Bewonersavond haven Lage Zwaluwe

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bewonersavond haven Lage Zwaluwe"

Transcriptie

1 Aanleiding voor de bewonersavond 1. Een brief van 30 maart 2015 met daarin een verzoek tot handhaving, van 2 bewoners uit de haven: Wij dienen hierbij een handhavingsverzoek in waarbij wij verzoeken dat de afgesproken doorvaartbreedte van 10 meter uit de havenverordening onmiddellijk wordt herstelt. 2. Vragen die nog openstonden uit vorige bewonersavonden en verzoeken om informatie. Wat wil de gemeente? Samen met de bewoners en gebruikers van de haven in Lage Zwaluwe zoeken naar een plezierig gebruik van de haven, met respect voor de eigendomsgrenzen en andere randvoorwaarden zie hieronder. Als we samen een oplossing vinden, dan hoeft de gemeente niet of nauwelijks te handhaven. Praktisch Glashelder Samen De Koffiebrandery T Triodos Bank NL73 TRIO Daviottenweg 40 E info@vanleijenoverheidsrecht.nl btw nr. NL B BH s-hertogenbosch KvK

2 Pagina 2 van 8 Hoe wil de gemeente dat bereiken? Door transparant te zijn, duidelijkheid te geven over de randvoorwaarden (beleid, wet- en regelgeving, financiën, enz), met iedereen te praten en te luisteren (nu en straks ook thuis en aan de telefoon) en respect te hebben voor ieders belangen en bevoegdheden. Juridische aspecten Wat is handhaving? Handhaven is zorgen dat de wet wordt nageleefd. De overheid moet de regels uit het bestuursrecht (vergunningen, verboden en geboden, enz) handhaven. Dat kan door boetes uit te delen, in te grijpen of op een andere manier. De gemeente Drimmelen kan niet besluiten om níet te handhaven: handhaven moet. En iedereen en alles moet in principe ook gehandhaafd worden. Maar, voordat de gemeente gaat handhaven, moet zij eerst kijken of de ongewenste of verboden situatie alsnog kan worden gelegaliseerd. Om dat te realiseren is overleg met betrokkenen nodig. Eigendomsgrenzen De erf- eigendomsgrenzen bij de overgang tussen grond en water lopen langs de oeverlijn artikel 5:29 BW. Een oeverlijn is natuurlijk en wordt NIET bepaald door opzettelijke drooglegging. Eigenaren van grond en water kunnen samen een andere grens afspreken dan de oeverlijn, door daarover een afspraak te maken. Een eigenaar kan ook de rechter vragen om de grens (opnieuw) te bepalen. Markering van eigendomsgrens op het water Dat kan eigenlijk niet. Het Kadaster begint op het land en meet vanaf een vast punt op de wal, richting het water. Het Kadaster gaat dus niet het water op met een bootje of zoiets. Van wie is het water in de haven van Lage Zwaluwe? (Vaar)water is van niemand artikel 5:20 BW. Dan hebben we het alleen om de fysieke vorm van water, dus het water dat je met een emmertje of leiding tot je zou kunnen nemen. Gebruik van water hoort bij de eigenaar van de grond ónder het water. Het gaat niet zo zeer om de eigendom van water, maar vooral om de eigendom van de grond ónder het water. Water uit en in stromen, rivieren, meren of havens behoort niet toe aan de eigenaar van de grond waarboven het water zich (op dat moment) bevindt. De gemeente is eigenaar van vrijwel de hele haven, als we naar de kadastrale en oeverlijnen kijken.

3 Pagina 3 van 8 De eigenaar van de grond mag exclusief gebruik maken van het water bóven zijn grond artikel 5:21 BW. In de haven van Lage Zwaluw is vrijwel alle grond onder de haven ook eigendom van de gemeente. Vooral in het oostelijke deel van de haven is dat anders. De omvang van de haven wordt bepaalt door een tekening en die volgt de oeverlijnen in de haven. Een stukje van de haven kan dus ook op jouw grond + water liggen, als je bijvoorbeeld (ooit) zelf een haventje hebt afgegraven voor je eigen vaartuig. Dan verschilt de oeverlijn met de kadastrale grens. Kan je water van de gemeente kopen? Ja, dat is juridisch mogelijk, áls de gemeente het water of de grond er onder niet nodig heeft voor de openbare ruimte en/of geen openbare taak heeft uit te oefenen op of in het water. Dat moet de gemeente wel zelf weten én afzetten tegen haar taken. Eigendom en beheer en onderhoud gaan vaak samen, omdat dat praktisch beter uitvoerbaar is. Wie maakt de dienst uit op het water? Dat zijn eigenaren van de grond onder het water en overheden, met een vaarweg- of nautische taak. Denk aan gemeenten, Rijkswaterstaat, waterschappen. De gemeente Drimmelen kent diverse verordeningen, die wat zeggen over de haven van Lage Zwaluwe, zoals de Algemene Plaatselijke Verordening 2014 De Havenverordening Drimmelen 1999 Havengeldverordening Wat regelen of bepalen deze verordeningen zoal? Wat openbaar water is: wateren die voor het publiek bevaarbaar of anderszins toegankelijk zijn. Je mag geen voorwerpen in het water hebben die de bruikbaarheid van het openbare water belemmeren. Je mag ook geen veranderingen aanbrengen in de havens, aan wallen, kaden, beschoeiing en dergelijke. Een steiger, meerpaal of ander voorwerp met een permanent karakter in openbaar water moet je eerst melden bij het college, voordat je deze gaat plaatsen. Je mag geen ligplaats innemen waar het niet mag. Het college van burgemeester en wethouders kan plaatsen aanwijzen waar de eigenaar van een vaartuig ligplaats mag innemen. Je mag niet zomaar in de haven een vaartuig afmeren, ankeren of ligplaats innemen. Je hebt toestemming nodig van de eigenaar van de grond ónder het water meestal de gemeente. Voor een goede doorvaart moeten in principe 2 maatgevende schepen elkaar kunnen passeren. Voor de haven van Lage Zwaluwe houden we daarvoor in beginsel 10 meter doorvaart-breedte aan.

4 Pagina 4 van 8 Havengeld Iedereen in de haven moet havengeld betalen. Je betaalt havengeld aan de gemeente of aan iemand anders die eveneens (een deel van) de haven uitbaat. Havengeld is bedoeld om het onderhoud van de haven te financieren, dus voor de infrastructuur. Liggeld Liggeld betaal je aan de eigenaar van de grond onder de haven (of andere uitbater van de haven) als vergoeding voor het gebruiken van zijn of haar grond + water. Je kunt alleen liggeld betalen, als je ook een ligplaats hebt. Als je alleen maar rondvaart in de haven, betaal je géén liggeld, maar wel havengeld. Als je een ligplaats hebt in eigen water, dan betaal je ook alleen maar havengeld.

5 Pagina 5 van 8 Welke vragen hebben we aan u? Doel groepsgesprekken luisteren naar bewoners, vertrouwen bewoners in gemeente herstellen, draagvlak (voor verkoop) Werkwijze: Herhaal de centrale vragen Jij bent verantwoordelijk voor de stemming, de sfeer. Spreek met de groep af dat we elkaar laten uitpraten, iedereen komt aan het woord. Meld dat jij als groepsbegeleider opschrijft op het flipovervel wat de bewoners naar voren brengen Noteer namen en huisnummers bij uitspraken en standpunten. Verkennen (5-10 minuten om stoom af te blazen) Waar woont u? Wanneer geniet u het meest van het wonen in de haven? Waar ergert u zich aan? Wat kan er nog beter? Bijvoorbeeld: Heeft u weleens last van? Passanten? Buren? Ondernemers in de haven? Andere dingen (breedte doorvaart)? Waarom wordt u zo boos? (als er iemand boos wordt) Waar bent u bang voor? Relativerend: Slaapt u nog wel goed? Verlangen (10 minuten) Wanneer zou het wonen aan de haven voor u ideaal zijn? Wat wilt u het liefst? Welke mogelijkheden ziet u om de situatie te verbeteren? Wilt u uw ligplaats kopen? Ziet u andere opties? Kan de doorvaart smaller worden? Passeerplaatsen? Samenvatten en verbinden: Wat herkent u in het verhaal van de ander? Kunnen we de verhalen bundelen? Wat vindt u het belangrijkst? Wat moet ik opschrijven? Wat gaan we als groep presenteren als oplossingen(en)? Vormgeven (10 minuten) Wat hebben we nodig om dit ideaal voor de haven te bereiken? Waar moeten we dan rekening mee houden? Wie hebben we daarvoor nodig? Wat verwacht u van die partij(en)?

6 Pagina 6 van 8 Vernieuwen (5 minuten) Zijn er dingen die je als bewoners zelf kunt doen? Wat is het voor u waard om in actie te komen? Wat zou het u kunnen opleveren? Wat wilt u zelf doen? (namen noteren!) Wat wilt u er samen aan doen? Tot slot Vul aub het formulier zo volledig mogelijk in en lever dat in bij de groepsleider. U kunt ook aankruisen dat u een extra formulier wilt, om thuis in te vullen. Stuur dat aub dan zo snel mogelijk retour. Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld. U krijgt in ieder geval rond 1 juli bericht van de gemeente over de voortgang en het vervolg.

7 Pagina 7 van 8 Tips voor de groepsbegeleiders Een moderator: kan een positieve stemming creëren door: - aan het begin van het gesprek een duidelijk kader te schetsen van wat de bedoeling is en hoe er zal worden gewerkt; - uitdraagt - non-verbaal en verbaal - dat we elkaar accepteren, elkaar onderzoekend en met interesse tegemoet treden, en elkaar verder helpen; - kan aanvoelen in hoeverre iedereen kan bijdragen en/of leren en kan mensen op positieve wijze uitnodigen hun inbreng te leveren; - is goed in horen waarop beter doorgevraagd wordt met het oog op een constructieve voortgang van het gesprek. Dus: - goed kijken naar de groepsleden; - goed voelen wat er gaande is; - goed luisteren naar die woorden/zinnen waarop beter doorgevraagd wordt met oog op actie; - zorgvuldig vragen formuleren. Mogelijke kritiek bewoners 1. Haven is gemeenschappelijke voorziening, niet verkopen 2. Crezee/. overschrijdt kadastrale grenzen 3. Crezee/. belemmert doorvaart/ doorvaart is te smal 4. Wij willen het zelf kopen. Wat stelt de gemeente voor? Kunnen wij ook grond/ligplaats kopen? 5. Havenmeester doet niks aan overtreders/overtredingen. Gemeente handhaaft niet, dus grenzen zijn verjaard. 6. Ik heb toestemming gekregen voor 7. Wij betalen onderhoud aan kade zelf, dus grond is van ons. 8. Jullie communicatie deugt niet. Repliek gemeente NB: zoveel mogelijk NIET in de verdediging schieten! Dat doen we later wel, het liefst uitgebreider gemotiveerd. Alles wat je zegt, zeg je dus als leek. 1. Haven exploitatie is geen kerntaak meer van gemeente, ondernemer kan het beter, investeert er ook in. Er is sprake van een doodlopende haven, geen publieke transport- of doorvoerfunctie. Bewoners en ondernemers van de haven kunnen er samen iets moois van maken 2. Bewoners overschrijden (ook) kadastrale grenzen: handhaving geldt voor iedereen. 3. De doorvaart is in de praktijk breed genoeg, er zijn uitwijkmogelijkheden om elkaar te laten passeren. 4. We willen alle wensen en oplossingen inventariseren met individuele gesprekken. 5. Volgens het bestuursrecht mag je altijd over gaan tot handhaving. De kadastrale grenzen gelden óf de oeverlijnen. De gemeente is kadastraal gezien eigenaar van de meeste grond in de haven.

8 Pagina 8 van 8 6. De bewijslast ligt bij u, als u zich beroept op bepaalde rechten. U moet dat kunnen aantonen. 7. De gemeente beheert ook de haven als het gaat om water dat binnen de eigen de kadastrale grenzen zich bevindt. 8. Wij hebben inderdaad communicatiefouten gemaakt. Nu gaan wij graag open met u in gesprek. We praten, luisteren en proberen een goede oplossing te vinden. Dat betekent NIET dat we iedereen zijn zin geven, maar WEL dat we naar harmonie en een gezamenlijke oplossing streven. De gemeente kan wel bedenken wat goed voor u is, maar u weet dat waarschijnlijk zelf veel beter.

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 4 juni 2013

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 4 juni 2013 HAVENVERORDENING GEMEENTE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 4 juni 2013 gelet op de artikelen

Nadere informatie

De nieuwe havenverordeningen. hoorn.nl

De nieuwe havenverordeningen. hoorn.nl De nieuwe havenverordeningen hoorn.nl Programma van de avond 20.00-20.05 Opening door mevr. E. Haasbroek 20.05-20.15 Inleiding door Wethouder Tap 20.15-20.40 Presentatie over de nieuwe havenverordeningen

Nadere informatie

Overzicht tarieven Precario vergelijkbare gemeenten en andere overheidsinstanties

Overzicht tarieven Precario vergelijkbare gemeenten en andere overheidsinstanties Overzicht tarieven Precario vergelijkbare gemeenten en andere overheidsinstanties Inhoud vergelijkbare gemeenten en andere overheidsinstanties... 1 Leiden... 2 Amsterdam Stadsdeel Centrum... 2 Provincie

Nadere informatie

De 100 beste redenen waarom je vooral WEL aan de slag moet met illegaal grond- of watergebruik

De 100 beste redenen waarom je vooral WEL aan de slag moet met illegaal grond- of watergebruik De 100 beste redenen waarom je vooral WEL aan de slag moet met 1. Je administratie op orde. 2. Weten wat er speelt. 3. Kennis opbouwen. 4. Tarieven en contracten weer actueel. 5. Solide handhaving van

Nadere informatie

de Emmakade zich ontwikkelt tot een sfeervol, aantrekkelijk en beeldbepalend element in de binnenstad;

de Emmakade zich ontwikkelt tot een sfeervol, aantrekkelijk en beeldbepalend element in de binnenstad; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Woerden. Nr. 14590 9 februari 2016 Regels vergunningverlening historische schepen Emmakade 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woerden;

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Plan van Aanpak Noorderhaven Claudia Versloot De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN 8889 1 - Geachte heer, mevrouw, Wij willen Groningen sterker als stad aan het water presenteren

Nadere informatie

Bindend Advies. gegeven door mr. J.S. Reid, verder te noemen de rijdende rechter.

Bindend Advies. gegeven door mr. J.S. Reid, verder te noemen de rijdende rechter. Zaaknummer : S21-44 Datum uitspraak : 4 december 2015 Plaats uitspraak : Zeist in het geschil tussen: A.a. Van der Mei te Krommenie verder te noemen: Van der Mei, Bindend Advies tegen: A. Kroonenberg en

Nadere informatie

Ook zo toe aan een oplossing?

Ook zo toe aan een oplossing? Ook zo toe aan een oplossing? Zit het jou ook niet lekker: die verjaringsdossiers op je bureau? Of ben je in een vervelend conflict verzeild geraakt over grond? Wil je op een snelle en goedkope manier

Nadere informatie

RIJNHAVENVERORDENING ALPHEN AAN DEN RIJN 2016

RIJNHAVENVERORDENING ALPHEN AAN DEN RIJN 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Alphen aan den Rijn. Nr. 94704 13 juli 2016 RIJNHAVENVERORDENING ALPHEN AAN DEN RIJN 2016 De raad van de gemeente Alphen aan den Rijn; gezien het voorstel van

Nadere informatie

bezwaar tegen het voornemen om de kadestralen grenzennemen en de ligplaatsen t... pagina 1 van 1

bezwaar tegen het voornemen om de kadestralen grenzennemen en de ligplaatsen t... pagina 1 van 1 file:///c:/users/aq286/appdata/local/temp/xpgrpwise/56301124drimmelenposto... 28-10-2015 bezwaar tegen het voornemen om de kadestralen grenzennemen en de ligplaatsen t... pagina 1 van 1 Gemeente Drimmelen

Nadere informatie

besluiten havenmeester

besluiten havenmeester Gemeente Amsterdam Gemeenteblad Havenbedrijf Amsterdam NV besluiten havenmeester Jaar 2017 Afdeling 3B Nummer Publicatiedatum 1 augustus 2017 Onderwerp Vaststellen uitvoeringsbesluit Regionale Havenverordening

Nadere informatie

- Dirk van Driel Woonschepencomité Groningen - Nico Tiel Woonschepencomité Groningen - Marten Albers Woonschepencomité Groningen

- Dirk van Driel Woonschepencomité Groningen - Nico Tiel Woonschepencomité Groningen - Marten Albers Woonschepencomité Groningen Verslag bewonersavond Woonschepenhaven 29-05-2017 Aanwezig - Dhr. P. den Oudsten Burgemeester gemeente Groningen - Dhr. R. van der Schaaf Wethouder gemeente Groningen - Martin Bos Projectleider, gemeente

Nadere informatie

BPR. Betonning. Kardinale Betonning. Laterale Betonning. Splitsingen. Hoe herken je de betonning? Betonning. Om aan te geven waar je kan varen

BPR. Betonning. Kardinale Betonning. Laterale Betonning. Splitsingen. Hoe herken je de betonning? Betonning. Om aan te geven waar je kan varen Betonning Betonning Om aan te geven waar je kan varen 2 soorten: Kardinale Betonning Laterale Betonning Kardinale Betonning Laterale Betonning Wordt gebruikt om een obstakel of ondiepte te markeren Geeft

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 12 december 2017, nr. 1013616/1013898, tot vaststelling van het Besluit mandaat en machtiging nautisch beheer Wilhelminasluis te Zaandam van Gedeputeerde

Nadere informatie

HAVENREGLEMENT. Algemeen

HAVENREGLEMENT. Algemeen HAVENREGLEMENT Algemeen Artikel 1 Het havenreglement wordt vastgesteld door een algemene leden vergadering en zal alles wat het gebruik van de haven betreft regelen. Dit haven reglement mag gewijzigd worden

Nadere informatie

ALGEMENE REGELS WATERKWANTITEIT KEUR WATERSCHAP HUNZE EN AA S 2014 Onderdeel 1 STEIGER pagina 1 van 5

ALGEMENE REGELS WATERKWANTITEIT KEUR WATERSCHAP HUNZE EN AA S 2014 Onderdeel 1 STEIGER pagina 1 van 5 Onderdeel 1 STEIGER pagina 1 van 5 Artikel 1 Begripsbepalingen a. Steiger: constructie, die over een oppervlaktewaterlichaam is geplaatst en is verankerd in het achterliggende perceel. b. Natuurvriendelijke

Nadere informatie

Nadeelcompensatieregeling Kabels en leidingen Gemeente Castricum 2014

Nadeelcompensatieregeling Kabels en leidingen Gemeente Castricum 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Castricum. Nr. 78794 31 december 2014 Nadeelcompensatieregeling Kabels en leidingen Gemeente Castricum 2014 Het college van burgemeester en wethouders maakt

Nadere informatie

NEE. wethouder Stolk. Van: C.M. van Dam Tel nr: 8661 Nummer: 16A Datum: 21 januari 2016

NEE. wethouder Stolk. Van: C.M. van Dam Tel nr: 8661 Nummer: 16A Datum: 21 januari 2016 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: C.M. van Dam Tel nr: 8661 Nummer: 16A.00060 Datum: 21 januari 2016 Team: Ruimte Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.): M. Stolk,

Nadere informatie

Verkeersbesluit afmeerverbod Buiten-Giessen en gedeelte Binnen-Giessen

Verkeersbesluit afmeerverbod Buiten-Giessen en gedeelte Binnen-Giessen ONTWERP Verkeersbesluit afmeerverbod Buiten-Giessen en gedeelte Binnen-Giessen [zaaknummer] Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland, OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Nadere informatie

Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen gemeente Almere 2016

Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen gemeente Almere 2016 CVDR Officiële uitgave van Almere. Nr. CVDR422357_1 12 december 2017 Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen gemeente Almere 2016 Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen gemeente Almere 2016

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement Huishoudelijk reglement Algemeen Artikel 1 Het huishoudelijk reglement wordt vastgesteld door een algemene vergadering en zal alles regelen wat de inwendige dienst der vereniging betreft. Dit huishoudelijk

Nadere informatie

Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Gemeente Ede 2015

Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Gemeente Ede 2015 Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Gemeente Ede 2015 Beleidsregels over nadeelcompensatie als gevolg van het op verzoek van het college van burgemeester en wethouders verplaatsen, of het anderszins

Nadere informatie

Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Gemeente Hollands Kroon 2015

Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Gemeente Hollands Kroon 2015 Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Gemeente Hollands Kroon 2015 Beleidsregels over nadeelcompensatie als gevolg van het verplaatsen op verzoek van de gemeente of het anderszins nemen van maatregelen

Nadere informatie

Jachthaven de Brasem N.V.

Jachthaven de Brasem N.V. Plantage 37 2377 AB Oude Wetering Tel. Haven 071 3312664 Tel. Havenmeester 06 15091232 Email: info@jachthavendebrasem.nl Website: www.jachthavendebrasem.nl ING Bank: NL83INGB0000361500 KVK 28015827 BTW

Nadere informatie

Betreft 1. Nieuw beleid inzake overlast Honden(poep). 2. Kredietbesluit.

Betreft 1. Nieuw beleid inzake overlast Honden(poep). 2. Kredietbesluit. Stein 7 december 2004 Gemeenteblad Afdeling A 2005, no. 6 Agendapunt 8 Bijlagen 2 Aan De Raad Betreft 1. Nieuw beleid inzake overlast Honden(poep). 2. Kredietbesluit. Inleiding Uit vele reacties, waaronder

Nadere informatie

Aanvraagformulier aankoop restgroen

Aanvraagformulier aankoop restgroen Aanvraagformulier aankoop restgroen Datum aanvraag: Burgerservicenummer: KvK-nummer: Vestigingsnummer: Achternaam of Naam Bedrijf: Voorletter(s): Tussenvoegsel(s): Straatnaam: Huisnummer: Postcode: Huisletter

Nadere informatie

3. Beleidsregel insteekhavens langs waterkeringen langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel

3. Beleidsregel insteekhavens langs waterkeringen langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel 3. Beleidsregel insteekhavens langs waterkeringen langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel Kader Keur Op grond van artikel 3.1, eerste lid, aanhef en sub a en b is het verboden zonder vergunning van het

Nadere informatie

Havengeld. Verordening op de heffing en de invordering van Havengeld 2019

Havengeld. Verordening op de heffing en de invordering van Havengeld 2019 Havengeld Verordening op de heffing en de invordering van Havengeld 2019 Gemeenteblad Texel 2018 nr 27 datum 27-dec-18 Verordening Havengeld 2019 Tevens intrekking van de Verordening op de heffing en de

Nadere informatie

Vraag en antwoord lijst aankoop oever- en waterpercelen langs de Ringvaart Haarlemmermeer

Vraag en antwoord lijst aankoop oever- en waterpercelen langs de Ringvaart Haarlemmermeer Vraag en antwoord lijst aankoop oever- en waterpercelen langs de Ringvaart Haarlemmermeer Inleiding U bent van plan een oever- en waterperceel langs de Ringvaart Haarlemmermeer te kopen en om daar eventueel

Nadere informatie

Richtlijnen bij aankomst / vertrek / verhalen van zeeschepen voor de haven van Harlingen

Richtlijnen bij aankomst / vertrek / verhalen van zeeschepen voor de haven van Harlingen Richtlijnen bij aankomst / vertrek / verhalen van zeeschepen voor de haven van Harlingen 2019 HAVENDIENST 1 Vaststellingsbesluit Richtlijnen bij aankomst / vertrek / verhalen van zeeschepen voor de haven

Nadere informatie

Aanvraag huisnummer (nummeraanduiding)

Aanvraag huisnummer (nummeraanduiding) Aanvraag huisnummer (nummeraanduiding) 1 Gegevens van de aanvrager 1a Naam en voorletters man vrouw 1b Correspondentieadres 1c Postcode en woonplaats 1d Telefoonnummer 1e E-mailadres Bent u de eigenaar

Nadere informatie

Mentor!Wat nu? Danique Voorthuijzen Jaar 4

Mentor!Wat nu? Danique Voorthuijzen Jaar 4 Mentor!Wat nu? Danique Voorthuijzen Jaar 4 Inleiding Deze Ptaak is geschreven om meer te weten te komen over het mentor zijn: welke taken komen er bij kijken en hoe voer je eigenlijk een gesprek met leerling

Nadere informatie

Nadere regels nadeelcompensatie kabels en leidingen Helmond 2014

Nadere regels nadeelcompensatie kabels en leidingen Helmond 2014 Nadere regels nadeelcompensatie kabels en leidingen Helmond 2014 Nadere regels over nadeelcompensatie als gevolg van het verplaatsen op verzoek van de gemeente of het anderszins nemen van maatregelen ten

Nadere informatie

g) Woonboot; een vaartuig dat uitsluitend of in hoofdzaak gebruikt wordt of bestemd is voor bewoning en dat een vaste verbinding heeft met de wal.

g) Woonboot; een vaartuig dat uitsluitend of in hoofdzaak gebruikt wordt of bestemd is voor bewoning en dat een vaste verbinding heeft met de wal. CVDR Officiële uitgave van Hellevoetsluis. Nr. CVDR310442_1 7 november 2017 Havenverordening Hellevoetsluis 2013 Nummer: 31-10-13/07 De raad der gemeente Hellevoetsluis; gehoord de commissie wonen, werk

Nadere informatie

Mentorlessen. Klas:...

Mentorlessen. Klas:... Mentorlessen Naam: Klas:... 1 En hier begint het! Voor jou ligt jouw persoonlijke mentormap. Deze map is voor de individuele oefeningen vanuit de mentor-module die jij en je klasgenoten volgt. In deze

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Havenverordening Drimmelen 2018 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

GEMEENTEBLAD. Nr Havenverordening Drimmelen 2018 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Drimmelen Nr. 144626 6 juli 2018 Havenverordening Drimmelen 2018 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.1 Begripsomschrijvingen a. Binnenvaartschip: een

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 december 2016;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 december 2016; G E M E E N T E Bricll Reg.nr. Gemeente Brielle ^^-2^s^2sA± fvidoootaot Volgnummer Kenmerk Onderwerp ^.osl sector grondgebied Havenverordening 2017 De raad van de gemeente Brielle; Gelezen het voorstel

Nadere informatie

Een helder advies of rapport waarin ik het dossier zaak bespreek en mijn mening geef.

Een helder advies of rapport waarin ik het dossier zaak bespreek en mijn mening geef. Van Leijen Overheidsrecht De Koffiebrandery Daviottenweg 40 5222 BH s-hertogenbosch 073 747 04 03 info@vanleijenoverheidsrecht.nl Wil je nou wel eens weten hoe het écht zit? Wil je nu wel eens een einde

Nadere informatie

De vergunninghouder. Watervergunning. voor het plaatsen van een aanlegsteiger met meerpalen nabij Dijksgracht 23 in Amsterdam. Datum 25 juli 2018

De vergunninghouder. Watervergunning. voor het plaatsen van een aanlegsteiger met meerpalen nabij Dijksgracht 23 in Amsterdam. Datum 25 juli 2018 De vergunninghouder Datum 25 juli 2018 Kenmerk DMS2018-0030860 Zaaknummer WN2018-004141 Watervergunning voor het plaatsen van een aanlegsteiger met meerpalen nabij Dijksgracht 23 in Amsterdam. Uw kenmerk/projectcode:

Nadere informatie

Verordening Leukermeer e.o. Bergen (L.)

Verordening Leukermeer e.o. Bergen (L.) Verordening Leukermeer e.o. Bergen (L.) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum

Nadere informatie

VERKEERSBESLUIT DE HAVENMEESTER VAN ZEELAND SEAPORTS

VERKEERSBESLUIT DE HAVENMEESTER VAN ZEELAND SEAPORTS VERKEERSBESLUIT ONDERWERP Verkeersbesluit (verzamelbesluit) voor de scheepvaart op grond van de Scheepvaartverkeerswet. Het voor onbepaalde tijd instellen van ligplaatsverboden en ligplaatsgeboden onder

Nadere informatie

Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Maasdriel

Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Maasdriel GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Maasdriel Nr. 116856 7 juli 2017 Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Maasdriel Nadere regels over nadeelcompensatie als gevolg van het op verzoek

Nadere informatie

Beleidsregels voor nautische. vergunningen. Datum 30 september Ons kenmerk /BBV

Beleidsregels voor nautische. vergunningen. Datum 30 september Ons kenmerk /BBV Datum 30 september Beleidsregels voor nautische Ons kenmerk 16.089057/BBV16.0425 Versie vastgesteld door het Dagelijks Bestuur op 27 september vergunningen Inhoud 1. Inleiding 5 1.1 Binnenvaartpolitiereglement

Nadere informatie

Kwaliteitsinstrument. Til je afdeling naar een hoger niveau. Het kwaliteitsinstrument in het kort. Doel van het instrument. Inhoud van het instrument

Kwaliteitsinstrument. Til je afdeling naar een hoger niveau. Het kwaliteitsinstrument in het kort. Doel van het instrument. Inhoud van het instrument Kwaliteitsinstrument Til je afdeling naar een hoger niveau Het kwaliteitsinstrument in het kort Het KLJ-kwaliteitsinstrument werd ontwikkeld door KLJ zodat je als leiding/bestuur zelf jouw afdeling kan

Nadere informatie

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor korte toekomstbabbel

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor korte toekomstbabbel Overijse Overlegt Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente Leidraad voor korte toekomstbabbel Leidraad voor toekomstbabbel 4 tot 8 personen 20 min Nodig enkele buren, vrienden, een groepje

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Wierden te Wierden. Datum: 17 december 2013

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Wierden te Wierden. Datum: 17 december 2013 Rapport Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Wierden te Wierden. Datum: 17 december 2013 Rapportnummer: 2013/196 2 De klacht Verzoeker klaagt erover dat de

Nadere informatie

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk!

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Hoe werk je met een spreekbeurtwerkplan? Het eerste deel bestaat uit vragen. Met een moeilijk woord noemen we dat theoretisch onderzoek. In het tweede deel vind

Nadere informatie

Het verhaal van mijn leven. Biografische cursus waarin buurtgenoten zich verbinden

Het verhaal van mijn leven. Biografische cursus waarin buurtgenoten zich verbinden Het verhaal van mijn leven Biografische cursus waarin buurtgenoten zich verbinden Cursus voor Fact-cliënten en andere buurtbewoners door Ria Velema, Ann Evers-Schillhorn van Veen, casemanagers Fact Lentis

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. Algemeen Inleiding en visie Bouwsteen 1: De zorg die jij nodig hebt Zorgplan Mijn Plan

Inhoudsopgave 1. Algemeen Inleiding en visie Bouwsteen 1: De zorg die jij nodig hebt Zorgplan Mijn Plan Inhoudsopgave 1. Algemeen... 2 1.1 Inleiding en visie... 2 2. Bouwsteen 1: De zorg die jij nodig hebt... 3 2.1 Zorgplan... 3 2.2 Mijn Plan... 3 3. Bouwsteen 2: Jouw mening over de zorg die jij krijgt...

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van scheepvaartrechten c.a. 2015, versie 2

Verordening op de heffing en de invordering van scheepvaartrechten c.a. 2015, versie 2 RAADSBESLUIT De raad van de gemeente Weert; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 24 februari 2015; gelet op artikel 216 en 229, eerste lid, aanhef en onderdeel a en b,

Nadere informatie

STIJLEN VAN BEÏNVLOEDING. Inleiding

STIJLEN VAN BEÏNVLOEDING. Inleiding STIJLEN VAN BEÏNVLOEDING Inleiding De door leidinggevenden gehanteerde stijlen van beïnvloeding kunnen grofweg in twee categorieën worden ingedeeld, te weten profileren en respecteren. Er zijn twee profilerende

Nadere informatie

Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Besluit: De concept-beleidsregels voor nautische vergunningen vast te stellen;

Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Besluit: De concept-beleidsregels voor nautische vergunningen vast te stellen; CVDR Officiële uitgave van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Nr. CVDR418890_1 12 september 2017 Beleidsregels voor nautische vergunningen Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en

Nadere informatie

Verbindingsactietraining

Verbindingsactietraining Verbindingsactietraining Vaardigheden Open vragen stellen Luisteren Samenvatten Doorvragen Herformuleren Lichaamstaal laten zien Afkoelen Stappen Werkafspraken Vertellen Voelen Willen Samen Oplossen Afspraken

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van havengeld Onderwerp: Verordening op de heffing en de invordering van havengeld 2017

Verordening op de heffing en de invordering van havengeld Onderwerp: Verordening op de heffing en de invordering van havengeld 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Brielle Nr. 49531 28 maart 2017 Verordening op de heffing en de invordering van havengeld 2017 Volgnummer: 702 Kenmerk: sector grondgebied Onderwerp: Verordening

Nadere informatie

Rechtspositie waterbewoners

Rechtspositie waterbewoners Rechtspositie waterbewoners Date: 12/06/2013 Achtergrond In april 2012 heeft de Tweede Kamer de regering verzocht een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de rechtsbescherming van woonbootbewoners,

Nadere informatie

2. Vast te stellen de op bijlage I bijgevoegde "verordening op de woonschepen".

2. Vast te stellen de op bijlage I bijgevoegde verordening op de woonschepen. Haarlem, 28-5-1997 De Raad der gemeente Haarlem Gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouder d.d. Gelet op het bepaalde in artikel 149 van de gemeentewet, op artikel 88 lid 1 van de Huisvestingswet

Nadere informatie

Beoogd resultaat Vaststellen van de verordening zodat in 2010 de belastingheffing plaats kan vinden.

Beoogd resultaat Vaststellen van de verordening zodat in 2010 de belastingheffing plaats kan vinden. RAADSVOORSTEL Onderwerp : Verordening haven- en opslaggelden 2010 Raadsvergadering : 4 november 2009 Politieke markt d.d.: 21 oktober 2009 Agendapunt : 7 Portef.houder : wethouder Berkelder Voorstelnummer

Nadere informatie

Schriftelijke vragen PvdA ex art. 39 van het Reglement van Orde Voortbestaan cultureel terras De Kaaij en ligplaats Opoe Sientje

Schriftelijke vragen PvdA ex art. 39 van het Reglement van Orde Voortbestaan cultureel terras De Kaaij en ligplaats Opoe Sientje Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Schriftelijke vragen PvdA ex art. 39 van het Reglement van Orde Voortbestaan cultureel terras De Kaaij en ligplaats Opoe Sientje Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Geen handhaving Gemeente Zaanstad College van Burgemeester en Wethouders

Geen handhaving Gemeente Zaanstad College van Burgemeester en Wethouders Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen handhaving Gemeente Zaanstad College van Burgemeester en Wethouders 8 mei 2007 RA0713401 Samenvatting Sinds 1994 proberen bewoners van de Nauernasche Vaartdijk de gemeente

Nadere informatie

Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1

Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1 Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1 Evenwicht 2004 Dit product is met toestemming overgenomen en is ontwikkeld binnen het Europese project Evenwicht, werk en privé in balans dat

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE HUUR- EN VERHUUR VAN LIGPLAATSEN

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE HUUR- EN VERHUUR VAN LIGPLAATSEN ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE HUUR- EN VERHUUR VAN LIGPLAATSEN Uitgave 2018 Inhoudsopgave Artikel 1. (Toepasselijkheid van deze voorwaarden) Artikel 2. (Definities) Artikel 3. (Ligplaatsen seizoen) Artikel

Nadere informatie

Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Urk

Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Urk Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Urk Nadere regels over nadeelcompensatie als gevolg van het op verzoek van burgemeester en wethouders verplaatsen, of het anderszins nemen van maatregelen,

Nadere informatie

Algemene verkoop en leveringsvoorwaarden Besloten Vennootschap Reimarkt B.V.

Algemene verkoop en leveringsvoorwaarden Besloten Vennootschap Reimarkt B.V. Wij zijn Reimarkt Concept B.V. Wij zijn ook: Reimarkt Enschede BV Reimarkt Delft BV Reimarkt Den Bosch BV Reimarkt Brabantse Wal BV Groningen Woont Slim BV en Hoogeveen Woont Slim eerlijk wat, wanneer

Nadere informatie

Havengeld. Verordening op de heffing en de invordering van havengeld 2016

Havengeld. Verordening op de heffing en de invordering van havengeld 2016 Gemeenteblad Texel 2016 nr 20 26-12-2015 INTREKKING Verordening op de heffing en de invordering van havengeld 2016 1Raadsbesluit Raadscommissie 28-10-2015/01-12-2015 Nummer 090 B Havengeld Gemeenteraad

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Verlenging ligplaatsvergunning energieschip De Berezina Portefeuille M. Divendal Auteur Mevr. M. Franssen Telefoon 5113392 E-mail: mfranssen@haarlem.nl WZ/OGV Reg.nr.

Nadere informatie

Jachthaven de Brasem N.V.

Jachthaven de Brasem N.V. Plantage 37 2377 AB Oude Wetering Tel. Haven 071 3312664 Tel. Havenmeester 06 15091232 Email: info@jachthavendebrasem.nl Website: www.jachthavendebrasem.nl ING Bank: NL83INGB0000361500 KVK 28015827 BTW

Nadere informatie

b Wettelijke taak Zie inleiding. a Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college a Onvermijdelijk

b Wettelijke taak Zie inleiding. a Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college a Onvermijdelijk gemeente Eindhoven Raadsnummer 11R4351 Inboeknummer 11bst00811 Beslisdatum B&W 10 mei 2011 Dossiernummer 11.19.256 RaadsvoorstelVaststellen verordening naamgeving en nummering gemeente Eindhoven Inleiding

Nadere informatie

Ontheffing Verkeersbesluit Vaarwegen AGV voor het met mts Batavier varen op de Gaasp en de Weespertrekvaart tot 1 januari 2022

Ontheffing Verkeersbesluit Vaarwegen AGV voor het met mts Batavier varen op de Gaasp en de Weespertrekvaart tot 1 januari 2022 Kosttrans Scheepvaartbedrijf Gaasp en Weespertrekvaart in Amsterdam Datum 20 december 2016 Casecode W-16.02807 Kenmerk 16.101718 Ontheffing Verkeersbesluit Vaarwegen AGV-1 2016 voor het met mts Batavier

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van haven-, kade- en opslaggelden 2019

Verordening op de heffing en invordering van haven-, kade- en opslaggelden 2019 Verordening op de heffing en invordering van haven-, kade- en opslaggelden 2019 De Raad van de Gemeente Enschede; gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 20 november 2018;

Nadere informatie

Veilig varen. Welkom KBC Utrecht.

Veilig varen. Welkom KBC Utrecht. Veilig varen Welkom KBC Utrecht Jasper Jansen 43 jaar Al ruim 35 jaar op het water: ouders, scouting, diverse zeilscholen, eigen schip CWO kielboot- en kajuitjachtinstructeur Ruim 20 jaar wonen en varen

Nadere informatie

Informatiebrochure. Huis kopen

Informatiebrochure. Huis kopen Informatiebrochure Huis kopen Ontdek je nieuwe kwaliteiten en bespaar Als kind heb je er vast wel eens aan gedacht om profvoetballer, dierenarts of leraar te worden. Maar wist je dat er ook een verkoop-

Nadere informatie

Rechtspersoon/rechtspersonen met handelsnaam. KvK nummer of vestigingsnummer...

Rechtspersoon/rechtspersonen met handelsnaam. KvK nummer of vestigingsnummer... Aanvraag vergunning voor het uitoefenen van een horecabedrijf of slijtersbedrijf door natuurlijke personen of rechtspersonen (artikel 3 Drank- en Horecawet) 1 De vergunning wordt aangevraagd voor een Horecabedrijf

Nadere informatie

14 NEt Pdjkswaterstaat Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Gemeente Gouda Afdeling Gebiedsontwikkeling Postbus BB Gouda 2~ouda

14 NEt Pdjkswaterstaat Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Gemeente Gouda Afdeling Gebiedsontwikkeling Postbus BB Gouda 2~ouda Pdjkswaterstaat Ministerie van Verkeer en Waterstaat > Retouradres Postbus 555 3430 AN Nieuwegein Gemeente Gouda Afdeling Gebiedsontwikkeling Postbus 1086 2800 BB Gouda 2~ouda Ingekomen Afd~eting!Nr.,~

Nadere informatie

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdeel a en b, van de Gemeentewet;

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdeel a en b, van de Gemeentewet; DE RAAD VAN DE GEMEENTE LEEUWARDERADEEL; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 november 2017 gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdeel a en b, van de Gemeentewet; BESLUIT:

Nadere informatie

H4 Lichten, seinen & termen

H4 Lichten, seinen & termen Kielboot 4.4 Verkeerstekens algemeen Net zoals in het verkeer kan je op het water ook verkeerstekens tegen komen. Deze tekens zijn in 4 groepen te verdelen; - Verbodstekens, - Aanbevelingstekens, - Aanwijzingstekens,

Nadere informatie

Aanpassing Apv i.v.m. inwerkingtreden reclame-uitingenbeleid. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein

Aanpassing Apv i.v.m. inwerkingtreden reclame-uitingenbeleid. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein Raad VOORBLAD Onderwerp Aanpassing Apv i.v.m. inwerkingtreden reclame-uitingenbeleid Agendering Commissie Bestuurlijk Domein Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal

Nadere informatie

- 1 - Artikel 1: Artikel 2: Artikel 3:

- 1 - Artikel 1: Artikel 2: Artikel 3: - 1 - Artikel 1: In dit reglement wordt verstaan onder: a. haven: de bij de vereniging in eigendom zijnde aanlegsteiger met toegangstrap en constructies; b. visboot: een vaartuig dat door middel van roeiriemen

Nadere informatie

Portefeuillehouder : C.C.J.M. Grootswagers Datum collegebesluit : 9 december 2014 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : C.C.J.M. Grootswagers Datum collegebesluit : 9 december 2014 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : C.C.J.M. Grootswagers Datum collegebesluit : 9 december 2014 Corr. nr.: 2014.15827 Onderwerp : Tussentijdse aanpassing beleid "Uitgifte reststroken" Programma : 3. Woon-

Nadere informatie

DE RIJDENDE RECHTER. Bindend Advies. gegeven door mr. F.M.Visser, verder te noemen de rijdende rechter.

DE RIJDENDE RECHTER. Bindend Advies. gegeven door mr. F.M.Visser, verder te noemen de rijdende rechter. Zaaknummer: S20-30 Datum uitspraak: Plaats uitspraak: Zaandam DE RIJDENDE RECHTER Bindend Advies in het geschil tussen: J.C. Bijnagte en E.A. Bijnagte-van Gorsel te Scherpenisse, gemeente Tholen, verder

Nadere informatie

Vergunningen langs de Vecht. Hoe zit dat? Restauratieplan Vecht

Vergunningen langs de Vecht. Hoe zit dat? Restauratieplan Vecht Vergunningen langs de Vecht Hoe zit dat? Restauratieplan Vecht Als u een steiger wilt aanbrengen in de Vecht, een vaartuig wilt afmeren of bijvoorbeeld een schuur wilt bouwen langs de oever dan moet u

Nadere informatie

Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen gemeente Almere 2016

Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen gemeente Almere 2016 Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen gemeente Almere 2016 Beleidsregels over nadeelcompensatie als gevolg van het op verzoek van het college van burgemeester en wethouders verplaatsen of het anderszins

Nadere informatie

WOONSCHEPENVERORDENING en Ligplaatsenkaarten Lelystad 2010

WOONSCHEPENVERORDENING en Ligplaatsenkaarten Lelystad 2010 WOONSCHEPENVERORDENING en Ligplaatsenkaarten Lelystad 2010 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam regeling WOONSCHEPENVERORDENING en Ligplaatsenkaarten

Nadere informatie

De exacte grootte en situering van de ligplaatszones is op bijgevoegde kaarten aangegeven.

De exacte grootte en situering van de ligplaatszones is op bijgevoegde kaarten aangegeven. CVDR Officiële uitgave van Waterschap Rivierenland. Nr. CVDR271462_1 9 februari 2016 Ontheffingenbeleid ligplaatsverbod Linge 2006 Hoofdstuk 1 Inleiding vastgesteld door het college van dijkgraaf en heemraden

Nadere informatie

Communiceren is teamwork

Communiceren is teamwork Communiceren is teamwork Je werkt vaak zelfstandig, maar blijft altijd onderdeel van je team. Samen met je collega s zorg je zo goed mogelijk voor jullie cliënten. Samenwerken vereist veel communicatie.

Nadere informatie

WOONSCHEPENVERORDENING en Ligplaatsenkaarten Lelystad 2010

WOONSCHEPENVERORDENING en Ligplaatsenkaarten Lelystad 2010 WOONSCHEPENVERORDENING en Ligplaatsenkaarten Lelystad 2010 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam regeling WOONSCHEPENVERORDENING en Ligplaatsenkaarten

Nadere informatie

Beleidsregels individuele gehandicaptenparkeerplaatsen Geertruidenberg

Beleidsregels individuele gehandicaptenparkeerplaatsen Geertruidenberg Beleidsregels individuele gehandicaptenparkeerplaatsen Geertruidenberg Vastgesteld d.d.: Bekendmaking d.d.: Beleidsregels individuele gehandicaptenparkeerplaatsen Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Document leerlingenraad Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Inhoud: 1. wat verstaan we onder een leerlingenraad? 2. opzet en organisatie van een leerlingenraad a. samenstelling van

Nadere informatie

reglement Leerlingenraad Daltonschool De Dorendal

reglement Leerlingenraad Daltonschool De Dorendal reglement Leerlingenraad Daltonschool De Dorendal Dit is een eerste opzet van het reglement van de Dorendal. Op 7 februari 2013 zal de leerlingenraad voor het eerst bij elkaar komen en dit reglement bespreken.

Nadere informatie

Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen gemeente De Bilt 2014

Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen gemeente De Bilt 2014 Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen gemeente De Bilt 2014 Beleidsregels over nadeelcompensatie als gevolg van het verplaatsen op verzoek van het college van burgemeester en wethouders of het

Nadere informatie

Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Gemeente Woudrichem 2014

Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Gemeente Woudrichem 2014 Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen Gemeente Woudrichem 2014 Beleidsregels over nadeelcompensatie als gevolg van het verplaatsen op verzoek van de gemeente of het anderszins nemen van maatregelen

Nadere informatie

Door de stage en de theorie ontwikkel ik mij beroepsmatig. Op mijn stage vraag ik veel aan mijn stagebegeleidster.

Door de stage en de theorie ontwikkel ik mij beroepsmatig. Op mijn stage vraag ik veel aan mijn stagebegeleidster. Fontys Hogeschool voor de kunsten STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Student: Mariska Gerritsen Studentnummer: 2173355 Jaar: 4 Dt Stageschool: Heerbeeck College Stagebegeleider: S. van Driel

Nadere informatie

Dag. Agressie. Agressie is iets gek. Wat als ik boos ben? Wat zou je kunnen doen om je agressie voor te zijn?

Dag. Agressie. Agressie is iets gek. Wat als ik boos ben? Wat zou je kunnen doen om je agressie voor te zijn? Dag Agressie Verschillende oefeningen rond het thema agressie bij meisjes Wat als ik boos ben? Wat zou je kunnen doen om je agressie voor te zijn? Agressie is iets gek VOORWOORD Tips voor als je agressief

Nadere informatie

A D V I E S N O T A AAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

A D V I E S N O T A AAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS A D V I E S N O T A AAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS COSA nummer Z2014 12696 DATUM 08 december 2014 naam redacteur mw. M. Bakker/ M. Yacoub afdeling SLB portefeuillehouder G. Postma onderwerp

Nadere informatie

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte Havenbedrijf Amsterdam NV Divisie Havenmeester Postbus 19406 1000 GK Amsterdam Afdeling Beleid Telefoon: 020 523 4500 www.portofamsterdam.com KvK nr.: NL 57398879 Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte

Nadere informatie

Beleidsregel. Toepassing bestuursdwang bij huisuitzettingen

Beleidsregel. Toepassing bestuursdwang bij huisuitzettingen Beleidsregel Toepassing bestuursdwang bij huisuitzettingen 1 Inleiding Zoals in veel gemeenten het geval is, vinden er in de gemeente Woensdrecht met enige regelmaat huisuitzettingen of andere executies

Nadere informatie

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden.

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. Het Kindgesprek. Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. 1 Inleiding. Door gesprekken met kinderen te voeren willen we de betrokkenheid

Nadere informatie

Meningsvorming: jij en vluchtelingen

Meningsvorming: jij en vluchtelingen Meningsvorming: jij en vluchtelingen Korte omschrijving Het kan uw leerlingen bijna niet ontgaan zijn dat de Europese Unie te maken heeft met een grote stroom vluchtelingen. Sinds een paar maanden is dit

Nadere informatie

VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN HAVENGELD 2016 (VERORDENING HAVENGELD 2016)

VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN HAVENGELD 2016 (VERORDENING HAVENGELD 2016) Raadsbesluit Zaak : 1229126 (418763) Raad volgnr. Behoort bij voorstel : 1229126 (418497) Datum B&W : 17 november 2015 De Raad van de gemeente Hoorn; gelezen het voorstel van het college van Burgemeester

Nadere informatie