Rapport ketenaanpak voor Romafamilies met een meervoudige problematiek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rapport ketenaanpak voor Romafamilies met een meervoudige problematiek"

Transcriptie

1 Rapport ketenaanpak voor Romafamilies met een meervoudige problematiek

2 Rapport ketenaanpak voor Romafamilies met een meervoudige problematiek 1. Ontstaan van de ketenaanpak in het Waasland 1.1 Inleiding Doorheen de jaren kwamen om en bij de ex-joegoslavische Roma naar het Waasland. De meerderheid van deze families vindt hun weg in de Vlaamse samenleving. Anderen hebben het moeilijker met hun integratieproces en komen bij veel diensten en voorzieningen uit het Waasland met vele vragen aankloppen. De deelnemers van het Forum Roma Waasland constateerden dat meerdere hulp- en dienstverleners deze families ondersteunen, zonder dit voldoende van elkaar te weten. Deze families worden vaak als families met een meervoudige problematiek gezien. Met de Ketenaanpak Romafamilies met een meervoudige problematiek wilden de diensten en voorzieningen, onder bepaalde voorwaarden en mits strikte afspraken, gezamenlijk de families ondersteunen en een meer effectieve en efficiënte hulp aanbieden. 1.2 Geschiedenis van de ketenaanpak in het Waasland ODiCe en CAW besloten om samen deze ketenaanpak te implementeren in het Waasland. Met middelen van de provincie Oost-Vlaanderen werd een halftijdse kracht aangenomen, m.n. Kim Coornaert, om deze doelstelling te realiseren. Van deze projectmedewerker werd verwacht dat hij in de periode vanaf 22 april tot en met 31 december de ketenaanpak vorm gaf en een draaiboek uit te werken voor diensten die er vanaf 2015 gebruik van zouden willen maken. De eerste ideeën over de ketenaanpak ontstonden op een bijeenkomst van het Forum Roma Waasland. Op 18 april 2013 werd op dit Forum gekeken hoe andere steden gelijkaardige projecten rond hulpverlening aan Roma hebben uitgewerkt, en welke elementen men kan gebruiken voor de ketenaanpak in het Waasland. De Antwerpse Dienst Samen Leven stelde toen hun ketenaanpak voor terwijl de Integratiedienst Gent stil stond bij het cliëntoverleg gezinnen in precaire situaties. Na deze algemene info gingen we in het Waasland met een beperkte groep verder aan de slag en kwamen we tot het theoretisch kader over Ketenaanpak Romafamilies met een meervoudige problematiek : - Op 4 juni 2013 werd op het Forum Roma Waasland een voorstelling gegeven van bestaande initiatieven die inspiratie konden bieden voor de ketenaanpak in het Waasland: Roma t Werkt, Buurtstewards, Casemanagement van het OCMW van Sint-Niklaas, zorgoverleg vanuit de mutualiteiten en tweewekelijks overleg vanuit de politie Sint-Niklaas. - Op 17 oktober 2013 werden lokale acties in het Waasland opgezet rond hulpverlening aan Roma meer in detail onder de loep genomen: Project Romacoaches in Temse, Buurtstewards Sint-Niklaas, Project Roma t Werkt (OCMW s Temse, Beveren en Sint-Niklaas + ODiCe). Hierbij werd expertise doorgegeven over het werken met Roma in de hulpverlening (good practices, bad practices).

3 - De deeltijds projectmedewerker ging op 22 april 2014 van start met de concrete theoretische uitwerking van de ketenaanpak voor het Waasland en het zoeken naar casussen binnen partnerorganisaties in het Waasland. De opgedane ervaring in de casussen resulteerde in dit rapport en het bijbehorende Draaiboek Ketenaanpak. - Op 15 mei 2014 is de projectmedewerker op bezoek gegaan bij Ward Vandelanotte, de coördinator van het project Cliëntoverleg gezinnen in precaire situaties, een vergelijkbare methodiek toegespitst op Romafamilies in Gent. Dit met als doel elementen uit deze methodiek die ook nuttig zijn voor de ketenaanpak in het Waasland, maar ook om valkuilen en moeilijkheden die er zijn bij het werken met deze doelgroep, te bespreken. De grootste inspiratie voor de ketenaanpak in het Waasland werd gehaald uit het cliëntoverleg gezinnen in precaire situaties en de casemanagementmethodiek. 2. Partners bij de uitwerking van het project ODiCe en CAW sloegen de handen in elkaar om de ketenaanpak uit te werken voor het Waasland. Hiervoor konden ze rekenen op de steun en inzet van verschillende partnerorganisaties, die de nood van een integrale aanpak van Roma met meervoudige problematiek aanvoelden. Volgende diensten hebben reeds vroeg in het traject hun engagement toegezegd om het project te sturen en aan het project mee te werken als ketenpartners: - Dienst Samenleving stad Sint-Niklaas en de buurtstewards - Welzijnshuis Sint-Niklaas - Sociaal Huis Beveren - Integratiedienst gemeente Temse - OCMW Temse en Project Roma t Werkt - Kind en Gezin - Roma Cultureel Centrum (RCC) Ook volgende organisaties hebben in een latere fase kennis genomen van het project en zijn bereid deel te nemen aan cliëntoverleg via de ketenaanpak: - VLOS - Werkwinkel Sint-Niklaas - VDAB Sint-Niklaas - LOP Sint-Niklaas Al deze instellingen en organisaties werden in de eerste werkdagen van de projectmedewerker door hem bezocht met als doel zichzelf en het project voor te stellen en naar de intenties van de partnerorganisaties te polsen. Om het project verder bekend te maken, werden door de projectmedewerker twee informatiebrochures opgesteld, één met een voorstelling van de ketenaanpak voor hulpverleners, en

4 één om Romafamilies met een meervoudige problematiek uitleg te verschaffen over de mogelijkheden en doelstellingen van de ketenaanpak. Deze brochure is ook vertaald naar het Servo-Kroatisch door Imer Kajtazi, voorzitter van het RCC. Meermaals werd geprobeerd het wijkgezondheidscentrum De Vlier te betrekken bij de ketenaanpak. Deze organisatie wilde echter niet deelnemen aan de stuurgroepvergaderingen, maar verklaarde zich wel akkoord met deelname aan overlegmomenten. Ze wilde niet in een vast kader stappen, om de vertrouwensband met de families en het medisch geheim niet in het gedrang te brengen. 2.1 Stuurgroep De stuurgroep is de vergadering van deelnemende organisaties. Op de vergadering wordt de voortgang van de ketenaanpak, uitgewerkt door de projectmedewerker, besproken. Discussies omtrent moeilijkheden worden er gevoerd en beslissingen over te volgen stappen genomen. Deze stuurgroep is in de periode van 22 april tot 31 december 3 keer samengekomen om het project te sturen. ODiCe zit de stuurgroep voor. Hierin zitten de partners die mee het project vorm willen geven. De voorzitter van de stuurgroep brengt de partners op afgesproken tijdstippen samen, maakt in samenspraak met de kerngroep de agenda van de bijeenkomst op en bewaakt de grote lijnen van het traject. Volgende diensten waren bereid deel te nemen aan en mee te denken tijdens de stuurgroepvergaderingen: - ODiCe (voorzitter van de stuurgroep) - CAW (projecttrekker) - OCMW Sint-Niklaas (ketenpartner) - Sociaal Huis Beveren (ketenpartner) - OCMW Temse (ketenpartner) - Roma Cultureel Centrum (ketenpartner) - Buurtstewards (ketenpartner) - Integratiedienst Temse (ketenpartner) - Kind & Gezin (ketenpartner) - Roma t Werkt 2.2 Kerngroep De kerngroep, verantwoordelijk voor de dagelijkse vorderingen in de uitwerking van de ketenaanpak, bestond uit het CAW, vertegenwoordigd door Marijke De Bruyn, de projectmedewerker Kim Coornaert, en ODiCe, vertegenwoordigd door Stijn De Reu. Om de agenda op te stellen voor de stuurgroepvergaderingen, maar ook om nieuwe ideeën te bespreken en praktische oplossingen te bedenken voor onvoorziene problemen kwam de kerngroep van het project samen, op aanvraag en wanneer dit nodig bleek.

5 3. Casussen Na de theoretische uitwerking van het project, was het noodzakelijk om met casussen van start te gaan, om de theorie aan de praktijk te toetsen. Om casussen te verkrijgen moesten de hulpverleners die in contact zouden kunnen komen met Roma met meervoudige problematiek, op de hoogte worden gebracht van de nieuwe methodiek. Daarom ging de projectmedewerker de ketenaanpak voorstellen aan de maatschappelijk werkers en hulpverleners van het CAW in Sint-Niklaas, de sociale dienst van het OCMW van Temse, en aan potentiële aanmelders in het OCMW in Beveren. Ook de twee informatiebrochures van de ketenaanpak één voor hulpverleners en één voor Roma-families werden verspreid om de ketenaanpak bekend te maken. Deze waren beschikbaar in het Roma Cultureel Centrum, en werden per verstuurd naar alle partnerorganisaties.. Desondanks bleek het voor de projectmedewerker moeilijk om dossiers te verkrijgen. Enerzijds komt dit door een gebrek aan motivatie en succeservaringen vanwege de hulpverlening naar Roma, anderzijds zijn er veel argwaan en negatieve ervaringen met de hulpverlening binnen de Romagemeenschap zelf. Zoals hieronder duidelijk zal worden, is die motivatie en positieve instelling van beide partijen noodzakelijk om de ketenaanpak goed te laten verlopen en tot successen te komen. Dit is dus een eerste criterium waaraan moet worden voldaan alvorens een ketenaanpak op te starten. 3.1 Casus Sint-Niklaas, casemanagement De methodiek van de ketenaanpak vertoont sterke gelijkenissen met die van het casemanagement, die reeds geïmplementeerd werd in het OCMW van Sint-Niklaas. Omdat de ketenaanpak geenszins andere, reeds bestaande projecten en methodieken wil beconcurreren werd besloten dat dossiers van Romafamilies met een meervoudige problematiek worden aangemeld bij het OCMW. Bij overleg rond een Romafamilie in het casemanagement mocht de projectmedewerker van de ketenaanpak dan als toeschouwer aanwezig, om toch over de mogelijkheid te beschikken deze casussen als leermomenten te integreren bij de uitwerking van de ketenaanpak. Op 17 juli vond dan, in aanwezigheid van de projectmedewerker, een overleg rond een Romafamilie plaats in het OCMW van Sint-Niklaas. Coördinator van het casemanagement is Lynn Veldeman. De aanmelding kwam vanuit de preventieve woonbegeleiding van het CAW en de buurtstewards. Dit overleg vond plaats zonder de aanwezigheid van de cliënt, die wel zijn toestemming gegeven heeft om het overleg in zijn afwezigheid toch te laten doorgaan. Er is van dit overleg een mooi verslag opgemaakt, met daarin de oplijsting van alle afspraken. Jammer genoeg is er over de afsprakenopvolging geen enkele feedback gekomen. We weten dus niets over het resultaat en de gevolgen van dit overleg. Besluit: - opvolging van de tijdens het overleg gemaakte afspraken, en communicatie erover, is essentieel om tot een goede aanpak te komen. Bij het ontbreken van feedback ontstaan frustraties bij de deelnemers aan het overleg, en het geeft het gevoel van tijdverlies.

6 3.2 Casus familie X, Temse: De eerste aanmelding van dit dossier bracht belangrijke bedenkingen op gang over de rol van de coördinator: het is belangrijk dat het aanmeldingsgesprek tussen aanmelder en coördinator gebeurt zonder de aanwezigheid van de cliënt. Wanneer de cliënt aanwezig is, kan de coördinator in de perceptie bij de cliënt in de rol van extra hulpverlener worden geduwd, wat hij/zij niet is. De cliënt kan zo in de veronderstelling zijn dat de coördinator hem/haar persoonlijk zal helpen/begeleiden. De aanmelder bleek vast te zitten in de hulpverlening aan de cliënt en dacht dat de ketenaanpak misschien een oplossing zou bieden. Na onderzoek bleek ook dat de bij de cliënt aanwezige problematiek niet het goede uitgangspunt is voor de ketenaanpak. Voor de aanmelder leek het een manier om (extra) druk te kunnen zetten op de familie. Na een bezoek om de vrouw te motiveren deel te nemen aan het overleg bleek dat ook vanwege de cliënt veel onbegrip en frustratie is t.a.v. de hulpverlening. Dit lijkt een situatie te zijn waaraan eerst moet worden verholpen alvorens met de ketenaanpak te kunnen starten. Na het inwinnen van informatie door de coördinator omtrent de problemen op de verschillende levensdomeinen bleek dat er een aantal stappen gezet moesten worden om bepaalde problemen op te lossen. Voor de aanmelder werd het dossier op die manier wel duidelijker en overzichtelijker. Besluit: - de voorwaarden aan een dossier om voor de ketenaanpak in aanmerking te komen moeten minutieus onderzocht worden, zodat duidelijk wordt of de ketenaanpak de aangewezen methodiek is om met de problemen van een bepaald gezin aan de slag te gaan. Ook de rol van de verschillende deelnemers moet gerespecteerd worden, zodat de cliënt weet wat te verwachten en van wie. 3.3 Casus Y, Beveren De aanmelding van familie Y uit Beveren vond plaats op 9/10 in het Sociaal Huis van Beveren. Bij het aanmeldingsgesprek tussen de aanmelder en de projectmedewerker werd ervoor gekozen twee aparte overleggen te organiseren rond de gezondheidsproblemen enerzijds en rond de samenlevingsproblemen met het inwonende gezin anderzijds. Op 30 oktober vond het eerste overleg rond de gezondheidsproblematiek van de cliënte plaats. Voor dit overleg werden volgende mensen uitgenodigd: de huisarts, de budgetbeheerder van het OCMW, de aanmelder en een hulpverlener van Gezinszorg. Om er voor te zorgen dat de cliënte haar afspraken beter opvolgde, werd besloten haar een kalender te maken met daarop een weekoverzicht. Hulpverleners kunnen hierop hun afspraken visueel voorstellen. Deze kalender bleek ervoor te zorgen dat de cliënte inderdaad haar afspraken nakwam. Haar bereidwilligheid mee te werken met de ketenaanpak had ook een positieve invloed op de inschikkelijkheid van het Bijzonder Comité Sociale Zorg ten aanzien van de cliënte.

7 Op 8 december volgde het tweede overleg rond de samenlevingsproblematiek met het illegale gezin van de zoon, met de coördinator, aanmelder, budgetbeheerder, projectmedewerker ketenaanpak, ex-schoondochter (tolk, vrouw van een andere zoon), de cliënte, en inwonende schoondochter. Tijdens dit overleg werden zeer concrete afspraken gemaakt over de organisatie en gebruik van spullen in het huis. Er werd gevraagd respectvol met elkaar en met de buren om te gaan. Besluit: - het kan nuttig zijn om de probleemgebieden van de cliënt op te delen in verschillende delen en rond die delen afzonderlijke overleggen te organiseren. Op die manier zorg je ervoor dat het overleg steeds relevant is voor alle aanwezigen. Aanbeveling is dat er voldoende vrij kan worden omgesprongen procedure: elke casus is specifiek en moet ook zo benaderd worden. - Voor de aanmelder vormt inroepen van de ketenaanpak in eerste instantie een extra tijdsinvestering. Maar de overtuiging bij de aanmelder is wel dat dit op termijn een tijdswinst betekent. - Het is een voordeel dat de coördinator van het ketenoverleg enige kennis en affiniteit met de doelgroep heeft. Dit is niet evident. In de toekomst kan ervoor geopteerd worden om tijdens eventuele samenkomsten van mogelijke coördinatoren aandacht te besteden aan de specifieke aspecten aan de hulpverlening aan Roma (via vorming, via intervisie, via uitwisseling). 3.4 Casus Z, Temse Er was sprake dat de integratiedienst een dossier zou aanmelden. Maar na bespreking tussen de aanmelder en het hoofd van de Romafamilie, bleek dat er voor het doorgeven van dit dossier aan de ketenaanpak geen toestemming kon worden gegeven door het hoofd van de familie. Deze toestemming is echter noodzakelijk, als we onze deontologie willen volgen. Besluit: - De instemming van de deelnemende Roma om deel te nemen aan de ketenaanpak is een uitgangspunt voor de opstart ervan.

8 4. Besluit We zijn er ons van bewust dat de methodiek van de ketenaanpak niet nieuw is en niet per definitie leidt tot nieuwe inzichten in het werken met Roma-cliënten in het algemeen. Het is natuurlijk erg belangrijk om dit mee te geven aan hulpverleners die een ketenaanpak willen opstarten, want zo kunnen onrealistische verwachtingen worden voorkomen. Door het feit dat Roma onze moedertaal dikwijls onvoldoende beheersen, hebben hulpverleners vaak het gevoel dat deze mensen niet willen meewerken, of niet begrijpen wat van hen verwacht wordt. Op die manier stapelt de ontevredenheid over de vorderingen bij beide partijen zich op. Om uit deze impasse te geraken is het belangrijk dat de hulpverlener authentiek blijft binnen het werken met Roma. De ketenaanpak kan hiertoe een hulpmiddel zijn. De ketenaanpak ontslaat de deelnemers niet van de eigen deontologische richtlijnen, bijvoorbeeld aangaande het beroepsgeheim. De ketenaanpak heeft wel de intentie om de hulpverlening die er reeds is voor een bepaalde Romacliënt of -familie, maar versplinterd is, beter op elkaar af te stemmen om zo tot een integrale en geïntegreerde hulpverlening te komen, die daarenboven efficiënter werkt. De inbreng van de Romacliënt zelf staat hierbij steeds voorop en is essentieel. Door de verschillende hulpverleners die rond één bepaalde cliënt of familie werken, samen te brengen in een gezamenlijk overleg en de cliënt centraal te stellen binnen het hulpverleningsproces, slagen we er met de ketenaanpak in zowel de cliënt als de hulpverleners meer grip en overzicht te geven op vaak complexe levenssituaties. 5. Vervolg ketenaanpak Met ervaring en kennis opgedaan via de casussen, en in overleg met de stuurgroep, is de projectmedewerker van de ketenaanpak voor Romafamilies met een meervoudige problematiek overgegaan tot de opmaak van een draaiboek, dat diensten die in de toekomst een ketenaanpak willen opstarten kunnen gebruiken om tot een integrale hulpverlening te komen. Ook een folder met een korte voorstelling (Wie, wat, hoe, doel van de ketenaanpak en contactgegevens) werd opgemaakt en gedrukt om te verspreiden onder de diensten die zich ook na 2014 engageren in de ketenaanpak. Met dit draaiboek en de folder kunnen diensten vanaf 1 januari 2015 aan de slag om een ketenaanpak om te starten voor Romafamilies met een meervoudige problematiek. De stuurgroep zal ook blijven samenkomen om moeilijkheden te bespreken en de methodiek te verfijnen. Het spreekt voor zich dat bijkomende ervaringen met nieuwe casussen tot nieuwe inzichten zullen leiden en de mogelijkheid zullen bieden om de methodiek aan te passen aan deze nieuwe inzichten.

9 Bij een dossier dat in aanmerking komt voor de ketenaanpak kan contact opgenomen worden met: - Waasland algemeen: CAW Oost-Vlaanderen, Gasmeterstraat 81b, 9100 Sint-Niklaas Marijke De Bruyn Tel. 03/ marijkedebruyn@cawoostvlaanderen.be - Sint-Niklaas: Welzijnshuis, Abingdonstraat 99, 9100 Sint-Niklaas Lynn Veldeman Tel lynn.veldeman@ocmwsintniklaas.be - Beveren: Sociaal Huis, Oude Zandstraat 92, 9120 Beveren Els Servaes Tel Els.Servaes@ocmwbeveren.be - Temse : OCMW, Kouterstraat 1, 9140 Temse Martin De Loose Tel Martin.DeLoose@ocmwtemse.be of Integratiedienst, AC De Zaat, Frans Boelplein 1, 9140 Temse Ann Scholliers Tel ann.scholliers@temse.be

DRAAIBOEK PROJECT ROMA T WERKT

DRAAIBOEK PROJECT ROMA T WERKT DRAAIBOEK PROJECT ROMA T WERKT Het project Roma t Werkt werd uitgeschreven door Odice vzw en de OCMW s van Beveren, Sint- Niklaas en Temse. Het project werd gesubsidieerd door het Europees Sociaal Fond

Nadere informatie

Ketenaanpak in Antwerpen

Ketenaanpak in Antwerpen Ketenaanpak in Antwerpen Ketenaanpak bij Intrafamiliaal Geweld Ketenaanpak bij Roma (buurtstewards inzet) Ketenaanpak bij Radicalisering CO3 Cliënt centrale Organisatie 3 sectoren die samenwerken: 1) bestuur:

Nadere informatie

1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg (SEL)? 4.

1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg (SEL)? 4. Klankbordgroep eerste lijn Gent 18 januari 2011 i.s.m. PLAZZO 1 Programma 1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg

Nadere informatie

Family Justice Center Mechelen Korte Keten. Raadscommissie Welzijn 08/05/2017

Family Justice Center Mechelen Korte Keten. Raadscommissie Welzijn 08/05/2017 Family Justice Center Mechelen Korte Keten Raadscommissie Welzijn 08/05/2017 1 Korte Keten? Partners Korte Keten Bevindingen na 4 jaar Korte Keten Doorontwikkeling naar Family Justice Center 2 Korte Keten

Nadere informatie

alle campagnefoto s Maak het mee : Paul Delaet provincie Limburg Universiteitslaan 1 B-3500 HASSELT limburg.be

alle campagnefoto s Maak het mee : Paul Delaet provincie Limburg Universiteitslaan 1 B-3500 HASSELT limburg.be alle campagnefoto s Maak het mee : Paul Delaet provincie Limburg Universiteitslaan 1 B-3500 HASSELT limburg.be deontologisch kader pedagogisch advies Situering Het Limburgs netwerk opvoedingsondersteuning

Nadere informatie

Jaarplan 2017 Veiligheidshuis Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Jaarplan 2017 Veiligheidshuis Bonaire, Sint Eustatius en Saba Jaarplan 2017 Veiligheidshuis Bonaire, Sint Eustatius en Saba Justine Verschoor Januari 2017 1 Inleiding Vanaf maart 2015 is een start gemaakt met het opzetten van een Veiligheidshuis op Bonaire met de

Nadere informatie

radar RADAR is het netwerk geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren in Oost-Vlaanderen. connect 0-4 is een programma dat instaat

radar RADAR is het netwerk geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren in Oost-Vlaanderen. connect 0-4 is een programma dat instaat radar RADAR is het netwerk geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren in Oost-Vlaanderen. RADAR verbindt verschillende actoren en organisaties om de geestelijke gezondheid van kinderen, jongeren

Nadere informatie

Uitwisseling Beroepsgeheim voor jeugdhulpverleners: Markante vaststellingen

Uitwisseling Beroepsgeheim voor jeugdhulpverleners: Markante vaststellingen Uitwisseling Beroepsgeheim voor jeugdhulpverleners: 9-11-2017 Markante vaststellingen Uitnodiging: Vorm kleine groepjes van 5 personen ( liefst vanuit verschillende organisaties). Je krijgt drie vragen

Nadere informatie

Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject

Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject Huidige Partners: - Mariaziekenhuis ( gynaecologen-vroedvrouwen-sociale dienst) - Huisartsen regio - CKG/Amberbegeleiding - CIG De Zeshoek -

Nadere informatie

Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering

Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering Martine De Moor Coördinator initiatief vrijwillige bewindvoering Brussel/21 maart 2019 Initiatief vrijwillige bewindvoering is genomen in 1997 maakt deel

Nadere informatie

WOONPROBLEMEN? Het woon-zorgcontinuüm in de praktijk. Uw thuis in Temse

WOONPROBLEMEN? Het woon-zorgcontinuüm in de praktijk. Uw thuis in Temse WOONPROBLEMEN? Het woon-zorgcontinuüm in de praktijk Uw thuis in Temse 2 Het woon-zorgcontinuüm, algemeen Het woon-zorgcontinuüm is ingericht in de regio Beveren, Temse en Kruibeke en heeft als doel uithuiszetting

Nadere informatie

Informatiebrochure: KetenAanpak Turnhout Veilig Thuis KAT: Voor professionelen

Informatiebrochure: KetenAanpak Turnhout Veilig Thuis KAT: Voor professionelen Informatiebrochure: KetenAanpak Turnhout Veilig Thuis KAT: Voor professionelen Meer info: https://fjc-veiligthuis.be/turnhout/ 2 Inhoudstafel 2 1. Inleiding... 2. Ketenaanpak Turnhout KAT. 2.1. Doelstellingen

Nadere informatie

Commissie Welzijn, Werk en Milieu

Commissie Welzijn, Werk en Milieu Commissie Welzijn, Werk en Milieu Mondelinge vraag OPSCHRIFT Vergadering van 18 oktober 2016 Nummer: 2016_MV_00477 Onderwerp: Mondelinge vraag van raadslid Zeneb Bensafia: Opvolging Project Ambassadeurs

Nadere informatie

Evaluatie Zorg Advies Teams 0-12 jarigen Maassluis

Evaluatie Zorg Advies Teams 0-12 jarigen Maassluis Evaluatie Zorg Advies Teams 0-12 jarigen Maassluis 1/5 Inleiding Aanleiding voor het schrijven van deze evaluatie over de Zorg Advies Teams (ZAT) is de komst van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in

Nadere informatie

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning 7.1. Organigram 7.2. Inleiding 7.3. Statistische gegevens 103 Deel 7: Project opvoedingsondersteuning 7.1. Organigram project opvoedingsondersteuning Het project

Nadere informatie

Samenwerkingsprotocol Collectieve Schuldenregeling

Samenwerkingsprotocol Collectieve Schuldenregeling Samenwerkingsprotocol Collectieve Schuldenregeling BudgetInZicht Kempen Johan Van Baekel en Kevin Geentjens Even voorstellen Johan Van Baekel Stafmedewerker CAW De Kempen Tot december 2016 teamverantwoordelijke

Nadere informatie

Cliëntoverleg binnen de thuiszorg

Cliëntoverleg binnen de thuiszorg = een overleg waarbij alle hulpverleners worden samengebracht die op een bepaald moment betrokken zijn bij een bepaalde zorgsituatie. * alle professionele hulpverleners (HA, TVP, GBH, PD, Kine, DVC,.)

Nadere informatie

Dagcentrum 't Spant. Dagcentrum voor gezins- en jongerenbegeleiding binnen de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp 'T SPANT

Dagcentrum 't Spant. Dagcentrum voor gezins- en jongerenbegeleiding binnen de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp 'T SPANT Dagcentrum 't Spant Dagcentrum voor gezins- en jongerenbegeleiding binnen de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp 'T SPANT Wat is het dagcentrum? Dagcentrum t Spant is een voorziening van Huize St. Vincentius

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT INTERSECTORAAL REGIONAAL OVERLEG JEUGDHULP WEST-VLAANDEREN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT INTERSECTORAAL REGIONAAL OVERLEG JEUGDHULP WEST-VLAANDEREN HUISHOUDELIJK REGLEMENT INTERSECTORAAL REGIONAAL OVERLEG JEUGDHULP WEST-VLAANDEREN Inleidende bepaling Gebruikersparticipatie vormt een rode draad doorheen Integrale Jeugdhulp en de werking van het IROJ.

Nadere informatie

MULTIDISCIPLINAIR CRISISOVERLEG & CRISISTRAJECTBEGELEIDING LIESBET BENOIT W13

MULTIDISCIPLINAIR CRISISOVERLEG & CRISISTRAJECTBEGELEIDING LIESBET BENOIT W13 MULTIDISCIPLINAIR CRISISOVERLEG & CRISISTRAJECTBEGELEIDING LIESBET BENOIT W13 VOORSTELLING GOOD PRACTICE Situering Multi-disciplinair Crisisoverleg Crisis is vaak een symptoom van multiproblem Crisisinterventie:

Nadere informatie

Kenniscentrum Persoonsgerichte Bewindvoering

Kenniscentrum Persoonsgerichte Bewindvoering Kenniscentrum Persoonsgerichte Bewindvoering Marianne De Boodt Similes juridisch adviseur Martine De Moor Similes coördinator Persoonsgerichte Bewindvoering Leuven 18 oktober 2014 www.similes.be Kenniscentrum

Nadere informatie

BUDGETGROEP BIZ OOST-VLAANDEREN

BUDGETGROEP BIZ OOST-VLAANDEREN BUDGETGROEP BIZ OOST-VLAANDEREN 1 Budgetgroepen BIZ (BudgetInZicht) Oost-Vlaanderen, een samenwerkingsverband tussen OCMW s, CAW s en verenigingen waar armen het woord nemen, heeft sinds enkele jaren een

Nadere informatie

SAMENWERKINGSPROTOCOL:

SAMENWERKINGSPROTOCOL: 1 SAMENWERKINGSPROTOCOL AZ VESALIUS THUISZORG Inleiding Om tot een goede samenwerking te komen tussen AZ Vesalius en thuiszorg, daar waar het gaat om een zwaar zorgbehoevende patiënt die in de thuiszorg

Nadere informatie

Studiedag Rechten in de jeugdhulp 6 maart 2015. Mia Claes UCLL

Studiedag Rechten in de jeugdhulp 6 maart 2015. Mia Claes UCLL Studiedag Rechten in de jeugdhulp 6 maart 2015 Mia Claes UCLL Hulp continuïteit waarborgen Op een gepaste wijze omgaan met verontrusting Tijdige toegang tot de jeugdhulp Voorzien in een aanbod crisisjeugd

Nadere informatie

NETWERKPUNT. Voorstelling Art. 107 regio Mechelen 9 oktober 2015

NETWERKPUNT. Voorstelling Art. 107 regio Mechelen 9 oktober 2015 NETWERKPUNT Voorstelling Art. 107 regio Mechelen 9 oktober 2015 Het PAKT: regio NETWERKPUNT Medewerkers: Sofie Wybo & Liesbeth Reynders Start: april 2012 1.5VTE Doelpubliek: hulp- en dienstverleners Regio:

Nadere informatie

Project DeelSEL; Verslaving

Project DeelSEL; Verslaving Project DeelSEL; Verslaving Indienen project Het project is goedgekeurd op de vergadering van de deel-sel van 8 november Het project sluit aan bij opdracht(en) 3 en 6 van de SEL Zorgregio Gent vzw. Opdracht

Nadere informatie

Voorbereiding studiedag

Voorbereiding studiedag Voorbereiding studiedag 1. Van waar de behoefte om in overleg te gaan met het parket in je regio? Er zijn verschillende zaken die maken dat overleg met het parket aan de orde was. 1.1. De regio Halle Vilvoorde

Nadere informatie

Stappenplan Casuscoördinatie en Casusautoriteit

Stappenplan Casuscoördinatie en Casusautoriteit Stappenplan Casuscoördinatie en Casusautoriteit Inleiding Kinderen en jongeren in Lelystad laten opgroeien tot burgers die volwaardig meedoen! Dat is de ambitie van alle ouders/opvoeders en de partners

Nadere informatie

Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt

Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt Marianne De Boodt Similes juridisch adviseur Martine De Moor Similes coördinator Kenniscentrum persoonsgerichte

Nadere informatie

TOOLS I.F.V. EEN VLOT VERLOOP VAN DE CSR DIALOOGGROEP BIZ CENTRAAL- & ZUID-WEST-VLAANDEREN

TOOLS I.F.V. EEN VLOT VERLOOP VAN DE CSR DIALOOGGROEP BIZ CENTRAAL- & ZUID-WEST-VLAANDEREN TOOLS I.F.V. EEN VLOT VERLOOP VAN DE CSR DIALOOGGROEP BIZ CENTRAAL- & ZUID-WEST-VLAANDEREN Op de agenda Welk traject legden we reeds af met BIZ? Toelichting van de ontwikkelde tools Brainstorm in groepjes

Nadere informatie

NAAR EEN INTEGRALE AANPAK IN SINT-PIETERS-LEEUW Inspiratiedagen AG I&I VVSG Gent 5/9/2016 Leuven 26/9/2016

NAAR EEN INTEGRALE AANPAK IN SINT-PIETERS-LEEUW Inspiratiedagen AG I&I VVSG Gent 5/9/2016 Leuven 26/9/2016 NAAR EEN INTEGRALE AANPAK IN SINT-PIETERS-LEEUW Inspiratiedagen AG I&I VVSG Gent 5/9/2016 Leuven 26/9/2016 Aanleiding De specifieke realiteit van de Vlaamse Rand: Een grote instroom van nieuwe inwoners

Nadere informatie

Voorbereiding rondetafel Zelfs de hulpverlening verdringt de zwaksten 20/6/2017

Voorbereiding rondetafel Zelfs de hulpverlening verdringt de zwaksten 20/6/2017 Voorbereiding rondetafel Zelfs de hulpverlening verdringt de zwaksten 20/6/2017 Ter opvolging van de Signalenbundel 2016 van het Lokaal Welzijnsbeleid Gent wordt deze rondetafel georganiseerd. De bedoeling

Nadere informatie

7. PREVENTIE VAN UITHUISZETTING

7. PREVENTIE VAN UITHUISZETTING 7. PREVENTIE VAN UITHUISZETTING 7.1 BEGELEIDING DOOR SOCIALE DIENST OCMW Afbakening van de doelgroep Huurders die uit huis dreigen gezet te worden Omschrijving van het aanbod Het OCMW wordt preventief

Nadere informatie

MDT PC Caritas HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team 456 U kan helpen bij het indienen van een vraag naar

MDT PC Caritas HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team 456 U kan helpen bij het indienen van een vraag naar PC Caritas Caritasstraat 76 9090 Melle Tel. 09 210 69 69 - Fax : 09 252 24 61 E-mail :info@pccaritas.be HOE KAN ONS MDT U HELPEN? MDT PC Caritas In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team 456

Nadere informatie

Besluit en verslag werkgroep

Besluit en verslag werkgroep Studiedag rechten in de jeugdhulp - werkgroep Studiedag rechten in de jeugdhulp Verslag werkgroepen Afdeling Beleidsontwikkeling Koning Albert II-laan 35 bus 30 1030 BRUSSEL T 02 553 32 43 F 02 553 31

Nadere informatie

DRAAIBOEK REGIONALE SAMENWERKING KRACHT.WONEN. September 2017

DRAAIBOEK REGIONALE SAMENWERKING KRACHT.WONEN. September 2017 DRAAIBOEK REGIONALE SAMENWERKING KRACHT.WONEN September 2017 Regionale samenwerking : Kracht.wonen Kracht.wonen is een regionale en sectoroverstijgende samenwerking bij knelpuntsituaties van (dreigende)

Nadere informatie

Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken. Beschrijving

Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken. Beschrijving Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

BEGELEIDINGS EN OPVANGMOGELIJKHEDEN VOOR DAK- EN THUISLOZEN 29 april Véronique Vancoppenolle

BEGELEIDINGS EN OPVANGMOGELIJKHEDEN VOOR DAK- EN THUISLOZEN 29 april Véronique Vancoppenolle BEGELEIDINGS EN OPVANGMOGELIJKHEDEN VOOR DAK- EN THUISLOZEN 29 april 2014 Véronique Vancoppenolle 1 PROGRAMMA 1. Wat doet het CAW voor wie? 2. Kijk op thuisloosheid vanuit het Algemeen Welzijnswerk 3.

Nadere informatie

SAMENWERKINGSAKKOORD GENT

SAMENWERKINGSAKKOORD GENT SAMENWERKINGSAKKOORD GENT AANPAK CRISISSITUATIES BIJ MENSEN MET EEN PSYCHISCHE PROBLEMATIEK 1. DEFINITIE VAN EEN CRISISSITUATIE Een crisissituatie is een acute situatie waarbij een redelijk vermoeden bestaat

Nadere informatie

nota Toepassing van het decreet Integrale Jeugdhulp voor voogden van niet begeleide minderjarige vreemdelingen

nota Toepassing van het decreet Integrale Jeugdhulp voor voogden van niet begeleide minderjarige vreemdelingen nota nota aan de Dienst Voogdij, federale overheidsdienst Justitie datum 1 maart 2014 uw kenmerk naam lijnmanager Lucien Rahoens naam auteur Virna Saenen onderwerp toepassing van het decreet Integrale

Nadere informatie

KRACHTGERICHTE KORTDURENDE CONTEXTBEGELEIDING

KRACHTGERICHTE KORTDURENDE CONTEXTBEGELEIDING KRACHTGERICHTE KORTDURENDE CONTEXTBEGELEIDING -positieve heroriëntering van context, organisaties en samenleving- Van crisis tot kracht Van complexiteit tot essentie Van slachtofferschap tot engagement

Nadere informatie

CLIËNTOVERLEG IJH MET EXTERNE VOORZITTER

CLIËNTOVERLEG IJH MET EXTERNE VOORZITTER CLIËNTOVERLEG IJH MET EXTERNE VOORZITTER INHOUDSTAFEL SITUERING 2 CLIËNTOVERLEG IJH MET EXTERNE VOORZITTER 3 ALGEMENE VOORWAARDEN 3 POSITIES EN OPDRACHTEN 4 DEONTOLOGISCHE CODE 8 DRAAIBOEK STAP VOOR STAP

Nadere informatie

Child Safety Now. Towards Effective Case Management for Families in Child Protection and Youth Parole Services I. Busschers

Child Safety Now. Towards Effective Case Management for Families in Child Protection and Youth Parole Services I. Busschers Child Safety Now. Towards Effective Case Management for Families in Child Protection and Youth Parole Services I. Busschers Samenvatting Dit proefschrift gaat over casemanagement van gezinnen binnen jeugdbescherming

Nadere informatie

LAC. Inspiratie LAC water. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting

LAC. Inspiratie LAC water. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting Maak afspraken met de watermaatschappijen Organiseer je LAC-zitting Ken de WATER-rechten en plichten van je klant Vermijd afsluitingen Maak een draaiboek voor je interne werking LAC Bied nazorg Betrek

Nadere informatie

MDT HET VEER CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? Minderjarigen. Eerste aanvraag ZORG IMB PAB

MDT HET VEER CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? Minderjarigen. Eerste aanvraag ZORG IMB PAB MDT HET VEER CAR Revalidatiecentrum, v.z.w. Kazernestraat 35 A 9100 Sint-Niklaas Tel. 03/776.63.19 - Fax : 03/760.48.71 E-mail : revalidatiecentrum@hetveer.be Riziv : 9.53.406.07 HOE KAN ONS MDT U HELPEN?

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 6 e Directie Dienst 62 Gezondheid Provincieraadsbesluit betreft verslaggever PARTNERGEWELD subsidiëren van 3 centra voor algemeen welzijnswerk voor de hulpverlening in het kader van de integrale projecten

Nadere informatie

TIJD VOOR FAMILIEPARTICIPATIE IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

TIJD VOOR FAMILIEPARTICIPATIE IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG TIJD VOOR FAMILIEPARTICIPATIE IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Fed. Project Participatie patiënten- & familievertegenwoordiging Similes Francophone asbl - Similes Vlaanderen vzw UilenSpiegel vzw - Psytoyens

Nadere informatie

Veranderforum eerstelijnszones

Veranderforum eerstelijnszones Regio Kortrijk Regio Menen Veranderforum eerstelijnszones Regio Waregem 26 maart 2019 Agenda 1. Inleiding 2. Beslissing visie en waarden 3. Aanzet actieplan 4. Samenwerking in de regio 5. Verdere afspraken

Nadere informatie

Toelichting Toekomstplan Cliëntenbureau Oost-Vlaanderen

Toelichting Toekomstplan Cliëntenbureau Oost-Vlaanderen Toelichting Toekomstplan Cliëntenbureau Oost-Vlaanderen Algemene Vergadering PopovGGZ 8 juni 2018 Kennismaking Gina Wyngaert: WED (regio Gent) en Cliëntenbureau Davy Boone: WEP (regio Sint-Niklaas) 1 Toekomstplan

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG.

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG. JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wat is een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 4 Wat doet een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 6 Advies geven 6 Onderzoeken of de

Nadere informatie

INFOBUNDEL LEEGSTAND. versterkt welzijn V.U. PATRICK SEYS, CAW OOST-VLAANDEREN VZW, VISSERIJ 153, 9000 GENT ONDERNEMINGSNR.

INFOBUNDEL LEEGSTAND. versterkt welzijn V.U. PATRICK SEYS, CAW OOST-VLAANDEREN VZW, VISSERIJ 153, 9000 GENT ONDERNEMINGSNR. INFOBUNDEL LEEGSTAND V.U. PATRICK SEYS, CAW OOST-VLAANDEREN VZW, VISSERIJ 153, 9000 GENT ONDERNEMINGSNR. 0508 774 601 versterkt welzijn Binnen de sociale huisvestingsmarkt staan in het kader van nakende

Nadere informatie

Cultuursensitieve zorg: hoe gaan we verder?

Cultuursensitieve zorg: hoe gaan we verder? 14/03/2019 Brussel Cultuursensitieve zorg: hoe gaan we verder? SPREKER: Luc Van Waes 14/03/2019 Inhoud Verloop project Bedenkingen richting Beleid Welke rol wil VIVO verder spelen: Algemeen rond diversiteit

Nadere informatie

INFOBUNDEL LEEGSTAND. versterkt welzijn V.U. PATRICK SEYS, CAW OOST-VLAANDEREN VZW, VISSERIJ 153, 9000 GENT ONDERNEMINGSNR.

INFOBUNDEL LEEGSTAND. versterkt welzijn V.U. PATRICK SEYS, CAW OOST-VLAANDEREN VZW, VISSERIJ 153, 9000 GENT ONDERNEMINGSNR. INFOBUNDEL LEEGSTAND V.U. PATRICK SEYS, CAW OOST-VLAANDEREN VZW, VISSERIJ 153, 9000 GENT ONDERNEMINGSNR. 0508 774 601 versterkt welzijn 2 Binnen de sociale huisvestingsmarkt staan in het kader van nakende

Nadere informatie

DURF2020 ACHTERGRONDINFO

DURF2020 ACHTERGRONDINFO Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 ACHTERGRONDINFO ACHTERGRONDINFO DURF2020 START In het kader van mijn P2020 wordt er veel gesproken, nagedacht en nieuwe initiatieven genomen in functie van de

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA JEUGDHULP

V R A G E N K A A R T THEMA JEUGDHULP V R A G E N K A A R T? THEMA JEUGDHULP THEMA: JEUGDHULP? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema jeugdhulp en

Nadere informatie

Fiche 4: Hoe verhoog je je interculturele competentie?

Fiche 4: Hoe verhoog je je interculturele competentie? Fiche 4: Hoe verhoog je je interculturele competentie? In deze fiche vind je instrumenten om de interculturele competenties van personeelsleden op te bouwen en te vergroten zodat het diversiteitsbeleid

Nadere informatie

Intensieve Ondersteuning Gezin en begeleiding

Intensieve Ondersteuning Gezin en begeleiding Advanced Therapy Intensieve Ondersteuning Gezin en begeleiding Ibtisam Rizkallah 06-44464540 026-3891964 info@advancedtherapy.nl Inhoud 1 Intensieve Ondersteuning Gezin (IOG)... 2 1.1 Inhoud en doelgroep...

Nadere informatie

Mensen in Nood - Geel

Mensen in Nood - Geel Mensen in Nood - Geel M.I.N. Geel staat voor Mensen in Nood die in Geel wonen. Het is een V.Z.W, die opgericht werd in 1991. Momenteel zijn er twaalf vrijwilligers. Het doel van de vereniging is om mensen

Nadere informatie

Voorstelling project Bemiddeling op School. Antwerpse Dienst Alternatieve Maatregelen (ADAM) PIVA Antwerpen

Voorstelling project Bemiddeling op School. Antwerpse Dienst Alternatieve Maatregelen (ADAM) PIVA Antwerpen Voorstelling project Bemiddeling op School Antwerpse Dienst Alternatieve Maatregelen (ADAM) PIVA Antwerpen 1. Inleiding: het verhaal van PIVA 2. De werking van ADAM algemeen 3. Het project Bemiddeling

Nadere informatie

Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte

Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte OP ESF Vlaanderen 2014 2020 Prioriteit uit OP: 1 - loopbaanbeleid curatief investeringsprioriteit 8i - werkloosheid naar werk Informatieve Bijlage: Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte

Nadere informatie

Rol: Maatschappelijk assistent

Rol: Maatschappelijk assistent Datum opmaak: 2019-02-01 Revisiedatum: Eigenaar: Koen De Feyter Doel van de functie De maatschappelijk assistent staat op een proactieve wijze in voor de maatschappelijke dienstverlening aan hulpvragers

Nadere informatie

Koninklijk Atheneum Keerbergen Afstemming tussen school, CLB en andere partners

Koninklijk Atheneum Keerbergen Afstemming tussen school, CLB en andere partners Koninklijk Atheneum Keerbergen Afstemming tussen school, CLB en andere partners 1 Inhoudsopgave 1. GEZAMENLIJKE VISIE 3 2. TOEGANKELIJKHEID 4 3. DOMEINEN 5 3.1. PREVENTIEVE GEZONDHEIDSZORG 5 3.2. LEREN

Nadere informatie

Voorlichting Dialoogtafelmethodiek. Korte versie voor de deelnemende aan de dialoogtafel professionals

Voorlichting Dialoogtafelmethodiek. Korte versie voor de deelnemende aan de dialoogtafel professionals Voorlichting Dialoogtafelmethodiek Korte versie voor de deelnemende aan de dialoogtafel professionals Academische Werkplaatsen TJ Wat? Kennisinfrastructuur waarin praktijk, beleid, onderzoek en onderwijs

Nadere informatie

Stand van zaken rond een vereenvoudigd A-document. Klaartje Cops Beleidsmedewerker afdeling Continuïteit en Toegang

Stand van zaken rond een vereenvoudigd A-document. Klaartje Cops Beleidsmedewerker afdeling Continuïteit en Toegang Stand van zaken rond een vereenvoudigd A- Klaartje Cops Beleidsmedewerker afdeling Continuïteit en Toegang Overzicht Aanleiding voor een vereenvoudigd A- Werkzaamheden van de ad-hoc werkgroep vereenvoudigd

Nadere informatie

Visietekst rond scheiding in AWW door SAW. Recent wetenschappelijk onderzoek: IPOS en Scheiding in Vlaanderen (SIV) Signalen uit de praktijk

Visietekst rond scheiding in AWW door SAW. Recent wetenschappelijk onderzoek: IPOS en Scheiding in Vlaanderen (SIV) Signalen uit de praktijk Uitgangspunten Visietekst rond scheiding in AWW door SAW Recent wetenschappelijk onderzoek: IPOS en Scheiding in Vlaanderen (SIV) Signalen uit de praktijk Wetenschappelijk onderzoek De grootste groep van

Nadere informatie

Medewerkers vluchtelingenteam: coördinator buddywerking/ coördinator Housing Café. CAW Limburg een dynamisch Centrum Algemeen Welzijnswerk,

Medewerkers vluchtelingenteam: coördinator buddywerking/ coördinator Housing Café. CAW Limburg een dynamisch Centrum Algemeen Welzijnswerk, Datum: 18/08/2017 Auteur: Lutgart Van Ende Versie 2017/33 Informatie : lutgart.vanende@cawlimburg.be Invulling functie van: Medewerkers vluchtelingenteam: coördinator buddywerking/ coördinator Housing

Nadere informatie

Resultaten De te bereiken resultaten m.b.t. de periode 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014 kunnen als volgt worden omschreven:

Resultaten De te bereiken resultaten m.b.t. de periode 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014 kunnen als volgt worden omschreven: BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel initiatief: Brusselwerking Initiatiefnemer: vzw Forum van Etnisch-Culturele Minderheden (0478.953.435), Vooruitgangsstraat 323/4, 1030 Brussel (Schaarbeek) Omschrijving

Nadere informatie

gemeenteraad Besluit Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst voor het Erasmus+ project "GOAL" - Goedkeuring

gemeenteraad Besluit Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst voor het Erasmus+ project GOAL - Goedkeuring gemeenteraad Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 27 juni 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00572 Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst voor het Erasmus+ project "GOAL" - Goedkeuring Beknopte samenvatting: Aan

Nadere informatie

Voor meer info: Hilde Rekkers hilde.rekkers@vlaamseprovincies.be +32 2 508 13 26

Voor meer info: Hilde Rekkers hilde.rekkers@vlaamseprovincies.be +32 2 508 13 26 Voor meer info: Hilde Rekkers hilde.rekkers@vlaamseprovincies.be +32 2 508 13 26 Intrafamilaal geweld: provincies slaan brug tussen federale en Vlaamse overheid Intrafamiliaal geweld is een groot maatschappelijk

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek HET EEPOS

Kwaliteitshandboek HET EEPOS Algemeen Het Eepos voert over de verschillende afdelingen heen één gezamenlijk opnamebeleid, waarbij de verschillende ondersteuningsfuncties flexibel kunnen worden aangeboden. We streven er naar dat de

Nadere informatie

DE CONSULENTENWERKING IN VLAANDEREN & BRUSSEL

DE CONSULENTENWERKING IN VLAANDEREN & BRUSSEL DE CONSULENTENWERKING IN VLAANDEREN & BRUSSEL Rosien Mesdag, Consulentenwerking Onada, Gouverneur Kinsbergencentrum Stéphanie Danckaert, Consulententeam Vlaams-Brabant & Brussel, UPC St.- Kamillus Inhoudstafel

Nadere informatie

Gespecialiseerde begeleiding

Gespecialiseerde begeleiding Advanced Therapy Gespecialiseerde begeleiding Ibtisam Rizkallah Charlotte Stoop 06-44464540 026-3891964 info@advancedtherapy.nl 1 Inhoud Intensieve Ondersteuning Gezin... 2 (IOG)... 2 1.1 Inhoud en doelgroep...

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, Gelet op het decreet van 12 juli 2013 betreffende de integrale jeugdhulp;

DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN, Gelet op het decreet van 12 juli 2013 betreffende de integrale jeugdhulp; Ministerieel besluit met betrekking tot de werking van de gemandateerde voorzieningen en van de sociale diensten in de integrale jeugdhulp en de organisatie van bemiddeling in de regio Oost-Vlaanderen

Nadere informatie

nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK s)

nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK s) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK

Nadere informatie

REGIOPLAN JEUGDHULP

REGIOPLAN JEUGDHULP 1. TOEGANG IROJ IROJ 1.1. Feb-dec 2017 1. Positioneren en profileren aanbod begeleiding: voorzieningen vullen sjabloon begeleidingsaanbod in; intersectorale bijeenkomst ter afstemming op 16/05/2017; afsluitende

Nadere informatie

STUDIEDAG IN SAMENSPRAAK PROJECT DIENST ONDERSTEUNINGSPLAN DIENSTEN GEZINSZORG PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

STUDIEDAG IN SAMENSPRAAK PROJECT DIENST ONDERSTEUNINGSPLAN DIENSTEN GEZINSZORG PROVINCIE OOST-VLAANDEREN STUDIEDAG IN SAMENSPRAAK PROJECT DIENST ONDERSTEUNINGSPLAN DIENSTEN GEZINSZORG PROVINCIE OOST-VLAANDEREN EVALUATIE - 5 maart 2015 PROJECT DIENSTEN VOOR GEZINSZORG - DIENST ONDERSTEUNINGSPLAN OOST-VLAANDEREN

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

INFOBUNDEL LEEGSTAND V.U. PATRICK SEYS, CAW OOST-VLAANDEREN VZW, VISSERIJ 153, 9000 GENT ONDERNEMINGSNR

INFOBUNDEL LEEGSTAND V.U. PATRICK SEYS, CAW OOST-VLAANDEREN VZW, VISSERIJ 153, 9000 GENT ONDERNEMINGSNR INFOBUNDEL LEEGSTAND V.U. PATRICK SEYS, CAW OOST-VLAANDEREN VZW, VISSERIJ 153, 9000 GENT ONDERNEMINGSNR. 0508 774 601 Binnen de sociale huisvestingsmarkt staan in het kader van nakende renovatieprojecten

Nadere informatie

Evaluatie Winterwerking

Evaluatie Winterwerking Evaluatie Winterwerking 2014-2015 Inhoud Presentatie 1. Evaluatie nachtopvang 2. Evaluatie dagopvang 3. Evaluatie geneeskundige, verpleegkundige en (para)medische zorgen 4. Evaluatie algemene organisatie

Nadere informatie

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit De gemeenteraad Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 20 maart 2017 Besluit nummer: 2017_GR_00152 Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst tussen de cultuur-toeristische partners van de Oost-Vlaamse Leiestreek

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep. Green Deal. <001> <Gedeelde Mobiliteit>

Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep. Green Deal. <001> <Gedeelde Mobiliteit> Huishoudelijk Reglement van de Stuurgroep Green Deal Doelstelling van de Stuurgroep De Stuurgroep fungeert als klankbord voor de initiatiefnemende partijen en stuurt de werking

Nadere informatie

Continuïteit. Bemiddeling

Continuïteit. Bemiddeling Continuïteit De afdeling Continuïteit en toegang (ACT) levert met de uitbouw van een regionaal info-en aanspreekpunt een bijdrage aan de realisering van continuïteit. Cliëntoverleg en bemiddeling zijn

Nadere informatie

Trefdag Jong en zonder (t)huis 2 juni 2017

Trefdag Jong en zonder (t)huis 2 juni 2017 Voorbereiding workshop door Pieter Lanckman Trefdag Jong en zonder (t)huis 2 juni 2017 Samenwerken is een must Voorkomen dat jongeren thuisloos worden kan niet zonder intersectorale samenwerking. Hoe doen

Nadere informatie

Inhoud 1. Intensieve Ondersteuning Gezin (IOG) Inhoud en doelgroep Beoogd eindresultaat Werkwijze Aanpak

Inhoud 1. Intensieve Ondersteuning Gezin (IOG) Inhoud en doelgroep Beoogd eindresultaat Werkwijze Aanpak Inhoud 1. Intensieve Ondersteuning Gezin (IOG)... 2 1.2 Inhoud en doelgroep... 2 1.3 Beoogd eindresultaat... 3 1.4 Werkwijze... 3 1.5 Aanpak... 3 1.6 Door wie... 4 1.7 Duur... 4 1.8 Waar... 4 1.9 Op welke

Nadere informatie

LAC. Inspiratie LAC water. Voorkom waterarmoede. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting

LAC. Inspiratie LAC water. Voorkom waterarmoede. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting Maak afspraken met de watermaatschappijen Organiseer je LAC-zitting Ken de WATER-rechten en plichten van je klant Vermijd afsluitingen Maak een draaiboek voor je interne werking LAC Bied nazorg Betrek

Nadere informatie

Aan de slag met het decreet rechtspositie van de minderjarige in de integrale jeugdhulp DE WETTELIJKE IJKPUNTEN 10 OKTOBER 2006

Aan de slag met het decreet rechtspositie van de minderjarige in de integrale jeugdhulp DE WETTELIJKE IJKPUNTEN 10 OKTOBER 2006 Aan de slag met het decreet rechtspositie van de minderjarige in de integrale jeugdhulp DE WETTELIJKE IJKPUNTEN 10 OKTOBER 2006 1 Inhoud voorstelling Toelichting bij de artikelen van het decreet Hoe aan

Nadere informatie

Netwerkdossier Gemeente Valkenswaard Signaleringsoverleg 2013

Netwerkdossier Gemeente Valkenswaard Signaleringsoverleg 2013 Lumens 6 Valkenswaard Netwerkdossier Gemeente Valkenswaard Signaleringsoverleg 03 Inleiding Vanaf mei 0 is het Woonoverlastteam en het Verbeterteam samengevoegd tot het Breed Signaleringsoverleg. In 03

Nadere informatie

Cliëntoverleg Integrale Jeugdhulp (IJH) Gedragscode voor deelnemers aan het cliëntoverleg ALGEMENE BEPALINGEN: WIE HEEFT BEROEPSGEHEIM?

Cliëntoverleg Integrale Jeugdhulp (IJH) Gedragscode voor deelnemers aan het cliëntoverleg ALGEMENE BEPALINGEN: WIE HEEFT BEROEPSGEHEIM? Cliëntoverleg Integrale Jeugdhulp (IJH) Gedragscode voor deelnemers aan het cliëntoverleg INLEIDING Hulpverleners en andere professionele derden, die deelnemen aan het cliëntoverleg IJH zijn gebonden aan

Nadere informatie

Regionaal Crisisnetwerk Zuid-West-Vlaanderen. Titeltekst

Regionaal Crisisnetwerk Zuid-West-Vlaanderen. Titeltekst Regionaal Crisisnetwerk Zuid-West-Vlaanderen Titeltekst inhoud Crisis? Regionaal crisisnetwerk Algemene werking Crisisinterventie Multidisciplinair crisisoverleg Trajectbegeleiding uitdagingen Crisis binnen

Nadere informatie

Symposium woondag 6/12

Symposium woondag 6/12 Mobiel Team Symposium woondag 6/12 Sociaal project welzijn en gezondheid in de provincie Antwerpen : Preventie van thuisloosheid van mensen met een psychiatrische problematiek in regio Mechelen-Lier Multiteam

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: ipot Groep INTRO Brussel

Naam van de schoolexterne interventie: ipot Groep INTRO Brussel Naam van de schoolexterne : ipot Groep INTRO Brussel 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Belangrijke uitgangspunten Doelstelling(en) Doelgroep(en) 3 Duur van het

Nadere informatie

OBRA BAKEN vzw Voorheen Centrum OBRA vzw. 4HOBO: Forensische outreach voor jongeren met (vermoeden van) een verstandelijke beperking en risicogedrag

OBRA BAKEN vzw Voorheen Centrum OBRA vzw. 4HOBO: Forensische outreach voor jongeren met (vermoeden van) een verstandelijke beperking en risicogedrag OBRA BAKEN vzw Voorheen Centrum OBRA vzw 4HOBO: Forensische outreach voor jongeren met (vermoeden van) een verstandelijke beperking en risicogedrag Inhoudelijke verantwoording van het 4Hobo project December

Nadere informatie

SAMENWERKING OVER DE GEMEENTEGRENZEN HEEN

SAMENWERKING OVER DE GEMEENTEGRENZEN HEEN SAMENWERKING OVER DE GEMEENTEGRENZEN HEEN Met 156 FairTradeGemeenten (november 2014) en nog eens 75 gemeenten op weg naar de titel is de campagne na 10 jaar nog steeds volop op gang. Al deze trekkersgroepen

Nadere informatie

Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken?

Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken? Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken? Dirk Van Noten en Inne Devos Departement Welzijn, Volksgezondheid en gezin Afdeling Welzijn en

Nadere informatie

Contactgegevens: Wendy Valijs, of

Contactgegevens: Wendy Valijs, of Algemeen Gemeente: Maasmechelen Provincie: Limburg Naam van het lokaal loket: Lokaal Loket Kinderopvang Maasmechelen Contactgegevens: Wendy Valijs, wendy.valijs@maasmechelen.be of loketkinderopvang@maasmechelen.be,

Nadere informatie

DRAAIBOEK SAMENWERKING TUSSEN WERKWINKEL EN AMBULANTE ZORGSETTING

DRAAIBOEK SAMENWERKING TUSSEN WERKWINKEL EN AMBULANTE ZORGSETTING DRAAIBOEK SAMENWERKING TUSSEN WERKWINKEL EN AMBULANTE ZORGSETTING BEGELEIDER VOORBEREIDING OP DE VERWIJZING NAAR DE WERKWINKEL De begeleider gaat in gesprek met de klant om te horen waar hij werkt(e).

Nadere informatie

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in Nieuwland in Brugge

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in Nieuwland in Brugge Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in Nieuwland in Brugge Dit verslag is een synthese van de drie de groepen tijdens het dialoogmoment in Brugge. Casus 1 Verschillende

Nadere informatie

AFSPRAKENNOTA VRIJWILLIGERSWERK

AFSPRAKENNOTA VRIJWILLIGERSWERK AFSPRAKENNOTA VRIJWILLIGERSWERK (Wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers; B.S. 29.08.2005; decreet van 3 april 2009 betreffende het georganiseerde vrijwilligerswerk in het beleidsdomein

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN de gemeente

DIVERSITEIT IN de gemeente DIVERSITEIT IN de gemeente Ondersteuning op maat van lokale besturen Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid van mensen

Nadere informatie

Dossier Mediacoach 2015

Dossier Mediacoach 2015 Dossier Mediacoach 2015 Mediacoach is een opleiding voor professionelen die werken met jongeren en/of volwassenen en die mediawijsheid willen integreren in hun eigen beroepspraktijk. Mediawijsheid is onontbeerlijk

Nadere informatie