S T O R A - m a g a z i n e. vzw STudie en Overleg Radioactief Afval Dessel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "S T O R A - m a g a z i n e. vzw STudie en Overleg Radioactief Afval Dessel"

Transcriptie

1 S T O R A - m a g a z i n e vzw STudie en Overleg Radioactief Afval Dessel vijfde nummer - juli 2006

2 Alles is nog niet in kannen en kruiken Frans Dumoulin vertelt meer over de regeringsbeslissing van 23 juni Hij was voorzitter van de werkgroep Lokale Ontwikkeling van STOLA en is nu ondervoorzitter van STORA. Wat heeft de regering precies beslist? Hoewel we de volledige tekst van de beslissing nog niet kennen, weten we dat de regering een keuze heeft gemaakt uit de bergingsprojecten voor Dessel en Mol die voorlagen. De uiteindelijke keuze is geworden om het afval in kwestie onder te brengen in een oppervlakteberging in de gemeente Dessel. Is die beslissing belangrijk voor Dessel? Natuurlijk! In de eerste plaats omdat er een beslissing genomen is voor het afval dat nu al in Dessel opgeslagen ligt. Ten tweede omdat men het werk van de partnerschappen, en met name van STOLA, au serieux genomen heeft. En tenslotte omdat, als aan alle voorwaarden voldaan wordt die gesteld werden in het STOLArapport, er dan belangrijke meerwaarden zullen zijn voor het milieu en de gezondheid, maar ook voor de Desselse samenleving, nu en voor de volgende generaties. Wat nu? Alles is nog niet in kannen en kruiken. Vanaf nu zal er gewerkt worden aan de verfijning van het bergingsontwerp. Het doel is om tegen 2011 tot een bindend akkoord te komen met alle wederzijdse rechten en plichten, dat voldoende garanties biedt voor nu en in de toekomst. In dit proces zal STORA een belangrijke rol spelen. Het is de opdracht van STORA om permanent, opbouwend maar kritisch, het dossier op te volgen. Zo moeten we voorkomen dat de zaak alleen benaderd wordt vanuit de visie van de ingenieurs en de financiers, zonder betrokkenheid van de bevolking. Wat zijn voor u de aandachtspunten, voor nu en in de toekomst? In de eerste plaats moeten we ervoor zorgen dat STORA een dynamische groep blijft, waarbij zoveel mogelijk mensen betrokken worden. Een tweede aandachtspunt is dat we ons voor sommige aspecten niet mogen beperken tot de gemeente Dessel en de Desselse bevolking. We moeten oog hebben voor de integratie in de ruimere omgeving. We mogen ons ook niet laten leiden en verleiden door profijten en feiten op korte en middellange termijn. We moeten onze verantwoordelijkheid opnemen in deze zaak, voor de komende generaties, voor 300 jaar. We zullen ook een permanente zorg moeten hebben voor communicatie en openheid voor een zo ruim mogelijke groep mensen. Met dit extra dik STORA-magazine voegen we de daad bij het woord.

3 Waarover gaat het? Wat is radioactief afval? Elke menselijke handeling brengt afval met zich mee. Zo ontstaat er ook afval bij het aanmaken van elektriciteit in kerncentrales en bij de ontmanteling van nucleaire installaties. Maar ook bij het gebruik van radioactieve stoffen in onderzoek, de geneeskunde en de industrie. Een deel van dat afval is radioactief. Het grootste deel van het radioactieve afval lijkt op huishoudelijk en industrieel afval. Het bestaat uit allerlei gebruikte materialen zoals beschermende kledij, gereedschappen en afbraakmateriaal van niet meer gebruikte installaties. Er is één groot verschil tussen radioactief afval en ander afval: radioactief afval bevat stoffen die radioactieve (ioniserende) stralen uitzenden. Deze straling kan gevaarlijk zijn voor mens en milieu. Over welk soort afval gaat het? Er zijn verschillende soorten radioactief afval. In de bergingsinstallatie in Dessel zal enkel laag- en middelactief kortlevend afval k geborgen worden. k Dit wordt het afval van categorie A genoemd. In de spreektaal zeggen we laagactief (en kortlevend) afval. Laag- en middelactief slaat op de intensiteit van de straling. Kortlevend slaat op de tijd die de radioactiviteit in het afval nodig heeft om uit te doven. Na 300 jaar is de straling in dit afval zo erg gedaald dat het geen gevaar meer vormt voor mens of milieu. Het gaat om m³ Belgisch laagactief en kortlevend afval, ofwel vaten van 400 liter. Waarom is een oplossing op lange termijn nodig? Radioactiviteit vermindert met de tijd, maar sommige elementen in het afval blijven radioactief voor een periode die vele generaties overstijgt. Daarom moet er gezocht worden naar een oplossing die bescherming biedt tegen radioactieve straling voor de hele periode van 300 jaar.

4 Waarom zij lid zijn van STORA... STORA telt 62 leden. Hierbij zijn vertegenwoordigers van 20 Desselse verenigingen, politieke partijen en bedrijven. Maar ook gewone Desselaars zijn lid. STORA is altijd op zoek naar nieuwe leden. Dus, als ook u de zaak van dichtbij wilt opvolgen, kunt u lid worden van de werkgroepen van STORA! Er zijn twee STORA-werkgroepen op dit moment. Eén werkgroep volgt alle nucleaire zaken in de regio op en in het bijzonder het radioactief afval. De andere werkgroep bepaalt hoe STORA de bevolking best kan informeren. Negen STORA-leden aan het woord. Waarom zijn zij lid van STORA? Hilda Peeters Ik ben in contact gekomen met het nucleaire via het werk van mijn man. Ik kon meermaals mee op bedrijfsbezoeken naar nucleaire installaties. Dat vond ik altijd heel interessant. Toen er later vraag was om mensen van de gemeenteraad af te vaardigen in STOLA en STORA, heb ik mij dan ook kandidaat gesteld. Ik vind het nog altijd heel interessant. Ben Staes Ik vind het belangrijk dat de jeugd vertegenwoordigd is in STORA, omdat daar toch de toekomst ligt. Op dit moment zijn er wel enkele jongeren lid van STORA, maar dat aantal is toch maar laag. Ik ben zelf niet volledig op de hoogte van het nucleaire, maar ik vind het toch zeer interessant om door de toelichtingen in de werkgroep meer te weten te komen. Van links naar rechts: Hilda Peeters, Ben Staes, Tom Thijs, Ellen Broeckx, Koen Cools, Chris Minnen, Francine Vandeweyer. (niet op de foto: Yve Driesen en Tom Neys) Tom Thijs Als de berging van laagactief afval in Dessel komt, zullen wij als jeugd van Dessel daar heel ons leven mee in onze achtertuin zitten. Daarom vind ik het belangrijk om te weten wat er juist gebeurt en dat het in veilige omstandigheden gebeurt. Dat kan ik dan ook doorgeven aan andere mensen. Ellen Broeckx In een gemeente als Dessel wordt je geboren met radioactief afval. Daarom vind ik het van groot belang dat dit goed opgevolgd wordt en dat al de Desselse burgers goed op de hoogte worden gebracht. Ook ben ik zeer geïnteresseerd of alles wel veilig en niet schadelijk is, niet alleen voor ons nu, maar voor alle volgende generaties.

5 Koen Cools De beslissing is genomen: er zal radioactief afval worden opgeslagen in Dessel. Als jongere is het dan ook meer dan ooit van belang goed geïnformeerd te zijn over het nucleaire reilen en zeilen in onze gemeente. Het zijn immers wij en de volgende generaties die ermee moeten leven en leren leven. STORA geeft ons hiertoe de kans. STORA is informatie informatie is inzicht inzicht is kijk op de toekomst. Chris Minnen Als kind al was ik gefascineerd door den Atoom. Toen ik in 2003 tijdens de STOLA-dagen op de site van Belgoprocess meer te weten kwam over STOLA, is mijn interesse nog gegroeid. Het feit dat er openheid komt over de nucleaire zaken in onze gemeente, vind ik zeer positief. Omdat ik er meer over te weten wou komen, heb ik mij vorig jaar aan de infostand tijdens Dessel Swingt opgegeven als lid van STORA. Francine Vandeweyer Ik ben een leek met weinig technische bagage, maar toch volg ik de werkgroep Radioactief Afval. Door de bezoeken aan Belgoprocess wordt het allemaal wat duidelijker en kan je zien hoe de verwerking en de opslag van elk type afval gebeurt. Het is niet de bedoeling dat wij deskundigen worden, maar wel dat we notie hebben van hoe het proces verloopt en wat de veiligheidsmaatregelen zijn. Ik vind het spijtig dat jongere dames zich niet engageren voor deze werkgroep, want het gaat er toch om van te werken met en voor mensen uit Dessel. Laat je niet afschrikken en zeg niet: dat is niets voor mij, maar kijk tussen alle moeilijke termen door naar de essentie van de uiteenzettingen en breng dit verhaal aan de mensen die je kent. Yve Driesen De beslissing van de regering over de berging zal een belangrijke impact hebben op onze Desselse gemeenschap. De gevolgen zullen zich bovendien niet beperken tot onze generatie. Als papa van een zoontje van 4 jaar wens ik grondig geïnformeerd te worden over deze problematiek. Hiertoe biedt STORA een unieke kans. Ik meen ook dat door de kritische houding van de leden en het samen zoeken naar oplossingen, STORA het debat positief kan beïnvloeden, ondermeer met betrekking tot de concrete bergingsvoorwaarden. Tom Neys Als nieuwe inwoner van Dessel vind ik het belangrijk om betrokken te zijn bij wat leeft in onze gemeente. STORA als overlegplatform tussen burger en overheid sprak mij enorm aan. Het is belangrijk dat de gemeenteraadsleden en schepenen van Dessel de veiligheid en bezorgdheid van de burgers goed ter harte neemt. Daarom heb ik meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt, om mijn stem te laten horen. Ik roep iedereen op om zich aan te sluiten bij STORA, zo kunnen we de opportuniteiten die het nucleaire in Dessel biedt, samen sturen naar een beleid van en voor de Desselaar. Word ook lid van STORA!

6 Berging verder uitgelicht B Bij berging wordt het afval op zo n manier ingesloten en afgezonderd dat mens en milieu beschermd zijn voor een periode van minstens 300 jaar. Onze nakomelingen moeten dan ook niet meer actief tussenkomen. Het laagactief en kortlevend afval zou in Dessel in bunkers boven de grond geborgen worden. Dat heet een oppervlakteberging. Het afval wordt, al dan niet eerst verpakt in stalen vaten van 400 liter, in een betonnen kist geplaatst. Deze kist wordt monoliet genoemd en is bedoeld om de radioactieve straling tegen te houden (eerste barrière). De monolieten met het afval worden in grote betonnen modules geplaatst. In het totaal zijn er 40 bergingsmodules nodig om al het laagactief en kortlevend afval te bergen. Ook deze bergingsmodules isoleren het afval van mens en milieu (tweede barrière). STOLA-Dessel heeft beslist dat er een kelder onder de modules gemaakt moet worden. In deze kelder, die boven de grond gebouwd wordt, kan men met het blote oog de onderkant van de modules controleren en ingrijpen als er eventueel barsten of lekken zouden zijn. Een netwerk van leidingen vangt al het water op dat zou kunnen binnensijpelen in de bergingsinstallatie. Rond de bergingssite worden ook peilbuizen geplaatst. Zo kan men de toestand van het grondwater opvolgen. Iedere module krijgt een dak uit staal. Dit dak beschermt tegen weer en wind tijdens het bouwen van de modules en het opvullen met afval. Later kunnen onze nakomelingen beslissen om het dak te vervangen door een definitieve afdekking. Deze afdekking bestaat uit verschillende materialen, zoals zand, klei, grint, beplanting Het is een deksel rond de modules waar het water niet door kan. Het moet ervoor zorgen dat er geen radioactieve straling uit de bergingsinstallatie komt (derde barrière). De mogelijkheid is voorzien om de monolieten met het afval terug uit de berging te halen. Dat zou nodig kunnen zijn als er ooit een probleem in de installatie ontdekt wordt, of als er nieuwe technologie voorhanden is, die van nut kan zijn. Hoe groot zal de berging zijn? Na de afdekking zal de berging er uitzien als twee heuvels van 23 meter hoog en samen ongeveer 420 meter bij 340 meter. In zijn geheel zal de bergingssite maximaal 30 hectare groot zijn. Dat is ongeveer even groot als 35 voetbalvelden. Er moet voor gezorgd worden dat er zo weinig mogelijk ruimte in beslag genomen wordt. Waar in Dessel? In het zuid-westen van de gemeente ligt er een nucleaire zone. Daar is plaats voor een bergingsinstallatie. Er werd onderzocht of het terrein geschikt is (ondergrond, grondwater ). Uiteindelijk heeft STOLA beslist dat de site op het gebied ten zuiden van de Europalaan zal komen, vlakbij Belgoprocess en Belgonucleaire.

7 Wat voorbij is en nog komt De regering beslist om het laagactief en kortlevend afval te bergen en geeft de opdracht aan NIRAS om een bergingsvoorstel uit te werken. De vzw STOLA-Dessel wordt opgericht: een partnerschap tussen de gemeente Dessel en NIRAS. De opdracht van STOLA is om een geïntegreerd bergingsproject uit te werken dat technisch mogelijk is en aanvaardbaar is voor de Desselse gemeenschap. STOLA-Dessel komt tot een conclusie: een uitgewerkt bergingsproject in Dessel, met een technisch concept en maatschappelijke voorwaarden. Het STOLA-rapport wordt unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad van Dessel. De federale regering beslist: de berging voor het laagactief en kortlevend afval zou in Dessel kunnen komen. De ontwerpfase start: het geïntegreerd bergingsproject wordt volledig uitgewerkt en er wordt een bindend akkoord gemaakt dat de rechten en de plichten van de verschillende partijen vastlegt. De bouw van de bergingsinstallatie start (ten vroegste). Het eerste radioactief afval wordt geborgen. De bergingsinstallatie wordt afgesloten. De installatie is volledig gevuld en wordt dichtgemaakt en afgedekt met natuurlijke materialen. Het eindresultaat zijn twee heuvels die bedekt zijn met groen. De toekomstige generaties kunnen beslissen hoe de afdekking er precies moet uitzien. Het blijft mogelijk om het afval terug te halen uit de berging, moest dat nodig zijn. De controlefase start: constante controle van de afgesloten installatie. De bewegingen van het water, de stabiliteit en de ondergrond worden gecontroleerd. Er zijn ook systemen om de chemische kenmerken en de radioactiviteit in de gaten te houden. De controlefase loopt af: na ongeveer 300 jaar is de radioactiviteit in het afval grotendeels uitgedoofd en dus moet de installatie niet meer gecontroleerd worden. In principe is het terrein nu gewoon toegankelijk.

8 STORA, jouw ogen en oren De Desselse bevolking betrekken bij de nucleaire problematiek, dat is het belangrijkste doel van STORA. Desselaars hebben er namelijk alle belang bij om op de hoogte te blijven van de nucleaire bedrijvigheden in hun gemeente. Wat doet STORA voor u? E STORA volgt het dossier van de berging van het laagactief afval in Dessel kritisch op en wordt betrokken bij de besprekingen over de berging. E STORA informeert over alle nucleaire bedrijvigheden in de regio en geeft Desselaars de kans om meer te weten te komen over het radioactief afval dat aanwezig is in de gemeente. De informatie gaat dus zowel over het laagactief, als over het middel- en hoogactief afval. E STORA volgt alle nucleaire zaken kritisch op. Zo heeft STORA bijvoorbeeld een standpunt ingenomen over de ontmanteling van de fabriek van Belgonucleaire in Dessel. De Raad van Bestuur van STORA. wedstrijd HOE GOED KENT U STORA? Schrijf of mail uw antwoord op deze eenvoudige vraag en maak kans op een waardebon van 25 euro, te gebruiken bij een Desselse handelaar! Vraag: In welk jaar kan de bouw van de berging in Dessel ten vroegste starten? (het antwoord vindt u in dit magazine) Er waren 10 Desselaars die deelnamen aan de wedstrijd in het vorige STORA-magazine. Lutgarde Verachtert wint een waardebon van 25. Proficiat! redactie: Katleen Derveaux - fotografie: Belgoprocess, STORA - V.U.: Michel Meeus, Hannekestraat 1, 2480 Dessel vzw STORA, Hannekestraat 1, 2480 Dessel - tel fax info@stora.org

THUIS IN DESSEL? HET BELGISCH LAAGACTIEF EN KORTLEVEND AFVAL: KIEZEN VOOR EEN DUURZAME OPLOSSING

THUIS IN DESSEL? HET BELGISCH LAAGACTIEF EN KORTLEVEND AFVAL: KIEZEN VOOR EEN DUURZAME OPLOSSING HET BELGISCH LAAGACTIEF EN KORTLEVEND AFVAL: THUIS IN DESSEL? Een geïntegreerd bergingsproject met een technisch en een maatschappelijk luik. KIEZEN VOOR EEN DUURZAME OPLOSSING informatiebrochure november

Nadere informatie

langetermijnoplossing

langetermijnoplossing langetermijnoplossing Een voor het Belgische laag- en middelradioactief kortlevend afval Samen maken we het mogelijk langetermijnoplossing Een voor het Belgische laag- en middelradioactief kortlevend afval

Nadere informatie

een nieuw kleedje ogen en oren De Desselse voorwaarden bij de berging van laag- en middelradioactief kortlevend afval in de gemeente VEILIGHEID

een nieuw kleedje ogen en oren De Desselse voorwaarden bij de berging van laag- en middelradioactief kortlevend afval in de gemeente VEILIGHEID STORA-magazine in een nieuw kleedje Zoals je kunt merken, verschijnt het STORAmagazine in een nieuw kleedje. Communiceren met de Desselse gemeenschap over de werking van het partnerschap STORA, maar ook

Nadere informatie

Er moet verder gegaan worden op de ingeslagen weg. ogen en oren

Er moet verder gegaan worden op de ingeslagen weg. ogen en oren Er moet verder gegaan worden op de ingeslagen weg Sinds 2006 ben ik als onafhankelijk lid verbonden aan STORA en ik hoop dat mijn lange ervaring op gebied van nucleair onderzoek een positieve bijdrage

Nadere informatie

Hoe kunnen we het publiek iets bijbrengen over radioactief afval? STORA, jouw ogen en oren

Hoe kunnen we het publiek iets bijbrengen over radioactief afval? STORA, jouw ogen en oren Hoe kunnen we het publiek iets bijbrengen over radioactief afval? Er zijn 3 werkgroepen die zich buigen over hoe de thema s behandeld moeten worden in het themapark. Mijn werkgroep werkt het thema van

Nadere informatie

Naar een ontwerp voor het communicatiecentrum. STORA, jouw ogen en oren

Naar een ontwerp voor het communicatiecentrum. STORA, jouw ogen en oren Naar een ontwerp voor het communicatiecentrum Er is een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor de architectuur van het communicatiecentrum en het landschap errond. Ook voor de bezoekerskoker trouwens, de

Nadere informatie

Radioactief afval van de categorieën B en C in een notendop

Radioactief afval van de categorieën B en C in een notendop Radioactief afval van de categorieën B en C in een notendop Wat is radioactief afval van de categorieën B en C precies? Hoe ziet het eruit? Waar komt het vandaan? Wat gebeurt ermee? Op deze vragen geeft

Nadere informatie

Onderzoeken of het veilig en haalbaar is om radioactief afval te bergen

Onderzoeken of het veilig en haalbaar is om radioactief afval te bergen Onderzoeken of het veilig en haalbaar is om radioactief afval te bergen Radioactief afval is gevaarlijk. Het zendt stralen uit die we niet kunnen zien, voelen, ruiken of horen. Maar die stralen kunnen

Nadere informatie

De veiligheid van de berging, van a tot z

De veiligheid van de berging, van a tot z De veiligheid van de berging, van a tot z Om radioactief afval in Dessel te kunnen bergen, moet NIRAS een vergunning krijgen van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, het FANC. Die wordt alleen

Nadere informatie

Communicatiecentrum is een belangrijk project voor gemeente Dessel. ogen en oren

Communicatiecentrum is een belangrijk project voor gemeente Dessel. ogen en oren Communicatiecentrum is een belangrijk project voor gemeente Dessel Het communicatiecentrum op de hoek van de Gravenstraat en de Kastelsedijk is één van de Desselse voorwaarden bij de berging. Samen met

Nadere informatie

De Desselaars moeten beter worden van dit engagement. STORA, jouw ogen en oren

De Desselaars moeten beter worden van dit engagement. STORA, jouw ogen en oren De Desselaars moeten beter worden van dit engagement Toen Dessel zich 10 jaar geleden bereid toonde om een deel van de nucleaire afvalproblematiek mee te helpen oplossen, hebben we terecht gevraagd hier

Nadere informatie

Het cat-project opent zijn deuren op 24 en 25 september. Schrijf u snel in!

Het cat-project opent zijn deuren op 24 en 25 september. Schrijf u snel in! Het cat-project, een geïntegreerd project van oppervlakteberging in Dessel www.niras-cat.be Het cat-project opent zijn deuren op 24 en 25 september. Schrijf u snel in! inhoud 2 Een internationaal getoetst

Nadere informatie

Radioactief afval van de categorieën B en C in een notendop

Radioactief afval van de categorieën B en C in een notendop fiche 1 Radioactief afval van de categorieën B en C in een notendop Wat is radioactief afval van de categorieën B en C precies? Hoe ziet het eruit? Waar komt het vandaan? Wat gebeurt ermee? Op deze vragen

Nadere informatie

Een volgende stap naar de berging in Dessel. ogen en oren

Een volgende stap naar de berging in Dessel. ogen en oren Een volgende stap naar de berging in Dessel 31 januari 2013 was niet alleen een belangrijke dag voor STORA, maar vooral voor de Desselse gemeenschap. NIRAS heeft immers die dag officieel een bouw- en exploitatievergunningsaanvraag

Nadere informatie

Ook de jonge Desselaars aanspreken De Desselse voorwaarden bij de berging van laag- en middelradioactief kortlevend afval in de gemeente VEILIGHEID

Ook de jonge Desselaars aanspreken De Desselse voorwaarden bij de berging van laag- en middelradioactief kortlevend afval in de gemeente VEILIGHEID Ook de jonge Desselaars aanspreken De berging van radioactief afval in Dessel, het is een materie die onze hele gemeenschap aanbelangt. STORA behartigt de belangen van de Desselaars en wil daarom ook zoveel

Nadere informatie

informatie ogen en oren De Desselse voorwaarden bij de berging van laag- en middelradioactief kortlevend afval in de gemeente VEILIGHEID OPENHEID

informatie ogen en oren De Desselse voorwaarden bij de berging van laag- en middelradioactief kortlevend afval in de gemeente VEILIGHEID OPENHEID STORA staat voor informatie Laten we er van uitgaan dat de nucleaire activiteiten in onze regio geen aanleiding zijn voor grote ongerustheid. Toch is waakzaamheid geboden en volgen we deze nucleaire bedrijvigheid

Nadere informatie

Gelvorming in afvalvaten opgeslagen bij Belgoprocess in Dessel

Gelvorming in afvalvaten opgeslagen bij Belgoprocess in Dessel Gelvorming in afvalvaten opgeslagen bij Belgoprocess in Dessel Infovergadering 21 januari 2014 Marc Demarche Adjunct directeur-generaal NIRAS Wim Van Laer Algemeen directeur Belgoprocess Nationale instelling

Nadere informatie

Persdossier 3 juni Lokale gemeenschappen in Dessel en Mol krijgen eeuwigdurend fonds

Persdossier 3 juni Lokale gemeenschappen in Dessel en Mol krijgen eeuwigdurend fonds Persdossier 3 juni 2016 Lokale gemeenschappen in Dessel en Mol krijgen eeuwigdurend fonds Inhoud 1. Wat is het Lokaal Fonds?... 1 1.1 Voorwaarde van de lokale gemeenschappen... 1 1.2 Eeuwigdurend fonds...

Nadere informatie

Welkomstwoord en inleiding tot de NIRAS Dialogen. Naar een duurzaam beheer van hoogradioactief en langlevend afval

Welkomstwoord en inleiding tot de NIRAS Dialogen. Naar een duurzaam beheer van hoogradioactief en langlevend afval Welkomstwoord en inleiding tot de NIRAS Dialogen Naar een duurzaam beheer van hoogradioactief en langlevend afval Wie is NIRAS en waarom een Afvalplan? NIRAS is de openbare instelling die wettelijk belast

Nadere informatie

---- MASTER PLAN ---- Het cat-project in Dessel. Een langetermijnoplossing voor het Belgische categorie A-afval

---- MASTER PLAN ---- Het cat-project in Dessel. Een langetermijnoplossing voor het Belgische categorie A-afval ---- MASTER PLAN ---- Het cat-project in Dessel Een langetermijnoplossing voor het Belgische categorie A-afval NIROND 2010-02 N maart 2010 Dit Masterplan brengt het verhaal van het cat-project in Dessel:

Nadere informatie

WERKGROEP LOKAAL FONDS

WERKGROEP LOKAAL FONDS WERKGROEP LOKAAL FONDS SYNTHESENOTA JULI 2012 (op basis van de besprekingen op 25/01/2012, 20/02/2012, 19/03/2012, 25/04/2012, 07/06/2012 en 09/07/2012) Goedgekeurd op de Algemene Vergadering van 15/11/2012

Nadere informatie

Berging, op Belgisch grondgebied, van laag- en middelactief afval met korte levensduur

Berging, op Belgisch grondgebied, van laag- en middelactief afval met korte levensduur Berging, op Belgisch grondgebied, van laag- en middelactief afval met korte levensduur Rapport van NIRAS betreffende het geïntegreerde bergingsproject ontwikkeld door STOLA-Dessel NIROND 2005 08 N April

Nadere informatie

Het geïntegreerd project van oppervlakteberging in Dessel voor het Belgisch laag- en middelactief afval met korte levensduur

Het geïntegreerd project van oppervlakteberging in Dessel voor het Belgisch laag- en middelactief afval met korte levensduur Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen Het geïntegreerd project van oppervlakteberging in Dessel voor het Belgisch laag- en middelactief afval met korte levensduur Rapport

Nadere informatie

Basisnotitie ten behoeve van de ontwikkeling van een toetsingscriterium voor de ondergrondse opberging van radioactief afval SAMENVATTING

Basisnotitie ten behoeve van de ontwikkeling van een toetsingscriterium voor de ondergrondse opberging van radioactief afval SAMENVATTING Basisnotitie ten behoeve van de ontwikkeling van een toetsingscriterium voor de ondergrondse opberging van radioactief afval SAMENVATTING September 1987 Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

STICHTING LOKAAL FONDS. Ontwerpwedstrijd. Inschrijvingsfiche Richtlijnen voor het ontwerpen van een logo Wedstrijdreglement

STICHTING LOKAAL FONDS. Ontwerpwedstrijd. Inschrijvingsfiche Richtlijnen voor het ontwerpen van een logo Wedstrijdreglement STICHTING LOKAAL FONDS Ontwerpwedstrijd Inschrijvingsfiche Richtlijnen voor het ontwerpen van een logo Wedstrijdreglement Aan Stichting Lokaal Fonds Gravenstraat 75 2480 Dessel ONTWERPWEDSTRIJD LOGO STICHTING

Nadere informatie

Geologische berging van radioactief afval in weinig verharde klei

Geologische berging van radioactief afval in weinig verharde klei Geologische berging van radioactief afval in weinig verharde klei Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen INHOUD Een aanpak met vier pijlers 04 Het beheer van hoogactief

Nadere informatie

We krijgen een goed zicht op de werken. ogen en oren

We krijgen een goed zicht op de werken. ogen en oren We krijgen een goed zicht op de werken Via mijn werk heb ik heel wat praktijkervaring opgedaan met allerlei bouwwerken en mijn interesse gaat dan ook vooral uit naar het opvolgen van de concrete zaken.

Nadere informatie

40 jaar onderzoek maakt een beleidsbeslissing voor geologische berging van hoogactief en/of langlevend afval mogelijk

40 jaar onderzoek maakt een beleidsbeslissing voor geologische berging van hoogactief en/of langlevend afval mogelijk Persdossier Mol, 20 maart 2015 40 jaar onderzoek maakt een beleidsbeslissing voor geologische berging van hoogactief en/of langlevend afval mogelijk PRACLAY-verwarmingsexperiment is volgende stap in onderzoek

Nadere informatie

WEET JIJ WAT TE DOEN BIJ EEN NUCLEAIR ONGEVAL?

WEET JIJ WAT TE DOEN BIJ EEN NUCLEAIR ONGEVAL? WEET JIJ WAT TE DOEN BIJ EEN NUCLEAIR ONGEVAL? België telt vijf nucleaire sites, in Doel, Tihange, Mol, Dessel en Fleurus. De kans op een ernstig nucleair ongeval op één van deze sites is klein, maar niet

Nadere informatie

WEET JIJ WAT TE DOEN BIJ EEN NUCLEAIR ONGEVAL?

WEET JIJ WAT TE DOEN BIJ EEN NUCLEAIR ONGEVAL? WEET JIJ WAT TE DOEN BIJ EEN NUCLEAIR ONGEVAL? België telt vijf nucleaire sites, in Doel, Tihange, Mol, Dessel en Fleurus. De kans op een ernstig nucleair ongeval op één van deze sites is klein, maar niet

Nadere informatie

Koperen Passer A2-7 - Bezoek aan GLAZENHUIS te Lommel en ISOTOPOLIS te Dessel op 12 juni Ontstaan van glasindustrie in en om Lommel.

Koperen Passer A2-7 - Bezoek aan GLAZENHUIS te Lommel en ISOTOPOLIS te Dessel op 12 juni Ontstaan van glasindustrie in en om Lommel. Ontstaan van glasindustrie in en om Lommel. De zandwinningindustrie in België ontstond in het midden van de 19de eeuw. Bij het graven van kanalen tussen Luik en Antwerpen werden in de streek rond Lommel,

Nadere informatie

Informatiecentrum over radioactieve afvalstoffen

Informatiecentrum over radioactieve afvalstoffen Informatiecentrum over radioactieve afvalstoffen Informatiecentrum over radioactieve afvalstoffen Isotopolis, Het informatiecentrum over radioactieve afvalstoffen Een kijkje nemen achter de muren van een

Nadere informatie

Geïntegreerd Project Oppervlakteberging in Dessel. berging categorie A-afval. Een veilige oplossing voor laag- en middelactief kortlevend afval

Geïntegreerd Project Oppervlakteberging in Dessel. berging categorie A-afval. Een veilige oplossing voor laag- en middelactief kortlevend afval b r o c h u r e november 2008 berging categorie A-afval Geïntegreerd Project Oppervlakteberging in Dessel Een veilige oplossing voor laag- en middelactief kortlevend afval 1 in Dessel In 2006 besliste

Nadere informatie

Maart MONA bezoekt de 4de testwand pagina 4-5. Veilig in 1-2-3: wat te doen bij een nucleair ongeval? pagina 7-8

Maart MONA bezoekt de 4de testwand pagina 4-5. Veilig in 1-2-3: wat te doen bij een nucleair ongeval? pagina 7-8 Maart 2018 MONA bezoekt de 4de testwand pagina 4-5 Veilig in 1-2-3: wat te doen bij een nucleair ongeval? pagina 7-8 MONA info avond: Greenpeace rapport Fukushima pagina 11 BEDANKT VRIJWILLIGERS!! Sinds

Nadere informatie

Katleen Derveaux Antonio Waffelaert stafmedewerkers

Katleen Derveaux Antonio Waffelaert stafmedewerkers Het Belgisch laagactief en kortlevend afval ligt momenteel opgeslagen in de gemeente Dessel. Hoort het onder bepaalde voorwaarden ook definitief thuis in Dessel? Dat is de vraag waarover de Desselse gemeenschap

Nadere informatie

magazine NIRAS 3XG VOLGT GEZONDHEID MOEDERS EN BABY S OP Producenten kunnen zelf radioactief afval beperken Geologische berging zaak van alle Belgen

magazine NIRAS 3XG VOLGT GEZONDHEID MOEDERS EN BABY S OP Producenten kunnen zelf radioactief afval beperken Geologische berging zaak van alle Belgen NIRAS magazine MAGAZINE OVER DE ACTIVITEITEN VAN DE NATIONALE INSTELLING VOOR RADIOACTIEF AFVAL EN VERRIJKTE SPLIJTSTOFFEN DECEMBER 2015 NR. 2 WWW.NIRAS.BE 3XG VOLGT GEZONDHEID MOEDERS EN BABY S OP Producenten

Nadere informatie

Dessel, Mol & Retie. Uw regio, uw gezondheid, uw baby.

Dessel, Mol & Retie. Uw regio, uw gezondheid, uw baby. Uw regio, uw gezondheid, uw baby. Dessel, Mol & Retie U vindt het goed wonen in Dessel, Mol en Retie? Maar met een baby op komst stelt u zich toch soms vragen over de kwaliteit van ons milieu? Wilt u de

Nadere informatie

NIRAS-BELGOPROCESS KRANT

NIRAS-BELGOPROCESS KRANT NIRAS-BELGOPROCESS KRANT informatie over het beheer van radioactief afval in uw regio NUMMER 3 / APRIL 2018 NIRAS START MET DE BOUW VAN DE INSTALLATIE VOOR DE PRODUCTIE VAN MONOLIETEN Startschot voor eerste

Nadere informatie

THUIS IN DESSEL? BELEID EN COMMUNICATIE HET BELGISCH LAAGACTIEF EN KORTLEVEND AFVAL: KIEZEN VOOR EEN DUURZAME OPLOSSING

THUIS IN DESSEL? BELEID EN COMMUNICATIE HET BELGISCH LAAGACTIEF EN KORTLEVEND AFVAL: KIEZEN VOOR EEN DUURZAME OPLOSSING HET BELGISCH LAAGACTIEF EN KORTLEVEND AFVAL: THUIS IN DESSEL? Een geïntegreerd bergingsproject met een technisch en een maatschappelijk luik KIEZEN VOOR EEN DUURZAME OPLOSSING BELEID EN COMMUNICATIE november

Nadere informatie

NIEUWS SEPT MONA zoekt nieuwe vrijwilligers voor het Lokaal Fonds pagina 2-3. Neem zelf deel aan het project TABLOO pagina 6-7

NIEUWS SEPT MONA zoekt nieuwe vrijwilligers voor het Lokaal Fonds pagina 2-3. Neem zelf deel aan het project TABLOO pagina 6-7 NIEUWS SEPT 2018 MONA zoekt nieuwe vrijwilligers voor het Lokaal Fonds pagina 2-3 Neem zelf deel aan het project TABLOO pagina 6-7 A MONA ZOEKT NIEUWE VRIJWILLIGERS VOOR DE STICHTING LOKAAL FONDS Het Uitvoerend

Nadere informatie

Juli Nieuw bestuur binnen MONA pagina 2. MONA bezoekt de 4de testwand pagina 4-5

Juli Nieuw bestuur binnen MONA pagina 2. MONA bezoekt de 4de testwand pagina 4-5 Juli 2018 Nieuw bestuur binnen MONA pagina 2 MONA bezoekt de 4de testwand pagina 4-5 Veilig in 1-2-3: wat te doen bij een nucleair ongeval? pagina 6-7 NIEUW BESTUUR VERKOZEN BINNEN MONA VZW De algemene

Nadere informatie

MONA, een weg naar de aanvaardbaarheid van een berging van categorie A-afval in Mol?

MONA, een weg naar de aanvaardbaarheid van een berging van categorie A-afval in Mol? MONA, een weg naar de aanvaardbaarheid van een berging van categorie A-afval in Mol? Geïntegreerd eindrapport januari 2005 MONA, een weg naar de aanvaardbaarheid van een berging van categorie A-afval in

Nadere informatie

Het langetermijnbeheer van hoogradioactief en/of langlevend afval. Mogelijke opties

Het langetermijnbeheer van hoogradioactief en/of langlevend afval. Mogelijke opties Het van hoogradioactief en/of langlevend afval Mogelijke opties Mogelijke opties voor het 2 Nuloptie of status quo: huidige situatie wordt voortgezet Berging in diepe boringen Wachten om geavanceerde nucleaire

Nadere informatie

NIRAS-BELGOPROCESS KRANT

NIRAS-BELGOPROCESS KRANT NIRAS-BELGOPROCESS KRANT informatie over het beheer van radioactief afval in uw regio NUMMER 4 / JUNI 2018 Studenten Thomas More leren bij over radioactief afval Wat weten jongeren over het beheer van

Nadere informatie

praktijk De Raad van Bestuur van het Lokaal Fonds.

praktijk De Raad van Bestuur van het Lokaal Fonds. SEPTEMBER 2016 NIRASKRANT Toekomstige generaties kunnen ook genieten van het Lokaal Fonds Roel Mermans en Stijn Valgaeren, Raad van Bestuur Lokaal Fonds 3 NIRAS lanceert nieuwe 4 Geologische berging in

Nadere informatie

Persdossier: bouwwerven op de oppervlaktebergingssite 23/10/2018. Bouwwerven op de oppervlaktebergingssite

Persdossier: bouwwerven op de oppervlaktebergingssite 23/10/2018. Bouwwerven op de oppervlaktebergingssite Bouwwerven op de oppervlaktebergingssite 1 Inhoud De werven op de oppervlaktebergingssite... 3 De aannemers betrokken bij de nieuwe werven... 6 THV VSGS... 6 DEC nv... 6 Cordeel nv... 6 Kostprijs van de

Nadere informatie

Het nucleaire Dessel, wat denkt u erover?

Het nucleaire Dessel, wat denkt u erover? EXTERNAL REPORT SCK CEN-ER-253 Het nucleaire Dessel, wat denkt u erover? Een online bevraging bij de bevolking in Dessel C. Turcanu T. Perko Nuclear Science and Technology Studies (NST) Programme for Integration

Nadere informatie

Concrete in nuclear disposal facilities

Concrete in nuclear disposal facilities Beton in nucleaire berging Concrete in nuclear disposal facilities E. Coppens Betonica 2012 27/08/2012, 12h00-12h30 short version Overzicht van de presentatie Voorstelling van NIRAS-ONDRAF Bergingsprojecten

Nadere informatie

Een geïntegreerd project van oppervlakteberging in Dessel voor het Belgisch laag- en middelactief kortlevend afval

Een geïntegreerd project van oppervlakteberging in Dessel voor het Belgisch laag- en middelactief kortlevend afval Een geïntegreerd project van oppervlakteberging in Dessel voor het Belgisch laag- en middelactief kortlevend afval Niet technische samenvatting Project-MER 5 april 2019 OPDRACHTGEVER NIRAS Kunstlaan 14

Nadere informatie

cat-project in Dessel

cat-project in Dessel Het Masterplan in vogelvlucht Het cat-project in Dessel Een langetermijnoplossing voor het Belgische categorie A-afval INFO over het cat-project: www.niras-cat.be NIRAS, de instelling verantwoordelijk

Nadere informatie

NIRASKRANT. Lokaal Fonds creëert duurzame meerwaarde. Beste lezer, STICHTING LOKAAL FONDS OP 3 JUNI MEI 2016

NIRASKRANT. Lokaal Fonds creëert duurzame meerwaarde. Beste lezer, STICHTING LOKAAL FONDS OP 3 JUNI MEI 2016 MEI 2016 NIRASKRANT Het is belangrijk dat de bevolking over 300 jaar nog altijd weet dat de bergingsinstallatie zich hier bevindt en hoe ze er kwam. Het Lokaal Fonds helpt daarbij. Gerda Bal, NIRAS 2 Hoeveelheid

Nadere informatie

Editie juni 2014. MONA heeft sponsorbudget pagina 2 Het DIGICAT zomerzoekspel pagina 8 Kom naar de cat-opendeurdag pagina 10

Editie juni 2014. MONA heeft sponsorbudget pagina 2 Het DIGICAT zomerzoekspel pagina 8 Kom naar de cat-opendeurdag pagina 10 Editie juni 2014 MONA heeft sponsorbudget pagina 2 Het DIGICAT zomerzoekspel pagina 8 Kom naar de cat-opendeurdag pagina 10 MONA SPONSORT MOLSE VERENI- GINGEN Om de naambekendheid van MONA vzw te vergroten,

Nadere informatie

Ingekapselde of nietingekapselde. bronnen. bronnen Installatie kl. II 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur Installatie kl. III 8 uur 8 uur - -

Ingekapselde of nietingekapselde. bronnen. bronnen Installatie kl. II 8 uur 8 uur 8 uur 8 uur Installatie kl. III 8 uur 8 uur - - Besluit van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle van XXX 2018 betreffende de opleidingsprogramma's van de verantwoordelijken voor de stralingsbescherming Gelet op het koninklijk besluit van

Nadere informatie

Actieplan voor veilig beheer vaten met gelvorming

Actieplan voor veilig beheer vaten met gelvorming Persdossier Dessel, 26/09/2014 Actieplan voor veilig beheer vaten met gelvorming Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen NIRAS Kunstlaan 14 1210 Brussel www.niras.be Belgoprocess

Nadere informatie

Een communicatiecentrum

Een communicatiecentrum Een communicatiecentrum als onderdeel van het geïntegreerd bergingsproject in Dessel Samen maken we het mogelijk Het communicatiecentrum in Dessel Het communicatiecentrum in het Geïntegreerd Project Oppervlakteberging

Nadere informatie

Persdossier Tabloo 24 oktober Bezoekerscentrum Tabloo Een belevenis rond radioactiviteit en radioactief afval

Persdossier Tabloo 24 oktober Bezoekerscentrum Tabloo Een belevenis rond radioactiviteit en radioactief afval Bezoekerscentrum Tabloo Een belevenis rond radioactiviteit en radioactief afval 1 Inhoud Het bezoekerscentrum Tabloo... 3 Waarom komt Tabloo er?... 4 Wanneer komt Tabloo er?... 5 Waar komt Tabloo?... 6

Nadere informatie

De berging, op Belgisch grondgebied, van laag- en middelactief afval met korte levensduur

De berging, op Belgisch grondgebied, van laag- en middelactief afval met korte levensduur Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen De berging, op Belgisch grondgebied, van laag- en middelactief afval met korte levensduur Rapport van NIRAS betreffende het geïntegreerde

Nadere informatie

MOX-FABRIEK van BELGONUCLEAIRE te DESSEL

MOX-FABRIEK van BELGONUCLEAIRE te DESSEL MOX-FABRIEK van BELGONUCLEAIRE te DESSEL Voorstelling van het ontmantelingsproject Dessel, 30 januari 2007 Ontmanteling van de MOX-fabriek Aanwezig voor BELGONUCLEAIRE Achiel DE BACKER directeur personeel

Nadere informatie

De veiligheid van de kerncentrale van Doel en de rol van het FANC

De veiligheid van de kerncentrale van Doel en de rol van het FANC De veiligheid van de kerncentrale van Doel en de rol van het FANC 14 oktober 2015 Jan Bens Directeur-generaal FANC 1. Over het FANC Overzicht 2. De kerncentrale van Doel 2.1. Doel 1/2: Long Term Operation

Nadere informatie

Het langetermijnbeheer van hoogradioactief en/of langlevend afval

Het langetermijnbeheer van hoogradioactief en/of langlevend afval Het langetermijnbeheer van hoogradioactief en/of langlevend afval Publieksbrochure Afvalplan www.niras-afvalplan.be 2 Deze brochure gaat over radioactief afval met een hoge stralingsactiviteit en/of een

Nadere informatie

Hoogradioactief afval

Hoogradioactief afval COVRA ALGEMEEN Onze huidige maatschappij produceert miljoenen kubieke meters afval per jaar. Dat is huishoudelijk afval, chemisch afval, ziekenhuisafval, bouw- en sloopafval, en ook radioactief afval.

Nadere informatie

Editie maart MONA bezorgd om vergunning pagina 4 Het bosbeheerplan doorgelicht pagina 6 NIRAS boort 630 meter diep pagina 8

Editie maart MONA bezorgd om vergunning pagina 4 Het bosbeheerplan doorgelicht pagina 6 NIRAS boort 630 meter diep pagina 8 Editie maart 2015 MONA bezorgd om vergunning pagina 4 Het bosbeheerplan doorgelicht pagina 6 NIRAS boort 630 meter diep pagina 8 15 JAAR MONA VZW... Toen we in 2000 MONA opstarten ging men ervan uit dat

Nadere informatie

Van plan tot realisatie

Van plan tot realisatie Het cat-project, een geïntegreerd project van oppervlakteberging in Dessel www.niras-cat.be Van plan tot realisatie inhoud 2 Het cat-project wordt almaar concreter 3 Bouw van de kade start in september

Nadere informatie

WORKSHOPS ZORGEN VOOR BREDE VERSPREIDING VAN KENNIS OVER RADIOACTIEF AFVAL

WORKSHOPS ZORGEN VOOR BREDE VERSPREIDING VAN KENNIS OVER RADIOACTIEF AFVAL NIRAS magazine MAGAZINE OVER DE ACTIVITEITEN VAN DE NATIONALE INSTELLING VOOR RADIOACTIEF AFVAL EN VERRIJKTE SPLIJTSTOFFEN JUNI 2018 NR.7 WWW.NIRAS.BE WORKSHOPS ZORGEN VOOR BREDE VERSPREIDING VAN KENNIS

Nadere informatie

Statuten jeugdraad Glabbeek

Statuten jeugdraad Glabbeek Statuten jeugdraad Glabbeek 2018-2025 Algemeen Art 1. In de gemeente Glabbeek wordt een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 14 februari 2003 houdende de ondersteuning en

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2016/2017

JAARVERSLAG 2016/2017 JAARVERSLAG 2016/2017 INHOUD Voorwoord... 3 De visie van het Lokaal Fonds... 4»» Doel»» Visie Beheerstructuur... 5»» Raad van Bestuur»» Investeringscomité»» Directeur»» Revisor»» Waarnemer 01/Belangrijke

Nadere informatie

ONTDEK ALLES WAT U ALTIJD AL WILDE WETEN OVER KERNAFVAL

ONTDEK ALLES WAT U ALTIJD AL WILDE WETEN OVER KERNAFVAL ONTDEK ALLES WAT U NOOIT WILDE WETEN OVER KERNAFVAL ONTDEK ALLES WAT U ALTIJD AL WILDE WETEN OVER KERNAFVAL Vier weken lang zal het Nucleair Forum door middel van een reeks thematische dossiers proberen

Nadere informatie

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen HOOFDSTUK 1: ALGEMENE UITGANGSPUNTEN Art. 1 De GRO..M is de advies- en participatieraad van de stad Mechelen met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

Indiening van de vergunningsaanvraag voor de oppervlakteberging

Indiening van de vergunningsaanvraag voor de oppervlakteberging Het cat-project, een geïntegreerd project van oppervlakteberging in Dessel www.niras-cat.be Indiening van de vergunningsaanvraag voor de oppervlakteberging inhoud Een nieuwe fase breekt aan voor het cat-project

Nadere informatie

Statuten van de gehandicaptenadviesraad Kasterlee (GARK)

Statuten van de gehandicaptenadviesraad Kasterlee (GARK) Statuten van de gehandicaptenadviesraad Kasterlee (GARK) Goedgekeurd door de gemeenteraad dd. Artikel 1. Oprichting De raad is opgericht volgens artikel 200 van het gemeentedecreet om het gemeentebestuur

Nadere informatie

magazine NIRAS HET RADIOACTIEVE AFVAL? WAT GEBEURT ER MET Eerste Belgische bergingsinstallatie komt in Dessel Kiest België voor geologische berging?

magazine NIRAS HET RADIOACTIEVE AFVAL? WAT GEBEURT ER MET Eerste Belgische bergingsinstallatie komt in Dessel Kiest België voor geologische berging? NIRAS magazine MAGAZINE OVER DE ACTIVITEITEN VAN DE NATIONALE INSTELLING VOOR RADIOACTIEF AFVAL EN VERRIJKTE SPLIJTSTOFFEN JUNI 2015 NR. 1 WWW.NIRAS.BE WAT GEBEURT ER MET HET RADIOACTIEVE AFVAL? Eerste

Nadere informatie

NIRAS en Belgoprocess investeren in de Kempen

NIRAS en Belgoprocess investeren in de Kempen Persdossier Dessel, 03/04/2014 NIRAS en Belgoprocess investeren in de Kempen Opportuniteiten voor bedrijven, gemeenten en bewoners Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen

Nadere informatie

WERKGROEP LOKALE ONTWIKKELING

WERKGROEP LOKALE ONTWIKKELING WERKGROEP LOKALE ONTWIKKELING Binnen de globale opdracht van STOLA dient onze werkgroep Lokale Ontwikkeling te onderzoeken of de Desselse bevolking de berging van het laagradioactief en kortlevend afval

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

Nadere informatie

Men gebruikt steeds meer windenergie in Nederland. Er wordt steeds meer windenergie gebruikt in Nederland.

Men gebruikt steeds meer windenergie in Nederland. Er wordt steeds meer windenergie gebruikt in Nederland. Herhalingsoefeningen De sprong, thema 8 Vocabulaire Oefening 1 Vul het goede woord in. Verander de vorm als dat nodig is. Kies uit: bewegen, bijdragen aan, biologisch, duurzaam, energiebronnen, energierekening,

Nadere informatie

Editie maart Vaten met gel: wat met uw veiligheid pagina 2 Kade voor het eerst in gebruik pagina 5 Win een waardebon van 25 pagina 12

Editie maart Vaten met gel: wat met uw veiligheid pagina 2 Kade voor het eerst in gebruik pagina 5 Win een waardebon van 25 pagina 12 Editie maart 2014 Vaten met gel: wat met uw veiligheid pagina 2 Kade voor het eerst in gebruik pagina 5 Win een waardebon van 25 pagina 12 GELVATEN NIET GESCHIKT VOOR BERGING In februari 2013 werd bij

Nadere informatie

STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE

STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE 1. Oprichting Art 1. Het lokaal overleg kinderopvang is een gemeentelijke adviesraad. Met de oprichting van deze gemeentelijke adviesraad

Nadere informatie

Statuten gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur

Statuten gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur Verwijzing naar wettelijke basis Het decreet van 05/04/1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en de uitvoeringsreglementering. Doelstellingen In de gemeente is een gemeentelijke adviesraad

Nadere informatie

Project Communicatieparcours

Project Communicatieparcours Project Communicatieparcours Briefing Naamgeving 07/10/2014 Project Communicatieparcours Het Communicatieparcours is de werknaam voor de opvolger van het huidige Isotopolis. Merkbureau Remarkable voerde

Nadere informatie

Dame, Herman <HDame@baarle-nassau.nl> wo 25-04-2012 12:17 gemeente@aalburg.nl <gemeente@aalburg.nl>, gemeente@aalten.nl

Dame, Herman <HDame@baarle-nassau.nl> wo 25-04-2012 12:17 gemeente@aalburg.nl <gemeente@aalburg.nl>, gemeente@aalten.nl Zarafa WebAccess http://wricfomre/webaccess/index.php?load=dialog&task==printite.. Gemeente Woerden 12.008221 Van: Verzonden: Aan: CC: Onderwerp: Gewijzigd: Bijlagen: Registratiedatum: Behandelend afdeling

Nadere informatie

Werken vanuit principes voor het beheer van radioactief afval

Werken vanuit principes voor het beheer van radioactief afval Werken vanuit principes voor het beheer van radioactief afval DOELSTELLING EN PRINCIPIËLE AANPAK De algemene doelstelling van radioactief afvalbeheer is zorg te dragen voor het radioactief afval op een

Nadere informatie

Zitting van DINSDAG 26 FEBRUARI 2019

Zitting van DINSDAG 26 FEBRUARI 2019 Zitting van DINSDAG 26 FEBRUARI 2019 Tegenwoordig : de Dames en Heren Peter De Bock, Voorzitter Robby De Caluwe, Stijn Deschepper, Sarah Poppe, Koen Mertens, Tibbe Verschaffel, Inge Mertens, Frederic Dierinck,

Nadere informatie

> KEN JE GEMEENTE EN GA ERMEE AAN DE SLAG!

> KEN JE GEMEENTE EN GA ERMEE AAN DE SLAG! > KEN JE GEMEENTE EN GA ERMEE AAN DE SLAG! > > DE GEMEENTE: WAT, WAAR, HOE EN WAAROM? Simpel gezegd is een gemeente een stuk grondgebied met een eigen bestuur, dat verkozen is door en verantwoording aflegt

Nadere informatie

Vacature. Medewerker Acceptatie. 1. Kader (M/V)

Vacature. Medewerker Acceptatie. 1. Kader (M/V) 1. Kader De Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen (NIRAS) is belast met het beheer van radioactief afval in België. Dit beheer omvat in het bijzonder de inventaris, het

Nadere informatie

Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke. Huishoudelijk reglement

Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke. Huishoudelijk reglement Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke Huishoudelijk reglement Artikel 1: Artikel 2: Artikel 3: De GECORO stelt een huishoudelijk reglement op met betrekking tot haar

Nadere informatie

Greenpeace eist een nieuwe wet die de nucleaire provisies veiligstelt in een Nationaal Fonds van de Nucleaire Voorzieningen

Greenpeace eist een nieuwe wet die de nucleaire provisies veiligstelt in een Nationaal Fonds van de Nucleaire Voorzieningen Greenpeace eist een nieuwe wet die de nucleaire provisies veiligstelt in een Nationaal Fonds van de Nucleaire Voorzieningen Hoewel de kernuitstap keer op keer ter discussie wordt gesteld, is over de invoering

Nadere informatie

Peiling Kerntechnologie

Peiling Kerntechnologie Augustus 2013 TNS Augustus 2013 J032 Contents 1 Het onderzoek 3 2 Introductie/Context 6 3 Kernenergie: een kritische maar 9 genuanceerde blik 4 Onbekend maakt onbemind 18 TNS Augustus 2013 J032 2 1 Het

Nadere informatie

magazine NIRAS HOE WORDT RADIOACTIEF AFVAL VERWERKT? Afscheidnemend Wie betaalt berging radioactief afval? De oppervlakteberging directeurgeneraal

magazine NIRAS HOE WORDT RADIOACTIEF AFVAL VERWERKT? Afscheidnemend Wie betaalt berging radioactief afval? De oppervlakteberging directeurgeneraal NIRAS magazine MAGAZINE OVER DE ACTIVITEITEN VAN DE NATIONALE INSTELLING VOOR RADIOACTIEF AFVAL EN VERRIJKTE SPLIJTSTOFFEN JUNI 2017 NR. 5 WWW.NIRAS.BE HOE WORDT RADIOACTIEF AFVAL VERWERKT? De oppervlakteberging

Nadere informatie

ERKENNINGS- EN FINANCIERINGSPROTOCOL TOT OPRICHTING VAN DE REGIONALE NUCLEAIRE COÖRDINATIECEL

ERKENNINGS- EN FINANCIERINGSPROTOCOL TOT OPRICHTING VAN DE REGIONALE NUCLEAIRE COÖRDINATIECEL ERKENNINGS- EN FINANCIERINGSPROTOCOL TOT OPRICHTING VAN DE REGIONALE NUCLEAIRE COÖRDINATIECEL REGIONALE NUCLEAIRE COÖRDINATIECEL Ingegeven door de gedeelde zorg van de ondertekenende partijen voor de veiligheid

Nadere informatie

Gemeente Brakel Marktplein Brakel Huishoudelijk reglement Culturele raad Gemeenteraad 4 februari 2013

Gemeente Brakel Marktplein Brakel Huishoudelijk reglement Culturele raad Gemeenteraad 4 februari 2013 HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTURELE RAAD Titel 1: Grondslag Artikel 1 Dit huishoudelijk reglement regelt de inwendige aangelegenheden van de gemeentelijke culturele raad Brakel door het organiseren van de

Nadere informatie

NIRAS-BELGOPROCESS KRANT

NIRAS-BELGOPROCESS KRANT NIRAS-BELGOPROCESS KRANT informatie over het beheer van radioactief afval in uw regio NUMMER 02 / JANUARI 2018 STAP VOORWAARTS IN REALISATIE OPPERVLAKTEBERGING Alle vragen zijn in deze fase beantwoord

Nadere informatie

Adviescomité SEA. Betreft:

Adviescomité SEA. Betreft: ervice public fédéral f \.!, : NTE PUBLIQUE, SECURITE DE LA CHAINE ALIMENTAIRE ET ENVIRONNEMENT Directoraat-generaal Leefmilieu EUROSTATION- Blok Il - 2 d verdieping Victor Hortaplein, 40 bus 10 B - 1060

Nadere informatie

ONTMANTELING DEELTJESVERSNELLER NIKHEF. Advies werkzaamheden ontmanteling EMIN- en PIMU ruimtes

ONTMANTELING DEELTJESVERSNELLER NIKHEF. Advies werkzaamheden ontmanteling EMIN- en PIMU ruimtes ONTMANTELING DEELTJESVERSNELLER NIKHEF Advies werkzaamheden ontmanteling EMIN- en PIMU ruimtes Stichting Laka 28 mei 2013 INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 Werkzaamheden bunker 3 Kader: sloop oude Nikhef (1996-2002)

Nadere informatie

a) de beleidsvisie en over de initiatieven die er op gemeentelijk vlak kunnen genomen worden.

a) de beleidsvisie en over de initiatieven die er op gemeentelijk vlak kunnen genomen worden. Statuten Januari 2013 Artikel 1. De Raad voor Internationale Samenwerking is de adviesraad van de gemeente voor ontwikkelingssamenwerking en Noord-Zuidproblematiek DAC (Development Assistance Committee)

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT EN SAMENSTELLING COLLECTIEF OVERLEG. Huishoudelijk reglement cliëntenraad fysieke zorg en mentale zorg

HUISHOUDELIJK REGLEMENT EN SAMENSTELLING COLLECTIEF OVERLEG. Huishoudelijk reglement cliëntenraad fysieke zorg en mentale zorg HUISHOUDELIJK REGLEMENT EN SAMENSTELLING COLLECTIEF OVERLEG Huishoudelijk reglement cliëntenraad fysieke zorg en mentale zorg Samenstelling leden: Het minimum aantal leden dat moet deelnemen aan de cliëntenraad

Nadere informatie

3. Inspraak - Participatie aan het beleid

3. Inspraak - Participatie aan het beleid kwaad berokkenen. Vaak is de zorgverlener zich dus niet bewust van de gevolgen van zijn handelingen (vandaar de be tussen haakjes). Voor Vlaanderen bestaat er een Vlaams Meldpunt Ouderenmis(be)handeling.

Nadere informatie

De commissie vergadert na bijeenroeping door de voorzitter of, als de voorzitter verhinderd is, de ondervoorzitter.

De commissie vergadert na bijeenroeping door de voorzitter of, als de voorzitter verhinderd is, de ondervoorzitter. HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1 : Doelstelling Dit huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de GECORO zijn bevoegdheid uitoefent overeenkomstig het besluit van de gemeenteraad van 17 december

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING MEMORIE VAN TOELICHTING Zitting van 28 januari 2019 OPENBARE ZITTING 1. Proces-verbaal van de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 december 2018 - goedkeuring. Aan de raad wordt gevraagd om het proces-verbaal

Nadere informatie

de beslissing van de Belgische regering in juni 2006 voor de bouw van een oppervlakteberging voor het kortlevende afval in de gemeente Dessel;

de beslissing van de Belgische regering in juni 2006 voor de bouw van een oppervlakteberging voor het kortlevende afval in de gemeente Dessel; Hoofdlijnen 10 Het aandeel van kernenergie in de Belgische elektriciteitsproductie bedroeg 54,4 % in 2006. De vier kerncentrales van Doel stonden in voor 26,5 % van de stroomproductie. Het radioactieve

Nadere informatie