uittreksel bestemmingsplan Komplan Haren Voorstel aan : Gemeenteraad van 29 juni 2015 Door tussenkomst van : Raadscommissie van 15 juni 2015 Nummer : 31 Onderwerp : Verklaring van geen bedenkingen voor het bouwplan Horecagelegenheid Vondellaan

Nadere informatie

Documentenlijst Besluit (P) (GG)

Documentenlijst Besluit (P) (GG) Documentenlijst Besluit (P) (GG) Algemene informatie: Dossier:201706395 Type: Aanvraag Wabo Omschrijving: het wijzigen van de bestemming van de cafetaria Hoflandplein 17 naar cafe Adres: Hoflandplein 17

Nadere informatie

ONTWERP-BELEIDSREGELS AAN HUIS VERBONDEN BEROEP OF BEDRIJF

ONTWERP-BELEIDSREGELS AAN HUIS VERBONDEN BEROEP OF BEDRIJF ONTWERP-BELEIDSREGELS AAN HUIS VERBONDEN BEROEP OF BEDRIJF Inleiding De gemeente ontvangt regelmatig verzoeken om een beroeps- of bedrijfsmatige activiteit te mogen uitoefenen in of bij een woning. De

Nadere informatie

VERZONDEN 0 3 M I 2017

VERZONDEN 0 3 M I 2017 V GEMEENTE VA EKENS W AARD VERZONDEN 0 3 M I 2017 BESLUIT Omgevingsvergunning OV 2017.0066 Burgemeester en wethouders besluiten, met inachtneming van artikel 2.12 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad van Wormerland

Voorstel aan de gemeenteraad van Wormerland Onderwerp: beleidsnotitie Bed & Breakfast: het verstrekken van logies en ontbijt Invullen door Raadsgriffie RV-nummer: 2016/20 Beleidsveld: Ruimtelijke ordening Datum: 29 maart 2016 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

VOORSTEL Wij stellen u voor om te besluiten tot aanwijzing van categorieën van gevallen waarin geen verklaring van geen bedenkingen is vereist.

VOORSTEL Wij stellen u voor om te besluiten tot aanwijzing van categorieën van gevallen waarin geen verklaring van geen bedenkingen is vereist. Portefeuille: J.Ph. Engelvaart No. B13.001001 Dronten, 2 juli 2013 Aanwijzen van categorieën van gevallen waarin geen verklaring van geen bedenken is vereist Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr

GEMEENTEBLAD. Nr GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Heerlen Nr. 166947 8 juli 2019 Beleidsregel van burgemeester en wethouders van Heerlen betreffende bepalingen inzake de beroeps- en bedrijfsmatige activiteiten

Nadere informatie

Uw aanvraag omvat de activiteit Handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening waarop de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is.

Uw aanvraag omvat de activiteit Handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening waarop de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is. Retouradres Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Datum zie documentenlijst Contactpersoon Telefoonnummer E-mailadres Aantal bijlagen diversen Onderwerp verlening van de gevraagde omgevingsvergunning

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Samenvatting

Raadsvoorstel. Samenvatting Raadsvoorstel Onderwerp: Lijst Verklaring van Geen Bedenkingen Omgevingsrecht Indiener agendapunt: College van Burgemeester en wethouders Roerdalen Portefeuillehouder: C.T.G. Wolfhagen Gevraagd besluit:

Nadere informatie

mevr. C de Boer De Feart NT DRACHTSTERCOMPAGNIE

mevr. C de Boer De Feart NT DRACHTSTERCOMPAGNIE Aan mevr. C de Boer De Feart 49 9222 NT DRACHTSTERCOMPAGNIE Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 3 april 2017 15-0458/cor Z1492129 Alexander van der Veen OLO 2404587 D1905646 0512 581234 al.van.der.veen@smallingerland.nl

Nadere informatie

Beleidsregels voor (neven)activiteiten aan huis of aan (agrarisch) bedrijf. Behorende bij raadsbesluit d.d. 19 oktober 2006

Beleidsregels voor (neven)activiteiten aan huis of aan (agrarisch) bedrijf. Behorende bij raadsbesluit d.d. 19 oktober 2006 Beleidsregels voor (neven)activiteiten aan huis of aan (agrarisch) bedrijf Behorende bij raadsbesluit d.d. 19 oktober 2006 1 I. Achtergrond en doelstelling Net als in andere gemeenten, kent ook de gemeente

Nadere informatie

Omgevingsvergunning OV

Omgevingsvergunning OV Omgevingsvergunning OV 20180094 Aanvraag Op 30 mei 2018 is een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen van de heer C.W. Salimans voor het plaatsen van een erfafscheiding op het adres Rietdekker

Nadere informatie

Nota behandeling zienswijzen en ambtelijke aanpassingen (procesnota) bestemmingsplan Zuilichem, Kerkwegje tussen 8 en 10

Nota behandeling zienswijzen en ambtelijke aanpassingen (procesnota) bestemmingsplan Zuilichem, Kerkwegje tussen 8 en 10 Nota behandeling zienswijzen en ambtelijke aanpassingen (procesnota) bestemmingsplan Zuilichem, Kerkwegje tussen 8 en 10 Bestemmingsplan : Zuilichem, Kerkwegje tussen 8 en 10 Datum vaststelling raad :

Nadere informatie

Documentenlijst Besluit (P) (GG)

Documentenlijst Besluit (P) (GG) Documentenlijst Besluit (P) (GG) Algemene informatie: Dossier:201617592 Type: Aanvraag Wabo Omschrijving: het veranderen van het hotel Binckhorstlaan 131 tot hotel met horeca categorie 1 Adres: Binckhorstlaan

Nadere informatie

mevr. C de Boer De Feart NT DRACHTSTERCOMPAGNIE

mevr. C de Boer De Feart NT DRACHTSTERCOMPAGNIE Aan mevr. C de Boer De Feart 49 9222 NT DRACHTSTERCOMPAGNIE Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 20 december 2016 15-0458/cor Z1492129 Alexander van der Veen OLO 2404587 D1830905 0512 581234 al.van.der.veen@smallingerland.nl

Nadere informatie

Partiële herziening van het bestemmingsplan Dronten Zuidelijk Deel (1090)

Partiële herziening van het bestemmingsplan Dronten Zuidelijk Deel (1090) Partiële herziening van het bestemmingsplan Dronten Zuidelijk Deel (1090) Partiële herziening van het bestemmingsplan Dronten Zuidelijk Deel (1090) Code 02-11-06.01 / 31-10-06 GEMEENTE DRONTEN 02-11-06.01

Nadere informatie

Regels wijzigingsplan Zijldijk 41, te Leiderdorp

Regels wijzigingsplan Zijldijk 41, te Leiderdorp Regels wijzigingsplan Zijldijk 41, te Leiderdorp Planstatus: vastgesteld Datum: 2016-03-15 Plan identificatie: NL.IMRO.0547.WPZijldijk41-VG01 Auteur: G. Bot AgROM 1 Inleidende regels... 5 Artikel 1 Begrippen...

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 16 september 2015. Steller Documentnummer Afdeling. S.L. Strauss 15I0006740 Ruimte

Burgemeester en Wethouders 16 september 2015. Steller Documentnummer Afdeling. S.L. Strauss 15I0006740 Ruimte Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling 15I0006740 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229423 Nee W.P. van der Es Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN. Raadsvoorstel

GEMEENTE HOOGEVEEN. Raadsvoorstel Datum raadsavond : Programma Onderwerp : Hoogeveen Ontwikkelt : Verklaring van geen bedenkingen en delegatie bevoegdheid tot het vaststellen van een exploitatieplan in het kader van de Wabo. Samenvatting

Nadere informatie

Met dit schrijven willen wij bezwaar maken tegen de bestemmingsplan wijziging kernen Hoogeveen, parapluherziening aan-en bijgebouwenregeling.

Met dit schrijven willen wij bezwaar maken tegen de bestemmingsplan wijziging kernen Hoogeveen, parapluherziening aan-en bijgebouwenregeling. Inkomende post H Hoogeveen iniir * 14.8261* Gem, Boocevesn Gemeente Hoogeveen Postbus 2 79 PA Hoogeveen Oorv ëro Elim, 21 februari 214. Routing 2 h FEB. 2814 i Are fwea Geachte heer, mevrouw, Met dit schrijven

Nadere informatie

Agendapunt : Portefeuille : Kees Wassenaar Postregistratienummer : Z/18/057430/ Adviserende afdeling / SP71

Agendapunt : Portefeuille : Kees Wassenaar Postregistratienummer : Z/18/057430/ Adviserende afdeling / SP71 Pagina 1 van 6 GEMEENTE LEIDERDORP Collegevergadering van: Agendapunt : Portefeuille : Kees Wassenaar Postregistratienummer : Z/18/057430/110294 Adviserende afdeling / SP71 *Z0151E76C61* : Resultaatteam

Nadere informatie

Documentenlijst Besluit (P) (GG)

Documentenlijst Besluit (P) (GG) Documentenlijst Besluit (P) (GG) Algemene informatie: Dossier:201814438 Type: Aanvraag Wabo Omschrijving: het verbouwen van de winkel met de woning Brouwersgracht 25 tot 3 woningen Adres: Brouwersgracht

Nadere informatie

Beleidsregel bed & breakfast en/of gastenverblijf. Vastgesteld door burgemeester en wethouders op 26 augustus Bekendgemaakt op 3 september 2014

Beleidsregel bed & breakfast en/of gastenverblijf. Vastgesteld door burgemeester en wethouders op 26 augustus Bekendgemaakt op 3 september 2014 Beleidsregel bed & breakfast en/of gastenverblijf Vastgesteld door burgemeester en wethouders op 26 augustus 2014 Bekendgemaakt op 3 september 2014 Inwerkingtreding op 4 september 2014 Wijzigingen vastgesteld

Nadere informatie

Regels Grooterkamp-Gorssel Gemeente Lochem

Regels Grooterkamp-Gorssel Gemeente Lochem Regels Grooterkamp-Gorssel Gemeente Lochem wissing stedebouw en ruimtelijke vormgeving b.v. Regels, behorende bij het bestemmingsplan "Grooterkamp" van de gemeente Lochem Wissing stedebouw en ruimtelijke

Nadere informatie

NOTA AAN HUIS VERBONDEN ACTIVITEITEN. Baarn, april 2003

NOTA AAN HUIS VERBONDEN ACTIVITEITEN. Baarn, april 2003 NOTA AAN HUIS VERBONDEN ACTIVITEITEN 2003 Baarn, april 2003 NOTA AAN HUIS VERBONDEN ACTIVITEITEN 1. INLEIDING 3 1.1 ONDERSCHEID IN TRADITIONEEL VRIJE BEROEPEN EN MODERNERE VORMEN VAN BEROEPSUITOEFENING

Nadere informatie

Documentenlijst Besluit (P) (GG)

Documentenlijst Besluit (P) (GG) Documentenlijst Besluit (P) (GG) Algemene informatie: Dossier:201609516 Type: Aanvraag Wabo Omschrijving: het vergroten van de woning Van der Woertstraat 42 door middel van een aanbouw Adres: Van der Woertstraat

Nadere informatie

Advies aan burgemeester en wethouders

Advies aan burgemeester en wethouders Advies aan burgemeester en wethouders Datum 10 januari 2017 Openbaar O Embargo tot standaard 1 week! Agendanummer Samensteller(s) N. Bakker Afdeling Ruimtelijk Domein Paraaf Onderwerp In procedure brengen

Nadere informatie

In werking getreden op 01 oktober 2010. moerdijk. Beleid planologisch strijdig gebruik

In werking getreden op 01 oktober 2010. moerdijk. Beleid planologisch strijdig gebruik moerdijk Beleid planologisch strijdig gebruik 09 juni Inhoud 1 1. Inleiding 3 2. Het beleid 5 2.1. Buitengebied 5 2.2. Woningen en erfbebouwing in de bebouwde kom van de kernen. 6 2.2.1. Definities 6 2.2.2.

Nadere informatie

Toelichting bij de beleidsnotitie voor bijbehorende bouwwerken Gemeente Pekela

Toelichting bij de beleidsnotitie voor bijbehorende bouwwerken Gemeente Pekela Toelichting bij de beleidsnotitie voor bijbehorende bouwwerken Gemeente Pekela 2012 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Begrippen... 3 Het beleid uit 2005... 4 Vraagstelling... 4 Planologisch kader... 4 Juridisch

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 02-11-2010 Onderwerp: Gevallen waarin geen verklaring van geen bedenkingen is vereist. Conceptbesluit: Samenvatting: Bijlagen: De raad

Nadere informatie

Zienswijzennota Mgr. van de Weteringstraat 68-75 #4703567

Zienswijzennota Mgr. van de Weteringstraat 68-75 #4703567 Zienswijzennota Mgr. van de Weteringstraat 68-75 #4703567 Zienswijzennota Mgr. van de Weteringstraat 68-75 Behorend bij het raadsvoorstel en besluit tot vaststelling van het wijzigingsplan Mgr. van de

Nadere informatie

GEMEENTE HEUMEN. Aan Fleuren tuinartikelen Rijksweg EK MALDEN. Uw brief van: Uw kenmerk: Bijlage(n): Onderwerp:

GEMEENTE HEUMEN. Aan Fleuren tuinartikelen Rijksweg EK MALDEN. Uw brief van: Uw kenmerk: Bijlage(n): Onderwerp: GEMEENTE HEUMEN Aan Fleuren tuinartikelen Rijksweg 213 6581 EK MALDEN Uw brief van: Uw kenmerk: Bijlage(n): Onderwerp: Rijksweg 213 te MALDEN Malden, Ons kenmerk: Behandeld door: Telefoonnummer: E-mailadres:

Nadere informatie

Doel van dit voorstel: De ingediende aanvraag om omgevingsvergunning planologisch mogelijk maken.

Doel van dit voorstel: De ingediende aanvraag om omgevingsvergunning planologisch mogelijk maken. Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2015-083 Houten, 17 november 2015 Onderwerp: Verzoek om Verklaring van geen bedenkingen uitbreiden en wijzigen bedrijf Schonauwenseweg 8 Beslispunten: ^ 1. het Toetsingskader

Nadere informatie

gemeente VERZONDEN 17 MEI 2017

gemeente VERZONDEN 17 MEI 2017 V gemeente VERZONDEN 17 MEI 2017 VALKE N SWAARD BESLUIT Omgevingsvergunning OV 2017.0092 Burgemeester en wethouders besluiten, met inachtneming van artikel 2.12 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Nadere informatie

mini III llll Hill III II

mini III llll Hill III II WW w gemeente QOSterhOllt mini III llll Hill III II 1015054619 BELEIDSREGELS AAN HUIS VERBONDEN BEROEP EN BEDRIJF Inleiding De gemeente ontvangt regelmatig verzoeken om een beroeps- of bedrijfsmatige activiteit

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Gemeente Den Haag DSO/PmDH t.a.v. J. Hartman (kavelwinkel) Spui BT DEN HAAG. Geachte heer Hartman, - CONCEPT -

Gemeente Den Haag. Gemeente Den Haag DSO/PmDH t.a.v. J. Hartman (kavelwinkel) Spui BT DEN HAAG. Geachte heer Hartman, - CONCEPT - Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12655, 2500 DP Den Haag Gemeente Den Haag DSO/PmDH t.a.v. J. Hartman (kavelwinkel) Spui 70 2511 BT DEN HAAG Uw brief van Ons kenmerk Behandeld door J.C.M. van der

Nadere informatie

Weigering omgevingsvergunning

Weigering omgevingsvergunning Ontwerpbesluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Weigering omgevingsvergunning Oprichting Vleesvarkensstallen, voerkeuken, luchtwassers, loods, mest- en sleufsilo s Klevar B.V. te gemeente Horst aan

Nadere informatie

ARCHIEF. Beleidsregels Afwentelen planschade en daarmee samenhangende kosten I Inleiding

ARCHIEF. Beleidsregels Afwentelen planschade en daarmee samenhangende kosten I Inleiding Beleidsregels Afwentelen planschade en daarmee samenhangende kosten 2014 I Inleiding ARCHIEF Als ten behoeve van een bouwplan, een project of een ander verzoek wordt afgeweken van een bestemmingsplan of

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders de raad der gemeente EDE Behandelend ambtenaar Maseda, R. Tel.nr. (0318) 68 06 21 Verzameling Raadsstukken registratienummer Afdeling datum: 2012/60 708815 RO 22 mei 2012 Cie.

Nadere informatie

Beleidsregel Bed & Breakfast in Lelystad

Beleidsregel Bed & Breakfast in Lelystad Beleidsregel Bed & Breakfast in Lelystad Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 17 juli 2018 Zaaknummer: 480792 Portefeuillehouder : R.A. Kraaijenbrink Openbaar Besloten Team : Team Ruimte en Ontwikkeling

Nadere informatie

Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 12 januari /cor Z / René Radersma

Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 12 januari /cor Z / René Radersma Aan dhr. H.S. Sietzema Het Zuid 41 9203 TB DRACHTEN Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 12 januari 2018 17-0379/cor Z1987895/ René Radersma D 0512 581234 r.radersma@smallingerland.nl Onderwerp

Nadere informatie

Documentenlijst Besluit (P) (GG)

Documentenlijst Besluit (P) (GG) Documentenlijst Besluit (P) (GG) Algemene informatie: Dossier:201615162 Type: Aanvraag Wabo Omschrijving: het veranderen van de van de voortuin van de woning Van Vlotenstraat 76 door het plaatsen van een

Nadere informatie

Ondergronds bouwen Er mag ondergronds worden gebouwd tot een verticale bouwdiepte van maximaal 5 meter.

Ondergronds bouwen Er mag ondergronds worden gebouwd tot een verticale bouwdiepte van maximaal 5 meter. Artikel 19 Wonen - 2 19.1 Bestemmingsomschrijving 19.1.1 Doeleinden De voor Wonen - 2 aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. het oprichten van de ter plaatse voorziene en op kaart aangegeven maximale

Nadere informatie

Documentenlijst Besluit (P) (GG)

Documentenlijst Besluit (P) (GG) Documentenlijst Besluit (P) (GG) Algemene informatie: Dossier:201814285 Type: Aanvraag Wabo Omschrijving: het vergroten van de woning Marktweg 273 door het plaatsen van een aanbouw Adres: Marktweg 273

Nadere informatie

Uw aanvraag is geregistreerd onder nummer WABO / OLO. In deze brief informeren wij u welke beslissing op de aanvraag is genomen.

Uw aanvraag is geregistreerd onder nummer WABO / OLO. In deze brief informeren wij u welke beslissing op de aanvraag is genomen. Mevrouw L. Braham Haagweg 121 2321 AA LEIDEN Bezoekadres Postadres Telefoon E-mail Website Gemeente Leiden Stadsbouwhuis Langegracht 72 Postbus 9100 2300 PC Leiden 14 071 bodvs@leiden.nl www.leiden.nl/gemeente

Nadere informatie

Uitgebreide omgevingsvergunning voor de activiteit(en) het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening en het (ver)bouwen van een bouwwerk

Uitgebreide omgevingsvergunning voor de activiteit(en) het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening en het (ver)bouwen van een bouwwerk ONTWERPBESLUIT Uitgebreide omgevingsvergunning voor de activiteit(en) het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening en het (ver)bouwen van een bouwwerk Burgemeester en wethouders hebben op 17

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. (uitgebreide procedure)

Omgevingsvergunning. (uitgebreide procedure) Omgevingsvergunning (uitgebreide procedure) Burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden gezien het verzoek ingediend door: adres: postcode en woonplaats: ingekomen op: 27-12-2012 geregistreerd onder

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT PUftMf REHO RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1212246 Datum: 4 augustus 2015 Afdeling / Team: RO/B Portefeuillehouder: E. Voorbij, H. Krieger Behandeld door: P. de Lange Onderwerp:

Nadere informatie

TITEL Ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor bouw woningen aan de Stavestraat en de Valkestraat

TITEL Ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor bouw woningen aan de Stavestraat en de Valkestraat RAADSVOORSTEL Van Aan Portefeuillehouder Burgemeester en Wethouders Gemeenteraad Wethouder P. van den Berg Reg.nr. Datum 4410142 8 april2014 B&W-vergadering De Ronde Agenda Het Besluit Vastgesteld besluit

Nadere informatie

Reparatieplan Hierden Dorp Vastgesteld bestemmingsplan

Reparatieplan Hierden Dorp Vastgesteld bestemmingsplan Reparatieplan Hierden Dorp 2011 Vastgesteld bestemmingsplan Reparatieplan Hierden Dorp 2011 Inhoudsopgave Regels 3 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 5 Artikel 1 Begrippen 5 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 7

Nadere informatie

Pagina 1 van 6 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/005105/9510. Afdeling: Beleid Ruimte Leiderdorp, 25 augustus 2014 Onderwerp: herontwikkeling

Pagina 1 van 6 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/005105/9510. Afdeling: Beleid Ruimte Leiderdorp, 25 augustus 2014 Onderwerp: herontwikkeling Pagina 1 van 6 Versie Nr. 1 Afdeling: Beleid Ruimte Leiderdorp, 25 augustus 2014 Onderwerp: herontwikkeling Aan de raad. Hoogmadeseweg 60A Besluit categorie vvgb 09-2014 Beslispunten *Z001D11AA5 5* 1.

Nadere informatie

Ontwerp Omgevingsvergunning

Ontwerp Omgevingsvergunning De heer J.B. Kamphuis Kloosterallee 3 8167 LT Oene Zaaknummer : 48503 Behandeld door : Team Ontwikkeling Vergunningverlening Telefoonnummer : 14 0578 Onderwerp : Ontwerp omgevingsvergunning uitgebreid

Nadere informatie

Inhoudsopgave DEEL C - PROCEDURE 1

Inhoudsopgave DEEL C - PROCEDURE 1 DEEL C - PROCEDURE . Inhoudsopgave pagina DEEL C - PROCEDURE 1 9. WELSTANDSPROCEDURE 1 9.1 De status van de welstandsnota 1 9.2 Organisatie van welstand 1 9.3 De welstandsprocedure 1 9.4 Nieuwe bouwprojecten

Nadere informatie

Ontwerp-omgevingsvergunning Eekhoornstraat 11 te Donderen

Ontwerp-omgevingsvergunning Eekhoornstraat 11 te Donderen Ontwerp-omgevingsvergunning Eekhoornstraat 11 te Donderen Burgemeester en wethouders van Tynaarlo zijn voornemens een omgevingsvergunning te verlenen voor het oprichten van een woning op het perceel Eekhoornstraat

Nadere informatie

Onderwerp verlening van de gevraagde omgevingsvergunning voor Strandweg ongenummerd exploitatienummers 20, 21 en 22

Onderwerp verlening van de gevraagde omgevingsvergunning voor Strandweg ongenummerd exploitatienummers 20, 21 en 22 Retouradres: Postbus 12655, 2500 DP Den Haag Uw brief van n.v.t. Ons kenmerk 201403392/5443507 Behandeld door Doorkiesnummer E-mail Aantal bijlagen diverse Onderwerp verlening van de gevraagde omgevingsvergunning

Nadere informatie

Wonen. 1.2 Bouwregels

Wonen. 1.2 Bouwregels 1 Wonen 1.1 Bestemmingsomschrijving De voor Wonen - 2 aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. woonhuizen al dan niet in combinatie met ruimte voor een aan-huis-verbonden beroep of een kleinschalige bedrijfsmatige

Nadere informatie

Onderwerp Afwijken van het planologisch regime onder de Wabo (voorheen projectbesluit)

Onderwerp Afwijken van het planologisch regime onder de Wabo (voorheen projectbesluit) Agendapunt 8 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer: 2010/31424 Datum: 6 september 2010 programma: Blad: 1 van 6 cluster: Ruimte portefeuillehouder: ing. F.J.L.M. Cremer Informatie bij:

Nadere informatie

B en W Adviesnota ADVIES. Aanvraag omgevingsvergunning Wanssumseweg 12a

B en W Adviesnota ADVIES. Aanvraag omgevingsvergunning Wanssumseweg 12a B en W Adviesnota Onderwerp Aanvraag omgevingsvergunning Wanssumseweg 12a Zaaknummer Teammanager Ingrid Starmans B & W datum 28 januari 2019 Afdeling/Team Wonen Werken en Leven/Vergunningverlening Toezicht

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam S.J. Lenselink Weesperstraat DN Amsterdam. Betreft: Omgevingsvergunning strijdig gebruik. Geachte heer S.J.

Gemeente Amsterdam S.J. Lenselink Weesperstraat DN Amsterdam. Betreft: Omgevingsvergunning strijdig gebruik. Geachte heer S.J. Bezoekadres Ebbehout 31 1507 EA Zaandam Gemeente Amsterdam S.J. Lenselink Weesperstraat 432 1018 DN Amsterdam Postbus 209 1500 EE Zaandam www.odnzkg.nl Betreft: Omgevingsvergunning strijdig gebruik Geachte

Nadere informatie