Opdrachten lesbrief GeoGids november 2012 Curaçao: een tropisch eiland.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opdrachten lesbrief GeoGids november 2012 Curaçao: een tropisch eiland."

Transcriptie

1 Opdrachten lesbrief GeoGids november 2012 Curaçao: een tropisch eiland. [introfoto, JH Bulthuis] Ooit gehoord van het eilandje Kòrsou? Misschien gaat dat binnenkort wel gebeuren. Er zijn verkiezingen geweest en de winnende partijen willen onafhankelijkheid. Let op: onafhankelijk van Nederland! Je hebt het vast al geraden. Het gaat om Curaçao. Wat voor eiland is dat eigenlijk? Hoeveel mensen wonen er en waarvan leven ze? Hoe komt het dat er in Nederland zoveel Antillianen wonen? In deze lesbrief zoek je antwoorden op deze vragen. Je zult er ongeveer een uur mee bezig zijn. Zo nu en dan heb je de atlas nodig: GB 54 e druk: kaartblad 209 of de Basis Bosatlas kaartblad 102. De 53 e druk (kaartblad 187) geeft jammer genoeg wat minder informatie dan de nieuwste 54 e druk.

2 Voorpaginanieuws Curaçao was de laatste maanden voorpaginanieuws in de Nederlandse kranten en op tv. De politiek op het eiland stond op zijn kop en het woord staatsgreep viel zelfs. Uiteindelijk viel het allemaal nogal mee. Er is geen schot gevallen en het hele gedoe liep met een sisser af. Toch blijven veel mensen op Curaçao ontevreden. Sommigen vinden dat Nederland een te dikke vinger in de pap heeft op het eiland. Binnenkort mogen alle bewoners hun mening geven of Curaçao een onafhankelijke staat moet worden, helemaal los van het koloniale moederland. Zo n volksraadpleging wordt referendum genoemd. De uitslag is onzeker, want er zijn nogal wat mensen die het prima vinden om bij het Koninkrijk der Nederlanden te blijven horen. Bron 1 Kentekenplaat Bron 2 Oplopend begrotingstekort. Als jij een nieuwe fiets wilt kopen en je vindt dat je ook hard toe bent aan een smartphone en een laptop en eigenlijk ook wel dat gave horloge wilt hebben dat je op internet zag langskomen, dan zal je toch echt eerst je geld moeten tellen. Je kunt, met andere woorden, beter eerst een begroting opstellen voordat jij je bankrekening plundert en merkt dat je diep in het rood staat. Een land stelt ook een begroting op. Daarin staan alle verwachte inkomsten en uitgaven op een rijtje. Als zo n land meer denkt uit te geven dan te ontvangen is er een serieus begrotingstekort. Als dat tekort groter wordt, heeft dat land een probleem. Het moet steeds meer geld lenen om de gemaakte schulden terug te betalen. En zoals je weet: lenen kost geld. Over geleend geld moet rente worden betaald en al met al kan dat fiks oplopen. Een land wordt dan steeds armer.

3 Bron 3 Ruzie over de begroting Nederland en Curaçao hadden een tijdje geleden ruzie over de financiële situatie van het eiland. De Curaçaose begroting laat een enorm tekort zien. En dat terwijl Nederland twee jaar geleden al een schuld van maar liefst 2 miljard euro overnam van Curaçao. De afspraak is dat Nederland bij een nieuw tekort moet ingrijpen. Maar de premier van Curaçao, Gerrit Schotte, was daar fel op tegen. We kunnen onze eigen boontjes wel doppen vond Schotte. De Nederlandse regering had daar absoluut geen vertrouwen in en benoemde meneer Stanley Betrian om de zaak onder controle te houden. Bron 4 [bron: JH Bulthuis] Opdrachten Opdracht 1 Oude banden De foto van bron 4 is genomen in Fort Amsterdam, waar de Curaçaose regering zetelt. De kentekenplaat (bron 1) geeft ook een oude band met Nederland aan. Dat is te zien aan het wapen met de drie kruisjes. Van welke Stad is dat wapen, denk je? Opdracht 2 Invloed van Nederland Lees bron 2 en 3 door en bekijk op internet een verslagje op RTLNieuws. Klik op de volgende link: Noteer twee acties waaruit de Nederlandse invloed op de politiek in Curaçao blijkt.

4 Een aardrijkskundig beeld van Curaçao Het wordt tijd om een aardrijkskundig beeld te vormen van Curaçao. Een goed beeld heb je als je meer weet over de mensen in een land en over de omgeving waarin ze leven en wonen. Dat klinkt nog een beetje vaag, maar aan de volgende opdrachten merk je wel wat de bedoeling is. De eerste stap in de aardrijkskundige beeldvorming is een idee te hebben van de ligging: de topografie. Opdracht 3 De ligging in de omgeving: met atlas en Google Earth naar Curaçao. Curaçao is ongeveer zo groot als de Noordoost Polder. Het is maar weinig meer dan een stipje in de Caribische Zee. Gebruik de kaartbladen Midden-Amerika in de atlas en vlieg via Google Earth naar Curaçao. a. Geef op kaart 1 Curaçao aan met dezelfde kleur als de sinaasappels in het wapen van het eiland (bron 1). Kaart 1 Het oostelijk Caribisch gebied Bewerkt naar: b. Neem de letters op het kaartje in alfabetische volgorde onder elkaar over op je antwoordblad en maak de naam van het land of eiland compleet.

5 Opdracht 4 De ligging van plaatsen a. Vul de cirkeltjes op kaart 2 met rood op. Schrijf daarna de namen van de plaatsen in de kaart. b. Teken een palmboompje op de plekken waar de stranden liggen. Wat valt je op aan de verspreiding van de stranden op het eiland? c. Teken een vliegtuigje op de plaats van de luchthaven van Curaçao en schrijf de naam erbij op de kaart. d. Teken de ligging van hoogste berg in op kaart 2 en schrijf er bij hoe hoog deze berg is. Kaart 2 Topografie van Curaçao

6 Opdracht 5 Afstand en bereikbaarheid a. Reken met behulp van kaart 2 uit wat de absolute afstand tussen Westpunt en Nieuwpoort is. b. Je maakt met je ouders plannen om een fly drive vakantie door te brengen op Curaçao. Jullie willen het hele eiland bekijken en ook een paar stranden bezoeken, zoals bij de Sint Janbaai. Op het reisbureau wordt je verteld dat op de kaart van het eiland Curaçao in de Bosatlas alleen de grotere autowegen staan getekend. Waarom mag je aannemen dat er op het eiland ook kleinere wegen zijn waarover je goed met een auto kunt rijden? Opdracht 6 De Nederlandse nationaliteit Op Curaçao zelf woonden in mensen. De meeste daarvan hebben de Nederlandse nationaliteit en dus ook een Nederlands paspoort. De totale bevolking telt echter ongeveer Curaçaoënaars. Waar denk je dat de groep woont die niet op het eiland leeft? Opdracht 7 Geschiedenis en cultuur Lees bron 5 Bron 5 Een beetje geschiedenis Curaçao werd in 1499 op 26 juli "ontdekt" door de Spanjaard Alonso de Ojeda. Er woonden op dat moment een paar duizend eilanders. De Spanjaarden maakten korte metten met de paar duizend inboorlingen. Ze werden bijna allemaal als slaven weggevoerd naar Hispaniola. (zie kaart 1) In 1634 veroverde de Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC) het eiland Curaçao. De handelsonderneming wilde het eiland namelijk gebruiken als uitvalsbasis voor handel en de kaapvaart: de legale zeeroverij. Curaçao lag gunstig ten opzichte van de Spaanse koloniën in Zuid-Amerika en had een diepe en beschutte haven. De slaven werden aangevoerd uit West-Afrika en werden vervolgens op Curaçao verscheept om te werken op plantages in Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Een klein deel van de aangekomen Afrikanen bleef achter op Curaçao. De meerderheid van de bevolking is Creool. Dat zijn mensen van gemengde Afrikaanse en Europese afkomst. a. Leg uit hoe het komt dat er veel Creolen op Curaçao wonen. Gebruik bron 5 en bron 6 en het kaartblad Nederlandse Antillen in de atlas. Bron 6 Twee talen Curaçao kent sinds 2007 twee officiële talen. Ten eerste is dat de bestuurstaal, het Nederlands. Ten tweede is dat de volkstaal Papiamentu. Deze taal werd vroeger door de slaven gebruikt, zonder dat de slavenhouders konden verstaan wat er gezegd werd.

7 b. Voor hoeveel procent van de Curaçaose bevolking is het Papiamento de voertaal? c. Papiamentu is een mengsel van vooral Portugese, Spaanse, Nederlandse en Engelse woorden en grammatica. Leg uit waarom de slaven wel veel woorden uit de talen van de overheersende koloniale machten moèsten gebruiken. d. Op de kentekenplaten in Curaçao (bron 1) staat eigenlijk welkom. Vertaal het woord welkom in het Papiamentu. Opdracht 8 Bevolkingsaantallen Curaçao telt een bevolking van ongeveer inwoners. In 2010 werden op het eiland baby s geboren. In het zelfde jaar overleden inwoners. a. Bereken de natuurlijke bevolkingsgroei. b. In 2010 vestigden zich mensen op Curaçao, terwijl er in dat jaar inwoners vertrokken. Bereken het migratiesaldo. c. Was er in 2010 sprake van een vestigingsoverschot of van een vertrekoverschot? Opdracht 8 Bevolkingsaantallen Aan de leeftijdsopbouw van de bevolking kun je ongeveer zien hoeveel het ene land ten opzichte van het andere kwijt is aan onderwijs en aan ouderenzorg. Je kunt er ook min of meer uit aflezen hoe groot het aandeel werkenden in de samenleving is ten opzichte van de niet werkenden. Gebruik bron 7. Bron 7 Leeftijdsopbouw in procenten van de totale bevolking in 2011 Leeftijdsgroep Curaçao Nederland 0-14 jaar 21,1% 17,2% jaar 66,7% 66,2% 65 jaar en ouder 12,2% 16,6% Bron: CIA world Factbook 2012 a. Breng de gegevens van bron 5 in een kolomdiagram. In zo n diagram kun je een grafische voorstelling van droge cijfers geven. Het helpt je om sneller en beter te vergelijken. Kleur de kolommen voor Curaçao blauw, die voor Nederland rood.

8 Diagram 1 Kolomdiagram van de leeftijdsopbouw in Curaçao en Nederland 80% 70% 60% 50% 40% = Curaçao 30% = Nederland 20% 10% 0% 0-14 j j 65 j b. Zal Curaçao een hoger of een lager geboortecijfer hebben dan Nederland? c. In welk van de twee landen is de vergrijzing het sterkst? Opdracht 10 De economie: waar leven de mensen van? Bron 8 De verdeling van de beroepsbevolking in Curaçao (2011) Beroepssector Aandeel werkzaam van de totale beroepsbevolking Landbouw en visserij 1.2% Industrie en mijnbouw 16.9% Diensten 81.8% Bron: CIA World Factbook 2012

9 Gebruik bron 8. Diagram 2 is een cirkeldiagram. Geef de drie beroepssectoren in diagram 2 elk een eigen kleur. Noteer in elk segment het percentage. Vergeet de legenda niet! Diagram 2 Cirkeldiagram van de Curaçaose beroepsbevolking naar sector De verdeling van de beroepsbevolking in Curaçao lijkt veel op die in Nederland. Maar binnen de dienstensector is er toch een enorm verschil. Dat zit in het aantal mensen dat in het toerisme zijn geld verdient. Kijk maar naar de bronnen 9 t/m 12. Opdracht 11 Toerisme als geldmachine Bron 9 Verblijfstoerisme in Curaçao van Jaar Totaal aantal verblijfstoeristen *) Waarvan uit: V.S. en Canada Zuid- en Midden- Amerika (w.v. Venezuela) Caribisch gebied Europa (w.v Nederland) *)tenminste 1 overnachting Bron: CuraçaoTourist Board

10 Bron 10 Aantal overnachtingen van toeristen op Curaçao Bron: CuraçaoTourist Board Bron 11 Een cruiseschip ligt aangemeerd in Willemstad [Bron: JH Bulthuis]

11 Bron 12 Megapretschepen In 2011 deden 246 cruiseschepen de haven van Willemstad aan, die samen meer dan passagiers afzetten voor een bezoek aan het eiland. Voor cruiseboten is Curaçao een paradijselijke plek om aan te leggen. Het eiland ligt in de tropen, is exotisch en kent een redelijke welvaart. a. Waardoor is het eiland Curaçao juist voor Nederlanders een aantrekkelijke vakantiebestemming ondanks de grote afstand? b. Het toerisme is een tamelijk kwetsbare bron van inkomsten en van werkgelegenheid op Curaçao. Waaraan kun je dat zien in bron 9 en bron 10? c. Noteer een reden waarom het toerisme een kwetsbare bron van werk en inkomsten is. Ex-premier Schotte had het een tijdje geleden over een staatsgreep op het eiland. De toeristische sector reageerde woedend op zijn uitspraak. d. Leg uit waarom de hotelhouders en horecaondernemers zo boos werden op Schotte. Opdracht 12 Een diepe haven Gebruik bronnen 13 t/m 15 en de kaart van Curaçao in de atlas. Voor de ontwikkeling van Willemstad was het grote en diepe Schottegat erg belangrijk. Deze grote inham ligt beschut tegen stormen en kon prima worden verdedigd tegen een vijandelijke vloot of tegen piraten. Bron 13 Een groot containerschip vaart door de Sint Annabaai naar zee. Bron: JH Bulthuis

12 Bron 14 Aardolieraffinaderij aan het Schottegat. Bron: JH Bulthuis Bron 15 De Handelskade in Willemstad [bron: JH Bulthuis]

13 Bron 16 Centrum van Willemstad [bron JH Bulthuis] a. Via welke vaarweg kan een schip in het Schottegat komen? b. Waar leggen volgens de atlaskaart van Curaçao de megacruiseschepen aan? c. Noteer een reden waarom het voor de cruiseschepen niet erg aantrekkelijk is om af te meren in het Schottegat. Opdracht 13 Een cadeautje van de natuur Ook toeristen vormen zich een beeld van Curaçao voordat ze besluiten om het eiland te bezoeken. Reisbureaus en VVV s doen hun uiterste best om een goede indruk te geven van het eiland. Dat noem je çity marketing.er wordt immers heel veel geld verdiend aan de bezoekers! Het antwoord op de vraag waarom Curaçao zo aantrekkelijk is voor toeristen kun je voor een deel vinden in de natuur. a. Wat is jouw beeld van de natuur op Curaçao? Schrijf vijf dingen op. De natuurlijke plantengroei op het eiland bestaat uit soorten cactussen, laag struikgewas en lage bomen, zoals de scheef gewaaide dividiviboom. b. Bij welk soort klimaat passen deze planten het best? Kies uit: A. een toendraklimaat B. een woestijnklimaat C. een steppeklimaat D. een tropisch regenwoudklimaat

14 Het probleem op Curaçao is niet dat het nooit regent, maar dat het water heel snel de grond inzakt. Dat komt omdat de grond vooral uit kalk bestaat. Dat verklaart de speciale plantengroei op het eiland. In kalkbodems ontstaan makkelijk onderaardse rivieren en diepe grotten. Kijk maar eens naar bron 17. Bron 17 Onderaards gangenstelsel [bron JH Bulthuis] Bron 18 Duiken en snorkelen in de buurt van een scheepswrak [bron: JH Bulthuis]

15 Opdracht 14 Zon en regen Bron 19 Klimaatgegevens van Curaçao Weergemiddelden voor Curaçao Maand jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Jaar gemiddeld maximum ( C) 29, 7 30, 0 30, 5 31, 1 31, 6 32, 0 31, 9 32, 4 32, 6 31, 9 31, 1 30, 1 31,2 gemiddeld minimum ( C) 24, 3 24, 4 24, 8 25, 5 26, 3 26, 4 26, 1 26, 3 26, 5 26, 2 25, 6 24, 8 25,6 neerslag (mm) 44, 7 25, 5 14, 2 19, 6 19, 6 19, 3 40, 2 41, 5 48, 6 83, 7 96, 7 99, 8 553, 4 Bron: Meteorological service of Netherlands Antilles and Aruba ( ) a. Vul met behulp van de gegevens in bron 19 de klimaatgrafiek van Curaçao in zoals je dat in de aardrijkskundeles hebt geleerd. Klimaatgrafiek van Curaçao.

16 b. Stel, je houdt van zon en strand, zwemmen, snorkelen en duiken. In welke schoolvakantie zou jij het liefst als toerist naar Curaçao willen gaan? Kies uit: A. Kerstvakantie B. Voorjaarsvakantie C. Zomervakantie D. Herfstvakantie. c. Licht je antwoord toe. d. Vergelijk de klimaatgrafiek van Curaçao met die van Nederland (bron 20). Bron 20 klimaatgrafiek van Nederland (De Bildt) Bron: KNMI Als beginnend toerist wil je weten wat voor kleren je mee moet nemen naar Curaçao. Waarom is de door jou getekende klimaatgrafiek handiger dan die van Nederland. e. Waarom heeft het KNMI in De Bildt er toch voor gekozen om met maar één temperatuurlijn te werken, denk je? (Tip: denk aan de ligging aan zee).

17 Opdracht 15 Antillianen in Nederland Curaçao heeft de laatste jaren een vestigingsoverschot. Er immigreren meer mensen dan er vertrekken naar het buitenland. Toch zijn er veel eilanders die kiezen voor een langer of korter verblijf in Nederland. Die hebben daar goede redenen voor. Bron 21 Curaçao en Nederland vergeleken Kenmerk Curaçao Nederland Buitenlandse migratie + 1,3 / 1000 inwoners + 2,0 / 1000 inwoners Werkloosheid (2011) 10,2% 4,5% Inkomen per hoofd $/persoon $/persoon Universiteiten 1 (alleen rechtenstudie) 13 a. Gebruik bron 21 om deze redenen te vinden en noteer je antwoord. b. Kun je met wat je hebt gelezen in deze lesbrief nog meer redenen bedenken waarom Curaçaoënaars zich in Nederland zouden willen vestigen? Als mensen met een goed stel hersens en een hogere opleiding gaan emigreren, wordt dat brain drain genoemd, het weglekken van denkkracht zou je kunnen zeggen. Ook Curaçao heeft daarmee te maken. c. Waarom is een sterke brain drain vanuit Curaçao heel slecht, vooral wanneer het eiland een onafhankelijke staat zou worden? Opdracht 16 Slotvraag Aan het eind van deze lesbrief is je aardrijkskundige beeld van Curaçao wellicht wat bijgesteld. Misschien wist je vrijwel niks over het eiland of had je er alleen een heel oppervlakkig idee van. a. Welke onderdelen die nodig zijn voor een goed aardrijkskundig beeld zijn (meer of minder) aan de orde geweest? Kruis ze aan in de rechterkolom van de tabel.

18 Tabel: Hoe vorm je een aardrijkskundig beeld? De ligging Afstanden Bereikbaarheid Topografie De mensen Aantal mensen Verspreiding van de bevolking Bevolkingsdichtheid Groei of afname Economie Cultuur Politiek De natuur Klimaat Bodem Water Plantengroei Delfstoffen Wat heb je geleerd in deze lesbrief? Hoe vorm ik me een aardrijkskundig beeld van een gebied Kennismaking met een aantal begrippen > koloniaal moederland, begroting, begrotingstekort, referendum, nationaliteit > brain drain, city marketing > leeftijdsopbouw, natuurlijke bevolkingsgroei, migratiesaldo, vestigingsoverschot, Vertrekoverschot Werken met diagrammen: een kolomdiagram en een cirkeldiagram Een beter beeld gekregen van Curaçao

Toerisme in Caribisch Nederland 2016

Toerisme in Caribisch Nederland 2016 Paper Toerisme in Caribisch Nederland 216 Juli 217 CBS Centraal Bureau voor de Statistiek Losse elektronische publicatie, 1 Inhoud 1. Bonaire 3 1.1 Samenvatting 216 3 1.2 Toeristen per vliegtuig 4 1.3

Nadere informatie

Een deel van het onderzoek doe je met z n tweeën, het andere deel doe je zelfstandig. Dit onderzoek telt als repetitie A en B.

Een deel van het onderzoek doe je met z n tweeën, het andere deel doe je zelfstandig. Dit onderzoek telt als repetitie A en B. In jouw stad of dorp zijn er vast wel wijken waar mensen met wat hogere inkomens wonen en wijken waar mensen met wat lagere inkomens wonen. Er wordt beweerd dat mensen met een hoger inkomen meer en verder

Nadere informatie

Docenteninformatie. Leerlingenmateriaal. Lesbrief. Caribisch Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten

Docenteninformatie. Leerlingenmateriaal. Lesbrief. Caribisch Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten 6 Lesbrief Caribisch Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten Docenteninformatie Inhoud In het najaar van 2013 bezochten koning Willem-Alexander en koningin Maxima verschillende gebieden in het Koninkrijk

Nadere informatie

Toerisme in Caribisch Nederland 2015

Toerisme in Caribisch Nederland 2015 Paper Toerisme in Caribisch Nederland 2015 September 2016 CBS 2014 Scientific Paper 1 Inhoud 1. Bonaire 3 1.1 Samenvatting 2015 3 1.2 Toeristen per vliegtuig 3 1.3 Toeristen per boot 6 2. Sint-Eustatius

Nadere informatie

Afghanistan. NAVO-militair gedood in Zuid-Afghanistan

Afghanistan. NAVO-militair gedood in Zuid-Afghanistan Afghanistan NAVO-militair gedood in Zuid-Afghanistan KABUL - In het zuiden van Afghanistan is dinsdag een militair van de internationale vredesmacht ISAF gedood. Dat maakte een woordvoerder van de troepen

Nadere informatie

Het onderdeel van aardrijkskunde dat zich bezighoudt met de bevolkingsomvang en de bevolkingssamenstelling wordt demografie genoemd.

Het onderdeel van aardrijkskunde dat zich bezighoudt met de bevolkingsomvang en de bevolkingssamenstelling wordt demografie genoemd. Rekenen aan bevolkingscijfers Introductie Het aantal mensen in een gebied is niet steeds gelijk. De bevolkingsomvang verandert voortdurend. Er worden kinderen geboren en er gaan mensen dood. Ook kunnen

Nadere informatie

Een promille is één-duizendste gedeelte van een totaal. ( pro = per en mille = duizend ).

Een promille is één-duizendste gedeelte van een totaal. ( pro = per en mille = duizend ). Keuzeopdracht door een scholier 3148 woorden 4 maart 2003 5,8 164 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Bevolkingsberekeningen met promillen. (een aanvulling bij de Basisboeknummers 81 en 84) Soms moet je

Nadere informatie

Opdracht bevolkingsgroei

Opdracht bevolkingsgroei Opdracht bevolkingsgroei Soms moet je bij het vak Aardrijkskunde een beetje kunnen rekenen. In de eerste klas heb je schaalberekeningen gemaakt. In de tweede klas komen bevolkingsberekeningen aan de orde.

Nadere informatie

Landengids voor: Landengids

Landengids voor: Landengids We gaan een reisgids maken voor een land dat je zelf mag uitkiezen. Dat is een boekje waarin allemaal dingen staan die met dat land te maken hebben en die je zou willen weten als je op vakantie zou gaan

Nadere informatie

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep.

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. DOE KAART 1 Bevolkingsgroepen Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. Zoek 6 verschillende bevolkingsgroepen op. Kies 1 bevolkingsgroep uit waar je meer over wilt

Nadere informatie

Klas 4 mavo. Werkstuk ontwikkelingsland hoofdstuk 7 Pagina 1

Klas 4 mavo. Werkstuk ontwikkelingsland hoofdstuk 7 Pagina 1 Klas 4 mavo Werkstuk ontwikkelingsland hoofdstuk 7 Pagina 1 Praktische opdracht economie klas 4 Ontwikkelingslanden Dit PO is een vervolg op hoofdstuk 7. We hebben het in hoofdstuk 7 gehad over het geld

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein De oude Grieken en Romeinen hadden ze al en later ook de Vikingen. Koloniën. Koopmannen voeren met hun schepen over zee om met andere landen handel te drijven. Langs de route richtten ze handelsposten

Nadere informatie

In deze les werk je in groepen van drie of vier personen. Vul hier de namen van de groepsleden in:

In deze les werk je in groepen van drie of vier personen. Vul hier de namen van de groepsleden in: Congo De Democratische Republiek Congo is nu vaak in het nieuws. Er is een verschrikkelijke burgeroorlog aan de gang. Verschillende groepen in het land vechten met elkaar. De Europese Unie wil misschien

Nadere informatie

De financiële crisis: en de Nederlandse Antillen

De financiële crisis: en de Nederlandse Antillen De financiële crisis en de Nederlandse Antillen Presentatie door Eric Matto Bank van de Nederlandse Antillen voor het seminar De financiële crisis: oorzaken, gevolgen en aanpak 2 september 2009 Blijven

Nadere informatie

WERKBLAD. Naam: Namen van de andere leerlingen uit jouw groepje:

WERKBLAD. Naam: Namen van de andere leerlingen uit jouw groepje: Jouw wereld op de kaart WERKBLAD Groep 7 en 8 Recht zo die gaat! Varen op de kaart van Mercator Deze tentoonstelling gaat over Mercator, een beroemde kaartenmaker uit de 16de eeuw. Zijn wereldkaart wordt

Nadere informatie

Handleiding. Geschikte tijd uitvoering jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec

Handleiding. Geschikte tijd uitvoering jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Handleiding Naam opdracht De horizon in je eigen omgeving Geschikte tijd uitvoering jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec zeer geschikt ongeschikt Benodigde materialen Pen en papier Opdrachtbladen

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Jaargang

Statistisch Bulletin. Jaargang Statistisch Bulletin Jaargang 72 2016 43 27 oktober 2016 Inhoud 1. Arbeid en sociale zekerheid 3 Werkloosheid daalt verder 3 Werkloze beroepsbevolking (38) 4 2. Bevolking 5 I. Bevolking, stand en dynamiek

Nadere informatie

VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST

VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST - LEERLING SuccesformulesVoorkant_Opmaak 1 06-10-14 10:08 Pagina 1 VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST 1 anigap 80:01 41-01-60 1 kaampo_tnakroovselumrofseccus

Nadere informatie

LOGBOEK Werkweek 24 t/m 28 juni

LOGBOEK Werkweek 24 t/m 28 juni LOGBOEK Werkweek 24 t/m 28 juni Leerlingen: 1.) 2.) 3.) 4.) 5.) Coach: Groepsnaam: 1 LOGBOEK WERKWEEK Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Planning... 3 De opdrachten... 4 Reisplan... 5 Stap

Nadere informatie

Donderdag 28-jan 6:30 8:27 11:54 12:54 15:34 17:23 19:20

Donderdag 28-jan 6:30 8:27 11:54 12:54 15:34 17:23 19:20 Januari 2016 Vrijdag 1-jan 6:44 8:50 11:41 12:44 14:55 16:41 18:45 Zaterdag 2-jan 6:44 8:50 11:41 12:45 14:56 16:42 18:46 Zondag 3-jan 6:44 8:50 11:42 12:45 14:57 16:43 18:47 Maandag 4-jan 6:44 8:49 11:42

Nadere informatie

1. Geef de titels van de kaarten die horen bij de bladzijden van de Grote Bosatlas.

1. Geef de titels van de kaarten die horen bij de bladzijden van de Grote Bosatlas. Atlasvaardigheden Kaarten en gegevens over landen zoek je op in een atlas. Maar hoe gebruik je ook alweer een atlas? Hoe vind je snel de juiste gegevens en informatie? De ster-vragen zijn iets moeilijker.

Nadere informatie

Meander. Aardrijkskunde WERKBOEK

Meander. Aardrijkskunde WERKBOEK 6 Meander Aardrijkskunde WERKBOEK 6 Meander Aardrijkskunde WERKBOEK THEMA 4 Eindredactie: Carla Wiechers Leerlijnen: Mark van Heck Auteurs: Marc ter Horst, Meie Kiel, Dianne Manders, Jacques van der Pijl

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Spreekbeurt Aardrijkskunde De Verenigde Staten: land van migranten

Spreekbeurt Aardrijkskunde De Verenigde Staten: land van migranten Spreekbeurt Aardrijkskunde De Verenigde Staten: land van migranten Spreekbeurt door een scholier 1713 woorden 9 december 2001 5,9 272 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Hoofdvraag: Wat is na 1980 het patroon

Nadere informatie

er bestaat tot nu toe nog geen antwoordblad voor deze opdracht. misschien dat die later nog komt.

er bestaat tot nu toe nog geen antwoordblad voor deze opdracht. misschien dat die later nog komt. Martijn Burger Opdracht Vakdidactiek 5 april 2005 Praktische opdracht voor 1 e klas bijvoorbeeld bij hoofdstuk 5 van BuiteNLand: Thuis in Europa Benodigde materialen: - Grote Bosatlas 52 e druk - Computers

Nadere informatie

Persbericht. Werkloosheid loopt sterk terug. Centraal Bureau voor de Statistiek. Technische toelichting. Daling werkloosheid zet door

Persbericht. Werkloosheid loopt sterk terug. Centraal Bureau voor de Statistiek. Technische toelichting. Daling werkloosheid zet door Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB07-039 15 mei 2007 9.30 uur Werkloosheid loopt sterk terug De seizoengecorrigeerde werkloosheid bedroeg in de periode februari-april 2007 gemiddeld 357

Nadere informatie

Afghanistan docentenhandleiding

Afghanistan docentenhandleiding Afghanistan docentenhandleiding Docentenhandleiding Inhoud De situatie in Afghanistan wordt in het nieuws ondergesneeuwd door andere conflicten. Toch gaat daar de strijd voort. Bijna elke week zijn er

Nadere informatie

Werkstuk wizard Hulpvragen

Werkstuk wizard Hulpvragen Hulpvragen Hulpvragen dieren Waarnemen Hoe ziet het dier eruit? Hoe beweegt het dier? Welke geluiden maakt het dier? Hoe voelt het dier aan? Hoe reageert het dier op je? Hoe neemt het dier waar? Leven

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1 dinsdag 26 mei 9.00-11.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1 dinsdag 26 mei 9.00-11.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2009 tijdvak 1 dinsdag 26 mei 9.00-11.30 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 57 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

Economische monitor. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 4 e editie. Opzet en inhoud

Economische monitor. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 4 e editie. Opzet en inhoud 4 e editie Economische monitor Voorne PutteN Opzet en inhoud In 2010 verscheen de eerste editie van de Economische Monitor Voorne-Putten, een gezamenlijk initiatief van de vijf gemeenten Bernisse, Brielle,

Nadere informatie

VERSCHIL ZAL ER ZIJN AARDRIJKSKUNDE VMBO BOVENBOUW. tussen buurten, wijken en regio s in Nederland

VERSCHIL ZAL ER ZIJN AARDRIJKSKUNDE VMBO BOVENBOUW. tussen buurten, wijken en regio s in Nederland AARDRIJKSKUNDE VMBO BOVENBOUW VERSCHIL ZAL ER ZIJN tussen buurten, wijken en regio s in Nederland 1. Inleiding... 1 2. Verschillen lokaal... 2 3. Verschillen regionaal... 5 Limburg loopt leeg... 5 Verandering

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vmbo gl/tl 2006 - I

Eindexamen aardrijkskunde vmbo gl/tl 2006 - I Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. MIGRATIE EN DE MULTICULTURELE SAMENLEVING tekst 1 De gemeenschap van mijn overgrootvader vormt een van oudste minderheidsgroepen

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

2 Landschapszones op aarde SO 1

2 Landschapszones op aarde SO 1 Aardrijkskunde 1 havo/vwo 2 Landschapszones op aarde SO 1 Deze toets bestaat uit tien vragen: open vragen en meerkeuzevragen. Ook zijn er vragen waarbij de atlas (Grote Bosatlas, editie 54) nodig is. Bij

Nadere informatie

De hereniging van Duitsland

De hereniging van Duitsland De hereniging van Duitsland 9 november is voor onze oosterburen een bijzondere dag. Op die dag in 1989 viel namelijk de Berlijnse muur en die ingrijpende gebeurtenis wordt nog steeds elk jaar in het hele

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid sterk toegenomen

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid sterk toegenomen Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB09-051 21 juli 2009 9.30 uur Werkloosheid sterk toegenomen 4,8 procent van de beroepsbevolking werkloos Aantal werklozen stijgt over gehele linie In de

Nadere informatie

Veranderend weer en klimaatverandering

Veranderend weer en klimaatverandering Veranderend weer en klimaatverandering Mensen reageren op het weer. Trek je een T-shirt aan of wordt het een trui? Ga je met de tram omdat het regent, of neem je de fiets omdat het toch droog blijft? Is

Nadere informatie

Economische monitor. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 5 e editie. Opzet en inhoud. Deze factsheet is de vijfde editie van de

Economische monitor. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 5 e editie. Opzet en inhoud. Deze factsheet is de vijfde editie van de 5 e editie Economische monitor Voorne PutteN Opzet en inhoud Deze factsheet is de vijfde editie van de Economische Monitor Voorne-Putten en presenteert recente economische ontwikkelingen van Voorne-Putten

Nadere informatie

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1 woensdag 30 mei 9.00-11.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1 woensdag 30 mei 9.00-11.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2007 tijdvak 1 woensdag 30 mei 9.00-11.30 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 33 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 53 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

Bevolkingssamenstelling in wijken op Bonaire, toen en nu Meredith Daantje-Cecilia 1 en Frank van der Linden 2

Bevolkingssamenstelling in wijken op Bonaire, toen en nu Meredith Daantje-Cecilia 1 en Frank van der Linden 2 Bevolkingssamenstelling in wijken op Bonaire, toen en nu Meredith Daantje-Cecilia 1 en Frank van der Linden 2 De afgelopen tien jaar is de bevolking van Bonaire met bijna 50 procent gegroeid. In de hieraan

Nadere informatie

RekenWijzer, oefenopdrachten hoofdstuk 5 Verbanden

RekenWijzer, oefenopdrachten hoofdstuk 5 Verbanden Oefenopdrachten hoofdstuk 5 Verbanden 5.1 Tabellen en grafieken 5.1.1 Interpreteren van diagrammen en grafieken Opdracht 1 Bekijk de grafiek. Welke uitspraken zijn waar? A In 2010 zijn meer meisjes geboren

Nadere informatie

Persbericht. Werkloosheid blijft dalen in januari Centraal Bureau voor de Statistiek. Trend werkloosheid blijft dalend

Persbericht. Werkloosheid blijft dalen in januari Centraal Bureau voor de Statistiek. Trend werkloosheid blijft dalend Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB06-018 16 februari 2006 9.30 uur Werkloosheid blijft dalen in januari 2006 Nederland telde in de periode november 2005-januari 2006 gemiddeld 450 duizend

Nadere informatie

Naam: Nouri-Mes. Naam-Klas: Leonardo-Terneuzen LBB. Het Leven in: Sri Lanka.

Naam: Nouri-Mes. Naam-Klas: Leonardo-Terneuzen LBB. Het Leven in: Sri Lanka. Naam: Nouri-Mes. Naam-Klas: Leonardo-Terneuzen LBB. Het Leven in: Sri Lanka. !!! inhoudsopgave. 1. Inleiding 2. Sri-Lanka en de en de weetjes & Kenmerken. 3. Sri Lanka en de Geschiedenis. 4. bevolking.

Nadere informatie

Lesbrief ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - NEDERLAND EN WATERBOUW

Lesbrief ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - NEDERLAND EN WATERBOUW Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW ZAND BOVEN WATER Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer spullen reizen via Rotterdam. Sinds 2008 wordt hard gewerkt om de haven uit te breiden.

Nadere informatie

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool Spreekbeurt voor een huis Leuk dat je dit pakketje van onze website hebt gedownload! Ga je een spreekbeurt houden over het werk van Wereldfoundation?

Nadere informatie

Hoe maak je een werkstuk?

Hoe maak je een werkstuk? Hoe maak je een werkstuk? Je gaat een werkstuk maken. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp? Op deze vragen en nog vele anderen krijg

Nadere informatie

Triade vs. leeuw of tijger klas 3

Triade vs. leeuw of tijger klas 3 Triade vs. leeuw of tijger klas 3 Jullie gaan twee landen van de wereld onderzoeken. Jullie mogen zelf de landen kiezen. Jullie kiezen een land uit de Triade en een Afrikaanse leeuw of Aziatische tijger.

Nadere informatie

Toerisme in Caribisch Nederland 2017

Toerisme in Caribisch Nederland 2017 Paper Toerisme in Caribisch Nederland 2017 Mei 2018 CBS Paper, 1 Inhoud 1. Bonaire 3 1.1 Aantal toeristen per vliegtuig op Bonaire in 2017 met 5 procent gedaald 3 1.2 Bijna een verdubbeling van het aantal

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Jaargang 71 2015 17

Statistisch Bulletin. Jaargang 71 2015 17 Statistisch Bulletin Jaargang 71 2015 17 23 april 2015 Inhoud 1. Arbeid en sociale zekerheid 3 CBS: Meer mensen aan het werk, vooral jongeren 3 Werkloze beroepsbevolking 4 2. Inkomen en bestedingen 5 Vertrouwen

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 1.1 t/m , 1.8

Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 1.1 t/m , 1.8 Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 1.1 t/m 1.4 + 1.7, 1.8 Samenvatting door K. 958 woorden 9 november 2013 6,5 13 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Samenvatting aardrijkskunde paragraaf

Nadere informatie

Een gebouw inrichten. Lesbrief over inrichting en afwerking. Project Topstages www.ontdektechniek.nu

Een gebouw inrichten. Lesbrief over inrichting en afwerking. Project Topstages www.ontdektechniek.nu Een gebouw inrichten Lesbrief over inrichting en afwerking Project Topstages www.ontdektechniek.nu Deel A: Voorbereiding Inleiding Het Mondial College krijgt binnenkort een nieuw gebouw. In dit gebouw

Nadere informatie

Handel met het buitenland vmbo-b34. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Handel met het buitenland vmbo-b34. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 23 August 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62252 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

1. In een scoutinggroep wordt een koning of koningin gekozen. Alle 20 kinderen schrijven een naam op. Kees Lian Sem Karin Kees

1. In een scoutinggroep wordt een koning of koningin gekozen. Alle 20 kinderen schrijven een naam op. Kees Lian Sem Karin Kees H4 Statistiek 2 BBL 4.1 Turftabel, beelddiagram en staafdiagram 1. In een scoutinggroep wordt een koning of koningin gekozen. Alle 20 kinderen schrijven een naam op. Kees Lian Sem Karin Kees Sem Mohammed

Nadere informatie

Argentinië. Inleiding. Geografie

Argentinië. Inleiding. Geografie Argentinië Inleiding Argentinië is vooral bekend om de Tango, dat is een wereldberoemde dans, op speciale muziek. En natuurlijk is Argentinië óók bekend om Máxima. De tango is in de 19e eeuw ontstaan in

Nadere informatie

Persbericht. Werkloosheid hoger na jaar van daling. Centraal Bureau voor de Statistiek. Daling werkloosheid hapert

Persbericht. Werkloosheid hoger na jaar van daling. Centraal Bureau voor de Statistiek. Daling werkloosheid hapert Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB06-098 19 oktober 2006 9.30 uur Werkloosheid hoger na jaar van daling De seizoengecorrigeerde werkloosheid bedroeg in de periode juli-september 2006 gemiddeld

Nadere informatie

Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019

Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 mbo entree / mbo niveau 2 Met (kandidaat-)statenlid INHOUD TOOLBOX In deze Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 vindt u verschillende werkvormen

Nadere informatie

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1 vrijdag 24 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 53e druk.

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1 vrijdag 24 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 53e druk. Examen HAVO 2013 tijdvak 1 vrijdag 24 mei 9.00-12.00 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 53e druk. Dit examen bestaat uit 36 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Management en Organisatie. Proefles

Management en Organisatie. Proefles Management en Organisatie Proefles I. Geld lenen. Stel: je wordt 18 jaar, je haalt je rijbewijs en je wilt dan direct een auto hebben. Die kost 25.000, maar jij hebt geen cent. Je kijkt naar de TV en je

Nadere informatie

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - HAVO MAASVLAKTE 2 De haven van Rotterdam wordt te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom komt er een nieuw stuk haven: Maasvlakte

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde H1 paragraaf 2 t/m 8

Samenvatting Aardrijkskunde H1 paragraaf 2 t/m 8 Samenvatting Aardrijkskunde H1 paragraaf 2 t/m 8 Samenvatting door Anne 1154 woorden 12 april 2017 6,3 46 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Paragraaf 2 Bevolkingsspreiding: de manier

Nadere informatie

Opdracht zoeken en vinden van informatie

Opdracht zoeken en vinden van informatie Opdracht zoeken en vinden van informatie Opdracht 1, zoekvraag bepalen: Voordat je informatie gaat zoeken, is het handig om eerst je zoekvraag te bepalen. Anders krijg je veel informatie waar je niets

Nadere informatie

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1 donderdag 27 mei 9.00-11.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1 donderdag 27 mei 9.00-11.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2010 tijdvak 1 donderdag 27 mei 9.00-11.30 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 60 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

Arm en rijk - Kenmerken van ontwikkelingslanden

Arm en rijk - Kenmerken van ontwikkelingslanden Auteur VO-content StudioVO Laatst gewijzigd Licentie Webadres 31 December 2013 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/45121 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Jaargang 71 2015 13

Statistisch Bulletin. Jaargang 71 2015 13 Statistisch Bulletin Jaargang 71 2015 13 26 maart 2015 Inhoud 1. Arbeid en sociale zekerheid 3 CBS: Werkloosheid gedaald door afname beroepsbevolking 3 Werkloze beroepsbevolking 1) 5 2. Inkomen en bestedingen

Nadere informatie

Opstart modulen. Einde topografie oefenen

Opstart modulen. Einde topografie oefenen Start Topografie oefenen Opstart modulen Onderwerp kiezen Onderwerp uitvoeren Afsluit module Einde topografie oefenen Start opstart module Charlie zit Charlie gaat staan, gaat zwaaien met 1 hand en hij

Nadere informatie

ERN. Klantgericht handelen. Taak. Doelen. Werk jij ook zo klantgericht dat elke klant met een tevreden gevoel de winkel verlaat?

ERN. Klantgericht handelen. Taak. Doelen. Werk jij ook zo klantgericht dat elke klant met een tevreden gevoel de winkel verlaat? VERKOPER Klantgericht handelen Joop heeft zojuist een wasmachine aan een klant verkocht. En hij heeft met de klant afgesproken op welke dag en hoe laat de wasmachine wordt afgeleverd. Een monteur zal het

Nadere informatie

Jouw wereld op de kaart. werkblad. VMBO tl, HAVO, VWO klas 1

Jouw wereld op de kaart. werkblad. VMBO tl, HAVO, VWO klas 1 Jouw wereld op de kaart werkblad VMBO tl, HAVO, VWO klas 1 Jouw wereld op de kaart WERKBLAD Recht zo die gaat! Varen op de kaart van Mercator Deze tentoonstelling gaat over Mercator, een beroemde kaartenmaker

Nadere informatie

Opgave 7 Het regiem van de Rijn en zijrivieren in Duitsland

Opgave 7 Het regiem van de Rijn en zijrivieren in Duitsland Leefomgeving Opgave 7 Het regiem van de Rijn en zijrivieren in Duitsland Bestudeer de bronnen 1 en 2 uit het bronnenboekje die bij deze opgave horen. 3p 26 In welk jaargetijde komen het vaakst piekafvoeren

Nadere informatie

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VMBO MAASVLAKTE 2 De haven van Rotterdam wordt te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom komt er een nieuw stuk haven: Maasvlakte

Nadere informatie

Nederlands-Duitse grensstreek Sociaal-economische foto

Nederlands-Duitse grensstreek Sociaal-economische foto Nederlands-Duitse grensstreek Sociaal-economische foto 1 Rabobank Groep Duits-Nederlandse grensstreek Inhoudsopgave Demografie Dynamiek, groen-grijs, beroepsbevolking, inkomen, migratie Werkgelegenheid

Nadere informatie

STATISTIEK OEFENOPGAVEN

STATISTIEK OEFENOPGAVEN STATISTIEK OEFENOPGAVEN 1. Bereken van elke serie getallen steeds de modus, het gemiddelde, de mediaan en de spreidingsbreedte. A. 3, 3, 4, 4, 4, 5, 5, 7, 8, 10. B. 2, 3, 3, 4, 4, 5, 8, 9, 11. C. 9, 3,

Nadere informatie

wiskunde A havo 2018-II

wiskunde A havo 2018-II De Jamuna, een krachtige rivier De Jamuna is een van de grootste rivieren van Bangladesh. In het regenseizoen kan de rivier wel bijna 12 km breed zijn. Dan stroomt het water zo snel en met zo veel kracht,

Nadere informatie

Opdrachten : Je moet 5 verschillende opdrachten maken. Zorg dat je daarvoor in tenminste 3 verschillende werkplekken komt.

Opdrachten : Je moet 5 verschillende opdrachten maken. Zorg dat je daarvoor in tenminste 3 verschillende werkplekken komt. Grote klus van : Opdrachten : Je moet 5 verschillende opdrachten maken. Zorg dat je daarvoor in tenminste 3 verschillende werkplekken komt. Laat de opdrachten aftekenen door een juf. Je mag natuurlijk

Nadere informatie

Bevolkingsspreiding. Waar zit iedereen? Juist of onjuist: China is het grootste land ter wereld. A. Juist. B. Onjuist

Bevolkingsspreiding. Waar zit iedereen? Juist of onjuist: China is het grootste land ter wereld. A. Juist. B. Onjuist Bevolking Waar zit iedereen? Waar zit iedereen? Bevolkingsspreiding Vraag 1 van 9 Juist of onjuist: China is het grootste land ter wereld. A. Juist B. Onjuist De manier waarop de bevolking over een gebied

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen actieve en passieve bevolking?...

Wat is het verschil tussen actieve en passieve bevolking?... Activiteit III. De beroepssectoren We zoeken een antwoord op deze vragen: - Wat is het verschil tussen actieve en passieve bevolking? - In welke beroepssectoren werken onze ouders? - Hoe pak je een onderzoeksopdracht

Nadere informatie

Thema Kinderen en school

Thema Kinderen en school http://www.edusom.nl Thema Kinderen en school Lesbrief 20. Het adviesgesprek. Wat leert u in deze les? Advies vragen. / woorden die hetzelfde betekenen. Advies geven. / woorden die hetzelfde betekenen.

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid verder afgenomen. Grafiek 1: Werkloze beroepsbevolking (3-maandsgemiddelden)

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid verder afgenomen. Grafiek 1: Werkloze beroepsbevolking (3-maandsgemiddelden) Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB08-070 16 oktober 2008 9.30 uur Werkloosheid verder afgenomen Afname afgelopen half 4 duizend per maand Vooral daling werkloosheid onder vrouwen In de periode

Nadere informatie

Werken met afbeeldingen in het examenprogramma aardrijkskunde havo/vwo

Werken met afbeeldingen in het examenprogramma aardrijkskunde havo/vwo Werken met afbeeldingen in het examenprogramma aardrijkskunde havo/vwo OPDRACHTEN EXAMENPROGRAMMA FUNCTIE AFBEELDING 1. De afbeelding als motivator Havo: Wereld, Aarde, Ontwikkelingsland, Leefomgeving

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde havo 2002-i

Eindexamen aardrijkskunde havo 2002-i LET OP: Je kunt dit examen maken met de 51e druk of met de 52e druk van de atlas. Schrijf op de eerste regel van je antwoordblad welke druk je gebruikt, de 51e of de 52e. Bij elke vraag is aangegeven welke

Nadere informatie

Modelscenario s 2006-2012 (deel III)

Modelscenario s 2006-2012 (deel III) Turistika Modelscenario s 2006-2012 (deel III) CTB & DEZ Amsterdam/Willemstad okt. 2006 1 Turistika 2006-2012 1 2 3 4 5 Doelstellingen workshop Doelstellingen project Turistika Seizoenpatronen voor alle

Nadere informatie

REIS DOOR DE TIJD WERKBLAD DE BEVER: 1. WELKOM TERUG! Bekijk het clipje De bever, weer thuis in onze delta

REIS DOOR DE TIJD WERKBLAD DE BEVER: 1. WELKOM TERUG! Bekijk het clipje De bever, weer thuis in onze delta WERKBLAD DE BEVER: REIS DOOR DE TIJD Naam Groep 1. WELKOM TERUG! De bever, weer thuis in onze delta A. Wat hebben de zeearend en de bever met elkaar gemeen? B. Waarom werd er vroeger op de bever gejaagd?

Nadere informatie

Modelscenario s (deel II)

Modelscenario s (deel II) Turistika Dienst Economische Zaken Modelscenario s 2005-2012 (deel II) Amsterdam/Willemstad mei 2006 1 Turistika 2005-2012 1 2 3 4 5 6 Doelstellingen workshop Doelstellingen project Turistika I/O analyse:

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Instructie. Werkstuk. Bovenbouw 10 e Montessori de Meidoorn Schooljaar 2013-2014

Instructie. Werkstuk. Bovenbouw 10 e Montessori de Meidoorn Schooljaar 2013-2014 Instructie Werkstuk Bovenbouw 10 e Montessori de Meidoorn Schooljaar 2013-2014 Instructie werkstuk Vanaf schooljaar 2013-14 is de invulling van het werkstuk en je spreekbeurt veranderd. Iedereen maakt

Nadere informatie

Emigratie hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/63721

Emigratie hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/63721 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 04 May 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/63721 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Het klimaat op Curaçao is Semi-Aride dat betekend droog klimaat. Er valt per jaar ongeveer 533 mm regen.

Het klimaat op Curaçao is Semi-Aride dat betekend droog klimaat. Er valt per jaar ongeveer 533 mm regen. Boekverslag door Shereen 1095 woorden 26 oktober 2014 6.3 26 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde waarom curacao? Waarom ik voor Curaçao heb gekozen is: Ik vond het altijd al een leuk eiland met al die gekleurde

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity Basisonderwijs Versie 22 mei 2018 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Quiz: Waar gaat de gemeente over?... 3 Filmpje Hoe werkt de gemeenteraad?... 6 Wie is de baas in de gemeente?... 7 Van probleem

Nadere informatie

Grootste examentrainer en huiswerkbegeleider van Nederland. Aardrijkskunde. Trainingsmateriaal. De slimste bijbaan van Nederland! lyceo.

Grootste examentrainer en huiswerkbegeleider van Nederland. Aardrijkskunde. Trainingsmateriaal. De slimste bijbaan van Nederland! lyceo. Grootste examentrainer en huiswerkbegeleider van Nederland Aardrijkskunde Trainingsmateriaal De slimste bijbaan van Nederland! lyceo.nl Traininingsmateriaal Aardrijkskunde Lyceo-trainingsdag 2015 Jij staat

Nadere informatie

Startrekenen 3F. Leerwerkboek rekenen deel B ROB LAGENDIJK KRISTEL SCHAAP PASCAL DE WIT MARLOES KRAMER IRENE LUGTEN

Startrekenen 3F. Leerwerkboek rekenen deel B ROB LAGENDIJK KRISTEL SCHAAP PASCAL DE WIT MARLOES KRAMER IRENE LUGTEN Startrekenen 3F Leerwerkboek rekenen deel B ROB LAGENDIJK KRISTEL SCHAAP PASCAL DE WIT MARLOES KRAMER IRENE LUGTEN SARI WOLTERS CYRIEL KLUITERS JASPER VAN ABSWOUDE JELTE FOLKERTSMA RIEKE WYNIA Inhoudsopgave

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde havo 2003-I

Eindexamen aardrijkskunde havo 2003-I Politiek en ruimte Opgave 6 bron 9 In de periode 2000-2006 zal de Europese Unie financiële steun voor sociaal-economische ontwikkeling toekennen aan twee soorten regio s: de regio s met een ontwikkelingsachterstand

Nadere informatie

Lesbrief over Leerplicht

Lesbrief over Leerplicht Lesbrief over Leerplicht Donderdag 19 maart 2015: Dag van de Leerplicht! Leerplicht? Hoezo? Ik ga toch gewoon naar school!? Ja, voor de meeste kinderen in Nederland is het de gewoonste zaak van de wereld

Nadere informatie

HANDEL LES 2. De Oostzeevaart of de Sontvaart. Aangenaam. De naam is Bicker, Jacob Bicker, directeur bij de Oostzeevaart.

HANDEL LES 2. De Oostzeevaart of de Sontvaart. Aangenaam. De naam is Bicker, Jacob Bicker, directeur bij de Oostzeevaart. Regenten en vorsten LES 2 HANDEL 1600 Aangenaam. De naam is Bicker, Jacob Bicker, directeur bij de Oostzeevaart. 1700 JE LEERT waarom de moederhandel zo belangrijk is; hoe de VOC werkt; hoe de WIC werkt.

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

VERLIEZEN: De waarde van geven in een wereld van ontvangen

VERLIEZEN: De waarde van geven in een wereld van ontvangen VERLIEZEN: De waarde van geven in een wereld van ontvangen Wees niet bang, al vormen jullie maar een klein groepje. Want jullie Vader is zo goed geweest Zijn koninkrijk voor je open te stellen. Verkoop

Nadere informatie