nieuwtjes uit. groep 3/4

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "nieuwtjes uit. groep 3/4"

Transcriptie

1 nieuwtjes uit groep 3/4 Nieuwskrant 13 Van groep 3-4 Mei juni 2015 Inhoud 1. Van groep 4 2. Van groep 3 3. Wat is een woordweb? 4. Rappen 5. Dierentuin Burgers Zoo 6. Spreekbeurten 7. Huisdieren onderzoek 8. Nieuwtjes in het kort Elke dag wordt in de klas besproken welke dag het is en welke maand en welk jaar. Op de dag dat deze nieuwsbrief is gemaakt, was het donderdag 4 juni Nog 6 weken en dan begint de schoolvakantie! Wat gaat een schooljaar toch snel voorbij! Wat hebben de kinderen veel geleerd en veel meegemaakt, dit schooljaar. Dat kunnen we lezen in 14 nieuwsbrieven van groep 3,4. Dat lijkt raar, want dit is de 13e nieuwsbrief. Eigenlijk is dit een raadseltje: we hebben nu 13 nieuwsbrieven, maar alle nieuwtjes zijn te lezen in 14 nieuwsbrieven. Vraag de kinderen maar naar de oplossing! Te veel nieuwtjes Voor de website was de nieuwsbrief te groot. Er moest 1 bladzijde uit. Maar op het prikbord in de hal hangt de volledige nieuwsbrief.

2 Van groep 4 Wat leert groep 4? Wat doet groep 4? We hebben nu alle spellingsregels van groep 4 gehad. Wat zijn dat er veel. Kijk maar op de foto. De moeilijkste regel is de regel van het woord toren: je hoort aan het eind van de eerste klankgroep een lange klank, maar je schrijft geen oo maar o! Samet heeft een mooi verhaal uitgezocht uit het leesboek van Estafette. De titel is Wie wonen hier. Als je dit verhaal hebt gelezen en je begrijpt het, dan weet je precies waar dit verhaal over gaat. Wat leert groep 4? Wat doet groep 4? Tempo rekenen in 1 minuut Automatiseren, betekent dat je bijna zonder nadenken het antwoord weet op sommen onder de 10 of twintig, of tafelsommen. De tijd is nu aangebroken dat kinderen in groep 4 sommen onder de 20 binnen 3 seconden automatisch moeten kunnen maken. Rekenen met geld In het rekenboek staan regelmatig geldsommen. Dat zijn belangrijke opdrachten. Want later moet je veel dingen betalen. En dan is het fijn dat je niet te veel of te weinig betaalt.

3 van groep 3 Wat leert groep 3? Wat doet groep 3? De kinderen leren de verschillen tussen de klanken en het schrijven van de klanken. Gebarentaal helpt daarbij. Als je de g en ch uitspreekt, ziet je mond er hetzelfde uit. Als je de gebaren maakt, dan weet je hoe je dit woord moet schrijven. Kijk ik maak kunst is de titel van een gedichtje over kunst. Het is ook een mooie bladzijde uit kern 10, om samen te lezen. Wat leert groep 3? Wat doet groep 3? Splitsen van getallen tot en met 10. Dit helpt om de sommen onder de 10 te automatiseren. Als je binnen 3 seconden het antwoord op een som vertelt, dan ken je die som automatisch, je hoeft er niet lang meer over te denken. Rekenen met euro s. Rekenen met euro s helpt ook om te automatiseren. Maar je leert ook omgaan met geld. Je denkt na over het bedrag dat je hebt, wat je uitgeeft en welke som daar bij hoort.

4 Wat is een woordweb/ Wat weten wij over.verkeer! De kinderen van groep 4 leren van alles over verkeer. Eerst wordt gepraat over wat iedereen al weet. Daarna komen er nieuwe woorden bij over het verkeer. De woorden die bij een titel horen krijgen, hier een blauwe kleur. Zo krijgen alle woorden een plekje in de woordweb: Een web, net als van een spin, maar dan over verkeer. En zo kun je over elke onderwerp een woordweb maken!

5 Rappen Gedichtjes zijn niet hetzelfde als verhaaltjes. Gedichtjes kunnen rijmen of hebben mooie woorden. In de klas hangen de gedichtjes die je op de foto ziet. Maar die hele grote foto met de gele achtergrond is een hele bijzondere. Want die hebben alle leerlingen samen gemaakt met een mevrouw van de bibliotheek. En wat nog meer bijzonder is: De kinderen kunne dit gedicht rappen! Weet je niet wat rappen is? Vraag het de kinderen uit groep 3/4. Zij kunnen het zelfs voordoen.

6 Dierentuin Burgers Zoo Wat was het schoolreisje leuk! Alle kinderen van groep 1 tot en met 6 zijn naar de dierentuin in Arnhem geweest. Alle kinderen hebben genoten! Welke dieren hebben indruk gemaakt in groep 3/4? Het stokstaartje, de vleermuis de langs vloog, de pijlstaartrog die boven de kinderen zwommen, twee grote vissen die meervallen heten. En natuurlijk die grote grijze olifanten en die lange gevlekte giraffen. Het was een super dag, waar de kinderen met enthousiasme ook nog over hebben geschreven.

7 Spreekbeurten De komende weken worden er veel spreekbeurten gehouden in groep 3/4. Alle ouders hebben daarover een brief ontvangen. Daar staan ook tips in voor een goede spreekbeurt. Rustig en duidelijk praten Vertel in je eigen woorden, probeer niet voor te lezen. Kijk de kinderen aan als je praat. Na afloop worden vragen beantwoord. Julia en Serena hebben hun spreekbeurt over korfbal gehouden. Marwan heeft het over voetbal gehad. Hij had ook veel voetbal spullen mee genomen. Zelfs een plaatjes van Barcelona, die zijn moeder had gemaakt. Julia, Serena en Marwan hebben het heel goed gedaan!

8 Nieuwtjes in het kort De nieuwtjes-envelop...was leeg. Toch zijn hier nieuwtjes. Want iedereen mocht kort een nieuwtje vertellen. Tuana: mijn vogel is een parkiet. Die kan praten! Leanne: mijn mamma krijgt een baby. Ik hoop dat het een zusje wordt. Kaya: ik heb een wiebeltand. Juf Hannie: vroeger legde ik mijn tand onder de kast. De tandenfee haalde die weg en dan lag er 10 cent. ( de tandenfee bestaat niet echt, maar het was wel leuk) Serena: mijn tand is er uit gegaan, s avonds na het schoolreisje. Dilara: mijn tand is er uit gegaan toen ik een keer aan het eten was. -genoeg over tanden, nu weer andere nieuwtjes Juan en Naïma: wij hebben morgen ons kinderfeestje in de Dierense speeltuin! Chanaira: onze kat heeft een prik gehad van de dierenarts. Juf Maike en juf Hen hebben een microfoontje. Brent heeft een ontvanger aan zijn gehoorapparaat. Nu kan Brent de juf zelfs horen als zij in de hal is en Brent in de klas! Het schoolreisje was super leuk! Er kwamen vleermuizen langs ons heen. De komende weken worden er spreekbeurten gehouden in de klas. Brent: hééeeeeeeeeeeeeeeeeeel misschien krijg ik een hamster. De juffen: de kinderen kunnen heel goed met aandacht luisteren. Wil je meer weten over deze nieuwtjes? Vraag het aan de kinderen!