Verrijkt van ontbijt tot avondmaal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verrijkt van ontbijt tot avondmaal"

Transcriptie

1 Verrijkt van ontbijt tot avondmaal

2

3 Samen sterk! Goed kunnen eten en drinken... een dagelijks basisrecht voor iedereen Een goede voeding is essentieel voor senioren, zieken en ouderen als het gaat om het behoud van de gezondheid en de levenskwaliteit alsook het behoud en de opbouw van botmassa. Nog belangrijker is dat goede voeding ervoor zorgt dat medicijnen effectief kunnen werken in het lichaam. Maar wat gebeurt er als deze mensen niet meer goed eten of gewoon niet meer genoeg eten?

4 Alleen het beste telt! Samen met het ouder worden daalt onze geur en smaak waardoor het persoonlijk verlangen naar voedsel drastisch vermindert. Maar ook onze ogen en ons zicht verzwakken waardoor het eten er minder goed uitziet en de zin in eten afneemt. Tandbederf, ontstekingen van het tandvlees, een slecht passend kunstgebit maken het kauwen van voeding moeilijk. Medicijnen kunnen de smaak van eten veranderen, een droge mond geven of ervoor zorgen dat mensen gewoon minder honger hebben. Bij slikstoornissen is slikken niet evident en geeft een onaangepaste maaltijdconsistentie een hoog risico op verslikken, longontsteking, verstikking en uitdroging. Sociale factoren zoals eenzaamheid, depressie of dementie, verwardheid, kanker, neuromusculaire aandoeningen, alzheimer kunnen ervoor zorgen dat mensen gewoon niet meer eten. Al die factoren samen of afzonderlijk kunnen aanleiding geven tot ondervoeding. Ondervoeding leidt tot gewichtsverlies, een verlies van de spiermassa en een vermindering van de spierkracht, met een beperking van de mobiliteit en een verlies van de onafhankelijkheid tot gevolg. Naast de omgevingsfactoren moet de voeding van die mensen een aangepaste consistentie hebben en rijk zijn aan hoogwaardige eiwitten, mineralen en calorieën. Kleine porties met veel inhoud!

5 Verrijkt en genieten! We zijn ervan overtuigd dat lekker eten bijdraagt tot een betere voedingstoestand. Het eten moet eenvoudig te bereiden of op te warmen zijn, verrijkt aan energie en hoogwaardig eiwit, aangepast op het vlak van structuur en boordevol van smaak zijn. En dit alles in kleine porties!!! Hiermee voelt iedereen zich weer vol van energie en behoort futloosheid snel tot het verleden.

6 Een powerstart Voor mensen met kauw- en slikproblemen en/of ondervoeding bieden de instant graanvlokken HP (hoog eiwitgehalte) soelaas: ze kunnen perfect elke maaltijd, van het ontbijt tot het avondmaal, vervangen omdat ze evenwichtig samengesteld en gevitamineerd zijn. De graanvlokken zijn verkrijgbaar in een tiental verschillende smaken, zoals framboos, honing, vanille, koffie... De verschillende smaken kunnen, naast aan melk, toegevoegd worden aan bijvoorbeeld soep (kaas) of fruitsap (framboos, honing, perzik, banaan, vanille). Als extraatje kunnen chocoladestukjes of speculaas het geheel een frisse toets geven.

7 Instant graanvlokken HP/HC Voor bereiding van eiwit- en calorierijke ontbijtpappen en desserten. Met extra vitaminen en mineralen, 350 kcal en 22 g eiwit per portie. In alle bereidingen met de Revogan graanvlokken bekomt men steeds een veel hoger eiwitgehalte en meer calorieën dan bij een traditionele brood-, karnemelk- of soeppap (22 g eiwitten en 380 kcal/100 g graanvlokken). Een gelijkaardig product zijn de Prodia instant graanvlokken met zoetstof, geschikt voor een diabetesdieet.

8

9 Heerlijke romige soep! FINDUS GOVITAL EIWITRIJKE ENERGIERIJKE SOEP 340 kcal, 18 g eiwitten en 5 μg Vit D (RI 106%)/250 ml Deze heerlijke eiwitrijke soepen hebben een aangepaste structuur voor personen met slikproblemen. Het gehalte aan calorieën, eiwitten en vitamine D ligt bijzonder hoog in vergelijking met verse soep. Eenvoudig op te warmen. Suprême van tomaten, kip curry, asperges en champignons.

10 FINDUS PUREE blokjes 100% PUUR, ZONDER STUKJES Om zelf creatief aan de slag te gaan. De Findus puree blokjes zijn 100% zuivere groenten, vlees, vis- en fruit. Zij zijn zeer glad geblixt en volledig vrij van stukjes en pitjes. U hoeft dus zelf niet meer te blixen. Zij bevatten alle natuurlijke mineralen en vitaminen aanwezig in het basisproduct. Met de puree blokjes kan men zeer creatief te werk gaan. Ze kunnen als zodanig gebruikt of verwerkt worden (indien geen verrijking nodig is) of verrijkt worden met eiwitten. In minder dan vijf minuten worden er heerlijke EIWITRIJKE soepen, vlees-, vis-, gevogelte- of groenten bereidingen gemaakt. Daarvoor moet enkel de gekozen puree gemengd worden met de soep-sausbasis (alles) of met de omeletbasispuree (enkel voor omeletten). De fruit purees van o.a. aardbeien, mango, frambozen, zijn vrij van stukjes, ongezoet, en kunnen verwerkt worden met yoghurt, platte kaas, room tot heerlijke smoothies en desserts. Elke puree kan gebonden worden met een instant verdikkingsmiddel of gegelatineerd water.

11

12

13 Echt eten! FINDUS GOVITAL VOLLEDIGE ZACHTE MAALTIJD, BRON VAN EIWITTEN 560 kcal en 24 g eiwitten/maaltijd Deze uiterst zachte maaltijden zijn in vergelijking met gewone maaltijden verrijkt met calorieën en eiwitten. Zij zijn voor mensen die daar extra nood aan hebben, maar nog gewoon kunnen eten (geen slikproblemen hebben). Naast een hoofdgerecht is er ook telkens een aangepast dessert. Eenvoudig op te warmen in de microgolf. Verkrijgbaar in kip en kabeljauw. Kleine portie, grote inhoud

14

15 Echt eten! FINDUS GOVITAL KAUW- EN SLIKMAALTIJD, FINGERFOOD BRON VAN EIWITTEN 560 kcal en 23 g eiwitten/maaltijd Deze fingerfood verrijkte maaltijden zijn zeer zacht (mousse structuur) en bovendien aangepast voor mensen met neuromusculaire stoornissen, mensen met Parkinson, slikstoornissen Dankzij hun structuur zijn ze ideaal om met de handen te eten, want zowel warm als koud behouden ze hun vorm. Eenmaal in de mond verliezen ze hun structuur waardoor ze probleemloos ingeslikt kunnen worden. Eenvoudig op te warmen in de microgolf. Verkrijgbaar in kip, kabeljauw, rund en varken. Kleine portie, grote inhoud

16 FINDUS TIMBALEN READY TO EAT, FINGERFOOD KLEINE PORTIE, MAXIMALE INHOUD Om zelf een eiwitrijke maaltijd samen te stellen De Findus timbalen zijn kant-en klare maaltijdcomponenten met een zachte en gladde structuur, een aangename smaak en eiwitrijk. Het basisproduct wordt eerst geblixt, daarna gemengd met een eiwitcomponent, gebonden en terug in vorm gebracht. De porties zijn klein en zeer zacht (mousse structuur). Dankzij hun structuur zijn ze ideaal voor mensen met neuromusculaire stoornissen, mensen met Parkinson, slikstoornissen om met de handen te eten, want zowel warm als koud behouden ze hun vorm. Eenmaal in de mond verliezen ze hun structuur waardoor ze probleemloos ingeslikt kunnen worden. Ze kunnen koud en warm opgediend worden. Ze zijn de perfecte oplossing indien het aanbod van de dag moeilijk 'geblixt kan worden, of voor tijdens het weekend.

17

18

19 Gastvrij en gezellig Bouwsteentjes Een gebakje eten is lekker en niet direct iets wat mensen associëren met ziek zijn, dieetvoeding of medicijnen. Juist het gezelligheidsaspect, de vorm van gastvrijheid en verwennerij met een gebakje als extraatje, kan mensen een zetje geven om weer meer zin in eten te krijgen. Klein en smaakvol Het Bouwsteentje is een luchtig cakegebakje met een zachte, romige vulling in de smaken bosvruchten, chocolade, banaan of aardbei. Een bouwsteentje is heerlijk bij de koffie of thee, of als nagerecht. Het is speciaal ontwikkeld voor ouderen en patiënten die te maken hebben met ongewenst gewichtsverlies. Een bouwsteentje is kleiner dan een gebakje, vergelijkbaar met een petitfour. Daardoor is een bouwsteentje zeer geschikt voor mensen die gedurende de dag regelmatig iets willen eten, maar opzien tegen grote porties en voedsel dat snel verzadigt. Doordat het bouwsteentje zo zacht is kunnen ook mensen met lichte slikproblemen ervan genieten! 1 bouwsteentjes levert 200 kcal en 8 g hoogwaardig eiwit.

20

21 Zacht en fris Easy-to-Eat Voor mensen die moeite hebben met slikken is er Easy to Eat. Dit heerlijke tussendoortje is gemaakt op basis van frisse zuivel en zo zacht dat het smelt in de mond. Na het eten blijft een fris gevoel in de mond achter en ideaal om na medicijngebruik te serveren. Een ware traktatie!!!! Toetje of tussendoortje Easy-to-Eat (ETE) is speciaal ontwikkeld voor mensen die extra eiwit nodig hebben maar alleen dik-vloeibare voeding kunnen eten. ETE is op basis van frisse zuivel met geconcentreerd wei-eiwit. Het is zo zacht dat het smelt in de mond. Daarom kan het probleemloos worden gegeten door mensen met een slikstoornis. Dankzij de hoge concentratie eiwitten draagt ETE bij aan het behoud van de conditie en helpt het de weerstand ondersteunen. ETE is verkrijgbaar in de smaken framboos en tropical en kan meerdere keren per dag gegeten worden. 1 easy-to-eat levert 140 kcal en 8 g hoogwaardig eiwit.

22 Instant roomdessert HP/HC Klassiek te bereiden pudding vanille- of pistachesmaak. Bijzonder lekker en snel kaar. Bevat tot 4x meer eiwitten in vergelijking met gewone pudding. 250 kcal en 12 g eiwit per portie (met volle melk).

23 Drinken zonder zich te verslikken. kan Prodia instant gegelifieerd water met de smaken sinaas en aardbei. Alles gebonden in een handomdraai. Revogan instant verdikkingsmiddel gewoon en Clear om geurloos en smaakloos te binden, zowel warm als koud.

24

25 1 zakje = 1 appel St Mamet heeft heerlijke appels in gepureerde vorm, drinkbaar maar in een aangepaste structuur waarin men zich niet kan verslikken. Verfrissend en lekker!!! Smaken appel en pomme d amour.

26 Gevolgen ondervoeding Afname van de algemene conditie. Verminderde spierkracht. Vertraagde wondgenezing. Hogere kans op decubitus (doorligwonden). Afname van kwaliteit van leven. Verlies spiermassa. Een verminderde hart- en longcapaciteit. Daling van de weerstand. Slechte zelfredzaamheid. Een verhoogde mortaliteit. Ondervoeding leidt tot een neerwaartse gezondheidsspiraal met ernstige complicaties, waardoor mensen langzaam afglijden naar een steeds slechtere gezondheidstoestand.

27 Waarom zijn eiwitten zo belangrijk? Eiwitten zijn essentieel voor groei en ontwikkeling: ze helpen het lichaam op te bouwen en te behouden. Eiwitten leveren energie en bouwstoffen voor behoud van spieren, de aanmaak van nieuw weefsel en nieuwe bloedvaten. Eiwitten zijn belangrijk voor herstel zoals voor wondheling. Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen van leukocyten en lymfocyten, stoffen die belangrijk zijn voor de afweer. Eiwitten dragen bij tot de vorming van gezonde botten. Eiwitten zijn nodig voor het transporteren van stoffen in het bloed. Eiwitten zijn bouwstoffen van hormonen. Ouderen en zieken hebben meer eiwitten nodig dan anderen.

28 Revogan, landegemstraat 1, B-9031 Drongen, tel 09/ ,

Energie- en eiwitrijke voeding

Energie- en eiwitrijke voeding Energie- en eiwitrijke voeding Beste patiënt Deze brochure is opgesteld om te zorgen voor gewichtsoptimalisatie in de voorbereiding op uw operatie. Dit indien er sprake is van ongewenst gewichtsverlies

Nadere informatie

Voeding bij chronische longziekten

Voeding bij chronische longziekten Voeding bij chronische longziekten Voeding bij chronische longziekten Goede lichamelijke conditie Veel mensen met chronische longziekten (ook wel COPD genoemd) hebben voortdurend last van hun aandoening.

Nadere informatie

Risico op ondervoeding bij ziekte tijdens opname

Risico op ondervoeding bij ziekte tijdens opname DIETETIEK Risico op ondervoeding bij ziekte tijdens opname Deze folder is voor u en uw familieleden bestemd, omdat bij u (risico op) ondervoeding is geconstateerd. In deze folder is te lezen wat ondervoeding

Nadere informatie

Eten wordt weer leuk!

Eten wordt weer leuk! Eten wordt weer leuk! Findus Special Foods Het probleem Moeilijk kauwen en slikken Eten is geen aangename ervaring meer Lichte eetproblemen, moeilijk kauwen, verzwakte mondspieren. Kauw- en slikproblemen,

Nadere informatie

Eet smakelijk Informatie over vocht en voeding voor ouderen

Eet smakelijk Informatie over vocht en voeding voor ouderen Ouder worden kan verschillende problemen op het gebied van voeding met zich meebrengen. Zo kan onder andere de eetlust afnemen en kunnen ouderen minder gaan drinken dan gewenst. Dit heeft gevolgen voor

Nadere informatie

Voedingsadviezen bij een maagverkleining en laparoscopische nissen

Voedingsadviezen bij een maagverkleining en laparoscopische nissen Voedingsadviezen bij een maagverkleining en laparoscopische nissen INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1. Inleiding...4 2. Enkele aandachtspunten...4 3. Wat mag ik eten en drinken...4 4. Welke voedingsmiddelen

Nadere informatie

Voedingsadviezen bij een maagverkleining

Voedingsadviezen bij een maagverkleining Voedingsadviezen bij een maagverkleining 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding.... 3 2. Enkele aandachtspunten.. 3 3. Wat mag ik eten en drinken?... 4 Week 1. 4 Week 2. 4 Week 3. 5 Mag ik snacks eten?.. 5 4. Welke

Nadere informatie

Ondervoeding: een miskend probleem

Ondervoeding: een miskend probleem Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Ondervoeding: een miskend probleem Dienst Kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 28 91 11 Jessa Ziekenhuis vzw Maatschappelijke

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Ondervoeding. in het ziekenhuis Afdeling Diëtetiek

PATIËNTEN INFORMATIE. Ondervoeding. in het ziekenhuis Afdeling Diëtetiek PATIËNTEN INFORMATIE Ondervoeding in het ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Ondervoeding bij ziekte Ondervoeding door ziekte is in ziekenhuizen een veel voorkomend probleem. Ongeveer 1 op de 4 patiënten is

Nadere informatie

Ondervoeding. Een aanpak waar we mee aankomen

Ondervoeding. Een aanpak waar we mee aankomen Ondervoeding Een aanpak waar we mee aankomen 14 maart 2011 Programma Wat is ondervoeding? Behandeling door de diëtist Onze producten bij ondervoeding Wat is ondervoeding? Ondervoeding treedt op bij onbedoeld

Nadere informatie

Nutricia biedt meer. Persoonlijk advies van Nutricia Medische Voedingsservice

Nutricia biedt meer. Persoonlijk advies van Nutricia Medische Voedingsservice Nutricia biedt meer Persoonlijk advies van Nutricia Medische Voedingsservice Misschien heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen of behoefte aan meer informatie. Uw arts of diëtist kan u meer informatie

Nadere informatie

Ondervoeding of risico op ondervoeding in het revalidatiecentrum Revalidatiecentrum Breda

Ondervoeding of risico op ondervoeding in het revalidatiecentrum Revalidatiecentrum Breda Ondervoeding of risico op ondervoeding in het revalidatiecentrum Revalidatiecentrum Breda Inleiding Ondervoeding is een veel voorkomend probleem bij mensen in revalidatiecentra. Ruim 1 op de 3 mensen is

Nadere informatie

(Risico op) ondervoeding

(Risico op) ondervoeding (Risico op) ondervoeding Op oudere leeftijd is het soms lastig om regelmatig, gezond en voldoende te eten. Dit kan uiteindelijk leiden tot een verminderde voedingstoestand en zelfs ondervoeding. Dit komt

Nadere informatie

Sneller herstellen door beter te eten

Sneller herstellen door beter te eten Sneller herstellen door beter te eten Dieetbehandeling voor: Naam: Geboortedatum: Datum van afgifte: Naam diëtist: Telefoonnummer diëtist: Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat kunt

Nadere informatie

Adviezen bij ondervoeding

Adviezen bij ondervoeding Adviezen bij ondervoeding Bij ziekte en herstel heeft het lichaam extra energie en eiwitten nodig. Als u onbedoeld veel afvalt door ziekte is er sprake van ondervoeding. U krijgt dan onvoldoende energie

Nadere informatie

Relatie voeding en valpreventie

Relatie voeding en valpreventie Relatie voeding en valpreventie Donderdag 10 oktober 2018 Suzan Bijleveld, diëtist Doel van deze presentatie Signaleren van factoren die de kans op vallen vergroten Voedings- en beweegtips om dit tegen

Nadere informatie

De rol van voeding bij wondzorg. Bo Delesie, diëtiste

De rol van voeding bij wondzorg. Bo Delesie, diëtiste De rol van voeding bij wondzorg Bo Delesie, diëtiste 2 Belang goede voedingstoestand Essentieel voor goede wondheling Ondervoeding = vertraagde wondheling Verkorte duur wondheling Ondervoeding = >risico

Nadere informatie

Ondervoeding: een niet te onderschatten probleem

Ondervoeding: een niet te onderschatten probleem Ondervoeding: een niet te onderschatten probleem Wat is ondervoeding? Geen trek, geen zin, stress, misselijkheid, angst, emoties, enz. Er zijn tal van redenen om minder te gaan eten. Voor u het weet, is

Nadere informatie

Door medicijnen Deze kunnen bijvoorbeeld sufheid, verminderde spierkracht of een droge mond veroorzaken.

Door medicijnen Deze kunnen bijvoorbeeld sufheid, verminderde spierkracht of een droge mond veroorzaken. Slikstoornissen 2 Deze folder is bedoeld voor patiënten met slikproblemen en hun omgeving. Er wordt uitleg gegeven over hoe het komt dat iemand zich verslikt. Ook wordt aangegeven wat de risico s zijn

Nadere informatie

Ondervoeding een zaak van gewicht

Ondervoeding een zaak van gewicht Ondervoeding een zaak van gewicht 2 Inleiding Ondervoeding door ziekte komt in het ziekenhuis veel voor. Daarom besteedt ook de Ommelander Ziekenhuis Groep, locatie Lucas hier extra aandacht aan onder

Nadere informatie

Adviezen bij slikproblemen

Adviezen bij slikproblemen Adviezen bij slikproblemen 2 Inleiding In deze folder vindt u adviezen die u kunnen helpen het slikken zo makkelijk mogelijk te maken. Houding - Zorg dat u goed rechtop op de stoel zit. - Zorg ervoor dat

Nadere informatie

Dieet bij decubitus (doorliggen)

Dieet bij decubitus (doorliggen) Dieet bij decubitus (doorliggen) Wat is decubitus In de volksmond wordt decubitus doorliggen genoemd. Decubitus ontstaat als door ziekte of ongeval het lichaam langdurig in dezelfde houding moet blijven,

Nadere informatie

Voorkomen van ondervoeding bij volwassenen

Voorkomen van ondervoeding bij volwassenen Voorkomen van ondervoeding bij volwassenen Inleiding Ondervoeding door ziekte komt in het ziekenhuis veel voor. Daarom besteedt ook de Ommelander Ziekenhuis Groep hieraan extra aandacht. Ziek zijn is topsport

Nadere informatie

Risico op ondervoeding tijdens opname

Risico op ondervoeding tijdens opname Risico op ondervoeding tijdens opname Ondervoeding door ziekte, een behandeling of een operatie is in het ziekenhuis een veelvoorkomend probleem. Ongeveer één op de drie patiënten heeft een risico op

Nadere informatie

Voedingsadvies bij een Nissen fundoplicatie

Voedingsadvies bij een Nissen fundoplicatie Patiënteninformatie Voedingsadvies bij een Nissen fundoplicatie rkz.nl De chirurg schrijft u na de operatie een voedingsadvies voor. Hierbij mag u de eerste week alleen dik vloeibaar en gemalen eten, zoals

Nadere informatie

Op krachten blijven. korte uitleg over medische drinkvoeding

Op krachten blijven. korte uitleg over medische drinkvoeding Op krachten blijven korte uitleg over medische drinkvoeding Op krachten blijven is belangrijk... Een fit en sterk lichaam is belangrijk voor uw algehele gezondheid en helpt u onafhankelijk en mobiel te

Nadere informatie

Verantwoord en gezond afslanken? Even simpel als. Doe de test & krijg persoonlijk dieetadvies. www.weightcare.nl www.weightcare.be

Verantwoord en gezond afslanken? Even simpel als. Doe de test & krijg persoonlijk dieetadvies. www.weightcare.nl www.weightcare.be Verantwoord en gezond afslanken? Even simpel als Doe de test & krijg persoonlijk dieetadvies. www.weightcare.nl www.weightcare.be _WeightCare_ABC-105x170_NL_linda.indd 1 2 Bereken hier je BMI! Je BMI (Body

Nadere informatie

solutions nutrition BSNUTRITION Hydratatie, slikstoornissen Patiënten met diabetes Smaakplezier tie Aversie voor melkproducten Verrijkende modules

solutions nutrition BSNUTRITION Hydratatie, slikstoornissen Patiënten met diabetes Smaakplezier tie Aversie voor melkproducten Verrijkende modules BSNUTRITION nutrition saves life Smaakplezier Patiënten met diabetes Lactose intolerantie tie Hydratatie, slikstoornissen Aversie voor melkproducten Verrijkende modules SPIERVERLIES? GEWICHTSVERLIES? POST

Nadere informatie

Dienst geriatrie Gevecht tegen ondervoeding. Informatiebrochure voor de patiënt en de familie

Dienst geriatrie Gevecht tegen ondervoeding. Informatiebrochure voor de patiënt en de familie Dienst geriatrie Gevecht tegen ondervoeding Informatiebrochure voor de patiënt en de familie INLEIDING Met ouder worden veranderen uw dagelijkse activiteiten en gewoonten. Het is niet altijd eenvoudig

Nadere informatie

Ondervoeding bij ziekte tijdens opname

Ondervoeding bij ziekte tijdens opname Ondervoeding bij ziekte tijdens opname Deze folder is voor u en uw familieleden bestemd, omdat bij u (risico op) ondervoeding is geconstateerd. In deze folder is te lezen wat ondervoeding is, wat de oorzaak

Nadere informatie

Eten wordt weer leuk!

Eten wordt weer leuk! Eten wordt weer leuk! Findus Special Foods Het probleem Moeilijk kauwen en slikken Eten is geen aangename ervaring meer Lichte eetproblemen, moeilijk kauwen, verzwakte mondspieren. Kauw- en slikproblemen,

Nadere informatie

Goed eten en drinken in het CWZ

Goed eten en drinken in het CWZ Goed eten en drinken in het CWZ Als u de laatste maand(en) onbedoeld bent afgevallen en/of een verminderde eetlust heeft (gehad) kan het zijn dat u risico loopt op een slechte voedingstoestand of dat u

Nadere informatie

Wat als een goede maaltijdzorg onvergetelijk wordt? Aline Le Clef Senior Concept Development Manager Seniors Market

Wat als een goede maaltijdzorg onvergetelijk wordt? Aline Le Clef Senior Concept Development Manager Seniors Market Wat als een goede maaltijdzorg onvergetelijk wordt? Aline Le Clef Senior Concept Development Manager Seniors Market AGENDA 1. Prevalentie van ondervoeding 2. Oorzaken van ondervoeding 3. Gevolgen van ondervoeding

Nadere informatie

H.40025.0416. Voedingsadvies voor ouderen met (dreigende) ondervoeding

H.40025.0416. Voedingsadvies voor ouderen met (dreigende) ondervoeding H.40025.0416 Voedingsadvies voor ouderen met (dreigende) ondervoeding Inleiding Een gezond voedingspatroon is voor iedereen van belang. Gezonde voeding levert de energie en de voedingsstoffen die uw lichaam

Nadere informatie

voorkomen van ondervoeding bij ouderen ZorgSaam

voorkomen van ondervoeding bij ouderen ZorgSaam voorkomen van ondervoeding bij ouderen ZorgSaam 1 2 VOORKOMEN VAN ONDERVOEDING BIJ OUDEREN Bij het bezoek op de polikliniek is u een aantal vragen gesteld over gewichtsverlies en uw eetlust. Hiermee wordt

Nadere informatie

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Gezonde leefstijl Ben jij benieuwd hoe je gezond kunt eten? Daar kan de Schijf van Vijf je bij helpen. Door iedere dag producten uit

Nadere informatie

BESTRALING HOOFD EN HALS

BESTRALING HOOFD EN HALS + BESTRALING HOOFD EN HALS Mocht u, na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, aarzel dan niet om telefonisch contact op te nemen met de verantwoordelijke diëtiste: Martine Blomme: 02 476 34 99

Nadere informatie

Voedingsadviezen na een buismaagoperatie

Voedingsadviezen na een buismaagoperatie Voedingsadviezen na een buismaagoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 1125 Inleiding De diëtiste is bij u langs geweest om met u te bespreken waar u met uw eten en drinken rekening mee

Nadere informatie

Energie en eiwitverrijkte. voor kinderen

Energie en eiwitverrijkte. voor kinderen Energie en eiwitverrijkte voeding voor kinderen Inleiding Als uw kind ziek is, verbruikt het lichaam van uw kind meer energie en voedingsstoffen in vergelijking met een gezond kind. Ook kan een ziekte

Nadere informatie

Voedingsadvies voor de 70-plusser

Voedingsadvies voor de 70-plusser Voedingsadvies voor de 70-plusser Eten is niet alleen lekker en gezellig, maar vooral belangrijk! Voeding levert de energie en voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Ouder

Nadere informatie

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Waarom eet je eigenlijk? Je krijgt er energie van! Energie heb je nodig alle processen in je lichaam b.v. voor lopen, computeren Maar ook

Nadere informatie

Het Grote Toetjesboek

Het Grote Toetjesboek Het Grote Toetjesboek De Sterrenlanden 2014 INHOUD Ondervoeding & toetjes... 2 Ondervoeding... 2 Onze toetjes... 2 Energie & Eiwit... 2 Toen & Nu... 2 Slikproblemen... 2 Richtlijnen... 2 Soesjes met chocoladesaus...

Nadere informatie

Dieetadvies na een maagresectie. Diëtetiek

Dieetadvies na een maagresectie. Diëtetiek Dieetadvies na een maagresectie Diëtetiek Inleiding U bent door de arts naar de diëtist doorverwezen, omdat u een maagoperatie hebt ondergaan. Afhankelijk van het type maagoperatie dat is verricht, kunnen

Nadere informatie

BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN

BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN BELANG VAN BEWEGEN Lichamelijk inactief, gevolgen? Actieve geest Wat gebeurt er als je beweegt? HERSENEN INDELING HERSENEN GEHEUGEN EN EMOTIONELE LADING HERSENCELLEN WAT

Nadere informatie

Voeding voor goed herstel na operatie

Voeding voor goed herstel na operatie Voeding voor goed herstel na operatie Inhoud 1. Vermijd snel gewichtsverlies, eet gezond 3 2. Nuchter voor de operatie? 3 3. Voeding na de operatie 4 4. Neem voldoende melkproducten, groenten en fruit!

Nadere informatie

Kennisclip Praktische tips voor goede voeding bij dementie. Kathleen Paal, diëtist MoveDis, voedings- en bewegingspraktijk

Kennisclip Praktische tips voor goede voeding bij dementie. Kathleen Paal, diëtist MoveDis, voedings- en bewegingspraktijk Kennisclip Praktische tips voor goede voeding bij dementie Kathleen Paal, diëtist MoveDis, voedings- en bewegingspraktijk Inhoud 1. Hoe vaak komt ondervoeding voor? 2. Oorzaken en gevolgen van ondervoeding

Nadere informatie

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Inhoudsopgave: Kennis testen Waar is voeding eigenlijk goed voor? Waarmee moeten we dan ontbijten? Bloedsuiker spiegel Calorieën?? Schijf van 5 Hoeveel calorieën

Nadere informatie

Voeding voor goed herstel na operatie

Voeding voor goed herstel na operatie Voeding voor goed herstel na operatie Inhoud 1. Vermijd snel gewichtsverlies en eet gezond! 4 2. Nuchter voor de operatie? 4 3. Voeding na de operatie 5 4. Neem voldoende melkproducten, groenten en fruit!

Nadere informatie

Ziek zijn en voeding Informatie voor de ondervoede patiënt met een natrium- en/of vochtbeperkt dieet

Ziek zijn en voeding Informatie voor de ondervoede patiënt met een natrium- en/of vochtbeperkt dieet Ziek zijn en voeding Informatie voor de ondervoede patiënt met een natrium- en/of vochtbeperkt dieet Deze folder is bedoeld voor patiënten met een natrium en/of vochtbeperkt dieet waarbij ondervoeding

Nadere informatie

Ongewild afvallen. Dietetiek. gemini-ziekenhuis.nl

Ongewild afvallen. Dietetiek. gemini-ziekenhuis.nl Ongewild afvallen Dietetiek gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Ziek zijn is topsport 3 Gewicht 3 Wat doet het Gemini Ziekenhuis aan ondervoeding? 3 Wat is uw score? 4 Wat is goed eten en drinken? 4 Drink

Nadere informatie

Voeding en Parkinson

Voeding en Parkinson Voeding en Parkinson Versie mei 2017 Inleiding Bij de ziekte van Parkinson kan het eten en drinken op den duur moeizamer gaan. Er kunnen klachten ontstaan zoals verminderde eetlust, kauw- en slikproblemen,

Nadere informatie

GOEDE VOEDING, GEZOND LEVEN, SNELLER GENEZEN INFORMATIE VOOR PATIËNTEN DIE EEN OPERATIE ONDERGAAN

GOEDE VOEDING, GEZOND LEVEN, SNELLER GENEZEN INFORMATIE VOOR PATIËNTEN DIE EEN OPERATIE ONDERGAAN GOEDE VOEDING, GEZOND LEVEN, SNELLER GENEZEN INFORMATIE VOOR PATIËNTEN DIE EEN OPERATIE ONDERGAAN FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Voeding doet meer dan u denkt! Goede voeding is van levensbelang om gezond

Nadere informatie

Eiwitrijke voeding voor ouderen

Eiwitrijke voeding voor ouderen Eiwitrijke voeding voor ouderen Dr. Canan Ziylan, voedingswetenschapper Onderzoeker Kenniscentrum Zorginnovatie Docent HBO Verpleegkunde Midden-Delfland en de gezonde stad, 9 april 2018 Hoe vaak komt ondervoeding

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

VOEDINGSADVIES NA OSTEOTOMIE

VOEDINGSADVIES NA OSTEOTOMIE VOEDINGSADVIES NA OSTEOTOMIE Mocht u, na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, aarzel dan niet om telefonisch contact op te nemen met de verantwoordelijke diëtiste: Iris Verstappen: 02 474 92

Nadere informatie

Ziek zijn en voeding. Informatie voor de ondervoede patiënt

Ziek zijn en voeding. Informatie voor de ondervoede patiënt Ziek zijn en voeding Informatie voor de ondervoede patiënt Deze folder is bedoeld voor patiënten en familieleden van patiënten waarbij ondervoeding is geconstateerd. Het doel is u schriftelijk te informeren

Nadere informatie

MIJN RECEPTEN- BOEKJE MET. Nutridrink. Compact Protein

MIJN RECEPTEN- BOEKJE MET. Nutridrink. Compact Protein MIJN RECEPTEN- BOEKJE MET Nutridrink Compact Protein Uw arts, apotheker of diëtist heeft u een aanvullende drinkvoeding aanbevolen Wat is medische drinkvoeding? Nutridrink Compact Protein is ontwikkeld

Nadere informatie

Infofiche 1. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen

Infofiche 1. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen Infofiche 1 Doelstellingen De leerlingen leren de actieve voedingsdriehoek kennen en begrijpen de indeling ervan. De leerlingen kunnen zelf voedingsmiddelen indelen bij de passende voedselgroep. geeft

Nadere informatie

Ongewild afvallen Diëtetiek.

Ongewild afvallen Diëtetiek. Ongewild afvallen Diëtetiek www.nwz.nl Ziek zijn is topsport 3 Gewicht 3 Wat doet Noordwest aan ondervoeding? 3 Wat is uw score? 4 Wat is goed eten en drinken? 4 Drink voldoende 5 Weinig trek? 5 Wat kunt

Nadere informatie

MONDSLIJMVLIES- ONTSTEKING. na radiotherapie

MONDSLIJMVLIES- ONTSTEKING. na radiotherapie MONDSLIJMVLIES- ONTSTEKING na radiotherapie MONDSLIJMVLIESONTSTEKING na radiotherapie Bij bestraling van de mond- en keelholte kunt u last krijgen van een pijnlijke mond en keel. Ze zien rood en zijn gezwollen.

Nadere informatie

Dieetadvies bij COPD. Diëtetiek

Dieetadvies bij COPD. Diëtetiek Dieetadvies bij COPD Diëtetiek Inleiding Een goede voedingstoestand en lichamelijke conditie zijn voor iedereen van belang, maar vooral voor ú. In deze brochure is het belang van optimale voeding bij chronische

Nadere informatie

Dieetadviezen bij wondgenezing

Dieetadviezen bij wondgenezing Dieetadviezen bij wondgenezing Diëtetiek Bereikbaarheid afdeling Diëtetiek Amphia Ziekenhuis: Locatie Langendijk, Molengracht, Pasteurlaan: (076) 595 30 75 Algemeen telefoonnummer Amphia Ziekenhuis: (076)

Nadere informatie

SNAQ AFDELING DIËTETIEK FRANCISCUS GASTHUIS

SNAQ AFDELING DIËTETIEK FRANCISCUS GASTHUIS SNAQ AFDELING DIËTETIEK FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Tijdens het opnamegesprek heeft de verpleegkundige een aantal vragen gesteld over uw voedingstoestand. Deze vragen gingen over eetlust, onbewust gewichtsverlies

Nadere informatie

Eten en drinken in het ziekenhuis

Eten en drinken in het ziekenhuis Eten en drinken in het ziekenhuis Inleiding Goede voeding is belangrijk, juist nu u ziek bent. Daarom krijgt u tijdens uw opname in het ziekenhuis goede en gezonde voeding. Hierbij wordt rekening gehouden

Nadere informatie

Voeding in de Sport. 1. Het belang van voeding in sport. 2. De basis. a Macro-nutriënten. b Micro-nutriënten. 4. Drinken

Voeding in de Sport. 1. Het belang van voeding in sport. 2. De basis. a Macro-nutriënten. b Micro-nutriënten. 4. Drinken Voeding in de Sport 1. Het belang van voeding in sport 2. De basis a Macro-nutriënten Koolhydraten Eiwitten Vetten b Micro-nutriënten Vitamines en Mineralen 4. Drinken 5. Tijdstip inname voedingsmiddelen

Nadere informatie

Voedingsadvies na een buismaagoperatie

Voedingsadvies na een buismaagoperatie Voedingsadvies na een buismaagoperatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Advies bestemd voor:.. Datum:.. Heeft u vragen over deze folder of het dieetvoorschrift, neem dan

Nadere informatie

ENERGIERIJKE VOEDING. Martine Blomme: Liese Willockx: Karolien Uyttersprot:

ENERGIERIJKE VOEDING. Martine Blomme: Liese Willockx: Karolien Uyttersprot: ENERGIERIJKE VOEDING Mocht u, na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, aarzel dan niet om telefonisch contact op te nemen met de verantwoordelijke diëtiste: Martine Blomme: 02 476 34 99 Liese

Nadere informatie

Dieet bij COPD. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Dieet bij COPD. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Dieet bij COPD Informatie voor patiënten F0521-1011 mei 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44 44

Nadere informatie

Ondervoeding door ziekte bij kinderen

Ondervoeding door ziekte bij kinderen Kindergeneeskunde i Ondervoeding door ziekte bij kinderen Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Door ziekte eet uw kind (tijdelijk) minder of niet. Hierdoor krijgt uw kind mogelijk te weinig

Nadere informatie

Voedingsadviezen bij slikproblemen Slik 1 Imeldaziekenhuis

Voedingsadviezen bij slikproblemen Slik 1 Imeldaziekenhuis Voedingsadviezen bij slikproblemen Slik 1 Imeldaziekenhuis imelda omringt u met zorg Inhoud Waarom deze folder? 3 Wat betekent Slik 1? 3 Ontbijt en avondmaal 4 Middagmaal 5 Tussendoortjes en dranken 6

Nadere informatie

Praktijk voor Fysiotherapie. Altijd in beweging

Praktijk voor Fysiotherapie. Altijd in beweging Praktijk voor Fysiotherapie Altijd in beweging In samenwerking met. Viola Gijzen, diëtist Mieke Verschuren/Marijke Sligchers, fysiotherapeuten Inhoud Inleiding Wat is COPD? COPD en dan? COPD en voeding

Nadere informatie

VOEDING NA SLEEVE GASTRECTOMIE

VOEDING NA SLEEVE GASTRECTOMIE VOEDING NA SLEEVE GASTRECTOMIE Mocht u, na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, aarzel dan niet om telefonisch contact op te nemen met de verantwoordelijke diëtiste: Ilse Callebaut: 02 476 60

Nadere informatie

Frailty en ondervoeding doet (veel) vallen

Frailty en ondervoeding doet (veel) vallen www.hhzhlier.be 1 h.-hartziekenhuis vzw Frailty en ondervoeding doet (veel) vallen Ann Gryp, Hoofdverpleegkundige geriatrie Frailty Frailty heeft te maken met kwetsbaarheid. Frailty zegt iets over de ernst

Nadere informatie

Parkinsonismen Vereniging. Parkinson en Voeding

Parkinsonismen Vereniging. Parkinson en Voeding Parkinsonismen Vereniging Parkinson en Voeding Inhoudsopgave Inleiding 4 Gezonde voeding 5 Voeding en gebruik van Levodopa 5 Volle maag 5 Obstipatie 5 Eten van eiwitten 6 Adviezen bij het innemen van Levodopa

Nadere informatie

Tips bij ondergewicht voor kinderen

Tips bij ondergewicht voor kinderen 1 Tips bij ondergewicht voor kinderen 1. Algemene voedingstips Neem meermaals per dag een kleine maaltijd. Zo kan je naast de drie hoofdmaaltijden ook nog enkele eetmomenten tussendoor voorzien. Zorg voor

Nadere informatie

Werkwijze en gebruik Richtlijn aangepaste consistenties

Werkwijze en gebruik Richtlijn aangepaste consistenties Werkwijze en gebruik In deze richtlijn wordt aangegeven welke voedingsmiddelen er gebruikt kunnen worden als de logopedie advies heeft gegeven over consistentie bij een bepaald slikprobleem. Tevens staat

Nadere informatie

dr. Bianca Buijck en Martijn van Gemst

dr. Bianca Buijck en Martijn van Gemst dr. Bianca Buijck en Martijn van Gemst Symposium Honger voor Revalidatie dinsdag 19 februari 2019 Evoluon Eindhoven www.zorgboog.nl/symposium-grz Honger voor revalidatie: hoe vanzelfsprekend is eten in

Nadere informatie

Voeding bij chronische longziekten

Voeding bij chronische longziekten Voeding bij chronische longziekten Naam : Datum : Specialist : Diëtist : Telefoonnummer : o (0223) 69 69 16 o (0223) 69 69 27 o (0223) 69 63 29 1 Inhoud pag. Inleiding... 3 Voeding bij chronische longziekten...

Nadere informatie

Dieetadvies bij zwangerschapsbraken

Dieetadvies bij zwangerschapsbraken VOEDING & DIEET Dieetadvies bij zwangerschapsbraken (hyperemesis gravidarum) ADVIES Dieetadvies bij zwangerschapsbraken Veel vrouwen hebben in de eerste maanden van hun zwangerschap last van misselijkheid

Nadere informatie

Pure Whey Eiwit - Kennismakingsset

Pure Whey Eiwit - Kennismakingsset Zo ondersteunt Pure Whey Eiwit uw gezondheid Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. Ze zijn nodig voor groei, herstel en instandhouding van lichaamscellen en weefsels. Niet voor niets

Nadere informatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1127 Inleiding U heeft een Whipple-operatie gehad waarbij (een deel van) uw alvleesklier is verwijderd. Na de operatie

Nadere informatie

www.herba4everyone.nl RECEPTENBOEK

www.herba4everyone.nl RECEPTENBOEK www.herba4everyone.nl RECEPTENBOEK 1 Overheerlijke Recepten! Omdat afwisseling zo belangrijk is in een goed dieet hebben we hieronder de beste recepten verzameld zodat u elke dag kunt genieten van de lekkerste

Nadere informatie

Goede voeding vóór een operatie

Goede voeding vóór een operatie Goede voeding vóór een operatie Adviezen om uw conditie te verbeteren Inhoud Gewichtsverlies 3 Eiwitten 4 Calorieën 4 Vóór de opname 4 Gewichtsverloop 5 Meer informatie 5 Uw vragen 6 Notities 7 Een goede

Nadere informatie

Fruit Smoothies. Aardbeien Banaan Smoothie 9 pag. 11

Fruit Smoothies. Aardbeien Banaan Smoothie 9 pag. 11 Aardbeien Banaan Smoothie 9 pag. 11 Fruit is bij uitstek het ingrediënt voor een lekkere smoothie. Je kunt eindeloos variëren. Laat je inspireren door deze heerlijke recepten. Algemene bereidingswijze

Nadere informatie

FORMAT BEHANDELPLAN MW, DE JONG (CASUS 1)

FORMAT BEHANDELPLAN MW, DE JONG (CASUS 1) FORMAT BEHANDELPLAN MW, DE JONG (CASUS ) Namen studenten + studentnrs: Groep: Lisanne Revenberg (23668) Jet Oude Reimer (2655) 2VD F2 Patiëntengegevens: Naam patiënt: Geboortedatum: Afdeling: Naam behandelend(e)

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition % LICHAAMSVET Wie wil je worden? Waar ben je nu? % LICHAAMSVET Vrouw 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Man 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Te laag

Nadere informatie

MIJN RECEPTEN- BOEKJE MET. Fortimel. Compact Protein

MIJN RECEPTEN- BOEKJE MET. Fortimel. Compact Protein MIJN RECEPTEN- BOEKJE MET Fortimel Compact Protein Uw arts of apotheker heeft u een aanvullende voeding voor oraal gebruik aanbevolen Wat is medische drinkvoeding? Medische drinkvoeding is ontwikkeld om

Nadere informatie

Slikproblemen. Patiënteninformatie

Slikproblemen. Patiënteninformatie Slikproblemen Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Brochure slikproblemen 2 1. Inhoudstafel 1. Inleiding... 5 2. Hoe verloopt het normale slikken?... 6 3. Slikproblemen... 7 3.1. Mogelijke

Nadere informatie

voedingsadvies bij dreigende ondervoeding

voedingsadvies bij dreigende ondervoeding patiënteninformatie voedingsadvies bij dreigende ondervoeding De arts of verpleegkundige heeft met u besproken dat u kans heeft op ondervoeding. Goede voeding kan helpen om uw conditie te verbeteren. Wat

Nadere informatie

Voorstellen. Wanneer naar de diëtist?

Voorstellen. Wanneer naar de diëtist? Voorstellen COPD Nut van goede voeding Aafke Hermsen, diëtist Karin Janssen-van Hemmen, kaderhuisarts astma/copd i.o. Agenda owanneer naar de diëtist? olichaamssamenstelling ogewichtsverandering onut van

Nadere informatie

50 tips voor het voorkomen van ondervoeding en uitdroging

50 tips voor het voorkomen van ondervoeding en uitdroging 50 tips voor het voorkomen van ondervoeding en uitdroging Voldoende eten en drinken is belangrijk, zeker voor mensen met dementie. Uitdroging en ondervoeding kunnen leiden tot een snelle verslechtering

Nadere informatie

Adviezen voor een optimale voeding. Energie- en eiwitrijke voeding bij ouderen

Adviezen voor een optimale voeding. Energie- en eiwitrijke voeding bij ouderen Adviezen voor een optimale voeding Energie- en eiwitrijke voeding bij ouderen Optimale voeding Wanneer u de laatste maanden onbedoeld bent afgevallen en/of minder eetlust heeft gehad, heeft dit invloed

Nadere informatie

Gezonde voeding bij ouderen. Door Ann Van Hoye, diëtiste

Gezonde voeding bij ouderen. Door Ann Van Hoye, diëtiste Gezonde voeding bij ouderen Door Ann Van Hoye, diëtiste Op het menu Voedingsbehoefte Gezonde voeding Het leven start bij water Smaak Ondervoeding Voedselinfectie Voedingsbehoefte Voedingsbehoefte Basaal

Nadere informatie

Gezonde Voeding. Nieuwe voedingsdriehoek Heleen Casteleyn

Gezonde Voeding. Nieuwe voedingsdriehoek Heleen Casteleyn Gezonde Voeding Nieuwe voedingsdriehoek Heleen Casteleyn Een juiste balans voor gezondheid en milieu 3 uitgangspunten: Meer plantaardige producten dan dierlijke Vermijden van ultrabewerkte producten Verspil

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition BMI Body Mass Index = gewicht in kg lengte x lengte in m BMI < 18,5 ondergewicht 18,5 24,9 normaal 25 29,9 overgewicht 30 34,9 zwaar

Nadere informatie

De wereld van. Optimel

De wereld van. Optimel De wereld van Volop variatie heeft een breed assortiment aan zuivelproducten. De drink, yoghurt en kwark zijn in verschillende fruitsmaken verkrijgbaar. De vla is verkrijgbaar in de smaakvarianten chocolade,

Nadere informatie

Slikproblemen Logopedie & diëtetiek.

Slikproblemen Logopedie & diëtetiek. Slikproblemen Logopedie & diëtetiek www.nwz.nl Inhoud Slikken 3 Slikproblemen 3 Symptomen van verslikken 4 Risico s 4 Onderzoek en behandeling 5 Voeding 5 Adviezen 6 Meer informatie 7 Uw vragen 7 2 Tijdens

Nadere informatie

Gezonde voeding voor 75-plussers

Gezonde voeding voor 75-plussers metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor de patiënt Gezonde voeding voor 75-plussers UZ Gent, Dienst Geriatrie Gezonde voeding voor 75-plussers Inleiding Inleiding De actieve voedingsdriehoek

Nadere informatie

Voeding bij kaakreconstructie. Afdeling Mondziekten en Kaakchirurgie

Voeding bij kaakreconstructie. Afdeling Mondziekten en Kaakchirurgie Voeding bij kaakreconstructie Afdeling Mondziekten en Kaakchirurgie Gemalen voeding bij kaakreconstructie Na een chirurgische ingreep waarbij de kaak/kaken gereconstrueerd zijn, is het noodzakelijk dat

Nadere informatie

Grafiek 1: Aanbeveling versus huidige inname. Gemiddelde aanbeveling per dag (ADH) voor volwassenen (19-59 jaar) 2 (uitgedrukt als 100 %)

Grafiek 1: Aanbeveling versus huidige inname. Gemiddelde aanbeveling per dag (ADH) voor volwassenen (19-59 jaar) 2 (uitgedrukt als 100 %) 1 2 Grafiek 1: Aanbeveling versus huidige inname 3 g groenten 2 stukken (of 25 g) fruit minstens 5 sneetjes (of 175 g) bruin brood of volkorenbrood 141 g of 47 % van de ADH (214 g incl. soepen en sappen)

Nadere informatie