Week INTERPAROCHIAAL NIEUWS BEDEVAART NAAR LOURDES MET DE TOEVLUCHT. Dagboek van een bedevaart

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Week INTERPAROCHIAAL NIEUWS BEDEVAART NAAR LOURDES MET DE TOEVLUCHT. Dagboek van een bedevaart"

Transcriptie

1 Week INTERPAROCHIAAL NIEUWS BEDEVAART NAAR LOURDES MET DE TOEVLUCHT Dagboek van een bedevaart We ( Welzijnsschakel vzw De Toevlucht ) kregen de mogelijkheid van Ziekenzorg CM om een 15-tal personen te laten deelnemen aan de Lourdesbedevaart van 11 tot 17 augustus Na de bevraging bij de mensen van de doelgroep telden we 23 geïnteresseerden, Ziekenzorg CM stemde in, iedereen mocht mee, Joepie! uur: we komen aan in hotel Petit Languedoc, een klein familiehotelletje dat bijna volzet is door ons alleen. We voelen ons welgekomen. We sturen een sms naar het thuisfront om onze goede aankomst te melden. Snel nog de bestelde rolstoelen afhalen in het naburige hotel Alba, om uur nog teamoverleg met de medewerkers om rond halfeen ons bedje op te zoeken na een lange reisdag. We zitten zo n 1,5 km van de Grot af, een flink stuk stappen dus. Bij temperaturen rond de 40 ervaren we te Lourdes op de bergen aan den lijve wanneer we met de rolstoelen op stap gaan. Ik koester de mooie persoonlijke gesprekken met de medebedevaarders. Ieder heeft zijn levensverhaal en hoopt steun te vinden bij Maria. De onderlinge steun is bijna tastbaar aanwezig. Tijdens ons verblijf bezoeken we de meeste historisch waardevolle plaatsen maar de grootste samenhorigheid is voelbaar tijdens de georganiseerde vieringen: openingsviering, ziekenzalving, kaarsjesprocessie, kruisweg om af te sluiten met de zendingsviering. In verbondenheid samen zijn, sterkt ons in onze geloofsbeleving. Donderdag 11 augustus kwam de bus ons om 9 uur aan ons lokaal in de Sint- Jozefstraat ophalen om ons richting Tourcoing te brengen waar de TGV op ons wachtte. We voelen sterk het gemis van ons Myriam die op doktersbevel op het allerlaatste moment verbod kreeg om met ons mee te reizen. We nemen haar in gedachten met ons mee en vertrouwen op het thuisfront om Myriam te overladen met een overvloed van goede zorgen (wat ook is gebeurd, aan allen dank daarvoor). Samen met vijf mensen van Welzijnsschakel Lede en onze begeleiders Toon Claeys (pastoraal verantwoordelijke diaken) en echtgenote Ingrid, Christine Verdegem ( hotelverantwoordelijke), Martine Van Cauwenberghe ( verpleegkundige), Martine De Visscher en Matthias Dick telt onze groep 32 personen uur: de trein zet zich in beweging met bestemming Lourdes. De stress van de vertrekdag valt weg, iedereen vond een plaats, we hebben een volledig compartiment voor ons. Toon zorgt voor een eerste bezinning, E.H. Jozef Goethals komt onze wagon opvrolijken. Zaterdag 13 augustus. Nog vóór 5.00 uur sta ik aan het Heiligdom. Samen met een twintigtal andere bedevaarders van allerlei nationaliteiten worden we stipt om vijf uur aan een eerste controle onderworpen vooraleer we binnen mogen. Na een bezoek aan de Grot zet ik mij op een bankje voor de Grot, het is er zalig stil. Ik ben te licht gekleed voor de ochtend, ik krijg het opeens koud en stel vast dat het reeds 6.30 uur is. Het wordt stilaan druk, de geluiden die de machines van de kuisploeg maken storen mij.

2 Ik zoek de stilte op van de stiltekapel, er zitten nog twee anderen te bidden, intense momenten. Ik ben later dan gewoonlijk voor het ontbijt, maar mijn dag is reeds geslaagd. In de vooravond nemen we deel aan de onderdompeling in de baden, zonder verplichting, voor zij die het wensen. Ook dit is heel intens, nog meer emoties komen boven, alle obstakels uit het verleden proberen we los te laten. Na het avondmaal met de ganse groep op ons hotelterras, hebben we elkaar beluisterd. Heel pakkend te mogen horen wat deze bedevaart met onze mensen doet. Op de Hoogdag 15 augustus, hét Mariafeest, nemen we deel aan een viering in de Parochiekerk. Door de hoge temperaturen is het niet aangeraden om met onze mensen deel te nemen aan de internationale viering op de weide waar geen schaduw kan opgezocht worden. s Avonds nemen we deel aan de kaarsjesprocessie. Woensdag 17 augustus keren de 260 bedevaarders van onze Ziekenzorggroep huiswaarts. Ik bezoek om vijf uur een laatste keer de Grot, ik tel de wachtenden, het moeten er nu zeker 80 zijn. Ik laat ze allemaal voorgaan in een poging om mij in alle stilte alleen naar de Grot te begeven. Ik kan niet lang blijven nu, het ontbijt wacht, TGV niet. We houden allemaal de beste herinneringen over aan de voorbije week, en laten dit ook duidelijk blijken aan elkaar. Er is een duidelijke overtuiging om dit alles nu in de praktijk te brengen. Wat je gedaan hebt voor de mens dicht bij jou, in het bijzonder voor de minste, dat heb je aan mij gedaan. Barmhartig, zoals de Vader. Ik voel mij dik betaald voor mijn vrijwilligerswerk. Dankbaar dat ik hier mocht aan deelnemen. 4 foto s : Bart De Meyer

3 MIJN BELEVING VAN DE KAARSJESPROCESSIE op 15 augustus. De aanwezige militairen aan de ingang waren confronterend. Dreigende donkere wolken boven het Heiligdom, twee druppels, korte windstoten. Klokslag uur, geen druppel valt nog naar beneden. Als wou de Heilige Maagd Maria ons aantonen dat we haar bescherming genoten voor de dreigingen in ons leven. Ik had moeite om mijn kaarsje brandend te houden door de vele windvlagen. En dat ik tezelfdertijd nog een rolstoel in beweging diende te houden maakte het er niet makkelijker op. Mijn kaarsje waaide opnieuw uit, en nog maar eens. Elke keer kreeg ik opnieuw vuur van een medebedevaarder om mijn tocht verder te zetten. Mijn papieren beschermhoedje beleefde een zware tijd, het vatte meermaals vuur. AVE MARIA, het kaarsje in de lucht ter ere van onze Lieve Vrouw, opnieuw vatte mijn beschermkapje vuur, nu stevig, een felle (duivelse) windstoot zorgde ervoor dat het nu volledig in lichterlaaie stond. Ik wierp het vlug op de grond, trapte er op om het te doven. Ik had gefaald ik had het vuur niet brandend kunnen houden. Ik stond beteuterd naar de resten van mijn papieren hoedje te kijken, ik had gefaald. Ik had het opgegeven, het vuur met mijn voet uitgetrapt, ik was erg ontgoocheld over mezelf. Toen gebeurde er iets dat mij deed naar boven kijken. Uit het niets kwam iemand mij een nieuw hoedje geven, een geeltje deze keer, blijkbaar had Hij mij gade geslagen en kwam mij ter hulp. Er passeerde een rollercoaster van levensverhalen die ik de voorbije jaren mocht aanhoren en deed mij inzien dat, hoe diep we ook geraakt zijn, hoe uitgesloten we ons voelen, steeds staat er wel Iemand klaar om ons terug recht te helpen. AVE MARIA! Met een heel raar maar voldaan gevoel duwde ik de rolstoel richting hotel terug, ik zonderde mij af om deze belevenis van mij af te schrijven. Bart De Meyer

4 Lieve Vader, Elke dag ontmoet ik heel wat mensen. Sommigen ontmoet ik heel oppervlakkig, met anderen kom ik dan weer tot een dieper contact. Sommigen ontmoet ik in werkverband, anderen als een goede vriend. Sommige ontmoetingen zijn sporadisch, andere mensen blijf ik geregeld terugzien. Sommigen wonen dichtbij, anderen veraf. Soms stel ik mij de vraag of onze leefwereld ons wel de kans geeft om mensen dieper te leren kennen. Is er voldoende tijd om naar lief en leed van anderen te luisteren? Heb ik de energie om de andere te leren kennen, die ver van mijn bed ook probeert zijn leven op te bouwen? En dan vraag ik me af of ik Jou nog weet te vinden? Jij die iedereen ten volle leven wilt geven. vind ik nog de tijd om de verhalen te lezen en te mediteren, die het hebben over je Zoon Jezus Christus en zijn vele ontmoetingen? Verhalen die me leren hoe Jij ons wilt ontmoeten en me duidelijk maken hoe ik mensen dichtbij en veraf kan benaderen, met een solidaire liefde zonder grenzen. Amen. Gebed door Michel Coppin, directeur van Missio België. Danny Maenhaut Weekgezegde. Als je denkt dat iets kleins en simpels geen verschil maakt, probeer dan meer eens te slapen met een mug in je kamer.

5 HEILIG JAAR VAN DE BARMHARTIGHEID Het geduld van God. Laten we ons toevertrouwen aan de barmhartigheid van God, laten we rekenen op het geduld van Hem die ons altijd de tijd geeft; laten we de moed hebben terug te keren naar zijn huis; ons hart open te stellen voor zijn gekwetste liefde; laten wij toestaan dat Hij ons liefheeft en zijn barmhartigheid ontmoeten in de sacramenten. Wij zullen zijn zachtmoedigheid ervaren, zo puur, we zullen voelen dat Hij ons omarmt en wij zullen ook zelf beter in staat zijn tot barmhartigheid, geduld, vergeving, liefde. Zo schreef Paus Franciscus in zijn brief op 07 april Voor elkaar bidden. Bidden, wat is het nut daarvan? Het nut is misschien niet groot, als je bidden enkel ziet als een wanhoopsdaad, iets waaraan je je vastklampt wanneer alles verloren is. Toch bidden christenen! Ze vinden troost en steun in alle eenvoud. Individueel of gemeenschappelijk verbindt het gebed ons met de Heer en met elkaar. Staat de arme, de totaal berooide mens die zich overgeeft aan God, niet dichter bij het christelijk ideaal dan de held, triomfantelijk en alleen? We laten u mee na denken over wat Zuster Rebekka, 48 jaar, ons daarover zegt: In een artikel over barmhartigheid is het misschien verrassend een interview te lezen over bidden, maar dat is het niet, zegt zuster Rebekka. Gebed en barmhartigheid horen bij elkaar. Ik had me voorgenomen nooit een interview over bidden te geven. Het is zo moeilijk onder woorden te brengen. Bidden voor de ander komt voort uit een barmhartig hart, een hart dat meeleeft met de ander. Wij vertrouwen erop dat God iets doet als wij bidden. Niet dat Hij precies doet wat wij vragen. Zo werkt het niet. Het gaat er ten diepste om, vooral in het stil gebed, gelijk te worden aan Hem. Als wij bidden, stellen we ons open voor de wil van God en worden wij weer één met Hem en meer gelijkend op Hem, barmhartiger. Als ik bid, geef ik God de ruimte om in mij te werken. Het is een transformatie in jezelf waarin je langzaam aan meer jezelf wordt. En dat heeft effect op de wereld. Er verandert iets, ik verander. Het beïnvloedt mijn relatie met de mensen om mij heen en ook dat heeft weer invloed op daarbuiten. Het bidden van de psalmen heeft voor mij in het bijzonder met barmhartigheid te maken. De psalmen verwoorden emoties, niet noodzakelijk mijn emoties van dat moment, maar emoties van de gehele wereld en van alle tijden. In het bidden van die woorden stel ik me daarvoor open, ik voel de emoties mee, ik draag ze mee en betrek God daarbij. Veel mensen geloven meer in het doen van de praktische werken van barmhartigheid, het een sluit het ander niet uit. Ik geloof dat God iets met je doet als je bidt. Er komen geregeld mensen bij ons klooster (priorij) Klaarland te Bocholt, vragen om voor hen te bidden. Wij gaan een meeleef-relatie met hen aan. Wij voelen met hen mee en vragen God om bij hen te zijn. Ik wil een verbindingsschakel zijn tussen God en de wereld. Dat kan op vele manieren, en het is mijn roeping zó biddend in de wereld te staan. Door in mijn stem allen die Hem roepen mee te laten spreken, hoop ik een kanaal te zijn waar de barmhartigheid doorheen kan stromen. Uit: Jaar van de Barmhartigheid Tien verhalen als opstap. Uitgave: Halewijn.info DANKVIERING pastoor Alain Babylon op 25 september Met de benoeming van onze pastoor, E.H. Alain Babylon, tot pastoor van Brakel-Lierde, verliezen onze parochies een gedreven priester. Op zondag 25 september, in de eucharistie van uur, willen we iedereen uitnodigen de Heer te danken voor de twaalf jaren onvoorwaardelijke inzet van zijn dienaar. We willen Hem ook vragen E.H.Babylon te sterken in zijn nieuwe opdracht. Na de plechtige eucharistieviering en de huldiging worden we allen verwacht in het parochiaal centrum Pax voor een hapje en een drankje.

6 Mensen die hem goed kennen vragen wat ze kunnen doen of hoe ze hem financieel kunnen steunen. De pastoor wenst geen geschenken te ontvangen maar toch heeft de werkgroep afscheid voor deze gelegenheid een speciale rekening geopend. Er kan gestort worden op BE van Werkgroep Afscheid met vermelding afscheidsgeschenk. Op het afscheid wordt hem dan het bedrag overgemaakt. Nadien krijgt hij een lijst van de milde schenkers. De werkgroep afscheid. Danny Maenhaut NIEUWS UIT DE PAROCHIES AALTER-CENTRUM FEMMA Aalter gaat op dagreis op dinsdag 6 september. We komen samen om 8.45 uur op de parking aan het gemeentehuis. We rijden om 9.00 uur stipt richting Ninove voor een bezoek van ongeveer 1,30 uur aan de brouwerij Slaghmulder (rondleiding en proeverij). Een lekker middagmaal staat ons te wachten in de Rockelé waar we onze honger kunnen stillen met een soepje, warme maaltijd en dessert. Om uur worden we verwacht bij de industriële bakkerij La Lorraine voor een bezoek van 3 uur à 3,30 uur (waarvan 1 uur rondleiding in productie). Prijs : 52 euro (leden); 56 euro (niet-leden). Verdere inlichtingen en inschrijvingen bij Ann Smessaert Inschrijving is pas definitief na betaling op bankrekening van femma BE Iedereen welkom! Het Femmateam. Mantelzorgdag Naar jaarlijkse gewoonte wordt een dankmoment georganiseerd voor Mantelzorgers, dewelke doorgaat op woensdag 7 september om uur in het OC Kerkem, Rerum Novarumstraat 24 en staat in teken van zelfzorg. Uit liefde zorgen voor iemand kan fysieke en emotionele grenzen hebben. Daarom is het belangrijk voor jezelf te blijven zorgen. Er is een interactief zorgmoment onder leiding van mevr. Erna Claes met aansluitend een workshop ontspanningstechnieken. Tot slot geniet je van een kopje koffie en taart. Inschrijven kan tot uiterlijk woensdag 31 augustus tel: of bij de kernleden van ziekenzorg-samana

7 OKRA SPORT Aalter DANSGROEP YEPPA Lijndansen 50+ In september 2016 start een nieuwe reeks voor beginners. We beginnen met eenvoudige dansjes en bouwen zo verder op. Lijndans is een populaire dans voor wie graag in groep, doch individueel danst. Alle dansritmen komen aan bod o.a. disco, tango, wals, rumba, mambo, country enz. (opgelet: we zijn geen country dansgroep!!) We starten op donderdag 22 september in de voormiddag van uur tot uur. De lessen gaan door in het Jeugdcentrum Kadans (zaal boven), Stationsstraat 71, Aalter. Inschrijvingen en inlichtingen: Rosane Leman, tel of Greta Van Eenooghe, tel of Okra Bestuur Aalter- Centrum. Lesgeld : 2 euro per les. DOORLOPEND DANSAANBOD wekelijks van uur tot uur. Dinsdagnamiddag: Round Dance voor koppels (Round Dance is een gezellige dans-aangelegenheid voor paren, grotendeels gebaseerd op Western en Ballroom passen en ritmes, maar met eigen basis en variaties. Er wordt gedanst op populaire muziek. De choreografen ontwerpen bewegingen die bij de muziek passen. Alle dansers voeren dezelfde passen op hetzelfde ogenblik uit.) Donderdagnamiddag: lijndans gevorderden. Locatie: Jeugdcentrum Kadans (zaal boven) Lesgeld : 2,5 euro per les. KVLV start met 12 lessen Cycling in OKINAWA. We kunnen onze vakantiekilootjes weer kwijt! Het zag er even naar uit dat we geen lesgever meer zouden vinden, maar we starten wel opnieuw een 12-lessenreeks in Okinawa samen met Markant. zal ons begeleiden in onze klim en sprints. De lessen gaan door op maandag van uur tot uur, op 19 en 26 september, 3, 10, 17 en 24 oktober, 7, 14, 21 en 28 november, 5 en 12 december (maandag 31 oktober is er geen les herfstvakantie). Kostprijs: leden 70 euro en niet-leden 85 euro.

8 Schrijf spoedig in bij Nele, Graag vermelding van uw naam en lid/niet-lid KVLV/Markant. Na inschrijven kan men onmiddellijk betalen via overschrijving op KVLV BE (cycling + meisjesnaam). Leden kunnen inschrijven tot 1 september, daarna wordt de lijst aangevuld met niet-leden die op de reservelijst staan. Er zijn slechts 27 fietsen. Okinawa OPGENOMEN IN DE KERKGEMEENSCHAP DOOR HET HEILIG DOOPSEL Jaycelyne De Boever, dochtertje van Jonas en Jasmine Ramael, Poekestraat 5, Ruiselede. Louise Lootens, dochtertje van Tom en Wendy De Vrieze, Kwadestraat 4. Julie De Spiegelaere, dochtertje van Tom en Elisabeth Denaeghel, Ekenakker 3. Louise Van Hecke, dochtertje van Regis en Vicky Van belle, Oostmolenstraat 210. Wiebe en Cyara Van Holderbeke, kindjes van Sofie en Bart Steyaert, Brielstraat 41. Finn Van Middel, zoontje van Kristof en Veronique Den Haese, Pontweg 34. Proficiat aan de gelukkige ouders en hun familie! SINT-MARIA-AALTER Ziekenzorg Sint-Maria-Aalter nodigt uit op kermiszondag 28 augustus 2016 naar het 18 de PANNENKOEKENFESTIJN in het gemeentelijk ontmoetingscentrum SMA van uur tot uur. Dit gaat door ten voordele van de plaatselijke ziekenzorgwerking: voor de langdurige zieken, de mindervaliden, de 80- plussers. Steun dit mooie vrijwilligerswerk door uw bezoekje, waarvoor HARTELIJK DANK! Namens de voltallige ziekenzorgkern.

9 BELLEM OKRA trefpunt 55+ BELLEM Kaartersclub: De volgende kaarting gaan door op dinsdag 6 september in de voetbalkantine vanaf uur. Wil je leren manillen, bieden of whisten, dan ben je bij ons aan het juiste adres! Iedereen is welkom, leden en ook niet-leden. Verantwoordelijke is Axel Schauwvliege of axel.schauwvliege@telenet.be. Lijndansen: De eerstvolgende afspraak is op vrijdag 2 september in het gemeentelijk ontmoetingscentrum van Bellem om uur. Heb je zin om eens te proeven van deze swingende activiteit, dan ben je van harte welkom! Contactpersoon is Gerarda De Jaegher Hobby: De eerstvolgende hobbybijeenkomst gaat door op maandag 12 september. Ben je creatief, maar toch geen lid? Je bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen of deel te nemen! Contactpersoon is Hedwige Van Coppernolle Fietsen: Onze volgende afspraak is op dinsdag 20 september; de bestemming wordt later meegedeeld. Zoals altijd vertrekken we stipt om uur aan de kerk in Bellem. Ook elektrische fietsen zijn toegestaan. Iedereen is welkom! Contactpersoon is Monique De Vriendt of via mail fransmartens1@telenet.be Wil je meer te weten komen over de vereniging OKRA 55+ en over de aktiviteiten? Of wil je graag komen kaarten of deelnemen aan het lijndansen of aan de hobby? Vanaf 55 jaar (en ouder) kan je lid worden bij Okra Bellem én bij Okra Bellem zit je altijd goed! Contacteer dan de teamleidster Trees Verstraete GSM of tel of via mail treesverstraete@gmail.com. Je kan ook de medevoorzitster Jeanine Geyssens contacteren Het bestuur van OKRA wenst de kinderen en jongeren een goede schoolstart! OPGENOMEN IN DE KERKGEMEENSCHAP DOOR HET HEILIG DOOPSEL Daan Dobbelaere, zoontje van Stefaan en Evi De Lissnyder, Ter Goedingen 45. Proficiat aan de gelukkige ouders en hun familie!

WEEK INTERPAROCHIAAL NIEUWS. KERSTMIS in onze parochies. Kerstmis is overal waar geboorte is van vriendelijke aandacht en luisterende zorg.

WEEK INTERPAROCHIAAL NIEUWS. KERSTMIS in onze parochies. Kerstmis is overal waar geboorte is van vriendelijke aandacht en luisterende zorg. WEEK 01-2016 INTERPAROCHIAAL NIEUWS KERSTMIS in onze parochies Kerstmis is overal waar geboorte is van vriendelijke aandacht en luisterende zorg. Kerstmis is overal waar geboorte is van bezielde visie

Nadere informatie

VERSLAG en INDRUK van een JONGERE die aanwezig was op de WERELDJONGERENDAGEN in KRAKAU

VERSLAG en INDRUK van een JONGERE die aanwezig was op de WERELDJONGERENDAGEN in KRAKAU Week 33-2016 INTERPAROCHIAAL NIEUWS VERSLAG en INDRUK van een JONGERE die aanwezig was op de WERELDJONGERENDAGEN in KRAKAU Kom uit je luie zetel! Weet je wat mij pijn doet? Het doet mij pijn jongeren te

Nadere informatie

Week 20. EERSTE COMMUNIE in Aalter-Brug en Bellem

Week 20. EERSTE COMMUNIE in Aalter-Brug en Bellem Week 20 EERSTE COMMUNIE in Aalter-Brug en Bellem Houden van Jezus, dat doet me erg deugd. Het geeft me veel kracht en ook veel vreugd. Hem kan ik geloven, Hij geeft me echt moed. Hij tovert een glimlach

Nadere informatie

Week Danny Maenhaut 2017

Week Danny Maenhaut 2017 Week 01-2017 Danny Maenhaut 2017 Winter, koud en kil. Kerstmis bracht licht in de duisternis de bomen zijn naakt de bladeren verworden tot tapijt natuur rust het roodborstje verschijnt 366 dagen voorbij

Nadere informatie

Met de benoeming van onze pastoor, E.H. Alain Babylon, tot pastoor van Brakel-Lierde, verliezen onze parochies een gedreven priester.

Met de benoeming van onze pastoor, E.H. Alain Babylon, tot pastoor van Brakel-Lierde, verliezen onze parochies een gedreven priester. Week 38-2016 INTERPAROCHIAAL NIEUWS UITNODIGING n.a.v. het afscheid van E.H. pastoor Alain Babylon tijdens de eucharistieviering op zondag 25 september 2016 om 10.00 uur in Sint-Corneliuskerk Aalter. Daarna

Nadere informatie

Na de plechtige eucharistieviering en de huldiging worden we allen verwacht in het parochiaal centrum Pax voor een hapje en een drankje.

Na de plechtige eucharistieviering en de huldiging worden we allen verwacht in het parochiaal centrum Pax voor een hapje en een drankje. Week 37-2016 UITNODIGING n.a.v. het afscheid van E.H. pastoor Alain Babylon tijdens de eucharistieviering op zondag 25 september 2016 om 10.00 uur in Sint-Corneliuskerk Aalter. Daarna receptie in het parochiaal

Nadere informatie

Week INTERPAROCHIAAL NIEUWS. VORMSELVIERING op onze parochies. Met de kracht van zijn Geest gaan we verder op weg met elkaar en met God

Week INTERPAROCHIAAL NIEUWS. VORMSELVIERING op onze parochies. Met de kracht van zijn Geest gaan we verder op weg met elkaar en met God Week 21-2015 INTERPAROCHIAAL NIEUWS VORMSELVIERING op onze parochies Met de kracht van zijn Geest gaan we verder op weg met elkaar en met God Vandaag is een nieuwe dag die ik beginnen mag en ik ben klaar

Nadere informatie

Week 02-2016. Er kwamen drie koningen met ene ster INTERPAROCHIAAL NIEUWS

Week 02-2016. Er kwamen drie koningen met ene ster INTERPAROCHIAAL NIEUWS Week 02-2016 INTERPAROCHIAAL NIEUWS Er kwamen drie koningen met ene ster De viering van het feest van de Openbaring of, in de volksmond Driekoningen, werd in elke kerk gevierd. De kerstperiode werd plechtig

Nadere informatie

ONTMOETINGSDAGEN JOKRI 2015

ONTMOETINGSDAGEN JOKRI 2015 Week 34-2015 ONTMOETINGSDAGEN JOKRI 2015 Het is ondertussen een traditie geworden. De eerste week van juli trekken de Oost-Vlaamse jonge christenen op kamp, beter bekend als de Ontmoetingsdagen (OD). Dit

Nadere informatie

Week 44-2015 INTERPAROCHIAAL NIEUWS. STARTDAG VORMELINGEN Sint-Maria-Aalter en Aalter-Brug

Week 44-2015 INTERPAROCHIAAL NIEUWS. STARTDAG VORMELINGEN Sint-Maria-Aalter en Aalter-Brug Week 44-2015 INTERPAROCHIAAL NIEUWS STARTDAG VORMELINGEN Sint-Maria-Aalter en Aalter-Brug Op vrijdag 23 oktober was het verzamelen blazen voor de jongeren die een jaar samen op weg gaan, op weg naar het

Nadere informatie

Week 13-2016 INTERPAROCHIAAL NIEUWS. Palmzondag in onze parochies

Week 13-2016 INTERPAROCHIAAL NIEUWS. Palmzondag in onze parochies Week 13-2016 INTERPAROCHIAAL NIEUWS Palmzondag in onze parochies Palmzondag is na Kerstmis en Pasen, een van de belangrijkste christelijke feestdagen. Op deze dag wordt de triomfantelijke intocht van Jezus

Nadere informatie

In onze kerken vindt u achteraan een doos om gebruikte postzegels in te deponeren. Werp uw postzegels dus niet weg!!

In onze kerken vindt u achteraan een doos om gebruikte postzegels in te deponeren. Werp uw postzegels dus niet weg!! Week 26-2015 INTERPAROCHIAAL NIEUWS Eventjes uw aandacht, beste lezers!!! De vakantieperioden breken aan en daardoor is het nummer van Kerk&Leven dat u nu in handen hebt een uitgave die drie weken bestrijkt.

Nadere informatie

Week 23-2016 INTERPAROCHIAAL NIEUWS HEILIG JAAR VAN DE BARMHARTIGHEID

Week 23-2016 INTERPAROCHIAAL NIEUWS HEILIG JAAR VAN DE BARMHARTIGHEID Week 23-2016 INTERPAROCHIAAL NIEUWS HEILIG JAAR VAN DE BARMHARTIGHEID Wat is barmhartigheid eigenlijk? Een centraal thema in de Bijbel en een sleutelwoord in het leven van iedere christen, zegt kardinaal

Nadere informatie

Week / Beste lezers, uitkijken!!! INTERPAROCHIAAL NIEUWS

Week / Beste lezers, uitkijken!!! INTERPAROCHIAAL NIEUWS Week 29-30-31 / 2016 INTERPAROCHIAAL NIEUWS Beste lezers, uitkijken!!! Dit nummer van Kerk & Leven dat u nu in handen hebt gaat over drie weken. U zal uw vertrouwde parochieblad terug in de bus krijgen

Nadere informatie

Week 14-2015 INTERPAROCHIAAL NIEUWS. PALMZONDAG in onze parochies

Week 14-2015 INTERPAROCHIAAL NIEUWS. PALMZONDAG in onze parochies Week 14-2015 INTERPAROCHIAAL NIEUWS PALMZONDAG in onze parochies Laat ons als weleer de kinderen der Joden een zegeweg bereiden voor de Heer, en met palmen in de hand Hem tegemoet gaan. Laat ons juichen

Nadere informatie

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT Voorwoord Vooreerst willen we jou een goeie dag wensen, jij die nu deze folder leest. Een goeie dag vanwege jullie

Nadere informatie

LOURDESBEDEVAART BISDOM HASSELT JULI 2018

LOURDESBEDEVAART BISDOM HASSELT JULI 2018 LOURDESBEDEVAART BISDOM HASSELT 20-25 JULI 2018 DOE MAAR WAT HIJ U ZEGGEN ZAL! Limburgse Diocesane Bedevaarten L.D.B. vzw Tulpinstraat 75, 3500 HASSELT Telefoon: 0479 24 29 18 E-mail: ldb.vzw@telenet.be

Nadere informatie

week 16-2014 Aan al onze abonnees van harte EEN ZALIG PAASFEEST! DE STEEN IS WEGGEROLD

week 16-2014 Aan al onze abonnees van harte EEN ZALIG PAASFEEST! DE STEEN IS WEGGEROLD week 16-2014 Aan al onze abonnees van harte EEN ZALIG PAASFEEST! DE STEEN IS WEGGEROLD De ochtend is nog pril, de zon gaat op in pastelkleuren als Maria van Magdala doet wat haar hart haar ingeeft: de

Nadere informatie

Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent

Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent Openingslied: ZJ 115: De nacht loopt ten einde. Begroeting P. Welkom in deze vierde adventsviering. We zijn samengekomen om kracht en bemoediging,

Nadere informatie

Januari BE

Januari BE Januari 2019 www.kvlvbeveren.be BE63 7376 0310 3708 U kan enkel deelnemen aan een activiteit als u 1. inschrijft bij de verantwoordelijke 2. betaald hebt (storting op bovenstaande KVLV rekening) en dit

Nadere informatie

Het sacrament van de ziekenzalving.

Het sacrament van de ziekenzalving. Het sacrament van de ziekenzalving. Vooraf rustige muziek. 1. Kruisteken en vredeswens door pater Gerard. In de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Amen Vrede zij u allen en allen die u lief

Nadere informatie

LOURDESBEDEVAART BISDOM HASSELT JULI 2019

LOURDESBEDEVAART BISDOM HASSELT JULI 2019 BISDOM HASSELT 15-20 JULI 2019 ZALIG GIJ DIE ARM ZIJT! (Lc 6,20) Ik beloof u geluk in een andere wereld (3de verschijning) Limburgse Diocesane Bedevaarten L.D.B. vzw Tulpinstraat 75, 3500 HASSELT Telefoon:

Nadere informatie

Week UITNODIGING aanstelling pastoor Johan Balcaan. Afscheidsviering pastoor Alain Babylon Zondag 25 september 2016 INTERPAROCHIAAL NIEUWS

Week UITNODIGING aanstelling pastoor Johan Balcaan. Afscheidsviering pastoor Alain Babylon Zondag 25 september 2016 INTERPAROCHIAAL NIEUWS Week 40-2014 INTERPAROCHIAAL NIEUWS UITNODIGING aanstelling pastoor Johan Balcaan Graag nodigt pastoor Johan Balcaen alle parochianen uit naar zijn aanstelling als pastoor van Groot-Aalter. Dit zal doorgaan

Nadere informatie

UITNODIGING. Week E.H. pastoor Alain Babylon. Daarna receptie in het Parochiaal centrum PAX Iedereen welkom! tijdens de eucharistieviering

UITNODIGING. Week E.H. pastoor Alain Babylon. Daarna receptie in het Parochiaal centrum PAX Iedereen welkom! tijdens de eucharistieviering Week 36-2016 INTERPAROCHIAAL NIEUWS UITNODIGING n.a.v. het afscheid van E.H. pastoor Alain Babylon tijdens de eucharistieviering op zondag 25 september 2016 om 10.00 uur in Sint-Corneliuskerk Aalter. Daarna

Nadere informatie

2.3. eventueel reframing : hoe is het zo ver kunnen komen? Wat was wél goed en ben ik je dankbaar voor? Ziekenzegening

2.3. eventueel reframing : hoe is het zo ver kunnen komen? Wat was wél goed en ben ik je dankbaar voor? Ziekenzegening Ziekenzegening 1. Vooraf - kaars meenemen (ev aan familie vragen of ze zelf kaars, kruisbeeld hebben waaraan ze gehecht zijn) - info bij verpleegkundigen en nadien feedback - belet op deur 2.3. eventueel

Nadere informatie

VIERENDE GEMEENSCHAP...

VIERENDE GEMEENSCHAP... ... IN EEN BIDDENDE EN VIERENDE GEMEENSCHAP... KEN JIJ DE EN? 7 is al eeuwenlang een heilig getal. De zevende dag bijvoorbeeld is een rustdag. Zo zijn er ook zeven sacramenten, zeven belangrijke momenten

Nadere informatie

Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen

Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen In de brochure Pastoraal bij het vormsel. Catechese en gemeenschap, wordt de eerste zondag van de advent gesuggereerd als een geschikt moment

Nadere informatie

Week Pluspapa Jozef (bij de vierde adventszondag) ADVENT. GEMEENSCHAPPELIJK NIEUWS. tussen droom en daad

Week Pluspapa Jozef (bij de vierde adventszondag) ADVENT. GEMEENSCHAPPELIJK NIEUWS. tussen droom en daad Week 50-2016 GEMEENSCHAPPELIJK NIEUWS tussen droom en daad Pluspapa Jozef (bij de vierde adventszondag) Het is een vaststelling dat in onze tijd relaties onder druk staan en dat vele stuklopen. Daar zijn

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Samana 2016: teksten kersttijd en advent

Samana 2016: teksten kersttijd en advent Nota Datum: 30/10/2016 Voor: Werkgroep Zingeving Volg nr.: IH Samana 2016: teksten kersttijd en advent Teksten als bouwstenen voor een bezinning, gebedsdienst of eucharistie Verwachtingen advent gebeurt

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C) Intredelied: ZJ nr. 540: Heer, onze Heer, hoe zijt gij aanwezig, strofe 1, 2 en 3. Begroeting P. Welkom zusters en broeders,

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF N 9 08 mei 2018 PASTORALE EENHEID HH. DIMPNA EN GEREBERNUS GEEL (verschijnt niet in juli en augustus)

NIEUWSBRIEF N 9 08 mei 2018 PASTORALE EENHEID HH. DIMPNA EN GEREBERNUS GEEL (verschijnt niet in juli en augustus) NIEUWSBRIEF N 9 08 mei 2018 PASTORALE EENHEID HH. DIMPNA EN GEREBERNUS GEEL (verschijnt niet in juli en augustus) Voorwoord De meiklokjes laten hun kleine belletjes klinken. Op verschillende plaatsen hebben

Nadere informatie

(zie: Orde van Dienst voor de viering van de initiatiesacramenten voor volwassenen)

(zie: Orde van Dienst voor de viering van de initiatiesacramenten voor volwassenen) Dag van het Woord OPNAME IN DE KERKGEMEENSCHAP & overhandiging Evangelie/ Woord van God Opname in de Kerkgemeenschap Catechumenen of geloofsleerlingen zijn volwassenen die een lange weg afleggen om christen

Nadere informatie

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis Oostakker-Lourdes. Jaarkalender 2015

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis Oostakker-Lourdes. Jaarkalender 2015 Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis Oostakker-Lourdes Jaarkalender 2015 JANUARI donderdag 1 januari Feest van de Heilige Moeder Gods 10u00: Plechtige Hoogmis De basiliek wordt gesloten om

Nadere informatie

Wij wensen aan alle vormelingen en hun ouders een hartelijk proficiat bij deze mooie gebeurtenis.

Wij wensen aan alle vormelingen en hun ouders een hartelijk proficiat bij deze mooie gebeurtenis. Week 18-2016 INTERPAROCHIAAL NIEUWS Bij het heilig vormsel. Heilige Geest, ik bid om Uw gaven om mij te sterken als christen. Ik word door mijn vormsel uitgenodigd de weg te volgen van Jezus. Geef mij

Nadere informatie

Stramien voor een nooddoop

Stramien voor een nooddoop Stramien voor een nooddoop Beste ouder(s), Jullie hebben gevraagd om jullie kindje nu te dopen. Het wordt een nooddoop jullie kindje is in nood. Haar/zijn leventje is bedreigd, de toekomst is onzeker.

Nadere informatie

Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis)

Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis) Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis) Intredelied: nr. 530: Zo vriendelijk en veilig als het licht, strofen 1, 2 en 3. Begroeting en openingswoord P. Broeders en

Nadere informatie

Kruistocht van gebed (22) Katholieke priesters handhaaf de Leer van de Kerk

Kruistocht van gebed (22) Katholieke priesters handhaaf de Leer van de Kerk Kruistocht van gebed (22) Katholieke priesters handhaaf de Leer van de Kerk Vrijdag 28 januari 2012 23.50u Mijn dochter, Ik geef de wereld dit kruistochtgebed (22) om gebeden te worden door de katholieke

Nadere informatie

60e AUTOWIJDING PAROCHIE SINT GODELIEVE AALTER-BRUG

60e AUTOWIJDING PAROCHIE SINT GODELIEVE AALTER-BRUG Week 22-2016 INTERPAROCHIAAL NIEUWS Data Eerste Communie en H. Vormsel 2017. Naar aanleiding van de benoeming van onze huidige pastoor E.H. Alain Babylon in Brakel en Lierde en de komst van zijn opvolger

Nadere informatie

Week de patine van de Schrift (bij de start van de Advent) ADVENT. Hij komt! GEMEENSCHAPPELIJK NIEUWS. tussen droom en daad

Week de patine van de Schrift (bij de start van de Advent) ADVENT. Hij komt! GEMEENSCHAPPELIJK NIEUWS. tussen droom en daad Week 47-2016 GEMEENSCHAPPELIJK NIEUWS tussen droom en daad de patine van de Schrift (bij de start van de Advent) Wanneer gelovigen samenkomen, ontmoeten ze niet enkel elkaar, maar komen ze samen rond de

Nadere informatie

Voorbereiding Heilig Avondmaal

Voorbereiding Heilig Avondmaal Voorbereiding Heilig Avondmaal Liefhebben (bijlage) MAANDAG: Opdracht voor de jonge kinderen Knip de hartjes op het werkblad uit, kleur ze en maak er een ketting van of plak ze ergens op. Voor de oudere

Nadere informatie

Week waar bent u naar gaan kijken? (bij de derde adventszondag) ADVENT. GEMEENSCHAPPELIJK NIEUWS. tussen droom en daad

Week waar bent u naar gaan kijken? (bij de derde adventszondag) ADVENT. GEMEENSCHAPPELIJK NIEUWS. tussen droom en daad Week 49-2016 GEMEENSCHAPPELIJK NIEUWS tussen droom en daad waar bent u naar gaan kijken? (bij de derde adventszondag) Waar mensen deining veroorzaken, gaan ze over de tong. Men gaat ernaar kijken, wil

Nadere informatie

Luisteren is tijd durven geven. De ander laten uitpraten. Geen oplossing geven, maar stapvoets op weg gaan. Pastorale dienst

Luisteren is tijd durven geven. De ander laten uitpraten. Geen oplossing geven, maar stapvoets op weg gaan. Pastorale dienst Luisteren is tijd durven geven. De ander laten uitpraten. Geen oplossing geven, maar stapvoets op weg gaan. Pastorale dienst Begeleiding rond levensen zinvragen Welkom Een opname, behandeling of bezoek

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Verzoeningsviering UIT DE DIEPTE ROEP IK, HEER

Verzoeningsviering UIT DE DIEPTE ROEP IK, HEER Verzoeningsviering UIT DE DIEPTE ROEP IK, HEER Deze verzoeningsviering is bedoeld om in de aanloop naar Pasen gehouden te worden. Parochies binnen eenzelfde federatie kunnen samenwerken om ze te organiseren

Nadere informatie

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 1 Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 2 3 4 5 6 Keruchma zingt voor ons: Aan uw voeten Heer Welzalig de man 7 8 Bijbellezing: Lucas 2 : 40 50 De 12-jarige Jezus in de tempel

Nadere informatie

Kerstmis 2017 Nieuwjaar 2018

Kerstmis 2017 Nieuwjaar 2018 www.kwbgooik.be december 2017 kwb gooik & strijland Kerstmis 2017 Nieuwjaar 2018 Het is Kerstmis. Telkens we een traan van verdriet wegnemen. Als we vrede sluiten en haat wegnemen. Telkens we lijden helpen

Nadere informatie

Week 35-2016 INTERPAROCHIAAL NIEUWS IN MEMORIAM : E.H. ERIC DHONDT

Week 35-2016 INTERPAROCHIAAL NIEUWS IN MEMORIAM : E.H. ERIC DHONDT Week 35-2016 INTERPAROCHIAAL NIEUWS IN MEMORIAM : E.H. ERIC DHONDT Met ontsteltenis vernamen we het overlijden van E.H. Eric Dhondt, pastoor in Sint-Martens-Latem en Deurle. Hij kwam om het leven bij een

Nadere informatie

Leidraad voor catechisten

Leidraad voor catechisten Voorbeeld van 3 catechetische samenkomsten na een eucharistieviering met ouders die voor hun kind een initiatiesacrament vragen (doopsel, vormsel, eucharistie/communie) Dit voorbeeld uit het aartsbisdom

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN Week 39 van 25/09/2013 Federatie KERK & leven Hoboken. LERARENGEBED / t WEGELTJE DE WEGEL- HEILIG HART

LITURGISCHE VIERINGEN Week 39 van 25/09/2013 Federatie KERK & leven Hoboken. LERARENGEBED / t WEGELTJE DE WEGEL- HEILIG HART LITURGISCHE VIERINGEN Week 39 van 25/09/2013 Federatie 0341 - KERK & leven Hoboken DE WEGEL- HEILIG HART Zaterdag 28 septemer 18.00 u. Viering in de Wegelkapel Lector: Gaby De Swaene Zondag 29 september

Nadere informatie

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013 Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Parochietour 2013 NOVEENGEBED PAROCHIETOUR 2013 Beste meebidder! Het gebed is van onschatbare waarde. Waarom bidden we dan zo weinig? Dat is een vraag

Nadere informatie

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter 3de aanzet Toen Jezus op zekere dag aan zijn leerlingen vroeg maar gij, wie zegt gij dat Ik ben?, was het Petrus die namens allen antwoordde: Gij zijt de Christus, de Zoon van de Levende God. Petrus sprak

Nadere informatie

Zet je voet maar op het water!

Zet je voet maar op het water! Zet je voet maar op het water! Gezinsdienst Zondag 1 mei 2016 Locatie: Voorganger: Organist: Medewerking: Oosterkerk Ds. Koning Jurjan Lipke Combo Joy 4 All Voor de dienst zingen we: Jezus roept alle kleine

Nadere informatie

Eucharistieviering van 20 juli de zondag door het jaar (A)

Eucharistieviering van 20 juli de zondag door het jaar (A) Eucharistieviering van 20 juli 2014 16de zondag door het jaar (A) Openingslied: ZJ 777: Nu mag uw land onder uw glimlach liggen. Begroeting en inleiding Van harte welkom in deze zomerse zondagsviering.

Nadere informatie

Welkom Openingsgebed

Welkom Openingsgebed Viering Theresia geloofsgemeenschap zondag 1 juni 2014 Welkom Openingsgebed God van leven, wij bidden U: open onze oren om Uw stem te verstaan. Dat wij ons geroepen weten tot dienstbaarheid niet omwille

Nadere informatie

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono Vierde zondag door het jaar De Bergrede De berghelling waar Jezus zijn Bergrede uitsprak. Bovenop de heuvel de kerk van de Bergrede Welkom In het

Nadere informatie

Nabije, en liefde van vroeger. Vergeet mijn afbreuken. want Jij bent genadig. Ps. 25, 6-7

Nabije, en liefde van vroeger. Vergeet mijn afbreuken. want Jij bent genadig. Ps. 25, 6-7 Nabije, gedenk Jouw barmhartigheid en liefde van vroeger. Vergeet mijn afbreuken en misstappen uit mijn jeugd; denk aan mij vol liefde, want Jij bent genadig. Ps. 25, 6-7 Nabije, gedenk Jouw barmhartigheid

Nadere informatie

Op rustige muziek even ontspannen terwijl de groepen ingedeeld worden.

Op rustige muziek even ontspannen terwijl de groepen ingedeeld worden. Op weg naar het Vormsel - de Derde TOVdag: een vurige ontmoeting. Op zaterdag 26 november waren alle vormelingen uitgenodigd op de derde TOV-dag, die in het teken stond van Advent, licht en vuur. s Anderdaags

Nadere informatie

Week NIEUW DEKENAAT MARIA TENHEMELOPNEMING. INTERPAROCHIAAL NIEUWS

Week NIEUW DEKENAAT MARIA TENHEMELOPNEMING. INTERPAROCHIAAL NIEUWS Week 32-2016 INTERPAROCHIAAL NIEUWS NIEUW DEKENAAT Op 15 augustus, feest van Tenhemelopneming van Maria, worden de tien nieuwe dekenaten in het bisdom Gent bij decreet opgericht. Vervolgens zullen de nieuwe

Nadere informatie

1. Priester: Licht en leven vinden we bij God, want Hij wil niet dat de mens

1. Priester: Licht en leven vinden we bij God, want Hij wil niet dat de mens Voorbede Na de homilie van de diaken of de priester volgt de Voorbede. In de Voorbede bidden we als geloofsgemeenschap voor de intenties die in ons hart zijn. Uiteraard gaan de beden in het geval van een

Nadere informatie

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p.

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p. Lesoverzicht 1. Bidden p. 4 2. De Kerk p. 10 3. De priester p. 17 4. Vergeving p. 23 5. De Bijbel p. 28 6. Delen p. 35 7. Het offer p. 41 8. De H. Communie p. 48 9. Zingen voor God p. 55 10. Heilig worden

Nadere informatie

Eucharistie met ziekenzalving

Eucharistie met ziekenzalving Intredelied: Eucharistie met ziekenzalving Vrede voor jou, hierheen gekomen, zoekend met ons om mens te zijn. Jij maar alleen, jij met je vrienden, jij met je last, verborgen pijn: vrede, genade, God om

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Van de Redactie. De redactie

NIEUWSBRIEF. Van de Redactie. De redactie maart 2018 5de jaargang # 3 Van de Redactie Deze maand staat de nieuwsbrief in het teken van Pasen. Pasen, het grootste feest van de christenen. Overal ter wereld zullen de kerken weer vol zijn met mensen

Nadere informatie

Week INTERPAROCHIAAL NIEUWS HERNIEUWEN VAN HET ABONNEMENT OP KERK & LEVEN.

Week INTERPAROCHIAAL NIEUWS HERNIEUWEN VAN HET ABONNEMENT OP KERK & LEVEN. Week 39-2015 INTERPAROCHIAAL NIEUWS HERNIEUWEN VAN HET ABONNEMENT OP KERK & LEVEN. De tijd om uw abonnement op Kerk&Leven te hernieuwen is aangebroken. Wij hopen dat u net als de vorige jaren wekelijks

Nadere informatie

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Intredelied: ZJ 585: Dankt, dankt nu allen God. Begroeting P. In de naam van de Vader, de Zoon en de

Nadere informatie

Week NIEUWE TIJDEN. Benoeming welkom!

Week NIEUWE TIJDEN. Benoeming welkom! Week 21-2016 NIEUWE TIJDEN Benoeming welkom! In ons bisdom is een hele reorganisatie aan gang. De huidige 34 dekenaten worden ingedeeld in 10 grote dekenaten. Een werking die dit jaar nog ingaat vanaf

Nadere informatie

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B Gezinsviering voor Missiezondag 29 e zondag doorheen het jaar B Alle Bijbelteksten werden genomen uit de Bijbel in Gewone Taal. Met dank aan Marie-Louise Hulstaert, lid van de groep voor missieanimatie

Nadere informatie

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs Intredelied: Ga je mee Ga je mee? Zeg niet nee, maar sta op en doe mee. Zet je voetstappen in die van mij. Volg het

Nadere informatie

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt Eerste Communieproject - les 9 57 Jezus en jij Jij bent gedoopt In les 8 hebben we geleerd dat Jezus bij ons blijft. Hoe doet Hij dat? Dat kan omdat Hij de KERK heeft gesticht. De kerk is niet alleen een

Nadere informatie

Liturgie avondgebed in de Stille Week in de Michaëlskerk. Aanvang uur dinsdag 11 april Sterk en dapper

Liturgie avondgebed in de Stille Week in de Michaëlskerk. Aanvang uur dinsdag 11 april Sterk en dapper Liturgie avondgebed in de Stille Week in de Michaëlskerk Voorbereid door gemeenteleden Aanvang 19.30 uur dinsdag 11 april 2017 Sterk en dapper Sterk en dapper is jezelf, anderen en situaties accepteren.

Nadere informatie

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter verzorgden een dansje op de Peruviaanse muziek, onder leiding

Nadere informatie

ZEGENING MET ZALVING ALS KRACHTMOMENT

ZEGENING MET ZALVING ALS KRACHTMOMENT ZEGENING MET ZALVING ALS KRACHTMOMENT Zorg dragen voor elkaar behoort tot het meest menselijke van ons bestaan. Zorg dragen voor elkaar behoort tot het wezen van ons christen-zijn. 1 Harpmuziek (blijvend

Nadere informatie

WEEK Eventjes uw aandacht, beste lezers!!! Bij de start van de vakantie INTERPAROCHIAAL NIEUWS

WEEK Eventjes uw aandacht, beste lezers!!! Bij de start van de vakantie INTERPAROCHIAAL NIEUWS WEEK 26-2016 INTERPAROCHIAAL NIEUWS Eventjes uw aandacht, beste lezers!!! De vakantieperioden breken aan en daardoor is het nummer van Kerk&Leven dat u nu in handen hebt, een uitgave die drie weken bestrijkt.

Nadere informatie

Als je bidt, ga dan je binnenkamer in; bid tot je Vader die in het verborgene is. Je Vader, die in het verborgene ziet, zal het je belonen.

Als je bidt, ga dan je binnenkamer in; bid tot je Vader die in het verborgene is. Je Vader, die in het verborgene ziet, zal het je belonen. Als je bidt, ga dan je binnenkamer in; bid tot je Vader die in het verborgene is. Je Vader, die in het verborgene ziet, zal het je belonen. Jezus 52 weken Schrijvend bezinnen op Jezus woorden voor jou

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

De Bijbel open (05-01)

De Bijbel open (05-01) 1 De Bijbel open 2013 1 (05-01) Vandaag is het de eerste zaterdag in het nieuwe jaar 2013. Ik wil deze uitzending beginnen met u van harte een gezegend Nieuwjaar toe te wensen. Maar wat is een gezegend

Nadere informatie

Liturgie voor de Thomasviering

Liturgie voor de Thomasviering Liturgie voor de Thomasviering Zondag 26 mei 2013 om 18.30 uur in de Voorhof Voorganger: ds. Dick Steenks Pianist: Piet de Vries M.m.v. Katiuska Roodenburg VOORAF Muziek van Oslo Gospel Choir U2 I still

Nadere informatie

Baalderdienst Zondag 25 juni 2017

Baalderdienst Zondag 25 juni 2017 Baalderdienst Zondag 25 juni 2017 Orde voor de Baalderdienst Voorganger: Muziek: ds. Wim van der Wel Nu je Onderweg Band Voor de dienst: U kent mij als geen ander God kent jou vanaf het begin Te zingen

Nadere informatie

INTRO. Houd van je Heer God met je hele hart en met je hele ziel, met je hele verstand en met alles wat in je is.

INTRO. Houd van je Heer God met je hele hart en met je hele ziel, met je hele verstand en met alles wat in je is. INTRO Tijd voor week 3 van de Focus 21 days Challenge. De afgelopen twee weken hebben we ons gefocust op God en gefocust op (acties van) geloof, deze week gaan we ons focussen op liefde. In de tijd waarin

Nadere informatie

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 ORDE voor afscheidsdienst van Theo Cornelis Heus Theo Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 Voorganger: ds. Jaap Hansum Orgel: mw. Margret Spelt Intochtsmuziek: George Samphire - The Lonely Shepherd

Nadere informatie

Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt

Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt 15/10/2008 BEGROETING (door de priester) Sofie : Welkom, lieve Vital. Maandenlang hebben we naar jou komst uitgekeken. Vol verwachting, vol hoop en zeker vol liefde. Iedere

Nadere informatie

Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 14 oktober e zondag doorheen het jaar B

Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 14 oktober e zondag doorheen het jaar B Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 28 e zondag doorheen het jaar B De eerste lezing in deze viering werd genomen uit de Willibrordvertaling 1995. De andere lezingen werden genomen uit de Bijbel

Nadere informatie

Het sacrament van de ziekenzalving.

Het sacrament van de ziekenzalving. Het sacrament van de ziekenzalving. 1. Kruisteken en vredeswens door pater Gerard. In de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Amen Vrede zij u allen en allen die u lief zijn. 2. Welkomswoord.

Nadere informatie

Week INTERPAROCHIAAL NIEUWS VERTROUWEN

Week INTERPAROCHIAAL NIEUWS VERTROUWEN Week 33-2015 INTERPAROCHIAAL NIEUWS VERTROUWEN We leven vandaag in een wereld vol wantrouwen. Mensen hebben soms weinig vertrouwen in elkaar. Ingegeven door onzekerheden en angst wantrouwen we vreemdelingen,

Nadere informatie

Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C) Openingslied: ZJ 585: Dankt, dankt nu allen God. Begroeting en kruisteken P. Vakantietijd, een stille tijd, een tijd om op bezoek

Nadere informatie

Jonggezinnedienst 24 sept uur Thema : de Koninklijke trein Kind vermist/gemist opening winterwerk met ds Hoekman

Jonggezinnedienst 24 sept uur Thema : de Koninklijke trein Kind vermist/gemist opening winterwerk met ds Hoekman Jonggezinnedienst 24 sept 2017 10.00 uur Thema : de Koninklijke trein Kind vermist/gemist opening winterwerk met ds Hoekman Welkom en afkondigingen: Zingen: Heb je al een kaartje voor de koninklijk trein

Nadere informatie

Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 7 oktober e zondag doorheen het jaar B

Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 7 oktober e zondag doorheen het jaar B Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 27 e zondag doorheen het jaar B Alle Bijbelteksten werden genomen uit de Bijbel in Gewone Taal. Deze viering is een uitgave van Missio vzw: Vorstlaan 199, 1160

Nadere informatie

Geef ons vandaag het brood dat we nodig hebben

Geef ons vandaag het brood dat we nodig hebben Geef ons vandaag het brood dat we nodig hebben In de afgelopen twee weken mochten we horen dat bidden vooral vertrouwd omgaan met God is. En wij mogen betrokken zijn bij het werk van de Vader: de komst

Nadere informatie

Feest van de heilige Familie en Oudjaar. viering zondag 20 dec jaar c. Antonius van Padua..

Feest van de heilige Familie en Oudjaar. viering zondag 20 dec jaar c. Antonius van Padua.. Feest van de heilige Familie en Oudjaar. viering zondag 20 dec. 2018 jaar c. Antonius van Padua.. Genade, vrede en verbondenheid, in de naam van de Vader, Zoon en Heilige Geest. Welkom U allen op deze

Nadere informatie

INTRO. God spreekt, dagelijks, kies jij ervoor je op zijn stem te focussen en gehoorzaam te zijn? Pr. Rob & Joël de Boer

INTRO. God spreekt, dagelijks, kies jij ervoor je op zijn stem te focussen en gehoorzaam te zijn? Pr. Rob & Joël de Boer INTRO We leven in een tijd waar afleiding één van de grootste obstakels is in het verstaan van Gods stem. Een obstakel dat deel is van de strategie van de satan om ons uit Gods bestemming te halen en ons

Nadere informatie

Week 17. PALMZONDAG in onze parochies

Week 17. PALMZONDAG in onze parochies Week 17 PALMZONDAG in onze parochies Palmzondag heeft twee kanten: Er is sprake van enthousiaste mensen, die Jezus begroeten bij zijn intocht in Jeruzalem, en tot op vandaag lopen mensen naar de kerk om

Nadere informatie

Week INTERPAROCHIAAL NIEUWS. Christina Callant. Eventjes uw aandacht, beste lezers!!!

Week INTERPAROCHIAAL NIEUWS. Christina Callant. Eventjes uw aandacht, beste lezers!!! Week 25-2016 INTERPAROCHIAAL NIEUWS Christina Callant Eventjes uw aandacht, beste lezers!!! De vakantieperioden breken aan en de vakantienummers komen in zicht: Voor het nummer 26-27-28 (verschijningsdatum

Nadere informatie

Week INTERPAROCHIAAL NIEUWS BROEDERLIJK DELEN MET EEN LEVEN SPEEL JE NIET.

Week INTERPAROCHIAAL NIEUWS BROEDERLIJK DELEN MET EEN LEVEN SPEEL JE NIET. Week 07-2016 INTERPAROCHIAAL NIEUWS BROEDERLIJK DELEN 2016. MET EEN LEVEN SPEEL JE NIET. We hadden het er verleden week reeds over: In Colombia worden de boeren hun gronden dagelijks bedreigd door grote

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij:

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij: 2 Papa Mama Peter Meter.... Pastoor Reneerkens De volgende mensen zijn er ook bij: 3 BEGROETING EN WELKOMSTWOORD Alles went, zeggen we wel eens, zelfs het wonder wat altijd weer opnieuw gebeurt, wordt

Nadere informatie

De geboden onderhouden, is trouw zijn aan God, maar het is evenzeer trouw zijn aan onszelf, aan onze ware natuur, en aan onze diepe aspiraties.

De geboden onderhouden, is trouw zijn aan God, maar het is evenzeer trouw zijn aan onszelf, aan onze ware natuur, en aan onze diepe aspiraties. Maria, leer ons bidden! Het gebed is er niet in de eerste plaats om ons te voldoen. Ze is onteigening van onszelf om ons in de gesteltenissen te plaatsen van de Heer, Hem in ons te laten bidden. In een

Nadere informatie

Orde voor de Baalderdienst op 24 september 2017 In sporthal De Kamp. Thema:

Orde voor de Baalderdienst op 24 september 2017 In sporthal De Kamp. Thema: Orde voor de Baalderdienst op 24 september 2017 In sporthal De Kamp Thema: Welkom Aansteken van de Paaskaars & Lezen van het gedicht door Merel en Ezra Kaars, jij mag branden in ons midden; branden bij

Nadere informatie